Rilindasit dhe Ali pasha

Në përgjithësi, rilindasit shqiptarë, qoftë arbëreshë të Italisë së jugut, qoftë përfaqësues të kolonive të ndryshme të kryeqyteteve evropiane e ballkanike, qoftë pjesëtarë të administratës dhe elitës së Turqisë, ishin iluministë dhe Evropën e përparuar e shihnin si ideal të vetëm për kombin dhe shtetin e ardhshëm shqiptar.

Kjo vetiu i bënte të ishin entuziastë për figurat më të ndriçuara të Renesansës e të Iluminizmit, të Revolucionit Frëng, filozofëve dhe ideologëve të Kohës së re. Sikurse kuptohet lehtë, përfytyrimet dhe vlerësimin për Aliun ata i morën në radhë të parë nga vepra e Pukëvilit, ajo e Liikut dhe disa bashkëkohësve të tjerë evropianë, që arritën ta njohin mirë pashain e Janinës.

Bie në sy veçanërisht, qëndrimi i qartë e i prerë i Sami Frashërit në artikullin e tij për Aliun te Enciklopedia Turke (Botuar te libri: Sami Frashëri, Personalitete shqiptare në Kâmûs al-a'làm, Shkup 2002). Pasi përmend faktet kryesore të jetës së tij ashtu siç i gjejmë te Pukëvili, kryeideologu i Rilindjes sonë kombëtare vjen në këto përfundime: "Ali Pasha megjithëse ishte njeri analfabet dhe pa shkollë, ka qenë shumë i zgjuar dhe i zoti.

Në vendet që ka qeverisur, ai ka siguruar qetësinë, ka përmirësuar rrugët dhe ka ndërtuar shumë fortesa, ura dhe godina të mëdha e të forta. Por ka qenë deri në gradën e fundit keqbërës, i egër, gjakpirës dhe intrigant, në sytë e tij bëheshin tortura të tmerrshme e të shumëllojshme, nga të cilat kënaqej duke i parë.

Sa i rritej forca, pushteti dhe pasuria, aq i shtoheshin dredhitë dhe intrigat dhe shumë njerëz i fuste në dorë me mënyra djallëzore madje dhe i zhdukte. Shumë herë bënte që të vritej vëllai me vëllanë dhe pastaj atë që mbetej gjallë e dënonte me vdekje. E tillë ka qenë ngjarja e kardhiqiotëve.

Kudo që gjendej në Shqipëri një familje e parë, me influencë dhe e denjë, Ali Pasha nuk mund ta duronte, prandaj niste dhe zhdukte pjesëtarët e saj, ose e dëbonte familjen haptas, apo me dredhi dhe intriga.

Ata që mbeteshin, për të shpëtuar nderin dhe jetën e tyre, shtrëngoheshin ta linin vendin dhe iknin në vende të largëta. Popullsia e vobekët nga keqbërjet e ndryshme e sidomos nga punët angari, nuk mund të ngrinte kokën. Vajzat dhe gratë e bukura, duke e quajtur bukurinë e tyre një faj të madh dhe shkaktare të fatkeqësisë, qenë shtrënguar të fshiheshin..."

Nuk mund të thuhet se Sami Frashëri i shkroi këto radhë që të konformohej disi me politikën dhe historinë zyrtare të Perandorisë osmane. Nga njëra anë, duket qartë në gjithë artikullin qëndrimi i tij i iluminuar kur gjykon për shtetin, për burrin e shtetit dhe virtytet që duhet të ketë ky ndaj popullit që udhëheq; të kundërtat gjen tek Aliu, ndaj dhe penelatat janë të forta, pak a shumë siç i ndeshim te Pukëvili.

Nga ana tjetër, nuk mund të mendohet kurrsesi se ka patur droje në të shkruar ky frashërlli që në veprën e tij "Shqipëria çka qenë ç'është e ç'do dë bënetë" e paraqiti Perandorinë osmane si një karabina të mbaruar e cila duhet të shpërbëhej një orë e më parë e shqiptarët të përfitonin prej kësaj.

Aq më pak, mund të pritet droje te një përfaqësues tjetër i rëndësishëm i Rilindjes kombëtare, për një kohë edhe guvernator i Libanit në shërbim të Perandorisë, Pashko Vasa.

Tek flet për Kara Mahmutin e Shkodrës dhe Ali pashën, ai shënon: "Njëri sundonte mbi Shqipërinë e Sipërme dhe tjetri mbi të Poshtmen, me pak ndryshim si feudalët e mëdhenj të mesjetës. Që të dy ditën të bashkonin elementin mysliman dhe elementin e krishterë në të njëjtën ide patriotike dhe në të njëjtin vrull për lavdi ushtarake...

Por rivaliteti që ishte shfaqur midis tyre ua hëngri kokën më në fund, ata ishin bërë tiranë, qeverisnin vendin me një despotizëm të tepruar dhe populli i braktisi në dënimin që u dha sulltani".

(Pashko Vasa, Vepra Letrare 1, Tiranë 1987, fq.95-96).
Një tjetër frashërlli dhe përfaqësues i kombëtarizmës, Mehdi Frashëri vjen në këtë përfundim te "Një studim kritik për vrasjen e Ali Pashës": "...Një nga këto fuqi jashtëqëndrore ishte edhe ajo e Ali Pashës.

Ky faqeza thoshte se ishte Asllani i Dovletit, por në realitet mpronte me qëllim që të çdukte fuqitë lokale të Toskërisë dhe, si të mbetej i vetëm, kur t'i vinte rasti, kundrejt Turqisë deklaronte indipendencën e tij, si një satrap që përfiton nga rasti dhe jo si një burrë-shteti që ka për qëllim ringjalljen e Kombit të tij, nën kryesinë e tij" (te Walsh, R., Koka e Ali Pashë Tepelenës dhe rrethanat e vrasjes, Tiranë 1934.).

Për njerëz që e kanë vënë si qëllim të jetës së tyre ngritjen në këmbë të kombit është e natyrshme që shembulli i Aliut nuk entuziazmon: satrap që përfiton nga rasti dhe jo një burrë-shteti që ka për qëllim ringjalljen e Kombit - ja një përkufizim që është e vështirë ta lëvizësh.

Ali pasha nuk përfaqësoi ose nxiti idealin kombëtar - përveçse ndoshta në fund të jetës, kur e gjeti veten ngushtë dhe Porta kishte kthyer armët kundër tij. E pra duke mbajtur parasysh të gjitha këto, ai nuk mund të ishte ideal prapavajtës i rilindasve tanë, një shembull që provonte aftësinë e shqiptarëve për t'u vetëqeverisur; ndryshe ndodhi me Skënderbeun, në të vërtetë e vetmja figurë politike nga e kaluara që mund t'i shërbente zgjimit dhe bashkimit të shqiptarëve.

Mirëpo nuk është gjithkund kështu. Për çudi ndeshim një gjykim krejt të kundërt te një tjetër kampion i kombëtarizmës, Faik Konica, sikurse në artikullin e tij "Ali Pasha i Tepelenit": "Shqiptarët u ngjallnë, u bashkuan, u ndjenë një komb nën sundim të tij... Shihet sheshit se mendimi i tij qe çlirimi i Shqipërisë... Provat gjenden me qindra në jetë të Ali pashës...

Princi i Meternikut, kancelari i athershëm i Perandorisë austriake shkruan në kujtimet e tij: ‹Ali pasha më dërgoi më 3 mars 1822 një njeri të besës me një letër... për të bërë një konstitucion për Shqipërinë›..." (Albania 1902, shih Vepra, Tiranë 1993):
Më 3 mars Aliu nuk jetonte më, vetëm koka e tij rrinte e ekspozuar prej 23 shkurtit në hyrje të Portës perandorake.

Letra e Aliut për princin e Meternikut dëshmon edhe një herë që të vetmet shprehje të kombëtarizmës ose për një Shqipëri të pavarur (më saktë për një Shqipëri-Greqi të pavarur) ai i lëshoi kur humbi çdo përkrahje nga Stambolli dhe kishin ardhur t'i merrnin kokën.

Këto fakte prapëseprapë nuk e pengojnë Konicën të vijë në përfundimin: "është turp të ndodhen njerëz të lindur shqiptarë që përpiqen të pakësojnë fytyrat që i dhanë shkëlqim Shqipërisë... Por kur mendohemi se çfarë shqiptarë janë ata që duan të mbulojnë me këlbaza emrin e luanit që i vuri sëpatën Turqisë, shpejt ngushëllohemi".

Mjetet me të cilat operon Konica në këtë artikull propagandistik janë ato të propagandës. Thotë p.sh.: "Njerëz si lord Bajroni, si admirali Nelson, si mbreti Gustav-Adolf i Suedisë e kishin për nder të piqeshin me të" - mirëpo dihet fare mirë se për t'u pjekur vetëm Bajroni u poq me të, kurse simpatitë që mund të kenë shprehur dy të tjerët, ndryshojnë nga takime reale që kurrë nuk ndodhën.

Mendoj se çelësi që shpjegon admirimin e Ali pashës nga Konica, ky europian kaq i kultivuar, vetë armik i dhunës e i gjakderdhjeve mes shqiptarëve, gjendet te prejardhja e tij: e ëma e Aliut, Hankoja, ka qenë nga dera e bejlerëve të Konicës.

Shkruan ai vetë te "Autobiografi e Faik Konicës" (1922, Vepra, f. 5-7): "Shtëpia nga e cila lindi Faik Konica është jo vetëm një nga më të vjetrat e Shqipërisë dhe të Epirit, po dhe një nga më të nderuarat për të shkuarën e saj të pastër.

Duke qenë se e ëma e Ali Pashë Tepelenës ishte prej kësaj familjeje, të gjithë biografët inglizë, frëngj dhe grekë patnë rastin të flasin për derën e Bejlerëve të vjetër të Konicës dhe të gjithë me një zë e mburrin." Në vijim mësojmë se stërgjyshi i Faikut, Sulejmani e ka patur hallë Hankon, të ëmën e Aliut.

Në këtë pikë mund të themi se Faik Konica ngjan me jo pak shqiptarë që mburren për të parët e tyre fisnikë, pavarësisht ç'mund të kenë bërë këta të parë.

Nuk mund të thuhet se Faiku ka qenë i vetëm në admirimin e tij për Aliun; vlerësim pozitiv gjejmë edhe më parë p.sh. te Dora d`Istria ("Kombësia shqiptare sipas këngëve popullore", artikull në Revue des deux mondes, 1866), ku autorja e quan një burrë shteti të krahasueshëm me burra të tjerë shteti europianë.

Studiuesja Nathalie Clayer në veprën e saj "Fillimet e nacionalizmit shqiptar" (aktualisht në shtyp) vëren: "Fabrikimi i "panteonit kombëtar", filluar shumë më parë se 1896-a, përmblidhte personazhe të tilla si Aleksandri i Madh, Pirroja, Bushatllinjtë dhe Ali pashë Tepelena..."

Edhe pse ndër rilindasit admiruesit e pashait të Janinës, si njeri me aftësi të jashtëzakonshme që u përpoq për një shtet të mëvetshëm shqiptar, janë një pakicë, në tërësi mund të thuhet se deri në Luftën e dytë botërore, për këtë figurë mbijetuan dy lloj vlerësimesh herë-herë diametralisht të kundërta.

Sido të ishte, librat e Pukëvilit, biografit kryesor të tij, asnjëherë nuk u vunë në diskutim.

78 Komente

"bëheshin tortura të tmerrshme e të shumëllojshme, nga të cilat kënaqej duke i parë."

sa manipulues shkrimi, po si mund te reagonte  pasi i perdhunuan  njeriun me te afert...? duhen patur parasysh edhe koherat ne te cilat jetoi

nuk e kuptoj pse disa  e analizojne kete figure sikur te kete jetuar ne shekullin e 21!!!!

Ve bast qe s'ke lexuar asnje liber mbi Aliun, dhe as e ke idene fare mbi c'fare behet fjale kur flitet per krimet e Ali Pashes, ... as ti e as komentuesi me poshte.  Sa per te pas nje ide te vogel Aliun mund ta gjykosh me mentalitetin e cdo shekulli prape ka per te ngel ashtu sic e shikonin bashkohesit e tij , ai qe edhe ishte, nje nga kriminelet me te medhenj e me te degjeneruar qe ka pare njerezimi, nje njeri qe vrau gruan e vet, mamane e femijeve te tij vetem se i vuri fjalet Suljote dhe meshire bashke ne nje fjali, njeri qe perdhunoi gruan e djalit te tij, njeriu qe djalin tjeter te tij Thanas Vajon e kishte edhe te dashur ... etj etj .

e ke gabim gjergj', mos vi bast kot

kam lexuar

 

Flo me duket e pamundur qe te kesh lexuar, por nqs eshte e vertete qe ke lexuar ndonje gje , a mund te me thuash psh. per cfare e ke fjalen S. Frasheri kur thote qe Aliu vinte vellain te vriste vellain  ??

cili gjergj' je ti mor bir? smiley

"bëheshin tortura të tmerrshme e të shumëllojshme, nga të cilat kënaqej duke i parë."

sa manipulues shkrimi, po si mund te reagonte  pasi i perdhunuan  njeriun me te afert...? duhen patur parasysh edhe koherat ne te cilat jetoi

 

 

 

___________________________________________________

 

Jam gjergji  qe te ndihmon te mos behesh qesharak.  smiley :wink:

rrofsh ti qe mendon per mua e nuk me le te behem qesharakE

o "gjergj" a ja kishin thene Pukevili dhe te tjere, kete gjene e tortures Aliut, qe te kishte parasysh pak te drejtat e njeriut si edhe humanizmin, ne hakmarrje. Si pershembell Napoleoni ishte shum kalorsiak dhe nuk perdorte torturat ne Bastije, por vetem gijotinen pasi ishte me komode...... ha.

Ate shprehjen qe perdorej deri sot; " do te te rjep lekuren" mos valle vinte prej "humanizmit" bizantin, osman apo ballkanik.

Habitesh ti per Aliun ne 1800-ten ndersa te tilla makabritete i perdorte edhe Hoxha pas 150 vjetesh, vetem me te voglin ndryshim, qe ai kenaqej e ferkonte duart nga vila e tij, por ankthi per vrasjen ose torturen i ka trembur njelloj njerzit si dikur edhe ketej afer viteve tona.

Une habitem vetem pse njerez qe dijne shume pak mbi Ali Pashen, fillojne e komentojne me shume lehtesi dhe me pa te drejte fjalet e autorit te teksit, qe jane te sakta.  

Sa per torturen, nuk eshte thjesht problemi se njerezit torturoheshin ne menyra nga me kafsheroret, Aliu ne fakt ishte edhe shume pervers, i torturonte njerezit ne sy te te afermeve dhe vete kenaqej duke pare reagimet e te afermeve te tyre . Enver Hoxha Hitleri etj te gjithe e pranojme se kane qene diktatore kriminele, po ashtu duhet pranuar si i tille edhe Aliu, qe ka qene edhe me keq se keta te dy.

gjergj, ti nuk po din me i luftu turqit smiley

Din, din, po nuk po don m'duket! smiley

Apo o' Gjini ai qe ishte i cike "reluctant" me luftu me turqit? smiley

Hi flo! smiley

Din Gjergji me luftue Turqit, e me ba plot gjana te tjera te mira dhe te dobishme, por tani duhet qe edhe Turqit/Turkeshat ti plotesojne dy tre kritere. Po i plotesove te lufton Gjergji pastaj sa here te duash. 

Ne vazhde te komentit siper, thuhet qe Aliu kishte dyshimet e veta edhe per marrveshjen e Kiotos dhe nuk ka bere aq sa duhet per asimilimin klorofilian ne pashallekun e Janines. Xhinghis Khani piramidat me koka te prera i ka bere thjesht per arsye estetike dhe "landscaping", ndersa ndertuesit e piramidave te verteta ne Egjipt thuhet qe kane patur mjeke psikiater te shkolles frojdiane per te lehtesuar problemet e nenndergjegjeve te sklleverve shkaktuar nga pozicionimi i piramidave.

Për çudi ndeshim një gjykim krejt të kundërt te një tjetër kampion i kombëtarizmës, Faik Konica

Cuditet Klosi. Nejse, e drejte e tija. E drejta per tu cuditur eshte nder te drejtat themelore te njeiut, gur themeli i demokracise.

Ngaqe qendrimet zyrtare dhe jo zyrtare ndaj Aliut kane qene goxha objektive, eshte shume e veshtire te shtosh ose revizionosh dicka pas tyre. Mbetet per tu lavderuar sjellja e pasazheve mbi Aliun nga autore te ndryshem prej Klosit; nderkaq sintezen per raportet e Aliut me kohen dhe me ngushtesisht, me ceshtjen kombetare, e kane bere koka shume me te medha se ajo e Klosit dhe duhet nje guxim i cmendur per te shkruar qofte edhe nje rresht me metimin se po thua nje gje te re ose me te mencur se ata. Klosi mund te vazhdoje me stilin nje fjali - nje paragraf, po kjo nuk i ben automatikisht me me peshe fjalet e tij.

 Mbetet per tu lavderuar sjellja e pasazheve mbi Aliun nga autore te ndryshem prej Klosit;....Me pak fjale edhe une kete do vecoja nga e gjithe ligjerata me konkluze e Klosit por edhe ndryshe nga heret e tjera tonet me te zbutura dhe perfundimet jo ne  "Instance te Fundit" . Me mire per te ndoshta edhe per ne qe e lexojme !!!!!!!

Nuk eshte ndonje zgjuarsi e madhe ne kohe MIZOTISH te dallosh Despote MIZORE ne krye te puneve , Pashalleqeve , Shteteve apo Perandorive . Ndoshta gjeja me e pavlere dhe me e parendesishme  . Kush nuk eshte mizor , Napoloni ???????

Por edhe ketu ndjek nje linje argumentimi te tille ku Konicen e nxjerr se flet pasi eshte ne "Linje"  jo si mendimtar e analist  , ndersa te tjeret ....?

Me e rendesishme eshte qe z. Klosi te "shihte e te lexonte " ne kete Liber  per ate qe intereson me shume ne Jeten dhe Vepren e Tij .

 a - Si NJESHI  i "Veprimtarise se Shkeputjes nga Perandoria Turke " dhe formimit te shtetteve te Pavarura prej saj ne Rajonin e Ballkanit ?

b- Si njeshi i frymnezimit , mbeshtetjes dhe nxitjes se luftrave per Pavaresi se pari te SHTETIT te SOTEM Grek ?

c - A nuk u ndoqen ne periudhen me te aferme pas renies se tij , rruget qe sollen ne teatrin e Luftes ne Ballkan nje varg Luftimesh dhe krijimin e Shteteteve te Pavarura , plotesisht te Frymezuara prej Pashallekut te Janinies ?

 

Jemi ne faze "demontimesh", Idris. Pasi "i lame hesapet" me Skenderbeun, natyrisht qe do vinte Aliu. Pyetja ime: Pas Aliut dhe "beses shqiptare", kush dhe cfare tjeter e ka rradhen?

Pashe diku ketu te Peshku, tani afer - s'ka shume, qe dikush e quante Avni Rustemin nje frikacak ordiner te kurrfarte. Pyetja tjeter ime eshte: a ndodh ky proces vetperqeshje dhe vet-thjeshtimi matematik ne ndonje komb tjeter sic ndodh tek ne? I thosha edhe PF-se nje dite: kur do e kuptojme qe 10/5 eshte me e mire se 2/1, dhe se fakti qe ato jane baraz me 2 nuk eshte asfare i rendesishem?

Idris,

shikoji keto shenime :

 

Kliko me poshte. Kete liber dmth , Homoseksuali, Ali Pashë Tepelena, e ka botuar pederasti Fahri Balliu. Do qe ta ashpersoj pak gjuhen une, meqe ca vemje ketu po merren me Klosin dhe jo me ate qe thote Klosi ?

Klik ketu me poshte :
GAZ. ''PANORAMA

 

Titulli: Fjalor i udhëheqësve shtetërorë homoseksualë ose biseksualë
Autori: Didier Godard
Përktheu & redaktoi: Persida Asllani
Botoi: Shtëpia botuese “55”
Faqe: 272
Çmimi: 800 lekë

>Ja si punojne ca me historine : >

...Një libër, ku flitet për Ali Pashë Tepelenën. Jo më për bëmat e tij, jo më për historinë, luftërat, jetën... Një libër krejt ndryshe, ku studiuesit edhe mund ta kundërshtojnë. Flitet për homoseksualitetin e tij...>>

gjergj, mos vej baste.

mos u beni trima mbrapa tastjerash!

fartiut i ka henger qe qekur Koth.... Biles mund edhe t'ja kene kruahtur . Nuk heq kontra smiley

Ama jepi nje cike ngrohtesi Klosit sepse ndryshe nga heret e tjera ku me te drejte Emi ka kape thelbin e ketij "troku" ose me mire "revani te cberjes" , pra Klosi kesaj radhe ka ardhe me shale te mbyllura jo me kurriz fare po fare ama te perkulur si Fariu !!!

Jane  gjenij te kohes se re , po i gjajne atij dok te kafsheve qe e nxirrte lopen me "ngatrim zoresh" pasi Fariu dhe Klosi shpesh nuk dallohen kur i ngre bishtin Lopes per ti  pare e lexuar nga goja !!!!

Qe Aliu ka qene i njohur ne tere boten nuk ka dyshime.

Kam pare nje film me Aliun, ku  Zairist ( ne Afrike)  therrisnin "Ali , Ali ".

Napoleon Bonaparti nuk ishte asgje kunder Aliut.

Bonaparti zoteronte dy kodra, e nje  gjysem mali, ndersa Aliu gjithe Europen.

Edhe une bashkohem me shumicen " Ali , Ali"

 

Pash Zotin, cfare eshte e supozume kjo me qene? Shaka? N'qofte e tille, i bi me qen shaka kineze.

Ja lexo ktu psh, Lum; "Krimet e famshme". Nga Dyma (ati). Anglisht eshte, po ti beje kabull.

Dmth, edhe "krimet", po edhe "te famshme" (celebrated).

Ok, meqe injoranca ka aritur deri atje sa te krahasohet Ali Pasha me Skenderbeun po marr mundimin te perkthej  dy ngjarje nga jeta e perditshme e Aliut. Jane dy ngjarje te zakonshme dhe libri eshte i mbushur nga fillimi ne fund me episode te tilla qe tregojne karakterin kriminal e te pabese te Aliut. Perkthimi eshte i shpejte dhe ndoshta jo i perkryer por esenca  e asaj qe ka dashur te jape autori nuk eshte prekur.

Ibrahim Mansur Efendi - "Memories sur la Grece et l'Albanie".

(Eshte i plote ne Google Books)

Faqe 166

 

Aliu kishte nje tiger ose me mire nje leopard shume te madh, te mbyllur ne nje kafaz te vendosur mbi nje karroce me kater rrota. .. Ai i denonte njerezit dhe i vendoste lakuriq ne kafaz me tigrin te cilin e linin pa ngrene me pare. Diten e ekzekucionit karroca cohej ne mes te pallatit dhe atje njerezit e pashait eksitonin kafshen me shkopinj dhe talleshin me te pafatin qe futej brenda me te. Ne janar te 1819, tigri me pak i eger se Ali pasha, nuk desh qe ti bente keq atij te cilin duhej te vriste. Me kot Shqiptaret e qellonin me shkopinj, ai i thyente shkopinjte si te ishin kallema. Atehere keta njerez te eger shponin dhe qellonin te pafatin per ta detyruar te sulmonte tigrin. Ai i lutej zotit ne nje cep te kafazit dhe duke anuar koken filloji t'ju lutej te pafytyreve qe e qellonin , mos ta perkeqesonin me shume tmerrin ne te cilen ndodhej. Duke pare me ne fund se lutjet e tij ishin te kota atehere thiri: "Zoti dhe Profeti qofshin deshmimtare, gjaku im rrente mbi kokat tuaja" dhe u hodh mbi tigrin qe ishte kthyer dhe kafshonte shkopinjte e Shqiptareve, dukej sikur ai po e mbronte shokun e tij te vuajtjes nga goditjet e tyre. Tigri i befasuar nga sulmi u kthye dhe i dha te pafatit vetem nje goditje ne menyren e maceve me putren e tij. Burri ra pertoke. Ali pasha pasi mesoi per sjellje e tigrit te tij urdheroi qe te lidhnin kuajte te  karroca dhe ta shetisnin ate neper qyetet me tigrin dhe burrin brenda. Cdo gje ishte e kote, kafsha ishte me zemergjere sesa perbindshat me fytyre njeriu. Me ne fund te gjithe u kthyen ne pallat dhe tirani urdheroi ti thuhej burrit se do e falte. Pasi doli nga kafazi duke ju falur zotit per shpetimin e tij njerzit e tiranit i bene te ditur se kishin urdher qe ti prisnin koken, gje qe bene menjehere. ... Isha vete deshmimtar i kesaj ngjarje te tmershme.

 

faqe 170

Ali pasha vrau nje pjese te madhe te personazheve te shquar Shqiptare te kohes . Ai i merte femijet e tyre, vajza dhe djem, mbushte sarejet e tij me ta dhe i perdonte per kenaqesite e tij te ndyra. Haremet e tij ishin cifte, njeri per vajzat dhe tjetri per djemte. Kur keta djem arrinin fundin e adoleshences (18 vjec) dilnin nga harremi dhe kariera e tyre mund te ishte e ndritur ose me mundime, sipas deshires se pashait. ....

... Ali pasha pasi vrau nje nga bejte kryesor te Shqiperise u be padron i femijeve te tij, nje vajze dhe tre djem. Dy te medhenjte pasi u rriten dhe dolen nga harremi u bene ushtarake dhe pas disa sukeseve, Aliu i vendosi si komandante, njerin ne nje fortese ne Sul, dhe tjetrin ne Margariti. I treti kur arriti moshen 18 vjecare  u thir nga Aliu dhe ju premtuan nje karriere e ndritur dhe shperblim imadh, nqs i vriste vellezerit.

Ai pranoi dhe u nis ne fillim ne Sul ku vellai i madh qe i beri nje feste dhe e priti me te gjitha te mirat. Pasi ndenji disa dite, vellai i vogel e vrau  naten ne gjume me dy goditje thike ne zemer dhe menjehere ju drejtua forteses se vellait te dyte (para se lajmi i vrasjes te perhapej)  i cili e priti njesoj me te gjitha te mirat. Vellai i dyte u vra menjehere gjate perqafime nga frika se mos lajmi i vrasjes te te parit do te arrinte ne Margariti. Njerezit e pranishem aty e kapen dhe e derguan menjehere tek pashai per tu gjykuar dhe krimineli i cili me gezim priste te merrte shperblimin e premtuar, u vra sapo arriti ne Janine me urdher te Aliut ndersa motra e tij u mbyt naten ne liqen.

 

 

injoranca ka aritur deri atje sa te krahasohet Ali Pasha me Skenderbeun

i ka krahasuar kush? ku? kur? nje titull libri, artikulli, nje citim te vetem, do t'a marr te mirqene, nuk do e verifikoj fare, vetem nje titull permend; ne mos pac nje titull, permend autorin qe e ka thene, qe t'ja heq vizen (autorit) se s'e paskerkam ditur. dhe per kete do te falenderoj.

S'besoj te kete liber te tille, e kam fjalen per nje teme tjeter, ketu tek Peshku. 

Si u shpreh Aliu kur i thanen " O Ali po shkaterron nj popull me keto sjelljet tuaja ".

E Aliu nga maja e kalit  " e rendesishme eshte se do flasin per Aliun ne telegiornale".

NJE person qe zduhet ti permendet as emri ne historine shqiptare ,thjesht per krimet qe ka bere .... O njerez mose beni krahasime me te madhin KASTRIOT.

Me vjen cudi qe Gjergji na jep skena nga egzekutimi i nje njeriu qe nuk e dime ishte i pafajeshem apo jo.Cudi qe sipas Gjergjit keto kane ndodhur vetem ne mes te shqiptareve, dhe jo ne Europe kur vlonte gijotina dhe 200 mije koka francezesh u prene se bashku me to edhe koka e te shquarit Lavuazje.

Ndoshta qe te quhej i mire Ali Pasha duhej te lejonte martesat e homoseksualeve te hiqte denimin me vdekje,te lejonte grate te votonin, te bente zgjedhje te lira shumepartiake dhe te tjera gjera qe jane bere vetem ne shekullin e 20.

Aliu duke e pare me kontekstin e kohes nuk ka bere as me shume dhe as me pak se te tjeret.Suliotet qe luftonin me Aliun nuk kane qene me zemermire se ai,po keshtu edhe kretasit qe edhe sot nuk jane zbutur akoma megjithese kane nja 30 vjet ne BE.

Krahasimi i Aliut me Kastriotin eshte qesharak sepse te dy kane jetuar ne kohe te ndryshme dhe kane pasur qellime te ndryshme.

Aliu per kohen e vet ka qene nje tiran por nuk ka qene as me shume dhe as me pak se Cari i Rusise,Napoleoni apo Bismarku i Gjermanise.Keshtuqe komenti i Gjergjit eshte nje perpjekje qesharake per te ulur Aliun.Aliun e respekton edhe Greqia dhe nuk eshte keq qe ta respektoje edhe Shqiperia sepse kjo e fundit ka nevoje per heronj.Greqia ka heronjte e vet qe jane 80% shqiptarofoles por nuk rri dhe ju numuron krimet qe kane bere gjate luftrave.Pak krime kane bere Bocari,Karaiskaqi apo Xhavella???Jo edhe ata kane bere krime, por greket nuk jane aq budallenj qe te ankohen perse Bocari nuk lejoi pluralizmin politik ,sic po ben Klosi dhe te tjere dishepuj te Kapllan Resulit.Jam i sigurte qe po te ishin heronj te Shqiperise edhe keta do te pergojoheshim nga komentuesit e mesiperm te Resulovicit.

Aliu beri nje pashallek qe ishte vatra e luftes per indipendence te Greqise.Ai luftoi me suliotet per ne fund beri aleance me ta.Perse nuk permendet kjo nga Gjergji?Edhe Karaiskaqi dhe Aundrucoja se bashku me Bocaret kane qene rritur ne oborrin e Aliut.Lexo pak Aristidh Kolen dhe atje do te lexosh edhe disa te mira qe beri Aliu qe ne fund u vra nga shqiptare dhe jo greke!!!!

Sa per ate qe thote nivicioti me mire te na thote se cfare urdheri ka marre nga Athina sot qe u nderrua qeveria, se per Aliun dhe te tjere nuk kemi nevoje per mendimet e Asfalias.

solidarnoc  , e para une zdi si fuksionone kjo qe me dele flamuri greke se spara shkruaj  te peshku ,e dyta aliu zberi gje per SHQIPERINE  vetem sa futi ne hasem ortodokset me muhamedanet SHQIPTARE ,e treta ai ndihmoi vetem greket , e katerta ai qe kasap i shqiptareve .

Solidarnoc mos u cudit shume

Nqs i do shkaqet  pse te denonte me vdekje Aliu, atehere kerkoji dhe do te ti japim

Shkaku nr 1. (80% e rasteve) 

 Per te te vjedh pasurine, ose eventualisht per mos te te kthyer borxhet ose mos te te jepte pagen qe ai te detyrohej.

Shkaku nr 2. ( 10 %) Nqs beje dicka qe shkonte kunder urdherave ose deshirave te tij, psh nqs udhetoje nga nje vend ne tjetrin pa pasur autorizim me shkrim nga Pashai

Shkaku nr 3.  (10% qe ngelet) Nqs Pashai nuk ishte me qejf dhe kishte qejf te derfrehej

Dhe kjo e ben ate me tiran se te tjeret ne kohen e tij????

Kush kjo ?? 

Or taj ky tip ka vrare niperit e vet kot me kot se keshtu ja tha truri, ka vrare gruan, perdhunuar gruan e djalit, patur seks me djalin e tij.... 

Ky torturonte  vellain ne syte e te motres (i ulur bashke me motren ne ballkonin e sarajit) dhe pasi e torturonte e vriste, vetem pse vellai qe ishte njeri i Aliut kishte shkuar te takonte njerezit ne fshatin e tij pa kerkuar me pare autorizimin e Aliut, ne nje kohe kur ne te gjithe Perandorine Osmane levizja ishte e lire, mund te levizje si te doje. Une nuk e di c'fare mund te mendosh ti apo ndonje tjeter nqs mendoni, por per njerezit e kohes se tij, Aliu ka qene krimineli me i madh ne bote. Kaq

 

Pastaj Suliotet mos i vij kot ne nje sahan me Aliun se s'jane e njejta gje, nuk ka as njeri as popull e as fis qe te krahasohet me kete kriminel te pabese e te degjeneruar.

Per nivicjotin: Figurat historike nuk zgjidhen me dore. Nuk jane pune preferencash. Duam apo nuk duam ne, Skenderbeu, Ali Pasha, Kara Mahmud Pasha i Shkodres, Ismail Qemali, Fan Noli, Ahmet Zogu, Enver Hoxha, Fatos Nano apo Sali Berisha jane figura historike. Pa ata, mire apo keq - kjo nuk eshte dicka qe e zgjidh asnje i vetem e as me pak kshu "blogce" - nuk belbezon dot asnje kapitull historie pas shek 15-te.

Pse e them ket gje kaq te thjeshte dhe te nenkuptuar? Sepse ka nje prirje shume te theksume me ia hy historise dhe figurave historike me gershere krasitje ne dore, si me qen filiza hardhije. Ky s'ben, ai s'duhet permendur, mos e zini ne goje kete, mos e permendni ate, vej bust ktu, hiq atje... Figurat e historise tone keta jane. Jane si pune e prinderve, mer nivicjot. Si pune e atdheut. Si pune e kombesise. Nuk i zgjedh dot mas qejfit. Se me ate yxhym do ngelim zbathur fare, pa breke ne mes te dimrit, tabula rasa e per ibret te Zotit. Pa histori. A thua se edhe kte qe kemi, e kemi te plotesume dhe te mbipopulluar me fakte dhe dokumenta. Andrra-andrra eshte edhe kjo qe eshte. Marrin rrugen mileti, kerkojne fletehyrje, leje-qemtimi neper arkivat e dynjase, atje ku ja u hapin deren sigurisht, per me pa gjesend te shkruar. Se ka edhe arkiva qe te thone edhe sot e kesaj dite "sikter!" Kjo gjendje skarlatinse e historise sone, pa sistem imunitar fare, ben qe me i pari studiues qe qellon atje tej (i huaj natyrisht, se para tyre majmunezohemi ne) sapo gjen dy shkresurina, s'e ka per gje te te mbaje llogo per historine tende e te thote qe ju s'i dini mire shume gjera... Nejse, se e tora me gjate se sa doja. Mizorine Aliut nuk ia ka mohuar askush. As simpatizuesit e figures se tij. Dhe e di ate tjetren? Une kam nje bindje qe edhe deshira e Aliut ashtu ka qene, qe te mbahet mend si mizor, nga ata qe dridhin foshnjen ne bark te nenes. Pune mendesie, or mik, kacak ka qene tjetri, me gjase ate kut ka pat per gjerat. Edhe ne sot nuk jemi shume me ndryshe. A nuk e sheh mendesine edhe ketu rrotull: ia thashe, ia mbylla gojen, iu kercenova, e shava e s'i lashe gje pa thene.

Sa per punen e mardhenieve te Aliut me Shqiperine, te kujtoj vetem nja dy caste nga letersia e madhe:

Nuk eshte jot eme, Hankua, Shqiperia! (vene ne gojen e nje kundershtari politik te Aliut)

si dhe

Sa te veshtire e paske patur dashurine, moj Shqiperi! Qe kur keshtu ti? (vene ne gojen e Aliut)

Nejse, shendet e pare, nivicjot! Te mos harrojme se cfaredo te kete qene, ka ndodhur nja 200+ vjet me pare.

Shiko c'thote Dyma per mentalitetin tone te atehershem (qe nuk se ka lujt shume edhe tani):

a man's chances of making a good match were greatly enhanced when he acquired the reputation of being an agile mountaineer and a good bandit. The Albanians proudly called this anarchy liberty...

(po te mos vidhje - alias "calltisje" - nuk te jepte njeri nuse!!!)

Une mardheniet e Aliut me Shqiperine , do ti shihja me mire tek ai momenti i prezantimit qe  Aliu i bente vetes tek te tjeret sidomos te huajt kur ju thoshte se, ...  nuk ishte Shqiptar, por me origjine nga Azia e vogel ?! Natyrisht kjo ishte genjeshter, se e kishte edhe kete ves Aliu, qe ne cdo dy fjale kishte tre genjeshtra. 

smiley

po, edhe genjente! Natyrisht. Po shume njerez te shquar, kane qene te tille (te shquar), se genjenin bukur.

Pashallekun ama, e kishte prej verteti smiley

Une sidoqofte nje gje s'kam per t'a marre vesh: a vertet e besoi ai (Aliu) fermanin e rreme, ate te fundit, qe i mori jeten? Apo u lodh edhe tha "wtf"? Se pas 80 e ca vjetesh rrezik e sheh jeten dhe vdekjen ndryshe.

Edhe nji pershkrim ala Dyma, ate mbas prerjes se kokes nga Hurshid pasha:

His head still preserved so terrible and imposing an aspect that those present beheld it with a sort of stupor. Kursheed, to whom it was presented on a large dish of silver plate, rose to receive it, bowed three times before it, and respectfully kissed the beard, expressing aloud his wish that he himself might deserve a similar end. To such an extent did the admiration with which Ali's bravery inspired these barbarians efface the memory of his crimes. Kursheed ordered the head to be perfumed with the most costly essences, and despatched to Constantinople, and he allowed the Skipetars to render the last honours to their former master.

Vallaj, nuk ke ca thu fare.

Me sa mbaj mend (po pertoj ti futem prpe leximit te Pukvilit) tek fundi i jetes , nuk eshte se u genjye nga firmani, por e tradhetuan njerezit e tij qe hapen deren e keshtjelles te Janines dhe ne fund ngeli i vetem me pak njerez ne nje kulle e pastaj  u dorezua vete (ose "e dorezuan" edhe aty, s'e mbaj mend mire).  

Une nje gje dua te kuptoj nga e gjithe historia e Ali Pashes:

Sa e vertete eshte qe ai ishte nje gjakatar mizor dhe sa perqindje gabimi ka ky cilesimi i fundit si pasoje e faktit qe ai ishte humbes?

A ishte Aliu me mizor se prijesit e tjere te asaj kohe apo ishte mizor po aq sa te tjeret sepse fundja mizoria ishte nje mjet i domosdoshem per te udhehequr.

Te kuptohemi, nuk dua te aludoj asgje. Ne fakt ne imagjinaten time Ali Pasha ishte nje njeri teper mizor. Por megjithate mendoj se do te ishte mire qe te kuptoja me sakte se sa e vertete eshte kjo e konsideruar ne kontekstin e kohes dhe te rajonit.

Ali Pasha e ka krijuar profilin e tij historik me emrin "Luani i Janines" nuk e kuptoj pse i meshojne shume egersise se tij,qe ne fund te fundit ai si te gjithe Luanet e tjere,luftoi per zotrim teritori!Dhe kjo eshte merita e tij ajo e zotrimit te teritorit te vet Shqiptar.,per te mos e ndare me ate te luanit Turk!

Ai nuk mund te krahasohet me Skenderbeun se pari eshte shume larg ne kohe dhe ne ngjarje,jane dy figura te ndryshme ne kohe te ndryshme!Ali eshte nje figure historike  e kohes e admirueshme per ne shqiptaret duke patur parasysh trimerine dhe guximin per te luftuar Perandorine Otomane shume te fuqishme,dhe perpjekjen e tij per te krijuar nje teritor shqiptar te pavarur nga Porta e Larte.

Ja vlen te hidhet drite mbi te,edhe per nje arsye tjeter turizmit kulturor,shqiptare dhe te huaj,kush nuk do te ishte kurioz,te vizitonte Kalane e Tepelenes dhe nje kend muzeumi mbi famen e Ali Pashes!?

 

Per gjergjin: Ka pat nje ferman te rreme (the clemency decree) nga sulltani, qe e falte, nqse nuk e shperthente llagemin. Keshtu e kam lexu ne te gjitha versionet qe kam pas ne dore. Kete te Pukevilit nuk e kam lexu.

Po dhe qe e tradhtun te gjithe (duke fillu nga djemte) - edhe ajo ashtu eshte, dhe flet kunder tij, ne fakt. Keta djemt tradhtare, Mehmeti dhe Selimi, qene aq te bukur, sa qe u cmen mileti ne Stamboll kur ia u shihte kokat e preme te ekspozume te kamarja, ku u vendosen si ajo e te atit. Sulltani (Mahmudi) kur i pa aq te bukur, qenkesh bo pishman smiley qe si i denova kta, medemek, dhe paskesh thene: po une i kujtoja keta pleq si baba.

Nuk di; historia e tij (Aliut et al.) eshte shume po shume intriguese.

Ke te drejte, pasi kishte mbetur ne kullat e tij ne liqenin e Janines komandanti turk i dergoi nje firman te rreme ku thuhej se Sulltani e falte, dhe njerezit qe ja sollen ishin po ata qe e vrane, pasi perndryshe zor se te levizte Aliu qe andej ku ishte futur. Kishte siguruar aty edhe ushqime per disa vite, po ashtu uje kishte ne liqen plot. Ishte ne rregull Aliu i kishte bere mire llogarite, po prape ia futen. Vallahi fund i mire per nje njeri qe dredhine e kishte motiv te jetes.

Nuk ishte thjesht mizor, po ishte shume me keq, ishte aq i pabese dhe aq i dhene pas krimeve, sa nuk mund te imagjinohet, por prandaj duhen perkthyer bashkohesit e Aliut, qe te merret vesh mire kush ishte Aliu. Shqiptaret vete ishin te lemeritur nga pervesiteti i tij, psh; kur erdhen krushqit e derguar nga Mehmet Pashe Bushatlliu, te merrnin nje vajzen e Aliun per djalin e pashait te Shkodres, nuk guxonin te futeshin ne qytet  por rrinin jashte te armatosur aq tmerr e kishin, dhe me keq Geget i komandonte nje dibran Jusuf Pasha qe ishte luftetar i vjeter dhe shume trim. Prape Aliu e gjeti menyren per ta vrare Jusuf Pashen, i dergoi nje dhurate te mbushur me barut qe sa e hapi ky e fundit e la te vdekur ne vend.

Edi pse Ali Pasha ishte kunder dhe e vrau Jusyf Pashen??... sepse ky "trimi" me Mustafa Pashe Bushatlliun, ishin te pabese dhe lidhur me Porten e Larte per ta luftuar Aline,dhe Aliu ja gjeti anen! Eh kujt do tja hidhnin,ata!

Dhe per kete Aliu quhet mizor?!!! Dihet qe Ali pasha u mundua te zgjeronte zotrimin e tij deri ne Shkoder,dhe qellimi i tij ishte te kontrolonte te gjithe territorin Shqiptar,Bushatllinjte ishin me turqit dhe kunder Aliut!Dhe ata ishin po aq mizor sa edhe Aliu,por jo aq te zgjuar sa ai!  smiley

Bushatllinjte ne fakt jane te vetmit pashallare Shqiptare qe i kane luftuar me te vertete Turqit. Sa per Aliun, Aliu kur mori vesh se Sulltani me ne fund i degjoi ankesat e shumta qe i vinin ne drejtim te tij, dhe ia hoqi Aliut titullin e Pashait, ky i fundit vajti dhe u fsheh prapa mureve te Janines menjehere. Kaq ishte edhe e gjithe lufta e Aliut me turqit, dmth s'kishte lufte fare.

Sa per rastin e Jusuf Pashes ne ate moment qe te dy pashallaret ishin vartes te mire te Sulltanit, s'kishin asnje armiqesi me njeri tjetrin biles edhe po benin nje krushqi se bashku. Jusuf Pasha dhe Dibranet nuk donin te futeshin ne Janine se e dinin qe pashai ishte pervers, i pabese dhe i gatshem per cdo te pabere, sic edhe u tregua kur mori vesh refuzimin e Jusuf Pashes.

emigrant , Shiko ju munde te thoni shume gjera dhe ne shume gjera une jame dakorte me ju,Problemi me i madhe imi eshte se keta qe na qeverisin sote jane afersisht  ose e kane studjuar shume mire  aliun. hade gjithe te mirat.

Po ndoshta prandaj edhe arriti ate qe arriti; une nuk mund as ta imagjinoj sa veshtire eshte te sundosh shqiptaret, ku sipas mbretit Zog "te gjithe jane mbreter", nga ai me i fundit fare.

Dalja e njerzve ekstreme ne krye te puneve nuk eshte rastesi, por nje perfundim me logjike edhe matematike te provuar. Ja, pse nuk u be Kurt Pasha i Beratit, ta zeme, e atille figure (i kishte te gjitha premisat; madje edhe genet te ishte prijes i shqiptareve), po  be ky tepelensi?

Me shume se Aliu vete, sot them se duhet te na interesoje Pashalleku i Janines, domethenia e tij, dhe Aliun vete ta shikojme ne raport me te. Pa emocione dhe kriminalistike dhe kod penal, per mendimin tim gjithnji.

Sa kam lexuar, Aliun e tradhetuan djemte dhe niperit e tij.

Besnike i qendruan Karaiskaqi,Aundrucoja,Thanas Veja dhe disa te tjere.

Te gjykosh Aliun me mendesine e shkullit te 21 sic ben Gjergji eshte e pamundur.

Mos do te thuash qe Aliu ishte me mizor se Napoleoni qe mori ne qafe 3 milion franceze me cmendurite e tij.Apo me mizor se caret e Rusise apo Sulltani vete?

Cjane keta Klose te rinj more, qe na prrallosin per te drejtat e njeriut ne kohen e Aliut?

E di more Gjergji qe ata suliotet e tu, kishin skllaveruar 60 fshatra dhe u "shisnin mbrojtje"?Dhe po te mos paguanin detyrimet ndaj sulioteve ju prisnin koken?Apo se Karaiskaqi vrau pa problem laliotet dhe i beri kokat e tyre piramide?

Por te thashe qe greket nuk jane aq budallenj sa ty qe te merren me gjera te tilla dhe te perdhosin heronjte e tyre shqipfoles.Ne po, se kemi problem ti kerkojme llogari Aliut, per respektimin e te drejtave te njeriut ne ate kohe kur kjo fjale nuk egzistonte as ne fjalor dhe jo ne realitet.Vazhdoni te njollosni vazhdoni se e keni zakon juve dishepujt e Kapllan Resulit!

Mendesia e shek te 19 kur ka jetuar Aliu nuk ka qene shume e ndryshme me ate te shek 20 apo 21. Vete bashkohesit e tij e gjykonin Aliun si kriminelin me te madh ne bote dhe jo  une. Mentaliteti Shqiptar ne 1820 nuk ka qene shume i ndryshem se sa ai i psh 1920, ka pasur bese e nder edhe ne kohe te Aliut nder Shqiptare po natyrisht tek Aliu s'ka pas dhe kjo jo per fajin tim.

Eshte i ditur nga te gjith psh se Mirditasit dhe ushtaret Shqiptare te Aliut nuk pranuan ti vrisnin Kardhiqotet e paarmatosur por Andrea prijesi i mirditaseve i kerkoi Aliut qe ti armatoste me pare dhe ai kishte per te luftuar menjehere kunder tyre. Apo psh kur ushtaret Egjyptiane donin te perdhosnin eshtrat e M. Bocarit, ushtaret Shqiptare nuk i lane.

Pastaj te krahasosh Napoleonin qe ishte prodhim i Revolucionit dhe iluminizmit Francez apo Aleksandrin e Rusise me Ali Pashain, eshte absurde dhe qesharake, eshte njesoj si te krahasosh psh, Hitlerin me Curcillin, s'kane asgje te perbashket. Po une nuk mund te sjell dot ketu te gjitha pervesitetet e pabesite e Ali Pashes, se s'kane fund. Thjesht duhen lexuar autoret, se i keni aty edhe mendimet e tyre mbi Aliun. Ne fund te fundit vete Sami Frasheri e thote qe ky ishte kriminel dhe vinte vellain te vriste vellain pa asnje shkak.

 

 

Ne po, se kemi problem ti kerkojme llogari Aliut, per respektimin e te drejtave te njeriut ne ate kohe kur kjo fjale nuk egzistonte as ne fjalor dhe jo ne realitet

Te drejtat e njeriut - jane te njohura nga ligji ne USA qe prej 1791shit

http://en.wikipedia.org/wiki/United_States_Bill_of_Rights

Ka pas qene nje liber, besoj botim i kohes se Zogut, me titullin shume provokues "Caste defrimi t'Ali Pash Tepelenes". Nuk di a mund te gjendet sot.

Mbetem me mendimin se Aliu eshte figure me dimensione te medha fare - midis tij dhe Skenderbeut une nuk di tjeter figure te ketyre kalibrave - per me pas nuk dua te bej asnje prononcim per korrektese dhe per shkak se figurat jane te nje kohe te pa ezauruar ende nga pikpamja historike. Aliu meriton respekt per vepren. Dhe po, i kane thene Napoleoni i Ballkanit. Dhe ajo meseleja me Pukevil dhe Napoleon eshte si t'i thote presidenti amerikan sot ambasadorit te tij ne Shqiperi qe shih se mos ta hudh Sala apo Tos Nano nese s'ta kane hedhur ende. Hiqni paralelet qe te kuptohet madheshtia e figures.

Une pa asnje medyshje, duke marre parasysh gjithe anen e erret te henes se Aliut, personalisht respektoj ato qe ai arriti. Me vjen mire qe nje shqiptar kapi ato lartesi. Ne nje fare menyre ai tha, YES, WE CAN! per kohen e vet.

Preferoj me shume Karamahmut Pashen e Shkodres qe ishte prijes shume here me i mire dhe i zoti se Aliu, ishte me shume Shqiptar, dhe po ashtu  i mundi dy here Turqit , por kishte dy faje  Karamahmuti, nuk ishte aq mizor sa Aliu dhe nuk ndodhej as afer Greqise ne momentin e luftes per pavaresi nga kishte kthyer syte i gjithe perendimi. Ndaj edhe nuk u be personash i njohur librash dhe i famshen ne te njejten kohe si Ali Pasha.

Ka nje leter te Aliut - sipas gojdhenes qe i p[ropozon Karamut pashe per tu bere "bashke" kunder Portes , dhe te formonin nje shtet. Dhe dihet qe ky s'pranoi . Pashane e Beratit e pati krushk dhe ndoshta kjo ka qene arsyeja qe "e la rehat "

Shume teori ne ere po bejne ca ketu. 

 Fjala eshte qe Ali Pashe Tepelena eshte gur Themeli per PAVARESINE e GREQISE qe asnjehere nuk eshte treguar MIRENJOHESE  per kete ndaj Shqiptareve .

 Fjala eshte qe shembulli i tij u ndoq nga dhjetra e dhjetra heroj te Popujve te Ballkanit qe u "binden" se mund te formoje Shtet ( pashallerk ) e te jetoje edhe pa hyqmin e Sulltanerve ...

 Fjala eshte per nje personalitet Historik te kalibrit ku vete Napoleoni e njihte dhe ja vleresonte cilesite , por edhe si pike kyce ne Rajon .

Fjala eshte per nje burim frymezimi per personalitete si Bajron ...

Ketu hidhu Pepik !!!......por po  na rrokanisin  koken me dengla filloristesh ....

Kush po pjerdh per cilsimet e Gjergjit se si ka qene Aliu , Mizor apo i Embel , vrau vllane apo vrau kunatin para dyqind vjeteve ku "vrasja ishte si me le" . Dhe vete ky teoricien akshami nuk di ku ka varret e te para dyqindvjeteve  .

  Rri ore peshe e lehte me gjith ate syleshin Niviciot ne mos qofsh e pac tjeter mision . Mbase si bashkeqytettar e bashkekohes i Da Vincit na thuj ndonje gje a kinte Da vinci apo kihej ?  Po ndonje te dhene per Aleksandrin e Madh a ke si qejfli meqe ke jetuar edhe ne ate kohe  smiley . Biles sipas ca shenimeve me firme Gjergji , del se nje bashkekohes i Skenderbeut , i ka bere verejtje qe te mos mbaje shume femra ne harem .... smiley. Dallkauklleqe ose me mire Shmidlleqe , po tani me shqiptare !

 

Klosi duhet te marre parasysh gjithashtu se autoriteti i Pukevilit vihet ne dyshim jo vetem per gjuhen e mbushur me klishe orientaliste qe shfaq, por edhe per faktin se objektiviteti i tij vihet ne dyshim per faktin se ishte subjekt i Napoleonit, mbase jo aq shovinist sa Chauvin, por gjithsesi i zhytur thelle ne interesa te zgjerimit te luftrave napoleonike. Perfaqesimi negativ njihet si metode qe funksiononte mire ne te gjitha llojet e orientalizmave, dhe fatkeqesisht vazhdon edhe sot e kesaj dite. Se c'kam nje bindje qe Enis Sulstarova do ishte ne gjendje t'a sqaronte me mire kete argument Saidian se sa une.

C'na gjeti belaja, me te paditurit!!

 Fjala eshte qe Ali Pashe Tepelena eshte gur Themeli per PAVARESINE e GREQISE qe asnjehere nuk eshte treguar MIRENJOHESE  per kete ndaj Shqiptareve .

E vertete qe eshte gur themeli Aliu, te drejte ke, se kur Greket (jo Greket , Arvanitasit e tjere) pane qe Dy fshatra suliote masakronin dhjetra mijra ushtaret e Aliut, moren zemer dhe ata e u ngriten ne lufte.

 Fjala eshte qe shembulli i tij u ndoq nga dhjetra e dhjetra heroj te Popujve te Ballkanit qe u "binden" se mund te formoje Shtet ( pashallerk ) e te jetoje edhe pa hyqmin e Sulltanerve ...

Shembulli i tij ??? Per c'fare shembulli e ke fjalen ?? Kur ky shitej lart e poshte sikur ishte Turk e zvaritej para Sulltanit, Karamahmuti e kishte formuar kohe me pare Konfederaten Ilirike me popujt e Ballkanit dhe i kishte mundur dy here Turqit, ndersa Illuministet Greke ne Austri e kishin formuar lidhjen e tyre per tu cliruar nga Turqia, sipas ideve illuministe Franceze, dhe nen shembullin e Italianeve e Gjemaneve qe po ashtu kerkonin formimin e shtetit kombetar.  

Per Serbet, Serbet kishin influencen dhe ndihmen  Malazeze, Austriake dhe Ruse, dheka shume mundesi qe ne ate kohe as e dinin fare kush ishte Aliu 

 Fjala eshte per nje personalitet Historik te kalibrit ku vete Napoleoni e njihte dhe ja vleresonte cilesite , por edhe si pike kyce ne Rajon .

Personazh historik eshte, s'diskutohet, qe Napoloni e vleresonte kjo eshte me shume e diskutueshme. 

Fjala eshte per nje burim frymezimi per personalitete si Bajron

Po, edhe Nexhmija ka qene burim frymezimi per Fahriun, por prape s'po i plas trapi njeriut.

Ik tani ... ...  lexo ndonje rresht, se te ben mire kunder idoiotesise. 

"gjergj" per kujtese:

1. Ne perandorine osmane te gjithe administratore, ligj-ushtrues, ofiqare te fese, ishin te detyruar(ose te nderuar) ta quanin vehten turq, qe nenkuptonte, ose nuk linte te kuptohej origjina, pra ate, qe ishin nen Turqine e Osmanlliut.

2. Devijimi ose perplasja e nje pashai ose veziri nuk ka patur asnjehere fryme nacionale, por mosbindje ndaj P. Larte, pasi shpesh kulisat e Oborrit, perplasjet e vezireve dhe Sulltanit, kishin jehone edhe nder pashalleqe, Gjithashtu, edhe sigurimi dhe dergimi i taksave ndaj Portes, shpesh kalonte ate qe mendonte se duhej te jepte Pashai, i cili ishte edhe administrator i tokave te Dovletit, por edhe pronar i tokave te tija (keto ne te njejtin pashallek ose sanxhak). Taksidaret dhe kadinjte (juriste dhe eksponente te fese njekohesisht) ishin gjithmone te besuar te Vezirit te Madh (kryeministrit).

Perandoria Osmane nga fundi i viteve 1700 filloi "tu linte dore te lire" pashallareve, duke injoruar administratore lokale ne krye te tyre. Ne raste te vecante, kur flitej per krahina ne ekstreme te kufijve te saj, ky rregull anashkalohej, dhe nder pashallare dhe sanxhakbej mund te vendoseshin edhe prijesa lokale, kryesisht kur kishte te bente me kontrollin e rrugeve te karvaneve. Shpesh autonomia e tyre i kalonte caqet pasi ata binin nen influencen edhe te shteteve kufitare ose mmreterve te fuqishem, dhe kjo kishte pasojen e eliminimit te tyre, si fizikisht edhe ushtarakisht. Keto menyra nuk kishin skrupuj kalorsiake.

Egersia e ushtrimit te diktatit ishte e njehesuar si aftesi  drejtimi nder pashallare. Aliu nuk kishte dallim. Dallimi i tij dhe jehona e egersise( qe sot u vjen per mbare ta quajne krim) ka ardhur si pasoje e shtrimit(zoterimit)te fiseve autonome shqipatare kristiane dhe muslimane perreth pashallekut, pa dallim.

Cthurja dhe harlisja( qe sot e quajne degjenerim) ishte e zakonshme nder pashallare. Nje nder jehonat e perversitetit te tij(Aliut) ka qene kisha greke e cila nuk pranonte poligamine dhe skllaverine, te cilat ishin "norma" te myslimanizmit mesjetar dhe tipik i feudaleve osmane, feudalizem ne shperberje ku pas 80 vjetesh nuk ngeli agje prej saj.

 

Aliu nuk quhet Napoleon i ballkanit, por Napoleoni musliman, pra nuk ishte ai thjesht nje version i vogel i Napoleonit, por nje Napoleon po aq i madh qe cke me te. Do apo nuk do Gjergji ketu!

Madheshtia e tij eshte ne shume nivele, si nje strateg i shkelqyer, me nje ushtri te pathyeshme, si nje diplomat ndoshta me i zoti ne bote ne ate periudhe, qe  kishte nen kontroll nje territor te madh ne mes te perandoriv eme te medha te botes, Rusise, Frances, Osmanve, dhe interesave britanike, dhe i lozi keto mbreteri si di donte qejfi i tij. Vertet ishte nje gjakpires i pabese, por nje vendoses rregulli dhe ligji gjithashtu, ne nje vend qe skishte pare kurre ne histori rregull e ligj. Nje njeri qe emancipoi, integroi dhe frymezoi pa dallim etnie popujt nen pushtetin e tij.

Biles nqs do thuhet qe Ali pasha ka diskriminuar kunder nje etnie te caktuar, do te ishte etnia turke. Me te marr pushtetin Aliu efendite turk filloi ti fuste ne hell, here me arsye e here pa arsye, derisa i beri te ngarkonin plackat dhe te tregonin historite e terrorit qe perjetuan nga aliu ne stamboll.

Per mua aliu ishte nje njeri me nje sens ekstrem drejtesie, prandaj edhe sot i mbahen mend krimet cnjerezore qe ka kryer, dhe harroet se perkunder kujt i ka kryer.

Aliu nuk kish si te formohej ndryshe, nuk kish si te ishte dikush tjeter me te marr pushtetin, pasi qe ishte nje shqipetar i turperuar aty ku shqiptari nuk pranonte, i turperuar pikerisht nga nje shoqeri qe jetonte me ane te anti-ligjit, me vjedhje, plackitje, perdhunime, djegie etj.

Prandaj edhe pikerisht sa ishte gjall luftoi pameshir fenomenet e keqija te popujve ballkanik, sidomos popullit shqiptar. Kete nuk mund ta bente ndryshe pa qene dinak, gjakatar e i pabese. Por ai ama, vetem ai e kishte privilegjin e pabesise ne pashallekun e tij, dhe asnje tjeter, as vellai i vet o Gjergj nuke kishte ate privilegj, prandaj ishte i gatshem te shkonte ne hell kedo qe krijonte iluzione.

 

Aliu nuk quhet Napoleon i ballkanit, por Napoleoni musliman, pra nuk ishte ai thjesht nje version i vogel i Napoleonit, por nje Napoleon po aq i madh qe cke me te. Do apo nuk do Gjergji ketu!

 

 

Nuk me besuan se ne Zaire therrisnin "Ali i madh je, Ali i madh je".

E kam pare ne film.

Bonapart nuk e kam degjuar, po kush ishte Bonaparti kundrejt " Ali i madh je".

O Gjergj, sa injorant qenke, nuk ke deghuar kengen qe kendohej ne ate kohe " dy Elefante ka sot bota, ne Europ kane fal djelmin, njeri ne Paris tjetri ne Janin".

 

 z. Gjergj .Keshillohu edhe njehere me ate te ...Nexhmijes . Edhe ai mbahet i ditur , di nga keto te tuat .Plot njohuri , shkrim e kendim. Eshte i lloit Naxhmieian smiley Biles ka botuar edhe nje liber sic po na thone me b...qiret e Historise.

Une prandaj te pyeta sepse mos ke qene prezent ne haremin e Aliut ose i afert me Da vincin. Helbete nga koqet e kalit te Skenderbeut mund te nxjerresh  shume Shmide e Gjergje te ditur ne lemin e Historise baltonjese ose baltosese . Te shoh duke buzeqeshur paksa me ironi " po behet fjale per tjeter gje ne ate liber mor idiot , nuk behet fjale per Histori " smiley

Te habit me nje nga konkluzionet me te FeLlta qe ke dhene ku ke habitur edhe Zaieriane qe kane pare filma me "Ali" .

Po keni nje ndryshim se Ai i filmave di afrikanshe , ndersa ti e ke kuptuar   nje te vertete shume te madhe Historike qe Ali Pasha Tepelena ,

Vartesine e kishte nga Stambolli dhe fliste Turqisht ?????. smiley

Besoj edhe Pukevilit ( megjithse paska shpetuar pa u qare ) i paska shpetuar ky konkluz si celes i shpjegimit te te gjithe levizjeve ne Ballkan , Rajon e me tej ne stanet e Faqe- Gjeres se Dijeve tuaja. 

 Karamahmuti e kishte formuar kohe me pare Konfederaten Ilirike me popujt e Ballkanit... Ja ky po qe eshte Titull per Liber , permbys shkencerisht te gjith Historine . Por do keshe ca kundershtime se po hedh poshte Pellazget qe kane pare filma me Ali e me Luane smiley. Po jepi s'ka gje Boto dhe ti nje si Klosi . Vetem hiqi Haremin Kar Pashes!!!!

 

Me kete Alin po marrim vesht pa dashje statusin civil te peshkatareve.

Per adhuruesit e Ali-izmit, kur te ndryshoni statusin civil do ndryshoni edhe opinionin per Ali Pashe Tepelenen.

Gjendja aktuale, nuk ju ndihmon per ti kuptuar disa gjera shume  te rendesishme per jeten, do ndryshoni opinion se s'ben.

komente te dobeta, lum. gjynof. kishe kriju nje reputacion te caktum - flas per vete. me humor te zallit te kirit nuk e shtyn dot gjate. (nuk shtyhet tuj pjerdh, tha specialisti gjerman - t'a tregoj here tjeter historine). flas per cilesi, kupton? se kshu mban tastjera, ca t'i bish, e qet.  smiley

si te dush. ti e di qe une ty si komentues nuk ta kom me te keq.

ps. e gjitha me nolt, jo ngase nuk jemi te nji mendje; aspak! e kom llafin ne nivel komenti. kur bejme gallate, bejme gallate. kur tjetri merr mundimin, citon a perkthen a ku di une, me vazhdu me humor 5 leksh, kjo nuk i ben nder asnjonit.

@emo

humori shkon me humor.

Pse sipas teje eshte serioze kjo?

Aliu nuk quhet Napoleon i ballkanit, por Napoleoni musliman, pra nuk ishte ai thjesht nje version i vogel i Napoleonit, por nje Napoleon po aq i madh qe cke me te. Do apo nuk do Gjergji ketu!

 

 

Komentin me larte per statusin civil, nuk eshte humor , e ke kuptuar gabim. Lexoje edhe nje here.

 

 

Qe je injorant, per kete nuk eshte faji im.

http://www.books-by-isbn.com/0-691/06910...

Muslim Bunaparte Aliu eshte thirrur nga bashkekohesit e tij, thirret edhe nga historianet qe shkruajne sot per te.

Para se te na tregosh injorancen ketu, fillo edhe lexo dicka.

Kaq seriozisht e ka autori me figuren e Aliut ( nuk e njoh librin) sa nuk i permendet emri, po Pasha Grek.

 

Perseri tregon qe je injorant qe nuk ja vlen te te degjohet zeri fare ne kete teme, po hic fare. Librin nuk e ke lexuar por u hodhe ne konkluzionin qe autori nuk i permend emrin por e quan pasha grek. Ku e pe ti kete? Ne mendjen tende?

Ali pasha's greece, nuk do te thote Ali pasha greku sepse ti shikon aty fjalet Ali pasha dhe Greqi. Shko meso anglisht njeher para se te perpiqesh te perkthesh ne anglisht.

Do te thote Greqia e Ali pashes.

Edhe me keq, Greqia e Ali Pashes?

Pis, pis, pinjoll, pinjoll, ku na lindi, ku na dol.

Lum !Pak seriozisht .

   E gjithe Politika Kombetare e mbeshtetur mbi Patriotizmin e Berishes per ceshtjen e Kosoves , qe mbron ti me shpuren , eshte nje Politke MILITARE. Ajo eshte e ngjashme me vetsugjestionimin qe benin Jeniceret para betejave dhe ze rrenje tek ata qe flemne me "xhandar ne gji " . Ne thelb ka NDARJEN dhe PERCARJEN !!!

Sot  koha  gjykohet me Status Civil .

E gjithe analiza e sotme qe mundohet te ndryshoje e gjykoje civilisht mentalitete per kohe Luftrash ne drejtimin e puneve e per te gjetur "Mizor " ne Mizori , si psh periudhen e Personaliteteve ku ndeshkimi me i lehte qe "futja e hurit me ne byth " , kohe ne te cilen jetoi Ali Pasha me Te tjere eshte as me shume e as me pak :

Percartje per tu dukur ORIGJINAL . ( kur dihet qe origjinal e ka vetem Rosaku!) . Pa e futur ne kallepe tip Realistesh , Spikeresh apo Solidaresh !Dhe minimalja Thjesht BIZNES !!!

Per te mos thene nje gje qe ti se kupton dhe nuk ke per ta kuptuar ndonjehere , jo se nuk ke tru e mend , por se je i Shurres , nje perpjekje per te shuar  cdo gje pozitive ne Histori , nga Klane  dashakeqes , nxites te ndasive te Shqiptareve. Qofte edhe sikur Gjergjet te vene re me "kujdes " e te bien "deshmi" te seksualitetit e " mizorive"  te Aliut  sipas Rastit apo koqeve te kalit te Skenderbeut nga Shmidi . 

Per ate kohe gjykohet me Status Militar !

 

Idriz je i pandreqshem, po merr ne qafe rinin Shqiptare.

Si mesues ne pension, si ishmesues, si ja paraqet Ali Pashe Tepelenen nxenesve. !!!!!!!!!

Si strateg qe shpartalloi perandorin Osmane, lufterat te pergjakshme kunder osmanilljve ?

Si nje komandant legjendar ne mbrojtje te Shqiptareve e Shqiptarizmes?

Prane ketyre spiegimeve sublime, per kete strateg, na paraqit edhe betejat e famshme te Ali Pash Tepelenes, kunder hordhive turke.

Ne mbyllje, jep konkluzionin pse Ali Pashe Tepelena mbetet nje figure e larte Shqiptare.

 

Vallahi kam lexuar shume per Aliun dhe per kohen e tij po nuk kam ndeshur ndonje shkrim ku te krahasohej me Napolonin . Edhe mund te jete e vertete kjo, por  pak si i cuditshem ky krahasim !

Pastaj per turkesine e Aliut;  Aliu u prezantohej te huajve se ishte me "origjine te fisme" nga Anadolli, ndersa shqiptari i mesem ne kohe te tij te pergjigjej thate se ishte Shqiptar.

 Karahmamudi vetquhej Skenderbeu i Ri, ndersa Aliu vetequhej Anadollak, kur ishte puro Shqiptar.  Kete e kane shkruar njerez qe kane takuar Aliun, (Ibrahim Efendi, Pukevili)

Po ashtu Aliu pershkruhet si  i pabese, pa nder , homoseksual, mashtrues, vrases pervers , etj ndersa pashallaret e Beratit te Prishtines dhe Bosnjes jepen si njerez te drejte dhe fisnike nga Ibrahim Mansur qe gjithashtu i kishte njohur. Tani pse Aliu ishte i degjeneruar s'eshte as faji i kohes e as i imi. Po e  them kete me qe  ndonje adept dhe dashamires i pederastizmit po na e  can trapin ca si shume kot se koti, pa arsye.  

 

 

 

 

Lum, ka nje teme tjeter ketu qe pyet per daten e lindjes se nacionalizmit shqiptar dhe shqiptarizmes. Kjo pyetje ka brenda ate rrezikun e ngaterrimit te konvencionit ne shprehje dhe semantikes se ngulitur. Sepse procesi i lindjes - te marrim nje here thjesht lindjen e njeriut - eshte nje vazhdimesi ngjarjesh kohore; ndaj quhet "proces". Nuk eshte nje akt qe ndodh ne nje cast te vetem (e fatlum), ne nje pike te ngrire ne kohe. Ne e dime qe per lindjen tone, jane dashur shume gjera perpara, kupton, jane dashur ca shikime, ca prekje, nje big-bang qelizor etj etj. OK? Pra formimi yne kaloi ne nje zinxhir kohor ngjarjesh, ku te gjitha ngjarjet jane njesoj te rendesishme, per faktin e thjeshte se nje shkeputje hallke ne secilen prej tyre sjell si pasoje deshtimin (e procesit). Lindja, te qarat e para ne maternitet, jane nje simbolike, nje snapshot, kane drame dhe teatralitet; por kaq ama. Procesi qe i gjate dhe nenkuptoi ndryshime sasiore dhe cilesore te padukshme ose pak te dukshme.

Te vijme te Aliu dhe nacionalizma. Aliu nuk qe rilindes. Aliu nuk njihet per ideolog. As perpunues platformash. Nuk i bente dot keto ai. Por edhe s'ke pse ia kerkon. Aliu nuk ishte fatkeq - pra s'ka pse i kerkohet persosmeri. Kam siguri absolute qe Aliu ka pare shume fare interesin vetjak, ka patur nje etje per pushtet qe perziere me nej vullnet diamanti solli aftesine per ta shuar big time kete etje... si edhe etjet e tjera. (Po ia quaj "Quenching Abilities" kto). Por oreksi vjen duke ngrene, idete formesohen ne rruge e siper, dhe me e bukura, kur synimet personale shkojne bashke (in alignment) me vektoret levizes shoqeror te kohes, atehere, me dashje - pa dashje, behesh pro-motor i ngjarjeve te medha, substrat i tyre.

Ver re dy data, qe i pruri prane Qafir Arnauti ne nje koment shume pikant: 1828 dhe 1822 (casti qe korrieri i Aliut qe kish vdekur nderkaq shkonte te Meterniku per te marre mend mbi "teskerete e shtetit&quotsmiley.  A eshte Aliu pararendes i nacionalizmes shqiptare, pra? PJO. Dhe PO-ja eshte thjesht se ai pergatiti (dashur-pa dashur) ate qe quhet precedent, token nga e ngjeshur, e shkriftoi, edhe pa hedhur ndoshta faren aty. E beri gati!

Per nje paralelizem me reaksionin kimik (jane procese shume te ngjashme keto, dhe ngjashmeria kushtezohet nga uniteti i botes), cdo reaksion qe te ndodhe kerkohet pergatitja e dy substancave, energjizimi i tyre, ne menyre qe ato te kalojne nje prag te ashtuquajtur "te aktivizimit". Jam i sigurte dhe aksioni i Aliut ishte nje super ndihmese qe ky prag aktivizimi te arrihej (sic u arrit); thjesht ngaqe "copa e enegjise" se kontribuar ishte jashtezakonisht e madhe.

Nacionalizmi ne Evrope si nje dukuri e re, u shoqerua me zbutjen e ndikimit te kishes dhe eliminimin e feudaleve te vegjel vendas dhe marrjen e pushtetit nga nje grusht (person) i vetem (shiko Elizabeten e I-re te Anglise shtet-komb si shembull fillestar). Vetem duke u nisur nga kjo, e kupton qe aksioni i Aliut ishte bajagi pararendes/pergatites i disa nacionalizmave ne Ballkan (dhe jo vetem i tonit). Nderkaq, deshira e popujve per identitet te shprehur dhe te aplikuar ishte aty si e dhene e pare, dhe vetem mbi kete mund te kuptohet ndikimi i Aliut (ai nuk mund ti krijonte keto nga hici, edhe sikur te donte).

aksioni i Aliut ishte bajagi pararendes/pergatites i disa nacionalizmave ne Ballkan (dhe jo vetem i tonit). Nderkaq, deshira e popujve per identitet te shprehur dhe te aplikuar ishte aty si e dhene e pare, dhe vetem mbi kete mund te kuptohet ndikimi i Aliut (ai nuk mund ti krijonte keto nga hici, edhe sikur te donte).

Nepermjet fijeve te blogut te XhaXhait, arrita te gjej nje punim shkencor mbi historine e 'qytetarise' te Janines ne shek e XIV. Autori, perkunder konsesusit te sotem, shprehet qarte qe identiteti etnik ishte mese i formuar qe atehere. Psh, Greqerit e dinin mire kush ishin Arberit (dhe vice-versa), se vetem ketyre u mohoej qytetaria e Janines (sipas ligjeve imperatoriale te Karakalles). Madje aq mire te identifikuar etnikisht ishin sa shefi i Janines, nej fare Tomas Preljubovic, kish vene vetes titullin 'Arber-vrases'

 Ohh, ç'me iku gjysem ore a me shume , si pakuptuar me kete teme e keto komente. Aliut, djema, nuk i mungonte as pasioni e as trimeria. Ajo qe i mungonte atij ishte truri, largpamesia. Po te kish kete elementin kryesor, Shqiperia do te ishte bere qysh athere.

 rrezik nuk ishte fare shqiptar. 

pastaj problemi i sovranitetit nuk ekziston tek etnite e vjetra. prandaj dhe shumica prej tyre, jane akoma sot pa shtete te tyret, basket, korsikanet, sardet, etj. megjithese ndjenjat nacionale i kane shume me te larta se popujt shtetformues.

te gjithe te huajt qe kane vizituar shqiperine gjate atyre viteve, vetem ne shqiptareve na dallonin qarte. ngaqe ne ishim te vetmit qe ishim te ndegjegjshem mbi perkatesine etnike tonen. te tjeret e benin dallimin nepermjet fese me se shumti ose prej vasalit i cili i sundonte.

Keni edhe kete shkrim tek gazeta shqip:

Ali Pashë Tepelena, burrë shteti apo bandit?

E mbajtur vetëm pak ditë më parë në Tiranë, një konferencë ndërkombëtare ka synuar të hedhë dritë mbi këtë figurë historike. Kjo konferencë ishte më shumë një takim që përmes referateve dhe studimeve të mbështetur në dokumente arkivash theksonte rolin e A

Oliverta Lila

Ali Pashë Tepelena, ende sot e kësaj dite mbetet një figurë e diskutueshme për historinë shqiptare. Informacionet e deri më tanishme kanë ardhur nga botimet e librave me shënime e kujtime të udhëtarëve bashkëkohës të tij apo të pak viteve më vonë. Kryesisht në përshkrimet e tyre, me në krye Pukëvilin, veç drejtimit të Pashallëkut, flitet për një Ali Pashë Tepelenë mizor e kriminel. Cili ishte Ali Pasha, shtetar apo bandit? Një konferencë ndërkombëtare e organizuar pak ditë më parë në Tiranë, me pjesëmarrjen e studiuesve të huaj dhe shqiptarë, është nxitur nga qëllimi për t‘i "gjetur" vendin e duhur kësaj figure. Organizuar nga Shoqata Shqiptare e Bajronit, Instituti i Historisë dhe universiteti "Ufo", kjo konferencë ishte më shumë një takim që përmes referateve dhe studimeve të mbështetur në dokumente arkivash theksonte rolin e Ali Pashës si burrë shteti, ndonëse gjatë konferencës u debatua për këtë përcaktim ndaj tij. "Ndonëse Ali Pasha nuk kishte simbolet e një shteti (flamurin dhe himnin e tij) studimet e fundit e nxjerrin Pashallëkun e tij si një shtet të pavarur në fillesat e veta. Mjaft kumtesa të mbajtura në këtë konferencë e vërtetojnë rolin e tij si burrë shteti. Qoftë në pikëpamje të marrëdhënieve ndërkombëtare që nuk vareshin nga Porta e Lartë, të drejtimit të Pashallëkut, të politikës ekonomike, tregtare, arsimore e fetare që ndoqi brenda Pashallëkut të tij, tregojnë aftësitë e një burrë shteti dhe të drejtat ligjore që i kishte dhënë vetes. Librat që na kanë ardhur nga bashkëkohësit e Ali Pashës dhe pak vjet pas tij, nuk kanë qenë të mbështetur në dokumente. Për më tepër, përveç librave të Sabri Godos dhe Irakli Koçollarit, te ne mungojnë studimet e mirëfillta historike", shprehet profesor Afrim Karagjozi, organizator i konferencës. Referuar mungesës së studimeve, Karagjozi vë në dukje se ka ende dokumente që duhen parë për t‘i dhënë vendin e duhur Ali Pashës. Për këtë ai përmend se vetëm pak kohë më parë, në Greqi janë botuar katër vëllime që përmbajnë më shumë se 1400 letërkëmbime me personalitete të kohës dhe dokumente të tjera që, sipas tij, hedhin dritë mbi këtë figurë. Të njëjtit mendim i qëndron edhe studiuesi Dritan Egro. Duke folur për fillimet e nacionalizmit shqiptar, që sipas tij i ka fillesat në Pashallëqet shqiptare e jo në Lidhjen Shqiptare të Prizrenit, referuar një letre të datës 29 nëntor 1828, drejtuar pjesëtarëve të elitës shqiptare të kohës, Ismail bej Vlora (gjyshi i Ismail Qemalit) i drejtohet Sulejman bej Konicës, Tahir aga Abazit (një prej bashkëpunëtorëve të ngushtë të Ali Pashës), Veli bej Grebenesë dhe krerëve të tjerë shqiptarë të viseve të jugut të Shqipërisë, dhe u propozon që ata të mos merren me shtypjen e kryengritjes greke, siç ishin urdhëruar nga Porta e Lartë, por u kërkon që të takohen në qytetin e Beratit "për të diskutuar për avenirin e Shqipërisë, Egro shpjegon se veç marrëdhënieve ndërkombëtare, Pashallëku i Janinës ishte një institucion që kishte vendosur urat e njohjes dhe komunikimit mes elitës shqiptare. Por gjithsesi, ai sugjeron një studim të plotë të dokumentacionit për të arritur në përfundime historike. I ftuar i kësaj konference ka qenë edhe akademiku rus, Gregory Arch, i cili ka folur mbi marrëdhëniet sekrete të Ali Pashë Tepelenës me Rusinë, si një dëshmi e politikës së jashtme të pavarur të Ali Pashë Tepelenës. Dr. Irakli Koçollari është ndalur mbi rolin që duhet të ketë në historiografi Ali Pasha; proto-nacionalizmin dhe efektet e tij në formimin e identiteteve kombëtare në pashallëkun e Janinës janë trajtuar nga studiuesi Dorian Koçi, Dr.Ramiz Zeka mbajti një kumtesë mbi figurën e Ali Pashë Tepelenës nëpërmjet dokumentacionit turk dhe arab, studiuesja turke, Noura Bozbora, e ka parë figurën e Ali Pashës në periudhën republikane në Turqi, heraldika si element shtetformues është trajtuar nga studiuesi Gjin Varfi, ndërsa studiuesi nga Kosova, Shkëlzen Raça, është ndalur në marrëdhëniet e Ali Pashës me komunitetet e tjera në Pashallëkun e tij. "Grupi akademik i konferencës do të bëjë përçapje në të ardhmen që ta nxisë shtetin shqiptar të bëjë diçka më shumë se monumenti që ka vënë në Tepelenë. Kjo figurë historike duhet të reflektohet ashtu si i takon edhe në tekstet tona të historisë të çdo niveli", shprehet karagjozi. Referatet e kësaj konference do të botohen në një vëllim anglisht dhe shqip.

Njga shkrimi me lart, pohimi:

në Greqi janë botuar katër vëllime që përmbajnë më shumë se 1400 letërkëmbime me personalitete të kohës dhe dokumente të tjera që, sipas tij, hedhin dritë mbi këtë figurë.

qendron edhe dilema arnaute:

Cili ishte Ali Pasha, shtetar apo bandit?

Nuk di, a sillet komb tjeter me figurat e veta kshu si ne.

Nuk e kuptoj pse nje takem shqiptaresh ngrene sistematikisht "hipoteza janglleshe".

Pse?

 ky i gjejne keto budallaqet keto gazetat tona ? ku e ben plazhin kjo oliverta, ne durres apo ne jug ? 

Une s'po gjej dot si ti paraqes Saliun qe shpartalloi shqiptaret e Shqiperine ...ti me pyet per Aliun , qe nuk kishte formuar shtet Shqiptar , po nje Pashallek smiley  Biles ke falenderuar dhe ate Debilin ,Vromen a Veriorin qe po ben beteja shpartalluese me mullijt e eres ?!?!?!

Nje Pashallek ne troje Shqiptare,  me nje Shqiptar ne krye  ne ate kohe mjaftonte e tepronte per HISTORINE tone e te BALLKANIT ,qofte ne KOHE shume shume te shkurter, per ti treguar  Rumelise dhe kombeve  nen zgjedhen e saj ,se mund te Jetohet pa i derdhur TAXA dhe pa i zbatuar FERMANET .

Kur ka lidhe besen burri Shqiprise

I ka shti dridhen gjith Rumelise ... Ja kete u kendoja nxenesve .

Per debile e hunj , mjafton te dine qe ja ka fut Bajronit dhe ka pas Harem ....thone qe ka denuar edhe me hu ne b...dhe ndonjeri qe shkruan ketu tek PPU , nuk e paska nxjerre akoma smiley

Doja te te kujtoja qe ben mire qe shkruan shkurt se per ideal te Partise ...kushedi se si do vazhdoje  me variantin e Dudise  smiley

 Se mos lexosh ato qe te ka shkruar Emigranti dhe do pyesesh .. Si e vlereson  Ahmet Zogun , njat trim mbi trima qe shpartalloi Serbe e Greke , Osmane e Italiane e ngriti me madheshti Mbreterine Shqiptare . Qetsohu PEPE  smiley

Qe te qetsosh ndergjegjen tende , Vetem dy personalitete njihen te DOKUMENTUAR si Shqiptare qe kane drejtuar bere beteja , kane shpartalluar e mundur armiq dhe .......kane  fituar .

Gjergj Kastioti - Skenderbeu dhe ......olelelelelele Enver Hoxha - Shpati! smiley

Olelelelelelel.

Kur keto konferencier nuk i kane dhen dum Ali Pashes, ç'fare mund te presesh nga peshkataret.

Sipas ketij artikulli ndeshja eshte barazim.

Te presim konferencen tjeter.

Mire Aliu,po sAliu me ke luftoi, me c`palle,me c`jatagan,cilat kane qene betejat e tij,kujt i ngjan sAliu? Luanit?

Nuk e kuptoj pse nje takem shqiptaresh ngrene sistematikisht "hipoteza janglleshe".

Pse ? ......Shume thjesht mor Cim . Eshte kompleks inferioriteti Karhinor jo Krahinor. Nuk kuptohet si nje proces , si nje zinxhir perpjekjesh te Shqiptareve , por me cdo kusht si perpjekje e Malesoreve me lahute e me bajraqe qe mujtin Bajloze me ne krye njat trim mbi trima  Sali Mu....jin smiley .

Jane stani i llapaqeneve qe i formoi nxiti dhe nderseu Krye llapaqeni Karierist alias Sali Berihaj . Jane po ajo skote e trasheguar qe ndjejne siguri ne "tufe" si ujqrit kur bien ne pre te bute .

Shume shpejt perandoria e se keqes qe eshte ndertuar mbi HUNJ kashte do bjere dhe do ti shikosh e lexosh po keta Laperdhej e lepires bythesh te rene e te jargavitur duke u paraqitur si Atdhetare te nje Shkypnie qe kane Luftuar ne shekuj per me qene e Pandare smiley . Dhe do lexosh se si  do flasin per Aliun si pararendes i koheve Moderne per nje shtet te pavarur Shqiptar ne kufijt e tij te Natyrshem qofte dhe ne forme PASHALLEKU .

Pjese nga:

Kristo Frasheri: Takimet e Bajronit me Ali Pashë Tepelenën

.....Punimi i prof. Kr. Frashërit i shkruar me një stil të ngjeshur, të rrjedhshëm, pa ekzaltime dhe pa përçmime, na jep disa skena të gjalla të cilat duket se janë ndikuar nga vargjet e mrekullueshme të poemës së Lord Bajronit. Po shkëputim këtu nga ky punim skenën e hyrjes së dy udhëtarëve britanikë, Lord Bajronit dhe Xhon Kem Hobhauzit, në Tepelenë, në mbrëmjen e 20 tetorit 1809 – plot 200 vjet më parë.

Dielli po perëndon përtej Tomorit
E Vjosa me valë t’egërsuara
Hijet e natës po mbulojnë dhenë
Tek rusej me kujdes tërthores thikë
Haroldi pa, si meteor në qiell,
Xhamit’ e ndritura të Tepelenës
Dhe muret e kalasë përmbi lumë.

Tepelena i bëri poetit një përshtypje të paharruar, krejt ndryshe nga përshkrimi që ka dhënë për Tepelenën konsulli frëng F. Pukëvili, tashmë i egërsuar tepër ndaj Ali Pashës... Por, Bajroni e kujton edhe më vonë përshtypjen e mirë që i la Tepelena. Nuk mund ta harroj kurrë – i shkruante Bajroni në letrën e 12 nëntorit 1809 nënës së vet – përshtypjen e veçantë që më bëri Tepelena kur hyra aty nga ora 5 e pasdites në perëndim të diellit. Xhamitë e saj me dritat e ndezura në kazanët e tyre (ishte muaji i Ramazanit), iu dukën poetit – sikurse thotë në “Çajlld Harold” – si meteorë në qiell. Brenda në qytet vështrimi i poetit u përpi nga një botë e re, e panjohur për të dhe në të njëjtën kohë tërheqëse. Shqiptarët e veshur me kostumet e tyre të hijshme e të pasura, me fustanellat e bukura të bardha, me jelekët e qëndisur në ar, me gunat e stolisura hedhur mbi supet, me koburet dhe kamat e veshura në argjend, pastaj tartarët me festet e tyre të mëdha, pastaj ushtarët dhe më tutje skllevërit zezakë që kujdeseshin për kuajt, dyqind prej të cilëve ishin të shaluar dhe gati për t’u nisur, vajtje-ardhja e lajmëtarëve me pusullat në duar, burijet që binin, ezanet e hoxhallarëve nga minaretë e xhamive, të gjitha këto së bashku me pamjen madhështore të vetë kështjellës, formonin një skenë të re dhe tërheqëse për sytë e një të huaji – ka shkruar Bajroni.”

PS: Ne "plotesim te tablose" kjo, si edhe nga fakti qe shkrimet e prof. Frasherit jane anashkaluar nga Peshku me se nje here, pikerisht kur ato kane qene tejet me interes, sic qe edhe rasti i meseleve me Klos & Schmidt per Skenderbeun.

Për të komentuar tek Peshku pa ujë, ju duhet të identifikoheni ose të regjistroheni (regjistrimi është falas).