Shqipëria përballë luftës - Rezistenca komuniste (4)

.

. Megjithë aspektin e vet të parashikueshëm, rënia e rregjimit të Zogut ishte aq e menjëhershme dhe aq e plotë saqë çdo orvatje për rezistencë aktive gjatë muajve të parë pas pushtimit fashist italjan u mbyt që në vezë. Në fillim veproi efekti i përmasës, i ndjekur nga ai i arsyes : jo vetëm që forcat mbretërore, të reduktuara në më pak se 6.000

1 Komente

Sidoqoftë, është mjaft interesante të shënohet se në këtë program mungonin referencat e drejtpërdrejta ndaj marksizmit apo leninizmit (shënimi 4) : a vinte kjo si pasojë e një kujdesi " të urtë " nga ana e PKSH për të mos rënë ndesh me ndjenjat popullore apo thjesht, një njohje sipërfaqsore e teorisë, apo që të dyja njëherësh ?

Vete EH ne kujtimet e tij (shiko: Kur lindi Partia) ndoshta nga sinqeritetit apo per ti meshuar profilit te tij si kombetarist, pranon se ata ( themeluesit e partise) dinin pak gjera per komunizmin dhe marksizem leninizmin. Pak e cuditshme duket kur nga njera ane nenvizohet roli EH ne periudhen pergatitore te themelimit te PKSH ( ideatori, organizatori) dhe faktit qe Rezolucioni i PKSH u improvizua pas mbledhjes themeluese nga EH dhe Q.Stafa.

Pra duket se gjithcka (nga pikpamja e dokumentacionit dhe programit) u sajua aty per aty, pa ndonje pergatitje paraprake me referenca dhe linja plotesisht te shtjelluara.

Per ngjarje qe kane vulosur drejtimin e epokave, duket sikur ne historine tone  mbajne me shume  vulen e rastesise dhe improvizimit se sa te vizioneve te qarta dhe skrupulozitetit dokumentar.

Për të komentuar tek Peshku pa ujë, ju duhet të identifikoheni ose të regjistroheni (regjistrimi është falas).