Arabizmi i gazetarise shqiptare

Është hera e parë që librat e mi promovohen në Shqipëri. Edhe atë në Berat. Ka më shumë se një dekadë që nuk e kam vizituar këtë qytet të lashtë e të bukur. Arrijmë në mbrëmje dhe i drejtohemi sallës së stërmbushur me ata që kanë ardhur të komunikojnë me dy autorët nga Shkupi të shtëpisë botuese "Toena". Se akademikun dhe studiuesin letrar, Ali Aliu, e njohin dhe e kanë lexuar, e dija ende pa arritur në vendin e ngjarjes. Nuk guxoja ta gënjej vetveten se ndonjë nga Berati do ketë lexuar ndonjë libër timin. Salla ishte e stërmbushur me ata që nuk kishin ardhur vetëm sa të nderonin mysafirët, por që kishin çka të thoshin edhe për veprat e tyre letrare. Dhe në atë sallë kishte shumë aristokraci, një përkushtim dhe qytetari që të bën të ndihesh mirë, që t‘i arsyeton gjithë netët pa gjumë, që të çon të thuash: ndoshta i nderuari ndihet si lule, por ata që e nderojnë janë flutura të bukura që marrin polenin dhe vazhdojnë fluturimin tutje.
Të nesërmen jemi në Tiranë në një sallë të Bibliotekës Kombëtare. Ka pak të ardhur që duan të takohen me ne, e shumë gazetarë. Si gjithmonë, Tirana është e zhurmshme, e ngutshme, ajo nuk ka edhe gjithaq kohë të merret me promovimin e të ardhurve nga "provinca". Pastaj, ato ditë Tirana merrej me rrahjen e një opinionisti të këtushëm. Andaj gazetarët nuk më pyesnin për librin që duhej përuruar, por ç‘mendoj për këtë "sulm mbi gazetarinë e lirë". U them se askush nuk guxon që fjalës publike t‘i përgjigjet me dhunë. Pastaj edhe unë harroj se duhet përuruar libri im dhe filloj të mendoj për ata që do donin të na imponojnë heshtjen, për të vërtetën se askush nuk i do ata që kritikojnë. Dhe gjatë këtyre viteve sa merrem me publicistikë, e kam kuptuar një gjë: "të mëdhenjtë" tanë më së shumti i urrejnë "shërbëtorët" që braktisin shpurën e tyre dhe kalojnë në oborrin e ndonjë "pashallëku" tjetër. Sa për vete, gjithmonë jam kujdesur që vlerësimi kritik të mos jetë qëndismë me fjalë "vrasëse" që kafshojnë, që depërtojnë në mishin e njeriut dhe prekin palcën e ashtit intim, por çdo gjë të mbetet në rrafshin e bindjes se ai me të cilin nuk pajtohem nuk është armiku im. Andaj edhe kam besuar dhe besoj se vetë fjala publike është ajo që e "vret" apo e madhëron autorin e vet. Më në fund, ne edhe kur shkruajmë për të tjerët, nuk bëjmë asgjë tjetër përpos që kompletojmë portretin tonë si njerëz që kanë (dis)fatin të thonë publikisht atë që të tjerët e flasin, por askush nuk i dëgjon. Pastaj, filloj të mendoj për nderin dhe përfitimin personal, për kurthin në të cilën biem ne që nuk e kuptojmë se është e pamundur të të takojnë që të dyja bashkë. Ai që do të stoliset me nderin e mendimtarit të drejtë dhe të njerëzishëm, duhet ta dijë se kurrë nuk do bëhet banor i lagjes ku banojnë të pasurit, kurrë nuk do jetë i ledhatuari i pushtetarëve dhe as që do e varrosin me harxhimet e shtetit. Kështu që në hapësirën publike ka dy lloje "analistësh": të guximshëm dhe të pëlqyer nga ndonjë "pashallëk". Por nuk ka të guximshëm që e do dhe e përkrah cilido krah politik.
Gjatë promovimit në Tiranë, botuesit tim nga Shqipëria i bie në sy mungesa e kolegëve të mi "opinionistë". Unë i them: Mjafton që kanë ardhur Zija Çela, Flutura Açka dhe disa kolegë të mi të televizionit "Top-Channel"-it. Ndihem më mirë kur i kam pranë shkrimtarët dhe ata me të cilët punojmë së bashku në një TV me të cilin mburren edhe shqiptarët e Maqedonisë. Pastaj shtoj: Mbase nuk kanë ardhur sepse u mungon këpuca që e hodhën përpara godinës së Kryeministrisë në shenjë proteste kundër dhunës mbi gazetarët. Sikur të vija një ditë më parë, me siguri do t‘u bashkëngjitesha kolegëve që protestuan përpara qeverisë. Por nuk do e hidhja asnjë nga dy këpucët e mia. Edhe ato jo pse i kam të shtrenjta apo pse nuk do mundesha në Tiranë të blija një palë këpucë të reja, por nga frika se ndonjë nga rojtarët e vlerave perëndimore do më akuzonte se si i ardhur nga Maqedonia, e ku shqiptarët konsiderohen si fanatikë myslimanë, unë e kam nxitur atë mënyrë të manifestimit të revoltës të huazuar nga tradita arabe. Pra, do mund ndonjëri të më akuzonte se unë jam "mercenari" që do të "arabizojë" gazetarinë shqiptare.
Pas përfundimit të promovimit në Tiranë më afrohet një i moshuar. Mendoja se do të më uronte botimin e librit. Por, jo. Ai ka halle të tjera. Më pyet sa e vërtetë është se ne shqiptarët e Maqedonisë jemi shumë religjiozë, se ende i mbulojmë gratë tona, se nuk e luftojmë sa duhet "fundamentalizmin islam". Ai pastaj më akuzon se nuk shkruaj sa duhet për këtë dukuri negative që rrezikon shqiptarinë. E unë i shpjegoj se ne shqiptarët e Maqedonisë, si gjithë bashkëkombësit tjerë, mburremi me trininë tonë religjioze, se nuk lejojmë askënd të njollosë ngjyrat e ylberit tonë të mahnitshëm shumëreligjioz, se ne e dimë që në mesin tonë ka edhe mercenarë të ngjyrave të ndryshme. Pastaj i them: neve na shqetëson çdo radikalizëm religjioz, siç na shqetëson edhe fati i pafat i mijëra shqiptareve të reja, kryesisht myslimane, që nga halli martohen me serbë, të cilët kurrë nuk do i merrte për burrë ndonjë serbe e shumica e të cilëve janë invalidë, në mesin e të cilëve mund të ketë edhe ndonjë vrasës të shqiptarëve apo boshnjakëve. Pastaj, i rrëfej se neve na shqetëson edhe "greqizmi" që u bëhet qindra mijë shqiptarëve në punë të përkohshme në Greqi, se na trishton shthurja e familjes shqiptare, se nuk ndihemi mirë kur lexojmë se prostitutat tona e kanë zbritur çmimin nëpër rrugicat me "drita të kuqe", se shtohet numri i narkomanëve në mesin e të rinjve shqiptarë...se...,se.... Ai më shikon dhe nuk më përgjigjet kur e pyes pse nuk debatohet për këto tema, pse jemi të prirë të shohim lepurin në mes të pyllit e jo edhe buallin që kullot përpara këmbëve tona. Mbase i dëshpëruar nga shpjegimet e mia të ngutshme, ai largohet thuajse i kanoset rreziku ta infektojë nga gripi i derrave. Nuk priti t‘i tregojë se ne shqiptarët e Maqedonisë, prej moti nuk kemi hallin si t‘i zbulojmë gratë, por si t‘i bindim disa vasha të reja paksa ta mbulojnë barkun, të mos i nxjerrin gjinjtë aq shumë jashtë se ua lag shiu, të mos e shpalosin lugun e prapanicës se nga aty mund t‘u depërtojë i ftohti deri te thembrat e këmbëve. I moshuari nga Tirana nuk pret t‘i them se e di pse ne shqiptarët e kemi atë prirje që me lehtësi të padurueshme të marrim në shënjestër "armikun e dobët" e t‘i mbyllim sytë përpara atij që mund të na kundërvihet: sepse ne gjithmonë duam të jemi "trendy". Dhe duke qenë të tillë, ne gjithmonë bëhemi më "katolikë se papa", andaj sot jemi më amerikanë se amerikanët e deri dje ishim më stalinistë se rusët.
Të nesërmen nisemi për në Shkup. Shiu që kishte filluar një natë më parë na shoqëron gjatë tërë rrugëtimit tonë. Kalojmë rrugëve të Durrësit. Ato janë shndërruar në lumenj që kanë shtrat, por nuk rrjedhin dhe nuk derdhen askund. Ato lumenj mund t‘i thajë vetëm dielli dhe mund t‘i kalosh me anije e jo me makinë. Për fat, makina jonë bindet të luajë rolin e një barke me motor dhe nuk fundoset në ndonjë gropë të padukshme. Pastaj vazhdojmë tutje. Posa shkëputemi nga rruga Durrës-Vlorë dhe kthejmë majtas për në Rrogozhinë, përballemi me një pamje që nuk kishte mundur ta pjellë as imagjinata ime prej krijuesi: në mes të asfaltit, në shi, aty ku duhej të ishte e shënuar vija e bardhë që ndan pjesën e majtë nga ajo e djathta e rrugës, dikush e kishte ulur një lypës pa këmbë. E kisha shëtitur tërë botën, i njihja të gjitha strategjitë e lypsarëve që të detyrojnë ta hapësh kuletën e t‘u japësh ndonjë monedhë, por kurrë nuk kisha parë diçka të tillë, kurrë nuk kisha parë që dikush kaq mizorisht të keqpërdorë invaliditetin e tjetrit për të fituar para. Im bir dëshironte ta fotografojë. Jo, i them, ka gjëra që duhen shënuar në mbamendje e jo në memorien e fotoaparatit. Dhe që të dyve na mbërthen heshtja. Ndërkaq, sa kishim filluar të bisedonim për atë se bujaria dhe burrëria nuk janë si xhami i dritares që e ndërron sa herë që ai thyhet, se lindja është rastësi, por mbi të ndërtohet tërë një jetë e cila përfundon me vdekjen, se njeriu jeton vetëm sa ta arsyetojë lindjen e ta meritojë vdekjen. Mundohem ta thyej heshtjen, ia rikujtoj sa bukur kaluam në Berat, promovimin në Tiranë, i flas për zhvillimin e bujshëm të mediave në Shqipëri. Por, ai thuajse as që më dëgjon. Nuk e kuptoj se vallë u hidhërua pse nuk e ndala makinën ta fotografonte lypsarin e pakëmbë të lënë në mes të rrugës, e të cilit maunat dhe makinat sa nuk ia shkelnin kokën, apo pse përnjëherë e kuptoi se të gjithë ne jemi të lënë në mes të rrugës së jetës ku kemi dy zgjidhje: o të stolisemi me nderin që na e dhurojnë dhe ua dhurojmë të tjerëve, o të pasurohemi e të vetëgënjehemi se nderi mund të blihet me para

87 Komente

Nje kombinim i bukur i shkrimit te mire,  mendimit te fuqishem  te shprehur sa me kendshem dhe me ate butesine fisnike qe e karakterizon K. Mehmetin. Artikulli eshte i gjate por te pakten  dy paragrafet e poshtem nuk duhen humbur :

 

Sa për vete, gjithmonë jam kujdesur që vlerësimi kritik të mos jetë qëndismë me fjalë "vrasëse" që kafshojnë, që depërtojnë në mishin e njeriut dhe prekin palcën e ashtit intim, por çdo gjë të mbetet në rrafshin e bindjes se ai me të cilin nuk pajtohem nuk është armiku im. Andaj edhe kam besuar dhe besoj se vetë fjala publike është ajo që e "vret" apo e madhëron autorin e vet. Më në fund, ne edhe kur shkruajmë për të tjerët, nuk bëjmë asgjë tjetër përpos që kompletojmë portretin tonë si njerëz që kanë (dis)fatin të thonë publikisht atë që të tjerët e flasin, por askush nuk i dëgjon. Pastaj, filloj të mendoj për nderin dhe përfitimin personal, për kurthin në të cilën biem ne që nuk e kuptojmë se është e pamundur të të takojnë që të dyja bashkë. Ai që do të stoliset me nderin e mendimtarit të drejtë dhe të njerëzishëm, duhet ta dijë se kurrë nuk do bëhet banor i lagjes ku banojnë të pasurit, kurrë nuk do jetë i ledhatuari i pushtetarëve dhe as që do e varrosin me harxhimet e shtetit

 

 

....

 

Pas përfundimit të promovimit në Tiranë më afrohet një i moshuar. Mendoja se do të më uronte botimin e librit. Por, jo. Ai ka halle të tjera. Më pyet sa e vërtetë është se ne shqiptarët e Maqedonisë jemi shumë religjiozë, se ende i mbulojmë gratë tona, se nuk e luftojmë sa duhet "fundamentalizmin islam". Ai pastaj më akuzon se nuk shkruaj sa duhet për këtë dukuri negative që rrezikon shqiptarinë. E unë i shpjegoj se ne shqiptarët e Maqedonisë, si gjithë bashkëkombësit tjerë, mburremi me trininë tonë religjioze, se nuk lejojmë askënd të njollosë ngjyrat e ylberit tonë të mahnitshëm shumëreligjioz, se ne e dimë që në mesin tonë ka edhe mercenarë të ngjyrave të ndryshme. Pastaj i them: neve na shqetëson çdo radikalizëm religjioz, siç na shqetëson edhe fati i pafat i mijëra shqiptareve të reja, kryesisht myslimane, që nga halli martohen me serbë, të cilët kurrë nuk do i merrte për burrë ndonjë serbe e shumica e të cilëve janë invalidë, në mesin e të cilëve mund të ketë edhe ndonjë vrasës të shqiptarëve apo boshnjakëve. Pastaj, i rrëfej se neve na shqetëson edhe "greqizmi" që u bëhet qindra mijë shqiptarëve në punë të përkohshme në Greqi, se na trishton shthurja e familjes shqiptare, se nuk ndihemi mirë kur lexojmë se prostitutat tona e kanë zbritur çmimin nëpër rrugicat me "drita të kuqe", se shtohet numri i narkomanëve në mesin e të rinjve shqiptarë...se...,se.... Ai më shikon dhe nuk më përgjigjet kur e pyes pse nuk debatohet për këto tema, pse jemi të prirë të shohim lepurin në mes të pyllit e jo edhe buallin që kullot përpara këmbëve tona.

është me të vërtetë i veçantë. Sa herë e kam lexuar nga gazeta Shqip, më ka bërë gjithnjë përshtypje fryma e të shkruarit.

 

Nuk priti t‘i tregojë se "ne shqiptarët e Maqedonisë", prej moti nuk kemi hallin si t‘i zbulojmë gratë, por si t‘i bindim disa vasha të reja paksa ta mbulojnë barkun, të mos i nxjerrin gjinjtë aq shumë jashtë se ua lag shiu, të mos e shpalosin lugun e prapanicës se nga aty mund t‘u depërtojë i ftohti deri te thembrat e këmbëve.

Shume i vecante qenka me verte. Sic duket nuk e di qe aty ku pellitet shume per moral nuk ka moral. Hajt me bast qe ky eshte dhe antikapitalist!

Pastaj, i rrëfej se neve na shqetëson edhe "greqizmi" që u bëhet qindra mijë shqiptarëve në punë të përkohshme në Greqi

Ky qenka komplet hajvan.

S'do tregohesha dhe aq e ashper, por le te themi "e zhgenjyer."  Shyqyr te pakten qe na ka nderu Berati. 

@ xhib, eshte sindrome e Lindjes ajo puna e marshit te peste.  Kur them e Lindjes, e anes matane te atij murit qe ia festuam shembjen para ca ditesh. 

Ehhhhh snobizmi, pseudo akademizmi,  pseudo elitarizmi  i pseudo intelektualeve Shqiptar nuk i sheh detajet e tua..  respekte per mendimin tend! 

Artikulli eshte pak i haperdare, por ky pasazhi ja vlen te vecohet per diskutim, si dhe per sensin e sarkazmes:

Nuk priti t‘i tregojë se ne shqiptarët e Maqedonisë, prej moti nuk kemi hallin si t‘i zbulojmë gratë, por si t‘i bindim disa vasha të reja paksa ta mbulojnë barkun, të mos i nxjerrin gjinjtë aq shumë jashtë se ua lag shiu, të mos e shpalosin lugun e prapanicës se nga aty mund t‘u depërtojë i ftohti deri te thembrat e këmbëve. I moshuari nga Tirana nuk pret t‘i them se e di pse ne shqiptarët e kemi atë prirje që me lehtësi të padurueshme të marrim në shënjestër "armikun e dobët" e t‘i mbyllim sytë përpara atij që mund të na kundërvihet: sepse ne gjithmonë duam të jemi "trendy". Dhe duke qenë të tillë, ne gjithmonë bëhemi më "katolikë se papa", andaj sot jemi më amerikanë se amerikanët e deri dje ishim më stalinistë se rusët.

Jemi me shume lindore apo perendimore ne shqipot, apo jemi thjesht 'me katolike se papa' sic thote autori, dmth te parit ne cdo front mode dhe regjimi dhe kanuni qe kalon nga anet tona, apo qe eshte 'trendy', gje e cila nqs eshte e vertete nenkupton mungese palce te shtylles kurizore? smiley

Xhib, ende s'e ke kuptuar qe ne jemi 'edhe-edhe' dhe jo 'ose-ose'? Prandej kemi 2 kaptina ne flamur. A kemi aq presion vaskular sa ti operojme te dyja ne te njejten kohe eshte tjeter ceshtje.

Edhe-edhe jane pak a shume te gjithe mer yahoo, nuk ka prerje me thike. Dhe per Ameriken apo Angline apo Francen mund te argumentojme qe jane pak (sadopak) lindore, se kane shume emigrante lindore, se pelqejne ushqime lindore smiley etj.

Por per ne shqipot ka pasur plot debate nga elitare te ndryshem, padyshim Kadare vs Qose, po dhe te tjere, nese ne jemi me shume lindore apo perendimore. Teza e Kim-it eshte qe ne jemi me shume as-as, pra jemi me shume nga fryn era, dmth me mungesa palce. Nuk e di sa qendron kjo, pasi deri diku te gjithe jane nga fryn era, po mbase ne kemi me shume se te tjeret tendenca 'trendy'.

Nje nga treguesit eshte ky thote Kim-i, aspekti kulturor, tendenca e egzagjeruar per pornokulture (pornoveshje, pornohumor, pornoetj). Nqs Amerikes, apo deri diku dhe Evropes, ju deshen shume vite per 'revolucione kulturore' etj, ne i futem marshin e peste, duhet patjeter tja kalonim Evropes dhe Amerikes, dhe ne pamundesi per tja kaluar me standarte jetese, kulture te mirfillte, apo tregues te tjere, ja kaluam me pornokulture, te simbolizuara me se miri ne emisionet me te ndjekura televizive tip Pornokalli. smiley

Artikull qe mundohet te fsheh ate cka nodh ne Maqedoni me perde te tilla si: vajza myslimane qe martohen me sakat serb, shqiptar te greqizuar etj, keto jane te verteta deri diku (me justfikimet perkatese), por ajo cka esht bere ne Maqedoni eshte shume e me shume e rrezikshme.

Nga eksperienca ime personale: shqipt. e Maqedonise jane futur ne nje katruhur aq te thelle fetare sa s'besoj se do te dalin nga ulluku. Te shqipt. e M. nuk ka tolerance fetare, kot e thone keta gjoja se ka. Edhe kur e thone e kalojn neper dhemb, sic ben edhe Kimi ne artikull. Kush e ka vizituar Maqedonine e di shume mire: katoliket shqiptare, orto. shqiptare, myslimanet indiferent shihen me nje percmim te llahtarshem. Kjo e femrave eshte po ashtu bllof, gjasme mulojn barkun, e lugun e b-ythes, nuk qendron. Ne Maqedoni femrat detyrohen ne shumicen e rasteve te vishen me shami ose ferexhe nga patriarket e familjes. Neper fshatra nuk shikon asnje femer te veshur europiance, veshje normale dmth, por te gjitha me ferexhe te zeza, e pastaj kur kalon nga ana maqedonase te duket vetja sikur ke je teletransportuar me makinen e Kohes: nga Lindja e Mesme (pjesa shqiptare) ne Europe (pjesa maqedonase). Shkollimi eshte i femres eshte i ulet, zakonisht nuk i lejn familjet te vazhdojn shkollen sepse "shkolla i ben kaurresha", kjo sjell edhe nje injorance masive ne keto zona, injorance shume e prekshem per cdo vizitor. (Para nje viti me duket, u cmendet shqiptaret e Maqedonise nga nje merimange qe kishte "shkruar" me rrjeten e saj fjalen Allah ne nje cep muri).

Perfundimisht, shqip. ne Maqedoni te mos mundohen te fshihen pas lloqeve por ta shohin veten ne sy. Te jene te sinqerte me veten ne rradhe te pare

p.s. Radikalizmi fetar i kesaj treve vjen edhe si pasoje e faktit qe aty jane vendosur kolone turq qe ne fillimet e perandorise osmane, e qe ne kohe jane shqiptarizuar ne gjuhe si pasoje e perzierjes me shqip. autoktone.

Pastaj, filloj të mendoj për nderin dhe përfitimin personal, për kurthin në të cilën biem ne që nuk e kuptojmë se është e pamundur të të takojnë që të dyja bashkë. Ai që do të stoliset me nderin e mendimtarit të drejtë dhe të njerëzishëm, duhet ta dijë se kurrë nuk do bëhet banor i lagjes ku banojnë të pasurit, kurrë nuk do jetë i ledhatuari i pushtetarëve dhe as që do e varrosin me harxhimet e shtetit,

 

Ne itali njof shuem shqiptare te maqedonise,po ti pysesh thone qe jan myslimanepo alkolin se falin ,n'xhami si kon nigju me shku.

Mos eshte me shuem identitare me u diferencu nga maqedonsit sllave

 p.s. Radikalizmi fetar i kesaj treve vjen edhe si pasoje e faktit qe aty jane vendosur kolone turq qe ne fillimet e perandorise osmane, e qe ne kohe jane shqiptarizuar ne gjuhe si pasoje e perzierjes me shqip. autoktone.

sipas teje hungarezet meqe jane me origjine mongole (nga vinin Hunet) u ka ngel edhe mongolizmi ne kulture ? 

eshte me duket pak ndryshe ajo teza tende; shqiptaret e asaj zone jane turqizuar (dmth islamizuar) me shume se te tjeret ne kulture. ngaqe turqine e kane pasur me "afer" se ne shqiptaret e tjere, qe ndodheshim pas malesh te larte qe perbenin nje mbrojtje natyrore. 

por gjithashtu, po te sillen njesoj si fqinjet, ata nuk do te mund te qendronin shqiptare per shume kohe. barrierat kulturore u sherbejne per kete qellim. preferojne te jene shqiptare (edhe pse arkaike) sesa te behen maqedonas (as mish as peshk).

eshte pune muti kur te mungojne alternativa me te mira.

pra radikale i ben lufta per mbijetese. do te emancipohen gradualisht me rritjen e numrit te popullsise, ngaqe  rrezikun e zhdukjes do ta ndjejne gjithmone e me pak.

sipas teje hungarezet meqe jane me origjine mongole (nga vinin Hunet) u ka ngel edhe mongolizmi ne kulture ?

Hungarezet iher andej e kane origjinen por jane popullsi tjeter (raciale) ne krahasim me mongoloidet. po krahasimi s'ka vend. Kolonet Turq ne Ballkan jane ngulur zakonisht nga vitet 1700. Hungarezet kur u nj'ulen?

eshte me duket pak ndryshe ajo teza tende; shqiptaret e asaj zone jane turqizuar (dmth islamizuar) me shume se te tjeret ne kulture. ngaqe turqine e kane pasur me "afer" se ne shqiptaret e tjere, qe ndodheshim pas malesh te larte qe perbenin nje mbrojtje natyrore.

Turqia ka qene me afer ketej nga bregu i detit ku veshtronin per karshi Vatikanin, se atje ne Maqedonine e sotme (qe ka male sa ne). smiley Ku mendon se eshte me i fort nje shtet ne mes apo ne kufi (me Qafiristanin)?

Ku eshte islamizmi me i thelle, aty ka dhe ngulmime kolonesh osmane. Ne Maqedoni nje pjese e konsiderushme e popullsise "shqiptare" jane kolone turq, kurd, osman te shqiptarizuar gjuhesisht ne kohe (e qe sot po turqizohen serish, Gostivari bie fjala). Analogjikisht ne Shqiperi, islamizmi me i thell eshte ne Shqip. te Mesme (aksi Elbasan-Kavaje), ku ka patur ngulmime turqish. Rastesisht mendon se atje islamizmi eshte me i praktikuar se kudo?

 

 

 o veriori merr nje harte te shohesh se ku eshte maqedonia. se nga kalon rruga me shkurt per te shkuar ne turqi (selanik > stamboll) 

kish hekurudhe xhan, qe ne kohe te dushmanit ne ato vise. shkohej me tren ne turqi e jo me vapor, se duhen porte per kete pune.

tjeter sa ben kuotat varg, me shpjego sesi shqiptaret (vendali) u martuan me turqit kolone (duke i shqiptarizuar keta) e nuk pranojne te martohen me sllavet ?

gjithashtu nje humorist francez e shpjegon keshtu kete punen e shkartisjes, kur merr per shembull kinezet :

merr nje veze, thote ai. perziej te bardhen me te verdhen, çfare mbetet ? vetem e verdha, thote. 

me kete batute ta ka fjalen qe popullsia e bardhe eshte me pas rezistentja ne raste perzjierjesh racash. sepse ajo qe perfohet nuk eshte me e bardhe. keshtuqe i bjen qe nga bashkimi i nje turkut me nje shqiptar, ajo qe perftohet te jete me shume turk sesa shqiptar.

pra po te ishte e vertete teza tende, do te kishim atje sot, turq te paster dhe jo shqiptare. ose ne rastin me te mire, do te jete nje lloj hibridi pa origjine, pak a shume si puna e boshnjakeve, qe e kane humbur prejardhjen. nuk e dine me se ç'jane. 

 

pra po te ishte e vertete teza tende, do te kishim atje sot, turq te paster dhe jo shqiptare. ose ne rastin me te mire, do te jete nje lloj hibridi pa origjine, pak a shume si puna e boshnjakeve, qe e kane humbur prejardhjen. nuk e dine me se ç'jane.

Po pikerisht keshtu jane edhe sot, nje lloj hibridi pa origjine. Kulturalisht jane njesoj si turqit (100% Anadoll), me mentalitet po ashtu, po ashtu gadi edhe gjuhesisht (vej bast se nuk do ta kuptosh kurr te foluren e tyre, 60-70 e fjaleve jane turqisht e sllavisht). Shqiptaret sot (gjithmon) kane probleme shume te medha identiteti, ne Maqedoni me shume se kudo.

Ti s'besoj te kesh eksperienca me shqip. e Maqedonise, thuajse cdonjeri prej tyre, ka nje gjysh turqeli ose naj gjyshe turkesh. Perzierje ka patur ne nje nivel shume te konsiderushem. Nje popullsi ne kontakt me nje tjeter mund te asimilohet gjuhesisht, sic ka ndodhur me kolonet osmane qe jane shqiptarizuar e qe sot quhen shqip. Maqedonie. Asimilim i njejte me turqit ne Shqiperi, besoj se e di qe Shqiperia eshte i vetmi vend ballkanik qe nuk ka minoritet turk. Pse s'ka? Sepse jan shqiptarizuar. Procesi i njejte ka ndodhur edhe ne Maqedoni, vecse ketu, sipas meje, nr. i turqeve shqipfoles shume me i madh.

 

 ne fakt eshte e pa mundur te shqiptarizohen apo tjeterzohen njerezit (çifutet, emgrantet e pare e kane nderkaq provuar kete gje). njoh polake (brezi i trete) ketu ne france qe megjithese nuk e flasin polonishten nuk jane gje francizuar. ata jane po polake qe flasin frengjisht. po ashtu italianet, spanjollet e portugezet, ose gjermanet. ka ruse qe nga koha e napoleonit qe ndjehen po ruse. 

te mos flas per arabet, afrikanet, kinezet, etj (raca komplet te tjera). qe nuk do te francizohen kurre. gjuha pak rol ka ketu.

dhe per ata shqiptaret e maqedonise, gjuha se çfare flasin pak rendesi ka. e rendesishme eshte perkatesia e tyre kombetare (ose identitare), çfare ata konsiderojne ose ndjejne se jane. 

do te me habiste qe po te ishin turq te ndjeheshin shqiptare. pavaresisht gjuhes qe flasin, a kupton ?

boshnjaket serbisht flasin, puna eshte qe ata nuk ndjehen serbe, nuk ndjehen sllave. dhe nuk jane te tille. s'luan pra shume pune gjuha ne kete rast.

Trem,

1. Cifutet, arabet,  jane fetare dhe e lidhin qenien e tyre si cifute ose arabe  me fene.

2. Polaket, ruset,nuk kane humbur krenarine kombetare.

3.  italjanet, portugezet  kane fuqine ekonomike qe sjell edhe fuqine kombetare

4. Afrikanet Kinezet edhe te duan ta humbin e kane te shkrojtur ne balle se jane Afrikane po Kineze.

Ndersa ne shqiptaret jemi ne rrezik se

1. Fene nuk ekmi te lidhur me kombit ( zot shyqyr per kete)

2. Kreanrine kombetare po humbasim dita dites

3. Ekonomikisht keq e mos me keq

4. Ne balle ( bile edhe me ADN smiley ) nuk e kemi te shkrojtur se jemi Shqiptare

Cfare na mbete te bejme nese duam te mbijetojme?

Derisa fene nuk e kemi dhe me mire te mos e kemi se kemi tre fe dhe kjo sjell vetem sherr,  derisa ne balle nuk e kemi te shkrojtur se jemi shqiptare, atehere mbetet;

1. Krenaria kombetare, duke filluar nga historia deri ne ditet tona, dhe

2. Fuqia ekonomike duke filluar nga mentaliteti se cdo zhvillim ekonomik eshte ne mbrojtje te kombit dhe cdo shkaterim ekonomik ( perfshi vjedhjen. korupsionin,krimin) eshte tradheti ndaj kombit.

 

 

 

 

Kto boshnjaket qekan te gjith Turq me sy bojqilli

po si ore se dikan ca jane boshjaket

eshte si te thush qe kristianet se dine ca jane,se jezusi cifut dishepujt cifut

te gjithe njerezit e vegjel (ne shpirt) kane nje prirje: te gjuajne me te dobtin. dhe kete e kemi ne shqiptaret shume te theksuar.

tani, une jetoj ne lezhe, ne nje katund me 6000 banore ku vetem 15 jemi muslimane. ndodh qe te degjoj komente te tipit "cka dun muslimant ktu, le te ikin, t'ua heqim 4 vorret (dy te familjes teme) prej varrezave". cka duhet me mendu une? qe katoliket jane terrorista? qe katoliket nuk jane tolerante? qe katoliket nuk jane shqiptare se shqiptari si cek vorret? po me ato 5000 katunaret e tjere te mi me te cilet jemi shoke e miq e lusim shen kolle e zoje e bajram bashke? si ti klasifikoj keto?

kam jetu shume gjate ne itali. sa i perket tolerances fetare (ju keshilloj d'anuncion si reference) ata jane zero. besoj se edhe kultura amerikane nuk e njeh tolerancen sepse eshte e bazuar ne thelb mbi njerez qe kane ike per ti shpetuar dhunes. atehere cka duhet me mendu une? qe perendimi nuk jane tolerante?

kshu qe ja keni fute kot.

jemi te gjithe lepuj qe nga tropoja ne sarande. dhe s'kemi bythe me u perballe me problemin sak :a tu na ka nanen maqedonsi pa identitet e i biem smarit: shqiptaret jane musliman. e cka se shqiptaret jane musliman. edhe une jam musliman e e jetoj ne lezhe. kjo s'me pengon me kane shqiptar. aspak. as ate politikanin shqiptar te teoves kur tha se femijet e mi sado qe te egzistojne lubonja e velo qe na shajne s'kan me e identifiku veten me asgja tjeter pos se me shqiperine. dhe sa e sa shqiptare te maqedonise kam taku me ka bo pershtypje se jane me shqiptare edhe se nje tirans edhe se nje prishtins.

i dashtun kim, na kemi frike. te mcefesh mas hijes se ma te madhit asht shume rehatuese, edhe pse kanjihere i madhi ka gazra e duhet me i duru. kena ndodhe te vegjel. gajret!

kaq i thoni kimit nese e njeh ndokush. e pasha zotin, pasha kete toke une nuk e quej asnjehere me shqiptar nje kuksian se nje tetovar e se nje tuzjan apo korcar. qofte musliman, katolik ortodoks, evangjelist apo ckado. kaq.

Qafir Arnaut - 15 Nën 2009 - 2:06am

 

Xhib, ende s'e ke kuptuar qe ne jemi 'edhe-edhe' dhe jo 'ose-ose'?

Qafo une do te thosha se ne jemi vetem "edhe" por qe ne rangjet akademike shfaqemi si "edhe -edhe"

Do te ishte mire qe megjithese se jemi vetem "edhe" te perpiqeshim te beheshim "edhe-edhe" ne vend qe vetem per akademira ta perdormin termin "edhe-edhe" dhe ne jete e perditshme te kenaqemi duke qene vetem "edhe"  

Sa per "ose-ose" s'ka vend te diskutohet jemi komb pa fe qe deri dje kishim 3 fe sot kemi mbi 30.

Shume interesante te gjithe ketu paskan frike nga ""FEJA""" , ne kete menyre je i detyruar te ""MASHTROSH"" historikish dhe veteten gjithashtu ,  si perfundim ngelim pa identitet ,se po ngele pa histori humbet dhe kombin ...!!!!

Gjithcka do percaktohet nga ""MENYRA JETESES""" ( ne harkun kohor te 24 oreve pa mashtruar vetveten) ajo do percaktoje qe s`do kete as ""edhe -edhe "" as ""ose-ose"" ...

ps. perfundimisht Kim Mehmeti ...edhe dhi e zgjebosme edhe bishtin perpjete ...

o perendimoret e lales. a e kuptoni dot se sa ti hypni nervat me kto akset myslimon-turk, i krishtere ose ateist-shqiptar a' jo? vallahi un me mi thon nonjoni prej jush n ftyr mu kto qelbsinlliqe kumuniste un ju thy ne mes mer qelbsina t kqija me kriza identiteti.

un jom shqiptar ene tironc ene myslimon ene qe shkoj n xhami ene qe i kry t gjitha ritualet me aq sa mun'em. historikun e familjes teme e njof shum mir' se plaku e ka fiksim dhe i ka ra mrapa neper kadastra osht taku me historjon' kastile per ket pun etj etj etj. prejardhjen time shqiptare e kom t provume me dokumenta dhe me gojdhona qy para se t vishin familjet e para m tirone. shoqni kom me ene me myslimon' ene me ortodoksa ene me katolik' ene me ateista ene me grek' minoritar' ene me verior' ene me jugor' ene me "demokrat" ene me "socjalista". ene ja kom kalu shum mir me t gjith.

osht nji parim islamik dhe qytetar dhe jom i sigurt qe e ndaj ene me kultura te tjera qe thot MOS JA CAJ TRAPIN KOMSHIUT TAT. mos i veni emra robve si ju pelqe juve po lejini ti vejn emrat vetes se tyne si ju pelqe atyne vete.

tashi hikni boni nani ene mos na cani trapin shum. kurse po patet no'i dyshim per t thymen ne mes kaloni nga xhamia ke rruga elbasonit ene flisni kshu pallavrash se me siguri do ju dali nonjoni si puna jeme. biles ene no'i ortodoks shoku im, i kom n men'je ca qy tashi.

o perendimoret e lales. a e kuptoni dot se sa ti hypni nervat me kto akset myslimon-turk, i krishtere ose ateist-shqiptar a' jo?

Qyqja chuno! Avash se i vune flaken mahalles! Sa per sqarim: probabiliteti o qe ti si t'mysnlym je nrysh prej atyre te FIROMes.

Për sa kohë pi raki ai, mund të thotë ça të dojë, them unë. smiley

 

"....Pas përfundimit të promovimit në Tiranë më afrohet një i moshuar. Mendoja se do të më uronte botimin e librit. Por, jo. Ai ka halle të tjera. Më pyet sa e vërtetë është se ne shqiptarët e Maqedonisë jemi shumë religjiozë, se ende i mbulojmë gratë tona, se nuk e luftojmë sa duhet "fundamentalizmin islam". Ai pastaj më akuzon se nuk shkruaj sa duhet për këtë dukuri negative që rrezikon shqiptarinë..."  

 

Ndoshta ka qene Maks Veloja.  

s'kemi bythe me u perballe me problemin sak :a tu na ka nanen maqedonsi pa identitet e i biem smarit: shqiptaret jane musliman. e cka se shqiptaret jane musliman. edhe une jam musliman e e jetoj ne lezhe. kjo s'me pengon me kane shqiptar. aspak.

Edhe nje here: VARET NGA C'LLOJ MYSLIMANI JE! Vetem ne FIROM kemi pare qe shqiptare dalin ne rruge me flamujt e Islamit(qe na paska flamur qe duket si ai i Abise Saudite) per protesta qe kane bejne me ceshtje nacionaliste shqiptare.

Qafir, me kete urrejtjen tende te peshtire per muslimanet vetem se ngjall neveri ndaj vetes tende. Eshte e qarte qe je njeri qe ke dije me kile, por qe s'ke intelektin e duhur per t'i vene ne vendin e duhur dhe ne kontekst. Je nje njeri qe grumbullon libra mal ne shtepi dhe nuk di te ndertosh nje raft ku t'i sistemosh si duhet. Dmth i perket llojit me te keq te injoranteve, atyre qe nuk dine por kujtojne se dine. 

Kam problem vetem me te infektuarit prej virusit te puritanizmit, dhe i dua ti shoh ne karantine. Rob si Kim Mehmeti paraqesin nje rrezik te qarte per shendetin publik pasi i hapin rrugen nje tradite qe eshte e huaj per Shqiptaret.

mer lum miku ne maqedoni shqiptaret jetojn me i realitet qe osht ndryshe  nga ai i shqiptarve te shqipnise dhe shqiptarve t kosoves. ne shqipni dhe ne kosove shqiptaret kon 3 fe kshu qe simbolet jon qe te perfshijne te gjith shqiptaret qe jon atje. ne maqedoni shqiptaret jon te gjithe myslimone pervec ksaj ka ene myslimone te tjere qe s jon shqiptare po qe n pergjithsi bashkohen me shqiptaret kshu qe simbolet qe perdoren ne maqedoni (dhe kjo shume rralle se me flamur shqiptar rrine shqiptaret ene atje dhe ne pergjithsi ene pakicat e tjera myslimone bashkohen me shqiptaret) jon simbole qe bashkojne myslimonet. kte ta them me 100% siguri se m ka qellu puna e tille qe mu ka dash t shkoj e t rri ene n maqedoni ene n kosove. 

Mer lum miku, flamuri i Muhamedit o n'Vatikan se ja la n'dere t'Austriakut Mahmudi i Zi i Shqiptaro-Qyprillinjve ne vjetin 1683(packa se ishte i adoptum po e qujm vazhdus i familjes). Le t'shkojne Shqiptaret e maqedonise ta nxjerrin at flamur prej arkivave t'Vatikanit.

Deri atehere sllavin maqedon ta luftojn me flamurin e bizantit(ose te Babe Kralit Habsburg) qe valevisim te gjithe. Ose le te vazhdojne ne shembullin e mire te Padron Halil Veleshasit, meqe e kane vendas, Shqiptari i pare qe cfronezoi Kalifin (tjetri teknikisht eshte Esat Pash Toptani qe i dha shkresen sulltanit te parafundit) e ti presin koqet Arabeve qe sponsorizojne xhami te bardha.

do perpiqem ti bi shkurt po ma boj hallall po m doli nja 10 gigabytes ky mesazhi ca me bo tema t dhime kto fetaret. fakti osht qe ne  shqiptaret jemi shumica myslimone. disave i pelqe me ndjek i forme te islamit qe ty ose noi tjetri s'i pelqe (meqense ka ca te tjere qe ene tolerohen nga tolerantet). megjithate ato qe kon zgjedh me qene myslimone praktikues te c'ar do lloj forme n pergjithsi nuk e vrasin shume men'jen se ca men'ojne te tjeret.

nderkohe ti mun ti fusesh noi xhiro anej nga tundra se mos shofesh noi ari polar ose lexo noi faqe n internet me me princa shpetimtare gjermone ose edhe me princa shqiptare mesjetare qe luftojn per t miren e popllit shqiptar te pashtyre nga interesa personale qe s ja shesin venin venedikut ose austrise ose serbise dhe sigurisht myslimane te keqinj kolone turq qe jon halldupa dallkauka anadollake dhe gjithe fjalori i larmishem post rilindje. ose mun te vish ene m shqipni ti fusesh noi faqore raki sa per n'ryshim nga noi whisky a tequila qe mun te pish atje ne perendimin e ndritur dhe te diskutosh me shoqnine ke blloku se si duhet te luftojne shqiptaret e maqedonise se kushedi ze ene noi dashnore patriotike qe mun te impresjonohet nga njohuria jote historike dhe prirjet e tuja liberale. se nderkohe kto t infektumit qe permene ti s para kon qef me fol per luft ose me bo si gangsterra po kur fillo lufta me verte atje n maqedoni kto jon qe shkojn e vriten nderkoh qe atyne trimave te bllokut i del noi pune ose ca te tjere ene kur shkojne me luftu sa harxhojn plumat kot ene ja fusin vrapit. ose skenar i cik mo i keq qe ka ndodh rendom ne ballkan qe kto trimat sa qellojn noi plum sa per te provoku ushtrite qe pastaj vin e vrasin komplet katunin dhe kto trimat bohen politikane qe qajne per  vrasjet qe ata i provokune vete. 

sa i perket flamureve ne maqedoni flamuri osht shqiptar per momentin. ti historite i di per flamurin kshu qe mos ti hyme historise ktu ne peshk se s kena kohe ose un s kom te pakten. le te themi qe ky flamur qe kena le te rrije se masanej njelim pa flamur fare.sdi ca t them mo per flamurin as per hymnin me muzike bullgare lene mo po ti hyjme beethovenit masanej n kosove. po i gjo osht e sigurte qe flamuri perfundimtar i shqiptareve te maqedonise nuk ka per te qen i kuq bizantin aq mo pak noi lloj flamuri islamik. bo vaki do jete boj ciklamini me nja 37 yje boj tulle zjarrduruse. po ca me bo ka njerez qe jetojn me ondrra. 

sa per ate karantinen e t infektum've ca nga ato trimat qe mo vone u bone politikone ja kan gjet ilacin i fusin i  i t spiunume anej anej nga zyra e sherbimeve sekrete t maqedonise.

e kshu kshu. tundren ma ke kujdes se e kom fiksim.

valla'i nuk shkruj mo per nja i muj ke ky blogu si kur cuni i dajes s skenderbeut t dali ktu n blog

nuk kam lexuar asgje nga autori ne fjale, por nga kjo qe ka shkruar, me sakte nga menyra se si, sec m'u krijua bindja qe duhet te jete shkrimtar i mire

megjithate ato qe kon zgjedh me qene myslimone praktikues te c'ar do lloj forme n pergjithsi nuk e vrasin shume men'jen se ca men'ojne te tjeret.

Ti plako a thu se s'e ke lexu shkrimin e Kimberly Memhmet Fatihut. Ky po ta thot troc qe si 'ne si maqedonas shqetesohemi pse behen Shqiptaret greke, e femres i del lugu i bothes perjasht'. Si nuk e vritkan mendjen car thone te tjeret?

Edhe i gjo tjeter ju t'ofendumit nga ofendimi. Cer menim keni per ket menimin e ktij FIROMsi me poshte

Gostivari_usa Lexo Postimin

Sa per "fenomenin" ia bej me dije se per mua shum me i afert eshte nje pakistanez qe me thot selam alejkum dhe me respekton besimin tim se sa nje shqiptar qe me shan per fene time .

Qafo, me qarte se kaq nuk ka ku te shkoje. Eshte mire kur i shef ca gjona te zeze mbi te bardhe; dmth troc fare. Se kshu pa citim, edhe nuk i beson (dot) mer, kupton... osht propagand percarse thu.

rri i meno gjith noten kto lloj pytjesh ti apo ti thot noi zo nga permrena? a t thone njerzit mirmjes mirmroma kshu n lagje apo bojn sikur s t shofin?

po ti me cin ndihesh mo i afert me nji meksikon qe t thote buenas dias apo me i shqiptar qe t thote o t q*fsha ate motren?

ene nja dy pytje t tjera retorike

kush osht mo i forte herkuli apo cikllopi ?

a do te biesh ne lum e te rritesh apo te hash k** e te rritesh.

un pershemull ja caj ate tallaferen atij qe m bo kshu pytjesh retorike n dac t jet myslimon n dac t jet budist.

mire  e ka  respekti mbi te gjitha,edhe vllai po nuk e respektove nuk te bohet shum

dooks, mundohu të respektosh këtë. Besim është. Ai robi beson se emri i allahut i është shkrujt në zemër.

nqs e beson  eshte puna vet,osht si me thon per ata qe besoj se statujat e madones ( nenes se jezusit)qajne

tashi do fillosh ta shash tjetrin qe thon me kane rremby ufot

po me nje moment qe je me nerve ene ta ze rrugen nje topall do ta shash se pse nuk ecen shpejt?

nqs kena pas karakteristeka ose vecori si rrace nuk kane qene syt blu apo ngjyra e bardhe  elekures apo  gjatsia  po  burerria(ne kuptimin e fisnikut) virtyti

besa .

I bje me thone qe  shqiptaret e vertete jane me kokra sot ,si thu ti?

Jo mer lal, unë të them më të thjeshtën dhe më të llogjikshmen e mundshme. Në rast se dikush më vjen e më thotë që në zemër shkruhet arabisht allah, do i them "çfarë mtin je tu më thanë?", "a mbush mirë, apo nuk mbush"?

Ai më thotë mu pastaj që unë si respektoj besimin... lol E këtu ndahen rrugët tona. A më kapish ti mu mër lal? Se retorikë me besë e me nder e me ça të dush bëjmë gjithë ditën. Po edhe viktimizohemi gjithë ditën po deshe... po ska kuptim ajo. Unë s'mund të respektoj atë shembullin më lart, sikur nami të bëhet. Ajo s'është e llogjikshme.

vallahi po te me thoshte mu une do i thosha"sdi gjo" ene do shtojsha "do bejme naji dallever ,do bejme naji pun se skom kohe me hum"secili ka gustot e vet po ta imponoi eshte gjo tjeter,po po sta imponoi  ke hager me e nigju nqs te teket edhe  me i thone shent ske pse me e perbuz as me e sha

se ka ngata qe  te vijne e te thone qe ti ke qen nje  gjo tjeter nenje jete tjeter ene ke per te gjone  nje gjalles tjetr ne nje jete tjeter  etj etjj ktune punve si dilet funi ,po me e mirra eshte me mos ofendu njeri per ate ca abeson pata imponu

une kshu  e menoj

po ene ti ke te drejte

sic kom ene un

Dakort. Po ti nuk the çfarë mendon. Ti the çfarë do thuash.

njerezit i bashkojne vlerat

RESPEKT

ne brezi i ri  ne demokraci duhet me msu  me respektu

nqs ne si vlera mund te na kene vecu kei pas BURRERRINE , burreria do me thon me e respektu tjetrin

 

keto traplliqe fetare jan kaq shum te forta ne kte rajon per shkak se popullsia eshte kryesisht tuko-kurde e shqiptarizume ne gjuh. pik.

ca feje i bje me pas shqiptari si mas teje?? se ktu spo shof naji  qe i lutet Zeusit

Verior, ti ke nje teze shume intriguese per ket punen e shqiptarllikut ne zona te caktume. A e ke te bazume me naj studim apo thjesht nga vezhgime/pervoja personale. Mo ma merr per ters pytjen se e kom hapet fare. Jom kureshtar, me e thon sak! Po pate ilaqim dokumente e gjona te citume, arkivore etj etj, bon gjynof mos me i sjelle ne nje teme me vete. S'ka hic provokim ktu e ku po di mo se cfare, kur e bazo diku hipotezen. Ne ktu ne Peshk "qyl muhabetin kemi". Nuk di a je tu m'kuptu?

Pakicat "turke" ne Bosnie, Kosove, Fyrom etj nuk eshte se eshte veshtire te konstatohen.

Kam nje shok nga Bosnia, e ngacmoheshim ndonjehere per pune prejardhjeve.  Muhabete ballkani me i llaf.  Edhe ne fund fare s'iu durua e ma tha qe gjyshen (a stergjyshen) e kishte turke lol. 

Ne Kosove, ne Prizren, turqishtja eshte nje nga gjuhet zyrtare.  Meqe sa u bene zgjedhjet lokale, ne Mamushe fitoi Partia Demokratike Turke e Kosoves. 

Ne Maqedoni, pakica turke eshte zyrtarisht rreth 4%.  Mes tyre ka shume shqipfoles.  Ne Struge, psh, nje familje para luftes ishte "shqiptare".  Pas lufte, kur u liruan ca gjerat per "minoritetet" u vetshpallen turq.

Jo re se nuk ta marr per ters. Hall kom se do t'shkruj e do m'i fshijne adminet direkt postet. S'ja vlen t'lodhem e masanej kur t'i boj refresh te mos i gjej shkrimet. Ne keto kushte hedh naj batute ne naj teme. Gjithsesi, meqe kjo teme ka te boj me arabizim po shkruaj dicka me poshte.

Une deduksionet e mija i bazoj ne tre pika (kryesore): 1)kultura dhe zakonet qe ka nje zone 2)vecori e pamjes (ana rracore me i fjale, s'duhet me trem' njeri kjo fjale 3) Zhvendosjet e popullsive. Po fokusohem konkretisht te treva e Maqedonise (me qe nese per te flet edhe te). Fillojme (shkurtimisht):

Banoret e kesaj treve kane zakone e tradita qe s'i ka pjesa tjeter e shqiptarve. Sa per shembull: plakat e grate e kesaj treve gjithmone e kane thirrur njera tjetren me  fjalet "oj turkesh" ose  "oj turkesh e fort". (Pse?!). Tjeter, jane disa gatime ne keto zone (emertimet s'me kujtohen per momentin, po mund t'i gjej po t'kerkoj ne shenimet e mia) qe jane gatime me origjine perse, qe nuk i praktikon asnje rajon tjeter shqipfoles, e me e "cuditshmja" ne Turqine e sotme keto lloj gatimesh praktikohen vetem ne rajonet kurde. Si ka mundesi ateher qe i lloj gatimi eshte vecori e kurdve dhe e shqip. te Maqedonise? Si u soll ky lloj specialiteti ne kete treve? (Vetem si pasoje e vendosjes se popullsive te huaja). 

Ne Maqedoni (ne treven shqiptare) jane vendosur vazhdimisht kolone osman, te ardhura mbrapa ushtrive osmane (ketu s'kam dokumente, s'kam kerkuar se paku sepse edhe mund te kete neper arkivat osmane, por e di prej tregimeve te popullit, gojedhenave - te cilat s'mund te jene sajesa). Lugina e Vardarit ka qene nje kalim i zakonshem i ushtrive osmane per ne Ballkanin Veior, prandaj dhe kolonet osman kane qene te shumte aty. Keta kolone me kalimin e kohes u zhvendosen serish ose u perzien me popullsite vendase, kryesisht sipas parimit fetar, e duke qene se ishin myslimane rrjedhmisht jane perzier me shqiptar e konvertuar myslimane. Sot per shembull popullsine shqipfolese ne Maqedoni mund ta ndajme ne dy grupe: ajo me origjine nga Kosova dhe Shqiperia (ka shume matjane pershembull, nga Kosova kane zbritur nga vitet 1900) dhe ajo vendalie (e cila faktikisht eshte me brum osman, por qe ka humb gjuhen). Dallimet mund t'i gjesh edhe nga ana e pamjes (rraces) thjesht me nje shetitje, nqs ke sy te mrefte. (Ktu s'po futem me gjate). Per me shume shetitni ne Gazi Baba dhe ne rajonet shqiptare per te kuptu me teper.

Pse, per shembull, shqiptaret e Maqedonise jane islamiket me te thekte ne krahasim me gjith shqipfolesit e tjer? (Kur them te thekte, te thekte deri ne cmenduri, kerko ne youtube per ca video lol). Shpjegimi eshte se Islami i tyre eshte shume i hershem, qe lidhet me kolonet e vendosur ne ato toka gjate P. Osmane. Ata edhe sot kane nje dashuri te pashtershme per Perandorine Osmane, nuk e qujne kurrsesi pushtues. , Xhamia ne Shkup kur falen shqiptaret e atjeshem mban emrin e Sulltan Muratit (qe ka nderrmarre fushata pushtuese ndaj shqiptareve) [Paradoks he]? Shumica e tyre sot kane te pakten nje gjysh ose gjyshe turqelie qe e dine (pa perfshire brezat e tjere qe s'ia ka idene). Nejse.

Ne Shqiperi zone e perzime eshte Shqiperia e Mesme (vija Elbasan-Kavaje), te cilat po ashtu jane zonat me te islamizuara ne Shqiperi. Pse dylberlleku i atribohet ktyne rajoneve? Sepse aty kane patur bazat jeninceret osman qe njihesh si praktikant te pederastise (meqe s'kishin femna me vet), shume prej tyne me vone u bone elbasallij. Tjeter, deri nga 1900 ne qytetin e Elbasanit eshte fol turqisht e jo shqip.

Verior, shume te falemnerit per komunikimin!!!

Nuk mun me shkrujt me gjat per ket moment, por gjithsesi ktu do jemi.

Nuk pash ne pamje te pare asnji grim urrejtje nacionale dhe percmim ne komentin tuj me siper.

Do e lexoj prap dhe me ngadale.

Verori

Nuk kishte perse Turqit te shqiptrarizoheshin, duke pas parasysh se ishin me te pasur, me te fuqishem, por edhe me stad me te rendesishem social gjate perandorise osmane. Per kete arsye Turqit kan ruajtur identitetin e tyre etnik ne cdo vend te ballkanit, nuk ka kuptim ajo qe thua ti, perndryshe ose te gjith do ishin shqiptarizuar ose skish pse te shqiptarizohej vetem nje pjese e tyre, duke marre parasysh edhe fene e perbashket.

Tani te gjitha dokumentat e kohes dhe ditaret e udhetareve na thone qe shqiptaret ishin ndoshta i vetmi popull ne ballkan qe identifikoheshin etnikisht, dhe jo fetarisht. Psh Turqit as nuk i konsideronin shqiptaret si musliman!!! E jo me si Turq. Kurse Greket nuk i konsideronin te krishtere!!!

Tani persa i perket anes racore te debatit. Duhet te kesh parasysh qe asnje popull apo etni ne bote nuk ka tipare te fiksuara racore. Ne kete aspekt biles shqiptaret jan nje nga racat me tipare nga me dallueset racore ne bote, ne gjith boten. Une e dalloj shqiptarin ne mes te metropoleve te europes, qofte edhe me i gjate, edhe me i shkurter, edhe me zeshkan, edhe me bjond. Se si kete nuk e di, eshte debat i gjate. Por shqiptar tipik ne aspektin racor, ashtu sic e koncepton ti racen, nuk ka.

Etnia eshte nje kompleks racor, tradicional, historik, kulturor, dhe se fundmi gjaksor dhe racor, nese mund te them, megjithese kete te fundit shqiptaret, per nga vete historia e tyre e kan ne nivele shume te larta, prandaj edhe rilindasit tane na thoshin se jemi nje far e fis, megjithese ty nuk te pelqen, ashtu sic mund te te mos pelqejne shume gjera.

Qe ta ngulitesh ne tru, nqs dikush eshte shqiptar dhe e njeh veten per shqiptar nuk ka se si te jete turk, po te ishte turk do thoshte eshte turk, do na e thuash perse nuk do ta thoshte? Perkundrazi shqiptaret jan ata qe per arsye nga me banalet mohojne identitetin, ke pare ne ndonje vend te botes nje turk te thote se eshte nga nje vend tjeter??? Kurre, prandaj edhe ne Greqi, qe eshte Greqi, ka komunitet Turk, ne nje kohe kur te gjithe te tjeret jan zhdukur, me shqiptar e me vllah, e me sllav, e jan greqizuar, por jo turqit.

 

Nuk kishte perse Turqit te shqiptrarizoheshin, duke pas parasysh se ishin me te pasur, me te fuqishem, por edhe me stad me te rendesishem social gjate perandorise osmane. Per kete arsye Turqit kan ruajtur identitetin e tyre etnik ne cdo vend te ballkanit, nuk ka kuptim ajo qe thua ti, perndryshe ose te gjith do ishin shqiptarizuar ose skish pse te shqiptarizohej vetem nje pjese e tyre, duke marre parasysh edhe fene e perbashket.

Jo me lla se turqit berrnut kan qene edhe ate koh, bile me keq se ballkanasit, amo vetem nqs ti konsidero turq banoret e Stamollit e te qyteteve kryesore e jo pjese e tjera te Turqise, sidomos lindja e Turqise qe at kohe ka qene primitive (edhe sot s'o me mire). Kolonet qe vinin pas ushtrive osmane s'ishin popullsi me stad te rendesishem social, por popullsi te varfera, me zhvillim dhe emancipim te ulet shoqeror, kryesisht me origjine nga lindja e Turqise. Ne keto kushte ato asimiloheshin me lehte se turqit e vertet.

Edhe i gjo, pse s'ka minoritet turk ne Shqiperi? Me llogjike duhet te kete me shume se ne Greqi apo Serbi, perderisa kemi fene e perbashket (shumica e shq jane myslo).

Tani te gjitha dokumentat e kohes dhe ditaret e udhetareve na thone qe shqiptaret ishin ndoshta i vetmi popull ne ballkan qe identifikoheshin etnikisht, dhe jo fetarisht. Psh Turqit as nuk i konsideronin shqiptaret si musliman!!! E jo me si Turq. Kurse Greket nuk i konsideronin te krishtere!!!

Te identifikohesh etnikisht do te thote te kesh identitet kombetar. Sorry bro, po ne ishim te fundit ne Ballkan qe nisen ta krijonim identitetin kombetar bazuar te Skenderbeu. Bile edhe sot kem ident. kombetar shume te vaket, qe eshte shkaku qe shume shqiptare harrojne gjuhen dhe kombesine. Kombet e tjera te Ballkanit ishin te qarte etnikisht me kohe. Ne si gjithmon te fundit.

Camet e krishter kane kryer masakra mbi camet myslimane? Pse? (meqe udhtaret thonka qe shqiptaret identifikohen etnikisht)

Tani persa i perket anes racore te debatit. Duhet te kesh parasysh qe asnje popull apo etni ne bote nuk ka tipare te fiksuara racore. Ne kete aspekt biles shqiptaret jan nje nga racat me tipare nga me dallueset racore ne bote, ne gjith boten. 

Ncuk. Qe te kemi tipare dalluese me thuaj se si jane shqiptare: te gjate a te shkurter, flok bjonde apo flok kafe apo flok zi, sy blu sy zi apo sy kafe, te bardh a te zeshket? Edhte e kunderta, shqiptaret kane rracen me te hallakatur ne krahasim me serbet, malazezt, bullgaret e maqot. Vetem greket mund te na e kalojne.

Kurre, prandaj edhe ne Greqi, qe eshte Greqi, ka komunitet Turk, ne nje kohe kur te gjithe te tjeret jan zhdukur, me shqiptar e me vllah, e me sllav, e jan greqizuar, por jo turqit.

Turqit ne Greqi s'jane asimiluar se kane nje shtet te tere turk nga mrapa, me hije te lart qe i mbron. E provoi sumen greku ne 1922. Prandaj dhe s'ka cfare tu bej. Shqiptaret, vllehet, e sllavet iken per lesh se s'kishte kush t'i mbronte e t'u forconte identitetin.

Po ngaterron kombin, qe eshte konstrukt politik dhe etnine. Nazionalizmi eshte dukuri e vone edhe ne Evrope, lere me ne vendet e Ballkanit. Primare si etikete identifikuese dhe qe njerezit thirreshin ne te ka qene feja para fillimit te ngjizjes se identiteteve kombetare. Vendet e tjera te ballkanit, si Greqia dhe Serbia perdoren edhe fene per identitetin kombetar, ndryshe nga Shqiptaret qe kishin nje situate me specifike.

Me para njerezit mund te ishin ne dijeni per etnine e tyre por qe nuk i kushtonin rendesi.

dylberlliku i atribuohet stamollit qe ka qen kryeqendra e kultures greko romake. i ke parasysh ato historite me greke? i ke parasysh ato ligjet n hollande qe rrjedhin nga kultura greko-romake? dylberlliku nuk i atribuohet kulturave monoteiste. dylberlliku osht kulture pagane qe ka mbijetu megjith perpjekjen masive per ta zhduk nga myslimonet. ai etiketimi dylber i elbasonllive dhe kavajsave osht qelbsinllik qe vetem qelbsina i nxjerrin nga goja.

n elbason nuk flitesh turqisht n elbason shkruhej me shkronja arabe dhe njerezit studjojshin ne turqisht se nuk ishte shpik akoma nju jorku dhe universitetet mo t mira ishin ne stamboll dhe n egjypt. edhe rrobat qe vishen sot nga universitetet e mbare botes jane rroba hoxhallaresh. e ke parasysh kur mer dipllomen kudo ne perendim ajo xhybja e zeze qe e kon pershtat ene per gocat tashi?

gjithashtu ene emigrimi bohej nga ballkani ne stamboll ose misir/egjypt jo aq shume anasjelltas

 

Cer me nigju mer? Kim Mehmetin?

secili ka gustot e vet po ta imponoi eshte gjo tjeter,po po sta imponoi  ke hager me e nigju

ste pelqeu lexo njai gjo tjeter

se ti e shan po e shave tjetri te shan  edhe kshu fillojne zihen robt

po ai qe nuk shan ai do respektu me shum

Monde: eh ci ka bo hekurudha "Iliridasve"!! Llom i ka bo..llomsmiley Ka i her duhet me kap koqet me dor e me thon "shyqyr qe s'ndertun naj hekurudhe n'Pashallikun tone"

Shqiptaret ne dokumenta nga turqit thirren apo quhen arnaut, si ata muslimane apo te krishtere ose edhe dreqen me bisht. Si etni shqiptaret jane te njohur dhe te dallueshem nga turqit dhe te tjeret.

Pakica turke ka edhe sot e kesaj dite ne ballkan dhe nuk jane asimiluar. Bullgari, Kosove, Maqedoni etj.

Asocimi musliman-turk ne kuptimin etnik eshte nje dashakeqesi zakonisht e ardhur nga serbet (qe justifikonin spastrimin etnik) por ka edhe shqip-foles qe e perdorin. Kryesisht eshte per arsye fetare dhe vjen nga katoliko-centristet qe kerkojne te bejne nje asocim i-krishtere-shqiptar.

Nderkaq duhet sqaruar qe ka edhe shqiptare kryesisht ne Prizeren qe flasin turqisht, jo per arsye etnike por ka qene si gjuhe qe dallonte po themi shtresat e larta nga ato me te ulta. Gjithashtu personalisht kam takuar edhe shqiptare ne Maqedoni qe me tregonin se ne kohe te Titos ishin regjistruar si turq, pavaresisht se ishin shqiptare per shkak te favoreve qe mund te kishin me shume se sa te qenit thjesht shqiptar qe shtypeshin me shume se cdo nacionalitet tjeter.

Hedhesi me ne ze i zjarrit dhe urrejtjes kunder muslimaneve, I Kadare, me se fundi ne nje interviste per t'u pershendetur e tha qarte dhe sakte qe muslimanet shqiptare jane korpusi kryesor i kombit shqiptar, pa ta (muslimanet) nuk do te kishte komb shqiptar.

Prandaj lerini keto budallalleqet e prejardhjes etnike, jo se eshte turp qe dikush te kete origjine turke, por qellimi pas ketij etiketimi, i rreme ose jo eshte shume i mbrapshte.

Shqiperia eshte e shqiptarit musliman aq sa eshte edhe e nje te krishteri apo pagani dhe ateisti. Njerezve ne krize identiteti duhet te ju qendrojme larg si atyre gropave te zeza, pasi edhe nese nuk bie ne to, te shkaktojne te vjella nga era.

Vallai, The Speaker, si jashte muhabetit me siper m'u duk ky postim, por ti e di.

Pakica turke ka edhe sot e kesaj dite ne ballkan dhe nuk jane asimiluar. Bullgari, Kosove, Maqedoni etj.

Ne Kosove, ne Greqi, ne Maqedoni, ne Bullgari, ka minoritet turk. Po ne Shqiperi pse s'ka? smiley

S'ka pasur ne te kaluaren (ose mund te jene larguar) dhe nuk ka as tani. Bile bile, une kam dyshim qe edhe ata qe thone jemi turq ne Kosove apo Maqedoni, jane shqiptare por me kalimin e kohes jane "bere" turq. Pika atyre osmanllinjeve turq qe mbeten te rrijne ne Shqiperi. Po ata s'kishin nevoje te rrinin, kur kishin vendin e tyre shume here me te mire se zonat ne ballkan.

po ne serbi ka minoritet turk?po ne mal te zi?

ne mal te zi do ket patjeter sepse,mal i ZI te ZINJTE ishin turqit  lekura e zeze ,kshu qe i bje te lejte mali i te zinjve dmth mali i turqve

ti qeke cop cop lol. vk, kot me harxhu bojen e peshkut me ty.

p.s Mali i Zi i by-th ven, me 200 mij malazez sot (ather do ket pas nja 50 mij). Serbia ka pak turq po edhe ato i klasifiko si boshnjak. Shkaku qe s'ka turq ó sepse serbet kon nderrmarr vazhdimisht fushata spastruse per joserbet. Nga vite 1950 bi llafi nisen tu cu shqiptaret ne Turqi me motivacion se jan turq. nderkoh turqit e vertet i kishin deportu me koh e me vakt.

@speaket, shko ne malcite e veriut (Shqipni, Kosove e Mal t'Zi) me pa rracen e vertete shqiptaro-dinarike.

o verjor po bosha ironi me ty se kisha me termen mos u nxef

desha me te pyt ca motivacioni ksih  qe i cun  ne turqi, mos kane pas kto motivacionet e tuja?

se mos na coni ne turqi  ne nga shqipnia e mesme ere

une kom njoft shum nga fshatrat e shkodres tropojes kuksit shumica  zeshkane  jane, me shume bjonda ka laberia

popullsia e laberise (fshatrat ku ka qene e perqendruar edhe me shume se 90% e popullsise historikisht) jan ose gjys per gjys ose me shumice bjonde, ashtu jan edhe camet ne pergjithesi bjonde, biles shume prej tyre edhe kokekuq.

Ne pergjithesi nuk ka ndryshme te medha racore mes shqiptareve, keto jan budalleqet e veriorit, dhe qe ta them edhe nje here, etnia nuk ka tipare racore te fiksuara, asnje etni ne bote, as ajo shqiptare qe eshte nga me te pastrat ne bote (veriori do te thote qe malsoret jan me shqiptar se shqiptaret e tjere, dhe mohon shqiptarizmine te tjereve) por ka tipare te peraferta, prandaj une  e njoh nje shqiptar tipik, qofte bjond qofte zeshkan.

Laberia sikur eshte me prejardhje mirditore. Leberit me c'di, sikur nuk hyne ne perkufizimin "toske".

E ke shume gabim, Toske eshte vetem perkufizim gjuhesor, dhe jo krahinor, kjo sduhet te ngaterrohet. Psh nuk ka ndonje nga Jugu qe te thote jam toske, por thote eshte Lozonjar, Berats, Lal, Lab,Mallakastriot, Skrapalli, etj. Ashtu edhe dialektet midis krahinave kan tipare dalluese, vetem ne kohen e diktatures jan perafruar dialektet me njera tjetren. Psh arvanitet e greqise megjithese ishin dialekti me i skajshem jugor shqiptar kan me shume afersi me dialektin gege se me ate toske. Poashtu Camet kan pas dialekt shume dallues nga dialektet e tjera shqiptare.

Leberit nuk jan me prejardhje mirditore, nga e nxorre kete??? Leberit jan pasardhesit e Kaoneve, fis Ilir. Jane nje krahine dhe popullsi me tipare ndoshta me te vecantat ne hapesiren shqiptare, kan kengen polifonike unike, kanunin e tyre dhe shume tipare te tjera socio-kulturore, qe mund te jene me te peraferta me krahina te tjera shqiptare por jo ato mirditore.

Por ama, ka fshatra ne Laberi qe dihet qe kan nje popullsi me prejardhje mirditore, si psh Vunoi, thuhet qe eshte ose komplet ose me shumice popullsi me origjine mirditore, ashtu sic Himara ka popullsi te madhe me origjine mirditore dhe Krutane dhe nga veriu.

Ne vendbanimet e fshatrave te Laberise ka arkeologji qe provon historine e lashte te atyre vendbanimeve, dhe qe jan popullsi autoktone.

Dy fjaaaalee:

1- Pse leberit e malesise jane fizikisht te gjate e leberit e tjere jan shtat shkurter (edhe sot )?

2- Kanuni i Laberise, c'ne kanun tosket? Kanuni ka qene vetem i Veriut

(pergjigjia: nje pjese e labeve (te malcise) jane gege te zbritur te perzim me labet vendas).

@dooks, sja paske iden er bab'. T'thush qe fshatrat e Shkodres dhe Tropojes jane te zeshket t'i po e thu. Ke qen naj her ne Shkoder ti lol? (se nga fshatrat jane me origjine te gjith, se s'vjen naj njoni prej Hone). Po per tropojanet qe jan nder me te gjatet ne Shqiperi? O thuj gjona tamom o leni lloqet.

Ndersa per Kukesin, nje pjese e Kuksit hyn ne rajonin e shqip. te Maqedonise.

@Speaker, muslimanet ndajen ne shqiptare ish kristian te konvertum ne mysliman, dhe turq shqipfoles (qe eshte ajo pjesa e minoritetit turk qe nuk figuron zyrtarisht ne Shqiperi smiley)

Deri tani kahu i asimilimit ka qene shqiptare qe beheshin turq dhe jo turq qe beheshin shqiptare (nese e paskemi bere ne kete, paskemi qene te zote fort). Ku jane dokumentet qe flasin per kolone?

Dokumenta ka qe flasin per pranimin e islamit nga shqiptaret qe thone se ne kete fshat apo qytet te shqiptareve kaq shtepi u bene muslimane etj. dhe jepen edhe datat.

Mbaj mend nje shkrim ne pdf format qe kam lexuar per kete. Po e gjeta do ta sjell. Kishte goxha hulumtim per kete punen e prejardhjes nga Mirdita. Ne internet e kam pare ate studim (mund qe eshte edhe liber).

O Verior, mos or burr se kam respekt per ty, sinqerisht. Une jam musliman dhe me aq sa kam arritur ta gjurmoj historine e familjes sime jam shqiptar me rrenje e me dege.

Beja muhabet njehere me imamin e xhamise se lagjes para disa vitesh dhe me tregonte qe familja e tij kishte qene familje prifterinjesh kur kishin qene te krishtere, pasi kishin pranuar islamin perseri familja e tij kishte ruajtur traditen e "barinjeve te grigjes" dhe ishin familje qe kishin nxjerre shume e shume prijes fetare.

E di ti qe ne Turqi ka te pakten 3 milione shqiptare qe jane asimiluar plotesisht ose pothuajse plotesisht. Po ti a po do me asimilu edhe shqiptare te tjera a?

Demireli kur ka qene President i Turqise ka deklaruar;

"Jam president i 6 milion shqiptareve".

Pra ne Turqi ka te rreth 5-6 milion turq me origjine shqipetare, e shume nga keta, ose shumica jane me origjine nga maqedonia dhe kosova.

Vetem ne vitin 1953 drejt Turqise kane ikur,ose me mire jane shperngulur me force 500-700 mij shqiptar.

Eshte interesant fakti qe ne zona tradicionalisht katolike, shumica e njerezve jane me tipare te zeza, ne fytyre, floke etj. Ndersa ne zonat tradicionale muslimane gjen shume me teper njerez me tipare te bardha ne fytyre apo bjond ne ngjyren e flokeve etj.

Speaker, kjo eshte shume e vertete, Veriori ja fut kot fare me ato qe thote, ose eshte qorr. Ne pergjithesi popullsia e krishtere ne shqiperi eshte me zeshkane ne tipare. Shqiptaret jan ata qe jan, as dinarike, as dreqi me te birn, budalleqet e veriorit, jan shqiptare, dhe jan nje nga racat me pak te trazuara ne gjith europen.

ps. veriori, me duket se ke koncepte shume te cekta mbi racen, etnine dhe kombesine, prandaj studjo me teper.

se ti e shan po e shave tjetri te shan 

O pika ty..a thu se t'ka qit Kanadaja prej hunesh!

muhabet po bejme  mos u merzit

A do flasim per Kim Mehmetin apo jo, dhe 'realitetin' Shqiptar ne FIROM-i? AbdulRrehman Reuf..king bjond..kur ja pa emrin edhe Umberto Eco u ngatarru: a o nga Afghanistoni ky apo nga Arrnautistoni (lexoni Lavjersin e Foucault-se ...po e gjetet dot ate fjali ne 600 faqe te shkrumesmiley

Teper vone Qafo, me thagmat qe lexohen ketu Mehmetit i vijne anash. 

Për të komentuar tek Peshku pa ujë, ju duhet të identifikoheni ose të regjistroheni (regjistrimi është falas).