Rama - i duhej hequr spina me kohë

Sa më shumë përjetoj llumin në të cilin po na zhyt përditë e më thellë politika aq më shumë më mundon një pyetje retorike: si është e mundur që ne na dalin në krye të vendit gjithmonë aventurierë të papërgjegjshëm të cilët, për të arritur qëllimet e tyre, nuk ndalen përpara asnjë marrëzie; individë që vuajnë rëndë nga delire madhështie dhe paranoja, të shkëputur gjithnjë e më shumë nga realiteti? A ndodh kjo pasi vetëm këta mendjesëmurë mund të marrin përgjegjësi në një vend të mbrapsht si ky i yni, sepse njerëzit me arësye të shëndoshë tërhiqen përballë vështirësive që paraqet menaxhimi për mbarë i kësaj shoqërie; apo mos vallë këta sëmuren për shkakun e sëmundjes së shoqërisë; pra, se jemi ne që i bëjmë këta paranojakë dhe delirantë të tillë që sa më shumë rrinë në pushtet aq më shumë humbasin kontaktin me ne? Sipas meje e vërteta është një kombinim i të dyjave: antropologjia vetiake nuk është pa ndikim në daljen në skenë të personazheve të tilla, por, nga ana tjetër, kjo dalje në skenë është thellësisht e kondicionuar nga terreni social - kulturor ku mbillet fara e tyre. Pra fara e tyre nuk do të mbinte dot e të bëhej pemë e lartë në një terren tjetër. Thënë ndryshe, në një vend tjetër, me njerëz të tjerë, në vend se në institucionet e drejtimit të shtetit këta, fare mirë, mund të ndodheshin në institucione kurimi psikoterapeutik. Kjo që thashë vlen për individë si Enver Hoxha, por vlen edhe për tërë liderët që kami pasur e kemi pas komunizmit duke filluar nga Sali Berisha. Vlen edhe për Edi Ramën. Shpeshtësia, për të mos thënë rregullsia, e shfaqjes së fenomenit flet për faktin se s'kemi të bëjmë thjesht me veti personale, por shoqërore, pa mohuar, megjithatë, aspektin individual për të cilin jam ftuar të shprehem në këtë shkrim.
Personalisht, duke njohur karakterin e personit, e kam parë me dyshim të madh hyrjen e Edi Ramës në politikë. Kjo sepse më një një anë kam konstatuar që herët se prirjen ekzibicioniste për t'u dukur, për të dalë në skenë, për të qenë vetëm ai në skenë, e kishte tejet të hipertrofizuar dhe, nga ana tjetër, pasi nuk gjeja tek ai instrumente që të të linin shpresë se do të mund ta moderonte dhe temperonte këtë prirje. E kam fjalën për instrumente të tilla si morali i shëndoshë, aftësia vetëkritikuese, apo një formim intelektual solid.
Si artist e intelektual i ri prirja e tij "e sëmurë" për t'u dukur manifestohej në fillimvitet 90 nëpërmjet rebelimit ndaj shumicës konformiste, ndaj baballarëve, ndaj psudovlerave të instalura në kohën e komunizmit. Imazhi i Edi Ramës, kur u shfaq në skenë, dukej sikur përkonte me atë të një artisti dhe intelektuali që donte të thyente tabu qoftë edhe duke imituar ato që bëheshin tashmë në Perëndim kurse tek ne jo. Dhe në këtë aspekt roli i tij ishte pozitiv, duke patur parasysh një shoqëri si e jona, e ndrydhur nga tabutë e nacional - komunizmit e të patriarkalizmit. Mirëpo ky manifestim kuptohej lehtë, veçanërisht po të vije re dominimin e imitimit, se ishte sipërfaqësor, sepse dukej qartë se thyerjen e tabuve ai nuk e bënte si rrjedhojë e një armiqësimi me to për shkak të një përvoje të thellë të jetuar e të studiuar pastaj edhe nëpër libra, por si mënyrë për t'u dalluar nga të tjerët me çdo kusht. Megjithatë, edhe kështu, kjo mund të ishte një nisje e mirë. Në rini shumëkush mund të niset nga imitimi i të tjerëve apo nga motive të lehta që rrugës i kupton se janë shumë të vegjël në krahasim me kënaqësinë që të jep puna në vetvete. Mund të nisesh, pra, me ambicien që të bëhesh artist i madh, të fitosh famë, çmime e ku di unë dhe dora dorës që piqesh mund të kuptosh se këta motive të fillimit nuk janë asgjë përpara kënaqësisë që të jep puna, përpara impaktit shoqëror që ka vepra jote etj., e, sëbashku me këtë, të kuptosh se përpara historisë je shumë shumë i vogël.
Rama nuk e ndoqi dot këtë rrugë pjekurimi si artist dhe si intelektual dhe aq më pak mund ta ndjekë si politikan, përkundrazi braktisja e artit për politikën ishte shenja e paaftësisë së tij për tu pjekur si artist dhe intelektual do të thoja edhe si njeri e politikan. Dikush thotë se ishte piktor i dështuar sepse i pa talent, prandaj shkoi për kompensim në politikë. Nuk jam i këtij mendimi. Fakti që nuk u pranua nëpër galeritë e Parisit ka ndikuar tek ai sigurisht, por ai ka pasur edhe jo pak suksese në jetë asokohe. Sipas meje shkaku që gjëra të tilla t'i përjetonte si dështim e të hidhej, prandaj, për kompensim, në politikë i ka rrënjët diku tjetër, jo tek mungesa e talentit, sepse është e vështirë të thuash se çfarë është talenti. Van Gogu nuk shiti asnjë pikturë për së gjalli, por qëndroi ngulshëm në artin e tij sepse kishte besim tek vetja dhe tek ajo çka bënte. Shkaku që e shtyu Ramën, sipas meje, të kërcejë nga arti në politikë lidhet me ankthin e pafrenueshëm të tij për t'u dukur në skenë. Ky lloj ankthi, në thelbin e vet, shpreh një pasiguri edhe më të thellë. Këta karaktere nuk i mundon mosuksesi, as mungesa e parasë, por pamjaftueshmëria e çdo suksesi, e çdo paraje, për t'u dhënë atyre sigurinë që u mungon. Shkaqet më të thella të këtyre pasigurive janë objekt i studiove të psikoterapeutëve, i tejkalojnë pra mundësitë e autorit të këtij shkrimi, por, nga ana tjetër, ne duhet të merremi me shfaqjet e tyre shoqërore sepse ato i kapërcejnë pasojat individuale pasi bëhet fjalë për individë që kanë në dorë fatet e një shoqërie të tërë. Në këtë kontekst do të thoja se politika, më saktë pushteti politik, ishte një trampolinë e lehtë suksesi që e kishte joshur qysh herët Ramën ashtu si shumë karaktere të ngjashme. E këtu të mos harrojmë edhe vlerën që mori paraja, krahas pushtetit, si formë e suksesit në shoqërinë tonë pas komuniste. Ky ankth për t'u dukur i suksesshëm e çoi në përdorimin e çdo mjeti për t'i arritur këto. Ai kishte provuar me PD në krye të herës pastaj me Partinë Kristiano Islamike, e me rradhë deri tek PS. Dhe, kur bëhet fjalë për mjete suksesi, politika shqiptare, siç dihet, është më e keqja e mundëshme pasi ajo përdor rëndë gënjeshtrën, mashtrimin, demagogjinë, korruptimin, bashkëpunimin me çdo lloj pisllëku, deri edhe me krimin. Ishte shtysa e tij e sëmurë, sipas meje, që i jepte Ramës forcën e paturpësisë për t'i përdorur të gjitha këto mjete. Por edhe pafuqia, për të mos thënë ndonjëherë edhe admirimi, me të cilin reagon shqëria ndaj tyre. Ndryshe nuk mund t'i përgjigjesh pyetjes që të vjen natyrshëm duke e parë atë në veprim: si ka mundësi që gënjen e mashtron me kaq lehtësi e paturpësi ky njeri? Kështu, pra, ai erdhi në politikë me imazhin e atij që kishte kontestuar fort politikën e vjetër autoritariste, kulturën e vjetër nacional - komuniste etj etj. - mjaft të kemi parasysh çfarë kishte shkruar për PS, figurat e saj kryesore, mitet e saj kryesore duke përfshirë edhe Luftën Nac - Çl. gazetën e saj Zëri i Popullit etj. - por i harroi me lehtësi shumë shpejt të gjitha këto duke u vënë në krye të njerëzve e metodave që deri dje i kishte përqeshur e përçmuar.
Bertrand Rusell thotë: ka njerëz që përpiqen t'i përshtaten botës, ka të tjerë që përpiqen t'ia përshtatin botën vetes së tyre - në kuptimin e farkimit të botës sipas vizioneve dhe idealeve të tyre. Sipas Rusell e ardhmja u përket të dytëve sepse të parët, me përshtatjen e tyre ndaj situatave, nuk sjellin ndonjë ndryshim. Rama u shfaq si një figurë që kërkonte të bënte pjesë në kategorinë e dytë. Dikush mund të thotë se një politikan, për të realizuar idetë e tij, është i detyruar të marr pushtetin dhe, që të marë pushtetin, i duhet të bëjë edhe kompromise. Mirëpo, po ta shohësh, lehtësia me të cilën ai i flaku tej tërë idetë që kishte mbrojtur si intelektual për të përqafuar të kundërtat e tyre si politikan tregoi se përbindëshi i dukjes nëpërmjet pushtetit, pushteti për pushtet dhe para, e jo për të ndryshuar, e çoi në përshtatjen ndaj sitemit që gjeti në politikën shqiptare dhe jo në kompromisin me të për ta ndryshuar më pas atë. Madje sipas meje ai e përkeqësoi atë. Shumë shpejt e pamë të tregohej servil në kulm ndaj atyre që kishte sipër dhe arrogant ndaj atyre që kishte poshtë. E pamë t'u nënshtrohej interesave të të gjithë mafiozëve që i sponsorizonin fushatat elektorale; e pamë të përdorë mjetet më të panderëshme për të blerë gazetarë e pronarë mediash në vend se të inkurajonte mendimin kritik dhe dialogun e hapur me kundërshtarët. E pamë të shesë copa copa sa idetë e tij aq edhe truajt e Tiranës, vilat e shtëpitë e vjetra të Tiranës historike, për ta mbajtur nën kontrollin e pushteti të tij korruptiv dhe jo të ligjit urbanistik qytetin. E pamë deri t'i rrahë supet Berishës ditën e zezë të Gërdecit, por me të njëjtën lehtësi me të cilën nesër i ktheu kurrizin. Shkaku kryesor është se prirja e sëmurë për të cilën fola deri tani i mund të gjitha instrumentet e tjerë që mund të ofrojë morali, racionaliteti apo ideali. E në këtë sëmundje duhet të fusim edhe një element që, paradoksalisht, është shumë i fortë tek këta karaktere: frika. Ndryshe nga ç'mund të mendohet karakteret autoritare kanë thellë thellë një frikë të madhe, frikë se mos humbasin pushtetin, se mos dalin nga skena, sepse, pastaj, jeta e tyre u duket zbrazësirë e bijen në depresion të thellë. Adrenlina atyre u prodhohet vetëm nëpërmjet lojës me pushtetin. Këtë frikë e amplifikon edhe frika e ndëshkimit për të këqijat që kanë bërë. Nëse do t'i referohemi Canettit njerëz të tillë kanë një frikë iracionale, thellë thellë ata do të donin një botë pa njerëz por, në pamundësi të kësaj, kërkojnë një botë me njerëz të nënshtruar ku vetëm ata qëndrojnë në këmbët kurse të tjerët shtrirë (në pamundësi për të qenë të vdekur). Prandaj thotë Canetti në "Masa dhe Pushteti" këtyre karaktereve, kur arrijnë e dalin në pushtet, duhet t'u rrish gati me kurajo dhe guxim, për t'u hequr spinën (e pushtetit) sepse përndryshe bëjnë dëme të mëdha. Rama është ndër ata që, sëbashku me Berishën, duhet t'u ishte hequr spina me kohë, por i mban në prizë ajo gjysma tjetër që nuk ishte objekt i këtij shkrimi: shoqëria dhe strukturat e saj social kulturore që krijojnë terenin ku mbijë e lulëzojnë kaq shumë farëra të tilla të këqija. (Revista Klan, 28 dhjetor 2008)

67 Komente

Te habitesh se si njerez skajore ne shoqeri si jona (me mekanizma embrionale kontrolli) dalin ne krye, dhe te mbahesh per top opinionist/analist, kjo eshte dicka edhe me e habitshme! Lexo mbi Moinority Game Theory, z. Lubonja, dhe pastaj do habiteshe sikur ne krye tone te mos ishin njerez skajore. Kjo nuk ka te beje me Ed Ramen fare. Porse me paragrafin e pare, pas te cilit nuk munda te lexoja dot me.

Nje radioskopi e Edi Rames te cilen ne menyre mjaft te mire ka arritur ta beje Lubonja, nje nxjerrje ne shesh e karakterit dhe psikikes se ketij njeriu, por qe ka edhe me teper per t'u thene per kete njeri qe per mendimin tim perben rrezik shoqeror.

Nje ekzibicionist i semure qe komunizmin e kundershtoi thjesht per te dale nga rreshti dhe tu dukur, dhe nga lluksi qe kishte si pinjoll i nomenklatures se atij sistemi per t'u klasifikuar si njeriu qe po kundershtonte baballaret e tij.

U shfaq si nje ekstremist qe kerkonte varje ne litar te komunisteve dhe nxjerrje jashte ligjit te PPSH-se.  Tentoi PD-ne dhe kur nuk arriti beri nje parti te cuditshme, kristian-islamike.  Hyri ne PS dhe sikur te mos kishte ekzistuar ne vitin '91 me ato qe ka thene, drejton trashegimtaren e PPSH-se, mbron luften NC qe e ka cilesuar lufte civile, dhe organizon party ne Peze me fotografite e Enver Hoxhes.

Njeriu i lakuriqesise publike (lidhet me ekzibicionin qe thame), personi i fjaleve banale ne publik dhe zhdukesi nga qarkullimi i gjerave qe aktualisht e vene ne pozite te veshtire, sic eshte libri i tij "Refleksione" dhe nje filmim ku si i semure psiqik ne nje tubim elektoral therret "oo doktooooooorrrr", sidomos keto dy te fundit jane tipare te nje diktatori, eshte nje nga njerezit me hapesire te madhe ne drejtim dhe qeverisje.

Por fjalia e fundit e shkrimit me lart ne fakt duhet te jete preokupimi i analisteve dhe me gjere se kaq.  Shoqeria apo nje pjese e saj qe mundeson mbirjen e ketij lloj drejtuesi.

E gjitha kjo analize i vjen pershtat vetem lubonjes,sepse eshte vete lubonja qe eshte nje i mendjesemure,dhe mbi te gjitha nje pseudo intelektual frikacak,qe aq shume tmerrohet nga dalja nga skena sa arrin deri aty sa te perdor hapesirat mediatike edhe duke hedhur teza idiote mbi skenderbeun.

Rama na qenka psikopat sipas ketij ,Berisha poashtu,athere te bejme anti-shqipetarin lubonja dhe te tjere analiste idiote te paret e vendit.

Turp te kete ky lubonja qe nuk la me traplleqe pa shkruajtur,e turp te kete kjo media shqipetare qe i jep hapesire plehrave te tilla.Turp te kete dhe peshku qe i poston ketu.

Ka edhe dicka: sentencat latine (per cudi jo te ky artikull)  dhe emrat e shquar ne fushen e dijes. Te dyja te perdhunuara shpesh pa meshire neper analizat e shtypit albanez. Marre nga rafti i librave dhe flakur si hobe drejt kundershtarit. Recidiv i luftes me citate klasikesh te ML qe zhvillohej ne monizem. Se del sikur thuhet: E shiokon, kunder tipave si Rama dhe Berisha ka fol dhe Bertrand Russell. Ne nje kohe kur te dy keta jane individe te nje specie qe nuk po bejne asgje me teper se sa individe te tjere te llojit te tyre, po te kishin mundesi. Eshte e mjere te shikosh fatkeqesite shoqerore si attribute te individeve, te Hitlerit, Enverit, Berishes ose Rames. Eshte miopi!!!

Shume e shpifur kjo loja me bibliografite; dhe jo vetem nga Lubonja. Edhe nga te tjere. Eshte nje tregues i shterpesise analitike. Plus qe ky artikull kullon vrer urrejtje personale qe s'e le te shohesh prapa personit. Qofte Rama, qofte Berisha. Rezultate te nje shoqerie te deformuar si ajo shqiptare.

Emigrant;Mendoj qe fatkeqesite shoqerore jane ,madje shume EDHE si atribute te individeve....O nuk e kam kuptuar mire...Se keshtu ç'kuptim ka te shajme Enver Hoxhen?!?

Zane, kam frike se do hapesh debat te gjate me ket. Enveri nuk duhet "share"; duhet analizuar si deshtim. Pas kaq vitesh, shtysa emocionale qe shpie ne sharje duhet te ishte fashitur, per nje tru normal flas. As Berisha nuk duhet "share", dhe as Rama. Sepse sharja ka dicka personale, eshte e lidhur me atribute personale. Qe pak mund te kene ndikim ne rrjedhjen e gjerave. Nje njeri nuk mund te jete diktator per 24 ore te dites. Enver Hoxha nuk ishte diktator kur hante buke. As kur pinte kafe. Sidomos kur pinte kafe nuk ishte hic fare diktator! Corapet me ngjyra te Rames apo ato te zezat me atlete te Berishes nuk kane lidhje (te pakten jo te drejtperdrejte) me aferat qe u perfliten, si dhe me deshtimin e tranzicionit. Madje edhe gjera me te lidhura me politiken, qe tregojne mosperfillje te plote dhe arrogance ndaj audiences politike, si psh Enveri kur tha "ti q* motren" per Kadri Hazbiun ne mes te mbledhjes, ose Sala "motra jote sh** hoteleve" ne parlament, apo Rama kur i thote specialistes se Bashkise ne mbledhje "nuk na duhet ku je q* ti ne Paris, por na thuaj c'ke bere per punen" apo ajo mufka e brekeve te Violeta Manushit etj etj, per mua jane alarmante jo per faktin qe u thane, por per faktin qe asnje nuk reagoi; qe u lejuan. Ata qe i thone, i thone se e dine qe nuk do kete reaksion. i thone sepse kjo lejohet. Madje ka nje lloj perdellimi nga ithtaret (e dores se forte). Guximi i Sales per shkerdhim motre, apo njesoj i Rames, vjen jo se jane trima keta (nuk bente motra Sala me llafe kur qe sekretar partie, kurse Rama edhe bente, pikerisht se nuk ishte sekretar Partie, c'ka eshte i njejti muhabet); pra jo se jane trima, por sepse mundin. Se kane nje baze mbeshtetese. Ne momentin qe i japim nje 2000 leksh rojes qe te futemi ne spital, kemi bere autogolin e pare, e kemi bere te keqen bashkejetese. E kane thene vete "dora e tyre" atje lart: Jemi ne, pa jane ata. Prandaj keto stigmatizimet in persona (ai Sala aty ne fund eshte sa me la gojen dhe me tregu nje lloj baraspeshe), jane mjerim i analizes ne vetvete, jane te shtyre nga urrejtje personale, behen pak te besueshme, dhe krijojne tymin propagandistik sikur e keqja vjen nga "njerez te keqinj".

Po mire dakort Emo, ato te folura dhe sjelle banale dhe abuzive nuk duhet te tolerohen aspak ne qeveri, apo ne pune e kudo. Por, Zana po te fliste per faktin qe keta njerez ia kane q*re vertet motren popullit, kurse ti e anashkalove ate duke thene qe nuk e benin dicka te tille 24/7 (se a thua p.sh. se qe te quhesh vrares duhet te vrasesh dike cdo sekonde smiley) dhe ne funde qite muhabetin tek  tek e folura e tyre vulgare mbi te q*ren. smiley

E folur adhe sjellja jane teper negative po s'jane absolutisht asgje para veprave te tyre, dhe ne rastin e kesaj teme behet fjale per xhungelzimin e Tiranes. Keto kane pasoja konkrete, njerez vdesin vit per vit nga ndotjet, shume te tjere semuren nga azma etj, shume te tjereve u q*het jeta ne cdo aspekt, se ta zeme jane rritur ne nje Tirane me lulishte e parqe dhe qytet qe kishe qef te beje nje xhiro, e tani kalamajte e tyre ata s'mund ti fusin dot ne autobuz pa rrezikuar asfiksimin, e s'kane lulishte ti cojne se ja ka bere xhaxhi Edi pallate, e smund ti qisin at ne lagje poshte pallatit kalamajte pa rrezikuar ndonje semundje, etj etj etj.

Keto jane gjema reale Emo, te shkaktuara nga politika dhe njerez te caktuara, dhe Rama eshte personalisht pergjegjes per keto me shume se cdo njeri ne Tirane, se ai eshte krey i Kasabase aty. Keto jane qe vertet te te q*je rrobt tjetri me votat dhe vullnetin tend, nuk jane thjesht muhabete sharjes ne mbledhje dhe parlament. Dmth jo se s'ke te drejte ne ca thua, ke plotesisht. Por nuk jane muhabete thjesht per debat dhe ushtrime teorike keto, qe te anashkalojme realitetet dhe te merremi me etiken e te folurit dhe sjellurit.

Nejse hajt se debatet per politike zakonisht jane sa per te ngritur nervat, sidomos ne vende tek ne ku partishmerite dhe anesite politike run deep and long, dhe aty ku duken dhe aty ku s'duken. smiley

"Pas kaq vitesh, shtysa emocionale qe shpie ne sharje duhet te ishte fashitur, per nje tru normal flas.."

S'e luan topi kete qe ke thene Emigrant.Te flasesh edhe pas 20 vjetesh sikur te jesh akoma ne mitingjet e 1990 kjo eshte vertete per t'i..

Shkaku që e shtyu Ramën, sipas meje, të kërcejë nga arti në politikë lidhet me ankthin e pafrenueshëm të tij për t'u dukur në skenë.

Diten kur i vdiq i ati (Kristaq Rama) ose mbase ka qene nje dite me pas, Edin e mori ne telefon ne shtepi per ta ngushelluar Fatos Nano. Edi u kthye nga parisi per varrimin, dhe aso kohe lidhja e tij me Shqiperine ishin vetem disa artikuj ku kritikonte Shqiperine, tip Lubonje. Ne artikullin e fundit kishte tallur menderen me Ministrine e Kulturese dhe ministren Arta Dade. Nano pasi e ngushelloi per te atin, e pyeti si i shkonin punet dhe pastaj i tha se qe te beje llap-llap nga Parisi ishte kollaj, por nese kishte bythe le te vinte e te e ta drejtonte Ministrine e Kultures qe neser, e ta tregonte se cfare dinte te bente. Dhe pergjigja e Edit ishte: "Posi jo,me. Qe neser!'

Kete muhabet Lubonja e di fare mire pasi ka qene i pranishem , ndaj s'ka pse ben sikur ne ate kohe ka qene ne koma. Dhe qe Ministria e Kultures asokohe u be model, kete s'ka njeri qe mund ta kundershtoje.  Te tjerat pastaj jane kendveshtrime personale, por te pakten konkluzionet (te drejta a te padrejta qofshin ato) le ti nxjerrim duke u nisur nga fakte te verteta.

PF, artikullin e Lubonjes s'e kam lexuar, po ky citat qe ke sjelle ti clearly flet per motivacionin,  pra aludon per motivet e brendshme qe e nxiten Ramen te kaloje nga arti ne politike (simbas Lubonjes, sic e mendon/anal-izon ai) nuk te jep te kuptosh se po flet per rrethana historike apo detaje bisedash se si ndodhi pikerisht nje dite kur foli ne tel me Tosin.

Dmth historia qe tregove ti ishte interesante ne vetvete si ngjarje, po nuk i gjeta ndonje lidhje me ate citatin qe kishe kap per gryke. smiley

Xhibi. Desha te them se historia ishte shume me pak prozaike se sa "ankthi i tij i pafrenueshem per te dale ne skene". Nano e vuri ne pozite, ose sic i thone "e kapi per llafi" sepse i duhej Edi me shume si nje minister se sa nje kritikues dhe Nano ishte maestro per keto lloj trukesh. Again, Edit nuk ju lut ndokujt, dhe sikur mos te kishte qene ai muhabet, mbase do te ishte akoma ne Paris apo duke bere plazh nudo. Who cares?

PF, e kam fjalen qe rrethanat nuk shpjegojne motivet dhe karakterin e njeriut, thjesht e ilustrojne. Po ti kishte thene Nano atij fut nje presh dhe fluturo nuk do ta kishte bere, normal. Pra dhe ne politike s'mund te mendojme se u fut aq aksidentalisht, pa e cuar ndonjehere me pare ne mendje, thjesht u fut per nje sekonde nga ajo biseda. Se i bie te jete komplet skizofren pastaj, e ndryshon jeten e tij 180 grade per nje sekonde, dhe po ta marrim ate te mirqene i bie qe s'duhet te jete as ne kafe jo me ne pushtet. As nuk mund te themi qe "e morri ne qafe Nano se e futi ne politike", nuk ka kuptim, se ja ta zeme ashtu ndodhi per momentin e bisedes. Po ai nuk u be kryebashkiak te nesermen.

Dmth desha te them ca tregove ti (qe e mar te vertete se s'kam arsye ta ve ne dyshim) nuk ka te beje fare me motivet apo karakterin e Rames, as nuk e ben Ramen me pak apo me shume te pergjegjshem per cka ai beri mbasi vendosi te futet ne politike, per cfaredo arsye apo motivi. 

Xhib! Une thjesht po te tregoj me gisht henen, pa pretenduar te te shpjegoj se si eshte krijuar, kurse ti po sheh thjesht gishtin. Nuk po beja analize Edin por nje shfrytezim ose me mire nje mosshfrytezm te nje fakti te caktuar nga Lubonja.

P.S Gjithashtu desha te te them se nderlidhjet me politiken jane dy llojeshe. E para eshte "te merresh me politike" dhe ne kete grup futen qe nga berberja e permanentit te lagjes e deri tek Lubonja, dhe "te berit politike" ku hyjne politikanet profesioniste. Edi ne momentin kur kaloi nga njera ane ne tjetren ishte padyshim pak me i njohur dhe me me shume kontribut se sa berberja e lagjes! smiley

Lubonja nuk lirohet dot nga nje meri paranojake ndaj Rames dhe tregohet i vogel kur kerkon t'i jape permasat e nje analize psikosociologjike.Talenti i Lubonjes eshte i madh per te qepur fraza te te tjereve , i mungon vetem ... origjinaliteti.

 

Tamam si e tha Balzaku, mos gaboj, per krijuesit medioker.... me te degjuar e kam.

 pra, se jemi ne që i bëjmë këta paranojakë dhe delirantë të tillë që sa më shumë rrinë në pushtet aq më shumë humbasin kontaktin me ne?

pikerisht !

dmth as rama nuk ka si te jet njeri normal, as ti lubonje nuk ka si te jesh njeri normal, e as une i panjohuri. smiley 

ne jemi te gjitha anormale. ose thene tjeter shoqeria ku jetojme nuk ka asnje lidhje me shoqerite tek te cilat ti bazohesh. pra nuk kane vlera te krahasushme.

Rama ngeli pa buke ne Paris, ndryshe nuk do kthehej ne shqiperi. kjo tregoi qe nuk qe bo per ne France, atehere nuk do shume mend qe nuk mund t'a krahasosh ate me vlerat e nje sistemi si Franca ose Europa.

Emo, jo se dua te mbroj Edin per ndonje gje, por ajo qe me nuk me pelqen tej Edi me Lubonjen eshte qe kane qene miq te ngushte, dhe nuk me duket e ndershme fakti qe Lubonja ne 75% te artikujve te tij merret me analiza psikologjike kunder Edit ne cdo gazete qe eshte gati t'ia botoje. Une e kuptoj qe edhe me tet vella mund te prishesh e te mos flasesh, por prape nuk ja ben lekuren daulle per ti rene ne pazar. Por mbase kjo eshte thjesht ceshtje kufinjsh morale qe gjithkush i vendos deri atje ku do, dhe ne Shqiperi  keto gjera quhen cool. Per mua cool ishte Clinton qe kurre nuk e shau McCain, megjithese ia kerkoi Partia dhe ai ishte sidoqofte kundershtar politik.

 peshku fluturus, shqiperia nuk ka politikane profesioniste. politikane te tille kane ato vende qe i pregatisin neper shkolla te posaçme, siç eshte rasti frances me ENA (shkolla shteterore e administrimit)-n e saj. 

Rama ne baze eshte piktor, si i jati. akademine e artit ka mbaru. smiley 

nuk eshte pra politikan profesionist. Berisha eshte doktor.

vetem Nano eshte politikan profesionist sepse institutin marksist kish bere. shkolle e ndertuar nga partia komuniste, si ajo e frances dmth, me qit drejtus partie e shteti. 

 OK Hajdar.

1- Cfare lloj politikani e quan ti kryeministrin ne fuqi te nje shteti?

2- Po s'pertove me sill nje liste me tre politikane te medhenj profesioniste nga bota dhe tre jo-profesioniste qe ta kuptoj me mire se cdo te thuash.

 

 profesionist eshte ai politikan qe nuk ka ushtru profesion (aktivitet qe paguhet dmth) tjeter ne jete perveç atij te politikes  

ti e ben vete klasifikimin e tyre tashti smiley

ps: ka mundesi lubonja te jet me profesionist se rama ose sala dmth. prandej dhe i vjen inat (prej popllit qe ne kundershtim me gjetke ne bote, ne shqiperi, prefereron jo profesionistet) dhe shkrun parreshtur. 

Hajdar...epo atehere une them qe te veme perseri...Shokun Ramiz Alia...ne krye...pasi eshte nga te vetmit politikan profesionist qe ka ne ate vend. Si thu??

Loogjika calon kur thua...se u dashkan "politikan profesionist"..per te qene politikan. Administrata...dhe politikani...jane dy gjera te ndryshme. Sarkozy jot i dashur...ka mbaru gje per politikan profesional??

Ne fakt ne Shqiperi ka vetem nje politikan profesional...I MODHI fare...po ai i modhi fare fare (Erjoni pra!! se e ka me dipllome smiley )

Eksperienca e njerzimit tregon se udheheqsit e shtetit te sukseshem jane ata qe kan eksperience plus aftesite personale...pra...byth per pune. Me mire se Edvin Rama...nuk e ka vertetuar njeri ne ate vend. Pra...kot me llafe mund te merremi gjith diten...ai ka punu me shume se cdokush...dhe ka arrit me shume se cdokush...dhe prandaj e meriton.

 

Sa per Lubonjken...i kam then te gjitha qe jane per te thene per Lubonjken. Nuk ja vlen me te diskutohet nje figure anal-itike e djegur si ai (dhe si gjith anal-istet e tjere)

Te tjerat pastaj jane kendveshtrime personale, por te pakten konkluzionet (te drejta a te padrejta qofshin ato) le ti nxjerrim duke u nisur nga fakte te verteta.

Megjithse ke 120% te drejte...ti kerkon shume nga nivelin gazetareck dhe anal-itik i Shqiperise. Ti duhet te kuptosh qe njerez si Lubonjka nuk i shkruajn kto lloj pacauresh...per te informuar, apo per te anal-izuar. Kto i shkruajn per interesa te caktuara...dhe me perfundime te paragjykuara...pra e then ndryshe...pordha ne ere per te marre nje rroge...

Shytpi ne Shqieri NUK EKZISTON...ne asnje lloj niveli te krahasueshem me ndonje vend tjeter perendimor ose modern. Shtypi atje eshte si....tabloit news ne Americe. Edhe Playboy ka artikuj me te thelle dhe te sinqerte...se shtypi Shqiptar.

Prandaj...gjeja me e mire qe mund te beheshe...do ishte qe sapo te shikohet emri i ndonje anal-isti Shqiptar ne krye te ndonje artikulli...te click-oje "back" dhe te vazhdoje diku tjeter. Kjo...jo vetem sepse eshte si me fol me nje mure prej tullash (gelqerore)...por edhe sepse kto jane thjesht...PORDHA NE ERE...pra te pakenaqshme vetem per disa sekonda.

Qekur ka lindur e kishe llafin? Se ashtu vetem Mbreteresha e Anglise i bie te jete profesioniste?!  smiley

Klasifikimin mund ta bej vetem po te me japesh ca shembuj konkrete. Ndryshe ato qe thua me duken akoma pa kuptim.

Ok se u bera kurioz nga replika me ty PF dhe e lexova artikullin, se s'desha te vazhdoj te flas duke thene "s'e kam lexuar". Kritika per artikullin do beja plot, qe nga fakti qe analistet tane, po dhe ne si popull, jemi fascinated me anet spekulative dhe te brendshme, por dhe me ato siperfaqsore dhe pa lidhje; Rama ben plazh nudo, Berisha eshte malok dhe flet me dialekt, etj.

Ne kete shkrim Lubonja merret teresisht me ate te brendshmen, psikoanalizen, motivet, deliert, komplekset, etj, po kjo analize nga natyra eshte teper spekulative, edhe kur aplikohet nga specialiste one-one-one mbas shume seancash, e jo me kur behet nga nje analist. Pra Lubonja vete thote qe psikoanaliza eshte pertej aftesive te mia dhe prap e ben. Jo se ne shtypin perendimor nuk ka analiza te tilla, dhe jo se nuk jane legjitime (deri ne nje fare niveli, p.sh. duhet te merresh me shume me egon dhe pasojat konkrete te saj te pushtetarit tek populli, sesa me kompleket dhe deliret). Por tek ne keto jane me shumice; ne vend qe ti vleresojme dhe gjykojme pushtetaret se pari dhe se parafundi nga puna e tyre dhe pasojat per popullin dhe vendin, ne fokusohemi kryesisht tek motivet e tyre per kariere dhe pushtet, a thua se pushtetaret ne boten perendimore nuk kane ambicje per kariere dhe per tu dukur. Apo me anet pa lidhje qe thashe me lart, me fotot nudo, me teri-verin, sikur ai ka shkuar dhe po i ben poza nudo njerzve ne shtepi. 

Po duke pasur keto parasysh, dhe duke dashur qe Lubonja te ishte mare me me pak spekullime psikoanalitike apo te tipit "dikush thote keshtu e ashtu", thelbi i artikullit te Lubonjes mendoj qendron plotesisht, pavaresisht se per ca motive e ka bere kete analize (duke i referuar Emos qe thote se ka inate personale, etj).

P.sh. kjo qe thote kur e mbyll artikullin,

Rama është ndër ata që, sëbashku me Berishën, duhet t'u ishte hequr spina me kohë, por i mban në prizë ajo gjysma tjetër që nuk ishte objekt i këtij shkrimi: shoqëria dhe strukturat e saj social kulturore që krijojnë terenin ku mbijë e lulëzojnë kaq shumë farëra të tilla të këqija.

mendoj eshte plotesisht me vend, dhe pak a shume shpjegon ate pyetjen e pare te artikullit te tij; pse ne over and over na qellon te kemi lidera te tille. Sepse i zgjedhim dhe /ose tolerojme me te gjitha pislleqet qe ata shpalosin dhe bejne, sepse dhe sistemin e vlerave e kemi goxha per ibret, si total kumulativ flas, jo domosdoshmerisht ne nivel personal per secilin. Te dy palet e "tifozave te cmendur" kenaqen dhe mahniten nga sukseset personale te karieres se Berishes e Rames, se si e shau kundershtarin, si arriti te vije prap ne pushtet, se si "nuk stepet" etj, shume me shume sesa me si konkretisht keto politika pushteterore i ndikojne atyre ne jeten e perditshme. Dhe ne vazhdojme te jemi vendi me i varfer ne rajon, me i korruptuar (pavaresisht luhatjeve prap aty jemi), dhe rruget prap jane me gropa, dritat dhe uji prap te kufizuara, papunesia prap e madhe, etj.

Dmth te pakten pjeserisht i meritojme liderat tane, dhe padyshim nuk eshte rastesi qe te tille dalin ne krye. Jo me argumentet absurde te Hajdarit se ata nuk jane "politikane profesioniste" por se e zgjodhe njehere, e pe ca m.uti eshte, pse e zgjedh prap? Ca te ben te mendosh se ai do ndryshoje? Kuptohet jo se populli ka shume alternativa, pasi keta tipa menaxhojne se pari te donimojne dhe nenshtrojne kasten politike brenda partive se tyre, pastaj popullin. Por ama mosreagimet tona mbasi keta zgjidhen dhe bejne nje mije e nje te zeza, mahnitja jone se Rama p.sh. na i leu pallatet me boje duke perdhunuar barbarisht kryeqytetin ne cdo aspekt tjeter, me pasoja per dekada me rradhe ne te ardhmen, jane te pafalshme per popullin.

 Xhibo! Tani qe e lexove artikullin e shof qe dolem ne te njejten faqe. Kur ishte per kaq gje, e kishe lexu qe ne fillim dreqi e mori e na kurseje gjithe keto derr-derre smiley

Tek ky konkluzion Lubonja nuk eshte as hera e pare dhe kam frike as hera e fundit qe arrin. Gjithashtu nuk eshte as i vetmi, as i pari e as i fundit. Ai thjesht perpiqet te gjeje rruge te reja per ti cuar turistet qe i paguajne ndonje lek, ne Rome. Por ne, ne Rome kemi qene prej kohesh, edhe pa ndihmen e Lubonjes.

PF, por mos te behemi ne me anal-iste se Lubonja ama dhe te merremi me Lubonjen tani. Shkrimet e Lubonjes mbi Ramen dhe Berishen na kushtojne infinitivisht me pak sesa ato qe Rama dhe Berisha bejne si pushtetare, dmth jo kshu apriori, po konkretisht ato qe kane bere. Sic thashe kam shume rezerva per menyren dhe shtrirjen e analizes se Lubonjes, po thelbi i saj per mua qendron dhe eshte objektiv, dmth i faktuar ne veprat e Rames. Per mua s'ka aspak rendesi se si dhe pse erdhi Rama ne politike dhe ca deliresh ka, po kane shume rendesi ca beri ai mbasi u be qehajaj i Tiranes. Atehere pra mer kuptim thelbi i analizes se Lubonjes, mbas fakteve (everyone is innocen until proven guilty, but not after proven giulty multiple times by own actions) si efekt shpjegues/analizues i pse-ve te simbiozes se semure popull-pushtetar shqiptar.

Por sic thashe thelbi nuk eshte as Lubonja as ne qe komentojme ate, po pushtetaret tane. Ato pallatet e ndertuara makuterisht dhe pa pike strukture apo konsiderate per kushtet minimale te ambientit dhe urbanistikes, ato jane te perhershme, ose te pakten per shume dekada te tilla. Ato do jene aty shume vite mbasi Rama dhe Berisha te mos jene me ne pushtet dhe Lubonja te mos jete me analist. Dhe rruget dhe lulishtet sic kam thene diku tjeter nuk ringjallen dot me me frymen e perendise, nuk behen dot ne maje te pallateve, as ne maje te pushtetit te Berishes qe i miratoi ne heshtje dhe me mosreagimin e tij. Eshte gjynah, eshte mekat, dhe deri diku krim. Sa na kushtojne ato nuk ka kushtojne kure mangesite e analizes se Lubonjave.

 O Xhibo. Une s'po shoh ndonje fakt ne kete shkrim mor lol. Nese ti i shikon, beji copy/paste + bold + underline dhe mi trego, se mbase jam une qorr. Se u lodha me ato variante "ma ka thone nji i mrenshem qe puno ne ministri qe kshu o e verteta".

Po fakti i nderuar PF eshte vete Tirana, si ishte dhe si u katandis mbas qeverisjes se Rames, ca faktesh do ti me teper? Shkrimi i Lubonjes nuk mori persiper te nxjerre ndonje fakt, ishte analize motivesh dhe ambicjesh, dhe se si keto kur nuk balancohen nga elemente te tjere pozitive e cojne nje person te beje ato qe ben Rama e Berisha. Te metat e analizes i steranalizuam. Po thelbi i saj qendron pasi eshte realiteti i Tiranes qe i paraprin asaj, pra analiza behet mbasi Rama ka qeverisur Tiranen per shume vite, jo apriori.

Xhibo! E lejme kete muhabet se e shoh qe po behet shume emocional, e po dal si tifoz i Rames qe qe faktikisht nuk jam. Persa i takon Tiranes Ante-Rama me kujtohet parku Rinia qe ishte kthyer ne qebaptore dhe Lana qe ishte kthyer ne shurrtore nga qoskat. Sikur vetem per pastrimin qe u beri atyre qoskave, qe do i kishe akoma aty me ca kryetare bashkie PD te tipit Kaceli, une jam gati t'i puth te dyja faqet Rames e ta bej nje sy qorr per shume gjera. Jo se une nuk kam rezervat e mia per Ramen, por sidoqofte nuk kam ndermend ti hyj ketyre muhabeteve te pafund me akuzat e kunderakuzat "me te nigjume". Dhe qe ta kuptosh se sa te dua, me thuaj nje emer politikani qe ti mendon qe e ben punen me mire se Rama si kryetar bashkie dhe qe e ke te sigurte qe eshte "cun qe nuk korruptohet se ti e njeh mire" dhe une te betohem se diten e votimeve do marr leje nga puna ne Kanada e do shkoj te votoj ne Shqiperi.  smiley

Naten tashti se vajti vone.

Po nuk thashe se s'ka bere te mira Rama hic PF. Kioskat shume mire beri qe i hoqi, dhe Lanes qe ia beri barishtet rrotull. Po kioskat hiqeshin dhe after-Rama nese nuk do ti kishte hequr ai, se kjoska ishin. Ndera pallatet qe ndertoi Rama kuturu dhe kudo sikur i kishte hedhur avjoni me parashute, ato nuk prishen dot me, as parqet dhe lulishtet qe i zevendesoi dhe po i zevendeson me pallate nuk rikthehen dot me, as rruget nuk behen dot me aty ku ka pallate, e shume e shume as-e te tjera. Pikerisht kjo ishte ajo qe thashe diku me lart; habia se si mahnitet nje pjese e madhe e popullit te Tirane  me kjoskat dhe barin anes Lanes dhe koloritin e ndezur te fasadave te pallateve per te injoruar gjithe te zezat e tjera permanente.

Se per kush mund ta beje punen me mire nuk e di, as une as ti, se s'mund te dime ca pune do beje dikush ne te ardhmen. Kurse ca pune ka bere Rama ne te shkuaren eshte shume e qarte, mjafton te kesh driten e syve dhe te bredhesh nje dite neper Tirane dhe ta krahasosh me kohen para Rames. Dhe me keq nuk besoj se mund te behej, me perjashtim po te kishte ndertuar dhe ca bunkere midis pallateve.

Nejse naten dhe ti dhe gezuar vitin e ri qe sapo erdhi. smiley

p. f. meqe po flasim per edi ramen, ai nuk eshte politikan, por aksident politik me shume. donte te behej piktor lol, dhe akoma i qan shpirti qe nuk u be i tille, kur shikon suksesin e sales (anri) me te cilin ka flejt ne paris me nje apartament. smiley

pranej dhe eshte i rrezikshem aq sa lubonja ti konsakroje shkrime te tilla.

sepse vetem ata qe nuk jane politikane karriere mund te ndryshojne diçka ne poilitike ne fakt. potikanet e karrieres ose profesionistet e politikes, nuk qisin as qimen nga qulli. ata merren me politike ngaqe thjesht nuk dine gje tjeter te bejne.

ndersa ata qe nuk jane te karrieres, ngaqe me politike ngjiten me shpejt ne pushtet. pra i arrijne dhe qellimet e tyre me shpejt.

kjo so te thote qe kur edi pa qe e  kishte me veshtire, ose te pamundur, ta arrinte pushtetin (jo ate shteteror kuptohet)  nepermjet artit, ai ju fut politikes.

gjithashtu politikani jo profesionist eshte nje njeri AMBICIOZ, sepse siç tregova ambicja etij pa kufi  e ben te merret me politike. ky eshte dhe shpesh i pa skrupullt.

ndersa ate te karrieres e shtyn fare thjesht kariera. dmth mund te behet president ose shef partie edhe ai qe nuk e ka pas ndonjehere ne mend diçka te tille. si Nanua psh.

nuk di sa i qarte jam. smiley

 

 Dy pyetjeve te para mbi politikanin profesionist dhe jo profesionist nuk iu pergjigje. Tani po te bej nje pyetje tjeter. Ku dhe si ke arritur t'ia shohesh shpirtin Rames ti lol? Se duke e vene kete si premise te aresyetimit tend mua po me duket vetja si dikush qe po sheh nga jashte dritares nje seance spiritizmi ne nje dhome. Vec pergjigju kesaj pytjeje, vetem kesaj pyetjeje dhe asgje me teper se vec kesaj pyetjeje. Se pastaj nuk te ndjek dot me pasi nuk permbushim dot bazat e nje dialogu te mbeshtetur mbi llogjiken e bashkebisedimit per nje teme te caktuar.

U qelb muhabeti fare ketu me duket. Megjithese s'jam anal-ist (meqe ju pelqen) psikolog, duket qe shume pak (per te mos thene askush) nga ne shqiptaret arrijme t'i mbulojme qefmbetjet. Dikur do i nxjerrim. P.sh. Lubonjes rrezik i ka ngel hatri qe Rama s'e zgjodhi te ajo 10-ca e gazetes Sporti, Rames qe Sala s'i ofroi post, emigrantit qe Lubonja e percmoi duke ju pergjigj vetem njehere ne blog me nje liste librash per te lexuar, etj. etj.

Qe eshte oportunist dhe arrogant Rama, kete besoj s'ka shume jo-ithtare qe mund t'a mohojne. Kam patur rast t'a njoh Ramen qysh ne fillimet e tij politike me "refleksionet" ne ILA. Por ama dicka e ka: eshte guximtar.

Persa i perket manise per "te dale ne skene" sipas Lubonjes: a nuk eshte kjo mani e te gjithe politikaneve, plus adoleshenteve te sfilatave te modes e ku di une? Lubonja vete a nuk do "te dali ne skene" duke bere shkrime analizues bombastike? Nese nuk donte, atehere do shkonte te punonte ne nje fabrike a ne nje zyre si llogaritar a diku ne nje pune me profesion te vertete dhe jo te behej analist gazetash i gjithanshem.

Me vjen mire qe Lubonja nuk e shan Ramen si piktor, megjithese eshte e vertete qe Rama si piktor eshte cope-cope dhe arriti jo vetem te hynte ne ILA por edhe te zinte pune si pedagog dhe shef katedre ne saj te te jatit. P.sh. edhe ish miku i tij Gonxhe s'ishte nga piktoret me te mire. Por Lubonja ben mire qe s'e prek ate ane sepse pastaj do thone: "po mire o Tosi, po ti cfare profesioni ke?"

Sic thashe, Rama eshte egoist dhe oportunist. Dhe s'eshte e thene qe keto jane gjera negative. Menyra sesi arrin majat pastaj ndryshon. Rama e beri duke shkel ca ate qe i dha punen ne Ministri (Nanon). Nuk e kuptoj pse deshira per te dalesh ne skene qeka negative. Shoqeria nuk eshte me ne epoken e familjes por ne ate te individualizmit.

gjembi, percmimi nga Lubonja per mua do ishte nder dhe lavdi.

ps. po nuk calon aty fare muhabeti; as te niveli medioker i tij si shkrues. nuk eshte i vetmi, ka shoke shume aty (edhe pa qene trim dhe i mire); nuk kam c'ti bej cifuteve qe populli albanez iu ka dorezuar gjermaneve gjate luftes, se kshu i del hesapi Lubonjes; si dhe s'kam c'i bej edhe "Skenderbeut maskara" ala Lubonja, kupton... plus atyre alarmeve me fobi nordike-vikinge-islandeze qe genet tona, fale te uruares fibrioze cistike, ben vaki dhe deshmojne... prite Zot.

S'e kisha lexuar kete punen e cifuteve te dorzuar smiley

haha! c'me kujtove kete fibriozen cistike. haha!!! smiley e madhe

gjembi ajo qe ti nuk kupton (per te bere dallimin) eshte se lubonja ate zanat ka zgjedh, te analistit. kerkon pra nepermjet "djerses se ballit" ta arrije suksesin.pra ne njefare mase ta meritoje ate.

ndersa rama perdor qindra hile, nuk ka pra nje zanat te shprehur hapet apo te zgjedh ndergjegjesisht.

kjo, ne fakt, e ben te rrezikshem (ngaqe i pa skrupullt) ne syte e lubonjes po dhe tegjithe atyre qe syte nuk u mungojne. 

Nese Lubonja dhe dhjetra te tjere (perfshi edhe ne qe bejne komente) kane zgjedh ate zanat, atehere cfare ndryshimi paska nga Rama? Edhe Rama paska zgjedh zanatin e politikanit - me duket se e ka shpreh shume hapur, se ka bere edhe fushata.

Shume zhurme per asgje anal-iza.  (I hate to hate the messenger, por ne kete rast ...)

Si e fillojne karrieren te gjithe politikanet?  T'i besh nje "psiko-anal-ize" te gjithe Kongresit amerikan, te PD dhe PR, dalin me mavri se Rama.  Thelbi i muhabetit eshte qe me te tjera aspirata i hyne karrieres se politikes dhe me te tjera e perjetojne dhe i nxjerr fundin. 

Idiotlleqet e Lubonjes.  Nuk ka nevoje per "cmitizim" te politikaneve, kush ka krijuar mite dhe kulte per ta, i hiqet viza qe ne fillim.  Njerezit e tjere te zakonshem presin qe media, gazetat te merren me veprimet e tyre e jo "psikozen." 

Polic paske ardhe ...Kishe ardhe dhe ke nje teme tjeter.... Me difinicione...Me largpamesi...Analitik....I prere dhe largpames. DMTH ne tersi te fjaleve te tua gjejme OSHETIMEN ...Je Shushates .Fantastik...E zberthen fije per fije personin sidomos po te paraqitet ne publik ,cope-cope e ben .S'ka ku e kap as qeni .  Megjithse deri tani je treguar "Polic shkopi" jo "Polic qeni" e ndjek Edin mo tamam si ajo thirrja " Gjeje". Je brilant ne ndertimin e fjalive por tani qe po perpiqesha te nxirrja konkluzione vura re se kishe pak "serf ledhi"  smiley por u qetsova se thashe "di Polici c'thote per te semuret psikike "  ja lexoje dhe vete se ne c'siklet me fute me kete fraze qe eshte majlti i mjaltes se filosofise tende  """"....dhe nje filmim ku si i semure psiqik ne nje tubim elektoral therret "oo doktooooooorrrr", sidomos keto dy te fundit jane tipare te nje diktatori, eshte nje nga njerezit me hapesire te madhe ne drejtim dhe qeverisje""""". Shihe dhe njehere te lutem se hasmi ate do te thote " Ja dhe Idrisi qe nxjerr shenime nga fjalet e Policit , s'po e kupton Polon  qe paraqitet me "serf ledhi " ... e thashe "serf" per "shkarje" qe mos ta kuptojne  peshqit e tjere po dhe i cike modern mo POLO. Jena te zgjut ne  smiley 

Ne Svizer, i tha Edi Rama ne thelb revistes Time, une nuk do te mund te isha politikan, por Shqiperia eshte ajo qe eshte dhe une ketu jam politikan.

Pse Saliu dhe Edi me shoke nuk mund te ishin politikane ne Suedi, Svizer, Singapore etj? Thjesht sepse ne keto vende pjesa me e madhe e GDP krijohet nga marredheniet ekonomike te tregut te lire dhe, ne nje loje me shume zero, vetem nje pjese e paparfillshme me vjedhje dhe lypje. Shqiperia ben pjese ne krye te listes boterore te korrupsionit  (nje forme e zakonshme vjedhje nga ana e nje vendim marresi) dhe te lypjes (qe perben kerkesen ne kete "treg" pervers), gje qe, ne te njeten loje me shume zero, le nje pjese te paperfillshme per shkembimin e vlerave ne nje ekonomi tregu si Suedia, Svizera etj.

Pikerisht per kete aresye politikanet svizerane dhe suedeze nuk mund te kene sukses ne Shqiperi, thjesht se ata jane lere, rritur e lulezuar ne vende ku mbizoteron ekonomia e tregut ose me mire ajo qe quhet "the free world", pjesa me e pasur e botes (20% e popullsise boterore qe krijon 80% te GDP globale).

Thjesht se ata bejne pjese ne ate pakice (shume te pasur) vendesh te botes qe e kane kuptuar qe integriteti apo hajdutlleku nuk kane te bejne me moralin por thjesht me leverdine dhe se hajdutlleku nuk eshte i leverdisshem.

Zhvillimi i Shqiperise ne drejtim te ekonomise se lire i ofron oportunitete çdonjerit nga ne por i zvogelon terrenin (korrupsionin dhe lypjen) Edit dhe Saliut me shoke. 

Ti ofrosh "miqve tane" perendimore (flas per vendet me indeks te larte lirie ekonomike e shoqerore) politikaner te tipit te Berluskonit, Sali Berishes dhe Edi Rames do te thote ti shkrish gazit...no thanks.

Grup....ke Edi vetem mendimi si njeriu i kohes dhe me i vlefshem per momentin na lidh...por ty per kariere mua sepse ashtu kam nje bindje... Gjithsesi ne dashurine per punen eshte i nje niveli absolut ne krahasim edhe me Ilir Meten qe u shfaq njeri dashamires "per te bere pune" . Ne raport me te gjithebuzshpervjelurit qe i jane ofruar Memedhembjes qe nga koha e "kopukut" R. Alia ,vetem kjo "dyshe" ka shfaqur dashuri per punen. Ne se e ke afer do ti uroja te shtonte edhe dashurine me shume "per njerzit" . Le ta mbaje pasqyre respektin ndaj njerezve duke pare paraardhesit qe rane viktima te "pavdeksise" ...Nuk them per spurdhiaket e kohes pas 90 . Nje "dyshe" perseri do te thote me shume revan per Shqiperine, me shume siguri per njerzit, me shume dinjitet dhe integritet, me shume perparim e krenari....Por, me piketa per te tjere ,gje qe duhet ta reflektoje si Nanua , por jo me menefregizmin e megallomanine e tij, sidomos me klientelizmin e klanlleqet e Nanos. Sa per edukaten e drejtimit te Berishes ate s'ka nevoje ta trasmetoje as tek tek ndonje komunar fshati sepse s'te jep asnje pike referimi . Lere Lubonjen te beje punen...te mbaje "carkun ngrehur" smiley se per ate i mer leket .

Ta kishe mbyll me fjaline e pare...s;do kishe bere keq smiley

Psiko-anal-izat pastaj...ti bejne psiko-anal-izatoret...sepse vlejne vetem per analet e psiko-anal-izave. Tregon nje fare DOBESIE ne llogjike...kur tjetri (pra ju) merr persiper te anal-izoj nje njeri ne menyre kaq siperfaqsore. As per Berishen (qe psiko-anal-izen e ka ne kartele) une nuk do merrja guximin ta beja...po ja qe ju e beni.

Tregon nje dobesi ne llogjike thjesht sepse po flisni per persona dhe ngjarje per te cilat ju nuk dini...dhe nuk MUND te dini...asgje. Pra, tregon thjesht injorance. Dhe me teper...gjera qe s'kan pike rendesie...per punen per te cilen po "aplikojne". Pra Edvini mund te ket 1001 dobesi ne personalitet...te cilat do vlenin vetem per nje auto-kritike para shokve te Komitetit Ekzekutiv. Po se cfar rendesie ka NJE fjale qe keni hedhur ktu...mbi punen per te cilen ai po "aplikon"...une nuk e di?? Prandaj thash...qe as per SALEN nuk do merrja persiper ti beja nje psiko-anal-ize kaq siperfaqsore dhe te dobet.

Pra degjenerohet me teper diskutimi ne...thashetheme plakash Korce.

Ky vajti atje, ai i tha kshu, ky fjeti me ate tjetrin...dhe ky pastaj u be kshu. SIkur te na i tregonte Koth-ja kto historira...edhe i di me i stolis me bukur. Po ju nga i dini...qe te beni psiko-anal-iza?? M'ka then komshiu i kushuririt te shokut tim te bankes ne klasen e 7t.

Prandaj...ju keshillova...qe gjeja me e mire do ishte...te klikonit "back" sa here shfaqen emrat e anal-istve tane...Jo per gje por sepse...pa vetdije...niveli i gropave spetike te mbushura nga kta anal-ist rritet e rritet artificialisht ne tru...thjesht duke lexuar emrat e tyre...dhe dal ngadale...edhe pa vetdije...fillon dhe i beson ato qe lexon ne shtypin Shqiptar. Dhe pa hapur e mbyll syte...fillon edhe permbyset gropa...dhe shkruan "por Edi kur takoi Nanon dhe ky i tha kshu dhe ai u be ashtu!!...e di une se e kam lexu ne GAZETE!!"

 

Pra ktu po shohim nje evolucion (dhe jo revolucion si te Leartit)...ke liderat (me theksin Kosovar) e "shoqerise civile"...nga thjesht "anal-ist"...ne "psiko-anal-ist"

PS: Idris...do bej sikur te lexova vetem fjaline e pare...dhe to them...dakord me ty smiley

PPS: S'eshte "dashuria" per pune...por kapaciteti per te. Se pse e hodhe emrin e te Inatosurit ne kte kategori...nuk e di...por besoj qe te me iritoje mua. Nuk ja arrite qellimit smiley

Karakteri i nje lideri eshte nga gjerat kryesore qe duhet te mesojne ata qe do te qeverisen prej tij.  Nuk do shkolle per psikologji apo psikiater as edhe nje lexim te madh te kesaj literature qe te kuptohet qe njerez me karakter te tille perbejne rrezik kur te kene ne dore fatet e nje vendi.  Shembulli jo edhe aq i larget ishte Hitleri, nje piktor deshtak si Rama, me probleme te tilla etj.

Idris, pse me zhgenjen mer daj?  Mendova qe do ta kapje ende pa rene ne toke idene.  Nuk eshte tipar i diktatorit pse ka bertitur ashtu jo (ai eshte tipar i njerezve me probleme mendore lol), duke habitur xhaxhallaret socialiste qe ishin ne tubim, por zhdukja, asgjesimi i te kaluares jo te mire qe nuk do te ja marrin vesh njerezit.  Libri i tij "Refleksione" nuk gjendet as ne biblioteke, eshte denuar me asgjesim, ai filmimi ne fjale eshte zhdukur nga arkivat e televizioneve, eshte gjetur me mundim te madh tek njeri qe e kishte ruajtur privatisht. 

Jeta dhe aktiviteti i një politikani, kur të vijë puna për ta kujtuar, nuk do të bëhet se ç'e ka shtyrë dhe se si erdhi në politikë, por me se sa ka bërë dhe thënë në politikë ai.

Në rastin e Edit, si politikan, nuk kemi as të thëna dhe as të bëra(hiq ngjyrosjen e fasadave).

Ne qahemi prej analistëve që diskutojnë çdo ditë, por nuk na bën përshtypje se si është e mundur që të mos kemi dëgjuar asnjëherë ndonjë politikan që të THOTË diçka. Nuk them që duhet të dalin dhe të shkruajnë traktate filozofike e ekonomike, por të paktën të trtegojnë që kanë NJË IDE TË TYREN, për të cilën përpiqen ose janë përpjekur për ta aplikuar.

Ok, gaboi Enver Hoxha në politikën e tij, por ama, për çdo gjë që ka bërë, ka shkruajtur vepra të tëra për të spjeguar se pse, si, qysh e tek, ndërsa politikanët tanë, kujtohen të shkruajnë ndonjë hartim nëpër gazeta vetëm kur duan të replikojnë me batuta humoristike me kundërshtarët politikë.

por me se sa ka bërë dhe thënë në politikë ai.

Dakord...

nuk kemi as të thëna dhe as të bëra(hiq ngjyrosjen e fasadave

Kur e shikon Tiranen nga Mamurrsi...vetem aq duket. Po mos i gjyko gjerat nga maja e katundit.

Vërtet që kanë qënë katunarë të gjithë bashkiakët e Mamurrasit, por nëse vë në raport se kush ka bërë më tepër... do të shikosh që në Mamurras janë bërë SHUMË më tepër se në Tiranë, nga ku, me atë katunarizmin tim, them se: edhe një katunar nga Mamurrasi po të kishte qënë kryebashkiak i Tiranës, ndoshta do kishte bërë më tepër (gjithsesi, më pak nuk do bënte smiley )

Mire Polo s'kam gje tjeter ...Si gjithnje shume sqarus ....""""Nuk eshte tipar i diktatorit pse ka bertitur ashtu jo (ai eshte tipar i njerezve me probleme mendore lol),"""" Ja i dashur kete Lol e nxiva se ne ne Shqipri me nje " o" mbrapa dmth lolo e perdornim per "tifozllike paarsye"..... Keshtu mos me ngatro mua ti , se s'kam kete kulturen e sotme. Ti e di mo , ti violine e pare per "modernet" une pas ty me populloret smiley Keshtu hasmi s'ka c'na ben !  Gezuar festat dhe dashuri e miresi ne familje !

Politikanet librat i shkruajne kur dalin ne pension o Edrus, nuk jane te gjithe si xhaxhi qe bente vepra.  Megjithese thone qe vetem emrin kishte se nuk shkruante gje ai. 

Gezuar Idris, kalofsh sa me mire!

Gjejini ata që i shkruanin veprat Enverit... ose ndonjë në gjëndje që të shkruajë, dhe të bëni qoftë edhe një hartim/Raport siç duhet për kta krietarët e sotëm smiley

Sic e kam me te degjuar nga ca miqte e mi burgaxhinj; nje vit burg te bej robi (jo rozismiley ) dhe rrezikon t'i ikin bletet e ti mbetet vetem kosherrja. Jam kurioz te di sa jane shancet per kete crazyeye-in ti kete te tera bletet ne koshere.

Qe i kane mbetur ca blete punetore kete e dime, sepse duam s'duam eshte nje nga analistet me ne ze, por "analistet " (me sa di une gjithmone) merren me ecurine, ngarjet, vendimet, situaten, jeten politiko-shoqeroredhe  kane ne thelb maredhenien shoqeri-politike dhe efektet e kesaj te fundit, dhe jo individin.  Qe te japesh diagnoza te tilla duhet qe me e pakta te kesh nje ph.d. ne psychology.
Ne qofte se e ke o zoti Lubonja te kerkoj ndjese!
 

PhD ne psikollogji?? O Taras...a Shqypni ajo!! Fatos Lubonja (dhe shoket e shoqet e tij...perfshi ktu edhe gazetarcket 21 vjecar/e)...te nzjerr PhD per CFAR te duash ti...perfshi ktu edhe fizike berthamore po deshe (specializim ne berthama pjeshke)

Problemi ne Shqiperi sic e kam then 1001 here ktu...dhe vazhdoj te them...eshte fenomeni i Provinces Osmane. Pra...fenomeni qe kur je ne nje privince osmane, ku s'ka njeri qe di te lexoje, e jo mo me klasa shkolle...ai me nje 8-vjecare ne Paris...eshte i pari i botes. Kshu ndodh edhe ne Shqiperi.

Ti na dashke PhD...qe njerzit mund te flasin per dicka...qe faktikisht kerkon po ate smiley. Kujdes Taras...kujdes...se kshu thash dhe une nje dite ktu ke peshku per nje ceshtje tjeter...dhe hajd ti degjoje. Me mire leri rehat grenzat (se blete s'jane...gjysma e te keqes po te ishin)

Taras, duket që i paske patur shokët të burgosur ordinerë, sepse për ata që kanë bërë burg politik... çdo vit burg ështa sa pesë universitete që mund të bësh ti dhe unë smiley

Atehere Fatos Lubonjka eshte njeiru me i zgjuar ne bote...sipas teje Edrus.

S'ka ndonje cudi as ktu.

Ti Grup edhe kur do te permirsosh nje mendim e pjerdh fare dhe gjenezen smiley. Per kapaxcitetin duhet te na japesh edhe masat qe perdoren per matje ashtu si edhe per aftesite kur dihet se akoma nuk ka dale kandar per aftesite . Dhe njehere qe u shfaq ai termi sugjestionues "meritokraci " shume shpejt u pa qe ishte shtremberim i "shkerdhatokracise" smiley . Kam digjuar ( nje liber ne disk) kur nje personalitet i njohur i jep "keshilla" Bushit , pas pyetjes shume domethenese " Je menduar mire te kandidosh per President" ?

Nuk e kam shqiptarce per te thene "beni si Amerikanet" por do t'ja rekomandoja ta lexoje (digjoj!!!!). Ty jo se ti je me chipa smiley. Ne te gjithe BOTEN njihet Dashuria per PUNEN dhe per NJERZIT jo aftesia per te dashuruar punen smiley  Gezuar! Shume gezime e mbaresi ne shoqeri e familje e te gjithe dashamiresit.

Pordha ne ere Idris...pordha ne ere. Gjithsesi...urimet ti kam dhen me perpara.

ah, shume i deshperum Lubonja.

Shume poshte ke ra.

Me vjen keq se ne c'hulli e terheqin lexuesin dhe miletin shqiptar keta analizuesit. Te pakten Kac Myftari kishte i cike humor dhe gjera sensacionale brenda analizave psikologjike te Edit dhe shokeve te tij. Kishte gallate psh ke paralelizmat me Hitlerin etj etj, por kjo me siper nuk shtyhet hic as me vaj as me uthull.

Nqs eshte veretet hall heqja e spines se pushtetit Edit, gje per te cilen dhe une mund te bija dakort, te lutem disktuoje ne terma realiste dhe praktike.

Kshu si e ke diskutu ketu e ke 10-t muhabetin krejt !

 

 

Nexh, edhe ti nuk i shpëton dot portokallizimit që ju ka bo lesh (TM)&li... natyrisht që po ta kishte bërë me batuta artikullin do të të kishte pëlqyer më tepër smiley

Këtu i bëhen 101 argumente dhe kundërargumente se si ka mundësi që Veliaj nga një OJQ të kalojë në politikë dhe pastaj... pranojmë për politikanë ata që kanë shkelur në 100 parti... u pika portokallisë tuaj! smiley

Ed,

Ke te drejte, sepse portokallia per mua eshte e inspiruar nga Edi dhe ideologjikisht Edvisinte. Dhe nuk tallem eee, po ti veresh skecet, nje nga nje dhe me kujdes do me besosh. Qe nga talljet me Tironsit e vjeter, qendrimi ndaj figurave kombetare etj etj. Une e kam thene qe dhe ata te portokallise i bien daulleve te Edit.

Po nejse, une shof impaktin qe kane shkrime te tilla mbi miletin. Psh merr i lexon plaku im, ngopet gjithe diten me analiza te tilla qe nuk cojne gjekundi dhe pastaj shfryn tere diten : Po po, Edi Rama eshte psikopat, u psikopati i dreqit.

Ca vlere shton ky shkrim pash zotin. Mbase une se kutpoj, mbase e kam gabim, por kujt i hyn ne pune analiza psikike e Rames. Apo kur nuk i bie dot planit urbanistik i bie vidave mangut qe I KA PADYSHIM Edvini ??

Nqs je kunder psh planit urbanistik, meshoji argumentave aty, bashkoji zerat, mos u lodh, behu dhe boze po deshe, por e dime te gjithe qe e ke per nje qellim te dukshem dhe te prekshem. Kur i ben analiza te tilla, pastaj i bie qe e ke personalisht me Ramen, me individin, dhe jo me vepren apo impaktin shoqeror qe kane veprimet e tij.  Prandaj kthehet si muhabet kafenesh per pleqte pensioniste qe akoma afashinohen nga sensacione te tilla dhe prova dhe shpjegime pse Rama eshte psikopat apo pervers.

Aman pash zotin se na lodhen.

Edhe Napoleoni, Hitleri dhe Musolini i kanë dhënë shumë arkitekturës dhe urbanizimit...

Ti sa rri dhe shikon portokalli (që nuk e kam parë asnjëher&eumlsmiley, më mirë dëgjo plakun tat  që di të dallojë se ç'thonë artikujt smiley

Arsyet pse nuk e marr seriozisht këtë artikull - analizë psiko-patolgjike është mungesa e kredencialeve të autorit në lidhje me formën e zgjedhur.

Që të mund të bësh një analizë të tillë duhen përmbushur ndër të tjera dhe këto kritere

- njohje e mirë e subjektit i cili analizohet

- distancim emocional nga subjekti a.k.a objektivitet

- njohje e mirë e psikikës njerëzore a.k.a aftësi profesionale plus edukim përkatës shto këtu dhe eksperiencë.

 

Megjithëse mund të ndaj disa mendime me Lubonjën, nuk mendoj se është shkrim serioz.

Eshte shume e lehete te besh nje artikull kundra ,nje kritike kunder Edi Rames ,por duke patur parasysh brumin , qe Edi duhet te gatuaj ate guzhine , qe do zotnia Lubonja eshte shume e veshtire .

Do te kisha deshire se sa kohe do te qendronte ne kembe Fatos Lubonja ,ne vendin e Edi Rames .

Dhe do te ishte i zoti sa ai ,Lubonja qofte fizikisht qofte menderisht te keryente ate pune lavderuese titanike te pastrimit te qytetit te Tiranes nga plerat dhe kjoskat?

Ju kujtohen mire kjoskat ,ne Tirane ndertimet paleje ,shtesat e stershtesat ne territoret publike ,transformimet e nje pas njeshme ne Tirane ? por duan byth ,keto pune .

Une mendoj se Lubonja ka nevoj te shpelaj trute e tija ,kur flet per Ramen !

Le te shpresojme qe parashikimet e Lubonjes te mos vertetohen. Se sa per spine, ate s'ka kush e heq ne Shqiperi. Si tha Saliu, sa te me doje popli e te me jape ymer Zoti.

Sidoqofte, ne nje gje ka te drejte Lubonja, ne rolin e individit ne histori. Po ben vaki dhe individi meritohet, vec punes se shonsit, qe te bo nomin.

Nje Shqiptar, shume intiligjent, dikur thoshte;

" Ne qofte se doni te shisni shpirtin tuaj, shiteni shtrejt te pakten qe te vleje diçka".

Edhe Lubonja per inat  qe nuk eshte ne top-ten, shet shpirtin per nje artikull te pa vlere, sikur nuk e njihnim Edin se kush eshte.

Asgje te re nga Lubonja.

 

si ka mundësi që gënjen e mashtron me kaq lehtësi e paturpësi ky njeri?

Na i thuaj ti Lubonja se ka qene shok i ngushte joti... Qe te dy ju rrahen trimat e Sales me 97 ju lane per te vdekur..  smiley

 

Na i thuaj ti Lubonja se ka qene shok i ngushte i joti... Mire i thua ti li-qeno se keta ja dine njera tjetres te palarat. Nuk kemi kujt ti qahemi per politikanet  tane vec vetes (popullit ) qe i polli dhe atij qe i zgjodhi. Diku kam degjuar (jo pare)  per nje pikture  qe  exposonte nje rreth te nbyllur (Meshkujsh) te cveshur lakuriq qe ja kishin futur njeri tjetrit....  A nuk te perkon kjo dhe me politiken ne Shqiperi? Te gjithe e vuajne, po me permasa dhimbje te ndryshme( ne vartesi nga dimensionet e pasardhesit). Si tha dhe Sale Lenini ... Jemi bashkefajtore dhe bashkevuajtes... Te pakten le te shkruajne njerzit, le te vene fakte dhe le te diskutojne peshqit, te mbushin kohen e lire.

Si artist e intelektual i ri prirja e tij "e sëmurë" për t'u dukur manifestohej në fillimvitet 90 nëpërmjet rebelimit ndaj shumicës konformiste, ndaj baballarëve, ndaj psudovlerave të instalura në kohën e komunizmit (...)

Rama nuk e ndoqi dot këtë rrugë pjekurimi si artist dhe si intelektual dhe aq më pak mund ta ndjekë si politikan, përkundrazi braktisja e artit për politikën ishte shenja e paaftësisë së tij për tu pjekur si artist dhe intelektual do të thoja edhe si njeri e politikan (...)

E këtu të mos harrojmë edhe vlerën që mori paraja, krahas pushtetit, si formë e suksesit në shoqërinë tonë pas komuniste. Ky ankth për t'u dukur i suksesshëm e çoi në përdorimin e çdo mjeti për t'i arritur këto. Ai kishte provuar me PD në krye të herës pastaj me Partinë Kristiano Islamike, e me rradhë deri tek PS. Dhe, kur bëhet fjalë për mjete suksesi, politika shqiptare, siç dihet, është më e keqja e mundëshme pasi ajo përdor rëndë gënjeshtrën, mashtrimin, demagogjinë, korruptimin, bashkëpunimin me çdo lloj pisllëku, deri edhe me krimin. Ishte shtysa e tij e sëmurë, sipas meje, që i jepte Ramës forcën e paturpësisë për t'i përdorur të gjitha këto mjete. Por edhe pafuqia, për të mos thënë ndonjëherë edhe admirimi, me të cilin reagon shqëria ndaj tyre. Ndryshe nuk mund t'i përgjigjesh pyetjes që të vjen natyrshëm duke e parë atë në veprim: si ka mundësi që gënjen e mashtron me kaq lehtësi e paturpësi ky njeri ? (...)

Plotesisht dakort me autorin e shkrimit; keto pasazhet me lart tregojne edhe pjeset me kulmore te shkrimit, sipas meje.

Me ben te reagoje shprehja : "adminirimi i shoqerise" ndaj ketyre sjelljeve. Kete fenomen besoj se e kemi verejtur dhe po e verejme te gjithe me figuren plotike te Fatos Nanos, i cili ka tashme afro 4 vjet qe eshte larguar nga politika aktive. Kam pershtypjen se shumices se njerezve, Fatos Nano u eshte "embelsuar" si personazh/figure politike me kalimin e kohes, megjithe bemat e tij kur ishte aktiv ne politike. Jo vetem kaq, por ka shume njerez qe ne diskutim e siper nuk ngurrojne t'a kene zili e t'i thote : "Bravo ! I Lumte ... !" -- (qe vodhi, qe beri, qe iku, qe s'i hyri gjemb ne kembe)

Nga ana tjeter, verehet se i njejti fenomen po shfaqet edhe me Edi Ramen. Admiratoret e tij kane vite qe valevisin parrullen : "vjedh, vjedh, por edhe punon". Kjo shprehje ishte e vlefshme deri ne 2005, kur ne pushtet ishte PS dhe ku Rama beri sikur beri ca gjera : tashme, shume nga ata qe e kane votuar, jam i sigurte se do t'a kene teper te veshtire te na rradhiti ndonje "pune" te bere nga Kryetari, te cilit sa vjen e me teper po i ngle vetem gjysma e pare e shprehjes. Pra, i ka ngelur vetem "Vjedh, vjedh"

Edhe LSI e shprehu indirekt moskokeçarjen e Rames per Bashkine e Tiranes, kur ne Dhjetor nxorren faktin se Rama kishte qene prezent vetem ne "6 % te vledhjeve te Keshillit Bashkiak" ... kjo tregon qarte se ku jane tashme prioritetet ...

 

Problemi eshte se prape disa te pandreqshem, vazhdojne te çirren : "I lumte, mire ben !"

 

si është e mundur që ne na dalin në krye të vendit gjithmonë aventurierë të papërgjegjshëm të cilët, për të arritur qëllimet e tyre, nuk ndalen përpara asnjë marrëzie; individë që vuajnë rëndë nga delire madhështie dhe paranoja, të shkëputur gjithnjë e më shumë nga realiteti?

 

Koco Danaj ka nje teori te shtjelluar ne librin Enigma qe besoj se i pergjigjet shqetesimit te Lubonjes

Për të komentuar tek Peshku pa ujë, ju duhet të identifikoheni ose të regjistroheni (regjistrimi është falas).