ISLAMI NDËR MALËSORË

Duke dashur të kuptoj më mirë dinamikën e islamizimit në Shqipërinë e Veriut, dhe marrëdhëniet mes katolicizmit dhe Islamit në ato vise, ndesha në një pasazh nga Edith Durham, të shkruar në 1908, gjatë një vizite të saj në zonën e Lurës dhe të Mirditës [pasazhi mund të lexohet këtu].
Po e riprodhoj të përkthyer, me [...]

1 Komente

Administrata e Kishes Universale Katolike eshte teresisht pergjegjese per ‘grigjen’ e humbur te Malesoreve te Shqiperise. Perpjekjet e bera per kontroll te situates kane qene thjesht sa per forme, dhe detyrimisht shume pak efikase.

Ndoshta duhet shenuar fakti se ka ekzistuar nje model protektorati i cili varej teresisht nga fati i lufterave mes Osmanllijve si zoter te terrenit, dhe fuqive katolike. Franca dhe Perandoria e Habsburgeve kane pasur traktate me Stambollin qe i cilesonte keto fuqi (ne kohera te ndryshme) si mbrojtese te minoriteteve katolike ne Rumeli.

Deri ne kohen e Bonapartit rolin e ‘mbrojtesit’ te katolike e luante Franca. Me pas e mori Austria. Ndersa e para i braktisi te teresisht gjysem-barbaret katolike Shqiptare, e dyta beri disa perpjekje. Asnje prej te dyjave nuk me rezulton te jete shtyre nga Vatikani qe te ‘mbroje’ katoliket e hinterlandit Shqiptar.

Për të komentuar tek Peshku pa ujë, ju duhet të identifikoheni ose të regjistroheni (regjistrimi është falas).