Bëhu i ditur të jesh i lirë

(Mbi debatin për Skënderbeun)

"Të çmitizosh figurën e Gjergj Kastriotit do të thotë të bësh sulm kundër konceptit të lirisë." Ky titull gazetash që i atribuohej shkrimtarit Ismail Kadare, lexuar në pasqyrën e shtypit të mëngjesit, më tërhoqi vëmendjen sepse më prekte edhe në punën time. Kam mëse dhjetë vjet që botoj një revistë (Përpjekja) synimi i së cilës është futja e frymës kritike në kulturën shqiptare, e, në këtë kontekst, edhe çmitizmi (dekonstruktimi) i shumë miteve të nacional-komunizmit në emër të diturisë dhe lirisë. "Fac sapiens liber eris" (bëhu i ditur që të jesh i lirë) është edhe motoja e revistës. Kurse Kadareja na thotë, se të çmitizosh do të thotë të jesh kundër lirisë për robërinë. Dhe kjo nuk përbën një diferencë të vogël, por është bash e kundërta.
Kur hapa gazetën pashë se teksti ishte edhe më agresiv: "Çmitizimi i figurës së Gjergj Kastriotit është një nga turpet e kombit shqiptar. Ka disa autorë që janë përpjekur ta bëjnë këtë gjë në mënyrën më të pafytyrë. Te jesh kundër kësaj figure do të thotë të jesh kundër lirisë për robërinë." Me një të rënë goje, çmitizimi bëhet "të jesh kundër" mitit dhe të jesh kundër tij bëhet "të jesh për robërinë". Ca më poshtë del, se kjo do të thotë edhe të bësh një turp që nuk e paska bërë kush në Evropë. Edhe ky pohim është bash e kundërta e asaj që di për Evropën.
Duke shfletuar shtypin pashë se debati qënka ndezur pas botimit të monografisë së Skënderbeut të Oliver Schmitt, përkthyer nga Ardian Klosi. Në fakt, për mua dhe revistën Përpjekja ky është një debat i vjetër dhe i marrë e rimarrë në argumenta gjithashtu. Mjaft të lexosh Përpjekja 15 -16 (Mbi rolin e miteve në historinë e Shqipërisë, Tiranë, Dhjetor 1999) që përmbledh materialet e një konference me të njëjtin titull që u mbajt në Londër, me studiuesit më në zë ndërkombëtarë të historisë së shqiptarëve (ndër të cilët Natalie Calyer, Berndt Fischer, Noel Malcolm), që është botuar edhe në Angli nën titullin "Albanian Identities". Po ashtu, polemizime ndaj veprës së Kadaresë, si një prej farkuesve kryesorë të miteve të nacional-komunizmit, gjenden që në numrin e dytë të Përpjekjes. Megjithatë, është për t'u trishtuar kur sheh se me kalimin e viteve, në vend se të shfaqen historianë, studiues e pedagogë të rinj me frymën e studiuesve të sipërpërmendur shoqëria jonë, duke filluar nga shkollat apo akademitë, ka prirjen të ngurtësohet në klishetë nacional- komuniste, çka reflektohet pastaj në formën më banale në mediat. Duke parë këtë realitet, një studiues i huaj më tha një ditë me të qeshur, se intelektualisht ju duket se nuk jetoni në shekulin XXI, por në mesin e shekullit XIX. Edhe Oliver Schmitt, një nga mendjet e ndritura të shkencës austriake, të cilin kam pasur rastin ta takoj personalisht para disa muajsh, me rastin e një konference shkencore në Vienë, me të qeshur do t'i marrë sulmet që i bëhen. Por, ajo e qeshur ne duhet të na ndihmojë të kuptojmë se ka ardhur koha të rritemi, se në botën e dijes e të qytetërimit nuk mund të hyjmë si fëmijë mbi kalin e Skënderbeut, por si të rritur me punë e studim serioz. Nuk mund të vazhdojmë të jemi ilustrim i thënies së Shtadmylerit, të afro një shekulli më parë, se ballkanasit nuk janë pjekur ende të shkruajnë historinë e tyre.

Miti i Skënderbeut dhe e sotmja

Le ta marrim pak më shtruar. Nëse do të kërkonim të ishim mirëkuptues me nacional-komunistët tanë të shndërruar në nacional-romantikë të vonuar, do të thoshim se thelbi i idesë së tyre konsiston në atë se Skënderbeu është simbol i luftës së shqiptarëve për liri (dhe për bashkim me Evropën thotë Kadareja) dhe, si i tillë, nuk ka pse preket. Ka nga ata që thonë se edhe nëse është përrallë "le ta mbajmë si përrallë" apo se "na duhen heronjtë". (Pëllumb Kulla, Franko Egro, Shekulli, 18 nentor 2008). Me fjalë të tjera, sipas tyre, po të fillosh të shkruash apo të botosh një histori shkencore të Skënderbeut, sipas së cilës del se Skënderbeu mund edhe të mos ketë qenë shqiptar, se ai nuk na paska ndërtuar ndonjë shtet të pavarur shqiptar, se ai nuk është bashkuar për të luftuar vetëm me shqiptarë për interesa shqiptarie, por se është bashkuar edhe me sllavë etj. për interesa fetare dhe pronësie, se ka qenë vasal i mbretit të Napolit dhe, si i tillë, ka bërë edhe ndoca masakra në Puglia, se ka marrë Krujën jo me ndonjë luftë nacional-çlirimtare, por me një ferman të rremë; kjo do të thotë që njerëzit të humbasin dashurinë për të. Dhe kjo humbje dashurie për Skënderbeun do t'u shkaktoka thyerjen e shtyllës kurrizore apo helmimin e palcës së saj dhe rënien përtokë. Pra, edhe humbjen e heroizmit e të ndjenjës së lirisë e me rradhë. Po a është kështu? Aspak. E ka provuar koha e Enver Hoxhës këtë dhe po e provon edhe kjo e sotmja. Ju siguroj unë, sikur të gjithë shqiptarët të marrin vesh e të binden se Skënderbeu paska qenë thjesht një maskara, asgjë nuk do të ndodhë. Ne do të mbetemi po kaq përtokë sa ç'jemi, sepse robëria më e madhe është ajo e paditurisë. Sepse sot problemi nuk është ai i shekullit XIX kur u ngjiz miti i Skënderbeut: të bëhej Shqipëria si shtet dhe shqiptarët të kishin një ndjenjë kombëtare. Sot problemi është të bëhen shqiptarët e shekullit XXI, shqiptarët me një ndjenjë qytetare të kohës që jetojmë sepse Shqipëria, për mirë a për keq të shqiptarëve, është bërë dhe shqiptarët, për mirë a për keq, një ndjenjë kombëtare e kanë. Dhe për këtë nuk na ndihmon dot miti i Skënderbeut, por duhen të tjera instrumente intelektuale e shpirtërore. Poende, sot (ashtu si edhe në kohën e diktaturës) jetojmë në një kohë kur shqiptarët nuk kërkojnë të çlirohen nga ndonjë armik i jashtëm, por nga armiku i brendshëm që janë shqiptarët vetë - në thelb padituria e tyre, - armik ky i njëjtë me Enver Hoxhën i cili, megjithëse e mbushi Shqipërinë anekënd me buste dhe statuja të Skënderbeut, i masakroi shqiptarët në atë farë feje sa ikën nga sytë këmbët nga Shqipëria e tij dhe vazhdojnë të ikin edhe sot e kësaj dite, megjithëse Skënderbeun nuk e ka lëvizur njeri nga kali. (Dikush do të më përmendë shqiptarët e Kosovës, por në thelb mendoj se e njëjta gjë mund të thuhet edhe për ta dhe çështjen e tyre: se armiku i tyre më i madh është padituria. Dhe është kulmi i paditurisë, në mos marrëzi, të mendosh se evropianët si Schmitt shkruajnë ashtu për Skënderbeun sepse kanë hall që të diskreditojnë çështjen e shqiptarëve të Kosovës. Pikërisht, një mendim i tillë i diskrediton më shumë se çdo gjë ata sepse i tregon të papjekur kulturalisht për t'u bërë pjesë e komunitetit evropian). Në fakt Skënderbeu nuk luan dot nga kali për të na ngritur në këmbët e dijes, përkundrazi ai ka kohë që përdoret nga nacional-komunistët e ricikluar për të mbajtur në këmbë ata që na mbajnë ne përtokë. Dhe vetë ai i gjori ka nevojë të çlirohet nga kali ku e kanë mbërthyer për ta keqpërdorur dhe të dalë në dritë me gjithë vërtetësinë e tij.

Të bëhen shqiptarët e shekulli XXI

Dhe tek problemi "të bëhen shqiptarët e shekullit XXI" hyn edhe debati i fundit mbi nevojën apo jo të dekonstruktimit të miteve nacional - komuniste.
Sipas meje, mjafton të lexosh shumicën e debatuesve për të parë se sa i nevojshëm është dekonstruktimi i miteve. Le të radhis disa argumente.
Së pari, duhet thënë se të dekonstruktosh një mit nuk do të thotë thjesht të jesh kundër tij, apo ta hedhësh poshtë atë (ndonëse edhe kjo mund të jetë), por të kuptosh se si e pse është ndërtuar ai. Në këtë kontekst, edhe dekonstruktimi i mitit të Skënderbeut nuk ka lidhje me njohjen e historisë së shekulit XV, por me njohjen e historisë së shekulit XIX pra me tërë atë proces identitet ndërtues në shekullin XIX që e nxorri Skënderbeun nga historia nëpërmjet një procesi selektiviteti dhe e ktheu në mit e simbol. E, në këtë kuptim, vetë fakti që shqiptarët, ndonëse me vonesë, kanë filluar të ndajnë mitin nga historia përbën një hap përpara drejt njohjes. Vetë fakti që historia e Skënderbeut pranohet se mund të jetë e ndryshme nga ajo çka u është mësuar në kohën e Enver Hoxhës është një hap edhe drejt dekonstruktimit, çka do të thotë një hap drejt njohjes së historisë shkencore të kohës së Skënderbeut dhe, po ashtu, të historisë së ngjizjes së mitit të tij në kohën e Rilindjes. Një hap drejt vetëdijësimit se tjetër është historia e tjetër është miti i nacionalizmit shqiptar; se për tjetër gjë na duhet historia (për të njohur më mirë vetveten) e për tjetër gjë na ka shërbyer apo na shërben miti historik e prandaj njerëzit e ditur e të pjekur këto i ndajnë.

Së dyti, dihet se mitet shërbejnë si fillesa përbashkuese frymëzuese, se ato i japin kuptim jetës së një komuniteti, i japin edhe identitet. Por, nga ana tjetër, edhe ky përbashkim në një identitet kolektiv ka rreziqet e veta që i ka provuar dhe vazhdon t'i provojë historia. Rreziku më i madh është se, duke u bërë pjesë e një komuniteti që ndan disa simbole identitare, njeriu rrezikon të humbasë lirinë e vet si individ. Shpesh njerëzit e kanë më të lehtë të strehohen tek identitete kolektive se sa të zhvillojnë individualitetin e tyre. Por kjo i bën shumë të vegjël si individë përpara kolektivitetit dhe heronjve që i simbolizojnë ata; krijon një ndarje të tillë saqë individi nuk bëhet dot më shpëtimtar i vetvetes, por e pret shpëtimin nga heronjtë imagjinarë që në jetën reale shpesh nuk i gjen kërkund, ose i gjen në trajta aventurierësh paranojakë e delirantë. Ky është një nga rreziqet, por jo i vetmi.
Sikurse thotë një antropolog i njohur italian "identiteti, i cilit çdo lloji qoftë (etnik, nacional, personal etj.) është një varfërim, një heqje e diçkaje, një reduktim i mundësive si për pupujt edhe për individët" (Francesco Remotti "Contro l'identita" 1996). Veçarisht është e vërtetë kjo kur identiteti shihet sipas një qasjeje esencialiste, si gjetje dhe ruajtje e një bërthame të pandryshueshme. Mjaf të kesh parasysh se si ne kërkojmë të heqim e harrojmë historinë e gjatë të bashkjetesës me sllavë, turq, grekë vllehë, maqedonas në emër të identitetit tonë për të kuptuar këtë varfërim.
Jo vetëm kaq, por çështja shtrohet edhe se çfarë mund të ndodhë me ata individë apo grupe që nuk i ndajnë simbolet apo ritet e një komuniteti. Mund të ndodhë deri ajo që u ndodhi çifutëve që, duke u konsideruar si mish i huaj, dikush pati idenë makabre t'i asgjësojë edhe fizikisht. Dhe ideologjia që shkoi deri këtu ishte e ndërtuar bash mbi mite nacionaliste. Dikush mund të thotë se kam shkuar larg në krahasim, por lexoni se ç'shkruan një nga skënderbejanët e shekullit XXI në debatin e fundit: "kombi, atdheu imponohet me të gjithë madhështinë e së shenjtës. Dekretet e tij janë imperative. Bindja ndaj tyre është pa kushte. Ai imponon tabutë e tij, ritet, ceremonitë, heronjtë dhe simbolet e tij – shkelja apo rrëzimi i tyre (qoftë dhe në tentativë) është thjesht tradhti ndaj kombit". (Mira Meksi, Shekulli, 18 nëntor 2008). Këto fjalë, për besë, nuk do të guxonte t'i thoshte kaq hapur edhe Hitleri kur proklamonte madhështinë e kombit gjerman dhe përgatiste zhdukjen e çifutëve, social-demokratëve, priftërinjve në emër të simboleve e riteve të tij. Personalisht m'u ngjethën mishtë duke i lexuar sepse m'u kujtuan tërë ata bashkëvuajtës që për një tentativë arratisjeje dënoheshin nga dhjetë deri në 25 vjet burg, deri edhe me vdekje për "tradhëti" ndaj atdheut.
Prandaj nuk duhet harruar asnjëherë se mitet e atdheut, ata që pretendojnë se janë mbrojtësit e tyre/tij, i kanë përdorur jo rrallë si instrumente pushteti për të shtypur lirinë e individëve dhe grupimeve që mendojnë ndryshe. Sikurse thotë Durrenmatti: "shteti e quan gjithmonë veten atdhe kur përgatit një vrasje".

Së treti, aftësimi i njeriut për të dalluar mitin nga e vërteta shkencore ka të bëjë pikërisht me diturimin e tij, me fjalë të tjera me rritjen e pjekurinë e tij, prandaj edhe të lirisë së tij. Çështja që ngrihet është: a duhet apo nuk duhet që shqiptarët ta lexojmë një libër si ai i historianit Oliver Schmitt? A duhet që tekste të tilla të hyjnë në programet tona shkollore? Apo duhet të bëjmë sikur libra të tilla nuk ekzistojnë?
Disa mbrojtës më të sofistikuar të mosdekonstruktimit të mitit kanë hedhur idenë që të vërtetën shkencore le tua lemë akademikëve, pa e ngatërruar punën e tyre me punën e shkollave: "E vetmja mënyrë që akademia t’i shkoqitë me urtësi mitet kombëtariste totalitare të trashëguara nga Rilindja dhe periudha komuniste, është që të lihet ta bëjë këtë në pavarësi të plotë nga shkolla, kultura popullore, simbolet kombëtare dhe përdorimi i rrëfenjave historike si instrumente të edukimit etik dhe qytetar të shtetasve." "Historia e Shqipërisë, ashtu siç është përpunuar në formë mitologjike, është pjesë e misionit të shkollës për t’u dhënë fëmijëve një identitet qytetar modern. (Ardian Vehbiu Shekulli, 18 nëntor 2008) Po a është vërtet kështu? A formojmë vërtet një identitet qytetar modern duke i ushqyer fëmijët me mite nacionaliste ashtu siç janë farkuar ata një shekull e gjysëm më parë dhe përforcuar me frymë totalitare nga diktatura komuniste? Mjafton të shohësh klishetë nacional-komuniste me të cilat trajtojnë këto argumente gazetat shqiptare, apo reagimet në internet të shumicës së atyre që kanë qenë fëmijë në kohën diktaturës, për të kuptuar se nuk është kështu. Mjafton të shohësh se deklaratat absurde, e njëherësh paternaliste e delirante të Kadaresë, që janë një turp për një intelektual të kohës sonë, shihen prej tyre si fjalë të shenjta, për të kuptuar se nuk është kështu. Nëse fëmijëve tanë do t'u tregojmë gënjeshtra, edhe ata do të vazhdojnë të tregojnë gënjeshtra e ne do të vazhdojmë të kultivojmë kulturën e rrenës dhe manipulimit. Jo vetëm, po cila qenka mosha në të cilën fëmijëve u duhet thënë e vërteta duke patur parasysh se fëmijëria vazhdon deri në moshën 18 vjeç? Si u duhet thënë kjo e vërtetë, mos duke përdorur edhe ca gënjeshtra më të ngrënëshme që të mos traumatizohen? Poende, ky argument të bën të lindë edhe pyetja: pse na duhen akademikët dhe shkenca në përgjithësi? Pse vetëm akademikët u dashka ta kenë gurin e dijes (ndonëse kur ke parasysh këtë klimë bëhet edhe më e kuptueshme se pse nuk dalin dot studiues të rinj seriozë në këtë vend). Pse populli sëbashku me fëmijët paska nevojë të mbetet në padije? Për t'u sunduar më mirë nga elitat dhe akademikët e tyre, apo pse ai nuk e di se çfarë të bëj me diturinë e tij dhe me lirinë e tij? Edhe në kohën e Hoxhës vetëm udhëheqja kishte mundësi të shihte filmat e ndaluar për popullin, të lexonte librat e ndaluar për popullin apo të mësonte lajmet e ndaluara për popullin. Poende, në cilin nivel arsimimi mbarokan akademikët dhe filloka populli, sepse kjo përmban edhe një rrezik tjetër të madh: të të bëjnë "popull". Ta bëjnë "popull" edhe Vehbiun vetë.

Së katërti, mitet duhen dekonstruktuar edhe në emër të frymës së kohës kur jetojmë. Miti i Skënderbeu është një konstrukt historik i ndërtuar në një kohë të caktuar dhe në një kontekst të caktuar luftrash dhe urrejtjesh nacionale. Pra, kur ai trajtohet si mit, çështja nuk duhet shtruar se si "ka qenë" Skënderbeu por "si dhe në ç'kontekst është konstruktuar" miti i Skënderbeut. Sikurse e kam shkruar edhe herë tjetër, ai është një mit i rimarrë i rikonstruktuar mëse një herë. Ai është konstruktuar së pari si mit në emër të krishtërimit, kur u mbiquajt "kalorës i krishtërimit", kurse dy tre shekuj më vonë u rimorr në emër të nacionalizmit. Madje, kur bëhet fjalë për nacionalizmin, ai është konstruktuar e rikonstruktuar në një proces të gjatë që meriton një studim më vete. Dihet se ka pasur pretendime për "ta marrë" Sënderbeun nga nacionalizmat e vendeve fqinje ku nuk mungon edhe ndonjë projekt që ai të jetë një simbol shqiptaro/sllav. Për këtë "çudi" na flet një historiane tjetër e njohur Nathalie Clayer. Ajo vëren se ndjenja e shqiptarisë ngjyroset me antisllavizëm (pasi ishte ngjyrosur me antiturqizëm dhe antigreqizëm) në fillim të shekullit të XX nga veprimtarët patriotë katolikë të krahinës së Shkodrës. Ndërkaq, sipas saj, në periudhat e mëparshme, ishin bërë përpjekje të ndryshme, sidomos nga ana e mirditorëve, për të bashkëpunuar me fqinjët malazezë ose serbë, kundër “turqve”. Po ashtu, disa qarqe italiane vazhdonin të mendonin për një afrim midis Malit të Zi ortodoks dhe veriut shqiptar katolik, nën ombrellën e tyre. Kurse Austro-Hungaria, që kërkonte të pengonte përparimin serb dhe malazez në drejtim të Adriatikut, kishte si interes të përforconte dallimet “shqiptar” kundrejt “sllav” dhe “katolik” kundrejt “ortodoks”. Në këtë kontekst një nga promotorët e planit austro-hungarez të veprimit në Shqipëri, Ludwig von Thalloczy, pohonte se duhej vepruar kundër projektit italian dhe sillte shembullin e letërsisë popullore serbe e cila “po përparonte” në malësitë e veriut, në rajonet e Shpuzës dhe të Podgoricës dhe po përhapte një lloj besimi shqiptaro-sllav përmes figurës së Skënderbeut që paraqitej si luftëtar sllav, duke përmendur veprën e priftit françeskan kroat Andrija Kačić- Miošić (Razgovor ugodni naroda slovinskoga, Venise, 1756) e cila i këndonte bëmave të Skënderbeut dhe që ishte bërë shumë popullore (Natalie Clayer, "Aus origines du nationalisme albanais", Paris 2007).
Që ky projekt shqiptaro-sllav të mos realizohet, siç e shpjegon më tej Clayer, ndikuan shumë gjëra, përveç të tjerash edhe nacionalizmat e sllavëve. Por, me çka thashë më sipër, desha të ilustroj se kemi të bëjmë me projekte konstruksionesh identitare të shekullit XIX - XX dhe se, sikur disa rrethana që lidhen me lojën e forcave në shekullin e XIX - XX të kishin qenë ndryshe, do të kishte qenë ndryshe edhe konstrukti i mitit Skënderbe.
Problemi është, se ne kemi patur fatin e keq që dorën e fundit dhe më të gjatë ky konstrukt nacionalist e ka marrë në simbiozë me ideologjinë komuniste të Enver Hoxhës, që e përdori për interesat e veta të pushtetit, veçanërisht pas prishjes me BS, kur Skënderbeu zëvendësoi Stalinin në sheshin qendror të Tiranës. Në sajë të këtij manipulimi me frymë tejet totalitare, që edhe shkencën e vinte në funksion të ideologjisë, sikurse e thotë edhe Oliver Schmitt, Skënderbeu do të merrte përmasat e veta "më irreale", si projeksion në Mesjetë i vetizolimit të Shqipërisë/kështjellë që u bën ballë sulmeve të imperializmit dhe revizionizmit. E kjo pjesë sigurisht i djeg më shumë edhe Kadaresë, si farkues i kësaj mitologjie nacional - komuniste, me librat e tij të shumta për mesjetën shqiptare të trajtuara me këtë simbolikë. Edhe figurativisht, imazhi i Skënderbeut i ndërtuar nëpërmjet skulpturës dhe bustit të Paskalit, e shumë veprave të tjera të asaj kohe, është ai i një luftëtari të egër mbi kalë, shumë i ndryshëm nga imazhi që ka qarkulluar në vendet evropiane: ai i një plaku të urtë e të ditur, njeri i armëve sigurisht, por edhe i qytetëruar dhe i formuar.
Në këtë kontekst, le të them edhe dy fjalë për mitin si përrallë që u tregohet fëmijëve. Sigurisht, fëmijëve të vegjël ne do t'u flasim për Skënderbeun dhe për kalin e tij. Në mos për gjë, sepse ata e shohin kudo në sheshet e qyteteve. Por, sipas meje, assesi nuk duhet t'u flasim ashtu sikurse u është folur gjatë izolimit/dimrit të madh. Kjo nuk ndikon aspak për formimin e tyre me një identitet qytetar modern. Sot edhe përrallat/përralla me njerëz apo me kafshë që u tregohen fëmijëve janë ndryshuar me synimin që të transmetojnë një tjetër kulturë. Ato janë ndryshuar psh. për të edukuar fëmijët me një tjetër frymë përsa i përket raportit të burrit me gruan. Ato janë ndryshuar për të ndryshuar qëndrimin e fëmijëve ndaj kafshëve. Ato janë ndryshuar për të ndryshuar qëndrimin e fëmijëve ndaj luftës dhe paqes. Edhe mitet ndryshohen, apo harrohen, apo ndërtohen të tjera në funksion të kohës që jetojmë dhe aspiratave të tjera që kemi. Pra, nëse Kadareja shkruante në vitet e komunizmit se shpata e shqiptarëve të Skënderbeut ishte e drejtë, pasi shqiptarët ishin të mirë, kurse shpata e turqve (jatagani) ishte e shtrembër sepse ata ishin të këqij (Shih poemën për fëmijë "Në muzeun e armëve", Tiranë, 1989) nuk është me vend që sot, në kohën e aspiratës për të hyrë në Evropë sëbashku me turqit, të krijohet tek fëmijët i njëjti imazh për ta si ai i kohëve të luftrave nacionaliste apo të izolimeve nacional-komuniste. Skënderbeu si mit, ashtu si është ndërtuar në mitologjinë nacional-komuniste, nuk mund të përdoret në kohën e sotme edhe tek fëmijët. Ai nuk mund të jetë njëherësh edhe frymëzues i armiqësisë edhe inspirues i miqësisë dhe bashkimit me turqit, grekët, serbët, maqedonët etj. në Evropë. Jo vetëm, por kjo krijon edhe një skizofreni të rëndë. T'u thuash sot shqiptarëve se Skënderbeu është pararendës i NATO - siç thotë Kadareja duke iu referuar luftrave të tij me perandorinë osmane - ndërkohë që Turqia ka hyrë në NATO para nesh e është kandidate para nesh për të hyrë në Evropë, kjo krijon skizofreni. Koha e sotme kërkon mite e heronj të rinj edhe për fëmijët, por edhe shikimin e miteve të vjetra sa nën filtrin e dijes shkencore aq edhe në funksion të frymës së kohës dhe aspiratave të kohës.
Nga sa di unë, e gjithë Evropa e ka rishkruar historinë e saj në këtë kontekst. Ka pasur gjithashtu edhe projekte për të rishkruar historinë e Ballkanit, po në këtë kontekst, ku kanë marrë pjesë edhe historianë shqiptarë. Duke parë reagimin ndaj librit të Oliver Schmiditt, mund të thuhet se është bërë shumë pak. Dhe i vetmi shpjegimi në thebin e vet, sipas meje, është se ata që e kanë në dorë këtë punë kanë frikë nga diturimi i njerëzve, sepse kjo do t'i bëjë të lirë ndaj pushtetit të tyre, të cilin e kanë keqpërdorur dhe keqpërdorin në formën më dramatike për atdheun e kuptuar si shoqëri shqiptare. Ja pse ngulmoj se përgjigja më e mirë ndaj histerisë së ngritur kundër librit të Schmittit është: "bëhu i ditur të jesh i lirë". (Korrieri, 30 nentor 2008)

116 Komente

 

Në rast se ti Lubonjë ke të njëjtin mendim me këtë më poshtë:

Sikurse thotë një antropolog i njohur italian "identiteti, i cilit çdo lloji qoftë (etnik, nacional, personal etj.) është një varfërim, një heqje e diçkaje, një reduktim i mundësive si për pupujt edhe për individët" (Francesco Remotti "Contro l'identita" 1996).

Atëherë nuk ke asnjë arsye të kërkosh "të krijosh shqiptarët e shek. XXI". Sepse vetë termi "shqiptarët", përmban përcaktim identitar dhe deomos të kufizuar. Unë më tej do të sugjeroja të shikoje fjalorin dhe përdorimin e fjalëve që përmbledhin përcaktim identitar - si shqiptar. Me një fjalë, në rast se ti Lubonjë, je për një identitet të hapur, ske sesi tu drejtohesh njerëzve me identitet të "mbyllur". Shko Lubonjë, në detin e madh të Evropës, provo Lubonjë tu bësh moral evropianëve. Provo Lubonjë të shkruash në tjetër gjuhë përveç shqip. Nëse nuk mundesh dot Lubonjë, atëherë kupto Lubonjë se je pikërisht i varfëruar, të kanë hequr diçka, të kanë reduktuar mundësitë si individ. 

Çfarë je ti Lubonjë si përfundim?

 

 

Ah mer Lubonje sa keq me vjen qe ky shkrim, me plot gojen mund te them qe eshte nje rreze drite qe perpiqet te depertoje ne erresiren e mykut shqiptar, do te kaloje pa u vene re dhe perfituar dicka prej tij, nga shumica e lexuesve qe harlisen sa here flet nje shkrimtar shqiptar qe nxjerr zjarr nga goja gjithmone kur dikush guxon te preke recetat "evropianiste" qe na jep dhe shpesh here me te drejte eshte akuzuar edhe per racizem. 

Kush eshte e kunderta e diturise?  Injoranca.  Tani na dalin ca shkarravites qe gjemojne se per te ruajtur mitet kombetare, s`eshte problem qe ne te vazhdojme te notojme ne injorance.  Tani gjejeni vete se ku qendron turpi.

Po pra. Per Lubonjen kisha nje fare rrespekti per ca shkrime qe i kisha lexuar, po me kalimin e kohes me duket se po kullerizohet dhe ky, po "modernizohet", po ja fut si kau peles vetem e vetem qe te duket "ndryshe" me duket.

Jo vetem thelbi dhe premisa e tij eshte per te qare hallin - qe ne emer te kritikes dhe dijes e vetmja alternative qe shtron eshte qe Skenderbeu mund dhe te kete qene maskara, sllav, kusar, gjakatar, dhe qe duhet te kete me pak merita meqe nuk paska luftuar qe ne fillim te ardhjes se tij si Rambo neper filmat po paska mare Krujen me nje dokument te fallsifikuar - po dhe menyra si persiatet. Ben 'arumenta kashte' dhe sulme personale kunder  Kadarese duke thene se ai eshte 'një prej farkuesve kryesorë të miteve të nacional-komunizmit'. Po ca lesh lidhje kane poezite qe ka bere Kadareja per Partine dhe Enverin gjate kohes se komunizmit (a thua se Lubonja atehere botonte poezi per kapitalizmin ne shtypin shqiptar) dhe premisa mbi Skenderbeun dhe rolin e figures dhe veprave te tij per kombin tone?

Simbas Lubonjes dhe shkrimit te tij i bie te dalesh ne konkluzionin qe nese nje figure e shquar e kombit nuk paska vepruar ne shekullin e XV me standartet etike dhe morale te shekullit te XXI, ai duhet hedhur ne plehra, ne emer te dijes dhe lirise dhe modernizimit, dhe qe nje komb nuk paska nevoje per figura te tilla meqe ne tashme nuk e ringjallkemi dot kalin e Skderbeut dhe te kalerojme me te drejt Evropes dhe Amerikes tani ne shekullin XXI.

Nje femije i klasit te peste me pak fare njohuri per historine e kombit shqiptar e kupton rendesine e Skderbeut dhe rolin e tij jo vetem ne cka ai beri ne kohen qe jetoi, po dhe ne shekuj me vone, qe  inspiroi dhe nxiti shqiptaret qe te mos humbasin kurre identitetin dhe shpresen per liri dhe pavarsi dhe identitet kombetar, edhe kur gjasat per dicka te tille jane pothuajse inegzistente. Kurse simbas Lubonjes ne duhet ta 'hedhim foshnjen bashke me ujin e piset' dhe te kullerizohemi dhe "modernizohemi".

Dhe se fundi, se pertoj te lexoj gjithe komentet me poshte nese eshte permendur, por nuk e kuptoj manine e Peshkut per tu bere flamurtari i gerrverrosjeve shqiptare ne internet. Sa qef keni per te sjelle shkrime pa vlera por qe vetem te cajne menderen!

 

Rreziku më i madh është se, duke u bërë pjesë e një komuniteti që ndan disa simbole identitare, njeriu rrezikon të humbasë lirinë e vet si individ. Shpesh njerëzit e kanë më të lehtë të strehohen tek identitete kolektive se sa të zhvillojnë individualitetin e tyre.

Ky "postulat" mbi raportin e lirisë së individit dhe identitetit kolektiv të cilit ai i përket, ndërsa ka vlera etiko-morale të nivelit të një shoqërie utopike, mbetet megjithatë i pathemeltë për të argumentuar mangësitë e shoqërisë shqiptare të shkaktuara nga miti (ndër të tjera mite) kaq i përfolur i Skënderbeut.

Një argumentim i tillë do ishte krejt me vend nëse shoqëria shqiptare do fqinjëronte me shoqëri të cilat do ishin divorcuar ndërkaq nga revanshizmi po aq tribal i përkatësisë identitare - pansllavizmi, feja ortodokse, fv, ose pikëpamjet filistine se shqiptari është kafshë me bisht, nënnjeri, apo programet akademike të financuara nga shtetet përkatëse dhe institucionet e tyre fetare - lista është e gjatë.

nëse Kadareja shkruante në vitet e komunizmit se shpata e shqiptarëve të Skënderbeut ishte e drejtë, pasi shqiptarët ishin të mirë, kurse shpata e turqve (jatagani) ishte e shtrembër sepse ata ishin të këqij (Shih poemën për fëmijë "Në muzeun e armëve", Tiranë 1989) nuk është me vend që sot, në kohën e aspiratës për të hyrë në Evropë sëbashku me turqit, të krijohet tek fëmijët i njëjti imazh për ta si ai i kohëve të luftrave nacionaliste apo të izolimeve nacional - komuniste.

Deri para kësaj pjese autori u binte borive të "kontekstit," të cilin këtu e harron, çuditërisht... Nuk qenka me vend të përmendësh një kontekst, një pjesë të historisë të kombit tënd, meqë sot aspirokemi të hyjmë në Europë sëbashku me Turqinë?! Ç'lloj vetëçensurimi të përçudshëm na ofron Lubonja? Është kjo gjuha e "dijes?" Skizofrenia më duket e keqvendosur...

Poende, në cilin nivel arsimimi mbarokan akademikët dhe filloka populli, sepse kjo përmban edhe një rrezik tjetër të madh: të të bëjnë "popull"

Për një intelektual, kjo pyetje do transformohej në retorike vetiu, sepse një intelektual nuk ka posaçërisht nevojë për mite, ndërsa populli, me sa shohim, po.

Ta bëjnë "popull" edhe Vehbiun vetë

Më mërzit fakti që gjej cic-mice të tilla prej forumesh virtuale edhe në shkrimet e atyre që mbahen si mëshirimi i vetë dijes dhe kulturës së debatit.

 

Kush ka pas "me nder nderin" te lexoj "Between a Virtual World and a Real World" te Lubonjes, e merr vesh qe e ka marre ferra uraten ...

Not long ago, for example, I wrote of myths and mentioned Skenderbeg and the Battle of Kosovo. I told of how the Albanians have forgotten that Skenderbeg was a Slav. I was attacked by Ismail Kadare, incensed at how I could possibly say that Skenderbeg was a Slav and that the history and culture of Albanians is on the level of Serbs. >>

That's the way it is with our culture, which is mythomaniac, national-communist, romantic, self-glorifying. You can't say anything objective without people getting angry. The Albanians are a people who still dream. That is what they are like in their conversations, their literature...In light of Hoxha and 'pyramid schemes, Albanians are a people who still dream. That's just the way they are..

That's just the way "we are"?  Than what the hell are you? Kafshe njerez, po c'do beje populli shkrete, kur ta kane me te futurit "dhe te ndriturit/diturit e kombit."  Per inat te vjehrres fle me mullinane, per inat te komunizmit shan dhe Gjergj Kastriotin.  Per inat te Ismail Kadarese ... qe t'i vije anes, se Kadare s'ka per te qene e s'behet kurre Lubonja (per nga arti gjenial e kam fjalin.)  Pahhhh, c'na nxoren zorret e barkut qe pa u ngrysur akoma.    

Titulli, në fakt, është:

Between the Glory of a Virtual World & the Misery of a Real World

e jo

Between a Virtual World and a Real World.

(Në shqip:

Midis Lavdisë së një Bote Virtuale dhe Mjerimit të një Bote Reale

e jo

Midis një Bote Virtuale dhe një Bote Reale.

 

Një tjetër përkthim, me shpresën se do të ndihmojë të kuptohet më mirë postimi i mësipërm:

   Nuk thua dot një gjë objektive pa t'u zemëruar mileti.

Jo vetem humbje kohe, por edhe humbje hapesire, tradhetar qe nuk e meriton te jetoje. Apo jo? Me vjen shume keq, qe shume te lexuar e te kenduar prej jush, e banalizojne muhabetin gjithmone ne kete fare feje. Emigranti flet si ato zonjat e pudrosura gogoliane, dhe sinqerisht qe me vjen keq qe nuk e ven re se nuk ka argument. Monda flet si Nurse Ratched, gati t'a vere Lubonjen ne elektroshok, e nuk e merr vesh se eshte e cmendur ajo vete. Flitet e flitet per kontekstin mbytes te fqinjeve tane, se jane ata qe na duan te shfarrosur nga faqja e dheut per te justifikuar gjuhen tone te eger, por ne fakt eshte krejt ndryshe. Nuk jemi me te mire se fqinjet tane. Gati te veme ne litar si tradhtar, ne kemishe force si te cmendur, te shtyjme me kembe te bezdisur edhe ate pjese te argumenteve qe vjen nga brenda nesh, jo nga "armiqte", merre me mend cdo benim po te kishim shansin te vinim perpara greket, maqedonet, serbet, malazeste, etj.

Nuk me ben shume pershtypje ne qofte se shume prej jush ketu jane dakord me Mira Meksin. Flitet shpesh per tradheti ketu. Dhe ju duket me se normale kjo gjuhe. Epo helbete, kur ju duket vetja Skenderbe te gjitheve, domosdo do shihni Hamzane nga do qe te rrotulloheni. Skenderbeu sot eshte Sali Berisha. Thelle ne gji mbaheni, e mos e lini t'a cmitizojne, se neperkembet liria. (no pun intended)

Ka nje problem sidoqofte Lubonja. Nuk dua te keqkuptohem dhe te merret sikur po mbaj ndonje krah, por etika per te cilen flet Vehbiu, nuk me duket vecse elementare. Lubonja te kete kujdes, pasi ne qofte se flet ne terma meta-etike, do e kete te veshtire njekohesisht te krijoje shqiptarin e shekullit XXI, vec ne mos ka parasysh se gjithe shqiptaret e shekullit te ri do jene akademike. Nje etike elementare, per te mos thene themelore, eshte e detyrueshme. Mund t'a rrezoje krejt shtepine, megjithe qejf edhe do ia jepja vete nje vare, por mos harroje se i gjithe ky dekonstruksion, nuk ka per funksion vecse perforcimin e themeleve. Identiteti mund te mos kete thelb, mund te mos jete esencial, por ne ajer nuk eshte, sidoqofte.

 

Lulian, argumentet e mia i kam dhene me pare. Ti i di shume mire ato.

Tradhetia eshte nje koncept relativ. Jo me patjeter dhe ekskluzivisht agjenturor. Ty po te pergjigjem ketu per respekt. Te cilin kam nder mend ta kerkoj reciprok. Gogolit nuk di ti kem asgje borxh. Jam fryme e gjalle.

Kujdes here tjeter.

Monda flet si Nurse Ratched, gati t'a vere Lubonjen ne elektroshok, e nuk e merr vesh se eshte e cmendur ajo vete.

Po mer lal po, shyqyr qe kemi ca si ty me doze metroseksuale te papare, se ndryshe do na kishte marre lumi. 

Per dy-tre qe me njohin personalisht ketu, e dine mire sa ballkanase jam.  Keshtu qe ti qe pjek qiqra ne hell eshte preferenca jote.  Me gjithe nuditizmin shpirteror, psikologjik dhe guxoj te them real qe preferon per kete popull, cudi si te erdhi qe shkruajte ate fjali apo paragrafin e fundit. Ja te te vije infermierja e lagjes e te masi temperaturen ...

Duke i bere nje retushim Skenderbeut ,ose duke u mare me Skenderbeun se kush ishte ai eshte njesoj sikur eshte hedhur nje gur ne lum ,dhe te gjithe te mencurit ,mbas 500 vjeteve duan te nxjerrin kete gur nga lumi !

Ne fund te fundit te thuhet troc ,ku ka zene vend dhe ku duhet te zere vend ky gur.

Nene Tereza ishte nga Shqiperia ,por Indianeve kur i thua se Tereza ishte nga Shqiperia, su ben pershtypje fare kjo, se nga ishte Nene Tereza !!!!

Ecer pastaj nga ishte ?

Tani cer kuptimi do te kete qe te ngresh furtuna qe te thuash se Skenderbeu ishte Serb !

Ku eshte floriri ketu ? 

Intelektualizmi shqiptar eshte kthyer ne nje pseudo te mjeruar !

 

Emigrant, s'i kam kuptuar asnjehere argumentet e tua. Mund t'a kem fajin une. Ndjese.

Monda, me gjithe qejf, vetem s'du te te bej metroseksual si vetja, se i kam qejf femrat te te marrin gjak ne vetull, ashtu infermieret doja te thosha.

Shiko ku eshte problemi. Lubonja provokon jashte mase fuqishem, dhe ben mire, por fatkeqesisht, ne nuk duam t'a kuptojme provokimin por duam te vazhdojme te luajme skenderbeu me turqit. Vete fakti qe bezdisemi pse Skenderbeu mund te kete qene sllav, tregon qe nuk jemi njerez qe na intereson te bejme histori, por te shkruajme histori. Edhe cfare pastaj se Skenderbeu ka qene Sllav, Grek, Shqiptar? Pse duhet te na bezdisi kjo. Nje popull qe merret me te kaluaren eshte nje popull qe veshtire te beje hajer ne te ardhmen. C'rendesi ka Skenderbeu sot? Pyes me gjithe seriozitetin. Bashkimin kombetar. Kam komentuar ad nauseam se bashkimi kombetar nuk eshte qellim ne vetvete, efekt i mireqenies kombetare mbase. Edhe po qe se thuhet se ka qene sllav, edhe cfare pastaj. Mos na duket vetja me te mire po qe se Skenderbeu, Nene Tereza, Klejdi Kadiu jane shqiptare? Mos ofron ndonje model qe na shpeton prej Gerdecit Skenderbeu? Nuk e kemi te keqen se eshte apo s'eshte skenderbeu shqiptar. Gjeje cmendurine ketu ti tani, ne mundsh, me mendje te kthjellet, e po pate, me kostumin e Nurse Ratched, sepse u ndjekam metroseksualisht mazokist sot.

Lulian, thua: "s'i kam kuptuar asnjehere argumentet e tua".

Nuk jam "hero komentesh"; pra mos prit argumente-kunderargumente te sterzgjatura ne comments threads prej meje. As citime autoresh qe me shume se nje debat te lire te kujtojne bibliografi/referencen e nje disertacioni si dhe pasigurine e folesit qe kerkon mbeshtetese. Me vjen keq qe arkiva e vjeter e Peshkut pa uje nuk (besoj se) funksionon, c'ka me detyron te te drejtoj tjeterkund. Si psh ketu, ku edhe ti (te peshku) ke pas lene disa komente. Kjo ka qysh ne fillim te qershorit, kur nje qurro si Schmitt-i nuk na ishte sjelle ende "ne tave" nga Klosi. Ja cfare them, psh:

Apo miti i Skënderbeut, po të doni: më tepër se shpikje rilindasish, ai ishte një aspiratë në shtresat e thella të nënndërgjegjes kolektive, aspiratë për bashkim, për kavaljerllëk, për fisnikëri, për dallim mes grupeve të tjerë etnikë, për dalje nga grija e rajasë së perandorisë, për çenikllëk, një “ah” i vjetër marazi për humbjen e dikurshme dhe të gjithëditëshme. Ja kaq i thjeshtë është ai fidani i Skënderbeut, që u mboll. Asnjë fidan nuk bëhet pishë madhështore po nuk pati substratin e duhur të tokës ku vihet. Skënderbeu, si person, e humb rëndësinë; po ashtu fakti që populli e kish harruar si strateg luftarak, si fitimtar betejash etj. Në mitin e tij këto luajnë rol të dorës së tretë. Një Skenderbe kërkohej dhe ai erdhi. Është kërkesa që ka rol parësor; jo oferta! Nuk është problem të prodhohet një mall; por ai duhet të kërkohet!

Mund te mos biesh dakord, OK, por cfare ka ketu per te mos u kuptuar? Une jam shpesh kunder rokokove persiatese (gjoja te zgjuara) me te cilat kane rene ne dashuri shume intelektuale shqiptare. Dhe a e di pse, Lul? Jo se jam burre me i mire, por se nuk kam nevoje per afirmim, qe ma pret kaplloqja si me thene. E kam kaluar ate stad, ne te tjera skena dhe te tjera sfida. "Bjeri drejt se ke lehtesira" eshte tashme per mua Hegel & Sokrat bashke. Kam konstatuar qe mania e kozmopolitizmit dhe mohimit te shenjterive kombetare, eshte ne fakt nje alibi per te fshehur deshtime personale dhe dobesira vetjake; eshte nje lloj indeksi per njeriun e dobet.  Ose Lul, shih kete tjetren. Qe ne fillim them:

Një nga tabutë e pakta të sòdit, pabarazia natyrore mes racave, u prek, u përfol, u hodh në diskutim. Nuk është puna nëse vërtetë zezakët nga natyra (kupto genoma) e tyre janë më pak inteligjentë se racat e tjera, sikurse pëshpëritet. Halli është, si me çdo tabu, thjesht te diskutimi, përfolja, shtruarja e pyetjes. Madje edhe më thellë, halli është te mbirja e mendimit si një bimë helmuese diku në një brazdë tekanjoze të trurit.
Është urtësi e vjetër kjo. Sigurim teknik në pellazgjishte neolitike. Sigurim shëndetsor me llogari fleksibël. Tregojnë, për shembull, se Ali Pasha urdhëroi ti prisnin kokën berberit të tij vetëm se ky gjatë punës, me brisk në dorë, kish qeshur me vete. Pse qesh, e kishte pyetur pashai. Atë që s’e bën dot sulltani me taborë, qenkësh shpjeguar berber-ziu, mund ta bëj unë kurrkushi me një lëvizje të dorës, pashai im. Si mbaruan, Aliu urdhëroi ekzekutimin. Por ai s’ka bërë gjë, Lartësia Juaj. E di, por pati mendimin, tha Aliu. Nuk i thoshin kot Napoleoni i Ballkanit tjetrit. Për një plesht digjte jorganë. Edhe në mos pastë patur berber fare ai (me atë mjekrën më të gjatë se çibuku teleskopik) do e gjejmë ne një… në mos paçi berber gjeni, ja rrëmbeni atij qeni... sa për fabul, sa për moral …. që të na thotë se si mendimi krijon gjasën. E cila, sado e vogël, nuk është zero. A nuk mjafton një virus i vetëm, një cofëtirë e padallueshme atje përjashta, që të shpërthejë një pandemi? Se këto pothuaj zerot, të neglizhueshmet, që humbasin në zmusimet e mendimit, në rrumbullakimet e ideve, janë më të rrezikshmet. Ka një univers të tërë mes tyre dhe zerove prej tamami, të asgjëshme, absolute, monarkeve të vërteta të ngjarjes së pamundur, sterilitetit total. Floriri i bankës amerikane ka pastërti 99.999%. Po të kërkohet safi floriri, SHBA do ish komb i falimentuar. E keni menduar çfarë është ai 0.001 përqindshi? Tharmi që prish çdo puritanizëm. Për të na kujtuar se edhe në vlerat më të mëdha ndodhet një zhvlerë. Në të vërtetat absolute një dyshim relativ.

Lul, shpresoj te me kesh kuptuar, ne fakt shpresoj te me kesh mirekuptuar. Ne qofte keshtu, nuk do shohesh ne keto me siper asnje tangerllik, asnje Belul Gjeraqine, por thjesht nje respekt per ty si bashkebisedues, qe nuk para ja bej kujtdo.

 

 

Emigrant, jam dakord me bllokun e pare, ajo qe nuk kuptoj eshte se si nje "qyrre si Shmit" bie ndesh me kete? Apo se si Lubonja bie ndesh me kete? Ti e thua shume mire, "me teper se nje shpikje rilindasish, ai ishte nje aspirate ne shtresat e thella te nendergjegjes kolektive..." Po t'a lexosh me kujdes Lubonjen, ai eshte shume dakord me kete. Eshte shume dakord madje edhe me pjesen e fundit, ku thua se nuk eshte problem te prodhohet nje mit, ai duhet te kerkohet. Tani, meqe jemi tek kerkesa, ajo qe nuk kuptoj une eshte kembengulja tek bashkimi kombetar. Ajo qe nuk kuptoj une ne argumentin tend eshte se nevoja me paresore e Shqiptareve sot na qenka bashkimi kombetar. Duhet qe kerkesa te jete reale, dhe jo e kuar. Miti i Skenderbeut duhet te pesoje nje transformim qe te plotesoje kerkesat e kohes, ne mos duhet fundosur ne oblivion per aq kohe sa bashkimi kombetar nuk eshte paresorja e shqiptareve. Mendohu mire, dhe mos kembengul per hir te debatit se duhet te jete bashkimi kombetar qellimi jone sot. E perseris, Ballkani do te mbetet fuci baruti, Gerdec, per aq kohe sa mitet permbushin nevoja te paqena si bashkimi kombetar.

OK, Lul, mbasi biem dakord me karakterin utilitar te mitit (pati keqkuptime ne nje vend tjeter ku thashe qe "jemi ne qe beme Skenderbeun, prandaj le te sillemi si te tille"... por nejse), mund te vazhdojme me tutje. Eshte e qarte, qe si IK edhe Lubonja flasin per lirine ne koncept, qe eshte shume i gjere dhe jo vetem filozofik. Pyetja themelore qe ndan shapin nga sheqeri ketu eshte "liri nga kush" dhe sidomos, "liri per cfare". Skenderbeu eshte vertet nje simbolike, por nqse nisesh nga premisa qe invadimi turk nuk ishte nje dhunim i lirise, atehere automatikisht Skenderbeu (dhe kauza e tij - me sakte e jona) bie edhe si simbolike. Ndaj, edhe pse duket si pyetje e tepert, duhet bere vazhdimisht (si edhe Klosit, per shembull): cila eshte atituda juaj ndaj invadimit turk? Dhe kete e them pikemesepari jo pse ishte invadim! Por sepse ishte turk. Te jemi te qarte ketu.  pastaj vime te: Liri per cfare? Nje thelb i shqetesimit tend ky. Bashkimi ndershqiptar ne nje Shqiperi natyrale natyrisht nuk duhet te jete i imponuar, por nqse deshirohet nga te gjithe ne (ver re qe jo "ne"-te po i le perjashta, po i perze edhe nga mehalla po deshe), ai nuk duhet te pengohet. Ja per kete e dua simboliken e Skenderbeut. Se ajo simbolike nuk eshte vetem pro evropiane, por edhe e bashkimit. Ato thuprat qe nuk thyheshin dot te gjitha bashke jane pjese e mitit.

Ne thelb Lubonja shtremberon aforizmin "Cdo hap drejt kultures, eshte nje hap drejt lirise", qe une e di te Engelsit, por mbase edhe gaboj. Di me siguri qe "Dija eshte fuqi" eshte thene prej Bacon-it. Po c'rendesi kane keto? Keto jane hi syve publikut shqiptar, me shpresen qe po te jete dicka ne latinisht, eshte e pakundershtueshme. Na hengren shpirtin keta "bace te dijes" (TM IK, perdorur per Qosjen!) Sepse dije sipas Lubonjes, do te thote qe Skenderbeu nuk ka qene as "i yni" (cfare tmerri, cfare foshnjerie kjo!!!), dhe as ai qe ne mendojme  se ai eshte ("maskara" guxon e thote, qofte edhe figurativisht, ky autor-ligavec!)

Eshte per te ardhur keq kur sheh se cilet mbahen per opinioniste ne Shqiperi. Ky eshte shqeto uzurpim i medias nga eksperimentues te mjere dhe perplases te deres per te terhequr vemendje. E keqja eshte se shumecka prej tyre mbetet. Duam, s'duam. Dhe per kete ta kisha gjithe ate paragrafin e dyte. Helmi lubonjian dhe i skotes se tij mbetet. Ka dicka kimike ne ate proces. Ashtu si nje epruvete kurre nuk arrin ta pastrosh 100% nga helmi qe ka, qofte edhe me 1000 shpelarje.

Ardian Klosi eshte treguar me zoteri se Fatosi, ne debatin mbi librin e Schmit.

Nuk ka "kercenuar" Shqiptaret blini librin pastaj debatoni,ndersa Fatosi te jep "urdher" lexo d.m.th.blej librin pastaj debato.

Skenderbeu nuk lindi si mit ne fillim te shek XIX, per Shqiptaret ishte mit, shume me perpara, lexo kujtimet e Kazanoves.

Skenderbeu mund te kete qene asgje nga ato qe thuhen e shume nga ato qe thuhen, por nje e vertet qe s'ka hije dyshimi se ka qene  Shqiptar.

Ne gezojme te drejten te quajturit Shqiptar e autokton ne trevat tona nga deshira e kundert e "studiuesve", qe ne Shqiptaret jemi te ardhur.

Kur te kemi mudesi te marrim ne dore te gjitha dokumentet qe jane vjedhur e "shkaterruar" do ndihemi me te "ditur".

Fatosi thote;

"sipas së cilës del se Skënderbeu mund edhe të mos ketë qenë shqiptar, se ai nuk na paska ndërtuar ndonjë shtet të pavarur shqiptar, se ai nuk është bashkuar për të luftuar vetëm me shqiptarë për interesa"

Ketu gabon rende duke nxjerr ne drite injorancen i tij.

Ne kohen e Skenderbeut nuk ekzistonte fjala shtet.

Skenderbeu krijoi principaten e Arberit. 

"Ketij i duket se ka kapacitetin te dialogoje me Kadarene?"

Pse mor tutkall, ca eshte Kadareja? Enver Hoxha eshte? Se me njeri tjeter pervec Enver Hoxhes e di qe te gjithe e kane kapacitetin te dialogojne. Dhe pretendon ti te mos te te flitet si turrme me gjithe kete adhurim hyjnor qe shpreh?

Lulian Kodra shkruajti:

 Vete fakti qe bezdisemi pse Skenderbeu mund te kete qene sllav, tregon qe nuk jemi njerez qe na intereson te bejme histori, por te shkruajme histori.

Je gabim.Bezdisemi qe ka perpjekje qe Skederbeu te behet Sllav,jo qe Skenderbeu ka qene Sllav.Sepse historia e njeh per Shqipetar ne krye te ushtrive Shqipetare qe drejtonte principatat e bashkuara Shqipetare.Kjo eshte te besh histori,pastaj te perpiqesh qe Skenderbeun ta kthesh ne Serb eshte te Shkuash propagande.

 Edhe cfare pastaj se Skenderbeu ka qene Sllav, Grek, Shqiptar? Pse duhet te na bezdisi kjo. Nje popull qe merret me te kaluaren eshte nje popull qe veshtire te beje hajer ne te ardhmen.

Se Skenderbeu ka qene Shqipetar do te thote qe Shqipetaret jane nje popull qe kane nje te drejte historike te krenohen me te kaluaren e tyre te Skenderbeut.

Ashtu sic Serbet krenohen me figurat e tyre historike dhe Greket me te tyre.Sepse dueht te na bezdisi ta shpjegova me lart.Ti a nuk mendon se ke te drejte te krenohesh me punen e babait tend ,dhe familjes tende?Pa nje te kaluar nuk ka te ardhme.

 C'rendesi ka Skenderbeu sot? Pyes me gjithe seriozitetin. Bashkimin kombetar. Kam komentuar ad nauseam se bashkimi kombetar nuk eshte qellim ne vetvete, efekt i mireqenies kombetare mbase. Edhe po qe se thuhet se ka qene sllav, edhe cfare pastaj. Mos na duket vetja me te mire po qe se Skenderbeu, Nene Tereza, Klejdi Kadiu jane shqiptare? Mos ofron ndonje model qe na shpeton prej Gerdecit Skenderbeu? Nuk e kemi te keqen se eshte apo s'eshte skenderbeu shqiptar. Gjeje cmendurine ketu ti tani, ne mundsh, me mendje te kthjellet, e po pate, me kostumin e Nurse Ratched, sepse u ndjekam metroseksualisht mazokist sot.

Jo por edhe thjesht per hir te kuriozitetit duhet te thuash te verteten,nqs Skenderbeu eshte Shqipetar nuk kemi perse te themi eshte Serb.

Besoj i ke pare debatet mbi perkatesine kombetare te shume figurave boterore.Ky nuk eshte nje fenomen Shqipetar,ashtu sic perpiqesh te na e shesesh ti apo Lubonja,eshte nje fenomen i te gjith popujve.

Nuk ka perse Shqipetaret te jene i vetmi popull qe te zgjedhin te mos jenekrenar,qe te zgjedhin ta qujne veten kot,qe te mendojne se nga ky popull nuk mund te dalin figura historike.

Kur ne fakt eshte ndryshe.

 Bëhu i ditur të jesh i lirë

koncepti i lirise, po ashtu si i çdo gjeje tjeter eshte relativ. kjo do te thote qe liria si individ me lirine si shtet, nuk eshte e barasvlefshme, per rrjedhoje as e njejte. 

liria e shtetit ose e popullit forcohet, kur individet e paguajne me humbje te lirise te tyre individuale. pra nje shtet i forte, qe eshte edhe i lire (sepse duke qene i dobet s'mund te jete i tille) nuk ka si te kete ne gji te tij individe te lire. 

per rrjedhoje, shprehjen latine, qe flet per lirine individuale (bile me teper ne sensin figurativ te saj, dmth nje i ditur nuk ngordh per buke, ai nuk ka nevoje te lype, etj), artikullshkruesi kerkon t'ja aplikoje gjithe nje populli. 

gabimin ai e ka qe ne thelb.

 

Tregohet miti dhe thuhet kjo eshte historia. Vetem se nje gje perseritet brez pas brezi, duke krijuar keshtu traditen, nuk do te thote se eshte e vertete. Sinqerisht qe nuk jam ekspert dhe as nuk me intereson ne eshte apo s'eshte Skenderbeu shqiptar grek apo serb. Ajo qe me habit eshte se sa i madh eshte numri i eksperteve, ne dac shqiptar, ne dac serb, ne dac grek, qe pretendojne secili te veten. Ajo qe me habit eshte qe te gjithe flasin ne emer te se vertetes, dhe secili ka parasysh dokumente te pjesshme se bashku me nje ndjenje te larte kombetare me kete te vertete. Ajo qe me habit eshte se keshtu ka qene prej kohesh, se te gjithe e dine qe kjo eshte "race to the bottom" dhe asnjeri nuk heq dore. Ajo qe me habit eshte se te gjithe e dine qe nuk ndertohet keshtu e ardhmja, se e ardhmja e ndertuar ne te tilla terma eshte nje e ardhme e paqendrueshme, sa do te qe te jete ne favor te njeres pale apo te tjetres, e serish, vazhdohet me te njejten gjuhe qe te con drejt kesaj te ardhmeje te felliqur. Sa ka te beje shkrimi i Lubonjes me Skenderbeun, vetem ekspertet e indinjuar e dine.

 perderisa Skenderbeu vete, nuk e ka mbajt veten per serb (me aq sa dime rreth tij), studimet rreth origjines se tija ( vetem ADN mund t'ja zbuloje te verteten) do te mbesin pa interes te veçante, aq me teper shkencor, bile do te konsiderohen te dyshimta.

sepse, rendesi nuk ka se çfare je*, po çfare kujton se je. 

 

* asnjeri nuk e di, me saktesi, baben e vet. sepse mund t'i jete pleksur me te huaj e jema. dmth : vertet gjoni, i jati skenderbeut mund te ket qene serb, por e jema e cila edhe vet mund te ket qene serbe, mund te jete q... me nje shqiptar, yzmeqar qe i çante drute per dimer. smiley

Pse historia te mos e shoshite mire dhe ne detaje figuren e Skenderbeut?  Frikesohemi qe genjeshtrat qe kane bere kohe pas kohe per te do te beje ndonje gje nder shqiptare?  Jo, dhe ka te drejte Lubonja.  Anglia flet edhe per grate dhe dashnoret qe kane pasur mbreterit e tyre, lufterat ndermjet motres dhe motres per pushtet, vrasjet, komplotet etj.  Ja, miti i Skenderbeut e luajti rolin e tij ne periudhen e rilindjes, duke qene simbol i luftes per liri dhe bashkim, pse tani te mos behet perpjekje sic thote Lubonja qe te behen shqiptaret e shekullit 21, te dallojne mitin nga e verteta historike, etj.

Nuk eshte puna vetem me librin e Shmit qe po na prek mitin Skenderbe, heroin kombetar etj., etj., por ne kete menyre akademyket pleq reaguan edhe kunder nje studijuesi dhe librit te tij qe ne fakt fliste per te na bere ne shqiptareve edhe me krenar, fliste per prejardhjen tone nga pellazget dhe qe greket na kane vjedhur historine etj (e kam fjalen per Mathieu aref).  Apo nuk pranohen librat e atyre qe nuk kane vulen e akademykeve?  Apo fjalet e nje shkrimtari oborrtar, se Skenderbeu paska qene europiani i pare i shqiptareve dhe paska aspiruar per naton dhe be qe ne ate kohe, por pa turqit, jane te pakundershtueshme?

1) S'eshte hic e hijshme te perdoresh nje diskutim te tille per t'iu kundervene armiqve personale (aka Kadarese ne kete rast). S'eshte dicka qe njeriu i shek. XXI ben. Ose, te pakten jo ai qe pretendon te ndricoje mendjet e njerezve te shek. XXI.

2) Meqe jemi te kjo, ndricimi i mendjeve, dituria, etj etj. jane koncepte te po te njejtes periudhe (shek. 19) qe Lubonja duket te sulmoje. Iluminizmi. Njeriu post-modern i sotem s'para e ka shume qejf diturine apo progresin. Lubonja keto gjera duhet t'i dije. Ne artikull, duket ndryshe.

3) Nuk e blej argumentin se mitet e atdheut perdoren si instrumente pushteti. Ne rastin e Skenderbeut, kjo eshte dituri qe s'na vlen hic. Nuk eshte vrare njeri gjate komunizmit ne emer te Skenderbeut, dhe perfshirja e kesaj pjese te argumentit mua me duket thjesht nje beteje personale e Lubonjes me fantazmat e se kaluares. Ai mund te kete te drejte te vazhdoje te luftoje kunder padrejtesive qe i jane bere, po jo çdo gje eshte e lidhur me ato qe i kane ndodhur atij.

4) "Oliver Schmitt, një nga mendjet e ndritura të shkencës austriake" - amon mer Lubonje, amon. Beji te pakten Google emrit te ketij njeriut te shofesh qe s'del asgjekundi si mendje e ndritur. Ai eshte thjesht nje akademik, qe jam i sigurte se ne Austri cilesohet si dikush qe merret me tema te erreta te nje zone pak a shume te parendesishme (per austriaket). Edhe ky elozh i tepert e zbeh argumentin e Lubonjes.

5) Ne nje pike jam dakord: atje ku flet per izolimin komunist dhe paralelen e ndertuar me imagjinimin e izolimit te vendit edhe gjate Skenderbeut. Po kjo eshte nje pike e vogel, qe s'ka shume lidhje me kusurin e artikullit.

Per mua, ne kemi nevoje qe te flasim me njeri-tjetrin ne menyre intelektualisht te ndershme. Si Lubonja, si Klosi, si Kadare per mua deshtojne ne kete aspekt.

Si Lubonja, si Klosi, si Kadare per mua deshtojne ne kete aspekt. 

eshte normale se nuk jane te te njejtit rang. nuk do rrije kadareja te merret me klosin ose lubonjen per nje çeshtje nga e cila, vetem dy te paret mund te fitojne diçka (sikur teza tyre te vertetohet). keshtuqe i bi shkurt. 

kumrije te tjera i kenojne mbi koke. smiley

 sepse, rendesi nuk ka se çfare je, por çfare kujton se je. 

ket thenie timen, duhet ta vini ne krye te blogut ju te kryesise smiley 

se eshte sokratiane. 

afrikan e musliman eshte obama prej origjines gjenetike, por ai e mban vetem per amerikan, dhe s'eshte veç kjo veti qe e ben ate amerikan. bile me shume nga nje tjeter qe gjenetikisht mund te jete 100% amerikan, por qe kulturisht ndodhet nen ndikime te tjera.

Ismail Kadare:

Të çmitizosh figurën e Gjergj Kastriotit do të thotë të bësh sulm kundër konceptit të lirisë.

 

Kadareja ja ka futur kot ktu, jo per gje por lirine nuk na e solli Skenderbeu. hahahahah

Une shtroj vetem nje pyetje:Vetem ky,Shmidi,paska "tapite shencore"ne dore dhe keto tapi paskan vlera te paleujtshme?!Preferoj te hyj ne grupin e te paditurve dhe,sa per SHmidin, e quaj nje aksident dhe aq.Dhe qe u perkthye,per mua,eshte aksident.As me duhen citimet enbloc te figurave me potence se,po te vesh ne balancen historike-shkencore,ata qe po i quaj me paditurine time anti shmind,ky,Shmidi,para tyre eshte nje liliput dhe aq.Do t'u permendja ketyre mendjendriturve se une,si i paditur,mbaj mend qe Papa Piu e quajti Skenderbene atlet te shpetimit te Europes.Po ja del Shmidi,na qenka studjues i madh,dhe ha-ha krushqit,ha-ha dhe nusja dhe hajde ta zbresim nga kali Skenderbene dhe atje te veme Shmidin.Zaten mire e ka patur Konica:-Te keqen e kemi nga vetja.Rrofte Shmidi dhe gjithe sejmenet qe i bejne jehone.Pra ne qindra apo mijera libra te shkruara per Skenderbene,kjo e Shmidit duhet vecuar.Patjeter.Se keshtu kemi bere edhe per  Nene Terezen ne.Pa dale kur te dale ndonje Shmid apo Hans(Europe,more babam!)dhe do t'i shoh kur te behen kashte e kokerr.Te cfuqizojme mitet.Z.Lubonja gjithmone ju  lexoj me vemendje,por kete here jam kunder.Me ju po se po,po dhe me gjithe ata shmidet e tjere.

1) S'eshte hic e hijshme te perdoresh nje diskutim te tille per t'iu kundervene armiqve personale (aka Kadarese ne kete rast). S'eshte dicka qe njeriu i shek. XXI ben. Ose, te pakten jo ai qe pretendon te ndricoje mendjet e njerezve te shek. XXI.

2) Meqe jemi te kjo, ndricimi i mendjeve, dituria, etj etj. jane koncepte te po te njejtes periudhe (shek. 19) qe Lubonja duket te sulmoje. Iluminizmi. Njeriu post-modern i sotem s'para e ka shume qejf diturine apo progresin. Lubonja keto gjera duhet t'i dije. Ne artikull, duket ndryshe.

3) Nuk e blej argumentin se mitet e atdheut perdoren si instrumente pushteti. Ne rastin e Skenderbeut, kjo eshte dituri qe s'na vlen hic. Nuk eshte vrare njeri gjate komunizmit ne emer te Skenderbeut, dhe perfshirja e kesaj pjese te argumentit mua me duket thjesht nje beteje personale e Lubonjes me fantazmat e se kaluares. Ai mund te kete te drejte te vazhdoje te luftoje kunder padrejtesive qe i jane bere, po jo çdo gje eshte e lidhur me ato qe i kane ndodhur atij.

4) "Oliver Schmitt, një nga mendjet e ndritura të shkencës austriake" - amon mer Lubonje, amon. Beji te pakten Google emrit te ketij njeriut te shofesh qe s'del asgjekundi si mendje e ndritur. Ai eshte thjesht nje akademik, qe jam i sigurte se ne Austri cilesohet si dikush qe merret me tema te erreta te nje zone pak a shume te parendesishme (per austriaket). Edhe ky elozh i tepert e zbeh argumentin e Lubonjes.

5) Ne nje pike jam dakord: atje ku flet per izolimin komunist dhe paralelen e ndertuar me imagjinimin e izolimit te vendit edhe gjate Skenderbeut. Po kjo eshte nje pike e vogel, qe s'ka shume lidhje me kusurin e artikullit.

Per mua, ne kemi nevoje qe te flasim me njeri-tjetrin ne menyre intelektualisht te ndershme. Si Lubonja, si Klosi, si Kadare per mua deshtojne ne kete aspekt.
 

Penar M. kam degjuar fjale te mira per ty, por nuk e di.... Po e filloj kritiken time me pikat e tua, nese me lejon.

(1) Sulmi personal duhet per te qene konkret dhe te gjuash ne shenjester ne sulmin tend. Kur duhet sulmi i personit? Kur personi eshte publik, opinioni i tij ka peshe, sic eshte rasti i Kadarese, atehere nuk eshte gabim te sulmohet personi. Sidomos kur ka te beje edhe me piken e 3-te te kritikes tende.  (3) Ne kete pike Kadare eshte nje person publik dhe idhull, cdo fjale e tij merret si aksiome. Atehere sulmi ndaj personit te tij qe ka lidhje me pushtetin e fjales se tij dhe te pushtetit real qe ai zoteron, eshte i perligjshem. Kjo qe thua ti do te vlente nese Lubonja do te reagonte keshtu per kritiken time, se une jam askushi ne Shqiperi, nuk kam asnje ofiq etj...Por kalojme tek pika (2) fillimisht per te kaluar tek e treta pastaj. Post-modernismi eshte nje praktike interpretimi i Modernes, i kohes qe perjetojme, ajo nuk mund te kuptohet pa Modernismin. Pastaj sipas ketij lloj interpretimi te botes moderne, ne jetojme disa realitete. Sistemi i argumentimit te Lubonjes nuk mund te ngatarrohet me interpretimin e disa filozofeve qe i bejne botes moderne. Madje edhe nga keta te fundit jane te rralle ata qe e kundershtojne "idene e Progresit". (3) Sa akademike tek ne jane etabluar ne fushen e tyre duke u marre me legjenda dhe mite? Per kete lloj pushteti flet Lubonja, per pushtetin e opinionit, per forcen e fjales qe kane disa ne Shqiperi. Force, te cilen ata e bazojne tek keto mite qe kane ndertuar. Del psh. nje si Mira Meksi dhe shan tradhetar se dikush nuk beson perrallat qe i rrefejne te gjithe! Cfare absurditeti?! Tek ne Fatos Nano, e kriminelet me te medhenj te Europes, baronet e droges shetitin neper Tirane, ne merremi me ata qe shajne Skenderbeun, i quajme edhe tradhetor. Cfare hipokrizie, cfare poshtersie? E shpreha kete edhe dje ne nje dergese. Kjo eshte hipokrizia e shoqerise shqiptare, mbas flamurave me ngjyra (te cdolloj ideologjie) atje fshihen gjithmone banditet. Pastaj si thua ti qe nuk eshte vrare njeri per Skenderbene? Argumentimi eshte i thjeshte: Enveri ndertoi nje Shqiperi totalitare, nje popull Mase, dhe kush dilte nga kjo Mase/turme do te thoshte qe ishte renegat, tradhetor. Miti i Skenderbeut sherbeu per te treguar shembullin e luftetarit dhe te prijesit, akademia ushtarake quhej Skenderbej, medaljet cilesoheshin me Skenderbej (Urdheri Skenderbej I e II). Pra i gjithe sistemi i Meritave bazohej ne kete mit qe ata e ndertuan per te vleresuar perkushtimin dhe lojalitetin ndaj Kastes se LUFTES dhe te BANDITEVE, qe udheheqin ende sot Shqiperine me tarafet e tyre te shperndara si tentakulat e oktapodit. (4) Pika kater more Penar eshte nje vleresim personal i Lubonjes, pastaj se nuk e njeh Google nuk do te thote asgje. 

 

 

 çfare faji ka skernderbeu se fatos nano eshte bandit ? 

nuk kuptoj as lidhjen qe kerkon te besh duke perzier gjithçka. klosi me lubonjen luftojne per te verteten qe e quajne "shkencore", apo per te spastruar Tiranen nga banditet ?

te gjitha diskutimet ketu jane partiake. mbrojne klosin dhe lubonjen gjithe te djathtet, e hedhin poshte gjithe te majtet.

mundohuni te diskutoni por dhe t'a shihni çeshtjen pa partishmeri. se atje fshihet e verteta "shkencore" qe kerkoni.

 

O Hajdar ti qenke i cuditshem plak.

Skenderbeu i shekullit tone nuk eshte njeri, porse personazh, eshte nje Ide. Ketu nuk po flasim per Skenderbeun si Nje njeri qe ka shkuar edhe ne banjo i Shek. XV, qe mbas ka luftuar, ka bere dashuri me Doniken, ka henger byrek me spinaq  e ka pire dhalle, etj..  porse po flitet per ate konstrukt mitik qe ne sot e quajme  SKENDERBEJ. Keshtu qe pyetja jote, si Hajdar qe je, eshte komplet piste tjeter argumenti, atje ku kalojne "dhite e Skenderbeut"!

Lexo me vemendje shkrimin tim se atje ka mbi 100 teori te cilesuara me se miri, por pasi te kesh lexuar shkrimin e Lubonjes dhe pikat e Penarit serish. 

 shkrimin e ke moralist si ti si lubonja. mbushur me bandite e kusare. 

dhe sa per "per njeqind teorite e cilesuara me se miri", poplli thote se nuk i mban dot nen sqetull njeri, aq me teper ne disa radhe. meri ato, nje nga nje, se me lehte e ke.

Bulkth, pa u shperndare neper pika, une di te te them 2 gjera.

E para, Lubonja trumbeton mbi kete ceshtje per shume arsye, shumica te pandershme (gjykimi im gjithmone). Fillimi i artikullit, ku shpjegon sesi kjo ceshtje u diskutua tek Perpjekja eshte bajaki arrogant. (I gjithe diskutimi per diturine, gjithashtu, sepse presupozohet qe autori ka dituri, dhe askush tjeter s'ka.) Gjithashtu, mua me duket pa lidhje zgjedhja e Lubonjes te perdore debatin per Skenderbeun per te kritikuar komunizmin, apo Kadarene, apo ata qe i quan nacional-komuniste (term qe me bezdis jashtezakonisht shume, a thua se te jesh nacionalist eshte automatikisht te jesh komunist). Skenderbeun si mit e ngriti rilindja. Komunizmi e perdori, e s'kishte si te mos ta perdorte sepse ne keto heronje kemi: Skenderbeun, Ismail Qemalin, e dy-tre te tjere.

E dyta une mendoj se "debati" eshte bosh. Historine le t'a shkruajne historianet ne baze te vertetave te verifikueshme. Ata qe merren me ate pune ta evaluojne (vleresojne) argumentin e Shmitit ne baze te kritereve te asaj fushe te dijes. Sic thote dhe P. Hysi me poshte, ka libra te tjere me teza te tjera.

Skenderbeu nuk mund te cmitizohet thjesht sepse duhet te behemi ne njerez te shek. XXI. Ne fakt, nuk ka nevoje fare te flasim per cmitizim. Mjafton te flasim per histori te sakte dhe te vertetuar ne fakte.

eshte bere mode, ne keto kohe, qe per t'u duk intelektuale pelqejme (lexojme, shikojme, mbrojme) teza jo popullore. psh po te pyesesh ose diskutosh me nje intelektual te ri europian (jo shqiptar) do te referoje, per t'u ushqyer nje restorant japonez, per pikture po ashtu nje piktor japonez, per literature ndonje shkrimtar qe vetem ai e njeh, e me rradhe. 

duke u shkeput nga rryma e pergjithshme kujtohet gabimisht se andej ndodhet vlera. se çdo gje masive eshte dukuri turmash, per rrjedhoje banale dhe e pakulturuar, etj.

klosi dmth nuk ben veçse imiton frymen e pergjithshme te kohes. 

une e kuptoj fare mire se kush e shtyn ne kete drejtim rinine intelektuale. shkollimi masiv dhe rritja e popullates ka krijuar vetvetiu, dyndje, duke mos lene vend per te gjithe. per t'u dalluar, intelektualet ose ata qe mendojne se bejne pjese ne kete grup, po kerkojne rrugedalje. 

kur te gjithe sot te flasin per skenderbeun, edhe pse per te nuk kane lexuar nje liber, kuptohet qe rruga me origjinale, per nje specialist, eshte kahja e kundert. nje biografi me po te njejtat gjera (qe ka thene Barleti ose Noli apo ndonje tjeter) nuk do t'a vleresonte kerkimin e tij, nuk do te dukej origjinal (siç shpjegova i kohes) atehere ai tenton te kunderten, te gjeje antitezen kombetare. 

ne rastin me te keq, dmth edhe sikur te jete fut ne rruge qorre, inisiativa qe ndermorri do te vleresohet si indipendente e kurajoze, sepse ai shkon kundra rrumes.

ps: ne politike ndodh e njejta gje, ata qe shohin se e kane te pamundur te marrin drejtimin e nje partie, krijojne atehere nje te re. por e verteta eshte se keshtu u behet akoma me veshtire te impozojne pikepamjen e tyre. ngaqe kur nuk u mbushen dot mendjen vetem nje grupi te caktuar dhe relativisht te vogel, si do mbushesh mendjen e te gjitheve.

por a duan ata, me te vertete, te na mbushin mendjen ngaqe ndodhemi ne gabim, apo vetem te bejne zhurme u intereson ?

kjo eshte çeshtja.....

 

Kjo nuk eshte ceshtje e koklavitur more Hajdar: Cdokush kerkon te etablohet ne nje fushe te caktuar. Eshte normale ne jeten moderne. Dikush do te shesi qumesht, dikush faren e djathit, dikush djathin, e dikush tjeter do ja coj klientit te fundit. Edhe ne shkencen e Historise keshtu shkon muhabeti, dikush merret me pyetjen "se a ka jetuar Skenderbeu?" (shkruan 100 artikuj e nje tufe me libra); dikush tjeter merret me pyetjen "Cfare gjuhe ka folur imzot Skenderbeu?", edhe ky e nxjerr buken e gojes duke shkruar (sesa relevance ka kjo psh. me ate qe ben djathe dhe fare djathi, kjo eshte problemi i ekonomistit ta zgjidhi). 

K. Marksi e ndante shoqerine ne Basis (baza) dhe Ueberbau (superstruktura), ashtu si edhe Aristoteli, qe shprehej se per te qene Filozof duhet te kishe Muze (grate simbolizonin kohen e lire, enderrat nen diell). Historianet bejne pjese ne Superstrukture, ushqehen me punen e bujkut, por keta krijojne ideologjine per ndarjen e punes, qe Bujku te punoj, e Historiani dhe MBreti te hane. Konflikti qe kemi sot eshte se nuk ka me Bujqer, jeta moderne dhe industrializimi ka bere qe edhe Bujku te kete kohe te lire, Muze, e te merret me punet e Superstruktures, a atyre qe deri dje hanin ne kurrizin e atyre qe punonin dhe krijonin mendesine e SKLLAVIT. Keshtu qe nuk ka me hierarki, se sic thote A. Negri "puna jomateriale eshte mbizoteruese ne boten kapitaliste", cfare i lejon punetorit te merret me ndertimin e ideologjise se vete, i krijon atij mundesi te "vendos ne pikepyetje mitet qe ka ndertuar klasa ne pushtet"... etj.... se u lodha tani se shpjeguari teorite marksiste dhe neomarksiste.....

 Cdokush kerkon te etablohet ne nje fushe te caktuar.

kush po te thot ndryshe ?  ate thash dhe une, ne kohen qe edhe bujku lexon , pra eshte me shkolle (fale aresimit masiv), specialisti, per te bere diferencen me te, ne superstrukture (shtimi tend), kerkon rruge tjeter nga e tija.

dmth, neqoftese bujku edhe pse me shkolle , ka nevoje akoma per mit, intelektuali specialist, ka nevoje per çmitizim. sepse po te mos kishte si do shquhej nga ai ? 

me duket se po flet per te njejten gje. te pakten deri ketu. 

mirepo pyetja qe me lind mua, nga ky strumullar eshte kjo. ta zeme se ne bejme ate qe keshillon specialisti. dmth skenderbeun e zdrypim nga kali. 

nuk ka me mit te tij. specialisti çfare do beje me pas. ku do e gjeje ndryshimin ne kllase, apo rang social, apo superstrukture (sipas teje) me te ?

duke u gjendur te dy, nderkaq, pa mit, a nuk do te filloje ai te MITIZOJE ?

dmth, te beje te njejten gje qe e bene  rilindasit ne kohe te tyre ? 

a nuk duket sikur beme nje rreth per hiçgje ? sepse arritem ne te njejten pike, ate te nisjes !

 

kam harruar te fus ne kategorine e Superstruktures, e atyre qe krijojne ideologji dhe kulture per te ruajtur privilegjet e tyre, si prifterit, Historianit dhe Mbretit, edhe Statisticienet!

Ju siguroj unë, sikur të gjithë shqiptarët të marrin vesh e të binden se Skënderbeu paska qenë thjesht një maskara, asgjë nuk do të ndodhë.

Eh mer Lubonjë, sot njerëzit votojnë akoma vetëm se "Ai asht burrë i mirë" dhe harrojnë se ishin po ata që e hodhën poshtë se ishte kriminel.

Kam nja dy shokë serbë, (të knum, sipas përkufizimit të Lulianit) të cilët i pyeta të shtunën që nëse e njihnin Skënderbeun... "Po, është konjak shumë i mirë", më tha njëri prej tyre duke e ditur shumë mirë se përse e kisha fjalën.
Pastaj duke vazhduar seriozisht më thotë: "Jo vetëm që historia jonë nuk e përmënd si sllav (Skënderbeun), dhe jo që mund të dalin arkiva të kishës ku është pagëzuar me emrin Ivan, por edhe sikur të ngrihet vetë prifti që e ka pagëzuar askush nuk do ta marrë seriozisht një tezë të tillë".

Penar, mos i bej gjerat lemsh. Nacional-komunizmi per te cilin flet Lubonja, nuk eshte vecse nje version i se majtes nacionaliste per te cilen fliste nje here e nje kohe Koco Danaj. Nuk eshte vecse nje hibrid i cuditshem i gjithe atyre qe e konsiderojne veten te majte, por njekohesisht flasin me retoriken patriotike te se djathtes. E njekohesisht, nuk eshte vecse nje koment ndaj komunizmit te izoluar e puritan Enverist, ironise se shekullit.

Kjo ndarja absolute ne te djathte apo te majte, komuniste apo demokrate, kapitalist apo punetor dhe atribuimi i nje liste ekskluzive vlerash secilit grupim eshte shprehi e nje mentaliteti te mykur, qe i ka ikur koha....

Nuk terheq asnje nga ne me keto brockulla o Lulian Kodra..ti e ke vendin ne 1943

Jo mer jo, s'ka lidhje me Koco Danajn hic. Ka vetem lidhje me Lubonjen vete dhe perplasjet e tij te pafundme me padrejtesite qe i jane bere nga komunizmi. Ketij handikapi s'po i largohet dot.

Nuk eshte vecse nje hibrid i cuditshem i gjithe atyre qe e konsiderojne veten te majte, por njekohesisht flasin me retoriken patriotike te se djathtes.

Pse qenka hibrid i çuditshëm Lulian? Unë e identifikoj veten pothuaj 100% me këtë ide. Çfarë ka të keqe këtu? Pse e ngushtoni veten kaq shumë xhanëm, vetëm me komunizmin e Hoxhës. Kjo është mendjengushtësi lum miku.

Hidhni një sy nga vendet nordike, me politikën më të majtë pothuajse në gjithë botën. Me nivelin më të lartë të demokracisë dhe me flamurin kombëtar në tavolinën e bukës. Një e majtë nacionale tejet e zgjuar, që çdo gjë që nga buka që vë në tryezë e deri aeroplanët i prodhon VETË. Dhe jo nuk është e izoluar, është E PAVARUR.

Tjetër problem është që Lubonjën ndoshta e gënjen mendja se mund të çlirojë shqiptarët nga mendësia e vjetër (sipas tij) vetëm duke luajtur me personazhet kombëtare duke i xhongluar si të ishin portokalle. Kushdo që do ketë arsim apo kulturë të kufizuar, do gjejë tjetër mit të rrezikshëm. (Për mua Skënderbeu nuk është mit aspak i rrezikshëm) Thjesht për të brejtur në ndërgjegjen e shqiptarëve, miti më i afërt i tyre do të ishte ai fetar. Veç në pastë aq forcë Lubonja të ndalojë thellimet fetare, përndryshe libanizim të mbarë.

Si përfundim Lubonja vetë është më i konsumuar sesa miti që kërkon të çmitizojë.

 

 

Zoti Lubonja!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 

Do te  me pelqente ta quaja shkrimin tend "Marrezia e madheshtise" Pasi produkti "alla demokratshe" i formes tende provokative ,me ngacmon shpirterisht ,indentikisht dhe moralisht.

Nuk e di ne se jam aq shqiptar i afte, sa te gjej menyren per t'i anashkaluar  pingpongut tend profesional,por do ta provoj dhe une si te tjeret ....

 C'ka me mundon eshtesmileyi nje pjesmarres, argumentues i deshirte i 'ekstazes' shqiptare neper forumet ballkanike dhe europiane ,kudo ,kam patur nje pengese ne artikulimin e mendimit tim, persa i perket kundershtimit te gjere greko-sllav, te cilet jane perpjekur te argumentojne me shembuj "shkrimi ky ,artikulli ky,faqja aq ,rreshti kaq.Nga "Fatos Lubonja"...

Asnjehere nuk jam perpjekur te te hedh poshte (fale shqipes tende teper elekuente...)nje "Shqiptar", qofte dhe bombastik , te deshiruar per emer ne menyre te marre,xheloz,te paindetifikuar si origjine, etj.....ne pamundesi per te marre nje titull nderi, te arriij deri aty sa te gjeneroje kritiken e tij, te ceket perballe nje forme, te nje lloji te ndryshem Skenderbejan,,te nje miti te gjalle shqiptar, si Ismail Kadareja ,i kurorezuar me nje titull fare te thjeshte,midis te tjereve, si nje njeri qe ka sherbyer "emancipimin e njerzimit" -titull qe juve, me fal ti, nuk mundesh ta enderrosh dhe t'a kuptosh pa te qenit dhe te ndjerit shqiptar.

Eshte "Miti"  i njejte dhe i perseritshem,  i"Nene Terezes",kondribut per njerzimin, zoti I ardhur ne trevat tona historike,Zoti X ,dijeni mire,pasi ajo ka thene qarte se- ne damaret e mij rrjedh gjak shqiptar- ...

Ne i kemi dhene Europes dhe mbare botes shume vepra artistike ,te gjalla ,dhe nje nder ata eshte Skenderbeu Zoti Lubonja ,eshte i yni.

Panvarsisht se shume perpiqen te na e vjedhhin, sic na i kane vjedhur shume prej tyre,por ato flasin shqip dhe shqipja nuk tjetersohet.

Une shqiptari... kam qene katolik ,musliman ,bektashi dhe se fundi orthodoks, por nuk me ka rene rasti te shkoj ne kishen orthodokse .... te premtoj qe do te shkoj dhe te ndez nje qiri per ty zoti Lubonja, qe shpirti yt te prehet ne qetesi, ashtu si ai i shqiptareve....sepse ti flet shqip Zoti Lubonja....

Dhe duhet ta kuptosh qe shqiptaret nuk luftojne me me palle si qemoti,Zoti Lubonja, por me ate cka realiteti kerkon dhe ne gjithmone kemi poseduar dhe posedojme Mite, ate c'ka kombeve te tjera i mungon.....

Je nje njeri i "respektuar", zoti Lubonja qe jeton ne mesin e shqiptareve, si veshka ne mes te dhjamit ....edhe pse perpiqesh t'ua besh mendjen corap...

Respekte....dhe faleminderit qe perpiqesh te vizualizosh te keqen dhe te miren tone.

 

 

 

 

J. dhe me thuaj, si do na coje miti i Skenderbeut tek modeli skandinav i komunizmit, apo se i ngjan aq shume vikingeve me mjeker e me kapele hekuri?

O Mushke, Komunizmi eshte demokraci, s'i ndava une, kapitalizmi eshte pune, as keto s'i ndava, por qe te jete e majta e djathte, vallaj as ne 43-shin nga ku flas nuk jemi aq te perparuar.

"Rreziku më i madh është se, duke u bërë pjesë e një komuniteti që ndan disa simbole identitare, njeriu rrezikon të humbasë lirinë e vet si individ." Psiqollogji e paster u them!!

Kur ske asgje per te thene, HESHT! Kur ske as edhe nje fakt shkencor historik, fuqimisht te besueshem dhe potencialisht histori-ndryshues, HESHT!

Historia ska nevoje per bluxhinse!

"Bëhu i ditur të jesh i lirë"

ndersa Remarku thote:

DIJA TE BEN TE LIRE POR FATKEQ

Behu i ditur te jesh i lire ....(Lubonja)

Nuk eshte e thene .

...Sepse  ka shume te ditur , dhe nuk jane te lire ,jane ne burg !

..."Lirine nuk u solla une ,por ate  e gjeta midis jush"(Skenderbeu)

Populli shqiptar ishte i ditur ?...pse atehere u mbajt kuvendi i Lezhes?

Ai ishte i percare !

Ky shkrim  i Lubonjes te ben per te qeshur ,sepse vihet ne rolin e babait qe i di te gjitha dhe te meson-"Behu i ditur o bir te jesh i lire !"

Po ja qe nuk mjafton edhe kjo duhet te jesh edhe i mencur..nese do te frazonim moralin e Lubonjes.

Po nuk eshte Skenderbeu argument qe te fajsosh socializmin qe te futi ty ne burg ,dhe te hoqi lirine ,mor Lubonje !

Ti ishe i ditur por jo i lire ,sepse nuk ishe i mencur.

Ismaili po, ishte i mencur dhe i ditur dhe nuk beri as edhe nje ore burg.

  smiley

Epo jo te gjitha mizat bejne mjalte

 

Fatos Lubonja,  ky “kalores”  i fjales se lire, me se nje here ka deshmuar aftesite intelektuale per te nxitur polemika rreth ceshtjeve te ngurtesuara tradicionalsht ne  tabu dhe  mendime klishe.

Artikulli “Behu i ditur te jesh i lire” eshte deshmia e fundit  e publicistit Lubonja per te rindezur  debatin mediatik dhe  shkencor rreth raporteve te mitit me te verteten historike.

Leximi i ketij artikulli te shtie ne mendime, te nxit te reflektosh rreth disa ceshtjeve qe prekin historine tone te larget dhe te afert dhe te grish te arsyetosh rreth  pyetjeve :

-  sa  kjo e kaluar (perudha skenderbejane) eshte e pasqyruar shkencerisht nga historigrafija jone?

-sa eshte e glorifikuar dhe romantizuar historia jone mbi bazen e manipulimit, deformimit  dhe zmadhimit te fakteve reale dhe se si  perballe sfidave te se sotmes na injektohen narkozat e lavdise stergjyshore,  nanurisja me enderrime syhapur si populli protoballkanik , perballe mjerimit  e sotem dhe te qenurit te fundit e Ballkanit ne garen per te kapur  shanset e kohes?

-se si  Simboli dhe Miti Skenderbeut  ka  sherbyer politikes  dhe kultit personal te E.Hoxhes duke ndertar paralele te volitshme ndermjet qendreses se tij (EH) perballe perandorise revizioniste(BS) dhe asaj te Skenderbeut ne mesjete perballe Perandorise Osmane ( Keshtjella e Kadarese-evokimi historikes ne sherbim te aktuales),

- se a nuk egziston rreziku  qe mitet e se kaluares te perdoren si flamur  patriotizmi dhe streha e fundit e  politikaneve delirante dhe te deshtuar?

-dhe a duhen dekonstruktuar mitet e se shkuares , te ngjizur ne kontekstin e luftrave dhe urrjetjes nacionale per fqinjet, ne funksion te proceseve integruese ballkanike dhe europiane ?

 Por brenda ketij kendveshtrimi   te paqortueshem  , aksioma “Fac sapiens liber eris” e vendosur ne nje kontekst te caktuar (historia , nacional komunizmi dhe miti Skenderbeut) dhe ne funksion te nje qellimi te paracaktuar (dekonstruktimi mitit te Skenderbeut si hap drejt Lirise dhe integrimit europian!!) perdoret  mjeshterisht  ( ne pamje te pare) duke dhene rezulate te mjerueshme per llogjiken me te thjeshte.

Gjysem te vertetat, te vertetat spekulative dhe akrobacite teoriko-filozofike ( dija si force dhe liri) te perdorura si “kale beteje”” ne polemiken e z.Lubonja me  kundershtaret e tezave te tij, duket se e kane rrezuar “kaloresin”  ne humneren e  arsyetimeve konfuze dhe te paqendrueshme.

Cilat jane tezat e   z.Lubonja?

1.Historia rreth rolit dhe figures historike te Skenderbeut  duhet ti nenshtrohet gjykimit shkencor mbi bazen e fakteve dhe deshmive te reja  arkivore /dokumentare.

Kjo eshte nje norme ne shkrimin dhe rishkrimin e historise dhe ketu s kemi  asgje te cuditshme dhe as nje zbulim te ri. Vecse rishkruajtja e historise enkas per ta   ta vizatuar   Skenderbeun  si serb, mashtrues ordiner (fermani i rreme) hakmarres t ipik ballkanas,thjesht  mbrojtes  apo zgjerues  te pronave te familjes Kastrioti , feudal  te dhunshem dhe nxites masakrash, faktikisht e hedhin ne ere  Mitin e  Skenderbeut si kalores te lirise dhe mbrojtes te krishterimit ( ne mos si qellim i paramenduar,, si rrjedhoje e pakundershtueshme)

Pohimi  i z.Lubonja  se  edhe miti Skenderbeut nuk i pengoi aspak shqiptaret  te jene ne kete gjendje qe jane, te ikin nga syte kembet,  eshte perseri spekulativ. Ne se Shqiperia dhe shqiptaret jane ne kete gjendje,  fajin nuk e ka Miti Skenderbeut por regjimi E.Hoxhes dhe pasuesve te tij te konvertuar ne antikomuniste , te paafte per te bere shtet dhe nje shoqeri te mireqenies per te gjithe.

Ketu qellimisht dhe ne menyre spekulative perzien dy ceshtje te ndara: saktesimin e fakteve rreth Skenderbeut dhe epokes se tij me faktin se si eshte ndertuar Miti dhe se si eshte perdorur/keqperdorur ai.  

Ne emer te hakmarrjes  ndaj regjimit te E.Hoxhes nuk ka arsye te sakrifikohet Miti i Skenderbeut. Fakti qe E.Hoxha e perdori mitin eSkenderbeut per te glorifikuar historine ne funksion te qellimeve te politikes se tij izolacioniste,  perseri nuk eshte arsye te rrezojme nga kali Skenderbeun .Me e dobishme do te ishte te rrezojme mitin e E.Hoxhes dhe te atyre qe ngjitjen ne pushtetet  e konsiderojne si  shpetimtare per kombin  dhe nuk denjojne te zbersin nga “kali”  pushtetit edhe kur deshtojne apo bejne zullume.

Dhe , ne kete vije arsyetimi,  jam dakort me z.Lubonja kur thote  “..të dekonstruktosh një mit nuk do të thotë thjesht të jesh kundër tij, apo ta hedhësh poshtë atë (ndonëse edhe kjo mund të jet&eumlsmiley, por të kuptosh se si e pse është ndërtuar ai.”

2. Miti si pengese drejt lirise, njohjes dhe progresit.>>

Dija qe cdo njeri i kohes tone merr rreth Mitit te  Skenderbeut, si simbol i luftetarit per lirine dhe bashkimin e shqiptareve,  nuk eshte asesi nje pengese per Lirine indivduale, nuk eshte obskurantizem dhe as mpirje e  ndergjegjes dhe aftesise individuale per te njohur boten, shoqerine, per te kerkuar te vertetat dhe menduar ndryshe.

Dekonstruktimi dhe dekodifikimi miteve eshte nje hap drejt lirise ne kuptimin e botes dhe paisjen me dije shkencore ne nje sens tjeter. Psh dekonstruktimi miteve  rreth rolit te perendive ne fatin e njeriut ( Mitologjia greke)  sigurisht qe eshte nje hap drejt lirise. Nese do te mbeteshim rober te kuptimit te historise sipas modeleve te mitologjise greke, njerzimi nuk do kishte bere asnje hap drejt progresit dhe zbulimit te te fshehtave te universit.

3.Mitet e perdoruara si instrument per shtypjen e individeve dhe  atyre qe mendojne ndryshe.>>

Fakti qe gjithmone ka aptur dhe do kete mendje diabolike, delirante dhe sundimtare te cilet kapen pas miteve, flasin ne emer te Atdheut dhe idealet i perdorin si maske eqelimeve te tyre mizore, impunuese dhe shtypjen emendimit ndryshe nuk eshte arsye per t eflakur tej mitet dhe simbolet kombetare. Ne se ky rrezik eminent qendron , atehere perse bota e qytetereruar nuk i ka flakur mitet dhe simbolet e saj?  

Ky rrezik eshte evident ne shoqerite totalitare ndersa ne demokraci gjasat qe , ne emer te mbrojtjes se simboleve,  te shtypet mendimi ndryshe,  jane te pakta. Z.Lubonja me mendimin etij ndryshe eshte pergenjeshtrim i ketij rreziku. Por sigurisht qe per qendrimet dhe tezat e tij ka dhe do te kete reagime e deri tek  etiketimet e   tipit “tradhetar”, “kozmopolit” etj.

Te jesh i lire do te thote te behesh i ditur per rreziqet e lirise. Ky eshte “haraci”  dhe “cmimi” qe paguajne mendjet e hapura

> >

4. Miti Skenderbeut dhe integrimi europian>>

z.Lubonja dekonstruktimin e Mitit te Skenderbeut dhe riinterpretimin e tij e kerkon ne emer te proceseve integruese te Shqiperise. Me fjale te tjera,   interpretimi figures se Skenderbeut dhe perdorimi i mitit te tij duhet bere ne nje fryme te re, ne pershtatje me  kontekstet e reja historike te integrimit europian dhe miqesise me fqinjet.

Perseri ne kete argument bashkohen ne menyre spekulative dy ceshtje: e verteta historike dhe roli i Mitit ne kontekstin aktual. GJ.K. Skenderbeu eshte nje figure reale e historise tone kombetare.Dija shkencore rreth tij permblidhet ne teresine e fakteve te njohura deri tani mbi personin e tij,  rolin e tij historik dhe kroniken e ngjarjeve qe u formesuan nen drejtimin e tij si personazh historik.Zbulimi fakteve te reja dokumentare, saktesimi detajeve rreth datave, ndodhive, etj. jane te mireseardhura por te metosh gjoja saktesimin shkencor te fakteve,  duke hedhur ne ere palcen dhe kolonat e te vertetes historike, nuk eshte  nje hap drejt lirise por nje masakrim i historise  dhe cberje e saj ne emer te paraqitjes si moderne dhe qyetare te botes. !!

Studimi i Schmitt nuk mer persiper  historine e konstruktimit te mitit te Skenderbeut dhe perdorimin etij ne te kaluaren dhe kontekstin aktual por meton te sjelli fakte te reja per periudhen skenderbejane, fakte qe sipas Klosit dhe Lubonjes jane e verteta supreme dhe duhen parnuar si te tilla. Bota shqiptare nuk permbyeset edhe duke e  hedhur ne ere Skenderbeun qe njohim deri tani-ngulmon te na bindi Klosi & Lubonja.!! madje as studimi Shcmitt nuk ve ne dyshim qe Skenderbeu luftoi kunder turqve osmane (pavaresisht motiveve sipas tij) tani kete te vertete historike ne duhet ta modifikojme me qe jemi ne eren eintegrimit europian dhe Turqine e kemi aleate?? Sipas kesaj logjike , faqet e historise per L2B kunder pushtuesve nazifashiste duhet t emodifikohen sespe u ngelet hatri italianeve dhe gjermaneve. Historia eshte tjeter gje dhe konteksti aktual tjeter.

Pyetja qe shtrohet eshte e thjeshte:

A kemi fakte dhe prova se serbet, greket, francezet, gjermanet, italianet etj. i kane flakur tej mitet e historise se tyre nga frika se do te duken  demode perballe proceseve integruese europiane dhe me gjere, ne boten e globalizuar?

Kerkesa per te rishikuar historine ne funksion te kontekstit aktual , larja e duarve me te kaluaren historike, clirimi prej saj do te merrnin kuptim ne se na tregojne se po jetojme ne nje bote pa kombe, pa shtete, pa identitete kombetare, pa ndergjegje komebatre, pa histori.Pra nese ne jemi  vertet  ne Fundin e Historise  dhe kur identitetet kombetare jane rrafshuar, le te na thone dhe vetem atehere le te heqim dore nga ato shenja, simbole, tregues dhe fakte qe na dallojne prej kombeve te tjere.

Skenderbeu si fakt historik, simbil dhe Mit , ne kushtet kur  kombet dhe identitetet kombetare gjallojne ende brenda konteksteve integruese , vetem se   na larteson dhe bashkon me kombet per te cilat Liria mbetet nje Vlere e patjetersueshme.  

> >

> >

> >

E po te besh 6 faqe liber pse Kadareje tha se nuk duhet te c'mitizohet Skenderbeu, kjo nuk eshte pare e nuk eshte degjuar ndonjehere. 

C'fare humbje kohe  !!

Po nuk kane ndonje pune tjeter gjithe keta intelektuale "te shquar" qe kemi sot, pervecse te grinden si femijet,  e te punojne kot me kot arrat e punuara me pare, ne nje kohe kur ka kaq shume per te bere mbi ceshtje shume me te rendesishme. 

"Behu i ditur te jesh i lire" dakort, por jo cdo botim duhet marre ne konsiderate, pasi historian spekulant ekzistojne kudo. Te pranosh gjithcka qe lexon si te vertete, ky eshte budallallek dhe jo dituri. Skenderbeu nuk eshte thjesht nje mit, eshte histori. Dhe Skenderbeu qe ne te gjalle te tij, ishte i njohur dhe kujtimi i tij vazhdoi ne shekujt qe pasuan. Pra nuk ishte nje zgjedhje selektive nga patriote shqiptare gjate rilindjes kombetare, por ishte nje zgjedhje natyrale qe populli me ane te mekanizmave te ruajtjes se kujteses kombetare (kenge, poezi, valle, etj), e perzgjodhi ate si simbol te lirise. Dhe eshte pikerisht kjo histori qe behet aksi qe bashkon nje popull. Te dhunosh "mitin" e Skenderbeut, do te thote te shkelesh mbi historine, do te thote te shkaterrosh te perbashketen qe na identifikon ne si popull. Si? te thuash Skenderbeu eshte serb, pra heroi kombetar i shqiptareve eshte serb dhe kjo do te kalova pa zhurme sipas Lubonjes?Kjo eshte injorance.Dhe kjo eshte fyerje per te gjithe popullin shqiptar.  

Mua ky shkrim, por i gjithe ky debat, me duket si nje levizje marketingu, per te shitur librin e perkthyer nga Klosi. E njejta metode qe u perdor per librin "te jetosh ne ishull" e Ben Blushit.

Te merresh me nje budalla se "hedh nje gure ne lume " dhe te digjosh pastaj Mitin e krijuar nga  Lubonja me Klosin se "guri qe ka hedhur Shmiti eshte thesar""" !!!!!! E c'ju ka gjet o peshq smiley smiley smiley .Teori te kapercyera e rrahurra me qindra e miliona here dhe te gjitha ne nje perfundim .Ne ate shekull ka pase nje burre me emrin (Shmit , Klos , Lubonje, Idris , e c'rendesi ka???? ) qe krijoi nje Lidhje Burrash per te luftuar e qendruar kunder pushtimit te nje armiku . Dyluftim Fetar....???? Jo po dyluftim i Nazisteve me Koalicionin atifashist ???? Ka pas nje burre ne nje epoke te caktuar , qe kur vihej ne krye, bente martesa me gra nga dyer  te fuqishme . Ku eshte problemi ???? Jo po ka qene e ndaluar bashkjetesa me Ligj e homove dhe nuk kishte liri dhe te derejta te individit. E ka marre kalane me ferman dhe ua preu kokat turqeve me pabesi duke tradhetuar Sulltanin ???? Jo po ka pase ushtri inteligjente me sistem antirakete e kozmik me komandante Lubonjen e Klosin....E gjithe kjo Histori eshte realizuar ne ca troje qe quhen Arberore....Jo po nuk ishte shqipetare po Serbe sepse vetem per Serbine dhe Greqine kishte OKB e shtete te ndara me vizore.... ku Lubonja me kecer hidhnin valle ne goje te ujkut .....

Vetem per nje gje jam i sigurte  qe debil duhet te kete patur dhe ne ate kohe. Per kulture, kesaj rradhe Lubonja eshte dhe vjedhes IDEJE e THENIEJEJE duke e shtremberuar ate . Thenia i perket Engelsit dhe textualisht "Nje hap drejt dijes (shkences ) eshte nje hap drejt Lirise" Dhe qe ketu fillon spekullimi duke e quajtur Librin e Shmitit "dije" qe mund ta pervetesojne (ti mbajne ere ) vetem Klosi me Lubonjen.Dhe tjetra qe argumenton Lubonja "te ecesh kundra rrymes " eshte parim Maoist i perfaqesuar nga Van Hun Veni . Thone qe" injoranca nuk eshte argument"....ne te vertete me kete vrime melodie te Lubonjes del  se eshte " Plarforma e Injoranteve eshte nje hap drejt padijes" Sepse ndryshe do na dilte qe Rilindesit nuk kane qene te tille se ne krye te perfytyrimit kane patur Skenderbeun ....pra ate qe u be shkas qe lindi Enveri ????? Edhe realitetet e mevoneshme qe nga Qemali , Vidi , Zagolli jane ata qe ruajten e forcuan kete mit qe bene te frymezohej nje nene nga Gjirokastra te lindete Enverin. MATUFER ..... por me nje gje te dobishme kane ekzaltuar POLICIN .Kjo per peshqit nuk eshte pak , kur dihet qe si shkencetari kryesor i keture temave po perpunon teorine qe Skenderbeu ngjan vetem me Salen ...biles edhe nga HUNDA. smiley 

Idris, mendimi im tejet i hapur: Lubonja si autor i shkrimeve publicistike qe kam pare ketu eshte jashtezakonisht medioker (letersine as qe ia njoh fare; nje shkrim i sjelle te peshku, qe fliste mbi nje te burgosur ne kampet e monizmit, ishte tejet mesatar - me teper s'di, degjoj qe ka fituar cmime, por nuk di as se ku, as per cfare); stili i tij ne te shkruar eshte shume bajat; aftesia per larmi tematike tejet e kufizuar. Kur kerkon te beje retorike, te perdori metafora etj, peson nje deshtim te plote, pasi nuk ia thote per keto gjera, nuk eshte i prere per ate gje. I ndihet sforcimi 100 metra larg. Nuk eshte merite kushedi ce per te gjetur probleme ne Shqiperine e sodit, per te folur per korrupsionin, per betonizimin, per mungesen e gjelberimit etj etj. Keto ja bejne "muuuu". Eshte krijuar nje mit rreth emrit te tij qe duhet demontuar. Sa me pare, aq me mire. Degjoj nga perkrahes te tij qe "ki parasysh edhe qe ka bere burg ai", si dhe faktin qe ai eshte i sinqerte ne ato c'ka thote, i pa implikuar dhe i pa korruptuar. Ndersa i besoj te gjitha keto me miredashje, them qe nuk jane aspak argument per vleresim si autor. I sinqerte eshte edhe belbezimi i nje foshnje.

Lubonja ka nje mllef konstant kunder shqiptareve dhe shqiptarizmes. Duhet dikur te realizoje se populli shqiptar nuk ka faj as per komunizmin dhe as per futjen e tij ne burg.

Emigrant!

Edhe  me siper te lexova dhe kesaj rradhe edhe komentin Tuaj tek Kadareja e i quaj plotesisht te drejta. Klosi dhe Lubonja persa i perket nivelit artistik jane nje ZERO....ndersa Lubonja , per mua , ben nga nje perjashtim sepse ne disa raste sidomos per probleme kohore sikur eshte me brenda gjerave dhe pa i ngrene hakun ne shume raste del edhe si vizionar afatshkurter. Keta JANE MLLEFAXHIJ qe Enveri u HOQI karieren nepermjet goditjeve extreme(me pa te drejte ) qe u dha prinderve te tyre . Jane edhe individe qe kane pesuar nje "thyerje" te rende ne burgje ( perseri me pa te drejte) por ne asnje rast vetine e pasojen INDIVIDUALE nuk lejohet ta shesin per "dije"  . Ne burgje kane qene shume njerez nga te gjithe krahet dhe kushdo e ka kete te drejte te pershkruaje dhembjen e tij. Por qe ta pergjithesosh kete pervoje   , me peshtyma e ulurima , me era M...te cdo kapaku libri e reviste, me c'rast te eshte dhene e drejta ne kete sistem ...kjo eshte naivitet feminor per te mos thene nje "shkarje ledhi". Maximalja e ketyre eshte te rendin te kapin kohen e humbur per te shfaqur aftesite ne fusha te palevruara e te perspektives jo te germojne neper "skuta e vrima"  per te interpetuar fakte te STERNJOHURA e per ti shitur sikur kane kapur Everestin.

Jo pa qellim Faktet qe permend Shm...ti propogandohen si te REJA . Sikur te ishte e tille ndoshta do te merreshim vetem me "interpetimin"....por ne fakt jane te gjitha FAKTE te njohura e te ditura port te kapercyera e te patheksuara si te "pavlera" per Vijen HISTORIKE. Keto edhe ne kuptimin letrar ose klasifikim quhen BIBLIOGRAFI.. Ndersa keta "PUSHTER" me cdo kusht duan ta fusin ne fushen e HISTORISE. Kjo eshte ajo qe te ngjall urrejtje , jo pakenaqesi per Injorancen e tyre deri ne thenien jo te drejte te BERTIT (te inatosur) me siper . Ne kete rast ndryshe nga Klosi ...Lubonja nuk kupton per cfare po flet vetem nga mania per te qene protogonist . Ja kaq eshte ky artikulli i tij . Ndersa Klosi eshte shume i erret dhe pa perspektive ne kete loje te hapur por gjithsesi xhepat etij mbajne ere para te "PISTE" per te mos thene qe dhe fryma e tij eshte "antikombetare".

Kam pasur shkruajtur ne nja dy artikuj te tjere sipas mendimit tim sikur Skenderbeu te kishte qene Sllav apo Grek kushedi sa mijera libra ta kishin shkruajtur keta mos te themi cfare folklori do te ishte krijuar rreth tij. Turqit ne te gjitha kronikat e kohes e quajn ate Shqiptar . Jane me qindra libra te studjuesve Evropjan qe vertetojn prejardhjen  e tij Shqiptare aty ketu del edhe ndonje leshko qe hedh ndonje tez kunder si puna e Shmidit i cili i reduktoj 25 betejat e Skenderbeut ne nje lufte hakmarrjere (sipas studimeve Vatikaneze 'Ilyricum Optimnus Princeps lider vizionar Evropjan). 

Problemi i pare me Lubonje e co., sic dhe e kemi diskutuar me pare, eshte se kush duhet te shkruaje per nje ceshtje. Pavaresisht titujve e nishaneve, nuk mund tu japesh mend miletit per nje gje qe s'e di as vete. As Lubonja apo Klosi nuk jane historiane, lere te specializuar ne Skenderbeun. Kaq per dijen qe na valevit Lubonja. Bile Klosi, po te kishte patur integritet intelektual, ne vend qe te bente reklama banale per librin qe ka perkthyer e botuar, do te duhej ta kishte cuar per recence tek ndonje specialist i fushes, e te linte ata te flisnin.

Por problemi i vertete eshte me banal. Kjo kategori, qe me teneqen "intelektual," i jep vehtes te drejte te shkruje per cdo gje te kesaj bote, bile dhe te ndonje tjetre, mbasi kane provuar e deshtuar ne disa fusha, duke filluar nga e vetja, pa harruar po10tiken, tashti kane gjetur kete zanatin e ri cmitizuesin. Dmth sharesin e ndonje gjeje te madhe, me shpresen se keshtu behen dhe ata te "medhenj," por dhe prakticitetin e shitjes se gazetave. Dhe ky eshte rast i shkelqyeshem ne kete zanatin e baltosjes. Kemi figuren me te madhe historike, Skenderbeun, dhe nje kolos te kohes tone, Kadarene. Topat e baltes nuk do kene shanse ndonjehere per rendiment me te larte. Si rrjedhoje, dhe banda e gezushme, laramane e cmitizuese nuk mund ta humbiste kete rast te arte per cmitizim-baltosje.

 

Te pyesesh kalamajte amerikane per Betsy Ross (versioni amerikan i Marigose) e njohin te gjithe.  Pavaresisht se historianet e mirefillte e konsiderojne si mit.

Karl der Grosse?  Per jo-gjermanofonet?  Nuk tingellon dhe aq i njohur ... eshte ne fakt "Charlemagne francez" por qe gjermanet e konsiderojne gjerman, te lindur ne Gjermani, me gjak gjerman, bile qe fliste dhe gjuhen e lashte "teutone."

Mite te tjera te famshme psh, babai i Italise konsiderohet Garibaldi, kur ne fakt rol me kyc ka luajtur Mazzini etj etj etj.

Tani, z. Lubonja si erudit qe e mban veten, pse nuk shkruan dhe nuk zhvesh nga mitet US, Francen e me radhe?  Nen shpirtin e lirise kuptohet, qe te c'lirohen dhe keta mavrite.  Pak si larg US dhe Franca?  Po mire pastaj, t'ia filloje nga fqinjet sllav.  Pse nuk i cliron nga miti i Betejes se Fushe-Kosoves, Jeruzalemit te Serbise?  Se ai mit, jo per gje, por ka 700 vjet qe po merr ne qafe shqiptaret, ne krahasim me "mitin" e Gjergj Kastriotit, qe s'i ka rene ne qafe fqinjeve.  Vallai, te cliroheshin nga ai mit, 1000 here me mire do i kishim punet ne Ballkan.

Sarkazmen menjane, per mendimin tim, vuajtjet dhe plaget qe Lubonja mori nga diktatura, po i shpalos ne menyre te gabuar.  Ne esene qe solla me lart, (qe Batoja me te drejte i korrigjoi titullin, une ne fakt thjesht i kisha rene shkurt) "Midis lavdise se nje bote virtuale dhe mjerimit te nje bote reale", Lubonja nuk mjaftohet vetem me Gjergj Kastriotin.  Ai ve ne pikepyetje vepren e Rilindasve.  Gjithashtu dhe prejardhjen e shqiptareve.  Bile ne kete pike, do te doja qe Lubonja te shprehej njehere e mire, nga mendon ai se kemi ardhur.  Ne ate ese ai shprehet se (jo verbatim) "Hoxha vendosi qe shqiptaret jane pasardhes te ilireve, dhe ashtu u vendos, s'u bene studime te tjera."  Po mire o derebardhe, ja Hoxhes ashtu ia tha mendja, dhe ashtu beri.  Po studiuesve te huaj, albanologe, apo historiane te mirefillte (e jo buzequmesh si ai i ndrituri yt) Hoxha u tha te mbrojne tezen e ilireve?  Ca gjera s'kane ashtu te rrine.  Te vetmit qe vene ne pikepyetje prejardhjen e shqiptareve, jane qarqet ekstreme ne Serbi, dhe qarqet ekstreme ne Greqi.  Keta te fundit, po t'i zesh ne nje qoshe e t'u citosh historianet e tyre, sikur ua ndryshon pak mendjen.

Ja ta nenvizoj dhe njehere, Lubonja shkroi se:

Ju siguroj unë, sikur të gjithë shqiptarët të marrin vesh e të binden se Skënderbeu paska qenë thjesht një maskara asgjë nuk do të ndodhë.

Ja ta thote dhe njehere Monda:

Ju siguroj unë, sikur të gjithë shqiptarët të marrin vesh e të binden se Fatos Lubonja paska qenë thjesht një maskara asgjë nuk do të ndodhë.

... pervec se ca peshq te peshkut do grijne sallate ne 40 a 50 postime te tjera e do e nxjerrin shenjetor.

Monda,

Une nuk dua t'i meshoj nje "problemi" te vockel qe here pas here ngre krye nisur nga te tjera qellime dhe kendveshtrime.

Eshte problemi i identitetit shqiptar. Siç e di dhe ti, Franca jeton ne tokat e Gaulle : Obelix, Asterix, ne lufte kunder Jul Cezarit. Por francezet, sipas dhe vete atyre, i kane humbur lidhjet me banoret e dikurshem dhe sot nuk mund te thuash ketu qe jam golua. (gaulois) - ose me shaka.

Kjo ka ardhur ngaqe identiteti francez nuk eshte ndertuar mbi gjakun e te pareve, gjakun francez puro, por mbi idene e qytetarit republikan. Sot eshte francez ai qe eshte nje qytetar republikan.

Po Shqiperia ? Ajo nuk i njeh keto gjera. Nuk ka shqiptar ngaqe eshte qytetar shqiptar, por ka shqiptare ngaqe keshtu ka lindur ai, brez pas brezi, si shqiptar.

Gjuha eshte nyja e identitetit shqiptar. Dhe kur vjen puna tek gjuha, ketu ngaterrohen gjerat. Ne Ballkan ka plot kapercime kufinjsh. Ka greke ne Shqiperi, ka shqiptare ne Greqi, ka Vllehe ne Shqiperi, ka Shqiptare ne Maqedoni, etj.

Dhe keta, megjithe mesimin e gjuhes, nuk arrijne te behen autoktone : shqiptari ne Maqedoni, megjithese di maqedonisht, eshte shqiptar. Greku ne Shqiperi, megjithese flet shqip, eshte grek.

Ky eshte Ballkani, duam apo s'duam ne. Ballkani nuk e ka arritur shkallen e Frances ku ai te perpije ne nje kazan gjithfare lloj etnish dhe te nxjerre nje qytetar ballkanas. Kultura ne Ballkan nuk luan kurrfare roli siç eshte thelbesore ne France.

Puna eshte qe mosbesimi midis gjuheve te ndryshme ne Ballkan eshte i madh. Lubonja, megjithese lindur ne Shqiperi, megjithese bere burg ketu, prapeseprape shihet si vllah. A eshte mire ? Jo. Por ama, nganjehere edhe ai e ndihmon vete kete kah te padeshiruar. Nese Lubonja mendon te krijoje NJERIUN SHQIPTAR REPUBLIKAN, ai mund ta beje fare mire pa u kruar me figurat e Shqiptareve. Mendon Lubonja qe duke sulmuar figuren e Gjergjit arriti dhe ai te shkrihet ne kazanin e madh shqiptar ? Gabim.

Kultura qe deshiron Lubonja eshte shume e nderuar dhe ajo duhet perqafuar. Por jo nje kulture pa rrenje, pa koke, kulture mish-mashi. Kultura shqiptare mund te jete njekohesisht gjithperfshirese dhe e veçante. Mund te jete puro shqiptare autoktone por edhe perfshirese e te gjithe qe jetojne ne Shqiperi.

Me vjen keq qe Lubonja iu le shteg te lire atyre nacionalisteve shqiptare qe mund te duan t'iu versulen "atyre" qe nuk do te ishin 100% shqiptare. Nese Lubonja mendon te luaje deri ne fund rolin e viktimes, them se ia ka arritur.

Shkurt, per tre paragrafet e pare, nga aspekti historik, shtetet (apo komb-shtetet) qe dolen nga Westphalia jane te nje natyre tjeter me komb-shtetet qe dolen nga revolucionet "nacional-romantik" te shek. 19 e me tej.   Yyyyyyyyyy sa mund te shkruhet per kete pune lol. 

Per te tjerat, pak a shume biem dakort.  Pervec se as qe e kisha idene qe Lubonja eshte vlleh.  Dhe nese eshte kush nuk e konsideruar shqiptar?!  Une vllehet e Shqiperise i konsideroj shqiptar.  (Se c'komplekse identiteti ka Lubonja ate e di ai.) 

ABC

Cfar po flet?

Lubonja p shtron shume thjesht disa pika.

Pika e pare qe shtron Lubonja eshte qe te na mbushi mendjen qe njerezit te Degjojne Lubonjen dhe jo Kadarene.

Kesaj i thone te kesh nje komshi karrocier dhe nje komshi specialist ne Elektronike.

Nje dite te bukur te kesh probleme me kompjuterin dhe te trokasesh ne deren e karrocierit dhe jo ne deren e specialistit te fushes.

 

Pika e dyte qe shtron Lubonja,eshte qe te cmitizojme Skenderbeun sepse ndryshe mbetemi te prapambetur dhe jo si Europianet e tjere,dhe na ben leksione mbi qyteterimin Europian.

Lubonja nuk e njeh qyteterimin Europian me mire se mua,dhe jo me te krahasoj veten e tij me Kadarene,qe konsidrohet nje nga divat e inteligjences Europiane dhe Boterore.E pakta qe mund te thuash per Kadarene eshte se eshte nje nga Shkrimetaret me te mire te gjalle ne bote,dhe i paraqitet audiencave si Nje nga shkrimetaret me te medhenje te Europes,krahas Kafkes dhe Gogolit.

Pra Kadareja eshte pjese perberese e vlerave te Europes nuk eshte thjesht nje vezhgues antipatik si puna e Lubonjes.

Poashtu Shqipetaret jane pjese perberese  e identitetit Europian,poaq sa Francezet,(qe na merzitet duke i marre per shembull ju sikur kushedi c'jane,ka dal e modes ne Shqiperi te merret per shembull populli Francez),dhe ndoshta me shume.Per mua personalisht jo ndoshta.

Argumentin per Cmitizimin e Skenderbeut Lubonja le ta beje ne Vatikan dhe ne shtetet Europiane qe i kane ngritur statuja dhe vene emra sheshesh.Le ta bej me Vivaldin,me Jeronim De Raden etj etj.

Skenderbeu nuk eshte MIT o Lubonje driteshkurter,mit eshte Gjergj Elez Alia,Skenderbeu eshte nje figure e dokumentuar historike qe ka lene mbrapa vlera reale dhe ka ngelur ne kujtesen popullore si nje prijes qe bashkoi Shqipetaret dhe zmbrapsi hordhite Ottomane.

E cka ketu per te mos qene krenar per Skenderbeun?

E cte mire paska te ulim figuren e  Skenderbeut?

 

Dhe qe ta mbyll,cdo shtet ne Europe ka Mitet e tija,ashtu sic ka Shqiperia Gjergj Elez Aline,dhe Anglia psh mbretin Artur.

Ka edhe figura Historike ashtu sic ka Shqiperia Skenderbeun dhe Britania Curcillin.

Mora si shembull Britanine por cdo shtet Europian eshte i ndertuar ne mite dhe respekton me perulje figurat e veta historike.

 

Ps: Shembulli qe solle per Francen eshte i gabuar,sepse jo se Francezet harruan Gallet sepse u krijua Shteti i Frances,por sepse fiset Franke dominuan popullsite Galle,u asimiluan dhe ishin me te medhnj ne numer,rrjedhimisht u krijua Shteti Frances,por edhe sot fjala Gall nuk eshte e paperdorur ne France apo per Francen.Se sa Fanca tregon respekt per shtetasit e saj dhe jo prejardhjen etnike shikoe me shembujt me te shemtuar qe i ka dhene europes me popullsine me prejardhje emigrante,si afrikano-verioret ,Zezaket dhe myslimanet ne pergjithesi.

 

Admin-ër,

Bëjini një të mirë Peshkut: mbylleni se tema po del jashtë kontrollit. Dy herë turp, se është temë e  importuar. Është sikur ta rrëmbesh tjetrin nga shtëpi e vet për ta linçuar. Po turpi më i madh është rrebeshi i sharjeve dhe fyerjeve personale ndaj një personi publik. Më keq nga mbledhjet e dikurshme të Frontit. Prandaj, të mos vazhdojë më kjo maskaradë, ju lutem mbylleni temën.

Dakort me Baton,

Shume te serte jeni  me Lubonjen, edhe po ashtu edhe me Klosin, Kadarene, e te tjere, shpeshhere. Qe te 3 kane gabimet e veta por puna qe kane bere, ne te miren e ketij vendi,  eshte shume here me e madhe sesa devijimet e vogla qe bejne ndonjehere. 

 

Bato,

Per momentin, po e mbajme hapur sepse shumica e komenteve nuk e fyejne personalisht Lubonjen, po merren me argumentin. Dhe kam pershtypjen qe ky debat ka dite qe vazhdon dhe interesi eshte i madh.

Me filtrimin e fyerjeve personale mund te na ndihmosh dhe ti (e kushdo) tjeter. Per cdo koment qe eshte fyes, shtypni butonin "Abuzim" dhe sinjalizoheni per adminet. Ne ate menyre e ndihmoni jashtezakonisht shume Peshkun (kjo eshte per te gjithe anetaret, kuptohet, jo vetem per ty).

Ne fakt po t'i thuhet Gjergj Kastriotit "maskara" eshte "eruditizem."  Se s'eshte person publik i shkreti, i jane tretur kockat ketu e 500 vjete.  Ndersa personave publike te diteve tona u duhen ngritur lapidare, se jane heronj clirimi me diturine e tyre ... (titulli e kisha llafin.)

 E me Monda, po Skenderbeu ishte serb, kurse Lubonja eshte shqiptar.

te them dhe nje gjeegjeze tjeter:

ne shtepine private nuk hyn kush pervec te zotit,

ne shtepine publike ...  ???

Hint? nje person publik.

Krye fare,

Nuk lejohen fyerjet ndaj diskutuesve te tjere. Kjo eshte politika e faqes.

Ll.

meqe ra fjala, po protestoj dhe une me Monden qe nuk shame njeri.

Zotrules, une personalisht kam inat te bej kategorizime te tilla: grek, serb, mjaftist, komunist, kapitalist e me the te thashe.  Dhe Ll ben shume mire qe ka rregulla te tilla se ndryshe bastardohet fare debati. 

Po dhe piskama e thirrje per kyce e dryne, s'kane lezet.  Se sic i thashe njerit dje, qe mos t'ia ze emrin ne goje, se e ze lemza te shkretin, askujt s'u ka lene babai arat te peshku (pervec te zoterve te shtepise smiley )

do te te kategorizoj dhe ty tani, dhe do te te ve ne kategorine "Monda"...

Ka nje gje Monda, edhe une jam dakord me Speedy GonzaLles, se degjenerohet muhabeti nganjehere.

Puna eshte, se peshqit duhet te ndergjegjesohen dhe te mendohen dy here per ato qe thone. Se nuk ka deklarate pa reagime. Nuk mund te them une cfare te me shkrepet ne koke tani, te shaj nje komb te tere, te fyej krenarine e nje kombi te tere, dhe me qetesine dhe qartesine me te madhe te trurit, te mos pres asnje lloj reagimi. Kjo do te ishte dyfish ofendim, sepse popullin qe do shaja do ta konsideroja dhe te leshte fare.

megjithate, te gjithe kemi pulsin tone.

une per vete, po te bej gabim, kthehem e kerkoj te falur vete, nese e shoh qe duhet. nuk me thyhet krenaria mua sepse perpiqem te ve gabimet e mia ne vend. Por ama ka dhe te tjere ketu qe duhet te bejne keshtu. Jam i mendimit qe komentet qe duhen fshire, duhen fshire qe nga strumbullari qe krijon katrahuren. Pastaj, edhe adminet te tregohen pak me te njerezishem me ne. Nese dikush nga peshqit fyhet ne ndjenja nga nje teme (qe faktikisht shume prej nesh i duket poshteruese) dhe i lutet admineve qe ta fshijne, atehere, please, fshijeni.

Jo te gjithe ketu jane me nje vetull dhe jo te gjithe ankohen kot.

Pastaj te thote shqiptari "ju lutem", dale, se po thyen ca pengesa mentalitare.

Kycet, apo fshirjet e temave eshte pune struci zotrules.  Perderisa ide, teori, "eruditizma" te tilla ekzistojne, hajde t'i diskutojme.  Prandaj dhe frengu beri bllogje e forume. 

Ne kete rast, teza e Lubonjes eshte qe Gjergj Kastrioti eshte sllav dhe (ne deftore) se me terhoqen mendje, e quan Gjergjin "maskara."  Per te paren, do argumentohet, nje, dy, tre ... Per te dyten, me te njejten monedhe, kur thote populli. 

Kur te shoshitet kjo pune, mbase nisim me tezen e Lubonjes per prejardhjen e shqiptareve ... ka shume per t'u shoshitur smiley

do te te kategorizoj dhe ty tani, dhe do te te ve ne kategorine "Monda"...

MOS! Vajti Luliani një llaf goje hudhi e krahasoi me nurse Ratchet... He fcuking ruined the "Monda myth" for me. smiley

Veç në një gjë ke të drejtë Zotrules. Pikërisht te kjo pikë:

Nuk mund te them une cfare te me shkrepet ne koke tani, te shaj nje komb te tere, te fyej krenarine e nje kombi te tere, dhe me qetesine dhe qartesine me te madhe te trurit, te mos pres asnje lloj reagimi. Kjo do te ishte dyfish ofendim, sepse popullin qe do shaja do ta konsideroja dhe te leshte fare.

Është ofendimi më i lehtë që hedh kushdo madje në formën e "një fjalë goje". Përgjithësime të tmerrshme që fillojnë me stërklishenë "ne shqiptarët jemi... hap kllapë  bla bla bla 1 mijë sharje mbyll kllapë. 

Si përgjithësim njëherë është i gabuar. Edhe mbështetet mbi mosreagimin sepse duke qënë përgjithësim funksionon psikologjia e masës. Meqë jemi disa milionë, na bie për hise 1 e disa milionta e turpit secilit.

Adminët të kenë kujdes dhe të fshijnë me të parë këto lloj shprehjesh. (si sugjerim), se pastaj funksionon vetia habitore te pakurrizorët kur çuruditen "pse i shamë".

Personalisht nuk kam parë popull tjetër si ne me ndjenjë inferioriteti kaq të fortë dhe kaq të etur për tia injektuar njeri tjetrit këtë ndjenjë.

 

MOS! Vajti Luliani një llaf goje hudhi e krahasoi me nurse Ratchet... He fcuking ruined the "Monda myth" for me. smiley

Te marte e mira, se ndenja dy nete pa gjumi, aq u preka ne tela nga "kategorizimi" i Lulkes ... C'pate qe ma kujtove smiley. (Nejse, se llafosemi me vone te te coj mitin ne vend, per inat te botes dhe per qejfin tone lol)

Zotrules nga ana tjeter, duke me lene ne kategori me vete, ia di per nder smiley.

Personalisht nuk kam parë popull tjetër si ne me ndjenjë inferioriteti kaq të fortë dhe kaq të etur për tia injektuar njeri tjetrit këtë ndjenjë.

Po c'thua mer ti, nuk eshte ndenje inferioriteti, eshte ndjenje e larte superioriteti cmitizues ... Do fillojme ne te paret dhe pas do na vije historia ... Evropi, Amrika e me radhe ...

Une pos jell nje shkrim te Kadarese ne lidhje me kete teme,pra me cmitizimin e Skenderbeut.

Gjynah eshte te vendosesh Kadarene perballe Lubonjes por cti besh,mua sot me ka ndaluar gardiani te shprehem me argumentat e mija modeste smiley

eknologjia Blog

 Çmitizimi i Gjergj Kastriotit, turp i kombit

Çmitizimi i figurës së Gjergj Kastriotit është një nga turpet e kombit shqiptar. Ka disa autorë që janë përpjekur ta bëjnë këtë gjë në mënyrën më të pafytyrë.

Çmitizimi i figurës së Gjergj Kastriotit është një nga turpet e kombit shqiptar. Ka disa autorë që janë përpjekur ta bëjnë këtë gjë në mënyrën më të pafytyrë. Problemi është shumë i thellë dhe themelor për kombin shqiptar. Të ç’mitizosh figurën e Gjergj Kastriotit do të thotë të bësh sulm kundër konceptit të lirisë.

Duan të na mbushin mendjen se Gjergj Kastrioti ka qenë një figurë negative e historisë shqiptare. Kjo është një histori e vjetër në shëmtinë e saj. Ka pasur teza për këtë çështje.

Teza e parë është krijuar nga fqinjët tanë rreth 200-300 vjet më parë. Para tyre, këtë tezë e kishin ngritur turqit, se për ta, Gjergj Kastrioti ishte një renegat, tradhtar dhe armik. Ka pasur përpjekje nga pjesa renegate e popullit shqiptar që janë bashkuar me këtë tezë.

Të jesh kundër Gjergj Kastriotit, do të thotë të parapëlqesh robërinë para lirisë dhe Shqipëria do të ishte vendi i parë në Europë që do ta bënte këtë.

Do të ishte vendi i parë në Europë që do t’i vinte një njollë të madhe e të shëmtuar historisë së saj e që nuk do të hiqej në shekuj. Njerëz perversë, me shpirt pseudo-intelektual janë bashkuar në këtë fushatë.

Gjergj Kastrioti është figura që simbolizon bashkimin e Shqipërisë me Europën. Fushatë më të turpshme në histori nuk ka për të pasur dhe nëse e pranojmë, do të jemi kombi më pa dinjitet në Europë.

Shkrimi eshte marre nga Blogu i Gazetes Shekulli ne internet.

 

 

Pra te mos levizim nga tema.

Edhe Kadareja ka perdorur nje gjuhe shume te ashper kunder ketyre pseudo-intelektualeve qe duan edhe te behen pseudo-hitoriane,e te na mbushin mendjen se eshte mire te jesh nje popull pa mite,se eshte mire te jesh nje popull pa figura historike,se eshte mire te jesh nje popull pa buste neper sheshe,se eshte mire te mos kesh histori dhe preardhje.

Kjo eshte nje teze shume dashakeqese,qe kerkon te beje Shqipetaret popullin me pa dinjitet ne Europe.

Ashtu sic thote edhe Kadareja,nuk ka popull apo shtet ne Europe qe nuk eshte i krijuar ne Mite dhe qe nuk ka figura historike kyce ne themelet e tij.

Nuk ka shesh ne Europe qe nuk eshte i mbushur nga buste dhe nga perkujtimore te historise te vendit te tyre.

 

polemizime ndaj veprës së Kadaresë, si një prej farkuesve kryesorë të miteve të nacional-komunizmit

një studiues i huaj më tha një ditë me të qeshur, se intelektualisht ju duket se nuk jetoni në shekulin XXI, por në mesin e shekullit XIX.

Oliver Schmitt, një nga mendjet e ndritura të shkencës austriake, të cilin kam pasur rastin ta takoj personalisht para disa muajsh,

ajo e qeshur [e Schmitt-it - shenimi im] ne duhet të na ndihmojë të kuptojmë se ka ardhur koha të rritemi

....po të fillosh të shkruash apo të botosh një histori shkencore të Skënderbeut, sipas së cilës del se Skënderbeu mund edhe të mos ketë qenë shqiptar, se ai nuk na paska ndërtuar ndonjë shtet të pavarur shqiptar, se ai nuk është bashkuar për të luftuar vetëm me shqiptarë për interesa shqiptarie, por se është bashkuar edhe me sllavë etj. për interesa fetare dhe pronësie, se ka qenë vasal i mbretit të Napolit dhe, si i tillë, ka bërë edhe ndoca masakra në Puglia, se ka marrë Krujën jo me ndonjë luftë nacional-çlirimtare, por me një ferman të rremë....

Ju siguroj unë, sikur të gjithë shqiptarët të marrin vesh e të binden se Skënderbeu paska qenë thjesht një maskara, asgjë nuk do të ndodhë.

Shqipëria, për mirë a për keq të shqiptarëve, është bërë dhe shqiptarët, për mirë a për keq, një ndjenjë kombëtare e kanë.

Une nuk e di nga vjen ky guxim. Ai qofte. Fale Zot, edhe pse e di se c'ben!

Nuk ka shesh ne Europe qe nuk eshte i mbushur nga buste dhe nga perkujtimore te historise te vendit te tyre.

Jo vetem, por busti i Skenderbeut gjendet deri ne Buenos Aires.

Jeni te pandreqeshem. Kot lodhet Lubonja. T'i hedhe syte nga shekulli XXII me mire, se nga ky shekull ku jemi nuk ka per te rregulluar gje. Kaq te bindur sa po tregoheni per patriotizmin tuaj, edhe Skenderbeun do t'a konsideronit tradhetar po te jetonit ne kohe te tij. Do ishit ju te paret qe nuk do punonit me te, ju qe sot jeni patriote se ju shajne Skenderbeun.

Lulian ashtu eshte ne fakt,por e ke gabim.

Askush nuk po diskuton patriotizmne Skenderbeut,por rolin e tij historik tek populli Shqipetar.Ai ka lene mbrapa vlera.

Figurene tij njerezore nuk enjeh as ti as Lubonja,lexo me mire biografet e tij te kohes.Hajt shendet.

Nje pyetje miqesore.

Mos je gje Lubonja vet?

Lulian, ndoshta u be shume vone dhe nuk po e kuptoj dot me ndryshimin midis sarkazmes dhe seriozitetit.

Kam une shume verejtje kunder Skenderbeut, dhe mund t'i shprehja edhe ketu; po asnjera nuk ka te beje me cfare po flitet kunder tij keto dite.

Skenderbeu iku, fjeti, u bashkua me popullin e tij; sulmi nuk i behet atij, i behet kombit qe ate e konsideron ndoshta patriark dhe figure qendrore qe misheron gjithshka te karakterit dhe intelektit tone.

Edhe sikur keta te kene te drejte, e zeme se kane, e zeme se cdo gje qe kemi ditur deri tani per Skenderbeun paska qene e pavertete, e sajuar, e shtremberuar... E cfare pastaj? What's their point then???

prandaj, nese ti di ta gjesh kete pike, brravo. Por mos me thuaj qe pika eshte "poshterimi i shqiptareve", se kjo eshte e thjeshte, dhe duket ne komentet e te gjitheve qe e quajne veten shqiptare.

Une nje gje nuk e marr vesh, gjithsesi; mitizimin e Skenderbeut. Mua me eshte mesuar dhe e njoh per figure historike, jo mitike.

Figura mitike ne kemi boll, qe nga zoterit qe i dhame Greqise, e deri tek Muji, Halili, Gj.E. Alia, etj etj etj... por Skenderbeu, mitik???  Ne c'menyre???

Ju lutem me ndihmoni ne kete pike.

E kam shprehur ede une me larte,qe nuk eshte mit ,por ata njerez perverse,sic i quan Kadareja kan qellime,nuk e bejne debatin per hir te shpirtit te te vertetes.

 Te jesh kundër kësaj figure(Skenderbeu) do të thotë të jesh kundër lirisë për robërinë." Me një të rënë goje, çmitizimi bëhet "të jesh kundër" mitit dhe të jesh kundër tij bëhet "të jesh për robërinë"

Keshtu thote Lubonja ,ne artikull .

Te lexosh vetem kete fraze me kujdes ,tregon se argumenti Lubonjes shpjegohet se prapthi,si kaou peles .

"Te jesh kunder kesaj figure "-thote qypi!

...po ketu nuk po flitet , kundra Skenderbeut, duke e rrezuar ate si" figure" ne betejen per ta mbajtur  ate lart ,sepse ai eshte larte atje ku eshte,-ketu shtrohet  problemi se ai nuk eshte shqiptar-o Lubonje e fishkur !

Gje qe nuk ka lidhje fare kunder lirise dhe roberise dhe me cmitizimin  qe ti diskuton ..

Cmitizimi eshte i pa pranueshem ,ai eshte mit ,fjala eshte kujt i takon Serbise apo Shqiperise,eshte shqiptar apo nuk eshte shqiptar ,apo eshte Grek nga Vorio-Epiri.

Askush nuk po thote ,se te jesh kunder Skenderbeut je kundra lirise dhe roberise ! Ky eshte nje argument si me ja fut miza elefantit ! Nuk diskuton njeri prekjen e Skenderbeut ai nuk eshte prekur ,ceshtja eshte identiteti i mitit.Dhe Schmmit-et bashke me bibat e tij nuk mund ta rezojne mitin e Skenderbeut ,as flamurin Sheiptar qe ngriti ne garnizonin e Krujes .

Lubonje dhe ti Klosi qe ke perkthyer Kacabeun nuk eshte mire te mereni  me bolet e Skenderbeut nuk eshte mire ,dhe me ato te Gjonit njekohesisht !

Ju siguroj qe do te dali shqiptar "ani se emrin e ka  Ivan" me none e me babe e ka Gjon ,e gjonat edhe sot nuk jane shujt, i ke ne miredit ne puke ,ne diber e ne kosov...Gjon Gjin Tanush Kastrat.Mark..Muzak ..... e ne Greqi po keta  i ke me  Nasi ..Ilia .Pano .... etj

Kryefare, askush nuk po diskuton vlerat etike te Skenderbeut. Plasini syte mire para se te kaloni ne histerizma.

Nuk kam fare sarkazem zotrules. Besoj se qellimi i Lubonjes eshte per t'u lavderuar, pasi ky qellim eshte krijimi i nje shqiptari te shekullit te ri. Lubonja e kushdo te mos kete asnje frike nga shprehja e ketij qellimi. Por duke qene se edhe ne kete shekull, me c'duken bathet, ne duam t'a mbajme mendjen nga e shkuara, atehere Lubonja e kushdo, t'i drejtohen me mire drejt per se drejti shqiptarit te shekullit 22.

Tani, sa i perket faktit eshte skenderbeu figure historike apo mitike, te jeni te bindur te gjithe, qe nuk eshte Skenderbeu babai i kombit qe preket, por figura historike. Kush nuk eshte i qarte per faktin se historia nuk eshte koherente, te heqe dore nga ky muhabet sepse i hedh benzine zjarrit pa ditur se cben. Te tjere qe jane te bindur se kush e shpreh kete inkoherence eshte rrjedhimisht tradhetar, apo se kjo inkoherence eshte e turpshme, serish te heqin dore sepse nuk i ka vene njeri hoxhallare e prifterinj te kombit. Kush nga ana tjeter kembengul per qellime te perbashketa mes shqiptaresh, ben mire te kete edhe nje pisqolle me vete, e t'a kete me te madhe se te te tjereve, perndryshe e vetmja menyre qe te arrihen qellimet e perbashketa, edhe keto disi e jo krejt, eshte te degjosh tjetrin e jo t'a presesh me kembet e para, pse na u shajt nje cifligar i para peseqind vjetesh te cilit nuk i detyrohemi asgje, as moralisht, e as ndonje lloj tjeter.

Na hapet zorret me gjithe kete patriotizem histerik. Kontrollojeni veten se late nam.

Lulian, me mire te kontrollohesh ti ne ate qe thua? Si mendon? Apo kjo eshte keshille te cilen ti vetem e jep?

Shqiptari te shekullit 22? Ashtu te duket vetja ty? Jo per gje, po ne psiqiatri kjo gjendje quhet lajthitje.

Njeriun e ben e shkuara, or tunxh, dhe njeriu pa te shkuar, zor se mund te hedhe ndonje hap para. Eshte si te te heqim kujtesen ty, te mos dish me as gjuhe, as te njohesh format, ngjyrat, e te fillosh t'i shohesh gjerat sikur sapo ke lindur.

Ne mor djale, ne te shkuaren i kemi bere te gjitha, edhe keto fjale qe sapo i thashe me siper, i thashe ne te shkuaren, jo ne te ardhmen. Gjithe diskutimi jone, nese nuk e ke marre vesh akoma, behet ne te shkuaren. As nje sekonde ne te ardhmen. E nuk je as ti, e as Lubonja, me i iluminuar se nje komb i tere qe te jetoje per/ne shekullin e 22.

E kaluara jone, e hidhur dhe e trishtuar sic eshte, na ka formuar si komb, na ka bere ky qe jemi. Si zotrote, qe u linde dikur, te vune emer pa te pyetur njeri, te mesuan nje gjuhe me zor, e deshe a s'e deshe, nuk te pyeti njeri... priderit e tu, te bene njeri, te shkolluan, te dhane dashuri... tani, se ti i hedh te gjitha keto poshte, sepse do te jetosh ne shekullin 22, kjo eshte puna jote. Por, te lutem te jesh me i permbajtur, se jo te gjithe jemi bukeshkale, jo te gjithe jemi te pabese, jo te gjithe jemi minj gjirizesh. E duhet ta dish, qe oguret e zeza te dikujt, jane festa te te lashtave te dikujt tjetri. Bota gjithmone do te shkoje ne ate ekuilibrin e vet, me injorancen dhe dijen, me driten dhe erresiren, njera i le gjithmone vendin tjetres.

Njeriu pa te kaluar, eshte qenia me kot ne bote, eshte kafshe; madje, edhe kafshet nga e kaluara kane trasheguar instinktet qe i bejne te afta per mbijetese.

Une nuk e kuptoj se cfare qellimi te perbashket mund te kete nje njeri si ty me nje si mua; nje njeri me bindjet e tua me nje me parime te percaktuara dhe perkufizuara qarte, si puna ime.

E c'lidhje ka Skenderbeu me te gjithe kete, cfare pengese t'u be ty, cfare pengese iu be Lubonjes???

Ti je thjesht nje injorant qe nuk ben asnje perpjekje te shprehesh te pakten me takt, ose edukate.

Zotrules, respekte. Vetem me ndrico se ku e kam mungesen e taktit, e para, dhe mungesen e respektit e dyta, dhe e treta, as te njof e as te njef, keshtu qe personalisht nuk e kam, me ndrico se cfare respekti meriton patriotizmi jot, qe duhet te uli nje diskutues me terma si "i pabese" qe te afirmohet per vete.

Eh c'po na i nxirrni me cengel; cfare, po del edhe vizionar i shek 22-te Lubonja tani? Dhe ne qe nuk biem dakord me te qenkemi neandertalas qe s'ja vlen lodhja e tij apostullore!!! Jakeni mor nder vete! Me ke kujtoni se flisni. Ne kete rreth bashkebiseduesish ka individe qe nga pergatitja e pergjithshme dhe qenia ne avantguarde te mendim-veprimit bashkekohor do i kerkonte cdo vend. Cdo vend ne kete planet! Dhe keta u dashkan te trajtohen si kope e nenzhvilluar se irritohen me brockullat e perseritura te autorit Lubonja?

Pervec hyrjes se lemerishme (c'eshte ai vesh shqiptar qe nuk vritet tek i degjon, ai qofte!!! smiley  ), hajt ta ndjekim "illuminuesin" tone ne linjen e vet te mendimit (humbje kohe, por cer thame, me detyrim e percaktim kjo, si ne dame).

- Eshte e ulet qe percjelljen e figures se Skenderbeut ta lidhesh pothuaj ekskluzivisht me superstrukturen e Enver hoxhes. Menyre per te fituar besueshmeri sipas cockroach theory (Enveri cdo gje e ka bere gabim, pra edhe kete si mos me keq e ka bere. O burra, embetha!). Se nuk ka ekskluzivitet ketu. Pervec e ulet, eshte edhe dinake. Pevec dinake, eshte edhe e mjere (sepse ne percjelljen e figures se Skenderbeut, po ashtu edhe ne instrumentalizimin e saj, rregjimi i Hoxhes nuk eshte se ka bere kushedi se cfare. Jo se ishte i mire, por se ishte konkurrenca nga miti i Enverit). Kjo, s'eshte vec nje hap larg shkaterrimit te nje vreshte nga harbuter te perndezur, sepse e kane mbjelle komunistat.

- Humbja e identitetit vetjak si pasoje e identitetit te forte kolektiv eshte perseri nje brockull ala Lubonja; kot ka frike qe grupimet me identitet te theksuar duhet te perbehen me patjeter nga lilipute. Jo, do perbehen nga njerez te zakonshem si ndodh gjetiu. Shembull: o ka identitet te forte austriak (jo gjerman, AUSTRIAK), o mos paste ne rreth te dheut. Liliputezimi individual ne Austri nuk njeh ndonje magnitude kushedi se ce, pervec faktit te njefare robotizimi te individit qe ndodh kudo. C'ka nuk pengon asfare shperthimin e talenteve edhe nga ai grupim njerezish. Perpjekja per barazim/shkakesi te identitetit te theksuar me diktaturen shtypese eshte prape brockull ala Lubonja, qe nuk ka vend te rrije. Sa per keqperdorimin e miteve doja ti thoja Lubonjes qe askush nuk ka ndermend te ndaloje perdorimin e rrymes elektrike per shkak te ekzistences se karrikes elektrike qe vrau nje te pafajshem.

Pika e trete e Lubonjes eshte nje tmerr moralo-logjik me vete, per faktin e thjeshte se aty ai nderton nje skenar sikur vetem ai e di te verteten, sikur cdonjeri qe ka qene rritur ne kohen e monizmit na qenka kllon pa tru qe eshte mekuar me genjeshtren kallup (ne fakt vetem Lubonja vete ben perjashtim nga kjo) dhe hopla, erdh momenti i rrefimit te se vertetes nga Lubonjat and Co. Bist Du aufgeklaert? thone cupkat e reja gjermane; se per cfare, e merr vesh vete Lubonja. Kurdo qe ta marri, xhanem, if at all.

Pika e katert e Lubonjes, ne ate baterdi logjike, ku futen kot nasi koti situata historike dhe emra per te hutuar ndjeksit e tij, sic dhe i huton jo pa sukses, sikur ketu po behet shkence e madhe dhe objektive, eshte tipike dhe pothuaj kulmore ne gjithe kete stihi antigjergj. Shkurt, pa nevoje Natali Clayeresh, thuhet qe mitet duhen dekonstruktuar se keshtu e do edhe vete koha e sotme. A do behemi moderne apo jo? Mire, le te vije te mesoje amerikanet per thanksgiving qe sapo kaloi Lubonja. Ka edhe ketu libra te shkruara per genjeshtrat qe mesuesit u mesojne kalamajve ne shkolla, por nuk ka lene njeri truri te beje fushate antithanksgiving apo thanksgiving demontuese e dekonstruktuese. Se jane amerikane keta. Nuk jane populli imagjinar i illuminuar i Lubonjes qe mbase jeton ne anen e padukshme te henes. Plus qe per Lubonjen eshte nje thagme adhurimi dhe venia veshit ndaj Kadarese. Kete e merr si atavizem, ndersa patriotozmn dhe atdhetarine e Isamailit, e quan delirant. Liliputi! S'ka turp! S'ka skrupuj! Kadareja, or Lubonje dereziu, ne kohen qe ti haje gjelle me gavete (jo per faj tend), hapte dritaret e vetme nga ku hynte nje cike oksigjen ne ate asfiksi te papare diktatoriale, ndersa e shumta qe mund te hapje ti (jo per faj tend) ishte ndonje kanal, edhe aq nen sharjen (jo per faj tend) te ndonje roje kampi. Kjo bote nuk eshte fair, por ama edhe duhet pranuar! Ja keshtu.  Nuk eshte kollaj ti biesh me qafe kot tjetrit. E ke provuar ne lekuren tende, per fat te keq! (Sinqerisht keqardhjen ketu! por ca gjera duhen thene. Sic jane. Per hir te vertetes, te trumbetuar aq shume prej teje).

Lubonja qan hallin e perrallave me Skenderbe qe do t'u tregohen femijeve. A thua se keta femijet e botes se ketejme nuk bombardohen sot e gjithe diten me Santa Claus dhe Tooth Fairy. Qan hallin qe pse themi qe shpata arberore ishte e drejte dhe jatagani turk i shtremebr (ne fakt ky i fundit ashtu ka qene, per arsye fizike, pret me mire, po pse nuk u dashka thene, kete nje Zot e di). Per komercializimin e tejskajshem te Kershendellave, Lubonja mund te kishte te drejte, por dekonstruktimi i Santa Clausit do ishte ne vetvete i menxyrshem dhe do i hiqte cdo feminie nje element magjie.

Une e di qe te merresh me Lubonjen autor eshte kohe e humbur;  ai nuk e vazhdoi dot profilin elegant qe fitoi ne leterkembimet e hapura me M. Nanon nje here vaktit; por u intrigova keqas kur na doli dhe me mantel vizionari te shek 22.  Allons donc!  smiley 

  - Eshte e ulet qe percjelljen e figures se Skenderbeut ta lidhesh pothuaj ekskluzivisht me superstrukturen e Enver hoxhes. Menyre per te fituar besueshmeri sipas cockroach theory (Enveri cdo gje e ka bere gabim, pra edhe kete si mos me keq e ka bere. O burra, embetha!). Se nuk ka ekskluzivitet ketu. Pervec e ulet, eshte edhe dinake. Pevec dinake, eshte edhe e mjere (sepse ne percjelljen e figures se Skenderbeut, po ashtu edhe ne instrumentalizimin e saj, rregjimi i Hoxhes nuk eshte se ka bere kushedi se cfare. Jo se ishte i mire, por se ishte konkurrenca nga miti i Enverit). Kjo, s'eshte vec nje hap larg shkaterrimit te nje vreshte nga harbuter te perndezur, sepse e kane mbjelle komunistat.

Ky paragraf duhet trajtuar veç se është bërë aq patetike, aq argument i ngordhur, është kaq sakate si mënyrë të menduari sa po shkakton shumë dëme. 

Çfarë t'i them unë Lubonjës tashi që nuk mbaj mend se çfarë kam lexuar në shkollë për Skënderbeun por duke lexuar Nolin, Frashërin etj? Deri edhe sot botohen libra akoma mbi teknikat e luftës që ndiqte, si organizonte shërbimin e fshehtë për të pikasur ushtritë kur hynin në territoret e tij etj.

Unë duhet të bind Lubonjën se nuk jam elefant!

Nderime Emo, se vetë po përtoj të shkruaj...

 

Kot per kuriozitet tani Emigranto se edhe ti me cengel t'i nxjerr, por mos i hapte gje ato dritaret nga pallati "modern", (kur u bone moderne dhe keta mor jahu, ne burg, shpejt) per te cilin kishte rene ne burg jo Lubonja, por Maks Velo, e qe per te cilin nuk i plaste kari as Kadarese, e as komshiut te tij te nderuar Agolli, ore nuk i plaste fare, pervec faktit se na qenkesh edhe pallat "dizidentash," cool gjasme. Pa prit mor jahu njehere, se  sikur pa bereqet t'a kthejme cdo muhabet ne Kadare vs Contestant (Qose, Lubonje, etj) se s'me duket se po mat njeri pallat (Shih shih, do edhe me thone se do te hahet me Kadarene, se turqit mund t'a kene pasur pallen e shtrembert, por serbet e kane te drejte). Shiko Emigrant, ti je shume ne rregull, por ti e prish muhabetin, njesoj si edhe idhulli yt, kur flet ne emer te shqiptareve. Kur thua, se si nuk vritet ai vesh shqiptari, ai qofte. I thote Luigj Guraguqi atij beut shqiptar qe kishte zene rrugen: "Mire une do behem heroi i pare i Shqiperise, por ti do behesh tradhetari i pare i saj." Ky eshte Skenderbeu, ai puro shqiptar, Emigrant, ai i nentorit te dyte, ai i Ismail Qemalit. Po aq puro shqiptar ama, sa ai i keshtjelles komuniste, rrethuar nga te gjithe anet me armiq. E po aq puro shqiptar sa edhe keta halet qe kemi sot. Ti e di shume mire qe ketu flitet me kod, po prit njehere, shtrengoje pak ate kodin pozitiv, se se si me duket, sikur po flet per planin e realizuar 120%. Prit njehere, se nuk rrezohet me nje te rene te dores dialektika negative qe ben Lubonja sot. Skenderbeu ne qofte se eshte aq i transformueshem, sa dje te sherbente per idealin e keshtjelles te izoluar, e sot te sherbeje per idealin e lirise apo te bashkimit kombetar, prit njehere, se liria te fitohet, por pseudo-intelektualet te mendohen mire se eshte EUropa qe po e roberon pak nga pak Kosoven, e bashkimi nuk po me vjen ne terma te barabarta, por ne terma vasaliteti ne mos roberie. Ah, po, liria, nga dritarja e pallatit te dizidenteve natyrisht.

CV- Hercules (Iraklis) Millas (1940). Hercules (Iraklis) Millas was brought up in Turkey and presently lives in Greece. He has a Ph.D. degree in political science and a B.Sc. in civil engineering. In the years 1968-1985 he worked as a civil engineer in various countries. In 1990-1995 he contributed in establishing the Greek literature department at Ankara University and in the years 1999-2007 he taught Turkish literature and history at Greek universities (Macedonian, Aegean, Athens).
He translated twenty books, mostly Greek and Turkish poetry. He published ten books (in Turkish, Greek and English) and many articles on Greek-Turkish relations, focused on interethnic perceptions, stereotypes and images.
In his youth he has been a member of Turkeys track teem. He received the (Greek/Turkish) 'Abdi Ipekçi Peace Award' twice (1992, 2001), the 'Dido Sotiriou' award of Hellenic Authors' Society (2004) and the award 'Free Thinking' of Publishers' Association of Turkey (2005).

Ky xhaxhi më lart tashi, siç e shikoni nga c.v është një greko-turk apo turko-grek që është marrë ekskluzivisht për shumë vjet me marrëdhëniet greko-turke.

Pasi ka studiuar e lexuar në të dy gjuhët, madje përkthyer nga njera te tjetra, del në përfundimin se mitet nuk është e nevojshme të prishen. POR duhet njohur tjetri më afër. Duke e njohur tjetrin më afër atëherë dikush fiton vetëreflektim mbi veten e vet dhe mitet e veta.

Mënyrë më e drejtë më duket kjo e këtij mua, se tymi i Lubonjës.

Që evropianët nuk kanë mite, nuk është a priori gjë e mirë. Sepse nuk kanë as kujtesë historike, të domosdoshme për të vlerësuar lirinë e sotme.

Që evropianët gjithashtu janë individualista, as kjo nuk është a priori gjë e mirë.

Kush tha qe nuk kane evropianet mite? Kane or kane, por e keqja eshte se ne kemi vetem mite, se helbete, nje akademi te hajrit ku te zberthehen nuk kemi si Evropi, por kafene dhe peshk.

Sa per Historine, ate pa mite e simite, po me ashtu te renda.  Detyre shpie per Lubonjat; kush ka qene ai dobic mitizuesi, a nacionalisti qe  ka thene si me poshte. Hint: nuk ka qene aq "mendje ndritur" sa Schmitti.

Had the Greek Emperors acted like Scanderbeg, the empire of the East might still have been preserved.

 

 

 

 

Mooos! Jo per gje, por do ta perdorin si kunderargument. Pa baze, por still....

He me se Kadareja e ka thene, kur ishte bere tape te Enveri.

Po Lulian kanë, mgjse kanë fituar një largësi prej tyre relativisht. Mirëpo nuk i çmitizuan dhe pastaj patën epifani zhvillimi siç pretendon Lubonja të arrijë si Don Kishot.

Gjynah, ky shkrim mund shumë mirë të kishte titullin: "Do të na çlirojë një i (go)ditur"

 Emo

"Aty ishte edhe nje profesor qe shpjegonte vazhdimisht qe brenda globit tokesor, gjendet nje glob tjeter shume me i madh se ai i jashtmi, dhe qe rrotullohet perbrenda!"

per ata qe duan te thellohen, ja ketu.

Emo sikur te te thote Lala tat nje gje ....edhe mund te mos e pranosh por po e them...Po konsumohesh ne vesh te shurdher.E kane mani te flasin per Mitet kot se Koti. Lexo thjeshte "asnjehere dhe askush nuk e ka trajtuar Skenderbeun si MIT "...thjeshte ....nje figure QENDRORE e Historise se Shqiptareve....Ore keta jane te goditur ,te sfazuar ti vazhdon me mendim NORMAL....Kush desheron e  e kupton qe LOPA eshte kthyer ne shtepi ......te tjeret do vazhdojne si Nastradini .....Jam qe jam as bej dhe ca rruge....Hiqu nga kjo teme e bezdiseshme qe s'te shpie gjekundi dhe qe vet Lubonja me therte mua ne e ka ditur e kuptuar se cfare do thote....

E para e punes nuk thote njeri as qe skenderbeu eshte serb dhe as qe skenderbeu eshte majmun; thjeshte qe Skenderbeu mund te preket, mund te analizohet nga historiane si te huaj dhe shqiptare pa i sharre dhe pa krijuar marrezi nacionaliste ne shqiperi ne rast se nuk thone ate qe doni te degjoni. Po vazhduam me kete rruge mbase katandisemi si ata qe djegin librat po tju shahet profeti, ose te tjere qe lene liderin tju thaje nga qe ju shpetojti nga kolonialisti (po se mos ne nuk berrem dicka te tille per 50 vjet me Hoxhen).

Sa per problemin e Lubonjes; ne Amerike dhe kudo ne Evrope mund te shkruash kunder ketyre miteve (apo ti dekonstruktosh), ne shqiperi akoma. Problemi ama eshte se ne shqiperi jemi akoma ne nje kohe, per te mire a per te keqe, ku intelektuali eshte nje figur teper publike. Keshtu ato qe thote Lubonja, jane arrogante dhe duken arrogante se shperndahen ne nje menyre qe nuk do shperdaheshin ne Evrope. Atje eshte krijuar nje distance e madhe midis botes akademike dhe botes se thjeshte, dhe ka shume pak komunikim. Lidhja qe ka ne shqiperi ka te mirat e saja, por ketu shikojme dhe anen e keqe. Sepse, sado te lidhura dhe publik te jete intelektuali ne shqiperi, ka gjithashtu nje ndryshim te madhe midis nje gjuhe qe eshte bere teper e sofistikuar dhe e specializuar per nje qe nuk eshte eskpert. Keshtu Lubojna eshte nje si hibrid ne mese, qe importon teori nga jashte, detyrohet ta beje publik, dhe pastaj krijohet nje "katastrof" e tille.  Dhe aq me shume sa shokohemi ne, aq me shume teza e tije behet e sakte. Nga ana tjeter ama, dhe ai ka nevoje per kete popull se nuk kame pare ndonje shkrim aq te madhe, dhe nuk ma merre mendja te beje karrier te madhe si teoriste i pastert.

Sa per Kadaren, mbase eshte shkrimtar i mire apo i keq, por nga politika eshte i varfer dhe nuk eshte e pranueshme per veten e tije ta lidhi veten kaq shume me shqiperine. Eshte nje nga gjerat me banale qe nje shkrimtare mund te beje kur thote qe nuk ma japin nobel se shqiptaret nuk duan. Ne kete menyre gjithashtu ai vete rrite imazhet me te keqia per shqiperine; pra nje vend ku shkrimtari pak a shume thote rrace e keqe, dhe ku i merre mendimet e tij ne lidhje sociale ose politika nga koha e romanticizmit. Me ngjane se eshte i shtrydhur dhe se cane koken per ndonje mendim te ri, a me vlere, po thjeshte na thote perrallat qe duam.

Mire !!!!

Edhe une nuk jam dakord me mitet ???!!!

Si gje e dale jashte boje me duken!!!

Le ta bejne Skenderbeun dhe Koreano-Verior po deshen, "aq me ben" ,perderisa ky, nuk paskerka qene i zoti te zere nje te dashur pa dijenine e Donikes,nuk paska qene burre si Billi i Klintoneve ,ose  nje burrash i tille si Sarkozia......E si ky burre me emrin Skenderbej ,paskerka patur nje orientim Europiano- perendimor....ne asnje menyre nuk mund ta pranoj,te qene.....

Ka shkruar njeri per haremin e tij ?????.....i dyshimte per te qene shqiptar ky Gjergji yne, qe nuk duket qejfli....dhe pijedashes....si mbreti Agron, qe per nje fitore te bujshme piu aq shume vere sa .....vdiq....

Mire dhe Omer Kajam nuk paska qene.....

Po paskerka  qene Sllav......qe e beri gruan burre ne fushe te betejes "ja vdekje ja liri" i pamundur te luftonte vete,ne fund te jets se tij .....jo si Dushanet "Gra" qe perfunduan ne Haremet e Sulltanit...e thene kjo sipas Kanunit "Lekavic I Madhovic" qe shpata ose pushka ,kalon dore me dore, ne ruajtje te nderit....

Nuk jam Mirditor, por c'fare me ka vene ne mendime eshte smileye ato pasi u merrnin grate vezireve turq, luanin me to dhe duke pranuar ndjenjen e fajsise mashkullore me pas martoheshn me to....

Prandaj sot na quajne "Turq"pasi flasim padashje gjuhen e "Nenes"......dhe kush pa... shumica e atyre qe vijne nga testikulat e mongoleve barbare .....qe arriten te tridheshin, vetem dhe vetem ne tokat e Arberit dhe askund tjeter....

Nuk jam ashtu .....megjithese si shqiptar i edukuar ne perendim....i urrej dikur paranoizmat tona .....por per te qene i ndershem me ju ,qe kur kam qene femije me ka shkuar syri tek testikulat e kalit te Skenderbeut, Ne Monumentin Madheshtor, ne qender  Tiranes,pastaj kam menduar se ... i zoti i kalit, ka qene me i turpshem ne kete drejtim, duke lene kalin e zhveshur dhe mbuluar veten.....ju e kuptoni qe kam qene femije.....,por shqiptar i lindur me vese.....

Dhe autoportreti i pare, qe kam dashur ti bej vetvetes, ka patur nje ngjashmeri me personin mbi  kale pa perkrenare .....pse kaq hunde te madhe kam une????

Xhelozia ime mund te arrij dhe kulmin ....ah sikur te ishim dhe ne shqiptaret mesjetare,dashnor mitesh, me tipare te rrregullta si zoti Lubonja.....

 

 

 

Ne lufte kunder te huajve,ketu ne Britani edhe nje ushtari te thjeshte qe kryen nje akt heroik i dhurohet nje medalje ne shenje lavdie.

Edhe ne je fshat te vogel te vendeve europiane kur shkon shikon buste de perkujtimore te te reneve te atij fshati apo komuniteti te vogel.

Une te pakten e  njoh mire historin e e fshatit nga kam preardhjen dhe mund te them qe ne Shqipetaret jemi mbrapa persa i perket lavdise qe duhet ti japim atyre qe kane luftuar de jo e kunderta sic na thote nje njeri nga minoriteti Serb sic eshte Lubonja.

Serbet festojne nje beteje qe kane humbur para 600 vjetesh,biles edhe ate nuk e kan luftuar vetem ,por me te tjere per krahe.

Cte them tjeter,nuk ka shesh e rruge pa perkujtimore te figurave historike.

Epo ne Shqipetaret kemi bere lufte.Kete nuk na e mohon dot njeri,dhe nuk kemi perse te mos perkujtojme perpjekjet e popullit tone te kete nje cop toke per veten e tij,perpjektjet e Shqipetareve qe te jene te lire ne nje vend qe e quajne Shqiperi.

 

Dhe simboli me i fuqishem i perpjekjeve qe Shqipetaret kane bere historikisht qe ky vend tu takoje Shqipetareve eshte Skenderbeu.

Eshte ai simboli i bashkimit te Shqipetareve dhe i qendreses heroike dhe te pashembullt qe i beri populli Shqipetar nje pushtuesi.Asnje popull tjeter i rajonit tone nuk ka arritur te beje nje qendrese te tille kunder hordhive ottomane,biles shembulli i Skenderbeut eshte unik per nga rrethanat,nje popull i vogel qe i bashkuar i rezistoi per 30 vjet hordhive ottomane ,te cilat sulmonin ne Shqiperi me nje numer ushtaresh me te madh se numri i popullsise vendase,dhe ktheheshin me bisht nder shale.

Edhe Skenderbeu nuk eshte mit sic eshte Santa klaus,apo borebardha ,sic tha dikush me lart,mite ne kemi Gjeergj elez aline etj,por eshte Figure e dokumentuar historike,sic eshte Bonaparti etj.

Skenderbeu eshte unik ne arrijet e tija.

Lubonja na thote ta rrezojme Skenderbeun se ska cna duhet,

Lubonja na thote ,ta rrezojme historine se ska cna duhet,

Lubonja na thote ta rrezojme kujtimin e atyre qe kane luftuar e dhene jeten se do futemi ne europe.

Lubonja na thote qe ne Shqipetaret nuk i kemi shpetuar cifutet,ne nje kohe kur cifutet vete thone te kunderten.

Lubonja thote duhet te kryejme vrasje masive,qe te dukemi cool.

Lubonja me kete llogjike mund edhe te thote ik e mbytuni te gjith o Shqipetar qe ta fusim shqiperine ne Europe.

Lubonja na thote te degjojme Lubonjen,por jo Kadarene,qe te futemi ne Europe.

Kadareja na thote qe Lubonja eshte nje njeri pervers,ma shpirt pseudo-intelektual

Nuk ka si te jete ndryshe.Ne shoqerine tone sot gjithkush ka te drejten e fjales,sado i poshter qofte ne qellim,dhe sado dashakeqes,opo sikur edhe Lubonja vete te jete,perseri e ka te drejten e fjales,por kjo nuk do te thote qe ne nuk kemi te drejeten e pergjigjes.Dhe pergjigjen me te merituar Lubonja dhe Lubonajt e marrin nga Kadareja.

Ne c'Evrope pretendojne keta se do hyme?????

Kadareja eshte pjese e vlerave te uropes,krahas shkrimetareve me te medhenj qe ka nxjerr ky kontinent.

Shqipetaret jane pjes e identitetit Europian,nuk kane sesi te aspirojne drejt nje identiteti dhe disa vlerave te cilat ne Shqiperi jane me te larta edhe se vete ne Europe.

 

 

 

"Të çmitizosh figurën e Gjergj Kastriotit do të thotë të bësh sulm kundër konceptit të lirisë." Ky titull gazetash që i atribuohej shkrimtarit Ismail Kadare, lexuar në pasqyrën e shtypit të mëngjesit, më tërhoqi vëmendjen sepse më prekte edhe në punën time. Kam mëse dhjetë vjet që botoj një revistë (Përpjekja) synimi i së cilës është futja e frymës kritike në kulturën shqiptare, e, në këtë kontekst, edhe çmitizmi (dekonstruktimi) i shumë miteve të nacional-komunizmit në emër të diturisë dhe lirisë.

Mire e ke ti Lubonja po shqiptaret kane vite qe e hane sapunin per djathe dhe nuk mund t'ua japesh djathin menjehere se nuk ia dine shijen. Eshte normale qe do te te akuzojne se po i helmon.

Po kush e lexon revisten "Perpjekja" more Lubonja?

Shqiptaret nuk e rrujne per fryme shkencore; shqiptaret ecin me parulla dhe sllogane. Keshtu i ka mesuar xhaxhi.

Te ishin shqiptaret aq te zote, do kishin katedrat e historise neper Evrope plot me studiues qe i mbronin te pakten aty ku kane te drejte. U mbyllen te shkretet, me pahiri, per 50 vjet, dhe nuk lane gje pa thene te huajt qe e gjeten sheshin bosh, e tani jane paranojak ndaj çdo risie, e mendojne se te gjithe ua kane me te futme.

Jane aq nacionaliste sa te besojne budallalleqe te tipit "te gjitha gjuhet e Evropes vine nga pellazgjishtja", edhe pse baza shkencore eshte zero; dhe jane po aq nacionalist te verber sa kur dikush i thote qe ka edhe keto fakte per Skenderbeun t'i hidhen ne fyt e t'i bejne lloj-lloj akuzash te uleta.

 

 

 

 

 

Koncepti i perdorur ketu, "nacional-komunizem", eshte nje qasje skuthi, paralelizem i qellimshem me nacional-socializmin, ne menyre qe cdo te zeze te totalitarizmit - komunizmit te aplikuar te ne - t'i vishet automatikisht atdhetarizmit dhe patriotizmit. Mire pra, le te marrim shembullin edhe te gjermanise, te mbushur cit me mite; gjermanet i thane lamtumire me dinjitet te kaluares naziste (gje qe ne si shqiptare nuk kemi kellqe ta bejme), ama nuk kane luajtur asnje mm nga baza e shendoshe kombetare. Flas per popullin ne zonat suburbane e rurale, jo per kokrra metropolesh qe shohin endrra kozmopolite me sy hapet. Nga ata ka gjithandej. Edhe ne Tirane ka.

Pastaj c'jane keto vetperqeshje "jemi aq kshu e aq ashtu" si shqiptare? Ka shqiptare qe nuk jane te izoluar hic, me mendje te hapet, te gatshem te perqafojne cdo risi ne boten e mendimit, qe bazen e tyre kombetare, me mite e me perralla, me epos e me te verteta nuk e luajne fare. Perkundrazi e kane element thelbesor identitar.

Koncepti i perdorur ketu, "nacional-komunizem", eshte nje qasje skuthi, paralelizem i qellimshem me nacional-socializmin, ne menyre qe cdo te zeze te totalitarizmit - komunizmit te aplikuar te ne - t'i vishet automatikisht atdhetarizmit dhe patriotizmit. Mire pra, le te marrim shembullin edhe te gjermanise

Jo, emigrant. S'ka lidhje. Qe te kete paralelizem duhen permendur dy gjera. Njeren po e perdor ti. Ai s'e ka permendur fare. As nuk eshte ai shpikes i fjales. Nese e ke degjuar nga ai per here te pare, kjo nuk do te thote qe s'ka ekzistuar. Fjalite e tua jane thjeshte supozime.

Pastaj c'jane keto vetperqeshje "jemi aq kshu e aq ashtu" si shqiptare?

Mua kshu me pelqen. Keshtu e shoh realitetin.

Ti po deshe bej vetelavde. Nese ashtu e sheh realitetin.

s'e mora vesh lidhjen qe ka bere emo, apo komplikimet me "socializmin."

Por ideja baze eshte kjo, qe Lubonja thote qe meqe Hoxha mbrojti (ai ne fakt thote shpiku) tezen e prejardhjes se shqiptareve atehere nuk qendron.  Ai shton dhe "fakte" te tjera:

"There was mutation of mythology into science and of science into mythology. For instance, the ethnogenesis of the Albanians was an open question among Albanian scholars during the 50s, but when Enver Hohxa declared that their origin was Illyrian (without denying their Pelasgian roots), no one dared participate in further discussion of the question".

 

oasis dhe monda, ne qoftese ju mendoni qe termi nacional-komunizem nuk shoqerohet si ide me nacional-socializem, si semantike apo tingullim, atehere edhe une terhiqem. them eshte hipoteze e pavertetuar. por ne nje shoqerim ideshe ama, asnjehere (sipas logjikes formale, oasis) nuk perdoret ideja bashkeshoqeruese. ajo duhet vetiu te linde ne mendjen e perceptuesit. sidoqofte, le ta lajme pilatshe Lubonjen nga mekati i lidhjes se kerkuar dhe paralelit. cfare ndryshon kjo nga ngaterresa e qellimte shqiptarizem - komunizem (i aplikuar) (te ne)? pse duhet qe shqiptarizma ("nacionalizem" apo "kombetarizem" i thote Lubonja dhe ata si Lubonja) te lidhet me patjeter me dicka te deshtuar? shqiptarizma e permban si nje incident te erret komunizmin, por as qe kane gje te perbashket ne fund te fundit.

Kur do i ndajme nje here gjerat, shqiperine me komunizmin (e aplikuar te ne), apo edhe: heronj/deshmore te luftes nacional-clirimtare me anetare te byrose politike? Kur do i ndani ciftet Margarita Tutulani me Simon Stefani? (vetem rima i bashkon). Apo Qemalin me Lenken? Kane kaq kohe qe nuk shkojne mire. Jepuni pra, divorcin! Mos degjoni Lubonjen. Avokat i keq ai!  smiley

Oasis, sa per vetperqeshjen, je i/e lire mer, si t'a doje kokrra e qejfit; doja vetem me thene qe veta e pare shumes eshte gjithperfshirese dhe ka individe (te pakten) qe s'ja u ka qejfi hic me u perfshi. as me u vetperqesh. edhe sikur thjesht sa me shku kunder trendit.

Ne se, "Perpjekja" denigron djepin e kultures shqiptare,i cili eshte monument kulture dhe duhet te mbrohet nga shteti (keto kohet e fundit multinacional),me nje ligj te caktuar, "Ljubavi Moja"do te ndihmoje  me menyren e tij abstrakte,te pelqyeshme nga iluzionistet, por jo te pa revokueshme, "The Great Slavic  Immigration".

Nuk kam asgje me autorin vetem se thjeshte,nuk me pelqen te flas sllavisht,me pelqen me teper albanologjia .....

Dhe atehere jo vetem Kosova do te  mund te kthehet tek i "zoti ",por dhe "Skutari" e enderruar prej te "zotit" .....ndoshta me ...shume derisa mos te kete me shqiptar, por sic thone disa republikane te republikes se Ballkanit....

Disa kane filluar te tallen dhe me Rilamdasit Tane te Medhenj, duke na i pershkruar:

-si "gallofe naive",ose anetare te nomenklatures se kuqe.....-

Nuk thone, se po t'i vrasesh kulturen nje kombi ,t'ia c'dukesh ate ai humb identitetin.

"Perpjekja" prej vitesh ka bere punen e vet por eshte hasur nga "Rezistenca"

Te duash token dhe gjuhen tende ,panvarsisht se aty ka kohe qe drejtojne ca kopuke renegate, nuk eshte krim apo anakronizem, perkundrazi eshte karakter

Dhe sot bota ka nevoje per karaktere dhe jo per njerez qe rrahin uje ne tavan duke gjeneruar coroditje abstrakte ne emer te civilizimit te mendimit....

 

oasis.

Cili eshte djathi?

Qe Skenderbeu eshte Serb,ose qe edhe po qe,hajt mo se ska gje.

Ky eshte djathi?

Kete llogjike ti pret qe populli shqipetar ta vleresoj?

Mor po ci pandehni ju Shqipetaret?

 

 

krye fare,

Nuk eshte çeshtja te ishte apo jo serb Skenderbeu.

Shih me vemendje çfare kam cituar une nga Lubonja.

 

Pikerisht kjo eshte teza e Lubonjes qe germezohet me shqeto ketu (nga nje interviste e tij) :

Not long ago, for example, I wrote of myths and mentioned Skenderbeg and the Battle of Kosovo. I told of how the Albanians have forgotten that Skenderbeg was a Slav.

 

thx Monda. smiley

Lulian, pershendetje.

Po dal direkt ne teme, ku e lame.

Nje: kthehu dhe lexo dhe njehere ato qe ke shkruar me siper, dhe ndoshta do te kuptosh se ku eshte mungesa e taktit, respektit dhe edukates.

dy: kur dikush vritet ne ndjenja, nuk eshte e sjellshme qe ti te zgerdhihesh, as te kercellish dhembet duke thene, "mire te te behet se je idjot!".

Patriotizmi im nuk ka te beje fare me ty. Absolutisht fare. Nese shprehem si patriot, eshte thjesht sepse i tille gjak me rrjedh neper deje; nese irritohem kur degjoj te tilla idjotesira per nje figure legjendare nga nje rrugac injorant, irritohem sepse keshtu jam mbrujtur, ky jam une, nuk e bej dot gjakun uje, si Lubonja, apo ndonje injorant tjeter qe duartroket sa hap puseten ai.

Dhe po, do ta perseris, qe ajo qe ndjej une per kombin shqiptar, vetem me ty dhe Lubonjen nuk ka te beje.

Te mohosh historine tende, nuk eshte shprehje bese, dhe cfare mund te presesh nga nje i tille? Sa i pabese duhet te jesh? Sa pa karakter duhet te jesh? Sa pa moral? E nese keto cilesime jane te verteta, pse duhet te ofendohet dikush atehere?

Ofendohesh nga e verteta ti z. Lulian? Une per vete jo. Dikur edhe te dhemb pak, por mashtimi, genjeshtra dhe shpifja, kane efekt krejt te kundert.

Prandaj, nderkohe qe ti duartroket per Lubonjen, dikush po shpreh indinjaten. Ti do t'i hedhesh benzine ketij lloj zjarri, dhe une ta quaj mungese takti.

u kuptuam i dashur Lulian?

PS: Akademi shkencash kemi; sot, sigurisht qe nuk eshte ne gjendjen e duhur, per te mos thene eshte ne vegjetim, sepse po te ishte ajo akademi qe kishim ne kohe te Dulles, shkrimtare si surrati i ketij Schmittit as karikatura nuk do kishin bere. E nuk do rrinte pa folur akademia jone, se u ka thyer brinjet shume "shkencetareve" qe s'kane lene "studim" pa kryer.

dhe tipa si Lubonja, ne kete akademi as hyrja nuk do u lejohej; thjesht per shkaqe rrugaclleku bajat... (me fal, se e paske idhull...)

dhe Tre: jam shume alergjik ndaj injorances dhe injoranteve.

zoterules  respeket.................

O Azis, ke baxho taten ti lal, apo mjaftohesh të jesh hirrë e djathit të Lubonjës?

 

 

oasis.

Po te qendrojme vetem tek Skenderbeu.

Cfar teze te Lubonjes mbron ti pikerisht ne lidhje me Skenderbeun.

Kjo pyetje vlen edhe per nja dy te tjere ketu qe u hodhen ne mbrojtje te Lubonjes.

Na e shpjego atehere qarte dhe prere pozicionin tend.

Me sa mora vesh une eshte qe Skenderbeu eshte Serb,ose edhe po qe se eshte Serb,hajt mo se ska gje,mos u beni kaq patriot.

Tjetra teze eshte qe Lubonja eshte i zgjuar kurse Kadareja na qenka i trrashe.(Kadareja eshte i prere ne pergjigjen qe u ka dhene ketyre tipave dhe keta per mendimin tim nuk meritojne me respekt publik ne Shqiperi.Pike.)

Keshtu qe ketu eshte zgjidh e merr.Rruge te mesme nuk ka,ose mbron tezen e Kadarese dhe ndjenjat e popullit ne pergjithesi,ose mbron tezen e nje personi qe i perket minoritetit Serb ne Shqiperi.

Tjetra pike e Lubonjes eshte qe gjishkush qe nuk neperkemb dhe fyen dinjitetin e Shqipetareve na qenka nje patriot,ose akoma me keq nacionalist.

E clidhje ka me llogjiken shprehja Cmitizimi i Skenderbeut?

Skenderbeu nuk eshte mit,eshte figure historike e fresket ne memorien kombetare,eshte simboli i bashkimit Shqipetar.Eshte gjitahshtu nje nga strateget me te shquar te historise,dhe figure e vleresuar jashte mase ne boten perendimore.

Eshte gjithashtu pjese e vyer e trashegimnise historike te popullit Shqipetar,krahas gjuhes te vjeter,dokeve dhe zakoneve.

 

Krye ...megjithse shume i plote , i kuptushem dhe i qarte them se ..... T'ja kishe bere dhe pyetjen e fundit Azizit , se duket perseri po rrudh buzet , me ate mo , shprehjen e njohur "Ju s'kuptoni per cfare po flas une ...dhe per cfare ka folur Lubonja smiley smiley smiley smiley " Plase pra o AZIS per cfare po flisni ? Pervecse lehje qensh ne nate pas nuhatjeve e zhurmave ?????

Idris edhe ndonje tjeter me komplekse qe ka nevoje te duket i squte patjeter dhe per kete perdor edhe metoda te shpotitjes se nje "nickname" te zgjedhur rastesisht: Rrofte Skenderbeu!

Naten e mire!

Besoj se tani jeni me te qete!

 

O Azis...

natën e mirë.

dhe Allahu Ekhber, ik haj djathë se u err.

 

Allahu Ekber, as qe diskutohet! smiley

Për të komentuar tek Peshku pa ujë, ju duhet të identifikoheni ose të regjistroheni (regjistrimi është falas).