Rrufe politike mbi një tekst shkolle

Opinioni publik këto tre a katër ditët e fundit ka qenë i detyruar ta kthejë vëmendjen edhe drejt një çështjeje arsimore. Po debatohet lidhur me një tekst shkolle të thjeshtë historie, që trajton edhe periudhën në të cilën kalojmë. Sa më afër të ketë ndodhur ngjarja historike, historia është ende “e nxehtë”, aq më pak aktorët e historisë bien në një mendje lidhur me të. Nuk ka gjë më të natyrshme. Më normale. Sikundër ndodh anë e mbanë globit, nga Gaboni në Meksikë, nga Franca në Gjermani. Askush nuk merret atje me këto probleme nëpër gazeta e sidomos, aq më pak në deklarime politike publike, por te ne është ndryshe, jemi fare të veçantë. Aq më tepër kur vendi kalon një krizë të fortë politike. Partia më e madhe, kryesore në opozitë, nuk e ka njohur ende instancën e pushtetit legjislativ, Kuvendin e Shqipërisë. Është një çështje madhore. U duk sikur debati për këtë tekst historie, njërin nga dhjetëra e dhjetëra tekstet që hyjnë e dalin në përdorim për sistemin shkollor të vendit, erdhi në një kohë fare të papërshtatshme. Kur publiku dhe politikat, mediat po se po, kishin vendosur në qendër tekstin enciklopedik maqedonas lidhur me përfytyrimin që ai ka për shqiptarët e atjeshëm, shpërtheu debati për një tekst shqiptar për shqiptarët nga autorë shqiptarë. Është bërë një çështje që shtypi e vuri në qendër, por përsëri mund të pyetet, a është vërtet e tillë, a ja vlen? Përgjigjen time personale do të përpiqem ta jap duke e ndarë në tri pjesë. Teksti në vetvete. Sigurisht që nuk kam pasur rast e kohë t’i hedh një sy këtij teksti. Janë çështje që më kanë interesuar pak. Në fakt mirë është të shikosh sesi evoluojnë tekstet mësimore shqiptare të shkollave të mesme. Si pedagog universiteti nga një herë më duket se e gjithë puna ime qëndron në zhbërjen e atyre dijeve që nxënësit e shkollave të mesme, të ardhur në universitete, i kanë mësuar keq dhe gabim në atë fazë shkollimi që kanë kaluar më parë. Duket sikur universiteti është bërë për të korrigjuar shkollimin e mesëm. Nuk e them dot sa e vërtetë është kjo, por ndaj me lexuesin vetëm një mbresë time që më mundon prej kohësh. Duket sikur humbasim kohë kot. Sidoqoftë disa pasazhe të relatuara nga shtypi, apo edhe interpretime të dhëna në shtyp me këtë rast nga ndonjëri prej autorëve të tekstit, më krijoi përshtypjen se metodologjia historike, sidomos ajo pedagogjike, ka vend të ishte respektuar më shumë. Në një tekst historie të atij niveli shkollimi, disi standard, ka nevojë të hyjë ajo pjesë e dijes historike për periudhën bashkëkohore, e cila ka fituar tashmë një farë qytetarie dhe është pranuar tashmë nga opinioni publik. Duhet të bazohet gjithnjë e më shumë në atë që quhet kontratë kuptimore e një brezi. Pjesët ku ka çarje semantike dhe kuptimore duhen trajtuar me kujdes, pa u neglizhuar e fshehur, por në mënyrë alternative. A mund të pranohet si e mirëqenë logjikisht se meqë vetë pushteti në vitit ‘97 nuk kishte përse të organizonte protesta kundër vetes (tautologji), atëherë revoltat del se i organizoi opozita!!! Edhe mundet, por logjikisht arsyetimi nuk është bindës. Përfundimi mund të jetë i vërtetë, mund edhe të mos jetë, por në çdo rast procedimi logjik është i mangët. Meqë nuk është natë, tani është ditë! Është një përpjekje për të provuar me anë të së kundërtës, por në këtë rast nuk mjafton asfare. Mund të thuhet me siguri që ka dokumente filmike dhe dokumentare që individë të rëndësishëm të opozitës së asaj kohe janë parë në veprime aktive, të integruar në revoltat. Padyshim që shtypi dhe politika opozitare e kohës nuk ishin vigjilentë për t’u distancuar qysh në fillim nga veprimet e dhunshme masive. Padyshim që ka deklarime politike nga përfaqësues të opozitës ku legjitimohen veprimet e dhunshme kundër institucioneve të shtetit. Këto dihen dhe janë fakte që mund të vërtetohen lehtë. Por, tjetër gjë është të thuhet se ishte e gjithë opozita që i organizoi. Për këtë do të duhet të gjenden fakte dhe prova si për shembull, vendime të partive opozitare në këtë drejtim, duhen studiuar programet e partive politike, dokumente të ndryshme që e provojnë, jo këtë apo angazhim individual apo të pjesshëm, sepse për këtë ka të dhëna, por është fjala të provohet duke analizuar strategjitë zyrtare dhe veprimet institucionale të opozitës së asaj kohe. Aq më shumë që veç opozitës kanë vepruar edhe faktorë të tjerë aktivë, dhe se vetë opozita nuk mund të barazohej me Partinë Socialiste. Këtu kërkohet një ekzaminim më i kujdesshëm. Qeveritë e fundit socialiste, a ishin të korruptuara? Nuk mjafton ta thuash, në një tekst duhet edhe ta provosh. Është e sigurt që socialistët e asaj kohe kanë akuzuar njërin-tjetrin si të korruptuar. Këtë mund ta vërtetojë çdo njeri. Është e vërtetë që ndjesia popullore shprehej se kishte korrupsion. Po kështu edhe aktorët ndërkombëtarë të specializuar. Zyrtarë të lartë që nisën të kishin biznese pa u kuptuar qartë sesi kishin mundur t’i nisnin. Në dogana po aq probleme. Të gjitha këto vërtetohen. Por, që në një tekst historie të mbërrihet në përfundimin se qeveritë ishin të korruptuara, kjo kërkon një provë, së paku gjyqësore. Kush është qeveria? Disa ministra? Të gjithë? Nëpunësit e lartë? Ku? Përse? Nuk është kollaj që nisur nga disa të dhëna të përgjithësohen përfundimet. Ndofta ato janë të vërteta, por problemi është se duhen argumentuar dhe vërtetuar. Rebelimi i ‘97 ishte komunist! Duhet sqaruar në çfarë kuptimi. Që kishte një strategji për rivendosjen e diktaturës komuniste? Do të ishte larg çdo hamendjeje. Hakmarrje komuniste kundër pushtetit demokrat? Nuk dihet se deri në çfarë mase. E organizuar nga ish-komunistë? Ndofta, por kjo duhet provuar. Nga metodat e thyerjes me dhunë të institucioneve të shtetit padyshim që kishte një taktikë si ajo e revolucioneve komuniste. Por duhet sqaruar, sepse përndryshe mbetet e pështjelluar. Këtu nuk kemi të bëjmë thjesht me fakte, këto janë interpretime. Deklaratat politike. Nuk mund të mos pranohet se për sa iu përket parashtrimeve të mësipërme, libri mban anën e konceptimeve politikisht të djathta. Me qëllim apo pa qëllim, kjo është një çështje krejt tjetër. Por, a mund të fyen me etiketime të ashpra dhe ofenduese në deklarime politike zyrtare ose gjysmë zyrtare autorë tekstesh shkollore? Mua më duket se kjo është e tepërt. Ka ndodhur edhe herë të tjera. Tjetër janë politikat lidhur me arsimin. Aty partitë politike mund të ndeshen politikisht dhe të debatojnë. Por, tjetër është që sulmi të shkojë kundër mësuesve, autorëve të teksteve, pedagogëve. Shkolla është një e mirë publike që ndërtohet me vështirësi të panumërta. Nuk i bën mirë askujt që autorë tekstesh, mësues, apo pedagogë të sulmohen nga tribuna politike. Aq më pak të etiketohen. Nëse nuk do të pranohej asnjë imponim apo presion institucional shtetëror mbi autorët e teksteve apo mësuesit e pedagogët, po aq është i papranueshëm, i politizuar, konsiderohet presion politik edhe kur “rrufetë” vijnë nga partitë politike të çdo krahu, si nga ato në koalicionin qeveritar, ashtu edhe nga partitë opozitare. I gjithi konsiderohet si presion i politikës mbi rrethet akademike, universitare, pedagogjike. Për të mos thënë se politika ushtron një presion të rëndë mbi të gjithë teknokracinë e brishtë të vendit, e cila është e detyruar ose të heshtë, të shohë në ndonjë vrimë punët e veta, ose të konvertohet në elitë politike të rreshtuar politikisht thuajse ushtarakisht. Zërat e pavarur kanë arsye të shqetësohen. Dhe kur them politika, nuk përjashtoj as partitë politike opozitare që përfitojnë nga pushteti mediatik që kanë, nga lidhjet politike, nga statusi i tyre, nga imunitetet formale dhe informale që zotërojnë, për të hedhur etiketa, fyerje dhe “rrufe” mbi intelektualë të ndryshëm, pavarësisht të cilit nivel, pavarësisht të cilit orientim politik. Këtu nuk ka barazi. Sa vështirë e ka një intelektual të gjejë një tribunë për të kritikuar politikën? Barazia e fjalës së lirë këtu është shprishur përfundimisht. Të gjithë i vërsulen duke i thënë: “Po ti përse nuk merresh me punët e tua?” E askush nuk e merr në mbrojtje për të deklaruar: “Ai është qytetar, në rolin e tij, i lirë të kritikojë “shërbëtorët” e tij”. Deputeti është shërbëtor i qytetarit, kurse qytetari nuk është shërbëtor i politikanit. Prandaj, do të lutesha për më shumë vetëpërmbajtje për të mos prishur barazinë e shanseve për t’u shprehur. Kur politika hedh “rrufetë” mbi historianin, me ose pa nivel, nuk po futem këtu, kuptohet se ajo ka të drejtë të mos pëlqejë përfundime të caktuara të këtij të fundit. Është në të drejtën e vet legjitime. Nuk i duket e drejtë të thuhet se “rebelimi ishte komunist”, se “atë e organizoi dhe drejtoi opozita”, se “Berisha kishte si flamur luftën kundër korrupsionit në fushatën zgjedhore të vitit 2005” etj. Pra, mendon se këto shprehje janë të pabazuara. Po ku e gjen politika legjitimitetin për të dhënë verdikte për çështje shkencore, pra se çfarë është e saktë dhe çfarë nuk është e saktë? Nuk është fjala për personat, por për statuset politike. Politika nuk ka asnjë legjitimitet për të gjykuar se cila është e vërtetë historike dhe cila është një gënjeshtër historike. Duhet të vetëpërmbahet. Nuk mund ta kalojë cakun e vet. Përndryshe politika do të na bëjë edhe gjeografinë, edhe ekonominë, edhe sociologjinë, edhe filozofinë. Politikanët do të dinë gjithçka. Edhe politikanë edhe shkencëtarë. Mund të bashkohen këto dy përmasa tek i njëjti person, është një avantazh për vetë atë, por në asnjë mënyrë nuk mundet që i foluri dhe arsyetimi politik të marrin edhe pamjen dhe përmbajtjen shkencore. Ligjërimi politik nuk mund të marrê përsipër ligjërimin shkencor dhe aq më pak ta zëvendësojë. Nuk mund ta thonë politikanët në vend të teknicienëve, edhe kur këta të fundit e kanë gabim, si mbillet misri, si organizohet një spital, si ruhet një pyll, si rriten zogjtë, si bëhet arti, si organizohet sistemi bankar, si mbahet i pastër ajri i qytetit, si duhet të qarkullojnë automobilat, si rrjedh kriza financiare botërore, si suvatohen fasadat e ndërtesave urbane etj. Politika nuk mund të jetë pozitive, ajo mund të ndërhyjë në administrimin e strategjive politike të shkollës dhe kulturës, por jo të prodhojë vetë përmbajtje shkencore, duke harruar se duke bërë këtë rrezikon të imponohet në forma autoritare, agresive mbi lirinë e të shprehurit dhe lirinë akademike. Nuk ka kuptim të thuhet se aksh politikan është i zoti dhe është në gjendje të korrigjojë edhe aksh agronom. Në rrafshin personal sigurisht që mund të ndodhë edhe kështu. Por, fjala është gjetiu. Asnjë pretekst apo realitet nuk mund ta bëjë politikën të zëvendësojë shkencën, pedagogjinë, shëndetësinë. Më mirë një e vërtetë historike disi e gjymtuar, por që mund të korrigjohet nga vetë lëvruesit e dijeve të fushës, sesa një e vërtetë e postuluar, e urdhëruar, e vendosur arbitrarisht nga një tribunë politike. Me historianët debatojnë historianët, intelektualët, publiku, por jo nga pozita partish politike. Urdhri i politikës e godet përfundimisht shkencën dhe arsimin. Ky është roli i politikanit në një demokraci që ka filluar të ketë dëshirë për t’u pjekur: vetëpërmbajtja edhe kur e di se ndofta ka të drejtë, edhe kur ka bindjen se ka të drejtë. Bindja e brendshme nuk mjafton as për politikanit dhe as për historianin. Mjeshtëria e politikanit është gjetja e mekanizmave për ta përçuar vullnetin politik dhe të vërtetën. Politika e shumta ka vend të shqyrtojë, kritikojë dhe rregullojë mekanizmat administrative dhe institucionale sesi përzgjidhen autorët e teksteve. Larg së qeni ëngjëllore ajo që ndodh. Le të mos na gënjejë mendja se kemi procedura perfekte. E kotë çdo mbrojtje e politizuar. Si funksionojnë juritë, si përzgjidhen shtëpitë botuese, e kështu me radhë. Por, jo të tregojë se cila është e vërteta historike. Do të gabohej rëndë. Nëse autorët e teksteve do të ishin të njëanshëm, në mënyrë të fshehur, politika është e shpallur si e njëanshme në mënyrë të hapur. Vlera e çështjes. Një furtunë në një gotë me ujë. E thashë, janë gjëra që vlojnë gjithandej në botë. Tekstet e historisë bashkëkohore janë të mbushura me interpretime dhe përfundime që janë larg së ndari në mënyrë unanime gjeneratat e sotme. Debati bëhet, por brenda fushës, jashtë diktatit dhe sulmeve të ardhura nga politika mbi koka të thinjura, supe të brishtë, mësuesish, pedagogësh a autorësh tekstesh me prirje të djathta a të majta. “Historiani të japë vetëm faktet”, – thuhet. Detyrë e pamundur. Fakti mund të administrohet vetëm brenda një tërësie fjalish logjik të cilat sigurisht që shkruhen mbi apriori ideologjike që nga njëherë bartësi nuk e di se i bart dhe është rob i tyre. Ku ka tekst historie, gjeografia, sociologjie, filozofie, ekonomie, që të jetë objektiv. As një fotografi nuk është tërësisht objektive. Por, ky regjistrim faktesh nuk do të ishte histori. Historia do të bëhej kështu një letër magazine ku do të regjistroheshin mallrat që hynin e dilnin. Historia është kuptimi i fakteve dhe ngjarjeve, pra e kërkon interpretimin dhe përfundimin. “Prisni – thonë të maturit – që faktet të provohen pastaj shkruajini”. Po kështu askush nuk do të merrte penën për të shkruar histori. Ka ngjarje që kanë ndodhur para pesëqind vjetësh dhe akoma të vërtetat historike nuk janë stabilizuar. Ndofta nuk do të stabilizohen kurrë. Historia përmirësohet duke u shkruar. Çfarë kërkohet? Që historiani, pedagogu, autori i tekstit të jetë një robot i paanshëm? E pamundur. Është i paanshëm sepse nuk e di që është i anshëm. Ku ka teori historie, gjeografie, ekonomie, estetike, arti, psikologjie, filozofie, sociologjie etj., që të mos ketë një rrënjë në një debat ideologjik të kohës, pra të mos shprehë njëanshmëri? Vetëm ata që nuk e dinë këtë rrënjë të thellë të shkencës në ideologjinë e kohës së vet, kujtojnë naivisht se shkenca që bëjnë, trajtimi i bazuar te një ose një tjetër autor, nuk mbart njëanshmëri. Është objektiv! Kush autor është i sigurt se nuk është nxituar në përfundimet e veta? Kush nuk mbart subjektivitetin e tij? Evropa dhe përvojat më të mira perëndimore sot po i nxisin ato praktika që quhen “multiperspektiva historike”, domethënë për ta rindërtuar historinë në mënyra të diversifikuar, kundër mendimit unik. Teksti alternativ shkollor prandaj është. Sjell pikëpamje të ndryshme. Këtu ende vazhdon kulti i historiografisë unike, që i “takon popullit”, që i “takon kombit”. Fjalë të mëdha pa pikë kuptimi. Teksti i historisë i takon autorëve të tij, nuk është e vërteta historike përfundimtare dhe unikale. Ende kërkohet një akademi shkencash totalitare sikurse ka qenë që të vulosë tekstin e historisë kombëtare dhe ta mbyllë të vërtetën gjuhësore, folklorike, historike në një arkivol, ta bëjë mumje, dhe ta hapë sa herë fqinjët na sulmojnë. Sikurse bëri me fjalorin enciklopedik. Enciklopedia e kombit! A thua se të vërtetat enciklopedike janë vërtet ato. Tekstet alternative janë shprehja e pluralizmit në shkollën demokratike. Bëjeni një tekst të ftohtë akull si kadavër. Zhvisheni lakuriq nga çdo rrobë interpretimi. Qethini çdo përfundim të nxituar, hiqini frymën duke ja zënë hundët me jastëk dhe ushtrojini presion që autori të mos shprehë atje asnjë botëkuptim të tijin, lëreni nëpër xhepa kapitujsh vetëm ca fakte materiale si guralecë a zall lumi të mbetur në breg dhe do të keni vetëm fakte, magazinim faktesh. Teksti bëhet i ftohtë dhe pa kuptim. Më mirë një gjimnazist që debaton kur has pikëpamje kundërshtare, sesa një shkollar që përsërit në korr të vërtetën e një tekst neutral të imponuar nga Ministria e Arsimit dhe komisionet e saj në role cenzorësh diktatorialë! Çfarë bën mësuesi me tekstet që i bien në dorë. Tërë ditën i interpreton sipas dëshirës dhe bindjeve të veta. Nuk i shpëton shkolla kësaj. Prandaj ajo është plurale, prandaj ajo lëviz. Unë nuk pajtohem me disa nuanca metodologjike të atij teksti. Por, kjo më shqetëson shumë pak ose aspak. Mësuesi i majtë do të thotë në klasë se rebelimi nuk ishte komunist. Nuk ka njeri që e ndalon. Nxënësi nga familje e djathtë do t’i kundërvihet. Aty do të ndërhyjë edhe inspektori. Por drejtori i shkollës ka një qëndrim më neutral, kurse në takim me prindër nëna e një shkollari do t’i thotë mësuesit se vëllanë e saj polic e vranë në krye të detyrës. Po lekët që humbëm në piramida? – pyet veten shkollarja atje në bankën e fundit të klasës. Kjo është shkolla, një forum, jo vendi i të vërtetave të ngrira të thëna nga autorë kadavrikë, robotikë, pa shije, nuhatje dhe bindje ideologjike. Kështu bëhet historia, nëpërmjet debatit midis versioneve të majta, të djathta, të qendrës. Të gjithë janë të mirëpritur. Në Evropë ka universitete të djathta dhe të majta. Brenda logjikës së Kartës së Bolonjës. Çfarë kuptimi ka atëherë ta anatemosh autorin e një libri historie, që me statusin e tij të lirë ka interpretime subjektive mbi historinë e kohës së tij. Mua më shqetëson më shumë fakti kur politika nga podiumet na tregon se çfarë duhet të bëjmë në auditorët tona, si ta trajtojmë Skënderbeun, si të flasim për Kantin, në çfarë kuadri ta vendosim Zogun, si ta trajtojmë Luftën Antifashiste? Një tekst me nuanca njëanshmërie nuk është asgjë përpara presionit politik mbi autorët e tij. Politikanë, ju lutem vetëpërmbahuni!

88 Komente

"ça s'en va et ça revient" - Claude François.

Speaker, keta filozofet, edhe sikur te te shkruajne me paragrafe dyrreshtore dhe trepikesha pezullimi, dhe jane te veshtire te merren vesh. E jo me ne nje tekst qe na vjen si trupi i Herkulit duke rrahur paq nja 134 pretoriane.

Ka ndonje menyre per ta shkalafitur pak kete tekst ? S'kam qysqi une per te tilla blloqe. Mire. Shendet, shihemi perseri.

Hajdar, ke te drejte, por ne fakt shkrimi ne origjinal ne Standard ka qene i ndare ne paragrafe, keshtu e postova edhe une ketu, por sec kane bere administratoret me tej, nuk di te them. Po e provoj ta modifikoj.

Kush eshte ky Hajdar, mo Speaker ? Ne vertete qe kemi ca Hajdare kendej, por jo te gjithe ama, se ç'u pa puna pastaj. Une e kam Hurbinek, ose shkurt Hurbi, keshtu me therrasin shoqkat e mia.

Sigurisht që nuk kam pasur rast e kohë t’i hedh një sy këtij teksti.

ketu e lashe...

Bukur!

Eshte mire te na kujtohet here pas here prej njerezish qe dine c'thone se sa zgjatime vegjetative ka e sotmja nga trungu i prere i mendesise moniste.

artan fuga, problemi eshte se ne relacionin profesor - nxenes ka HIERARQI. (sidomos ne aresimin fillor e te mesem)

pra nuk mund te instalohet debati demokratik nepermjet nje profesori te majte e nje nxenesi te djathte, ose anasjelltas. 

eshte profesori qe e di tekstin, jo nxenesi. eshte profesori qe ne baze te ketij teksti noton nxenesin, jo nxenesi. pra debati midis tyre eshte i pamundur, ngaqe e para ne klase nuk jane vetem keta te dy, por edhe te tjere me bindje natyrisht te tjera, e qe do ta nderlikonte punen e profesorit pa e lene te mbaronte lenden per shpjegim.

kjo liri duhet lene vetem neper tekstet ose metodollogjite e Universiteteve. jo te shkollave te mesme ose fillore, ku ke te besh me nxenes te pa ditur, per rrjedhoje pa ndonje botekuptim personal historik apo tjeter qofte. 

Profesori ta kishte thjeshtuar artikullin besoj se do ishte me i kuptueshem edhe me i qarte.

Pamvarsisht nga kjo, une i shijoj keto momente, nje histori e shkruar me vertetesi!

Sa e kam pritur kete dite.

Një tekst me nuanca njëanshmërie nuk është asgjë përpara presionit politik mbi autorët e tij.

Po, sigurisht, ne demokraci, akademiket duhet te jene te pavarur, bla bla bla. Ama, keto argumenta te pasterta idealiste i nxjerrim vetem kur "presioni" behet nga socialistet. Partia blu s'ben kurre presion. Gabimet ne liber jane thjesht "gabime llogjike" dhe "nuanca metodologjike". S'kane lidhje me politiken. Jane gabime "subjektive" te autoreve, makar. Vetem presioni eshte politik, ato qe shkruhen ne liber jane pertej politikes. Filozofi thjesht "nuk pajtohet me nuancat". Ashtu e mbajti mend historiani historine, ashtu e shkrojti. S'mund t'i hidhemi ne qafe se shkruan gjera si "14 shtatori mori pamjen e nje grushti shteti" apo "97a ishte rebelim komunist". Rrofte pavaresia akademike! Poshte politikanet!

Fuga, cfare lloji tjeter mediokriteti nga klani jot do mbrosh ne emer te lirise se akademikut? Çfarë lloj pallavrash duhet te shkruhen qe nje filozof te thote, prit pak, se ketu u dhi muhabeti dhe kjo s'shkon, dhe s'ka argument qe t'i dale ne mbrojtje ketyre pislliqeve qe shkruhen si histori?

Eshte kollaj te thuash, "fuck the politicans". Dakord me ty jam. Po kujt i plasi se çfare thane politikanet? Na thuj mor vlla versionin tend te historise, dhe keshtu e bejme me mire historine. Ama mos me thuaj qe historia behet duke u shkruar ne te njejten kohe kur ajo qe shkruhet eshte idiotësi. Mos na permend subjektivizmin e autorit, ne mbrojtje te shprehjeve si "mori pamjen", "valë e paparë", "ethet për t'a çuar vendin në kaos...". 

 pmusaraj, sipas teje çfare eshte nje rebelim komunist ? kur mund ta etiketojme te tille, nje rebelim te zakonshem ? 

sepse mendoj pa e ditur kete nuk mund te shkojme me larg ne aresyetim. 

gjithashtu rreshtat qe citon duhet t'i kuptosh perpara se t'i kritikosh symbyllurazi.

ai qe ka shkruar artikullin duke qene vete autor dhe jo politikan, eshte normale qe presionin politik ta denoje me shume se pasaktesine e nje autori tekstesh shkolle (nuk kuptoj bile sepse autore tekstesh te tille duhet te behen publike). çfare pret ti qe te thote, beni sa me shume presion, majtas ose djathtas, se kjo na ndihmon ne autoret, na e zgjeron lirine ose hapesiren e trajtimit te çeshtjeve. si i mendon ti keto gjera ? 

Ore, qe ishte rebelim komunist, ashtu ishte, por pse te na lodhi xhanem per ta pranuar...

Si me magji, kur Berisha vajti per kumbulla te tharta, ata protestuesit e famshem demokrate u futen neper shtepiza dhe nga ana e parave moren... si i thone nje fjale, "moren leshte e Currit". Se jo per gje, por aty na thuhej se jane protesta popullore e blablabla e blablabla. Mirepo na duallç tjater gje. Na duallç ca protesta allosoj. Po mire fundja, se mos u be qameti. Ja vdiqen nja ca mijera, nja ca mijera te tjere mbeten pa nene e baba e pa moter e vella, e pune e madhe. Kush po piet per kete a derezi ! Rendesi kish qe Nanua i famshem te dellte nga biruca e drejt ne... buzuq.

Pasandaja, kriminelet u bene shefa komisariatesh. Me paten vjedhe ne ate kohe nja dy lope, dhe shkova u ankova ne polici. E ç'bene policet, thoni ju ? Po ja mo, i kishte vjedhur i biri i shefit, dhe policia erdhi e me arrestoi dhe me tha qe ti nuk ke çertifikate lindje per keto lopet, keshtu qe i ke kontrabande. Eh mire, vajten lopet per krunde.

Pasandaj, ata qe kishin humbur parate, u bene te pasur pernjehere. Kur u zgjuan ne mengjes, poshte jastekut gjeten meleona. E ç'na u gezuan populli i shumevuajtur.

Nejse. Rendesi ka qe te rroje partia dhe xhaxhi Enver, pa per te tjeret, pluhur e hi do behemi, veç rivollucionin ta shpiem perpara.

Ajo nuk ishte nje revolucion por nje kryengritje popullore qe rrezoi nje regjim thellesisht te korruptuar, autoritarist. E keqja eshte se deshtoi ne nje mase e madhe qe nuk i dha ate qe meritonte shkaktarit te saj Sali Berishes. Prej nga doli Nano nga biruca hiqi ne pod dhe pastaj shkoi ne buzuk.

Ca rebelimi komunist more! Ishte rebelim popullore kunder nje drjtimi alla komunist. Me zgjedhjet e 96 berisha si neroni i vuni zjarrin demokracise  shqiptare. U perdhos instrumenti fondamental i funksionimit te demoracise,instuticioni i zgjedhjeve. Maj men qe ishte koha kur filloi te kthehej frika per me fol. Shshshshst se mund te kete pergjus porositnim njani tjetrin ne kafe,e ba me fol nij gja kunder Berishes dilte kapterri e bertiste Njaj atje ka sha mretin

Maj men qe ishte koha kur filloi te kthehej frika per me fol

Vrej' ktuna ti... pjetra. Sa mbaj mend une edhe Banka (BSH) shqiptaret u mushen me lek, e fillun' me i mbjell' si Pinoku. Nuk e dishin o shoku cka ishte leku .. sa per ta kujtu, te vinte tjetri e te kerkonte 300 000 Marka borxh per dy dit,....

Sa per Historin e ka m'rreegull ai shoku ;

1 ishte rebelim komunist

2 edhe te korruptum ishin

 

Sa keq. Filosofi fuga qe une kam respekt, ben nje shkrim publik per te mbrojtur nje mik te tij dhe ceshte me e keqja pa e lexuar fare ate qe ka katranosur miku i tij, ne emer te mosbaltosjes se “figurave te shkences shqiptare”

> >

Zoti fuga e mbron mikun e tij Drof.Prof ………. ………….. si nje PD-ist i thekur, duke kapur vetem anen mekanike te ngjarjeve te ’97-es me venien ne  kryq te opozites dhe maxhorancen e asaj kohe e nxjerr qelibar. Perse them keshtu.

> >

Dy llafe per ’97 ashtu sic e perjetova une.

> >

Aty nga maji i ’96-es gjendem ne nje tavoline me disa miqte e mi, per darke, ku ishin midis nesh dhe dy punonjes qe punonin prane  ministrit te ekonomise se asaj kohe dhe qe natyrisht, u be nje pyetje rreth gjendjes se firmave, njeri prej te cileve u shpreh shprehimisht keshtu: firmat kane mbaruar te gjitha, se shpejti do te shpallet falimentimi. Dhe ndodhi vertet ashtu.

> >

Pra qeveria e dinte qe keto firma kishin falimentuar dhe qe normalisht e vetmja rruge ishte doreheqja me qellim qe te binte motivi motivi i rrembimit cuditerisht te armeve, nga depot ushtarake por jo, ajo beri te kunderten.  Zoti artan nuk e merr ne konsiderate kete fakt por vazhdon me pasojen, me anen mekanike te ndodhise. qe natyrisht ve para pergjgegjesise ligjore te gjithe ata qe u bene protagoniste te atij rrebelimi qe me vetdashje degjeneruan totalisht motivin fillestar te protestes.

> >

 Zoti artan nuk merre ne konsiderta nivelin demokratik te shoqerise shqiptare, nuk merr ne konsiderate si filozof tipin sanguin dhe instiktiv te shqiptarit, por afirmon edhe nje here si dok,profi…….rrebelimin e kuq, pavaresisht se ne vlore u etiketua revolucioni fshataro-evgjit nga vet  Pd-ja.  Atij nuk i interesojne keto fakte, atij i intereson te mbroje shokun dhe nepermjet shokut bemat e PD-se te ’97-es, pa lexuar bajgen qe shoku i tij ka bere ne histori. Atij nuk i intereson qe asnje maxhorance nuk duhet ta coje vendin deri ne ate pike, ku mundesia per te ruajtur rendin kushtetues  behet zero, se i ka te gjitha mekanizmat per ta  verifikuar, te pakten cpo zjen poshte ne popull, qe ne ate periudhe kishte dy muaj, dite per dite qe dilte ne proteste, ku bishti i turmes ishte tek 6 –kateshi dhe kreu tek universiteti, rruga plot, pa demtuar asnje gje.

> >

Para disa vjetesh ne torino, me rastin e mbledhjes se G7-es turmat e irrituara e dogjen torinon, ku si pasoje u vra dhe nje qyetetar nga policia, por une nuk pashe te dilte presidenti i italise dhe te shante nga maja e olimpit si ky “doktor profesori” yne i atij viti, duke i etiketuar si te kuq, blu apo te bardhe, e aq me shume si rrebele, ata qe po plackisnin torinon, por tha vetem nje fjali: “cfare po ndodh”. kete fakt zoti  fuga nuk e merr ne konsiderate si  filozof. Nuk merr ne konsiderate as thenien e  turpshme e te pafalshme prej idioti, te ish kryeministrit Meksi qe i thosh popullit te vlores; lufte doni- lufte do u bejme. Fuges i intereson miku i tij qe me bajgen qe shkruan te krijoje katrahuren ne shkolla, se edhe kjo u mungonte.

> >

 Fjala nuk ka teh por vret me shume se thika, sidomos ne nje popull qe nuk e njeh demokracine. Kete duhet ta dinte mire zoti fuga, te pakten per ate periudhe me qe eshte filozof i nderuar.

> >

Ne kete prizem mendoj se duhet pare katrahura e e asaj qe ndodhi ne ’97-en, nga historianet ne menyre qe cdokush te marre dekoraten e tij sipas madhesise se bajges qe beri ne ate kohe, per te eleminuar trajtime politike te njeanshme dhe qesharake ne tekstet shkollore.

 Njaj atje ka sha mretin

kjo qe thu ti, e forcon tezen e rebelimit komunist. 

nuk di a ke lexu dhe histori te tjera perveç asaj te PPSH ti, a e di sesi cilesohet dhe pse, levizja popullore e Nolit per te hedhur kokeposhte mbretin Zog ?

cili eshte dallimi midis te dyjave ? (kete pyetje nuk ta drejtoj vetem ty, se dukesh me pikepamje te prera dhe e di pergjigjen tende) 

pavaresisht se ne vlore u etiketua revolucioni fshataro-evgjit 

te gjitha revolucionet ose rebelimet, fillimisht jane fshatare-jevgjito daje. instrumentalizimi politik u jep dhe diçituren historike me pas.

sepse njerezit e gezuar, me pare, qe jetojne mire e qe ndjehen te fuqishem, nuk kane pse bejne revolucione. normalisht ata bejne luftera pushtuese, kur u therret instikti per gjak. 

zoti hajdar, une nuk kam qene, nuk jam dhe nuk do te jem kurre komunst sepse e urrerj komunizmin. nuk mohoj pjesemarrjen e e tyre ne ate rrebelim. por qe te gjykosh ate qe ka ndodhur, mendoj se duhet ta perjetosh nga afer e te gjykosh me gjakftohtesi  per  te bere historine.

A din ti me me kallzu se si mund te kryhet rrotacioni i pushtetit (A-ja e demokracise) kur shefi yt nen frymezimin e ish shefit te vet realizoi ato palo zgjedhje

mua kjo shprehja "rebelim komunist" me duket llogjikisht e pasakte (qe eshte nje problem tjeter se perse nuk duhet te jete ne librin e historise).

A mund te bejme nje diskutim se si do ta shpjegonit kete term pa i hyre fajeve dhe pergjegjesive per 97?

Njeriu rebelohet kur i vidhen parate dhe jeta!
 Dhe  qeveria demokratike njesoj si ajo komuniste  nuk vonoi te percaktoj llojin e rebelimit!Keto lloje qeverishe e politizojne rebelimin sepse jane te paafte te shpjegojne gabimet ne lidhje me parate dhe jeten!

Rebelimi i Spacit keshtu u quajten ata te burgosur qe kerkonin te drejtat e tyre,lirine e fjales,lirine e jetes!

Rebelim Komunist u quajten te gjithe ata qe qeveria u kishte vjedhur parate,dhe qe u shtypen me dhune te hekurt,me terror vetem sepse kerkonin parate e tyre,kerkonin shpjegim,shpetim dhe mbrojtje nga Qeveria!

Qeveria kurre nuk ju a dha,vecse nje gje nuk i la mangut,kerbacin dhe etiketimin"Jugu Komunist!"

Njeriu rebelohet kur i vidhen parate dhe jeta!
 

Po edhe kush ia kishte vjedh, Banka, shteti , apo qeveriu.

Ne bote falimentojne banka por nuk shkon njeri me djeg e me pre.

Qe socialistet/komunistet, ja shtrydhen rebelimit qumshtin e nenes , kete te dalin dikush e ta mohoje te ky PPU

gre_wireless !

 

mua kjo shprehja "rebelim komunist" me duket llogjikisht e pasakte (qe eshte nje problem tjeter se perse nuk duhet te jete ne librin e historise).

 

 Lexo komentet e atyre qe mundohen te mbeshtesin tezen se nuk ka qene    "rebelim komunist" dhe me thuaj se nuk eshte nje pohim se ka qene i tille.

A mund te bejme nje diskutim se si do ta shpjegonit kete term pa i hyre fajeve dhe pergjegjesive per 97?

A mund te bejme nje diskutim se si do ta shpjegonit kete term pa i hyre fajeve dhe pergjegjesive per 97?

Shume e thjeshte,nuk mund te quash rebelim komunist,pjesen me te madhe te popullit! Po te kishte rebelim komunist,QEVERIA DO TE ARRESTONTE kreret komunist!

Po te ishte rebelim komunist,i cili rezultoi me "fitore",do te ishin pushkatuar politikane! As nje prej tyre nuk u vra!

Po te ishte rebelim komunist a mund te thote njeri se sa "komuniste"u vrane nga 3000 vet gjithsej,po demokrate sa u vrane!

Po te ishte rebelim komunist,do te kishim bilance te qarta!

Rebelim Komunist eshte nje ide e shpikur nga PD,per te justifikuar pergjegjsite dhe per te humbur gjurmet e tyre.Per te larguar vemendjen nga ndeshkimi ligjor!

Rebelimi Komunist eshte lajthitje eshte dorovitje politike e qellimshme,eshte nje turp i madh qe ka ngeleur pa autore te ndeshkuar!

Eshte e njeta gje si Gerdeci,faji pergjeqsia doroviten politikisht,dhe mbeten te pandeshkuar!

 

 

 

 

Hajt me bast se kush e etiketon '1997' rrebelim komunist ka nje probabilitet mbi mesataren te kete vegjetuar ne veri te lumit Shkumbin, dhe ka nje IQ pak me te madhe se nje kastravec.

1997 rebelim komunist

1997 rebelim komunist

Kam respekt per penen e profesor Fuges, dhe eshte kenaqesi ta lexosh edhe pse, apo mbase sepse nuk i bie kurre "shkurt". 

Por ne kete rast, edhe duke marre parasysh kendveshtrimin e tij prej akademiku (dhe thjesht akademiku) nuk jam dakort me profesorin.

Teksti ne vetvete

- Me duket nenvleresim edhe per diskutimin qe do ngjall ky artikull, apo per lexuesin ne pergjithesi kur autori thote se nuk i kam hedhur nje sy librit ne fjale, rreth te cilit do debatoj (duam apo s'duam ne, ne epiqender eshte libri, rrufete politike vijuan me pas.)  Vleresohet sinqeriteti, por gjithesesi, per mendimin tim eshte nenvleresim.  Por meqe as vete nuk i kam hedhur nje sy librit, atehere po diskutoj me te njejtat te dhena.

Me te drejte thote Fuga qe metodologjia historike dhe pedagogjike ka vend per t'u respektuar me shume.  Si akademik, me shume vemendje i duhej kushtuar ketij problemi.  Dhe jo vetem se ku calonte trajtimi i ceshtjes ne fjale, por dhe pse.  Aq me teper kur fjalia e fundit e kesaj pjese te artikullit eshte: "Ketu nuk kemi te bejme thjesht me fakte, keto jane interpretime."  Edhe pse pranohet me vone ne artikull qe eshte e veshtire te merresh thjesht me fakte ne histori (bile, sic e dime, pak a shume historia eshte marre me "faktet e fituesve&quotsmiley nuk mjafton kjo per te shpelare duart me akademiket dhe per t'u marre me vone gjeresisht me politikanet.  Pastaj, meqe ra fjala tek interpretimet:

Nga metodat e thyerjes me dhunë të institucioneve të shtetit padyshim që kishte një taktikë si ajo e revolucioneve komuniste. Por duhet sqaruar, sepse përndryshe mbetet e pështjelluar.

Edhe ky interpretim duhet sqaruar.  Sepse dikush tjeter mund ta quaje metoden e thyerjes (...) anarki, revolte etij.  Dhuna, sic e di vete profesori, nuk eshte monopol i revolucioneve, aq me pak vetem atyre komuniste.  Dhe meqe ra fjala tek vete perkufizmi apo interpretimi i "revolucionit", ne universitet ne US kemi diskutuar psh, apo vene ne pikepyetje nqs lufta per pavaresi, mund te quhej "revolucion."  Sepse, nqs revolta do ishte thyer qe ne fillim, apo G.W do ishte kapur e denuar, ai s'do ishte (sipas profesorit amerikan) pervec se nje "footnote" ne histori.  Dhe duke gjykuar post-ngjarjeve, interpretimi si "rebelim" apo "revolucion komunist" le per te deshiruar, sidomos kur kihet parasysh se c'ndodhi apo cilat ishin rrjedhojat e ngjarjeve ne fjale. 

Per mendimin tim, akademik-isht do te dukej me shume asnjanes ky artikull nqs profesori do ishte marre me pse-ne.  Pra, perse historianet ne fjale jane marre me interpretime dhe pa peshtjelluar faktet:

Deklaratat politike

Nuk mund të mos pranohet se për sa iu përket parashtrimeve të mësipërme, libri mban anën e konceptimeve politikisht të djathta. Me qëllim apo pa qëllim, kjo është një çështje krejt tjetër.

- Perse eshte ceshtje tjeter profesor?  Gjithashtu, me vjen keq qe eshte bere disi loje fjalesh, dhe eshte interpretuar ne kete nivel jo-asnjanes edhe ketu.  "Konceptime politikisht te djathta"?  Apo "konceptime politikisht te pozites" apo "qeverise"?  Akoma s'jemi ne gjendje, apo akoma debatohet ne ka "koncepte te djathta" apo te "majta" ne politiken shqiptare.  Pale pastaj ne nje liber historie te gjimnazit.  Sepse nqs jane trajtuar ne kete liber "konceptime politikisht te djathta" atehere "e djathta" shqiptare ne politik duhet ta kete te detyruar leximin.  Por kjo eshte ceshtje krejt tjeter.

E megjithate qe t'i kthehem ceshtjes ne fjale.  Dhe qe ka te beje si me pjesen e pare te artikullit, dhe po ashtu me pjesen tjeter, dhe qe eshte thelbi i debatit.  Si akademik, duhet t'iu shqetesoje vete kjo qe keni permendur:  Nëse autorët e teksteve do të ishin të njëanshëm, në mënyrë të fshehur, politika është e shpallur si e njëanshme në mënyrë të hapur.  Nuk eshte aspak e fshehur njeanshmeria e tekstit, profesor.  Bile e keni konstatuar vete, dhe po ashtu dhe publiku.  Zerat e pavarur vertete kane arsye te shqetesohen, jo te shqetesohen por te vene kujen.  Kjo, ne shume aspekte te shoqerise shqiptare.  Po te ishit i pa-anshem akademik-isht (nuk po presupozoj aspak ketu qe ne analizen tuaj ka njeanshmeri politike) dhe te kishit kritikuar me ashper koleget tuaj, atehere duhej te ishit marre me zanafillen e rrufeve.  Dhe pse-ne?  Pse metodologjia nuk eshte respektuar?  Nuk behet fjale thjesht per "nuanca".  Ky eshte nje interpretim siperfaqesor.  Me vjen cudi se pse Fuga shqetesohet me shume per politikanet e politizuar se sa akademiket e politizuar. 

Duhet te vetepermbahet.

-Politikanet profesor, kane duar makbethiane.  E dime.  Ceshtja ketu nuk eshte perse i kane.  Shoqeria jone s'eshte akoma ne gjendje t'ua shpelaje.  Ndoshta s'ka lum e det qe ua heq njollat.  Por, nuk do kemi asnje shprese nqs edhe akademiket perlyen ne te njejten menyre.  Gjithashtu, ndoshta per efekt te vendit ku jetoj, e marr si te dhene dhe faktin qe politikanet, mediat shpesh here perfshihen ne ceshtje te edukimit te shkolles se mesme.  Qofshin keto ceshtje administrative, qofshin ceshtje akademike.  Jo rrufe, por ka pas raste te krijojne edhe stuhi.  Dmth s'me shqeteson aq shume fakti qe politikanet, per x, y, z arsye marrin pjese ne keto debate.  Aq me pak politikanet tane.  Nuk po them qe s'ia vlen te kete kritika dhe analiza ndaj kesaj ceshtjeje, perkundrazi.  Por, te pakten nga akademiket pritet qe te merren me alfen e problemit, dhe qe mos t'iu japin shkak politikaneve te derdellisin apo t'i shfrytezojne keto ceshtje. 

Vlera e ceshtjes

-Nje rrufe apo nje furtune ne nje vere me uje ne aparence.  As qe nuk perjashtohet fakti qe opozita perfitoi nga rasti per te shfytezuar kete debat.  Hipokrizi e madhe kur per momentin jane "te papune" dhe gjeten mundesine te "merren me pune."  Por vlera tjeter e ceshtjes qendron.  Ne gjimnaz, dhe sidomos ato publike duhet te evitohen interpretime me "konceptime politikisht te djathta" apo te "majta" apo aq me keq "pozite/opozite."  Nuk eshte vendi, as kuvendi.  Nuk eshte as koha.  Diskutimi, trajtimi i nje fakti historik ngjyrosur me filozofite politike perkatese lihet per ne universitet.  Mesimdhenia ne gjimnaz per aq sa eshte e mundur duhet te jete asnjanese.  Nuk duhet te indoktrinohen nxenesit qe ne filiz.  Ai indoktrinim me memen parti qe ne fillore e me tej na shkaterroi dhe i dime shume mire pasojat.  Dhe per ngjarjet ne fjale nqs eshte akoma e pamundur per akademiket tane te shkruajne per to ne menyre asnjanese, atehere mire do ishte te liheshin me nje paragraf te vetem me permendje datash (bile dhe ca data ishin te gabuara ne liber.)  Kur nuk ka akoma nje konsesus ne shtresat me te gjera te shoqerise, akademise apo politikes, nuk ka sesi ky "konsesus" t'u skalitet gjimnazisteve.  Per nga ana e akademise, auditoret e universiteteve jane me te pershtatshme te pakten per te debatuar rreth tyre.  

Zerat e pavarur vertete duhet te shqetesohen, Profesor Fuga.  Por eshte fatkeqesi qe ato zera edhe kur ngrihen, ne vend qe te behen jehone per ate pavaresi, kthehen ne kakofoni politike.

Dhe per ngjarjet ne fjale: nqs eshte akoma e pamundur per akademiket tane te shkruajne per to ne menyre asnjanese, atehere mire do ishte te liheshin me nje paragraf te vetem me permendje datash

Dy probleme me kete fjali:

'akademiket' nuk jane akademike

'tane': une si kom gjo hic Beqirat e Muharremat keshtu qe sjane 'tanet' per mu.

Sigurisht që nuk kam pasur rast e kohë t’i hedh një sy këtij teksti. Janë çështje që më kanë interesuar pak. Në fakt mirë është të shikosh sesi evoluojnë tekstet mësimore shqiptare të shkollave të mesme. Si pedagog universiteti nga një herë më duket se e gjithë puna ime qëndron në zhbërjen e atyre dijeve që nxënësit e shkollave të mesme, të ardhur në universitete, i kanë mësuar keq dhe gabim në atë fazë shkollimi që kanë kaluar më parë. Duket sikur universiteti është bërë për të korrigjuar shkollimin e mesëm. Nuk e them dot sa e vërtetë është kjo, por ndaj me lexuesin vetëm një mbresë time që më mundon prej kohësh. Duket sikur humbasim kohë kot.

ky paragraf eshte fundi i argumentit te pare. I mjegullt, si percartje dervishi. Ai qe e nis argumentin duke thene se nuk di gje por..., ben mire te heshte!

 

Artikulli eshte i turpshem. Nje nga paradokset eshte fakti se si nje shkencetar arrin t'i beje apologji ideologjise ne tekstet shkollore. Ideologjia perdoret nga politika per te ngjallur besim kryesisht tek e pavertetuara. Shkenca ndjek tjeter rruge.

Filozof kafehanesh, qe qeraset nga politikane kafehanesh!

Sigurisht që nuk kam pasur rast e kohë t’i hedh një sy këtij teksti. Janë çështje që më kanë interesuar pak. Në fakt mirë është të shikosh sesi evoluojnë tekstet mësimore shqiptare të shkollave të mesme. Si pedagog universiteti nga një herë më duket se e gjithë puna ime qëndron në zhbërjen e atyre dijeve që nxënësit e shkollave të mesme, të ardhur në universitete, i kanë mësuar keq dhe gabim në atë fazë shkollimi që kanë kaluar më parë. Duket sikur universiteti është bërë për të korrigjuar shkollimin e mesëm. Nuk e them dot sa e vërtetë është kjo, por ndaj me lexuesin vetëm një mbresë time që më mundon prej kohësh. Duket sikur humbasim kohë kot.

ky paragraf eshte fundi i argumentit te pare. I mjegullt, si percartje dervishi. Ai qe e nis argumentin duke thene se nuk di gje por..., ben mire te heshte!

Artikulli eshte i turpshem. Nje nga paradokset eshte fakti se si nje shkencetar arrin t'i beje apologji ideologjise ne tekstet shkollore. Ideologjia perdoret nga politika per te ngjallur besim kryesisht tek e pavertetuara. Shkenca ndjek tjeter rruge.

Filozof kafehanesh, qe qeraset nga politikane kafehanesh!

!

 Por, te pakten nga akademiket pritet qe te merren me alfen e problemit, dhe qe mos t'iu japin shkak politikaneve te derdellisin apo t'i shfrytezojne keto ceshtje.  (Monda)

Me pelqeu kjo pike.

Me pak fjale,per ceshtje te tilla si historia,gjeografia,ekonomia,per hartimet e tyre dhe percielljet e tyre, ne korrent tek brezat ,prizat i vene politikanet dhe jo akademiket! Ketyre u ka ngelur vetem te luajne stacionet!

Kushedi se si eshte puna,ndoshta rrota e akademikut luhet mire nga politikani edepsez,dhe maskara dhe keshtu ndeshmeria akedemike vihet ne dyshim!

Ku i dihet edhe Tanit,ndoshta i eshte lyer rrota,dhe pa rote sot nuk ecet ne shqiperi ashtu eshte i ngritur sistemi atje,i vecante apo jo?!!,....edhe Fuga habitet, qe me Shqiperine ndodhin Cudirat.,vetem atje ndodhin qe "librat te diskutohen kaq shume!"    

Emer Tan e paske honger barin e miut..! Kush e ve prizen dhe kush i lu stacionet!!?

Sol nuk eshte ashtu siç thua ti.

Fuga sillet rrotull absurdit, pa e thene me qarte.

Nuk ishte revolucion '97 sepse nuk solli asgje te re ne sistemin politik, ekonomik e social, po fetyra te rregjimit te vjeter.

Eshte ribelim , qe do thote te shkaterrosh gjithçka, çdo institucion shtetror, e privat.

Ne kete ribelim, cilat forca politike e mbeshteten haptas?;-, partia socialiste (komuniste) e satelit e saj.

Kush erdhi ne pushtet?;- kryeministri i fundit komunist Fatos Nano.

Shume e thjesht, per ta quajtur " ribelim komunist".

 

Fuga ju ka kthyer pergjigje te gjithe atyre qe u perzien ne kete debat ne nje linje arsyetimi llogjik qe qendron dhe e ka analizuar mjaft mire kete gje edhe ne nje perspektive me te gjere. Por - LumiDrin, kjo eshte me shume per ty - pergjigjia me e forte eshte kunder Ramiz Alise dhe te gjithe ramisteve te tjere komuniste bolshevik dhe njerez te regjimit te kaluar totalitar, qe u aktivizuan per te na folur per "histori te popullit". Ne fakt "histori e popullit" (pasi abuzohet me kete "popullin") nuk do te thote as me shume e as me pak por institucion censure qe me urdhra politike vendos per historine, por edhe per filozofine, sociologjine etj. Paragrafi qe flet per kete, meqenese qendron jo vetem per kete rast qe po flasim, e propozoj si "thenie dite" ketu tek PPU.

Ne lidhje me Rebelimin Komunist, mund te thuhet me plot gojen qe ngjarjet e dhunshme te vitit '97, kane qene te tilla. Pse?

Edhe ne shkrim permenden pak a shume dy arsye (qe duhen argumentuar dhe shtjellur me shume (apo tre) pse ai ka qene i tille: sigurisht qe ai rebelim nuk do te arrinte te rivendoste sistemin komunist perseri ne Shqiperi, ne mes te Europes, megjithese e kishin ate deshire ustallaret e rebelimit, por, 1) ai ishte nje hakmarrje e komunisteve kunder demokrateve qe i rrezuan nga pushteti dhe 2), organizatoret dhe udheheqesit e tij ishin komunistet dhe ish-komunistet e opozites socialiste. 3) Protestat e dhunshme dhe sulmi me arme ndaj institucioneve te shtetit, per ta shkaterruar ate dhe marre drejtimin keta rebele, eshte karakteristike e njohur e komunisteve.

Rebelimi nuk eshte se u be thjesht ne '97, kishte me shume kohe qe PPSH qe ishte rrezuar nga pushteti por mbetej e fuqishme po pergatitej per dicka te tille. Si nisje filloi propagande e eger kunder PD dhe Berishes ne menyre qe te elektrizohej elektorati i majte, por kjo nuk mjaftonte pasi nuk i degjonte kush, mundesia erdhi ne dore te tyre kur rane firmat piramidale te cilat ne te shumten e tyre u organizuan nga keta komuniste. Qeveria e PD, ka pergjegjesi se i toleroi dhe nuk arriti te kuptonte se cfare po behej deri pak para fillimit te fundit.

Opozita ish-komuniste (PS) jo vetem qe nuk u distancua nga protestat e dhunshme kunder institucioneve shteterore, por i shfrytezoi ato dhe mori drejtimin e tyre praktikisht, qe bashke me komunistet ish-ushtarake e te tjere i vune gjysmes se Shqiperise flaken me protesta te dhunshme dhe sulme te armatosura.

Te gjitha keto mund te vertetohen lehtesisht me filmime, lajme, deshmitare etj. etj.

Kjo ishte ajo qe ndodhi atehere dhe e paguam te gjithe, demokrate, socialiste e te paparti. Pasi shteti eshte i te gjitheve, partite shkojne e vijne ne pushtet.

Te gjithe derrat nje turi kane!

 Ore, kot sa per muhabet, meqe i kam pare ca gjera me sy asaj kohe.

Ne nentor te 96 ne Shqiperi erdhi nje delegacion financieresh dhe gazetaresh te rangut me te larte, ftuar nga Banka Boterore. Per dy jave erdhen verdalle neper institucionet financiare vendase, te huaja dhe nderkombetare. Ne fund te vizites u ulen dhe i shkruan nje raport Berishes. Ne takimin qe u be me ta gjate dorezimit te raportit, i thane tekstualisht Berishes qe cdo sekonde e vazhdimit te aktivitetit te firmave piramidale, sillte me afer momentin e falimentimit te tyre, dhe sa me i vonshem ky falimentim aq me i madh do te ishte kaosi dhe kolapsi ekonomik, i cili nese kalonte nje mase kritike te perfshirjes se popullates do te shkaktonte edhe trazira te rendesishme politike. Tani nga ato burrat qe ishin ulur rreth asaj tavolines, i vetmi qe dija une qe kishte pasur ndonjehere lidhje me komunizmin ishte Saliu. 

Tamam te nesermen e ketij takimi, kur institucionet nderkombetare ne Tirane dhe ambasadoret e huaj prisnin qe Berisha te bente njefare terheqjeje ne mbrojte, ai si nje komunist i vertete qe nuk i ben syri terr nga armiqte, doli ne TV dhe tha frazen e famshme "leket e shqiptareve jane me te pastrat ne bote" dhe pasi e siguroi edhe njehere popullin qe piramidat shqiptare do te jetonin me shume dhe do te ngriheshin me lart se piramidat e Egjyptit, i dha munxet imperializmit dhe revizionizmit nderkombetar qe i qante hallin kaloresit se i vareshin kembet.

Pas fjales se tij, edhe ato pak vete qe kishin mbetur pa i futur kursimet e tyre, vrapuan ne rradhat firmave, dhe zune t'u paguanin leke nen dore rojeve dhe ekonimisteve te firmave qe t'ua merrnin sa me shpejt dhe pa rradha edhe ato pak leke qe u kishin mbetur.

Nje muaj e gjysem pas ketij fjalimi historik, me 17 dhjetor 1996, Sudja mbylli zyren ku shperndante leket se do shkonte me leje per dy jave. Kuptohet qe Sudja nuk u kthye me nga leja, dhe ne fillim te shkurtit, ne Tirane njerezit qe e kishin humbur durimin dhe qe rrinin me mijra para pallatit te Sudes, filluan te bertisnin "Duam leket tona". Pastaj moren rrugen, dhe per here te pare u konfrontuan me policine tek sheshi "21 Dhjetori". Pak dite me vone Sudja u arrestua, por askush nga shtetaret nuk ishte ne gjendje te thoshte ku shkuan leket dhe c'do te behej me ato qe kishin "investuar" atje nen sigurine dhe fjalen e nderit te dhene personalisht nga Berisha.

I dyte qe falimentoi ishte Xhaferri, dhe pak dite me pas erdhi edhe arrestimi i tij. Ne Lushnje njerezit u ngriten ne protesta qe te mos arrestohej "gjenerali" se ai ishte " dhe do ua kthente paret. Diten e pare u derguan forcat speciale te shuanin protesten, por turma u hyri ne dru dhe ato moren arat jashte Lushnjes me vrap duke lene pas helmetat dhe mburojat. Te nesermen u dergua Tritan Shehu qe te sqaronte popullin, por te ziun nuk e lane as te fliste sepse sapo hapi gojen i futen prasin. Dhe ketu u mor vesh qe qeveria ishte e pjerdhur dhe nuk e kishte me situaten nen kontroll.

Pak dite me vone falimentoi Gjallica dhe historite e Vlores i dime te gjithe. Depot ne Vlore u hapen pak dite pasi vlonjatet rrahen ne mes te sheshit trupat speciale te ardhura nga Tirana. Berisha dhe PD e asokohe thane se do ta benin Vloren zap dhe filloi nje mobilizim mercenaresh pa asnje lidhje te meparshme me policine e ushtrine, te cilet do te dergoheshin te shtypnin kryengritjen ne Vlore karshi nje pagese 300$ ne muaj. Vlonjatet dolen dhe zune pozicione luftimi mbi Uren e Mifolit. Ne gjithe jugun e shqiperise filluan te plackiteshin depot e ushtrise, nderkohe qe cuditerisht nuk pati asnje perpjekje apo qofte edhe urdherese nga Ministria e Mbrojtjes per t'i mbrojtur ato. Per pune javesh u shperthyen depot ne Tirane, dhe pasta per inerci ne Veri te Shqiperise. Deri ketu nuk ka pasur pike organizimi. Po hic fare. Vec kaos total dhe turma te revoltura.

Kur kaosi arriti kulmin dhe bandat filluan te benin kerrdine, njerezit u perpoqen te vendosnin njefare rregulli duke krijuar Komitetet e Shpetimit. Pjesemarrja e politikaneve ne keto komitete ishte thuajse zero. Thjesht se kishin frike te dilnin hapur. Socialistet me shume se te tjeret.

(Vazhdon, se nuk e kisha  menduar se do dilte kaq i gjate smiley)

Eshte konvencionale ne kitchin western qe "armikut" simbolik ti mvishet gjithnje fjala komunist apo marksist. Kjo nuk sjell asgje vec keqkuptimeve.

Se dyti, rremuja (se nuk qe rebelim) e '97 i ngjan me teper krizave te provokuara nga doktrina e terapise se "shock"ut. Te tilla revolta, luftra apo shfaqje te planifikuar te dhunes ka patur prag neoliberalizimit te ekonomise ne te gjitha vendet ku ky ka ndodhur, dhe gjithnje te shoqeruara me dhune...Kili, Argjentine, Britani ne kohen e Thatcherit, USA ne kohen e Reaganit dhe Bushit, Rusia etj etj. Kjo eshte e provokuar dhe e teorizuar - Tronditja e stabilitetit social dhe e sigurise - sjell shkaterrimin e strukturave tradicionale e hapjen e terrenit te ri per korporatat.

Tronditja dhe instabiliteti ne Shqiperi filloi qe me lejimin e krijimit te nje kapitalizmi te eger (si ne shek XIX), e deri te lejimi i piramidave, qe shkaterruan ekonomikisht familjet shqiptare. Ne ate pike... natyrisht qe do te plaste, e do te plase serish nese njerezve u vidhen shtepite e kursimet e nje jete. Nuk eshte revolte komuniste, as revolte politike e cilitdolloj. Eshte rremuje e shkaktuar nga paniku i humbjes se "te nesermes". Nje e neserme qe kurre nuk u arrit te rifitohej.

Revoltat komuniste jane tjeter gje, ato vijne te organizuara, te shprehura qarte nepermjet dokumentave politike dhe mbi te gjitha bejne te ditura qellime te sakta.

Gjithsesi, ndoshta kjo analize eshte e pavend, e kuptoj shume mire qe fashistet tribale qe ndodhen ne pushtet do te perpiqen te perdorin cdo mjet per te shplare trute e cdo shqiptari, dhe do e kthejne shkollen ne mjet propagande. Keshtu ka ndodhur gjithnje me fashistet, nuk eshte aspak gje e re. Bravo ju qofte, merrni nje 7 kesaj radhe. Se keni lene pa permendur deshiren e Skenderbeut per t'u futur ne aleancen veriatlantike, si dhe endrren prenatale qe ka pare e ema e Sales para se te lindte drangoi i vucidolit.

Kjo histori do qe me e sakte po ta paraqiste Salen si drangue, dhe Tan Fugen ta barabiste me Derridane!

 

Emer  sol, mer "komunist!",kujt do ti mbushesh menjen ti? Permetar dreqi!   smiley  97`  Ishte "rebelim komunist"

Ti vazho o PF, por kujt do ti mbushesh menjen?

Kam nje lloj respekti per Profesor Fugen, sidomos pas nje mendimi qe dha tek emisioni i Canit persa i perket globalizmit, por sinqerisht me duket se ne kete artikull ka dicka te madhe qe nuk shkon.

Bera disa llogaritje! Tani... le te perpiqemi te mbledhim veten...

 

Ore Z. Fuga, jeni ne vete apo jo! 17122 shkronja perfshire hapesirat???!!!

Ore a e keni idene ju se cfare eshte kapaciteti i sintezes???!!!

Ore njerez, profesore te shquar, mos ju ka ikur gje truri???!!!

Mendoni se une dhe 700000 persona te tjere do te harxhojme gjysem ore nga jeta e jone per t'ju lexuar dhe nja dy ore te tjera per t'ju kuptuar???!!!

 

Jeni ne vete apo jo???!!! Zoti Fuga!!!

 

Po shkruani nje opinion ne shtypin e perditshem!!! Nuk eshte mbrojtje dipllome!!!

 

Doni nje keshille prej meje?!

Mos kaloni kufirin e 5000 karaktereve, perfshire hapesirat, nqs. jeni i interesuar qe dikush t'ju lexoje. Ne te kundert, nqs. doni te grini sallate futjani tastjeres nga darka e deri ne pike te mengjesit.

 

O Zot i madh!!! Dhe keta jane intelektualet tane!!!

Jam pa fjale!!!

 

Imagjinoni sikur tema te ishin zgjedhjet! Ky do te kishte shkruajtur nje liber te tere!

Pashe qe dikush me siper permend Torinon apo dicka tjeter, shikoni miq, nuk duhet ngaterruar protesta dhe manifestime qe shpesh edhe kalojne ne dhune, apo grevat qe tentojne te paralizojne nje sektor te caktuar te ekonomise nga sindikatat per shkak se duan kete apo ate te drejte sipas tyre (sic ishte rasti ne Britani dhe qe i derrmoi Thatcer), me rebelim te armatosur dhe drejtuar kunder shtetit per te marre pushtetin nje grup tjeter. Ne Shqiperi ndodhi kjo e fundit.

Protestat per shkak te renies se piramidave (per te cilat ka pergjegjesi qeveria e PD) u shfrytezuan nga opozita dhe pas kesaj ato protesta i eskaluan ne dhune, duke perfunduar edhe ne sulmin me arme ndaj institucioneve te shtetit: depo dhe reparte ushtarake, gjykata, gjendje civile, polici SHIK etj. As ne Totino dhe as ne Angli nuk ka shkuar dikush te theje depot e ushtrise dhe te sulmoje institucionet me qellim permbysjen e shtetit.

Nderkohe qe Komitet e Shpetimit Publik (pas tyre ishte PS), qe perfaqesonin protestuesit me arme dhe pa arme, dolen me propozime dhe platforma politike, keshtu qe ka pasur organizim dhe drejtim kjo pune.

ne nje moment duhet sqaruar mire termi "komunist" - dhe c kuptojne te gjithe me te...

sa per revoltat - ato ishin te paorganizuara, pa fronte, pa pale. aty nuk kishte as aleate as armiq, ishin thjesht te marre e te deshperuar qe humben kontrollin. kish mes tyre pedeista, kish peseista, po kumunistat sun mrrij me i pa... ore gjithsesi, pak rendesi ka, nese doni t'i themi revolucion leninist, i themi keshtu, vetem mos u trazoni se brendshmi...

rrofte shkenca

Qe te mos flas per eksperiencat personale, po them qe ne protestat e 97-s ka pas shqiptare te te gjithe kraheve politike. Ato protesta nuk kan qene politike. Absolutisht jo. Vetem shkaktaret e asaj tragjedie dhe anti-shqiptaret mund te ulen aq poshte sa ta quajne (ate revolte popullore per kerkes llogarie nga sovrani, per demokraci dhe dinjitet), nje revolucion komunist.

Keta anetaret e blogut bukuroshet e spikerat vetem tregojne injorancen e tyre ketu, as nuk e kan idene se cka ndodhe ne Shqiperi ne 97-n.

 Artan !

Pavaresisht se cfare perfaqeson ne kohe te shkuara , me kete menyre te shprehuri dukesh QARTE qe ke konflikte interesi qe shprehen ne nje kariere te ardhme ne struktura te larta te Shtetit Demokratik smiley A thua te erdhi radha ?

Qe te shprehesh ne nje shkalle te tille si filosof apo historian se paku oh sa se paku ( gjera qe ik e shpjeguar me tonelata here) per ngjarjet e vitit 97 si "rebelim komunist "duhet te te kujtohen disa gjera per cilesime te tilla

Le te shpjegojme se c'do me thene Levizje ( rebelime ) Revolucionare  qe jane tipike per struktura Komuniste , sipas mesimeve te tua ( jo te tanishme) smiley 

Mjeshtri i teorive Revolucionare DANTON ka lene shprehjen Lapidar ( jo vetem e thene ). "Mos luaj me revolucionin . Po e fillove shpjere ate deri ne fund . Guxim , guxim  dhe prape guxim " Dhe asnje Levizje , kryengritje apo rebelim Revolucionar ( komunist) nuk behet per te shtene "ca pushke" . Ashtu si cdo Parti finalja e tyre eshte marrja e Pushtetit dhe ......biles dhe nje injorant klasi ( Spikeri ) qe dija i fillon me "poshte komunizmi " dhe i mbaron me "Rrofte Sali Berisha " e ka kuptuar shume mire mesimin e klases se pare te REVOLUCIONIT qe i ke bere ti , pavaresisht se eshte i kategorise qe thote pa kuptuar se cfare thote :

""""" me rebelim te armatosur dhe drejtuar kunder shtetit per te marre pushtetin nje grup tjeter. Ne Shqiperi ndodhi kjo e fundit."""""""""

 Pra teoria jote SERVILE me rebelim komunist bie 

Se pari duhet te egzistonte nje Parti e tille Revolucionare . Gje qe ne menyre krejt absurde i vishet Partise Socialiste ...nje Parti tipike e Tregut ashtu si PD dhe qe te dyja pjella te PP ...njera e degjeneruar si PD dhe tjetra e mbarsur me karieriste si PS. Pra duke mos qene ne krye nje Parti e tille vetvetiu etiketimi si rebelim komunist BIE .

Sedyti .....Ka shume njerez gjalle dhe shume vjet nuk kane kaluar prej 45 . Ata e dine shume mire se cdo me thene Marrje e Pushtetit nga Komunistet. Vetvetiu Ti do ishe Drejtor i Institutit te Studimeve ML dhe Spikeri , Saliu e lolot e tjere do ishin ne Spac . Pra dhe ky argument bie  perderisa ti je ne gazeta me artikuj dhe shurraket  ( mungon nje p pas u ) te njohur mire ne Historine e Shqiperise gelojne si miza m...ne cdo vend me ulerima ( se mos digjoje Sigurimi Shtetit ore ) "rebelim komunist ". 

Bashkohem me te tjeret qe e ke "shume te gjate " por do shtoj edhe "pa bosht "dhe dicka shume te vogel shume oportunist hileqar per nje karierist te se ardhmes dmth nje veth ne veshin e kalbur te BERISHES  !

Te vjen keq se si pena te nderuara ne fushen e tyre katandisen ne llapaqene pas Berihajve Alternativiste me gjera te shenjta te cdo POPULLI e KOMBI si HISTORIA . Hajde ketu ne USA dhe thuaju Histori Alternative per LII qe gjakun e derdhen per fitoren e Komunizmit sepse realisht gjysma e botes ne siperfaqe dhe mbi  5/7 te saj u bene shtete socialiste dhe do ta provosh Historine e shkolles se historianeve ne kurriz po pak me ashper se ai i Enverit .

Lerjua injoranteve ose Halimeve te mire per ministra Arsimi te muallisin per Histori Alternative ....eeeeee ... Dhe qe te ta mbush mendjen se e ke kenaqur Hurin e PPU ,ben nje mbrojtje ose apologji te tille per historine alternative si text Gjimnazi , ku te parashtrosh idete e tua gjeniale e alternative per Historine e PPSH  dhe ftoje kete kope te pellase ! 

Edhe kameleon s'te quan dot se e ndot ate specie natyrore !

Ne kurre nuk do te kemi histori te vertete po nuk u bindem te tere se cfare ishte 97

Per mendimin tim 97 ishte nje lufte civile midis shqipareve. Lufte civile e organizuar nga klanet mafioze te krimit te organizuar me fijet e tyre shume te forta ne politike.

Ne 97  pozita dhe klani i tyre mafjoz kishte ne dore tregetine ilegale te naftes, dhe armeve kryesisht ne veri, Pozita u perpoq te shkateronte zonat e influnces te opozites po ashtu mafioze qe kryesisht merej me  transportin e njerezeve, lendeve narkotike dhe mishit te bardhe ilegalisht me gomone ne Itali, dhe e perqendurar ne jug,  Kjo perpjekje  beri qe opozita te reagoj me lufte civile.

Aspak nuk mund te quhet 97 nje revolucion komunist sepse

1. Organizatoret nuk ishin komuniste. As gjeneral Imami, as Kolonel Ceka as Lutenent gjeneral Ruci  nuk ishin komuniste, pale pastaj togeret vagabonte qe i ndoqen nga pas. Nuk mund te quhet komunist aq me teper te luftoj per vendosjen e komunizmit nje njeri qe ka pasuri maremendese dhe qe kete pasuri e ka vene me rruge kriminale. Komunizmi do tu merte pasurite dhe nuk do ti linte te zhvillonin aktivitetin e tyre kriminal

2. Teorite e konspiracionit se pas ketyre ushtarekve  te permendur me siper ishin Nexhmija apo Alia jane pa baze. Sepse ushraket e mesiperm vete nuk kishin interes per rikthimin e komunzmit, dhe se vete keta pleqte ishin aq te te pafuqishem sa zeri i tyre nuk degjohej dot

3. Do te ishte marezi te mendohej se ishte revolucion komunist kur nga te tere ishte e ditur se komunzmi vdiq njehere e pegjithmone. Vitete 80-90 ne shqipeir vertetuan se shqiperia nuk mund te jetoje e vetme si komuniste. Dhe tere keta gjenerale apo femijet e Alise dhe Nexhmijes e dine kete shume mire.

Pra eshte krejt pa kuptiom te mendohet se ishte nje revolucion komunist

Po keshtt qeveria aspak nuk mund te thuhet se ishte ne mbrojtje te qeverise. Ajo hapi ose me e pakta lejoj hapjen e depove, ajo e leshoj pushteti ndersa ishte ne pushtet. Te mos harojme ketu se armet ishte pjese bisnezit te tyre kriminal

Idreja per mua eshte e thjeshte. Marveshja Nano Berisha per ndarjen e zonave te fitimit ne Shqiperi u shkel nga Berisha ne 96-97, kjo prishi balancat  delikate midis mafiozeve shqiptare qe shfrytezuan firmat piramidale per te krijuar luften civile te 97

Pas 97tes balanca u vendos perseri dhe deri sa kjo balance te egzistoj 97 nuk do te perseritet me. Ndryshe...... zot na ruajt.

 

Per mendimin tim 97 ishte nje lufte civile midis shqipareve

Ore do i thirrni mendjes ju apo si e keni hallin? C'lufte civile mo kur Ushtria e Shqiperise ja mbathi ne shtepi, e si thote PF, Berisha mbledh qaflesha mercenare. Shume shume ajo qe ndodhi ne Vlore ishte vetem dicka me shume se nje 'neighborhood watch'smiley

Disa pyetje autorit:

1. "Sigurisht që nuk kam pasur rast e kohë t’i hedh një sy këtij teksti. Janë çështje që më kanë interesuar pak. Në fakt mirë është të shikosh sesi evoluojnë tekstet mësimore shqiptare të shkollave të mesme." -- Pse sigurisht? Pse domosdoshmerisht? Si mund t'i pergjigjesh pyetjes se dyte pa i hedhur syte teksteve shkollore, qe zoterise i interesojne pak.

2. "Përfundimi mund të jetë i vërtetë, mund edhe të mos jetë, por në çdo rast procedimi logjik është i mangët." -- Nje rezultat mund te jete i vertete nese ndodh edhe pse jo logjik, ose i manget. Pra sipas kesaj logjike ngel se perfundimi eshte i vertete edhe pse procedimi logjik qe arrin te perllogarise mundesin e realizmit eshte i manget.

3. Me ben pershtypje perdorimi i shpesht te fjaleve: "padyshim", "sigurisht", "mund te thuhet", tregojne gjithashtu domosdoshmeri, nuk me pelqen kush deshiron te monopolizoj muhabetin, e per me teper kur ne muhabet behet fjale per te kunderten.

 

Sidoqofte Prof.Dr. Fuga has a point, mbase me shume perspektiva nuk do te na benin mire, por i bejne keq atyre romantikeve qe vegjetojne ne vende te huaja tek shohin historine e vendit te tyre te ciflohet ne 100-ra narrativa.

 

Ps. per hajdaret nje pershendetje te perbythet.

 

PSE UNE NUK E QUAJ RREBELIM KOMUNIST ‘97>>

> >

Dihet nga te gjithe qe rrotacioni qeverise ne ate periudhe, varej eskluzivisht ne vlore, pra cila bande do te dilte fitimtare mbi bandat e tjera.  Duke pare se banda e zanit morri permasa te nje formazioni luftarak per nga  numri, ishte e natyrshme qe do te fitonte e qe si rrejdhoje coi PS-ne ne pushtet.

> >

Saliu nuk mund ta pertypte dot kete deshtim te tij dhe kish kohe qe kishte filluar nje fushate propogandistike kunder PS-se duke i quajtur ata si rrebele qe morren pushtetin me dhune. Socialistet, meqenese kishin pak me teper tru se 6-mujoret e PD-se  me saliun ne krye, nuk mund te pranonin teorine e tij, se erdhen ne pushtet nepermjet armes, pavaresisht faktit real. Ishte alogjike, prandaj heshten. Le te gri ai se ate pune ka-thane.

> >

Dhe vertet, saliu vazhdonte si altoparlant i prishur non stop, duke uleritur piacave i bindur se thenia “shpif, shpif se dicka do mbetet", do te bindete jo vetem gjithe partine e tij dhe simpatizantet e PD-se por edhe me tej, pra mundi te bindete edhe “analistet”, “gazetaret” dhe gati te gjithe mas-median shqiptare, por jo boten ama.

> >

Asnje njeri me mendje te mprehte ne shqiperi nuk pa anen tjeter te medaljes se asaj katrahure, pra te analizonte te kunderten e asaj qe ndodhi, pra bandat e PD-se.

> >

Dhe une shtroj pyetjen pas kaq kohesh;

> >

ne se per nje moment pranojme qe zani do te mundej nga banda e gaxhait dhe e kakamit  dhe presidenti yne i atehershem nuk do te ikte nga pushteti; si do te shkruante ne librin e historise sot Dok. Prof. Bequa?

 

Po ua citoj une;

> >

ME RENIEN E FIRMAVE RENTIERE NE SHQIPERI, NE VITIN 1997, RREBELET KOMUNISTE RREMBYEN ARMET NGA DEPOT E USHTRISE SHQIPTARE  PER TE PERMBYSUR SISTEMIN DEMOKRATIK , POR FALE ORGANIZIMIT VULLNETAR TE PISHTAREVE TE DEMOKRACISE, QE NUK KURSYEN AS GJAKUN E TYRE NE KET LUFTE, U BE I MUNDUR  DESHTIMI I KETIJ RREBELIMI .

> >

A do te kishte kurajo zoti fuga te mbronte ne kete rast shokun e tij?

> >

E pra ky ishte per mua rrebelimi komunist , term i prodhuar nga saliu, qe kushdo mund ta hante dhe e hengri ne shqiperi, pervec kancelerive boterore qe u habiten kur ky njeri u riciklua .  

 Vazhdim i shkurter.

Spiker. Komitetet e Shpetimit u organizuan nga njerez te terrorrizuar qe u perpoqen te vendosnin njefare rendi ciivil. Ne krye te tyre u vendosen "te fortet e lagjes" ose te qytezave. Politikanet qe u ngaterruan me to ishin te rangut te dyte apo te trete. Kjo per shume aresye te kuptueshme dhe per nje te pakuptueshme, socialistet kishin frike nga Saliu dhe "te fortet" e tij, si miu nga macja. Mos harro qe Nano ishte ne burg, Zef Brozi ishte detyruar te ikte nga Shqiperia, socialisteve te thjeshte u dhimbnin akoma brinjet nga druri i majit 96. Te vetmit politikane qe guxuan te dukeshin per nje dite te vetme midis turmave ne Vlore kane qene Skender Gjinushi dhe Neritan Ceka. Erdhen per nje dite te vetme dhe ben vetem gjysmen e bulevardit ne kembe. Te dy kishin pire raki (nga frika apo gezimi?) deri ne ate fare feje sa mezi i mbanin kembet, ishin bere si gogozhare ne fytyre dhe qelbeshin era alkol 300 metra larg. Gazetaret analiste (te PS atehere, te PD sot) gati sa nuk i rrihnin titullaret socialiste ne holl te Rognerit per t'i shtyre qe te perfitonin nga situata dhe ta shporrnin Saliun. Mos harro qe trimat mercenare sapo kishin djegur redaksine e Kohes sone dhe Berisha ishte futur ne listen e armiqve me te medhenj te medias nga Organizata boterore e reportereve dhe me mbeshtetjen e Helsinkit.

Kur Nano u arratis nga burgu, qendroi per disa jave i fshehur tek shtepia e nje te forti te Tiranes, se kishte frike mos e hiqnin qafe. Vetem kur ne Shqiperi zbarkuan trupat nderkombetare, socialistet filluan te marrin pak zemer dhe u perpoqen te organizohen. Vete fakti qe kryeminister u be Bashkim Fino tregon se socialistet nuk kishin as deshiren me te vogel qe te udhehiqnin nje shtet qe ishte pothuajse ne lufte civile. E sidoqofte, kush eshte ai politikan qe do te qeverise ne nje kohe te tille? Kur Bashkim Fino u be kryeminister nuk i shkonte njeri per bodigard. Derisa doli nje mik i vet gjirokastrit qe e mori persiper ta mbronte..

Nejse, edhe 2 gjera te vogla.

E para historia e tre gishtave. 

Po. Ne Vlore per nja nje jave njerezit protestuan me tre gishta. Nese iu kujtohet asokohe ne Beograd beheshin protesta te perditeshme kunder qeverise. Njerezit kishin muaj qe dilnin me tre gishta perpjete (simbol serb) deri sa me duket se e arriten ate qe deshen. Nuk me kujtohet se per cfare se isha shume i zene me Shqiperine. Dhe sekush doli me idene qe dhe ne do e bejme si ne Beograd. Pra do dalim perdite deri sa te rrezojme Berishen. Dhe ketu doli edhe modeli i tre gishtave qe te tregonin vendosmerine e tyre si ne Beograd. Kur u pa se kjo po shfrytezohej politikisht, u nderpre. Eshte budallallek edhe ta mendosh nje influence serbe ne Vlore. Cdo njeri qe i njeh sadopak Vloren dhe vlonjatet e merr vesh se cfare po them.

Sa per ate qe thote Toko per Mafian desha te them ate qe tha njehere nje analist i Ballkanit.

"Paskemi qene gabim qe thoshim se ne Shqiperi ishte instaluar Mafia. Po te kishte pasur nje Mafie te organizuar e te fuqishme ne Shqiperi, ajo nuk do i kishte lejuar kurre trazira te kesaj shkalle"

Them se kete nuk e luan as topi. Pa ngriu sot ne Shqiperi dhe fillo te sulmosh bankat, dyqanet apo resortet e te kamurve apo investimet mafioze ne Shqiperi, pa e shikon sa te vlen lekura.

Me kaq per sonte.

PF

Nqs nuk ke qene ne Vlore gjat periudhes te protestave, atehere informohu me mire. Nqs ke qene ne Vlore te lutem mos disinformo. Jo per gjera te tilla.

Ne Vlore shume pak protestues kan ngritur tre gishta. Edhe ata nga injoranca , nje zot e di tani perse, ndoshta edhe ka qene e futur nga njerez te posacem, por edhe ata kur e moren vesh cfar qe e lan fare, nuk ngrinin tre gishta.

Nese iu kujtohet asokohe ne Beograd beheshin protesta te perditeshme kunder qeverise. Njerezit kishin muaj qe dilnin me tre gishta perpjete (simbol serb) deri sa me duket se e arriten ate qe deshen. Nuk me kujtohet se per cfare se isha shume i zene me Shqiperine. Dhe sekush doli me idene qe dhe ne do e bejme si ne Beograd. Pra do dalim perdite deri sa te rrezojme Berishen. Dhe ketu doli edhe modeli i tre gishtave qe te tregonin vendosmerine e tyre si ne Beograd. Kur u pa se kjo po shfrytezohej politikisht, u nderpre.

Kjo qe ke thene me siper mund te jete arsyeja perse, por nqs turma e protestuesve ne Vlore ka qene rreth 20-50 mije njerez ( ose nje tufe gangsteresh apo komunistesh sic i quante propaganda e pd-se ne ate kohe) ka mundesi qe rreth 50 veta mund te kene ngritur tre gishta dhe ata te 50 te jene fotografuar.

PF

E drejte ajo kur thua per Mafien sot. Por atehere, ne 97,  familjet mafioze ishin ne lufte. Sot jane ne paqe. Pra ishte/eshte ndryshe

PF-

Te jesh historian e te shkruash histori, duhen dokumenta, ne si peshkatar na mungonjne.

Po te sjell si kujtes vetem tekimin e Berishes me socialistet, Majko, Mejdani etj se nuk me kujtohen te tjeret. Kerkesat e tyre ishin ne kemi marre pushtetin, ti do besh si te thojme ne, qellimi u arrit.

E kote qe sillemi rrotull, Lesi e din shume mire se kush e ka djegur gazeten.

E ndjej te nevojshme te jap disa sqarime ne lidhje me protestat, bandat dhe politiken.

Protestat- Ishin ngritja masive e popullit per te shprehur indinjaten kundrejte nje pushteti totalitar qe po shkaterronte demokracine ne Shqiperi, dhe qe kulminoi me renien e firmave piramidale. Ne protesta nuk ka pas pikepamje politike, as lufte bandash.

 

Bandat- Ato dolen ne skene vetem mbasi protestat kishin mbaruar, dhe mbasi ishin hapur depot e armeve.Ne Vlore dhe ne qytetet e tjera ku ka pasur protesta nuk ka pasur as politikan as bandite qe udhehiqnin protestat. Bandat dhe nderhyrja politike ka ndodhur vetem mbas kapitullimit te shtetit para zemerimit popullor.

 

Politika- Ka hyre ne loje vetem mbas kapitullimit te shtetit shqiptar.

Nqs do te jemi te ndershem kur debatojme mbi ngjarjet e 97-s duhet te qendrojme brenda kesaj kornize.

PF, ndiq keshillen e Mrroklles (dhe timen tani); te lutem shkruaji gjerat qe di per ate periudhe. Je autor qe ke merituar besimin tim absolut dhe me c'do lloj forme te shkruaje (si te te vije mbare, n'dac artistike, n'dac dokumentare si shtembari me ditaret - forma nuk ka rendesi fare dhe ti aftesite i ke), do me beje nder dhe jo vetem mua. E perseris, TE BESOJ 100% ne gjerat qe thua dhe pershkruan; konkluzionet mbi ngjarjet i nxjerrim vete pastaj. Nuk na duhen as konspiratiste te medhenj, as filozofe dixhitale, as te "mireinformum qe i dine te gjitha po s'i thone se ashtu eshte nje muhabet", dhe mbi te gjitha nuk na duhen militante te cilet nuk lexohen pasi dihet cfare do thone per cdo situate dhe rrethane.

PF, falemnderit!

 Lumo, po merr fjale pa kontekst. Berishen nuk kishte presion qe e shkulte nga pushteti. Socialistet, megjithe mbeshtetjen kryesisht te amerikaneve e pastaj te kujtdo tjeter, hynin ne tavolinen e e bisedimeve me Berishen si gjel kokosha dhe dilnin si pula te lagura. Kishin frike o vella. Pike.

Historite e luftrave civile nuk shkruhen me dokumenta burimore. Sepse nuk ka te tille dokumenta. Nje nga gjerat e para qe ndodh ne cdo rremuje te tille eshte zhdukja e te gjithe evidencave qe ruan shteti dhe arkivave, vecanerisht atyre te pronesive dhe policive, nga njerez qe per aresye te kuptueshme nuk duan te lene fakte pas vetes. Per fat ka deshmitare te ngjarjeve, gazetare te huaj (se te brendeshmit i mbyllen dyqanet e s'dilnin nga selia e Rognerit) ka televizione me arkiva te kohes. Une personalisht kisha rreth 400 kaseta BetaCam (gjysem ore secila=200 ore filmime) qe sot gjenden ne arkivin e AP dhe po aq te tjera jane ne arkivin e Reuter, ke artikuj analitike te te gjithe shtypit boteror, mund te gjesh plot dokumenta te raporteve te ambasadave (te datuara me imtesi) dhe institucioneve nderkombetare, si dhe me mijera deshmitare okulare. 

Ose me e thjeshta fare. Futu ne arkivin e AP ose Reuter per Shqiperine e vitit 1997 dhe do te gjesh mesatarisht 3-4 shkrime ne dite qe pershkruajne me imtesi dhe skrupulozitet cdo ngjarje ditore qe ia vlen te permendet.

PF.

Pse shikoj  keto filmime jam i bindur se ka qene ribelim i mbeshtetur e i shtytur me force nga kasta e vjeter e regjimit.

Se ç'fare emri mund ti vihet, kur mbeshtetesit, shtytesit jane ish , ate se di.

E kam shkruar edhe me lart, mjafton te lexosh komentet antiribelimkomunist, del se ka qene i tille.

Nje gje nuk kuptoj , ( Shqiperia e Shqipetaret kane shume gjera te pakuptueshme), nuk ja dhame voten, sepse fitoi e majta ne zgjedhjet e '96, po i besuam fjalet e Berishes per piramidat.

Kete do kisha deshire te madhe se ndonje sociopsikolog ma spiegon.

Nuk kam besim tek politika e partis ne pozite, nuk jap voten, po kam besim tek piramidat, jap kursimet e mija.

Protestoi se eshte hajdut i votes se lire, po nuk e mendoj se mund te me vjedhin edhe leket, vazhdoj e dergoj lek tek Gjallica e Vefa, Xhaferri e Populi, e se harrova Sudja.

I jap lek Sudes, ajo iken, une filloj e djeg, mar e mbrapshte. Lek Sudes, Fondacioni Suda. I dergoj leket tek Sudja, e dal ne shesh per te protestuar se kjo qeveri eshte e poshter, hajdute, vjedh voten e lire.

Ka diçka qe nuk shkon, jo diçka, po shume gjera qe nuk honepsen ( siç i thojne nga jugu). Kam shume mungesa ne kulturen time se ç'fare do thote vote e lire, ( pak vite qe kemi dalur nga diktatura) dhe luftoj me mish e shpirt per voten e lire, jam gati te sakrifkohem.

Ndersa per kursimet e mija, duke e ditur shume mire se ç'fare do thote "fukarallek" ( na ka bere shoqeri qe ne femini) , se kam problem , ja jap Sudes, pa leter, pa pulle, ne mirbesim, Vefa-s ,  fondacionit Populi.

E veshtire te intelektohet, ti parti ne pushtet me vjedh voten, po leket jo, se ka thene kryetari, "leket e Shqiptarit jane te pastra".

Nje popull qe manipulohet lehtas, nuk kerkohet  ndonje organizim i pergjithshem, mjafton pak.

Ika se duhet me mbylle restorantin se ka shkuar vone.

nt

 

Pse shikoj  keto filmime jam i bindur se ka qene ribelim i mbeshtetur e i shtytur me force nga kasta e vjeter e regjimit. smiley

 

Nothing personal, por kam punuar me se nje dekade me median dhe kurre nuk kam pushuar se habituri se si dy njerez mund te nxjerrin dy konkluzione krejt te ndryshme duke pare te njejten fotografi. 

Psh Berisha shikonte njerezit qe ngriheshin ne demostrata kunder qeverise se tij dhe kunder tij personalisht, dhe ne vend qe ta shikonte kete si kundershtim te menyres se si e kishte qeverisur vendin, i vinte nje emertim te tipit "rebelim komunist" dhe vriste mendjen qe ta denonte tjetrin per gabimet e tij!!! Fantastike e?! Autosugjestionimi eshte gje e madhe dhe mendoj se eshte i domosdoshem qe te mbijetosh ne politike. Berisha i rizgjedhur eshte shembulli me i bukur ilustrativ.

 

Protestat- Ishin ngritja masive e popullit per te shprehur indinjaten kundrejte nje pushteti totalitar qe po shkaterronte demokracine ne Shqiperi, dhe qe kulminoi me renien e firmave piramidale. Ne protesta nuk ka pas pikepamje politike, as lufte bandash.

Kur filluan portestat? Nuk filluan pasi naten fshehurazi Ceka e Imami shkuan ne Vlore? Kush i dogji te gjalle SHIKasit ne Vlore? Nuk ishin Bandat qe i vune zjarin SHIKut Vlore?

Bandat- Ato dolen ne skene vetem mbasi protestat kishin mbaruar, dhe mbasi ishin hapur depot e armeve.Ne Vlore dhe ne qytetet e tjera ku ka pasur protesta nuk ka pasur as politikan as bandite qe udhehiqnin protestat. Bandat dhe nderhyrja politike ka ndodhur vetem mbas kapitullimit te shtetit para zemerimit popullor.

Kush i hapi te paret Depot? Populli apo bandat? Si nuk u shkreh asnje pushke nga poltika/qeveria qe zoterone depot ? Thua verte politika dhe bandat nukishin te parat dhe populli qe ju shkonte pas ne protesta?

Politika- Ka hyre ne loje vetem mbas kapitullimit te shtetit shqiptar

Ishte Imami, Ceka Ruci Gjinushi pejse e politkes qe shkuan ne Vlore para se te fillonin protestat? Po Hajdari cfare ishte ( ndjeste paste) Nuk ishte ai pjese e  politikes kur i fliste turmes ne Tirane?

Kur filluan portestat? Nuk filluan pasi naten fshehurazi Ceka e Imami shkuan ne Vlore? Kush i dogji te gjalle SHIKasit ne Vlore? Nuk ishin Bandat qe i vune zjarin SHIKut Vlore?

 

Paska te forta me ty mor lal, ti thua hajde baba te te tregoj arat. Nata e SHIK-ut ishte fundi i protestave dhe fillimi i degjenerimit te situates.Jo nuk ishin bandat qe i vune flaken SHIK-ut ne Vlore. Une nuk e di se kush personalisht vuri dore mbi SHIK-un por mund te te them se ne rruget e Vlores ka qene i derdhur gjith populli, biles ka pas edhe te ardhur nga fshatrat per te mbrojtur greven e studenteve. Bandat jan krijuar me vone , mbasi jan hapur depot.

 

Kush i hapi te paret Depot? Populli apo bandat? Si nuk u shkreh asnje pushke nga poltika/qeveria qe zoterone depot ? Thua verte politika dhe bandat nukishin te parat dhe populli qe ju shkonte pas ne protesta?

 

Cila bande sipas teje paska hapur depot e armeve? Mqns po na flet me kompetenca ti, dhe na hiqesh sikur di ndonje gje? Pse nuk u shkreh asnje pushke mendoj se eshte sekret shteteror, ose cfaredo te jete, ka shume pak qe e dine persene e asaj pune, une nuk e di, por di qe nuk ka bande qe te hape depo armesh. Sa per protestat ta them me garanci totale qe skan pasur as politike as banda brenda.

 

Ishte Imami, Ceka Ruci Gjinushi pejse e politkes qe shkuan ne Vlore para se te fillonin protestat? Po Hajdari cfare ishte ( ndjeste paste) Nuk ishte ai pjese e  politikes kur i fliste turmes ne Tirane?

 

Ore me duket se une flas kot me ty. E ke idene e rrjedhjes te ngjarjeve ti apo jo???? Ata politikan qe thua ti besoj kane qene para protestave ne Vlore ashtu sic mund te kete qene cdo qytetar Shqiptar, kjo sdo te thote asgje. Di gje ti kur filluan protestat ne Vlore dhe pse?

T,

Me duket se ne ndahemi tek pyetja "Kur filloj 97-ta

Per mua fillon kur u hapen depot, kur u dogj SHIK-u  Sepse sa per protestat te tilla ka pasur shqiperia 20 vjet me rradhe por asnjera nuk solli ate qe solli 97. Pra 97 nuk ishte protesta popullore por djegia e shkaterimi. Protestat qe ju i quani filim te 97 te kujtojne protestat e Mjaftit dikur me minatoret, apo ato sot per hapjen e kutive te votimit, apo ato te Gerdecit. Vec anjsera nuk solli ate qe soli 97. Persene e ke ke pyejtet e mia. Ndaj per mua 97 nuk fillon me protestat dhe nuk eshte fundi kur u hapen depot Per mua kur u hapen depot dhe kur u dogj SHIK-u ishte fillimi i 97. Dhe atje duhet filluar analiza e 97 mendoj une

Megjithese ky diskutim po behet per '97, Prof. Fuga persa i perket tekstit eshte treguar pak i veshtire, i zgjatur ne arsyetime, nuk ka marre qendrim te qarte. Bile ka shprehur edhe kritika per autoret te cilet duhet te ishin thelluar me shume ne pjesen per te cilen behet debati. Fuga po flet qe alternativat e teksteve qe mesojne nxenesit ne kete sistem qe jetojme jane te mirepritura dhe se politika ka te drejte te kundershtoje nje perfundim qe kane arritur disa historiane, por jo te bejne presion ndaj tyre dhe per me keq me ofendime ordinere.

Shkollat duhet te jene forume (lexo Fugen me siper) dhe jo nxenesit dhe studentet te izolohen ne interpretime te diktuara nga politika nepermjet institucionesh censure, sic ishte dje Akademija e keshtu me rradhe.

Ndersa rebelimi komunist i '97 nuk ishte revolucion ne kuptimin marksist apo dicka tjeter, dmth. te kthente permbys gjerat, te gjithe sistemin politik dhe social dhe te sillte dicka tjeter (se bente dot edhe po te donte, per mire a per keq jemi ne mes te Europes), por thjesht nje rebelim, nje kundershtim i armatosur i nje qeverie qe pala rebele nuk e donte. Kjo pala rebele qelloi te ishte komuniste apo ish-komuniste.

Pas protestave, dihet qe ishte opozita dhe nuk ka gje sikur keto protesta te mos ishin te dhunshme. Ne shume qytete te Shqiperise, jo vatra te rebelimit (pasi aty nuk diskutohej), protestat per "parate e tona" i organizonin socialistet. Bile ne qytetin tim, dilte per te protestuar djali i nje eksponenti lokal te PS qe per shkak lidhjesh miqesore une e dija qe ai dhe familja e tij s'kishte futur kokerr leku ne firma.

Me duket se e ka thene Prec Zogaj (nese jam gabim me korrigjoni) dicka qe eshte lapidare per ate kohe dhe pjesen politike qe i mbeshteti protestat, perifrazoj: ta dinim se gjendja do te shkonte deri ne ate nivel, nuk do t'i kishim mbeshtetur ato protesta.

Te vetmit politikane qe guxuan te dukeshin per nje dite te vetme midis turmave ne Vlore kane qene Skender Gjinushi dhe Neritan Ceka. Erdhen per nje dite te vetme dhe ben vetem gjysmen e bulevardit ne kembe. Te dy kishin pire raki (nga frika apo gezimi?) deri ne ate fare feje sa mezi i mbanin kembet, ishin bere si gogozhare ne fytyre dhe qelbeshin era alkol 300 metra larg.

 

Jo te vetmit, bashke me ta ka qene edhe te pakten Kurt Kola dhe Abaz Germeni. ( fakt i rendesishem apo jo). Ata nuk bene ne kembe bulevardin por qendruan ne shesh te flamurit ku ishte mbledhur turma ( qe ne fakt mblidhej aty nate per nate) dhe mbajten fjalim, pra nuk besoj te kene qene bere tape me raki. Ne Vlore megjithese kishte nje mungese absolute te shtetit, policia ishte shperbere komplet, ushtria po qe nuk egzistonte, kishte nje mungese pothuajse totale te krimit, dhe nje solidaritet te jashtezakonshem ne popull. Grindjet politike ps-pd etj ishin inegzistente.

 Nuk e di kete te Prec Zogajt, por qe socialistet do i mbeshtesnin keto protesta, kjo s'do as mend e as kalem. Sepse cdo parti ne opozite mbeshtet cdo gje qe behet bga populli, kunder partise ne pushtet. Ore, per mua edhe sikur ato vertet ti organizonin, nuk do me cudiste fare. Sepse u takonte ti organizonin. Sepse kunder Saliut ishte organizuar te gjitha qeverite europiane, me ne krye ate amerikane, qe donin te ndalonin trazirat ne shqiperi dhe te vendosnin kontrollin shteteror, te paku te rang kufitar, qe te ndalonin valet e refugjateve qe merrnin azil politik per 24 ore per shkak te gjendjes katastrofike ne Shqiperi. Kush vall do te cuditej qe Nano i sapodale nga burgu ku e kishte futur Berisha do te perpiqej qe ta zhduktye ate nga faqja e politikes shqiptare e mundesisht edhe nga faqja e dheut. Dhe kushdo nga ju e ne qe do te ishte ne vend te tij, a nuk do te perpiqej te bente te njejten gje? Qekur qenka amorale ne Shqiperi te luftosh kunder armikut tend te betuar?

Une po flas me argumenta dhe jo propagande. Edhe pergjigjet e mija do te jene vetem per ata qe argumentojne me fakte, ndersa ata qe rimarrin dhe perdorin propaganden e sigurimit te shtetit ne periudhen 92-97, te cilet si komuniste te regjuar do te demonizonin kundershtarin para se ta likujdonin fizikisht, une ju khtej shpinen me perbuzje. Keto jane te denja per muhabet kafeje per ata qe fajsojne Berishen edhe per ate qe ju ndodh ne shtepine e tyre.

Edhe vete Nikolle Lesi e ka quajtur jo te drejte ate punen e "armikut te shtypit" qe e bene ca soroiste per Berishen.

Kesaj i thone i zoti e shet, tellai se jep, apo jo?

Pas protestave, dihet qe ishte opozita dhe nuk ka gje sikur keto protesta te mos ishin te dhunshme. Ne shume qytete te Shqiperise, jo vatra te rebelimit (pasi aty nuk diskutohej), protestat per "parate e tona" i organizonin socialistet. Bile ne qytetin tim, dilte per te protestuar djali i nje eksponenti lokal te PS qe per shkak lidhjesh miqesore une e dija qe ai dhe familja e tij s'kishte futur kokerr leku ne firma.

Sipas teje socialistet, qe jan me shume se gjysma e popullsise shqiptare dhe qe ishin nje opozite e dhunuar ne ate periudhe te mbylleshin ne shtepi gjat protestave qe mos te akuzoheshin nga pd-istet si organizator te protestave???? Cfar absurditeti. Une kam pas nje mik timin qe ishte me pd-n dhe nuk kishte asnje lek ne firma, por ka qene ne protesta, dhe te pakten nja dy here eshte gjakosur ne koke nga hunjte e miliceve te Berishes asokohe.

Cduhet te bente opozita sipas jush kur ngrihej gjith populli ne kembe kunder nje sistemi totalitar se nuk ju kuptoj. Normalisht qe do mbeshteste protestat, por nuk ka qene organizatore e protestave popullore, sepse protestuasit nuk kan pasur linj politike. Kjo eshte e verteta.

'97 eshte perseritja po ne shkalle me te eger e '91..Ne ate koihe ishte nje shprehje " Na lini sa te cmontojme Komunizmin" kjo ishte detyra!!!

Ndersa ne 97 nje  deshmitar i Gjalle prane njerit qe ndiqte nga afer kete Levizje ( perfaqesues ushtarak i njeres prej ambasadave me me autoritet per kohen ) thote se ai i ishte shprehur " Sa te cmontojme Regjimin e Berishes"

As me shume e as me pak kush desheron ta leshoje fantazine per ngjarjet e 97 le te shkoje ne DAVOS ne dhjetor te 96 . Aty myqyryfi pas vrasjes se kater a pese policeve serbe deklaroi se : " Situata ne Kosove mund te dale jashte kontrollit " ?

Pas kesaj Deklarate te "zgjuar" qe shfaqi Haptazi manjaku Historik planet e "fshehura" per te hyre ne Prishtine me lufte (si Skenderbeu ne Kruje)  smiley kush ka qene i vemendshem ka lexuar Deklaraten e Forte te Departamentit Amerikan se pervec riperseritjeve te zgjedhjeve ( tashme ne me shume zona ) Shqiperia duhet te mbylle urgjentisht FIRMAT qe sherbejne per patrim parash !!!!!

Pastaj ka me qindramijra qe kane PARE e DEGJUAR per 97 . Dhe nje nga Degjuesit te vjen keq shume shume keq , eshte profesori i nderuar Artan Fuga. Dhe ke digjon????? Historiane te certifikuar si anetare te "fshehur" te strukturave te sig te Shtetit !!!!

Persa i perket analizes se situates brenda vendit eshte Ekonomike dhe vetem Ekonomike , por nga ato ngjarje qe kane tronditur shtete dhjetra here me te fuqishem se ne ndoshta edhe USA e 29 -37 ...Nje krize e tille VJEDHJEJE ne MASE - u organizua , ndertua dhe Udhehoq me Dije e Nxitje te PLOTE nga Shteti dhe personalisht Udheheqja e asaj kohe. Keshtu qe ata duhet te paguanin dhe paguan shume lehte fale marrjes nen kontroll te levizjes nga Partia Socialiste dhe daljes ne skene te njerezve qe gezonin respekt per KOHEN ne Popull!!!!

 Mos e harroni shprehjen e Finos ne Parlament ne inat e siper ( jashte cdo norme) kur ju shkreh Berishes .." Harram te qofte mbrojtja qe te bera ne 97 " dhe berri - Berri rrinte si Macok i shuruar .

Kjo dhe vetem kjo e shpetoi ate vend nga nje katastrofe e PLOTE ku pothuaj te gjitha agjenturat e specializuara kishin futur KTHETRAT per interesa te tyre , nga ku me aktivet ishte UDB -ja dhe SIMI.

Por puna eshte tek Historia si text alternativ dhe pyetja qe shtrohet eshte e drejteperdrejte per z. AF . Perse nuk lejohet nje Histori Alternative e kohes se Komunizmit si text ?

Nje mbrojtje te saj z. Artan si i mbrujtur dhe trajtuar si nje e "ardhme" e asaj kohe mundet ta beje shume mire . Dhe pa shaka e them ,  mund te marre pjese edhe Beqir Meta me Muarrem Dezhgiun por edhe nga amatoret mund te ftohen si interpetues te cquar si puna e Spikerit me pervoje ne pune sqaruese e bindese smiley

 Dhe nxenesit le te zgjedhin !!!!!

nuk del dot njeriu te shtunen se plasi debati ketej smiley

po shoh qe shume vete qe e mbrojne klishene "rebelim komunist" perfundojne tek kush erdhi ne pushtet. Ketu qendron edhe problemi per mendimin tim (gjithashtu mendoj se ky diskutim meriton nje teme me vete).

Nese ai qe e shpiku kete term do te kishte si qellim te caktonte fajtorin e ngjarjeve te 97's nuk do te perdorte termin rebelim. Nje term tjeter qe mund te te vije ne mendje do te ishte revolucion. Por te tere e dime se cfare do te thote revolucion dhe e dime qe nuk eshte fjala e duhur per te pershkruar ato ngjarje.

Autoret e historise thone rebelim komunist dhe mendjet e ndritura e hedhin menjehere muhabetin tek PS qe mori pushtetin. Por fjala rebelim nuk jep ndonje informacion se kush doli fitimtar, thjesht i referohet nje grupi qe kundershtoi (dhe nuk ka nevoje te jete me dhune) nje ide, apo edhe nje njeri. Askush nuk u rebelua ndaj sistemit demokratik (pra nuk u kerkua kthim ne komunizem), por ndaj nje drejtimi te papergjegjshem.

Pra ky term i drejtohet protestuesve, atyre qe humben kursimet ne firmat e garantuara nga shteti. Dikush me lart e thote qe turma fillonte tek 6-kateshi dhe mbaronte tek universiteti (ne Vlore gjithmone)

te gjithe komuniste? nuk ka mundesi. dhe kete e dine dhe ata qe e kane shpikur termin, edhe ata qe preferojne ta perdorin. kjo te ben te mendosh se qellimi i kesaj shprehjeje (apo historise) nuk ishte te gjente fajtorin e ngjarjeve te 97'es, por te justifikonte fajtoret e vertete.

Mos e harroni shprehjen e Finos ne Parlament ne inat e siper ( jashte cdo norme) kur ju shkreh Berishes .." Harram te qofte mbrojtja qe te bera ne 97 " dhe berri - Berri rrinte si Macok i shuruar .

Idriz paske memorje te forte,ashtu i ka thene ne mes te parlamentit,Ai rrinte si Ai ne shi!..spurdh i gjithi!Por edhe Ai nuk e kundershtoi-nuk i tha psh jo,me jo,nuk me ke mbrojt,hic genjen!

"Harram te qofte mbrojtja qe te bera" si, qysh, e beri kete mbrojtje Bashkim Fino do te ishte mire ta thoshte ky!

 

Pse nuk e hapin "dosjen".... si ndodhi qe "e mbrojti apo e shpetoi" ?

 

  smiley

 

97` eshte nje plage qe nuk eshte e mbyllur jane vrare 3000 vete,dhe nuk ka pergjegjes qe duhen denuar! Nuk jane vene pikat mbi i !Jo vetem kaq por 1997 po perligjet politikisht (dhe jo faktikisht)si "Rebelim Komunist"!Po shkruhet edhe ne tekse shkollore duan ta mbulojne me dhe,ta varrosin te verteten!

Po me vjen keq per ty Qafo ...megjithse te cmoj per mpreftesine si popullore ashtu edhe moderne , kur komunikon me nje pjese ketu si perfaqesues te dijes "njehere ne Canak -Kala " te mjafton te thuash vetem "sigurese" parase te shqiptosh nikun Hajdar . 

Ai i ziu thote gjithmone "kam koke , po se c'me llokocitet aty brenda " smiley

 

 Mos e harroni shprehjen e Finos ne Parlament ne inat e siper ( jashte cdo norme) kur ju shkreh Berishes .." Harram te qofte mbrojtja qe te bera ne 97 " dhe berri - Berri rrinte si Macok i shuruar .

nga cilet e mbrojti dhe si mundi ta bente ? 

mos valle nga "te tijte" qe u ishin erresuar syte prej gjakut e kerkonin veç shpagim ? qendrimi i Berishes si "maçok i shurruar" e ben akoma me te qarte çeshtjen. maçokut nuk i vjen mire t'i kujtosh qe ja mbathi me frike, kur pa qente ti versuleshin. nderi ja thote se nuk eshte treguar burre.

si jane ato vargjet e hymnit te flamurit ? qe e shpjegojne shume bukur burrerine e shqiptarit :

Prej lufte veç ai largohet,
Që është lindur tradhëtor,
Kush është burrë nuk frikësohet,
Po vdes, po vdes si një dëshmor. 

berisha i shpetoj vdekjes ne menyre te turpshme, ndaj i vjen sot TURP ! jo vetem kaq, por kjo "marreveshje e hidhur dhe e heshtur" ndermjet tij dhe ish-vrasesve te tij e beri qe ta "harronte" gjyqin ndaj personave pergjegjes. nuk flas per gangot e armatosur se ata i eleminuan vete te interesuarit, por ata qe fshiheshin pas dhe ishin nxitesit e perfituesit kryesore nga ngjarjet e hidhura.

nuk do te kishte me problem, etiketimi 'rebelim komunist' ose tjeter, ashtu siç nuk pati problem etiketimi 'nazist', pas gjyqit te Nurembergut, te gjermaneve te asaj kohe.

tjeter gje me interes qe del eshte 'trashegimia historike e sociale' e jugut komunist te shqiperise ; sesi te vjetrit mbeten, akoma sot, komuniste te perbetuar ndersa te rinjte qe e urrejne cilesimin keshtu, por pa gjetur force te tjetersohen. 

çfare i pengon, dashuria per prinderit, karakteri social, trashegimia social-kulturore, pamundesia e ndryshimit, apo tjeter gje ?  

tek njeri nga romanet Xhek Londoni tregon, se ç'hoqi nje qen per tu bere ujk. duhen pra mendoj sakrifica per tjetersim. 

IDRIS: Nga vet intelekti i tyre i kufizuar qe majen e inteligjences dhe konkluzioneve e fillon dhe mbyll me "komunist" duke vene doren poshte sumes, sepse e kane personale nga ajo qe mund te kene hequr. : )

Mire keta "akademiket"  e Peshkut  interpretimin e historise e bejne sipas kendcarjeve personale ,po Prof Fuga pse e dredh s... sa majtas djathtas?

Kur do te beje ky akademiku (per te cilin kam sigurisht respekt) nje interpretim te qarte, pa sofizma  dhe sperdredhje  te tipit : "vajza eshte e virgjer por metodologjikish ka mbetur pak shtazane" 

Me stilin e sperdredhjes dhe gjuhen e nje sofisti, gjithsesi Fuga qellon edhe autoret qe ja kane futur kot por qorton edhe nderhyrjet militante te politikes apo edhe te amatoreve ( kaq shume te pranishem  edhe tek peshku)

Une edhe pse kam mendimin tim per 97, nuk po jap versionim tim TE HISTORISE. Po merrem me shkrimin dhe arsyetimet e Fuges.

Perderisa sipas tij historia nuk eshte nje koleksion faktesh por interpretim i tyre dhe perderisa as nje historishkrues nuk mund te jete absolutisht objektiv dhe i paanshem, perse nuk qenkan te drejte  interpretimet alternative te te tjereve , qofte dhe ne forme kritike ndaj autoreve te tekstit (qe dihet boterisht se jane fundi kavallit ne shkence por ajka e militantizmit blu ne rrethet shkencore ) ?

Me i cuditshem eshte  spekulimi me vrejtjet qe vijne prej qarqeve te PS. Ketu profesori nderuar shkelqen ne sofizmin e tij duke na thene  se... politika nuk duhet te diktoje te vertetat e shkences ne gjeografi, zoologji, botanike dhe fizike.

Po mir , i dashur AKADEMIK nese per TY shtypi shkruan se je (1) "kriminel, i korruptuar dhe mafioz" dhe njekohesisht se (2) ke qejf te luash tenis dhe te koleksionosh pulla poste" Cdo te beje ?? Sigurisht dhe normalisht do te pergenjeshtroje "te verteten" e (1 ) e cila shtremberon personalitetin tend, qenien tende si qytetar i ndershem kurse me "te verteten"  2,  ne rast se ajo nuk eshte korrekte do te buzeqeshje sepse ajo e vertete nuk prek THELBIN E QENIES TENDE.

Pra te thuash se 97 ishte "rebelim komunist" dhe "e organizoi opozita e kohes" kur ky subjekt eshte aktor aktual i skenes politike ,  nuk eshte e njeta gje me debatin qe mund te behej psh : per klimen dhe ndikimin e cpyllezimeve ne kete proces  (edhe pse kjo teme mund te politizohet si dozot)

Dhe me qe i meshon shume idese se asnje historian apo filozof nuk mund te mos jete i njeanshem ne interpretimin e fakteve, kur do te na jepni nje shembull te nje gjykimi te njeanshem por qe bie ndesh me linjen zyrtare blu?? "

tjeter gje me interes qe del eshte 'trashegimia historike e sociale' e jugut komunist te shqiperise ;

Ore nga cili shtet vjen ti mer daj, se kshu si po flet ti, mu po m'duket se Tirana paska qene nje ishull i rrethuar nga nje mochal tribal. Nqs t'vje turp qe ke le aty ku ke le, te keshilloj t'bosh ate qe deklaroi solemnisht para kameras Italiane nji qaflesh  qe kam pa te RaiUno ne 1990: nji transfuzion total gjaku.

 

Qafo ....qafo... me fal po do te Keshilloj me nje thenie qedhe mund ta dish!

 Po kalove ne nje rrugice  te mbushur me MUT edhe po nuk i shkele ne fund te saj do mbash ere... Lere ne qetesine etij  e tij sic eshte ne rrugice ! Nuk te takon ty as per kurizitet te shohesh c'ka ne rrugice !!!!!

 

Spiritus...

Ka qene Parti e FORTe dhe po ta them me plot GOJEN ...SHUME FORTE . I ka te skalionuar kontigjentet . Tani per tani kemi kete budallane e PPU alias Spikerin modern ose TELLALLIN si thirrej ne kohen tone , qe po perfaqesohet si kreu i xhupkuqeve. Ne arena te tjera perfaqesohen te tjere  si FUGA . Po lezeti me i madh eshte se edhe Shamata eshte i njohur me GR smiley 

Vuri re se si jane kapur pas nje termi dhe vetem nje termi . Ne cdo vend , ne cdo kohe , per cdo problem !!!!!! Kete porosi u kane dhene " ta shajne me rrenje e dege" smiley .

Pjesa e paster e ketij populli dhe kesaj Inteligjence NUK KANE KOHE te merren me gjera te tilla. Peprara kane JETEN dhe veshtiresite e saj.

Ndersa Debilet dhe e gjith kategoria me DOSJE nga mengjezi ne darke kete pune kane . Komunist per syfyr , komunist per mengjes , komunist per short brejk , komunist per lanch , komunist per Darke , komunist per caj para gjumit , komunist per ilac gjumi , dhe gjithe naten endrra me KOMUNISTE .

Vetem te arrestuar pati nja dyqin a treqind vete ne Pitsburg . Tani po presin textin e HISTORISE nga Beqir Meta me parathenie te Artan Fuges , medoemos edhe SPIKERI ose TELLALLI ... qe ta quajne "rebelim Komunist " Dhe nuk eshte cudi qe te kemi edhe nje telegram URIMI nga Saliu i Tiranes nepermjet Shamates qe te uroje Historianet e Pitsburgut per cilesimin Historik smiley

Je cun i zgjuar,  por duhet ta fiksosh mire se nga ky lloi i sotem anetare te Shurres tek PPU , "jane me mend deri ne GRYKE " . Me siper kane nje gje te rrumbullaket qe e quajne koke, por e kane bezdi sepse se cfare "u llokocitet brenda"

Shaka te medha keni shkru ne fakt , me perjashtime.

Fuga komenton nje liber qe sic thote dhe vete nuk e ka lexuar. Ketu fillon e mbaron Akademiku qe rri ne vend dhe i merr gjerat me mend. PO nejse se per Fugen e kam thene dhe nje here tjeter qe me ngjan me Foto Camin . Edhe Foto akademik ishte. Jam dakort me dike atje me siper qe thote sofizmat e Fuges. Ndaj me duket e terpert te shtoj argument.

Lidhur me `97.

Jane per tu sqaruar dy momente thelbesore qe nuk i merr askush persiper as vete ky historiani qe ka ba librin nuk i del per zot.: kush i hapi burgjet shqiptare, se nuk u sulmuan nga jashte ne asnje rast dhe e dyta nga e merrnin vesh televizionet e huaja qe ne X dite do sulmohet filan repart ushtarak  qe vinin nje dite para dhe filmonin castin e shperthimit te reparteve ushtarake.

Jane te rralla rastet kur shteti humbet dhe kontrollin mbi burgjet, bile edhe ne kohe lufte .

Jam shahit i shume ngajrjeve te asaj kohe, jo me te degjume por me te pame qe mos them me shume.

Cdo verpim ka kunderveprim dhe nese shteti fillon me gjuhen e forces, zor se pritej reagim  ndryshe. Nejse se ky eshte debat i gjate shume dhe nje pjese ketu e shof qe sot po i lexojne ca gjera per here te pare.

Se kush e drejtoi revolten ne Vlore, se kush i dha mbeshtetje morale apo dhe me shume japin pergjigje te sakte : Sabri Godo, Daut Gumeni, Fatos Lubonja . Sabriu psh te thote se kush nga socialistet e asaj kohe e detyroi te ishte ne tribunen e nje mitingu te madh ne Vlore. Mirepo si sederli qe eshte Sabriu, dmth si rob qe nuk i ka plas cipa, nese ka te tille, do thote jo, vajta vete po kushti eshte qe mos i shkaterohej ai trageti i linjes Durres Koper.

Po keshtu Gumeni dhe Lubonja. Bile keta te fundit vijne nga rradhet e te persekutuarve, nga ata qe kane bere mbi 15 vjet burg dhe zor se mund ti konsiderosht komuniste apo socialiste..

Mirepo kjo pune ka nje te mire nga nje ane : qe ngjarjet nukjane shume larg ne kohe ndaj dhe njerezit i mbajne mend mire, po mire fare se si u krjuan fajdet , bile edhe si u menaxhuan me pas ato edhe me emra dhe mbiemra , pavaresht se nje pjese mcifen skutave te Kanadase apo ne ndonje papafingo ne NY.

Shkurt me e mbyll : Fuga nje vere ne uje, si jo ne pak raste kur behet fjale per nje cike regullim balance me pushtetin, ndersa ai Beqiri qe ka bere librin eshte aq profan qe megjithese mban titull profesor nuk permbyshte kushtet qe te ishte as Drejtor i Muzeut Kombetar ne qeverine e qeveriut. E shkarkoi Yll Pangisti si te paafte smiley

nga e merrnin vesh televizionet e huaja qe ne X dite do sulmohet filan repart ushtarak  qe vinin nje dite para dhe filmonin castin e shperthimit te reparteve ushtarake.

Koth, ti e di se kush jam une, me emer e me mbiemer. Nese je vertet kaq kompetent sa hiqesh me thuaj se kush je, qofte edhe ne privat, dhe une te premtoj se do t'i pergjigjem pyetjes tende dac privatisht, dac ketu tek Peshku. smiley

I dashur,

sic e shef une vij rralle ne peshk per te thene ndonje gje, keshtu qe kam shpetuar nga sikleti kush di me shume . smiley Nuk ka hesap fare ky fakt. Plus qe me kete evitoj edhe debate qe nuk me hyjne ne pune . As nevoje per ushtrimin e shqipes nuk kam, as dhe ndonje te dashur nuk dua te ze ne peshk, por as dhe me copa mishi me dy sy nuk dua te bej debat.

Ti je pene e mire e peshkut dhe pavaresisht qe mund te jemi keqkuptuar, une jam i sigurte qe ti e di fare mire qe une te vleresoj. Kjo per te evituar komentin tend qe mund te lidhet me ndonje gje personale. smiley

Pyetja e pare lidhej me destabilizim rrenjesor te shtetit, pra hapja edhe e burgjeve cka nenkupton qe me keq nuk ka dhe pyetja e dyte, nese une do kisha shkruar psh nje shtese te vogel ( televizionet greke ) nenkupton qe edhe ata ishin shume mire te mireinformuar se cer do ndodhte te nesermen ne Shqiperi. Ja ta themi gjys e organizuar smiley

Me kete shtese une e perjashtoj veten nga keqkuptimi qe mund te kete sjelle komenti im , vetem nese ti e do domosdoshmerisht te keqkuptohesh. Shpresoj qe jo.

Nuk kam kuriozitet une per ngjarje qe i kam jetuar, jo lexuar. As dhe nuk po interpretoj asgje prej tyre. Paraprakisht mund ta shuaj kuriozitetin tend nese them qe ne ate kohe edhe punoja duke levizur nga Tr e deri ne Permet, Korce , Pogradec, Elbasan , Lushnje , Fier, Berat po ne dac edhe Ure Vajgurore. smiley

Kam qene dhe ne nje fshat te Kavajes, atje ku ai forti i Tiranes kishte shtepine e pleqve dhe ku Nano ndenji ca kohe , menjehere mbas daljes nga burgu. Keto gjera i ka edhe thene Rexhina ne librin e vet dhe i dine jo pak veta qe kendojne kartat ne shqip.

Keshtu qe mbyllim me kaq se keto jane gjera shume te pergjithshme, po shume ama. Specifikisht mund te kemi qene shahite smiley ne ngjarje qe te tjeret u afrohen shume me komente apo si rrefenja por kjo nuk ka shume rendesi. Biles fare.

Une nuk kam cer tregoj nga ato qe kam pare , se nuk mi beson njeri . smiley Kete te fundit e thashe mire ?

97 pillte shume ngjarje ne dite dhe nuk mund te pretendohet nga askush qe i afrohet me 1000 germa te vertetes, ndaj ajo e shkrete pyetje qe ke cituar , nese je shume afer te vertetes mund te te ngase te besh nje rrefenje shume me te mire nga sa e ben dikush tjeter qe e ka me te degjuar. Por sic e thashe me siper ka aq shume ngjarje e bema 97` sa edhe viktimat e tyre, plus te tjere te gjymtuar , apo te tjere akoma te  traumatizuar e me rradhe , pothuaj pafund.

Nese do nje ngjarje specifike, atehere me jep nje nate dimri te tregoj psh se si u shkermoq brenda dites nje repart tankesh dhe shkun per lesh tanke ne graso , municionet e tyre aq sa ishin aty , pa lere pastaj armatimi i lehte. Kete psh une di ta them me mire se ty , ne detaje e kam fjalen vecse nese ke qene dhe ti prezent aty, por do te kisha pare. smiley

P.S. Hiqe nga mendja se une mund te vij ne peshk se me hane briret. Nuk njihemi bashke, nuk jemi takuar kurre, besoj as dhe miqte nuk i kemi pasur te perbashket, referuar se ku e ke pire kafen ti smiley ( une vemendjen e kam cilesore kur ke treguar ato kafete ne ate klubin ). Shkurt edhe po te eshte dukur qe e kam tepruar ka qene vetem per ate dite, per ate X koment dhe i jam shume km larg paranojes qe ky qe me shau i here ne peshk eshte hasmi im i perjetshem . smiley

Shkrova gjate per te te treguar se ja vlen te flasesh me ty, se me ca te tjere i kam drute shkurt, po shkurt fare ama smiley

Kalofsh nje dite te kendshme sot !

Koth, sinqerisht qe je personi I fundit ne peshk me te cilin kam dash
te grricem, se I vleresoj mjaft shume nga ato qe shkruan dhei nfon qe sjell. Them se ke te drejte edhe per ate qe duke llap shume ketu me lloj-lloj peshqish, po vime edhe vete era peshk. Duhet me u rrallu nga pak. Te uroj gjithashtu gjithe te mirat.

E shkarkoi Yll Pangisti si te paafte.....

Di shume mer Koth , po per rastin konkret te duhet edhe pakez. Dy spiune nuk mund te rrine ne nje vend . Duhen shperndare !! smiley Na i tregoi cike ata te papafingove smiley

 Ne fillim te artikullit, dhe po, bashkohesha me mendimet e profesorit, mirpo aty nga mezi e poshte, sikur binte ne kundershtim me veten e tij dhe mbi te gjitha ne kundershtim me principet e njohura gjer me sot, se per historine e brendeshme te nje kombi, nuk shkruhet sipas shijeve te majta apo te djadhta, por sipas neutralitetit politik, sa me shume te jete e mundur i paanshem. Nese historia e nje kombi, shkruhet nja 10 vjet sipas shijeve te te majteve e me pas sipas shijeve te te djadhteve, e me pas perseri sipas shijeve te te majteve e perseri sipas shijeve te te djadhteve, aty ajo histori behet çorap dhe nuk i sherben me kombit por armiqve te tij. Prandaj dhe historianet serioz bejne kujdes ne interpretimin e fakteve, duke i meshuar fakteve me shume se sa interpretimeve. Ndersa historianet jo serioze shkruajne tamam si ata akademiket maqedonas (qe ndryshuan dhe faktet) dhe si keta qe kane bere kete historine e fundit, ku ka interpretime sipas oreksit te qeverise se PD.

Profesori ngaterron oponencen qe duhet te kete vertet neper shkolla, qeveri, e kudo, me te shkruajturin e historise se kombit, ku sillen sa me shume fakte te dokumentuara, me shkrim apo film.  

 rob te degjeneruar qe ne bark te nenes

 

per te ditur nese rebelimi ishte "komunist" mjafton nje pergjigje e thjeshte e pyetjes:

SI U ADMINISTRUA PUSHTETI PASI REBELIMI "FITOI"?

 

P.S. A jane permendur ne tekstin e historise armet e shperndara me liste ne tirane per anetaret e PD?

 

 

pyetja jote me te medhaja, nuk ka kuptim, sepse nje rebelim nuk i ndryshon gje pushtetit. prandaj nuk quhet revolucion po thjesht rebelim.

sa i perket emertimit komunist, ky vjen se anetaret e bazes te ish partise komuniste donin rivendosjen e sistemit te vjeter.

vetem 5 vjet kishin kaluar, qe nuk eshte kohe e madhe, nga vendosja e demokracise, ne fakt me sakte e pluralizmit, pasi dhe masa e demokrateve ishin ne te vertete ish-komuniste te konvertuar si Berisha dhe Hajdari dy lideret kryesore te PD.

problemi eshte se europa solli direkt ne vlore Romano Prodin i cili u vuri komunisteve te konvertuar ne socialiste, kufirin tek thana. çdo forme permbysjeje sistemi nuk do te tolerohej nga europa e do te denohej fuqishem prej saj.

ne ate kohe shqiperia nuk kish buke te hante, operacioni pelikan, furnizonte popullaten me ndihma e depot me drithe. me gjyetare na pushtonte serbi. komunistat, dmth ata me dy fije tru akoma ne koke, e kuptonin kaq gje.

veçse morren pushtetin dhe mbeti me kaq. por nuk duhet harruar se baza e partise, ajo qe perseri sot mbron Ramen dhe eshte kundra reformimit te linjes se saj te mbrendeshme, ne fakt te çdo lloj reformimi (sot kjo pune, imagjinoni ne 96-ten) ishte per rikthim ne sistemin enverian, diktaturen e proletariatit. 

ndersa pyetja tende e fundit eshte mese e qarte. ne nje kohe kur ushtria e policia kapitullon totalisht, eshte normal qe PD ose çdo grup ose individ tjeter, te vetembrohet si te munde.

edhe ai francesi Julien qe permendi njeri ketu, kur e dha TV francez, me disa mercenare gango, te armatosur gjer ne dhembe si selam musai ne kohe te vet, e mbronte vilen e tij ne durres.

ne rob i degjenerum je vet. 

Ky Fuga me keto kinezerirat qe ben tregohet shume pa shtylle kurrizore e pa kurajo.

Hajdar..sic paske emrin paske edhe trute.

Kete tekstin e famshem te historise edhe vete Berisha arriti dhe e denoncoi publikisht, si provincializem qesharak, dhe premtoi rishikimin rigoroz me se s'ben. Ne fytyre te te gjithe marrinave militante te atyre qe s'marrin dot fryme dot jashte sqetulles se shefit.

 Po mer Sol. Si tha Pal Vata? "Do e ket bo Memeti me koke t'vet, se une me Enverin s'dime gjo!" smiley

 berisha per mu eshte komunist (e kaluar tunxh) e njeri dinak. mjafton ti shohesh surratin e shtremberuar gjithnje e me shume. 

berisha lun akoma pjesen per te cilin e vuri ramiz alia, ne opozicion.

dhe neqoftese do te dish mendimin tim, mbi caqet partiake, sot po luhen ato krahinore. maloket jane berishian (nuk kane ku te kapen tjeter per momentin, se berishen kan me te qutin) ndersa katundaret e jugut kane mbet "proletare te kauzes", dmth cilin tu vesh ne krie te partise, nuk eshte problem se e respektojne si zot. 

ndryshimi i vertete (ose lufta civile) do te vij me termen, diten kur te iki dhe berisha prej skenes. problemi eshte qe socialistet e ndjejne qe do te behet me keq per ta, dhe prandaj sot per sot, veç lehin. luajne pra dhe ata pjesen ose vazhdimin e asaj te 90-tes.

ndersa ju te rinjt socialiste euro-atlantiste jeni apsajt, asigjo nuk kuptoni, por veç ndiqni prinderit tuaj me vrap e perbetim.

o hajdar po ca qeka ky rebelim komunist qe fitoka e pastaj i varka lesht or ti?!

mos fol budalliqe pash zotin se jane shume pak femijet e vegjel ne kete blog.

 

berisha instaloi nje shtet tribal thellesisht te korruptuar dhe nuk hoqi dot dore prej tij (ashtu si nuk po heq dot dore nga mediu e basha sot) deri sa vendi arriti ne gjakderdhje.

denglat me komuniste (te ndihmuar nga cia) jane pordhe me rigon qe vazhdojne te qelbin shqiperine. 

rendesia e ketij debati qendron ne faktin se gabimi duhet kuptuar qe te mos perseritet.

 

 

 

nje sqarim i vogel eshte i detyrueshem ne fakt.

ASKUSH NUK MENDON SE NE REVOLTA MOREN PJESE MILITANTET E PD (ATA QE ARMET I MOREN ME LISTE TE SELIA E PARTISE) PERVECSE TE VESHUR NE NXITIM ME UNIFROME GARDE (POR ME KEPUCET E VETA)

 

Për të komentuar tek Peshku pa ujë, ju duhet të identifikoheni ose të regjistroheni (regjistrimi është falas).