Turizmi shqiptar, nje iluzion tejmase i ushqyer

Eshtë bërë tanimë traditë në Shqipëri që, çdo sezon turistik të shoqërohet me komente entuziaste për ecurinë dhe zhvillimin “marramendës” të turizmit shqiptar. Toni i papërmbajtur optimist me të cilin komentohet turizmi shqiptar, si dhe të dhënat, gati-gati të kujtojnë arritjet e planeve pesëvjeçare të komunizmit. Vetëm se ka ndryshuar terminologjia, jo përqasja. Atëherë kapërcehej plani, sot me sa duket kapërcehen parashikimet.

Në fakt, kjo mani për të thurur lavde ndaj turizmit apo potencialit turistik shqiptar është jo vetëm e pavërtetë, por edhe e rrezikshme. Pasi ky inkurajim i tepruar i politikave qeveritare dhe i amplifikuar prej mediave apo aktorëve të tjerë stimulon një deformim të ekonomisë, duke bërë që gjithnjë e më shumë burime të çohen në një sektor të gabuar të ekonomisë, që vështirë se është shumë premtues për një vend si Shqipëria. Kuptohet që të qenurit në Mesdhe dhe Europë na rezervon edhe neve njëfarë hapësire për të pasur turizëm në përmasa modeste, por kurrsesi nuk mund të jetë turizmi shtylla mbajtëse e ekonomisë sonë, e aq më pak epiqendra e investimeve publike dhe private.

Pikësëpari duhet pasur parasysh konkurrenca: sa hapësirë ka në tregun ndërkombëtar për ne? Mjafton të shikohet se sa kilometra bregdet kanë vendet e afërta të Mesdheut për të kuptuar sa të vobektë jemi ne me potencial bregdetar. Sipas librit të fakteve të CIA-s, Greqia ka një linjë bregdetare prej 13676 kilometra (më shumë se një e treta e ekuatorit, i cili ka një gjatësi prej 40092 kilometra), Italia 7600 kilometra, Turqia 7314 kilometra, Kroacia 5835, kurse Shqipëria vetëm 362 kilometra (pothuaj një e treta e bregdetit të ishullit grek të Kretës). Për mos të folur pastaj për cilësinë dhe bukurinë e bregdetit, praninë e monumenteve, florën dhe faunën, reputacionin ndërkombëtar etj., etj.

Një njeri që flet për plazhe shqiptare të virgjëra e të pashkelura, për një perlë në Mesdhe, është pa dyshim një romantik i padalë dhe i keqinformuar, që nuk e ka bredhur as bregdetin shqiptar të infektuar anembanë nga një epidemi ndërtesash të shëmtuara, dhe as bregdetin e vendeve fqinje, që mbetet ende larg të qenurit tërësisht i saturuar. Mjafton të bësh një vizitë në qindrat e kilometrave të bregdetit të rajoneve të Pulias e Kalabrisë në Itali, Peloponezit në Greqi apo Makarskës dhe Korçulës në Kroaci për të përvetësuar tamam domethënien e shprehjes bregdet të pazhvilluar dhe për të kuptuar që nuk është aspak një rastësi që, në bregun tonë nuk gjendet qoftë edhe një hotel apo resort i vetëm i ndonjë prej kompanive të mëdha ndërkombëtare hotelerike.

Ky iluzion është fryrë nga disa rrethana, ndër të cilat spikat në rend të parë izolimi. Shqiptarëve të Shqipërisë u janë shtuar të ardhurat, por jo mundësia për të udhëtuar, e për rrjedhojë pushimet u është dashur t‘i kalojnë këtu, në pamundësi për të marrë viza. Nga ana tjetër, sasinë më të madhe të të ardhurave të turizmit e sjellin emigrantët, të cilët detyrohen të kombinojnë çlodhjen me çmalljen me të afërmit e kthehen të kalojnë pushimin në Shqipëri. Mirëpo, nëse hiqen vizat, siç edhe pritet, në janar të vitit 2011, kjo situatë ka për të ndryshuar. Shqiptarët, ende të padalë, do të vërshojnë të eksplorojnë Perëndimin, jo vetëm për të parë ato vende të famshme që deri më sot i kanë shijuar vetëm në ekran, por edhe sepse zbulojnë një larmi shumë më të madhe e cilësore ofertash turizmi, që shpesh ka për të qenë shumë më e leverdishme se bregu i Jugut.

Emigrantët do të preferojnë të ftojnë familjarët e tyre aty ku ndodhen e të pushojnë tjetërkund, sesa të kthehen në Shqipëri për periudhën e verës. Përpos faktit që, me kalimin e kohës edhe emigrantët po i ftohin lidhjet me Shqipërinë, po u rriten fëmijët, të cilët shpesh janë plotësisht të asimiluar e do të integrohen më shumë në tregjet turistike të vendeve të adoptuara. Grupi i dytë i konsumatorëve të turizmit shqiptar janë pa dyshim bashkatdhetarët e Kosovës dhe Maqedonisë, të cilët sikurse shtetasit e Shqipërisë kanë pasur vështirësi për të udhëtuar. Maqedonisë do t‘i hiqen vizat në janarin që po afron dhe shtetasit e këtij vendi do t‘u rikthehen brigjeve të Greqisë. Edhe kosovarëve, herët a vonë, do t‘u hiqen vizat, dhe sikurse po ndodh me emigrantët tanë, edhe atyre do t‘u ftohet delli apo kurioziteti patriotik për të vizituar Shqipërinë.

Pra, turizmi ynë është inflacionuar në një farë mënyre si pasojë e disa rrethanave të përkohshme izolimi dhe kjo periudhë, prej një dekade, gjatë së cilës kemi pasur një klientelë të garantuar turistike nuk është shfrytëzuar aspak për ta ngritur ofertën tonë hotelerike në një nivel që të konkurrojë në nivele ndërkombëtare. Përkundrazi, është menduar se situata e izolimit do jetë jetëgjatë, e për rrjedhojë, është ngurtësuar e njëjta mënyrë e të ofruarit turizëm në Shqipëri.

Mirëpo, në vendin tonë po vihen re edhe premisa të tjera që zvogëlojnë edhe vetë këtë klientelë “të garantuar” e që lënë të mendohet se investimet e deritanishme kanë për të shkuar dëm. Një pjesë e mirë e ndërtimeve buzë detit janë ndërtim banesash e jo hotelesh, që do të thotë se një numër gjithnjë e më i madh shqiptarësh, që deri dje merrnin hotele, tanimë zotërojnë apartamente ku gatuajnë vetë dhe kanë për të shpenzuar më pak se më parë gjatë pushimeve. Këtu përfshihet edhe një numër i madh shqiptarësh nga Kosova, që kanë blerë apartamente në Durrës, Shëngjin apo gjetkë, por që deri dje paguanin për hotele. Edhe ata që marrin me qira ambiente apo shkojnë nëpër restorante nuk kënaqen më me pak, si më parë, kanë rritur pritshmërinë dhe kërkesën për cilësi në shërbim, që do të thotë se bashkë me konkurrencën në rritje, po i detyrojnë restorantet apo hotelet ekzistuese të ulin marzhin e fitimit për shërbimet apo produktet që ofrojnë, duke e bërë këtë biznes më pak të leverdishëm. Nga ana tjetër, janë masivizuar që tani ofertat për të udhëtuar e pushuar jashtë në Turqi, Kroaci e vende të tjera.

Është i vërtetë shtimi i numrit të vizitorëve të huaj që rezultojnë se kanë hyrë në Shqipëri, mirëpo me numrin dhe natyrën e tyre spekulohet. Një pjesë e mirë e atyre që kanë hyrë me shtetësi të huaj në Shqipëri janë emigrantë shqiptarë të legalizuar në vendet ku kanë emigruar e që zotërojnë pasaportën e një shteti të huaj. Përveç kësaj, një pjesë e mirë e të huajve që kanë hyrë janë eksploratorë, ‘backpackers‘ dhe jo pushues klasikë, të cilët janë të gatshëm edhe të paguajnë më shumë. Pra, bëhet fjalë për të huaj që derdhin në xhepat e turizmit shqiptar shumë më pak sa, ta zëmë, një emigrant shqiptar i Italisë, i kthyer për pushime. Këta të huaj, që po vihen re të vizitojnë vendin tonë, vijnë shpesh me çadra për të parë Veriun apo me kampera e makina me rulotë, duke shpenzuar shumë pak ose që zbresin për një ditë shkurtimisht sa për të parë Butrintin. Për të thënë të drejtën, kjo është edhe tipologjia e turistit që mund të pretendojmë se do joshim në një treg ndërkombëtar turizmi. Individë kureshtarë në kërkim të aventurës, të joshur nga pushime aktive e kuptimplota e që do e vizitonin Shqipërinë të ndjellë nga diversiteti fetar, kulturor, etnografik, monumental apo thjesht sepse vetëm vendi ynë u ka mbetur i pashkelur nga Europa. Vështirë se mund të priten pushues në bregun tonë të rrëmujshëm, me trafik e shërbime përtokë, ku vetëm pushim nuk bëhet. Sipas të gjitha gjasave, ne do mund të thithim udhëtarë eksploratorë.

Pavarësisht se nuk janë bërë studime të mirëfillta cilësore lidhur me potencialin tonë turistik apo mënyrën më të mirë të zhvillimit të turizmit shqiptar, bregdeti ynë tashmë është masakruar, shpesh në mënyrë të pakthyeshme. Po kështu, është e zorshme të shpresojmë që çmimet e apartamenteve të blera buzë detit sot, do rriten mot, me shpresën se së shpejti do vijnë blerës potencialë të huaj. Këta blerës të huaj të mundshëm të apartamenteve të bregdetit tonë, pa dyshim që kanë për të hezituar për një kohë të gjatë për t‘i blerë këto apartamente për sa kohë nuk kemi ndonjë nam të mirë, kur vazhdojmë të kemi kriminalitet të lartë, kur kemi probleme me pronat dhe ligjin, kur mungojnë elemente bazike si uji i vazhdueshëm, parkimi, pastërtia kolektive, sistemet e ujërave të zeza etj. Aq më tepër që apartamentet në bregdetin e Turqisë, Tunizisë e Egjiptit janë më të mira dhe më të lira se te ne.

Fatkeqësisht, ky iluzion është vaditur dhe kultivuar akoma më shumë prej politikave qeveritare gjatë viteve të fundit, ku spikasin veçanërisht parulla si “shqiptarët, sytë nga deti” apo “shtoni katet e shtëpive në bregdet”. Investimet tejmase të reklamuara në ndërtimin e rrugëve në bregun jonian inflacionojnë akoma më tepër mitin se turizmi do jetë çelësi i begatisë së shqiptarëve. Inkurajimi ndaj turizmit familjar nuk bën gjë tjetër përveçse i hap dritën jeshile vijimit të ndërtimeve pa leje e pa kriter, që e kanë shndërruar Himarën nga xhevahir monumental e historik në ndotje estetike. Këtë linje reklamimi të tepruar të fryrjes së turizmit shqiptar e kanë ndjekur edhe mediat, të cilat nuk rreshtin së shtypuri faqe apo së dhëni kronika të gjata nga bregdeti, thua vetëm ne kemi det dhe se ai yni është më i miri. Flitet për investitorë të mëdhenj anglezë apo izraelitë, që befas u kujtuan për bregdetin tonë e po vërshojnë të interesohen për të ndërtuar e blerë. Dhe kur? Pikërisht në një periudhë, kur çmimet e apartamenteve të bregdetit të Spanjës kanë pasur një rënie prej 60% në çmim. Kuptohet, këtu luajnë edhe interesat ekonomike të ndërtuesve të apartamenteve dhe fshatrave turistikë, të cilët ngrenë lart potencialin turistik të bregdetit tonë për të ringjallur shitjet e mijëra metrave katrorë ndërtimi, të mbetura stok.

Mirëpo, kjo fryrje artificiale e këtij sektori qëllon edhe në një moment të keq të tregut ndërkombëtar të turizmit, i cili ka qenë ndër viktimat kryesore të krizës globale financiare. Në kushte krize, gjëja e parë që bëjnë njerëzit është heqja dorë nga gjërat jo të domosdoshme, siç është turizmi, gjë që ka çuar në një rënie të ndjeshme të sektorit në të gjithë botën. Franca, gjatë kësaj vere, ka pasur dy të tretat e turistëve të vitit të së njëjtës periudhë të vitit të kaluar, Italia ka pasur një rënie prej 10% të turistëve, kurse Spanja prej 8%. Po kështu, paratë e harxhuara nga turistët kanë rënë. Në Portugali, turistët kanë sjellë 13.2% të holla më pak se vjet, kurse në Greqi 14.7% më pak. Prandaj, tani që mbaroi ky sezon do të ishte mirë që të vinim me këmbë në tokë e ta pranonim që investimi me kësilloj përmasa në turizmin shqiptar nuk është dhe aq vendim i mençur. Ka sektorë të tjerë të lënë pas dore, si bujqësia dhe industria e lehtë, që premtojnë shumë më tepër qëndrueshmëri dhe siguri të investimeve. Mirëpo, këta sektorë penalizohen, jo vetëm sepse një pjesë e kapitalit që potencialisht do ishte hedhur tek to po shkon e fundoset në ndërtime turistike, por edhe sepse shumë pronarë në bregdet apo mal nuk i shesin apo kultivojnë tokat që kanë në zotërim, sepse iludohen që prona e tyre ka të ardhur të ndritur turistike, e për rrjedhojë, presin blerës me çmime të larta, ndaj nuk denjojnë ta përdorin për frutikulturë apo hortikulturë, edhe pse çmimet e produkteve të këtyre kulturave kanë ardhur në rritje. Po kështu, kjo turisto-mania e shoqëruar nga ndërtimo-mania ka çuar në fryrjen e tepruar të çmimeve të tokës, duke e bërë të vështirë investimin në industri, pasi çmimi i tokës ku do të donin të ndërtonin fabrikën, shpesh shkon më shumë se kostoja e ndërtimit dhe teknologjisë së nevojitur.

50 Komente

E degjova kete koment sot ne Top News, artikull anti kombetar,jo realist,cinik dhe jo profesional.Shqiperia eshte e vogel dhe nuk mund te kete edhe siperfaqe plazhi sa shtetet e medha.Fakti qe po shtohet numuri

i turisteve tregon qe dhe cilesia e plazheve po rritet.Te shkruash dhe te mohoshe bukurite e vendit tend kete e di dhe e ben vetem z.Nurellari

Urime ty patriotit ne Anglismiley)Ca bohet andej mire eee? Shume keq turizmi ne Londer besoj?smiley)

realisti, nuk e di me cfare merresh por nuk besoj ke te besh me turizmin. vetem gjiri lalzit ka km bregdet dhe toka e kodra ku mund te ndertohen me dhjjetra rezorte gjigande si nga siperfaqja dhe nga kapaciteti. rezorte turistike te krahasueshme me ato te turqise. nuk eshte e thene te ndertojme me qindra hotele te vogla pa sherbime ndihmese kur dhjetra rezorte me nga 200-300 dhoma i zevendesojne keto plotesisht nga kapaciteti dhe ofrojne parametra shume me cilesor ne sherbimet plotesuese e zbavitese qe mund te ofrojne.  

i bukur ai banneri me ate pikturen

 artikulli eshte i mire, sa i perket gjuhes se shkruar dhe shtrimit te argumentit (cilesi qe gjendet ralle tek artikujt e shtypit shqiptar).

veç menyra e shikimit ose kendveshtrimit, prej analisti, duket banale. sepse zakonisht, per te mos thene gjithnje, analistet jane te paafte te zberthejne te ardhmen, te jene largpames dmth.

Me sakte nuk do behej,turizmi shqiptar ska pse te jete ndryshe nga cdo gje tjeter Shqiptare!!

 Adri me pelqeu shkrimi yt--shume mire i strukturuar. 

Zvicra e Ballkanit, Koridori 8, Rruga e Kombit, Superfuqia Energjitike, Bregu Jugor...e pra ky eshte thjesht miti i radhes ku precipitojne shpresat e shqiptareve te shkrete dhe me te cilin do te genjehen ca kohe..sa te shpiket miti i ri i rastit.

Turizmi ne jug kete vit ka qene...me nje shprehje po e perkufizoj "bajat". Nqs keni kaluar 2-3 vite atje e kuptoni mire se cfare kam ndermend. Kete vit jam bindur qe turizmi jone ka ende potenciale te medha por assesi nuk mund te jete lokomotiva e zhvillimit te vendit--kjo eshte thjesht nje enderr naive. Mbahemi per te djallezuar gjasme por s'jemi vecse naive historike.

Nqs ne nuk ri-industrializohemi dhe te forcojme agro-industrine tone ne nuk kemi per te pasur begati. 

turizmi jone ka ende potenciale te medha por assesi nuk mund te jete lokomotiva e zhvillimit te vendit

Ne fakt turizimi do ish lokomotive 'ekonomike' vetem ne rast se vendi nuk zhvillohet. Ti c'mendon se mund te jete 'lokomotiva'? Se me cpo shoh atje po ndiqet modeli : 10% e popullates konsumon (me leke te vjedhura, ose te pista), 20% ndjehen si 'rob shtese' dhe emigrojne,  70% rri me gisht ne goje. Dmth nuk ka ekonomi, prandaj c'duhet 'lokomotiva'?smiley

As un nuk mendoj qe turizmi mund te jet lokomotiva e zhvillimit te vendit por gjithsesi ka potencial per te kontribuar rendesishem ne GDPn e vendit. Ose me mire kishte potencial.

I gjithe zhvillimi i bregdetit shqiptar deri ne ditet e sotme eshte bere pa asnje strategji konkrete. Te gjithe ato qe kan pasur troje ne bregdet kane ndertuar hotele/pallate te cilesise me te dobet. E keni pare Saranden e diteve te sotme? Ka me shume pallate sesa persona.

Edhe une si te gjithse shqiptaret dua me gjith zemer qe shqiperia te vershohet nga turistet ne vere, por nuk kontribuojn ne ekonomi personat qe pasi kan ndenjur 3 dit ne Mal te Zi vendosin te shkojn ne Greqi dhe te shohin shqiperine rruges. Per ti bere keta persona te qendrojn disa dite ne shqiperi, duhet cilesi sherbimi dhe menaxhimi, hotele cilesore si dhe qytete atraktive. Te gjitha keto nuk i kemi dhe persa kohe qe qeveria nuk do te hartoje nje plan konkret dhe me hapa te mirepercaktuara, nuk do te arrijme kurre te konkurojm me fqinjet.

 

I ka ra n'koke vllai. Edhe i lehte per t'u lexuar, jo si shume artikuj ketu qe me fjaline e pare e din qe do jete 1 perpjekje e madhe per ti kuptuar.

Z Bukuroshi, nuk mu duk se autori kishte per qellim ti jepte 1 zgjidhje turizmit shqiptar. Ai qe ne titull e shpregjon se ndermarja e tij eshte modeste.

Sic e dine shume dhe duke perdorur fjalet e autorit,  "Turizmi shqiptar, nje iluzion tejmase i ushqyer".

Per mu ai ja ka arrit qellimit te vet 100%.

Xhevdeti eshte pronari i nje minihoteli 2 katesh me nga 6 dhoma per kat, gjithsejt 12 dhoma. Minimalisht jep me qera 250.000 Lek/dhomen ne muajin qershor, 300.000 Lek 15-diteshin e pare te korrikut e 15-diteshin e dyte te gushtit, kurse periudhen 15 korrik - 15 gusht e jep me 350.000 Lek. S'po llogarisim te ardhurat nga klubi i vogel, qe ka hap edhe ushqimorja ku punon e shoqja bashke me te bijen.

Kur mbaron vera, Xhevoja pronari i minihotelit qe deri dje kishte burim te ardhurash parate e te birit nga emigracioni edhe qumeshtin qe shiste ne qytet, ka futur ne xhep 21,6 milion leke. Hiqi parate qe paguan per drita e gaz, ne rastin me te keq fut te pastra, neto ne xhep ka 20 milion leke. Me konkret se kaq s'e ben nena, por ç'e do se Xhevdeti nuk i lexon analistat e Tiranes mbi "iluzionin e turizmit shqiptar".

Kete vere ka patur nje renie te theksuar te numrit te pushuesve ashtu sic pritej.. Artikulli eshte shume i mire dhe 5* per kete. Megjithate nuk ndaj te njejtin mendim me autorin qe turizmi nuk mund te jete nje nga shtyllat kryesore te ekonomise shqiptare.Perkundrazi i ka te gjitha mundesite.

E keqja eshte se ne shqiperi nuk ka nje strategji te mirefillte kombetare, plan afatgjate per turizmin. Flitet per detin dhe plazhet, por pak ose aspak per turizmin kulturor, turizmin malor, turizmin pyjor dhe ate te kampeve sic eshte pervoja nderkombetare anes lumenjve dhe liqeneve.

Me pak fjale gjendja po shkon keq e me keqe.. Edhe nese doni te shikoni sa keqe mund te vete prisni per festat e fundvitit ne shqiperi!!!!!!

 

po a nuk ishte po ky autor qe para ca shkrimesh shkruante qe duhej te legalizohej hashashi ne menyre qe te shtoheshin me shume turistet nga evropa perendimore?

Vetem te verteten ka then.

"bujqesia" ... a e  mendoni se sa konkuruese mund te jete bujqesia ne tregun Europian ? Apo do i bejme malet fusha sic ka thene njehere e nje kohe xhaxhi!!

Ndonese nuk duhet fokusim vetem ne Turizem  duhet pranuar qe  kjo ane e ekonomis shqiptare mund te jete nje nder shtyllat e saj per vete alternativat shume te medha qe kjo dege e ekonomise ka ne vendin tone.

 

 Keshtu pra megjithese jam dakord me nje pjese te mire te artikullit  zgjidhja e ofruar me duket ireale  Cheers!

 Hunter, jam dakort me ty ne lidhje me Xhevdetin me ca rezerva:

Psh nqs Xhevdet eshte ne Durres i pi lengun cmimeve qe thua ti dhe biznes ka vetem 1 gusht-25 gusht, edhe ate periudhe me hope. Pra Xhevdeti i bie te jete ose ne Jug ose ne Velipoje-Shengjin qe nuk jane degraduar akoma aq keq. Nqs eshte ne zonat qe thashe une Xhevdeti as qe ka ndonje kerkese ne qershor, kurse ne 1-15 korrik ka nja 10% zenie, nga 15-30 korrik ka nja 30% zenie dhe nga 1gusht-25 gusht ka 100% zenie. Ky eshte realiteti. 

Por me e keqja eshte se Xhevdeti keto para ja merr shqiptareve te tjere ne masen 99% dhe 1% a me pak te huajve dhe nuk e shoh sesi kjo gje mund te kontribuoje ne ecurine ekonomike te vendit kur keta shqiptare turista nqs keto pare nuk do ti kishin harxhuar ne pushime do ti kishin konsumuar ne dicka tjeter ose ne kursime qe japin me shume efekt ne zhvillimin afatgjate te vendit. Madje ate njejavor pushimesh do te kishin punuar dhe nga pikepamja e produktivitetit do te ishim me mire apo jo?

Pikerisht per kete po diskutojme, turizmi eshte pozitiv vetem nqs ndjek nje strategj merkantiliste qe tu marresh paret te huajve, keshtu sic eshte tek ne eshte ose rrjepje shqiptaresh vendas, ose rrjepje shqiptaresh emigrante ose rrjepje shqiptaresh diaspore.

Nderkohe qe Xhevdet eshte ne rregull dhe beji te fala nga ana ime.

Turiste shqiptare me banim e pune jashte. Euro jane ato. Turiste kosovare e maqedonas, te cilet parate ne vend qe ti shpenzojne ne Ulqin, Tivar, Budva i shpenzojne ne Shqiperi. Euro jane edhe ato. Familja e dentistit, i cili veren e kalon ne qytet duke rregulluar dhembet e emigranteve, ndersa familjen e nis ne plazh. Edhe ato Euro jane.

Tani cfare duhet pretenduar? Turizem i huaj masiv, harroje. S'ka per te ndodhur KURRE, edhe sikur kushtet te jene perfekte. Gjermanet nuk po shkojne me ne Rimini si dikur, sepse me ato para qe harxhojne ne Rimini, i kalojne ne Maldive, Caraibe, jo me te vijne ne Shqiperi. Suedezet shkojne ne Greqi. Anglezet ne Spanje. Pasaniket e rinj rus kane Caprin, Portofinon, Porto Cervo, Costa Azurra, Nicen.

Ketu çeshtja eshte te mbash e te zhvillosh turizmin shqiptar i cili s'eshte aspak iluzion, po sjell leke qe s'ta merr mendja kokes.

 

 

 Turizmi në shqipëri momentalishtë qëndron shumë larg nga i të qënurit turizëm! Pasi më shumë i ngjanë një miti/legjende sesa një strategjije të vërtet e të realizueshme!
Që të marrësh duhet të ofrosh, pra momentalisht ne nuk ofrojmë asnjëlloj komoditeti në bregdetin shqiptar, veçse megaloamin për një bregdet të virgjërt.

Ky shkrim ka nje hile brenda. E gjithe perqasja myth-shkaterruese e Adrit niset mbi presupozimin qe ekonomia shqiptare nuk mund te bazohet mbi turizmin qe eshte kaq i prapambetur, kaotik, dhe i fragmentuar. As mbi bujqesine qe eshte e parcelizuar keqazi dhe ende e prapambetur teknologjikisht. Atehere c'do te bejme qe t'i mbijetojme integrimit te ekonomise rajonale pa vdekur urie???

Pergjigjje e veshtire eee? Mos valle duhet te kthejme syte nga koncesionet energjetike dhe minerare? Mos valle Adri, si liberal i mire qe eshte e kupton qe nga turizmi e nga bujqesia (qe jane biznese familjare), nuk ka ndonje boom investimesh (ne fakt aty secili investon avash avash ne hotelin apo token e vet), keshtu qe ne emer te tahmase (greed) - Adri po kerkon te na binde qe hapja e megatecit ndotes ne trekendeshin tirane-durres-kruje nga enel, apo investimet qe shfrytezojne punen e minoreneve ne miniera etj na qenkerkan shpetimi? Pra jo turizmi e bujqesia qe nuk sjellin investime qe te shkaperdhejne tregun, por kapitali shlirues i miliardave te industrise... nice (enel psh ka kohe qe investon ne PR ne shqiperi, edhe pse ende nuk ka marre licensen... te kete financuar valle dhe ndonje levizje neoliberale antiturizem ky enel-i?)

Nuk besoj se Andri me shkrimin do ti bej nje reklam investimeve ne industri. Ishte thjesht nje artikull kritik mbi turizmin ne shqiperi. Dhe deri ne nje far pike ka te drejte. Nuk mund te jete lokomotiva e zhvillimit ne shqiperi. Aq me teper po te maresh parasysh kushtet ne te cilat ndodhet. Zhvillimi do te vije nga nje ekonomi e diversifikuar.

Gjithsesi nese ato qe na qeverisin vendosin te marin disa hapa konkrete mund ti shumfishojm te ardhurat nga turizmi pa frike.

Shkrim realist qe ne pergjithesi ve pikat mbi i...

Miop si realisti ose hunter e shikojne me syrin e partise ose patriotizmit...

Politikanet gjate ketyre 18 viteve pervec propagandes boshe nuk kane bere gje qe ky turizem te zhvillohej si duhej...pervec ndonje qoshe te kendshme nga investues private nuk mund te flitet per merita te qeverive ne kete drejtim..

Ne vitet 90 shume turiste perendimore qe frekuentonin deri ate kohe bregdetin dalmat per shkak te luftes ne Jugosllavi kerkonin alternativa e keto i gjeten ne Spanje, Greqi e jo me shume deshire ne Itali...behej fjale per nje kategori turistesh qe shkonin ne Kroaci me familje dhe udhetonin me makina e tani u duhej te paguanin dicka me teper per ne destinacionet e tjera...i vetmi ku mund te shkonin si me pare me makine ishte Italia...por Italia ate kohe nuk pelqehej per shkak te ndotjes masive te plazheve...

Shqiperia e dale nga diktatura trashegoi nje bregdet te virgjer e nuk ishin te pakte investoret e huaj qe ishin te interesuar, por grushtin e pare turizmit e ekonomise ne pergjithesi  ja dha 7501, nje ligj antidemokratik e antikombetar. Besoj se secili e kupton qe rralle mund te gjesh nje ligj te tille ne vendet demokratike ku pronaret ne menyre masive shpronesohen per te realizuar nje reforme agrare tipike per diktaturat komuniste. Antikombetar, pasi beri pronare toke gjithe pakicat kombetare te ardhur si refugjate pas luftes se dyte boterore, qe sot kane pashaporte greke, serbe etj. e prona ne Shqiperi. Ne kete menyre investoret e huaj humben besimin ne qeverine shqiptare. Behet fjale per investore te mirefillte e jo per ato firma te vogla qe investuan shuma te vogla me rrezik te kalkuluar. 97`ishte pastaj fillim nga zero ose me mire te themi u vertetuan dyshimet qe paten investoret e huaj persa i perket besimit ne shtetin ligjor shqiptar.

Perparesia e bregdetit shqiptar ne krahasim me ate kroat e grek qendron ne faktin se krijon kushtet per nje turizem familjar pasi nga velipoja e deri ne vlore eshte ranor e jo i thelle. Jugu, qe sot cmohet aq shume, nuk ka ndryshim nga ai kroat e grek.

Masakra e bere vecanerisht ne gjirin e durresit flet vete, prandaj nuk e kuptoj propaganden qeveritare qe pevec rrugeve qe mezi po i realizon nuk shoh ndonje projekt qe te sheroje plaget e turizmit tone.  Nqs flitet per ndonje projekt dihet se pas tij qendrojne interesat afatshkurtera te politikaneve, e jo per nje projekt te studiuar...ose si thote hunter ndonje xhevdet qe mbush xhepat per nje kohe e cfare ndodh rreth e rrotull e turizmin ne pergjithesi nuk i intereson.

Konstatimit ne shkrim, persa i perket cfare ndodh kur te realizohet levizja e lire, eshte mese i vertete. Shume emigrante si une per pushime frekuentojne prej vitesh destinacionet e tjera pasi behet fjale per pushim te mirefillte, e kosto me te lire se ne Shqiperi. Shqiperia mbetet per vizite te afermish e me teper jo.

 

 Politikanet gjate ketyre 18 viteve pervec propagandes boshe nuk kane bere gje qe ky turizem te zhvillohej si duhej..

ça quan ti zhvillim ? si te zhvillohet pastaj me duket se nuk e ke kuptuar artikullin HIÇ !

artikulli robo flet qe ne shqiperi nuk ke se çfare zhvillon ne turizem, eshte pra I PAMUNDUR ZHVILLIMI. eshte rruge qorre mnjf, ndersa ti flet politikanet keshtu e ashtu ... duke harruar (siç harron dhe artikullshkruesi ne fakt) qe aq me mire qe politikanet tane nuk kane ndermarre gjera konkrete te mbeshtetura mbi pllane pesevjeçare, per diçka qe nuk mund te behet. 

aq me mire gjithashtu qe robt bejne shpeti te tyret ne plazh sesa te ngrejne hotele me shume kate qe kushtojne miliona dollare investim, etj, etj.

artikulli eshte kot mnjf, perveç shqipes korrekte nuk thote ndonje mrekulli tjeter.

 Hajdar,

per ne qe jemi rrit aty kuptohet per cfare e kam fjalen...

durresi eshte bo si "brraka" ne tirone dikur(pyet ndonje ta tregoj nqs se di)...behet fjale per turizem te mirefillte konkurrues prej te cilit do siguronin jetesen qindra mijera vete...

ca do bohet kur ti e shoket e tu do e kuptoni masakren e durresit...jo vetem durresi por gjithe bregdeti doli nga diktatura i virgjer e s`kishe nevoje te shkoje ne maledivie, rep. domenikane, etj po te ishin bere investime me mend e jo sic eshte tani qe del per peshk e kap sallomin qe ka honger komshiu ne dreke pak te perpunuar...

Une ne pergjithesi Nurellarin nuk e honeps dot. Megjithese ben liberalin, shume here kur perpiqet te flase per ekonomine duket qe nuk ka bere as edhe hyrje ne ekonomi e jo me te bej analiza ekonomike per te cilat duhet te jesh mjeshter i statistikave, ndersa ky eshte maksimum mjeshter i llafollogjise se OJQ-ve te Tiranes e vetem kaq.

Por kete here ka te drejte. Ne fillimet e peshkut, andej nga viti 2005 debatoja me dike tjeter ne kete blog per punen e turizmit dhe faktin qe shume e shohin si lokomitive te rritjes ekonomike. Per mua eshte komplet e pamundur. Edhe Greqia me sa di une nga turizmi merr jo me shume se 15% te GDP-se se saj. Edhe Mali i zi, nje vend me 800 000 banore nuk mund te bazohet i teri ne turizem, e jo me ne qe jemi nje komb me thuajse 6 milion banore tashme.

Ndersa ndryshe nga Adri, une prezencen tone ne Mesdhe nuk e shoh si nje gje detyrimisht te mire. Mesdheu eshte vertete zona me turistike ne bote, por si rrjedhoje edhe me kompetitivja. Ne momentin qe Shqiperi i iken pak ai 'misteri' qe mbart mbi vete, turistet do shohin se ka shume pak gjera per te cilat Shqiperia eshte siper konkurrenteve te tjere.

Biles nese eshte dikush qe perfiton nga kjo mbi-interesim i qeverive per turizmin jane vete rivalet tane ne Mesdhe. Nuk besoj se Greqia frikesohet nese disa qindra mijera turiste vijne e vizitojne Shqiperine per disa dite ndersa atje dynden miliona.

Por Greqia ka arsye te shqetesohet nese Shqiperia behet rruga kryesore ku kalojne tubacionet e gazit e te naftes. Jo vetem per perfitimet direkte ekonomike por edhe per rolin me te madh strategjik qe merr Shqiperia nderkohe.

Mbase Sol-i i trembet TEC-eve dhe me te drejte. Une nuk ua kam aq shume friken, te pakten per aq kohe sa nuk shoh nje analize te mire si te kostove ashtu edhe te perfitimeve. Nderkohe bujqesia shqiptare mund dhe duhet te japi me shume, por me parcela familjare nuk ecet me. Nuk ka shtet ne bote te zhvilluar ne bujqesi ku cdo familje ka parcelen e vet dhe kaq. Edhe ekonomikisht nuk ben sens, humbet cdo perfitim te ekonomive te shkalles. Po nderkohe nuk ka pse Tirana te mos synoje te behet nje qender e vogel rajonale per sherbimet financiare. Thuajse gjithe studentet shqiptare biznes, ose ligj biznesi, studiojne. Shqiptaret ne rajon me rezimin e kufijve por dhe me lirine e madhe per te udhetuar do behen nje faktor gjithmone e me i rendesishem. Ideja eshte qe fusha per te konkurruar ka, mjafton te jesh pak krijues. Nuk ka pse ti trembemi zhvillimit per aq kohe sa dime sa fitojme e sa humbim nga cdo sipermarrje.

 shiko mos luni specialistin vullnetar, ju trimat. pastaj mos me merrni vetem bregdetin kur me flisni per turizmin dhe as shembujt koti nga greqia apo turqia apo italia, se turizem ka dhe zvicra qe nuk ka hiç det. 

pastaj nuk do plane e as analiza specialistes turizmi. se nuk jane perpjekur gje francezet per turistet, por perpiqen per jeten e tyre. kjo do te thote qe muzete, keshtjellat, kullen e ejfelit etj nuk i kane ngritur gje me qellim qe te vijne ti vizitojne japonezet por per qejf te tyre ne rradhe te pare. 

se vijne sot dhe japonezet aq me mire per ta.

po keshtu dhe shqiperia, s'ka nevoje per specialistet ( e k..) e as pllanne nga politikanet ( e k...) por qe shqiptaret vete te perpiqen per rregullimin e jetes se tyre. te jetojne sa me mire, te gezojne sa me shume, te qijne sa me shume, e do te vije dhe bota bashke me ta kur t'ja ndije erren qejfit. 

nuk ka nevoje e do te jete bile gabim, sikur te shikojne e kopjojne boten ne keto pika, pasi ne bote sapo u krijuan keta specialistet e analistet (e karit) u prish e shkoj per lesh dhe jeta e popllit (e asigjo e bukur e me shije nuk po krijohet me, se mendojne te kenaqin japonezet turista e jo veten e tyre). çgo gje eshte fals nashti e ne vend qe te qij komshien francezi, qe ne dhome te vet perdor gjona kauçuku per eksitim se nuk ka dashnor, shkon ne tajlande apo filipine, ne fund te botes pra, te qije goca te vogla me dy dollare copa. 

po keshtu ne france vijne japonezet e amerikanet tuletrashe, te fotografojne "brixhidat" qe lanen ne plazh pa sytjena dhe te fantazmojne me sy hap kur te kthehen ne shtepi, se pane parajsen.

me falni per gjuhen hee, por thash ta bej te kuptushme idene e cila eshte : beje jeten te begate per veten tende, e ke bere dhe turistike ne te njejten kohe, pra te lakmuar nga te tjeret. e kjo nuk ka nevoje per investime te posaqme turistike e as specialiste koti qe vete i bijne me dore nga mengjesi ne darke. jo te rregullojne jeten e te tjereve mnjf.

Ore te punojne njerezit, pa problem, te perpiqen ta permirsojne jeten e tyre. Nese i bejne ndryshe nga Franca e Italia, aq me mire se kemi ca gjera qe te dallohemi.

Njerezit ketu po thone qe qeveria te mos i beje gjithe planet e si rrjedhoje buxhetin duke patur parasysh rritjen e turizmit se nuk ka per ndodhur gjithmone keshtu.  

 

shiko mos luni specialistin vullnetar, ju trimat.

pastaj nuk do plane e as analiza specialistes turizmi. se nuk jane perpjekur gje francezet per turistet, por perpiqen per jeten e tyre. kjo do te thote qe muzete, keshtjellat, kullen e ejfelit etj nuk i kane ngritur gje me qellim qe te vijne ti vizitojne japonezet por per qejf te tyre ne rradhe te pare. 

E kam injoruar kete teme per momentin, por me beri pershtypje fraza jote e pare e cituar ketu te cilen ne nje fare menyre e ndaj, por pastaj ne frazen e dyte fillon dhe behesh kontradiktor me veten... ne kuptimin qe perpiqesh te behesh "specialist vullnetar" per gjera per te cilat nuk je i informuar.

Me saktesisht e kam fjalen per ate qe pohon per kullen Eiffel.

Kulla Eiffel e Parisit eshte e projektuar nga Gustav Aleksander Eiffel me rastin e Ekspozites Boterore te vitit 1889 te organizuar ne Paris, pikerisht per T'I TREGUAR BOTES (jo vetem japonezeve) se c'mund te realizohej me metalin qe ne ato kohe sapo kishte filluar te perdorej industrialisht.

Po le menjane per momentin muzeumet dhe keshtjallat... megjithese edhe keshtu shpejt e shpejt mund te kuptosh se per cfare sherbejne muzeumet...

or trim me flete... (qe gjuan me grusht e bie vete)!

smiley

po mo lal, por ishte parashikuar te prishej me pas, dhe jo te vihej me bileta per turistat. 

edhe harku i triumfit, piramidat e egjyptit etj , per ti treguar botes ose vendit MADHESINE E REALIZUEZIT jane bere, tashti jane kthyer ne vatra turistike, kur turizmi u bo mode. 

ngaqe pula e botes duket me e majme. 

ps: dhe une jam specialist prej zgjuarsise qe e kam superiore nga shume ketu, nuk bej gjasme, pra nuk jam falls. ket duhet te kuptosh. smiley

per gjera per te cilat nuk je i informuar.

ne harrova me t'thon qe une kullen e parisit e shoh nga penxherja, ndersa ti me flet per informim

Artikulli kishte disa te verteta, ndonse mezi pertypeshin apo tingellonin si te hidhura, mirpo kish dhe disa te paverteta.

"....Për mos të folur pastaj për cilësinë dhe bukurinë e bregdetit, praninë e monumenteve, florën dhe faunën, reputacionin ndërkombëtar etj., etj..."

Adri, i cili e ka kaluar kohen i mbyllur ndoshta, nuk e di se cilesia, bukuria e bregdetit te vendeve te Ballkanit apo dhe Mesdheut, eshte aty-aty, + -. Po te perjashtojme pjesen e plazhit te Durrsit nga ura e Dalanit deri tek Kavalishenca e cila eshte betonizuar dhe ka nje anomali orientale. Sa per reputacionin internacional, une lexoj dhe ndigjoj te dhenat mbi turizmin dhe shoh se turistet e europes veriore, kane patur shqetesime (vjedhje, grabitje, helmime dhe deri ne rrembime e vrasje) ne vende te njohura per turizem si Franca (ku ju vidhen leket), Spanja e Portugalia (ku ju jane vjedhur sende te kushtueshme) , Turqia (ku jane helmuar dhe vdekur) , si dhe ne vendet e Amerikes Latine, vendet arabike (ku jane rrembyer dhe deri vrare). Nuk po flasim per vjedhjen e makinave se ato ndodhin dhe kendej ne perendim e ne veri te Europes.  

 

"....Mirëpo, nëse hiqen vizat, siç edhe pritet, në janar të vitit 2011, kjo situatë ka për të ndryshuar. Shqiptarët, ende të padalë, do të vërshojnë të eksplorojnë Perëndimin, jo vetëm për të parë ato vende të famshme që deri më sot i kanë shijuar vetëm në ekran, por edhe sepse zbulojnë një larmi shumë më të madhe e cilësore ofertash turizmi, që shpesh ka për të qenë shumë më e leverdishme se bregu i Jugut..." 

Piksepari -fatkeqesisht- nuk pritet heqja e vizave ne janar te 2011, por diçka me vone. Se dyti, nga ter vendet e Ballkanit, vetem Turqia i ka paketat turistike, ushqimin, apartamentet, vilat, me lire. Ndersa nga vendet e Mesdheut me lire i ka Egjypti, por njerzit sikur jane terhequr pakez nga ai vend (jo vetem frika e terrorizmit, bombat, por dhe nga shtypja qe rregjimi atje iu ben te krishterve, me mijra te lene pa pashaporta, pa pune, pa shkolle, ku nje pjese e mire jetojne rrotull plehrave per tu ushqyer). Pra dhe nga ana e reputacionit nderkombetar, Shqiperia qendron shum me larte se keto e shum vende.  

 

"....Emigrantët do të preferojnë të ftojnë familjarët e tyre aty ku ndodhen e të pushojnë tjetërkund, sesa të kthehen në Shqipëri për periudhën e verës..." 

Emigrantet, (me shume ne Itali, rrofte Italia)) ju kane bere bashkim familje prinderve te tyre, mirpo per çudi ne gusht, kthehen ne Shqiperi. Nje pjese preferojne muajt e tjere.  

 

"....Grupi i dytë i konsumatorëve të turizmit shqiptar janë pa dyshim bashkatdhetarët e Kosovës dhe Maqedonisë, të cilët sikurse shtetasit e Shqipërisë kanë pasur vështirësi për të udhëtuar. Maqedonisë do t‘i hiqen vizat në janarin që po afron dhe shtetasit e këtij vendi do t‘u rikthehen brigjeve të Greqisë..." 

Mirpo nese udhetimi nga Shkupi a Gostivari a Tetova deri ne Durres a Lezhe a Vlore , kushton me pak se ne Selanik, apo shpenzimet ne teresi kushtojne me pak, a s'do te ishte e udhes te mendonim se ter keta turiste do te zgjidhnin brigjet e Shqiperise.  Po sikur te elektrifikohet linja Prrenjas-Durres, a s'do te kishim nje numer me te madh turistesh.  

 

"....Edhe kosovarëve, herët a vonë, do t‘u hiqen vizat, dhe sikurse po ndodh me emigrantët tanë, edhe atyre do t‘u ftohet delli apo kurioziteti patriotik për të vizituar Shqipërinë..." 

Si hulumtues dhe "gjurmues" i shum fenomeneve qe jam, sidomos atyre me karakter ekonomik, pyeta pikerisht disa kosovare se si ju dukeshin pushimet ne Durres duke i pyetur per shum gjera, si çmimet etjera gjera. Me thane se jo keq, ka disa anomali, papastersi, por se te gjithe e justifikonin me kohen tranzit te zhvillimit e te ndertimit dhe shpresonin se gjerat do te beheshin me mire.  

 

"....Përveç kësaj, një pjesë e mirë e të huajve që kanë hyrë janë eksploratorë, ‘backpackers‘ dhe jo pushues klasikë, të cilët janë të gatshëm edhe të paguajnë më shumë. Pra, bëhet fjalë për të huaj që derdhin në xhepat e turizmit shqiptar shumë më pak sa, ta zëmë, një emigrant shqiptar i Italisë, i kthyer për pushime..." 

Eshte e vertete se nje turist emigrant le me shum leke se nje i huaj, por kjo eshte e kuptueshme. Sa per turistet europiane qe vijne pak ketu apo per 1-2 dite  dhe jo tamam pushues klasike , kjo vjen sepse ne ter Europen thuajse, agjensite e paketave turistike nuk e kane perfshire Shqiprine ne broshurat dhe manualet e tyre. Edhe kur ju kerkon bilete per Albanie per kohen e veres, bileta kushton mbi 400 euro, nderkoh qe per Turqi, Spanje, Greqi, 400-500 euro eshte komplet paketa per 1 jave, e cila perfshin udhetimin, hotelin, ushqimin 1 ose dy here ne dite, pijen, ose gratis ose dhe me leket e tua (mvaret nga hoteli). Nga sa kam vene re, paketat me te lira i kane Turqia dhe Egjypti. Megjithse kur vjen puna per pushime, europianet prishin shume dhe s'duan t'ia dine. Kjo shihet dhe nga paketat qe ata zgjedhin ku dominon Tailanda, ku me mijra europiane shkojne per seks dhe droga te lehta.  

 

"....Individë kureshtarë në kërkim të aventurës, të joshur nga pushime aktive e kuptimplota e që do e vizitonin Shqipërinë të ndjellë nga diversiteti fetar, kulturor, etnografik, monumental apo thjesht sepse vetëm vendi ynë u ka mbetur i pashkelur nga Europa..."

Pikerisht keta individe kureshtare per vende e kultura te tjera, perbejne miliona dhe shkojne me çanta shpine, me tren, makina, autobuze, ne France, Itali, Korsika, Sardenja, Zvicer, Kroaci, etjera vende. Vendos nje linje autobuzi, apo avioni me te tera qytetet kryesore te Europes, ku bileta te mos jete me shume se 300 euro ne vere dhe jo me shume se 200 euro ne dimer, vjeshte dhe pranvere, dhe shihe se çfar bumi turistesh do te kete, pikerisht nga keta individe kureshtare, qe tremben nga çmimi i larte i biletes dhe habiten kur shohin qe s'ka lidhje me tren apo me linja autobuzesh me Shqiperine.   

 

"....Po kështu, është e zorshme të shpresojmë që çmimet e apartamenteve të blera buzë detit sot, do rriten mot, me shpresën se së shpejti do vijnë blerës potencialë të huaj..."

Nuk besoj se ka shqiptar me iluzione tani, sepse te gjithe po e shohin qe shtepiat kane rene nga 20%, 25%, 30% e deri 50% ne USA. Dhe nuk besoj se emigrantet i kan blere per te shitur, sepse ata i kan blere per te pushuar, e ndoshta dhe per ti leshuar me qira.  

 

"....Mirëpo, kjo fryrje artificiale e këtij sektori qëllon edhe në një moment të keq të tregut ndërkombëtar të turizmit, i cili ka qenë ndër viktimat kryesore të krizës globale financiare... ...Franca, gjatë kësaj vere, ka pasur dy të tretat e turistëve të vitit të së njëjtës periudhë të vitit të kaluar, Italia ka pasur një rënie prej 10% të turistëve, kurse Spanja prej 8%. Po kështu, paratë e harxhuara nga turistët kanë rënë. Në Portugali, turistët kanë sjellë 13.2% të holla më pak se vjet, kurse në Greqi 14.7% më pak..." 

Eshte e vertete qe keto vende kane renie, por te mos harrojme se pikerisht ne kete koh krize disa industri si p.sh. ato te lojrave dhe parqeve per femije kane patur ngritje. Adri nuk do t'bente keq te lexonte statistikat mbi firmat/ndermarrjet ne bote. Keshtu qe nuk perjashtohet dhe mundesia e rritjes se industrise se turizmit ne Shqiperi, aq me teper qe kete vit kishte me shum kosovare dhe shqiptar te Maqedonise ne Durres, Lezh etj.  

 

"....Ka sektorë të tjerë të lënë pas dore, si bujqësia dhe industria e lehtë, që premtojnë shumë më tepër qëndrueshmëri dhe siguri të investimeve..." 

Kjo eshte e vertete, por me nje kryeminister dallkauk dhe ekip te paafte, keshtu jane katandisur keto dy sektore te rendesishem.

Shpresoj se disave tu vijne mente nga ky artikull.

Nuk eshte antishqiptare te thuash te verteten. Antishqiptare eshte qe gjoja per hir te shqiptarizmes te genjesh veten dhe te tjeret. Dhe ska aspak rendesi per shqiperine se  ke genjen, rendesi ka se ne baze te genjeshtres fillojne e behen projekte e ndertohen rruge apo krijohen shpresa te kota.

Fatkeqesia eshte se kur dikush thote te verten sic e mendon ai, fillojme e i hidhemi ne gryke si antishqiptare qe jemi

Shqiperia ka nevoje per nje plan te zhvillimit ekonomik. Ku do te drejtohen fuqite dhe invesitmet. Ndryshe eshte sic behet sot, ku dikush thote turizem e dikush thote industri, ne nuk do te kemi as turizem as industri.

Dhe si pasoje ndertohen TECe qe nuk funksionojne nga ata qe mendojne per industrine tek vendi ku dikush tjeter nderton turizem pa njerez. Dhe keshtu mbetemi pa turizem dhe pa industri. Mbetemi sic jemi.

I vetmi ndryshim eshte se ai qe ndertoj turzmin me demostrata alla Mjaftiste futi parate ne xhep nga ndertmi i fshatit turistik dhe ai qe ndertoj TECe me metodat alla Berishjane futi po keshtu ca para ne xhep Ai qe humbi jemi ne, ju, ti, ai, populli qe neser perseri do te shkoj te votoj ata te TECit dhe ata te fshatit turisitk nen oxhakun e TECit.

PPU paska perfundu ne dore te ca komentatoreve qe minimalisht jane injorante e te mbyllur e nuk duan te pranojne realitetin qe njerezit ne Shqiperi perballen perdite.

Komentet kane nje rrjedhe llogjike idiote:

E para shajme autorin e shkrimit. Eshte i tilli i ketilli, e di une shume mire sesa leke ka vjedhur, i kam pa une shpine qe e ka te mbushur me florinj, e kam pa une tu pi kafe me politikanet, ka ndermend te ndertoje TEC per vete prandaj nuk e do turizmin, etj.

E dyta, ne shqiptaret jemi me te miret: Ne jemi me te zgjuarit, jemi me te fortit, jemi raca me e bukur, jemi me te pasurit, ne jemi me te zotet ne Bote per cdo gje.

Eshte i njejti mentalitet qe kane ca nga bashkeatdhetaret tane, qe shetisin rrugeve me makina shume te shtrenjta me targa te huaja, me flamurin shqiptar te vene te xhami i mbrapem ndersa brenda ne makina fusin, motrat e tyre te races shqiptare per t'i shfrytezuar si prostituta rrugeve te Europes. Nderkohe qe motrat e tyre shqiptare rrine ne rruge me kembe hapur per te shfryre epshet seksuale gjysma e manjakeve te Europes, keta me leket qe fitojne, blejne makina lluksoze e mburren se sa race e fisme jemi ne shqiptaret.

Nese e duam me te vertete vendin tone, ne duhet te kontribuojme gjithesecili ne te mire te tij. Por nese ne mendojme se jemi shume mire, i kemi te gjitha etj, perkundrejt nje realiteti qe eshte pak ta quajme mizerje, ne asnje here nuk do mendojme te permiresohemi.

Turizmi ne plazhin e Durresit-Gusht 09-eshte "fantastik", deti ka ngjyre te kuqe-rreme ne jeshil, ne qoftese nuk te ka rene rasti, te vizitosh Indine,ke rast te mire te shkosh ne Durres,plazhistat jane gjithe andej,s`ke ku te hedhesh kokerren e molles!

Biznesi i papare,pellembe e biznes,pellembe e pallat, qe nga rrera e deri ne "High Way" "No Pavement -ishalla!"

Biznesi,i misrit,kumblles,rrushit thate dhe te njome,trongellit,basmave,tylave per perde,akullores,ujit te ftohte,akullores,librave,zbavitjeve me pushke,lypsarve neper kembet e pushueseve,lulzonte si as njehere tjeter,qysh kur s`mbahet mend!!!!

 

E dini si eshte ai muhabet? Sido qe te jete Shqiperia ka per ta tejkaluar parashikimin e turisteve. Sot ketu ne angli ne nje dokumentar te quajtur x factor ku zbulohen keto pseudo-talentet e popit, doli edhe nje goc shqiptare per te kenduar, e pyeten nga je, nga nje vend i quajtur Shqiperi u pergjigj goca, dhe ata filluan duke nxjerr foto te Shqiperise ne televizor, ishin nga ato fotot qe vendosin kalamajt serb e grek ne youtube per tu tall me shqiptaret, disa karroca me kuaj, Norman Wisdom, disa foto qe nuk ishin fare te Shqiperise dhe disa foto te vjetra te viteve 60 me disa pleq me cifteli.

Kesaj i them reklame une.

nxjerr foto te Shqiperise ne televizor, ishin nga ato fotot qe vendosin kalamajt serb e grek ne youtube per tu tall me shqiptare disa karroca me kuaj, Norman Wisdom, disa foto qe nuk ishin fare te Shqiperise dhe disa foto te vjetra te viteve 60 me disa pleq me cifteli.

- Karocat me kuj i kemi nxjere edhe ne ketu tek peshku ( bile kete rradhe kemi edhe me gomeret) . Valle edhe peshku eshte i drejtuar nga kalamaj serb dhe greke?

-Norman Wisdom- Cfare eshte portokallia? Mos valle edhe portokallia drejtohet nga femijet greke e serbe?

-Disa pleq me cifteli. Cfare kane pleqte me cifteli ? Nuk eshte ciftelia nje vegel muzikore e perhapur ne shqiperi?

Ah ata kane bere gabim qe nuk kane treguar ish bllokun. Por mos haroni se ish blloku eshte 1/100 e shqiperise dhe 1/100 e shqiperise nuk  perfaqson dot shqiperine as per rreklame. Me keq akoma ai bllok frekuntohet dhe ka per pronare sot pikerisht nga ata qe kane preradhje nga karocaxhinjte, dhe kane gjysher ata pleqete me cifteli.

Nese na vjen turp duhet ta ndryshojme gjendjen dhe jo te fshihemi pas ish bllokut fallco modern

 

- Karocat me kuj i kemi nxjere edhe ne ketu tek peshku ( bile kete rradhe kemi edhe me gomeret) . Valle edhe peshku eshte i drejtuar nga kalamaj serb dhe greke?

Kur presanton imazhin e nje shteti, psh te Frances nuk tregon getot e Parisit me afrikane me kosha me patate mbi koke, por kullen Eifel. Ne ketu tek peshku nuk kemi nevoje te na prezantohet Shqiperia sepse e njohim, eshte vendi jone.

-Norman Wisdom- Cfare eshte portokallia? Mos valle edhe portokallia drejtohet nga femijet greke e serbe?

Jo, por Norman Wisdom nuk eshte big ne Shqiperi ne sensin qe eshte hero kombetar apo jo? Eshte nje aktor qe ka luajtur filma ne kohen e qepes, kaq, sot Shqiperia nuk shikon filmat e Norman Wisdom apo jo, sikur ka telvizione te modernizuara, me programe, filma te fundit etj.

-Disa pleq me cifteli. Cfare kane pleqte me cifteli ? Nuk eshte ciftelia nje vegel muzikore e perhapur ne shqiperi?

Jo nuk eshte vegel muzikore e perhapur fare, dhe nuk do kishte asgje te keqe sikur ata pleqte me cifteli te tregohen ashtu sic eshte per tu treguar, jo te marredh nje foto bardhe e zi te kohes te qepes, dhe ta vendosesh ne nje emision live qe ndiqet nga miliona per ti prezantuar me Shqiperine.

Ah ata kane bere gabim qe nuk kane treguar ish bllokun. Por mos haroni se ish blloku eshte 1/100 e shqiperise dhe 1/100 e shqiperise nuk  perfaqson dot shqiperine as per rreklame. Me keq akoma ai bllok frekuntohet dhe ka per pronare sot pikerisht nga ata qe kane preradhje nga karocaxhinjte, dhe kane gjysher ata pleqete me cifteli.

Ore njeri, nqs do te presantosh imazhin e nje vendi, nuk mund te perqendrohesh tek aspektet negative te atij vendi, por merr disa foto, kryesisht qendren e kryeqytetit, ne rastin   Shqiperise qendren e Tiranes, ose vende te tjera ikonike, si psh nje foto te Krujes, ose te bregdetit. Jepet nje permbledhje mbi arritjet historike dhe kulturore. Te tjerat qe po thua as nuk ja vlen te diskutohen.

Nese na vjen turp duhet ta ndryshojme gjendjen dhe jo te fshihemi pas ish bllokut fallco

 

Turp mund te te vij ty, dhe per ato qe thua, turp duhet te vij. Qenke person me probleme te thella mendore ti plako, une hera e fundit qe te flas, sepse qenke tip shume acarues.

Ps. Une nuk kam fare turp per gjendjen ne te cilen ndodhet Shqiperia, por ama te thuhet e verteta, dhe imazhi negativ te mos perdoret me dashakeqesi, perndryshe kalon ne armiqesi.

Sic permendi karamelja me lart, nuk mund te injorohet nje argument (jo i drejteperdrejte) i autorit ne lidhje me subjektin ne fjale:

Madje mund t’i japë një dorë të mirë edhe turizmit shqiptar duke shtuar një motiv për ta bërë Shqipërinë të vizitueshme për rininë evropiane. Ky element ka treguar deri diku se është i tanimë i vlefshëm duke qenë se janë parë tashmë shumë të rinj italian që kanë ardhur në brigjet e rivierës sonë, jo se i kemi më të bukura se Pulja apo Kalabria, por sepse shoqërohen me  garniturën ndjellëse të barit çudibërës bio e shumë të lirë që prodhohet me aq përkujdesje nëpër fshatrat e shumta të jugut.

Pra, me duket pak e cuditshme se si para pak kohesh autori perdor si argument pro legalizimit te hashashit ceshtjen e turizmit, dhe ne kete artikull thote qe vari trastat asaj pune, dmth turizmit, se nuk ia vlen. 

Eshte naivitet per mendimin tim te presupozohet se shpresat e ekonomise te varen vetem ne nje dege, asaj te turizmit.  Konsensusi edhe ne kete debat eshte qe s'mund te kufizohet ne nje apo dy dege.  Ne fund te fundit, edhe ne Greqi, me vijen teper te madhe bregdetare, apo dhe me pasurite e antikitetit, turizmi perben rreth 15% te GDP.

Jam dakort me autorin ne shume aspekte te kritikes ndaj gjendjes se turizmit.  Po ashtu, edhe per analizen e kushteve qe e kane "favorizuar" deri tani.  Por do te distancohesha nga toni negativ, pesimizmi (qe dikush mund ta marre si keqdashje) dhe per me teper, nga ideja qe turizmi s'ka te ardhme, apo s'duhet te kete.  Industria e lehte, agrikultura, turizmi etj nuk ka pse te jene dege perjashtuese ndaj njera-tjetres.  Perkundrazi.  Ndaj kritika do te ishte me e frutshme sikur te ishin bere sygjerime per zhvillimin e metejshem, e jo njera apo tjetra ne kurriz te tjetres.  Nuk eshte "zero-sum game."  Edhe pse autori aludon ne perfundim qe per faj te turizmit, kane ndodhur x, y, z e 1001 te keqija ndaj industrise, agrikultures, nje analize me e thelle, apo thjesht nje kendveshtrim tjeter do t'i kerkonte gjetiu fajtoret, apo fajtorin.

 Eshte naivitet per mendimin tim te presupozohet se shpresat e ekonomise te varen vetem ne nje dege, asaj te turizmit.

me shume eshte dembelizem se naivitet. sepse gjonat e tjera* dun bythe, duhet me punu nate e dite per pakez drite, qe eshte krejt ne kundershtim me mentalitetin e shqiptarit. perndryshe nuk do te kish nevoje te na "korrigjonin shpirtin" rilindasit.

* industria lehte e ushqimore, agrikultura, peshkimi, etj, te cilat konsiderojme si rruget e mundeshme te zhvillimit te vendit, me bejne me qesh. se deri dje benim metalurgjike e hidrocentrale gjigande e laboratore te fizikes berthamore e akademi te shkencave, qe sot nuk na e man me bytha ti permendim pa pasur frike se na marrin per budallenj.

prandaj une do ti thoja autorit qe keto industrite e tjera jane me shume te pamundeshme te realizohen prej shqiptareve dembele e me intelektuale fallco, sesa turizmi. sepse robt po shkojne turista dhe atje ku jetojne kanibale. bile sot bota po merzitet me hotelet standart e fshatrat turistike shabllone qe u propozohen gjithkund e kerkon te shohe veçori te tjera te botes. tek njerezit e eger do te kthehet se shpejti, prandaj dhe na thote : asnjegje mos beni per turizmin lereni vendin djerre e te virgjer. 

pra keto nuk jane shpikje te politikaneve tane por keshilla te specialisteve te botes, qe parashikojne ndryshime radikale sa i perket turizmit te ardheshem.

ps: kur Hrushovi vizitoi shqiperine a e dini si i tha Enverit : puuuuuu çfare klime, ullinj e portokalle vetem mbillni, lereni grurin, se aq grure sa doni per tu ushqyer ju neve na i hajne minjte neper hangare. 

por Enveri nuk e hengri sapunin per djathe dhe e futi shqiperine ne rrugen e industrializmit fitimtar, me pllanet e famshme pesevjeçare, deri sa na la pa buke. 

Dakort, populli shqiptar eshte dembel, injorant (aka intelektual fallco) e mbi te gjitha mekatar, s'do mbretin e vet smiley

Dmth ne baze te ketyre "epersive" qe kemi bie llafi, ndaj fqinjeve, ju, z. Hajdar kundershtoni argumentin e Nurillarit? 

A mund t'ju them dicka?!

Pertej ketyre muhabeteve... pertej turizmit sic eshte e sic duhet te jete... pertej perendimit e lindjes, te majtes e te djathtes, te bardhes e te zezes, kapitalizmit e komunizmit, dedikimit e qejfit, zhulit e pastertise... pertej Obames e Bushit...

... pertej te gjitha ketyre masturbimeve mendore pra...

Une e dua Shqiperine... dhe s'do ta ndroja me asnje vend tjeter ne bote per te kaluar pushimet dhe pse jo... edhe per te jetuar. Dhe me besoni, kam vizituar plot vende te tjera deri me tani.

E shaj dhe e bej per nje lek kur jam aty, por vetem kur largohem prej saj e kuptoj se sa shume e dua! Ne fakt e dua edhe kur e shaj... vecse jam me teper i perqendruar tek difektet se sa tek anet e saj te mrekullueshme. Por fundja, eshte e drejte qe te jete keshtu. Vecse pa ekzagjerime.

Me pasion, zgjuaresi, kembengulje, durim dhe besim gjithcka do te behet me mire!

... Edhe turizmi!

 monda, nurillari thote, turizmi nuk ka te ardhme, jane leke te hudhura ne det, per kete rreshton disa argumenta te tijat, duke marre parsysh vetem shqiptaret, jo te huajt.

leket thote i duhet ti hudhim tek industria e lehte e ushqimore, agrikultura etj. 

ndersa une po i them, qe turizmi nuk kerkon lek hiç, e as pllane. sepse te huajt vijne per natyren tone te virgjer. me kete fjale ai nenkupton tjeter gje, pastertine e reres, pastertine e ujit te detit, renditjen e reve ndoshta ne qiell, ndersa une them egersine e terrenit, shemtine e tij, friken qe u shkakton te huajve, etj, ne fakt gjithçka krejt te ndryshme tek vendet e tyre te rregulluar deri tek guret e maleve.

ne fakt nje virgjereshe them se e ka me lesh sesa te rrujt ate veglen smiley, sepse qekur fillon ta rruj ajo nuk eshte me virgjereshe, te pakten ne tru e ka fillu çvirgjerimin smiley me fal per keto shembullat pak ashtushe.

pra duke u nisur nga karakteristikat e shqiptarit (per te cilen do te sjell po pata kohe ca shkrime pikante te huaj, te viteve te shkuara, qe nuk besoj se i njeh njeri) them se me e leverdisshme per te eshte te prese leke pa bere gje hiç (kete gje shpjegon dhe autori kur thote e token e leme djerre dhe presim leket nga çuni ne kurbet, qe duhet shtuar jo se shquhet atje per punetor te madh), sesa te punoje ne uzine duke qep kepuce per italianin qe do ta paguaje nje mizere, se po te qe ndryshe nuk vinte hiç.

pra nurellari nuk na thote hiç sesi do ta zhvillojme industrine e lehte ose agrikulturen, kush do na e zhvilloje vete ne me forcat tona si dikur, apo do na e sjellin dhurate te huajt prej simpatise se madhe, e te tjera enigma, ai na keshillon vetem qe parate nuk duhet ti shperdorojme ne turizem. gje te cilen po them dhe une, bile po shtoj se turistave po ja u bere si ne turqi, nuk kane pse vijne fare tek ne. duhet me e lone djerre, ven te eger siç e ka bo natyra mnjf. 

nuk di a tu sqaru pak situata ?

 

 

 Nuk sqarove nje hic, ngelem me natyre e virgjer natyre e virgjer kur ne fakt ate e kane perdhunuar rendshem ushtria e zaptuesve. Jeton larg ti prandaj e sheh si te virgjer se e qep plagen e saj me mendje. Te huajve dhe neve qe jetojme ketu sna duket aq e pashpuar.

 epo politikanet qe e lexojne peshkun dhe idete e mija revolucionare te shtruara ketu, nuk u ngelet tjeter qe me urdher suprem ti ndalojne ndertimet ne pllazhet e malet tona heroike ( mgjithese deri ne male nuk ma ha mendja se ndertojme gje te madhe, se jemi dembela, perndryshe do e kishim bo ne kohe te enverit qe na shtroi me dru ne pune)

megjithese sipas artikullit (une lal bazohem vetem tek ai, shqiperine nuk e kam pare gje, ju te shqiperise u ngelet te korrigjoni artikullin po te shihni mosperputhje te realiteteve) ata kane ngritur me shume shtepi banimi nga hotele si te botes. 

pastaj ne ekonomi te tregut, po spati turista siç po thote ai specialisti, do mbyllen dhe hotelet (le ti bejne pastaj vatra kulture siç ben kishat ne kohe te enverit)

por po sqaroj gjithnje pasi shoh qe e keni veshtire me e kap muhabetin.

nurellari e sheh te ardhmen e ndritur te atdheut tone, sikur te bejme nje ekonomi si Kina, ti shtrohemi dmth t'gjithe punes e te prodhojme sa me shume. ndersa mua kjo me duket e pamundur, e parrealizushme sepse nuk jemi kineze. kinezet e kane bere murin e madh qe duket deri ne mars, qe ne kohe te pordhes, ndersa ne s'kemi vene dy gure dot njeri siper tjetrit. 

ne njezet vjet mezi po bejme (po e na bejne te huajt per me teper) nje rruge deri ne kosove, ngjit me ne. imagjiino me teper.

kjo shpjegon ndoshta dhe friken e nurellarit, tek turizmi modern qe disa e shohin si te realizushem tek ne. s'do e bejme kurre me te mire nga bota, pa lind njeriu i ri shqiptar, punetor i palodhur e i ndershem deri tek thonjt e kembeve.

ndersa ta lesh vete, nuk humbin asgje dhe per me teper eshte origjinal, e ka mundesi me shume qe robt e huj te vijne truma truma me i morr ere gamorrit ke suma.

vend turistik jane me shume filipinet e varfera sesa kina punetore. ketu eshte çelesi mnjf.

prandaj ne duhet me kuptu se per shfare jemi te afte, per çfare na ka bo natura. e kete te zhvillojme. muhabet tek rrapi e pall ariu ndoshta (te bohemi t'gjithe poliglote e tu shpjegojme botes fjalet e tyre prej shqipes smiley).

na duhen pra filozofe me na e pastruar mendjen e syte e mos shofim boten se nuk jemi si ata, e kurre nuk mund t'i imitojme. per me teper ata nuk jane vete te lumtur, se jeni qeni bejne. 

pastaj ne ekonomi te tregut, po spati turista siç po thote ai specialisti, do mbyllen dhe hotelet (le ti bejne pastaj vatra kulture siç ben kishat ne kohe te enverit)

Kishat nuk u mbyllen sepse nuk kishin frekuentues. U mbyllen sepse dikush urdheroi qe te mbylleshin!

Ah, jo keshtu Hajdar Bukuroshi! Nuk eshte bukur kur ngaterrohen mendime te drejta me mendime te genjeshterta!

 mundohu ta kapesh ironine heren tjeter. pastaj nuk e prish ajo kleçke thelbin e asaj qe shtroj une smiley

per me teper komunizmi e ndaloi fene me LIGJ, dmth i eliminoi po me ligj frekuentuesit e saj. e kishat per te mos i prish i beri stadiume. 

njesoj pra mund te behet me hotelet. ose do kalben nga koha si ruinat e vjetra greko romake.

tregoheni aq te trashe, shpesh, sa ma hiqni fare deshiren me u morr me ju .... kur ne fakt duhet te me paguani per hapje horizontesh te reja botekuptimi, qe po i bej ketu gratis. smiley

Mor i dashtun... Ti, ironi bej sa te duash!

Nderkohe une vej pikat mbi "i"!

 

PS: Mmm... ndjej nje fllad te fresket qe me pershkruan floket tani... Nje horizont i pafund shfaqet perpara meje!

 

Ups... thjesht paskam dal tek ballkoni! smiley

 

 

PS: Versioni alternativ mund te jete. "Oh, ballkoni im i dashur!"

Ps. Une nuk kam fare turp per gjendjen ne te cilen ndodhet Shqiperia, por ama te thuhet e verteta, dhe imazhi negativ te mos perdoret me dashakeqesi, perndryshe kalon ne armiqesi.

..ketu nuk eshte problemi i turpit,eshte problemi i deformimit te turizmit!

..dhe me e keqja,nuk gjen as nje fije modestie per te riparuar, masive te medhenje gabimesh,ne funksinimin e jetes urbane qytetare,me rregulla dhe me ligje!

Deti blu,qielli blu,flamuri i partise ,blu..plazhi blu Rofte Bluja!

Larte me Larte, "Flamujte e Turizmit!"

Kur presanton imazhin e nje shteti, psh te Frances nuk tregon getot e Parisit me afrikane me kosha me patate mbi koke, por kullen Eifel.

Cila eshte perqindja e getove Francese me pjesne tjter te Frances? Dhe cila eshte perqindja e Bllokut me pejesne tjeter te Shqiperise?

sot Shqiperia nuk shikon filmat e Norman Wisdom apo jo, sikur ka telvizione te modernizuara, me programe, filma te fundit etj.

Cilat filma kerkon ti te tregoj televizioni Anglez Ato qe jane vjedhur para se te dalin ne kinemate e vendeve prodhuese?

Jo nuk eshte vegel muzikore e perhapur fare, dhe nuk do kishte asgje te keqe sikur ata pleqte me cifteli te tregohen ashtu sic eshte per tu treguar, jo te marredh nje foto bardhe e zi te kohes te qepes, dhe ta vendosesh ne nje emision live qe ndiqet nga miliona per ti prezantuar me Shqiperine.

Nuk qenka ciftelia vegelmuzikore e perhapur ne Shqiperi? ( duhet thene ishte se sot kemi xhinginete e RAP-it modern qe fatkeqesisht nuk jane shqiptare). Sa per fotot me ngjyra ato po nuk u bene nga shqiptaret dhe te publikohen, ska nga ti mare televiozioni Anglez. Mirpo ne dalim ne foto me ngjyra me vegla muzikore moderne, dhe gajdja i mbetet atij lusparit tek ura e Lanes

Ore njeri, nqs do te presantosh imazhin e nje vendi, nuk mund te perqendrohesh tek aspektet negative te atij vendi, por merr disa foto, kryesisht qendren e kryeqytetit, ne rastin   Shqiperise qendren e Tiranes, ose vende te tjera ikonike, si psh nje foto te Krujes, ose te bregdetit. Jepet nje permbledhje mbi arritjet historike dhe kulturore.

Ke qender te Tiranes? Ate qe permbytet sa here pikon ndonje pike shi? Apo ndertimet si mundet ku te mundet? Cilat vende ikonike? Apollonine qe po shembet? apo kioskat e ngritura ne vendet hisorike ne Kruje?. Cilin bregedet? Ate qe e kemi bere me godina sipas qefit te pronareve brekegrisur, se shtetit nuk i lejohet te vere dore se "jemi ne ekonomine e tregut" ?

Vertet nuk ja vlen ta diskutosh me kete teme

Për të komentuar tek Peshku pa ujë, ju duhet të identifikoheni ose të regjistroheni (regjistrimi është falas).