Regjimi i Hoxhës dhe regjimet e Berishës

Një miku im, antikomunist gjenuin, më dërgoi një sms, ku më thoshte pak a shumël, se “krahasimi i kohës së Saliut me kohën e Enverit, që unë bëra në një studio të televizionit “Koha”, ishte një skandal”. Po atë mbrëmje, më dërgoi pothuaj të njëjtën sms (veçse në vend të fjalës “skandal” kish shtënë në punë fjalën “teprim&rdquosmiley dhe një tjetër miku im, i cili kurrë nuk ka nxjerrë një fjalë qortuese për komunizmin shqiptar. Mesa duket, kur vjen puna për të gjykuar regjimin komunist, të gjithë, miq e armiq të atij regjimi, gjenden të trysur e të presuar nga mainstream-i, sipas të cilit Enver Hoxha ishte një Belzebú, dhe koha e tij ishte një ferr. Shkurt, në këtë klimë, edhe një komunist i thekur befasohet po të dëgjojë ndonjë jokomunist (siç jam un&eumlsmiley, teksa flet në mënyrë të relativizuar e jo dhe aq ortodokse për Hoxhën e  regjimin e tij. Dhe e folmja ortodokse në këtë rast është të mos reshtësh - këtu po përsërit një shprehje që e kam për zemër - së hedhuri bojë të zezë mbi një regjim të sterrosur.

Më duhet të them se krahasimi në fjalë nuk ishte një lapsus nga ana ime. Thashë tekstualisht, se “në një numër drejtimesh, epoka e Berishës është më e pahonepsshme e më e dëmshme se sa epoka e Hoxhës”, dhe merret vesh që shprehja ndajfoljore “në një numër drejtimesh” është tepër e rëndësishme. Nëse i heqim idesë sime këtë përcaktim ndajfoljor, unë rezultoj të jem një alamet komunisti. Ndërsa shprehja, me gjithë këtë përcaktim ndajfoljor, bart një mesazh, të cilit jam gati t’i dal zot në çdo moment.

E di, është një ide kontroverse dhe e rëndë për t’u tretur, është nga ana tjetër një mendim që i kundërvihet një tabuje, sipas së cilës nuk mund të krahasohet asgjë me regjimin e Enver Hoxhës, i cili gjeneroi mizori e varfëri për gati 50 vjet. Por e vërteta është se para nja dhjetë a pesëmbëdhjetë vitesh, mund të më linçonin po të më shihnin të relativizoja regjimin e Hoxhës, ndërsa sot, e shumta, ishin këto sms vibrante të marra nga dy miq të mi. Kemi bërë goxhá përparim, apo jo?

Le të kthehemi në temë, megjithatë. Le t’i marrim me radhë gjërat, por duke ritheksuar fort amá, se krahasimi në fjalë synon as më shumë, as më pak, të denoncojë vitet e periudhës postkomuniste si vite të sundimit të një bande rrugaçësh. Këta të fundit, nëse nuk fusin njerëz nëpër burgje e nëse nuk vrasin kundërshtarët e tyre politikë (për këtë të fundit nuk duhet vënë dora në zjarr), nuk e bëjnë këtë ngaqë janë më humanë e më gentlemen-ë sesa Enver Hoxha. Absolutisht jo. Ata nuk bëjnë gjëra të tilla, ose ngaqë thjesht nuk munden, ose ngaqë thjesht nuk kanë pasur nevojë. Po të mundeshin, ose po t’u lipsej në funksion të mbajtjes së pushtetit do të bënin gjithçka. Në fakt, Berisha kur mundi e kur pati nevojë e bëri një gjë të ngjashme. E futi kundërshtarin e tij në burg. Ka bërë dhe të pabëra të tjera, por për këto do të flitet kur ai të mos jetë më në pushtet e me pushtet. Deri atëherë, të gjithë do të kenë frikë të thonë ato që dinë lidhur me Berishën.

Dhe me sa më sipër, sqarova një keqkuptim, mbi bazën e të cilit mund të ngrihet kundërshtia ndaj kësaj që unë them: Koha e Saliut nuk është koha e demokracisë. Këto njëzet vite të fundit pra, mund t’i kualifikojmë si të duam, por nuk kemi asnjë arsye e asnjë të dhënë për t’i kualifikuar si vite të demokracisë e të shtetit të së drejtës. Po mirë, mund të thotë ndokush, edhe sikur të kemi jetuar në një regjim politik e shtetëror, ku ka pasur sadopak demokraci, sadopak institucione të shtetit të së drejtës, e sadopak ekonomi të tregut të lirë, kjo do të ishte mjaft për ta larguar idenë e një krahasimi krejt të pavend me kohët, kur liria, demokracia, shteti i së drejtës dhe prona private nuk mund të përfytyroheshin asnjë çikë.

Në pamje të parë, objeksioni i mësipërm duket sikur nuk ka të sharë. Mirëpo, bëhet një lajthitje e natyrës metodike. Demokracia, shteti i së drejtës dhe ekonomia e tregut të lirë merren si qëllime në vetvete, ndërkohë që për shumicën e shqiptarëve (dhe shumicën e njerëzve të kësaj bote) janë thjesht mjete, me anë të së cilave synohet të arrihet dinjitet, mbrothësi, siguri e lumturi n’daçi në planin individual, n’daçi në planin socio-kombëtar.

Nuk ma mban të bëj një ballafaqim të dy kohëve mbi bazën e nevojës humane për dinjitet, mbrothësi, siguri e lumturi, pasi më mungojnë ose të dhënat, ose instrumentet e matjes. Por po supozoj vrikthi, se një “garë” kësodore është apriori e humbur prej regjimit komunist (kur vjen puna te siguria, arsyetimi ngec keq, por nuk po shtyhem më shumë sesa duhet me këtë muhabet). Dhe po eci më tej, pasi “gara” nuk është se quhet e mbyllur me ballafaqimin e mësipërm. Është shumë komplekse kjo “garë”. Veç mos iu shkojë në mendje se po vë në peshore komunizmin dhe demokracinë. Zoti mos e dhëntë! Po vë në peshore komunizmin dhe kohën e Salës, këtë kohë që edhe - tani po filloj të them atë që dua të them - në pikëpamje të rekrutimit të establishmentit drejtues është meritokratike po aq sa (në mos, më pak se) koha e Hoxhës. Është një nga zhgënjimet e mia të mëdha, pasi në kapërcyell të viteve ‘90, isha i bindur se tash e tutje, në mos tjetër, Shqipëria do të drejtohej nga pjesa e vet më e aftë e më e zonja. Dhe në vitet e para pati disa shenja që më ngrohnin në atë bindjen time. Por menjëherë më pas, gjërat rrodhën në një drejtim të kundërt. Doni shembuj? I keni para syve. Kurrë nuk ndodhi në kohën e Hoxhës (teorikisht mund të ndodhte, por praktikisht nuk ndodhi), që drejtor i televizionit publik të emërohej një teveqel si ky që kemi sot në krye të të njëjtit televizion, që ministër e zëvendësministër Kulture të emëroheshin hiçër e xhuxhmaxhuxhë si këta të sotmit në pikëpamje intelektive e kulturore, që krerë të akademive, të instituteve, të universiteteve, të shkollave, ambasadave, spitaleve etj., të emëroheshin apo zgjidheshin njerëz nga sëra e atij historianit me mbiemër Meta etj. E mo, mirë, e dimë - mund të ndërhyjë ndokush - që soji i Stefanaq Pollove, Dritëro Agollëve, Aleks Budëve, Dhimitër Shuteriqëve, Javer Malove etj., ishin me një barrë mend, dije e zotësi, por puna është se ato i vunë në shërbim të diktaturës. Por këtu është hera ime të them, se kjo s’ka lidhje fare. Unë po bëj një diskutim ideologjikisht neutral. Dhe prandaj them, se Shqipëria s’ka qenë kurrë kaq pak meritokratike, s’ka gjë s’e s’ka qenë kurrë kaq shumë e mbushur me njerëz të dijshëm të diplomuar nëpër universitete të prestigjit ndërkombëtar.

Po me integritetin moral e me guximin publik në të mirë të së mirës publike si janë punët? Kam frikë se në këtë drejtim, dhuna e Enverit dhe makina indoktrinuese e komunizmit kanë bërë më pak dëme sesa dhuna e Saliut dhe paraja e kapitalizmit. Në kohët e Hoxhës ka pasur tek-tuk insiders që, të lodhur nga regjimi, u ngritën publikisht kundër këtij të fundit. Një pjesë syresh, duke rrezikuar dhe jetën. Ndërsa sot, edhe pse rrezikojnë shumë më pak, nuk para qëllon të ngrenë zërin. Kur ngrihen, nuk është se ngrihen kundër rendit të ndyrë të gjërave. Përkundrazi, thjesht hidhen në kampin tjetër, me shpresën se atje do të jetë dikush që do të ketë nevojë, jo për zotësitë e tyre, por për shërbimet e tyre. Shikoni atë që ndodhi në kongresin e 9-të të partisë demokratike! Gati 1300 delegatë votuan në mënyrë të lirë e të fshehtë për të konfirmuar të vetmin kandidat për kryetar, i cili është kryetar prej 20 vitesh, dhe vetëm katër vetë votuan kundër. Unë jam gati të sfidoj këdo duke thënë, se sikur në kongreset e Partisë së Punës të votohej papritur në mënyrë të lirë e të fshehtë mbi konfirmimin e të njëjtit kryetar të përjetshëm (situata është absolutisht e njëjtë, pra), me siguri do të dilnin më shumë se katër vota kundër Enver Hoxhës.

Po tjetër? Nuk po flas për arsimin e këtyre kohëve (nuk vihet re asnjë lloj meraku mbi mijëra fëmijë që mbeten rrugëve e pa shkoll&eumlsmiley, për burokracinë (në ditët e sotme, burokracia është e mbushur, jo vetëm me militantë të paaftë, por edhe me njerëz, që postin e shohin si burim pasurimi), për shëndetësinë (të shumtit, me t’u sëmurur, rrezikojnë të shkojnë me të shumtët për shkak të pamundësisë për të përfituar një kujdes mjekësor adekuat), por nuk mund të rri pa përmendur faktin, që territori i republikës është lënë totalisht jashtë kontrollit. Territori i Shqipërisë, i parë nga sipër, të jep idenë e një fushimi gjigant të një ushtrie gjigante e të shthurur. Përsa u takon zonave urbane, mund të thuhet pa frikë se, nëse vijon ky trend, pas dhjetë vitesh, Tirana e qytetet e tjera të rëndësishme të vendit nuk do të jenë gjë tjetër, veçse ca zgëqe të mbretërimit absolut të betonit. Është e vërtetë që komunizmi i Enver Hoxhës e mbushi vendin me bunkerë, por kjo që ka ndodhur këto vite është një hatá ku e ku më e madhe. Mjerë ne, por mjerë mbi të gjithë brezat e ardhshëm!

Nga sa më sipër, veç një përfundim nuk do doja të nxirrej, d.m.th që faji është i demokracisë dhe i shtetit të së drejtës. Jo, absolutisht jo! Është bash e kundërta. Faji është i faktit që nuk kemi ndërtuar demokracinë e shtetin e së drejtës. Për mua, kush nervozohet nga krahasimi i rendit të sotëm të gjërave me regjimin gjëmëmadh të Hoxhës, është në grackën e një propagande të ndërtuar nga kryerrugaçi i historisë më të re politike të shqiptarëve, alias Sali Berisha, i cili, sa herë që ndodhet në vështirësi, zë e i kthehet luftës “kundër diktaturës më të egër që ka parë bota”. Dhe ne të tjerët, për të dëshmuar dhe njëherë se jemi antikomunistë në këto mote, kur antikomunizmi nuk ka dalë ende jashtë mode, bëjmë garë kush e kush të denoncojë më shumë Enver Hoxhën e regjimin e tij. Harrojmë se regjimi i tij është përmbysur me kohë. Ndërsa koha e tij jeton në një formë tjetër. Është koha e Sali Berishës. Dhe kjo koha e Berishës ta shpif edhe për një arsye tjetër: në ndryshim nga ajo e Enver Hoxhës, është kohë që s’e ka kohën e vet.  

64 Komente

Bravo muci, ka fillu me u ftjellu ky mo.

Mire qe ketij ja ka marre Zoti mendte dhe shkruan keshtu ne sherbim te revolucionit ramist, po PPU-se kush ja ka marre mendte qe e sjell kete shkrim ketu?

Ah sa llafezan autori! smiley

Ato qe thuhen mund te jene te verteta, por edhe mund te mos jene. Nuk perben perceptimi yt asnje garanci mbi vertetesine e perfundimeve te tua, or Muc! Se ti nuk je Messiah. A kupton?

Ore duhet gjobit cdo gazetar qe perdor shprehjen "mua me duket se". Who gives a rat's ass se si i duken nje gazetari gjonat!

Ku eshte ai Hurbineku, per ta pat si shembull? Ja nje rast TIPIK i te folurit qesim, me paragrafe te tere qe nuk thone asgje, qe pergatisin audiencen per ndonje thagme ose per te mos i rene te fiket nga krahasimi me kohen e enver hoxhes (pune e madhe nuk e shef???). Ja ku duhet statistika. Jo vetem si te dhena (qe autori thote qe i mungojne), por edhe si perpunim dhe testim te dhenash. Kush organ serioz i perendimit do e botonte kete lloj shkrimi? Une me c'degjoj  nuk e ve ne dyshim qe ka gjera te lemerishme edhe sot dhe bajagi te krahasueshme me kohen e enverit, ama perceptimi personal NUK ESHTE I MJAFTUESHEM per te bere nje artikull gazete. Eshte tjeter pune letersia. Ku shkrimtari bazohet kryekeput ne perceptime/perjetime vetjake. Po ketu behet mullar - letersi, skice, persiatje, rrefim, essay, analize, artikull gazete - corbe e sallate ruse! smiley

Nuk kuptova asgje. C'deshe te thuash ? Se mua m'u duk se po kritikon Mustafain, dhe per vete ia keput me keq se Mustafai.

Zoteri, jam nje mendje e thjeshte une (a simple mind). Fijet e mia trunore formojne kuadrate te percaktuar dhe nuk jane te ngaterruara.

Edhe njehere, çfare deshe te thuash dhe te me thuash ?

Lidhur me domosdoshmerine (jo nevojen) e futjes se mendimit statistikor ne artikujt e gazetarise e kisha. E kemi bere debat dje. Me ty. Besoj nuk ke harruar. Dhe ta solla si shembull. Qarte dhe shkoqur sa me s'behet.

@ Emo smiley

dhe te mendosh qe ky Mu(t)ci ne emisionin Deja vu, e prezantoi veten ne kulmin e "orgazmes" se tij "intelektuale" si njeriu qe kishte emancipuar Skraparin!!!

Pffff. Perhere me ka shkaktuar diarre leximi i shkrimeve te tij qe kur ka qene te Shekulli...

Eh mor Sali Protopapa, sa i madh je ne kete shprehje: Jevgjiti nuk behet dot nishanlli!!!

 Mesa duket, kur vjen puna për të gjykuar regjimin komunist, të gjithë, miq e armiq të atij regjimi, gjenden të trysur e të presuar nga mainstream-i, sipas të cilit Enver Hoxha ishte një Belzebú, dhe koha e tij ishte një ferr.

dhe kane te drejte. do ta mesoje dhe ti kete gje sikur nje shkrim te tille KRITIK ta shkruaje ne kohen e xhaxhit. se spaçi do te te dukej ferr e kalu ferrit smiley

Hmmm, le te themi qe iu desh gjysem artikulli per t'u futur ne teme dhe gjysem per te perseritur qe ka thene (citoj) "shprehjen ndajfoljore 'në një numër drejtimesh'".

Ha, ha, ha, ha..... "ne nje numer drejtimesh"

 "ne drejtime te numerta" - keshtu sic duket marrin vrull opinionistet andej.

@Lost, une e marr me mend qe ka dashur te thote "ne disa drejtime" ...., po prape per te qeshur me ben! smiley

Ose ose, ne shqiperim te lire, kjo eshte nje "fart in our general direction".

Shkrim shume i vertete 5*.

Ky sistemi i sotem Berishist-Ramist po i ngjan gjithnje e me shume atij te Xhaxhit. Partia ne pozite i ka nen kontroll te gjitha pushtetet (pervec bashkive te opozites) dhe i ka mbush administratat me anetaret e saj. Njerezit nga ana tjeter kane filluar prape te kene frike te flasin kunder pushtetit ose te shprehin bindje te kunderta politike nga qeveritaret pasi nqs jane punonjes te administrates pushohen direkt nga puna, dhe nqs punojne ne privat kane frike se mos etiketohen si te 'klases tjeter'  dhe kjo te sjelle efekte negative ne mardheniet me shtetin . Liria e fjales dhe e mendimit po kufizohet gjinje e me shume dhe po ashtu kur behen mitingje politike funksioneret, mesuesit dhe nxenesit ndonjehere, detyrohen te marrin pjese ne to njesoj si ne kohe te xhaxhit. Nuk e di po mua kjo e gjitha me duket si deja vu, njesoj si ne kohe te qoftelargut kur na thonin prinderit, kujdes c'fare flet se te degjojne spiunat dhe pastaj na heqin ne nga puna e na internojne. 

 frike kane vetem te dobetit dhe do te kene ne çfaredolloj sistemi. kur vjen puna per politike edhe francezet ose nuk prononcohen fare ose flasin me ze te ulet, si ne ilegalitet. 

e nuk ka as berish e as rame ketu.

Ketu ku jetoj une ne jug njerzit s'jane edhe aq te dobet nga kjo ane, ta thone fare hapur ate qe mendojne per politikanet, ... po ndoshta andej nga ana juaj jeni mbledhe te gjithe te dobtit bashke.

Ja ka kaluar kohes se xhaxhit ky "rregjim" plotesisht. Jam dakort me te gjithe parafolesit. Ne Shqiperi opozita ( cfare eshte kjo?) kontrollon me shume media se partia ne pushtet, Gjykata Kushtetuese, Prokuroria, jane te provuara ne mos si te pavarura nga cdo lloj ndikimi dhe rrethane pervec ligjit, si anti-qeveri po, kur biznesmene-pronare mediash te dale ne afera korruptive e lincojne ne mediat e tyre liderin e shumices etj. Te gjitha keto jane argumente se koha e xhaxhit ishte shume here me e mire se "regjimet" e Berishes. Ne Shqiperi sot ka liri individuale, kolektive, politike dhe ekonomike por qe te gjitha keto deshmojne dhe provojne se koha e xhaxhit ishte flori krahasur me kete kohe. Nuk ndalemi ketu ne bijte e shekullit te ri, shkojme dhe ne Itali ku nje diktator atje ja ka kaluar dhe Musolinit, por perseri nuk ndalemi, kalojme Atlantikun dhe shkojme ne ShBA ku ishte nje diktature e forte e Xhorxh Bushit, qe nje fryemezues dhe financues i neomarksizmes e krahasoi me Hitlerin, por perseri Amerika diktature ngelet edhe pse iku Bushi dhe erdhi Obama. Liria e vertete ishte ne kohen e xhaxhit dhe xhaxhallareve te tjere te llojit te njejte me xhaxhin tone. Ne Shqiperi ka nje kushtetute demokratike qe ben ndarjen e pushteteve dhe cakton menyrat e funksionimit ne menyre te pavaruar me procedurat ligjore te shkarkimeve dhe emerimeve qe edhe sikur nje qeveri te doje t'i kontrolloje nuk mundet, perseri koha e xhaxhit ishte shume here me e mire ku vendosej nga xhaxhi yne sekretar i pare, ku teneqexhinjte dhe mjelset benin politiken dhe vendim-marrjen etj.etj.

Djathi e paska llafin per "aleancen punisto-mafioze". O shoku me duket se ke kuptuar fare artikullin!!!!! lexoje prape...

dhe hidhe ne plehra kete mentalitetin o me ne (salen) o kunder nesh. Jo te gjithe qe kritikojne kryeministrin jan spiuna te rames.... kjo e fundit a s'te tingellon pak alla-enverisce

inshalla u gedhifsh ne regjimin e enver hoxhes muco !!!

kjo ishte per titullin !

se shkrimin, sorry, se kam ndermend me lexu asi kokerr rreshti

 Po pse e shani Mucin e shkrete, ato direktiva i dhene, ato duhet te ndjeki. 

Ne periudhen pas zgjedhjeve po prisja me interes nje artikull te tij. Them me interes sepse ky me shume se cdo tjeter kishte folur pa pushim per nderrimin e liderave. Dy te tjeret qe e kishin ndjekur ne kete ide, Stefani dhe Minxhozi, te pakten po perpiqeshin tu qendronin parimeve. Stefani kishte kohe qe akuzonte Ramen, ndersa Minxhozi as mish as peshk thoshte t'ia falim kete here Rames se nuk ka zgjidhje tjeter e pastaj kur dolen alternativat e tjera thoshte te ulen e ta bisedojne se mire eshte qe Rama te rri perseri ne krye. Ndersa Muci u zhduk fare. Nuk u be i gjalle. Kur u duk sec shkruante ca artikuj per policet shqiptare qe kishin bark, e ca gjera te tilla per te cilat ai nuk kishte shkruajtur asnjehere. E gjitha kjo vazhdoi derisa filluan protestat dhe Muci ju rikthye avazit te vjeter, pa thene asnjehere asnje fjale per menyren se si Rama e mbajti peng partine megjithese humbi. Ne fakt nuk ka faj, njehere qe devijoi nga rruga dhe thirri Tosin ne emision kur ishte gara per Presidentin, e kercenuan ti mbyllnin programin. E mesoi mire Muci rolin e vet qe atehere dhe tani e ndjek me perpiktmeri smiley

Shkrim interesant per te ngjallur nje debat...qe tani s'kemi nge dhe as ndonje dobi ta hapim.

Dikush aty lart tha se duhen statistika, fakte..eh po te merreshin statistikat dhe te mateshin me cmimet e sotme sa prodhim ka pasur Shqiperia psh ne 1976 do ta shikonit se eshte afro 12 miliarde dollare me vleren e sotme te dollarit. Pra per 30 vjet kemi bere...nje M  te madh. Ne thjesht jemi ne stanjacion, fatmiresisht vetem ekonomik!

Duhet te shkundemi.

Ne qe shkruajme sot, mos harroni jemi pjese e te themi 20% e shqiptareve qe kane njefare mireqenie. 80% pjesa tjeter vuan ne nje mjerim te frikshem por ne as na behet vone per ata dhe sinqerisht te gjithe fajin ua veme atyre si te paafte te perfitojne nga ekonomia e tregut te lire nga liria e fjales, nga demokracia...

Ne fakt ne nuk kemi as ekonomi tregu sepse edhe ato fillesa kane degraduar ne nje monopolizem stanjacional, as demokraci (sundim te popullit). Kemi vetem liri fjale qe ne mungese te ketyre dy te parave nuk ka asnje vlere. Liria e fjales nga mungonte ne kohen e xhaxhit por edhe po ta kishim atehere po te mos kishim demokraci dhe instrumenta ekonomike per te jetesuar vullnetin tone sipermarres atehere kjo s'do te na sherbente edhe atehere aspak.

Shqiptaret e thjeshte po ushqehen me endra te kota: korridori i 8, korridori i kombit, NATO, integrimi..kam frike se politikanet po bejne nje loje te rrezikshme...asgje nga keto nuk eshte formula per mireqenie. Kur perandori te zbulohet qe ska breke kam frike se na plas ndonje katrahure qe te na ktheje edhe 10 vjete me mbrapa se c'jemi nga turmat.

 

Ja ç'kisha shkruar te "Kapaciteti për të mbushur sheshin Skënderbej"

eh njerëzit e shkretë, me zor pranonin se çfarë lesh ishin e ku dreqin shkonin. Dhemokraci mer tha.

 Tani se marr vesh se pse jeni kundër Enverit. Enveri ju çote në zbor, Sala ju ço n'meting me zor.

  Enveri bënte kinezëri duke majt çdo mëngjes apelin, Sala me lista në autobuz për t'i shpëtu nderin.

Enveri i kishte myll kufijt nga armiqt  e jashtëm, tani lesh një mt, prapë pa vizë nuk dilni dot jashtë.

Në kohë të Enverit skishte me hëngër, as tani shumica s'kanë, më e keqja është se shofin tjerët si bëjnë qejf në tv.

Po më e keqja e të këqijave është se kjo bagëtia që shkon në meting me zor e me lista, pas nja dhjetë vjetësh do ankohet sesi ua paskësh fut Sala e do zgjedhin një tjetër zullap në vend të tij për të marrë hak.

Shqipëria është një çmendinë e madhe nga Vermoshi në Konispol.

 

Hajt o burra, hidhini poshtë po deshët.

 

Jul, shif ket shembull se si ndertohet nje shkrim mbi lirine e shtypit.

Une nuk dua te vej fare ne dyshim ato c'ka thote Muci, as nuk du me hedh poshte asgje. Por me perceptime nuk shkohet kerrkund. Se edhe "pala tjeter" vazhdon me kunder-perceptimin e vet. Keto gjera kshu shkojne neper komente, ku komentuesi ka gjithe te drejten e botes te thote "great" ose "bullshit" se ashtu e mendon. Por nje top-analist pikerisht kur ben krahasim midis dy regjimeve, nuk mund te thote psh qe shiko ca xhungle qe duken fushat nga penxherja e avionit! Ose nuk mund te thuash thjesht qe shiko ca brrylash jane sot neper poste akademike e kulturore dhe sa per se mbari kane qene me pare. Me kupto drejt - nuk po them fare qe nuk eshte ashtu ose nuk mund te jete ashtu. Them qe nje opinionist me emer duhet ti kete gozhde perfundimet. Perndryshe dalim ne domen llafesh e kunderllafesh (te jesh i sigurte qe nga stani kundershtar do dalin shkruesit e radhes ta hedhin poshte gjithcka thuhet nga Muci... se helbete llafe per llafe bejme, i thrrasim pak emocioneve, varferise, Spacit Bulqizes dhe u lame, secili shkon ne shpi me fitore).

Do t'kujtoj nje pjese nga gjeneral gramafoni, ku nxehet kadri roshi qe ai italiani nuk i merr gjithe shoket e halit beratit me be pllaka. Pse tha, qenka usta Metja i Permetit me i mire. po edhe Bushi yne xhind eshte, kur e ze mandolinen sikur e ze tartakuti.

kshu me "tartakut" vetem ndonje gote te ai klubi i stavri shkurtit shtyhet, Jul, ama jo analiza serioze te pakundershtueshme.

Emo, unë nuk besoj se Muçi pretendon të shkruajë apo të thotë më shumë sesa ka shkruar. Ky mund të jetë pretendimi yt, madje edhe imi. Po kjo dihet ama që nga Muçi nuk e marrim dot.

Po, shumë herë e ndjej që pikat e referimit në mbështetje të një teme, nuk janë ato të duhurat. Qoftë për mungesë integriteti të autorit, qoftë për mungesë faktesh e studimesh, e qoftë për mungesa të tjera që mund të vendosen në lista me shumë numra në to.

Çdo njeri që shkruan këtu te peshku, nuk ma merr mendja se para se të postojë, nuk qëndron pak sekonda të paktën të gjykojë sesi do e trajtojë temën nëpërmjet komentit të vet. Janë parë shumë gjëra vërdallë. Dikush kritikon gramatikën, apo drejtshkrimin e artikullit. Dikush merret personalisht me autorin, dikush tjetër në bazë të bindjeve politike kundërshton apo aprovon a priori çfarë është shkruar. Dhe kushdo, i bën ato veprimet më lart, duke patur disa prioritete në mendje.

Prioriteti im në këtë temë, është të pohoj se perceptimi i Muçit më gjen dakort edhe mua. Kjo nuk i shton vlerat atij, ama mua më duket si mënyra më e mirë për ta trajtuar çfarë ka shkruar.

Do të kishte se s'bën vlerë një studim shifrash, madje shumë herë më shumë sesa thjesht perceptimi i Muçit, do të ishte madje shumë interesant në rast se dikush angazhohej me këtë.

 

Jul je djale shume i mencur dhe racional dhe per tu patur zili per arsyetimin qe ben.

Per durimin qe ke nuk te kam zili. smiley

5 yje per komentin.

Dakord, Jul.

Falemnderit per biseden (qe nga pardje).

e s'ta ben syri terr kollaj ty o Figure, hallall per artikullin dhe pastertine ne mendim.

po thelbin e muhabetit mund ta thoje me troc o Muc, sado shije te hidhur te lere. s'ke pse i "shfajesohesh" askujt me zgjatje te sforcuara (s'ke faj ne fakt) qe: Sali Berisha mund te jete cfaredo e kushdo per kedo, qofte edhe Zoti, por per ty, mua dhe shume shqiptareve te tjere eshte nje njeri negativ. eshte FAJTORI KRYESOR per gjendjen e mjerueshme, si politike si ekonomike qe eshte futur vendi! paaftesia, korrupsioni dhe fryma e eger e politikes se tij ka ndertuar nje sistem primitiv antivlere. aq antivlere dhe aq te demshem per shoqerine sa dhe sot, dy dekada pas rrenies se "Murit te Berlinit" ne i kemi akoma syte tek e kaluara dhe akoma i referohemi asaj. sa gjynah!

megjithese krahasimi i sistemit te tanishem me monizmin dhe; Saliu, Enveri votat, pluralizmi, denimet, pushteti, ligji, korrupsioni jane vene ne nje paralel eshte i rrende ne vetevete dhe me te drejte mund te konsiderohet ofendues nga shume veta qofte dhe vetem per arsyen e referimit ndaj atij sistemi , eshte i pastert dhe real. ndaj shume nga ne duhet te kuptojne qe ky krahasim nuk ka ndonje konspiracion "komunistash" apo nota nostalgjie. ky krahasim tregon se ku jemi katandisur. se sa LARG demokracise ndodhemi si popull e si mentalitet. tek e fundit ky krahasim s'eshte as alibi e as trillim. ky eshte produkt REALITETI.
 

shkrim shume i goditur, Muci si gjithmone kurajoz i ve pikat mbi i.

Qafsha mamin, per kete artikull Edi i jep Muçit nje pilaf e dy qebap, pa kos se nuk ja vlen.

Kesaj nuk i thojne qe ne kemi shtyp te lire, po kemi te marret lirshem.

Sikur edhe une te adhuroja diktatorin e te urreja Berishen do gjeja vetevten tek Muçi , aritmetik e thjesht.

deri ku shkojme e? e cuditshme. a ka te krahasuar. pse pastaj sistemi is saliut?

me sa di une jemi ne nje sistem te votes se lire dhe ne kemi zgjedhur saliun me 70 deputete te cilet me loje politike behen 70+4. demokraci me te paster eshte veshtire te gjesh. sa i takon mentaliteteve te tjera te cilet duan nje qeveri te paster 98% te partise se tyre eshte pak problem kjo gje. sepse ne nje regjim si i eneverit mund te akohesh pse tom doshi, kokedhima e armando prenga nuk kane te drejte te qahen per fatin e popullit te thjeshte.

duke filluar qe nga rrogat e punetoreve te tyre. dhe duke vazhduar me institucionet qe kane nen kontroll.

ndaj regjimi i njejte. votuam. nese votat do kishin dale ndryshe do ishte regjimi i rames dhe i ketyre "socialisteve" te cileve ju djeg shpirti per popullin e s'vene as gjume ne sy as buke ne goje sepse 10 familje ne manatije i ka zbulu furtuna shtepite. kane dale keshtu e tani e vret mendjen deputeti tjeter.

hajt mer mo. gjithnje kush humbet ne domino pretendon se kundershtaret bejne hile. po ne fakt gjate gjithe lojes ka do hile standart qe i bejne te gjitha palet. saqe edhe po nuk pate bere hile me te vertete te quajne budalla. por prape neser luhet me kundershtarin qe te mundi sepse loja kete efekt ka. kush ben i pari 151 pike. kaq.

dhe ne skenen e politikes shqiptare luhet me rregulla te perbashketa. dhe kush ben i pari 71 fiton. kaq e pike.

Emigrant smileyor me perceptime nuk shkohet kerrkund. Se edhe "pala tjeter" vazhdon me kunder-perceptimin e vet. Keto gjera kshu shkojne neper komente, ku komentuesi ka gjithe te drejten e botes te thote "great" ose "bullshit" se ashtu e mendon.

Jsmileyo të kishte se s'bën vlerë një studim shifrash, madje shumë herë më shumë sesa thjesht perceptimi i Muçit, do të ishte madje shumë interesant në rast se dikush angazhohej me këtë.

Jashte teme por jo dhe aq.

Te me falin dy miqte qe po i citoj por desha me dal ne nje diskutim me te gjere: Kur gjykojme/arsyetojme rreth nje dukurie social-politike, epoke/sistemi (komunizmi/demokracia ne SHQIPERI ) nga nisemi: nga pervojat personale? Nga perceptimet? Nga analizat empirike-shkencore mbi bazen e nje aparati konceptual dhe metodologjie ( ku mund te shtiem ne pune dhe statistikat nese keto na thone dicka?

Nje paranteze:

Per kedo qe frekuenton PPU besoj qe ka nje unanimitet rreth faktit qe ketu  debatet rreth nje problemi nuk mund te ngrihen ne nivelin e nje simpoziumi. E pa mundur dhe e tepert sic thote me te drejte Em. Por edhe thjesht si nje kafene te rendomte, ku pijme nje kafe dhe shkembejme ca opinione sipas midese se secilit, prap s ma do mendja se e konsiderojme ppu. si e qysh e pse keshtu, gjera qe i di secili dhe s po zgjatem. ajo qe dua te them eshte se ne kete hapsire rendesi ka komunikimi dhe te biseduarit e qete mbasi "polemikat jane te kota, sidomos nese biseda kuptohet si nje polemike, nese ajo shihet si nje loje ku ka nje fitues dhe nje humbes. Biseda duhet te jete nje hetim .... dhe pak rendesi ka qe e verteta te dale nga goja e njerit apo tjetrit. (J.L.Borges )

Kete paranteze mirekuptimi e bera per te justifikuar nderfutjen time mes nje bisede te Hurbinek dhe Emigrant (s po e gjej temen )ku i pari hoqi nje paralele ndermjet komunizmit dhe pushtimit turk duke sjelle dy argumenta: dhunen/forcen/ detyrimin dhe  korruptimin nepermjet privilegjeve (nje grup njerzish qe pranojne te vihen ne sherbim , te ofrohen ) dhe  ky arsyetim u mbyll me nje perceptim shqeto se komunizmin e sollen, e imponuan dhe mbajten ne kembe  leberit dhe vllahet?!  Une i kuptoj fare mire emocionet,  shpjegimet folklorike dhe divulgative, por nuk mund ti pranoj perceptimet infatile (per te folur bute) si te verteta.Ne pohimet mbi dhunen/imponimin/terrorin e nje kaste  dhe isopolifonine politike te mbeshtetjes  nga  nje klase/shtrese apo grup social , ka te verteta por kjo nuk shpjegon gjithcka dhe madje ky shpjegim eshte lehtesisht i rrezueshem.

Pse u rrezua sistemi komunist ne vitin 1990 ?

-Ne vitin 1990 Komunistet nuk zoteronin me nje aparat te fuqishem dhune?

-Ne vitin 1990 nuk kishte me nje kaste te interesuar per mbajtjen e pushtetit dhe , rrjedhimisht te privilegjeve?

Problemi eshte me i thelle nese duam te flasim seriozisht. Eshte problemi legjitimitetit (ku perfshihet edhe autoriteti, pushtetit) se si e kerkuan kete legjitimitet komunistet dhe si e vendosen, si e konsoliduan dhe sesi e humben gradualisht.Vendosja e sistemit komunist nuk ishte nje grusht shteti e nje klani lab &vlleh. Nje analize statistikore nuk di sa mund ta perligji nje perceptim ne kete rast.Edhe ne dalte ashtu, pra qe ne pozicionet kyce te shtetit shumica ishin leber dhe vlleh, perseri kjo mbetet siperfaqja dhe jo thelbi i shpjegimit se si u vendos  dhe sesi fitoi legjitimitet sistemi komunist.

Ka disa fenomene te cilave u qasemi nepermjet perceptimit por edhe fakteve pa qene nevoja te perdorim nje aparat statistikor.Edhe M.Nano ne kete artikull niset nga nje perceptim dhe fakte te evidentuara. Nese statitikisht provohet se kta brylat, te paaftet, besniket e partise dhe militantet perbejne, po them kot, 10-20% te pozicioneve drejtuese ne hierarkine e administrates shteterore, fenomeni eshte egzistent dhe shqetsues jo aq nga shifrat por nga fryma, mentaliteti qe e ushqen ate dhe sidomos nga pasojat qe sjellin praktika te tilla..

Ajo qe e ben me te paparanueshem eshte se jemi ne demokraci dhe jo ne partitokraci . Ne kete pike dhe per disa ceshtje te tjera, MN ka te drejte  kur heq nje paralele me sistemin monist te E.H.Sepse, nese ne sistemin monist voluntarizmi, subjektivizmi ishte i leigjeruar dhe vishej me amabalazhe direktivash partie, ne shtetin e se drejtes eshte vertet  mekat dhe tallje me bazat e funksionimit te nje shoqerie qe duhet te udhehiqet nga ligjshmeria.

Dhe per tu kthyer aty ku e nisa: sistemi komunist e riprodhonte legjitimitetin ne menyre permanente permes dhunes dhe manipulimit, ndersa legalizonte vetveten permes zgjedhjeve butaforike periodikisht ne cdo kater vjet, pikerisht ne kontekstin e dhunes dhe manipulimit te medjeve.

Kurse ne demokraci, legjitimiteti i nje qeverisje del permes zgjedhjeve te lira dhe te ndershme. Nese zgjedhjet jane legale, ligjerisht te drejta, legjitimiteti mbetet te fitohet permes qeverisjes se mire. Kur ky legjitimitet humbet, dhe kjo vjen permes perceptimeve te popullates , permes fakteve jetesore por edhe skanimit qe i ben opozita prapesive, deshtimeve dhe bilancit te qeverisjes, behet rotacioni. Keto dallime Muci nuk i permend fare dhe krijon keqkuptime permes paraleleve qe nuk priten.

Spiritus, shiko sa thjesht e kam:

Hipoteza Zero (Ho): regjimi i Sales e ka me te skajshem gjeografikisht emerimin e funksionareve te themi drejtor drejtorie ne ministri e lart, se sa regjimi i Enverit.

Hipoteza alternative (Ha): Ho nuk eshte e vertete [qe do te thote qe ose jane njesoj, ose Enveri e ka patur me te skajshem].

Si behet kjo? Merren popullsite e rretheve (ruhet struktura e kohes se Enverit me 26 rrethe) per te dyja kohet. Gjendet perqindja relative e funksionareve per rreth. Kemi nje vektor me 26 perqindje, per cdo kohe (se bashku bejne nje matrice 26 x 2). Krahasohen keto dy shperndarje me ane te nje testi statistikor qe quhet Chi Square test. Del nje numer nga ky test qe quhet "test statistik" dhe krahacohet me shperndarjen "Kai skuer" me nje shkalle lirie. Qe aty del ajo qe quhet signifikance e testit. Ky eshte nje probabilitet (numer nga 0 tek 1, ose perqindje). Te themi qe ky numer eshte 20% (ose 0.2). Ky numur tregon shkallen e besimit qe rrezimi i hipotezes zero eshte kot (ky eshte skaji 1 ose 100%) ose i sigurte fare (ky eshte skaji 0). Ose ne nje kuptim qe quhet "frekuentist", sikur te perseritej historia e Shqiperise 100 here ( ne 100 universe paralele), hipoteza 0 do ishte 20 here e vertete dhe 80 here gabim. Se nuk njef votime 100 perqindshe statistika. Ndaj eshte gjeja me demokratike ne dynja.  ja kaq thjesht o spiritus.

te tjerat pastaj, jo me ka thon plaku mu qe kshu jan kto, jo eshte nje muhabet ashtu qe s'e di njeri, as pal vata, e as enveri, jo pashe nga penxhereja e avionit fushat edhe kodrat, jo ne penxhere ke dale, per me bo sehir etj etj - keto jane jo keq me e shty me fernet e kafe elbi te klubi Nafijes!

   Emo, edhe ky modeli ka ca gjëra që duhen ndriçuar. Psh... vërtet kemi të bëjmë me dy sisteme, por periudha kohore e studimit të të dyve, është e ndryshme. 45 vjet komunizëm me 10 vjet salizëm. Në periudhën e parë, kemi dy breza të ndërruar. Brezi i dytë në pushtet është i vështirë në përcaktimin e klanit. Sepse shumë janë lindur në Tiranë. Atëherë çfarë do merret për bazë? Origjina?

  Tjetër... ndryshimi nën salizëm është më shumë i dukshëm se ndryshimi nën komunizëm, sepse në kalimin nga njëri te tjetri, kemi përmbysje.

  Përveç ndarjes gjeografike, që është njëra anë e medaljes, ka dhe një aspekt tjetër për tu vlerësuar: ai cilësor. Kështu Muçi psh pretendon se intelektualët nën komunizëm, ishin më të aftë se këta sot (pavarësisht origjinës). Po këtë aspekt si do ta studiojmë?

 

 

 

Aftesia eshte e dobishme kur stimulohet dhe idete te behen realitet ne te kundert piji lengun.Kam te njohur qe duket qe kane qene inxhinjere te mire ne ate kohe, por qe duke mos i perdorur njohurite ato ju jane vyshkur.Kjo edhe sepse shkpija ne ate kohe nuk shperblehej apo nuk vleresohej si ne Perendim.Mbaj mend drejtori i shkolles time(matematicien) beri nje shpikje per menyren se si do te priteshin copat ne kombinatin e Trikotazhit.Na mblodhen neve dhe e lavderuan drejtorin tone ne sy te te gjitheve,i thane qe ti i ke kursyer shtetit kaq e kaq lek(nuk e mbaj mend shumen por nga sa thoshin, ai kishte bere nje revolucion) dhe ne fund i dhane nje flete lavderimi dhe disa libra te EH.Ma merr mendja qe kolegu i tij ne  perendim por edhe ne Lindje do te merrte shume here me teper ne mos ata te perendimit do ta siguronin jeten duke marre qindra mijera shares ne kompanite e tyre.

Jam i sigurte qe shume intelaktuale tane ishin te pergatitur ne ate kohe,por ja qe vendi ishte me i varferi dhe me i prapambeturi i Europes,dhe pergatitja e tyre nuk e coi vendin para te tjereve.Jam i sigurte qe shume nga keta intelektualet tane kishin pergatitje te mire dhe mund te krahasoheshin pa frike me koleget e tyre perendimore.Por ndersa koleget e tyre perendimore shpiken makinat llogaritese,kompiuterat,perfeksionuan makinat apo shkuan ne orbite dhe ne Hene per te mos permendur qindra shpikje te tjera,intelektualet tane ndonese cilesore ne teori nuk bene ndonje shpikje dhe e vetmja gje qe bene ishte venia ne zbatim e fabrikave qe i merrnin nga Kina apo vendet e Lindjes.Them venia ne zbatim sepse puna qe benin intelektualet tane ishte si puna qe bejne ne kur marrim ndonje pajisje te re.Lexojme instruksionet dhe bejme montimet sipas skemave qe thote prodhuesi dhe me pas e veme ne pune sipas udhezimeve te prodhuesit.Kete benin inxhinjeret tane por ne shkalle industriale.Nuk po them se eshte pa rendesi,por nuk te jep te drejten e shpikesit.

Edhe Universiteti i Tiranes ka qene me cilesor se ky qe eshte tani,kjo nuk vihet ne diskutim,por sa e ka ndihmuar kjo Shqiperine te dale nga vendi i fundit i Europes?

Ndersa tani kemi nje dicka paradoksale kemi me pak cilesi por ja qe ne klasifikim i lejme nja 2-3 vende prapa dhe nuk jemi me te fundit.

Pastaj kemi qindra shqiptare qe jetojne ne Shqiperi dhe jane shkolluar ne universitetet me te mira te botes.Ky eshte fakt.Mos ndoshta keta nuk numurohen kur flitet per cilesine e intelektualeve shqiptare sot?

Une bera nje koment goxha te gjate dhe mbase jo ne vendin e duhur (edhe pse me ngacmuan kto perceptimet e Mucit ) per te thene se disa fenomene nuk shpjegohen thjesht me perceptime ( zbriten leberit ne tirone dhe vendosen komunizmin ) dhe disa te tjera as thjesht me statistika ( ku ndjehet njeriu me i lumtur,  ne dikatature apo ne demokraci)

Nga c kam lexuar, nuk kam gjetur shpjegim statistikor per thelbin e  komunizmit (edhe pse te tilla mund te behen per studime sociologjike,demografike etj.) Nje hipoteze teorike mbase ka nevoj per mbeshtetje statistikore kur kjo e fundit eshte  e domosdoshme. Per te kuptuar, bie fjala, fenomenin e trafikimit te femrave,shtrirjen gjeografike, intesitetin dhe frekuencen, patjeter qe eshte I domosdosheme nje survey.

Folem, por a u kuptum?smiley

Po statistika eshte qorre, spiritus. Dhe aty qendron fuqia e saj.

Statistika nuk di me shpjegu sisteme fare. Eshte koburja ne brezin e kaubojsit. Gishtin e lu kaubojsi, jo statistika. Them se jemi te qarte per ket.

Ajo qe po diskutoj vete te pakten eshte JO a ka te drejte apo jo Muc Nano, por thjesht per te mos folur qesim. Ka diference ketu.

Eshte tjeter pune cer mendoj une si person. Eshte tjeter hesap qe ne paragrafe te caktume i them autorit "a c'ia paske lujt fene se ashtu mendoj edhe une". Por mu puna me ka mesu, Spiritus, qe asgjo te mos e them te pambeshtetme. Sepse ne domene te tjera nje llaf i joti vendos se ku do shpenzohen miliona dollare. Seriozisht kjo! Shefi im i pare ketu ne US (nje iranian shum i zgjut, i lind ketu) me thoshte: Cimi, cdo analize qe nxjerr nga duret dhe i shkon klientit, duhet te jete e mbrojtshme ne sallen e gjyqit.

ka shume shtete qe nuk e kane kete kulture komunikimi (e nga e gjet Shqiperia, paj Zotin!) - edhe ky eshte nje fakt. ka nje kulture llafesh, dhe nje kulture shifrash.

pa e banalizu, por thjesht mu kujtu: jeta eshte arithmetike, Olimbi smiley

Dhe qe kishte te drejte ky Comora sepse 2300 vjet me pare Pitagora ket thoshte: bota eshte numra.

Ka nje kulture llafesh, ka nje kulture shifrash. E drejte.

Ka nje kohe per te folur, ka nje kohe per te heshtur.

 

Hajde ta mbyllim dikskutimin, sipas Mucit rregjimi i Berishes eshte shume here me poshte se rregjimi i Hoxhes.

Gjate rregjimit te Hoxhes ka pasur shume gazeta opozitare,qytetaret shkonin dhe vinin ne vendet e tjera si tju deshte qefi.Gazetat shanin qeverine e Mehmet Shehut cdo dite, dhe kishte prej tyre qe benin thirrje per nderrimin e kryeministrit apo qe kerkonin doreheqjen e Enver Hoxhes.

Bile llotoja amerikane ka filluar qe ne 1973 jo ne 1993.Shume qytetare shqiptare kishin pasaporte jo vetem shqiptare por edhe shtetesi te huaja dhe venin dhe vinin ,Rinasi ishte plot.Ndersa tani ne kohen e Berishes vetem leternjoftimin kemi.Dyqanet gjate kohes se Hoxhes ishin plot,gjeje cfare te doje  dhe rradhat tani nen rregjimin e Berishes po na marrin frymen.

Grupet muzikore qe ishin nen rregjimin e Hoxhes benin namin me muzike rrok dhe hip-hop.Cdo kongres partie pershendetej nga keto grupe.

Tani kengetaret denohen nese bejne nje kenge qe del kunder deshires se Partise Demokratike.E morret vesh Sherif Merdanin e denuan 16 vjet se kendoi nje kenge amerikane ne nje rreth te ngushte miqsh!

Vete Hoxha dhe zyrteret e tij priteshin nga presidenti i SHBA apo i BE.Bile keta dergonin edhe delegacionet e partive te tyre ne Kongreset e Hoxhes.

Gjate rregjimit te Hoxhes eshte shume e vertete qe Drejtori i TVSH ka qene njeri me dy barre mend.Ne cdo dite kishte 4 ore program nga te cilat 1 ore e gjysme lajme partie dhe 2 here ne jave kishte filma te huaj kryesisht kineze dhe koreane deri ne vitet 1978,dhe me pas filma italiane,franceze dhe kallamishtet me balte te Blasko Ibanjezit.

Gjate rregjimit te Berishes mungojne keto dhe ka vetem 1 TV ,RTV.Ne kohen e Hoxhes gelonte TOP Media,Koha,BBF apo media te tjera.

Gjithashtu ne kohen e Hoxhes te gjithe benin pushimet e tyre ne plazhe dhe kabinat me mik u shpiken nen rregjimin e Berishes.Po keshtu tani lejohesh te shkosh 1 here ne 2 vjet ne plazh ndersa nen rregjimin e Hoxhes vlonte jeta e nates dhe makinat private!

Dikush tha qe ne 1976 ne kishim 12 miliarde$ PBB.Vertet i besoni keto budallalleqe?Ku e bazon ai ate statistike?Sepse gjate asaj kohe vetem statistikave nuk duhet tju besoje.Sipas atyre statistikave ne morem cmimin e Ushqimit nga OKB,ne nje kohe qe ne Shqiperi vlonte talloni.

Sa per artikullin,kur edhe vete komuniste te thekur nuk e kane besuar Mucin,mendoni cfare pacavure artikull eshte.Me vje cudi se si ka marre mundimin ta botoje PPU!

 

Per nga niveli i injorances sistemi i Brishes eshte vite drite para sistemit komunist.

Ka pas qene nje barcalete dikur: Ku eshte ndryshimi midis gomorit dhe fatorinos? Pergjigja: gomori e ka trajsen mbrapa dhe fatorino e ka perpara. Me te njejten llogjik perpiqu te gjesh ndryshimin midis Hoxhes dhe Berishes. Hajt mere ene per detyre shtepie po deshe! Po nuk e gjete, me boj nje ze se ta them une neser.

hahahaa e gjeta une. vetem se kjo esht batute e rames per blushin, e ka then te piazza para disa muajsh kur ishte ne kafe me grupin e zakonshem dhe vetem ata qe kan qene te pranishem e dine. gjithsesi po ja le berberit ekzluzivitetin ta shpalli si ishte batuta smiley

I zoti, kur do te vrase qenin e tij, hap llafin se ishte i terbuar.

Populli ( nuk e di se kush popull, por  qe eshte popull kjo eshte e sigurte )

Tani ka te shkruar te shkrimeve per shkencetare, ka per akademike, ka per filozofe, shkrimtare, ka per mergimtare, ka per rob me halle e rob pa halle, per kuç e per maç, por Muç Nano i ka ra shkurt : ka shkrujt per te zonë.

P.S. Dhe populli tek ajo proverba atje me siper nuk merr persiper te thote ne eshte e vertete apo jo qe qeni eshte i terbuar.

I gjate shkrimi,por une do te thoja shkurt qe Berisha me Enverin ka ndryshime, por ajo gjeja e perbashket qe kane,dhe qe eshte si nje shtylle kurizore,eshte pikerisht "lufta e klasave" qe con shoqerine perpara,..kete ide e ka edhe sekretarja e pergjithshme e tij dhe e kuvendit,Jozifi,...(si mesimet e stalinit qendron perpara Berishes)dmth ti biem ne koke ti shkullim dhemballet,kundershtarit(nga frika e marjes se pushtetit) duke shpikur edhe ne qofte se nuk ka patjeter nje cen,nje te mete,nje fjale per ta eliminuar, ata qe jane perballe dhe kundra,mjetet;gjuhe te ashper,te rrepte,te paepur,idjotizem,cmenduri,se vetem keshtu arma e duhur per te mbajtur pushtetin eshte me se efikase....propaganda dhe sllogani,jane forma me efikase te cilat Berishes nuk i mungojne se i ka me shumice rreth vetesJozef Brozi Topalli Tito!Tepke jane!

Te analizosh keto qe shkruan Nano, duhety te jesh rritur fukara ne bark e ne shpirt.

Per nje mendje qe nuk vuan nga kompleksi qe len fukaralleku, e kupton shume mire se nje njeri qe i eshte mbyllur rruga per karrier, jane zvanitur endrrat e tija rinore, te behet dikushi, edhe si komunist edhe si demokrat, edhe si nazist po qe nevoja, sot i bindur se "rruga e karrieres eshte hedhur ne ere", shfryn gjithe dufin e tij te mbrendshem.

E gjithe sistemi "hidhet ne ere" sepse drejtor eshte nje "idiot".

Kur Shqiptaret i ka  shtypur per 50 vjet nje idiot, frikacak, legen si EH

Emigranti; "...Ore duhet gjobit cdo gazetar qe perdor shprehjen "mua me duket se".."

Ketu do te te kritikoj pakez, sepse ai gazetar qe shprehet keshtu, ka sensin tolerimit, te pranimit te diskutimit te tezes/mendimit te tij, pra eshte krejt ndryshe nga ai qe shprehet si militant apo diktator. 

Artikulli i Muçit, ka disa te verteta, dhe ne pjesen e meritokracise i jap te drejte, sepse sot administrata eshte mbushur me miqt, shoket, shoqet, kushurijnjte e partiakeve drejtues dhe pushtetarve. Ku jane ata qe luftuan regjimin e E.H. dhe te R.A.  Shumica jashte, ngaqe nuk u afruan nga regjimi "demokratik" dhe nje pjese pa pune aty, apo te vetpunesuar. 

Nuk e di per cfare EH po flet ti Pjer Mavria,se ai qe kane pare shqiptaret ka qene ndryshe.!

Une sa mbaj mend ne ate sistem te drejtat e studimit,trensferimet,emerimet pas shkolles,ngjitjet ne karrierre,fletet e kampit,kabinat apo edhe biletat e autobuzave Korce-Guri i Kuq te gjitha shperndaheshin me MIK.Ke vitamine M ishte shprehja apo e ke harruar?

Por kishte nje gje ne ate sistem.Te gjitha keto qe permenda me siper nuk shkruheshin ne shtyp dhe nuk merreshin vesh.Tani eshte ndryshe.Cdo gje shkryhet ne shtyp dhe duket sikur tani eshte me keq situata se atehere.

...Ku jane ata qe luftuan regjimin e E.H. dhe te R.A.  Shumica jashte, ngaqe nuk u afruan nga regjimi "demokratik" dhe nje pjese pa pune aty, apo te vetpunesuar....

Ketu bie vete me kembet e tua ne grope.Ta them une ku jane.Nje pjese ne administrate shteterore,nje pjese ne parti te tjera dhe ne PS nje pjese jashte dhe nje pjese te vetpunesuar.Mos ndoshta duhet te jene ne administrate vetem se luftuan rregjinin?

E djathta ne Shqiperi gjithmone ka qene ne epersi ndaj te majtes, epersi vizioni dhe ideshe dhe qe gjithmone ka qene ajo qe i ka dhene tonin jetes politike dhe reformave ne Shqiperi. Nderkohe qe e djathta edhe kur ka humbur pushtetin ka qene vetem per faj te saj dhe jo se e majta ka arritur ta rrezoje ne zgjedhje. Kjo gje ndodh edhe per nje arsye madhore, e majta, ku futen ata qe jane zyrtarisht dhe ata jo-zyrtarisht ka deshtuar te kuptoje realitetin qe paraqet e djathta, si shumesi njerezish dhe ideshe. Per te dy elementet e ashtuquajtura e majte, gjithmone ka reaguar dhe i ka trajtuar jo ne perputhje me ate cfare jane; ose i ka nenvleftesuar dhe nuk i ka besuar, ose i ka trajtuar me menyre ekstremiste alla-mustafanano dhe rezultati ka qene nje dizaster e vertete. Gjithmone kjo eshte mentalitet i PPSH-se kur ishte ngritur nje genjeshter qe sic duket e besonin edhe ata qe e kishin nxjerre se PPSH-ja eshte e pamposhtur. Cfare benefiti i sjell edhe te majtes nje shkrim i tille? Asgje. Shqiptaret jetojne perdite ne ate realitet, mjaft te afruar dhe pse jo te informuar ne mase te konsiderueshme me debatin politik, keshtu qe kete lloj propagande jo qe nuk e kaperdijne, por as nuk i afrohen per t'i marre ere. Ne fakt Nanua nuk flet per publikun e gjere, ai flet per te Zone e tij, Edi Rama dhe Fidel Ylli i cili i ka dhene ne forme dhurate nje apartament ne Tirane. Sa here Berisha ashperson fjalorin ne debatin politik ndaj ketyre, Nanua merr zjarr atje ku eshte. Mentaliteti stalinist dhe punist i Nanos shfaqet edhe kur nuk arrin ta perceptoje dhe as ta pranoje nje Berishe kryeminister legjitim me voten e lire te qytetareve shqiptare dhe as ta perceptoje dhe as ta pranoje nje te majte pa Edi Ramen.

Pershendetje ne radhe te pare.

100% dakort. Kete piken, dmth superioritetin e se djathtes ne Shqiperi e kemi pas hedh edhe ne raste te tjera ca dele te zeza te ppu. PD ka orientuar, diktuar politikat ne Shqiperi si ne kohen kur ka qene ne pushtet si kur ka qene ne opozite. E majta gjithmone ka ndjekur, nuk ka ofruar asnje alternative, asnje ide alternative. Po kur e thua kete do te kundershtojne duke ja filluar me 1997 etj etj.

Se ky artikull eshte shkruar per qellim statistike, s'kam me te voglin dyshim.

Te dime sa Shqiptar ja mbeshtesin Muçit.

Me kete statistik, specialistet e statistkave, nxjerrin edhe sa eshte % e hipokriteve, qe "qanin" per viktimat e Gerdecit.

Para shume kohe, kur Shqiptari nuk dinte se ekzistonte fjala "statistike" , po kongres e pllenium, dikush u hodh kendej nga perendimi ishImperialist,e tha- se ne kohe te fashizmit, mafia vriste me pak, kishte me pak mafie.

Nje zeri, vetem me nje ze, ju dha pergjigjia;

1-Asnje statistike nuk eshte e sakte kur merr ne shqyrtim te dhena nga diktatura, sepse ne diktature asgje nuk eshte e sakte dhe e vertet, çdo gje mbeshtetet tek mashtrimi e fallsifikimi.

2- Te krahasosh sistemin diktatorial me sistemin demokratik, edhe pse ka gabime ky sistem nuk e mohon asnjeri, eshte mungese respekti per viktimat e diktatures.

3-Te aludosh se diktatura eshte e ngjashme me sistemin  demokratik, nuk  eshte asgje me shume se deshira e atij qe e thote , qe ky sistem te kthehet ne diktature.

 

 

Si thoshte nje " statistik" Gjenovez i famshem- Te nxjerresh me statistik se Gjermanet ishin me te lumtur ne rregjimin e Hitlerit, kemi nje te dhen te sigurt, se kush e ka bere kete studim eshte pa dyshim 100 % idiot.

 

Pa u lodhur te lexoj komplet ate qe shkruan Muçi , me ndihmen e komenteve, arrita ne nje konkluzion qe shkrimi nuk eshte i Muçit, veshtire se Muçi njeh "L'inferenzen Statikore", te krijoje nga mendja e tij nje menyre pyetsori per te njohur  sa vlersohet Berisha nga Shqiptaret.

Menyra se si "Muçi?" ka marre shembull E:H. ( kriminel i pranuar nga te gjithe) te krahasoj me Berishen, eshte metoda qe perdoret ne "inferenze" ku perbersi i pare i pranuar i tille, i bashkangjitet nje i dyte, dhe nuk eshte nevoja te thuhet se Berisha eshte kriminel ( keto nuk vrasin, shkruan gazetari) , po mjafton te thuhet se Berisha eshte si E.H.

Menyra "inferenze" , qe te jape nje rezultat sa me afer se vertetes, kerkon edhe nje " shesh" te pergatitur.

Dhe " ky gazetari" e pergatit me meritokracin, ku nen sundimin e Berishes eshte me i keq se ne E.H. Kjo rrit numrin e te "testuarve" dhe rezultati eshte shume afer realitetit.

Ne fakt nuk eshte marrur parasysh nga gazetari, efekti natyre, zakonet, dhe karakteri i te testuarve, keshtu qe rezultati mbetet "ignoto".

 

 

 

 

Lum,

tani zgjedhja eshte mes:

Berisha si Enver Hoxha by Mustafa Nano (Gazeta Korrieri)

apo

Berisha si Adolf Hitler by Andrea Stefani (Gazeta Shqip) link ketu

P.S.

Kete tipin e fundit ishte hera e pare qe i degjoja emrin dhe fytyren ja pashe tani se fundmi. Per (pa)kenaqesine tende:

Nga ajo cfare shkruan, menyra si fliste dhe pamja, me kujtoi nje shprehje qe Enzo Biagi kishte per keto raste (duhet ta dish):

Troppi peli, per un coglione solo!

Qe mos te ziheni, une them se ai eshte ne mes te Enverit dhe Hitlerit, pra eshte nje Hitver Berisha.

Hunter.

Keto artikuj jane si puna e "shkuesve", kerkojne ti marrin fjalen popullit per te protestuar, jane sheshet bosh, Edi nuk ka kujt it bertase, me kete menyre ka paguar "shkues" qe te çojne vogelin ne kembe.

Ka dy te mira, milionat e Edit po i merr populli ( edhe Muçi eshte popull, nuk ja mohojme kete te drejte) , edhe Shqiperia eshte pa trazira.

Lum, une e dija qe do vinit dhe do e "pegernit" temen me duhmen militante.

O Dudi, moj Dudi...

Po ca ti bej une analisteve te leshit qe s'dine me zhgrrap nje gje mbarazi! Sic kane detyren. Dmth nuk kapin nje aspekt edhe ti hyjne me themel, c'te duan, sherbimin mjeksor, sherbimet komunale, arsimin, nje ze te kultures, teatrin, filmin, kengen, sherbimin postar, sherbimin urban, librin, turizmin veror, cilesine e bukes, cilesirat e djathrave, llojet e molleve, konsrvat e sardeleve me vaj ulliri, dieten e perditshme, burimet relative te kalorive, ushqimet per femije nen 1 vjec, sasine dhe llojet e dhuratave per 8 mars, edukaten seksuale, emisionet "si te gatuajme", semundjet veneriane, shahun dhe shpjegimet e tij nga Zef Ashta, sasite e koranit dhe belushkut, llojet e bixhozit te lejuar dhe jo te lejuar, evolucionin e femres seks simbol, prostitucionin e fshehur dhe gjysem te fshehur, mallrat e higjienes se femres shqiptare, sistemet e ngrohjes, fenomeni radhe dyqani, perqindja e perdorimit te fjaleve te mirsjelljes ne te folmen e perditshme.... MOR PO VETEM NJE te tille, edhe ta zberthejne, te mos i lene kusur, me shifra, me tabela, me regresione, me grafiqe, me ekstrapolime, me interpolime, me simulime skenaresh te se ardhmes, e gjithe kjo pa urrejtje e sharje (NJE ANALSIT NUK SHFRYN, nje analize do koke te ftohte dhe mungese nervash prej breshke uji 100 vjecare!!!) por me profesionalizem jashtellogorsh... se kjo eshte analiza ne vetvehte, zberthimi fije fije i relitetit ne detajin me te vogel... sinteza vjen me mbrapa, behet rralle, sinteza eshte eveniment, mbahet mend.... opinionistet tane bejne nga nje sinteze ne jave, jane gjithperfshires, flasin per tema madhore, lart ne rete e Olimpit, dhe kane nja 20 vjet qe vetem japin replay leksionin 101 mbi demokracine, se demokracia ashtu, demokracia keshtu...

 

Me fal sa per sqarim.

Meqe ne kete teme kam bere 2 komente, nga te cilet ai i dyti (S. Berisha si E. Hoxha dhe S. Berisha si A. Hitler) ka trajtat e nje tallje me autorin, mos gje me drejtohesh edhe mua kur thua qe:

une e dija qe do vinit dhe do e "pegernit" temen me duhmen militante.

Jo per gje, po ta di para se te flas gabim. E nqs s'e ke me mua, me fal ne advance, po kur kam dyshim se me bejne si profisor me ngrihen nervat.

Shnet

Ku e shikon militantizmin?

Kush i pengon ato qe kane mundesi te sjellin te gjitha ato qe parashtron?

Mos kerko ta kthesh vendin ne nje provete eksperimenti, duke shenuar ne "blocco note" se uji ishte 2 % me i paster, se voji kishte 3% me shume kikirik.

Ne qofte se kerkon te jesh i dobishem, do mbledhesh dhimbjen qe i ka krijuar sistemi i E.H popullit me dhimbjen qe krijon Berisha.

Mos u ngaterro te llogarisesh urrejtjen qe kane nje pjese per Berishen, po dhimbjen "faktive" jo opzionale.

Ne dhimbjen qe ka krijuar E.H llogarit sa eshte "faji" i atij qe e peson kete, po ashtu edhe ne ate qe mund te kete krijuar Berisha sa eshte faji i atij qe e peson.

Ne çdo koment qe mund te lexosh, apo qe begenis ta lexosh, asnjeher nuk them se duhet te nderrosh opinion per Berishen apo per qeverin e tij, po kerkoj logjike te ftohte.

 

Lum, kam fol strikt per metodologjine e berjes se nje artikulli analitik. Do doja qe ate pjese te mos e perzinit ne debat apo sherr politik. Ne fakt kishte disa kohe qe piqej kjo si ide dhe mendim. Edhe komenti im i pare ketu ishte vazhde e nje debati te meparshem, ne tjeter teme. Qelloi Muci, se mund te kish qene edhe nje tjeter autor. Fjala eshte per analizen profesionale, ku nuk ndihet fare veta e pare e atij qe shkruan, ku cdo gje eshte fakt i thate si fosil, ku autori/autorja nuk behet pale me kerrkend, por vec me logjiken solide. Ne ket kuptim e kisha "pegerjen". Jashte kesaj, bjerini krisem se kush jam une qe do ju nderhyj ne ate qe thoni. Secili te vetat.

Hunter, besoj kjo i pergjigjet edhe komentit tend.

 

Djathtista, peshqista, futjakotista e keni me te lehte te beni kritiken e kritikut se sa te beni kritiken reale ndaj objektit ne artikull Stalin Berisha. Nje dite doli ne opinion ne lidhje te drejtperddrejt nga kongresi partise se vet dhe tha se un do rri ne pushtet deri ne 2024 me nje buzqeshje tipike ne surrat. Un jam dakort qe ky ka te dhena diktatoriale, por njekohsisht eshte tmeresisht delirant...

Ndodh qe nje i paditur per nje teme per te cilen flitet te mundohet te kapet fort per nje dituri qe posedon por qe ka pak ose aspak lidhje me argumentin ne fjale dhe deri diku edhe mund te maskoje protagonizmin ne temen qe per nga fusha e kompetences eshte larg, shume larg menyres se si flet, por kur perdoret jashte mase e ben qesharak personin e tille. I ngjan atij studentit qe kur teza e provimit i ra te flsite per kalin, ai foli per ate qe rri ne bythe te kalit, mizen, per te cilen edhe ishte pergatitur. Nanua eshte "analist/opinionist" i politikes dhe jo statisticien dhe as sociolog qe ndervepron me statistiken per studimin e tij. Nuk con asnje peshe dhe eshte krejt pa lidhje festa e 8 marsit dhe sasia bashke me llojin e dhuratave qe jepeshin ate dite ne kete teme qe po flitet per totalitarizmin dhe demokracine si dy sisteme. Kete studim mund te dale nje dikush dhe ta beje per festat dhe dhuratat ne sistemin komunist dhe festat dhe dhuratat ne demokraci, impaktin e tyre, trendet etj.

E keqja eshte se Nanua nuk ben mire detyren qe thote se ka, ate te "analistit/opinionist" te politikes. Tjeter gje nuk i kerkojme ne.

djathtist, kam zgjedh me vetedije te behem vezvezeli ne ket teme. Nuk me rruhet per protagonizem fare (been there, done that). Plus qe edhe mizen edhe bythen e kalit di t'i dalloj mire. Ja ta shpjegoj edhe nje here te fundit ku e kam hallin.

Nje analist/opinionist eshte profesion i nderuar, dhe kjo i nderuar nuk eshte kshu me llafe por me $ perkates. Paguhet mire me nje llaf. Dhe nuk paguhet kot. Eshte i supozum te beje nje gje qe te tjeret nuk e bejne dot. tani, nje shkrim mund te behet ne disa menyra.

Nje nga keto menyra eshte qe te ngrihesh ne mengjes pas nje nate ku e ke tepru me uisiki, ne njeren dore te mbash filxhanin e espressos dhe me tjetren t'i biesh tastjeres, pasi duhet realizu norma mujore e shkrimeve. Edhe ca ben qe thua ti, kap nja dy sms shokesh ose miqsh nga brenda ose nga jashte, me tha njoni kshu e me tha tjetri ashtu, fut nja tre paragrafe parafabrikate mbi demokracine, gafurresh nje cike qe behuni gati se jam duke share ate te madhin fare, nderto nja dy tre paragrafe me epitetet "mujshare", "par excellence" si dhe me tre-kater frazat latine qe kompiuteri ti zgjodhi rastesisht (ato dreq frazash latine hyjne gjithandej, one fraze fits all, kupton), ketu i keput edhe nje rruspe me dy emra filozofesh frengo-gjermane... gjerb per here te fundit espresson, kontrollo kohet e foljeve, zevendeso "w" me e-te me kacurrela, edhe u lam, kalo maton... si tha Hrushovi, mbaroi burzhoni (ne ket rast espressoja), mbaroi edhe fjalimi im ne OKB (ne ket rast shkrimi i rradhes per lexusin shqiptar), te rrujta, me rrujte, turqeta mono!

E "mira" e kesaj qasje eshte se ekziston nje grup, nje pale interesa, qe mjafton ti te kesh bo lanet te madhin (me rame ne mes ose ne fund sikunder thame), dhe rroga ecen dhe vete je i nderum. Pala kundershtare fillon, ti je malok, katnar, i ke dhembet me buk misri ala, burgaxhi, i rrjedh, klysh i kuq e i zi, etj etj, por veshi me te cilen nigjohet kjo ane eshte vulos mire e mire me dylle nga analisti dhe parimi "kur te shan armiku je ne rruge te drejte" zbatohet me rendshem se parimi i pare i termodinamikes. E kshu kjo vazhdon pa fund, si motor perpetum mobile.

Po pse, ky eshte ne fakt zanati i analistit? Me me tregu mu kush osht njoni e tjetri "lider" e sistem? Pse mer s'i di mileti si jon Sala ose Edi ose Lir Meta??? Ja me thuj, ca te njel ne tru nga ky shkrim, cfare gjeje inteligjente, qe s'e ben dot gjithkush, por e ben ne ket rast Muc Nano, por mund te ishte edhe tjeterkush? Sa here eshte thone qe ne ate rregjim (te enverit) ca gjera ishin me mire se sot (nuk te dum ne krye te vendit, po te dum ne krye te rendit) e ku di une. Sa here eshte thone qe vete demokracia si sistem nuk eshte as e mire universale, as e mire e pakushtezume dhe as pa asnji te mete, por qe tjeter me te mire s'kemi pa deri tani... me kismet me vone del naj gjosen?

Une nuk pres qe Muci te bohet statisticien. Biles kam nje siguri qe kta qe shkrujn keshtu nuk kane bythe per at pune, se nuk eshte kollaj. Ama analizat behen me ekipe specialistesh, kerkohet pjesemarrja e njerit e tjetrit, ku analist/opinionisti ka rolin drejtues, dhe kto hamalliqet e numrave, pyetsoreve, anketimeve etj etj i bo tjeterkush.

ja kshu bohen punet. Se "buono per Albania" dhe c'i qi tom e dime tashme, e kane thene qe ne 1930-ten universitetet italiane, po ne c'ne me lazem qe ne te pajtohemi me at mentalitet?

Pra shtroje prapanicen analist, hallall paret e rroga e privilegjet... ama na nxirr gjona te hajrit, qe s'i ben dot kushdo atje ne rruge te madhe.

Ma boni kabull gjithe ket, po i kisha n'shpirt e s'mund te rrijsha.

Emo.

Si mud te behet nje analize pergjasimi, midis E.H e Berishes?

E.H te ka mohuar foljet me te rendesishme " JAM" dhe " KAM", me Berishen qe nje pjese i mohon foljen "PER TU DUKUR".

Persa i perket militantizmit, midis asaj qe perfaqson Berisha e midis atyre qe perfaqson Edi, nuk dalloj hapsire boshe per jomilitant.

Ne qoftse une per ty jam militant i Berishes, anasjelltas del se ti je militant i antiBerishes.

Ku eshte ndryshimi midis nesh?

 

 Solidarnosc; "....Ketu bie vete me kembet e tua ne grope.Ta them une ku jane.Nje pjese ne administrate shteterore,nje pjese ne parti te tjera dhe ne PS nje pjese jashte dhe nje pjese te vetpunesuar.Mos ndoshta duhet te jene ne administrate vetem se luftuan rregjinin?.." 

 

A ke pare nje film italian ku tregon per nje vajze te thjeshte qe po luftonte kundra fashizmit, me organizime, trakte, (brenda ne qytet) , dhe se fundi vjen fundi i luftes. Te gjithe e urojne per trimerine, dhe fillon jeta e demokracise. Kjo si vajze modeste qe ishte nuk kish kerkuar ndonje post, as nuk ishte afruar tek strukturat e reja drejtuese te qytetit, ndonse dhe mund te priste ta therisnin per ti dhene ndonje detyre, qe ne kete rast perkthehet; post. Nje dite asaj i duhej nje dokument, dhe shkon ne zyren perkatese. I vjen rradha, futet brenda dhe ç'te shohe, pikerisht ate nenpunesin fashist qe e kish urryer dhe penguar per te marre nje cop dokument ne ate kohe. Te dy e njohin njeri-tjetrin, kjo tronditet ne ate moment, zhgenjehet, ndersa ai i buzeqesh dhe i premton se do t'ia zgjidhi hallin. Ironia e fatit dhe e historise, i quaj une keto momente e ndodhira. 

Tani vijme tek Shqiperia jone e shker.....nga keta tipa qe hajne e qendrojne siper ne te gjitha sistemet. Dukeqene se kam qene ne te njejtat pozita si heroina ne fjale, kam pesuar nje zhgenjim te madh jo aq shume nga mos afrimi im ne struktura drejtuese (duke menduar se ka dhe te tjere para meje), por me shume nga mungesa e respektit per ne, per disidencen shqiptare, per ata qe e luftuan ate sistem. 

Ne komentin me siper u fol per meritokracine, dhe po te ish zbatuar me ndershmeri, une dhe shum te tjere, sot s'do te isha/ishim jashte ne kerkim te nje jete me dinitoze. Merishkerdhatesia, eshte zbatuar gjithmon ne Shqiperi, e prandaj punen nuk shkojne dhe aq mire. E ketu nuk flitet te vendosesh ne detyre/post njeriun e luftes e pa shkolle, por ate te luftes, te qendreses, te sakrifices per te tjeret, e te shkolles njekohesisht. 

Sa per ata qe thua se jane ne administraten shteterore, fatkeqesisht u pa se ishin ata te tredhurit, te kartelizuarit me deshire. 

Pjer.

E ke fjalen per filmin " Libera, amore mio", me Bekim Fehmiun e Claudia Cardinale ?

Shembull i gjalle eshte Fehmi Abdiu.

Lumidrin,

"E dashura ime Libera" eshte titulli i filmit te luajtur nga Cardinale dhe Fehmiu

mua me pelqen shume personazhi i anarkistes Libera smiley

I vjen rradha, futet brenda dhe ç'te shohe, pikerisht ate nenpunesin fashist qe e kish urryer dhe penguar per te marre nje cop dokument ne ate kohe. Te dy e njohin njeri-tjetrin, kjo tronditet ne ate moment, zhgenjehet, ndersa ai i buzeqesh dhe i premton se do t'ia zgjidhi hallin.

 

 

Ou qenka zhgenjyer kjo goca ! Pa hajde kalo njehere ketej nga atdheu jone, ta kuptosh sensin e vertete te fjales "zhgenjim" e "degjenerim" bashke. 

C'fare do mendonte goca sikur nenpunesi mos t'ia hidhte syte fare pa e marre me pare rryshfetin perkates, ose sikur vete te shikonte pronen e saj se si e gezonte ish sigurismi ose ish komunisti i transferuar tashme ne "demokrat". Ose po te dilte ish komunisti mjeku i Byrose te kutia e telivizorit ore e cast duke ulerit -"une i munda baballaret tuaj dhe tani do ju mund edhe juve" Sot te mundurit e vetem jane ose ish te perndjekurit  qe i ke ne greve urie ne kete moment ose ish pronaret qe s'po jua kthejne pronat, ndersa ish komunistet e ish sigurimsat i ke te gjithe milionere ne krye te vendit e ne krye te biznesit. Tani mjeku i byrose ke do te mund akoma se s'po e marrim vesh .... te persekutuarit e rregjimit ?? se njeri tjeter s'dime te kete mundur. 

 

Lumidrin, titullin e filmit fatkeqesisht nuk e mbaj mend. Mbaj mend sekuenca te filmit dhe mezazhin e tij.  

Për të komentuar tek Peshku pa ujë, ju duhet të identifikoheni ose të regjistroheni (regjistrimi është falas).