Çmenduria e Akademisë

Nga Gazeta Koha (MKD)

 Shkup, 17 shtator - Lajthitjet më të fundit akademike kanë zënë vend në "librin e librave", "Enciklopedia Maqedonase" (Makedonska Enciklopedia), promovuar të enjten. 

Botimi luksoz i Akademisë së Shkencave dhe Arteve të Maqedonisë, në dy vëllimet e saj, nis me gafa trashanike, që në shkronjë e parë A, ku historia shqiptare dhe shqiptarët, marrëdhëniet mes kombit shqiptar dhe maqedonas, Shqipëria e të tjera, prezantohen në formën më të përçunduar të mundshme. Bota akademike maqedonase jep të dhëna dhe shpjegime mbi shndërrimin e shqiptarëve nga zaptues në bashkësi etnike. Ndërsa gjuha e përdorur është pasuruar me zhargone, cinizëm dhe epitetime të shumëllojshme për shqiptarët. Në enciklopedi ata njihen si "arbanasë", "arnautë" dhe "shqiptari", kjo e fundit shoqërohet me shpjegimin përkatës në kllapa "pllaninci" (njerëz mali), ndërsa gegët si fis. Nga enciklopedia mund të mësosh që shqiptarët në Maqedoni kanë zbarkuar nga Shqipëria, pas shekullit të XVI e XVIII. Rrugën drejt "pushtimit" të Maqedonisë, mësohet se ia ka "shtruar" Ali Pashë Tepelena, ky i fundit, përshkruhet në disa njësi më poshtë, si një satrap, zullumqar e të tjera. Zaptimi i trojeve që nis me Tetovën e Gostivarin, ka ardhur si pasojë e plaçkitjeve dhe terrorit që kanë ushtruar mbi maqedonasit duke i detyruar të shpërngulen nga vatrat e tyre. Nga enciklopedia nuk mund të orientohesh dot se ku ka lindur e ka vdekur Skënderbeu, pasi në enciklopedi dalin dy toponime të panjohura si Kroja dhe Llesh. Elbasani, i njohur si kërthiza e Shqipërisë, sipas enciklopedisë shtrihet në veri të vendit, ndërsa pavarësia e shtetit shqiptar daton prej vitit 1943.

Shqiptarët në Maqedoni
Në njësinë "Shqiptarët në Maqedoni", popullsia përshkruhet si një bashkësi etnike me numrin më të madh në vend, pjesë e kombit shqiptar që shtrihet në pjesën perëndimore të Gadishullit Ballkanik. Ata, prej fqinjëve të tyre, njihen me emrin "arbanasi", "arnauti" dhe "shiptari", ndërsa kryesisht i përkasin besimit mysliman. Ardhja e tyre në Maqedoni, sipas kësaj enciklopedie, është kryer tinëz dhe vërehet kryesisht pas shekullit XVI-të, me intensitet më të madh pas shekullit të XVIII-të, atëherë kur feudalët shqiptarët mëtonin të pavarësoheshin nga pushteti qendror, me qëllim zgjerimin e sundimit të tyre në Maqedoni. Ndërkohë, Ali Pashë Tepelena përmendet si personi që ka mundësuar vërshimin shqiptar në pjesën jugperëndimore të vendit. "Prejardhja e shqiptarëve të Maqedonisë është nga Veriu i Shqipërisë, fisi i gegëve dhe vendosja e tyre fillimisht ishe nëpër qytetet si Tetovë e Gostivar, të cilët me ndihmën e bandave të kaçakëve terrorizuan popullsinë maqedonase duke i detyruar të shpërngulen, për rrjedhojë vatrat maqedonase dhe fshatrat e tyre u populluan me shqiptarë. Deri në fillimet e shekullit të XIX-të shqiptarët numëronin 20 mijë banorë", shkruan në enciklopedi. Nga periudha 1780-1800, thuhet më tej, banorët rridhnin nga fiset Krasniqi, Shala dhe një tjetër fis nga Shqipëria e Jugut, të cilët populluan rajonet e Manastirit, Gostivarit, Kërçovës, Kumanovës, Prilepit, Shkupit, Strugës e Tetovës. "Grupi i dytë i popullimit të dhunshëm fillon në shekullin XIX-të. Shqiptarët atëherë numëroheshin 50 mijë, ose mbi 2 për qind e popullsisë kundrejt 97 për qind maqedonasve. Të shpërngulurit e tjerë shqiptarë erdhën nga Shqipëria Veriore, Elbasani, Luma dhe Mati dhe nga Jugu, si Korça e të tjera, ndërsa pas vitit 1840 e deri në fillimet e shekullit të XX-të intensiteti i shpërnguljeve nga Shqipëria pësoi rënie. Gradualisht ato infiltruan në shumë zona të vendit, për rrjedhojë deri në vitin 1944 ata gjendeshin në 298 vendbanime nga 2017 gjithsej dhe numëronin 90 mijë banorë. Vala e fundit e ardhjeve daton pas vitit 1944 dhe si pasojë e natalitetit të madh dhe ardhjeve mekanike nga Kosova, Metohija dhe Serbia Jugore, numri i tyre vazhdimisht është rritur". Deri në luftërat ballkanike (1912-1913) në Maqedoni, sipas autorëve të enciklopedisë, shqiptarët numëronin 128 mijë, ose 57 për qind e popullsisë. Pas ndarjes së Maqedonisë, në vitin 1948 numri i tyre ishte mbi 197 mijë, ndërsa me regjistrimet e vitit 2002 mbi 500 mijë vetë deklarohen shqiptarë. Rritja e numrit të popullsisë argumentohet me natalitetin e lartë dhe migrimet nga Kosova dhe Metohia. Gjatë sundimit të Mbretërisë Jugosllave shqiptarët kanë gëzuar të drejtat etnike, ndërsa gjatë Luftës së Dytë Botërore, ata rreshtohen kryesisht në radhët e Ballit Kombëtar dhe shumë pak në lëvizjen antifashiste. Pas Marrëveshjes Kornizë të Ohrit, shqiptarët shndërrohen nga pakicë në bashkësi etnike. 

Marrëdhëniet shqiptare-maqedonase
Një prej njësive kushtuar shqiptarëve, marrëdhëniet shqiptaro-maqedonase, datojnë me Lidhjen Revolucionare Shqiptare - Maqedonase të vitit 1887. Ku prej sa, në vitin 1902 u hartua projekti i autonomisë së Maqedonisë, Shqipërisë, Serbisë së Vjetër dhe Odrinit, i dërguar edhe në Foreing Office-in britanik. "Shqiptarët kanë kontribuar edhe në aktivitetet e ORM-së dhe në kryengritjen e Ilindenit. Në gusht të vitit 1913, VMRO-ja dhe Komiteti Revolucionar Shqiptar dakordohen në Elbasan për një kryengritje kundër pushtetit serb në Dibër, Ohër, Strugë, Kërçovë dhe Gostivar. Pas kapitullimit të Italisë, Gjermania formon shtetin e parë shqiptar, që përfshin edhe një pjesë të Maqedonisë Perëndimore duke instaluar aparatin shqiptar administrativ, ushtarak, policor dhe arsimor deri në çlirim, 1944. Nga viti 1945 deri në 1948 Shqipëria dhe ish Federata Jugosllave, do të arrijnë disa marrëveshje bashkëpunimi dhe në zonat ku jetonin pakicat maqedonase, nis mësimi në gjuhën amtare. Jugosllavia në ato vite ka kontribuar në rimëkëmbjen e Shqipërisë, por për shkak të izolimit të kësaj të fundit deri në vitet 90-të nuk arrijnë të vendosen marrëdhënie më serioze".

 

81 Komente

Enciklopedia maqedonase. Reagojnë historianët tanë: Të hiqet nga botimi

(s.g/BalkanWeb)

Akademikët dhe historianët shqiptarë reagojnë të rebeluar pas deklaratës së akademikëve maqedonas për origjinën e popullsisë shqiptare atje. Zv. kryetari i Akademisë së Shkencave, Myzafer Korkuti dhe historiani Sabri Godo shprehen se ky është incident i rëndë politik dhe nxit armiqësinë dhe konfliktin e mundshëm mes shqiptarëve dhe maqedonasve. Godo bën thirrje që botimi të hiqet urgjentisht nga qarkullimi.
ENCIKLOPEDIA , VETERANET E UCK  Version multimedial i ketij lajmi

TIRANE- Historianët shqiptarë reagojnë ashpër ndaj enciklopedisë të realízuar nga Akademia e Shkencave në Maqedoni ku të vërtetat historike të shqiptarëve janë deformuar nga historianët maqedonas.

Zv kryetari i Akademisë së Shkencave në Tiranë thotë se shkrimet janë shtrembërime të historisë dhe se shqiptarët janë autoktonë në Maqedoni. Në një prononcim për NEW24 Myzafer Konkurti thotë se shtrembërimet kanë qëllime “politike”.
Historiani dhe politikani i njohur Sabri Godo në reagimin e ti thotë se enciklopedia është një goditje e rëndë për shqiptarët dhe me këtë “minohet përpjekja për bashkëjetesë në Maqedoni, mes shqiptarëve e maqedonasve”- thotë Godo, i cili e cilëson enciklopedinë, një botim me nëntekst nxitjen e maqedonasve.

Godo kërkon që të hiqet nga qarkullimi ky botim dhe qeveria maqedonase të reagojë.

Enciklopedia u promovua të mërkurën nga Akademia e Shkencave dhe Arteve të Maqedonisë. Në të akademikët maqedonas paraqesin shqiptarët si të ardhur nga Shqipëria, dhe uzurpues të shtëpive maqedonase. Akademikët maqedonas thonë se shqiptarët njihen si "arbanasë", "arnautë" dhe "shqiptari", kjo e fundit shoqërohet me shpjegimin përkatës (njerëz mali). Në këtë enciklopedi,

të financuar nga Qeveria e Maqedonisë, shkruhet se "prejardhja e shqiptarëve të Maqedonisë është nga Veriu i Shqipërisë, fisi i gegëve dhe vendosja e tyre fillimisht ishe nëpër qytetet si Tetovë e Gostivar, të cilët me ndihmën e bandave të kaçakëve terrorizuan popullsinë maqedonase duke i detyruar të shpërngulen, për rrjedhojë vatrat maqedonase dhe fshatrat e tyre u populluan me shqiptarë. Deri në fillimet e shekullit të 20-të shqiptarët numëronin 20 mijë banorë".
 

Botim që shkakton debat dhe indinjatë

       

Nazim Rashidi

BBC, Shkup

 

Në Maqedoni botimi i Enciklopedisë Maqedonase, do të duhej të ishte një ngjarje e rëndësishme kulturore, por ajo ka shkaktuar debat dhe zemërim.

Ambasadat britanike dhe amerikane në Shkup, kanë mohuar kategorikisht çdo lloj njoftimi që sygjeron ky botim, se ushritë e dy vendeve kanë stërvitur Ushtrinë Çlirimtare Kombëtare.

Kurse organziata shqiptare thonë se faktet për shqiptarët janë të pavërteta dhe ofenduese.

“Enciklopedinë Maqedonase” e botoi Akamdemia e Shkencave e mbështetur nga qeveria.

Botimi i Enciklopedisë Maqedonase po shkakton reagime që përfshin opinionin vendas, por edhe atë diplomatik.

Në ragimet e tyre me shkrim ambasadat britanike dhe amerikane hedhin poshtë çdo lloj lidhje të ushtrive të vendeve të tyre me UÇK-në, grupin guerilas që luftonte me forcat maqedoanse të sigurisë në vitin 2001.

Në “Enciklopedinë Maqedonase”, thuhet se njësiti special i ushtrisë Britanike SAS dhe ushtarë amerikanë kanë stërvitur ushtarët e UÇK-së.

Është hera e parë që sygjerohet një fakt i tillë dhe i cili vjen nga një organ i lartë shkencor në Maqedoni, siç është Akademia e Shkencave.

Ambasada britanike thotë “se në asnjë moment Britania e Madhe nuk ka përkrahur UÇK-në dhe këto akuza janë të pavarëtata”.

Me ton edhe më të ashpër reagon ambasada amerikane, akuzat e botuara në Enciklopedinë Maqedoanse i quan “të pabaza dhe skandaloze”.

Ajo thotë se “është e zhgënjyer që një institucion si ky qëndron prapa njoftimeve të tilla”.

Dy ambasadat thonë se do të kërkojnë nga Akademia e Shkencave të përmirësojë gabimin.

Njoftimet e Akademisë së Shkencave i kanë mohuar kategorikisht dhe zyrtarë të lartë të ish UÇK-së, tani figura politike në vend.

Njëri prej tyre është Xhevat Ademi, deputet i BDI-së.

“Në Maqeodni ka koka të pareformuara dhe koka që kanë mbetur në klishetë bardh dhe zi."

"Siç duket zotërinjtë e Akademisë së Shkencave e kanë të vështirë të pranojnë se në 2001 e kanë humbur luftën nga një ushtri çlirimtare kryengritëse dhe sajojnë filma."

"Kjo mbase për mendjet e tyre, që të zbusin sado pak turpin që ata pësuan jo vetëm në fushëbetejë, por edhe politikisht”, tha zoti Ademi.

Botimi i Enciklopedisë Maqedoanse ka shkaktuar ragime edhe për faktet rreth shqiptarëve, ku ndër të tjera në të thuhet se shqiptarët në Maqedoni kanë ardhur në vetëm para pak shekuj, ku “nëpërmjet grupeve kaçake, kanë terrorizuar popullin maqedonas, e kanë dëbuar atë dhe janë vendosur në shtëpitë e tyre”.

Arben Ratkoceri, botues i të përditshmes "Koha" veoçn edhe disa fakte të tjera që për të janë një shtrembërim i pafalshëm dhe tendencioz.

“Për shqiptarët thuhet se kanë ardhur në Maqedoni në shekullin e 18-të, për Nënën Terezë nuk saktësohet identiteti i saj, për Skënderbeun shtrembërohet prejardhja e tij,” thotë Arben Ratkoceri.

Shoqata qytetare këto konstatime i vlerësojnë si tejet të dëmshme dhe ofenduese për shqiptarët. Ata bëjnë thirje për tërheqjen e botimit.

Artan Grubi është kryetar i lëvizjes qytetare Zgjohu.

“Kemi themeluar një trup koordinues i përbërë nga disa OJQ për t'u marrë me këtë çështje."

"Ne kemi konsultuar juristë dhe shikojmë mundësinë e ngritjes së një padije penale kundër Akademisë së Shkencave dhe Arteve të Maqedonisë, për nxitjen e urrejtjes ndëretnike në vend midis komuniteteve, sidomos mes shqiptarëve dhe maqedonasve”, tha Artan Grubi.

Redaktor i “Enciklopedisë Maqedoanse”, akademiku Bllazhe Ristevski, i tha BBC-së se qëndron prapa fakteve të publikuara.

“Nuk e di nëse jeni të vetëdijshëm se pse popullsia shqiptar vepronte me kërcënime dhe me rrëmbime në këto troje, këto janë fakte."

"Unë nuk mund t'ua fshij këto fakte autorëve. Ne nuk mund të bëjmë një enciklopedi të fallsifikuar, enciklopedia është me fakte të vërtetuara historike”, tha akademiku Bllazhe Ristevski.

“Enciklopedia Maqedonase” u botua nga Akademia e Shkencave dhe Arteve të Maqedonisë e mbështetur nga qeveria."

"Kjo e fundit thotë edhe pse qëndron pas këtij projekti vetëm financiarisht, do të ndërtojë qëndrim pasi të shikojë reagimet zyrtarisht nga subjektet e ndershme," tha zoti Ristevski.

“Enciklopedia Maqedoanse” u promovua në mesjavë dhe duhet të përbënte një ngjarje të rëndësishme kulturore.

Në të përfshihen figura, zhvillime dhe fakte që kanë të bëjnë me Maqedoninë.

Por publikimi i saj tani ka nxitur reagime të mëdha, jo vetëm shkencore, por edhe politike. 

 

Turpi akademik, të japin dorëheqjen

Gazeta Tema

Ka dalë në shesh pjesëmarrja e akademikëve shqiptarë, por edhe shkencëtarëve shqiptarë, që kanë qenë pjesë e skenarit të redaktimit të “Enciklopedisë Maqedonase”. Disa mohojnë se kanë gisht në këtë skenar të turpshëm për shqiptarët, por një pjesë e tyre pohon se ka marrë përgjegjësi dhe honorare për punën e bërë.

Bëmat e akademikëve shqiptarë kanë dalë në shesh nga akademiku Blazhe Ristevski, i cili ka bërë të ditur emra të përfshirë në këtë projekt si akademikët dhe shkencëtarët shqiptarë: Shukri Rahimi, Agim Poloska, Alajdin Abazi, Ali Aliu dhe Luan Starova. Disa prej tyre kanë heshtur, ndërsa pjesa tjetër ka folur, duke tentuar të shmangë përgjegjësitë.

Në mesin e këtyre emrave të akademikëve akoma nuk janë rrëfyer Ali Aliu dhe Luan Starova, dy veteranët, që kohët e fundit janë shmangur larg opinionit publik, pas gjithë atyre zhvillimeve diskriminuese shqiptare në arsim, kulturë dhe shkencë.

Anëtari i kësaj akademie, Alajdin Abazi, që njihet si rektori i UEJL në Tetovë, ka theksuar se si anëtar i këtij institucioni ka qenë i anashkaluar edhe përkundër sugjerimeve të dhëna. “Me kohë u bënë përpjekje që të paralajmërohet institucioni shkencor për konsekuencat komplekse që mund t’i shkaktojë një “dokumentim” me qasje e tij të paargumentuar, por nuk kishte as mirëkuptim e as kujdes për këtë”, - ka theksuar akademik Abazi, duke pohuar se distancohet me vonesë nga ky projekt. Shukri Rahimi figuron si redaktor i enciklopedisë në pjesën e historisë shqiptare, por ai, edhe pse është deklaruar nga krerët e ASHAM se ka marrë honorare për punën e bërë, mohon pjesëmarrjen e tij në shtrembërimin e fakteve historike. Por një nga akademikët, Bllazhe Ristovski, ka theksuar se Rahimi ka qenë i përfshirë dhe tërë kohën ka marrë honorare për pjesëmarrje. “Enciklopedia Maqedonase” ishte një goditje e radhës antishqiptare, e cila konteston historinë dhe vlerat kombëtare shqiptare në këtë troje dhe ajo u përpilua para syve të shkencëtarëve shqiptarë, që paguhen nga ASHAM me honorare të majme.

INA

Nga Gazeta Koha (MKD)

 SHBA-të dhe britanikët agresorë, reagojnë ashpër ambasadat

 

 

 

Enciklopedia Maqedonase - vazhdimësi e shovinizmit maqedonas (2)


Amerikanët dhe Britanikët kanë ndihmuar agresionin e UÇK-së


Evis HALILI

Shkup, 18 shtator - Shfryrja e mllefit dhe mëria ndaj shqiptarëve gjen vend edhe në historinë më të afërt. Konflikti i vitit 2001 dhe Ushtria Çlirimtare Kombëtare, e cila renditet në një prej njësive në vëllimin e dytë të "Enciklopedia Maqedonase" përshkruhet si një formacion ogurzi që ka rekrutuar në radhët e saj banda dhe vrasës me pagesë të cilët kanë kryer krime edhe ndërkombëtare. Tonet ironike dhe zhargonet e përdorura janë finesat me të cilat lakohet gjuha akademike. Në Enciklopedi tekstualisht thuhet se Ushtria Çlirimtare Kombëtare (UÇK) është një formacion ushtarak i armatosur, i përbërë nga rreth 7 mijë persona të stërvitur në kampe trajnimesh në Shqipëri dhe Kosovë, nga njësitë SAS amerikane dhe angleze, të lidhura ngushtë me Ushtrim Çlirimtare të Kosovës. UÇK është formuar në vjeshtën e vitit 1999 nga ish rekrut të mbledhur përreth Ramush Haradinajt. Në përbërjen e saj përfshihet një numër i konsiderueshëm i ish-luftëtarëve të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës. Bandat e armatosura nga Kosova, forcat e parregulluara dhe vrasësit e paguar që zhvillojnë operacione, futen në territorin e Maqedonisë. Më tej, thuhet se deri në gusht të vitit 2001, UÇK-ja realizoi operacione luftarake serioze, me të cilat janë kryer krime ndërkombëtare. Qëllimi i proklamuar i UÇK-së është ri rregullimi thelbësor i Maqedonisë si shtet i dy popujve të barabartë... Më poshtë, duke iu referuar një ngjarje tjetër, nënshkrimit të Marrëveshjes kornizë të Ohrit thuhet se kjo e fundit nënkupton edhe pajtueshmërinë për të hequr dorë nga ambiciet separatiste, respektimin e institucioneve të Maqedonisë, çarmatimin dhe amnistimin për të gjitha veprat e kryera, përveç krimeve ndërkombëtare. Duke u çarmatosur nga gjithçka (enë të vjetra, tenxhere, shkopinj, karota etj) populli maqedonas, në mënyrë cinike dhe me shaka, shprehu revoltën ndaj të ashtuquajturit çarmatim, të kryer në prani të "bashkësisë ndërkombëtare", e cila e mblodhi vetëm armatimin e dorëzuar me dëshirë.


Enciklopedia duhet të 

ndëshkohet 

I pyetur nga "KOHA" ish lideri i Ushtrisë Çlirimtare dhe kreu i Bashkimit Demokratik për Integrim, Ali Ahmeti, dënon përmbajtjen e Enciklopedisë. Ahmeti, preferon të jetë i rezervuar në përgjigjet e tij me justifikimin se nuk është njohur plotësisht me përmbajtjen e zgjeruar të dy vëllimeve të veprës. Kreu i BDI-së, lë të kuptohet se së shpejti forca që ai përfaqëson do të prononcohet lidhur me këtë çështje, ndërsa duke iu referuar shkrimit të një dite më parë në gazetën "KOHA", ku zbardhen dy prej njësive të enciklopedisë, ato lidhur me marrëdhëniet shqiptaro - maqedonase dhe shqiptarët në Maqedoni, kreu Ahmeti është i ashpër në reagimin e tij. 

"Falsifikimi i hapur i historisë shqiptare dhe vënia në pikëpyetje e autoktonisë stërgjyshore të shqiptarëve në Maqedoni, është një akt skandaloz dhe ne nuk duhet ta lejojmë", thotë ndër të tjera lideri i BDI-së. 

Përmbajtja e kësaj enciklopedie tregon se kemi të bëjmë nga njerëz me mëndje me të vërtetë të ndryshkur, që përdorin një gjuhë të 100 vjetëve më parë, që kërkojnë ringjalljen e armiqësisë midis popujve, gjë që është jashtë kohës dhe vendit. Me këto fjalë shprehet historiani dhe politikani Sabri Godo. Ai pohon se Qeveria maqedonase dhe Parlamenti duhet të refuzojnë një enciklopedi të tillë dhe duhet ta ndëshkojnë atë publikisht. Ai shton se nuk mund ta imagjinojë sesi mund të ekzistojnë racizma të tilla në shekullin që jetojmë dhe sesi mund të ketë njerëz që ushqehen gjëra të tilla. 

"Ky është një akt flagrant, i fandaksur, i turpshëm që duhet ndëshkuar dhe gjithsesi meriton një përgjigje. Meqenëse kemi të bëjmë me një enciklopedi zyrtare duhet të reagojnë edhe forcat politike në Maqedoni, duhet ta thonë edhe fjalën e saj edhe Akademia e Shkencave në Shqipëri, duhet të thonë mendimin e tyre Ministritë e Arsimit në të dy vendet, sepse gjithsesi kjo Enciklopedi ka të bëjë edhe me kulturën që marrin nxënësit nëpër shkolla dhe kulturën që merr qytetari", thotë historiani. 

Historiani Godo, i njohur edhe për veprën e tij me titull "Ali Pashë Tepelena", pohon se tre vjet më parë libri i tij është botuar në maqedonisht dhe brenda pak orëve është hequr nga qarkullimi, duke u tërhequr të gjitha kopjet nga libraritë. Lidhur me figurën e Ali Pashait i cili sipas enciklopedisë rezulton si një person satrap dhe pushtues i Maqedonisë, Godo thotë se bota shkencore, studiues amerikanë e evropiane e njeh si një sundues që i shërbeu emancipimit të Ballkanit për daljen nga shoqëria feudale mesjetare në kohët e reja. Ai është quajtur një njeri mizor e një pasha i drejtë dhe sa i përket madhështisë së tij si figurë e kohës dhe Godo e ilustron me përshkrimin që jep shkrimtari i njohur francez Viktor Hygo, i cili nuk njeh asnjë personalitet të denjë të shekullit përveç Ali Pashës për ta krahasuar me Napolonin. Luani i Francës dhe tigri i Janinës ecin përkrah njëri - tjetrit, do të shkruante Hygo në kronikat e kohës.


Reagojnë akademikët shqiptarë

Akademiku Ali Aliu pohon se ajo çka duhet të na preokupojë tani është gjendja e modaliteteve me të cilat do të paditet dhe do të ndalohet qarkullimi i mëtejshëm i këtij libri. Aliu vëren se në këtë rast kemi të bëjmë me dy fakte që nuk duhen anashkaluar. Pikësëpari, në krye të projektit të Enciklopedisë, është vendosur një person antishqiptar me urrejtje patologjike ndaj çdo gjëje shqiptare, për rrjedhojë ka realizuar një vepër me frymë të theksuar urrejtjeje ndaj shqiptarëve. Aliu pohon se nga pjesëmarrja në Enciklopedi kanë hequr dorë akademiku Luan Starova dhe historiani Ramiz Abdyli. Por, fatkeqësia qëndron te fakti që gjithnjë gjenden njerëz të tjerë që vihen në shërbim të politikave antishqiptare. Në këtë rast Aliu i referohet tre autorëve shqiptarë që janë pjesë e këshillit redaktues. 

"Unë e kam refuzuar pjesëmarrjen time, por nuk e kuptoj sesi e kanë vënë emrin tim aty", pohon historiani Shukri Rrahimi, emri i të cilit gjendet në redaksinë e historisë antike dhe mesjetare, krahas emrave të dy shqiptarëve të tjerë si Sefedin Sulejmani dhe Agim Poloska. Akademiku Alajdin Abazi, një ditë pas publikimit në "KOHA" të fragmenteve të Enciklopedisë, publikisht ka deklaruar distancimin nga kjo vepër, e cila del pikërisht nga institucioni ku ai aderon, me përkufizimin se ai është një projekt joshkencor antihistorik dhe antikulturor dhe mbi të gjitha i drejtuar kundër popullit shqiptar. 

"AShAM me këtë vepër shkakton distorzime dhe shmangie të theksuara nga parimet e bashkëjetesës, tolerancës dhe mirëkuptimit midis bashkësive etnike, me çka shndërrohet në katalizator të tensioneve të reja ndëretnike në vend. Krejt kjo, me vetëdije ose pa të, gjeneron vetëm efekte të politikës nacional-shoviniste ditore që është në kundërshtim me agjendën time personale dhe në shpërputhje të plotë me integritetin tim intelektual, akademik dhe njerëzor", thotë akademiku dhe Rektori i UEJL-së.


Falsikopedia e ASHAM-it

Ka reaguar edhe Lëvizja qytetare "ZGJOHU!", e cila nëpërmjet një komunikate drejtuar mediave, është shprehur e fyer me "përmbajtjen skandaloze dhe trushpërlarëse të Enciklopedisë së parë Maqedonase, të promovuar ditë më parë nga Akademia e Shkencave dhe Arteve të Maqedonisë". "Veprimet e vazhdueshme të Akademisë së Shkencave dhe Arteve të Maqedonisë krijojnë përshtypjen që detyra e vetme e këtij institucioni është që të funksionojë si laborator për përvetësimin e figurave historike shqiptare, falsifikimin e historisë, në veçanti asaj të popullit shqiptar, si dhe të shpërlajë trurin e popullit të vet. Dyshojmë që projektet e ASHAM përpilohen në Beograd dhe kanë qëllime djallëzore. ZGJOHU! konsideron që ky institucion me agjendë politike, që propozoi ndarjen e Maqedonisë në vitin 2001, po nxit urrejtje ndërnacionale dhe po rrezikon marrëdhëniet ndëretnike në vend. ZGJOHU! kërkon nga Qeveria, si financuese e këtij projekti, të distancohet nga përmbajtja e Enciklopedisë, ndërsa Akademia urgjentisht t'i kërkojë falje popullit autokton shqiptar të këtyre trojeve si dhe të përmirësojë Enciklopedinë duke e tërhequr nga tregu", thuhet në komunikatën e kësaj Lëvizje.


KOHA pyeti Ambasadën Amerikane dhe atë Britanike në Shkup


Pretendime false, të pabaza dhe të papranueshme


Ndaj pretendimeve të Enciklopedisë së Maqedonase për involvimin e oficerëve amerikanë dhe atyre britanikë në stërvitjen e ushtarëve të UÇK-së, gazeta KOHA drejtoi katër pyetje të njëjta drejt ambasadave të SHBA-ve dhe Britanisë së Madhe në Shkup. Në vazhdim do të mund të lexoni në formë integrale pyetjet dhe përgjigjet e këtyre ambasadave.


Qëndrimi i Ambasadës Amerikane


KOHA: A është e vërtetë se oficerë të SHBA-ve kanë trajnuar ushtarët e ish-UÇK-së? 

Ambasada e SHBA-ve: Jo. Ky është një pretendim i pabazë dhe i papranueshëm.

KOHA: A do të kërkoni llogari nga Akademia e Shkencave të Maqedonisë?

Ambasada e SHBA-ve: Ne do të jemi në kontakt me Akademinë e Shkencave të Maqedonisë në lidhje me ketë çështje dhe jemi të zhgënjyer që ky institucion ka vendosë emrin e vet në një pretendim të tillë qesharak.

KOHA: Çka do të thotë kjo për SHBA-të, si i konsideroni këto pohime të Akademisë së Shkencave në këtë Enciklopedi? 

Ambasada e SHBA-ve: Pyetja e vërtetë këtu do të ishte: Se si reflektohet shtypja e pretendimeve të pabaza nga Akademia e Shkencave? Sa i përket SHBA-ve, ne vazhdojmë të punojmë në përforcimin e partneritetit me Maqedoninë. Si një shembull nga kjo javë është nënshkrimi i Memorandumit për Mirëkuptim që ka të bëjë me Trajnimin dhe Ndihmat që lidhen me të që e nënshkruam me Qeverinë e Maqedonisë dhe që do të sigurojë që trajnimet e vlefshme miliona dollarë që ne ia kemi ofruar Maqedonisë të vazhdojnë t'u shërbejnë interesave të qytetarëve të Maqedonisë për vitet që vijnë.

KOHA: Ky Projekt është financuar nga Qeveria, respektivisht Ministria e Kulturës, a do të kërkoni shpjegim, eventualisht tërheqje të "Enciklopedisë" nga distribuimi në treg?

Ambasada e SHBA-ve: Pretendimi është i pabazë, dhe ne do t'ia shprehim këtë të gjitha palëve të interesuara në këtë çështje. Do t'i ngelë Akademisë së Shkencave të vendosë se si do ta përmirësojë kredibilitetin e vet.


Qëndrimi i Ambasadës Britanike

KOHA: A është e vërtetë se oficerë të SAS-it britanik kanë trajnuar ushtarët e ish-UÇK-së? 

Ambasada e BM: Mbretëria e Bashkuar në asnjë moment nuk ka ndihmuar U:K-në. Çdo pohim i kundër është falsifikat. 

KOHA: Nëse jo, a do të kërkoni llogari nga Akademia e Shkencave të Maqedonisë?

Ambasada e BM: Po, Ambasada do të kërkojë të korrigjohet kjo informatë e ASHAM-së.

KOHA: Çka do të thotë kjo për Britaninë e Madhe; si i konsideroni këto pohime të Akademisë së Shkencave në këtë Enciklopedi? 

Ambasada e BM: Është e qartë se kjo informatë e prezantuar në këtë publikim të ASHAM është fals. 

KOHA: Ky Projekt është financuar nga Qeveria, respektivisht Ministria e Kulturës, a do të kërkoni shpjegim, eventualisht tërheqje të "Enciklopedisë" nga distribuimi në treg?

Ambasada e BM: Kjo është një çështje për institucionet relevante në Maqedoni.


Shukri Rahimi

Unë e kam refuzuar pjesëmarrjen time, por nuk e kuptoj sesi e kanë vënë emrin tim aty


Redaktori i "Enciklopedisë Maqedonase", akademiku Bllazhe Ristevski, thotë se qëndron prapa fakteve të publikuara. "Nuk e di nëse jeni të vetëdijshëm se pse popullsia shqiptare vepronte me kërcënime, dhe me rrëmbime në këto troje, këto janë fakte. Unë nuk mund tua fshij këto fakte autorëve. Ne nuk mund të bëjmë një enciklopedi të falsifikuar, enciklopedia është me fakte të vërtetuara historike", ka deklaruar akademiku Bllazhe Ristevski për BBC në shqip.


Sabri Godo

Ky është një akt flagrant, i fandaksur, i turpshëm që duhet ndëshkuar dhe gjithsesi meriton një përgjigje. Meqenëse kemi të bëjmë me një enciklopedi zyrtare duhet të reagojnë edhe forcat politike në Maqedoni


Alajdin Abazi

AShAM me këtë vepër shkakton distorzime dhe shmangie të theksuara nga parimet e bashkëjetesës, tolerancës dhe mirëkuptimit midis bashkësive etnike, me çka shndërrohet në katalizator të tensioneve të reja ndëretnike në vend


Ali Ahmeti

Falsifikimi i hapur i historisë shqiptare dhe vënia në pikëpyetje e autoktonisë stërgjyshore të shqiptarëve në Maqedoni, është një akt skandaloz dhe ne nuk duhet ta lejojmë"


Ali Aliu

Ajo çka duhet të na preokupojë tani është gjendja e modaliteteve me të cilat do të paditet dhe do të ndalohet qarkullimi i mëtejshëm i këtij libri

 

 

Po Ministria jone e jashtme?  C'thote Ministria? 

Edhe gurin e ymnit e beme llac, kshu qe s'kane me cfare te luajne ...

Studiuesit: Shkupi, provokim politik

Studiues dhe akademike shqiptare e kane cilesuar provakacion, por edhe nje deshtim te Akademise se Shkencave te Maqedonise, enciklopedine e shkencave ku shqiptaret cilesohen si popull ardhacak dhe i zbritur nga malet.

“Fakti qe ndodh ne shekullin e 21-te nga nje shtet qe ka probleme te tjera, sic eshte ceshtja e emrit, eshte per t’u keqardhur. Ky qendrim nuk gjen asnje konfirmim historik, nderkohe qe burimet thone se para shekullit te 15-te, trojet qe sot i quajme Maqedonia Perendimore, konsiderohen si treva shqiptare me popullsi shqiptare”, u shpreh historiani Pellumb Xhufi. 

Studiuesi Dritan Egro, e cileson kete nje deshtim te radhes te Maqedonise dhe argumenton se shqiptaret jane nje nga popujt me te vjeter ne Ballkan.

“Me duket e pavend sot kur dokumentacioni historik Maqedonine nga shekulli i 15-te nuk e permen fare. Ky shtet u krijua per te kenaqur fuqi te medha”, u shpreh Egro. 

Ndersa thone se nuk ka asnje argument shkencor dhe historik per te mbeshtetur studeimet maqedonase, studiuesit shqiptare thone se e gjithe kjo ka prapavije politike

Akademiket maqedonas bejne provokime te forta ndaj shqiptareve nderkohe qe ende nuk kane zgjidhur ceshtjen e emrit me Maqedonine , nje ceshtje qe u mohoi edhe te drejten per t’u anetaresuar ne NATO./top channel/ 

 

Ky,"Plenci i Maqedonise" dmth Enciklopedia.. eshte botuar ne shqip?

Po nuk keni turp ju shqiptare,intelektuale,pushtetare,ligjevenesa!

Harram ju qofte buka e Shqiperise!

 Artian nuk kam informata qe eshte botuar edhe ne shqip. Jan pikerisht shqiptaret e maqedonise ata qe reagojn me se shumti.

AKADEMIKET MAQEDONAS, SERBE TE VONUAR

 

Shqiptarët e Maqedonisë, më në fund, kanë një dëshmi të paluhatshme se janë mazohistë të llojit të veçantë: financojnë edhe projekte ku ata fyhen e njollosen si barbarë. Kjo dëshmi u erdhi para do kohe nga Akademia e Shkencave dhe Arteve e Maqedonisë, ku u promovua Enciklopedia dypjesëshe e Maqedonisë, e financuar nga Ministria e Kulturës, nga qeveria ku ka edhe pushtetarë shqiptarë, e ku në këtë enciklopedi, shqiptarët përshkruhen ashtu siç i përshkruanin "çubrilloviçët" e ndryshëm serbë të shekullit të nëntëmbëdhjetë.

Shqiptarët duhet, gjithsesi, ta lexojnë këtë enciklopedi, sepse ajo është monument i pozitës së tyre mjerane në këtë shtet, ajo është pasqyrë ku shihet qartë një urrejtje patologjike e qarqeve të këtushme shkencore e politike ndaj një populli; ajo është portet i shkurtpamësisë të përfaqësuesve tanë politikë, kulturorë e shkencorë nëpër institucionet e këtushme, institucione që janë vënë në shërbim të serbëve të vonuar të llojit të Nikolla Gruevskit dhe Bllazhe Ristovskit. Këtë enciklopedi shqiptarët e këtushëm duhet ta lexojnë kujdesshëm, që ta kapin domethënien e saj se ata vetë kanë lejuar që historinë dhe të kaluarën t‘ua përbuzin ata që nuk e njohin vetveten, ata të kompleksuarit që arnojnë historinë e tyre me mbeturinat e popujve të tjerë të Ballkanit.

Këtë enciklopedi duhet ta lexojnë kujdesshëm edhe historianët në Tiranë e Prishtinë, si dhe politikanët e atjeshëm "paqedashës dhe proeuropian", që më në fund ta kuptojnë se si përdoret toleranca e tyre dhe cili është kontributi i tyre për mirëkuptim dhe bashkëpunim me këtë shtet fqinj. Mbase, pasi ta lexojnë kujdesshëm këtë enciklopedi, akademikët dhe politikanët e Prishtinës e Tiranës do i dëgjojnë më qartë ankesat e shqiptarëve të këtushëm, se nuk vuajmë vetëm nga shkaku i urrejtjes patologjike të "ristevskave" të ndryshëm, por mbi të gjitha pse kanë mbetur në duart e shkencëtarëve dhe politikanëve shqiptarë që për një kolltuk të butë e shesin edhe nënën e tyre, e le më të kaluarën e popullit. Pra, këtë enciklopedi duhet ta lexojnë kujdesshëm politikanët dhe shkencëtarët e mëmëdheut e të Kosovës, që të shohin më qartë portretin e atyre me të cilët bashkëjeton një pjesë e popullit shqiptar. Mbase, pasi ta lexojnë këtë enciklopedi, ata do e vërejnë se ajo, nga pak, shpjegon edhe inferioritetin mbarëshqiptar, një inferioritet të turpshëm që neve, këtu në Maqedoni, na bën të ndjehemi si të lënë në duart e atyre që shërojnë komplekset e veta, duke zhvlerësuar të kaluarën dhe të ardhmen tonë.

Në këtë Enciklopedi të Maqedonisë, shqiptarët janë dhënë si të ardhur nga askund, si të sapozbritur nga malet, ku fshehurazi janë zbarkuar prej ndonjë planeti tjetër, sa t‘i pushtojnë trojet e sllavo-maqedonasve. Ata, në këtë enciklopedi, përshkruhen ashtu siç i paraqisnin enciklopedistët serbë gjatë shekujve të mëparshëm, kur donin të shlyenin çdo shenjë shqiptare në këtë Ballkan. Dhe të njëjtët kapituj të enciklopedive të dikurshme serbe për shqiptarët, tani e përbëjnë këtë të sotmen të Maqedonisë. E përbëjnë këtë enciklopedi të financuar edhe nga taksapaguesit shqiptarë, pra të lejuar nga pushtetarë shqiptarë, që thonë se ky shtet garanton dhe mbron veçoritë etnike të popullit që e përfaqëson.

Mbase kësaj radhe shqiptarëve të Maqedonisë nuk u ka mbetur rrugë tjetër, përpos ta padisin shtetin ku jetojnë për keqpërdorim të mjeteve të tyre dhe për fyerje të dinjitetit të tyre kolektiv. Shqiptarët e këtushëm duhet, gjithsesi, t‘i çojnë në gjyq të gjithë ata që kanë hartuar këtë enciklopedi dhe ata që kanë lejuar botimin e saj. Dhe nëse të gjitha këto nuk i zgjidh asnjë institucion i këtushëm, nëse nuk ndalohet shpërndarja e kësaj enciklopedie, atëherë shqiptarët e këtushëm nuk kanë asnjë arsye pse të vetëgënjehen se është e mundur bashkëjetesa me sllavo-maqedonasit, të cilët, duke mos njohur të kaluarën e tyre, përbuzin atë të shqiptarëve.

Shqiptarëve të Maqedonisë këto ditë u erdhi në duar një projekt antishqiptar, të cilin e kanë financuar me paratë e tyre. Pra, kanë në duar një projekt të udhëhequr nga një antishqiptar i përbetuar, siç është Bllazhe Ristevski, projekt i cili që në nismë u pa se në thelb kërkonte të dëshmonte atë që prej moti e ka në qendër të vëmendjes Akademia e Shkencave dhe Arteve të Maqedonisë dhe VMRO-DPMNE-ja: se si ardhacakë, shqiptarët e Maqedonisë nuk kanë ç‘të kërkojnë nga ky shtet. Shqiptarët e Maqedonisë kanë në duar një dëshmi kulminante, që shpjegon shumë për ata, që shpalos pozitën tyre në këtë shtet, që tregon se si, edhe me paratë e tyre, ata dikush i shan dhe i përbuz. Ata kanë në duar enciklopedinë që e madhëroi Kryeministri Gruevski, i përkrahur nga BDI-ja shqiptare, kanë në duar një projekt nga i cili u larguan shqiptarët që e kuptuan qëllimin e tij qysh në nismë, e që më vonë u zëvendësuan me tre "shkencëtarë" të tjerë shqiptarë, emrat e të cilëve mburrshëm qëndrojnë në ballinat e kësaj enciklopedie. Shqiptarët e Maqedonisë kanë në duar një dëshmi se sa tragjike është të jetosh me ata që patologjikisht të urrejnë, që nuk e njohin të kaluarën e tyre, ndaj marrin dhe shkruajnë për të kaluarën shqiptare.

Kim Mehmeti (Gazeta Shqip)

Në njësinë "Shqiptarët në Maqedoni", popullsia përshkruhet si një bashkësi etnike me numrin më të madh në vend, pjesë e kombit shqiptar që shtrihet në pjesën perëndimore të Gadishullit Ballkanik. Ata, prej fqinjëve të tyre, njihen me emrin "arbanasi", "arnauti" dhe "shiptari", ndërsa kryesisht i përkasin besimit mysliman. Ardhja e tyre në Maqedoni, sipas kësaj enciklopedie, është kryer tinëz dhe vërehet kryesisht pas shekullit XVI-të, me intensitet më të madh pas shekullit të XVIII-të, atëherë kur feudalët shqiptarët mëtonin të pavarësoheshin nga pushteti qendror, me qëllim zgjerimin e sundimit të tyre në Maqedoni.

Monument i shovinizmit!

Aliu i referohet tre autorëve shqiptarë që janë pjesë e këshillit redaktues. 

 

"O balo,

te hengert,

tenja,

te keqen e ke brenda"

Shitet historia e shqiperise dhe shqiptareve per 5 pare????!!!!..dhe kujt Maqedonaseve!!

Ne se une do te isha Presidenti i Shqiperise, KRYEMINISTRI,Kryetari i Akademise se Shkencave,Kryetar Partie,Krytar i Lidhjes se Shkrimtareve,Kryeredaktor i nje Gazete,Drejtor i  TV  Shteteror ....do ti kisha derguar Konrespodentit respektiv,nje note proteste se pari.

Si shqiptar dhe mikeprites i Turisteve nga Maqedonia do te refuzoja nje maqedon te vinte ne Hotelin tim.

Si nje shites ne dyqanin tim privat, do te refuzoja nje Maqedonas te blinte qofte edhe nje cimcakiz!

Shqiptaret nuk duhet te rrine si guak,duhet te indinjohen,nese vertete u dhimbset cipa e faqes dhe kane nje fije dinjiteti, duhet  te bertasin me force  per injorimin qe Maqedonas i bejne Shqiptareve!

 

 Atrian me te vertet ne kete botim permeden edhe tre emra shqiptar si bashkpuntor, por te tre keta e mohojn nje gje te till. Ne rast se keta autor kane bashkpunu per kete "enciklopedi" vertet ju qoft haram buka e Shqiperis. Mirepo nuk duhet te paragjykohen shqiptaret e maqedonise, sepse ata jane me te prekur nga te gjithe, per kete te jesh i bindur. Mjafton ti shohish mediumet shqiptare ne maqedoni dhe reagimet e partive politike, ku per cudi si ralle here te gjitha kan mendim te njejt per kete "enciklopedi".

rruga02,tre shqiptare jane pjese e keshillit redaktues nuk kane reaguar ose kane heshtur dhe nuk kane protestuar se paku te jepnin doreheqje.,nejse shqiptaret e maqedonise mire bejne dhe ashtu duhet te bejne te ngrihen dhe te protestojne,por une e kisha fjalen per shqiptaret e shqiperise,eshte e pafalshme ne se nuk e ndjejne kete injorim si ata te maqedonise!!

Vitin tjeter asnji maqedonas ne Shqiperi

reagim i ekzagjerum - ato 'maqedonas' qe po 'vdesin' me bo turizem ne Shqipri jane shqiptare mer trim...nuk po vershojne maqedonasit per me bo plazh ne ujrat e 'kristalta' te Durrsit...

E kunderta mund te thuhet...shqiptaret mezi presin me 'dal jashte' ne Oher ose Shkup per Vit te Ri apo edhe ne vere. Prandaj, ti mund t'u kerkosh shqiptareve te mos e bejne me ket, po jo anasjelltas

 

Rifreskohu! Ne fakt sllavo-maqedonasit nuk shkojne ne Durres, por ne Vlore!

Masivisht kete vit!

Pse shkruan per gjera qe nuk i njeh?!

m'fal prof...qe sot kom me t'i nis per redaktim postet para se me i nxjerr ne blog.
Kur thu masivisht je t'u fol relativisht...masivisht = 10, 25 apo 50%?

 

br3dh, nuk i di % e sakta, por jane perqindja me e madhe e turisteve te huaj.  Ne Durres nuk shkojne.  Por ne Vlore te pakten dhe disi nga Saranda ka jashte mase.  Qe vjet dhe sivjet, pas problemeve me Greqine. 

PS: Qe te kuptohemi, nuk jam aspak kunder turizmit apo per bojkotimin e tyre.

Me fal Br3dharak... asgje personale... vetem se ne keto raste do te ishte mire te mos t'i pergjigjeshim urrejtjes me urrejtje sepse kjo na ben te themi gjera pa sens...

Bojkot produkteve maqedonase... bojkot maqedonasve... jashte maqedonasit nga Shqiperia.

Kesaj i thone mungese realizmi ose ne gjuhen popullore... "Edhe dhi e zgjebosur edhe bishtin perpjete!"

Maqedonasit dhe me saktesisht akademia maqedonase ka nevoje per nje pergjigje! Po!

Por kjo duhet te vij nga njerez te specializuar te fushes te cilet te perballen publikisht ne menyre te ftohte dhe shkencore me keto lloj shpifjesh.

 

Edhe pse gjakrat e nxehta jane me se te kuptueshme, do te ishte mire qe keto te zevendesoheshin nga llogjika.

Sa per bojkotin qe duhet t'ju benkemi maqedonasve... Le ta lejme menjane per momentin. E di cfare?! Une kam nje alternative me te mire...

Te punojme per progresin personal e ate te vendit tone derisa te arrijme te kemi forcen dhe prestigjin per te perballuar me dinjitet probleme si ky me Akademine Maqedonase apo te tjere...

 

A e kupton qe ne kontekstin qe po flasim... problemi i vertete nuk qendron tek sllavo-maqedonasit, por tek shqiptaret e maqedonise qe jane cope-cope... as me shume e as me pak se sa shqiptaret e Shqiperise???!!!

E ke gabim Maqedonasit bejne plazh ne Vlore e poshte,deri ne Sarande!..Une i kam patur prane vjet kur isha ne Sarande! Ne Durres dihet kush jane,Kosovaret,dhe keta nga ata me te varferit qe hane buke e d omate ne Cader,vijne nga fshatrat ...ka edhe magjyp,qe meren me "tregti ne plazh"pej Peje,ose prej Ferizaj..

Bile tabela te tipit "Kemi dhoma plazhi" shkruhen ne anglisht dhe ne "sllavisht/bullgarisht" a cfare ua thone gjuhen. 

Mjafton ti shohish mediumet shqiptare ne maqedoni dhe reagimet e partive politike, ku per cudi si ralle here te gjitha kan mendim te njejt per kete "enciklopedi".

Aleluja!

Sllavo-maqedonasit mirese te vijne ne Shqiperi per pushime, biznes apo cdo gje tjeter. Enciklopedia (i thencin e tille) kundershtohet ndryshe dhe jo me thirrje raciste dhe shoviniste.

Akademia, historianet, studijuesit duhet t'i kthejne pergjigje te argumentuara dhe te forta ketyre lajthitjeve sllavo-maqedonase. Nderkohe qe reagimi me i forte duhet te vije nga shqiptaret ne Maqedoni, dmth. nga perfaqesuesit e tyre politik, mediat, nga akademiket dhe historianet etj. dhe me aq sa po i ndjek ne lajme kane reaguar dhe fort.

Shteti shqiptar nuk duhet te prononcohet? 

Pse kane reaguar menjehere ambasadat amerikane dhe angleze (pjese e shteteve perkatese) per ceshtje te tjera te permendura ne "enciklopedi"? 

Shteti ka kanale te tjera qe reagon dhe ndoshta ne nuk i marrim vesh menjehere, pasi eshte dicka e koklavitur. Qeveria shqiptare nuk mund te reagoje sa here del nje apo shume "kapllane resule" dhe brockullisin, por ne fakt ketu ka vend per te reaguar pasi kjo "enciklopedi" eshte financuar nga shteti dhe eshte bere nen kujdesin e Ministrise se Kultures Maqedonase. Por gjithsesi ekziton mundesia qe qeveria e Maqedonise te thote qe ne nuk nderhyjme ne punen e akademikeve, prandaj reagimet shteterore duhet te jene te kujdeshme dhe te menduara.

Reagimi i ambasadave amerikane dhe britanike eshte tjeter, pasi ata jane akuzuar direkt si agresore dhe keta do te reagonin sikur te ishte edhe nje shkrim gazete, jo me nje "enciklopedi".

Shteti shqiptar me te drejte nuk ka pse reagon per kapllan resulet.  Dhe ne fakt s'ka reaguar.  Nuk po kerkohet kjo. 

Por, sic the dhe vete, enciklopedia eshte financuar nga vete shteti firomian.  Eshte zyrtare.  Duke qene e tille "gloves are off" (jo ne kuptimin e sherrit.)  Dhe derisa te prononcohet shteti yne, nuk e dime se si do jystifikohet shteti firomian.  Barra u perket atyre. 

Per "nuk e marrim vesh ndonjehere" aka marreveshjet, ta dime qe kemi diplomaci e mjete te tjera te hajrit nen rogoz, hallall zallamahia.  Por dime kete:  qe pak pas njohjes se emrit (qe ne fakt eshte legjitimitet qe i jepet atij shteti nga shteti yne per t'u quajtur "maqedonas&quotsmiley qeveria firomiane ne kundershtim me marreveshjet ne drite te diellit vendosi rregjim vizash. 

reagimet shteterore duhet te jene te kujdeshme dhe te menduara.

Nuk thashe qe do u shpallim lufte, apo bojkote e me the te thashe.  Por nje shenje proteste duhet shenuar gjakundi. 

PS: Kapllani ishte treguar me "bujar", sipas tij kemi ardhur ne shek 9-11. 

Po qe me duket se nuk duhet ti gjykojme Greket qe sillen me bojkote ndaj tyre. Mbase  duhet te marrim mesim nga ata..

Epo tè thonè edhe sllavèt qè shqiptarèt janè tè ardhur...po kètyre ju dihet edhe viti kur kanè ardhur nè ballkan,apo harova unè se e mbajnè veten pèr maqedonas kèta,kèta qè flasin njè gjuhè sllave e qè nuk kanè lidhje fare me maqedoninè e dikurshme,biles shqiptarèt qè jetojnè aty janè shumè herè mè maqedonas se sllavèt qè e mbajnè veten pèr tè tillè...nuk ka asgjè pèr tu habitur pèr mendimin tim,ka shumè vjet qè shteti maqedonas i trajton shqiptarèt qè jetojnè aty por edhe ata tè kosovès e shqipèrisè si njerèz sè dorès sè dytè.....  jepu gishtin e tè marin dorèn!!

E  imagjinoni qe ne ishim te paret ne rruzull qe i njohem, pa me te voglin KUSHT!!!

 

vlonjat, ai KUSHTI flen ne nje nga sirtaret e nje banke ne Zvicer, ne mos eshte shpenzuar per ndonje KUSHT tjeter.

Maqedoni apo: Vardarska????
Sipas shumë faktesh dhe dokumetash të rezervuara në arshivat serbe e të dala në pah kohët e fundit, pra, mbas konfliktit dhe  bojkotit grek kundër Vardarskë-s (Maqedonis&eumlsmiley për pranimin në NATO, dalin disa fakte historike te cilat nuk kanë asnjë lidhje me realitetin e sotëm. Kur sot e ashtuquajtura "Maqedoni" dikur na e paskesh pas ndryshe emrin: Vardarska, ky ishte emri që i përkiste dhe ishte pagezuar ndër kohët e para... sot abuzonë si në kurriz të grekëve po edhe më rëndë, ndaj shqiptarëve dhe historisë sonë.
Një fjalë e urtë popullore thotë: qëngji urtë pi dy nëna, ndërsa qëngji i sert nuk pi as nënën e vet....
Besoj se kjo nuk qëndron tashmë, pasi sot rinia shqiptarë thotë: qëngji urtë s'pi as nënën e vetë, ndërsa qëngji i sertë pi gjithë KOPENË:
Në këtë mënyrë po vepron edhe Maqedonia sot.
Po ta shikojmë pak më me hollesi, do të vëmë re, se një grup i zgjedhur qëllimisht akademikësh maqedonas shkruajtën jo pa qëllim një numër të konsiderueshëm librash, rreth 90-mijë kopje, duke i shpërndarë e duke i rezervuar nëpër bibliotekat më të medha në botë.
Dhe kjo për të vetmen arsye, që t'i vërtetonin botës se Aleksandri i madh ishte Sllavo-Maqedonas!?
Tashmë i erdhi radha edhe Historisë së popullit shqiptar, qe historikisht e kanë sulmuar e devijuar barbarisht  disa historianë pseudo-nacionalistë, ku mund të numurojme me qindra, si historianë grekë, serbë e tashmë dhe maqedonas.

 

He pra he ....ku e kemi ate historine """E VERTETE""" te Shqiperise ... se kemi shekuj qe po e presim te shkruar ....i ka kap Gjergj Kastrioti ngushte prandaj i dridhet dora historianeve shqiptare ta shkruajne ....

Qe ne titull fillon e keqja e artikullit.

Pse çmenduria e akademise?

Te shkretit akademik.

Sa qesharake,sa te dhimbshem ,  sa te pervuajtur per origjinen e tyre Siberiane, ne kerkim te nje cope diell , kerkojne t'ia mbushin mendjen vetes se jane autokton.

Pse te protestojme, pse te merret seriozisht nje lajthitje e akademikve qe kerkojne te kene nje atdhe te tyre.

Pse, si do shkruajne keto akademik?

Kur erdhem para 1000 viteve me lufte larguam Shqiptarin, se gjuha e jone rrenje-sllave na mallkon se nuk jemi autokton.

Se Maqedonia nuk duhet te ekzistoje si shtet?

Se Greku, Shqiptari e Bullgari kane te drejte, toka eshte e tyre?

Se ne jemi shtet artificial, e per kete jemi te detyruar te shkruajme "enciklopedi" artificiale?

Te isha minister kulture, une do i shtroja nje darke ketyre akademikeve , do i kerkoja qe te shkruajne me shume kunder Shqiperis e Shqiptarit, qe jemi me bisht, te pa kulture, egersira, bisha e çfare te dojne ato.

Pas darke do i percillja duke ju dhen edhe dhurata.

Ateher, e them me siguri se kur te kthehen ne akademin e tyre, do e hedhin ne zjarr  enciklopedin, duke thene me vete " nuk eshte kaq kollaj te jesh njeri, ne me keto darka ja futnim thiken ne  fyt  Shqiptarit".

 

 

Ja dhe rendesia gjeopolitike, pozita strategjike, pesha etnike qe Shqiperia ka ne rajon.

Te gjitha kombet e Ballkanit, e fundit vjen Maqedonia, pastaj, pas Maqedonise, vjen Shqiperia, nja 10 vende me poshte.

Faqja e zeze!!!

Turp!

Greqia ben namin per nje emer, kurse Shqiperia as hap goje para nje poshterimi te tille!

Eshte turp te jesh shqiptar si ata qe pershkruan bullgari i Maqedonise, por ama qenka 2 here me turp te jesh shqiptar i llojit te Tiranes memece zyrtare!!!

Ishalla dalin te verteta ato qe thone serbet qe na kane sjelle turqit nga Kaukazi, se te pakten fitojme nje fare dinjiteti apo nje fare kombesie... se me "shqiptaret" e Tiranes, vallahi turpi nuk kaperdihet fare.

Ja se del Ilir Metua tani dhe ua ndreq qejfin c'keni ju???

ps. fuck FYROM.

Zotrules ...te jemi pak me te sinqerte me vetveten  ...po t``i shohesh nga mbiemrat dhe nga trungjet familjare nuk duken shume si """ARBER""" i shtojme ketyre dhe kopilat e turqve  qe mesuan shqipen gjate shekujve , pra eshte normale qe maqendonsit kane fushe te lire per ta shfryterzuar situaten keshtu qe digjet i njomi me te thatin ...jepi drejtim po deshe ...

Zotrules ...te jemi pak me te sinqerte me vetveten  ...po t``i shohesh nga mbiemrat dhe nga trungjet familjare nuk duken shume si """ARBER""" i shtojme ketyre dhe kopilat e turqve  qe mesuan shqipen gjate shekujve , pra eshte normale qe maqendonsit kane fushe te lire per ta shfryterzuar situaten keshtu qe digjet i njomi me te thatin ...jepi drejtim po deshe ...

OK, le te fillojme te jemi me te sinqerte me njeri-tjetrin!

Pikesepari... mjaft me spekullime e thashetheme vetndeshkuese, pra mazokiste, si komenti yt i mesiperm.

Faleminderit.

Opo kemi shtet leshi ne, se i vinte veton dhe Shqiperia ne NATO Maqedonise dhe i shkonte jeta kesaj te fundit duke u marre me Greqine e Shqiperine per 1 cope integrim. E shpallnin dhe Gruevskin shqiptar pa diskutim pastaj.Po kush ta beje? Ilir Meta apo Sali Berisha?...Ahhhh sikur te kishim burra! 

Per nje gje jam me se i sigurt qe kjo ENCIKLOPEDI e Maqedonasve nuk lexohet nga asnje shtet serioz ne bote . E jo me te ndikoje smiley Maximumi vleres se saj do jete kur ndonje Shmid ( pas 500 vjetesh ) do gjeje se paska nje dokument ne Skopi(t)je ku pershkruhen shqiptaret qe , vertetohet se nuk jane pasardhes te Skenderbeut smiley . Problem do jete per kohen ne se ndonjeri do pyese per emrin e e vendit ku  u gjend "dokumenti" se mos rrjedh nga fjala shqipe "i tredhur" apo turke "skopitje" .

Nuk duhet marre seriozisht fare sepse edhe vete Maqedonia e di fare mire qe nese eksistojne sot si SHTET , ekzistojne fale uretesise e mencurise  se Shqiptareve . Pastaj pasi te shperbehen le ta ruajne enciklopedine per te fshire menderen !

Nje pergjigje ndoshta ne rang akademikesh edhe e meritojne por me e arsyeshme eshte qe kete ta marrin nga vete bashkeshtetaret e tyre me origjine shqiptare . Ka jo pak autoritete te vyera atje qe mund ta shndrojne  me argumente qe tani kete enciklopedi ne leter higjenike.

Per nje gje jam me se i sigurt qe kjo ENCIKLOPEDI e Maqedonasve nuk lexohet nga asnje shtet serioz ne bote.

Dhe kjo dmth qe meqe nuk degjoka njeri, le te shaje bullgari sa te doje, le ta poshteroje shqiptarin. Nuk e mora vesh, mos po mundoheshe te ngushelloje ndonje?

Nuk duhet marre seriozisht fare sepse edhe vete Maqedonia e di fare mire qe nese eksistojne sot si SHTET , ekzistojne fale uretesise e mencurise  se Shqiptareve.

Ja qe nuk e ditkan, ose nuk duan t'ja dijne... si i thua ti kesaj? Sido qofte, a eshte arsye e mjaftueshme per te anashkaluar kete poshterim kaq te rende qe i behet gjithe kombit?

kete ta marrin nga vete bashkeshtetaret e tyre me origjine shqiptare.

E moren nje pergjigje te tille... Per cfare kujton se plasi ne 2001, per qiqra dhe kikirike? Ata u thyen nga firma e marreveshjes se Ohrit, qe dhe sot e kesaj dite nuk po zbatohet fare. Per cdo semundje, i dashur Idris, ka simptoma, ose "shenja te hershme" (early signs); sesa e hershme apo parakohshme eshte kjo e Enciklopedise, mund ta tregojne edhe dy-tre apo dhe 10 vitet e ardhshme, por se cila do te jete semundja, kjo sipas teje u dashka injoruar... - Te siguroj une, qe kesaj do ja degjosh zerin shume shpejt, jo sepse do marre perjgigjen e merituar nga shqiptaret, por bullgaret e fyromit do bejne edhe ndonje zarar tjeter pas ketij, se nuk kane per ta lene me kaq. E kur Greqia u pret kembet qe ne emer, mos kujto se iu dhimbka emri "Maqedoni"; dhe nuk po tregohen me te zgjuar sesa duhet qe ndonjeri ketu te mos i kuptoje...

 

Nuk e di nese ka pasur ndonje reagim nga diplomacia shqiptare?

Nese jo, esht turp si lejojm qe te ofendohemi ne kete menyre. Mire me greqine nxjerrin justifikimin se mund te na ndaloje integrimin ne eu. Por maqedonia nuk ka gje ne dore. Biles, jemi ne qe jemi shtet me i fuqishem. Nuk i hapet rruge te gjithve keshtu.

"ku je tu punu" pyeti nje bashkqytetare i imi nje mik me profesion oficer-"te baza" u pergjigj tjetri.

"te baza e leshit t'bytehes, ku ka baze sot i'a ktheu prap (baza ishe reparit ushtarak qe u ba shkrum ne 97)

Dhe kta jane shkencetaret e leshit t'bythes,pasi ne perceptimin tim intoleranca shkon ne perpjestimte zhdrejte me dijen. Sa ma i dijshem te jete tjetri aq me e vogel duhet te jete intoleranca e tij

OLSIB...a te ka qelluar te shikosh ndonjehere "" E DIEL"" nen drejtimin e Ardit Gjebrese... Ne pjesen e prezantimit te ""FAMIJEVE SHQIPTARE"" ka pas prej tyre qe tregojne qarte prejardhjen e tyre nga Arabia dhe Turqia ...biles dhe te praqitur dhe me skeme te trungut familjar ne menyre vizive .... A ka poshtersi me te madhe se kjo duke ju referuar titullit te rubrikes ..???????

Shteti i pjerdhur shqiptar na ka deklaruar qe ne Shqiperi ka vetem minoritet grek e rom , po statistikat e turqve  dhe arabet ku jane ...???? Meqenese leshi do vazhdoje te jete i perzier dhe per ca kohe do vazhdojme ta festojme festen e ""FLAMURIT"" ne Vlore ...

ps. Keshtu eshte dhe puna e enciklopedive ne ballkan ,kur nuk i jepet Cezarit ajo qe eshte e Cezarit ...!!!!!

Askush.

Meso se ç'fare do thote "minoritet", kur ta kesh mesuar , je i mirpritur te komentosh.

Ndoshta ke te drejte per termin Lumidrin ... mund ta zevendesosh me ""PAKICA KOMBETARE""" megjithate thelbi nuk ndryshon ...Komuniteti rom nuk ka ndonje ndryshim nga ky i turqve nga pikpamja konceptuale vetem se i mungon pjes enciklopedike dhe statistikore  ...!!!

Askushius, tani e kuptoj problemin qe kerkon te ngresh. Pra ti thua se ne Shqiperi egziston nje minoritet turk dhe arab (ndoshta edhe persian) qe duhet dalluar qarte nga pjesa tjeter.

Une nuk e di se sa e bazuar ne prova dhe shifra eshte kjo cfare ti pohon, por per t'ju pergjigjur hamendesimit me hamendesim une mendoj se me kalimin e viteve keto komunitete jane shkrire me pjesen tjeter te popullesise dhe sot do te ishte e pamundur qe te behej nje ndarje e tille.

Psh., nje nga personazhet publike qe ka deklaruar se eshte me origjine perse (Irani i sotem) eshte Dashamir Shehu. Me origjine! Tani cfare duhet te bejme?! T'i izolojme ato copezat e ADN-se me origjine ariano-celtike, pra shqiptare smiley Dashamir Shehut dhe pastaj ta deklarojme si minoritet?!

E di si eshte puna Askushius?! Diversiteti gjenetik dhe kulturor mund te jete perkundrazi nje force e madhe per zhvillimin e vendit. Nje aspekt pozitiv dhe jo negativ i realitetit.

Por ja qe Shqiperia calon te eci perpara... dhe prandaj edhe bisedat bihen ne nivele te tilla me karakter qartesisht racist.

 

..............................>>

Në enciklopedi ata njihen si "arbanasë", "arnautë" dhe "shqiptari", kjo e fundit shoqërohet me shpjegimin përkatës në kllapa "pllaninci" (njerëz mali), ndërsa gegët si fis.............................>>

> >

Te me falni por une po i hedh pak benzine ketij zjarri ketu duke kapur anen e kundert te debatit duke u nisur nga dy rreshtat e mesiperm, qe perkufizojne shqiptarin ne enciklopedine ne fjale!>>

> >

Sigurisht qe eshte nje turp i madhe i nje akademie shkencore e kujtdo shteti qofte ajo, te trajtoje me perbuzje poshteruese te ketij niveli nje komb tjeter e ne menyre te vecante nje shtet me popullsi heterogjene si maqedonia me shqiptare brenda territorit te saj.>>

> >

Por une po e le per momentin enciklopedine mbasi me kujton enciklopedine shqiptare te kohes se komunizmit qe per shkak te shtremberimeve historike dhe teresisht politike doli jashte loje si pa vlere>>

> >

Mua pak me intereson ajo enciklopedi lecke por dicka tjeter me shqeteson: OPINIONI  (sepse jam i bindur qe nuk eshte opinion vetem i akademikeve perpilues) i popullsise maqedonase qe per mua eshte me i  thelle dhe me nje shtrirje gjeografike me te madhe, pra ne gjithe shtetet qe na rrethojne e me tej.>>

> >

Sa per kujtese>>

> >

  1. akoma edhe sot e kesaj dite, ne kalabri te  italise ku u vendosen shqiptaret e pare te ikur nga shqiperia  qe ne shekullin e XV , eshte ngritur nje opininon nga popullsia vendase kalabreze ku si rrjedhoje eshte perfaqesuar  edhe me nje maksime.....,>>

> >

ne se te dalin para nje ujk dhe nje arberesh, ne fillim vri arbereshin pastaj ujkun.>>

> >

  1. popullsia came ndiqet jashte trojeve te saj ne greqi  me motivin “krime kunder popullsise greke”>>

> >

  1. ne nje leterkembim bere ne vitet 80 midis kadarese dhe nje fare drashkovici (ne mos gaboj) shkrimtari ne zë serb, ne pergjigjen e ketij te fundit ndaj kadarese, nder te tjera ngrihej hipoteza nga ana e tij (qe natyrisht eshte nje opinion mbarekombetar jugosllav) se shqiptaret ne te gjitha koherat  jane vene ne sherbim te pushtuesve duke vrare, djegur me zjarr e plackitur popullsine jugosllave.>>

> >

  1. natyrisht nuk mund te rri pa permendur ’97 brenda territorit meme shqiptar>>

> >

  1. para disa vjetesh ne nje emisoin lajmesh per bëmat alla shqiptare, ne nje nga tv italiane, spikeri tha shprehimisht keshtu...... rinia shqiptare eshte rinia me e dhunshme ne bote - konkluzion i komisiariateve te botes.>>

> >

Pra sa me siper mendoj se nuk jane vetem opinione te akademikeve por te popullsive perkatese respektive dhe qe natyrisht perben sinqerisht shqetesimin tim si shqiptar.>>

> >

Jam kurioz te di se si mund te komentohet nga ju nje opinion i tille:>>

> >

Na kane inat kombet e tjera qe ngrejne opinoione te tilla duke arritur  ne nivele akademikesh e enciklopedish, apo jemi realisht sic thone ata???>>

 >>

.....apo ky diskutim perben tabu?

>>

apo une ja fus kot?

E ke ba peshkun si cep pallati, ku flitet perçarte, e askush nuk merr vesht me shume.

Lere lere, se çfare do thojne per kombinatsit bota. Mos e pyet per ato te skeles, apo berdicianet, ONU e ka problem.

Here tjeter diçka me te thjesht, jo kaq shume akademike studimet tuaja.

Me pak qetesi do shikosh i nderuar Zotrules se jemi ne te njejten linje , vetem se me menyra te ndryshme te shprehuri. Une nuk po ti nenvizoj theniet sepse je IMI : Zotrules eshte i yni  - tha - s'ka gje se duket i inatosur dhe armatosur me shprehje patriotike smiley 

Keshtu qe , kuptoj se asnjeri prej nesh nuk eshte kunder termit te qenit te "forte" ne arenen nderkombetare , mirpo dhe ja keputet filli . Qenkan disa gjera si puna e asaj marveshjes se Ohrit , qe qenkan fllucka sapuni . Dhe mu ketu na dalin ca b..palare maqedonas qe nuk kuptohet se cfare duan ne kete Enciklopedi po te mos i theksonim ne se ...obobobobo po mesojne te shkruajne ca cobene ....! 

Me siper thashe qe asnje shtet serioz nuk e lexon Enciklopedine e tyre , tani me disa diskutime ketu si te nje me askush , mendoj se edhe vete maqedonasit e vitit pas 2000 nuk kane kohe te lexojne se sa kuintale me caj mali mbledhin ne male shqiptaret e sa maqedonasit . Por , dhe theksoj se kjo ka vlere perderi sa nuk eshte gjetur tregu i shitjes me leverdi .... smiley

 

apo une ja fus kot ?... - ja na erdhi dhe spacemeni  smiley Sikur t'ja fusje kot do te kishe zen vend ne grupin e nderuar te akademisteve maqedonas ose te cobeneve qe dine te shkruajne ( dmth kaner germa per alfabet )Por me qe ja ke fut PLOT dallon menjehere edhe nga NIKU qe je nga ata qe fluturojne nga hapsira me presh ... per te gjetur hapsira toksore ose internetore per tu shprehur smiley  Te pakten per nje shprehje qe ke shkeput nga konteksti i ndonje libri qe te ka "emocionuar" dhe zhytur ne mejtime te FeLLta ...kalon uku , kalon shiftari , vrit shiftarin dhe ler ukun ...duhet te kishe shtuar qe behet fjale per bageti dhe nje periudhe historike ku pistolerit e mafies vendase po humbisnin teren !!!!!!!!  Po gjithsesi meqe je spaceman kuptohet qe nuk mund te kesh aftesi mendore si te toksoreve !!!!! Faleni - tha smiley

 

Sigurisht i dashur idriz! Kam bredhur shume dhe nuk besoj te te mbetet hateri se ndonjehere kam kopjuar edhe fluturimin tend ne jeten e perditshme preshore, por nuk ishte kjo me e rendesishmja e asaj qe shikoj duke bredhur hapesirave, habine e madhe e hasa ketu, duke pare ty QE DEL NGA HALEJA DUKE U MBLLACITUR.>>

Ja mo Idriz ku i ke bythpalaret:

Por une po e le per momentin enciklopedine mbasi me kujton enciklopedine shqiptare te kohes se komunizmit qe per shkak te shtremberimeve historike dhe teresisht politike doli jashte loje si pa vlere

Te flasin dhe shqip, jo vertem bullgarisht. Se jane te tilla kalbesira qe na jane ngjitur pas kepuce qe bejne te kuterboje ne ere te felliqur gjithe salla. A i sheh se c'krahasime bejne ca, dhe si cohet edhe parameci me injorant, vetem se ka mesuar te shkruaje, e t'i jape mend gjithe botes.

............

Sa per ato qe thua ti; une i kuptoj fare mire.

Por, fakti qe librat e bullgareve te firomit nuk ka per t'i lexuar kush, nuk eshte aresye e mjaftueshme qe Shqiperia te ule koken para ketij poshterimi kardinal!

Ndoshta Firomit ja marrim firomen me nje pordhe, e ndoshta eshte dhe shfaqje burrerie qe i forti te mos merret me te dobetin; por nuk e kuptoj se si do merremi ndonjehere seriozisht si shtet, kur Firomi te poshteron prej 20 vjetesh, kur te poshteron prej 20 vjetesh, kur te poshteron prej 20 vjetesh, kur te poshteron prej 20 vjetesh, kur te poshteron prej 20 vjetesh, kur te poshteron prej 20 vjetesh, kur te poshteron prej 20 vjetesh, kur te poshteron prej 20 vjetesh, kur te poshteron prej 20 vjetesh, kur te poshteron prej 20 vjetesh, kur te poshteron prej 20 vjetesh, kur te poshteron prej 20 vjetesh, kur te poshteron prej 20 vjetesh, kur te poshteron prej 20 vjetesh,.... (ka nje gabim aty, nuk eshte perseritur gabimisht, gabimi qendron se nuk eshte perseritur per 20 vjet rresht, e atehere ndoshta do reagoje ndryshe.)

Jo per gje, po na thuaj ti se si ta kaperdijme poshterimin e rradhes; me qetesi, ta leme derisa te harrohet e te presim nja 2 vjet te tjera deri sa te dale poshterimi tjeter?

Ajo shprehja e Krishtit '' Falini ..etj , vlen edhe per kete rast !!!!! Them se !!!

Por une personalisht i takoj shprehjes se Brehtit ... "Te shkurter e ke kemben me thoje zotrote , por me e shkurter qe kjo jeta jote " Dhe kete jo vetem ne raport me shtetin pa emer qe vetquhet Maqedoni .

Dallimi me i qarte ne kete periudhe eshte se ne jemi nje popull ne FORMIM te PLOTE e ne KONSOLIDIM -------ndryshe nga cobenet e Maqedonise sot , te dalluar si  tregetare  E COBENE NARKOTIKESH ,  qe po kalben vazhdimisht --------e neser duke u lutur ... """ Te pakten na lini kullotat , te shkojme atje nga kemi origjinen ""

Ju e kini kapur vet thelbin c'te them tjeter.....eshte dhe shfaqje burrerie qe i forti te mos merret me te dobetin

Ndersa ne shah ka nje shprehje te bukur ...Mos u mundo ta mundesh bilmezin ai mund veteveten !!!

Po ketu se s'kam kohe i nderuar spacemen . Une thashe per JU Faleni --- vete thua jam alien me nik . Megjithate po te kujtoj se ne TOKE ka ca si pasqyra kur shkon ne hale dhe aty robi shikon vetveten !!!!

Idrizo, me kete lloj qendrimi, Kosova do ishte akoma nen thundren serbe.

Nuk po them qe te ngrihemi t'i masakrojme, por nuk jam dakord qe mbi dhe nuk paska asnje menyre apo ide te njerezishme dhe te kulturuar qe nje komb te mbroje nderin e vet. Dhe nuk jam dakord qe harresa eshte zgjidhje.

 

Ja mo Idriz ku i ke bythpalaret:>>

Por une po e le per momentin enciklopedine mbasi me kujton enciklopedine shqiptare te kohes se komunizmit qe per shkak te shtremberimeve historike dhe teresisht politike doli jashte loje si pa vlere>>

Te flasin dhe shqip, jo vertem bullgarisht. Se jane te tilla kalbesira qe na jane ngjitur pas kepuce qe bejne te kuterboje ne ere te felliqur gjithe salla. A i sheh se c'krahasime bejne ca, dhe si cohet edhe parameci me injorant, vetem se ka mesuar te shkruaje, e t'i jape mend gjithe botes.>>

...............................................................................>>

Nuk dua qe edhe ty o zotrules te te pergjigjem me te njejten monedhe (lek duce ne kete rast) sepse jo vetem nuk ma lejon edukata por skam ndermend qe te debatoj ne kete nivel qe e katandiset debatin, me njerez qe megalomania e tyre i detyron te kalojne caqet e nje njeriu te mireedukuar e te emancipuar per shoqerine.>>

Ska problem....fundja shqiptar je dhe ti si idrizi e shume te tjere qe te fundit e thone te paren.>>

Ore Spaceman... ndoshta do ishte me mire qe here tjeter te shqetesoheshe pak per budallalleqet qe je duke thene para se t'i hedhesh ne publik.

Dhe sigurisht qe nuk mund te "debatosh" ne ate nivel, do te te duhej te ngriheshe te pakten 1 shkalle me lart, qe te tregoje fillimisht se nuk je paramec, dhe ne rradhe te dyte, te tregoje se e ke lexuar Enciklopedine shqiptare; gje qe deri me tani, e ke vertetuar fare mire qe nuk e ke bere. Po kjo eshte e keqja, ose ndoshta dhe e mira, e nje forumi publik, qe nje injorant i pashkolle dhe i palexuar, mund te thote c'te doje, vetem se ashtu paska degjuar. Eshte turp te vazhdosh te bisedosh me ty, dhe turp ishte edhe qe te dhashe pergjigje; por nuk e kaloja dot poshte faktin qe paramecit i duket vetja klamidomonas dhe qe kjo i duket aresye e mjaftueshme per te dhene mendimin mbi ceshtjen shqiptare!

nejse, te ka falur Idrizi, po e bej dhe une...me Idrizin regullohemi me vone...

 

nuk e di pse ashtu instiktivisht me shkoi mendja qe ndoshta pas pergjigjes sime do te shikoja ketu nje reagim qytetar nga ty dhe nga idrizi, pra te me kerkonit falje, duke pare se askush u ofendoi, askush u detyroi te lexonit postimin tim, natyrisht edhe te pergjigjeshit ne ate menyre......eshte e veshtire per nje shqiptar ta kuptoje kur eshte ne gabim dhe aq me teper te kerkoj falje. U kuptoj shume mire, sjeni as te paret e as te fundit. Te ofendosh do te thote mungese argumentimi e jo se ke te drejte gje qe percakton dhe nivelin e kujtdo ne nje debat.>>

Persa i perket postimit tim te pare qe juve nuk e di pse u erresoi arsyetimin duke u sjelle si rrugace......nuk i shpika une ato opinione  dhe kete e dini mire te gjithe ju. >>

Sidoqofte.......me falni qe u trazova ujerat tuaja qe ne siperfaqe duken te pastra por qe do te mjaftonte vetem nje trazim kaq i lehte nga une, per te kuptuar pocaqine qe ndodhet nen te.>>

Vazhdoni se e keni mire. Jeni me te vertete ne nivele shume te larta edukate.>>

ufo... nuk eshte se ne vijme ketu e mezi pritkemi rastin qe te sillemi si rrugace me viktimen e rastit...

Mendohu mire per ate qe shkruan para se ta shkruash; - ta kam thene dhe me siper. E gjithe ideja eshte se me ato qe mund te te dalin nga goja, mund te ofendosh shume njerez.

Psh, ajo qe the per enciklopedine shqiptare, ishte krejtesisht ofenduese. Qe ti, apo kushdo tjeter, te krekoset e te tregoje paturpesine me te madhe qe te krahasoje punen mbi 30 vjecare te nje akademie te mirefillte shkencash, te perbere nga shkencetare te vertete, nga historiane te vertete; qe deri me tani, nuk i ka ngrene hakun askujt, dhe nuk eshte shprehur me racizem kunder askujt deri me tani; duke patur parasysh sa te shtypur dhe te masakruar kemi qene ne si komb, me nje "enciklopedi" idjote, me nje kafsheri dogmatiko-supersticioze te shtazeve te pellgut gjenetik bullgar, qe ende jetojne ne troje te pushtuara nepermjet masakrash nga me gjakataret dhe me gjenocid te papare kunder kombit tone; nuk duhet te jesh thjesht injorant (qe po te them une ty duke te perkedhelur), por nese do te vinte puna e ndonje konflikti te armatosur, ti do ishte pikerisht personi kunder te cilit do te luftonin shqiptaret; dhe koka jote do ikte e para. Po ty te duket vetja kengetar, kitarist, piktor apo shkencetar, nuk e di, por eshte per te ardhur keq qe ti ende nuk ke kuptuar asnje gje nga kjo.

Dhe ky eshte koment i permbajtur i imi. 

zoteri.....ne se do ta kishit lexuar mire postimin tim do te kishit kuptuar se midis opinionit tim dhe asaj qe thuhet ka nje diferece shume te madhe. ne se nuk ke kapacitetin ta kuptosh (qe une mendoj se nuk do ta kuptosh) nuk do te arrish as ti e askush ketu ne konkluzione te tilla e aq me teper fyese ndaj meje. merru me postimin zoteri, jo me mua. apo je nga ata qe do te degjosh vetem llafet e mira per shqiptaret?

mund te me shash edhe per guret e shtepise tani....nuk do te habitesha fare.

 

sa per enciklopedine une kisha ndermend ate te paren, te bere ne vitet 80, jo per kete te sotmen. disa gjera skane nevoje te shkruhen pike per pike mendoj.

 

  1. akoma edhe sot e kesaj dite, ne kalabri te  italise ku u vendosen shqiptaret e pare te ikur nga shqiperia  qe ne shekullin e XV , eshte ngritur nje opininon nga popullsia vendase kalabreze ku si rrjedhoje eshte perfaqesuar  edhe me nje maksime...

Une kam takuar disa arbereshe ketu ku jetoj, te cilet m'i kane prezantuar miq te ndryshem italiane dhe mund te them se jane njerez shume te integruar dhe te respektuar, pervecse shume interesante me ate shqipen e kulturen e tyre qe eshte si nje muze i gjalle i koheve te shkuara.

  1. popullsia came ndiqet jashte trojeve te saj ne greqi  me motivin “krime kunder popullsise greke”

Motivi i vertete ishte pastrimi etnik.

  1. ne nje leterkembim bere ne vitet 80 midis kadarese dhe nje fare drashkovici (ne mos gaboj) shkrimtari ne zë serb, ne pergjigjen e ketij te fundit ndaj kadarese, nder te tjera ngrihej hipoteza nga ana e tij (qe natyrisht eshte nje opinion mbarekombetar jugosllav) se shqiptaret ne te gjitha koherat  jane vene ne sherbim te pushtuesve duke vrare, djegur me zjarr e plackitur popullsine jugosllave.

Nuk kane bashkepunuar me teper me pushtuesit se c'mund te kene bashkepunuar... ku ta di une... ndoshta ustashat e Kroacise, qe meqe ra fjala eshte vendi i vetem ne Ballkan ku pushtuesit nazist u priten si clirues. Sa per djegiet e plackitjet... Pak gjera ne Shqiperi kane mbetur pa u djegur e u plackitur nga "viktimat" Jugosllave.

  1. natyrisht nuk mund te rri pa permendur ’97 brenda territorit meme shqiptar

Po pse te mos permendim edhe nazizmin gjerman, fashizmin italian, shperberjen e Jugosllavise dhe shume e shume te tjera si keto?!

  1. para disa vjetesh ne nje emisoin lajmesh per bëmat alla shqiptare, ne nje nga tv italiane, spikeri tha shprehimisht keshtu...... rinia shqiptare eshte rinia me e dhunshme ne bote - konkluzion i komisiariateve te botes.

Para disa vjetesh me saktesisht ne vitet '70 revista e njohur "Der Spiegel" nxirrte ne kopertinen e saj foton e nje revolveri siper nje pjate makaronash. Ishte koha kur ne Itali vriteshin njerezit me lehte se sa kafshet.

 

 

OK, tani pasi thashe fjalet e para tek vendi i fjaleve te para pa rrezikuar per t'u akuzuar si "shqiptar" (meqe ra fjala, ngado qe te jeshe, pergezime per shqipen!), me ler te te shkruaj edhe nja dy fjale te fundit tek vendi i fjaleve te fundit.

Mendoj se perqasjet e cekta ndaj historise se nje vendi, ne menyre infantile dhe jo-profesionale, pra si perqasja jote ndaj historise shqiptare, jane vecse shenje e nje injorance te theksuar dhe e nje kompleksi inferioriteti te dukshem qe jo vetem nuk na hap syte perpara "te vertetes", por perkundrazi na ben qe te shtrengojme me shume "genjeshtren", sido qe kjo te jete, pervecse te kemi nje lloj ndjenje "perzierje stomaku" per ata qe pohojne gjera te tilla.

Qellimet e mira duhet te perdorin instrumente me se shumti te mira, per t'u realizuar.

Me respekt.

ti olsib si dhe ata te mesipermit me fal po ja fut kot....lexoje mire postimin tim....nuk trajton historine por sjelljen e shqiptareve ne kohe ne marredheniet me te tjeret dhe me vetveten si komb.

jane dy gjera te ndryshme me duket.

Pershendetje te gjithe shqiptareve te kosoves dhe maqedonise nga vlora.

 

Une jam nga VLORA.

 

 

 

JU PERSHENDESE TE GJITHE SHTIPATERVE KUDO QE JANE

 

HISTORIA DO TE TREGOJE KUSH JANE SHQIPTARET KUDO NE BOTE

smileysmiley) :laugh: smileysmileysmiley) :laugh: smileysmileysmiley) :laugh: smileysmileysmiley) :laugh: smiley

 Nuk eshte çudi qe kjo enciklopedi te jete nxitur nga qarqe greke dhe serbe, te cilat duan nje perplasje ndermjet shqiptarve dhe maqedonsve , per te gllaberuar 2/3 apo 3/4 e Maqedonise. Me vjen çudi me akademiket maqedonas, qe e dine mire se shqiptaret jane autoktone dhe se jane keta/shqiptaret qe jane tkurrur gjeografikisht. 

 spaceman; "....para disa vjetesh ne nje emisoin lajmesh per bëmat alla shqiptare, ne nje nga tv italiane, spikeri tha shprehimisht keshtu...... rinia shqiptare eshte rinia me e dhunshme ne bote - konkluzion i komisiariateve te botes..."

 

Ajo qe thote spikeri, -fatmirsisht- rrezohet nga faktet dhe nga statistikat. Qytetet apo shtetet me popullsi te dhuneshme, ku ndodhin disa vrasje ne ore, jane nje qytet meksikan afer USA , qytetet ne Brazil (ku shihet nje violence e pashembullt), Salvadori (ku gjykatat dhe policia kane dal jash loje, se ligjin e bejne bandat e lagjeve) , Moska, ku jane shtuar çdo vit dhuna ndermjet grupeve te ndryshme dhe policise.  

Shqiptaret nuk permenden fare nga komisariatet. Problem per ta, mbeten te rinjte e vendeve te afrikes veriore, kryesisht marokenet dhe algjerianet. 

 

OLSIB....e more vesht forcen e madhe qe progresit qe sjell laramanizimi..duket qarte shkalla tinzare e qyteterimit edhe brenda Peshkut prandaj e fshiu postimin ... jo me kot te bera disa pyetje qe i duhen drejtuar Dashamir Shehit ne pozicionin e politikanit per identitetin kombtar te arbrit ...Kjo lloj ""FARE"" politikanesh nuk ka ftyre ti kekoje llogari maqedonasve per enciklopedine , prandaj Tirana hesht ...

hape
id="_x0000_i1032" type="#_x0000_t75" style='width:335.25pt;height:139.5pt'>

hape>

Cfare pret nga nje shtet i sajuar qe mbahet ne kembe dhe perkedhelet nga Europa aq sa i ka hypur ne qafe dhe tani po i ben shurren.

Nje gjoja shtet pa kulture e pa histori qe eshte sajuar duke i marre nje cope Shqiperise,nje cope Bullgarise dhe nje cope Greqise,kerkon tani te hiqet si komb me vete duke sajuar pallavra historike.

Nuk ke cfare ti besh.Kur ka dhe ky gjoja shtet Akademi Shkencash,vaj halli te tjereve.

Kjo me kujton nje barcalete :

"Nje deputet Zviceran kerkonte me force nga qeveria tij te hapte Akademine Detare,por pergjigja ishte: Nuk na duhet se ne nuk kemi det.

Por ai vazhdonte te kembengulte.Pas disa muajsh i thane :Ne do ta hapim me kondite qe ti te na japesh nje aresye bindese .

Atehere deputeti i tha :"Perderisa Maqedonia ka Akademi Shkencash,pse ne te mos kemi Akademi Detare !!!!!!!!!!!!!"

 

A ka shqiptare nga Maqedonia ketu ne Peshk?

Nqs po, une do ju lutesha qe te na i perktheni nga maqedonishtja ato pjeset ofenduese te kesaj Enciklopedie, sidomos ato per vajtjen e shqiptareve ne Maqedoni!

Me qe ra llafi!

Noel Malcolm ne "Kosovo, a Short Story" flet nje cike per kete punen e dyndjes se shqiptareve ne Maqedoni!  Me c'me kujtohet, Tetoven, Dibren Malcolm i nxjerr shqiptare, por historine e Shkupit e ka pak me te koklavitur! Me demek shkon sipas kesaj narratives se ketyre Maqedonasve! Shqiptare te shpernulur nga Malesia prej te cileve maqedonasit tuteshin se ajo puna e gjakmarrjes ishte shume e forte nder ta!

Me kujtohet qe tek i njejti liber, kam lexuar qe Peshkopi (katolik) i Shkupit,qe quhej Mazreku smiley , kishte nxjerre edhe nje lutje ne Latinisht, per tu thene ne meshe: Lutja ishte pak-a-shume: Shpetona zot nga Shqiptaret! smiley

Keto i thote Inglizi, po mua nuk me kujtohet qe shqipot te kene kercyer perpjete atehere!

Prandaj do doja te shikoja tekstin ne shqip! Tekstin, jo artikull gazetash  mbi tekstin!

 

Cerr!

Une refuzoj te lexoj shkrime nga Sulstarova!

Hoxhallare dy-lekshe, si ky Sula i vogel ketu qe e nxjerrin buken duke dekonstruktu "mite" dhe duke fut spica neper shqiptare nuk me bojne mire per shnetin   smiley

Sa per N.Malcolm,... ne mungese te tekstit autentik te Enciklopedise Maqedonse, sidomos atij pasazhit ofendues, robve nuk i ngelet gje tjeter vetem te "denoncojne" Maqedonsit duke u bazu ne ato qe thote iksi apo ypsiloni!

Malcolm, i ka te shkrujtme, dhe te dokumentume ato teza (qe me c'po kuptoj une nga gazetat) qenkan vene edhe ne kete Enciklopedi! 

Pranej vras mendjen! A i kane lexu keta "patriotet" ato t'Malcolmit?

A ka marre mundimin njeri ta kundershtoje Noel Malcolm? 

Nqs, jo? At'here pse? Sepse i tha Inglizi, apo se Inglizi i kishte t'bazume k'to llafet?!

Gjithsesi, ky o' muhabet bythe!

 Deri sa t'kemi tekstin shqip ne dore, te perkthyem nga ndonje qe di maqedonisht, ne i bijme gjymit kot!

Si une qe m'vje me qesh me revoltimin tone te vonuar nja...10 vjet, si ti qe nga gjithe ato qe kisha shkrujte une per N.Malcolmin, t'kishte ngel syni ke katolicizmi jem i supozum! smiley

 

P.S.

Si e kalove veren? Shkove n'Shqipni?

 

Mrroklle, ajo shprehja per katolicizmin s'kishte lidhje me fene tate po o shprehje qe perdoret per dikush kerkon te jete mo shume se i sakte. kerkesa jote per te marre tekstin te perkthyer ne shqip me duket pak e ekzagjeruar se duket sikur ti nuk beso te keto qe shkrujne gazetat (ku sidoqofte citohen pasazhe nga enciklopedia). Kjo sa per sqarim per shprehjen qe perdora.

Hoxhallare dy-lekshe, si ky Sula i vogel ketu qe e nxjerrin buken duke dekonstruktu "mite" dhe duke fut spica neper shqiptare nuk me bojne mire per shnetin   

Tani, kot me te pyte Enisin nga e nxorre Hoxhe? Mos e ngatarro me nai tjeter plako se ene ato punet e e spicave apo bukes qe nxjerr Enisi nga keto shkrime, te garantj qe nxjerr po aq buke sa une (jemi te dy themelues te Klubit Kombetar).

Po ene po te ishte hoxhe çar te keqe ka mer daje? Se ju osht bo myslimono-fobia si pordhe me ere qe e leshoni ku t'ju vije. Po pse me nuk themi naihere ne (e biles as na bi n'men me e thone) qe nuk dume me lexu paçavure prifterinjsh dy-leksha, megjithese ka shume me teper zagare te Janullatosit  qe punojne kunder shqiptarizmes, se sa hoxhallare. Ose ne jena shume te zgjute se e kuptojme se ata nuk punojne ne emer te Zotit apo fese po per interesa te ndyra, ose ju jeni aq ronde sa nuk boni dot diferencen midis Bin Laden-it ene nji besimtari myslimon.

Po pse mer ja .... Kina gjyshen sa here te diskutohet çeshtja kombetare do dali muhabeti te feja njonit apo tjetrit. Po s'ka lidhje feja m'ket mes mer jahu!

Sa per vonesen tone 10 vjeçare ne kena shume gjynofe ne pune vonesash. Ne kena 100 vjet vonese per ate pune, po kjo s'do te thote qe mos ta gjemojme trenin fare. Se jo per gjo po historia o i tren i gjate fort qe po tu kput, s'ka çar i bo. Ne kena fatin qe nuk na o kput dhe kena shprese qe ene me i hyp tani, me pak sforco i korrigjojme ca gabime (sidomos me keta qe kone nderru tren rruges si puna e fyrom-save)

Mos e ngatarro me nai tjeter plako

Jo, jo, hic nuk e ngaterroj!

http://ajp.globic.us/archives/2006/pula_ajp21.pdf

Punen e fese, ky "hoxha" e ka shume qejf!  Duhet ta dishe kete pune! Dhe meqe ra llafi, kete Sulstaroven e solle ti ne muhabet, jo une! Une solla Malcolmin! E kupto tashi qe po i vje rrotull pemes kot na si koti!

Janullatosin e hudhe k'shu per estrade ne muhabet ti apo ca? Kush po folte per Janullatosin i' here? Apo per cdo "hoxhe"duhet permend nji kaur per balance?

A thu se m'rroohet mu per njonin apo tjetrin, perderisa nuk i fryjne zjerrmit si ky shoku jot!Apo Janullatosi i fry zjarrit vetem kshu duke qene gjalle! Pa nevoje me bo dicka! Vetem se eshte prift ortodoks, dhe vetem se eshte grek!  Ka dhe nji tjeter ky shoku jot per Lidhjen Shqiptare te Prizrenit! Edhe ate me nam e ka!  Nejse, muhabet leshi!!

Deri diten qe ky teksti maqedons te vije t'a shofi zari, keto llafet me shqiponja krahe-hapur jane muhabete bythe!

10 vjet, 15 vjet, 100 vjet, leshi preshi! Une po t'them qe Malcolm i ka t'shkrujtme k'to gjojna, dhe nuk u revoltu njeri, kshu qe kjo revolta ka dicka t'boje me korrierin, jo me mesazhin!

Ti ke te drejten tate te revoltohesh, une kam te drejtet time te qesh me robt qe po kerkojne kokat e akademikve shqiptare te Shkupit, si "kolaboracioniste"!

K'to t'Maqedonise, sa rrijne hajne mut neper gazeta, t'shtrohen t'a perkthejne kete Enciklopedi, dhe ta lexojme

Ti me t'taten, une me t'temen, na erdh vakti me u largu cerr! Me t'mira!

Kaq ka baba me thane per kyt temen! Perkthejeni t'a flasim!

Deri ate dite, mshojini Ilir Shaqirit!

Mrokell.

Meqense je te leshi, e ke ngaterru lemshin e leshit, me lesh.

Ky miku yt Malcom, eshte nje mendje, ki se ne frega, Akademia jane disa mendje, leshi, leshi, o e bejne pshesh.

Mrokell kap fillin, lene lamshin.

O Mrroklle mos u thello n'gabim plako! Une po te them qe e njof shume mire Enisin dhe ai eshte Hoxhe po aq sa je ene ti prift. Librat e Enisit une i kom lexu dhe jom dakort me shumicen derrmuese te atyne qe ai shkru (perveç stilit prej studuesi qe o shume i papertypshem per popllin e thjeshte aritmetikan). E kom nigju ene te flasi ne nje panel me historiane shqiptare nga me te njohurit ne nje tryeze qe RrOSh-i organizoi ne Prizren per 131-vjetorin e Lidhjes se Prizrenit, dhe nuk mu duk as se po folte nai Hoxhe e as se pati njeri aty qe te mos ishte dakort me ato qe po thoshte Enisi.

Ate permbledhjen e librit te Enisit qe ke nis mo nolt nuk kom nermen me e lexu dhe shpresoj qe edhe ti duhet ta kuptosh qe meqenese ke fatin te dish shqip nuk o nevoja me lexu permbledhje te bome nga dikush tjeter. Une nuk e di fare çar thuhet aty, po jom tu fol duke u nis nga nje eksperience e hidhur qe kom me keto 'cool-erat' shqiptare qe shkrujne ne gjuhe te jashtme. Jo per gjo po nje karafile n nje gazete italione na e nxirrte Enisin si Rambo (me demek si gati per lufte e me shku me vra rob) dhe fjalet e tij jo vetem i nxirrte nga konteksti po i deformote komplet. (kete nuk po ta them me te tregume po me te jetume se per fat ate deklarate qe ajo merrte per baze e kishim bo bashke).

Kurse sa per Janullen, nqs fakti qe ai meshat i mban VETEM greqisht (edhe ne mes te Tiranes), qe kerkon te nxise perçarje fetare, qe jep urdher per te hap varre pleqsh e femijesh per me mbush varreza te imagjinuara ushtaresh greke, qe deklaron neper bote se shqiptaret po kerkojne te bejne nje republike islamike qe t'i persekutojne te krishteret, etj si keto per ty jane estrade, atehere ene une estrade po bojsha se ketu dihet qe jemi te rrethi i cirkut ne pallat te pionerit.

Per te tjerat, ben mire te fillosh duke na sjell ti te perkthyer ato qe ka shkrujt Malcolm, qe edhe une te di se per çar po flasim. Se deri tani jom tu gri sallate kot tu u bazu te ato qe ti i quan te ngjashme.

pse nuk bejne potere ato super-pacifistat Shqiptare per keto ceshtje ...e kam llafin per politikanet dhe internet frekuentuesit Shqiptare, qe bejne sikur i "zgjidhin" ceshtjet e Shqiptareve duke nejt urte! dhe protestojne ku nxehet noj Shqiptar ...

Ku jane ata sot???

Per te tjerat, ben mire te fillosh duke na sjell ti te perkthyer ato qe ka shkrujt Malcolm, qe edhe une te di se per çar po flasim. Se deri tani jom tu gri sallate kot tu u bazu te ato qe ti i quan te ngjashme.

Lizander!

Mos  m'thuj qe nuk e ke lexu Historine e Kosoves nga Noel Malcolm!

Ai liber eshte lexim i detyrushem per cdo rob qe eshte i interesum per ceshtjet shqiptare.

Per shqiptaret e "angazhume" neper shoqata kombetariste, 100 here me shume se per ne t'pa kychunit neper shoqata!

 

Sa per punen e shqiptareve te Maqedonise, une ca kisha me thone e thashe mo nolt!

Kur tl'perkthehet Enciklopedia ne shqip ose noi gjuhe qe kuptojme, do e flasim prape. Me argumenta t'bazume n'tekst, jo me argumenta t'bazume ne argumenta t'robve t'tjere.

Deri m'ate dite, ky muhabet eshte muhabet i kote!

Deri tani ne dime qe Enciklopedia permend "arbanas-sllavisht per shqiptare", arnaut-turqisht per shqiptare", "shiptare- deformim i fjales shqiptare, qe e perdorin edhe vete robt e pashkollume ne Kosove e Maqedoni" dhe "pllanini-malsore", jo njerez mali! 

Pllanini perdoret per tu dallu nga goranci qe jane sllave te islamizuem rrotull Prizrenit, Kuksit dhe Tetova.

Dijme edhe qe shqiptaret kane zbrit nga Malsia jone ne Maqedoni! N. Malcolm, thote te njejten gje! Me refernca! Nuk ka noi gjo t're aty!  

Deri kur te vije teksti ofendues, i plote, ne shqip, une po vazhdoj ca pune t'vogla!

 

Nuk jane vetem vardarskit qe dalin me te tilla encklopedi. Para 11 vjetesh kam lexuar enciklopedi greke per shkollat 9 vjecare qe thoshte permblethtas: shqiptaret si komb nuk egzistojne .Shqiperia u formua nga fuqite e medha dhe Turqia per te balancuar faktoret brenda dhe jashte Shqiperise. Ne Shqiperi popullsia perbehet nga 60% myslimane kryesisht te sjelle nga Turqia ne kohen e pushtimit otoman per te qeverisur greket, epiriotet dhe katoliket, 30% grek- ortodokse dhe 10%katolike, te perzier etj.

Ne akoma nuk kemi mesuar lojen qe behet, se si sillen diplomacite ne raste te tilla megjithese kemi gati 100 vjet shtet. C'botekuptim do te kete nje i ri grek i edukuar me kete fryme per shqiptaret? Apo nje sllav, apo italian?

Prandaj shtetet kane diplomaci per te bere reklamimin e kultures dhe historise se kombit te tyre. Per me teper fqinjet tane qe bejne edhe sulm ndaj nesh, kurse ne ende nuk dime te mbrohemi. Per ta mbrojtja me e mire per veten e tyre eshte sulmi. Megjithate sulmi i tyre nuk eshte i nevojshem se ne nuk jemi ne loje fare.

Nuk jane vetem vardarskit qe dalin me te tilla encklopedi. Para 11 vjetesh kam lexuar enciklopedi greke per shkollat 9 vjecare qe thoshte permblethtas: shqiptaret si komb nuk egzistojne .Shqiperia u formua nga fuqite e medha dhe Turqia per te balancuar faktoret brenda dhe jashte Shqiperise. Ne Shqiperi popullsia perbehet nga 60% myslimane kryesisht te sjelle nga Turqia ne kohen e pushtimit otoman per te qeverisur greket, epiriotet dhe katoliket, 30% grek- ortodokse dhe 10%katolike, te perzier etj.

Oh, sa miq te mire qe kemi bere perreth nesh!

Megjithate sulmi i tyre nuk eshte i nevojshem se ne nuk jemi ne loje fare.

Egzaktmooo!!!

Deri kur te vije teksti ofendues, i plote, ne shqip, une po vazhdoj ca pune t'vogla!

 

D'accord me Mrrokllen. Asigjo per te 'shpupurisur' puplat nuk o thon.

Me kujtohet qe tek i njejti liber, kam lexuar qe Peshkopi (katolik) i Shkupit,qe quhej Mazreku Smile , kishte nxjerre edhe nje lutje ne Latinisht, per tu thene ne meshe: Lutja ishte pak-a-shume: Shpetona zot nga Shqiptaret! Smile

Hehehe..Malcolmi thoshte qe ky peshkopi ne fakt ishte shqiptar i 'hrvatski-zum'

(Nga Shekulli)

SHKUP - Akademia e Shkencave dhe Arteve të Maqedonisë është tërhequr nga enciklopedia e cila fyente shqiptarët dhe historinë e tyre.

"Në takimin e sotëm të redaksisë u diskutuan reagimet e partive politike, shoqatave qeveritare dhe individëve lidhur me publikimin e Enciklopedisë maqedonase. Informohet opinioni se do të bëhen disa korrigjime të caktuara, në disa njësi dhe do të vazhdojë puna për botimin e dytë të ndryshuar dhe të plotësuar", thuhet në komunikatën e redaksisë së Enciklopedisë.

Kryetari i Akademisë, Georgi Stardellov ka pranuar se shqiptarët janë fyer me këtë enciklopedi.

"Bëhet fjalë për një ofendim të caktuar ndaj bashkësisë etnike shqiptare në Maqedoni dhe besoj se kjo njësi do të korrigjohet. Besoj se njësitë kontestuese nuk do të hiqen tërësisht nga Enciklopedia, por do të korrigjohen ose eliminohen disa të dhëna të panevojshme që aq shumë ndoshta me të drejtë i rrëqeth qytetarët tanë shqiptarë," ka deklaruar Stardellov.

********************

Edhe intelektualë maqedonas kundër përmbajtjes së Enciklopedisë

INTERVISTE / Edhe intelektualët maqedonas kanë shprehur reagimet e tyre kundër enciklopedisë maqedonase të botuar nga Akademia e Shkencave të këtij vendi.

Profesori universitar Vllado Popovski, doktor i shkencave të Historisë, autor i disa botimeve shkencore, historike, dhe jurist i njohur, në një intervistë për BBC-në, thotë se Akademia e Shkencave duhet të tërheqë Enciklopedinë. Nëse Akademia nuk e bën këtë gjë, atëhere ajo duhet të izolohet, thotë z. Popovski. Z. Popovski kundërshton si tendencioze edhe pjesët e enciklopedisë ku thuhet se shqiptarët me dhunë kanë ardhur në Maqedoni në shekullin e 16. Nazim Rashidi bisedoi me Profesorin Vllado Popovski.

Fillimisht z. Popovski si i shikoni pjesët e enciklopedisë kur përshkruhet populli shqiptar?

Prof. Popovski: Të dhënat për emrin "Shqiptar" janë që në shekullin e dytë para epokës tonë, më vonë ndeshen edhe në mesjetë, në shekullin e 11-të dhe 12-të si "Arbanon", "Arbanas" dhe deri më sot. Gjithë bota, në të gjitha botimet, dokumente dhe literaturë vendin e quajnë "Albania" dhe njerëzit "Albanezë".

Për shembull edhe grekët e quajne ndryshe veten dhe ndryshe i thëret bota. "Elenë" dhe "Grekë". Në Enciklopedi, besoj se grekët janë cilësuar siç njihen në gjithë botënë; kjo do të thotë se nuk janë përdorur standarde të njëjta kur janë përshkruar shqiptarët.

Anëtarët e redaksisë së Enciklopedisë e dinë, nuk mund të mos e dinë, se pëdorimi i fjalës "shiptari", në Ballkan, sidmos në Serbi dhe Maqedoni sjell fyerje. Kjo sepse përdorimi i kësaj fjale, nga ana e serbëve dhe maqedonasve ka sjellur një dozë domethënieje pezhorative.

A kënë të drejtë atëhere subjektet shqiptare kur reagojnë?

Prof. Popovski: Shqiptarët kanë të drejtë të kërkojnë të quhen ashtu siç i quan gjithë bota, pavarësisht se si e qujanë vetveten. Këtu shkenca maqedoanse nuk ka nevojë të nxjerrë ndonjë të ashtuquajtur të vërtetë, dhe të shikojë në drejtime të tjera. Maqedonia është shtet fqinj me shqiptarët është një shtet tjetër dhe duhet të shohë standardin e përgjithshëm dhe botëror se si quhet shteti apo dhe populli.

Po si e shpjegoni faktin z. Popovski, që pas gjithë reagimeve Akademikët që kanë shkruar enciklopedinë, nuk pranojnë se kanë bërë ofendim, madje argumentojnë se terminologjia që e përdorin është korrekte?

Prof. Popovski: Ata tani janë në një situatë pa dalje. Po i shikoja duke deklaruar se kanë qënë të befasuar dhe habitur nga reagimi i shqiptarëve. Nëse janë të sinqertë atëhere kanë qënë tejet shkurtpamës dhe nuk kanë menduar më larg për implikimet, nga përdorja e terminologjisë që është në botim. Por habija dhe befasija e tyre është e pashpjegueshme sepse shumë lehtë mund të pritej se do të kishte reagime të mëdha.

Akademikët jo vetëm që përdorin emër që ngjall ofendim por e përshkruajnë popullin shqipëtar edhe si "popull mali". Që mund të interpretohet si "i prapambetur", "i egër", "agresiv" që apsolutisht nuk është e vërtetë nëse merret parasysh historia para 10, 11 shekujsh.

Që nga kjo periudhë tek shqipatrët dhe populli shqiptar mund të gjëndet një numër më i madh i njerëzve të edukuar, njerëz që kanë pasur funskione shtetërore, në të gjitha sferat e qeverisjes sidoms në perandorinë osmane.

Për shembull dua të jap një fakt tjetër, kur Shqipëria u pavarësua, shumë burime nga vende evropiane, thonë se kanë shprehur habi nga organizimi i shpejtë, efikas dhe në nivel i administratës shtetërore shqiptare. Shqipëria kishte një kuadër të madh në të gjitha nivelet e administratës që nuk ishte rast me Maqedoninë.

Në Shekullin e 19 ka intelekualë të lartë që kanë qënë të barabartë me ato evropiane, si Faik Konica, Fan Noli apo Naim Frashëri, të cilët nuk ishin të vetmit. Prandaj për këtë popull nuk mund të përdoret përshkrim që sygjeron nënvleftësim si "njerëz mali", apo "shqiptari".

Profesor Popovski si i vlersoni ndërkohë konstatimet se shqiptarët kanë ardhur në shekullun e 16, duke ushtruar dhunë ndaj popullit maqedonas?

Prof. Popovski: I shikoj si tendencioze. Mbase autorët vetë nuk kanë pasur motiv që të jenë negativ, por ato objektivisht janë tendencioze. Kjo për faktin e thjeshtë se islamizimi i shqiptarëve, pas rënies dhe vdekejs së Skënderbeut, bëhet shumë ngadalë.

Ka fakte relevante që thonë se deri në shekullin 17 ka shumë pak shqiptarë të islamizuar. Nëse autorët e Enciklopedisë kanë marrë parasysh vetëm emrat e njerzve nga dokumetetet turke, nuk do të gjenin dallime të mëdha mes shqipëtarëve dhe maqedonasve.

Në defterët turk të regjistrimit të popullsisë, nga shekulli 15, 16, 17 janë vetëm emrat e taksapaguesve, nga një kokë për shtëpi, ku nuk ka të dhëna se në ç'gjuhë ata kanë folur. Sipas këtyre të dhënave nuk mund të përcaktohet numri i popullsisë me origjinë sllave, ose shqiptare. Këtu duhej të kishte shumë rezerva.

Të gjitha sëbashku, emërtimet "shiptari", "njerëz mali" dhe sygjerimi se "kanë ardhur në shekullin e 17 me shtypje", sjellin një energji negative, që nuk janë karaketristike për popullin maqedoans.

Në traditën e shqiptarëve dhe maqedonasve, për çka ka shumë burime, ata kanë jetur duke ndihmuar njëri-tjetrin, kurse për shembull në fund të qeverisjes turke, kanë bashkëpunuar për tu çliruar dhe për krijimin e shetetve shqiptare dhe maqedoanse.

A pajtoheni atëhere ju me thirjet për tërheqjen dhe korigjimin e enciklopedisë?

Prof. Popovski: Unë mendoj se po. Në ato faqe ku janë këto pjesë të tërhiqen. Le të hapen debate dhe të sillen faktete nga të gjitha anët. Nëse redaksia nuk tërhiqet atëhere unë mendoj se duhet patur një kritikë të madhe ndaj redaksisë dhe Akademisë së Shkencave dhe t'i bëhet 'de fakto' një izolim atyre qëndrimeve të shprehura nga akademija.

Profesor Popovski, ju jeni dhe një jurist i njohur, si i shikoni nga ana juridike pjesët e enciklopedisë ku sygjerohet se Ali Ahmeti është I përfshirë në krime lufte, si dhe në pjesën tjetër ku sygjerohet se ushtarët britanik dhe amerikanë kanë stërvitur UÇK-në?

Prof. Popovski: E para bëhet fjalë për prejudikimin të principit se të gjithë janë të pafajshëm deri sa nuk verifikohet e kundërta. E dyta Akademija nuk është forum dhe nuk ka procedura që të sjellë vlerësime të tilla. Personalisht mendoj se një gjë e tillë është skandaloze.

Unë mendoj se nëse nuk ishin SHBA dhe komuniteti ndërkombëtar Maqedonia do të zhdukej si shtet. Forcat në Maqedoni në atë periudhë, ata që drejtonin, me dallime, si Presidenti i ndjerë Boris Trajkovski, që është një figurë e ndritur, të tjerët hidhnin benzin në konflikt dhe e çonin Maqedoninë drejtë luftës qytetare.

Nëse ndodhte kjo nuk do të kishte shpëtim dhe rrugëdalje. Vetëm komuniteti ndërkombëtar ishte largpamës dhe e fuqishme në qëndrime, jo nga simpatia e veçantë për maqedoansit ose shqiptarët, por vlersoi rrezikun që I kanosej Maqedonsië dhe rajonit. Pikërisht SHBA dhe BE ishin faktori kyç që ndihmuna të formulohej Marrëveshja e Ohrit dhe të afrohen palët.

Mendoj, në vend që të jemi të vetëdishëm për riolin e komunitetit ndërkombëtar dhe falenderues, bëhen vlersime që për mua janë skandaloze.

E kujt i rruhet cfare bejne maqedonsit kur ne vete nuk e kemi pastruar identitetin e gjakut te arbrit ...!!! Me mbiemra dhe trungje familjare turke e kerkoni ju identitetin e shqiptarit ??? Maqendonsi e shfrytezon situten dhe mire ja ben , per sa kohe qe shtresat politike dhe ndergjetsimi qytetar nuk nderton boshtin e identitetit ...

Për të komentuar tek Peshku pa ujë, ju duhet të identifikoheni ose të regjistroheni (regjistrimi është falas).