SAKRIFICA DHE HERONJ (III)

Kur flasim për heronj si Skënderbeu, nuk duhet të harrojmë rrethanat që i përftuan, ose pikërisht atë skenar narrativ elementar, që mishërohet më së miri në rrëfenjën biblike të Davidit dhe Goliathit. Është për t’u vënë re, në këtë rast, se Perandoria Osmane e shek. XV pati udhëheqës të kalibrit shumë të lartë, si Sulltan [...]

1 Komente

Ka një të vërtetë të madhe në përgjigjen e Kadaresë: heronjtë zakonisht përftohen në periferi të perandorive, atje ku pushteti i qendrës dobësohet aq shumë, sa të krijohen kushtet e nevojshme për rebelim, kundërvënie, sfidë. Natyrisht, me periferi këtu nuk kam parasysh vetëm periferinë gjeografike, por krejt ndërfaqen (interface) e Perandorisë me Joperandorinë.

Konstatim shume i guximshem

Për të komentuar tek Peshku pa ujë, ju duhet të identifikoheni ose të regjistroheni (regjistrimi është falas).