Difekti ne server bllokon prokurimet publike

Këshilli i Ministrave i hap rrugë tenderit të 212 objekteve në të gjithë vendin. Shkak i bllokimit prej dy muajsh ishte bërë një defekt elektrik në serverin e ruajtjes së të dhënave. Në mbledhjen e fundit qeveria shqyrtoi një vendim të propozuar nga Ministri i Shtetit për Reformën dhe Marrëdhëniet me Kuvendin për lejimin e zhvillimit të procedurave të disa prokurimeve. "Këshilli i Ministrave vendosi lejimin e autoriteteve kontraktore, të përcaktuara në aneksin 1, që i bashkëlidhet këtij vendimi, të realizojnë brenda datës 30 nëntor 2009 procedurat e prokurimit, sipas objekteve të specifikuara në këtë aneks", thuhet në vendimin e paraqitur nga ministri Genc Pollo. Në fund të muajit korrik qeveria në detyrë mori një vendim për ndërprerjen e procedurave të tenderimit të objekteve duke filluar nga 3 gushti.
Prishja e serverit
Ky vendim i Qeverisë vjen pas bllokimit të tenderave në rrugë elektronike për shkak të një shkëputje të energjisë elektrike në 23 gusht, që çoi në dëmtimin e bazës së të dhënave. "Nga ky defekt ishte e pamundur të aksesohej qoftë edhe fizikisht database-t reale (hard disqet nuk mund të aksesoheshin pasi dilnin si të paformatuara). Duke qenë se platforma ishte e bazuar për teknologjinë e Microsoft, kërkuam ndihmë nga përfaqësuesit e Microsoft në Shqipëri dhe në bashkëpunim me specialistët e fushës u punua të aksesohej database fizikisht", thuhet në relacionin e këtij projektvendimi. Më tej, ministri Pollo bën të ditur se nga data 12 gusht deri në 22 gusht, në sistemin e prokurimit elektronik nuk ishte ruajtur asnjë informacion. E vetmja zgjidhje për të gjitha procedurat e prokurimit publik, të zhvilluara gjatë kësaj periudhe, mbetej përsëritja e tyre. "Disa autoritete kontraktore, që i kanë fondet e prokurimit nga të ardhurat e veta, i kanë rishpallur përsëri procedurat e prokurimit, kurse ato autoritete kontraktore, të cilat fondet e prokurimit i kanë pasur të financuara nga buxheti i shtetit, për investime, nuk mund t'i rishpallin, pasi në zbatim të vendimit nr. 787, datë 22.07.2009 të Këshillit të Ministrave 'Për një përdorim me efektivitet të fondeve për investime', prokurimi i fondeve për investime duhej të përfundonte brenda datës 03.09.2009", thuhet më tej në relacion. Sipas vendimit të marrë gati një muaj pas zgjedhjeve të 28 qershorit, prokurimi i fondeve duhet të bëhet vetëm me vendim të veçantë të Këshillit të Ministrave. "Gjithashtu, në bazë të vendimit të Këshillit të Ministrave, duhet që çdo autoritet kontraktor t'i përfundojë procedurat e prokurimit për mallra, shërbime dhe punë me fonde buxhetore, brenda datës 31.10.2009, përfshirë edhe lidhjen e kontratës. Nisur nga fakti se procedurat e prokurimit mund të zgjaten tej afatit 31.10.2009, me këtë projektvendim propozohet data 30.11.2009 si afat përfundimtar për lidhjen e kontratave për këto procedura", thekson ministri Pollo në vendimin e paraqitur në Këshillin e Ministrave. Në tabelën që shoqëron vendimin janë të përcaktuara 212 objekte për të cilat është duke u pritur nisja e procedurave të prokurimit nga Qeveria. Në vendimin e 22 korrikut, i cili anulonte të gjithë tenderat, arsyetohej mbledhja në nivel më të ulët se sa parashikimi i të ardhurave. "Nisur nga të dhënat paraprake të realizimit të të ardhurave për 6-mujorin e parë 2009 dhe të parashikimeve të përafërta për realizimin e pritshëm të tyre deri në fund të vitit, del e nevojshme kufizimi i menjëhershëm i shpenzimeve operative dhe kapitale", thuhet në relacionin e vendimit të 22 korrikut.


 

2 Komente

jane shume po shume fare te lezecem.. 

s'gjenin dot ndonje me te bukur smiley

Për të komentuar tek Peshku pa ujë, ju duhet të identifikoheni ose të regjistroheni (regjistrimi është falas).