Kriza ekonomike e Greqise mund te infektoje rajonin

Shqetesimi mbi perspektiven ekonomike te Greqise vazhdon te thellohet prej barres te rende te borxhit public dhe varesise te sektorit bankar grek ndaj Bankes Qendrore Europiane. “CDS spreads” mbi borxhin grek jane zgjeruar shume keto muajt e fundit. Duke qene se se lidhjet tregtare dhe financiare me vendet e tjera te Europes Juglindore jane te thella, disa analiste kane shprehur shqetesimin se kriza e Greqise mund te infektoje keto vende.

>smiley>

Nyjet qe e lidhin Greqine me Europen Juglindore>smiley>

    • Totali I kredive te dhena vendeve te rajonit prej bankave Greke eshte afersisht 55 miliarde Euro ($70bn), ose rreth 22% te PBB. Kater bankat me te medha Greke mendohen te kontrollojne: 40% te tregut ne Maqedoni, 35% ne Shqiperi, 30% ne Bullgari dhe 20% ne Rumani (Oxford)>smiley>
    • Europa JugLindore (EJL) absorbon pothuaj cerekun e eksporteve te Greqise ne vitin 2008, sipas statistikave te FMN-se. Tregu I Bullgarise renditet I katerti per nga rendesia per eksportet e Greqise me rreth 6% te totalit.>smiley>

Probabilitet Infektimi>smiley>

  • Domac dhe  Dalgic, Citi: “Nqs financimi behet problematic per bankat greke dhe ato detyrohen te zvogelojne bilancet qe kane ne rajon, atehere Bullgaria mund te pesoje nje tkurrje te madhe te kreditimit. Sidoqofte, nuk kemi vezhguar ndonje shenje stresi deri tani (11/23/09)>smiley>
  • FMN: Nje korrigjim I befte financiar ne Greqi mund te pasohet me probleme te sektorit bankar te te gjithe rajonit. Deget e biznesit bankar ne rajon kane nje % te larte te proprcionit kredi e dhene/depozita(me e larte se ne Greqi), prandaj ato mbeshteten shume tek prindi Grek per financim. Rajoni do ballafaqohet me veshtiresi nqs prindi Grek nuk mbeshtet deget ne rajon per nevojat e likuiditetit dhe kapitalit(08/06/09)>smiley>
  • BNP: Banka Qendrore Europiane u duk e shqetesuar per shkak se politika doreleshuar qe ka ndjekur BQE per likuiditetet po krijon nje ‘moral hazard’. Rritja ne CDS spreads per vendet periferike te Eurozones paraqet rrezik per vendet e Europes Qendrore. Pare ne kete prizem rekomandimet e bera qe bankat te shesin pronat e tyre ne Europen Qendrore shtojne dhe me teper rrezikun qe matet nga CDS spreads.>smiley>

Burimi: Roubini Global Economic Monitor (www.rgemonitor.com)

1 Komente

BE hedh dyshim mbi shifrat Greqi ekonomikEuro notes Greqia është parë si një lidhje të dobët eurozonës.Banka

Një raport i BE-së e ka dënuar atë që ai e quan "parregullsi të rënda në procedurat e kontabilitetit grek, si vend lufton me një deficit të madh buxhetor.

Zyra statistikore të BE-së, Eurostat, kritikoi faktin se Greqia rishikuar deficitin e saj buxhetor vitin e kaluar nga 3,7% të prodhimit të përgjithshëm (GDP) për 12,5%.

Ajo tha se ndërhyrja politike për qëllim të dhëna Greqisë nuk mund të mbështeten më.

Raporti vjen si Fondi Monetar Ndërkombëtar shqyrton mënyrat për të ndihmuar Greqinë merrni llogaritë e veta në rregull.

Athina është duke planifikuar masat e kursimit dhe thotë se nuk është duke kërkuar një kredi FMN-së.

Malcolm Brabant BBC-së në Athinë thotë se angazhimi i kufizuar edhe FMN-së është shumë i ndjeshëm për shkak të spekulimeve të tregut që, pavarësisht protestations e Greqisë për të kundërtën, ajo në fund të fundit mund të kërkojë një garanci ndërkombëtare-out.

Tejkaluar objektivat e BE-së

Në 12.7% të prodhimit të brendshëm bruto deficitit (PBB) të Greqisë është shumë më lart 16-të zonës euro komb tavan prej 3%.

Greqia është e ngarkuar edhe me borxh në shumën 113% të PBB-së - më shumë se dyfishi i limitit të eurozonës 60%.

Komisioni Evropian mbështetet mbi raportimin e shteteve anëtare të BE-së saktë të të dhënave ekonomike, sepse nuk ka pushtet do të kontrollojë llogaritë e tyre.

"Eurostat" thotë se Greqia duhet të merret me "dobësi institucionale" dhe futjen e "kontrollet dhe balancat e duhura," ndryshe "besueshmërinë e deficitit greke dhe të dhënave të borxhit do të mbetet në fjalë".

BE-ja ka vendosur të dhënave fiskale greke nën "hetim intensiv", që nga viti 2004, thotë raporti, por kualiteti i të dhënave ende mbetet prapa nivelit të shteteve anëtare të tjera.

Në 2009, "Eurostat" thotë se, Greqia paraqiti të dhëna të pasakta dhe nuk i respektojnë rregullat e kontabilitetit.

Greqia arriti të institutit të saj statistikor - NSSG - dhe Zyra e Përgjithshme e Kontabilitetit të pavarur nga ministria e financave, thotë ajo.

Dobësitë e tillë lejohet cilësinë e të dhënave të jetë "subjekt ndaj presioneve politike dhe ciklet zgjedhore", shkruan gazeta.

Eurostat ankohet për "pyetjet pa përgjigje" në pjesë të rëndësishme të buxhetit grek - fondet e sigurimeve shoqërore, borxh spital dhe transaksioneve në mes qeverisë dhe enteprises publike.

Qeveria e re socialiste e George Papandreou, i cili mori detyrën në muajin tetor 2009, ka fajësuar qeverinë e mëparshme konservatore për përmbysje e kontabilitetit.

Presidenti i Këshillit Europian, Herman Van Rompuy, vizitoi Athinën të martën dhe shprehu besimin në planet e qeverisë për të luftuar deficitit.

Për të komentuar tek Peshku pa ujë, ju duhet të identifikoheni ose të regjistroheni (regjistrimi është falas).