Mungesa e civilitetit në përballjen me problemet

Në lidhje me problemin gjuhësor të caktimit të emërtimeve, Edna Andrews shkruan se përdorimi i një gjuhe “asnjëanëse” dhe “gjithëpërfshirëse” bazohet mbi idenë se “fjala përfaqson mendimin, dhe mundet edhe ta kontrollojë atë”.

Sipas hipotezës Sapir-Wolf, kategoritë gramatikore të një gjuhe formojnë idetë dhe veprimet e folësit, ndërsa Andrews shprehet më tej se përfytyrimi modern i marrdhënies mes fjalës dhe mendimit janë të mjaftueshëm për të mbështetur “përfundimin e arsyeshëm..... (se mund të arrihet)..... ndryshim kulturor përmjet ndryshimit gjuhësor”. Studime të tjera psikologjike, gjuhësore apo mbi botëkuptimin tregojnë që përzgjedhja e fjalëve ka “ndikim të rëndësishëm formues” mbi kuptimin, kujtimet dhe mendësitë e folësve dhe dëgjuesëve”.

Political Correctness,  Wikipedia
 

1 - "Civiliteti" në këtë shkrim

Më duhet të sqaroj që kam bërë një “hile” të vogël dhe kam shqipëruar përkufizimin e “political correctness” në “civilitet”. Mund të mos jetë përkthimi më i saktë i mundshëm por gjykoj se përçon më drejtë se të tjera përkthime këtë parim të rëndësishëm për aq sa më intereson në rastin në fjalë. Përkufizimi i “political correctness” sipas shkrimit në Wiki, është më i gjerë dhe ka të bëjë me “diktimin e një njëtrajtshmërie ideologjike ndaj një autoriteti (apo ideje)”. Këtë herë jam i interesuar tek “njëtrajtshmëria në mirësjellje" ndaj njëri tjetrit dhe ndaj grupeve të ndryshme shoqërisë; një farë “njëtrajtshmërie civile" (civiliteti) për përshkrimin e të cilës do të huazoja përshkrimin e David Hume për marrdhënien mes njerëzve të kulturuar si më poshtë:

“Mes njerëzve të kulturuar ka njëfarë respekti për njëri-tjetrin, përçmimi për të tjerët maskohet, autoriteti fshihet, secili pret rradhën e tij; dhe një rrjedhë e lehtë bashkëbisedimi mbahet pa keqdashje, pa ndërprerje, pa turravrap drejt fitores, dhe pa ndjenja lartësie”.

2 - (Mos)Civiliteti mes nesh

Tre-katër javët e fundit kam vënë re një dukuri të dhimbëshme në faqe, mungesën e theksuar të civilitetit ndaj të tjerëve. Nuk është se kjo nuk ka ekzistuar më parë, ka pasur gjithnjë një masë dhune gjuhësore ndaj bashkëdisktuesve por gjatë muajve të fundit këtë e kisha shpjeguar me nxehjen e gjakrave si pasojë e fushatës zgjedhore, dhe e kisha vlerësuar si dukuri kalimtare. Çuditërisht 3 shkrime dhe diskutimet përkatëse të kësaj periudhe të shkurtër kanë vënë në pah të kundërtën; “dhuna gjuhësore” jo vetëm që nuk është pakësuar por përkundrazi është shtuar. Ndryshe nga rastet e mëparshme ajo nuk është paraqitur në mënyrë të theksuar ndaj bashkëbiseduesve por ndaj grupeve të shoqërisë si homoseksualët apo banorë të krahinave të ndryshme Shqiptare.

Shkrimi ose më saktë diskutimi mbi “Martesat brenda gjinisë” ishte rasti i parë kur u shfaq fuqishëm kjo dukuri. Me qindra përgjigje pati ai shkrim, dhjetëra prej tyre u fshinë për shkak të gjuhës përbuzëse apo fyese ndaj një grupi me ose pa rëndësi për shoqërinë Shqiptare. Me dhjetëra të tjera u “pastruan” nga fjalori i ndyrë e megjithatë po ti rikthehesh atyre përgjigjeve habitesh me nivelin e agresivitetit që vë re aty. Jo vetëm që civiliteti nuk haset gjëkundi në të, por edhe parimi i thjeshtë “jeto dhe lër të jetojnë” duket i rrezikuar. E habitshme ishte që ana e dhunshme nuk përbëhej vetëm nga njerëz të pagdhendur por edhe nga individë që i lexoj me kënaqësi kur shkruajnë, që kanë përvojë jetësore, arsimore apo profesionale për tu pasur zili dhe të cilët në çdo rast tjetër do ta kasha për nder ti kisha si bashkëdiskutues.

Rasti i dytë kur u shfaq përsëri mungesa e respektit ndaj njëri tjetrit ishte në shkrimin “Durrësi: ku fillon Kosova dhe ku mbaron Shqipëria”. Në mënyrë të frikshme një pjesë e këtij kombi u etiketua falë një përshkrimi të përciptë si “shkatërrues të plazhit të Durrësit”. Përciptshmëria e shkrimit u pranua çuditërisht në mënyrë pothuajse instinktive nga një pjesë e mirë e atyre që u përgjigjën, të cilët gjetën “zgjidhjen” më të lehtë për problemet e shumëvjeçare të Durrësit në një shfryrje të përbashkët. Akuza e ngritur u pranua menjëherë pavarsisht se jo vetëm që ishte e pasaktë por  shkelte edhe çdo parim civiliteti dhe mirësjelljeje prej njerëzish të kulturuar.

Tipare të ngjashme të mungesës së mirësjelljes dhe civilitetit hasen edhe në shkrimet “Rrëfenjëza me autobuz” dhe “Fletë ditari 2”. Në njërin prej tyre përsëri veçohet një pjesë e popullsisë së vendit si e pagdhendur duke përdorur si shembull një ndodhi të jetës së përditshme. Në tjetrin i jepet hapsirë një pjese të popullsisë të shajë me rrënjë e me degë pjesën tjetër. Të dy shkrimet “mbrohen” duke përmendur që këto janë dukuri të jetës së përditshme, një mbrojtje e dobët, cektësia e të cilës mund të vihet fare lehtë në pah që nqs për të gjykuar grupe të mëdha shoqërore mund të përdoren “shembuj të jetës” atëherë Italianët, Grekët apo kushdo tjetër e kanë fare lehtë të na quajnë popull kurvarësh, prostitutash, hajdutësh, fëmijëshitës e një mijë e një të këqijat bazuar mbi “shembuj nga jeta” e njërit apo disa prej nesh.

Nuk më takon e as nuk kam kohën, dëshirën apo aftësinë për të hetuar mbi shkaqet e kësaj mungese të civilitetit mes nesh. Mund të tregoj pak me gisht nga “drejtuesit” e shoqërisë, politikës e shtetit tonë si shembuj të fortë mosciviliteti por ndikimin e tyre e vlerësoj si të kufizuar brenda vendit e nuk e shikoj si shumë të rëndësishëm për atë pjesë të mirë mes nesh që kanë jetuar apo jetojnë prej vitesh në vende të tjera. Në fund të fundit, si mundet dikush që ka jetuar gjatë në vend të huaj, ku të paktën për një periudhë fillestare ka ndjerë përçmimin e të tjerëve, të kthejë kryet mbrapsht dhe të përçmojë të vetët? Si është e mundur që dikush që ka jetuar/jeton përditë i “zhytur” në mes të një shoqërie që e përçmon dhe e dënon mungesën e civilitetit, të jetë fyes, acarues, dhunues qëllimisht ndaj një bashkëbiseduesi apo grupi njerëzish?

Në mungesë të shkaqeve për këtë sjellje tonën më mbetet vetëm të theksoj ndryshimet apo zbutësat e gjendjes. Kam përshtypjen se përfundimi i cituar në paragrafin hapës nga Ëiki se “ndryshimi kulturor (mund të arrihet) përmjet ndryshimit gjuhësor “ nuk ka pse të kufizohet vetëm tek gjuha. Për shembull para disa ditësh një mikja ime po më tregonte për një film limonatë amerikan një skenë e të cilit kishte të bënte me mosdëshirën e fëmijës së një çifti të ndarë për të qënë i pranishëm në martesën e dytë të nënës. Mikes time i kishte bërë përshtypje zgjidhja paksa qesharake e gjetur nga skenaristi, sipas të cilës babai i fëmijës për të zgjidhur mosmarrveshjen fëmijë-nënë i premton fëmijës që do të shkojë bashkë me të në martesëne  ish-bashkëshortes dhe përfundimisht është i pranishëm në skenën e martesës përkrah fëmijës. Përtej situatës së parehatshme të ish-bashkshortit, ajo që më intereson është botkuptimi që i përçohet shikuesit të filmit përmes tij: ËSHTË E PRANUESHME TË NDAHESH, nuk ka nevojë të bëhesh armik deri në vdekje apo akoma më keq ta vrasësh tjetrën apo tjetrin pas ndarjes. Krahasojeni këtë më botkuptimin që i përçohet nga mjetet tona të “kulturës masive" si gazetat të cilat me shkrimet për arsye xhelozie forcojnë idene se ndarja është turp dhe tjetri/a meriton vdekjen për këtë “fyerje”. Civiliteti që përçohet nga filmi ndikon në zbutjen e përplasjeve mes individëve dhe zvogëlimin e dëmeve të mundëshme. Gjuha, filmat, gazetat, blogjet janë mjete të ndryshme që mund të përdoren në këtë drejtim.

3 - Përballja me problemet përmes civilitetit

“Nëse etiketimet dhe përkufizimet e ndryshme caktohen si të papranueshme nga shoqëria, atëherë njerëzit janë të detyruar të mendojnë në mënyrë të ndërgjegjshme se si e përshkruajnë dikë që është i ndryshëm nga vetja”.

Political Correctness,  Wikipedia

Në shkrimin “Rrëfenjëza me autobuz" grupi shoqëror i nënkuptuar si negativ cilësohet kryesisht në bazë të “identitetit gjuhësor” (“flasin me dialekt verior” thuhet në shkrim). Në fakt një përshkrim pothuajse sigurisht më i saktë do të kishte të bënte me gjendjen e tyre socio-ekonomike dhe një filiz i kësaj ekziston në shkrim (“padyshim duhet të tregojnë me shumë se ç’jane” shkruhet në të njëjtin paragraf) por kjo nuk bëhet. Zgjidhet rruga e shkurtër, instiktive dhe sipërfaqsore e zgjidhjes së problemit (“ata” janë ndryshe nga “ne&rdquosmiley në vend që të shqyrtohet se çfarë i shtyn individet në fjalë të sillen në mënyrën e përshkruar në shkrim. Është vallë varfëria? Është përvoja jetësore? Është edukimi i keq apo i munguar? Është mjedisi shoqëror? Asnjë prej këtyre mundësive nuk shtjellohet dhe mbetet vetëm ai filizi mbi moshën që mbase nënkupton vuajtje por që lihet në hije nga theksimi i dialektit.

Diçka e ngjashme paraqitet në shkrimin “Fletë ditari 2”. Këtu etiketimet e një pjese të popullsisë nga pjesa tjetër pranohen drejtpërdrejt, me vetëm një kundërshti të dobët dhe të vonuar në fund që pothuajse të rrëshket nga vëmendja teksa përqëndrohesh tek “malokët” dhe “ne”. Nuk ka një dënim të theksuar të përçmimit të folësve, përkundrazi folësit merren si shembuj të “barrikadave krahinore” mes Shqiptarëve. Me shpejtësi të rrufeshme kalohet nga mungesa e civilitetit mes individëve tek ndarja krahinore sikur Shqipëria të ishte Irak dhe të përbëhej nga Kurdë, Arabë, Turkomanë, Shitë dhe Suni.

Citimi në krye të kësaj ndarjeje thekson se përpjekja për civilitet dikton përzgjedhje të ndërgjegjshme të gjuhës. Nëse e pranojmë si të mirëqënë, dhe e pranoj që më tundon fort si teori, se gjuha dikton mendimin atëherë civiliteti mund të diktojë shmangien e përshkrimeve fyese, dhunuese e të përcipta, shmangien e ndasive “ne” kundrejt “ata”. Parë në këtë këndvështrim, përdorimi i një gjuhe dhe sjelljeje civile nevojitet të bëhet i domosdoshëm në mjedise të përbashkëta e publike nëse duam të shmangim copëzimin dhe krijimin e përplasjeve të kota dhe të padobishme.

Llukan Tako

95 Komente

Por gjatë muajve të fundit këtë e kisha shpjeguar me nxehjen e gjakrave si pasojë e fushatës zgjedhore, dhe e kisha vlerësuar si dukuri kalimtare.

Dhe se ke gabim. Une per vete pres qafen, qe rezultati i zgjedhjeve ka te beje shume. E pres koken se po t'kish fitu socialistja, peshqit nuk do ishin te nevrikos. Meqe mbi 50% e peshqve jane me socialisten thelle ne shpirt. Tani skane ci bojne gomarit ene i bin tastieres dhe e kane inatin me popllin smiley

Ore nuk boj shaka. Pres koken qe e kane vetem ngaqe humbi PS-ja zgjedhjet dhe Sale Birisha qe ja hangsha zemren, pret me u bo primar serish smiley

o llukan te keshilloj t'i lexosh shkrimet, dhe mbi te gjitha te kuptosh metaforat, eshte shume e rendesishem kjo, perpara se te besh carcafe qesharake...

perfundimisht ketu nuk ia vlen te hysh me

mire mbetshi ne mizerjen tuaj

 Llukan, meqe besoj kjo ishte ajo pergjigja qe ti me kishe premtuar, po te pergjigjem dhe une shume shkurt. Se pari, tek dy shkrimet e mia te fundit, pjese ditari, une nuk kam sjell mendimin tim, as nuk jam bere pal me askend, por kam sjell fragmente jete te atyre qe ndodhen ne shkallen me te ulet te konfiguracionit social: Punetoreve! 

Per fat te mire ne kemi sociolog shume te mire, por per fat te keq pjesen me te madhe te punes se tyre, do ta konsideroja teorike dhe aspak empirike. Puna e sociologut, ne fakt, prek direkt terrenin dhe merret me agjentet e tij. Une e kuptoj indinjaten tende, por ti duhet te kuptosh se ka nje dallim midis shkrimit te kaltres dhe flete ditari 1 dhe 2 te shkruar nga une, ti duhet te besh dallimin midis thenieve tejet vulgare te te intervistuarve te mi ( sic dhe une e perseris disa here ne shkrimin tim) dhe atyre qe ti parashtron "po sikur nje francez te takoj dy prostituta shqiptare, ata do mendojne se te gjitha femrat shqiptare jane prostituta?". pra ka nje dallim midis nje ngjarje te rendome dhe nje fakti social, ky i fundit eshte me i pergjithshem, e tejkalon individin dhe nenshkruhet ne nje kontekst historik te caktuar. pra midis "kosovaret me prishen pushimet" dhe gjendjes se punetoreve apo percarjes se diaspores shqiptare ne kampe krahinore ka nje ndryshim tejet te madh. Une besoj, se ti, si shume te tjere, nuk njiheni me profesionin e sociologut, me objektin e punes se tij, metodologjine qe ai perdor (ne rastin konkret ne shkrimet e fundit une po perdor induksion te pjesshem), ndaj dhe krijohen te tilla amalgama. 

Dicka qe e kam perseritur dhe po e perseris serish: kam vene re Llukan ne shume komente qe ti ke shkruar, qe ka mungese te asaj qe une e quaj njerezorja. Po kthehesh gati ne nje fenomen, llukanizem, tipi qe merr rrogen, konsumon, mbyll syte perpara padrejtesive dhe fle gjume. Preferon me mire te anashkalosh nje debat, ta mbyllesh, ta prishesh, sesa te perballesh me te verteten qofte kjo dhe e dhimbshme, nderkohe paralelisht ti lejon ca tipa qe hyjne, ofendojne rende anetaret, prishin debatin. Mendoj qe ne te ardhmen, nese do te vazhdosh ti personalisht me kete vije, atehere me siguri do deshiroja qe shkrimet qe une shkruaj tek saktivista te mos importohen me tek peshku. Kete gje e kam bere dhe me pare me blogun tim personal dhe nuk do te ngurroj ta bej dhe per pjesen time tek saktivista. Pershendetje. 

Arber,

Nuk eshte tamam pergjigja per shkrimin tend sepse ka te beje me disa gjera njekohesisht por e permban smiley Ne lidhje me ate qe shkruan:

nuk kam sjell mendimin tim, as nuk jam bere pal me askend, por kam sjell fragmente jete te atyre qe ndodhen ne shkallen me te ulet te konfiguracionit social

Une besoj se duke i dhene rendesi dickaje te pavertete ne marrim, me apo pa dashje, nje rol ne kthimin e saj ne te vertete. Si shembull po perdor rastin e Lou Dobbs dhe ceshtjes se certifikates se lindjes se Obames. Megjithese Dobbs kembengulte qe ai vete nuk besonte ne akuzen e ngritur, fakti qe i dha kaq shume hapsire ne programet e tija kesaj ceshtjeje e beri te identifikohej me te, si dhe ti jepte me shume rendesi se c'do te kishte pasur ndryshe. Per mua nese ti sjell mendimin e Afrimit dhe nuk e thekson rendshem qe Afrimi ja ka keputur kodra pas bregut per 1, 2, 3 arsye atehere ti i jep njefare vlere atij mendimi. Mund ta kem gabim por ky eshte mendimi im smiley

kam vene re Llukan ne shume komente qe ti ke shkruar, qe ka mungese te asaj qe une e quaj njerezorja. Po kthehesh gati ne nje fenomen, llukanizem

Per miresjellje po e le menjane kete. Bie ndesh me ate citimin qe kam sjelle ne shkrim per diskutimin mes dy njerezve me kulture. Ti zgjidh fjalet e tua, une te miat.

Preferon me mire te anashkalosh nje debat, ta mbyllesh, ta prishesh, sesa te perballesh me te verteten qofte kjo dhe e dhimbshme

Nese do te synoja qe Peshku te ishte "forumi me me shume diskutime ne internet" atehere do te veproja ne te kunderten e asaj qe me akuzon; do te lejoja cdo gje dhe ate diskutim. Problemi eshte se ne ate kohe qe harxhoj tek Peshku une synoj te kunderten; dua diskutimet me cilesore dhe temat me te hajrit. Jo gjithnje i perzgjedh drejt keto por prandaj s'jam vetem une ketu. Sot ne mengjes me the qe s'kam pse te flas ne cdo teme ndersa tani po me thua qe i anashkaloj ca diskutime; ndaj mendjen se ose i fus hundet gjithandej ose i anashkaloj gjerat smiley

Mendoj qe ne te ardhmen, nese do te vazhdosh ti personalisht me kete vije, atehere me siguri do deshiroja qe shkrimet qe une shkruaj tek saktivista te mos importohen me tek peshku. Kete gje e kam bere dhe me pare me blogun tim personal dhe nuk do te ngurroj ta bej dhe per pjesen time tek saktivista

Ti je i mirepritur te marresh cdo vendim qe e gjykon si te pershtatshem per ty. Une do te marr cdo vendim qe do te gjykoj si te pershtatshem per mua. Kjo eshte e bukura e internetit.

Pershendetje,

Ll.

 

 

Faleminderit per kete shkrim llukan.  E vleresoj sinqerisht kjo per vete faktin se  te folurit political correct sidomos ne nje faqe si PPU ku ka admins    ne fakt duhet patjeter te filtroje  shkrimet qe sipas jush  i plotesojne disa kritere apo jo per tju hedhur peshqve  te etur ketu. Duhet  pranuar qe ppu ka formuar nje institucion virtual te mendimit shqiptar  ndaj bini dakord, ose bini dakord qe nuk duhet te bini dakord  dhe mos u trazoni ne mendime kot se koti.

Nga ana tjeter  vecoj dicka ne lidhje me shkrimin e kryeneçes, dhe ne lidhje me  civilitetin, dua te them se secili nga ne ka te drejten e tij te shkruaje ate qe deshiron ne blogun e tij.   Fakti qe keto shkrime vijne automatikisht tek PPU dhe  zgjidhen nga ndonjeri prej jush ne seksionin perkates  eshte vecori tjeter qe nuk i perket ppuistave. Se dyti kush e ka monopolin e menyres se si duhet shkruar ? Esse, reflektim, poezi, koment, asgjesi.. dua te dij kush eshte ky apo ajo qe guxon te shikoje nje koment  si ai i kryeneçes per formen letrare?? Kush jane keta qe duan patjeter te na shohin te veshur ne flori nese mua me pelqen te jem e veshur me serm ??

Ajo qe me ben pershtypje eshte pikerisht  pseudo kortezia, dhe pseudo kultura e disave ketu. Shume nga keta te pseudo kulturuar fshihen pas disa termave akademike dhe ne fakt nga krahinizmi  qe denojne dalin ne  puro racizem ndaj kombit te tyre.

Nga mungesa e civilitetit ne mediokritetin klanor qe verej te jete krijuar ketu nuk e di cili me duket me i demshem ... gjithsesi te pergezoj per kete shkrim  ishte me shume se i nevojshem sidomos per disa qe civilitetin  e perifrazojne ne gjuhe krejtesisht te ndryshme.

Zhizheku ne nje moment pershkruan sinqeritetin e "korrekteses politike" postmoderne me kete shembull:

Dikur - thote Zhizheku - babai i pagdhendur, zot shtepie, patriarkal e konservator, i thoshte femijes: "Behu gati, e shko per vizite tek gjyshja!". Ne nje fare menyre ky baba arkaik, as qe shqetesohej per deshiren e femijes se vet, madje e di qe ai ka deshire te rrije e te luaje, e te mos shkoje tek gjyshja, por detyrat jane detyra, dhe babai eshte ne rolin e urdherdhenesit.

Sot - vijon Zhizheku - kemi tjeter kulture, dhe tjeter familje. Sot babai gjen momentin e duhur e korrekt, shkon te femija dhe i thote: "Shiko te keqen babi, gjyshja jote te do aq shume, ajo te ben gjithnje dhurata, e ne fund fare shiko sa pak ben ti per te. Gjithe c kerkohet nga ty, fundi i fundit, eshte te shkosh ta vizitosh nje here ne muaj. Vishu, shpirt i babit, dhe shko e vizitoje".

E keqja - thote Zhizheku - e baballareve te sotem, eshte se te japin po te njejtin urdher, e ti nuk deshiron ta zbatosh, por je po njelloj i detyruar si me pare, vetem se dikur nuk te detyronte njeri te ndiheshe keq. Sot merr urdhrin, e zbaton, por ndihesh dhe keq, pasi te bejne dhe moral...

Zhak Lakoni ne nje moment, kur analizon gjendjen "e pandergjegjshme" (sipas tij, jo ne konceptin hegelian te fjales) - thote se gjuha pikerisht ne pamundesine e vet per te shprehur gjithe te verteten, e prek te verteten. Ai bje ne vemendje distancimin nga realja te postmodernismit dekonstruktivist, te cilin e kritikon. Si pasoje e kesaj "korrektese politike" dekonstruktivist, njeriu qe te jete gjithnje e me korrekt, e gjithnje e me i sakte, duhet te distancohet nga objekti primar i gjuhes. Psh. - thote Lakoni - dikur njeriu arkaik thoshte "Te dua!" dhe nenkuptonte bash kete. Sot - vijon - njeriu dekonstruktivist distancohet dhe thote "Sic thote dhe poeti; te dashuroj". Pra - vijoj une - nepermjet citimeve, dhe vendosjes se fjales ne gojen e te tjereve, distancohemi nga ajo, duke i mohuar vetes aftesine e percjelljes se ndonje lloj te vertete. Ne nje lloj analize te shkurter te te shprehurit korrekt ne menyre te detyruar - mund te them qe ky i shprehur eshte teper larg te qenit njerezor, dhe teper afer strukturave me opresive te shoqerise.

 

Skandali i madh i Tiranes eshte ky: Ky qytet eshte i mbushur me probleme, shumica e njerezve jetojne ne vrima minjsh, femijet nuk kane ku te luajne, qyteti eshte shnderruar ne nje fjetore gjigande, marredheniet njerezore jane prishur me kohe, hapesirat urbane, civile, kulturore sa vijne e hupen - e per pasoje njerezit pesojne depresion, si ne shume qytete te tjera moderrrrrne. Gjeniu Edi Rama, na gjeti ZGJIDHJEN, duke lyer me boje te shndritshme pallatet qe perbrenda vijojne te jene zgavra te zverdheta e te perhime. Kete zgjidhje ti vijon ta propozosh nen termin "civilitet".

Ata qe kane lexuar ndonje fjali nga teoria e zgjidhjes se konfliktit, e dine mire se hapi i pare i zgjidhjes eshte pranimi i ekzistences se problemit, dhe diskutimi per te. Perndryshe mund ta mohojme gjithnje ekzistencen, te bejme sikur buzeqeshim, e te kalbemi rropullish.

Megjithate fenomeni kerkon nje perqasje me serioze analitikisht - dhe po e shkruaj nje te tille.

Ata qe kane lexuar ndonje fjali nga teoria e zgjidhjes se konfliktit, e dine mire se hapi i pare i zgjidhjes eshte pranimi i ekzistences se problemit, dhe diskutimi per te.

Ne fakt po argumentoja dicka te ngjashme:

Duke qene se "civiliteti" na detyron ti shmangemi stereotipeve (te tipit  "Kosovaret e kane shkaterruar Durresin"!!!!!!!!!!!) atehere civiliteti eshte hapi i pare ne zgjidhjen e problemeve. Perndryshe mjafton te themi "verioret e shkaterruan Tiranen" dhe hoplala te nxjerri Kryetari i Bashkise nje urdherese qe te mos lejohen me banore nga Veriu te vendosen ne Tirane.

Ll.

P.S. Ate analizen kur do ta besh? smiley

po e bej llukan, po e bej, se "the wanting comes in waves".

Nuk me kupton fare ama. Nuk po i hedh njeri faj askujt, kete po e ben ti. Nuk ka faj skraparliu apo hasjoni qe vijne ne tirane, por nuk ka faj as ai qe thote "na myti katnari". Te gjitha keto shkrime qe ti permend nuk bejne gje tjeter vecse vertetojne qe ky shqetesim ekziston (dhe ekziston derisa shprehet nga njerez te ndryshem verdalle). Mund te mos jete problem i shumices, psh per mua personalisht nuk perben problem, por derisa shprehet verdalle, do te thote qe ekziston. Perderisa ka dhjetera vjet qe e lexoj te shprehur verdalle, do te thote qe ende ka friksione.

Ndryshimi mes meje e teje eshte qe ti thua qe te bejme dy sy qorre e tre veshe shurdhe, e te shtypim ata qe e vene ne dukje ekzistencen e fenomenit (sic e kerkon dhe korrektesa politike - qe eshte shpikur pikerisht per te ruajtur strukturat e pushtetit), ndersa une them qe ta analizojme, ti gjejme shkaqet, e ta zgjidhim...(por keshtu rrezikon te lekundet status quo-ja shoqerore, dhe kjo i prish midene shume rehatlinjve)

Ndryshimi mes meje e teje eshte qe ti thua qe te bejme dy sy qorre e tre veshe shurdhe, e te shtypim ata qe e vene ne dukje ekzistencen e fenomenit

Ne fakt une nuk po propozoj ate, po propozoj qe te "shtypim" ndjenjat e atyre qe shkruajne gjera si kjo me poshte:

 

Patet 60 vjet kohe per ta drejtuar shtetin tone juve "Jugoret" dhe me sa dime e keni "ndritur".Apo ajo e juaja nuk quhet?Cjane keto shkrime raciste dhe krahinaliste qe po botohen tek PPU?Apo keni mbetur pa audience dhe o burra boto shkrime te tilla pacavure qe te mbidhen njerezit dhe te komentojne?TURP per bese!

Solidarnosc

 

 ja prova o Llukan! Erdhi natyrshem fare, pa sforco! Ja Afrimin ku e ke qe ta besosh!

Arber,

Ti thua "ja ku eshte Afrimi". Une them "kemi Afrima dhe s'duhen lejuar te behen shumica".

Ll.

po bere sikur s'jane aty, dhe po i quajte njesoj si te tjeret (cilet jane te tjeret) per hater te korrekteses, thjesht i miraton ne heshtje. dhe kjo i nxit te shtohen "afrimat" dhe "afrimet"

 Mjafton te shohesh si eshte bere shperndarja gjeografike e votes ne keto vitet tranzicion dhe do te kuptosh qe afrimat i gjen me shumice si brenda dhe jashte. po e rendesishme eshte qe po luftojme te njejtin fenomen. 

fakte: kemi diversitet. jemi te ndryshem. deri tani, vec sherrin/demin i kemi pare kesaj.

pyetje: pse nuk kemi kriju strukturen e brendshme qe ket diversitet ta pervetojme si pasuri?

hint: ket gje e bejne gjith diten amerikanet. shesin men. sepse THEY CAN be diverse. big deal. me qen diverse ne hapesiren e nje kontinenti, apo kur je kriju nga baze diverse.

casti i rregullit te treshit (aka formula e brigadierit): po ne qe jemi sa nje lagje e NYC?

ket gje e bejne gjith diten amerikanet. shesin men.

Amon, mer. Shesin men ca amerikane. Shumica ose qahen per ata "te tjeret", ose gerthasin "this is not my america". kjo harmonia e famshme e melting pot-it eshte me shume perralle, sesa realitet.

Per muhabetin ne pergjithesi, jam dakord me kete copez nga sol-i: 

Nuk ka faj skraparliu apo hasjoni qe vijne ne tirane, por nuk ka faj as ai qe thote "na myti katnari". Te gjitha keto shkrime qe ti permend nuk bejne gje tjeter vecse vertetojne qe ky shqetesim ekziston (dhe ekziston derisa shprehet nga njerez te ndryshem verdalle).

Une do shtoja dhe qe me vjen mire qe keto shqetesime dalin mbi siperfaqe. Sepse jane me afer te vertetes sesa stastikat e INSTAT apo sondazhet e zotit Gani. Dhe, te pakten mua me duken si shqetesime me reale.

Penar, tani e pashe kete. Jo, mendoj qe shesin mend per diversitetin! Ti mos prit qe te shesin mend te gjithe. Dhe mos kap as ekstremet supremaciste, por e verteta eshte qe ne menyre sistemike (qe nuk eshte njesoj si sistematike) ata shesin mend me diversitetin. S'eshte as pune harmonie, gjithashtu. Eshte si pune e mozaikut, ti mbase nuk pelqen gure te vecante ne te (qe s't'pershtaten) ama ne total thu "kom mozaik".

Por ne fakt ka dicka te vertete ne ato qe shpreh kaltra (dhe per te ato qe ajo ka shkruar eshte totalisht e vertete) dhe shume te tjere ketu, dhe ceshtja ndoshta shtrohet me teper tek tonalitetet e perdorura dhe tek menyra e interpretuarit te nje mendimi apo shkrimi.

Si admin (nese vertet je i tille)nga ana tjeter, ne thelb nuk me duke se te takon te marresh pozicione ekstreme "one way or the other" dhe mendoj se roli i nje admin eshte pikerisht ta mbaje debatin brenda kufijve te civilizimit duke krijuar keshtu idene e te qenit mbi palet.

Lluke kush eshte kjo .....Edna Andrews . Po qe se eshte e shek 18 mire se e ke prure si mendimtare. Po qe  se eshte e ketyre koheve, pas 1950 eshte shume e vonuar  dhe doemos pa vlere per te formuar mendime te plota . 

Ka nje percaktim shkencor te VERTETE ..nga ENGELS : Gjuha e artikuluar eshte veshja materiale e mendimit ...qe eshte marre dhe merret per baze per te analizuar cdo lloj cfaqjeje ne teori -  te individt , grupit ( jo atij te PPU smiley apo PROGRAMIT ne kohet Moderne.

Por ka edhe nje teori te viteve 60 po aq e vlefeshme dhe e provuar qe lexohet : Gjuha eshte fshehja materiale Realisht e Mendimit  smiley. Ne letersi keto jane cilesuar si Metafora , ndersa ne Diplomaci si celsi i zgjidhjes se Konflikteve. smiley

Gjithsesi thone qe nje nga kritikat me te rrepta te ish sistemit mbetet ajo qe nuk te linte te shfaqje Mendimin qofte edhe te "fshehur " smiley

Thjesht si vlla i vogel ....Në mënyrë të frikshme ....mos perdor te tilla shprehje ne mendime qe shprehin deshiren per te qene te "bashkuar" por as ne prurje qe nuk kane karakterin e letersise . Per kete te fundit kerkoj ndjese!

Ej, si i bohet, se votova pa dashje nje yll, desha me i dhone pese? Zhbehet kjo, apo you cant unfuck a virgin? Shkrimi eshte i mire ne sensin e hapjes se nje debati mbi "korrektesen politike", si dhe "ferkimet krahinore - tabu, apo semundje"

Llukan,

megjithese e cmoj mundin tend per te shtjelluar nje problem shume te rendesishem te shoqerise shqiptare, perseri mund te them, qe sqarimi i kesaj ceshtjeje me termin e perftuar prej teje "civilitet" (perse gjithe kjo mendjeshtrydhje per neologjizma te panevojshem) duke nenkuptuar termin "politikisht korrekt", eshte paksa i gabuar.

Sepse problemi i ngritur dhe i shoqeruar me shembuj prej teje nuk ka te beje fare dhe nuk mund te luftohet me political correctness. Per te dhene nje shembull, te thuash "flisnin me dialekt verior" eshte me politikisht korrekte sesa te thuash "malok".

Me teper sesa te perpiqemi qe te gjejme se cfare eshte politikisht korrekte ose civiliteti, si i thua ti, bejme mire te shohim krahinizmin si fenomen jo te ri te shoqerise shqiptare.

Eshte e kote tani qe akoma te ngrohemi me cartallitjet propagandistike, qe gjoja nuk ka nje ndarje te jugut dhe veriut te Shqiperise.

Ka ore ka! Ate e jetojme cdo dite, e kemi perjetuar edhe ne te kaluaren, per disa kohe do e kalojme akoma.

Ka te beje me rendin shekullor shoqeror qe percakton edhe shkallen e civilizimit te shoqerise shqiptare, sipas se ciles, shoqeria eshte e ndare ne individ, familje, fis gjini, fshat, krahine....dhe ketu keputet filli.

Neve na duket paksa e cuditshme, sepse na eshte mesuar ne kopshte dhe ne shkolla qe shqiptarizmi nuk njeh dallim feje dhe krahine. Po te shikosh historine e Shqiperise, atehere do ta shohesh qe jane fjale boshe. Gjithnje ka patur nje konflikt veri-jug, ne kohen e komunizmit paksa i ndrydhur si debat, por keto njezet vitet e fundit e ndesh haptas dhe e kanalizuar me teper ne arenen politike.

Llukan,

ndarja ne "ne" dhe "ju" nuk zhduket nga civiliteti (nuk po e pertypkam dot mire kete fjale) yt apo political correctness, sepse njesoj sikur te them "malok","lab" apo "ai, qe banon ne Shpatet e Dragobise" ose "ai, qe zbret nga malesia e Kurveleshit", perseri ndarja ne "ne" dhe "ju" ekziston.

Pedro,

 

Neve na duket paksa e cuditshme, sepse na eshte mesuar ne kopshte dhe ne shkolla qe shqiptarizmi nuk njeh dallim feje dhe krahine. Po te shikosh historine e Shqiperise, atehere do ta shohesh qe jane fjale boshe. Gjithnje ka patur nje konflikt veri-jug, ne kohen e komunizmit paksa i ndrydhur si debat, por keto njezet vitet e fundit e ndesh haptas dhe e kanalizuar me teper ne arenen politike.

 

Fakti qe dicka ka ekzistuar me pare nuk do te thote qe eshte gje e mire, as qe do te vazhdoje te ekzistoje perhere. Une besoj qe ka shume ndryshim nga nje femije qe degjon prindin te thote "ai Labi i qelbet eshte i pabese" tek nje femije qe thote "Ai Agroni eshte i pabese". E njejta gje vlen edhe per te rriturit, thjesht duhet me shume kohe.

Ll.

P.S. Nuk e mbroj perkufizimin "civilitet", me duhej thjesht dicka e shkurter dhe me elastike ne perdorim sesa "politikisht korrekt".

Politically Correct  lindi si ide për të uniformizuar gjuhën e folur (speech codes) për të mënjanuar termat përçmues ose efendues ndaj kategorive të caktuar (zezakëve, homoseksualëve apo malokëve) me terma të tjerë më "të ëmbël" ... por të folurit me këtë politikë korrekte i jep vetëm lustër diskutimit dhe as që i prek problemet (në mos, na bën të fusim kokën në rërë si struci duke shpresuar se as të tjerët nuk e shikojnë problemin).

Politically Correct, përtej hipokrizisë që mund të përmbajë në shumë raste, ka kuptim nëse folësi tregon një farë interesi ndaj bashkfolësit... kur e konsideron si të njëjtë... Mund të dëgjonte fjalë Politically Correct sa të duash Spartaku, një i përndjekur nga Enveri apo çdokush prej dikujt që flet dhe vepron në pozita dominante... por do të ndjente vetëm të pështirë.

Nëse artikujt e kritikuar në këtë shkrim, kritikohen vetëm për mungesë të përdorimit të një gjuhe të përshtatshme, atëhere, autori i këtij shkrimi, që është dhe administrator i kësaj faqeje, do të kishte bërëmë mirë "ti kthente mbrapsht" këto shkrime me postillën: Redaktojini me një gjuhë më të përshtatshme.
Siç duket, përderisa u botuan, nuk ka qënë gjuha politikisht jokorrekte, por argumentet që trajtoheshin dhe problemet që ngriheshin në ato artikuj, të cilët, duam apo s'duam, për sado kohë që të bëjmë sikur nuk janë një problem, ato EGZISTOJNË objektivisht... ndoshta mund të themi që nuk është koha e përshtatshme për t'i shtruar për zgjidhje, por kurrsesi që nuk egzistojnë apo edhe nëse egzistojnë janë episodikë dhe jo gjithpërfshirës.

 Kjo Politically Correct ne rastin konkret, eshte si te fshihesh prapa gishtit. Eshte si te futesh te semurin nen jorgan dhe ta lesh ne fatin e tij te keq. Kontradikta qe ekziston duhet zgjidhur, nuk duhet fshehur nen moton e te qenit politikisht korrekt.  

katunare dhe qytetare te nerum smiley

Ne fillim te shekullit te shkuar, Ataturku, e mblodhi me te veten o do e bente Turqine oksident o s'ka. Mirepo per ju qe e keni haberin se c'fytyre kish Turqia e fillimit te shekullit 20, e merrni me mend vete cfare endrre ne diell ishte kjo. Por atje ku ka vizion e vullnet e deshire ska gje qe nuk behet. Dha e dha me edukacion e shkolla e propagande- hic. Atehere nxori ligj: edhe bariu me i humbur i anadollit kur te dilte te kulloste tufen duhej te vishej allafrenga, me kostume e kallare... perndryshe, gjoba qe mos e mblidhte veten per nja dy vjet.

shkurt, kur spuno asigje tjeter, beje me dhune. se kur ndryshoi turqia, nuk ngelet vend tjeter pa ndryshu e u permirsu.

 

S'e kam lexuar shkrimin mbi martesat në gjini, por të tre të tjerët të cituar, po.

Ka një ndryshim mes meselesve të Durrësit e autobusit dhe asaj të Milanos. Ndryshimi është se te të parat, fjala përdoret për të interpretuar. Dhe jo vetëm s'është civile, por shpreh racizëm ndëretnik. Mjafton të shohësh komentet që këto tema (de)gjeneruan. 

Te e treta, autori mëton të na transmetojë përpikmërisht një situatë. Sikur të kishte harruar fjalët në kllapa, do ia kishte arritur 100%. Sikur në vënd të tyre të kishte bërë një analizë të vërtetë sociologjike, kjo do të kish qenë vërtetë e dobishme.

Për të ardhur tek politikëlli korrekt, më duket se kjo është një mënyrë për të trukuar mendime që s'na duken të hijshme. Në kohën kur të gjitha palët e interesuara flasin politikëlli korrektësisht, ato arrijnë të diktojnë mendimet e pahijshme të njëra-tjetrës dhe konflikti do të jetë po ai i djeshmi, sepse fjalët politikëlli korrekte kanë pasur kohën e nevojshme për t'u ngarkuar emocionalisht. Eshtë pikërisht kjo ngarkesë emocionale që shkakton vetëtima dhe bubullima mes njerëzve. Por ajo çka shkakton së pari rrufe është mungesa e vullnetit për të bashkëbiseduar. Futi një të sharë, çfryu dhe kalo matanë.

Këto shkrimet e përmendura (dhe ai i AS, megjithëse nuk ka interepretime të shumta) mund të jenë të vlefshëm për sociologë ose dhe psikologë, mund të gjenerojnë dhe shkrime mbi komunikimin, si ky i Ll., por këtu mbjellin dhe ujisin vetëm urrejtje.

Ja shëndet!

 

ASHes, ato jane shenime dhe transkriptime intervistash te marra gjate kthimit dhe qendrimit tim ne Shqiperi. Nuk jane analiza! Keto do ti bej ne nje kohe te dyte, pasi te kem grumbulluar materialin e nevojshem per te cilin po punoj.

Llukan,

Kishte ardhur koha qe nje shkrim i tille te shkruhej. Shume njerez ngaterrojne lirine e fjales me anarkine dhe/ose synojne te justifikojne inferioritetin e tyre intellectual dhe deshtimet e tyre ne jete me sharje dhe offendime te te tjereve per tu treguar 'botes mbare' sa superior qe (nuk)jane. Te mjeret ata!

Por a mund te bej nje sugjerim edhe per ju mirembajtesit e ketij blogu: ndoshta do ishte me mire, qe ashtu sic fshini komentet me ose pa arsye (disa here edhe komente krejt te pademsheme ne form shakaje qe ne bejme me njeri tjetrin) do te ishte mire te editonit dhe te ndalonit ato shkrime per te cilat ti flet aty me lart, perndryshe ky shkrimi do te vinte si kofini pas te vielit - mbasi demi te ishte bere. (unless, of course, ju adminat doni te beni nje experiment dhe te shikoni se shume prej shqiptareve qe vine ketu tek peshku nuk dine ta perdorin demokracine dhe lirine e fjales).

pershendetje

Llukan.

Gjuan shume lart, arsyeja qe nuk vret asgje.

"political correctness”, e ke gabim si shembull.

"politikal correctness" eshte gjuha qe perdorim ne jeten tone te perditshme, nuk eshte nje unifikim i perdorimit per shoqerin civile.

sipas teje nje shites ne merkato duhet te flase njesoj si nje profesor, nje shofer si nje doktor.

Shoferet kane menyren e tyre te komunikimit dhe eshte " politikal correctness" shqip do thote mardhenie korrekte, po ashtu politikanet e gazetaret apo studiuesit qe merren me politiken kane mardheniet korrekte te tyre.

E veshtire qe ppu te kete "politikal correctness" , sepse nje blog nuk eshte nje grup me perberje e interesa te njejta.

Ne kete konteks, ti je ma i pakorrekti, se ne qofte nje peshkatar thote A-B-C e peshkatari tjeter i "kundervihet" me C-B-A , komenti i fundit fshihet, edhe pse komenti i fshire eshte krejtesisht i ngjashem me kometin e pafshire , ndryshimi eshte vetem tek vendosja e fjaleve.

 

  •    "Ne kete konteks, ti je ma i pakorrekti, se ne qofte nje peshkatar thote A-B-   C e peshkatari tjeter i "kundervihet" me C-B-A , komenti i    fundit fshihet, edhe pse komenti i fshire eshte krejtesisht i ngjashem me  kometin e pafshire , ndryshimi eshte vetem tek vendosja e fjaleve"

Kjo fjali sben fort sens apo jo Lumdrini!!!!

 per qartesim : ti shkruan qe pedet(A) duhet(B) te martohen(C) sepse keshtu e do koha. 

ndersa une shkruaj: qe martesa(C) nuk ka sens(B) kur flitet per pede(A) sepse kundershtohet nga ligje natyrore qe i tejkalojne ato sociale ...... etj etj. 

jane pra dy anet e kunderta te nje problemi, vetem se "fyerja" qe i behet pedeve vihet MBI "fyerjen" qe i behet prej tyre pjeses tjeter te shoqerise. 

ngaqe ata konsiderohen minoritet, pakice, e duke qene e tille merret edhe si veçori domethene si origjinalitet. po keshtu mbrohen ose çmohen edhe te gjitha pakicat e tjera, ata qe shajne maloket, ata qe çmitizojne heronjte, etj, etj. me perjashtim te atyre qe mendojne qe shqiptaret vijne nga pellazget smiley se keta te fundit merren si te marre.

 

Sensin e fjalis e njeh Llukani.

Per respekt po ta sjell "

Idriz thote

"Ka ikur koha e Shkurte Pal Vates!... Eshte plotesisht e verte dhe e gjetur .Prandaj thote dhe Populli .....Kur bien Malet - ngrihen halet ...ne shume raste edhe ne forme spikerash !

Komenti im ishte e kunderta e Idrizit.

Kane rene halet jane ngritur malet.

per çudi u fshi.

Komenti im nuk ishte korrekt, Toni?

Une thashe qe ajo paranteze sbente fort sens.

Kuptohet qe ajo qe thote Idrizi eshte po aq e pakuptimte per mua (po une i gjori kaq di dhe nga ana tjeter ne te gjithe themi here pas here gjera pa sens e lidhje). Eshte njerezore

Ne sensin me praktik e te perditshem te qenit "politikisht korrekt" do te thote qe te jesh i kujdesshem ne menyre sesi shprehesh dhe perdor fjalet  per te shmangur ofendime apo fyerje te karakterit personal, religjioz, racor, gjinor e me tej. Kjo padyshim qe eshte shprehje e emancipimit dhe evolimit te nje shoqerie qe eshte sensibel per pakicat, dasite apo me gjere stereotipet e demshme e te denueshme qe jane perdorur (dhe ende perdoren ne vende te caktuara) edhe sot ndaj personave me ngjyre, cifuteve, irlanezeve njehere e nje kohe, personave me demtime fizike apo mendore, homoseksualeve etj etj,  

Ky nuk eshte nje koncept me te cilin ne shqiptaret kemi qene familjar me pare dhe me thene te drejten nuk jemi shume te prirur ta aplikojme dhe ta bejme pjese te kultures sone te komunikimit. Dhe kjo flet per prapambetjen tone.

Mua me cudit fort fakti edhe je here qe personat shpesh me "politicaly INCORRECT" ne kete forum jane ata qe jetojne ne nje vend perendimor dhe jane te "detyruar" te jene  correct (dhe te sillen me sa duket ne menyre hipokrite) ne vendet dhe ambientet qe ata frekuentojne, dhe kur e gjejne veten si anonim ne nje forum te tille nxjerrin pa teklif xhargonin e tyre banal e ballkanik, plot me sharje e fyerje nga me te ultat. Shoh qe Admin perpiqen te fshijne e te kontrollojne ne njefare menyre kete fenomen por duket me teper sporadik dhe jo fort koherent.

Pershendetje Llukan,
 

Se pari me ler te te bej pergezimet e mija per kete shkrim. Eshte me te vertete e mrekullueshme qe nje person si ty qe me sa kam kuptuar eshte i specializuar dhe i dhene pas shifrave e treguesve ekonomike, te jete gjithashtu po aq i dhene pas temash dhe problematikash te tilla sic eshte forma e te shprehurit. Pa ironi e me te vertete te pergezoj per kete vemendje dhe pasion dhe ne te njejten kohe kete aftesi per t’u shprehur. Mos prit 5 yje prej meje pasi evitoj t’i jap yje shkrimeve. smiley
 

Se dyti, me duhet te sqaroj pasi ndjehem pale e prekur, persa i perket diskutimit qe u be ne temen per “Martesat Gay”, ku besoj se te pakten nje dhjeteshe nga ato dhjetra mesazhe qe jane hequr kane qene te miat.
 

 

Shumica e pergjigjeve te mija bazoheshin mbi ironine dhe sarkazmen e ilustruar kjo edhe me foto te personazhit Brüno te Sacha Cohen me te cilat per koincidence u njoha pikerisht nje dite me pare nga nje reviste. Qellimi i vetem i nderhyrjeve te mija ishte qe me ane te inorise dhe sarkazmes te shkaktohej ndonje forme katarsis apo te provokohej lexuesi dhe te lirohej nga paragjykimet e teperta. Shpresoj qe ato nderhyrje te mia te mos jene konsideruar pa filtrin e ironise.
 

Preferoj qe te mos ndalem ne shembujt e shumte qe ti ke sjelle ne kete shkrim pasi shume prej temave qe permenden nuk i kam ndjekur dhe mbi te gjitha mendoj se keto jane simptomat dhe jo diagnoza.
 

Do te doja te jepja kontributin tim ne kete teme qe ti ke hapur me nje konsiderimin tim personal dhe shume subjektiv, por ndoshta jo me pak i vlefshem, rreth raportit forme-permbajtje:
 

Une mendoj se njeriu eshte i perbere nga mendja qe sipas meje eshte infrastruktura ku funksionon shpirti yne dhe trupi e shqisat e tij qe jane “hardware”-i qe na ve ne lidhje me realitetin fizik dhe na ben aktore te kesaj jete.
 

Shpesh here, ne, me naivitet mendojme se duke bere pis nje nga shqisat tona, pershembull gojen, duke perduror fjale te ndyra, mendojme se kjo nuk do te cenoje shpirtin tone.
 

Por ne fakt mekanizmi eshte teper i nderlidhur dhe shqisa nuk eshte thjesht nje plug-in qe instalohet ne qenien tone. Forma jone, menyra se si ne shprehemi, ato qe ne degjojme apo lexojme, ato qe ne prekim, ato qe ne shikojme...
 

... te gjitha keto, ndikojne ne menyre te paevitueshme qenien tone, shpirtin tone, egzistencen tone.
 

Prandaj, (sipas meje), te gjithe aktoret qe japin impute shqipsore ne jeten tone, kane nje pergjegjesi madhore. Por per fat te keq jo te gjithe jane si ty. Jo te gjithe kane kete pergjegjshmeri apo shqetesim.
 

Sot, tani, ne kete moment... ne vendin tone te dashur, por prodhohen me qindra impute multi-shqisore nga provajderet mediatike. Une jam i sigurt se shumica e asaj qe prodhohet eshte e infektuar me “ligesi”. Qofte ne permbajtje, qofte ne forme. Dhe e bukura eshte se ata nuk e bejne me qellim. Eshte thjesht papergjegjshmeri per rolin qe ata kane ne shoqeri.
 

Ne antropologji dihet mire se ambienti dhe njeriu nderveprojne me njeri-tjetrin. Ambienti skalit njeriun. Njeriu skalit ambientin dhe krijon territorin qe po ashtu nderhyn mbi njeriun... e keshtu me radhe.
 

Ne kete territor qe ne kemi krijuar ne Shqiperi, mos prit qe te ndodhi  ndonje mrekulli.
 

Po korrim, egzaktesisht ate qe kemi mbjelle. Nuk ka rendesi se ku ndodhemi... ne Shqiperi, ne Itali, ne USA apo diku gjetke. Ajo qe kemi mbjelle gjendet ne ADN-ne tone dhe nuk ka zot qe mund ta ndryshoje.
 

Apo... e di cfare?! Vetem Zoti, mund ta ndryshoje!
 

Nje citim i vogel, nga nje grup turistesh qe viziton Shqiperine:

"...nuk mund te rri pa i dhene dhe njehere fjalen mesuesi jugor i cili ka teorite e tija te konsoliduara mbi ndarjen ne kategori te shqiptareve. Sipas tije shqiptaret ndahen ne keto kategori:

  • qytetare dhe fshatare (harrova ti them qe dhe ne vijme nga nje fshat i vogel perendimor?)
  • geget ne veri dhe tosket ne jug. Ketu ai ngrihet ne kembe dhe na jep nje fjalim madheshtor. Na thote qe Geget jetojne sipas kanunit- do doja te dija sesa keto miq e kuptojne mire se c'eshte kanuni- besojne ne hakmarrje gjaku kurse Tosket sillen ne forme me "moderne", kjo fale helenizimit.                                                                                   Une dhe i burri im ngelim te shastisur, kemi humbur busullen; duam ta pyesim se pse gazetat shkruanin dje-mbas perkthimit qe na beri djali qe na shoqeronte-flitej per nje vrasje qe kishte kryer nje djale 24-vjeçar per te lare hesapet e vellait te ekzekutuar vite me pare. Valle s'ishte kjo hakmarrje gjaku? Valle s'ishim ne Vlore? Dua ta pyes poashtu dhe pse shume lokale popullohen ne oret e vona vetem nga meshkuj. Valle s'jemi ne anen moderne te murit? Nuk marr guximin ta pyes, me duket aq i pasionuar dhe i bindur ne pohimet e tija sa kam frike ta zgjoj me pak llogjike te shendoshe. E vetmja e vertete qe kuptova nga ai eshte qe shqiptaret paragjykohen mes tyre shume me teper sesa mund te beje nje i huaj dhe keto paragjykime krahinore deri tani s'kane gjetur baze ne eksperiencat tona. Ndoshta njerezit kane nevoje per njefare ndjenje superioriteti, qofte dhe e pa-justifikuar...historia e ka treguar me mijera here. Nderkohe, jemi te lumtur te vazhdojme udhetimin tone, perhere ne shpresen qe heres tjeter qe do kthehemi ne kete vend te begate, do gjejme mesuesin jugor te konvertuar ne fene e tolerances dhe respektin per bashkeatdhetaret e tije."

 

mir pra, no turistas! turistas, go home!

http://www.impawards.com/2006/posters/turistas.jpg

Menduam se dolem njehere nga izolimi Enverian.

Dhe se fundi te befason bindja e thelle ne idete dhe pagabueshmerine e tyre e shume prej bashkeshkruesve ketu dhe intoleranca ndaj mendimit te tjetrit kur ky ste pelqen.

Duket se ne Shqiptaret duhet te edukohemi me shume qe te degjojme e te lexojme njeri tjetrin me me durim/kujdes, civilitet e paparagjykim.

Duket se ne Shqiptaret duhet te edukohemi me shume qe te degjojme e te lexojme njeri tjetrin me me durim/kujdes, civilitet e paparagjykim.

OK, OK... por kjo eshte me shume retorike.

Problemi eshte pikerisht tej ajo "duhet... me shume" qe ti permend.

Eshte me e komplikuar se sa kaq.

Po te duhej me shume... sheqer?! Atehere do te ishte e thjshte!

Do ta gjenim sheqerin e do ta shtonim...

Problemi eshte se nuk behet fjale thjesht per nje substance te caktuar

Ekuacionet qe pershkruajne egzistencen tone jane te zhdrejta dhe kjo e ben gjithcka me te komplikuar.

 O Llukan! Ne mendon qe te edukosh jo vetem popullin shqiptar por edhe diasporen me ane te ketij blogu, lodhesh kot o xhan. Une mendoj qe ky pellg virtual eshte pjese e jetes dhe vepron brenda te njejtes sfere dhe i nenshtrohet te njejtave ligjesi. Ti s'mund ta vesh ate nen, mbi apo anash realitetit ku ben pjese, e pastaj te ulesh ne te e te gjykosh vete realitetin prej se jashtmi.Nese mendon se ti apo dikush tjeter do te mund te krijoje nje jete te re te sterilizuar, ne nje "planet tjeter me te madh, por qe rrotullohet brenda ketij te voglit", them se po i futeni nje pune donkishoteske. Sic ka thene edhe kryetari Mao: le te lulezojne 100 lulet...etj

Them se ajo qe ju duhet te beni, dhe qe ju e beni mire, pa lere se c'thote bota, eshte qe te mos i lini temat te kalojne disa limite te edukates ose me mire te paedukates ne bashkebisedim, dhe tu ruheni ekstremizmave, pra te luftoni konservatorizmen, por pa harruar edhe liberalizmen.

Askush nuk eshte perfekt, dhe ketu eshte gjithe lezeti. smiley

Pershendetje.

A duhet te diskutohen keto probleme? Po, dhe shume, por duke mbajtur freret dhe mos shprehur urrejtje, ndertim oponionesh mbi nje grup apo shtrese te tere nga stereotipe, diskriminim per shkak prejardhje ose dialekti etj. Shume here keto edhe nuk shprehen direkt por fryma e shkrimit mund te jete e tille qe percon te gjitha keto qe permenda me lart dhe perfundimi eshte qe nuk zgjidh gje kjo menyre.

Ne shkrimet qe erdhen rresht tek PPU ishin te gjitha keto, jo ne fryme shkrimi por drejtperdrejt. Njehere erdhen si pershkrime apo mbresa rruge me vlera artistike dhe letrare, pastaj na u tha qe ishin thjesht opinione per te provokuar nervat apo reagimin e komentuesve, diku thuhet se jane edhe studime sociologjike qe si titull kane "Flete Ditari" ( a ka ndonje ketu qe me gjen nje studim sociologjik qe mund te kete nje titull te tille?).

Ne nje shkrim te Xhaxhait ku flitej per veriun dhe shtetin komunist, kur u debatua kjo ceshtje, shume nga keta karafilat qe dalin dhe flasin ketu per "problemin qe duhet pranuar dhe trajtuar", aty thane qe nuk vlen per gje dhe cila eshte zgjidhja qe ofronim ne qe po flisnim. Pse nuk perdoret i njejti gjykim edhe ketu? Pse nuk kerkohet qe me shume se sa konstatimi i problemit duke u shprehur ne menyre jo te duhur, plot ofendime dhe diskriminuar njerez per shkak prejardhje apo sipas menyres si vishen dhe flasin, te ofrohen zgjidhje?

Me te vertete e beson dikush qe problemet urbanistike qe ndeshen ne Tirane apo Durres i shkaktuan "kosovaret" qe vijne per pushime apo "maloket"?

Arti eshte pasqyra ku kombi, shoqeria sheh veten e saj. E kam fjalen qe keto probleme te shoqerise shqiptare duhet te trajtohen prej artit tone; filmi, televizioni, krijime letrare etj. Arti ka menyren e vet te te thenit te asaj qe nuk shkon mire, te provokimit, te goditjes se fenomeneve qe nuk na duken te mira dhe gjen me perkrahje dhe pertypet me mire nga shoqeria. Ndersa keto shkrimet e kesaj natyre dhe ketij lloji ku diskriminimi i tjetrit qe eshte pak i ndryshem nga ti, pervec thellimit te hendekut ndermjet dy paleve, nuk arrin te beje apo zhvilloje dicka tjeter pozitive.

Përse të mos ta shohim atë ç'ka ndryshe tjetri si pasuri?

Përse në vënd që të tallim për ison apo qylafët njërën palë dhe për çiftelinë apo lahutën tjetrën, të mos shijojmë bukurinë si të isos edhe të tingullit të lahutës?

E di që teorikisht do të jesh shumë dakort me mua, sepse hipokrizia e llafollogjisë së politikës korrekte të bën që të tregohesh shpeshherë i/e matur, por praktikisht (dhe e kemi parë qëndrimin tënd në zgjidhjet e fundit), në vënd qëtë flitet për vlerat e mira që mund të ketë grupi/klani/partia jonë, do të hidhemi gjithmonë për të sharë/ofenduar/tallur grupin/klanin/partinë tjetër.

Kur të kemi ç'të paraqisim diçka vërtet të mirë nga ana jonë, vetëm atëhere ndoshta do harrojmë që të shikojmë të këqijat e "tjetrit"

C'a je t'u thane mer daj se nuk te marr vesh ndonjehere?! A me ke lexuar diku ne PPU qe kam trajtuar ndonjehere opoziten apo kundershtaret politike si armiq, si uzurpatore, si njerez qe duhen futur ne karantine se po na prishin peisazhin? Nuk e kam bere asnjehere! Kundershtite politike dhe jo vetem jane pasuri dhe bile domosdoshmeri ne nje demokraci liberale.

E verteta ime politike eshte relatitive, une/ne e paraqesim dhe presim verdiktin e popullit, nese une filloj dhe flas per te verteta politike absolute dhe qe vetem ajo qe po paraqes une eshte e detyrueshme te behet, dicka nuk shkon mire, po anoj nga ekstremizmi dhe shume pak me ndan nga totalitarizmi. Kesaj duhet t'i ruhemi dhe pikerisht kjo eshte shfaqur ne keto shkrimet qe po debatojme.

Te gjitha keto kane frymezim dhe jane direktiva politike. Ne nje demokraci ku populli mandaton qeverine e tij nepermjet zgjedhjeve te lira dhe te ndershme, pala qe humbet i rikthehet vetes dhe shikon se si te beje te pranueshme nga shumica alternativen e saj. Tek ne ndodh ndryshe, pala humbese fillon dhe shan popullin, fillon te luaje ate lojen e "ti nuk me meriton". Ketu eshte problemi o Edrus.

Përse të mos ta shohim atë ç'ka ndryshe tjetri si pasuri?

Sepse ajo gjeja e ndryshme tek tjetri eshte pare historikisht si nje alibi per ta identifikuar tjetrin si te ndryshem prej teje dhe ty si te ngjashem me grupin tend.

Vetem shoqerite e avancuara mund te shohin diversitetin si nje pike force dhe jo debulese.

Pra... Përse të mos ta shohim atë ç'ka ndryshe tjetri si pasuri?

... thjesht sepse jemi ende teper primitiv!

Une mendoj se perparimi nuk arrihet me llafe por me pune!

 Tashti, edhe kaq larg sa ti quajme ca kokeshqopa pasuri kombetare, nuk ma do mendja se duhet te shkojme. Por le te themi se me zbritjen ne qytet, keta rob do zdrugohen pak e nga pak, qe neser e pasneser kur ne Tirane te zbresin kinezet, indianet e pakistanezet, keta te jene ato qe do te ruajne kulturen pellazge duke thene, "na myten katnaret e botes".

Edhe Roma nuk eshte se u be per nje dite.

LLukan, shqetesime vertet me vend keto qe ngre. Ka pas bere dhe Blendi nje artikull te ngjashem para ca kohesh me duket, po tani i eshte futur me themeli gjerave andej dhe s'ka nge. smiley

Po fatkeqsisht mendoj se do marre goxha kohe kjo pune per ne, pasi dhe po ta shikosh ne keto 20 vite gjerat ne kete aspekt kane ndryshuar shume pak, flas per mesataren/shumicen e njerzve.

Dhe nuk mendoj se ka te beje vetem me ekspozimin ndaj kulturave te tjera, sic thua qe ka shume qe jetojne ose kane jetuar jashte dhe prap sillen keshtu e ashtu. Bile nje pjese e mire e ketyre/neve reagojne ndryshe jashte ndryshe brenda, veji re p.sh. kur udheton nga Amerika ose Evropa perendimore ne Shqiperi, si sillen nje pjese ne aeroportet e huaja dhe si sillen sa dalin ne Rinas, si qendrojne ne rradhe, etj.

Nga ana tjeter shume gjera vijne dhe per shkak te nivelit te pergjithshem ekonomik dhe nivelit te jetes ne pergjithesi, se kur njerzit jane te mbingarkuar dhe stresuar nga gjera bazike, jo vetem qe behen agresive dhe neurotike shpeshhere, po dhe s'e kane shume mendjen dhe komoditetin te mendojne dhe analizojne etiken apo mirsjelljen (ceshtje hierarki nevojash).

Po megjithate kjo e dyta mendoj nuk eshte komponenti me i rendesishem i mire(keq)sjelljes tone. Ka shume arsye/shkaqe te tjera me te thella dhe me te veshtira per tu shkulur, po pertoj ti shtjelloj tani. Mbase e vazhdon ndonje tjeter. smiley

 

 

 

Xhib, hello stranger smiley

C'te ben gushti, c'te ben dj obobo Tiesto qe na la nga bregdeti nja nje jave, e kena humb gjith keto shqetesime politikisht jo-korrekte ke peshku smiley.

post-scriptum per kete, glad to read everybody.

Ndersa per shqetesimet e ngritura, mbasi u hodha nje sy artikujve ne fjale, do thosha vetem dicka.  Te mos na benin pershtypje ca gjera do te thote qe na eshte bere lekura aq sholle sa s'dallohemi, ta zeme, nga krokodili lol.  Nga ana tjeter, te shprehemi per pershtypjet dhe te shprehemi edhe gabim, eshte "humane".  Ama "hyjnor" s'eshte askush smiley.

ske lexu gje moj bije.

ti i ke gjet shkrimet e krasitme per bukuri smiley dhe lajthitjet e peshkatareve te moderuara dhe te llustruara mire.  Vetem se spo dine me maru. Sa shume merak dhe duf pasken pas neper ato cik zemra  smiley  Na lane pa blog na lane...ska robi ca me lexu 8 ore ne pune smiley

psh sot ne mjes llukanin e shane nga motra, literally. Tani duhet me u shtru pyetja a ka llukani moter ?  smiley  Nejse.,,,,,

Ajt bofshi natn e mir t'gjith katnaret jugore e maloke kudo si nodheni smiley

Ne t'shqypnis mesme jina rehat, se skemi dilema, ju shajme te dyja paleve hhihihi smiley

Ne te shqypnis as mish as peshk thote smiley

Po na te poleve ate pune kena mi gru, jena me magnete a di gje une, ene helbete smiley.

Shif Tushe, une lexova shkrimet, dhe jo dhe aq komentet.  Dhe ato dy rreshta qe shkruajta ishin per shkrimet e prura, jo per llafet e peshqeve qe u shtofshin, e mos pacin te sosur (per nga cilesia lol.) 

Ndersa per "shembullin" qe e prure, lere, c'e deshe.  Degjenerime te tilla s'ia vlen te permenden smiley.

Moj shoqe lerini shkrimin dhe komentet dhe me shpjegoni dot ate picture mua tek ky shkrimi se sa here qe e hap me vjen per te qeshur. Tani ca ka futur ky miku ne goje?Big Grin

Hyjnore eshte vetem Zana e Malit!

Dhe ilustrimi qe po me vjen nder mend tani eshte...

Ne prozen e mitologjise shqiptare kemi mesuar per malesorin e ri, qe i vinte cdo nate ne kulle, nje Zane.

Kjo Zane e bente ate te lumtur me nje kusht, qe ai te mos fliste per te, ne te kundert do te humbiste gojen.Por malesori i ri nuk i rezistoi tundimit dhe foli te nesermen mes te tjereve dhe kembeu te foluren per nje cast, me memecllikun e perjetshem, duke cliruar vetveten.

Pra dhe ne se jetojme ne nje shoqeri relativisht te imponuar "hyjnore", shqiptare, sic kemi jetuar per 45-vjet, nuk na ka munguar kurre clirimi dhe me pas denimi...te gjitha i kemi provuar.

Megjithate numrin e syzeve nuk mund ta kemi te njejte, se po ta kishim nuk do te shihnim asgje, por do te na e tregonin pamjen te tjeret ...

Asnje e lige nuk vjen nga e verteta,por vec te mira. Perkundrazi fshehja e rrefenjezave akumulon ate mllef shpirteror, i cili bllokon kapilaret e gjakut dhe shkakton aksident individual, per me teper dhe shoqeror.

Ne fund te fundit nuk jetojme me, as nen Kanunin e Leke Dukagjinit, as nen ate te Arberit ...

 

 ps.kush e ka ble PPU tashti se fundi, a mund te ma thote njeri...Tongue

ketlina, mos boj si kalama i vogel tani, ''ai miku'' s'ka goje smiley

 

Nuk do te nisem nga rastet qe sjell Llukani ketu pasi po nisemi nga kjo peshku gjithmon ka qene keshtu, me fyerje e sharje dhe po te mos ishin admin me gersheren e tyre do te shikonim ( lexonim) mrekullira qe zot e di si do te mendonim per miqte tane peshkatare.

Por duhet patur parasysh keshtu ndodh ne cdo blog dhe peshku ne krahasim me blloqet e tjera shqiptare ka nje etikete me te mire por jo jashte natyres se blloqeve ne teresi globale

Por dua te analizoj nje paragraf qe me beri pershtypje me tre pjese ne te

1.

Mund të tregoj pak me gisht nga “drejtuesit” e shoqërisë, politikës e shtetit tonë si shembuj të fortë mosciviliteti por ndikimin e tyre e vlerësoj si të kufizuar brenda vendit e nuk e shikoj si shumë të rëndësishëm për atë pjesë të mirë mes nesh që kanë jetuar apo jetojnë prej vitesh në vende të tjera.

Llukan para se te vesh gishtin ne politikanet qe vertet jane nje shembull shume i keq per masen, nje role model shume negativ per masen, dua te dij nga erdhen keta politikane? nga dolen ata?. Ata nuk erdhen "alien nga kozmosi?. Ata dolen nga ne, nga populli. Pra para se tu vesh gishtin atyre duhet vene gishti midis nesh, duhet pare edukata jone  popullore. Dhe natyrsish ai stan kete bulmet politikanesh do te kete.

2.

Në fund të fundit, si mundet dikush që ka jetuar gjatë në vend të huaj, ku të paktën për një periudhë fillestare ka ndjerë përçmimin e të tjerëve, të kthejë kryet mbrapsht dhe të përçmojë të vetët?

 Se pari , Jo te gjithe e kane ndjere percmim ne dhe te huaj. Shumica e atyre qe shkruajne tek peshku kane ndjere jo percmim por perkrahjen nga te huajt, ne dhe te huaj. Ndryshe nuk mund te ishin bere ata qe jane bere ne jete. Mendoj se shume pak nga ata qe kane bere kariere ne dhe te huaj, ose kane ndertuar nje jete  te mire , kane ndjere percmim.  Shumica jane ngrohur apo perkrahur. Pra nuk e di  e gjete ti kete? Sidomos ti qe ke qene ne Amerike???????

Se dyti. Edhe ne qofte keshtu si thua, ti mos haro se eshte ne natyren njerezore zilia dhe hakmarja  "Ate qe me bene ata mua do tju a bej une te tjereve. Ata me percmuam dhe une do ti percmoj, ata me fyen dhe une do ti ofendoj"

Se treti Perse te thuash te verteten ashtu sic eshte do te thote fyerje? Dikur na mesonin se ne shqiptaret ishim populli me i edukuar ne bote, me punetori ne bote, me patrioti ne bote, me krenari ne bote, me trimi ne bote . Po te thoje te kunderten kishe fyer popullin tend ( si ndo zot zotrote ketu apo tek ai shkrimi i Plazhit te Durresit) . Dhe me kete genjeshter u ritem dhe tani kemi aritur qe edhe kur ndonje  nga keto vyrtyte po te jene te verteta nuk besohen me, ndersa genjeshta na la aq prapa sa kurre nuk e njohem te verten si jemi dhe si duhet te ndreqemi. Dhe u prishem me keq deri ketu ku jemi sot.

 Po te mos njohesh difektin nuk mund ta ndreqesh ate.  

3.

Si është e mundur që dikush që ka jetuar/jeton përditë i “zhytur” në mes të një shoqërie që e përçmon dhe e dënon mungesën e civilitetit, të jetë fyes, acarues, dhunues qëllimisht ndaj një bashkëbiseduesi apo grupi njerëzish?

Ska shume rendesi se cfare ke porvuar ne jete rendesi si je edukuar ne 7 vjetet e para te jetes Ajo reflektohet ne tere jeten tende/timen/tonen. Pra ne peshkataret qe kane kaluar 7 vitet e para te jetes ne shqiperi patjeter qe keshtu do te jemi Shqiptare. E qena jashte shqiperise na gdhend pak por ne palce mbetemi ata qe jemi

Per te tjerat .......... ja u le te tjereve

O Llukan, une nuk njoh shume teori mbi civilitetin, por jam i pershtypjes se teoria komunikative e Habermas-it do hidhte drite. Habermas-i, me ckam parasysh une, thot se ajo qe ti quan civilitet, arrihet nepermjet dialogut. Dialog dmth te ecesh dore me dore me tjetrin.. te thuash dicka e te presesh reagimin e tjetrit para se te vazhdosh me tutje. Te hysh ne dialog dmth TE MOS BESH SUPOZIME.. e te mos NDERTOSH mbi supozime.. te mos nxjerresh KONKLUZIONE te bazuara mbi supozime... ("Assumption is the mother of all FUCK-UPS!&quotsmiley te mos kerkosh te imponosh INTERPRETIMIN TEND te realitetit ose ndodhive. Konkretisht... si mund te thuash ti.. (e mar si shembull kete.. sepse kete shembull njoh.. nuk lexoj shume ktu), si mund te thuash se tek shkrimi ne autobuz "stereotipizohet negativisht nje grup i shoqerise".. dhe me pas ta perdoresh kete si shembull ilustrues ne axhenden tende... kur vete shkruesi e MOHON kete gje? A nuk ka nje problem ktu? Ky nuk eshte civilitet. Ky eshte "kshtu si them une", biles kjo eshte me keq.. kjo eshte si te thuash "pusho.. ti s'e di se cfare ke dash me thene.. une e di me mire se ty se cfare ke dashur ti te thuash". Por ndoshta e kam edhe gabim.

sa per homoseksualet... ne gjuhen publike ata mund te jene homoseksuale.. por ne te gjithe e dime se ne privat e brenda dyersh.. per ne ata jane bythqira. edhe nuk ke nevoje te jetosh jashte shtetit ose ne te quajtura "shoqeri ku denohet mungesa e "civilitetit".. sepse njerezit qe jetojne ne kto shoqeri e njohin me mire se ata qe nuk jetojne.. se ky civilitet eshte vecse 1/7 e ajzbergut... konkretisht.. homoseksualizmi njihet si bythqirllek ne gjithe boten.. duam apo s'duam ne... ka dick KUNDRA REGULLIT TE NATYRES qe ne fund te fundit... na ben ti shohim ata si grup shoqeror jo-krejtesisht te barabarte me te tjeret... dhe kjo jo-barazi NUK ESHTE NE FAVOR TE TYRE. Pra ne fjale te tjera... i shohim si inferiore.. dhe ky inferioritet nuk eshte e thene te perdoret kundra tyre... eshte nje tjeter fenomen.. ai i "let them be".. ai i tolerances.. qe haset ne perendim. Pra behet nje sy qorr e nje vesh shurdh.. POR.. asnjehere NUK MUNDEMI TA MOHOJME, se ata jane nje grup inferior ndaj nesh. Kete e sheh edhe ne kulturen perendimore, me mire se ne vend tjeter.. ne HUMOR.

TURP TE KENI O BASTARDE... TURP TE KENI O BASTARDE... TURP TE KENI O BASTARDE...! (qe jeni bythqira)

min 1.35

http://www.youtube.com/watch?v=VM1mjTmKU_s

Një problem është se njerëzit vazhdojnë të interesohen e të fusin hundët te punët dhe jetët e të tjerëve. Përderisa diçka s'të prish punë ty (përveç gërricjes mendore) apo dikujt tjetër, domethënë nëse po bëhet vullnetarisht midis njerëzve madhorë, s'ka ç'të duhet. Ka pastaj shkallë gërricjeje mendore:

1. Dikush ka problem kur sheh dikë të mbuluar kokë e këmbë në plazh.

2. Dikush ka problem kur sheh dikë lakuriq në plazh.

Në të dyja rastet, s'të prish punë, por të ndikon pak se do të duhet të hedhësh sytë diku tjetër. Por ç'probleme ke nëse dy meshkuj apo dy femra janë të martuara? Nuk thua shyqyr se s'mbipopullohet vendi (mbipopullimi ndonëse s'të prish shumë punë, është ku e ku më ndikues se sa martesa e dy madhorëve).

Problemi tjetër pastaj është se si kafshë me mend, jemi stërvitur të pikasim motive të përsëritura për të parashikuar të ardhmen. Që kur ishim banues shpellash, nëse shikonim që një kafshë me dhëmbë të mëdhenj na ngulte ndonjë kaçë, herën e dytë që shikonim një kafshë të tillë (apo të një lloji tjetër po me dhëmbë të mëdhenj), por jo të njëjtën kafshë, i qëndronmi larg. Ata që janë më të civilizuar, duan më shumë kampione të përsëritura për të zhvilluar refleksin, dhe dijnë gjithashtu që është vetëm një motiv që mund të mos jetë i drejtë në çdo rast. Ka vetëm një përqindje saktësie tek parashikimi. Dhe sidomos dijnë të përdorin edhe motive në kah të kundërt për të ulur përqindjen e saktësisë së parashikimit. Gjithashtu edhe nëse kanë një motiv të tillë ndër mend, e shpërfillin kur s'i prish shumë punë.

Siç duket në komentet e temave të sipërpërmendura, shumë peshq s'e kanë stërvitur shumë parashikuesin e tyre, ose nuk janë shumë të evoluar dhe u ka ngecur parashikuesi në metodën statike, dhe marrin paksa kot.

Pf ajo gjuha qe paraqet fotua ne formen e grushtit eshte simbolika e GJITHKUJT ,  perfshire edhe e pruresit . Cdo lexues e perkthen sipas menyres se tij . Por me c'do kusht ai qe goditet eshte AI smiley . Le te kujtojme nje nga ndodhite me sinteze per Gjuhen ....

Mbreti mbreterve e priti mikun e tij me gjellen me te mire te botes .....GJUHE .  Dhe e shoqeroi me komentin :-  kjo eshte simbol i embelsise , urtesise , dijes , mirkuptimit e shprehjes se Dashurise dhe e miqsise . Te befte mire dhe u befsh si gjuha .

Dhe per ti bere mikut qejfin me shume urdheroi te gostitej me gjellen me te keqe te botes ......GJUHE . Dhe e shoqeroi me komentin : - kjo eshte simboli i grindjes konfliktit dhe keqkuptimeve, spiuneve dhe tradhetareve , e fyerjes dhe perdhosjes se Dashurise e Miqesise . Te befte mire dhe u befsh si gjuha.

Apo nuk e ke bere ti pyetjen ???? smiley

 

Jo Idriz. Nuk ishte pyetja ime. Megjithate, faleminderit per fabulen dhe do te te pershendesja me nje foto te Ver Llapes, po nuk e di pse nuk nxjerr dot me fotografi ketu tek Peshku. smiley 

Pse koncepti i  """civilitetit""????... A nuk duket kjo si nje peshore ne ekuiliber qe i eshte ndryshkur shigjeta te zero per hir te bashkjeteses  sepse atij pak civiliteti egzistes i intereson ta shoshi ne te ate pozicion dhe pse e di mire qe eshte mashtrim i vetvetes... Ne te vertet ...fenomeni shqiptar ne subkoshence brenda nje rrethi vicioz sillet me tik-kak-un  e  perplasjes qyteterimeve ...!!!!!

 

 Me e bukura ne te gjithe keto komente eshte qe si nuk e tha dikush qe shkrimi me siper ka probleme perkufizimesh. ti smund te besh nje "hile" dhe me konvencion me vetveten te ngaterrosh dy nocione te ndryshme. Politically correct eshte ceshtje linguistike,kurse Civiliteti (ose qytetaria ne shqip) eshte ceshtje respektimi normash. behen pershesh dy perkufizime, nisen me nje gabim, dhe behet nje shkrim i tere mbi te cilin komentohet.

e kam thene une pak a shume ne nje shkrim mesiperm. smiley

O Ed,

Po ta mshine prap e burre ... smiley

Krushqi ke peshku the ti ? E para dhe une s'besoj se vjen njeri per kete. E dyta, dhe po te kesh nai mendje, largqofte, ptu ptu ktu jane soj i cuditshem robt smiley

Nejse, se sa po perqendrohesha me ta lexu komentin e sotem ta mshine. Une se di, pse, si qysh e tek ta fshine ty dje. Aq me pak di, apo dhe me intereson se ca te ka shkrujt ty admini ne privat. Eshte problemi jot qe flet me adminet ne privat. Une skam folur ndonjehere, dhe as kam ndermend te flas sepse nuk du te modifikoj qendrimet e mija ketu, per hir konfidencave me adminet. Kafe as qe bohet llaf me pi smiley  Sepse pastaj kshu 10het muhabeti, nga njera apo tjetra pale.

Tani, per faktin qe ti i the llukanit  "moterqim", une prape kembengul qe nuk ishte vendi dhe qe kur ja thu at llaf, zene se i ke thone te fundit. Pra o mbaje gojen, o thuja dhe mos u duk me smiley

Mos e ngatrro me faktin qe une i jam drejtu hajdarit me terminologjine qe ai vet ka perdorur dhe i kam thene "hajdar karri" , se realisht mendoj qe ai eshte ashtu dhe do ja them sa here te dale rasti, se ndoshta ai e kupton qe sduhej ta kishte perdor at llaf gjtithashtu.

Edhe 5 minuta para teje dje une i thashe adminit qe eshte sjelle si "shkerdhate" ne rastin e postimit te temave specifike. Por i thashe ADMINIT jo LLUKANIT, dhe eshte gjithesesi nje sharje qe perkthehet krejt ndryshe nga e jotja, qe ishte nominale dhe personale. E jotja tingelloi shume keq, pa nuk eshte se u bo nami jo. Ose mbase une e kam gabim,se  secili shef qimen ke syri tjetrit dhe jo traun ke vetja  smiley

Mua sma ndjen shume por mas pulsin dhe them qe ishte e demshme smiley

 

 

 

 

Des, jo vetëm gocat e peshkut, por as edhe çunat, qoftë në publik apo në privat, si në virtuale apo në jetën reale e dinë se ç'gjuhë përdor kur flas... dhe klasifikimi si motërqim nuk ishte edhe aq si shpërthim nervash se sa si mënyra e vetme për ta lënë atë Adminin tat që ta linte një koment të tillë... Ai nuk është se donte të luante rolin e të persekutuarit, por, edhe më vjen keq për ty, sepse e pata shkruajtur edhe tek komenti im atje, ai do ta linte atë koment për të më diskretituar mua (prandaj të thoja që nëse u është dashur ky episod për të më njohur, harram "krushqitë" smiley ... po nuk e di i shkreti që prishen shpeshherë katçet për t'bërë dy zançokshe kur do me fut n'thes ndonjë... dhe t'mos arrij t'kap e ta bëjë të bjerë me këmbët e veta edhe një kalama si Llukani atëhere e kotë gjithë ajo eksperiencë rrugësh që kam smiley

sa i felle paske qen mer ED..............

Aaa, Ed, me vjen keq por...njeriu duhet permbajtur, aq e teper qe per ceshtje virtuale s'ja vlen te arrihet ne ate pike. Nga ty dhe sikur presim shembullin e mire mer burri dheut. Na je kthyer ne disident. smiley

Sygjeroj miqesisht per disa peshq ca pushime, sikur edhe ne avlline e shtepise, a ne kafenen e lagjes, se qenka bere lemsh muhabeti. 

Seriozisht e keni me keto muhabete? :o

 

shqiprija fitoi gjasht me nji me Qi-pro-n smiley

ky po osht lajm

Une per vedi Monde, dje i here fola.

pardje e primpardje hic e hic

i here fola ene sot smiley

s'foli mo smiley

perfundimisht besoj se peshku pa uje si mjaftist qe eshte i vjen inat ne kulm ngaqe nuk fitun votat dhe ca me bo, tashti te shjam maloket. eshte per tu cudite se ne popull te pakten, te pakten ne popullin qe kam te bej une me te (kukes lezhe) nuk ka ndonje ndasi jug veri, gege toske.

atehre kjo me ben te mendoj se kjo ndasi egziston vetem ne nivele pseudointelektuale te cilet ndihen te tmerruar qe edhe maloket rane ne tirane ne shkolla dhe mundet qe edhe ata te kene shanse te barabarta (dhe kur jepen shanset e barabarta te paaftet kane frike). kaq.

sa u takon te gjitha te tjerave, tani do bejme nje qeveri tropojano skraparllije per qejf te shpirtit. vinje shpirtin ne paqe e rrini rehat.

p.s. me arsyen se jam malok nuk me publikoni me te PPU? mire ate me autobuz urban po me vjershat ca patet, bre?

shkinaks, i shihke shqiptaret te ndare politikisht? veriu me pd-ne, skrapari me lsi-ne? me ardhka keq, kisha tjeter mendim per ty...

perkundrazi. une i shoh te bashkuar shqiptaret. i bashkuar ne ndasite e tyre te pafund. dhe me larmite e tyre te medha i shoh te mrekullueshem. thjehste per info, une shes mend ndaj te huajve qe vizitojne lezhen se vetem zona e lezhes (qarku) ka mbi 38 lloj kostumesh popullore.

por me lejohet te rri ne loje edhe une po nuk fola me te njejten gjuhe si ju atehere ca? a mundem t'ia lejoj vetes te tregohem superior kur jam tifoz i tmerrshem i barazise mes njerezve si te ndryshme qe jane?

e 8 ore pune vlla, si shtyhen ndryshe.

pastaj me thuj ti se nuk eshte reagim antimalok postzgjedhor i adminave te peshkut kjo seri shkrimesh e une te kerkoj falje.

Shkinaks,

besoj qe je pak gabim. Adminet kane bere shume mire qe kane lejuar ato tre shkrimet e Illuminateve Krahinore, pasi keshtu kane nxjerrur ne dukje ate cfare notonte jo shume thelle siperfaqes shoqerore. Kane bere mire pasi ne kete forme keto individe jane konfrontuar me veten(edhepse nganjehere ashper) dhe me paragjykimet e tyre. Kane bere mire ngaqe kane qartesuar njerezit qe pikerisht ajo shtrese qe mundohet te profilohet si ndryshe, ne te vertete eshte shume me e mykur se elementet qe paragjykojne ato vete.

Ne kete prizem, bravo cunave!

o shkinaks, po ky reagimi antimalok prej peshkut pa uje / admineve (ppu = adminet?)... si thua ti... eshte dicka qe behet ne menyre kompulsive.. dmth pa vetedijen e admineve apo behet me plot vetedije? (nuk e di se cila do ishte me keq ne fakt, biles as nuk eshte se ndaj te njejtin mendim me ty por sa per ta elaboruar kete ide me tej.

nuk e di. besoj se eshte nje reagim inatcor, qe nganjehre na ben te behemi kalamaj dhe te kapemi per inat pas cdo lloj pislleku mjaft te grricim nervat e dikujt pasi qe ne i kemi te grricura.

une nuk i njoh kto adminat, nuk jam lodhe ti njoh, kam pase shume respekt per peshkun pa uje ku duket se eshte nje hapesire mendimi te lire e te respektueshme edhe pse ne shumicen e rasteve nuk ndaj te njetin mendim me ta. por qe me zgjedhjet, dhe tashi pas zgjedhjeve jane bere shume maniake. besoj se kjo do u marre kohe deri sa te qetesohen. dhe te rikthehemi te peshkupauje.

une te them te drejten, kam pare burra te ashtuquajtur "me shkolle", dhe ne fakt JANE me shkolle, tiranas autoktone, qe flasin me percmim ndaj verioreve. Ajo qe me ka bere me shume pershtypje dhe qe per mua eshte cmenduri, eshte se kta njerez (ne fakt e kam degjuar vetem prej 2 vetash.. se sa mund te thuash se kta 2 jane reprezantim i drejte i nje krahine te tere, ua le te tjereve te gjykojne... kam shume vjet i ikur prej Shqiperise edhe nuk i njoh qendrimet qe kane shqiptaret per nj-tj ne vija dialekti e krahine) kta te dy shkojne aq larg sa te flasin per 'Genin malok'.. i.e. "maloku e ka ne gjenetike te jete i trashe"... kjo eshte qesharake, por eshte edhe cmenduri ta thuash. tani une nuk eshte se kam respekt te madh per kta njerez.. dmth i respektoj per moshen se jane moshe e tim ati, i respektoj gjithashtu per eksperiencen qe kane, si edhe kujtesen qe shpesh me duket sikur e kane si te elefantit dhe e admiroj kete fakultet te tyre te emdnjes dhe shpresoj se do te kem te njjeten kujtese kur te jem moshe e tyre.. por nuk eshte se i respektoj per mendimin e tyre kritik, e analitik, sepse ekperienca me ka mesuar se kta shpesh flasin, e mendojne percarte. Nuk mjafton te mesosh, duhet te mesosh si te mesosh. Kta njerez kane mesuar te mesojne gabim. Tashme eshte shume veshtire per ata te rimesojne. Duhet te zhvishen qe me pas te rivishen.. dhe nqs psh i konfronton ne idete e tyre, ne pergjithesi, por edhe ne vecanti.. (eshte interesante se me mire konfrontoi kshtu ne menyre agresive.. sepse agresioni, per mendimin tim, eshte shpesh nje rruge 1 kalimshe, psh nqs konfronton dike per idete e tij.. ai mund te jete sensitiv e behet shpejt agresiv, sidomos kur e koinfronton me takt, dmth takti le vend per agresion, por nqs e konfronton me agresion, ndodh qe ky ndjell takt.. pra ka vend vetem per nje te jete agresiv, dhe duke e ditur se ai do te jete, me mire behu vete.. por edhe kjo s'eshte zgjidhja).. kto ide kane krijuar nje rrjet shume te nderlikuar ne botekuptimin e tyre.. ne modelin e tyre reprezantues te jetes e botes se jashtme.. dhe eshte shume e veshtire per ta ti shkulin kto ide sepse kjo ka efekt zinxhir ne gjithe botekuptimin e tyre. Pra e vetmja menyre, per mua, eshte t'u thuash 'ke te drejte.. ke te drejte..", edhe kerko ndjese se je me vonese.. problemi qendron se kta njerez, influencojne gjenerata te metejshme... i.e. femite e tyre, e ky eshte proces natyral. Problemi tjeter, eshte se jo te gjithe munden te thone "ke te drejte" e te vazhdojne ne punet e tyre. Jo te gjithe arrijne te kuptojne se kta njerez, faktikisht, jane te mjere, ne kuptimin se botekuptimi i tyre, modeli reprezantues i botes ne mendjen e tyre eshte i varfer.. eshte i shtremberuar, (distorted), dhe kjo nxit nje cikel vicioz, ku 'Maloku', kerkon te kompensoj per kete ndjenje inferioriteti... reagimi i veriorit "konfirmon" idete e jugorit ose tiransit per veriorin, dhe nuk merret me vesh pastaj cili eshte shkaku e cila ehste pasoje... dhe percarja perpetuohet. Por sido qe te vij puna, individi me mendimin e vete te pavarur e akut, qofte verior a jugor a nga kalaja e Petreles, i sheh nga larte kto nderqendrime, i sheh si spektator e jo si aktor.. i sheh si deshmitar, e i deshmon ato ne menyre indiferente, fataliste, i.e. kshtu kshtu more shok ndodhi... edhe hajt mirupafshim. Psh ai shkrimi ne autobuz per verioret, mua mu duk nje shkrim indiferent..

 

nuk e di sa lidhje ka ky shkrim me temen a me subjektin qe po diskutojme, por kerkoj ndjese nqs kam dal komplet prej temes edhe kam kullotur.

Faji per dhenien rendesi dhe hapesire interpretimeve, perfundimeve apo paragjykimeve te caktuara nuk eshte vetem i autoreve, po edhe i administratoreve, sidomos kur artikujt nxirren ne rubrikat kryesore. Por peshku ka lindur si hapesire non-politically correct, keshtu qe...

Per sa i perket mungeses se etikes ne komunikim, me sa duket njerezve aq ju ben. Vijne te peshku per te hequr mendjen nga punet e dites, nxjerrin stresin, pune e madhe se prishin ndonje qejf. Shtoji kesaj qe shumica e shkruesve jane te rinj/te reja ne moshe pra me me pak eksperience ne komunikim. Shtoji kesaj edhe ndikimin nga kultura te ndryshme, disa qe perdorin menyra me te drejteperdrejta komunikimi, disa qe vleresojne 'metaforen'. Qe te funksionoje ky diversitet duhen disa institucione minimale - adminet. Topi nuk e di pse ngelet gjithmone ne porten tuaj te dashur admine - ju perpiqeni t'a kaloni tek ne me thirrjet per vetepermbajtje, por s'mbyllet dot keshtu llogaria.

Shtoji kesaj qe shumica e shkruesve jane te rinj/te reja ne moshe pra me me pak eksperience ne komunikim.

ketu ja fut kot me duket smiley te rinjt lal gjejne vend tjeter per me kalu diten, sesa te vijne te diskutojne moral ketu tek peshku. 

"gjalleria " e peshkujt jane "pleqt". sepse te rinjt nuk kane gjo me thone, jane te kenaqur prej vetes ne pergjithesi smiley 

ej vini re Hajdarin mka derguar mesazh prvat. lol.

 

----

RE: te hyfte karii...

sepse nuk kam me plumba te ti leshoj tek postimet. dhe mos me ec me nga prapa se ta qi motren Wink apo nuk kupton me fjale ti shkerdhate ?

----

 

hej o hajdar, nqs ke ndermend me mthith karin hajde beje ktu npublik, nuk bej privat. (c) high res)

Po ta kishte zënë turpi, do ta kishte fshirë komentin e mësipërm... por siç duket, ca gjëra janë më të turpshme se disa të tjera...

Eh mor Llukan, dhe ti fillon e filozofon me political correctness dhe me civilitet.

Shikoji keta me lart dhe do te kuptosh qe nuk eshte gje tjeter vecse ceshtje e civilizimit dhe jo e civilitetit.

iuuuuu qeka dhi muhabeti te peshku, qeka bo muhabet shoferesh....

kush behet i forte me fjale dihet se eshte i "bute" ne realitet e mos is merrni per keq

 

O la la... Paskan plasur propozimet seksuale ketej!

Pikerisht tek kjo teme...!!!

Wow!

Are you shitting me?

Is this entry " The Bizaro Peshku Sans Uje" ?

It must be!

I, for one, am writing in Englanian! With spelling mistakes! I think!  smiley

 

no freaking shit, mrrok! all true... suffled as it gush from the source.

 twintip, sa pa ftyre qe je mor qun, po pse i nxjerr rrugeve mesazhet personale, apo pret ngushellime prej te tjereve. 

te dergova MP ngaqe une postimet (dmth plumbat) tek kjo faqe i kam me numer, duhet nje fare kohe e caktuar, qe faqja te me lejoje te postoj perseri, kur me mbaron numri, jo se kam frike te te shaj ne publik ose ne fytyre.

dhe mos u merzit se ta gjeta adresen (ne afersi te aeroportit te Londres Heathrow) dhe do te ta gjej dhe shtepine pa problem (kam nje njeri qe operon atje ne kete moment), qe te vij te ta thith, se e paske merak  smiley

Ke ndonje qe operon ketej nga Tirana?!

Nuk ka pse te mundohesh per adresen se ta jap vet.

Gjuhe teper e peshtire, kjo e jotja Hajdar Bukuroshi!

Me vjen me te vertete keq, pasi disa postime te tuat shpesh here kane kuptim.

Thuaj "jo" egersise! Thuaj "po" njeriut qe gjendet brenda teje!

 

Nuk ka nevoje qe te pergjigjesh! Eshte momenti per ty qe te turperohesh!  Shume!

Pranoje turpin! Shijoje! Perfito nga ai! Ne fund te gjithe kesaj ke per te dale me i forte e mbi te gjitha... me njeri!

 shiko ti mik, une nuk i bie ne qafe njeriu ketu, shof punen time. tek temat e ndryshme (te pakta) ku shkruaj citoj shkrimet dhe nuk merrem me autoret qe nuk i njoh personalisht ose qe jane te fshehur nen pseudonime.

por nuk lejoj ama (ngaqe dhe une jam i gatuar prej nervash) ate te cilet, duan te tallen me mua, dmth pas nje shkrimit tim shkruajne me qesendi (shif twintip siper) : ja hardari shkruajti !

e kjo disa here rresht.

ta kisha para, ne nervat ne te cilat gjendesha ne ate moment, do t'ja kisha q...... robt e shtepise, dhe jo me fjale.

nuk i shkoj njeriu mbrapa qe ta perqesh, atehere nuk lejoj as njeri qe te me perqesh. nuk ka me thjesht se kaq besoj, as nuk kerkon ndonje inteligjence te madhe per t'u kuptuar.

dhe keshillat qe me jep mua mbaji per vete, ti olsib, jo per gje por nuk kam nevoje (i kam hyp kalit persembari e bile nuk me varen kembet) as mos fut hundet aty ku nuk te perket e nuk te fton njeri. shih pra punen tende njeri, se s'besoj te mos kesh halle. smiley

hajt shendet !

S'e di sesi do beni, po bejini derman vetes se gjynah

Ej C'paska plas kaq keq ketu mer. Ne fakt une hajdarin e kam lexuar dh me eshte duk njeri me kulture. Car paska bo vaki burra qe qekeni kap keshtu. Me lehtshem se forum eshte. TA dish me hajdaro sa here e kane share vellain tat ketu,  dhe ne shume raste vetem se kisha botuar nje shkrim ne gazete. Psh nje fare Leoni  nga Londra i erdhi aq keq, sa me permendi motren pse kisha bere nje shkirm kunder G99. Dhe seshte se e kisha bere per peshkun por per gazeten ku punoja. Mos u merzit mer hajdar se  llafe formuesh jane, ska nevoje me u kap kaq fort. Ciao e ja kalofshi mire

ej o hajdar.. ca me t'thene une ty... ti po lufton nje beteje te humbur me kete muhabet...

ne jete duhet, per mendimin tim, me vepruar sipas parimit "prit e kerko, ate qe meriton".. edhe kam pershtypjen se sipas ktij parimi shkon edhe ti.. kshtu qe, nqs do dicka, sigurohu se e meriton, edhe e ke 95% te realizuar.. po ashtu, nqs s'te pelqen dicka.. shih nje here se ndoshta e meritoje...

une te kuptoj edhe e shoh se cfare te shtyn te behesh terrorist interneti.. psh ti thua "une si bie ne qafe njeriu".. qe behet fjale per "drejtesi / padrejtesi"... padrejtesia eshte shtyse e forte.. askush nuk do te jete subjekt i nje padrejtesia.. edhe i con robt ne veprime drastike e ekstreme.. si psh hedh nanje bomb.. ose futesh neper adresa ip-je te gjesh adresa shpije.. por problemi qendron se padrejtesia nuk eshte e thene te jete aktuale... ajo mund te jet edhe imagjinare e te kete po te njejten fuqi shtyse... pra si i behet er hajdar kur padrejtesia ehste imagjinare..???

 Bashkohem me mendimin e La-roses , se adminat bene shum mire qe kane botuar keto artikuj ketu tek forumi i diaspores, sepse kjo nxorri ne pah jo vetem emocionet negative por dhe mentalitetin e shum komentatorve ketu. Artikulli i Llukanit me pelqeu, artikull qe tregoi dhe pjekurine e tij , biles dukej sikur ishte shkruar nga nje intelektual i moshes madhore, mbi 40 vjec e siper, ndonse Llukani eshte nje djal i ri fare.

Une do ti kritikoja adminet per lejimin e disa komentatorve qe shkruajne fjale te pista qe nuk lejohen te shkruhen si nga ligji ashtu dhe nga kanuni, fjale qe as edukata e shoqerise sone nuk i pranon te thuhen publikisht, sic ka vepruar Twintip. Ne kete forum, marrin pjese gra, vajza, intelektuale te fushave te ndryshem, gazetare, politikane, akademike, nenpunes te administrates, mesues e pedagoge, dhe eshte turp per ata qe shkruajne dhe i lejojne keto fjale.

po te mos ishte per komentin tim, shen pjeter, do e beje dot kete indinjate morale populiste? eshte si puna e policit... ai thot se e dashuron punen e vete.. ti sjell fundin krimit... por pyet veten, po nqs do i vinte fundi krimit... a nuk do i vinte fundi edhe dashurise se tij per punen e vete... normal se do i vinte, pra kjo dmth se thelle ne shpirt ai nuk do qe ti vij fundi krimit... por si mund te bej ai me kete dileme ekzistenciale? ai e justifikon kete me idene se "krimit nuk i vjen kurre fundi...kjo eshte natyra njerezore".... atehere... ktu lind pyetja.... perderisa krimi eshte pjese e natyres njerezore... atehere si mundet polici ti bej moral kriminelit?

Për të komentuar tek Peshku pa ujë, ju duhet të identifikoheni ose të regjistroheni (regjistrimi është falas).