Dije cilësore, universitet cilësor

Çfare cilësie kanë tekstet që ju jepen për përdorim studentëve në universitetet shqiptare?Gazetari Andi Tela, në debatin e organizuar nga Televizioni Klan me ministrin e arsimit Zotin Fatos Beja, tregon para kamerës një libër atlasi të studentëve të gjeografisë të Universitetit të Tiranës. Në të, emërtimet janë akoma ato të kohës së komunizmit; rasti më flagrant ai i qytetit të Kuçovës: në atlas

2 Komente

Shkrim i sakte. Nese duam te "globalizohemi", siç i thone fjales, ne duhet te perqasim diturite tona me ato te europianit apo amerikanit. Nuk besoj se keta te fundit te kene tru me te madh se Shqiptaret.

Me sa di une, ka ca perpjekje, kohet e fundit, per te riperterire tekstet universitare. Sidomos ne lemin e letersi-filozofise (ku dhe jemi pertoke fare). Shkencat teknike mbahen disi, perjashtuar anen informatike ku jemi zero.

Persa i perket Fakultetit Filologjik, ketu duhet revolucion dhe madje i "dhunshem". Tekstet duhen permbysur zgupthi, sidomos seksioni i letersise se huaj. Te mos flasim pastaj per filozofine ku nuk ka nje njohje te sakte te saj, qofte dhe nga ana e profesoreve (filozofe mejhanesh).

Te blogu s  po hyj dot dhe komentin po e le ketu:

Self , ke vene gishtin mbi plage por kjo plage (mungesa e dijes cilesore) ka disa faktore :

1.Kurikulat-te kopjuara apo te pershtatura (perditesimi te dhenave, fakteve, kendveshtrimeve me teper eshte problem ne shkencat e historise, ekonomise )

2. Profesorati: nje diplome e marre jashte vendit, nje master too, a eshte ekuivalent me nje hight perfomance ?? Dyshoj . Ketu eshte bere nje debat muaj  me pare( studentja e sapodiplomuar te ciles i ishte premtuar mbajtja si pedagoge dhe me pas ju vu sterkembshi) Universitetet private kur licencohen ose kur bejne marketing rreshtojne emra Doc. Prof me shume pervoje por ne fakt keta kane nga nje cikel leksionesh aty ose jane te punesuar ne 2-3 universitet.

3. Akreditimi -mbetet nyja kryesore prej nga fillon nje arsim cilesor dhe konkurues;

4. Struktura e arsimit te larte ku perfshihet edhe kurikula. Karta e Bolonjes ka pese vjet qe mbllacitet dhe ende s ka marre drejtim.

5.Menaxhimi arsimit te larte: autonomi apo gjysem autonomi e kontrolluar nga qeveriu radhes? Buxhetimi arsimit tjeter problem i mprehte. Mire ja kurikulat-tekstet i beme perdendimore dhe cilesore po mjediset, laboratoret, mjetet ndihmese dhe kryesorja: raporti arsimim-kerkim shkencor-tregu i punes.Pertoke fare te pakten deri tani.Sa perfshihen studentet ne kerkim shkencor dhe si inkurajohen ata q ekane talent dhe prirje? iorganizmi A.Shkencave kete synoi.Te presim...

6. Politika per arsimin: arsim elitar apo masivizim. Hapje Universitetesh- kotece ne cdo rreth apo krijimi i nje strukture te shkallezuar? Arsim i mesem profesional- Shkolla te larta profesionale- Universitete elitare.

Radha e problemeve fillon nga 6 tek 1.

 

Për të komentuar tek Peshku pa ujë, ju duhet të identifikoheni ose të regjistroheni (regjistrimi është falas).