Rexhep Qosja: Çfarë fshihet pas skandalit mbi historinë e shqiptarëve

 

 


A mund të themi se shqiptarët gjenden sot para një kërcënimi serioz sa i takon historisë së tyre, traditës, vetë identitetit? Si i komentoni këto dy ngjarje? 
- Enciklopedia e Maqedonisë, që u botua dhe u përurua këto ditë në Akademinë e Shkencave të Maqedonisë, deshën s'deshën ta pranojnë politikanët dhe intelektualët maqedonas, deshën s'deshën ta pranojnë politikanët dhe intelektualët shqiptarë, deshën s'deshën ta pranojnë politikanët dhe intelektualët e popujve dhe të shteteve të tjetra ballkanike, e tregon gjendjen dhe e tregon qëndrimin thelbësor të këtyre popujve dhe shteteve të tyre ndaj njëri-tjetrit. I shikuar prej së jashtmi, prej sipërfaqes, ky qëndrim sot duket i mirë, madje i përzemërt, por në thelbin e vet është ai që ishte tradicionalisht: qëndrim në të cilin janë të përmbajtura dyshime, paragjykime, përçmime, mosdurime, kur e kur urrejtje. Janë pak vite prej se shtetet ballkanike, të këshilluara dhe të kushtëzuara prej SHBA-ve dhe Bashkimit Evropian, kanë filluar të sillen sadopak normalisht njëri ndaj tjetrit, por gjatë këtyre viteve nuk kanë mundur t'i ndryshojnë përmbajtjet mendore dhe ndjenjore të krijuara me shekuj. Duhen shumë, shumë vite, shumë dhjetëra vite, që ato përmbajtje të ndryshojnë - në qoftë se do të ndryshojnë plotësisht ndonjëherë! 'Historia e Popullit Shqiptar' (drejtimi natyror)12, që u lëshua në qarkullim në Shqipëri, po ashtu, këto ditë, krahas lëshimit në qarkullim të Enciklopedisë së Maqedonisë, e tregon gjendjen politike, intelektuale, shkencore në Shqipëri. Dhe, kjo gjendje, fryt i të cilit është kjo histori, e shikuar dhe e vlerësuar prej anës shkencore, është dëshpëruese. Stalinizmi në historiografinë shqiptare na e thotë kjo vepër, jo vetëm nuk është tejkaluar, por është ashpërsuar dhe diletantizuar! Në qoftë se autorët e këtij teksti nuk kanë menduar se sa e komprometojnë historiografinë shqiptare me të, sponsorët e tij politikë nuk kanë menduar se sa shumë e komprometon ai tekst politikën dhe "demokracinë" e tyre. 'Historia e Popullit Shqiptar' (drejtimi natyror) 12, dëshmon, më qartë se të gjitha deklaratat e opozitës gjatë katër viteve të kaluara, se demokracia shqiptare është një partokraci e zhytur në korrupsion politik dhe intelektual, që prodhon megakorrupsionin e përmasave të Gërdecit, në nepotizëm, dhe pse jo, në primitivizëm! 
A mund t'i quajmë reminishenca që vijnë nga Akademia e dikurshme e Beogradit këto iniciativa të akademikëve maqedonas? A ka vend për një shenjë barazimi në këtë mes? 
Të them sinqerisht, jam i befasuar nga befasia, pra të përsëris, i befasuar nga befasia, që shprehin intelektualët dhe politikanët tanë për shkak të atyre që në atë Enciklopedi janë thënë për shqiptarët: për shkak të disa të pavërtetave që thuhen për historinë e shqiptarëve, për shkak të paragjykimeve që shprehen aty ndaj shqiptarëve dhe për shkak të disa ngjyresave nënçmuese ndaj shqiptarëve. Idetë e tilla, paragjykimet e tilla, ndjenjat e tilla ndaj shqiptarëve nuk paraqiten për herë të parë në historiografinë dhe në publicistikën maqedone. Ishte një kohë kur pushteti maqedon u ndalonte shqiptarëve që fëmijët e tyre t'i pagëzojnë me emrat shqipe, Liridon, Liridonë, Kastriot, Vlorë, Valbonë, dhe me disa emra të tjerë tipikë kombëtarë. Ishte një kohë kur pushteti maqedon ua rrënonte shqiptarëve rrethojat e shtëpive, duke cenuar ashtu rëndë identitetin dhe zakonet e tyre. Ishte një kohë kur pushteti maqedon bënte çmos për të rrëgjuar sa më shumë arsimin e shqiptarëve në Maqedoni. Ishte një kohë kur politikanë dhe intelektualët maqedonë kishin krijuar një aleancë të fuqishme kundërshqiptare me politikanët dhe intelektualët serbë, sidomos pas vitit 1981, sado jo vetëm pas këtij viti. Unë, që kam shkruar shumë herë kundër kësaj politike serbo-maqedone dhe ato shkrime jam detyruar t'i botoj në Kroaci dhe në Slloveni sepse nuk më botoheshin as në Shkup, as në Prishtinë, e di mirë prej çfarë idesh, çfarë paragjykimesh dhe çfarë ndjenjash përbëhej ajo politikë serbo-maqedone ndaj shqiptarëve. 
Të gjitha ato mendime jo shkencore për shqiptarët, të gjitha ato paragjykime ndaj shqiptarëve, të gjitha ato ndjenja mosdurimi ndaj shqiptarëve në historiografinë maqedone, janë marrë që herët prej historiografisë, prej etnografisë, prej publicistikës, më në fund, prej letërsisë serbe. Nuk ka dyshim se një numër i historianëve, i etnografëve, i publicistëve, i shkrimtarëve maqedonë janë nxënës të vjetër shpirtërorë të shkencës, të publicistikës dhe të letërsisë serbe. Ne, me të drejtë po reagojmë ndaj Enciklopedisë së Maqedonisë, por nuk po reagojmë ndaj enciklopedive, ndaj historive, ndaj librave të tjerë shkencorë, publicistikë e letrarë, që janë në qarkullim në Serbi, të botuar më herët apo të botuar tani, e që janë përplot falsifikime të historisë shqiptare, përplot paragjykime, dhe shpesh, përbuzje e urrejtje për shqiptarët. Në lidhje me Enciklopedinë e Maqedonisë dua të shtoj edhe disa mendime. Në reagimet tona në Maqedoni, në Kosovë dhe në Shqipëri ndaj Enciklopedisë së Maqedonisë, përpos paraqitjeve të drejta, të arsyeshme, të nevojshme shkencërisht dhe politikisht, kishte edhe diçka që nuk mund të quhej përkatëse, as mjaftueshëm politikisht e mençme. Reagimet tona tingëlluan si demonstrim i patriotizmit medial në vend se të ishin demonstrim i vetëdijes shkencore. Në rastet më të shpeshta ne shikuam, dëgjuam dhe lexuam në media çka mendojnë politikanët dhe intelektualët e njohur më shumë si njerëz të politikës se sa të shkencës për Enciklopedinë e Maqedonisë. Dëgjuam çka mendojnë ata privatisht. E do të duhej të dëgjoheshin: për aspektin shkencor të asaj Enciklopedie institucionet tona shkencore dhe shkencëtarët tanë, kurse për aspektin politik institucionet tona politike dhe shtetërore, ashtu siç e bënë ambasada amerikane dhe ambasada britanike në Shkup. Gjithsesi, është dashur të mendojmë në mos reagimet në trajtën e demonstrimit të patriotizmit medial patetik mund të na sjellin më shumë dëm sesa dobi te ndërkombëtarët, të cilët me shumë vëmendje i përcjellin sjelljet dhe shprehjet tona ndaj fqinjëve tanë. Enciklopedia e Maqedonisë, ndërkaq, më nxiti të mendoj edhe për enciklopeditë tona të paqena. Akademia e Maqedonisë e bën Enciklopedinë e Maqedonisë. 
Akademia e Shqipërisë ka arritur të botojë deri tani vetëm dy vëllimet e para të Fjalorit Enciklopedik, pra të fjalorit enciklopedik, që nuk e ka rëndësinë e enciklopedisë, dhe t'i botojë aq dobët sa duhet t'i ruash duart mos po të priten prej letrës dhe kopertinave të tyre - aq janë të dobëta. Akademia e Kosovës as nuk ka bërë enciklopedi, as fjalor enciklopedik. Dhe, as histori të shqiptarëve, dhe as histori të Kosovës! Me kë t'i bëjë? Kjo është e vetmja akademi në Ballkan, dhe në Evropë, që në përbërje të saj nuk e ka asnjë historian dhe asnjë arkeolog dhe asnjë leksikolog! E pse nuk e ka asnjë historian dhe asnjë arkeolog dhe asnjë leksikolog? Sepse, në Akademi është dashur të pranohen bashkëpartiakët, shokët, miqtë, pjesëtarët e klanit të atyre që e kanë bërë shtëpi private Akademinë tani e pesëmbëdhjetë vjet! E me ta projekte shkencore të rëndësishme, siç janë enciklopeditë, historitë e popullit, historitë e letërsisë, fjalorët e gjuhës letrare dhe të gjuhës popullore, historitë e artit popullor, as nuk janë bërë, as nuk do të bëhen. Fatkeqësisht! Akademia e Maqedonisë dhe Akademia e Serbisë i përkthejnë në gjuhë të huaja veprat historike kombëtare: historitë e popullit, të letërsisë, të arteve të tjera, të artit popullor, të mitologjisë kombëtare, kurse botimin e atyre përkthimeve e financojnë shteti maqedon dhe shteti serb. Çfarë përkthimesh bëjnë akademitë tona? Kurrfarë! Botimin e cilave përkthime e financojnë institucionet tona shtetërore? Temë për vajtim! 
Çfarë e udhëheq Ballkanin sot, nacionalizmi apo ëndrra për integrim? 
Siç më duket mua, Ballkanin e udhëheq sot një dëshirë e madhe, e shprehur me retorikë dhe me patetikë, për integrimet euroatlantike, por pa u liruar prej nacionalizmit ku më të "modernizuar" e ku më primitiv! 
Si e shihni të ardhmen e shqiptarëve? 
Kam shkruar apo kam folur jo pak herë në biseda për mediat mbi këtë çështje. Po përsëris çka kam thënë: shqiptarët i shoh, pas disa vitesh, të integruar në Bashkimin Evropian. Shqipërinë dhe Kosovën i shoh të bashkuara, ndoshta edhe pa kundërshtimin e vendeve ballkanike, sepse ashtu u lehtësohen shqetësimet që këtyre popujve ballkanikë u shkaktojnë dy shtete të shqiptarëve. Shqiptarët në Maqedoni i shoh si popull shtetformues. Por, më duhet të shtoj: përfytyrimin tim për ardhmërinë e shqiptarëve e cenojnë më pak a më shumë: propaganda fetare, mjaft e sofistikuar, në disa media të Tiranës, kur e kur edhe të Prishtinës, që flet për një racizëm fetar të ardhur prej së jashtmi në jetën tonë; mimikria kolektive; korrupsioni i pandalshëm; shpërfillja e kulturës nga institucionet politike e shtetërore; mafia, gënjeshtarët dhe të papërgjegjshmit jo aq të paktë në politikë; bashkëdyzimi i primitivizmit dhe stalinizmit në politikë! 
Të ndalemi tani në çështjen kryesore. Një tekst historie për shkollat e mesme, ku gjejmë deformime të atilla që akademikëve maqedonas as u kanë shkuar në mend. Në 200 faqet e këtij teksti, historia e 24 shekujve përfshihet vetëm në 12 faqe. E në këtë hapësirë mungon tërësisht trajtimi i plotë i 14 shekujve, nga shek II para Krishtit deri në shekullin XII pas Krishtit, periudhë kjo kur formohen kombet e gjithë vendeve evropiane, përfshirë edhe vendin tonë. Çfarë pasoje do të sjellë ky boshllëk në mendësinë e këtij brezi maturantësh? 
Boshllëku për të cilin flisni ju, në këtë tekst të historisë nuk cenon vetëm mendësinë e brezit të tanishëm të maturantëve, formimin historik, kulturor të tyre. Ky boshllëk cenon në tërësi historinë e shqiptarëve. Me këtë boshllëk sikur u thuhet shqiptarëve, dhe të huajve, që do ta kenë në duar këtë tekst: shqiptarët, iliro-shqiptarët, nuk kanë vazhdimësi në historinë e tyre. Historia e shqiptarëve, na thotë ky tekst, është histori e pa vazhdimësi! Ja një argument që historiani ynë i këtij teksti u sjell autorëve të Enciklopedisë së Maqedonisë dhe autorëve të shumtë serbë që paragjykimet e tyre për shqiptarët t'i stolisin edhe me "argumente", që ua dhurojnë vetë shqiptarët! 
Botimi i këtij teksti dëshmon edhe njëherë se në Shqipëri historinë e bëjnë politikanët dhe politikën e bëjnë historianët. Kjo metodë sundoi plotësisht vitet e diktaturës dhe vijon të sundojë në këto njëzet vite të postdiktaturës. Deri kur mund të vazhdojë ky absurd shqiptar? 
Historinë e shqiptarëve e bën populli shqiptar, por historiografinë shqiptare po e shpërfytyrojnë, po e shtrembërojnë, po e falsifikojnë, po e keqpërdorin rëndë politikanët me shërbëtorët e tyre historianë, natyrisht për nevojat e veta. Kështu është në Shqipëri dhe kështu është në Kosovë! Sikur të kishin një kulturë historike, njerëzit e politikës ndoshta nuk do ta lejonin një shpërfytyrim, një keqpërdorim të tillë të historiografisë e aq më pak të jenë sponsorë, ndoshta, urdhërdhënës të këtij shpërdorimi dhe keqpërdorimi të shkencës. Po të kishin kulturë historike ata do ta dinin se tekstet e shkruara me porositë e tyre dhe për glorifikimin e tyre janë të përkohshme sa edhe ata vetë dhe një ditë do të hidhen në plehun e historisë. Por, mungesa e dijes, e kulturës dhe e etikës nuk u lejon të shohin çka është e pashmangshme të shihet. Ky tekst i historisë, me titullin 'Historia e popullit shqiptar' (drejtimi natyror) 12, tregon qartë se përse kryeministri i Shqipërisë, Sali Berisha, e shpartalloi Akademinë e Shkencave të Shqipërisë, pse i shkëputi prej saj institucionet shkencore, pse disa akademikëve u mori të drejtën që të jenë të votuar në organet drejtuese të saj dhe pse në organet drejtuese të atyre institucioneve, më në fund, emëroi kë ai deshi të emërohej! I gjithë ky komplot kundërdemokratik, kundërkulturor u bë, përpos të tjerash, për t'u krijuar kushtet që historia e popullit shqiptar të mbyllet, për brezat e sotëm, me historinë e Sali Berishës dhe të Partisë së tij! Këso çudie staliniste nuk ka ndodhur në kohën e diktaturës! Jo! Në atë kohë tekstet historike e ndalnin historinë në vitin e çlirimit prej pushtimit italian, dhe pastaj, gjerman, domethënë, në vitin e çlirimit prej fashizmit dhe nazizmit, kurse Sali Berisha e ndal në derën e banesës dhe të kabinetit të tij qeveritar! 
Ngjarjet e revoltave të vitit 1997 trajtohen në këtë tekst si "rebelim komunist". Çfarë përfaqëson '97-a në vështrimin tuaj, tashmë në distancë dhe a ka nxjerrë mësime politika shqiptare nga kjo ngjarje? 
Në vitin 1997 populli shqiptar u ngrit kundër regjimit autokratik, në të vërtetë despotik, të Sali Berishës dhe të sejmenëve të tij. Të gjithë përbërësit e regjimit të tij zbatonin një teknologji regjimore frikësuese, shtypëse, kërcënuese, fyese, në të cilën ishin bashkuar dy përvoja tragjike: ajo despotike orientale dhe ajo sovjetike staliniste. Jo rastësisht mediat britanike për Sali Berishën thoshin: në krye të Shqipërisë është gjetur njeriu i shekullit tetëmbëdhjetë, i cili ka në dorë mjetet e shekullit njëzet e një! Në vitin 1997 populli shqiptar në të vërtetë bëri revolucion demokratik dhe u çlirua prej këtij regjimi. Por, ata që erdhën në pushtet pastaj, ata nuk ditën t'i bëjnë njëmendësi, të përhershme, frytet e atij revolucioni demokratik. Politika shqiptare, si po shihet, nuk ka nxjerrë mësime prej atyre ngjarjeve. Mjerisht! 
Si mund ta shpjegojmë trajtimin në një tekst historie të ngjarjeve aktuale, shpesh ngjarje që nuk kanë marrë ende as përgjigjen e gjykatave? 
Për njerëzit që kanë një dije shkencore, që njohin sadopak metodologjinë shkencore të historiografisë, që kanë etikë shkencore, është e ditur se bashkëkohësia nuk mund të jetë objekt i historiografisë. Dhe, nuk mund të jetë objekt i historiografisë, sepse është i pamundshëm, është i munguar, vështrimi historik, prandaj edhe trajtimi shkencor, objektiv i saj. Si mund të bësh historiografi ti duke trajtuar tragjedinë e Gërdecit kur ende prokuroria nuk e ka hequr prej rendit të ditës të Drejtësisë shqiptare? Si mund të bësh historiografi ti duke e trajtuar politikën gati njëzetvjeçare të kryeministrit të sotëm të Shqipërisë, kur dihet se ai e furnizonte regjimin e Millosheviçit me naftën prej Shqipërisë, kur dihet se ai me "diplomatët" e Kosovës në Tiranë përndiqte ushtarët e ardhshëm të UÇK-së, që kishin ardhur të stërviteshin në Shqipëri, kur dihet se ai me dhjetëra herë kishte kërkuar në foltoret në Shqipëri dhe në foltoret në Evropë vetëm autonomi për Kosovën, kurse tani, edhe vetë, edhe përmes hyzmeqarëve politikë në disa media, e thotë të kundërtën? Si mund të bësh historiografi ti duke i trajtuar si të vërteta gjithë gënjeshtrat, mashtrimet që shqiptonte tani e njëzet vjet kryeministri i sotëm Shqipërisë për njëmendësinë shqiptare, për kundërshtarët politikë, për rolin e krijuesve të ndryshëm në diktaturë e për shumë çka tjetër? Do bësh historiografi duke u mbështetur në thashetheme partiake? Do bësh historiografi duke u mbështetur në artikuj të gazetave partiake? Do bësh historiografi duke u mbështetur në fjalimet e funksionarëve partiakë, gjuha propagandistike e të cilëve nuk ndryshon prej gjuhës propagandistike të stalinizmit mbi planet pesëvjeçare? Jo, me të "dhëna" të tilla nuk bëhet historiografi, nuk bëhet shkencë. Me të dhëna të tilla bëhet gazetari propagandistike partiake. Nxënësit tanë, maturantët tanë, lexuesit tanë në Shqipërinë shtetërore e në Kosovë e kemi për detyrë intelektuale dhe morale t'i mbrojmë prej këtij helmi partiak, që u jepet atyre me titullin e historisë së popullit shqiptar. 
Si do ta portretizonit një historian model? A mund të gjejmë sot shembuj të këtillë në radhët e historianëve shqiptarë? 
Nuk mund të jesh historian i mirë, historian i rëndësishëm për historinë e popullit tënd, në qoftë se dijen metodologjike, dhe kulturën historike, dhe dhuntinë krijuese nuk i mbështet në parime etike. Më pyesni a mund të gjejmë historian të këtillë në radhët e historianëve shqiptarë? Po. Pa dyshim po. Shqipëria ka historianë të shquar. Shqipëria kishte dhe ka një varg historianësh, gjuhëtarësh, arkeologësh, etnografësh shumë të shquar. Po përmend disa historianë të brezit të vjetër. Aleks Buda, Kristo Frashëri, Arben Puto, Kristaq Prifti - po këta janë emra të mëdhenj të historiografisë shqiptare. Paskal Milo është historian i shquar me kulturë, me dhunti, me etikë shkencore, i cili, mjerisht, ka humbur shumë kohë në politikë. Prej brezit të ri dua të përmend një historian, që sot shquan si maje e lartë në historiografinë shqiptare: Pëllumb Xhufi. Të gjithë i nderoj dhe i dua shumë: me Ali Hadrin ne në Kosovë na e kanë mësuar historinë e popullit shqiptar, të Shqipërisë dhe të Kosovës. U jemi mirënjohës përjetë. 
Është e qartë nevoja që kanë shqiptarët për një histori përtej politikës. Por, kur do të mund ta kenë një histori të tillë? 
Një histori të tillë, mbipolitike, një histori vërtet shkencore, një histori të tillë, të shkruar me kulturë historike dhe shkencore në përgjithësi, me etikë shkencore, shqiptarët do ta kenë vetëm kur Shqipëria dhe Kosova të bëhen shtete vërtet demokratike, çka sot nuk janë. Nuk janë shtete vërtet demokratike dhe nuk janë shtete të përfunduara si shtete. Dhe, kur prej politikës të shkojnë mbeturinat e diktaturës që në pushtet janë ngritur duke kamxhikosur paturpësisht mbas vdekjes Enver Hoxhën, të cilit i kanë shërbyer përtokas, të cilin e kanë madhëruar si hyjni! Domethënë: Mjerimi moral dhe servilizmi i ri nuk i lejojnë të shohin se Perëndia i tyre, Enver Hoxha, i cili e kishte vënë Shqipërinë nën një regjim dhune të përgjithshme, që e dënon çdo mendje liridashëse e demokratike, njëkohësisht ka bërë shumë për Shqipërinë: e ka nxjerrë prej prapambetjes së tmerrshme materiale, institucionale, arsimore, shëndetësore, duke e bërë shtet, të fortë, të organizuar (sado policor), me të gjitha institucionet më të larta të shtetit anëtar të OKB-së, të arsimit, të shëndetësisë, të shkencës, të kulturës. Një histori të tillë, shkencore dhe të shkruar ndershëm, shqiptarët do të mund ta kenë vetëm kur politika shqiptare të çlirohet prej Sali Berishës dhe sali berishave në politikë, në historiografi dhe në shkencë në përgjithësi. Dhe, kjo ditë nuk është larg: më së shumti edhe tre-katër vjet

57 Komente

Qosja thote !

Në vitin 1997 populli shqiptar u ngrit kundër regjimit autokratik, në të vërtetë despotik, të Sali Berishës dhe të sejmenëve të tij. Të gjithë përbërësit e regjimit të tij zbatonin një teknologji regjimore frikësuese, shtypëse, kërcënuese, fyese, në të cilën ishin bashkuar dy përvoja tragjike: ajo despotike orientale dhe ajo sovjetike staliniste.

 

   Kjo fraze te kthehet ne gjuhen Gjermane, eshte indentike me shprehjen e avokateve mbrojtes ne Gjyqin e Nurembergut, ku ankoheshin se te pandehurve po i shkeleshin te drejtat.

Lere, Lumi, mos e qelb tani. Nuk ke kellqe sa te dalesh deri aty.

Mos more, pa he na sill ndonje prove se ne gjermanitet flasim pak gjermanistik

E lexova me nje fryme. Respekt maksimal per Qosen, shume i kthjellet dhe realist. Me bukur nuk analizon dot njeri, gjynah qe po na mbysin mediokrit dhe freskaxhinjte. Ekzistoka akoma nje kosovar i painfektuar me patriotizmin e tipit "o sa mir me qen gomar".

"Si mund të bësh historiografi ti duke trajtuar tragjedinë e Gërdecit kur ende prokuroria nuk e ka hequr prej rendit të ditës të Drejtësisë shqiptare? Si mund të bësh historiografi ti duke e trajtuar politikën gati njëzetvjeçare të kryeministrit të sotëm të Shqipërisë, kur dihet se ai e furnizonte regjimin e Millosheviçit me naftën prej Shqipërisë, kur dihet se ai me "diplomatët" e Kosovës në Tiranë përndiqte ushtarët e ardhshëm të UÇK-së, që kishin ardhur të stërviteshin në Shqipëri, kur dihet se ai me dhjetëra herë kishte kërkuar në foltoret në Shqipëri dhe në foltoret në Evropë vetëm autonomi për Kosovën, kurse tani, edhe vetë, edhe përmes hyzmeqarëve politikë në disa media, e thotë të kundërtën? Si mund të bësh historiografi ti duke i trajtuar si të vërteta gjithë gënjeshtrat, mashtrimet që shqiptonte tani e njëzet vjet kryeministri i sotëm Shqipërisë për njëmendësinë shqiptare, për kundërshtarët politikë, për rolin e krijuesve të ndryshëm në diktaturë e për shumë çka tjetër?"

A mund ti pergjigjet pyetjeve me siper Beqir "akademiku" apo ndonje beqir i peshkezuar? Nuk besoj.

Paska ik koha jote mer Xhep! Robt e kon menjen  me u eglendis me punt e sums qe i belbezo aq natyrshem withersi.

Sa per Rexhipin ai normalisht duhet te te leje pa fjale nese je interesuar per te verteten,por te ben te flasesh nese nuk je gati ta pranosh.Rexhepi nuk mund te quhet asnjehere provincjal nese je nje njeri qe e vlereson dijen,por  mund ta quash nese je nga nje province e dijes.Rexhepi as nuk mund te preket nga komentet tuaja ai qendron kaq larg dhe lart sa fjala juaj nuk mund te arrij.Me vjen keq qe po lodheni per ta prekur ai ka dinjitet dhe ju nuk mund ta vini ne dyshim.Une jam i gezuar qe ka akoma gjalle njerez qe flasin realisht qe nuk i perzihen ndjenjat ne gjerat e mendjes dhe mendja ne gjerat e ndjeshme.nuk mund ti thuash liri mendimi dhe ne emer te kesaj te shkrush cfare do ti,nderkohe qe eshte nje liber qe shkruhet nen titullin e nje libri shkollor.

Ky mu me nxjer mallin e Koices, per Zotin. Respekte Profesorit, respekte!

Rexhep Qosen gjithmone e kane share sepse thote te verteten.

Paskal Milo është historian i shquar me kulturë, me dhunti, me etikë shkencore, i cili, mjerisht, ka humbur shumë kohë në politikë.

smiley

LD, nuk e di per Nurembergun, por avokati i Zani Caushit, qe mbronte Zanin ne gjykate per krimet qe kishte bere gjate '97, ka thene pikerisht keto fjale qe thote Qosja. Avokati thonte qe nese eshte per t'u denuar Zani Caushi, ai duhet denuar pse mbrojti popullin e Vlores, luftoi me perfaqesuesit e shtetit qe kishin ardhur kunder Vlores etj. etj. Komunistet avokatet e prapesive te tyre i kane shkalle-shkalle, qe nga sallat e gjykatave deri te faqet e gazetave. Bile sipas Qoses, qe duke mbrojtur rebelimin komunist te '97, ka thene shume pak kohe pas katrahures komuniste te goditjes se shtetit, se ky "revolucion demokratik", ishte i vonuar, sipas tij duhej bere me pare, nderkohe qe PD-ja kishte vetem 5 vite ne pushtet. Pra mesazhi eshte i qarte, komunistet duhet ta ndeshkonin qe ne 93-94 PD-ne, jo aq vone ne '97-en.

Cfare mund te pritet nga nje njeri qe e ka quajtur po ne faqet e ketij shtypi, Enver Hoxhen demokrat liberal dhe Pandeli Evangjelin apo te tjere despote orientale?!

Speaker!

Kjo eshte e keqja e intelektualeve Shqiptare.

Inatin, prishaqejfet, simpatit, urrejtjen, dashurin, personale ,do e fusin ne historin e popullit.

Se ç'fare ka Qosja me Berishen, nuk me intereson, sikur nje dite ti shikoj se po rrahen me grushta , mendoj se jam ne krah te Qoses si intelektual e i moshuar qe eshte, po se ky Qosja nga urrejtja qe ke per Berishen do ofendoje nje pjese te popullit Shqiptare nuk ka asnje te drejte njerzore e me teper akademike.

Sipas Qoses kush votoi Berishen ne '96 eshte nje adhurues i diktatures, i despotizmit, i policise sekrete, i dhunes e raprezaljes.

Qose, dashke edhe kos zoteria jote?

 

 

 sejmen i palodh je o lum.

Se sa e si u ofendu populli, nga e per Berishen, e tregoi ne referendum smiley 

Ta lexosh edhe njehere nuk do besh keq; pertej pandreqsise, dicka me vlere mund te te ngjisi. Je qe je merr dhe ate tjetrin me lart dhe kujtoi se kur nuk je tu Speak naiher, dukesh goxha me i zgjut!

chene.

Pse nuk e quaj te drejte nje fraze te Qoses, s'eshte e thene se hodha plotesisht shkrimin poshte.

Nje intelektual i gjen fjalet e duhura per te shprehur ate qe ndien kunder nje figure politike , pa ofenduar voten e lire.

 

 Cilen vot te lir o Lum Lumi!

Si mund te votoj nje popull njehere 90% kundra Berishes dhe nje here 90% pro Berishes brenda pak muajve?

po lexoje dhe njehere intervisten dhe perqendrohu rreth asaj cka flet. Po deformohet ne menyre te programuar dhe sistematike historia.(ne fakt eshte vetem nje nga nen temat)

o ld, po cfare intelektuali mer burr? Cfare intelektuali eshte ky qe i thur lavde dhe ben avokatine e perdorimit te dhunes ndaj institucioneve te shtetit? Qe mbron rebelimin komunist te '97 qe ne perberje kishte edhe nga ata qe cenonin apo kerkonin te cenonin integritetin territorial te Shqiperise. Protestat kane qene me simbolin serb te tre gishtave dhe te gjithe i kemi para pamjet ne mediat e huaja kur nje rebel i drejtohej tjetrit, ne nje luft-anije shqiptare ne Sarande: "mos fol shqip, por greqisht". Nuk i ka para Qosja keto?

Une nuk marr mend nga Qosja ne politike. Ky mund te jete profesor per pune letersie, bicim studim i historise se saj, por jo ne politike. Mos e dhente Zoti.

E perseris, qe mbrojtja e Qoses, ne qe mendojme se 97 ka qene rebelim komunist, na jep plotesisht te drejte. Do te ishte mire qe kjo te artikulohej edhe nga njerez te tjere ne Shqiperi dhe pastaj gjerat shkojne drejt sqarimit te plote.

Vleresimin me te madh Qoses ja ka bere populli8 i Kosoves, qe e nxori ne zgjedhje me perkrahje sa per te mbushur nje autobus linje urbane.

 The Speaker thotë;"Protestat kane qene me simbolin serb te tre gishtave "

Simboli i tre gishtave,nuk është simbol serb...TRE GISHTRINJËT e simbolizojnë TRINITETIN në krishterizëm!

Cfare intelektuali eshte ky ...qe mbron rebelimin komunist te '97

Ket Spiqerin do e perjashtojme nga partia apo jo?smiley

Ishte një kohë kur pushteti maqedon ua rrënonte shqiptarëve rrethojat e shtëpive, duke cenuar ashtu rëndë identitetin dhe zakonet e tyre.

Di njeri me m'thone gjo per kete?

Q.A. ?

Nxënësit tanë, maturantët tanë, lexuesit tanë në Shqipërinë shtetërore e në Kosovë e kemi për detyrë intelektuale dhe morale t'i mbrojmë prej këtij helmi partiak, që u jepet atyre me titullin e historisë së popullit shqiptar. 
 

"helm partiak" ky helm po mbyt prej kohesh te gjithe shoqerine dhe jo vetem nxensit,maturantet,apo lexuesit!

Rexhep Qosja eshte njeriu me i mencur i letrave shqiptare mendimet e tija jane nje pasuri e madhe kombetare qe ja vlen ti shfrytezosh ne te miren e kombit,eshte nje privilegj per ne qe e kemi dhe e lexojme me kenaqsi!

R. Qosja: Tito nuk e ka pushtuar Kosovën!!

Admirina Peçi: Një prej polemizuesve në Tiranë, Sadik Bejko, pas këtyre deklaratave ju akuzoi se ju i keni thurur lavde Titos, (pushtuesit sipas tij) në kohën kur Kadare mbështeste revoltat kosovare të ’81-shit. A keni një përgjigje publike për këtë?

Rexhep Qosja: Po t’ju përgjigjesha edhe sadikave që më sulmojnë, do të më duheshin së paku tridhjetë daktilografë.

Megjithatë, keni pasur një deklaratë për Titon...

Rexhep Qosja: Kam dhënë në muajin maj më 1980-ën, në vitin e vdekjes së Titos dhe gati një vit para demonstratave të studentëve tonë në mars të vitit 1981, një deklaratë për vdekjen e Titos, të cilit nuk ia kam përmendur kurrë emrin për së gjalli. Atë deklaratë natyrisht do ta nënshkruaja edhe sot. Nuk kam qenë as titist, as enverist. Koncepti im mbi lirinë dhe humanizmin gjithmonë është frymëzuar nga veprat e filozofëve e shkrimtarëve të mëdhenj e jo nga regjimet politike. Por, sot, kur po shoh çka po shoh dhe kë po shoh në politikë duke vjedhur e plaçkitur e shfrytëzuar më vjen dëshirë të flas mirë e më mirë edhe për Titon edhe për Enverin. Titoja nuk e ka pushtuar Kosovën – e ka gjetur të pushtuar prej Serbisë. Titoja e ka thënë menjëherë pas luftës në bisedë me Enver Hoxhën se do të pajtohej me bashkimin e Kosovës me Shqipërinë, por këtë nuk do ta lejonte Serbia. Titoja i ka thënë Fadil Hoxhës në vitin 1968 se do të pajtohej që Kosova të bëhej republikë, por kjo do ta çonte në këmbë Serbinë. Në sajë të përkrahjes së Titos, Fadil Hoxha me një numër të udhëheqësve të tjerë shqiptarë, e ka çuar Kosovën deri aty ku e gjeti terrori serb posa vdiq Titoja: me autonomi të vitit 1974, me Universitet, me Akademi të Shkencave e të Arteve, me Institutin Albanologjik dhe me Institutin e Historisë, me shumë botime, revista e gazeta, me urbanizim të shpejtuar të Kosovës, me gjuhë letrare kombëtare, me numër të madh të shkollave fillore e të mesme, me spitale e klinika , me arte dhe shkencë gjithnjë e më të zhvilluar, në të cilat nuk bënte kërdinë realizmi socialist. Për të gjitha këto arsye prej vdekjes së tij e deri sot, në Serbi nga autorë serbë dhe miq të Serbisë janë botuar mija artikuj, studime, vjersha, drama, vepra historike përplot urrejtje për të. Jo rastësisht Lordi Kerington, përfaqësuesi i Evropës në përpjekjet për zgjidhjen e çështjes së Jugosllavisë në vitin 1991, do të deklarojë: tani po e kuptojmë se me kë krejt kishte punë Titoja dhe sa i madh ishte ai.

Speaker, 

Une kete pjese te pergjigjes se Qoses qe ke vu ti ketu e lexoj si krejtesisht te sakte. Ka te drejte mer plak, kur thote qe Tito nuk e pushtoi Kosoven. Se nuk e pushtoi mer vlla. I ngeli ne dore nga serbet. Dhe sic ta thote edhe Qosja, gjate kohes se Titos, ne Kosove u ngriten nje tufe me institucione qe i benin mire Kosoves, dhe duke patur parasysh se me cfare kishte te bente Titoja ne Serbi, eshte mese normale qe keto te quhen arritje. 

Nigjo nje sugjerim dashamires: te njejtin njeri (i.e. Qosen) mund ta duash per ca gjera, dhe urresh per te tjera. P.sh. mund te kundershtosh inatin qe Qosja ka per Salen (largqofte, mos e shafte njeri Salen mer), dhe mund t'i vleresosh ato qe thote per vendin e vet. Se eshte normale qe te mos biesh dakord me tjetrin per ca gjona. Po dhe te bosh si koke e modhe kshu anonimisht edhe te hedhesh poshte njerez si Qosja qe kane 50 vjet qe punojne, eshte icik, po icik fare, debilizëm. 

Po ti per mua lexoje si te duash mer daj. Mua me mjafton qe ky person deshmohet vete, me fjalet e tij, si titist, megjithese e mohon si etikete, por e konfirmon gjate ligjerimit me lavdet per Titon dhe periudhen e tij.

Keto Lavde jane konkrete ne deklaraten e Qoses per vdekjen e Titos, ne '80-en, si vajtues i mire dhe keto qe thote tani.

Te mos e konsiderosh pushtues Titon dhe shtetin qe ngriti dhe drejtonte, gjithmone per mua eshte lajthitje antikombetaresh. Edhe po ta shikojme me ngushte, Titoja e pushtoi Kosoven, pasi ne mbarim te L2B-se forcat jugosllave moren Kosoven me arme, dhe ka pasur rezistence per kete ne Kosove. Por per turpin tone, jugosllavet per te shuar rezistencen e nacionalisteve shqiptare te Kosoves, paten edhe ndihmen e nacional-clirimtares se Shqiperise.

Te gjitha "leshimet" qe ka bere medemek Titoja per Kosoven, ku ju dha te drejten e arsimit ne shqip, pasi e kane pasur ne serbisht ne te gjitha nivelet, kane ndodhur pas demonstratave dhe kundershtimit te shqiptare ne vitin '68.

Keshtu shoku Penar, te diskutojme per Kosoven pasi t'i dime ca gjera. Qosja te mashtron ndoshta ty, por jo mua, pa modesti po e them kete.

P.S. E vleresoj Qosen per ndonje gje qe ka te beje me letersine apo ndonje teme tjeter, kush tha qe e urrej per cdo gje?

Mire, vazhdo me te vertetat absolute qe i di ti dhe vetem ti, vlla. 

chene.

Cila histori po deformohet.?

Ato qe thojne se '97 nuk ka qene "rebelim komunist",jane ; 

 1-nuk njohin komunizmin,

2-nuk shikonjne me sy 

3-nuk degjonjne me vesh,

4 - ç'fare tepron , kane qene pjesmarres ne rebelimin komunist.

Lundrim me vje keq qe une nuk jam ne asnjeren nga kategorite e tua ,por i bashkoehm mendimit se 97 eshte pergjegjesi e Sali Berishes.Une atehere nuk kam qene votues por votuesit e asaj kohe qe i kane besuar shtetin Berishes duhet te mbroheshin nga Berisha.Sipas kodit penal te Shqiperise por edhe te shume vendeve te tjera  Veprat penale kryhen me mos veprim dhe me veprim.Me  mos veprim p.sh.eshte kur nje ushtare qe duhet te mbroje nje objekt qe eshte i detyruar nga ligji te nderhyje ndaj sulmeve mbi objektin,nuk ndrehyn,ne kete rast ai kryen veper penale me mosveprim.Keshtu edhe Berisha duke qene mbrojtesi direkt  i te drejtave,lirive dhe jetes se shqiptareve ke treguar se eshte i pa afte ta beje kete detyre.E them kete mendim pa marre parasysh se cili eshte agresori i shtetit socjalitet, komunistet apo dikush tjeter.Berisha duhet te shikohet nga shqiptaret si nje njeri qe mund te jete shume i  mire dhe shiume i sinqerte por jo si nje lider qe mund ti besosh pergjegjesi kombetare.Ai e ka treguar shume here se nuk mund ta mbaje  shtetin e tij,e tregoi me firmat piramidale,ai pohoi se nuk e dinte se ishin te tilla  deri sa e pa ne televizor,e pranon sic thoni edhe ju se nuk kishte nuhatje dhe as ide per  97 e shtaten.edhe kete e mori vesh nga televizori se cfare po ndodh por akoma se ka marr vesh se nga erdhi te pakten keshtu thote.E tregoi se nuk eshte i afte edhe me Gerdecin ai pranon se nuk kishte asnje informacion mbi kontraten dhe mbi kete cshtje edhe kete e mori vesh ne te njejten kohe me gjith shqiptaret nga tv pasi plasi.Ky eshte nje kryeminister qe nuk e meriton te jete ne menaxhimin e burimeve te Shqiperise as atyre njerezore as atyre ekonomik etj.N e jemi nje popull i zgjuar por si trimat pas lufte  ne e kuptojme s e kemi zgjedhur gabim kur te iki koha e ndryshimit,Media amerikane shkruajten ne 2005 Shqiperia eshte i vetmi ne bote, qe nje njeri qe iken nga pushteti me nje lufte civile me shue pasoja per vendin.Vjen ne krye te shtetit po me vota te popullit qe e rrezoi,e thosht ekete si nje aftesi e dobet per te bere zgjedhjen e duhur.Ne jemi nje popull qe besojme shume ne njerez qe japin shume pak.Ne i besuam Berishes ne 91 swe kishte rene te flinte si komunist dhe u zgjua si demokrat,i besuam Berishes ne 2005 si kishte rene te flinte si i vjeter dhe ishte zgjuar si i ri.Hej shqptaret jane mesuar te kenaqen me pak kjo eshte fatkeqesia me e madhe.Berisha  mendoj sa  te kete jete do jete ne pushtet,por Shqiperia sa te jete ai gjalle nuk do behet shtet.

Rexh,

Kot harxhohesh kaq shume per ti mbushur mendjen atyre qe nuk kane. Thjesht dhe paster, Berisha eshte i papergjegjshem per postin qe posedon atehere dhe tani. 

Berber.

Kete nuk e kupton, se edukata jote nuk te lejon ta kuptosh, se ka nje dallim shume thelbesor midis "krime te pergjegjshme" Enver Hoxha e "papergjegjshmeria para krimit" Sali Berisha ne '97.

Ju kerkoj ndjese por pervec du paragrafeve tepare e kisha te pamundur leximin e ketij artikulli. Perse?

Sepse gazetarja qe me duket den baba den news 24 sado anti manipuluese berishiane apo tjeter te jem una, ben pyetje INFORMUESE dhe tendencioze. Dmth sygjeron pergjigje!

Sa media te ndotura qe kemi ne smiley eshte per te  ardhur keq, dhe sikur ta kene permbajtjen korrekte korniza eshte e ngjyrosur. Refuzoj te vijoj leximin!

 

P.S te pakten tia jepnin ate liber historie vete Qoses ta leconte disa dite para intervistes dreqi e mori!

Termi i sakte ne fakt Alidea eshte pyetje sugjestionuese. C`te bejme kete media kemi! Megjithate eshte mprehtesi nga ana jote. Ne te tjeret medemek po merremi me gjera te tjera, nderkohe qe ti prek koken e ceshtjes: kemi media te keqija, nuk i intereson lajmi dhe informimi sa me mire i publikut, sa me afer te vertetes, larg partishmerise, por propaganda dhe kete e bejne me keto pyetjet sugjestionuese per keta akademyket qe i thirrin nen arme sa here ju duhen.

100 pike Qosja!

Thene me ftohtesine dhe kthjellesine e nje mendjeje me te vertete te madhe dhe te shkeputur nga albanistani i sunduar nga funderrinat, nga fekalet e sistemit te vjeter...

bravo Qosja, bravo.

njerez te tille i duhen shqiperise , jo sahan lepiresit , qe jane shtuar si fara e keqe se fundmi,qe  nuk lane me gje pa peshtyre dhe lepire, cdo popull meriton qeverine dhe shtetin qe ka, me thoni nje  revolucion ideor ose ekonomik qe ka bere shqiperia jone historike, apo kur behet deti kos kudo , marrim dhe ne nje luge dhe fillojme te hame.

1.- Se sa e duan Xhepin e Qoses ne Kosove ja thane me vote ne vitin 2000 ku partia e krijuar nga Xhepi mori shume e shume vota ,gjithsej 0.4 %.

2.- Xhepi i Qoses ka qene antar i akademis se shkrimtarve te serbis dhe bashkpuntor i babes se kombit serb dobrica qosiqit si dhe pjesmars aktiv ne rrugen francuska 7 ku u perpiluan memorandumet per crrenjosjen e popullit shqiptar,memorandume qe i perdori me vone Milloshevici.

Doni me per Belulin!!!!!!!!!!!!!!!!

 

Rexhaks !

Njihemi, se me duket nick emer i njohur.

Ska rendesi kjo.

Meqense ke qene i vogel, natyrisht nuk je ne liste.

Deri me 29 Qershor te '97 edhe une e mendoja keshtu. Qe Berisha ishte shkaku, dhe e verteta eshte kjo se Berisha e qeveria e Meksit jane shkaku , pa me te voglin dyshim.

Si qytetar une jap voten per te qeverisur, por vota do thote pergjegjsi, te kam besuar ruajtjen, qetesin, rregullin, krijimin e ligjeve e zbatimin e tyre.

Pas 29 Qershorit duke pare me sy hapur se ku perfundoi Shqiperia, ne dore te kujt ra, kush erdhi kryeminister, si u zhvilluan votimet, si u festua ky kthim pushteti, pa as me te voglin dyshim, me ndergjegje te paster, ka qene rebelim komunist.

Lundrimi nuk mund ta quaj keshtu dhe te nxjerr,pa faj Berishen kete dua te them se shume kush mendon qe ai  nuk ka asnje faj.Nuk mund te kete Berisha te drejten morale te kerkoje te vije ne qeverisje, le ta dorezoje partine dhe te iki.

Ai shpjegimi qe thashe per veprat penale eshte nje ligj dhe parim shume i mire  is e drejtes,por nuk mund te jete zbatohet vetem si denim penal duhet te jete moral dhe politik.Nese vete Berisha nuk e merr vendimin per te mbajtur pergjegjesisine e paaftesise se tij,shqiptaret duhet te marrin kete vendim ndaj tij.Kjo eshte demokracia ku populli merr vendime ne mbrojtje te tij .Berisha eshte ai qe shume here nuk e ka zbatuar sic duhet vendimin e popullit.Une nuk po them se Berisha eshte shkaku por ishte personi me te cilin shqiptaret kishin lidh kkontraen te cilen nuk qe i zoti ta mbante,pamvaresisht se kush e detyroi ta shkele.

rexhaks !

Ke fatin e mire qe jeton ne Shqiperi.

Ndjeki me vemendje levizjet politike Shqiptare, sidomos ne kete periudhen e bojkotit, te ndihmon shume per te krijuar ide se si luhet politika, manipulacioni i mendimeve, veprimeve, ligjit, elektoratit, militantizmit, si dhe te etikes civile.

Lumidrin nuk di a njihemi por do e marrim vesh une tani nuk po jetoj ne Shqiperi por mundohem ti ndjek nga ketu ku jam.Une dua te sqaroj nje gje qe shqiptaret e marrin utomatikisht te sigurt, qe nese flet dicka kundra Berishes po don me thene nje  gje pro socjalisteve.Ne nuk duhet ti gjykojme gjithmone politikanet dhe partite politke duke i vene perballe njera-tjetres.Keshtu mund ti gjykojme kur vijne zgjedhjet dhe japim  mendimin dhe vendimin tone vetem me nje kryq mbi nje flete votimi.Ne duhet ti gjykojme njerezit e politikes dhe te pushtetit per shkelje qe perben dem ndaj nesh.Dhe duke i gjykuar vec e vec une them ato qe kam thene per Berishen.Pastaj se cila parti eshte me demokratike  e shohim cdo dite,edhe koha e bojkotit mua me pelqen per cudi.Nese flasim per te drejta te njeriut ne duhet ti lexojme te gjitha votat,njerezit qe kane hedhur voten ne nje kuti qe nuk eshte hapur, njesoj si te tjeret kane hedhur aty shpresen e tyre.A e ben opozita kete per interes te votuesve ?! Ndoshta jo por ka nje arsye te mire, nese do ishin me emer fletet e votimeve jam i sigurt qe do ishte shume me e keqe situata, nese dikush do dinte se nuk po i numerohet vota edhe ti po  te jesh.Barazi njerezore dhe lirite dhe te drejtat    e njeriut duhet te respektohen ne mase dhe prandaj edhe fletet e votimit jane pa emer,po a mund te me thuash cfare pergjigjeje do i jepte Berisha ,ose komisjoni i xgjedhjeve nje qytetari qe do e pyeste pse nuk i lexohet vota ? mendo sikur ky person qe pyet te kete emrin ne fleten e votimit?

Keshtu e shoh une ceshtjen e numerimit,bojkotit ja rrit vleren duke mos e realizuar asnje kusht te opozites.Nese Berishes nuk i kushton dhe me qe opozita ka lajthitur pse nuk numerohen kutite dhe dhe clirohet populli nga kjo gjendje?Shqiperia ne keto dite do jete shqiperia me e pa moralshme e te gjitha kohrave,nuk mund te bejme "SIKUR"kemi demokraci bota e njeh demokracine si bankieri me pervoje paren fallso,prandaj kemi edhe problemet me integrimin.

Rexhax! sipa jush duhet te hidhet poshte komisioni qendror i zgjedhjeve qe ka certifikuar rezultatin te cilin e kane votuar edhe komisioneret socialiste,kolegji zgjedhor,gjykata kushtetuese qe i kane hedh poshte pertendimet e opozites.Te gjitha keto vetem se nuk fitoi Rama?Berisha u tha edhe sot shkoni dhe beni padine ne prokurori.

Ej nuk thashe kete une thashe mes te gjithave te keqijave ka nje te mire.

Une pranova se opozita nuk e ka per intweres te qytetareve por po mendoj per te drejten qe kane ata per voten e tyre Rama ka marre ate qe ka kerku.Por kur mendoj per kyt idene e fleteve te votimit me emer them si do ishte eshte direkt mohim i te drejtes,pastaj kjo pergjigjeja e Berishes shko ne prokurori eshte njesoj si te thote hajde tek zyra e tij.Ai duhet te jape te drejten te numerohet vota e tyre njesoj si te gjithve ne komision pse jo?

gjykata kushtetuese qe i kane hedh poshte pertendimet e opozites

Kjo eshte e pavertete! Gjykata Kushtetuese nuk ka asnje proces per kete! Kush e di ke dash me thone noi gjo tjeter!

Berisha u tha edhe sot shkoni dhe beni padine ne prokurori.

Ee, si urno!

Para nji muji Berisha po thonte pirdh pirdh o Ed Palla! parlamenti nuk mund te hetoje FARE!

Tashi po thote merrni shumicen ne komisionin hetimor!

Mos i veni men car thote Saliu se ai s'e ka per gjo t'a haje llafin. Le qe ju e dini kete pune me mire xhanem! E dini si e ha Saliu llafin.

Kelltup, kelltup! Edhe pastaj qesh! smiley

mrroklla.

Nga qe je shume e emocionuar, nga bojkoti, nuk arrin te kuptosh te verteten.

Edvini, ka kerkuar shumicen e komisionit hetimor, per te hyre ne parlament.

Patozi i ka thene,rri nen hije, se nuk kupton asgje nga politika.

Shumica merr shumicen, te pelqen mire, s'te pelqen edhe me mire.

Shumica merr shumicen, te pelqen mire, s'te pelqen edhe me mire.

A thu?

http://top-channel.tv/artikull.php?id=164352&ref=fp

 

E ktheu Sala! Tani juve duhet te mbroni qorrazi kete te rene: Merrni shumicen, po jo kutite!

Ato qe thote Patozi jane gabim! Ai thote nonsens, po pastaj ajo behet yes-sens kur flet Prijsi!

Po juve nuk zeni men! Nje here ju vuni Sala me shajt Azem Hajdarin, pastaj ju vuni me mbrojt Fatos Nanon! Tani duhet me thone "Merrni shumicen ne komision" ne kontradikte te plote me ate qe thonit para nje muaji!

Nga qe je shume e emocionuar,

Do e ndash mendjen?

A jom bythqim apo jom gru?

Nuk rrini dot pa hudh mut neper mure juve! E dyta here kjo!

Heren e pare the ishte keqkuptim! Po tashi ca do thush? T'shkau dora?

Gjynof!

.Berisha  mendoj sa  te kete jete do jete ne pushtet,por Shqiperia sa te jete ai gjalle nuk do behet shtet.

Perpjekja e pare serioze per te SINTETIZUAR periudhen Historike postkomuniste te udhehequr nga Berisha . Ndoshta i vetmi percaktim shkencor deri tani , per Historite e te gjitha kohrave te ardheshme te Shqiperise.

Nje thenie e denje jo vetem per nje dite a nje muaj !!!!! 

Me duket se po diskutojme prape vetem per '97.
Le te pranojme qe '97 eshte rrebelim komunist. Ky rrebelim solli shperberjen e shtetit qe e administronte i zgjedhuri yne. Pra nga njera ane kemi rrebelet komuniste nga ana tjeter debilet komuniste.
Ke te zgjedhim ne 2005?
Nuk e di se ku po e kam lexuar dhe degjuar edhe here te tjera qe ne Shqiperi nuk votohet PRO por KUNDRA.
Votojme per inat.
Idiotesi.
Me mire eshte te mos votohet fare se sa te votohet KUNDRA.
Kuptohet qe edhe shteti qe kemi ngritur nuk ka si te jete ndryshe vec nje shtet prej zori.
Edhe zgjedhjet e fundit kete treguan. 650.000 shqiptare qe votuan KUNDRA PS dhe 650.000 te tjere KUNDRA PD. Mirepo asnje prej 650.000 shqiptareve qe votuan KUNDRA PD nuk duan ti njohin fitimin 650.000 te tjereve.
Jemi njesoj si ne '97. Thjeshte kesaj rradhe nuk kemi arme ne duar.
 

Qosja eshte mendja me e ndritur shqiptare. Te lexosh Qosjen eshte ilaci me i mire per te semuret kronike shqiptare.

 

Kete lloj ilaci provincial qe qelbet ere 100 vjet larg mbaje per vete se shqiptaret nuk kane nevoje.

Pse sme thua cili koment i Qosjes eshte provincial??? 

Epo ti thuash Qosjes Provincial i cili me nderhyrjet e tij te herepashershme ne skenen Politiko-Kulturore te shqiptareve ne Ballkan pikerisht ka goditur llumin provincial sidomos te shtetit shqiperi............

Mund te besoj me teper qe Enver Hoxha ishte nje neo-liberal

Shih, shih, ky Qosja eshte thesar, e i kaluar thesarit.

Shiko ç'fare thote;

Titoja nuk e ka pushtuar Kosovën – e ka gjetur të pushtuar prej Serbisë. Titoja e ka thënë menjëherë pas luftës në bisedë me Enver Hoxhën se do të pajtohej me bashkimin e Kosovës me Shqipërinë, por këtë nuk do ta lejonte Serbia.

 

       Asnjeher nuk kam dyshuar se eshte e kunderta, po Qosja me studimet e tija , gabimisht, e perseris gabimisht nxjerr ne drite nje te vertet historike.

  Dialogu sipas Qoses;

Tito- Enver ti mos kerko Kosoven, se une te ndihmoj te mbash pushtetin.

Enveri- Rri i qet, nuk me intereson Kosova, me intereson pushteti.

 

Eh mor LUM !
njaj Lartmadheria e tij me do Ushtri e Patriote :

*********** -1

kane marre malet me kaptue

e Serbet per me i Luftue

Rexhep Qoses me tregue

Se na vdesim per me rrnue!

%%%%%%%%-2

S'jem tuj Pyt per Titiste as

Hushoviane e Leniniste

as per Enver e Mehmeter

Dume me e cliru me prijes Mbreter.

Kur te lexon nga njehere duket se ke te besh me nje infantil .....por e keqja jote eshte Paragjykimi dhe konkluzet e shpejtuara si shpurrak ! 

Qosja nuk tregon prallla per Verioret Trima e Patriote ,sic i mbrockullisn Sali Spiker Berishet ( aka Realist & Solidare ) por shpjegon Histori pa Lahute !Ndoshta jo shume te kuptueshme per struktura te menduari me mend deri tek Gryka!

Psikoza se pas nje skene te bukur eshte nje prapaskene e tmerrshme,eshte normale sot ne mendjet e shqiptareve qe jetuan ne komunizem kjo per fajet e Enverit.Por per fatin tone te kec eshte edhe psikoze prej te ciles po vujame edhe ne qe u rritem pa "Enver".

Eshte e tmerrshme kjo gjendje,shumica e shqiptareve sot  kane  kyt semundje.Une e di se shqiptaret kane vuajtur ne kohet e Enverit.Mendimi im eshte se atehere nuk ka pas komuniste,ata qe u quajten keshtu me shkrim dhe me goje kane qene disa te verber qe sincerisht kane mendu qe Enveri eshte Perendia dhe parajsa eshte partia.

Mire atehere po sot pse?!pse mendojme se Enveri ishte Djalli dhe partia e tij ishte ferri.A mendojme se sot jemi ne parajse.

Une mndoj se eshte mire te lexojme prapaskenat por duhet te fillojme te lexojme mire skenat te mos bejme si shume te ditur,mjaft kemi hedh faje mbi Enverin.Nje dite e gjejne djallin duke qare tek dera e kishes dhe dikush e pyet c'ke o djall pse po qan?

Djalli thasmileyo ja njerezit te gjitha fajet mi hedhin mua.

Keshtu po bejne njerezit dhe partite sot,per te cveshur veten nga pergjegjesia qe kane si njerez me potencjal per te vendosur vete per gjithcka.Une mendoj se te dyja partite kane fituar mjaft pozita ne emer te enverit duke perdorur kete,Ata duhet te na bejne te votojme per to ne emer te vet jo ne emer te Enverit.A e keni vene re se te gjitha partite akoma fitojne pike me Enverin me shume se Enveri ne kohen e vet.Kjo eshte e pa falshme nuk eshte mjaft te jesh kundra nje armiku te vdekur dhe te fitosh vota per te udhehecur te gjallet.Kjo nuk ju falet partive politike por as neve.Nuk mund te thuash ne kete dhjevjecar votoj Berishen se eshte kundra Enverit,Ku eshte Enveri qe kundershton Berisha.Ai ja pa hajrin Enverit sa ishte gjalle si adhurues i tij dhe pasi vdic si kundershtare i tij  kjo eshte nje e vertete qe duhet te na vrase.Dhe pasi te na vrase te mjekojme sic duhet.

Simboli i tre gishtave,nuk është simbol serb...TRE GISHTRINJËT e simbolizojnë TRINITETIN në krishterizëm!

 

Kujton ti se pjerdhin shume leberit dhe lalerit per Trinine e Shenjte?

Kjo puna e 'tre-gishterinjve' eshte vertet nje kuriozitet sociologjik.

Sa her do ta themi mor burr se na ra goja. 100 Here e kemi thene, nuk ka pasur protesta me tre gishtaaaaaaa. Kaq veshtire eshte te kuptohet kjo? Vetem sepse e thone Berishistet kete gje nje milion here nuk behet e vertete.

Ska asnje lloj kurioziteti aty, nuk i lidh asnjegje protestuesit e 97-s me kishen e serbise.

Ka pasur vetem ne nje moment, nje grup njerezish ne Vlore gjate protestave qe kan ngritur tre gishta, ata jan fotografuar dhe perdoren nga Berisha dhe anti-shqiptare te tjere syresh, per arsye propagandistike, a thua nuk eshte vete Berisha pro-serbi ne Shqiperi, dhe a thua nuk duket ashiqare kjo nga cdo njeri me dy lek tru.

Arsyet perse ai grup injorantesh kan ngritur tre gishta mund te jene shume. Nje nga arsyet dhe me e besueshmja per mua personalisht eshte se gjithkush mund te futet ne nje turem protestuese dhe te hedh nje parrulle apo perdor nje simbol qe per momentin ndiqet qorrazi nga nje pjese e turmes, dhe fakti qe sapo eshte marre vesh se cfar perfaqesojne tre gishtat, nuk jan perdorur me,  te ben te mendosh qe ajo eshte arsyeja.

Ka disa shpjegime te tjera, qe gjate periudhes te protestave ka pas edhe protesta ne Beograd kunder Millos, dhe protestuasit ne Shqiperi duke bere paralelizem midis Millos dhe Mullah Berishes kan perdorur ate simbol qe perdornin protestuesit serb kunder Millos pa e ditur kuptimin.

Sido qe te jete, kane qene shume pak njerez qe kan ngritur tre gishta, dhe ata nga injoranca, nuk e dinin kuptimin, dhe sapo ua thane te tjeret cdo te thote i ulen duart. Ndoshta ka qene edhe si nje kunder-simbol i dy gishtave te Berishes.  Kaq.

Rexhep Qosja paragraf me paragraf:

  • vitin 1997 populli shqiptar u ngrit kundër regjimit autokratik, në të vërtetë despotik, të Sali Berishës dhe të sejmenëve të tij,(S`e luan topi).
  • Të gjithë përbërësit e regjimit të tij zbatonin një teknologji regjimore frikësuese, shtypëse, kërcënuese, fyese, në të cilën ishin bashkuar dy përvoja tragjike: ajo despotike orientale dhe ajo sovjetike staliniste,(S`e luan topi)
  • Jo rastësisht mediat britanike për Sali Berishën thoshin: në krye të Shqipërisë është gjetur njeriu i shekullit tetëmbëdhjetë, i cili ka në dorë mjetet e shekullit njëzet e një! (S`e luan topi)
  • Në vitin 1997 populli shqiptar në të vërtetë bëri revolucion demokratik dhe u çlirua prej këtij regjimi,(S`e luan topi).
  • Por, ata që erdhën në pushtet pastaj, ata nuk ditën t'i bëjnë njëmendësi, të përhershme, frytet e atij revolucioni demokratik,(S`e luan topi).

Politika shqiptare, si po shihet, nuk ka nxjerrë mësime prej atyre ngjarjeve. Mjerisht! 

S`e luan topi.

Për të komentuar tek Peshku pa ujë, ju duhet të identifikoheni ose të regjistroheni (regjistrimi është falas).