Shteti pa dinjitet

Marrëdhëniet me Greqinë janë një shkelje me këmbë e dinjitetit të shtetit tonë. Jepet e drejta për të ndërtuar varreza për andartët grekë, që kanë masakruar pa pikë mëshire mijëra civilë të Jugut... hapet shkolla greke në Himarë, të cilën edhe qeveria socialiste nuk e ka lejuar...së fundmi del edhe një marrëveshje për të ndryshuar territorin e Republikës së Shqipërisë, duke ndryshuar me një firmë kufirin detar tonin.


 

Intensiteti i zhvillimeve të përditshme politike shpesh na shkëput nga panorama e përgjithshme e zhvillimeve historike që ndodhin në vendin tonë dhe na përqendrojnë te probleme të panumërta, që i lënë vendin njëri-tjetrit, por pa u zgjidhur asnjëherë. Shpesh zgjedhim të mos e shohim panoramën e përgjithshme të zhvillimeve të vendit tonë, sepse do kurajë dhe shpatulla të forta përballimi i realitetit të hidhur të këtyre dy dekadave. Mjafton të përmendet fakti që, në vendin etnikisht më homogjen të Europës është dashur dy herë që të vijnë ushtri të huaja për të mbushur vakumin e rendit të brendshëm dhe për të mundësuar pajtimin e brendshëm.

Operacionet "Pelican" dhe "Arcobaleno" janë padyshim një njollë e madhe historike në dinjitetin e shtetit tonë, si dhe një dëshmi e qartë e paaftësisë dhe kalbësisë së elitës sonë politike. Një turp tjetër, që do mbetet barrë mbi historinë tonë, ka për të qenë edhe paaftësia për t‘iu bërë krah pjesës tjetër të kombit kur e lypi nevoja e thjeshtë dhe iu përulëm mëshirës së Perëndimit dhe ndjeshmërisë së opinionit publik ndërkombëtar. Gjithë ato vite investime në bazë materiale e kuadro ushtarake nuk vlejtën për asgjë. Ushtria nuk iu gjet këtij vendi për të mbrojtur institucione dhe nuk shërbeu as për flamur. Po kështu, është e dhimbshme që po mbushet 20-vjetori i rënies së Murit të Berlinit dhe në vendin tonë ende nuk janë zhvilluar zgjedhje mjaftueshëm të lira e të ndershme, sa të jenë të pranuara nga të gjitha palët që kanë marrë pjesë në to.

Kuptohet që, listës së gjatë të paudhësive të panumërta të përjetuara nga shteti ynë nuk i mungon as përdhosja e Kushtetutës, në prillin e vitit të kaluar, duke ndryshuar në mënyrë krejt të turpshme dokumentin më të rëndësishëm të shtetit tonë me një proces të zhvilluar natën, si të ishte mbledhje kusarësh dhe jo e Kuvendit të një shteti në zemër të Europës. Edhe pse preambula e Kushtetutës zotohet "për mbrojtjen e dinjitetit dhe të personalitetit njerëzor, si dhe për "prosperitetin e të gjithë kombit", si dhe parashtrohet detyra për përmbushjen e aspiratës "shekullore të popullit shqiptar për identitetin dhe bashkimin kombëtar", shteti amë shqiptar, në më të shumtën e kohës, i ka lënë jetimë shqiptarët në shtetet që na rrethojnë. Në çdo hap është parë një sjellje inferiore, pa kurrfarë krenarie apo trimërie në mbrojtjen interesit të shtetit shqiptar apo të popullsisë shqiptare që banon përtej kufirit.

Lidhur me Maqedoninë, dihet se që në hapat e parë të këtij shteti, Republika e Shqipërisë e njohu dhe i hapi dyert nga izolimi i Greqisë, pa kërkuar asgjë në këmbim, pa kërkuar asnjë përmirësim të gjendjes së shqiptarëve aty si kusht. Edhe pse kanë kaluar 8 vite nga Marrëveshja e Ohrit, shumë mbetet për t‘u zbatuar. Madje, jo vetëm që nuk zbatohet marrëveshja, por shqiptarët diskriminohen në përfaqësimin politik, duke u dhënë në ndarjen e zonave zgjedhore të paktën 10 deputetë më pak nga sa u takon të kishin në proporcion me numrin e popullsisë. Për mos të folur pastaj për nisma të tjera të hapura të diskriminimit, sikurse ishte vjet ligji për nxitjen e pjellorisë së popullsisë sllave apo përpjekjet për të ndryshuar hartat administrative të Shkupit apo Strugës, me synim heqjen e simboleve dhe gjuhës shqipe nga këto qytete shqiptare. Vitin e kaluar, kur në mënyrë nëpërkëmbëse shteti maqedonas vendosi viza për shtetasit e shtetit tonë, u desh të ndërhynte Bashkimi Europian për ta kthyer këtë vendim, sepse zëri i shtetit tonë ishte i mekur.

Kur bëhet fjalë për Malin e Zi, Kryeministri ynë deklaron që shqiptarët aty gëzojnë maksimumin e të drejtave dhe lirive dhe se ky vend është shembull i respektimit të të drejtave të minoriteteve. Ndërkohë që shqiptarët e atjeshëm, nga kushtet e këqija e kanë braktisur në mënyrë masive tokën e tyre, diskriminohen me fondet qeveritare duke marrë si investime një fraksion të parave që derdhin në taksa, nuk u kthehen pronat, nuk u mbështetet arsimi, përjashtohen nga privatizimi i ndërmarrjeve që gjenden në trojet ku jetojnë, si dhe nuk u njihet siç duhet autonomia e qeverisjes vendore.

Lidhur me Kosovën kuptohet që duhet përmendur "kontributi" i paçmuar i shtetit tonë në uljen e stekës së negociatave, duke përmendur të parët "pavarësinë e kushtëzuar", në vend që të kërkonim një pavarësi të plotë, pa pasur nevojën për të gëlltitur pakon e hidhur të Ahtisarit. Sabotimet e pandërprera të Republikës së Serbisë ndaj shtetit të brishtë të Kosovës, në hapat e tij të parë, nuk kanë kurrfarë ndjeshmërie te Republika e Shqipërisë përderisa nuk janë pjesë e marrëdhënieve bilaterale midis Tiranës e Beogradit. Madje, në këto marrëdhënie ne jemi si gjithnjë më inferiorë, duke u hequr vizat, ndërkohë që ata i kanë rënduar vizat ndaj shtetasve tonë, si dhe duke mos përmendur e kërkuar në asnjë rast dëmshpërblimin për minimin e kufirit tonë verilindor.

Mirëpo, ja po e zëmë se Kosova ka zërin e saj në lidhje me marrëdhëniet me Serbinë, ka mbështetjen e SHBA-së e nuk ka shumë nevojë për mbështetjen e Tiranës. Po për shqiptarët e Preshevës, Medvegjës dhe Bujanovcit si i bëhet? Si është e mundur që të drejtat e këtyre shqiptarëve nuk përmenden asnjëherë, sikurse nuk u përmendën në takimin e fundit të ministrit tonë të Jashtëm me ministrin serb Jeremiç? Jo vetëm që shumë nga shqiptarët e dëbuar para vitit 1999 aty nuk po lejohen të kthehen, por të tjerë po ikin, sidomos pas reprezaljeve të fundit që ka bërë policia serbe ndaj ish-ushtarëve të UÇK-së për akuza false për terrorizëm.

Marrëdhëniet me Greqinë mandej janë një shkelje me këmbë e dinjitetit të shtetit tonë. Jepet e drejta për të ndërtuar varreza për andartët grekë, që kanë masakruar pa pikë mëshire mijëra civilë të Jugut, në gjysmën e parë të shekullit të 20-të, ndërkohë që ende nuk është ndërtuar një varrezë për viktimat e pastrimit etnik që është bërë me çamët. Madje, për të mbushur këto varreza lejohet edhe përçudnimi i varreve civile të Kosinës, pa mbajtur njeri përgjegjësi. Hapet shkolla greke në Himarë, të cilën edhe qeveria socialiste nuk e ka lejuar, si dhe emërohet ministër një zyrtar që ka fyer rëndë sovranitetin e shtetit, duke marrë pjesë në një aktivitet përkujtimor të Traktatit të Korfuzit, si dhe duke e deklaruar veten prefekt të Vorio-Epirit.

Sikur mos të kishin mjaftuar gjithë këto, së fundmi del edhe një marrëveshje për të ndryshuar territorin e Republikës së Shqipërisë, duke ndryshuar me një firmë kufirin detar tonin; marrëveshje kjo e kryer sërish fshehurazi, pa kurrfarë transparence, e që mesa duket, synon t‘i lajkatojë interesat gjeopolitike dhe energjetike të Greqisë.

Ratifikimi i kësaj marrëveshjeje në Parlament madje synohet që të bëhet shpejt e shpejt, për sa kohë opozita nuk është në Parlament dhe pa pritur që të rritet vetëdija publike dhe ndjeshmëria e popullit për shenjtërinë e integritetit territorial të Republikës së Shqipërisë. Në rrethana të tjera, mbase nuk do të kishte hapësirë për alarm dhe për dyshim mbi cenimin e interesave jetike të kombit tonë. Mirëpo, rastet e panumërta të përmendur më sipër, që kanë dëshmuar për nëpërkëmbjen e interesave tonë kombëtare dhe papërgjegjshmërinë e elitës qeverisëse, lënë të mendohet se kësi lloj kompromisesh në kurriz të shtetit tonë nuk janë të pabesueshme. Dhashtë Zoti që të jemi gabim e ky shqetësim të jetë i pabazë dhe që ky të mos jetë një tjetër rast në aradhën e manifestimit të mungesës së dinjitetit të shtetit tonë në marrëdhëniet ndërkombëtare!

Megjithatë, marrëveshja e mjegullt me implikime kaq serioze, për sa kohë që nuk është sqaruar, meriton maksimumin e vëmendjes nga institucionet më të larta të shtetit, në mënyrë të veçantë Presidentit dhe Prokurorisë. Presidenti është përgjegjësi numër një i sigurisë në vendin tonë dhe simbol i unitetit dhe po nuk foli për këtë gjë, nuk i mbetet shumë gjë tjetër për të justifikuar mbajtjen e ofiqit. Presidentit i takon gjithashtu të vërë në lëvizje Gjykatën Kushtetuese për të shqyrtuar nëse kjo marrëveshje ndërkombëtare shkon apo ndesh me Kushtetutën, e konkretisht me dispozitat kushtetuese që flasin për integritetin territorial të shtetit tonë. Ndërkohë, këtu ka padyshim vend edhe për hetime nga prokuroria, pasi neni 208 i Kodit Penal thotë: "Dorëzimi plotësisht apo pjesërisht i territorit një shteti apo fuqie të huaj, me qëllim për të cenuar pavarësinë dhe integritetin e vendit, dënohet me burgim jo më pak se pesëmbëdhjetë vjet ose me burgim të përjetshëm". Ndërsa neni 210 deklaron se, marrëveshja e bërë me fuqi apo shtete të huaja për dorëzim pjesërisht ose tërësisht të territorit apo të forcave të armatosura e materialeve mbrojtëse, me qëllim për të cenuar integritetin e vendit, dënohet me burgim nga pesë deri në dhjetë vjet.

Rrethana të këtij lloji kalojnë skajin e tolerancës dhe kërkojnë shpluhurosjen e patriotizmit dhe ndërgjegjes kombëtare edhe të njerëzve më pragmatistë, që kanë një rol në shoqërinë tonë. Nëse me të vërtetë kjo marrëveshje bëhet në kurriz të integritetit të shtetit tonë, duke e çuar në fund atë pak dinjitet që na ka mbetur, historia ka për të na ndëshkuar e ka për të na njollosur, nëse rrimë duarkryq dhe e lëmë të vihet në jetë.

56 Komente

Ky Nurellari, per te shpetuar veten, thote "shtet pa dinjitet", e jo popull pa dinjitet.

Qendrojne e nuk mbahen ne kembe, keto qe thote Nurellari, po eshte nje leter e Pater Meshkalles derguar kryeministrit te atyre koheve te keqija 1967 , ku midis te tjerave i shkruan.

Ju po i largoni Shqiptaret nga feja, jo se i hekni fen Shqiptarit, po ky largim ka nje çmim, ky popull humb dinjitetin e vet. Rrena , hajnia, mashtrimi, imoraliteti do behen virtut i tij.

E cili nga shqiptaret u ngrit ne kembe njehere per kete? Ne nuk kemi solidaritet more... lere me per ndjenje kombetare! Cili nga shqiptaret nuk e dinte qe Berisha firmosi kete marreveshje me Karamanlisin? Qe te gjithe e dinin, u shpall neper televizione dhe media te te gjithe spektrit. Perseri nje mizeri shqiptaresh vane e votuan per Berishen! Po nese jane me te vertete aq shume shqiptaret qe jane dakord me te tilla gjera, pse duhet te hape goje pakica? C'hyn ne pune kushtetuta pastaj, kur populli eshte kunder saj? Vari bidonat i thone...

Ja dhe ata qe demek se po protestojne apo kerkojne drejtesi... Rama, i pari, filloi e foli, dhe nuk i rrihet pa permendur MIQESINE qe ne paskemi me greket... Greku eshte armik i betuar historik i Shqiperise! Cfare miqesie kemi ne me grekun? Une dua te di vetem nje rast, VETEM NJE RAST TE VETEM, VETEM NJE, ku greku na ka qene mik apo na ka mbajtur anen dhe nuk na ka qene kunder apo armik! Vetem nje rast dua te di, pa mu ne hale te s'emes vafte gjithe Shqiperia pastaj! Dhe kete nuk e ben vetem Rama, e ben dhe Majko, e ben dhe Xhufi, e ben dhe Milo etj, se per Salinjte, nuk ka dyshim kjo gje; qe greku eshte vend mik! Po mire, nese e kemi vend mik, pse duhet te bejme gjithe kete potere per nje legen uje qe i dhame mikut qe nuk ka det per vete?

Po lere mo aman, ke do te ndergjegjesosh dhe ti??? Shqiperia ka shkuar per lesh, dhe kjo qe po ndodh nuk eshte asgje me cfare ka per te ndodhur me siguri se shpejti...

Zotrues, jam plotesisht dakort me thenien tende dhe nuk kam cfare ti shtoj me teper. I ke vene pikat mbi i.

Ushtria qe kerkon Nurellari eshte e shkaterruar nga komunizmi, po ngrihet dora-dores dhe ketu e kam fjalen per vetedijen kombetare te saj. Ne monarkite e perendimit ushtaraket luftojne per monarkun dhe vendin, ne sistemet jo monarkike luftojne dhe mbrojne atdheun e kushtetuten dhe kane te kultivuar nje vetedije te larte per kete. Ne Shqiperi ushtria ishte nje vegel e diktatures, si cdo gje tjeter dhe qe ishte fort ne sherbim te ideologjise dhe e indoktrinuar qe mbi cdo gje te kishte kete ideologji qe perfaqesohej nga partia dhe diktatori, prandaj edhe u shkermoq deri edhe ne infrastrukturen fizike te saj ne '97. Totalitarizem i mirefillte. Nurellari me duket shume ekstremist ne kete shkrim dhe ka pare vetem zi, nderkohe qe nuk eshte keshtu. Ndersa ceshtja e kufirit detar me Greqine ka vetem panik te perhapur nga qarqe bolshevike per arsye propagandistike gjithmone per akuza medemek tradhetie sic i kane zakon keta perbindsha te kuq qe leshojne gjurme gjaku ngado qe shkojne. Marreveshja me Greqine eshte bere ne terren, dmth. ne bisedime teknike nga ushtaraket tane, qeveritaret vetem kane pasur vullnetin politik. Marreveshja te hetohet, te kerkohet llogari, te behen rimatjet, cfare ben opozita? Askush nuk ka kundershtim per kete. Nese ka shkelje te mos miratohet ndryshe te ndjeket rruga e saj. Sikur te kemi qeveritaret me te keqinje ne bote, nje pyetje llogjike duhet te ngrihet ketu: Cfare leverdie kane keta t'i japin Greqise detin qe i perket Shqiperise? I paguan me para? Po c'jane keto perralla! Nuk merr persiper asnje politikan mallkimin e historise per gjera te tilla.

Ushtria qe kerkon Nurellari eshte e shkaterruar nga komunizmi, po ngrihet dora-dores

Ushtria e shkateruar nga komunizmi. Je ne terezi mo patriotsmiley)

Cfare leverdie kane keta t'i japin Greqise detin qe i perket Shqiperise? I paguan me para? Po c'jane keto perralla! Nuk merr persiper asnje politikan mallkimin e historise per gjera te tilla.

Si thu, qe ta dyshojme nje here lehtesine me te cilen dha viston greqia per ne NATO? Si thu, meqe me leke nuk te mbushet mendja. Duhej nje e futme ne NATO para zgjedhjeve, apo jo?smiley

Futja ne Nato ishte per shkak te perkrahjes se forte te Amerikes dhe presidentit te asaj kohe Bush. Greqia nuk mund te vendoste veton per dy vende njekohesisht, Maqedonise dhe Shqiperise dhe te dilte kunder te gjithe botes euro-atlantike. Asnje lidhje me kete. Po ti nuk i kupton keto gjera se je nxenesi me korrespondence i Hysni Milloshit. Ju duket si pune dezhavuje propagandistike e Shen Naumit.

Komunizmi jo vetem ushtrine qe shkaterroi, por edhe cerrat si puna jote. Ende jetoni me propaganden e asaj kohe.

Hajt futja vrapit tani...

but then again, The Speaker this is what YOU WOULD SAY, is it not? dmth perbindsha te kuq... bolshevike... trotskiste.... nevskiste... gurme gjaku... gjera te tilla.... apo jo?

(perkthim: ti kte do thoje eshte e qarte)

the fact is (fakti eshte)... se arena nderkombetare eshte xhungel.... and the fact is (fakti eshte).... se fortune indeed does favour the brave (fati favorizon te guximshmit, and the fact is, se ne shqiptaret jemi lepuj.... dmth per sa i perket mardhenieve midis nj-tj, ne jemi ujqer.... kemi energji negative shume shkatruese.... te cilen e drejtojme ndaj vetes, edhe e shkrijme oponentin.. e disintegrojme, e ham ne dhembe... i cili eshte perhere shoku ose vllai ose babai..... kurse per sa u perket mardhenieve me te tjeret... si shtet ne mardhenie me shtetet e tjere..... aty ku eshte xhungla e vertete... ne jemi lepuj.. jemi te ndrojtur.. dhe kjo, domosdo.... ndjell ujqer. ky naiviteti i shqiptarit qe REFUZON te pranoj se regulli boteror eshte anarki.... e se NUK KA MIQ... por VETEM INTERESA... ky ndjell urrejtje e peshtiresi..... eshte ky optimizem deluzional e disa virtyte absurde.... te shqiptareve... qe na bejne te padurueshem e te pa-rezistueshem per tu shtypur e zhdukur prej atyre qe na rethojne.

eshte ceshtje llotarie historike qe ekzistojne struktura nderkombetare e rajonale qe sjellin nje fare regulli hierarkik.... qe e lejon shtetin tone te ekzistoj. Eshte debiluese ideja se po te mos ishte per kto struktura ne si shtet do te pushonim te ekzistonim e si komb do te pesonim reprezalje deri ne zhdukje.

(ADMIN. MUND TA NXJERRIN EDHE SI TEME ME VETE NE NJE VEND TE DUKSHEM)

Ministria e Mbrojtjes hodhi poshtë dje të gjitha spekulimet lidhur me përcatimin e kufirit detar me fqinjin jugor

Mashtrimi i Ramës, ja e vërteta e "shitjes" së detit, të gjitha provat që provojnë të kundërtën

Ministri i Mbrojtjes, Arben Imami, ka sqaruar me detaje marrëveshjen e nënshkruar mes Shqipërisë e Greqisë për përcaktimin e kufirit detar mes dy vendeve. Në një mëngjes pune me drejtuesit e mediave, ministri Imami dhe admirali Gerveni, sqaruan të gjithë procedurën e ndjekur në përcaktimin e kufijve detar midis Shqipërisë dhe Greqisë. Por, kjo nuk ka mjaftuar për liderin e opozitës, i cili mblodhi pasditen e djeshme krerët e partive të opozitës, që nuk përfaqësohen në Kuvend, për të ankimuar marrëveshjen në Gjykatën Kushtetuese, ndonëse marrëveshja nuk ka absolutisht asnjë lloj cënimi të pikave kufitare detare të Shqipërisë, siç trumbetojnë disa media të kryetarit të opozitës. Ministri i Mbrojtjes, Arben Imami, ftoi opozitën për ta sqaruar marrëveshjen për kufirin ujor Shqipëri-Greqi. Numri një i dikasterit të Mbrojtjes ka ftuar PS-në për të çuar ekspertët e saj pranë Ministrisë së Mbrojtjes, për të zbardhur të vërtetat e koordinatave të reja. Imami ka sqaruar për gazetarët se shtetit fqinj nuk i është dhuruar asnjë sipërfaqe ujore sado e vogël dhe jo t'i jetë dhuruar 254 km2 siç pretendohet nga këto media. Marrëveshja ndërmjet Republikës së Shqipërisë dhe Republikës së Greqisë për delimitimin e zonave të tyre përkatëse të shelfit kontinental dhe zonave të tjera detare, është bërë në bazë të së drejtës ndërkombëtare. Sipas Konventës së OKB, asnjë vend nuk mund ta shtrijë hapësirën e tij detare më shumë nga sa i takon. Kjo do të thotë, që edhe një peshkarexhë tashmë e ka të qartë se deri ku e ka kufirin e peshkimit dhe nëse e kalon atë kufi, qoftë të Shqipërisë, të Greqisë apo të Italisë, atëherë ka penalitete. Vetë konventa parashikon qartë edhe mënyrën se si mund të shfrytëzohen burimet. Admirali Kristaq Gerveni, gjatë shpjegimit për drjetuesit e mediave theksoi se, kjo marrëveshje ka përcaktuar njëherë e mirë kufirin mes dy vendeve, si një detyrim të Konventës së Organizatës së Kombeve të Bashkuara për të Drejtën e Detit, në të cilën të dy vendet janë palë. Admirali Gerveni tha se, nëpërmjet kësaj marrëveshje është saktësuar vija kufitare e shënjuar në bazë të 150 koordinatave, që janë absolutisht e barazlarguar nga pikat më të dala të kufirit tokësor të secilit vend. Në këtë mënyrë, bien poshtë informacionet e botuara në shtyp, sipas së cilës Shqipëria i kishte falur hapësirë detare shtetit fqinj. Gerveni tha gjatë shpjegimit të procedurave të matjes së kordinatave, se në procesin e negocimit të kësaj marrëveshjeje të rëndësishme, matjet janë bërë me metodat shkencore më të avancuara dhe nga specialistët më të mirë. Kjo marrëveshje, tashmë pjesë e rëndësishme e kuadrit ligjor dypalësh, respekton në mënyrë rigoroze, të drejtë dhe të barabartë, sovranitetin dhe integritetin e të dy vendeve. Të gjitha dispozitat e parashikuara në Marrëveshje, respektojnë legjislacionin shqiptar në fuqi, parashikimet e Konventës së OKB-së për të Drejtën e Detit, si dhe janë konform të drejtës dhe praktikave ndërkombëtare në çështjet e delimitimit. Admirali Gerveni tha se, nuk janë të sakta botimet në shtyp, sipas të cilës pala shqiptare ka negocuar me palën greke me hartat e vendit fqinj. Gerveni theksoi se, negocimet janë bërë me hartë shqiptare dhe jo me ato të vendeve fqinje. Kurse teksi i marrëveshjes dhe kordinatat janë bërë në gjuhën angleze. Autoritetet shqiptare kanë përpiluar këtë hartë pas vendosjes së koordinatave në vendet përkatëse. Referuar konventës ndërkombëtare të Montego Bay, e miratuar në vitin 1982 dhe ratifikuar si nga Greqia ashtu edhe nga Shqipëria, është bërë përcaktimi i kufirit. Kristaq Gerveni, thotë se harta tregon qartë se është respektuar parimi i barazlargësisë. Sipas tij, duke iu referuar konventës, është bërë i mundur caktimi i saktë i kufirit mes të dyja vendeve. Admiral Gërveni shprehet se, për përcaktimin e kufirit janë përdorur teknikat dixhitale më të përparuara. Admirali tha para gazetarëve, se Shqipëria nuk ka pasur asnjëherë kufij detar të njohur ndërkombëtarisht me Greqinë. "Asnjëherë kufiri detar nuk ka qenë i përcaktuar me Greqinë. Kjo gjithmonë ka qenë në praktikë dhe e zbatuar, që dihej që anijet shqiptare duhet të kalonin, brenda 4 miljeve për shembull, nga Gjiri i Sarandës, dhe nga ana tjetër 4 milje nga Gjiri i Korfuzit. Por kjo e pashkruar, joligjërisht e pranuar", tha ai. Gjatë sistemit komunist, caktimi i vijës së kufirit në det është bërë me dekrete të veçanta të Presidiumit të Kuvendit Popullor. Deri në vitin 1961, gjerësia e ujërave territoriale të shtetit shqiptar ka qenë 10 milje, me dekretin e shtatorit të këtij viti u rrit në 12 milje, gjë që vazhdoi edhe me dekretin e marsit 1970. Në vitin 1976, kjo gjerësi u rrit në 15 milje. Por këto kufij njiheshin vetëm nga shteti jonë dhe nuk mund të përdoreshin.

Ndarja e detit

Ndarja e kufirit ujor nis nga fundi i pikës tokësore që ka Shqipëria lidhje me detin. Po të shikohet në hartë, rrethi që shpërndahet, nis nga kepi Sidero. Më pas, kepi Sidero dhe kepi i Karagollit krijojnë një drejtëz sipas konventës ndërkombëtare. E njëjta gjë ka ndodhur edhe në Gjirin e Butrintit, ku janë bashkuar me një drejtëz dy kepet më të larta. E njëjta gjë ka ndodhur me të gjitha gjiret e tjera në hartën shqiptare dhe në atë greke. Pas përcaktimit të drejtëzave, janë bërë rrathët dhe me qendrat e tyre është bërë kufiri. Njëkohësisht, një tjetër detaj, sipas konventës, është edhe mënyra se si punohet me ishujt. Si nga pala greke ashtu edhe nga pala shqiptare, të gjithë ishujt janë cilësuar si kepe, në kuptimin që ata kanë qenë "fundi i kompasit". Për shembull, duket në hartë ishulli i Stillos. Po të shikohet me sy të lirë, rrathët nisin nga ky ishull jo nga gjiri poshtë tij. E njëjta situatë përsëritet më në veri, në ishullin grek të Barketës. Më pas, kufiri ecën më tej në Detin Jon. Me mesin e Detit Jon, në një pikë të barazlarguar nga Shqipëria, Italia dhe Greqia, nuk ka një kufi, pasi duhet që të tria vendet të miratojnë një marrëveshje të përbashkët. Mes të tria vendeve do të përcaktohet pika që lidh në një vend të caktuar dhe ndan njëkohësisht detin shqiptar, atë italian dhe hapësirën ujore greke.

Konventa e Montego Bay

Legjislacioni ndërkombëtar, më konkretisht Konventa e OKB-së e vitit 1982 "Mbi të drejtën e detit", ku shteti shqiptar ka aderuar me Ligjin Nr. 9055, datë 24.4.2003, ka përcaktuar shumë saktë (në nenin 3) gjerësinë e ujërave territoriale: "Çdo shtet ka të drejtën e vendosjes së një gjerësie mbi ujërat territoriale deri në kufirin që nuk kalon 12 milje detare, të matur nga vija bazë, dhe mënyrën e kufizimit të detit territorial ndërmjet shteteve që janë ballë për ballë ose fqinjë (në nenin 15). Kur brigjet e dy shteteve janë ballë për ballë ose në afërsi me njëri-tjetrin asnjë nga dy shtetet nuk do të ketë të drejtën, përveç kur është bërë një marrëveshje ndërmjet tyre, për të zgjeruar detin territorial përtej vijave të mesme, pikat e së cilës janë të baraz-larguara nga pikat më të afërta të vijave bazë nga të cilat matet gjerësia e detit territorial të dy shteteve". Hartimi i dispozitave të kësaj Marrëveshje është mbështetur plotësisht mbi parimet e përgjithshme të së drejtës ndërkombëtare, kryesisht në Konventën mbi të Drejtën e Detit të vitit 1982 (UNCLOS), në ligjet shqiptare, si dhe në eksperiencat e vendeve të tjera që kanë nënshkruar marrëveshje të ngjashme. Sipas nenit 15 të kësaj kur brigjet e dy shteteve janë ballë për ballë ose në afërsi me njëri-tjetrin, asnjë nga dy shtetet nuk do të ketë të drejtën, përveç kur është bërë një marrëveshje ndërmjet tyre, për të zgjeruar detin territorial përtej vijave të mesme, pikat e së cilës janë të barazlarguara nga pikat më të afërta të vijave bazë nga të cilat matet gjerësia e detit territorial të dy shteteve. Parimi ose metoda e barazdistancës, dm.th përcaktimi i një vije ndarëse me largësi të njëjtë nga të gjitha pikat e vijës bazë të shteteve bregdetare, pranohet nga jurisprudenca si metoda më e përshtatshme. Vija mediane përmban 150 koordinata, duke u bazuar në 3 gjire të mbyllura greke dhe 5 gjire të mbyllura shqiptare.

Kufiri detar, i përcaktuar mbi parimin e barazlargësisë

Shqipëria dhe Greqia me dëshirën për të forcuar lidhjet e fqinjësisë së mirë dhe bashkëpunimit ndërmjet dy vendeve; për të zhvilluar më tej bashkëpunimin ekzistues në bazë të Traktatit të Miqësisë, Bashkëpunimit, Fqinjësisë së Mirë dhe Sigurisë midis Republikës së Greqisë dhe Republikës Shqipërisë, të nënshkruar më 21.03.1996; dhe të vetëdijshëm për nevojën për të delimituar me saktësi hapësirat detare, mbi të cilat dy vendet ushtrojnë apo do të ushtrojnë sovranitetin, të drejtat sovrane apo juridiksionin e tyre në përputhje me të drejtën ndërkombëtare dhe, duke njohur në veçanti rëndësinë e delimitimit të shelfit kontinental me qëllim zhvillimin e të dyja vendeve si dhe duke patur parasysh dhe zbatuar dispozitat përkatëse të Konventës së Kombeve të Bashkuara për të Drejtën e Detit (1982), palë e së cilës janë të dy vendet dhe duke vendosur që kufijtë detarë do të përcaktohen në bazë të parimit të barazlargësisë që shprehet nga vija e mesme me dëshirën për të mbrojtur me efektshmëri mjedisin detar nga veprimtaritë kërkuese dhe shfrytëzuese që mund të shkaktojnë apo ka të ngjarë të shkaktojnë ndotjen e tij; kanë rënë dakord që kufiri detar ndërmjet Republikës së Shqipërisë dhe Republikës së Greqisë do të caktohet në përputhje me parimin e barazlargësisë. Në mënyrë më specifike, vija e delimitimit do të jetë vija e mesme, çdo pikë e së cilës është e barazlarguar nga pikat më të afërta të vijës bazë (si kontinentale ashtu edhe ishullore) nga e cila matet gjerësia e ujërave territoriale detare. Palët kanë rënë dakord që, aktualisht, delimitimi nuk duhet të shtrihet përtej pikës 150. Në vijim, delimitimi do të shtrihet derisa të prekë pikën treshe të barazlarguar, duke zbatuar metoda të njëjta me ato që janë përdorur për përcaktimin e limiteve ndërmjet pikave 1 dhe 150.

Neni 1

1.Kufiri detar ndërmjet Republikës së Shqipërisë dhe Republikës së Greqisë do të caktohet në përputhje me parimin e barazlargësisë, në mënyrë më specifike, vija e delimitimit do të jetë vija e mesme, çdo pikë e së cilës është e barazlarguar nga pikat më të afërta të vijës bazë (si kontinentale ashtu edhe ishullore) nga e cila matet gjerësia e ujërave territoriale detare.

2.Sistemi gjeodezik është WGS 84.

3.Palët kanë rënë dakod që, aktualisht delimitimi nuk duhet të shtrihet përtej pikës 150. Në vijim, delimitimi do të shtrihet derisa të prekë pikën treshe të barazlarguar, duke zbatuar metoda të njëjta me ato që janë përdorur për përcaktimin e limiteve ndërmjet pikave 1 dhe 150.

Neni 2

Në zbatim të Konventës së Kombeve të Bashkuara për të Drejtën e Detit (1982) Palë e së cilës janë të dy vendet, Republika e Greqisë nga ana e kufirit detar të përcaktuar në Nenin 1 të kësaj Marrëveshjeje që ndodhet pranë Republikës së Shqipërisë, dhe Republika e Shqipërisë në kufirin detar që ndodhet pranë Republikës së Greqisë nuk do të kërkojnë apo ushtrojnë për asnjë qëllim sovranitet, të drejta sovrane ose juridiksion mbi ujin, shtratin e detit ose nëntokën.

Neni 3

Nëse një depozitë e burimeve jo të gjalla natyrore, që përfshin edhe rërë dhe zhavorr, ndahet nga vija e kufirit sipas përcaktimit të Nenit 1 të kësaj Marrëveshjeje dhe në rast se ajo pjesë e depozitës, e cila ndodhet nga njëra anë e vijës së kufirit është plotësisht ose pjesërisht e shfrytëzueshme nëpërmjet impianteve të vendosura në anën tjetër të vijës, palët marrin përsipër, pas konsultimeve paraprake me mbajtësit e lejeve të shfrytëzimit, nëse ka të tillë, që të arrijnë në një marrëveshje mbi mënyrën e shfrytëzimit të depozitës, për të siguruar një shfrytëzim që sjell përfitim maksimal dhe që çdo palë të ruajë të drejtat e saj të plota mbi këto burime. Në veçanti, kjo procedurë do të zbatohet në rast se mënyra e përdorur për shfrytëzimin e asaj pjese të depozitës, e cila ndodhet nga njëra anë e vijës së kufirit, ndikon në kushtet e shfrytëzimit të pjesës tjetër të depozitës.

Nëse burimet jo të gjalla natyrore të një depozite që shtrihet në të dyja anët e vijës së kufirit në fjalë janë shfrytëzuar, palët marrin përsipër që pas konsultimeve paraprake me mbajtësit e lejeve të shfrytëzimit, nëse ka të tillë, të arrijnë një marrëveshje në lidhje me kompensimin e duhur. Lejet e shfrytëzimit që janë dhënë para lidhjes së kësaj Marrëveshjeje do të jenë të vlefshme vetëm brenda kufijve të zonës detare përkatëse, siç përcaktohet nga kufiri në Nenin 1 të kësaj Marrëveshjeje, nga ana e palës që ka dhënë lejet.

Neni 4

Palët do të marrin të gjitha masat e mundshme për të siguruar që kërkimet në shelfin kontinental dhe shfrytëzimi i burimeve natyrore të saj të mos ketë efekte negative mbi ekuilibrin ekologjik apo të ndërhyjnë në mënyrë të pajustifikuar në përdorimet e tjera legjitime të detit.

Neni 5

Asnjë prej dispozitave të kësaj Marrëveshjeje nuk do të prekë të drejtat dhe liritë e lundrimit, të parashikuara në Konventën e Kombeve të Bashkuara për të Drejtën e Detit (1982).

Neni 6

Palët marrin përsipër të zgjidhin, nëpërmjet rrugëve diplomatike, çdo mosmarrëveshje që mund të lindë në lidhje me interpretimin apo zbatimin e kësaj Marrëveshjeje. Nëse një mosmarrëveshje e tillë nuk zgjidhet brenda katër muajve nga dita në të cilën një nga palët bën të ditur synimin e saj për të filluar procedurën e parashikuar në paragrafin e mësipërm, ajo do t'i dërgohet, me kërkesën e secilës prej palëve, Gjykatës Ndërkombëtare të Drejtësisë ose ndonjë organi tjetër ndërkombëtar të zgjedhur me pëlqimin e ndërsjellë të palëve.

Neni 7

Kjo Marrëveshje do t'i nënshtrohet procesit të ratifikimit. Instrumentet e ratifikimit do të shkëmbehen në Athinë. Kjo Marrëveshje hyn në fuqi ditën e shkëmbimit të instrumenteve të ratifikimit.

Admirali Kristaq Gerveni hodhi poshtë të gjitha spekullimet mediatike, duke nënvizuar se ato janë të pabaza dhe të pavërteta. Ai theksoi se, përcaktimi i kufirit detar është bërë në përputhje me Konventën e OKB-së dhe ligjet e vendit.

Neni 10

Gjiret

Ky nen lidhet vetëm me gjiret, brigjet e të cilit i përkasin vetëm një shteti të vetëm.

Për qëllimet e kesaj Konvente, një gji është një shkallëzim i identifikuar mirë, penetrimi i të cilit është në proporcion të tillë me gjërësinë e grykës së tij sa të përmbajë brënda ujëra të kufizuara nga toka dhe të përbëjë më shumë se një kurbë të butë në bregdet. Një shkallëzim nuk do të merret në konsideratë si gji, përveç se kur sipërfaqja e tij është më e madhe, ose aq e madhe, sa gjysma e rrethit, diametri i të cilit është një vijë e drejtë e hequr gjatazi grykës së këtij shkallëzimi.

Eshtë respektuar Gjiri i Sarandës

Gjiri i zmadhuar i paraqitur në media nuk ekziston zyrtarisht. Ai s'është as gji i mbyllur as historik. Hapësira midis vijës së verdhë (kufiri imagjinar) dhe vijës së kuqe (kufiri real) është 15km2

Nga ana gjeografike

Në Udhëzuesin e Lundrimit për Detet Adriatik dhe Jon, botim i vitit 1992, në faqen 66 thuhet shprehimisht: "Gjiri i Sarandës formohet midis Kepit Denta në jug dhe Kepit Paladha në veriperëndim". Sipërfaqja e Gjirit të Sarandës është = 4.4 km2, sipërfaqja e gjysëmrrethit është = 4.8 km2, kjo midis kepeve meë të dala të Gjirit të Sarandeës. Nuk është i pranueshëm përcaktimi i Gjirit të Sarandës nga Kepi i Qefalit deri te Kepi i Demës (pranë Ksamilit). Kjo pjesë bregdeti përbëhet nga një tërësi gjiresh më të vegjël (Gjiri i Sarandës, Gjiri i Limionit, Gjiri i Kasolles dhe Gjiri i Baxhos). Eshtë bregdet shumë i hapur dhe nuk i plotëson kushtet e një gjiri sipas Nenit 10 të Konventës. Në asnjë botim detar (në libër apo hartë) nuk është hasur përcaktimi i Gjirit të Sarandës i kufizuar nga Kepi Qefalit dhe Kepit Dema. Edhe në hartat e prodhuara nga Instituti Gjeografik i Ushtrisë, nuk e gjejmë këtë përcaktim. Pra, si pasojë edhe trekëndeshi i krijuar prej 15 km2 midis vijës ndarëse reale dhe vijës së pretenduar është pa baza juridike dhe profesionale.

Nga ana historike

Përcaktimin e një gjiri si "gji historik" janë:

Gjatë ushtrimit të sovranitetit pranohet nga shtetet e tjera si gji historik

Duhet të ketë evidencë për përjashtimin e anijeve të huaja dhe kontrollin e së drejtës së lundrimit në këtë gji.

Nga ana tjetër, nuk ka asnjë ligj, asnjë vendim të Kuvendit, asnjë akt ligjor (VKM) të Këshillit të Ministrave apo qoftë edhe një vendim të Bashkisë së Qytetit të Sarandës që të përcaktojë një status të tillë.

Nuk ka argumente historike apo arkeologjike siç mund të ishin: - zhvillimi i betejave detare, një qytet antik i fundosur, pasuri nënujore etj.

Porti i Sarandës është deklaruar port i hapur i Republikës së Shqipërisë.

Shënim: Ky përcaktim bëhet për ato gjire ku distanca që bashkon dy brigjet më të dala i kalon 24 milje detare.

Ishulli Barketa i cili në fakt është një shkëmb

Nga ana juridike

Neni 6

Shkëmbinjtë

Në rastet e ishujve të vendosur në cekina ose të ishujve që kanë bregdet të thepisur, vija bazë për matjen e gjerësisë së ujërave territoriale merret vija e zbaticës në drejtim të detit e shkëmbit, siç tregohet nga simbolet përkatëse në hartat e njohura zyrtarisht nga shteti bregdetar.

Neni 121

Regjimi i ishujve

1. Një ishull është i një forme natyrale toke i rrethuar me ujë dhe i cili është mbi nivelin e ujit në kohën e zbaticës më të madhe.

2. Me përjashtim siç parashikohet në paragrafin 3, deti territorial, zona e zgjatur, zona ekonomike ekskluzive dhe shelfi kontinental i një ishulli përcaktohen në përputhje me parashikimet e kësaj konvente të zbatueshëm si dhe për pjesën tjetër të territorit.

3. Shkëmbinjtë, të cilët nuk mund të përballojnë banime njerëzore ose jetë ekonomike në pronat e tyre nuk do të kenë zona ekonomike ekskluzive ose shelf kontinental.

Greqia nuk është shtet arqipelag

Neni 46

Për qëllimet e kësaj Konvente:

(a) "Shtete arqipelage" nënkupton një shtet të përbërë i gjithi nga një ose shumë arqipelage dhe mund të përfshijë ishuj të tjerë;

(b) "arqipelag" nënkupton një grup ishujsh, duke përfshirë një pjesë ishujve, që ndërlidhin ujërat dhe karakteristikat natyrale, të cilat janë aq afër të lidhura sa ishuj të tillë, ujërat dhe karakteristikat e tjera natyrale formojnë një entitet gjeografik, politik dhe ekonomik, ose të cilat historikisht janë konsideruar si të tilla.

Neni 47

Vijat bazë të arqipelagut

Një shtet arqipelag mund të heqë vijat bazë të drejta të arqipelagut që bashkojnë pikat e ishujve më anësor dhe të cekinave të thata të arqipelagut, me kusht që brenda vijave bazë të tilla të përfshihen ishujt kryesorë dhe një zonë në të cilën raporti i zonës së ujërave mbi raportin e tokës, duke përfshirë dhe ishujt e vegjël është 1 me 1 dhe 9 me 1.

Regjimi i ishujve

1. Një ishull është i një forme natyrale toke i rrethuar me ujë dhe i cili është mbi nivelin e ujit në kohën e zbaticës më të madhe.

2. Me përjashtim siç parashikohet në paragrafin 3, deti territorial, zona e zgjatur, zona ekonomike ekskluzive dhe shelfi kontinental i një ishulli përcaktohen në përputhje me parashikimet e kësaj konvente të zbatueshëm si dhe për pjesën tjetër të territorit.

3. Shkëmbinjtë, të cilët nuk mund të përballojnë banime njerëzore ose jetë ekonomike në pronat e tyre nuk do të kenë zona ekonomike ekskluzive ose shelf kontinental.

Nga ana gjeografike

Eshtë vërtetuar se Ishulli i Othonit është ishull i banuar

Shqipëria dhe Greqia si dy vende fqinj bregdetare nuk kanë përcaktuar më parë kufijtë detarë ndërmjet tyre. Protokolli i Firences i 26 Korrikut 1926 përcakton vetëm kufirin tokësor. Negocimi dhe nëshkrimi i marrëveshjes me Greqinë është baza e vetme juridike që mundëson përcaktimin e vijës ndarëse apo me termin e përgjithshëm përcaktimin e kufirit detar ndërmjet dy vendeve. Dekreti nr.3321, date 1.9.1961 "Mbi ujërat territoriale dhe ujërat e brendshme të Republikës Popullore të Shqipërisë" përcakton se kufiri i jashtëm i ujërave territoriale të Republikës Popullore të Shqipërisë në ngushticat e Korfuzit shtrihet gjer në vijën që përshkon mesin e ngushticave". Dekreti nr.4650, datë 9.3.1970 "Mbi kufirin e Republikës Popullore të Shqipërisë" përcakton se: "Ujërat territoriale të Republikës Popullore të Shqipërisë shtrihen gjatë gjithë bregdetit të saj, në një gjerësi prej 12 miljesh detare (22.224 m), duke filluar nga vija e drejtë që shkon nga derdhja në det e lumit të Bunës, nëpër Kepin e Muzhit (Rodomit), të Pallës së Durrësit, të Lagit (kalasë së Turrës), të Semanit, bregut të ishullit të Sazanit dhe gjer në mes të ngushticës së kanalit të Korfuzit. Llogaritja e sipërfaqes ujore 354.4 km2 që pretendohet se Shqipëria ka humbur argumentohet me: trekëndeshin imagjinar që krijohet nga spostimi i koordinatave 150 - 125,

trekëndeshi që krijohet përballë Gjirit të Sarandës (që apriori konsiderohet si gji i mbyllur)

Neglizhimi i Ishullit të banuar të Othonit

Neglizhimi i Ishullit (shkëmbit) Barketa

Greqia nuk është trajtuar si shtet arqipelag

RD

Nuk duhet shume ushtri per te permbysur klasen politike tradhetare shqiptare Vec nje grup gjeneralesh atdhetare. Kaq duhet.  

 

Ministri i Mbrojtjes, Arben Imami,.......

Ne qofte se flitet per te njejtin gjeneral Imami te vitit 1997 qe doli me spaletat dhe yjet e gjeneralit, te prodhuara dhe importuara nga greqia, sjelle ne vlore nga delegacioni i parlamaterave shoviniste greke,  atehere vertet do besuar ky palaco.......

"""""Ne monarkite e perendimit ushtaraket luftojne per monarkun dhe vendin, ( 1)....ne sistemet jo monarkike luftojne dhe mbrojne atdheun e kushtetuten (2)  dhe kane te kultivuar nje vetedije te larte per kete. ...Ne Shqiperi ushtria ishte nje vegel e diktatures (3)

Ja te lecisim kete filosofin e RD ose tellallin e Qeverise me emer Modern Spiker se cfare na mollois e prallis 
 

1...Te gjitha Monarkite nuk kane Kushtettute . Keshtu del po te krahasosh 1 me 2 . Ose keshtu filosofon tellalli smiley...ose - ose na del se ja kemi futur kot qe Zogji ( ymer paste NM e Tij ) paska patur Kushtetute. Keshtu eshte kur propoganda e nje Partie Uluritese  si PD , i lihet ne dore Tellalleve.

2....Luftojne me aq vetedije sa e lane ne mes te rruges "Regjimin Berisha" dhe iken e su pane nga vajten ... Nderkohe qe ata qe i kishte zgjedhur me "doren e tij " jepnin urdhera per "hapjen e depove dhe dhenien e armeve turmave" Keshtu mesojme nga Tellali i nje Partie Ulurimse si PD.

3 ...Me pak hile , por si Anetar Partie i Vjeter ( huazuar nga PP) e ke kuptuar qe Ushtria ne sistemet "diktatoriale" , kur bie "diktatori " shperbehet per te ngritur nje ushtri te re dhe Muterne me profil Gerdecaresh . Kesaj radhe Tellalli na mesoi me dredhi e hile ti nxjerrim perfundimet vete.

Ky shtet jo vetem qe nuk ka pike e DINJTETIt por ky nuk ka as NGJYRIMIN me te VOGEL si SHTET . Stan me LEPUJ !

Rrofshin shqiptaret qe ne situata te turbullta kane ditur gjithmone te qendrojne syhapur dhe fale Tellalleve me emer MODERN si thirren sot SPIKER , qe ne te kuptojme se sa e "mencur" eshte kjo lloj surogato me emrin QEVERI e BERISHES!

 

Ketu kemi nje problem. Qeverine e kemi dhe djalle dhe budalla. Po si ka mundesi bre vella, se djalli eshte i zgjuar per te keqe. Dhe budallai eshte i pa-afte si per te mire, dhe si per te keqe.  Po si mund te jete ndryshe ne nje shoqeri ku ralle shikon nje pozicion bicim objektiv dhe analitik; vetem veshtrime ideologjike dhe ideologjia nuk para ecen anash llogjikes.

 Hajde mblidhni dhe nje mije e dyqind gjera te tjera rreth Greqise dhe shqiperise; e vetmja menyre se e shikojme boten eshte si viktima.

 

Marrveshja me greqin per mendimin tim eshte njemarrveshje delitante te personave servil e pa dinitet e profesioniste te dobet por qe nuk mund te ket qellime dasha keqe , por kur ne administrate merre delitant te till shtetin gjithnje kjo e keqe e gjen, tani del si duhet te rregullohet ky problem hajde ta diskutojme.

Admirali tha para gazetarëve, se Shqipëria nuk ka pasur asnjëherë kufij detar të njohur ndërkombëtarisht me Greqinë. "Asnjëherë kufiri detar nuk ka qenë i përcaktuar me Greqinë. Kjo gjithmonë ka qenë në praktikë dhe e zbatuar, që dihej që anijet shqiptare duhet të kalonin, brenda 4 miljeve për shembull, nga Gjiri i Sarandës, dhe nga ana tjetër 4 milje nga Gjiri i Korfuzit. Por kjo e pashkruar, joligjërisht e pranuar", tha ai. Gjatë sistemit komunist, caktimi i vijës së kufirit në det është bërë me dekrete të veçanta të Presidiumit të Kuvendit Popullor. Deri në vitin 1961, gjerësia e ujërave territoriale të shtetit shqiptar ka qenë 10 milje, me dekretin e shtatorit të këtij viti u rrit në 12 milje, gjë që vazhdoi edhe me dekretin e marsit 1970. Në vitin 1976, kjo gjerësi u rrit në 15 milje. Por këto kufij njiheshin vetëm nga shteti jonë dhe nuk mund të përdoreshin.

Shume i sakte Admiral nese do ishe admiral i flotes greke. Po edhe ekspert i paanshem te ishe perseri nuk do ishe kaq i anshem.

Admiral edhe nje cm2 det ben me shume se yjet qe ke ne spalete, ndaj tani kjo pune del nga ty. Bere mire qe fole ne fund ne krah te Ministrit te Luftes te Shqiperise, por tani as qe e ke ne dore ti dhe as qe vendos ti se cer do behet.

Shiko sa teveqel je mer xhan, keto kufij njiheshin vetem nga vendi jone thote . Kaqol komplet . Po mire mer si mendon ti meqe Greqia nuk i njeh dhe kufijte tokesore duhet te bejme ndonje marreveshje dhe ta sjellim kufirin ne Shkumbin ? Hajde derdimen hajde. Po dekretin e mbretit te Gerqise mbi ligjin e luftes kush do e interpetoje qe eshte akoma ne fuqi apo jo ? Ti, Ministri i Luftes se Shqiperise, apo Skenderbeu i dyte ?

Tani imagjinoni te kete vendi nevoje per te luftuar kunder grekut dhe komandant te keni nje njeri si puna e ketij vemjes qe te thote pa nis beteja : kjo lufte nuk fitohet se e drejta eshte nga greku.

Admiral kaqol, jo ne cdo rast tabute jane te demshme. Mba kompasin dhe gojen se nuk je diplomat por makine qe te paguan vendi jot per te luftuar. Dhe kete e ke per detyre.

Polic,

edhe PS e Rames nese do vinte ne pushtet do fliste me te njeten gjuhe si kjo me siper qe ke sjelle ndaj sikunder e thashe dje ne nje teme tjeter perzjerja e politikes ne kete mesele eshte demsjellese. Keto batutat mbi mashtrimet e PS-se apo me rradhe kane te njejtin qellim.

Prandaj dhe ti je i rrjeshtuar , prandaj dhe ti nuk flet dot me shume se sa mund te thone fahrinjte dhe fahrilleshat.

P.S. Dje nuk te uroja per ditelindje, po e bej sot : t`ju kete jete te gjate ! Po pate mundesi ma kthe per Veken sot . smiley

 

Ja dhate voten Sal zybes...mos beni me gam gam tani durojini te gjitha.

 

Edhe per ate qe thote ta ndalojme speaker te bej propagande...speaker eshte si hudhra qe prish syrin e keq..pastaj edhe qeshim ca kur shohim qe akoma ka ufo si ai apo ai tipi tjeter EK

Romak, ke shume te drejte, por jane keta tipa si ky "The Speaker" dhe shume "UFO" te tjere qe po na e mbajne Shqiperine peng dhe nuk e lene te perparoje. Nuk eshte e vertete qe shumica e shqiptareve ia dhane voten Sali Shpellarit(ka akoma injorante qe besojne akoma tek ai), por ai i manipuloi zgjedhjet me keq se ne `96 dhe ne menyre me moderne.

Nuk eshte me koha te qeshim me keta UFO, por duhen hedhur ne koshin e plererave se po qelbin gjithe vendin. Duhen shkaterruar nese duam te shkeputemi perfundimisht nga Komunizmi. Koha e estradave me keta majmune ka kaluar. Shfaqja mbaroi dhe ka ardhur koha te pastrojme sallen!!!!!!!!!!!!

" the speaker" ben hartime si ato te kohes komuniste.Ketij palo speakerit i ka ndodhur fenomeni i shpelarjes se trurit.Sa keq kur te shpelahet truri mo 

 Ma qesharakja eshte kur shqiptaret qe jetojn jashte R.Shqiperis i shquani si Injorant per shkak te patriotizmit te theksuar. Ne realitet keni fitu qeveri cfare e meritoni, ndersa me e keqja eshte se me kete qeveri na moret edhe neve ne qafe shqiptaret qe jetojm jasht R.Shqiperis (ne trojet etnike). Nje shoqeri e semur meriton qeveri te semur. 

Spiker... ti paramec injorant i shpelles se hajduteve qe quhet PD!

Kur Ramizi dhe doreheqjen, ne ate moment, Shqiperia numeronte 250 000 ushtare te armatosur, te gatshem. Municion dhe armatime te pafundme. Me gjithe shperdorimin, shitjen per perfitim personal te politikaneve tane, shitje te pafundme, Shqiperia, fale atij komunizmit qe thua ti, mbetet ende vendi me i armatosur ne NATO, e lere me ne Evrope!

Nuk dua te sjell ketu shifra te tjera dhe statistika te ushtrise sone, sepse mund edhe te konsiderohen akoma si "sekret "shteteror""... vetem mos harro qe tanku jone shte shitur per skrap ne Mal te Zi dhe aeroplani per alumin!

Ushtria e reformuar e Berishes, ushtria e gjeneraleve 30 vjecare, nen mesimet e lavdishme te Safet Zhulslalit, numeroi ne menyre te rrufeshme, 24 000 ushtarake, nder te cilet, 6 mije ishin oficere dhe kaptere!

Eshte burgosur nje gazetar i Koha Jone, kur publikoi kete turp!

Ushtria e lavdishme e Berishes, eshte ushtri, apo formacion (tip skuader futbolli) antikushtetuese. Nuk kryen dot as detyren e saj te pare; mbrojtjen e kufijve dhe integritetin territorial te Shqiperise, qe sipas Kushtetutes na cilesohet si "I SHENJTE DHE I PAPREKSHEM"!

Per te mos permendur marreveshjen e shitjes se atdheut tone si placke lufte nga  Berisha dhe qafleshet e tij. Per te mos permendur as dhe faktin qe hapsira ajrore shqiptare patrullohet nga avjone luftarake te Greqise, nje vend tradicionalisht dhe historikisht armik; nje vend qe nuk te njeh kufinjte dhe nje vend qe ka ne fuqi LIGJ LUFTE kunder Shqiperise! (pa permendur gjenocidin dhe masakrat kafsherore te para 60 vjeteve)

Kjo eshte ushtria e Berishes; nje ushtri qe u nis per te luftuar dhe popullin e vet ne 1997; me urdher te Sllobodanit te Tiranes (apo docit te tij, Berishe).

Ti na ben krahasime? Parameci i PD-se?

Berisha hodhi ne ere 27 jete njerzish ne Gerdec, ku punonte baxhanaku i tij qe nuk e "njihte" dhe drejtone korrupsionin djali i tij (burri i kushrires se tij Shkelzeni). Berisha po nderton rrugen e "kombit", duke vjedhur gjysmen e lekeve me ministrin e tij te familjes (shoku i ngushte i vajzes, Luli). Berisha ka blere toka ne bregdet, Gjiri Lazit, Himare, Shengjin e Velipoje. tashti ka filluar te bleje edhe malin e Dajtit (Zeni i tij ka mbjell edhe molle edhe rrush dhe ka ndertu nje rezurvar shume te madh). Berisha vodhi votat e shqiptarve per te sunduar vendin, dhe se fundi po shet edhe detin te Greket per intresa te bisnezeve te familjes se tij.

Sa turp qe kemi nje kryeminister te tille, sa turp qe ka njerez qe e votojne, sa turp qe ka njerez qe i shkojne prapa, sa turp qe ka media qe marrin leket e tij per ta mbrojtur, sa turp...sa turp..

Per fatin tone te keq na kane qelluar si fqinj dy nga popujt me mistrec ne ballkan.. Greqia na mban nga koqet per shume arsye qe dihen, dhe per hir te integrimit ne europe bejme keto kompromise per te cilat ndoshta neser do pendohemi... Ketu s'eshte puna PD ose PS, keto jane edhe pasojat e 50 viteve kurrizi te zbutur nga baballaret e disave qe lehin ketu per (nacionalizem)....

Nese marreveshja eshte e jashteligjshme Gjykata Kushtetuese le ta hedhe poshte!Shume e thjeshte kjo!Hapi qe mori opozita duhet pershendentur dhe tani do te dali e verteta.Ketu ska per te bere akuza.

Edhe une jam shume skeptik ndaj kesaj marreveshjeje sepse asnjera nga palet nuk jep te gjithe informacionin e duhur.Psh ku ka qene kufiri detar me pare dhe ku do te jete sot.Nese kemi tkurrje kush e merr detin Greqia apo quhen ujra nderkombatare.Nese Greqia dikur nuk e njihte kufirin detar shqiptar,si operoheshe ne terren?Dmth nese une doja te arratisesha nga Saranda me not ku do te quheshe qe une kam kaluar ne kufirin grek?

Ketu dhe kudo ne media nuk kam marre pergjigje per keto pyetje.Edhe Armandi Vincani dje ne nje interviste pasi e quajti marrevehshjen anti-shqiptare kur e pyeten per vijen konkrete te kufirit detar tha qe nuk ishte ekspert per hartat.Kur nuk je ekspert per hartat atehere perse na del ne keto konkluzione???Edhe juve me siper jepni vetem gjysmen e shifreve dhe disa flasin pa shifra fare dhe vetem shajne majtas dhe djathtas duke bere shume zhurme dhe pak sqarime.Sic po shani kete Speaker ketu.Ai te pakten po jep disa shifra!

Keshtu qe mos na lehni per nacionalizem juve bijte e tyre qe  qe kane pushkatuar nacionalistet e vertete!

Personalisht, mendoj qe kjo marreveshje edhe nese eshte ne rregull me ligjet e OKB duhet te zvarritet ne kalendrat greke,deri sa te ratifikohet vendimi i qeverise greke te 1987 per abrogimin e Ligjit te Luftes dhe me pas te njihet pavaresia e Kosoves nga Greqia.Kur te ndodhin keto pastaj le te shohim ne kete marreveshje dhe ta diskutojme dhe nese nuk na pelqen ta hedhim poshte.

Jeni dakort me kete qe them une?Mund te thoni Jo ose Po por mos shani majtas dhe djathas pa shifra dhe fakte.

HAPET MBLEDHJA >> 

Ilir Rusmali – Fillojmë shqyrtimin e projektligjit “Për ratifikimin e marrëveshjes ndërmjet Republikës së Shqipërisë dhe Republikës së Greqisë për delimitimin e zonave të tyre përkatëse të shelfit kontinental dhe të zonave të tjera detare që u përkasin në bazë të së drejtës ndërkombëtare”. Ka ardhur nga Ministria e Jashtme zonja Ledia Hysi, drejtore Juridike në këtë ministri, zoti Valeri Veriga, specialist në Drejtorinë Juridike në Ministrinë e Mbrojtjes, drejtoresha e Institutit Gjeografik të Ushtrisë dhe drejtoresha e Drejtorisë së Marrëdhënieve me Greqinë në Ministrinë e Punëve të Jashtme. >>

U urojmë mirëseardhjen! >>

Kush nga ju paraprakisht do të prezantojë projektligjin? >> 

Ledia Hysi – Që nga viti 2001, Shqipëria është palë e konventës së OKB-së për të drejtën e detit. Një nga detyrimet e kësaj konvente, e njohur tashmë botërisht, është: “Vendet që lagen nga i njëjti det duhet të nënshkruajnë marrëveshje dypalëshe”. Kjo për përcaktimin e detit territorial, zonës ekonomike ekskluzive dhe shelfit kontinental. Mënyra se si bëhet përcaktimi i kufirit detar, i shelfit kontinental dhe sistemet e matjes, janë të gjitha të përcaktuara në konventë. Bazuar në këtë dhe në faktin që në vitin 1997 ne kemi përfunduar një marrëveshje për ndarjen e shelfit kontinental me Italinë, ngelen dy vendet e tjera fqinjë që lagen nga i njëjti det, Greqia në jug nga deti Jon dhe Mali i Zi në veri nga deti Adriatik. Prej dy vjetësh kanë nisur negociatat me ekspertët grekë dhe është ngritur një grup pune me përfaqësues të Ministrisë së Jashtme, Ministrisë së Mbrojtjes, Ministrisë së Brendshme, Bujqësisë, Mjedisit, Transportit, Drejtësisë, pra të të gjitha institucioneve shtetërore. Në fund të fundit, aktiviteti në det, si dhe aktiviteti në tokë ka të bëjë me juridiksionin territorial dhe pak a shumë të gjitha institucionet janë të përfshira. Kuptohet që rolin kryesor e ka luajtur Instituti i Gjeografisë Ushtarake, që ka qenë institucioni që ka përgatitur hartat dhe koordinatat përkatëse. Negociatat kanë vazhduar pothuajse për dy vjet, ndërkohë që në preambul të marrëveshjes, të tëra referencat i bëhen Konventës së Montegobeit ku janë palë të dyja vendet. Ndërkohë që, si përcaktim i kufirit është përcaktuar vija mediane, që do të thotë vija që ka të njëjtën baraslargësi nga të dy brigjet. Mënyra e përcaktimit të të dy vijave në breg është, gjithashtu, e përcaktuar në konventë. Ne kemi përdorur metodën e kombinuar të vijës bazë dhe të vijës normale. Gjithsej kemi përcaktuar me vijë bazë të drejtë, tri gjire greke dhe pesë gjire shqiptare, të cilat janë mbyllur, ndërkohë që pjesa tjetër ka pasur vijën bazë normale ku është tërheqja e detit më e madhe. Në bazë të këtij përcaktimi janë caktuar 150 koordinata që ndajnë kufirin shqiptar dhe kufirin grek në det. Kjo bazë të përfshirjes së largësisë, duke nisur që nga deti territorial deri te shelfi kontinental. Kuptohet që negocimet dhe diskutimet kanë qenë të shumta. Dihet që në OKB kemi deklaruar, siç e parashikon edhe konventa, që deti territorial nuk mund të shkojë më shumë sesa 12 milje, ndërkohë që Greqia e ka të përcaktuar 6 milje. Për shkak të afërsisë që kemi ne me Greqinë është bërë përcaktimi i të tëra zonave, si i detit territorial, i zonës ekonomike ekskluzive dhe shelfit kontinental. Koordinatat janë përcaktuar sipas sistemit gjeodezik WG 84, që është një sistem i njohur botërisht, dhe përputhen pothuajse pak a shumë edhe me hartat që ne kemi përcaktuar shelfin kontinental me Italinë. E papërcaktuar mbetet vetëm pika e fundit mes pikës 150, e cila është pika treshe që do përcaktojë ndarjen e kufirit ndërmjet Greqisë, Italisë dhe Shqipërisë. E përmenda që kemi nënshkruar një marrëveshje me Italinë për ndarjen e shelfit kontinental. Greqia ka nënshkruar me Italinë, kështu që jemi në kontakte me ekspertët italianë dhe në një kohë shumë të afërt do të fillojnë negociatat ndërmjet tri palëve negociuese për përcaktimin e pikës së fundit, që do jetë koordinata e pikës 151. Kuptohet që marrëveshja, përveç referimet e parimet e Konventës së Montegobeit për të drejtën e detit, ka përcaktuar dhe ka bërë parashikime për gjithçka, ndarjen e pasurive ujore e nënujore, mineraleve, ngritjen e platformave për shfrytëzimin e gazit, apo naftës në det, dhe gjithçka tjetër. Thjesht zbatohen parimet e përgjithshme të konventës. Për negocimin e kësaj marrëveshje i jemi referuar, pothuajse, praktikës së të gjitha vendeve që kanë marrëveshje për ndarjen e shelfit apo të detit territorial. >>

 

Ilir Rusmali – Falemnderit, zonja Hysi! >> 

Ndonjë nga kolegët do të shtojë ndonjë gjë, apo t’i drejtohem komisionit? Nuk keni për të shtuar në prezantim. Anëtarët e komisionit kanë pyetje? Zoti Sula, po keni fjalën. >>

Dashnor Sula – Falemnderit, zoti kryetar! >>

Sigurisht kjo marrëveshje, që po diskutojmë sot, është tepër e rëndësishme. Unë doja t’u shtroja dy pyetje specialistëve përkatës. Pyetja e parë do të konsistonte, duke pasur dhe njohuritë e mija të pakta në këtë fushë, doja të dija, për shkak të zhurmës së madhe që është bërë nga opozita dhe nga grupet e tjera të interesit, ne kemi pasur një vijë bregdetare, apo një kufi të ndarë me shtetin grek të mëparshëm? Dua të di a ka ndryshim nga kufiri i mëparshëm i përcaktuar sipas koordinatave në marrëveshjet e mëparshme që kemi pasur me shtetin grek, apo nuk ka ndryshime? Ndryshimet, në favor të kujt pale janë? >>

 Së dyti, nuk kam të qartë, për sa i përket shfrytëzimit të hapësirave territoriale, bëhet fjalë për pasuritë nëntokësore të ujërave të këtyre hapësirave, që thuhet këtu në tekstin e kësaj marrëveshje, e kam fjalën për investime, të cilat mund të jenë bërë nga palët, qoftë nga pala shqiptare, qoftë nga pala greke. Këtu, në relacionin përkatës, thuhet se ato investime të bëra do të kompensohen. Kjo do të thotë se do të prishen kontratat mes subjekteve të caktuara, të cilat po shfrytëzojnë pjesët e ujërave territoriale? >>

Së fundi, thuhet që për pasuritë e shfrytëzuara pas këshillimit të mbajtësit të licencave të sipërpërmendura, do të arrihet një marrëveshje për kompensimin financiar, në përputhje me vijën ndarëse. Nga ku do nisemi që do të kemi një kompensim dhe në ç’sasi të vlerës? Ky është aspekti i pyetjes. >>

Ilir Rusmali – Falemderit, zoti Sula! >>

Atëherë fjalën e keni ju zonja Hysi. >>

Ledia Hysi – Falemnderit! >>

Për sa i përket pyetjes së parë dhe zhurmës që është bërë në media, dua të vë në dijeni që asnjëherë kufiri detar me Greqinë nuk ka qenë i përcaktuar. Dihet që kufijtë tokësor janë përcaktuar me protokollet e Firences të vitit 1914, të qershorit dhe të dhjetorit, por kufijtë detarë kanë qenë gjithmonë të papërcaktuar. Media atëherë i është referuar një dekreti të vitit 1979, i cili përcaktonte si det territorial të Republikës së Shqipërisë 12 milje. Kuptohet kjo ka qenë përpara se Konventa e Motegobeit të hynte në fuqi. Me hyrjen në fuqi të Konventës së Montegobeit, përsëri vija territoriale ka qenë e përcaktuar jo më shumë se 12 milje, pra ne ngeleshim te 12 milje, po të padeklaruar pranë Organizatës së Kombeve të Bashkuara. Ndërkohë që, prandaj e përmenda edhe më përpara, mund ta kemi 12 milje edhe me Italinë. Por me Greqinë në kanalin e Korfuzit është hapësira shumë e vogël, shkon 8 milje nga njëri breg në bregun tjetër. Në zbatim të parimeve të konventës do jetë 4 milje, nëse e ndajmë gjysmë për gjysmë. Kjo gjithmonë ka qenë në praktikë e zbatuar, dihej se anijet shqiptare do të kalonin brenda katër miljeve, për shembull, pa u futur në shifra se mund të jenë me presje dhjetore, pa u futur nga gjiri i Sarandës dhe nga pala tjetër deri te 4 milje nga gjiri i Korfuzit. Por kjo e pashkruar, pra jo ligjërisht e pranuar, ngaqë ka qenë një nga parimet e përgjithshme. Dihet që parimet e përgjithshme të së drejtës ndërkombëtare, edhe pse të pashkruara, janë të zbatueshme, ka qenë e zbatuar si praktikë nga të dy shtetet. Kjo është hera e parë që përcaktohet kufiri detar ndërmjet dy vendeve tona. >>

Për sa i përket pyetjes së dytë, mënyrës së shfrytëzimit, për momentin nuk ka asnjë lloj kompanie që shfrytëzon detin territorial, qoftë nga njëra anë, qoftë nga ana tjetër. Këto janë parime të përgjithshme nëse fillon shfrytëzimi, sepse kuptohet, deri në momentin e hyrjes në fuqi, mund të mendohet që ndonjë kompani të bëjë kërkime apo shfrytëzime në nën det. Vet konventa e parashikon mënyrën se si bëhen kompensimet, për shembull, nëse shfrytëzimi i pasurisë nëntokësore bëhet në territorin e një vendi, por burimin kjo pasuri e ka në territorin e vendit tjetër, atëherë duhet që para se të shfrytëzohet kjo pasuri të merret një miratim paraprak ose një licence nga vendi tjetër. Parashikimi i kompensimit bëhet pikërisht në bazë të këtij parimi, domethënë sa është shfrytëzuar, sa janë të ardhurat nga shfrytëzimi dhe kuptohet më e rëndësishme, që është pika bazë, është pyetja, burimi a është në anën tjetër të territorit, apo nuk është në anën tjetër të territorit? Gjithsesi, konventa kur është krijuar, përveçse ka një gjykatë për të drejtën e detit, ka krijuar dhe Autoritetin e Fondit të Detit që është një komision pranë Organizatës së Kombeve të Bashkuara, i cili përcakton pikërisht mënyrën se si funksionon shfrytëzimi i pasurive detare dhe nëntokësore. Kështu që, gjithmonë, në rast se çështjet nuk zgjidhen në mirëkuptim ndërmjet palëve, ka autoritete ndërkombëtare të pranuara nga konventa, të cilave mund t’u referohemi. >>

Ilir Rusmali – Ju iu përgjigjët dhe pyetjes së tretë, investime ekzistuese nuk ka dhe nuk ka as kompensime mbi to. >>

Ledia Hysi – Për momentin. >> 

Ilir Rusmali – Falemnderit! >>

Pyetje të tjera nga kolegët? >>

Eduard Halimi – Në nenin 6 të marrëveshjes keni përcaktuar si organ kompetent të zgjedhjes së mosmarrëveshjeve Gjykatën Ndërkombëtare të Drejtësisë. Kujt gjykate i referohet konkretisht dhe nëse ne kemi aderuar jemi pjese në konventën për të njohur juridiksionin e kësaj gjykate, se te Gjykata e Brukselit nuk jemi, ndoshta për këtë duhet specifikuar? >>

Ilir Rusmali – Falemnderit, zoti Halimi! >>

Kush do të përgjigjet për këtë pyetje? >>

Ledia Hysi – G jykata Ndërkombëtare e Drejtësisë është një gjykatë e Organizatës së Kombeve të Bashkuara dhe në momentin që ne jemi bërë palë në kartën e Organizatës së Kombeve të Bashkuara, kemi miratuar edhe statusin e Gjykatës Ndërkombëtare të Drejtësisë, që do të thotë se automatikisht jemi palë në këtë gjykatë. E përmenda që ka dhe një gjykatë të veçantë për të drejtën e detit, ku palët mund të drejtohen. Por praktika për referencë në Gjykatën Ndërkombëtare të Drejtësisë bëhet gjithmonë për të gjitha vendet që janë palë të OKB-së dhe gjithmonë në të tëra nenet, që nga preambula deri te hyrja në fuqi e marrëveshjes, i referohemi konventës së Organizatës së Kombeve të Bashkuara për të drejtën e detit. Gjykatat e tjera pastaj, kanë juridiksion tjetër, po kjo është ajo që palët kanë marrë përsipër që të drejtohen në rast se nuk zgjidhen konfliktet në rrugë paqësore. >>

Ilir Rusmali – F alemnderit! >>

Po, zoti Sula, pyetja e fundit. >>

Dashnor Sula – Një pyetje të fundit do të kisha për përfaqësuesin e Ministrisë së Mbrojtjes, sepse e shpjeguat edhe ju zoti kryetar, që i ka më të qarta koordinatat. Pyetja ime do të ishte, meqë është hartuar një marrëveshje dhe natyrisht që është kryer një volum i madh pune, a ka përfunduar hartimi i një harte konkrete? Ne këtu nuk e kemi, por atje ku ekziston, në Ministri të Mbrojtjes, a keni përpiluar një hartë konkrete? >>

Ilir Rusmali – Janë hedhur në hartë koordinatat? >>

Dashnor Sula – Që të jemi të qartë, se ky është kufiri dhe këto koordinata janë hedhur në hartë. >>

Ilir Rusmali – Falemnderit, zoti Sula! >>

Ju e paskeni hartën me vete. >>

Miranda Zeka – Atëherë, unë duhet t’ju informoj se gjatë kohës që kemi punuar si grup pune, kemi pasur shumë diskutime, të cilat i kemi hedhur vazhdimisht nëpër harta. Kështu që nuk është një hartë, por janë disa që tregojnë se si ka qenë ecuria e diskutimeve, derisa kemi arritur në një hartë përfundimtare, e cila është këtu në sallë. Kemi pasur shumë probleme, të cilat i kemi zgjidhur diskutim pas diskutimi. >>

Ledia Hysi – Nuk e di, nëse mund të shtoj diçka. Neni 2 i marrëveshjes parashikon koordinatat, që i përmendëm, dhe janë 150 të tilla. Marrëveshjes nuk i bashkëlidhet harta, po t’u referohemi të gjitha marrëveshjeve dypalëshe që kanë vendet, se kjo marrëveshje depozitohet në Organizatën e Kombeve të Bashkuara mbas ratifikimit nga të dyja vendet. Marrëveshja asnjëherë nuk ka hartën bashkëlidhur. Përse? Sepse sistemet gjeodezike të hartave mund t’i ketë një vend të ndryshme nga vendi tjetër, por përcaktimi në marrëveshje i sistemit gjeodezik, si dhe i koordinatave bën që çdo njeri që është i interesuar, në programin përkatës kompjuterik, vë koordinatat dhe automatikisht i del harta. Për sa kohë koordinatat janë të përcaktuara në marrëveshje, do të thotë që të dyja palët kanë rënë dakord, do të thotë që kjo është harta edhe pse nuk është hartë fizike bashkëlidhur marrëveshjes. >

 

>Ilir Rusmali –A mund të na e shpjegoni, çfarë është sistemi gjeodezik? Dhe në krahasim me sistemet e tjera është më i mirë, apo më i keq? >

 

>Miranda Zeka – Sistemi gjeodezik ka të bëjë me bazën matematike të hartës, ku futet edhe projeksioni. Në bazë të projeksioneve që përdoren, projeksionet lidhen me shformimet që mund të ketë harta, disa ruajnë sipërfaqet, disa ruajnë këndet. Domethënë, në bazë të projeksionit dhe lipsoidit të përdorur, hartat, pavarësisht se mund të paraqesin të njëjtën sipërfaqe, kanë figurime të ndryshme. Sistemi shtetëror i koordinatave në Shqipëri është sistemi i vitit 42, i cili ka të bëjë me sistemin lindor. Ndërsa sistemi WG 84 është sistem botëror dhe sa herë që ka diskutime mes shtetesh, punohet pikërisht me këtë sistem, në mënyrë që baza matematike të jetë e njëjtë dhe të kesh mundësi t’u referohesh atyre që diskutohen. Nëse nuk do të jetë bazë e njëjtë matematike, nuk mund të negociohet dhe nuk mund të thuhet që është bërë punë e saktë, në qoftë se gjithsekush do të përdorë sistemin shtetëror të koordinatave, flas midis shteteve. Në qoftë se Greqia ka një sistem dhe një kemi një tjetër nuk mund të punohet, prandaj kemi zgjedhur sistemin botëror të koordinatave. >

 

>Ilir Rusmali – Falemnderit, zonja drejtoreshë! >

 

>A ka diskutime? Po, zonja Hoti.

 

Paulina Hoti – Desha të di, ky sistemi gjeodezik është i njëjtë për Shqipërinë dhe për Greqinë, duke iu referuar marrëveshjes, atëherë, nëse është i njëjtë, përse nuk kemi një hartë të përbashkët? E kuptova që nuk mund t’i bashkëngjitet konventës dhe marrëveshjes, sepse dërgohet në OKB dhe në vende të tjera mund të ndryshojë, por ne flasim për një marrëveshje midis Shqipërisë dhe Greqisë dhe kemi një sistem të përbashkët. Qoftë për miratimin mes të dyja shteteve palë të kësaj marrëveshjeje, a nuk mund të kemi një hartë të përbashkët që mund të mos depozitohet në OKB, por të paktën ne të miratojmë një hartë sot. Nesër mund të ndryshojë sistemi gjeodezik, mund të ndryshojë edhe harta. lace wsmileyt="on">Po ne kemi një hartë të përbashkët në momentin që ndryshon sistemi gjeodezik ndryshon edhe harta dhe do një miratim të dytë, apo jo? >>lace>

Ilir Rusmali – Falemnderit, zonja Hoti! >>

Të përgjigjet zonja Zeka. >>

Miranda Zeka – Harta që kemi përdorur është hartë e përbashkët dhe e miratuar nga të dy palët, ajo do të jetë dhe nuk kemi përse të përdorim sisteme të ndryshme. Kemi zgjedhur, pikërisht, sistemin botëror që të jetë i përbashkët. >>

Viktor Gumi – Shqetësimin e zonjës Paulina e shikoj në këtë këndvështrim, pavarësisht se si është praktika ndërkombëtare në OKB depozitohet apo jo harta, në Kuvendin e Shqipërisë një dokument zyrtar me hartë bashkëlidhur kësaj marrëveshje duhet të ekzistojë, përndryshe s’mund të miratosh koordinatë. >

 

>

Ilir Rusmali – Siç na treguat librin, unë do t’ju lutesha të na tregonit hartën, faqen e librit, e para. >>

E dyta, besoj se jemi të gjithë dakord, neni që bënë fjalë për koordinata i referohet pikave precize. Pika, e dini ju seç është, nuk po e them unë. Në qoftë se do të marrim dhe do të përdorim shkallë zvogëlimi në një hartë dhe harta punon me shkallë zvogëlimi pika nuk është më pikë. Pika në hartë është një kilometër, do të thotë në qoftë se ne duam saktësinë e dokumentit na duhet koordinata, në qoftë se duam të kemi pamje vizive na duhet harta. Harta nuk mund të jetë kurrë më shumë e rëndësishme sesa koordinata dhe harta nuk e zëvendëson dot koordinatën. Për nevojën që kanë anëtarët e komisionit, mund të na e tregoni, ta shohim vizualisht hartën, e keni apo jo? >>

( Debat në sall&eumlsmiley >> 

Ledia Hysi – Nuk e di në qoftë se mund të shtoj edhe diçka tjetër, thjesht për saktësi? Ju përmendët se në qoftë se ndryshon sistemi gjeodezik, ndryshon dhe harta. Nuk ndryshon harta, se i bie që të dyja palët të kenë të njëjtin sistem dhe koordinatat janë të njëjta, vetëm ndryshon paraqitja, por si hartë dhe si largësi mbeten të gjitha njësoj. Mënyra se si procedohet, koordinatat e futura në sistem nxjerrin hartën. >>

Ilir Rusmali – Hartën, që ne do të varim te zyra e komisionit, do ta prodhoni pasi të hyjë në fuqi ky ligji? >>

Miranda Zeka – Sigurisht. Do ta hartojmë, pasi ta kemi miratuar. S’mund të hartojmë një hartë të pamiratuar më parë. >>

Ilir Rusmali – Shumë mirë. Shumë e drejtë. Ju mund ta mbyllni librin. >>

Dashnor Sula – Ne kërkuam hartën e asaj ç’ka po diskutoni ju, që pasi ta shohim ta miratojmë. Hartën e kufirit detar që përcakton marrëveshjen me Greqinë. Kaq kërkuam. Nuk kërkuam hartën e Shqipërisë. >>

Ilir Rusmali – Zoti Sula, harta e kufirit detar është ai libri i madh atje. >>

Dashnor Sula – Po mos të thonë që do ta sjellin pasi të miratohet. >> 

Ilir Rusmali – Iu referua pyetjes time dhe pyetja ime nuk kishte lidhje me atë librin, kishte lidhje me diçka tjetër. >>

Diskutime nga kolegët? Po, zoti Strazimiri. >>

Gent Strazimiri – Më shumë se diskutim, unë do të doja të falënderoja të gjithë specialistët, këta që janë prezent dhe ata që nuk janë prezent, që kanë marrë pjesë në këtë punë kaq të gjatë, të vështirë dhe delikate të përcaktimit të kufirit detar me Greqinë dhe, natyrisht, t’i përgëzoja për faktin që, siç e pamë të gjithë si me koordinata dhe nga pamja vizuale, asnjë m2 apo asnjë gram ujë që i përket Shqipërisë nuk është falur, as nuk është shitur, as nuk është shpërdoruar. Besoj se të gjithë kolegët janë dakord. >>

Ju falemnderit dhe një herë për pjesëmarrjen! >>

Ilir Rusmali – Falemnderit, zoti Strazimiri! >>

Meqenëse nuk ka diskutime të tjera, atëherë miratojmë në parim projektligjin. 

Kalojmë te shqyrtimi nen për nen i projektligjit. >>

Neni 1. Ka pyetje? Diskutime? Nuk ka. >>

Kush është dakord? Kundër? Abstenim? >> 

Miratohet. >>

Neni 2. Ka pyetje? Diskutime? Nuk ka. >>

Kush është dakord? Kundër? Abstenim? >>

Miratohet. >>

Atëherë, e hedhim në votim në tërësi projektligjin. >>

Kush është dakord? Kundër? Abstenim? >>

Miratohet edhe në tërësi projektligji. >>

Falënderoj përfaqësuesit e ekzekutivit që ishin sot me ne!

kaq ishte gjithsej diskutimi ne komisionin e ligjeve per kete ceshtje te rendesishme.

Bie ne sy nderhyrja e strazimirit per ti vene vulen shpejt e shpejt.

 

 

Marrin pjesë : >>

>

 

Ilir Rusmali, Eduard Halimi,Viktor Gumi, Enkelejd Alibeaj, Dashnor Sula, Arenca Trashani, Nasip Naço, Gent Strazimiri, Paulina Hoti, Ylli Lama, Astrit Bushati. >>

 

 

Mungojnë: >>

 

 

Deputetët e opozitës >>

 

 

Të ftuar: >>

 

 

1. Ledia Hysi – drejtore Juridike në Ministrinë e Jashtme. >>

 

 

2. Miranda Zeka – drejtore e Institutit Gjeografik. >>

 

 

3. Valeri Veriga – specialist në Ministrinë e Mbrojtjes

>

Ilir Rusmali, Eduard Halimi,Viktor Gumi, Enkelejd Alibeaj, Dashnor Sula, Arenca Trashani, Nasip Naço, Gent Strazimiri, Paulina Hoti, Ylli Lama, Astrit Bushati.

di ndonjeri nese ka ndokund fotografi te momentit kur keta ngene duart lart per te miratuar pazarin e felliqur?

Seancat e komisioneve me duken filmohen! Atehere i bie qe keta ndyrsirat te arrestohen dhe te kalojne para drejtesise per tradhti kombetare.

Pasi eshte situata me komike qe kam pare.. Greqia nuk ben asnje deklarate, ndersa ministri i jashten shqiptare mbron kete marreveshje dhe quan opoziten ksenofove/nacionaliste!

Mos te ishte per Ps-n dhe Majkon personalisht kjo marreveshje do te ishte nenshkruar te henen! Me pelqeu dhe reagimi i Rames. Pa komplese infioriteti!

 

 

Liqeno; pa komplekse inferioriteti?

Rama foli per "nje miqesi".

Majko foli per "nje vend mik"

Xhufi tha "vend mik"

Milo tha "vend mik"

Keto, kur i referohen Greqise.

Jemi vende miq ne? A eshte Greqia vend mik karshi nesh? Ne si Shqiperi, ndoshta tregojme miqesi me ta, po a e bejne te njejten gje ata me ne?

Ky eshte kompleks inferioriteti. Dhe as keta kellira te mos na fshihen pas "patriotizmit" te tyre, se e dime fare mire se c'pune patriotike ka bere Milo kur ka qene minister i jashtem dhe cfare dinjteti ka treguar, per te mos folur per komplekse inferioriteti... E dime dhe sa pa komplekse inferioriteti na eshte treguar Xhufi, sidomos kur ka qene ambasador i Shqiperise ne Rome; Xhufi, ambasador dhe historian me profesion; u shkalafit fare publikisht para miljona shikuesve italiane nga ambasadori serb ne Rome. Xhufi, fare pa komplekse inferioriteti, deklaroi ne menyre te paturp, qe shqiptaret dhe kosovaret nuk jane i njejti popull, se paskemi jetuar kaq kohe te ndare, dhe kemi kultura, tradita, mentalitete te ndryshme!!! Dhe qe asnjeri, as ne Shqiperi, as ne Kosove nuk kerkon "bashkim kombetar"!

Keto jane komplekset e inferioritetit i dashur Liqen. Kur une ta fus me shpulle, kur nuk le sharje dhe ofendim, fyerje me te neveritshme pa te bere, kur kerkoj edhe nje pjese te shtepise tende dhe jam gati te bej CDO GJE, absolutisht cdo gje per t'ia arritur qellimit, dhe ti, para gjithe publikut ku te poshteroj, deklaron qe me ke mik; dhe jo vetem para publikut, por dhe para femijeve te tu, qe e dine fare mire si qendrojne marredheniet tona.

Nese ky nuk eshte kompleks inferioriteti, une do marr arratine, se paskam harruar dhe shqipen, madje pas gjithe ketyre dekadave ndjenje patriotike, po marr vesh qe nuk qenkam fare shqiptar!

 Artikulli me pelqeu, ndersa ajo mbledhja e njerit prej komisioneve te parlamentit shqiptar, mu duk jo e qarte, pa shum argumenta, dhe pa oponence.  

Duret lart, apo bythet lart? Se pazari po bohet me Greqer. Plus qe dun me provu lirine e re qe ju jep ligji per bythecet

di ndonjeri nese ka ndokund fotografi te momentit kur keta ngene duart lart per te miratuar pazarin e felliqur?

per info

http://www.top-channel.tv/artikull.php?i...

Qeveria ben publike negociatat dhe harten

Zevendesshefi i Shtabit te Pergjithshem dhe nje nder kreret e grupit negociator per marreveshjen detare me Greqine, ka hedhur poshte zerat se Shqiperia i fal shtetit fqinj 357 km.

Admirali Kristaq Gerveni deklaroi se nuk eshte falur asnje meter dhe se per te dale ne ujerat nderkombetare nga bregu shqiptar respektohet nje distance prej 41 miljesh detare.

“Thuhet se eshte ngacmuar kufiri i vjeter. Ai nuk eshte i njohur nga pala tjeter. Kufiri quhet i ndare nese ka nje marreveshje bilaterale. Ajo qe thuhet se i eshte falur Greqise, ne si grup nuk kemi asnje meter te falur”, ka deklaruar Gerveni.

Ndersa ambasadori jone ne OKB, Ferit Hoxha tha se ne kete marreveshje jane respektuar te gjitha te drejtat nderkombetare si dhe konventat e OKB-se.

Gjate nje historiku te kesaj marreveshjeje, ambasadori tha se, Greqia e beri kete kerkese pikerisht kur pretendonte se shteti shqiptar po bente kerkime per nafte ne nje territor qe helenet e quanin te tyre.

“Po ashtu ish-kryeministri Meksi ne vitin ‘93, gjate nje vizite ne Athine e ka ngritur problemin e ndarjes se kufirit detar mes dy vendeve. Kjo ceshtje ka vazhduar deri ne 2006, pas publikimit ne nje te perditshme shqiptare te nje harte, ku thuhej se nje kompanie te huaj i ishte besuar nxjerrja e naftes”, ka deklaruar Hoxha.

Thuaji Shtetit Shqiptar tani,pa dinjitet!

 Sa te duash thuaji,atij nuk i ben me pershtypje!

Pa dinjitet, i thueht atij qe e ka dinjitetin,dhe kur i thone pa dinjitet, turperohet dhe reagon,ben kthesen e duhur dhe ve dinjitetin ne vend!

Shtet pa hart detare qe le mjergull per uqerit vetem ne Shqiperine e sotme gjen!

E vërteta e ndarjes së kufirit detar Shqipëri-Greqi

Ferit HOXHA

Jam i lumtur që jam sot përpara jush për të zhvilluar një bashkëbisedim të hapur në lidhje me Marrëveshjen që Shqipëria dhe Greqia kanë negociuar dhe nënshkruar në lidhje me përcaktimin e Shelfit kontinental dhe hapësirave të tjera detare që u përkasin në përputhje me të drejtën ndërkombëtare. Më lejoni të falënderoj Presidentin Çili për këtë mundësi.

Në cilësi të mëparshme unë kam pasur nderin të kem një rol parësor në këto bisedime dhe meqenëse ndodhem për një udhëtim pune në Tiranë më dukej mëse e udhës të zhvillonim këtë bisedë me një nga universitetet e njohura në Shqipëri, ku, ndër të tjera studiohet Ligji ndërkombëtar edhe e Drejta e Detit. Prej disa javësh po zhvillohet një lloj debati - në fakt më shumë janë pretendime individuale - në lidhje me gjoja pasaktësitë e matjeve të bëra për përcaktimin e vijës mediane mes Shqipërisë dhe Greqisë dhe si rrjedhojë qenka falur, dhënë apo lëshuar, një hapësirë detare në mënyrë të padrejtë etj.

Në vetvete debati publik për çështje të rëndësishme është një gjë e mirë, pozitive, është pjesë e demokracisë dhe e pjesëmarrjes së publikut në vendimmarrje. Po në këtë optikë e kam parë edhe debatin e hapur nga një ish-kolonel i ushtrisë shqiptare. Sa më i madh të jetë interesimi i publikut për vendimet që merren, aq më të mira kanë shanse të jenë ato.

Duke theksuar një gjë të tillë, më duhet të vë në dukje se fatkeqësisht, konkluzionet e kolonelit nuk kanë të bëjnë me fakte, por janë vetëm dëshira dhe i gjithë argumentimi i tij mbështetet mbi atë që ai do të kishte dashur të ishte por që, në konkluzionet tona, nuk është e mundur. Është pikërisht kjo që do të mundohem të shpjegoj sa më hollësisht, duke analizuar marrëveshjen nga pikëpamja e fushës së veprimit të Ministrisë së Jashtme. Për aspekte teknike, metodologjinë e matjeve dhe rezultatet e tyre do të flasë, me ilustrime konkrete, Kundëradmirali Gerveni.

II. Sfondi historik:

Shqipëria dhe Greqia, si dy vende fqinje bregdetare nuk kanë përcaktuar asnjëherë më parë kufijtë detare ndërmjet tyre. Protokolli i Firences i 26 korrikut 1926, përcakton vetëm kufirin tokësor. Në vitin 1993, një vit pas negocimit të marrëveshjes për përcaktimin e shelfit Kontinental me Italinë, më saktë më 9 prill 1993, gjatë takimit të komisionit miks shqiptaro-grek, nga Zv/ministri i atëhershëm shqiptar i jashtëm, i është propozuar palës greke të bëhej një marrëveshje për ujërat e përbashkëta dhe shelfin Kontinental. Pala greke nuk dukej të ishte e përgatitur të bënte të njëjtën gjë. Ky problem është ngritur nga po Zv/ministri edhe në qershor 1993, gjatë nënshkrimit të marrëveshjes mes dy MPJ-ve, por pala greke nuk ka kthyer asnjëherë përgjigje dhe nuk tregoi asnjëherë ndonjë interes. Edhe ish Kryeministri Meksi, në maj 1993, e ka ngritur si problem, por përsëri qëndrimi i palës tjetër nuk ka ndryshuar. Nuk ka prova që kjo çështje të jetë diskutuar më pas. Kjo situatë ka vazhduar deri në vitin 2006. Kërkesa e palës greke për t'u angazhuar në këtë ushtrim erdhi pas publikimit në një të përditshme shqiptare të një harte që përcaktonte vendin se ku po kërkohej naftë në det, nga një kompani e huaj e licencuar nga qeveria shqiptare, Medoil. Me pretendimin se po kërkohej të shfrytëzohej në një territor, i cili, sipas përllogaritjeve greke, gjendet në një hapësirë detare që koinçidon me atë që do të ishte vija mediane, nëse do të ishte ndarë hapësira detare, pala greke kërkoi, që në bazë të Konventës së Kombeve të Bashkuara mbi Detin, UNCLOS, në të cilën të dy vendet janë palë, të angazhoheshim në negocimin e shelfit kontinental dhe hapësirave përkatëse ujore. Duke mos parë ndonjë kundërshtim për t'u angazhuar në një ushtrim që pala jonë e ka kërkuar vite më parë, është krijuar, me urdhër të Kryeministrit, grupi ndërinstitucional i punës me përfaqësues të Ministrisë së Punëve të Jashtme, Ministrisë së Mbrojtjes, Ministrisë së Drejtësisë, Institutit të Hidrografisë Ushtarake, Ministrisë së Brendshme, Ministrisë së Ekonomisë, Tregtisë dhe Energjetikës, etj. Kësisoj, bisedimet mund të konsiderohen se janë zhvilluar në harkun kohor 2006 ­2009. Gjatë kësaj kohe janë bërë përgatitjet e nevojshme për bisedime, janë zhvilluar disa raunde bisedimesh në Tiranë dhe Athinë, ka pasur një shkëmbim të përhershëm informacioni mes të dy palëve, është diskutuar në takime të drejtpërdrejta apo në distancë për të harmonizuar gjuhën e tekstit të marrëveshjes, ashtu dhe për të bërë matjet e nevojshme, për t'i shkëmbyer, krahasuar, verifikuar, rishkëmbyer, riparë, rikrahasuar e kështu me radhë, deri në përcaktimin e koordinatave të sakta e që do të sanksiononin arritjen e marrëveshjes.

III. Parimet mbi të cilat janë zhvilluar bisedimet:

Janë mbi 150 shtete nga 192 që ka OKB-ja, që e kanë nënshkruar apo ratifikuar Konventën. Shqipëria është bërë palë në vitin 2003. Përcaktimi i Shelfit Kontinental mes vendeve është një ushtrim që është bërë rëndom nga shumë vende në rastin kur, për arsye të ndryshme, u është dashur të përcaktojnë kufijtë detarë. Në bazë të qëndrimit tonë, ashtu si edhe në marrëveshjen me Italinë, ka qëndruar shprehja e vullnetit politik për zgjidhjen e çështjeve të përbashkëta përfshirë edhe atyre delikate e të ndjeshme si ndarja e kufijve, me anë të marrëveshjeve, duke u bazuar në respektin për të drejtën ndërkombëtare dhe në interes të forcimit të marrëdhënieve të fqinjësisë së mirë. Të dy shtetet janë palë në Konventën e Montego-Bay për të Drejtën e Detit, e cila njihet dhe si "Kushtetuta e Deteve" - UNCLOS - dispozitat e së cilës kanë qenë udhërrëfyese të këtyre bisedimeve. Palët vinin në takim nga eksperienca të mëparshme të ngjashme, marrëveshja për ndarjen e shelfit Kontinental me Italinë e përfunduar nga pala greke në vitin 1977, ndërsa nga ana jonë po me Italinë në vitin 1992. Përcaktimi i kufirit detar me Greqinë është me rëndësi dhe interes të dukshëm për Shqipërinë, pasi është i lidhur natyrshëm me sovranitetin shtetëror, por ka rëndësi edhe për sa u përket fushave të lundrimit, të peshkimit, të çështjeve mjedisore, shfrytëzimit të nëntokës apo kërkimeve shkencore, shfrytëzimi i të cilave kërkojnë përcaktime të sakta juridike dhe gjeografike. Procesi i bisedimit nuk ka qenë as i lehtë e as diçka rutinë! Ekipi shqiptar ka funksionuar i mbledhur në permanencë, ka organizuar me dhjetëra e dhjetëra takime pune, ka pasur momente të vështira, ka pasur diskutime të shumta, shpesh herë debate me orë të tëra me palën greke, shkëmbime informacioni sipas nevojës për të qartësuar pozicionet dhe qëndrimet, por gjithnjë të bazuara mbi një dialog të pandërprerë me dëshirën e mirë për të arritur një marrëveshje të mirë, të ndershme në bazë të një ndarjeje të barabartë në përputhje me kuadrin ligjor ndërkombëtar. Nuk ka asnjë dyshim se marrëveshja përfaqëson një moment me rëndësi në marrëdhëniet mes dy vendeve. Është folur për takime të fshehta, për mungesë transparence, për mungesë hartash etj. Aktiviteti diplomatik, në mënyrë të veçantë procesi i negocimit, ka specifikasitetin e tij dhe përmbajtja e aksioneve të tilla është natyrshëm gjithnjë e rezervuara. Kushdo që ngatërron natyrën e aktivitetit diplomatik me fshehtësinë ka thjesht një kuptim të cekët për marrëdhëniet ndërkombëtare dhe mënyrën e zhvi1limit të tyre. Nuk ka absolutisht asnjë lloj mungese transparence, pasi gjithçka është herë publike në momentin e duhur. Teksti i marrëveshjes, para se të nënshkruhej u është dërguar për miratim disa ministrive, përveç miratimit që i është bërë më pas në qeveri.

IV. Legjislacioni i brendshëm shqiptar:

Legjislacioni shqiptar, në evoluimin e tij në vite, nuk ka pasur asnjëherë një përcaktim të qartë për sa i përket kufirit detar me Greqinë. Kundëradmirali do ti shpjegojë në detaje edhe duke cituar pjesët përkatëse në një prezantim grafik, por ajo që është e rëndësishme të theksohet ka të bëjë me faktin se ka pasur një kufi të deklaruar nga pala jonë, por asnjëherë të negociuar apo të ndarë, asnjëherë të përcaktuar me koordinata të sakta gjeografike. Ujërat territoriale shqiptare, në deklarimet e shtetit shqiptar kanë qenë në fillim 6 milje, pastaj 12, më pas 15 janë kthyer përsëri në 12 milje. Duke u bërë palë në UNCLOS ky diskutim është i mbyllur, sepse konventa e përcakton qartë që ato janë deri në 12 milje detare.

E theksoj këtë për të qartësuar faktin se deklarimi i bërë në media se "vija ndarëse e përcaktuar në Marrëveshjen me Greqinë ka ndryshime nga vija e vjetër e përcaktuar më parë nuk është e vërtetë, për arsyen e thjeshtë se përtej përkufizimit të vagullt "midis bregdetit shqiptar dhe ishujve të Republikës greke deri përmes Kanalit të Korfuzit" nuk ekzistojnë as koordinata të sakta gjeografike mbi të cilën të ekzistonte një vijë ndarëse e kufirit ujor. Në Arkivin Shtetëror shqiptar nuk ka asnjë përcaktim juridik dhe as gjeografik se ku ndodhet kjo vijë ndarëse përveç hartave ilustrative të hartuara nga institucionet, por pa ndonjë efekt juridik apo shkencor. E vetmja vijë ndarëse me Greqinë është ajo që përcaktohet nga Marrëveshja e nënshkruar këtë vit. Negocimi dhe nënshkrimi i marrëveshjes me Greqinë, është baza e vetme juridike që mundëson përcaktimin e vijës ndarëse, apo me termin e përgjithshëm, përcaktimin e kufirit detar ndërmjet dy vendeve.

V. Diskutimi mbi Gjirin e Sarandës

Pas pak, konkretisht dhe me ilustrimet përkatëse zoti Gerveni do të shpjegojë se në fakt, në realitet, në përfundim të negociimeve, Gjiri i Sarandës, për specifikën gjeografike që ka, edhe pse nuk e plotëson kushtin e përcaktuar nga Konventa e Detit është në fakt gji i mbyllur, pra llogaritja e koordinatave nuk fillon nga qyteti por nga të dy kepet që përcaktojnë Gjirin e Sarandës. Kjo është një pikë themelore për të qartësuar dhe për të kuptuar se sa emocionale dhe të pabaza janë pretendimet për këtë pikë. Kësisoj, i gjithë debati për këtë pikë është i kotë, shterpë dhe pa asnjë efekt në realitet. Hartat që do të shikoni pak më pas do t'ua ilustrojnë këtë që po them. Përpara se t'ia lë vendin Kundëradmiralit për atë që është edhe pjesa më thelbësore, pra matjet në terren, dëshiroj të theksoj sa disa momente që më duken të rëndësishme:

-Nëse gjithkush ka të drejtë të shprehë mendimin e vet, të bëjë analiza, studime, të bëjë ndalje apo të vendosë kufij sipas dëshirës, duhet bërë e qartë se në thelb pretendimet e tanishme mbështeten në dëshira, në atë se si do të donim ndoshta të ishte, por siç në fakt nuk ka mundësi të jetë.

-Negocimi është një ushtrim shumë kompleks dhe do të ishte vetëm një përsëritje nëse do të thoja se në të përfshihen shumë elementë e që vendimmarrësit i gjykojnë me vend për arritjen e qëllimit. Qëllimi ynë ishte dhe është arritja e një marrëveshjeje të ndershme, që përcakton përfundimisht hapësirat përkatëse, që i jep Shqipërisë atë pjesë të sovranitetit që i takon, që forcon më tej kuadrin e bashkëpunimit dypalësh dhe jo një proces negocimi që cenon klimën e marrëdhënieve, do të hapte probleme të reja të panevojshme e pabazë, me një vend kufitar si Greqia dhe që do të kishte implikime në çështje të tjera parësore në politikën e jashtme të Shqipërisë dhe që janë ndër prioritetet absolute të vendit. Kufiri detar sipas "Marrëveshjes ndërmjet Republikës së Shqipërisë dhe Republikës së Greqisë për delimitimin e zonave të tyre përkatëse të shelfit Kontinental dhe zonave të tjera detare që u përkasin në bazë të së drejtës ndërkombëtare", është bërë duke u bazuar tërësisht në metodat bashkëkohore të përcaktimit të kufirit detar dhe mbi parimet që respektojnë legjislacionin shqiptar në fuqi dhe plotësisht në konformitet me parashikimet e Konventës së OKB-së për të Drejtën e Detit. Negocimi ka qenë një ushtrim i përgjegjshëm, absolutisht serioz dhe profesional, nuk është konsideruar asnjëherë si një gjë që duhej bërë, por si një akt i rëndësishëm në konsolidimin e marrëdhënieve me Greqinë, bazuar në traktatin e miqësisë dhe bashkëpunimit dhe ku pala jonë ka shprehur dhe mbrojtur interesat e veta brenda kuadrit të përcaktuar dhe filozofisë që udhëheq politikën e jashtme të shtetit shqiptar. Si e tillë kjo marrëveshje është një moment shumë i rëndësishëm në marrëdhëniet mes dy vendeve dhe u lejon të dy vendeve të ushtrojnë sovranitetin e tyre në pjesët respektive. Në Marrëveshje është parashikuar se shteti bregdetar ushtron mbi detin territorial dhe shelfin Kontinental të drejta sovrane me qëllim shfrytëzimin dhe eksplorimin e burimeve të tij natyrore. Marrëveshja rregullon edhe regjimin që do të zbatohet ndaj depozitave të burimeve natyrore (biologjike) dhe jo-natyrore (minerale) të cilat janë shfrytëzuar si dhe instalimeve për shfrytëzimin e tyre, të cilat janë pozicionuar në vijën ndarëse. Duke përfunduar, dëshiroj të theksoj se të gjitha dispozitat e parashikuara në Marrëveshje respektojnë legjislacionin shqiptar në fuqi, janë në përputhje me të drejtë dhe praktikave ndërkombëtare në çështjet e delimitimit.

Duke marrë parasysh ndjeshmërinë që kanë çështje të tilla, kudo e për më tepër në Ballkan, emocionet që i ka karakterizuar gjithnjë marrëdhëniet mes Shqipërisë dhe Greqisë, përfshirë momente delikate në të shkuarën dhe pasionin që zgjojnë ato në publikun e gjerë, duke pasur parasysh çështje të rëndësishme që ne ende kemi për të zgjidhur me Greqinë, duke pasur parasysh të sotmen në NATO, të nesërmen në BE, por të përhershmen si fqinjë, duke mirëkuptuar një ndjenjë që mund të zgjohet nga një shikim i thjeshtë jo profesional i hartave, duhet të theksoj se me përfundimin e marrëveshjes për të cilën po flasim ne kemi hedhur një hap të kujdesshëm, por të rëndësishëm në ndërtimin e marrëdhënieve që forcohen, zhvillohen dhe që shkëputen gjithnjë e në mënyrë të pakthyeshme me të kaluarën problematike të marrëdhënieve me Greqinë. Më lejoni të them qartë dhe pa ekuivok: Pala shqiptare nuk ka falur asnjë milimetër nga sa i takon sipas gjeografisë dhe zbatimit të së drejtës ndërkombëtare ku është palë, nuk ka lënë asnjë centimetër dhe nuk ka dhuruar asnjë metër nga hapësira e saj detare. Ne nuk hymë në bisedime për të fituar më shumë se sa na takon, por vetëm për të ndarë dhe për ta bërë detin një pikëtakimi dhe jo më një brez ndarës.

Ambasador i Republikës së Shqipërisë në OKB

Njehere duhet te kete Shtab te Pergjithshem qe DERVENi te jete zv / shef i shtabit te Pergjithshem .

Ja Historia e atij qe quhet MIXH....kater  cope prej tyre , tre  deri ne 97 qe mund te quheshin deri diku te tille ( sepse kishte njefare ushtrie ) ...dhe nje  me te afert te akuzuar si Gerdecare i ka vene dhe shkarkuar po vete . 3 Prej tyre me probleme Penale ( Sheme Kosova , Adem Copani dhe Luan Hoxha )  dhe Ilia Vasha i larguar "me marifet shendetesor" . Kjo eshte realja e Regjimit Berisha , kaluar Hoxhes e Alise !

Prandaj nuk duhej fshire cilesimi i Dervenit qe blegerin  si dash kopeje , sepse tituj e lajle -  lule mund te vesh si ti duash kur i pari kopese eshte Berisha . 24 oficere ( pjeserisht shume te denje ) brenda nates jashte cdo rregulli te njohur kariere i shpalli GJENERALE me dekret Mbreteror smiley

  Ai te kete turp HISTORIKISHT ne ndergjegjen dhe edukaten e tij profesionale kur leshon fraza te pakontrolluara qe sherbejne si argument per Shqiptaret 1euro .

Thuhet se eshte ngacmuar kufiri i vjeter. Ai nuk eshte i njohur nga pala tjeter. Kufiri quhet i ndare nese ka nje marreveshje bilaterale.- thote ....

  Fraza te tilla jane te denja per kafexhij te memes Parti para selise PD-se jo per nje ushtarak memedhetar te rangut te larte  . Ato mund te dalin dhe nga goja e atij qe se ka per gje te thote "nuk dija gje per Gerdecin " . Qe me te verte nuk e ka per gje te nxjerre te gjithe Shqiperine ne ANKANd per nje euro ose dhe nga goja e cdo trim tribuni te vegjelise qe merr pjese atdhetarisht ne mbrojtje te kufijve detare te Shqiprise me ....argumente foshnjash ne PPU .

 Dhe si mbyllje per ta kuptuar GERVEN- DERVENI se c'ka thene ....fjalet e tij mund te shfrytezohen shume kollaj nga Pedagogu i Gjeodezise me titull Shkencor ne Komisionin Parlamentar alias ( me falni per shprehjen po mu si koker bolje me ngjan ) Rujsmali .

LETËR E HAPUR:

 

1 - Akademisë së Shkencave të Shqipërisë

2 - Akademisë së Shkencave dhe Arteve të Kosovës

3 - Qendrës së Studimeve Albanologjike

4 - Institutit të Historisë

5 - Institutit të Gjeoshkencave

6 - Institutit të Mjedisit

7 - Institutit Gjeografik Ushtarak të Shqipërisë

 

Ka disa muaj, që në mjediset shqiptare, është folur edhe për një Marrëveshje të dyshimtë në ndarjen e Ujërave Detarë dhe të Shtratdetit Kontinental, midis Republikës së Greqisë dhe Republikës së Shqipërisë. Në debatin e hapur, nëse keni vënë re, nga ana e gjithë mekanizmit të Shtetit ka një kornizë hermetike, një heshtje e shpejtësi për ta çuar gjer në fund këtë Marrëveshje, në ratifikimin e fundëm të saj.
 

 

Hapat, procedurat, baza ligjore, saktësia e jetësimit të Konventës së Kombeve të Bashkuara për Ligjin e Detit, janë kosideruar, të rregullt, e tejdukshëm, të saktë, kësilloj, përfundimisht të padiskutueshëm. Veç kësaj, për ata që e kanë ngritur këtë çështje, është thënë se janë" Antikombëtarë", "të shitur" dhe se s'kanë bërë gjë tjetër veçse "një trillim primitiv"

Është tragjike, në këtë heshtje, kur gjeohapësira të tëra, me firmën e Shtetit, me buzëqeshjen e tij komike, vendosin këtë kufi detar, duke prerë shpatullat ujore të shqiptarëve, duke cenuar mëvetësinë, duke shpërfillur historinë dhe gjeohistorinë, duke harruar interesat ekonomike të ardhmërisë së shfrytëzimeve të Shtratdetit Kontinental, duke nëpërkëmbur dinjitetin, me një përulësi të dukshme, dhe po kaq të turpshme.
 

Po ju drejtohem, sepse kjo nuk është vetëm një veprimtari e diplomacisë shtetërore, por kryefjala e mëvetësisë së Shqipërisë.
Studiesit e Institucioneve tuaja, duhet të kishin gjetur një instrument konsultimi, jo për të bërë "kryengritje" ndaj shtetit të tyre, por për të verifikuar me durim, me historianë, juristë të së Drejtës Ndërkombëtare, me hartografë, gjeologë dhe gjeografë, gjeodetë, dhe pas kësaj, t'i përcillnin Ligjvënësve kuvendarë, pikëpamjet shkencore, për të shtyrë në një kohë të mëtutjeshme, ratifikimin e mundshëm të kësaj Marrëveshjeje, sa të saktësohen më qartë dyshimet, për atë që është gatuar aq keq, sa të vjen turp ta kujtosh.

Kështu ne i bëjmë edhe më shumë shërbim klimës së mirëkuptimit e fqinjërisë me Republikën e Greqisë, duke qënë të bindur, se pala greke, nuk ka diktuar, por ajo veçse në tavolinën diplomatike, ka mbrojtur të Drejtën e saj, apo siç kanë deklaruar " interesat e tyre strategjike " ndërsa pala jonë, del tërësisht e humbur.

Ju nuk mund të heshtni për prerjen e një gjymtyre gjeohapësinore prej 354 km2, që nga Ngushtesa e Otrantos e deri në Kepin e Stillos.
Në mbijetesën tonë kombëtare, njihet tragjedia e ndarjes së kufijëve nga Komissioni Ndërkombëtar (1913-1925), ndërkohë në vitin 2009, lehtësisht, shkëpusim prej vetvetes, gjeohapësira të tëra detare.
 

Kemi prerë Otranton, kemi izoluar Rrugët e Bardha, kemi matur ndarjen e Gjirit Historik të Sarandës që nga Muret e Lashtë të Onhezmit, kemi shpërfillur mesdetin në Ngushtesën e Korfuzit që është e Drejta Jonë Ndërkombëtare, kemi braktisur Shkëmbin Barketa, dhe së fundi, por që është një fillim, na është mbyllur shikimi në Kepin e Stillos.
Dhe thuhet se kemi zbatuar Konventën Ndërkombëtare, kur ajo nuk është zbatuar në asnjë nen të saj.

Të nderuar shkencëtarë!

Ka mbetur, ende, një kohë e shkurtër, gjer më datën 19 tetor. Po e mjaftë për t'u konsultuar, për të krijuar një bindje të përbashkët, dhe pa "demonstratë" për t'i dërguar një apel shkencor, Ligjvënësëve, për të shtyrë në një kohë të mëvonshme, këtë ratifikim, sepse po u krye, kësillojshëm, i zhyt në turp, ratifikuesit, të cilët janë të zgjedhurit tanë, duke na kryeulur, të gjithëve. Shpresoj se Institucionet tuaja, do të kontribuojnë, për të mos e ratifikuar këtë Marrëveshje, për t'ia lënë një gjykimi më të thelluar në një kohë të mëvonshme.

Me vlerësim sipëror:
Prof.Asoc. Dr. Myslim Pasha

 

Lexoni vetem kete nese s'keni nerva ta lexoni te gjithen. Dhe po s'patet fare nerva po ua permbledh me dy llafe. Zihen se ca kerkojne harten ku eshte kufiri qe do miratojne dhe u thuhet nga specialistet qe harten do e bejne pasi ta miratojne (se s'do lodhen kot ata ja se miratuan, te shkoj kot ajo harte dhe puna e tyre) pasi bejne dhe ca llafe te tjera nderhyne nje tjeter Strazimiri dhe thote: pra sic e pate QARTE as nje gram uje s'i eshte falur greqise. Propozoj ta hedhim ne votim. Kush eshte dakort, ngrihen duart. Pra u miratua. Me shendet.

Ilir Rusmali – Hartën, që ne do të varim te zyra e komisionit, do ta prodhoni pasi të hyjë në fuqi ky ligji?

Miranda Zeka – Sigurisht. Do ta hartojmë, pasi ta kemi miratuar. S’mund të hartojmë një hartë të pamiratuar më parë.

Ilir Rusmali – Shumë mirë. Shumë e drejtë. Ju mund ta mbyllni librin.

Dashnor Sula – Ne kërkuam hartën e asaj ç’ka po diskutoni ju, që pasi ta shohim ta miratojmë. Hartën e kufirit detar që përcakton marrëveshjen me Greqinë. Kaq kërkuam. Nuk kërkuam hartën e Shqipërisë.

Ilir Rusmali – Zoti Sula, harta e kufirit detar është ai libri i madh atje.

Dashnor Sula – Po mos të thonë që do ta sjellin pasi të miratohet.  

Ilir Rusmali – Iu referua pyetjes time dhe pyetja ime nuk kishte lidhje me atë librin, kishte lidhje me diçka tjetër.

Diskutime nga kolegët? Po, zoti Strazimiri.

Gent Strazimiri – Më shumë se diskutim, unë do të doja të falënderoja të gjithë specialistët, këta që janë prezent dhe ata që nuk janë prezent, që kanë marrë pjesë në këtë punë kaq të gjatë, të vështirë dhe delikate të përcaktimit të kufirit detar me Greqinë dhe, natyrisht, t’i përgëzoja për faktin që, siç e pamë të gjithë si me koordinata dhe nga pamja vizuale, asnjë m2 apo asnjë gram ujë që i përket Shqipërisë nuk është falur, as nuk është shitur, as nuk është shpërdoruar. Besoj se të gjithë kolegët janë dakord.

Ju falemnderit dhe një herë për pjesëmarrjen!

Ilir Rusmali – Falemnderit, zoti Strazimiri!

Meqenëse nuk ka diskutime të tjera, atëherë miratojmë në parim projektligjin. 

Kalojmë te shqyrtimi nen për nen i projektligjit.

Neni 1. Ka pyetje? Diskutime? Nuk ka.

Kush është dakord? Kundër? Abstenim?  

Miratohet.

Neni 2. Ka pyetje? Diskutime? Nuk ka.

Kush është dakord? Kundër? Abstenim?

Miratohet.

Atëherë, e hedhim në votim në tërësi projektligjin.

Kush është dakord? Kundër? Abstenim?

Miratohet edhe në tërësi projektligji.

Falënderoj përfaqësuesit e ekzekutivit që ishin sot me ne!

Ku e lam' e ku na mbeti,
Vaj-vatani e mjer mileti,
Anës detit i palarë,
Anës dritës i paparë,
Pranë sofrës i pangrënë,
Pranë dijes i panxënë,
Lakuriq dhe i dregosur,
Trup e shpirt i sakatosur.

Se ç'e shëmpnë derbederët,
Mercenarët dhe bejlerët,
Se ç'e shtypnë jabanxhinjtë,
Se ç'e shtrythnë fajdexhinjtë,
Se ç'e pren' e se ç'e vranë,
Ç'e shkretuan anembanë,
Nënë thundrën e përdhunës
Anës Vjosës, anës Bunës.

( e ndryshuar)

 

Si s'ka  një zë te  vëngoj nga lumi, 
te bucase , te na zgjoj nga gjumi,
te tregoj se se mileti po gatitet,
Se politikani po lebetitet,
Se po pëlcet, kërcet furtuna,
Se po fryhet Vjosa, po derdhet Buna,
Po skuqet Semani dhe Drini,
po dridhet politikani dhe krimi,
Se pas vdekjes do ndriti jeta, 
Se  kudo do te gjëmoj trumbeta: 

Ky ilaç e ky kushtrim
Duhet te na bej djale e te na bej trim,
Te na japer forc' e te na jape  shpresë,
Anës Elbë-s, anës Spree-së.
Se pas dimrit do te vij një verë
Që do kthehemi një herë
Pranë vatrës, pranë punës,
Anës Vjosës, anës Bunës

 

Sqarim: Te gjitha keto ne menyre paqesore jo me dhune smiley

Mos e mer me kaq deshperim o burr i dheut se s'u bo qameti. Ketu p.sh. s'po ia ndjen asnjerit. Vazhdon te haet te pihet te kendohet e te kercehet. Njelloj si dje e po keshtu si neser. Ne fund te fundit tani qe u futen ne mes dhe forcat politike u be me keq ky muhabet se u kthy ne: ne kunder atyre.

Hajde gallat hajde...Ketu flitet per kufirin e Shqiperise, dhe s'ja ndjen njeriu. Jo se nuk e kupetoj, e kupetoj shume mire, por thjesht sec me le nje shije te keqe sikur me vjen per te vjell nga neveria. Te pakten andej nga Amerika Latine ato Indos po perpiqen te bejne dicka qe te mos ngelen "banana republic'",kurse tek ne tallin menderet. Na vjen inat pastaj me Greket pse na trajtojne si nenspecje. Nuk e di por ky ehste kulmi i kulmeve, te ndryshohen kufijte dhe te mos behet e ditur derisa te dali ne media. Me keq akoma intelektualet dhe partia kryesore opozitare rrijne ne heshtje. Une them qe ne vend te shpenzimit te kohes 4 ore ne kafe duke bere lloqe kavaje, mbase 1 mund te perdorej per dicka me pozitive, qe ka vlera. Mbase eshte koha per te bere pak zhurme, neqoftese e respektojme veten dhe deshrojme te na respektojne te tjerert.

Genc nuk e kisha me ty se nuk e di c'fare mendon thjesht komentova per situaten.

e pashè direkt nè tv atè sqarimin e negociatorve shqipar......dhe akoma mè shumè mè futi nè dyshime e nè mendime se sa mè sqaroi...kèta nuk di nè kanè dhuruar apo jo gjè greqisè,por qè diçka kèrkojnè tè fshehin kjo nuk diskutohet pèr mendimin tim,nuk kishin ftuar nè takim njerzit qè i kundèrshtojnè...ata qè i kundèrshtojnè me fakte  dhe harta them unè...ishin vetèm disa gazetarè pèrball,dhe u lejuan tè bèjnè vetèn 3-4 pyetje....pyetja mè e bukur ishte e njerit prej tyre.....JU JENI NJERZIT Qè NEGOCIUAT ME SHTETIN GREK,A MUND Tè NA THONI 1 RAST Tè VETèM KU GREKèT PRANUAN NJè NGA KUSHTET TONA?? APO EDHE VETèM 1 RAST KU ATA  KUNDèRSHTUAN ME FORCè 1 NGA KUSHTET TONA?----nuk ditèn tè thoshin njè rast,atèherè çfarè negociatash paskan bèrè kèta?kèta vetèm sa kanè miratuar njè propozim tè palès greke....

 Ore nuk beni nje pyetje: Pse ky nxitim per te fiksuar kufijte detare me Greqine kur Greqia eshte ne nje pozite ku e ku me superiore se ne, dhe kjo ne te gjitha drejtimet?  Kuptohet marreveshja e te dobtit me te fortin asnjehere nuk anon nga i dobti...keshtu qe me mire tu themi (ar)miqve tane greke: Te dashur greker, ne do te bejme marreveshje me ju per kufijte..po ja te mendohemi ca...vjet

Kufiri me Greqinë, ekspertët: S’ka vijë ndarëse mes dy bregdeteve

http://www.standard-al.com/tekst.php?idt...

VALENTINA MADANI

Mbrojtja shqiptare përmes 8 shpjegimeve konkrete u dha dje përgjigje akuzave të opozitës së majtë për dhurim të ujërave tona tek grekët fqinjë.

Ministria e Mbrojtjes është e sigurt në transparencën e saj për nënshkrimin e marrëveshjes me Greqinë. Sipas saj, procedura e ndjekur për realizimin e marrëveshjes nis me takimin e parë në Athinë me datën 7 prill 2008, ku është diskutuar në parim për përmbajtjen e marrëveshjes dhe baza ligjore: - unclos montego bay 1982, ligji i detit. Pala jonë në këtë takim është prezantuar me hartat shqiptare ku ishte hedhur vija bazë ndërkohë që grekët paraqitën direkt vijën ndarëse. Mbrojtja bën të ditur se nuk është rëndë dakord fillimisht dhe është vazhduar me korrespondencat midis dy ministrive të jashtme.

Është bërë një tjetër takim në Tiranë ku është rënë dakord për sistemin wgs dhe koordinatat. Kurse gjatë takimit të tretë është miratuar teksti i plotë i marrëveshjes e cila është nënshkruar me datën 27 mars 2009. Në çështjen e 8-të, qeveria bën të qartë se Shqipëria dhe Greqia si dy vende fqinje bregdetare nuk kanë përcaktuar më parë kufijtë detarë ndërmjet tyre. Protokolli i Firences i 26 korrikut 1926 përcakton vetëm kufirin tokësor. Negocimi dhe nënshkrimi i marrëveshjes me Greqinë është baza e vetme juridike që mundëson përcaktimin e vijës ndarëse apo me termin e përgjithshëm përcaktimin e kufirit detar ndërmjet dy vendeve.

Dekreti nr. 3321, datë 1.9.1961 “Mbi ujërat territoriale dhe ujërat e brendshme të Republikës Popullore të Shqipërisë” përcakton se kufiri i jashtëm i ujërave territoriale të Republikës Popullore të Shqipërisë në ngushticat e Korfuzit shtrihet gjer në vijën që përshkon mesin e ngushticave”.

Dekreti nr. 4650, datë 9.3.1970 “Mbi kufirin e Republikës Popullore të Shqipërisë” përcakton: “Ujërat territoriale të Republikës Popullore të Shqipërisë shtrihen gjatë gjithë bregdetit të saj, në një gjerësi prej 12 miljesh detare (22.224 m), duke filluar nga vija e drejtë që shkon nga derdhja në det e lumit të Bunës, nëpër Kepin e Muzhit (Rodonit), të Pallës së Durrësit, të Lagit (kalasë së Turrës), të Semanit, bregut të ishullit të Sazanit dhe gjer në mes të ngushticës së kanalit të Korfuzit.

Çështja I

Ngushtica e Otrantos dhe pika treshe nga ana juridike parashikuar në tri marrëveshje kuadër:

1 Greqi – Itali, nënshkruar në vitin 1977

2. Shqipëri – Itali, nënshkruar në 1992

3. Shqipëri – Greqi, në proces 2009

Asnjëra nga vijat ndarëse nuk i afrohet pikes treshe. Pika treshe do të përcaktohet përmes një marrëveshje tripalëshe, për të cilën akoma nuk kanë filluar negociatat dhe takimet paraprake.

Çështja II

A është gji i mbyllur Gjiri i Sarandës dhe a duhet të konsiderohet gji historik?

Gjiri i Sarandës nga ana juridike, gjeografike dhe historike nuk plotëson asnjë nga të dyja kushtet.

Nga ana juridike

Neni 10

Gjiret

Ky nen lidhet vetëm me gjiret brigjet e të cilit i përkasin vetëm një shteti të vetëm.

Për qëllimet e kësaj Konvente, një gji është një shkallëzim i identifikuar mirë penetrimi i të cilit është në proporcion të tillë me gjerësinë e grykës së tij sa të përmbajë brenda ujëra të kufizuara nga toka dhe të përbëjë më shumë se një kurbë të butë në bregdet. Një shkallëzim nuk do të merret në konsideratë si gji, përveç se kur sipërfaqja e tij është me e madhe ose aq e madhe, sa gjysma e rrethit, diametri i të cilit është një vijë e drejtë e hequr gjatazi grykës së këtij shkallëzimi.

Në asnjë botim detar (në libër apo hart&eumlsmiley nuk është hasur përcaktimi i Gjirit të Sarandës i kufizuar nga Kepi i Qefalit dhe Kepit Dema. Edhe në hartat e prodhuara nga Instituti Gjeografik i Ushtrisë, nuk e gjejmë këtë përcaktim. Pra, si pasojë edhe trekëndëshi i krijuar prej 15 km2 midis vijës ndarëse reale dhe vijës së pretenduar është pa baza juridike dhe profesionale.

Çështja III

Ishulli Barketa, i cili në fakt është një shkëmb

Nga ana juridike

Neni 6

Shkëmbinjtë

Në rastet e ishujve të vendosur në cekina ose të ishujve që kanë bregdet të thepisur, vija bazë për matjen e gjerësisë së ujërave territoriale merret vija e zbaticës në drejtim të detit e shkëmbit, siç tregohet nga simbolet përkatëse në hartat e njohura zyrtarisht nga shteti bregdetar.

Neni 121

Regjimi i ishujve

1. Një ishull është i një formë natyrale toke i rrethuar me ujë dhe i cili është mbi nivelin e ujit në kohën e zbaticës më të madhe.

2. Me përjashtim siç parashikohet në paragrafin 3, deti territorial, zona e zgjatur, zona ekonomike ekskluzive dhe shelfi kontinental i një ishulli përcaktohen në përputhje me parashikimet e kësaj konvente të zbatueshëm si dhe për pjesën tjetër të territorit.

3. Shkëmbinjtë, të cilët nuk mund të përballojnë banime njerëzore ose jetë ekonomike në pronat e tyre nuk do të kenë zona ekonomike ekskluzive ose shelf kontinental.

Çështja IV.

Lidhur me Kepin e Stillos

Bazuar në Nenin 10 të Konventës, Gjiri i Korfuzit ploteson kushtet si gji i mbyllur dhe vija bazë përcaktohet nga drejtëza që bashkon dy kepet më të dala të gjirit. Sipërfaqja e gjirit të mbyllur të Korfuzit është = 76,95 km2, sipërfaqja e gjysmërrethit është = 69,21 km2.

Ishulli Tongo dhe Ishulli i Stillos

Lidhur me vijën ndarëse që fillon nga piramida 79 e kufirit tokësor, distanca

deri në bregun e Korfuzit (Kepi Sidero) nuk është 16 km (siç pretendohet), por është = 9.91 km.

Çështja V

A është Greqia shtet arkipelag?

Nga përcaktimi ligjor dhe paraqitja gjeografike Greqia nuk është shtet arkipelag.

Çështja VI

Ishulli i Othonit

Nga ana juridike

Neni 121

Regjimi i ishujve

1. Një ishull është i një formë natyrale toke i rrethuar me ujë dhe i cili është mbi nivelin e ujit në kohën e zbaticës më të madhe.

2. Me përjashtim siç parashikohet në paragrafin 3, deti territorial, zona e zgjatur, zona ekonomike ekskluzive dhe shelfi kontinental i një ishulli përcaktohen në përputhje me parashikimet e kësaj konvente të zbatueshëm si dhe për pjesën tjetër të territorit.

3. Shkëmbinjtë, të cilët nuk mund të përballojnë banime njerëzore ose jetë ekonomike në pronat e tyre nuk do të kenë zona ekonomike ekskluzive ose shelf kontinental.

Nga ana gjeografike

Është vërtetuar se Ishulli i Othonit është ishull i banuar.

Çështja VII.

Procedura e ndjekur për realizimin e marrëveshjes

Takimi i parë në Athinë 7 prill 2008

U diskutua ne parim për përmbajtjen e marrëveshjes

Baza ligjore: - unclos montego bay 1982 ligji i detit

Jemi prezantuar me hartat shqiptare.

ku ishte hedhur vija bazë.

Greket paraqiten direkt vijën ndarëse.

Nuk ramë dakord.

Ka vazhduar korrespondenca midis dy ministrive të jashtme për vërejtjet dhe sqarimet.

Takimi i dytë në Tiranë.

U ra dakord për sistemin wgs dhe koordinatat

Takimi tretë në Tiranë.

U miratua teksti i plotë i marrëveshjes.

Miratimi i marrëveshjes (27 mars 2009).

Çështja VIII

A ka pasur më parë kufij detarë ndërmjet dy vendeve?

Shqipëria dhe Greqia si dy vende fqinje bregdetare nuk kanë përcaktuar më parë kufijtë detarë ndërmjet tyre. Protokolli i Firences i 26 korrikut 1926 përcakton vetëm kufirin tokësor.

Negocimi dhe nënshkrimi i marrëveshjes me Greqinë është baza e vetme juridike që mundëson përcaktimin e vijës ndarëse apo me termin e përgjithshëm përcaktimin e kufirit detar ndërmjet dy vendeve.

Dekreti nr. 3321, date 1.9.1961 “Mbi ujërat territoriale dhe ujërat e brendshme të Republikës Popullore të Shqipërisë” përcakton se kufiri i jashtëm i ujërave territoriale të Republikës Popullore të Shqipërisë në ngushticat e Korfuzit shtrihet gjer në vijën që përshkon mesin e ngushticave”.

Dekreti nr. 4650, datë 9.3.1970 “Mbi kufirin e Republikës Popullore të Shqipërisë” përcakton: “Ujërat territoriale të Republikës Popullore të Shqipërisë shtrihen gjatë gjithë bregdetit të saj, në një gjerësi prej 12 miljesh detare (22.224 m), duke filluar nga vija e drejtë që shkon nga derdhja në det e lumit të Bunës, nëpër Kepin e Muzhit (Rodonit), të Pallës së Durrësit, të Lagit (kalasë së Turrës), të Semanit, bregut të ishullit të Sazanit dhe gjer në mes të ngushticës së kanalit të Korfuzit.

Ministria e Mbrojtjes është e sigurt në transparencën e saj për nënshkrimin e marrëveshjes me Greqinë.

Epo kjo eshte transparence! Duhet te dale nje gazetar (qe i lumte pushka/pena) qe te nxjerre lajmin ne publik qe ta marre vesh populli. Dhe, edhe pse e beri publik lajmin, vetem tani qe filloi te ndergjegjesohej klasa politike, qe e coi ceshtjen ne Kushtetuese, dhe qe opinioni ka marre vesh lajmin mire, plus me shpjegimet e eksperteve te tjere qe kane folur publikisht; vetem tani na del ministria e mbrojtjes se bythes! Na bejne dhe deklarata, qafleshet e shtazes; gjeneralet 30 vjecare te atij qobririt.

Ushtria antikombetare...

Zgjohu shqiptar nga gjumi!!!

Hiq pjesen e fundit, ku tradheton shpirtin debatikas smiley jam dakort me ty.

Kete kam menduar edhe ne plot raste te tjera. Ka nje deficit komunikimi nga ana e istitucioneve. Nuk e di nese kjo vjen nga mungesa e profesionalizmit, arroganca tipike shqiptare (i di une ato pune, ti s'ke pse ngaterrohesh) apo fakti qe mediat kryesore jane ne dore te Edi Rames.

Le te jene mediat ne dore te kujtdo... ne dac te Saliut ne dac te Edit... nuk ka rendesi fare! Nese nje gazetar therret te dyja palet ne nje debat publik televiziv, ai qe nuk paraqitet, (te pakten, te paaaaakten per gjera te kesaj rendesie qe mund te te ike dhe koka) ka frike, dicka fsheh dhe ben cmos qe te mos behet publike!

Qeveria qe nga marsi kishte kohe te pergatiste edhe nje dosje me dokumentacion fallco e deri me sot te ishte gati, te dilte e t'i hidhte hi syve shqiptareve sa t'i donte kokrra e qejfit. Perkundrazi, jane thirrur parreshtur te shpjegohen neper emisione, dhe nuk e kane bere. Pra, duan te mashtrojne publikun, popullin, dhe ta mbajne sa me shume ne erresire per kete makabritet dhe tradheti kombetare. E cfare kane bere deri tani? Intervista 100 sekondeshe! Perballi me emisione nga minimumi 2 ore, nga gjithe ata artikuj, gjithe ato prova e studime qe paraqiten nga perfaqesuesit e ndergjegjesimit te popullit per shitjen e territorit kombetar, per shitjen e atdheut.

E ca prisni me kur minister i mbrojtjes eshte Imami...rob pa dinjitet qe car si ka bere Birrisha dhe prap i shkon prapa. Detin na e mori Greqia? Pak na ka marre, me shume le te na marre se me keto vemje qe kemi ne krye si Berisha and CO keshtu e meritojme.

http://newsimg.bbc.co.uk/media/images/45418000/gif/_45418380__45203988_nabucco2_gas_map466.gif

Me sa c'duket arsyeja pse po nxitohet kaq shume qeveria mund te jete kalimi i tubave te naftes te planit Rus te kompanise Gas Prom dhe asaj Italiane ENI  qe quhet "south stream". Po ta veni re tubat do te kalojne fare ngjitur me kufirin shqipetar. Gjithashtu eshte interesante se si Maqedonia dhe Shqieria jane anashkaluar, megjithese permes tyre do te ishte rruga me e shkurter per ne Itali.

Rruga me e shkurter sido qe te ishte, vetem nga Greqia nuk do kish kaluar.

Varne - Manastir - Vlore - Lecce, ose Otranto. As nuk i bie fare afer Greqise.

O bacchus, me gjithe keto prapaskena e Gazetes Shqiptare e Anila Bashes.

Po ti me te vertete kujton se pas mijra km tubacione, ky projekt do te influencohej sadopak nga marreveshja Shqiperi-Greqi per caktimin e kufirit detar? Car do te thote kjo harta qe ke sjell?

Ja nuk u zgjodh ceshtja e kufirit detar. Kujton ti sferat e larta ku merren keto vendime, me gjithe miliardat qe levizin ne kete mes, do te ndalohen minimalisht, sepse Tirana nuk ra dakort me Athinen? Problem ta ulin paksa poshte ate linjen blu. Pfff nje bezdi e parendesishme.

Mjaft me keto mellagomanite shqiptare.

P.S.

Gjithashtu eshte interesante se si Maqedonia dhe Shqieria jane anashkaluar, megjithese permes tyre do te ishte rruga me e shkurter per ne Itali.

E vetmja gje interesante ketu eshte, çudia jote. Shqiperia, hiq  gjithe problemet e nje shteti qe s'ka stabilitetin e Greqise, nuk eshte taman shtet "mik" i Rusise.

 

Po mir mer Hunter  ku e kane hallin keta qe po duan ta miratojne kete ndryhim kufijesh kaq shpejt. Neqoftese kjo marreveshje ka kaq kohe qe eshte lene me nje ane, perse me kaq nxitim tani. Perse nuk nxjerrin hartat qe te mos rrijme ne e te meremi me prapaskena sic thua ti. Kjo mban ere dhe une hodha ne hipoteze qe mund edhe s'mund te jete e verte, por qe duke ditur se nga kush perfaqesohemi, nuk duhet te habitesh fare.

Ps: Une e marr vesh shume mire perse Shqiperia eshte anashkaluar,  thjesht desha te hapja nje diskutim.

 

meqe ekziston nje projekt naftesjellesi atehere nje marreveshje e tille quhet e justifikuar??? per se biseda devijon nga braktisja e interesave kombetare tek fokusimi i interesave te pastra ekonomike?! dua te them, te heqesh dore se paku nga pretendimet e ligjshme mbi nje siperfaqe te madhe ujore do te thote te heqesh dore edhe nga interesa ekonomike qe lidhen me peshkimin, me turizmin, me shfrytezimin e nendetit etj. eshte normale te te linde pyetja se sa lehte u arrit nje marreveshje e tille (historike per grupin negociator!!!!!), kur vende si Sllovenia dhe Kroacia diskutojne praktikisht prej vitesh per probleme te ngjashme. e shembuj te tille ka plote. pastaj sa e rendesishme eshte per kete diskutim kush e zbuloi i pari skandalin ?! (lexo A.Basha dhe Gazeta shqiptare!!!!)

me pak fjale: KETU KA TRADHETI BURRA!!!!!! smiley

Ceshtja e ndarjeve te kufijve detare me Greqine, ishte tema e emisionit Zone e Ndaluar, sonte ne Vizon+.

Ritransmetohet diten e shtune ne oren 18:00.

Mua m'u duk mjaft interesant.

Për të komentuar tek Peshku pa ujë, ju duhet të identifikoheni ose të regjistroheni (regjistrimi është falas).