E ardhmja e shamisë

Para disa ditësh mora në postën elektronike një e-mail që autori ua kishte drejtuar edhe shumë adresave të tjera. Përmbante thirrjen për nënshkrimin e një peticioni që do ta detyronte gazetën Panorama dhe autorin e një shkrimi të saj "të kërkojnë falje publike për shkrimin denigrues dhe fyes mbi muslimanët shqiparë." E-mailit i ishte bashkangjitur edhe shkrimi në fjalë sëbashku me tre shkrime polemizues me të.
Meqënëse për "shqiptarët dhe feja" kam shkruar mjaft (madje edhe një numër i revistës Përpjekja i dedikohet kësaj teme) u vura ta lexoj përmbajtjen e e-mailit me interes. Për të hyrë në temë lexova së pari shkrimin e autorit që quhej Andis Gjoni. Ishte një përzjerje shkel e shko e frymës ultra të djathtë të librit " Krenari dhe mllef " të Orajana Fallacit mbi rrezikun islamik për qytetërimin evropian me frymën vetorientaliste të elitës shqiptare të shndrruar nga nacional komuniste në nacional - evropianiste sipas të cilës të gjitha të këqijat na kanë ardhur nga Lindja (që na ka prurë edhe ferexhetë) dhe dalja në Perëndim është shpëtimi ynë. Fillonte me një përshkrim fantapolitik: "E imagjinoni dot një ditë kur Tirana të jetë e mbushur me gra të mbuluara me perçe të zeza, kur nuk do shohësh më asnjë femër në rrugë, por vetëm hijet e tyre që do lëvizin si fantazma. Do të kujtoni se jeni në Teheran, por jo, do jeni në Tiranë." Autori ngulmon se është dritëshkurtësi të mendosh se nuk jemi përpara një rreziku të tillë, të cilit, sipas tij, do t’i dalë tymi dhjetëvjeçarë më pas. Ai madje mburret se ka guximin të flasë kundër këtij fenomeni për të cilin të tjerët nuk guxojnë të flasin duke na paralajmëruar se, nëse nuk duam të kthehemi në kohën kur na pushtoi turku, duke mohuar tërë sakrificat e prindërve tanë, duhet t'i çojmë në Teheran ata që duan të venë shamija.
U vura pastaj të lexoj shkrimet e tjerë që ishin një i Blendi Kajsiut një i Agim Baçit dhe njëri që nuk e kishte autorin me titull "Shami dhe tanga".
Kajsiu ngulmonte në tezën se sistemi ynë arsimor nuk vuan nga rreziku islamik, por nga "mungesa e cilësisë në mësimdhënie, mungesa e motivimit të studentëve dhe pedagogëve, mungesa e respektit të ndërsjellë mësues–nxënës, mungesa e infrastrukturës, mungesa e mësuesve në zonat rurale dhe periferike, numri i lartë i studentëve në klasë, korrupsioni, e kështu me radhë." Sipas tij " Frika se mos vajzat dhe djemtë e rinj mund të ‘indoktrinohen’ me Islamin na ka verbuar ndaj indoktrimit të tyre konstant me ‘vlera’ që nga egoizmi ekstrem dhe deri tek mungesa e respektit për tjetrin. Kështu ndërsa merremi me shamitë e vajzave islamike harrojmë ferexhenë tonë islamofobike që na mbulon sytë."
Agim Baçi në polemikën me autorin e shtrin debatin jashtë vendit: "Autori përmend Francën… por … debati për shaminë është zgjidhur në vende si Gjermania, Britania, Amerika, Norvegjia, ku, edhe pse emigrantë, myslimanët kanë fituar të drejtën publike të shamisë… edhe në administratën e Presidentit amerikan, Obama, ka punonjës që shkojnë në punë me shami."
Ai i kujton Gjonit gjithashtu se debati për veshjen e vajzave të besimit Islam "ndryshon kryekëput në një vend si i yni, ku myslimanët janë vendas, janë shumicë dhe se prej shekujsh kanë ushqyer tolerancën fetare."
Shkrimi tjetër i kundërvihet vlerave mbizotëruese në shoqërinë e sotme shqiptare përsa i përket veshjes së grave dhe vajzave në emër të vlerave të moralit fetar musliman. Ai thotë se "atje ku hyrite e femres ekspozohen për popullin e jo për partnerin është normale që të duket jashtëtokësore dhe abstrakte të mbulosh bukuritë e trupit, ti ruash vetëm per shokun e jetës, sepse në shoqërinë tonë të jesh i droguar je trendy, të shkosh në shkollë me taka dhe minifunde je shik dhe në hap me kohën, të injorosh prindët dmth. pjekuri dhe pavarësi, ndërsa të jesh i moralshëm dhe i devotshëm dmth. të jesh tribal, patriarkal, malok dhe taleban, ku asnjëra nga këto epitete realisht s'ka lidhje me moralin."
* * *
Pasi lexova të katër shkrimet vendosa të mos e nënshkruaj peticionin për një arësye shumë të thjeshtë: sepse mbetem partizan i së drejtës së çdokujt për të thënë mendimin e vet sado egër, vrazhdë apo paditurisht që mund ta thotë. Reshtimi në një batalion njerëzish që do ta detyronin dikë të kërkonte falje publike për mendimet që ka shprehur më duket një akt i rrezikshëm për lirinë e fjalës së atij që mendon ndryshe. Duhet të ruajmë dhe zhvillojmë edhe më tej hapësira për lirinë e shprehjes dhe jo t'i ngushtojmë ato. Lirija jote është edhe lirija ime. Polemika rreth kësaj çështje më duket shumë më e dobishme sesa një peticion që rrezikon ta shuajë polemikën. Prandaj vendosa thjesht të hyj në polemikë.
Për polemikën në fjalë mund të shkruhen e thuhen shumë gjëra. Mbi të gjitha sipas meje duhet thënë se çështjet që ajo përmban janë tejet komplekse dhe të mbarsura me plot kundërthënie, me argumente dhe kundërargumente, prandaj, kur t'i trajtojmë, duhet të ruhemi pikërisht nga prirja se jemi duke thënë të vërtetën e pakundërshtueshme, gjithpërfshirëse, të të gjitha kohërave që është shumë e fortë tek njeriu kur flet për punë besimesh. Në këtë frymë, duke folur për të vërteta konteskstuale dua të bëj vetëm një koment duke i lënë çështjet e shuma që ajo përmban për raste të tjera.
Edhe unë jam i mendimit të shprehur në shkrimin e Kajsiut - që, në fakt, e kam shprehur mëse një herë në shkrime të përparëshme - se rreziqet më të mëdha që ka sot shoqëria shqiptare nuk lidhen me të ashtuquajturin rreziku islamik. Ngulmoj se të merresh me këtë e të "harrrosh" bjerrinën morale ku notojmë si shoqëri, përmbysjen thuajse totale të vlerave - që nga ato fetare deri në ato iluministike, - do të thotë t'u ikësh përgjegjësive intelektuale e qytetare apo ta përdorësh islamofobinë si gjethe fiku për të mbuluar punëra e qëllime të mbrapshta.
Autori i shkrimit të kontestuar flet për një rrezik që do të na shfaqet "pas dhjetëvjeçarësh". Por Shqipëria ka sëmundjet e rreziqet e veta të sotme, të cilat, pa dyshim, po të mos kurohen, do të na çojnë në "zgjidhje"/ rreziqe të tjera nesër. Sipas meje, po të vazhdojmë me rrugën pa rrugë që kemi nisur përsa i përket zhvillimit të vendit rreziku më i madh që na kanoset është kthimi në emigrantë edhe në vendin tonë. Me këtë kam parasysh një lloj disintegrimi edhe më të thellë nga ai që po ndodh sot të shoqërisë, për shkak të paaftësisë për të ruajtur e kultivuar kulturën tonë, gjuhën tonë, ekonominë tonë deri edhe tokën tonë - kjo edhe si paaftësi për t'iu përgjegjur proceseve të globalizimit. Vini re se qysh tani kompanitë kryesore, bankat më të mëdha, aeroporti kryesor, janë në duart e të huajve ndërkohë që shqiptarët nuk janë treguar të aftë të organizojnë asgjë konkuruese gjatë këtyre viteve përveçse (ndoshta) rrjeteve të trafiqeve të drogës dhe prostitucionit duke shkatërrur, nga ana tjetër, ndoshta më shumë se kushdo, burimet e tyre natyrore. Dhe, a nuk jemi në ekonominë e tregut? Në këtë kontekst projektet e politikanëve tanë për ta kthyer Shqipërinë në vendin e parqeve industriale të hidro e termo e eliko centraleve që do të prodhojnë energji për Perëndimin e pasur, të fabrikave të çimentove që do të grryejnë malet e pyjet po për hesap të të huajve do ta thellojnë këtë proces. Së fundi lexova edhe për një plan të Berishës për ta kthyer Gjirin e Vlorës në portin më të madh në Evropë ku, mesa duket, do të shkarkohen kontejnerët që do të shkojnë për në tërë Evropën Lindore. Një projekt i tillë që pasuron një grup politikanësh të korruptuar dhe investitorët e huajt do t'i varfërojë edhe më tej shqiptarët jo vetëm materialisht, por edhe si zhvilim traditash e kulture lokale edhe si pasuri pejsazhike. Ky është projekti që po ecën shumë më shpejt sesa procesi i islamizimit apo kristianizimit të shqiptarëve i shoqëruar me një proces dramatik dekulturimi për të mos thënë analfabetizimi edhe me ndihmën e televizioneve të shumtë komercialë në shërbim të politikanëve dhe grupeve të interesit të sipërpërmendura. Një projekt i tillë dhe jo shamijat - siç thotë autori Gjoni - do ta bëjë Shqipërinë "të pashkelëshme" nga turistët sepse turistët mund të vijnë fare mirë për të parë kisha che xhamija, por jo për të parë qyngje e tymra fabrikash e betonizime të natyrës. Me një projekt të tillë ndoshta Shqipëria do të bëhet vërtet një ditë pjesë e Evropës, por thjesht si një rrugëkalim i saj, si një vend ku Evropa hedh e djeg plehërat, kurse shqiptarët do të bëhen emigrantët e saj edhe në vendin e tyre.
E megjithatë, paradoksalisht, meqënëse shkrimi i Gjonit na fut në fushën e fantapolitikës, ky përfytyrim i zymtë i së ardhmes së shqiptarëve nuk e përjashton mundësinë që të ndodhë një proces kthimi nga besimi fetar, që sot është në fillimet e ringjalljes së vet, në fanatizëm fetar apo më mirë të them në instrumentalizim politik të feve, ndër to edhe të asaj islamike, me tërë pasojat që mund të sjellë kjo në një vend multifetar. Dhe këtu duhet të kemi parasysh se fetë, historikisht, janë instrumentalizuar, jo ashtu kot, për hir të feve në vetvete, por sepse zhvillime të caktuara në kontekste interesash të caktuara e kanë nxitur këtë proces. (Le të kujtojmë psh. se kur ishin pjesë e Perandorisë Osmane ebrej e muslimanë, të krishteterë ortodoksë e katolikë, të grupeve të larmishme etno gjuhësore, sa në Ballkan aq edhe në Lindjen e Mesme, kanë jetuar relativisht në paqe e harmoni fetare për disa shekuj derisa erdhën zhvillimet nacionaliste, shpesh të nxitura edhe nga interesa të Fuqive të Mëdha, që sollën, bashkë me disintegrimin e Perendorisë edhe aq shumë luftra e urrejtje midis të njëjtëve popuj duke e shndrruar ndër të tjera besimin fetar në urrejtje fetare.) Sipas gjykimit tim, në kontekstin aktual shqiptar, fanatizmi fetar dhe instrumentalizimi i fesë do të mund të vinin (nëse nuk vjen disintegrimi) bash si rezultat i rrugës së mbrapshtë që kemi nisur, duke na provuar edhe nj herë atë thënien "ekstremet puqen". Do të vinin pra, si reaksion ndaj kësaj rruge dhe si rrjedhojë e pashmangëshme e saj. Si reaksion mbrojtës sepse kthimi tek feja dhe vlerat e saj morale mund të jetë një nga mënyrat e reaksionit ndaj degradimit moral në rritje të shoqërisë, veçanërisht korrupsionit dhe polarizimit korruptiv. Me këtë rast përsëris çka kam shkruar edhe herë tjetër se, edhe në vende të botës muslimane me tradita laike, një nga arësyet e kthimit të fesë si faktor i rëndësishëm social politik ka qenë reagimi ndaj regjimeve të korruptuara. Edhe talebanët, aq të përmendur në shkrimet në fjalë si rrezik për lirinë, erdhën për herë të parë në pushtet falë korrupsionit të politikanëve që morën pushtetin në Afganistan pas luftës me BS. Po ashtu besimi fetar është rivlerësuar në mos instrumentalizuar në kohën e sotme edhe si nevojë për identitet e komunitet në një botë të individualizuar nga globalizimi ku individi ndjehet gjithnjë e më i vetmuar dhe më i shfrytëzuar. Edhe si reaksion ndaj formave të reja të neokolonializmit.
Dihet gjithashtu se fanatizmi fetar është një sëmundje infantile e besimeve fetare ngase i lidhur ngushtë me paditurinë ashtu sikurse dihet se instrumentalizimi i fesë është i lidhur ngushtë edhe me dëshpërimin e thellë shoqëror dhe me mungesën e dritës në fund të tunelit. Ajo çka thotë Kajsiu për gjendjen e shkollave tona, që është aq e vërtetë, nuk mund të çojë veçse në padituri ashtu sikurse sistemi i krimit në pushtet nuk mund të çojë veçse në varfëri dhe dëshpërim.
Në këto kushte, gjithë duke tentuar të bëj një fantapolitikë provokuese, ashtu si shkrimi që u bë shkas i këtyre rradhëve, nuk është pa gjasë të ndodhë pikërisht ajo që parashikon Gjoni. Pra që ndërkohë që elita shqiptare në pushtet predikon Naton, Perëndimin, Jezu Krishtin e Nënë Terezën si fe pushteti duke grabitur e varfëruar edhe në emër të tyre shumicën e shqiptarëve, muslimanizmi të fillojë të bëhet gjithnjë e më shumë "feja e të varfërve", që mund të instrumentalizohet nesër edhe politikisht, për të përmbysur këtë elitë. (Korrieri, 7 maj 2009)

117 Komente

Pra që ndërkohë që elita shqiptare në pushtet predikon Naton, Perëndimin, Jezu Krishtin e Nënë Terezën si fe pushteti duke grabitur e varfëruar edhe në emër të tyre shumicën e shqiptarëve, muslimanizmi të fillojë të bëhet gjithnjë e më shumë "feja e të varfërve", që mund të instrumentalizohet nesër edhe politikisht, për të përmbysur këtë elitë.

Artist eshte ky djale, artist!

   smiley    smiley    smiley     da da di da da di da da da da ... though she was born a long, long time ago your mother should know ... yeah yeah... your mother should know, la la...

duke tentuar të bëj një fantapolitikë provokuese

or kur te ecen, ta bosh ene t'i "lush fene" (jo literlisht, kuptohet). Jepi, kusur mos ler.

Associimi muslimanizem - varferi ekonomike eshte intrigues, sidoqofte. Dhe elitarizmi i feve. Cool. Dmth muslimanizmi del si pune inati, nje fare levizje Ludiste sui generis, inatcore, nje fare "trotz-i" perkunder elitave jezuite.

Shume kureshtar me lexu te kjo tema, po qe se komentohet. Sidomos nga peshq qe jetojne ne Shqiperi.

Ky ben ate qe ne anglisht i thone "nudging"!

Nuk ka asnje evidence per tezen e ketij, (korrelacioni midis incidenteve me shamine dhe varferine ne Burrel, Librazhd apo di-une-ku eshte spekulim keqdashes) por kjo nuk e pengon kete qe te mbjelle idene!

What? Shume inot per xhuma?

Keta percaresit i kam zet te madh!

Mrroklla, nuk eshte se kam ndonje dobesi te vecante per Lubonjen, por hiq paragrafin e fundit, te rrime shtrember e te flasim drejte, ca konstatime te tjera qendrojne.

Un e kom gjet ilacin.

Kur me vje turp, knoj kongen e Qomiles.

Kur nervozohem, i fus nonji nga kto te lehtat, si kjo "your mother should know"... mgjse nuk ishte aq inocente ajo mroklle, ideja ishte qe ky "hit eshte i vjeter shume", qe para se me le plakat tona.

E xhuma, osht, te drejte ke.  smiley 

Pra që ndërkohë që elita shqiptare në pushtet predikon Naton, Perëndimin, Jezu Krishtin e Nënë Terezën si fe pushteti duke grabitur e varfëruar edhe në emër të tyre shumicën e shqiptarëve, muslimanizmi të fillojë të bëhet gjithnjë e më shumë "feja e të varfërve", që mund të instrumentalizohet nesër edhe politikisht, për të përmbysur këtë elitë.

Ja ke fut kot Toso me kete Fanta Publicistiken.Per revolucione te tipit Ajtollah ketu ne nahijen tone s ben vaki. Karamelet e politikes per te varferit asnjehere s do mungojne: nese nuk ngjit mrekullia e rritjes dyshifrore , nderrohet kaloresi dhe  karroces i fusim ca furca me bojen  e  politikes  se re.  Dhe mileti kaq do . This is a miracle of democracy smiley

 

Sipas meje, po të vazhdojmë me rrugën pa rrugë që kemi nisur përsa i përket zhvillimit të vendit rreziku më i madh që na kanoset është kthimi në emigrantë edhe në vendin tonë.

Ndonese kjo qendron, F.Lubonja harron se ne Elbasan ne vitet 1600, shqipfolesit kujtonin se i perkisnin fisit te  "Kuraishve" te Muhamedit, dhe se Arnaut vinte nga arabishtja (jo nga Greqishtja) Ar-na-bud dmth "nuk terhiqem me turp".

A nuk do ishte dhe kjo globalizim dhe kthim ne emigrant ne shtepine tende? Ka nje arsye pse shqipja ka 2 koka or Lubonje. Bad news comes in twossmiley

ne fakt dhe globalizmi dy koka ka, homogjenizim dhe heterogjenizim, kshu qe lubonja per mua ka te drejte.

megjithese ky eshte nje proces kompleks, ku ndikojne shume faktore, por eshte nje proces jashte kontrollit. Nuk ekzistojne statistika nqs po rritet numri i femrave me shami, nuk ka studime se cfare i shtyn, sa prej tyre e zgjedhin me deshire, sa per tu martuar, sa i detyrojne familja. kshu qe ato qe ne flasim jane thjesht perceptime.

eshte shume e vertete qe rreziku i ekstremizmit fetar behet serioz nese politizimi i fese shihet nga njerezit si e vetmja menyre per te nderruar nje elite te korruptuar. Pra elitat fetare perceptohen si te vetmet kandidate per te zevendesuar nje sistem te korruptuar.

Ne rastin e Shqiperise mendoj se kjo gjendje nuk ka arritur (akoma). Alternativa laike ndaj elitave te sotme te korruptuara ka. Rezistenca dhe artikulimi politik i pakenaqesise ndaj elitave ne pushtet eshte me prezent sot sesa me pare. Pervec kesaj ne Shqiperi miti i ndryshimit nga brezi i ri eshte i forte me ose pa te drejte. Se fundmi mjeti me efikas qe e ka ruajtur Shqiperine nga ekstremizimi fetar apo probleme sociale te renda ka qene emigrimi ne perendim. Thjesht shpresa se mund te mberrish nje dite ne token e premtuar e mban nje te ri larg ekstremizmit. Vetem kur edhe ajo shprese vdes atehere ekstremizimi behet i pashmangshem.

Megjithate pse Shqiperia eshte "bekuar" me nje brez ne pergjithesi te deshtuar elitash e teknokratesh (une do ta quaja "brezi i vrare&quotsmiley kjo nuk do te thote qe ne emer te luftes ndaj korrupsionit duhen toleruar si alternativa modelet medievale qe ofron vahabizmi saudit. Kjo llogjike per te bere nje paralelizem do te ishte si te lije nje njeri qe ka ngrene nje shkelm aq te forte sa ka rene perdhe ta godisnin per here te dyte ne menyre te atille qe te mbetet perhere sakat. Elitat e korruptuara si ajo shqiptare vuajne nga dobesia kronike pasi jane te fragmentarizuara dhe e lene vendin shpejt.

Per aq kohe sa politizimi dhe ekstremizimi fetar eshte i kufizuar e mund te luftohet me mjete konvencionale, duhet ndjekur politika e tolerances zero. Sidomos kur behet fjale per qendrime publike. Ne fund te fundit ne Shqiperi ceshtja e shamise nuk eshte gje tjeter pervecse nje inskenim politik i fese. Sepse personat qe e kerkojne kete gje kane bere drenazhim neper medrese vahabite apo xhami te financuara nga sheike saudite me nafte te vjedhur nga popullsite qe drejtojne dhe jo te dala nga ndonje aktivitet ekonomik prodhues. Ashtu si dhe me modelet e institucioneve globale qe i shesim vetes si NATO, BE, Amerika etj. do ja dalim padyshim te majmunizojme dhe nje model reaksionar si ky qe perfaqesojne shamite.

Packa se mund te duket si autentik levizja per shamite duhet perceptuar per ate qe eshte. Nje model i importuar saudit, nje reaksion mesjetar ndaj globalizimit. Shamite jane thjesht shenja te fillimit te perplasjes se ketyre dy modeleve ne Shqiperi. Apo me mire te themi te fillimit te teatrit te nje perplasje pasi ajo(perplasja) vetem mund ti forcoje keto modele ne kurriz te dickaje me te vertete autoktone.

 Tradicionalisht, Shqiperia dhe shqiptaret kane treguar gjate historise se kane nje aftesi te cuditeshme per te blere gjithmone mallin me te keq socio - politik qe ekziston ne treg. Shpresoj qe mos e bejne kesaj rradhe te njejtin gabim me islamizmin wahabist. Megjithate, nga njehere kur ke qimen e derrit nuk ke c'i ben.

Fatosi diskuton shume gjera qe jane shqetesuese. Kuptohet jo cdo fjale qe shkruan eshte prej Nostradamusi, por nuk eshte se edhe cdo lexues shqiptar eshte nje Hegel i vogel.

 Peshku Fluturues - 9 Maj 2009 - 1:36am

 

 Tradicionalisht, Shqiperia dhe shqiptaret kane treguar gjate historise se kane nje aftesi te cuditeshme per te blere gjithmone mallin me te keq socio - politik qe ekziston ne treg.

Shume e bukur kjo . Po cili eshte shkau Se kjo qe thua PF eshte thjesht pasoje.

E keqja meret lehte -thoshte gjyshja ime. Thua te jete ky shaku. E keqaj nuk kushton shume nuk do shume pune per tu mesuar. E mira do pune, mund, shpesh edhe vetesakrifikim. Thia te jete fakti qe jemi dembele arsyeja qe e mesojme kaq lehte te keqen. Se te thuash qe nuk e dime qe eshte keqe dhe cfare eshte e mire  kete nuk e pranaoj Ne mburemi per gjera te mira qe nuk i kemi ( jemi me gene nordike, jemi te bukur, jemi evrpopiane, jemi moderne, jemi ....jemi ....) Kur ne fakt nuk jemi aspak te tille. Thua te jete kjo arsyeja?

Mbase mabse ky eshte shkaku

"Ne mburemi per gjera te mira qe nuk i kemi ( jemi me gene nordike, jemi te bukur, jemi evrpopiane, jemi moderne, jemi ....jemi ....) Kur ne fakt nuk jemi aspak te tille. Thua te jete kjo arsyeja?"

Te jesh nordik i bukur dhe europiAN sdo me thone  qe eshte gjo e mire,po ato qe jane esmera jane te keqinj?? smiley

"Feja eshte opium per popullin," eshte thenia e sterperseritur qe e dime te gjithe, e s`duhet harruar per asnje cast, se edhe mjetet per ta pire ate opium jane ne dore te atyre qe kane pushtetin politik e financiar.

Lubonja permend, me te drejte, rendesine e lirive individuale, te fjales, te shprehjes, te veprimit e keshtu me radhe. Dhe po ashtu me te drejte permend shpronesimin intelektual, kulturor dhe material, si dare qe i ngushtohet gjithnje e me fort fytit te shqiptarit-emigrant ne vendin e vet.

Por, per t`iu kthyer fantapolitikes qe permendet ne fund te artikullit, nuk besoj qe, se paku deri me sot, te kemi nje privilegjim te fese se krishtere ndaj asaj myslimane, dmth e para si feja e "qeverise, elitave, pasunareve," dhe e dyta si alternative per shumicen e vobekte.

Shpronesimi dhe perdhosja e integriteti, dinjitetit, dhe lirive te individit shqiptar po ndodh ne krejt Shqiperine, pa marre parasysh se ciles fe i perket ai individ. E dime te gjithe qe kesaj gjeje i kane "shpetuar" ata me para, me lidhje, me biznese e tarafe, variacionet e te cilave shkojne deri ne majat e pushtetit.

Mund te spekullohet se, meqe shumica e shtresave te shpronesuara kesisoj te popullsise, eshte myslimane, atehere eshte me se e mundur qe fundamentalizmi te shfaqet pikerisht ne keto shtresa, si rebelim, si pike mbeshtetese vlerash morale apo shpirterore. Sic shkon puna shpesh me spekullimet, ky me duket i kerkuar, e aq me teper, manipulativ dhe i erret.

Ketu argumentat e kunderargumentat, sic thuhet edhe ne artikull, jane te shumte, e do dukej sikur i japin pergjigje perfundimtare cfaredo shqetesimi apo ceshtjeje. Por, ka disa gjera te cilat duhen marre ne konsiderate, nga me kryesoret duke qene 1. mungesa e statistikave te sakta, 2. emigracioni, si shperberes i metejshem i familjes shqiptare atje, 3. mungesa e institucionit te njemendte te lirise si konstrukt i mentalitetit shoqeror shqiptar (ketu sigurisht qe s`po flas per institucionet si ndertesa fizike).

Fundamentalizmin ne Shqiperi, atehere, do e shihja si rrezik i cili mund te shfaqet ne shume kahe, ai fetar duke qene njeri prej tyre, e jo doemos uahabist apo mysliman. Perpunimi dhe manipulimi i besimit fetar, sic e dime nga pervoja e gjate e kombit, eshte bere gjithnje nga pushteti politiko-financiar, jo doemos vetem vendas, e jo doemos vetem i huaj.

Perqendrimi i pushtetit te permendur ne fund, ne nje kaste te caktuar, me interesa te caktuara te cilat, e dime, jo doemos shkojne krahkrah me interesat e kombit dhe lirine e dinjitetin e individeve te tij, do ishte dhe "fundamentalizmi" me i rrezikshem, sepse eshte i prirur te transformohet, gjithnje e me shume, ne nje vegel e cila ne emer te "globalizmit" dhe nen ate justifikim, do shnderrohej ne nje pushtet policor e fashist. Kjo eshte "fantapolitika" te ciles i druhem, sepse pastaj ky lloj pushteti do e kishte shume kollaj te shpikte fundamentalizmin uahabist, si pretekst per te mbajtur nen dhune popullin e shpronesuar materialisht e kulturalisht.

 

Ne akoma vazhdojme me parrullen "feja opium per popullin"

50 vjet te pa fe qe ishim e pame se cfare zgjimi kishim ,amon

ndalimi i fese eshte po aq i keq sa imponimi i saj!

ketu qenkemi aty te tema qe kam me qejf une, por si musliman i bindur qe jam besoj se jam ca demode per te shkruar ketu. por po e them edhe une timen.

eshte e cuditshme se si islami, fe e aristrokracise eshte kthyer ne fe e te varferve. dhe kam ketu parasysh Nation of Islam, rwanden, etj. dmth ne fe e vegjelise. dhe ka shkuar aq keq sa te mbahet si nje fe e revolucionit. ndoshta. ndoshta feja muslimane ishte pergjegjese per heqjen e skllaverise si sistem dhe ndaj gjen edhe sot e kesaj dite perkrahje nder plebej. por duhet te kemi parasysh se islami si fe eshte nisur dhe mbetet fe aristokratike. ku aderojne ata qe nuk behen masone. te pakten deri me sot.

ne shqiperi u perhapen shume dhe njeheresh disa fenomene me hapjen ndaj botes. nder to edhe keta cunat protestante dhe deshmitaret e Jehovait. dhe paten nje sukses te jashtezakonshem. duhet thene. sepse ne si komb patem nevoje per Zot. dhe kemi per te pase nevoje gjithmone. dhe per kete arsye te gjithe ata qe kane lene mjeker dhe kane veshur shami, jane te gjithe te ndergjegjshem, bilez ne shumicen e rasteve ne kundershtim me familjet e tyre per ta ndermarre kete gjest. sepse kane nevoje per Zotin, dhe per nje rob sado pak inteligjent qe futet ne kerkimin e fese nuk ka shume veshtiresi te kuptohet ky gjest. nderkohe qe eshte njeqind here me i pranueshem ky se sa kthimi ne protestante puritane, apo deshmitare te jehovait.

diku me siper thuhet se deri me sot nuk ka asnje fe te privilegjuar e te diskriminuar ne shqiperi. edhe diku me pare e kam then dhe e perseris. te jesh musliman ne shqiperi je i pare sikur te kesh zgjeben. dhe qe nga kopeshti, qe nga festat zyrtare, qe nga programimet televizive e deri te ai shkollimi i cunguar qe na japin jane kristiane. dmth te jesh musliman je i huaj per shtetin shqiptar. imagjino: nuk ka arabisht fakulteti i gjuheve te huaja. ka kuptim per nje fakultet te gjuheve te huaja te nje shteti ne nje pozicion gjeografik si shqiperia te mos kete arabisht. per me tper me shumcie absolute muslimane.

zgjidhja: eshte e veshtire. sepse ne jemi te vegjel dhe nuk rrime dot pa u kapur pas nje qerreje te dikujt. ndaj ose do jemi muslimane e turq, bilez jo arabe, ose te krishtere e perendimore, nenkupto italiane apo greker. eshte si absurde te jemi shqipetare e muslimane e te krishtere ashtu si do Zoti. te lejojme te behet nje universitet islamik ne shqiperi qe te kemi hoxhallaret tane e jo vahabistet, te japim ne tv nje balance programimesh te kulòturave e vendit tone qe edhe ne qe jemi moderne te kuptojme se nje fe qe ka zhdukur skllaverine, ka lejuar martesen me dashuri, te drejten e votes gruas, dhe te drejten e marrjes pjese ne vendimmarrje, ka lejuar divorcin me konsens, ka lejuar abortin per te mos marre jete, te lejon te mos falesh per te lexuar nje liber, te detyron qe te paguash taksat direkt te te varferit pa shtetin si ndermjetes, qe te keshillon ti duash te gjithe librat e zotit, te falesh ne te gjitha shtpite e zotit, nje fe qe thote se parajsa nuk eshte vetem e islamikeve, nuk eshte ajo fe qe na tregojne ne tv. nuk eshte ajo fe qe mundohen te na bindin se na e kane imponuar. nuk eshte feja qe thone se mbron bin ladeni e talebanet, nuk eshte fe e tmerrshme. eshte feja me moderne nder monoteistet, eshte nje fe qe mua nuk me pengon te jem musliman e shqiptar e europian. nuk duhen kundervne termat. duhen gjetur pikat e bashkimit.

Te boj sherr apo mos te boj sherr me Shkinaks, kjo eshte ceshtja ... smiley

Jo, po e le si te tema tjeter, me respekt dmth, "me do mendime" s'do biem kurre n'ujdi smiley

Shkinaks, keto qe thua per fene myslimane duken shume si nje enderr, sesa nje realitet qe perjetohet edhe praktikohet ashtu sic po thua ti.

E kam te veshtire te pranoj qe feja myslimane i ka dhene gruas lirine e vendimarrjes apo shume gjera te tjera te ketij lloji.

Me vjen keq, por per mua femra ne fene myslimane me eshte dukur e shfrytezuar dhe s'ka marre asnjehere respektin e duhur. Nje femer qe nuk trajohet me respekt, por si mall, nuk di!

Sdq, une respektoj mendimin tend per fene myslimane edhe uroj qe ta praktikosh edhe te mos ndjehesh i turperuar per ate qe ti beson me shpirt.

 

Jo mer, pse sherr. Debat.

nuk eshte ajo fe qe mundohen te na bindin se na e kane imponuar.

Sqaroje pak kete, te lutem, pse nuk eshte ajo fe, se kshu me nje te rene jatagani prej fjalie deftore sikur nuk bind shume.

Pyetje per suport debati:

Pse nuk ka ne France ose Islande te themi, shumice muslimane? pse nuk ka ne Kine shumice krishtere? Pse nuk ka ne Shqiperi shumice budiste apo shinto.

Si e konsideron kufirin mes ekspozimit te forte (strong exposure) dhe imponimit?

Shkinkas, mbase ke shume te drejte kur thua:

nje fe qe ka zhdukur skllaverine, ka lejuar martesen me dashuri, te drejten e votes gruas, dhe te drejten e marrjes pjese ne vendimmarrje, ka lejuar divorcin me konsens, ka lejuar abortin per te mos marre jete, te lejon te mos falesh per te lexuar nje liber, te detyron qe te paguash taksat direkt te te varferit pa shtetin si ndermjetes, qe te keshillon ti duash te gjithe librat e zotit, te falesh ne te gjitha shtpite e zotit, nje fe qe thote se parajsa nuk eshte vetem e islamikeve, nuk eshte ajo fe qe na tregojne ne tv. nuk eshte ajo fe qe mundohen te na bindin se na e kane imponuar.

Sinqerisht e besoj qe vete mund te jesh edhe me i mire se kaq, dhe se ka edhe miliona myslimane po kaq te mire. Puna eshte se ne perendim njerezit nuk po ia varin me fese se tyre (shiko statistikat e njerezve qe shkojne ne kishe) e jo me te studiojne fete e tjera. Njerzit nuk kane as kohe as deshire ta ndajne shapin nga sheqeri, dhe pa dashur te ofendoj ndokend, une do vazhdoj edhe per ca kohe ta mbaj jo vetem njerin, por te dy syte e ngulur tek ai burri me mjeker si lesh, xhixhillik te bardhe e kesule myslimane qe eshte ulur tek rradha perballe ne te njejtin avion me mua qe shkon ne New York. And if he blinks....

Shkrimi me i dobet i Lubonjes qe me kane zene syte.

Feja nuk duhet te ngaterrohet me ideologjite politike. Nje ideologji politike eshte shume e shkurter ne kohe krahasuar me fete. Ideologjite politike jane aty 100-200 vjet, ndersa fete me shekuj e shekuj.

Feja ne vetvete, ne baze te saj, nuk eshte se ka per qellim marrjen e pushtetit dhe ndertimin e parajses ne toke. Feja, megjithese mund dhe ka elemente qe merren dhe perdoren nga politika, eshte e fokusuar dhe synim ka parajsen ne boten e pertejme, besimin ne kete bote, pushteti eshte dicka e dores se dyte, megjithese me variacione te ndryshme nga njera fe tek tjetra dhe nga nje devijim fetar ne tjetrin.

Prandaj menyra se si e shikon Lubonja kete diskutim me duket jo e sakte. duket qesharake ajo qe thuhet me siper se myslimanet dhe islami do na bejne revolucion pse ka korrupsion ne klasen politike. Nuk punon ne kete menyre feja. Dikush kur te therret ti besosh Zotit dhe te praktikosh fene e tij, e ben kete duke ju referuar burimeve fetare me argumente teologjike, nuk te thote besoji Zotit per shkak se po ndertohen objekte industriale ne Shqiperi dhe do te ndotin ambientin.

Duke qene se shkrimi qe ishte shkaku qe Lubonja beri kete shkrim dhe te dy se bashku jane ne terrenin e fantapolitikes, nuk te terheq shume ne nje debat serioz dhe me thelle.

Po te merremi me fantapolitike, me parashikime yjesh, mund te themi edhe qe pas 70-80 vitesh shqiptaret dhe Shqiperia mund te jete ndonje vend nacionalist shovinist, ndoshta edhe nazist. E kemi shume te veshtire qe te heqim dore nga lufta e klasave kunder te ndryshmit qe perben rrezik imagjinar jo per sot por pas 100 vjetesh.

shkinaks.do kopjoja PF , fjale per jale, per te komentuar ate qe thua ne lidhje me fene tende.do shtoja, qe nuk gjej dot ndonje arsye, qe gjuha arabe te mesohet medoemos ne shqiperi.dmth, ku ka katolike, te mesohet me doemos latinisht, ndersa ortodokset te mesojne greqishten

ne e perfytyroojme veten si perendimore, si evropiane dhe kete kerkojme ta bejme me masa drastike si te komunizmit qe duam te jemi kshu prandaj ju nuk mund te silleni ne kete menyre. Dhe nderkohe qe realiteti eshte dicka tjeter. kur kadareja shkruan qe ne kemi identitet evropian, eshte ajo qe ne jemi munduar te jemi, por jo qe jemi ne te vertete evropiane.

Gjithkush mund te beje cfare te doje ne jeten e tij private por ne nuk e dime akoma nqs shamia e ketyre femrave eshte zgjedhja e tyre, nuk e dime nqs e bejen nga varferia, ne thjesht llomotisim pa fund, dhe askush nuk e ka marre guximin ti intervistoje dhe te zbuloje arsyet e verteta.

ajo qe vlen te theksohet eshte qe 'sakrifica fetare' e ketyre femrave nuk vleresohet ne shqiperi, ne shqiperi psh mund te vleresohet me shume nje grua burrneshe sesa nje grua me shami. kshu qe keto gra nuk mbeshteten, nuk shihen me sy te mire, dhe nuk i kemi as si feomen ne jeten publike, si psh si politikane.

Qafir Arnaut - 8 Maj 2009 - 10:01pm

Ndonese kjo qendron, F.Lubonja harron se ne Elbasan ne vitet 1600, shqipfolesit kujtonin se i perkisnin fisit te  "Kuraishve" te Muhamedit, dhe se Arnaut vinte nga arabishtja (jo nga Greqishtja) Ar-na-bud dmth "nuk terhiqem me turp".

Nuk ishin shqipfolesit e Elbasanit ata qe kujtonin se i perkisnin fisit te Kuraisheve or qafiraq, por ata te Beratit ....

Njeni:"jam turk", tjetri:"latin"
Do thonë: "Jam grek", "shkje"-disa tjerë....

Do të kujtoni se jeni në Teheran, por jo, do jeni në Tiranë.

Improbable but not impossible. Me kujtohet pashe dikur ne Youtube nje fragment dokumentari gjerman-nazist per Shqiperine. Per be fillimisht thashe se po shikoja pamje nga Kabuli e jo nga Kulla e Sahatit.

Besoj se islami do penetretoje thelle ne shtresat jo-konsumatore te Shqiperise, dhe cili variant do te jete ai do jete percaktues.

Nje gje e re qe lexova dhe hapa syte, eshte:

"Islami fe e aristokracise eshte kthyer ne fe te varferve" ..ndoshta ky eshte dhe mekati!

Po Shqiperia c`ne iu fut kesaj feje,dhe nuk u la "aristokrateve" islamin,per te ngrene me luge te florinjte??!!

 

 

Qendrojini mendimit se dicka qe krijohet Artificialisht eshte e destinuar te zhduket . Nje nga bukurite e krijuara Artificialisht ne shkallet e INJORANCES se njerzimit eshte FEJA . Ajo po SHUHET gradualisht ...dhe kjo eshte me e mira jo me Dhune sic u krijua. Muslimanizmi nga Komandante Ushtarake me Muametin ne krye dhe shembulli me tipik i nenshtrimit te kontinentit te RI sot Amerika Katolike me Shpate e Kryq ( Bartoleme Dias , kronist i Kolombit) . Krenohuni qe kemi qene KOMBI i PARE ne BOTE qe Larguam FETE si Besim e Rit - Masiv , pra TURME !

Me duket sikur feja  eshte naturore,se eshte njeriu aq eshte edhe feja,perkundrazi teorite si kjo e juaja  kane dale ne forma te ndryshme edhe jane zhdukur

Kombi i pare qe u beme turrme per 50  vjet sa qe qau gjithe populli per nje njeri te vetem, thua se bota to mbaronte mbas vdekjes se tijKombi i  vteme qe u  neshtruam  mbas kultit te  njeriut, nje faraon modern

eshte feja me moderne nder monoteistet

eshte e cuditshme se si islami, fe e aristrokracise eshte kthyer ne fe e te varferve

Qe myslimanizmi paska qene fe e aristokracise se paskam dit.Di qe atje ku mazhorancat jane myslimane, vendet pergjithesisht jane te prapambetura. Di qe atje ku mbizoteron besimi mysliman, fanatizmi eshte tiranik dhe obsedues.

Nje mije gjera me vijne ne mendje kur hapet kjo tema tabu e religjioneve.Histori e ngaterruar dhe thike me dy presa. Mendje te ndritura qe edhe kur kane mohuar zotin perseri kane thene se Ai eshte i domosdoshem. Krishterimi ( ne zanafille) si fe e te shtypurve dhe kryqezatat si politike  e te pasurve. Turrat e druve ne mesjete, heshtja e Vatikanit kur Hitleri vinte boten ne rresht, dhespotet dinake dhe me thiken prapa shpine per pionieret e shkollave shqipe, kardinale qe kane frymezuar revolucione dhe revolucionare qe kane marre bekimin parapa dyerve te katedraleve hijerenda, misionare te dhunshem me kryqin ne dore dhe kishtare me pende perhapes te diturise.Shen  Bartolomeu dhe toleranca  e tre feve ne Shqiperi. Kishat e braktisura dhe Shen Nou ku dynden cdo vit qindra mijra besimtare, hallezhinj, tregetare, atesite,  xhepiste, lenesha, langaraqe. 

Pastaj ca ceshtje te tjera me delikate: Kisha autoqefale shqiptare me Janullatosin ne krye ! Xhamite qe mbine si kerpudha me financime te bamiresve ( i kam frike danajt kur sjellin dhurata) kreret tradicionale te myslimanizmit dhe radikalet e rinj te shkolluar ne vendet arabe, eterit e ndritur te kishave dhe mjekerzinjte  kokegdhenj qe te shtiene friken.

Ka nje thenie te Jezusit ne Bibel: Lerini femijet te vijne tek une! Pra lerini "femijet" e Zotit-njerzit te shkojne vete drejt Zotit, pa imponim, pa premtime per nje vize, per nje burse, per nje favor. Si duroj dot ato bibat deshmitare  te Jehovait kur bredhin dere me dere dhe pa pike turpi te trokasin ne dere dhe nuk te shqiten pa te dhene Lajmin e mire.. Ku eshte liria e zgjedhjes per te besuar ose mos besuar ketu??

Kur mendoj si ateist, gjeja e pare qe me vjen ne mendje eshte se feja eshte koncesioni me i madh qe qyteterimi i ka bere obskurantizmit sikurse jam i bindur se arsyeja jone e  kufizuar, qenia  jone sa nje grimce perballe gjithesise,  detyrimisht na shtyn ne  inkoshientin  drejt nje besimi te vagellt se ka nje Zot, ka nje Providence hyjnore, ka nje Fat apo Ligj te verber te Natyres qe eshte pertej dhe mbi fuqite tona fizike dhe shpirterore.

"Kur mendoj si ateist ... (...)...mbi fuqite tona fizike dhe shpirterore."

 

 "Shpirterore" -  A qendron te perdoret ky koncept nga ateisti?

Ja! kjo eshte dicka mbi te cilen mund te diskutojme. Natyrisht, kur te kemi kohe.

Shpirterore" -  A qendron te perdoret ky koncept nga ateisti?

Po pse ateistat pa shpirt jane ? Te shohim cdo na molloisin panteistet.

 o spiritus, po meqe paskan shpirt ateistet, (ne kuptimin e mirefillte) na e pershkruaj pak  si entitet evolutiv shpirtin, nga vjen...ca eshte...  na e pershkruaj pak si e kupton ateisti shpirtin... se mesa di Darvini nuk tha gje per te. E kshu kshu... mu duk e cuditshme kur the "shpirterore"...

Kur shikoj se si kapeni pas germes dhe harroni fjalet, vetem buzeqesh.Megjithse Darvini s na thote gje, praktika na tregon se edhe  shpirti eshte entitet  evolutiv:  shpirt kataran, shpirt zi, shpirt bute, shpirt mire. )

Spiritus,

Nuk the gje jo. Po c'shpirt kane ateistet (sipas asaj qe besojne)? Ateistet vetem me materien kane te bejne, shpirtrat dhe frymen e shenjte nuk i njohin. Nuk i ke mesuar nga Marksi keto gjera?

Jo mer jo, se nuk thote ashtu marksizmi. Nga e nxoret kete? Atij tjetrit i rane edhe ato dy fije floke qe i kishin mbetur mbi definimin e ndergjegjes sipas ligjesive te logjikes formale (Lenini ky pa floke), ju thoni nuk kane shpirt ateistet!!!

Para se te beni debatene keto ujera, merruni vesh mbi perkufizimet e asaj qe po flisni, te mos krahasoni molle me portokaj, dhe pastaj krisem, kusur mos i lini.

Propozoj qe Spiritus ta nderroje nickun ne Ndergjegjia, pasi Spiritus vetem me ateistet nuk ka te beje.

Shpirti edhe ne prejardhje (gjuhesisht) dhe definicion, por sidomos ne kontekstin fetar, eshte teresisht dicka tjeter nga ajo qe mund te kene ne mendje ateistet.

Se harrova, materializmi dialektik i Marksit mban qe cdo gje zhvillohet nga interaksioni i gjerave materiale.

Po ja shiko fjalorin. http://www.thefreedictionary.com/spiritual

Përqasja se "ateistët nuk kanë shpirt" është tepër, po tepër qesharake. Edhe nga ana tjetër jashtë mase gjynaf të KUFIZOHET shpirtërorja në "zotin".

Ja, muhalebi për mendjen (food for thought): Të shkruash te peshku, është një aktivitet shpirtëror, spiritual.

i qendrij mendumit tim, se pa tre - kater gota konjak dhe i mik t'muhabetit nuk i hyet ksaj ndermarje mbi-njerezore. punt e fese jon sa t'perditshme n'dukje, aq edhe edhe t'frykshme per individe qe s'zejn rronj me i kopsht.

zoti qoft me ne thane te dyja palet dhe iu perveshen mediatoreve.

Njeriu pa cilesi, si ja ke cu? A je OK? Me ke shtangur me komentin lart, por ca sisteme buferike rivendosen brenda meje pH-ne normale, qe u trazua pak prej asaj qe thoshe. Jo se mora gje personalisht, kupton, se nuk ia lejoj vetes, dhe ende as ty, por komenti reflektonte nje devijim te frikshem nga cdo pritshmeri prej serise kohore.

Te rekomandoj ndonje liber baze mbi indoktrinimin dhe kushtezimin ne "teaching continuum". E kam tejet seriozisht! Dhe ti e di qe komentet serioze, si ky, une nuk i jap per cilindo komentues e koment. Me ke shtangur, po te them. Ne kuptimin me negativ te fjales.

Te mira!

Cimi

Em, njiktu

 

Para se tu bosha poet

kisha qene femije

habitesha kur poplli thote

Enver tu befte dita 1mije

 

se i llogaritsha 1000 dite

e s'mdilshin as tre vjet

ose ktu ka i hile

ose shkolla osht per ibret

 

tashi ne gurbet

them se e kuptova

kur thoshin 1000

e kishin per te holla.

 

Flor, e kam zet kur merr sopata shtrember.

U bo mmmmmm-ja mmmmmmullar, miku im. Bo me pas mendim ndryshe vetem thagma eshte perfundimi. Taktika "aspi karalloi", very cheap kto!  smiley   As cheap as to be insulting!

Em, jo me kot kon qene tre festa rresht : Dita e rrenave, dita e hisllave, dita e gurave.

A perben nje koker gruri nje njesi...Po - tha ...Po sikur ti mbledhesh shume kokra ( ne shumes = koqe ) a perben nje tog (grumbull) ? Jo -tha . Sepse eshte e paragjykuar . KOKRRA mbetet gjithmone koker ... smiley ose koqe i thone ne laberi shumesit te nje kokre . Me kujtohet nje botim i viteve 60 ku flitej per nje takim te nje ateisti me nje zot-besues . ...pas shume debatesh mbi fene ai zotsi u tregu i qut me nderhyrjen : - Po pse nuk thu ti zotni. Feja juaj qeka Ateizmi... smiley....Te rrish te mbushesh mendjen e budallejve per kotesine e Fese si gje materiale eshte po aq e vertete sa shkrimi Bibles ku thuhet se " U krijova sipas shembelltyres time---keshtu tha Zoti kur e krijoi njeriun Materialisht . Dhe s'ka asnje fjale per Shpirtin smiley Vetem ne mendje te lajthitura qe po mundohen ta nxjerrin shpirtin material duke dhe e matur ne njesi Peshe smiley  thone qe kane gjetur edhe si vendndodhje aty afer......... organeve te qejfit. Kot si thote Cheti --Desit " Me je si shpirt! " smiley

 Edhe dicka per shpirteroret smiley Shamija nuk eshte perfaqesuese e BESIMIT ...Eshte MODE ... Shikoni njeriun e rezervateve ....nje vertetim absolut qe eshte nje ndikim i zhvillimit si fillim zejtar dhe me pas Industrial ne perdorimin e prodhimin  e Veshjes . Politizimi apo fe-rezimi i ceshtjes eshte i tepert !

Mire. My bad. Harroje gjithe sa te thashe. Esht' OK... I guess.

Enjoy your day.

"ore këta inshAllah nuk e kanë kaq setiozisht sa duket këtë që thonë!"

Nj-p-c, mbase ke te drejte te cuditesh, por pervec faktit qe po ofendon peshqit (me uje e pa uje) , I don't understand your point.  Nga dy shkrimet e tua  e vetmja gje qe arrrita te nuhas eshte qe duhet te jesh musliman. Un deri me sot nuk dija si shkruhej ishalla edhe pse e perdor shpesh.

T'ja çajmë ballin? smiley

Jam shumë dakord me ftesën e atij/asaj pa cilësi.... si ateist që jam, në emër të atij buonsesnsi që duhet të na karakterizonte që të gjithve, nuk kam qejf që të futem në debate ku është shumë e lehtë të preket ndjeshmëria e të tjerëve (ashtu siç preket edhe e imja kur më thërrasin të pafe' )

Problemi është se ... xixat këtu nuk i hodhën komentuesit... "xixat" erdhën nga artikulli... që nuk mund të konsiderohet aq ph-neutral sa të mos shkaktojë iritime.

është shumë e lehtë të preket ndjeshmëria e të tjerëve (ashtu siç preket edhe e imja kur më thërrasin të pafe' )

Sigurisht e, ndjeshmerite preken kur personalizohen gjerat , kur tastiera imagjinohet si hark dhe shkronjat si shigjeta dhe kur muhabetin e vene ne kandar njerzit pa  cilesine e pranimit te debatit.

Nuk njoh shume hebrej, katolike, ortodokse, budiste apo te pafe  te marrin flake ne te tilla debate dhe te arrijne ne konkluzione se ata qe e mendojne ndryshe jane injorante.

Nuk mu duk se debati mesiper, dhe aq me pak permbajtja e shkrimit,  ishte i tille sa te prekte ndjeshmerine e njerezve muslimane.

Ndoshta nuk t'u duk ngaqë nuk njeh shumë mirë argumentet për të cilat flitet... ky ishte dhe thelbi i komentit të NJ.pa cilsi... p.sh: unë si ateist që jam, duke menduar (ndoshta gabim) që edhe gjithë të tjerët janë si unë, më duket absurde që Lubonja të ketë frikë se unë, nga varfëria, do të përfaoj ndonjë fe...  aq më tepër, ta përqafoj atë sepse ekstremizmi i saj do të zgjidhte problemet e mija...

spiritus; "....Si duroj dot ato bibat deshmitare te Jehovait kur bredhin dere me dere dhe pa pike turpi te trokasin ne dere dhe nuk te shqiten pa te dhene Lajmin e mire..."

 

Po pak me larte ke thene;  

"....Ka nje thenie te Jezusit ne Bibel: Lerini femijet te vijne tek une! Pra lerini "femijet" e Zotit-njerzit te shkojne vete drejt Zotit, pa imponim, pa premtime per nje vize, per nje burse, per nje favor..." 

 

Deshmitaret e Jehovait/Ungjilloret, siç quheshin me perpara, sikur nuk premtojne viza. Bejne pikerisht ate qe thua, qe femijet te shkojne te Zoti. Broshurat e tyre, nuk me duken te keqia. 

Lubonja me duket se ka te drejte ketu. Ne nje program qe kam pare per vahabitet , kam vene re se ata hajvanet me te medhenj qe ka pare bota. Edhe une jam fanatik, por jo ne ate fare feje si ata, ku femra duhej mbuluar, te mos zgjedhi, te mos udhetoje me makine, te dali nga shtepia vetem kur ta lejoje burri, burri ta ndeshkoje sa here kur e sheh te nevojshme ai, etj. 

Tani le te themi dy fjale c`eshte ngutja . Ose me mire e leme se devijojme thelbin e debatit, por popullorce ngutja eshte te flase goja ( tastiera )  para mendjes .

I zoti i punes thote keshtu per fene :
"Belief in God does...
Besimi në Zotin – tha Benedikti XVI - nuk e pengon kërkimin e së vërtetës; përkundrazi, e inkurajon. Por nuk duhet harruar se edhe feja, ashtu si shkenca e teknologjia, si filozofia e si çdo formë tjetër e kërkimit të së vërtetës, mund të zvetënohet. Feja shpërfytyrohet, kur detyrohet t’i shërbejë padijes e paragjykimit, përbuzjes, dhunës e shpërdorimit. E këtu nuk shohim vetëm zvetënimin e fesë, por edhe të lirisë njerëzore, e jo më pak, edhe kufizimin e mjegullimin e mendjes. Natyrisht, një rezultat i tillë nuk është i pashmangshëm:
"I encourage in a special way the Christian students of Jordan...
Inkurajoj posaçërisht studentët e krishterë të Jordanisë e të zonave fqinje, dhe u kujtoj se janë të thirrur për të ndërtuar një shoqëri të drejtë e paqësore, të përbërë nga njerëz me fe e etni të ndryshme. Lutem që të mund të shikoni një brezni të kualifikuar burrash e grash, si kristianë e myslimanë, ashtu edhe të feve të tjera, të aftë për të zënë vend të denjë në shoqëri, me zotësi profesionale, njohës të mirë të fushës ku punojnë, të pajisur me vlerat e dijes, të ndershmërisë, të tolerancës e të paqes”.

----------------

Papa Benidikti dje ne Jordani, Shekulli i 21.

Keto shkrimet e dijetareve shqiptare per fete mund te na ishin kursuer nese do lexonim me kujdes deklaratat e qeveriut te katolikeve ne JOrdani edhe me kreret me te larte islame atje e me rradhe. Le t`i fusin dhe nje here te kuptume asaj shprehjes se Obames qe ne nuk jemi popull me baze kristiane ( per juesat e kam fjalen ) dhe te kuptojne se nga shkon trendi i viteve qe vijne.

Edhe te presesh nje dru do marifet jo me te ndertosh nje pyll.

Shkrime jo te mira keto per fene ne Shqiperi, jo te mira dhe vetem sa inkurajone ekstremistet. Rezultati pastaj eshte i pritshem

Papa dje denoncoi manipulimin ideologjik te fese. Ky eshte thelbi besoj . Dhe e kishte fjalen qe me kollaj manipulohen gjindja pa dije e shkolle smiley

miredita!

sa inat qe nuk kam kohe te merrem me kete kompjuterin me shume. se me monden do kisha debatuar me kenaqesi. jam nga ata njerez qe e kane lexuar Biblen dhe Kuranin e Bud'hacarita e edward schure e njoh swedenborgun pak a shume dhe po lexoj spinozen aktualisht. dmth kam arrite me e kriju nje bindje timen, sado te gabuar. e deklarohem musliman.

jam nder ata qe edhe pse nuk kam lene mjeker kur isha student dija se ku ndodhej salla e muslimaneve meshkuj te QS, dhe kam patur shoqe qe kane veshur shamine. ne dhjetra femrat qe kam njohur personalisht qe kane veshur shami, nuk njoh asnje te pashkolle qe e ka bere, nuk njoh asnje qe s'eshte e ndergjegjshme per ate qe ben, dhe nuk di raste te imponimit. di disa raste te imponimit nga familja per ta hequr shamine, dhe kjo me shpie ne bindjen se feja islame ne shqiperi po rilind nga te rinjte.

gabimi qe behet eshte qe e lejojme qe te krijohet nje fe muslimane shqiptare ndryshe nga ajo fatimija qe kemi patur duke lejuar te futen shume rryma te tjera, nder to keto vehabistet me te rrezikshmit. por ne 90 % te rasteve ende mbesim fatimij. (ndjekes se interpretimit te islamit sipas ibn fatimise) me nje miks te forter te kulturs vendase. dhe shteti ne vend qe ti pengoje muslimanet te bejne xhamia (jemi i vetmi vend ne bote qe ka me pak kapacitet ne institucione fetare se sa besimtare, dhe muslimanet jame me deficitare ne kete rast), te nderhyje qe te ruhet ajo rryme qe kishim pa e perzier dhe bere lemsh. me tej harrohet se ndohsta feja me e madhe ne shqiperi eshte bektashizmi, (sipas themeluesit haxhi bekteshi), e cila eshte ne rrymat shi'ite te islamit, dmth monarkiste, por qe normalisht jane shume me tolerante.

ah, sol. lexo pak histori feje dhe do e kuptosh se pse islami eshte fe e aristokracise. sepse kur te futesh rradhen tjeter nuk do besh koment aq te paditur. sepse per kedo qe ka pak njohuri ne kete fushe kjo nuk eshte per diskutim.

edhe ti patriote, lexo pak histori feje, histori te fese muslimane dhe do e kuptosh se feja muslimane ka ardhur ne kete bote e sponsorizuar nga paret e Hatixhes, nje femre tregtare te martuar me dashuri me nje cun njezet vjet me te ri, dhe se Kurani dhe hadithet jane trasmetuar kryesisht nga Ajshja, gruaja me e re e Muhamed ibn Abdullah bin Kurejshit. dhe te lutem lexo Suretu Nisae ne Kuran (kapitullin e grave) dhe tjetrin me pas Suretu Ali Imran (kapitulli i familjes se Hazreti Isase (Jezusit)) dhe suretu Mejrem (kapitulli i Maries) qe te kuptosh pozicionin e fese muslimane rreth grave dhe rreth feve te tjera.  

thjeshte qe kur te bjere llafi te dime per cka po flasim! noj gja tjeter? mund te flasim per si te koordinojme islamin me shoqerine qe po mundohemi te krijojme, apo do te vazhdojme te mundohemi qe islamin ta nxjerrim prej rrenjesh prej ketu?

Dhe me referencat që jepen në këtë koment, besoj se nuk ka më asnjë argument për ndonjë njeri që të vijë e të thotë pasaktësi mbi temën në fjalë. Madje, shkinaks, të falenderoj, sepse, në dallim nga unë, që me komentin tim mbajta një qëndrim përjashtues, kjo që ke thënë ti, e mbyll përfundimisht diskutimin! Pas kësaj, kush ka dëshirë, shkon lexon, kush ka qejf për muhabet, vazhdon muhabetin dhe gallatën.

Edhe një herë përshëndetje!

Kush eshte Ibn Fatimja o shkinaks? Une di dicka se cila shkolle mendimi islam ka qene dhe eshte ne Shqiperi, por kete Ibn Fatimen apo fatimij, eshte hera e pare qe e degjoj.

Edhe per "shumicen bektashie" gabohesh.

Shkinaks: mund te flasim per si te koordinojme islamin me shoqerine qe po mundohemi te krijojme, apo do te vazhdojme te mundohemi qe islamin ta nxjerrim prej rrenjesh prej ketu?

Nuk behet fjale as per koordinim te islamit me shoqerine (pluraliste) qe po krijojme (ne nje shtet laik)  sepse besimi eshte ceshtje individuale dhe aq me pak "per ta qit prej rrenjesh islamin prej ketu" Ajo qe po diskutojme eshte rreziku  i instrumentalizimit  te fese dhe manipulimi i njerzve ne emer te fese.

Nuk e ve kush ne dyshim faktin qe doktrinat fetare-myslimanizmi apo kerishterimi -Kurani dhe Bibla -ne thelb predikojne tolerancen , paqen,dashurine. Ndersa realiteti historik dhe aktual i eshte dicka tjeter.Fondamentalizmi dhe fanatizmi, pavaresisht nga frymezimet, ngjyrat, format dhe cfaqjet, jane  pikerisht shprehje te instrumentalizimit  te idologjive per qellime te mbrapshta pragmatiste.

Edhe komunizmi si doktrine utopike ishte dhe eshte goxha i bukur por praktikisht degjeneroi ne gulak, spac, bunkere, tela me gjemba dhe koka te prera.

Nje riu pa cilesi. Nuk mora mundimin te te ktheja pergjigje heren e pare se thashe se do jesh nje nga ato adoleshentet qe sapo ka filluar tu dale leshi pubik dhe mendojne se tani mund te kruajne briret edhe me burrat me mustaqe, se lesh per lesh d.m.th, por nga dialogu  yt me Emo e kuptova se nuk ishe I ketij grup moshe, dhe nga pergjigja e dyte e kuptova se ishe pak me I mencur nga c’ishe shfaqur ne komentin e pare.

Aresyeja se pse pot e pergjigjem eshte se hyrja jote eshte tipike silogjismike. Ti e fillon me “te dashur peshq, ju…”. Pra:

1.     Keto cilesi qe une po rendis me poshte u takojne te gjithe peshqve

2.     Une jam peshk

> >

Tani rrjedha llogjike do ta kerkonte

3.    Edhe mua me jane atribuar te gjithe keto cilesi.

Por kur dikush hidhet dhe te kundershton ti del me tezen se nuk e kisha me ty. Pse kruhesh apo te ha miza nen kesule? Pra ti ne kete rast shkon kunder asaj qe quhet vije llogjike e bisedimit dhe nese njerez qe I njeh e nuk I njeh te hidhen siper, faji nuk eshte I atyre qe llogjikojne ne menyre racionale, por I yti qe nderton nje llogjike irracionale.

> >

Ceshtja e dyte. Nese do t’ vinim nicknames sipas menyres se indianeve te Amerikes se Veriut, pra ne baze te cilesive qe individet demonstrojne, une do te te quaja Njeriu_pa_Argument. Ne nje diskutim mbi fene ti hyn duke I thene te gjitheve qe ju nuk merrni vesh, ja fut per lesh pubik, dhe ne dalje I rekomandon njerezve ta marrin me te lehte. Une nuk shoh ketu ndonje argument ne lidhje me temen ne fjale, ndaj dhe hyrja jote ketu I ngjan me shume  nderhyrjes se nje ekzibicionisti qe hap befas pallton para grave ne nje cep rruge per ti treguar atyre veglen dhe leshin pubik kur asnjera prej tyre nuk eshte e interesuar per kete ne ate moment.

> >

Mund edhe te mos me kthesh pergjigje. Gezoju dites se bukur. Ketu ne Toronto eshte nje dite muti me shi dhe temperatura jashte eshte 6 grade, ndaj dhe humba kaq kohe duke shkruar kete pergjigje.

Vlersova komentin e Koth, si asnjeher, me 50 yje.

Feja e shqiptareve eshte problem i jashtem, pse kerkojme ta bejme problem te mbrendshem.

Nga nje artikull " i qellimshem pesimist"  perpjekja merr " pesimismin infektiv". Midis shume hallkave kerkohet te krijohet nje rreth i dyshimt fetar.

Te pa thenat quhen te thena, te pa berat quhen te bera.

Keto artikuj do ishte e mira te mos ekzistonin, kur jane  duhet te shoqerohen me shenjen " kujdes, tensionin".

 

"Imagine" ,eshte nje kend veshtrimi tjeter drejt qiellit ,pa shami ne kok, dhe pa kryq ne qaf,z,Admin,nuk duhet ta kishit hequr teksin e konges,te pakten ajo nuk ofendon njeri.!Pse e hoqe? Si te dush ti,ti je zoti!

 

 

 

M'u fshine komentet se thashe Peshku pa Tru? Kam nja nje vit qe e ndjek kete forum, dhe nuk kam mundur t'i gjej emer me te mire.

Sikur te kishte nje game me te gjere komentuesish,  dhe varietet me te madh pjesemarrjeje, te gjitha gafat dhe budallalliqet do ishin te falshme, por s'ka teme te mos marrim pjese nje grup njerezish, te cilet, akoma pa u lexuar komentet dihet se cfare kane shkruar. Jane bere aq te merzitshem e bajate. Njeri, si obsesivo-kompulsiv, shkruan brockulla, te zbukuruara me ca p.rdha me capitals, tjetri ben ca poezi depresive, alla-une jam intelektual-dhe mos te guxoje kush-te me kundershtoje-se di me shuuuuuume nga te gjithe", tjetri perpiqet t'i mbushe mendjen vetes se eshte intelektual edhe pse punon si hamall, a karrocaxhi a ku di une, tjetri, pensionist/komunist, ekstremisht i merzitshem qe nuk ia lexoj kurre komentet, se me kujton nja 2-3 "kolege" te tij qe  i kam ne fis, tjetra provinciale beqareshe qe ben si e dashuruar pas artit dhe ben si feministe e emancipuar... Se desh harrova edhe adhuruesit pa tru e personalitet te Berishes, qe krejt njesoj si kunderpala e tyre, brezi post-filo-komunist, shfaqin nje cektesi te habitshme mendore ne zellin idiot per te mbrojtur liderin e tyre.

Me gjithe kete kontingjent intelektuhalesh qe parazitojne gjithe diten ne ppu dhe nuk lene teme t'u ike pa nxjerre ne pah sa te zgjuar jane, me mbetet vetem te lus zotin qe opinioni mesatar ne Shqiperi te kete nivel shume me te larte se kaq.

Mund ta fshini pa problem.

 

 

 

ceruleus,

M'u fshine komentet se thashe Peshku pa Tru? Kam nja nje vit qe e ndjek kete forum, dhe nuk kam mundur t'i gjej emer me te mire.

Tani,kush eshte pa tru,ne fakt Peshku pa Uje ,apo ti qe ke nje vit qe ndjek peshkun pa tru!!!

A eshte faji i turkun qe na ka pushtu  500 vjet(mevezire eme kryevezire shqiptare)?Po romaku  ka faj ( me perandore me origine ilire)? ah fajin e kane  te huajt sepse sna kane lone rehat  se po te kishim shtetin tone ehh ku do ishim.

Po turrmat  barbare vandalet  gotet vizigotet ena   te gjithe me ne e kane pas

Po si tja bejme te jetjme me mire ,mos duhet me  bere nje konvertime publik  te pergjitheshem ku ta vetdeklarojme veten kristiano-katolik q ete na japin viza?e shef turkun se fusin ne europe se jane muslimon, pranej me muslimanizmin shajme buke

Po mir se bohemi te Krishtere po c ate bohei katolik protestante,ortodoksa,si tja bojme qe kta te huajt te na duajn  e ta na pranojne ne familjen e tyre te madhe  edhe te na majne me buke

 

Ju keni shume te drejte.Per sa kohe komunitetin musliman e perfaqesojne kokrra si Selim Muca me shoke,gjithcka mund te shkruhet ( skam gje me the right of speech)per muslimanet shqiptare dhe te drejtat e tyre.Ndoshta nuk eshte vetem faji i Selimave por eshte vertete se muslimanet ne shqiperi me dashje apo jo shihen njesoj sic shihen ne izrael.Theksoj ketu se eshte faji i qeverise edhe drejtuesve legjitime te komunitetit musliman ne shqiperi. Me duket se jemi ne kursin e gabuar ne gjykimin e fese islame ne shqiperi.Edhe po qeme e di se nuk i rruhet kujt sepse shumica e gjerave jane ne kursin e dreqit por mundesisht duhet me kthjelltesi ne gjykim nga disa ketu ne peshk.Fundja tanime nuk eshte edhe ne mode te jesh antiislamik.

tung shqipe

Duke marre shkas nga komentet percmuese per ket faqe, dhe duke u mundu per nje cast me u solidarizu me mospelqimin, me vjen tu them mospelqyesave qe s'ke c'i ben, halli qe na zuri; vetem kam pershtypjen qe po kerkohet pak si shume. Eshte bere si mode qe vihet ketu dhe perqeshet ky mexhlis. Kerkesat jane te shumta. Ca duan shkrimtare klasi pa pare, ca merziten nga zhanret e poezive, ca nga renia e nivelit, ca nga komentues "dysttaban", ca nga friksioni i tmerrshem qe krijohet mes problematikes bashkekohore dhe trajtimeve pa fjale te mufatme, ca nga kozmopolitizmi i teprum, ca nga kombetarizmi primitiv. Shume gjuhen e qesendisen ata qe perpiqen te bejne letersi. Adminet jane bere si tabela qitje zbori; ti bejme tabelat me fytyren e Llukanit e Blendit si dikur qe vihej Brezhnjevi. Edhe krisem! Ca thone se kishin degjuar per kete vend, por u zhgenjyen nga muhabetet e ktushme. Prisnin nivel shume te larte, por s'e gjeten. Jane te detyruar te flasin me njerez qe s'i kuptojne. Qe nuk dine. S'marrin vesh. Si artileristi Avdo Babaramo, edhe ata: s'eshte koka jote per artileri, o Bido, po c'te bej une i ziu qe s'kam me ke llafos. Ne fakt krahasimi calon, sic e ka tabiatin. Se Avdua vertet nuk kish me ke llafoste, kurse ketu, me nje cope mi e zhduk tjetrin sikur nuk ka qene kurre dhe hidhesh ne tjeter domen sa hap e mbyll syte. Gjen letersi te mrekullueshme gratis fare. Nga e gjithe dynjaja. Po me te njejtin mi qe e vrave ate botin. Ai tjetri jepte mbreterine per nje kale, se nuk kish pare kesi minjsh si keta tanet!

Ka nje ngerc sidoqofte gjithe ankimtaria per explorer, firefox dhe orkester. Njishtaz, se nuk eshte shume etike ti thuhet gjese tjeter qe "s'qenke gje", kur ajo gjeja as nuk te ka zene rrugen dhe as po te thote aman mor, eja te une. Po ne kuader te lirise se shprehjes, e zhbejme kete punen  e etikes; eshte OK pra. E NDrejte e gjithesecilit te shprehe mospelqimin; vetem se per ta shprehur ate mospelqim ketu duhet se paku ta lexosh kete faqe, ta zgjedhesh nga tere ai det opsionesh; tani, midis te lexuarit dhe lenies koment, ka nje proces te gjate, qe tregon shkallen e interesit. Te komentosh ne nje faqe si kjo do te thote qe kjo faqe te intereson! Pike! Se si e qysh, eshte tjeter muhabet. Nje gje qe te intereson dhe mosperfillja perqeshese jane dy gjera qe nuk shkojne bashke. Ky eshte edhe parqadoksi ketu; gjithe ata qe shprehen e shkruajne qe kjo faqe s'ben nje lek, qe krijuesit e ktushem jane kot fare, jane plehra e ku di une, i tradheton pikerisht ai proces i gjate nga perzgjedhja e faqes mes mijerash qe ofron rrjeti, te lenia e komentit, qe tregon tjeter gje nga c'thuhet. Ka nje teori per kete, the random utility theory, e cila i nxjerr ne menyre matematike gjithe ankimet percmuese ne menyre perbashkuese si bullshit!

pas shkrimit qe hap temen, gjeja me me vlere ne gjithe kete turre llafesh.

Emo, duhet trajtuar ky fenomen, se me duket si trend social qe i kalon kufinjte e peshkut pa uje...

Emigrant, e verteta eshte e thjeshte, pa nevojen e teorive.

Arsyeja pse une dhe shume "vizitore" ketu e ndjekin kete faqe eshte sepse eshte i vetmi vend ku mund te gjesh nje perzgjedhje interesante dhe informuese te temave qe kane te bejne me vendin tone. Kjo vlen sidomos per ata qe jane jashte. Kjo eshte absolutisht e vetmja arsye pse une vij ketu, sepse nuk ka tjeter te ketij lloji.

Arsyeja pse te pakenaqurit nuk e braktisin por e kritikojne, nuk eshte se u pelqen te ankohen apo se nuk kane gje me te mire me se te merren, por sepse mendojne qe bazat e kesaj ngrehine jane te mira, vetem duhet pak pune per ta rregulluar dhe nxjerre ne drite dicka te hajrit, megjithese nuk eshte ne traditen e shqiptarit bashkimi dhe perpjekja e perbashket per dicka te mire. 

Me shqeteson shume fakti qe nje grup njerezish e kane uzurpuar kete faqe me komentet e tyre te perditshme per gjithcka. Nderkohe qe mendoj se eshte e drejta  e tyre te shkruajne sa here te duan, jam gjithashtu i mendimit se nuk eshte absolutisht e drejta e tyre te krijojne opinion. Kane gjetur njeri tjetrin dhe ia mbeshtesin brockullat njeri tjetrit pa pike respekti per ndjenjat, besimin dhe traditen e te tjereve. Te besh debate politike eshte normale, te argumentosh per preferencat letrare, artistike etj etj, eshte e shendetshme, por t'i shash fene tjetrit, bashkatdhetarit tend, eshte e pafalshme, te mbrosh komunizmin dhe simbolet e tij para nje populli qe ka vuajtur per 50 vjet, eshte krim.  Keto gjera nuk duhet te mbeten ne deshiren dhe tekat e adminave dhe te askujt, por duhet te fillojne te behen pjese e edukates dhe kultures tone qe nuk e kemi patur kurre.

 

 

por eshte vertete se muslimanet ne shqiperi me dashje apo jo shihen njesoj sic shihen ne izrael.

Nqs ekziston nje shabllon kendveshtrimi demografik, nuk eshte Izraeli por Franca shekullarizmi i te ciles 'informon' Shqiptarin. I vetmi ndryshim eshte se ne France 'lymat' jane te njerkes, ndersa te ne jane te Babes! (A u vihet dot faj lymave te Arrnautistonit qe gerthasin gjithe diten e lume "dum Baben"?)

Sa per udhehqjen zyrtare te Komunitetit Mysliman te Shqiperise duhet thene qe jane tejet te korruptum, por alternativa do ishte nje udheheqje e arsimume ne Malajzi gje qe me duket ende me e keqe.

Problemi kyc eshte si te menjanohen Salafizimi masiv i te varferve, nje trend qe shihet lehte kudo ne bote.

 

por t'i shash fene tjetrit, bashkatdhetarit tend, eshte e pafalshme

Andej nga Shkodra kur dun me te sha rondshem te thone "t'dhesha fene e tyt et".(nuk e paske kuptu drejt popllin tat, ose dashke me e reformu)

Me ka shku goja prapa duke thon: o e pamundur me u sha feja, nderkohe qe eshte me se e sigurt qe mund te shash fetarin..dmth thjesht me sha 'tjetrin' (sporti me popullor n'Arrnautiston). Ketu s'pashe asnje reagim ndaj islamit por ndaj myslimaneve. Dhe keto ishin reagime jo sharje. Gjithcka buron nga deshira per te kuptuar burimin e nje trendi shqetesues. Asgje me pak asgje me shume.

 

Pse kush ta jep te drejten t'i shash bashkatdhetaret e tu muslimane? Aq me pak t'i quash "lyma"?

Ne Shkoder kemi edhe shprehje te tjera, si psh, katoliket nganjehere, me te padrejte, i quajme me nje term denigrues qe nuk dua ta permend, por edhe kjo eshte pjese e sportit aq te dashur qe ti permende. Mosrespektimi i tjetrit eshte defekt i rende qe kemi ne shqiptaret, por sa rrime e bejme gam gam dhe ushtrojme sportin tjeter aq te dashur, te berit b.the e zgjuar dhe te dhenit mend per gjithkend e gjithcka, a nuk do ishte me mire te fillonim te ndryshonim sjellje? Qofte edhe te bejme sikur kemi respekt per tjetrin? 

Edhe nje here e theksoj: ne kete fill diskutimi nuk kam pare ASNJE ofendim ndaj myslimaneve. "Lym" nuk eshte sharje thjesht shkurtim i fjales Mysliman. Po ta pati enda, e nderroj edhe ne 'lame'

Nje gje duhet te kuptosh njpc ...po duhet ta kuptosh MIRE dhe THELLE...smiley Edhe ti je produkt i nje mode te njerezimit qe ka te beje me LINDJEN e NJERIUT jo nga zoti , por nga NJERIU ndryshe nga moda ku njeriu ishte produkt i Lindjes nga ZOTI .. Martesat e GEJ-ve ( produkte te kohes tende) do te vertetojne se shume shpejt do tu duhet te merrni argumente per te vertetuar ekzistencen e zotit nga Bytharet ! Dhe ky do te jete nje teren i arsyeshem per debat nedoshta me krijimin ose gjetjen e ndonje rreshti ne Kuran a ne Bibel ku lejohet Bythizmi.. Kete ta them pa shaka as si kundervenie por si nje impuls energjie ne nyjezimin  e neuroneve per te ti levizur pak shtresat e te menduarit . Si produkt i pazotesise natyrore per te lindur , moda e re e marteses midis GEJ-ve Shume shpejt po Shume shpejt me gjalljen tende ,do jete  e shija  me e pelqyeshme  e debateve qe nuk do te jene me te moshes tende. Dhe kompensimi per te patur qenie qe nuk MENDOJNE por  llapaqenojne smiley ,do te behet perseri me zhvillime teknologjike ashtu si ai zhvillim qe pruri SHAMINE per tu cfrytezuar nga mashtrues te nivelit MJESHTEROR sic jane ata qe predikojne e ruajne ritet fetare , duke i paraqitur si porosi te shenjta smiley . Ja nje prurje   Hoxhe  smiley per "shamine"  Mu tek ura e Zerzebilit /Anushe bil e Bakirit /te vrau plumbi qafirit /se zbulove percen e sirit .....

Ne Fakt  kane filliar te thone qe bytha eshte gopi i se ardhmes

 O qurreluso. Ke harru te shtosh tek lista e karaktereve te peshkut ca aliene si puna jote qe vijne nga nje bote tjeter shume me interesante, na studiojne per nje vit te tere nga stratosfera, na hedhin nje trakt nga UFO e tyre ku na tregojne qe kot qe rrojme dhe zhduken perseri ne erresiren kozmike. Keto vizita shtohen shume ne stinet tranzitore si pranvera dhe vjeshta. I vetmi ndryshim eshte qe ne vere shfaqen alienet agresive, kurse ne vjeshte ato depresive.

Ceruleuss, edhe ti shumë bythë e zgjutë dukesh, por po të rikthehesh dhe të lexosh komentet e tua do të shikosh se asnjëri (ose fare pak ndonjëri) kishin të bënin me diskutimin e temës... edhe ti s'bëre gjë tjetër veç se u more me sportin e preferuar të atyre që shaje, dmth merreshe me të tjerët.

Nëse ndonjë nga ato "bytht e quta", që ta kishin bo verem ktë blog, ka thënë ndonjë gjë që është kundra asaj që ti je i bindur që është, atëhere, sa rri dhe na shurdhon veshët duke na bërë biografinë, thuaj se ku kanë gabuar ose se si e di ti që është e drejta, por kurse moralizmat... sepse hamallët e kanë atë harbutërinë, të cilën edhe e përdorin, se nuk kanë arsye që të ruhen prej dijetarëve si puna juj... hamallikun nuk ja heq dot njeri... dhe as që i shtohet apo zvoglohet rroga se merret me çfardolloj njiri.

Po une kete po thoja o E. Eshte e pamundur te debatosh me dike ketu dhe te mos hash sharje plot arrogance. E kam provuar disa here te them mendimin tim por te njejtin lloj reagimi kam marre perhere. Shqiptaret nuk kane kulture debati. Forumet jane vendi tipik per te derdhur gjithe vrerin, stresin dhe psikozat personale, por nuk mendoj se formati i peshkut e duron emrin forum, prandaj pse te trajtohet si i tille?

Te ka ndodhur ty ndonjehere te degjosh dike ketu te pellase plot vetbesim per dicka qe ti mbase e njeh shume mire dhe e ke shume te shtrenjte, t'ia vesh ne dukje dhe te marresh si pergjigje nje ndjese apo apologji? Nuk besoj. 

Nuk ka rendesi fare se per cfare ben fjale tema, apo cilado teme tjeter, kur komentet kthehen ne monologje me veshet mbyllur, pa kulture debati, ku asnjeri nuk meson asgje, por e perdor peshkun per shfryrje b.lesh. 

 

 

Debati mvaret edhe në ç'binarë drejtohet...

Kur është folur për gjëra për të cilat unë jam i bindur që janë ndrysh, unë (flas për vehte, meqë bëj pjesë në atë komunitet intelektuHalesh) them se si e mendoj, pa patur pretezën që tjetri të ndërrojë bindjet e tija dhe pa pritur që ndokush të duartrokasë për ato që them unë... e gjitha kjo, duke vënë në "pjatë" argumentet e mija, të tjetrit dhe të të gjithëve, gjithsejcili të marrë diçka apo të pasurojë njohuritë me gjëra të cilat as që i kishte dëgjuar më parë.

N'fund t'fundit, këtu vijmë se na ka zënë rrota bishtin... sepse po tëkisha ato 5-600 euro tepër, që më përpara i lija klubeve, vështirë se do të më gjeje të ulur përballë kompiuterit... dhe kur ke një konsideratë të tillë për forumistat e ktij blogu, imagjino sikur të kishte ndonjë milioner që vinte vërtet për të shfryrë topet (apo do të ishe ti i pari që do të duartrokisje "citimet" e tij? smiley

Si shpjegohet qe postimi im "" REZISTOI""" te peshqit  per jo me shume se 4-5 dite  ...????Mos valle  dhe vete andminet kane kontradikta ne konceptimin e temes  ne fjale ....???!!!!Gjithmone e me shume jam i prirur  te shkruaj sa me shkurt ,mbasi  nje analize e gjate nuk e justifikon kohen e humbur mbas fshirjes se postimit ....

ps. Me kollaj pranohesh te ""EKSTRA BLADE"" se te peshqit... flm gjithsesi ..

 

Në këto kushte, gjithë duke tentuar të bëj një fantapolitikë provokuese, ashtu si shkrimi që u bë shkas i këtyre rradhëve, nuk është pa gjasë të ndodhë pikërisht ajo që parashikon Gjoni. Pra që ndërkohë që elita shqiptare në pushtet predikon Naton, Perëndimin, Jezu Krishtin e Nënë Terezën si fe pushteti duke grabitur e varfëruar edhe në emër të tyre shumicën e shqiptarëve, muslimanizmi të fillojë të bëhet gjithnjë e më shumë "feja e të varfërve", që mund të instrumentalizohet nesër edhe politikisht, për të përmbysur këtë elitë. (Korrieri, 7 maj 2009)

Ky përfundimi, është shumë intrigues. Kam përshtypjen se kush "lexon" me vëmendje gjendjen në Shqipëri, e ka ndoshta në xhep një parashikim konfliktual të madh në të ardhmen. Kjo është temë më vete dhe ia vlen debati. Unë mendoj psh se do ballafaqohen Tirana me provincën.

Megjithatë identifikimi i pjesshëm fetar i atij konflikti më lart, është i mundshëm, ndoshta si nënrrymë e konfliktit të modh.

Nëpër gjithë Evropën, me fenë islame identifikohen emigrantët dhe shtresat e margjinalizuara. Mirëpo dinamikat në Evropë janë të tilla që myslymanët konsiderohen si të importuar nga jashtë. Ndërsa te ne është e kundërta.

Unë mendoj psh se do ballafaqohen Tirana me provincën.

Eshte thjesht ceshtje kohe. Kur te vrase baba/burri 'chechen' gocen/grun per ceshtje 'neri' do thellohet edhe me tej hendeku.

 Por cili është kontributi që feja i jep kulturës?
“Ndërsa shumë janë gati të tregojnë me gisht ndryshimet ndërmjet feve, lehtësisht të dukshme, ne, si besimtarë apo njerëz të fesë, jemi përballë sfidës për të shpallur qartë ç’kemi të përbashkët”.
Papa Benedikti XVI

----------

Dje e thene kjo, nderkaq qe duket qarte qe e ka fjalen per besimtaret dhe per njerezit e fese. Si qarte me duket mu kjo thenie eee ?

Me shume eshte ceshtje e besimtareve dhe e njerezve te fese se sa e "filozofeve" tastjeremedhenj, besoj.

Dhe e ka fjalen per gjene me te paqarte ne kete dynje : fene . smiley

shkinaks, qe kur tregtaret jane konsideruar "aristokrate"?!  smiley

Per temen, islami eshte perhapur ne Shqiperi ne formen e bektashizmit.  Ne nje forme qe lejonte nder te tjerash shenjetore, berjen e kryqit dhe aspekte te tjera qe bien sot nen kategorine "sufiste".  Per shume arsye (qe s'kane lidhje me temen) shqiptaret jane karakterizuar nder shekujsh per tolerance fetare, edhe "tolerance" ne besim.  Para se te permendet rrenimi qe komunizmi i beri institucioneve fetare, duhet te kihet parasysh qe para asaj periudhe, kishim te benim me nje shoqeri me perqindje te larte plebej analfabete, ku kendimi, leximi, dhe interpretimi i Bibles apo Kuranit, varej nga prifti apo hoxha i fshatit.  (Europa para Rilindjes, para shtypshkronjes, para "perkthimit" ne gjuhen meme te Bibles etj.)  Gjithashtu, para Pavaresise, pervec ligjeve te Perandorise, rolin "administrativ", zakonor, e benin kanunet.  Kanuni i Lekes, edhe pse ne thelb per popullesine e nje zone katolike, permend hoxhe e xhami.  Kanuni i Laberise, me gjithe gershtetimet e disa aspekteve te se drejtes islame (sheriatit) apo te drejtes biblike, gjithesesi mbetej nderfetar, apo afetar.

Regjimi komunist i shkaterroi nga themelet institucionet (bile te brishta, psh ne rastin e KOASH-it) fetare.  Keshtu qe ne vitet 90-t kemi te bejme jo vetem me nje popullesi "ateiste" por per me teper, te paditur ndaj besimeve perkatese.  Prioritet ne ate kohe, ne rangun individual nuk ishte ringjallja e besimit, sepse ne fund te fundit, edhe aspekt i huaj, por mbijetesa ekonomike.  Me hapjen e "kufijve" dolen shqiptaret, por hyne dhe nje varg "misioneresh" nga te gjitha anet.  Bashkesite e krishtera protestante, Deshmitaret e Jehovait, Baha-istet, ringjallja e besimit ortodoks udhehequr nga nje klerik i huaj, peshkopet katolike te huaj, misionet "bamirese" etj etj etj.  Kisha katolike per vete natyren e saj "me pushtet qendror" eshte kritikuar apo ka qene me pak nen shenjester (ta zeme psh, per kleriket e huaj, nje nga kritiket e pakte, At Zef Pllumi.)  Ndersa me te ashpra kane qene kritikat ndaj KOASH-it (teme komplet tjeter) dhe me se fundmi, perceptimi (apo realiteti) se feja islame shqiptare, po i largohet natyres se saj.  (Gjithashtu, mos te harrojme pa permendur nje sere artikujsh apo sulme ndaj Deshmitareve te Jehovait, duke i akredituar atij besimi, nje seri vete-vrasjesh nder besimtaret e saj.)  Por edhe "bashkesite protestante" s'i kane pasur manget kritikat.  Keshtu qe nga ajo ane, shkinaks, thua me pa-te drejte qe besimtaret myslymane "persekutohen" e te tjeret jo. 

Te marrim fene islame ne Shqiperi.  Po te jap nje shembull te vogel, familje e varfer ne nje vend ne veri te Shqiperise.  Nene me gjashte femije, pa burre, se i ka vdekur.  Ne version tipik shqiptar, dy vajza te saj vete-deklarohen te krishtera (dhe ndjekin brenda mundesive, nje bashkesi a tjetren.)  E treta, shkon per ndihme (ushqimesh etj) ne nje mision bamires myslyman (arab.)  I jepet Kurani, dakort deri ketu, i kerkohet te mos vije me pantallona kur vjen per ndihme.  I kerkohet qe ne pisk te vapes te jete me meng te gjata dhe me fund te gjate deri ne fund te kembeve.  Kjo vajze ka gjithashtu probleme qe ne lindje me kockat, dhe i eshte rekomanduar plazhi.  Si pasoje e "kerkesave" nuk vete ne plazh, sepse nuk do te dale me rroba banjo.  Po mendohet per te vendosur shamine.  Fejohet me nje djale qe ka studiuar per hoxhe.  Djali i mire thone.  Por vajza, kunatit (burrit te motres) nuk i dha doren.  Apo djalit te halles me vone.  (Ky incident me kujtoi nje familje maqedonase ne US, vajza nuk takonte djemte e halles e xhaxhait, nejse, muhabet me vete.)  Historia me lart, duam s'duam, bie ndesh me shume aspekte te shoqerise shqiptare, dhe nga kjo ane, duket si dicka e huaj.  Qe te jemi realiste, nuk eshte rast tipik, dhe nuk karakterizon fene islame ne Shqiperi.  Shkalla e besimit, apo ndjekjeve te normave fetare varion perbrenda besimtareve myslymane, ashtu dhe besimeve te tjera.  Por duam s'duam ne, per hir te historise, vendodhjes gjeografike, natyres se shoqerise shqiptare, forma te tilla te besimit jane te huaja, dhe si te tilla stigmatizojne edhe besimin.  Duke shtuar ketu pervec realitetit, nje perhapje ekstreme ne forumet virtuale, keqesohen marredheniet.  Forume keto, ku mund te lexosh ne nder te tjerash shqip thirrje per xhihad (dhe jo xhihad ne kuptimin paqesor te fjales) lavderime per Osamen & Co etj etj etj.

Uahabizmi, dhe ekstremet qe shoqerohen me te, ka ngjallur shqetesime pertej kufijve shqiptare.  Nuk po ndalem te natyra e tyre, por tek nje propozim.  Vjet, Departamenti i Ceshtjeve Fetare ne Turqi po ben nje rishikim, nje revizionizem radikal te Haditeve, bazuar ne dy supozime/fakte (varet nga kendveshtrimi.) E para, sepse disa Hadite sipas tyre nuk i atribohen fare Muhamedit (ishin shkruar historikisht shume me vone.) E dyta, dhe ato qe i atribohen Muhamedit duhen ri-interpretuar duke pasur parasysh ndryshimin midis jetes 1,400 vjete me pare dhe sot.  Me poshte, nje perkthim jo-verbatum i artikullit:

Haditet (thenie qe i atribohen profetit Muhamed) jane nje burim i madh i Sheriatit. Teologe ne Turqi mendojne se shume hadite nuk jane thene aspak nga profeti, por jane shtuar shume me vone, si ndikim i kulturave ne boten Islame, dhe per me teper, disa prej atyre te thene nga profeti jane keqinterpretuar apo jane bere permanente edhe pse ka fakte (sipas tyre) qe keto hadite jane specifike per periudhen, situaten historike ne ate kohe.
Shteti turk mendon se disa Hadite kane ndikuar negativisht ne shoqeri, dhe prandaj duhen modernizuar. Per me teper keto hadite kane erresuar vlerat origjinale te Islamit.

Studimi po behet ne Universitetin e Ankarase, Dega e Teologjise. Nje keshilltar i projektit, Felix Koerner, permend psh mutilacionin gjenital te femrave. (Shenim nga une: i atribohet nje Haditi nga Profeti, praktikohet ne Afrike, Egjipt (lugina e Nilit) Indonizi e gjetke.)
Gjithashtu ai permend se shume hadite jane shtuar nga kulturat konservative te cilat i shtuan keto haditet per te perdorur fene si nje mjet per te dominuar shoqerine.

Pra shihet si nje levizje reformuese, revolucionare, jo vetem sepse kerkohet te pastrohet Islami nga keto prapashtesa, por per me teper, te ri-interpretohen disa hadite te vete Profetit, kjo per arsye se nuk jane bashkekohore.
Profesor Mehmet Gormez jep nje shembull te tille.
Ne nje hadit ndalohet qe femra te udhetoj per tre dite apo me shume pa lejen e te shoqit (shenim nga une: aplikim strikt sidomos ne Arabine Saudite sot.)
Por, sipas profesorit, ky nuk eshte nje ligj fetar, por per vete faktin se ne ate kohe (lufte etj) ishte e rrezikshme per femrat te leviznin vetem. Per me teper, ne nje Hadit tjeter profeti Muhamed thote se "mezi pret ate dite kur femrat te udhetojne vetem ne distanca te medha." Pra sipas, profesorit eshte e qarte qe ai Hadit (qe sot eshte pjese e Sheriatit) nuk eshte ligj fetar por thenie specifike e asaj kohe.

Me tej ne artikull jepen shembuj qe kane te bejne me dhunimin e te drejtave te femres. Me specifikisht, "vrasjet e nderit", dhunimet seksuale te femrave, diskriminimi etj, qe sipas teologove nuk kane asgje te perbashket me Islamin, apo Kuranin, por jane kthyer ne tradite, apo i atribohen ketyre Haditeve.

Ky lloj "revizionizmi" po krahasohet me Reformimin Kristian (ne fund te periudhes mesjetare.)
Gjithashtu, eshte nje hap me te vertete guximtar, duke hedhur poshte nje ligj te vjeter te studiuesve te Islamit, ku sipas te cilit, tekstet e mevonshme zevendesojne tekstet me te hershme.
Fadi Hakura shprehet se nuk mund te thuash qe vargjet e dhunes zevendesojne vargjet e paqes. Kjo lloj ideologjie sipas tij, perdoret gjere ne Lindjen e Mesme. Per te, ky ndryshim (projet) eshte teper fondamental.      

Ky hap nuk eshte "propozim i ri".  Dijetari myslyman, Al Afgani (shek 19) ka bere pikerisht kete kritike, qe feja (shoqeria) islame nuk perjetoi periudhen e Rilindjes, Iluminizmit dhe Reformimit qe perjetoi Perendimi.  Ndoshta ka ardhur koha per nje levizje te tille.  Por derisa te ndermerret me te vertete, dhe derisa te kete shfaqur efektet e saj, ne Shqiperi, jo per persekutim, por per vete natyren tolerante te besimit islam ne Shqiperi, dhe per te tjera karakteristika te shoqerise shqiptare, shfaqje te tilla te huaja do vazhdojne te "bejne pershtypje" por me shprese qe efektet te jene afat-shkurtra.

Zot nga ruaj nga injoranca dhe nga dija e guglles.

Hadithet dhe sunneti ne teresi (theniet, veprat dhe pelqimet e Profetit Muhamed) perbejne burimin e dyte, pas Kuranit, te sistemit ligjor islam.

Hadithet jane nje shkence me vete dhe dege e vecante ne shume prej universiteteve islame ne vende te ndryshme. Hadithet jane te ndara ne disa grada qe japin vertetesine e tyre nga Profeti Muhamed. Ka hadithe te verteta, te mira dhe te dobta, po ashtu dhe te fabrikuara etj. Te gjitha keto jane mbledhur dhe seleksionuar me rigorozitet (ne baze te rregullave te kesaj shkence) dhe saktesi te madhe nga dijetaret e hadithit. Dy librat me te sakte te haditheve jane ato te Buhariut dhe Muslimit.

Jane bere dhe behen edhe sot kerkime me qellim vertetimin e autenticitetin e tyre nga Profeti Muhamed. Me i miri dhe nje nder me te famshmit ne kete lemi eshte Dijetari me origjine shqiptare, Muhamed Nasirudin Albani.

Reformimi kristian mbi te gjitha dhe ne zanafille ka qene per arsye besimi (raport njeri-Krijues). Reformimi ka qene shkaktuar se pari per shkak te "indulgjencave" qe kishte papati dhe keto "letra indulgjence" i shiste me para te madhe per te pasurit qe kerkonin te shpetonin shpirtin ne fund te vdekjes.

Kjo ishte ajo qe kundershtoi se pari Martin Luther, pasi kjo ishte dicka e pakuptime dhe absolutisht lajthitje ne raport njeri-Krijues, kur kompetencat ekskluzive te Zotit i merrnin papet dhe prifterinjte qe per me teper i shisnin per para apo favore te tjera.

Rilindja ne Evrope ka qene kunder Kishes dhe absolutisht nuk mund te ngaterrohen keto te dyja.

Rilindja i ka "borxh" shume qyteterimet islam dhe shume elemente te kesaj periudhe, si sekularizmi jane marre nga civilizimi islam dhe njerez te tij qe me pas jane zhvilluar me tej nga vete dijetaret evropiane.

monde me behet qejfi qe te paskam detyruar te hysh te studiosh per fene muslimane dhe qe ke derguar gjithe kete esse per te. smiley

une jam musliman, sepse sincerisht besoj se pare si fe ne themel feja muslimane eshte nje hap shume gjigand para feve te tjera simotra (personalisht besoj se te gjitha fete monotesite kane nje baze, te njohin Zotin, ashtu si edhe ato politeiste ne menyren e tyre). po rishikohen hadithet, eshte e vertete sepse ka pasur edhe hyrje te reja edhe te pasigurta sepse hadithet qe thua ti ndahen ne tre kater kategori sipas besueshmerise, ndersa Kurani eshte nje. dhe Kurani, Teurati, Psalmet, jane libra qe kane mjaft brume brenda, jane libra nga ata te cilet lodhesh duke i lexuar e nuk nginjesh. gjen gjithnje dicka te re.

keshtu. dhe qe feja musliamne eshte e persekutuar ne shqiperi kete se loz as topi. fakti qe per te gjetur dy shembuj per fene muslimane te eshte dashur te kerkosh tre dite me google e tregon kete gje. fakti qe dueht te lexosh site halabakesh me mjeker qe u duket se jane muslimane e prandaj zoti duhet te bjere ne sexhde para tyre, tregon kete gje.

por une prape jam i bindur qe jam musliman. per lirine, per drejtesine, per rregullin per gjithcka.

 

nese Kurejshit, zoterinjte e Mekes nuk ishin aristokrate, atehre Medici-t e Firences ca mund te quhen? kush jane aristokrate sipas teje?

 

shkinaks, mos i bej shume qejfin vetes, he xhan smiley  Me mirekuptim dmth.  Dhe pa ofendime te lutem shume.  Nja dy peshq qe me njohin pertej apo para peshkut, e dine shume mire sa kam shkruar (ne qoshe tjeter) per marredheniet nderfetare ne Shqiperi apo me tej.  Keshtu qe s'me "detyrove" fare ti.  Dhe s'mu deshen tre dite per te shkruar postin me lart, se ese s'mund ta quash, por gjys ore (une shkruaj gjate se s'kam kohe te shkruaj shkurt, kshu m'tha Tushja nje dite.)  Me gjithe rendesine e ceshtjes, realisht kam prioritete e preokupime te tjera, keshtu qe nese mendon ti se kam tre dite qe "vras mendjen" e guglloj per nje post te peshku (per cfaredo lloj ceshtjeje) ky eshte problemi (imagjinata) yt. 

Gjithe te mirat gjithesesi.

sincerisht do te uroja qe te ishe e mireinformuar per islamin sepse besoj se je person i mireinformuar ne pergjithesi nga sa po lexoj ketu.

por te pakte jane ata qe jane te informuar sakte mbi kete qeshtje (perfshire mua) dhe besoj se problemi kryesor i fese islame eshte mosnjohja apo njohja keq.

nese ti di me mire e me shume, hapua syte njerezve.

 

p.s. nuk mund te ishte pohim prej te dituri te cilesuarit tregtare (gabi) i Kurejshve dhe i botes ne ate kohe.

Shkinaks!

Shqiptaret kane 2000 vjet tradite kristiane dhe rreth 200 vjet tradite muslimane.

Natyrisht qe pas 25 vjeteve ateizem, tradita do te triumfojne me shume se sa te tjerat.Kjo eshte aresyeja qe shumica e te rinjve me prejardhje muslimane pagezohen apo jane ateiste.Tek e fundit po te shohin biografine e familjes dalin qe stergjyshet jane te krishtere.Kjo i shtyn ata tek krishterizmi.

Ndersa per punen e shamise.Nese ajo goce qe ve shami eshte gati te zhvishet per fizkulture atehere mendoj se duhet diskutuar.Ne te kundert me mire ti zhdukim njehere e mire keto zakone aziatike dhe anti shqiptare.

solidarnosc lal!

po flasim per do gjana krejt ndryshe. une te thom jam une musliman ti me thua ke pase katragjyshin te krishtere?! ca kuptimi ka kjo gje? feja muslimane ka 1600 vjet ti me thua se para 2000 vjtesh abdullah ibn kurejshi ishte politeist? une them te ecim perpara, ta quajme gruan njeri, te krijojme nje sistem social praktik, time thua te kthehemi 2000 vjet pas. mah

nese nje goce nuk do te zhvishet per fiskulture mua me duket e turpshme ta detyrojsh te zhvishet sepse beson se nuk ka nevoje te zhvishet per te qene e vleresuar. dhe une besoj se gocat nuk duhen zhveshur per te vlejte dicka. monda psh une e vleresoj shume vetem nga cka kam lexuar, pa pase nevoje per me e pa sa te bardhe e ka lekuren, edhe desdemona me ironin e saj eshte e mrekullueshme. edhe pse se kam pa asihere te zhveshur. keshtu lale. te gjith perqafojne te rene, ne ne emer te modernizmit predikojme kthimin pas. smiley

shkinaks mos e vri mendjen hic mer lal, ta thom une, ne vere behem si ajo e tiganit smiley

Me seriozisht tani, flm per konsideraten smiley  Eshte reciproke.  (Me perjashtim te ndonje nxemje tek tuk se njerez jemi lol)

Per natyren e ppu-s, fatmiresisht per mendimit tim, nuk para ndeshim tematika te tilla.  Them fatmiresisht, sepse nga eksperienca personale ne forme virtuale, biseda te tilla acarohen per nga veta tematika e diskutimit, por dhe nga mos-dija, qe nuk con ne gje tjeter, pervec percarjes.  Realiteti shqiptar, nga ana tjeter, eshte shume me tolerant, sesa duket ne virtualitet.  Por ekzistojne sic permenda me lart, rrethana te tilla qe bien ne sy. 

Besimi fetar, eshte ceshtje personale, dhe une respektoj po aq ate sa respektoj laicitetin e shtetit shqiptar dhe natyren tone tolerante te cdo besimi.  Kjo natyre tolerante, domosdo bie ndesh me imazhin e disa femrave ne plazh qe lahen me gjithe rroba, nderkohe qe meshkujt e tyre jane me "brecka" banjo. 

Per vete degen time te shkolles, dhe interesin tim personal duke pasur parasysh gershetimin e tre feve monoteiste ne Shqiperi, kam lexuar per hall e per qejf mbi keto ceshtje.   Dhe jo per te vene poshte njeren apo tjetren, por per te gjetur "the happy medium" qe me pak kembengulje e gjen.  Interesi eshte personal, dhe me thene te drejten, nuk jam ne pozite po as me midene se do i hap syte njerezve lol.

 

PS: Emo, s'ka perse.   Pastaj s'lahen borxhet e kenaqesise qe na jep pena jote me ndonje post tek tuk smiley

Para se gjithash duhet te shtrojme hipotezen qe bota dhe gjindja mashkullore si bashkesi nuk jane bomba testosteroni, dhe qe mendimi "si do jete me fjete me kete femer" qe thuhet se pershkon mendjen e cdo mashkulli normal kur shikon nje femer normale, sikur eshte shume i tepruar, dhe ne rastin me te keq, frenohet kollaj fare me frenat e arsyes njerezore.

Pastaj diskutojme me asnjeanesi veshjet femerore (jo vetem te femres muslimane) dhe ndikimit te kesaj ne rrethine.

Sa per spunto diskutimi, kujtoj nje mikeshe austriake qe shetiste jo pak; me thoshte qe ne vendet muslimane qe kish shkuar, e ndjente veten si te zhveshur nga shikimet e nxehta te gjindjes mashkullore atje. Ndihesha pothuaj e fyer, thoshte. Nuk ishte ceshtje egjeresise gjeografike. Ne Indi nuk e kisha at problem, tha.

Emo, një gazetare komuniste greke, mban vetëm pantallona. Kur e pyetën arsyen pse, tha se vepronte kështu pasi kishte shkuar në Irak për punë. Për tu shpëtuar plumbave i kishte ngrit palat për të vrapuar. E zuri lemeria të shkretën, sapo e panë talebanët që kishte zbulu shalët nga halli, fillun tia masin si Brezhnjevit në zbor. Që atëherë tha, nuk vesh më fustan.

Tani po më kujtohet dhe një deklaratë nga një hoxhë në Danimarkë më duket: Femrat me veshje të perëndimit, kërkojnë të përdhunohen vetë! Edhe përdhunimet në lagjet myslymane të Evropës shtohen...

 

Eshte e natyrshme, J. Mungesa gjeneron kerkesen dhe anasjelltas, tepria veleritjen. Ligj universal.

Nje muhabet interesant me nje iranian nje here, ka ca vite. Fliste me indinjate per arabet, ata na prishen cdo gje, tha (historikisht). Ne ishim Lejla e Maxhnun, ata na sollen homoseksualizmin, dylberet etj. (ai ekzagjeronte, te kuptohemi). Po si kshu e pyes?  Po si te mos shofesh fytyre gruaje me sy, tha, fillojne e te duken cunat e lagjes "shume interesantte". Qesha dhe e mora si shaka, se muhabet pushimi dreke ne kafeteri te punes.

emigranto!

une jam rrefugjat tash sa vjet. ne vende te jashtme perendimore. dhe nuk po flisja per sa e zhveshim nje femer me sy. dhe une jam shqiptar, den baba den shqiptar. dajet i kam shehlere qe thone se jane prej irani, por kjo s'ka te beje.

po flas per trajtimin qe i ben secila fe femres, po flas per Kuran e Bibel e koncil nikeje e shen pal e haxhi bektesh. krejt diskutim tjetr ky i identifikimit te islamit me arabet.

me vjen inat, se une edhe pse jemi komb i vogel besoj se jemi ne ata qe greket quanin evrope (barbare) fisi i shen aferdites e shen apollonit e shen gjergjit. dhe nuk kam nevoje te identifikohem me aske, as me arabe as me latine as me frengj as me ruse. jam une dhe besoj ate cka besoj une.

dmth, nese me perzien mua ne muhabet duhet te kesh te qarte kete. se kur flasim per fe, flasim per fe, kur flasim per etnografi flasim per etnografi, kur flasim per komb flasim per komb. jane gjera te ndara edhe pse ne dukje ecin bashke. kjo jo per te te dhen mend, por per te sqaruar botekuptimin tim.

dhe prape nga sa njoh une feja muslimane eshet feja me moderne, rivincita e femres ne hisotrine e fese, nese e shohim hisotrine e fese ne nje prizem me te gjere, rikthimin e femres te zoti. dhe barazine e zezakut me te bardhin. po ketu pastaj dalim ne nje krah krejt tjeter.

po, ju lutem, kur te flisni per fene, mos perzieni faktin se nej baba katolik ne austri ka perdhunuar te bijen per  vite rresht katoliket jane perdhunues. eshte pa kuptim kjo. arab nuk eshte e barabarte me musliman.

bilez nuk e di se as si numer arabet nuk bejen shumicen e muslimaneve. me indi e indonezi e turqi e iran e pakistan e nigeri e etiopi. shume te tjere jane muslimane.

nuk te mora vesh. spese askush nuk i ngaterroi konceptet qe thua. kam vene re qe ne blogosfere intelektuale te besimit islam behen shume defiant. Nuk eshte asnje nevoje per ket.

Flet per respekt femre. OK. Diten e neserme pas ardhjes se ajatollah Khameinit, nja dy goca dolen zbuluar ne rruge. Njerez qe ngarkuar per ate pune iu erdhen me dru ne dore, iu hoqen ca te nxehta, dhe u thane, ku kujtoni se jeni ktu, moj kurva, ne Rome apo ne Paris? Ma shpjego i cik respektin per femren ktu, po deshe. PA TEOLOGJI! PLEASE. Ke ca goca, ca shufra bytheve dhe ca sharje e duhma ne emer te nje revolucioni qe na eshte prezantuar si islamik.

Rradha jote.

o emo, pikerisht kete te thashe.

nese perendomoret kane zhdukur krejt qyteterimin islamik ne spanje e sicili, kane zhdukur krejt qyteterimin dhe popullsine amerikano veriore (nder to cherokeet ishin muslimane me duket) me gjithe kryqezatat dhe inquizicionin, atehere duhet te themi se krishterimi eshte ai?

dhe prandaj nuk po te them te flasim per ckane bere te krishteret ne mer te krishterimit, po per krishterimin si ideologji.

dhe po flasim qe nese khomenini apo kush eshte andej tej ka bere krim ne duhet te marrim hak duke hequr nga shkolla nej goce qe beson se te mbash shamine eshte menyra e drejte per tu perballur me Zotin(e me vetveten).

kete po diskutojme. e jo per milonat e vrasjeve nga te krishteret ne ruanda, me bekimin e kardinalit. miliona njerez me shkop ne koke. keto mos i ngaterro emo.

 

Une nuk kam asgje per shamine si zgjedhje personale.

Te them te drejten shikoj nje grua te mbuluar qe shkon rruges ktu ku banoj aktualisht me dy femijet per dore, dhe ndihem keq. Sepse me duket sikur ajo ate perce (percja gri, meqe ra fjala, dhe rrobja e zeze deri ne fund te kembeve) e ka vene edhe prej meje.

Respekti per zgjedhjen e tjetrit nuk duhet me na heq te drejten e parapelqimit dhe te opinionit ama. Ferexheja ne Shqiperi (ndaluar nga mbreti Zog ne mos gaboj), do ishte per mua nje mynxyre kombetare. Njeri s'me pyet, askend nuk do paragjykoja - me sinqeritet kjo! - por ky eshte mendimi im.

Cili eshte mendimi yt per ferexhete?

Te ndalemi te femra ne Bibel.  Monopoli i interpretimit dhe "aplikimit ne terren" te Bibles vetem nga meshkujt per 2000 vjet, ka pasur efektet e saj negative.  Marrim psh disa "dogma" te Kishes Katolike para Reformimit: nqs nje grua vdiste gjate lindjes, nuk varrosej ne varresat e kishat, por jashte saj dhe pa "gur varri" si e mallkuar.  Nqs nje femer nuk qante, bertiste gjate lindjes (shume benin sakrifica te tilla, duke pasur burrin ne oden tjeter, per t'i mos i merakosur) atehere ajo damkosej si sherbetore e djallit.  Gjuetia e "shtrigave".  Ne Testamentin e Ri, zevendesimi i fjales greke "anthropos", gjinia asnjanese, me fjalen "burre" ne procesin e perkthimit ne Latinisht e me vone ne gjuhe te tjera, ka pasur pasoja nga me te ndryshmet.  Pamundesia e divorcit apo trashegimnise.  Etj, etj etj. Keto pasoja kane ndikuar thelle ne te drejtat e femres ne Perendim.  Por evolucioni i te drejtes se femrave ne shoqeri, si pasoje e shume "revolucioneve" te tjera, eshte i pamohueshem.  

Nje nga arsyet qe solla artikullin me lart per haditet, eshte me shprese se nqs ndermerret ai "revizionizem", ri-interpretimi apo zhdukja e disa prej atyre haditeve, do te kete te njejtin efekt per te drejtat e femres myslymane (te pakten ne aspekt teologjik.)

Ve re qe me paskan permendur shume. Me bohet qejfi, me se mund te ju ndihmoj?

"Nqs nje arab nuk eshte mysliman atehere ai nuk eshte nje arab i vertete dhe nqs nje mysliman nuk eshte arab ai nuk eshte nje mysliman i vertete" thote Kadafi, mbreti i mbreterve te Afrikes. smiley

Me seriozisht, nuk mund te dikutohet per nje teme nqs dikush ka perqasje ndaj temes sipas besimit dhe dikush tjeter ka nje perqasje sipas aresyes. Nuk ka asnje piketakimi qe mund ti lejoje njerit ta terheqi tjetrin drejt vetes. 

Kjo teme mund te diskutohet vetem si çeshtje parimore, e drejta e besimit, e ndergjegjes. Ku mbaron liria ime dhe ku fillon liria jote? çfare detyrimesh mund te veje shteti mbi ty? A mund te detyroje ai te mbash shami? Po te mos mbash shami? Parimisht me duken te dyja rastet te padrejta pavaresisht mendimit tim personal. 

 

DREJTE!

PS: Thjesht po kuvendojme! Asgje tjeter.

Po, harrova te them se e drejta e shprehjes eshte po aq e shenjte sa edhe e drejta per te besuar. Keto parime duken si kontradiktore por zotesia jone ne ekuilibrin midis ketyre parimeve duhet te tregohet. Kur i meshon me shume njeres sesa tjetres i bie te mos kesh as njeren as tjetren sepse i bie ose te imponosh besimin ose te kufizosh shprehjen. 

Po arabet e krishtere cfare jane? Po indonezianet muslimane cfare jane?

Kadafi eshte nje tiran qe shtyp popullin e tij dhe fene e perdor si element shtese per te mbajtur dhe ruajtur pushtetin e tij qe ka nje miksim fetar, nacionalist, komunist etj.

Per fene fjala e tij eshte zero.

@ shkinaks, nje here, dy here, tre here lejohet, por shume here jo smiley

Fli mendjen nga ana e aristokracise dhe mos e permend me.  Historikisht (dhe te leme menjane cfare eshte katranosur nga shek. 19 e tutje) doktrina islamike ishte shume kunder privilegjeve trasheguese te te gjitha llojeve, duke perfshire ketu, ne princip edhe institucionin e monarkise.  Dhe megjithese ky lloj egalitarizmi u "modifikua" me vone ne shume menyra, gjithesesi u ruajt mjaftueshem qe te ndalonte krijimin e psh kastes brahmane (ne Indi) apo aristokracise (te stilit europian) dhe si rrjedhoje, ne nje fare menyre te ruante gjithashtu nje shoqeri ne te cilen merita dhe ambicia vleresoheshin.  Nga ky lloj egalitarizmi perjashtoheshin tre grupe: sklleverit, femrat dhe infedelet. 

Keshtu qe kur flet per Islamin si "fe e aristokracise" je katerciperisht kunder vete doktrines se Islamit.  (Nga ana tjeter, realiteti i vete konkuesteve, perandorise, ne menyre te paevitueshme krijoi elita, ne kohe te ndryshme, ne vende te ndryshme, elita te cilat vetekuptohet, donin te ruanin dhe t'i trashegonin privilegjet e fituara.  Por kjo ndodhi pavaresisht Islamit, dhe jo per arsye te tij.)

Rilindja i ka "borxh" shume qyteterimet islam dhe shume elemente te kesaj periudhe, si sekularizmi jane marre nga civilizimi islam dhe njerez te tij qe me pas jane zhvilluar me tej nga vete dijetaret evropiane.

uehab, nja dy gjera shpejt e shpejt:  Eshte e vertete qe "Rilindja europiane" i ka ca "borxhe" civilizimit islam (sekularizmi shume i debatueshem.)  Civilizimet nuk krijohen ne "thin air" por historikisht hyjne ne "borxhe" me njera tjetren apo me parardhesit.  Sumeret, egjiptianet, greket me borxhe nga shume, romaket me borxhe nga greket, civilizimi islam me borxhe nga parardhesit e asaj zone, por dhe nga greket, perset, indianet, kinezet (respektivisht per zeron, numrat decimal, dhe manifakturimin e letres etj etj etj.)  Ne Europe i quajme numra arab, per te vleresuar ata qe i sollen ne brigjet tona, e jo ata qe i shpiken (indianet.)  Si puna e kafes, qe ne fakt eshte ethiopiane me origjine, po ne i themi "kafe turke" se "turqit/otomanet" e sollen. 

Dhe meqe ra muhabeti te kafja.  Per nje kohe "teper te gjate" kafja ne Europe importohej nga Lindja e Mesme.  Me "globalizimin e tregtise" situata ndryshoi, keshtu qe nga fundi i shek 18 nqs nje arab apo turk pinte kafe (indulgjence tradicionale) kafja vinte nga Java hollandeze apo nga Amerika Latine, sheqeri nga Indet Perendimore Britanike apo Franceze, dhe vetem uji i ngrohte ishte lokal.  Nga fundi i shek 19, fillim shek. 20 edhe uji s'ishte me "lokal" pasi kompanite europiane zoteronin "me koncesion" rezervat e ujit dhe gazit ne Lindjen e Mesme.           

Keshtu qe, ndersa eshte mire e bukur historikisht te njihen borxhet e civilizimeve, nga ana tjeter jemi perballe nje realiteti ku, hiq te ardhurat nga eksporti i "vajit te zi", eksportet e tjera te botes arabe marre se bashku jane sa te Finlandes.  Numri i librave te perkthyer ne gjithe Boten arabe (raport nga Banka Boterore) eshte 1/5 e librave te perkthyer ne Greqi, me 11 mil banore.  Ish-civilizimi i "letres" dhe i shkences publikon 1.1% libra ne vit kur arabet jane 5% te popullesise boterore.  Nga ajo 1.1%, 17% e tyre jane fetare, krahasuar me 5% qe eshte mesatarja boterore per publikimin e librave fetare.  Statistikat per arritjet, publikimet ne shkence, s'jane as per t'u permendur. 

Keshtu qe mire e bukur ishte e "kaluara e ndritur" por si i behet se sotmes dhe se ardhmes, aty eshte halli.  Dhe jo, peshorja Lindje vs Perendim filloi te anonte nga Perendimi para "gjetjes se naftes", qe nga Traktati i Karlowitz (po teme tjeter.)

monde do te flas edhe sonte ishalla e sheh se jam pa kohe si te kam then, dhe si kam pare mbreme.  se paska ardhe edhe vehabisti ne ndihmen time. ti se njeh islamin nese nuk e quan fe e aristorkracise. vetem ne islam ke mundesi te blesh parajsen me pare. nje here tjeter flasim. dhe islami nese shohim historine, flas per fillimet hapjen e tij ja detyron jo kthimit te plebes ne islam, po te aristokracise ngado ku ka ecur.

kjo nje. tjetra. kur arabet ishin muslimane atehere u perhapen ne te gjithe boten dhe ajo cka ne quajme rilindje eshte thjeshte hasja e kultures greke nga ana e evropianeve (medici ne firence mbajne nje peshe te madhe) te ruajtura nga ana e universiteteve islamike, cordoba ne vecanti. dmth clirimi i europes nga pesha e kishes. dhe kjo shenoi edhe renien e islamit pastaj.

te tjerat jane fakte politike dhe gjeopolitike cka nuk i perkasin kesaj teme.

emo, sorry man, une jam per ate qe nese ti ndihesh mire duke mbajtur nje rrobe hekuri ne shpine ta mbash, nese dikush te detyron, do te ngrija zerin qe te hiqej ajo rrobe. por duke e njohur realitetin islam ne shqiperi do te thoja se shamia e gocave dhe mjekra e cunave muslimane eshte thjehste revolte. dikush vishet punk, dikush black, dikush behet deshmitar i jehovait, dikush musliman. dikush murgeshe. jane revoltat e te rinjve ndaj shqetesimeve shoqerore.

ndaj, per ferexhene, nese ajo komshia jote ndihet mire ashtu ti s'ke pse ndihesh ne siklet, nese jo ndihmoje te arratiset e te shkoje ne komunitete. une s'do ja rekomandoja time motre, apo nuses time.

por do te thoja se per mua me duket me teper shtypje e femres kur e shoh te veshur me tanga, sepse ende nuk ka njohur nje femer te me thoje se ndihet me mire me tanga se sa me slip. te gjitha veshin tanga per te qene te pelqyeshme, dhe kjo me duket problem. dhe nuk me eksitojne me tangat. dhe eshte njelloj problem si te detyuroshesh te mbash ferexhe ne vere, si tanga kurdo.

 

dhe une jam shqiptar, den baba den shqiptar. dajet i kam shehlere qe thone se jane prej irani, por kjo s'ka te beje.

 

U te paste nena ty mor bir! Se ene Olsi Jazexhi thote qe o prej EQYPti..masanej me fjale goje mbahesh ti qe koke per Isfahani apo e ke me tapi? Jo per gjo po ne te tjereve na ka humb vula qe kur u bome ymet-xhi per nji pale poture.

 

Qafir, c'e deshe smiley (Per hir te muhabetit te embel qe kam me shkinaks, e anashkalova ate pjese, po s'qeka e thene, vajte dhe e germove lol)

@shkinaks, gozhde patkua u be ajo ceshtja e aristokracise.  Po nejse, une do kapem me pjesen me te rendesishme te postit te fundit.

por do te thoja se per mua me duket me teper shtypje e femres kur e shoh te veshur me tanga, sepse ende nuk ka njohur nje femer te me thoje se ndihet me mire me tanga se sa me slip. te gjitha veshin tanga per te qene te pelqyeshme, dhe kjo me duket problem. dhe nuk me eksitojne me tangat. dhe eshte njelloj problem si te detyuroshesh te mbash ferexhe ne vere, si tanga kurdo.

Ku i sheh mer lal tangat e femrave?  (Flasim per te brendshmet e jo ato te plazhit se teme tjeter)  Apo shtypjen e tangave?  Nuk te shtypin, s'po ze be, por me beso kur t'thom qe s'te vrasin hic smiley.  Kush te ka genjy e t'ka thene qe i veshin/m per te qene te pelqyeshme?  Po ja ta thom une, se c'dolli nje llaf i keq qe s'ka lezet te shihen vijat e te brendshmeve kur vesh pantallona.  E me thene te drejten, llaf me vend.  

S'te eksitojne me the?  Po mire mer, mos u merzit, njerez jemi edhe na dha i Madhi vullnetin e lire te ndryshojme mendjen.  

Nejse, good news per shijet e tua, por edhe per levizjen anti-tanga.  Ka kohe qe iu eshte qare ky "hall i madh" ene ka bere frengu te brendshme anti-tanga, anti-vija, seksi e anti-shtypese.      

Vate dhe kjo pune, ferexhese ne vere si do i behet?!

naughty....  smiley    Kur dul ai muhabeti i kozmetikes per burra (eh te mjeret ne mer! ) dyqonit ton i bite me u qujt "Sekreti i Viktorit" ose edhe Vic's Secrets per te perzimit uniS..., ne trevat shqipfolese, E fshehta e Fitimtarit (shume appealing si emer ky, don't you think  smiley   ), dhe ne zona me te thella, per pak pragmatizim dhe komercializim eposi, "E fshehta e Mujit... dhe Halyllit", dhene me neone farfurites ne pink & blu)....  smiley  smiley  

PS Muji = Fitimtar = Viktor (t'u befte nenia... dhe moj)

dyqonit ton i bite me u qujt "Sekreti i Viktorit"

Po ashu esht' pas qujt perhere ai dyqoni; Sekreti i Tores! smiley

Ka qene "mu ke pesmetkatchi"...

...Andrea!

 

naughty, naughty boy smiley .  Ku s'te shko mendja.  Me shkrive smiley (Po imagjinoja andej nga shpellat e Dragobise ca neone "farfurites" ... loool)

PS: Iu befte nenia posi, saving grace eshte, saving grace smiley (per qejf tonin kuptohet e jo shijet e dynjase)

hahahahhaha lol. nejse. mire mer. mire. nuk asht vend me ba muahbet ky se ka kalamoj te kqij.

dikush me tha monde, njana nga ato qe rrija me to, dhe shume t etjera ma kane konfirmu se pasatj jam bo kurioz. ky eshte problemi ti i mabn mos te te duken vijat. dmth jo se ndjehesh mire po sepse te eshte imponuar. kete po thoja dhe me vjen mire qe ma konfirmon edhe ti.

dhe, jemi rrace e perzime na shqiptaret, shume. noj here tjeter do folim.  

Po me jane imponuar mua tangat, c'mund te themi per "kuriozitetin" tat?  Apo per "intervistat e konfirmimet"?  smiley  Mos bej sikur po na qa hallin, po thuj edhe njehere qe s'te eksitojne me, dhe lere fare kete pune smiley.  Djem pizevenk, s'late gje pa "komentu" (ne fakt do thosha, s'late vend pa fut hundet, por ne kete rast vihesh pak ne zor me kontekstin) smiley

ky eshte problemi ti i mban (tangat) mos te te duken vijat. dmth jo se ndjehesh mire po sepse te eshte imponuar.

Po ti qenke kunder nenshtrimit te ligjeve te marketo-kapitalizmit por pro nenshtrimit ndaj atyre te Zotit. Po sikur Zoti ene tregu t'jene nji(alla protestantce)..cer do besh ti pastajsmiley

Ketu ka te drejte djali. Po kjo revolta na nxjerr nje 'yckel' tjater: qenka si shume Hobbes-iane dmth te gjithe kunder te gjitheve dhe behet nje lemsh i papam! Dmth u dashka prit sa te plaken te rinjte qe te ulet ritmi i 'revoltes' eh? Po Shqiperia me 50% te popullates nen 30 vjec si t'ia beje?

or duke e njohur realitetin islam ne shqiperi do te thoja se shamia e gocave dhe mjekra e cunave muslimane eshte thjehste revolte. dikush vishet punk, dikush black, dikush behet deshmitar i jehovait, dikush musliman. dikush murgeshe. jane revoltat e te rinjve ndaj shqetesimeve shoqerore.

Për të komentuar tek Peshku pa ujë, ju duhet të identifikoheni ose të regjistroheni (regjistrimi është falas).