E kujt është Tirana?

E para gjë që më bën të ndihem mirë sapo vij në Tiranë, është gjuha. Që në aeroport i gëzohem tingullit të shqipes që sa vjen e forcohet.

Pastaj zhurmat teksa dua t\ fle, kur luftoj me jastëkun dhe me 'jetlagun' që t'i vjedh natës ndonjë orë gjumë, janë edhe ato në shqip: fshesarë, të dehur, dashnorë, të pastrehë që herë kuisin e herë këndojnë në dy apo tre të mëngjesit.

Dhe pastaj zgjimi i parë në Tiranë: qepena që ngrihen me zhurma Shqipërie, përshëndetje pleqsh që dalin herët për pazaret e ditës, të papunësh të lagjes që mezi presin të hapet Kafja e qoshes, të bërtiturat e atyre që zgjohen me humor të mirë e që u hedhin romuze komshinjve që pa gdhirë. Ahhh, erë Shqipërie dhe Tirane!

Shqipja e Tiranës dhe ankesat

Po shqipja që të kap veshi këtyre viteve nuk është më ajo që dëgjohej një herë rrugëve tiranase. Është e përzier, e përthyer, ndoshta edhe e copëzuar në tingull e përmbajtje. Dikur forma kryesore e folur (dhe e dëgjuar) e kryeqytetasve ishte nj\ rrumbullakim relativisht i njëtrajtshëm i letrarishtes prestigjioze nga e folmja e Tiranës (dhe anasjelltas).

E flisnin pjesa dërrmuese e njerëzve, dhe kur të kapte veshi dialekt të pastër, qoftë Jugu e qoftë Veriu, e papritura të bënte t'i ndaloje pakëz mendimet mbi të apo t'i hidhje një sy kalimtarit. Është ndryshe sot. Të folme nga gjithë qytetet, qytezat e fshatrat shqiptare harlisen rokoko rrugëve copë-copë të Tiranës.

Ēshtë bërë e zakonshme edhe shprehja bezdisë tiranase ndaj tyre. Por shqipja e re është veç shenjëza, flamurthi i ngritur, dhe busulla e kalimtarit të painteresuar, që sinjalizon se ndryshime shumë më të mëdha kanë ndodhur brenda hapësirës tiranase.

Thuajse 700.000 banorë të regjistruar dhe nj\ prurje e lartë vjetore e të ardhurve, e bën Tiranën t'i afrohet një metropoli, për nga sasia e njerëzve, po me paplotësi dhe arnime në gjithçka tjetër. Thellësisht mungojnë kushtet materiale, infrastruktura dhe kultura e tradita asimiluese qytetare që u japin ecuri normale jetëve të njerëzve që fati i kapërtheu kësaj Tirane. Tirana jonë, me shumë njerëz e pa shumë kushte!

Bashkë me të ka një pikëllim e qarje "qytetase" mes tiranasve. "Duhet të mbyllësh veshët rrugëve që të mos dëgjosh malokët!", ankohen "autoktonët". "Na mbytën katundarët! Lagjet ku ngulen i kanë ndarë sipas fshatit nga vijnë!", "Na kanë zaptuar çeçenët!". "S'sheh më tiranas rrugëve - fshihen se kanë frikë nga llumi!", "Tirana emigroi, fshati e zaptoi!".

Disa i referohen këngës socialiste dhe përmbysin raportin në të: "E bëmë qytetin si fshati!" Qytetas është ky ankim, por nuk është as qytetar dhe as i menduar, është thjesht gulçimi i hallexhiut tiranas që nuk e gjen fajin atje ku faji kapardiset, po te bashkëviktima në krah të vet. Klishe e përhershme e njerëzimit...

Sa për "gjuhën e keqe", argumenti nuk rri, se shqipja leksikalisht e djegur në nevojë për fjalë të reja, ka një shans të madh pasurimi në prurjen masive e ballore gjuhësore të të folmeve anësore në kryeqytet.

Madje, edhe për pjesën strukturore, që sido që e kodifikuar, mbetet e ngushtë dhe me nevoja vjeljeje të mëtejshme, vlen po kaq mundësia fatlume që rrjedh nga përzierja e natyrshme e të folmeve brenda hapësirës së Tiranës. Por problemi me gjuhën nuk është "shqipja e malokëve", që bartin po aq vlerë të gjallë gjuhësore sa edhe "tiranasit denbabaden".

Çështja është se sot nuk ka më një normë funksionale gjuhësore të detyruar, të respektuar e të institucionalizuar si nëpër shkolla, ashtu edhe nëpër gjithë institucionet shtetërore e private, që nga mediat e më poshtë (e lart), që të gjithë shqiptarët ta njohin, ta shkruajnë e ta përdorin drejt, ta studiojnë nëpër shkolla, ta vlerësojnë e t'i binden. Kjo e keqe e madhe ka pllakosur tiranasit e hershëm po aq sa edhe ata të sapoardhur dhe i bën t'i vënë lenten kalimtarit që guxon të thotë një gjysmë llafi shqiptuar ndryshe.

Po të kishim shkolla funksionale e institucione me një standard ftues e me forcë integruese ndaj elementeve të të folmeve, të hapur e përfshirës, më pak do bëheshin dallimet fonetike terren pjellor për dasi sociolinguistike Laboviane, shoqërisht të mjera e skllavëruese, mes njerëzish të abuzuar e të shfrytëzuar keq nga sistemi; me një të tillë standard, më shumë do qe i mundur integrimi i gjithë kësaj larmie në një harmoni e pasuri tërësore kryeqytetase e më pas kombëtare, në vend të kaosit kakofonik gjuhësor që mbizotëron e që rikrijon shtresime sociale jodemokratike e kasta që në fakt nuk kanë bazë reale ekzistence.

Kur gjuhëtari kosovar Rexhep Ismajli thotë se Tirana (institucionale) e sotme nuk e luan dot më rolin gjuhësor qendror dhe asimilues që ka pasur dikur në raport me dialektet, nuk e ka fjalën për një pamundësi absolute apo teorike të Tiranës, por për një realitet të trishtë zyrtar, shkaktuar nga braktisja nga shteti, institucionet dhe qytetarët e kujdesit për gjuhën, kujdes që, pavarësisht nga arsyet, deri para njëzet vjetësh ende jetonte e na bënte, në këtë pikë së paku, të ngjashëm me botën e zhvilluar që funksionon mbi një variant standard e përbashkues.

Braktisja e standardit është një krim shoqëror i sistemit, ndërsa në nivelin e njeriut të thjeshtë i ngjan aktit primitiv të shkatërrimit të plantacioneve me mollë sepse duan punë, ose se ishin mbjellë gjatë socializmit.

Çfarë tjetër sjellin "ardhacakët"? - Por, siç thashë më lart, gjuha është vetëm tregues i jashtëm për diçka më të thellë që vëlon në barkun e Tiranës. Gëlimi i jotiranasve në të, shoqërohet shpesh nga një gëlim i varfërisë dhe i gjithë veseve e ceneve që shoqërojnë atë, është gëlim i joqytetares që do një shans dhe një periudhë që të mësohet e të bëhet qytetare atëherë kur ka një terren që e lejon ndryshimin.

Të ardhurit e padukshëm, ose pjesa më e madhe e Tiranës sot, ata që vishen keq e mbajnë erë djersë kur të kalojnë në krah, ata që kanë zënë vrima qosheve, që mezi mbushin barkun, që i hyjnë krimit se zgjidhje më të mirë nuk kanë, që kanë fare pak shpresë për jetë normale e prapë s'e lëshojnë Tiranën, ata të cilët të ashtuquajturit "tiranas safi" i vështrojnë si objekte që të prishin rehatllëkun ambiental duke t'u vërtitur në hapësirën pamore që ndërkaq u takon padyshim tiransve të vërtetë, janë vulë e shëmtuar e një sistemi qeverisës jofunksional në Shqipëri.

Atyre mund t'u vësh faj po aq sa fëmijëve të rritur në familje abuzuese, pa kushte, pa rregull, pa dashuri.

Perversiteti i fëmijëve të tillë është social e jo biologjik. Sistemi politik mban mbi vete këtë barrë, jo individi.
Tufa e madhe njerëzore që shpesh përdoret si mish për top apo si prapavijë për vota, pa identitet të qartë, e egërsuar, e përulur, servile dhe po aq e ashpër, është në Tiranë për një arsye të vetme: për një jetë më të mirë.

Kush mund të gjykohet për më normalen ndjenjë njerëzore që e ka lëvizur njerëzimin dhe historinë e tij nga koha 0, dhe kush mund t'i njohë vetes të drejtën e gjykuesit ndaj tyre?

Për vjedhjen e tokave, ndërtesat abuzive, prostitucionin profesional, mbijetesën korruptive, injorancën e llumin e përditshëm, sjelljen e keqe që disa nga "ardhacakët" bartin, tjetërkush duhet gjykuar, jo viktimat që thjeshtë kërkojnë derman. Që t'i kërkosh individit t'i bindet ligjit, e para duhet të ketë një të tillë, e dyta duhet të ketë një sistem që i detyron qytetarët t'i binden ligjit.
***
Cilët janë tiranasit "legjitimë" e ata të inatosur? - Para pak ditësh më treguan një anekdotë të jetuar. Një tiranas (prej vërteti) takon në New York City një grup emigrantësh nga rrethe të ndryshme të Shqipërisë, që luftonin suksesshëm me të përditshmen e egër amerikane (po jo aq të egër sa ajo e Tiranës).

Në një pikë të caktuar tiranasi u thotë fakirëve ende kokulur se "amerikanë e njujorkezë ata mund të bëheshin padyshim, po tiranas nuk do bëheshin dot ndonjëherë". Më vjen turp nga kjo arrogance e kryelartësi boshe nga ana e "tiranasve 18 karat".

Dhe është tamam kjo ideologji, njëkohësisht shprehje inferioriteti, që është në bazë të ndasive e urrejtjeve tiranase sot. Nevojë e pastër për t'u ndier superior së jashtmi, sepse nuk e ke brenda qetësinë që të jep respekti për aq sa ke, sa di apo për atë që kryen.

Rendja pas identifikimit absurd me kërthizën e Tiranës është si rendja e atyre që duhet të gjejnë patjetër një lidhje gjenealogjike të familjes me heronj të së shkuarës, me Skënderbeun vetë, se përndryshe ndihen të pavlerë, ose e atyre që duhet të kenë një makinë që e ka në ballë koston 50,000 euro e lart, është mbushja e një boshllëku real me pseudomateriale që sjellin më pas pseudoprestigj.

Ky është vegjetim qytetar, e kulturë dështake që e sëmur shoqërinë dhe krijon lloj-lloj parazitësh e qeniesh kallpe.

Po të shohësh mes atyre më të inatosurve me "të ardhurit" ose me "çeçenët", rrallë gjen tiranas nga ata që janë në Tiranë prej 200 vjetësh e që ndoshta janë "shpronësuar" tiransat, de facto nga të ardhurit e de jure nga një qeveri e keqe.

Më të hidhurit janë ata që kanë zbritur këtu para tridhjetë apo dyzet vjetësh, disa madje që edhe nuk kanë lindur fare në Tiranë, e që në çdo rast kanë prindër të lindur viseve të tjera të atdheut.

Historia e ardhjes dhe integrimit të ngadalshëm, pa një kulturë të paraqenë, por një miks kulturor në bërje e sipër, ka qenë tipar i gjithkohshëm i Tiranës, si i gjithë qyteteve që rastësia u ka dhënë destinin e qendrorësisë. Përse për të ardhurit në vitet e komunizmit e drejta ishte e merituar, ndërsa për mjeranët e sotëm, jo?

Apo se tani e quajnë veten kaluar e të mbiqytetëruar, fshatarët e djeshëm ardhur disa dekada më parë? Ndryshimi mes aksentit të qartë fshatarak të atij që ia ka hipur 30 a 40 vjet më parë Tiranës, dhe këtij të sotmit, është se ky i fundit e ka ende këmishën të çjerrë e s'ka guxim t'i thotë ende vetes tiranas.

Ndryshimi mes prurjeve të dikurshme e të sotme është te fluksi sasior i paparë, por i kuptueshëm i të ardhurve në njëzet vjetët e fundit, si dhe te mungesa absolute e rregullimit të kësaj lëvizjeje gjigante demografike nga shteti apo e ndërhyrjes së tij me reforma e kujdes. Tjetër ndryshim është mungesa e plotë e përzgjedhjes së të ardhurve sipas ndonjë lloj kriteri. Vjen kush do.

Ndryshimi tjetër përmbajtësor është mes kohës së ardhjes, arsyeve dhe rrethanave: dikush zbriti këtu nga koha e Zogut, dikush me çlirimin, të tjerë me industrializimin, disa me spiunllëqe e dallavere, disa me krushqi e miqësi, disa me farefis, disa me harbutëri e makutëri, disa me partishmëri e aktivizëm militant, disa zbritën nga mali si partizanë, disa iu deshën kryeqytetit si të shkolluar, disa i mori vala e urbanizimit të natyrshëm të kohëve moderne, që moderne tamam kurrë s'u bënë tek ne, e disave u kish rënë rrisku të pilleshin në fushën mes kodrave dhe Dajtit.... Por të gjithë erdhën apo ndenjën këtu për të jetuar më mirë e që të mund të hanë nga "çorba magjike" e kryeqytetit, që në raport me Shqipërinë e varfër e të pakushte, është ende vërtet magjike.

Si në vendet me traditë emigracioni, edhe në Tiranë, "racizmi" i meritokratëve ndaj ardhacakëve, vjen së pari tamam nga ata që vetëm së fundmi e kanë vuajtur atë racizëm mbi kurrizin e tyre.

Dhe sigurisht që sasia e kapitalit kulturor tiranas që ardhacakët e djeshëm kanë në raport me të sotmit, është më e madhe. Por varësia proporcionale e këtij kapitali nga koha e qëndrimit në Tiranë, përpjekjet dhe fati në qytezën e re, janë këtu për të ndenjur, siç kanë qenë gjithnjë. Ndaj është e drejtë t'u japësh të ardhurve kohën e ndihmën që u takon.

Pra...e kujt është Tirana? - Tirana, ku mbushja e hapësirës duket sikur ka arritur limitet e saj e s'shkon dot më tutje, ku Dajtin ua kanë marrë peng qytetarëve, ku makinat ndërthuren si kope bagëtish shumëllojëshe, ku lypësit dhe të papunët përbëjnë shumicën, degjeneron, betonohet, vret me ajër e tokë të helmuar, me korrupsion, prostitucion e vegjetim masiv, ...por kjo jo sepse "kanë zbarkuar çeçenët".

Arsyeja e vërtetë është mungesa totale e një politike që ta mbajë fshatarin aty ku i ra koka e t'ia bëjë tërheqës truallin e vet; është shfrytëzimi i paskrupullt e kriminal nga ana e politikës qeverisëse (lejimi madje edhe nxitja nga lart) i uzurpimit prej të ardhurve të tokave dhe hapësirave që zyrtarisht duhet ta kishin një zot në Tiranë; është mosprania e një shteti dhe e institucioneve që me ligj dhe rregull krijojnë hapësirë për qytetari dhe bllokojnë krimin dhe abuzimin ndaj qytetarisë; është injorimi dhe vonesa e planeve urbane rregulluese të ndershme e të kuptimshme që nuk do ta tkurrnin krenarinë e Tiranës te plani sistemues italian i paraluftës; është te mungesa e politikave sociale kryeqytetase.

Për fat të keq, Shqipëria nuk i ofron perspektivë të vërtetë as atij që ka qenë në Tiranë, as atij që vjen në Tiranë, e as atij që vendos të rrijë te copa e tokës së vet në majë të malit kudo qoftë.

Ka veç një kategori fitimtare në oligarkinë e despotëve tribialë të Shqipërisë gjysma feudale: ata vetë, qeveritarët e sotëm! Atyre u takon edhe Tirana. Ne të gjithë, tiranas e të ardhur, jemi veç pengjet e viktimat e radhës që i lehim njëri-tjetrit, në vend që të shohim kush na nëpërkëmb e na lë mbrapa.

107 Komente

Ajo pamje e Tiranes nuk eshte me ,ka dek  ,e ka honger arusha e malit , me gjithe peme t reth e rrotull !

tirana si kryekatundi , me fal kryeqyteti i shqiperise, i perket tere shqiptareve !

I dashur Elton,

pikesepari doja te te thoja se Shqiperia ka patur (edhe perpara shekujsh) dhe vazhdon te kete qendra urbane, ose qytete, aglomerate te dallueshme qarte nga katundet.

Pikesedyti doja te te thoja se po, Tirana, si kryeqytet i Shqiperise, simbolikisht i perket te gjithe Shqiptareve. 

Po a eshte e vertete edhe e kunderta, pra qe te gjithe Shqiptaret perkasin, perhere simbolikisht, ne Tirane?

 

 

 

i dashur studenti kinez (apo shqiptar meqe shkruaje shqip...)

qytete per mua mund te jene lezha, shkodra, durresi a berati qe kane qe te tilla edhe para 2000 vjetesh, e jo tirana qe u be qytet para 1 shekulli e gjysme, e ata qe jane tirana puro i bie te jene katundar

tirana per mua eshte katund me pamje qyteti, ste bejne ca dekada kryeqytet te behesh qytet !

edhe emrin e ka nga teheran

 

I dashur Elton Kola

Edhe New York-u ka shume me pak histori se Roma, po nuk besoj se ka njeri te shendoshe menderisht qe te argumentoje se, per kete arsye, nuk eshte qytet qe meriton te quhet i tille.

Tani, te kthehemi pak te perkufizimet.

Une, e para, nuk kam asnje paragjykim nga banoreve te fshatit dhe mendoj se perdorimi i termit katunar, ne forme perbuzese (si ne fjaline tende te mesiperme) eshte etikisht i gabuar.

E thene kjo, nuk mendoj se tiranasit e sotem, te rinj e te vjeter, mund te perkufizohen si katunare dhe qyteti i tyre si katund. Ndoshta mund te cilesoheshin keshtu shekuj me pare, por koha ecen, dhe sot nuk eshte me keshtu.

Kush flet me kete gjuhe, me kete mllef e injorance, per mendimin tim tradheton komplekse ndaj kryeqytetit dhe banoreve te tij.

P.S. - Kot per kuriozitet, nga je ti me origjine? 

- nese nje njujorkez i thote nje amerikani tjeter malok atehere une dal i pari dhe te them se nju jorku ska qytetati, por katunari

- mjere ne nese masim qytetarine shqiptare me ate te tiranes

- nuk thashe se ke paragjykime, por tiranasit po smiley

- opinioni im personal ata qe e quajne veten tiranas tamam, jane katunare te vjeter (ne qytetarizim e siper, por do kohe te behet dicka e tille)

- nuk po flas me mllef dhe injorance, por e dije dhe dashuri per qytetarine e vertete shqiptare, dhe aq me pak kam komplekse nga tiruncave (shyqyr zoti sjan nga ato ane)

 

smiley une jam nga LEZHA , dhe kam qene ne tirane vetem pak here, e mos me rafte me rryga aty (vetem rremuje e pluhur, sisi jeton ai milet nje zot e di)

 

 

Ndoshta, me shume sesa "E kujt eshte..." Derhemi duhej ta kishte titulluar artikullin e saj hartim "Cfare eshte Tirana".

Mendoj se nje seri shkrimesh mbi identitetin e sotem te kryeqytetit te Shqiperise do te ishte i dobishem. 

Kurse artikulli ne fjale me lodhi ne lexim.

 

 

   

 

Me vjen keq qe ky shkrim megjithese permban argumente pikante i mungon nje linje per te qene i qarte..

Shkrimi shume i sakte dhe i thelle. Po jane gjera qe tashme dihen dhe po ne nje v...i biem fyellit...asnje presje s'ka per te ndryshuar edhe per ca dekada.

- po i kujt je ti qe je bere keshtu xhanem, he mor fol i kujt je?

- i juaji jam, i shtetit jam

admine, kur e solla une ate skenen e gjelit e fshite me vrap ju, tani qe e ka sjelle ky edi h nuk po e fshini... si keshtu eee ?!!! mos mbani dy standarte...

.

.

.

.

.

smiley

nje nga shkrimet me te mira per tiranen e pas 90s. dhe autorja e ka dhe linjen e qarte. ja si thote.

 

#Arsyeja e vërtetë është mungesa totale e një politike që ta mbajë fshatarin aty ku i ra koka e t'ia bëjë tërheqës truallin e vet; është shfrytëzimi i paskrupullt e kriminal nga ana e politikës qeverisëse (lejimi madje edhe nxitja nga lart) i uzurpimit prej të ardhurve të tokave dhe hapësirave që zyrtarisht duhet ta kishin një zot në Tiranë; është mosprania e një shteti dhe e institucioneve që me ligj dhe rregull krijojnë hapësirë për qytetari dhe bllokojnë krimin dhe abuzimin ndaj qytetarisë; është injorimi dhe vonesa e planeve urbane rregulluese të ndershme e të kuptimshme që nuk do ta tkurrnin krenarinë e Tiranës te plani sistemues italian i paraluftës; është te mungesa e politikave sociale kryeqytetase.#

...........Po të shohësh mes atyre më të inatosurve me "të ardhurit" ose me "çeçenët", rrallë gjen tiranas nga ata që janë në Tiranë prej 200 vjetësh e që ndoshta janë "shpronësuar" tiransat, de facto nga të ardhurit e de jure nga një qeveri e keqe.

Më të hidhurit janë ata që kanë zbritur këtu para tridhjetë apo dyzet vjetësh, disa madje që edhe nuk kanë lindur fare në Tiranë, e që në çdo rast kanë prindër të lindur viseve të tjera të atdheut..................

Shume dakort me kete mendim te autores.Por do te shtoja se me te inatosurit jane ata qe erdhen ne Tirane ne 17 Nentore 1944,shumica injorante dhe analfabete,qe pasi ju vune gryken e pushkes tiranasve denbabaden ju morren shtepite dhe i lane kete te fundit neper cadra ose i internuan apo pushkatuar.

Me pas vrane te gjithe ata qe kishin studiuar jashte dhe ishin te ditur me shume se te tjeret.Pas 15-20 vjeteve keta ardhacake, ju thoshin te tjereve qe ne jemi vendalinj ketu dhe nuk dejonin te takonin kusherinjte e tyre qe qendruan ne fshat se keta te fundit ishin "katnare" dhe ata qe zbriten nga malet para 15-20 vjeteve ishin qytetare!!!!!!!

Me pas filloi edhe perbuzja e qyteteve shekullore te Shqiperise si Shkodres,Korces,Durresit,Beratit apo Lezhes dhe e qytetareve te tyre,qe filluan te quheshin "provinciale".

Pra ne fund te viteve 80' kishim "tiranas" qe ishin pasardhesit e krimineleve qe erdhen pas 17 nentorit 1944 dhe zune shtepite e vendasve mge gryken e pushkes.

Kishim "tiranas puro" qe identifikoheshin me njerez te trashe dhe qe vuajten nga "tiranasit".

Kishim "provinciale" ku futeshin qytetaret e qyteteve te medha si Durresi,Shkodra,Korca,Elbasani apo Vlora.

dhe ne fund kishim "katudnaret" ku futeshin njerzit qe jetonin ne qytetet e vogle dhe fshatra.

"tiranasit" i perbuznin te gjitha shtresat e tjera dhe e quanin veten e tyre "te perzgjedhur".Qytetaret e SHK,DU,KO apo VL megjithese kishin nja 800-2000 vjet qe jetonin ne qyetete quheshin "provinciale" nga "tiranasit" qe kishin zbritur nga malet para 50-60 vjeteve.Keta te fundit, kishin vene rregulla qe ishte e pamundur te levizje dhe jetoje ne TR.Qe te vije ne TR ose duhet te ishe student i shkelqyer,kriter qe nuk u perdor per te pastruar te ardhurit e pas 1944.Ne te kundert ishe i denuar te jetoje dhe te vdisje atje ku u linde.Hajde ironi hajde!

Ne vitet 90 kemi ardhjen e verioreve dhe fashatereve te tjere nga Jugu ne TR "tiranasve" ju iku monopoli i "te perzgjedhurve" dhe nuk mund te perbuznin me te tjeret.Kjo sepse,disa nga tjeret qe erdhen ,dolen me te shkathet se 'tiranasit".Ky eshte shkaku kryesor qe ardhacaket para 50-60 vjeteve jane me te inatosurit me te ardhurit dhe me nderrimin e sistemit.Ika e monopolit te "te perzgjedhurve" dhe ndarja e pasurise apo vendit te jeteses me ata qe deri dje i kishin quajtur "provinciale","tiranas te trashe" apo "katundare".

Solidarnosc,

ti je nje perçares diversant, element armik i harmonise komuniste.

Hahahaha!

Tamam ke te drejte hunter!

Por the truth hurts dhe fatkeqesisht kjo eshte e verteta e  origjines se "tironasve' qe nga vitet 70-80 kujtonin se ishin te derguarit e Zotit ne toke.

Fatkeqesisht nuk mund te bej komente apo tu pergjigjem diskutanteve se admin ka nja 3 muaj qe me ka kufizuar numurin e komente ve ne 10 pikerisht se diskutova ne nje teme te ngjashme si kjo.

 

nigjo ktu ti mer lal....

....ti dukesh qe je shkollu jashte shtetit e megjithate (ne ndonje college fshati)  nga ato qe shkruan tregon qe ke ngel akoma jashte tirone, per disa arsye qe sma ni ti shkruj...se i kupto vet ti....

....prinderit e mi kane ardh ne tirane mbas 44 dhe skane qene kriminel si mund te kene qene te tute...kane punu fort dhe bashke me shume prinder te shokeve e njerezve qe kam pasur perreth e qe kam njohur e kane bere tiranen sic e gjeten  katunaret si puna jote....nuk kam degjuar ndonjehere qe tirana te kete perbuzur qytetet e tjera por disniveli midis tyre do egzistonte patjeter dhe kjo eshte normale....si kudo ne bote.....

ne tirane ishin universitetet, arti, kultura sporti etj etj...

......spo e zgjat por vetem po them qe me kete qe ke shkrujt me siper tregon akoma me shume se sa i vogel je, ...dhe keshtu si po vazhdon kurre sdo arrish ne tirone....biles edhe me ndihmen e sales...ha ha...

Po si erdhen ne Tr more Ardi jon keta prinderit e tu!

Se mesa di une ishte e ndaluar te vije ne TR nga rrethet.

ka pasur dy rruge:Ose kane qene studente te shkelqyer ose kane pasur lidhje me kasten e kuqe!Rruge tjeter nuk kam ditur qe te vije ne TR.

Mund te te quaje katundar nje person qe eshte denbabaden nga Roma apo Parisi.

Por te te quaje katundar dikush qe ka ardhur para 20-30 vjeteve ne TR kjo me duket shume e padrejte.Aq me teper qe kur ka ardhur ai ose prinderit e tij kane hyre pushke ne dore dhe kane qene gjysem analfabete.Ky ka qene difekti i "tiranasve" qe ja u nxorri ne pah nderrimi i sistemit.

...histori e shkurter...prinderit e mi luftuan qe nga njesitet guerrile e deri  sa u clirua shqiperia dhe per kete jam krenar une ...dhe pastaj u bene edhe student te shkelqyer dhe njerez te ndershem te thjesht e pa perbuzur njeri nga cdo ane e shqiperise sepse e donin shqiperine ....luftuan, mesuan e punuan me ndershmeri pa i rene askujt ne qafe e keshtu kane qene shumica e brezit te tyre....sigurisht qe pati dhe njerez qe u lidhen me "solidarnosc" e qe ja paten e akoma ja kane tiranes e shqiperise me hile si puna e sales etj qe erdhen nga "malet me bore ka jete" ....dhe po e lene shqiperine ne vend numero dhe neve po na largojn edhe me shume ...

...eshte njesoj sikur ti thuash evropianeve qe erdhen dhe bene usa n -  katunar e indianeve  -amerikon te vertet....

 

Eh c'i puno kompleksi i inferioritetit njerezve te shkrete; shkruajne carcafe pas carcafeve si keto me siper e megjithate s'kane te ngopur. Pune injorantesh dhe kokeboshesh smiley

Katunar qaf bull, qytetar nuk behesh kurr! 

"Në një pikë të caktuar tiranasi u thotë fakirëve ende kokulur se "amerikanë e njujorkezë ata mund të bëheshin padyshim, po tiranas nuk do bëheshin dot ndonjëherë"....

kjo eshte mese e vertet...keta "fakire" (po flas nga ata qe kam njohur,) kujtojne se behen  amerikane , psh: -  nuk guxon ti besh shoke...vetem nese kane ndonje interes material, ta fusin po se kishe mendjen (biles dhe vellait vet se kane per gjo), jane ne gare me ty, nuk dine ku jane baret apo restorantet, sportet e koncertet jo e jo.....biles as bankat, se i mbajne poshte jastekut...etj etj,,,,..tironsit nuk jane keshtu...

...ata qe jane katunar ngelen katunar me breza...sa per disa  qe sduan me i pa fytyren Tiranes....jane si puna e dhelpres me rrushin....

Solidarnosc,

ti je nje perçares... Hunter ! kam thene qe je nje verejtes i holle smiley sidomos per te njohur budallejte . Ne kete rast vetem ke harruar nje germe nga percares ne PERCARTES. Po si duket nga njehere edhe nxiton . Do vi dhe me vone se te tilla qyfyre i lwexon njehere ne nje Soplidarnost smiley

Solidar, kam pershtypjen se je i gabuar.

Shpernguljet e para masive te popullates jo autoktone drejt Tiranes i ke ne kohen e mbretit Zog. Impakti kulturor, gjuhesor, demografik, etj. i ketyre shpernguljeve ka qene shume i ndjeshem.

Shpernguljet e dyta i ke gjate dhe menjehere pas L2B.

Ne kete periudhe nuk erdhen ne Tirane vetem forcat partizane, fituesit e Luftes Antifashiste Nacional-clirimtare.

Erdhen edhe mijera familje te tjera, qe me keto forca nuk kishin detyrimisht ndonje lidhje. Keta njerez ishin te shperngulurit e zonave nga me te ndryshmet, te rrenuara perfundimisht nga lufta 5 vjecare ne territorin e shtetit Shqiptar.

Persa i perket forcave partizane qe u vendosen ne Tirane, mos harro se mes tyre kishte edhe mijera e mijera individe me prejardhje nga ato vatra qyteterimi qe permend ti (Korca, Durresi, Vlora, Elbasani, Shkodra, etj).

Nuk ma do mendja, as sot e gjithe diten, qe niveli i alfabetizimit te te ardhurve ne Tirane pas L2B, partizane dhe civile, te kete qene kaq i ndryshem nga ai i tiranasve denbabaden!!!

Persa i perket ceshtjes demografike, ja ku i ke te dhenat:

Viti 1930 - 25.000 banore

Viti 1944 - 45.000 banore

Viti 1990 - 250.000 banore

Viti 2009 - 700.000 + banore

Nga viti 1944 deri ne vitin 1990, popullsia e Tiranes eshte rritur mbi 5 here. Nuk ma do mendja se kjo ka ndodhur vetem permes lindjeve, martesave dhe as se keta qindra mijera te ardhur te kene qene te gjithe studente te shkelqyer!! Ta kam fjalen se shperngulja drejt Tiranes nga i gjithe vendi ka vazhduar rregullisht edhe ne ate periudhe, qofte edhe permes sistemit te imponuar nga rregjimi.

Po rritjen (dhe ndryshimin) me dramatik qyteti e ka perjetuar ne 15 vitet e fundit, kur popullsia e tij eshte trefishuar!!

Nese ritmi i shtimit te kryeqytetit nga '44 deri ne '90-en ka qene dyfishimi cdo 10 vjet, ne 15 vitet e fundit Tirana eshte dyfishuar cdo 5 vjet!!

Ky fenomen, perkrah zbrazjes masive te kryeqytetit nga banoret e tij ne '90-en si rrjedhoje e emigracionit, si edhe perkrah zhvillimit jo paralel te ekonomise, infrastrukturave, etj., eshte shkaktari kryesor, sipas meje, i tensioneve sociale me baze krahinore. 

Solidarnosc i ka rene pikes ! E verteta mund te jete jo komode per shume njerez, por eshte kjo !

Rrofte kryekatundi i Shqiperise dhe kryekatundaret e Shqiperise ! (se qytetare ska me, i vrau komunizmi)

amon mor Elton!!! qe "qytetaret" e medhenj te Shqiperise i vrau komunizmi!!! Ca historie ke lexu ate te Shqiperise apo ate te Frances, Anglise, Italise...mjaft mo u bete qesharake, duke u ngrene me leckat tuaja

 popullie e jetoi ate epoke, skam nevoje ta lexoj !

KOMUNIZMI VRAU QYTETARINE SHQIPTARE 

nuk pres qe ti ta kuptosh pasi po merresh me leckat qe po hame

nje bote qe po shkon drejt globalizimit dhe kjo bukuroshe qe shkruan akoma per tiranen......

shkrimi shume kontradiktor dhe i hallakatur, te flasesh per tiranen qytet kur une kam gjyshen qytetare 100 vjecare eshte turp , te flasesh per tiranen qytet qe e beri zogu nga halli , prape eshte turp, te flasesh per tiranen si djep kulture dhe per nje gjuhe letrare te unifikuar eshte budallallek.

Mund te quhet kryeqytet vetem si pozite gjeograike, diku nga mesi i shqiperise, por per histori dhe kulture te lutem, me shume  respekt, dil pak me tutje ne  elbasan, shkoder, korce , vlore , berat, sarande...

keta denbabadensat nje gje kane te mire qofte, raki , kane shitur edhe tokat jane bere pronare , shiten gomaret dhe arkat me fiq dhe moren makina dhe tani shesin ....

nqs amerika dhe shume shtete do  ecnin me parimet si te mbrohemi nga te ardhurit shume prej shqiptareve te nderuar do ta kishin te pamundur integimin kudo ne bote dhe vet kjo goca nuk do jetonte jashte por do kthehej ne shqiperi se aty ku eshte do te konsiderohej  si llum dhe maloke ndoshta...

Kaltrina, me vjen keq po s'e ke kuptuar thelbin e autores...lexoje edhe nje here me vemendje se do kuptosh qe eshte ne nje linje me ty, por e thene shume here me bukur

eshte shume i gjate dhe hidhet  dege me dege, as mish as peshk , nuk jam e letrave por dreqi ta haje edhe artikull si rrjete merimange nuk kisha lexuar ndonjehere.

Kur njeriu s'ka me cfare te ushqeje egon ne nivel vetjak, kalon ne shkrime perrallore "jo Tirana, jo Tirona" qe kane per qellim njefare konfirmimi, konfirmim te cilin keto njerez s'mund ta arrijne ne baze te mases se tyre gri. Eksperienca me ka treguar qe jane pikerisht keto qe ulerasin me fort ne artikuj te tille, te ju germosh me tutje se nje brez dalin shume me keq se ato qe fyejne. Injorance e thelle. Mjere ne qe duhet te lexojme komplekset e mendjeve te mykura.

o LaRosee, ke bere ndonje gje te krahasueshme me autoren ti? Se autorja eshte PhD/Instruktore ne nje universitet me prestigj ne amerike...ti c'ke bere?

le rose, "c'do te thote te dalesh keq" ? dhe kush i vendos kriteret e "te dalurit keq ?"

Kriteret i vendos qytetaria. Dhe e di c'do te thote te jesh i qyteteruar? Te respektosh te tjeret, pavaresisht nga prejardhja, gjuha apo sfondi social. Ne te kunderten dukshem "del me keq". E siç mund te kesh dalur ndoshta dhe vete ne konkluzioni qe qytetaria nuk lidhet domosdoshmerisht me qytetin, aq me pak me krye-qytetin apo nen-qytetin por me respektin nder-njerezor.

faleminderit qe iu pergjigje nen-pyetjes, se pyetjes akoma nuk i je pergjigjur

sidoqofte mendoj se me kuptove mjaft mire prandaj dhe ndoshta i bere bisht pyetjes sime...

je interesante se thua ndonjehere fjale qe t'i dikton rreptesisht nen-vetedija jote, ne nje kohe kur llogjikisht, je e detyruar te pohosh te kunderten...

 

 

Ueee? Kur i paskan bere keto pishinat ne sheshi?

Aty kane qene perhere, po i kane heq' robt nga ujti kur e kane bo' kyt resmen! smiley

Nga cili vend i kane hequr robte....?

NGA UJTI. Smile

Ja kjo ben thelbin, e mos u lodh fare te lexosh pjesen e ngelur;

Në një pikë të caktuar tiranasi u thotë fakirëve ende kokulur se "amerikanë e njujorkezë ata mund të bëheshin padyshim, po tiranas nuk do bëheshin dot ndonjëherë". Më vjen turp nga kjo arrogance e kryelartësi boshe nga ana e "tiranasve 18 karat".

Dhe është tamam kjo ideologji, njëkohësisht shprehje inferioriteti, që është në bazë të ndasive e urrejtjeve tiranase sot. Nevojë e pastër për t'u ndier superior së jashtmi, sepse nuk e ke brenda qetësinë që të jep respekti për aq sa ke, sa di apo për atë që kryen.

Ky rrobi me lart perfaqson vetem ca njerez kalli bosh jo tiransit ose qytetaret e vertete ngado qofshin.

u freskove se pak me pare kishe shume vape dhe flisje pak si shtrembet

Më vjen turp nga kjo arrogance e kryelartësi boshe nga ana e "tiranasve 18 karat".

As t'mos vije turp fare ohmajgodo! smiley

Budallej ka gjithanej! Tirona, duke qene Sheher i modh, normal ka budallej mo shume se fjala vjen Bulqiza, apo Kolonja! smiley

Ment dhe duken, zoti i ka hudh me sy myll, ka pas thone gjyshi im qe ishte hem katunar, hem malok!

Po malok i qute vallaj!

Ene i bukur, me thone t'drejten! smiley

 

Shkrimi me pelqeu. Pergezime autores, jo vetem per temen qe ka zgjedhur dhe menyren se si e ka trajtuar, por edhe per shqipen e bukur qe ka perdorur.

 

 

E kujt është Tirana?

E kujt tjeter pervec atyre qe e flasin gjuhen e Tiranes aq paster.

Tirana, ne menyre ideale, u perket atyre qe votojne ne zgjedhjet lokale te tiranes.....

E verteta eshte qe Tirana ne keto momente i perket mafias shteterore e ketu e ka dhe artikulli, per mendimin tim.

ja te flas njecike seriozisht tani

une nuk jam nga tirana, jam jugore

por shume here e kam gjetur veten mire me ta, ndoshta me mire se edhe me jugoret...

te ngroh ajo miresia e tyre, optimizmi dhe te marrit lehte te jetes...

mos haroni se duruan te ardhurit nga jugu ne 1944 qe u moren pronat brutalisht, po durojne verioret tani...  dhe ajo arroganca e tyre ndonjehere me duket edhe e perligjur...

e kam gjetur veten mire me tiransit vertet , edhe pse ndonjehere u them me shpoti, :ju kur shkoni ne ndonje institucion shteteror nuk merrni pasaporte me vete, ju mjafton fakti qe jeni tiranas denbabaden smiley

 

 

e kujt èshtè tirana???....FLAMURTAR FLAMURTAR FLAMURTAR!!!...smileysmiley

Mu ke pesmedhet katshi
Torja, Thimi, Baci
Andrea...

smiley

Imè, veç ì tironse sagllom ka nel m'Tiron... bile se TM fare ene kur thot qi i pilqejn ballakumet smiley

I dashur Solidar,

1) "Radiostacioni" dhe filmat e tjere te Kinostudios nuk jane burimi me i sakte historik smiley

2) Pjesa derrmuese e popullit Shqiptar gjate kohes se diktatures ishte, ne mos e kuqe, te pakten e rreshtuar e bindur ne krah te PPSH-se. (Jo rastesisht diktatura jone ishte e fundit qe u rrezua nga ato te Europes lindore.)

Per kete arsye, pjesa me e madhe e popullit Shqiptar kishte shanse te barabarta per te ardhur a per te mos ardhur ne Tirane.

Jam dakord qe ishte sh e veshtire ne mos e pamundur per te perndjekurit politike.

Nje nga arsyet kryesore te shpernguljes, po deshe, ishte industrializimi i vendit. Ne Tirane ishin te perqendruara nje pjese e mire e industrive dhe keto kishin nevoje per krahe pune.

Gjysherit e mi, nga njeri krah i familjes, nuk kane patur as lidhje farefisnie me kasten e kuqe, e as kane hyre kollovare ndokund.

Kane ardhur si punetore.

Keshtu qe boll ja fute pordhes.

3)  Qe Cecenet i kane blere shtepite se punojne ne emigracion kjo dihet.

Cdo Tiranas e cdo Shqiptar e di mire sesi i kane "blere" shtepite e Bathores e te Paskuqanit, te ndertuara 100% abuzivisht, ne toka te zaptuara brutalisht, te cilat u perkasin te gjitha, ne masen 100% tiranasve te vjeter (te para '44-es, meqe e ke shume qejf kete vit).

Ashtu sic e di mire cdo Tiranas e cdo Shqiptar sesa % te faturave te dritave e te taksave te tjera i duhet te paguje me shume, per shkak te faktit se Ceceneve te kamur te emigracionit nuk ju do bytha ti paguajne shtetit detyrimet.

 

 

 

 

 

studenti, aty me rri

jam habitur me njerin ketu tek puna i cili me thoshte (me krenari te madhe )qe nuk paguante drita qe nga 1997 !!!

pa le pastaj nje shkodran (nga dere e madhe) i cili thoshte se nuk paguante drita se kishte hidrocentralin afer !!!

 

shkrim i mire - ideja eshte se Tirana u be si rezultat i vendimeve ose evenimenteve historike. Tirana nuk do te ishte Tirana qe kemi sot sikur
k/ qyteti te ish caktuar fjala vjen, Lushnja, Vlora apo Korca...
Nuk do kish qene kjo qender qe njofim sot pa prurjet e mendjeve qe e bene ate te njohur ne Shqiperi. Po te gjitha harrohen kur fokusohesh vetem te te ardhurit e viteve te fundit. Dmth. nqse hyrjet ne Tirane deri perpara '70-'80 klasifikoheshin si te 'perzgjedhura', sot, ju eshte dhene mundesia kujtdo te levize. tek e fundit, asnji nuk ka te drejte me i caktu tjetrit se ku do jetoje. A nuk jena tu kerku t'njejten gje jashte Shqiprise?!

Kryeneçe, hiç pra mos u habit, se ate te thote edhe shkrimi, qe mos gerricemi me njeri-tjetrin se njeriu nga fukarralliku ben cdo gje..prandaj kane njeriza shtetin qe ti rregulloje maredheniet e njerezve mes tyre dhe shtetit me ligje. Keta te tregojne njerezit me gisht kur i ben lemsh keto gjera dhe jo te ardhurit para lufte, pas lufte etc...

Shume  e bukur vertete .. e paster !

llaftar fare-  shif si ecin kembsoret, ku t'u teket.
(sot, ket gje e bejn dhe makinat...nuk ka gjo mo t'bukur...)

mire do ishte ta ndalonin trafikun fare ne qender - te behej nje zone kembesoresh e gjitha, ndoshta vetem autobuzat urban mund te lejoheshin.

Eshte per te ardhur keq, qe gjuha Tironse eshte asimiluar nga letrarja, se ne parlament nuk do degjonim " ule zerin te lutem, mos bertit, po, çoje pak zerin te lutem".

 

Shqyqr Zotit qe nuk kemi emigrante ne mase nga vendet e tjera ne Shqiperi se do ti kishim varur ne shesh. Do te ishim populli me ksenofob ne Evrope e me gjere.

Ne na ben pershtypje shqipja qe flitet ne dialekte ne Tirane, qe dreqi e mori eshte shqip, nuk eshte gjuhe e huaj, po vaj halli sikur te ishim zoter te New York-ut, Londres, Brukselit etj., ku degjohet cdo lloj gjuhe e huaj dhe gjuhe vendase me lloj-lloj aksentesh, cfare do te benim?

Per nje gje shkrimi ka te drejte, me te egrit ndaj te ardhurve rishtas ne Tirane jane ata qe ne rastin me te mire ju kane ardhur prinderit gjate diktatures ne Tirane, qe nxjerrin flake nga goja kunder malokeve, pasi Tiranen e konsideronin ciflig te tyre dhe te rezervuar vetem per te ngjashmit e tyre qe kishin lidhje dhe i sherbenin sistemit komunist, edhe vendalijte, tironasit denbabaden, pasi ju moren pronat filluan dhe i shpotisnin.

Qe ta sqarojme njehere e mire kete punen e te ardhurve: kur permbysem sistemin komunist, pikesepari e permbysem per te rikthyer lirite qe na ishin mohuar, ku nje nder me te rendesishmet eshte levizja e lire dhe zgjedhja per te jetuar ku te duash ti.

Per sa ju perket zenies se tokave (me pagese, mos harroni, por jo pronarit legjitim) te pronareve te hershem (asnje lidhje me jugoret qe erdhen gjate diktatures), kjo eshte ceshtje ligjore ndermjet shtetit, te ardhurve dhe pronareve dhe disi po zgjidhet. Por pas nje nderrimi te tille sistemi, pas hyrjes ne tranzicion dhe problemeve te tij kjo gje eshte afer mendsh se do te ndodhte dhe ka shembuj edhe nga vendet e tjera.

Prandaj ky lloj ligjerimi duhet hequr nga qarkullimi, qe duket sikur ju kerkon llogari qytetareve te lire te nje vendi pse levizin neper territorin e vendit te tyre.

Ajo qe duhet te shtrohet eshte se si keta te urbanizohen dhe te ju ofrohen sherbimet njelloj si te gjithe qytetareve te tjere dhe te mos i getizojme keta njerez, edhe duke shkruar kunder tyre.

Shume dakord me ju! Nje nga postimet me te qelluara ne mesin e kesaj tymnaje ksenofobike.

Persh.

Speaker, mentiliteti jot dhe i atyre qe e mendojne si ti per keto ceshtje eshte shkaktari kryesor problemeve tona aktuale, si shtet dhe si shoqeri.

1. Pohimi se Shqiptaret jane populli me ksenofob ne Europe e me gjere eshte  nje spekullim i ulet dhe i peshtire, qe mund te dale vetem nga goja e nje njeriu renegat. 

2. Pohimi se me te egrit me te ardhurit jane ata te cileve ne rastin me te mire ju kane ardhur prinderit ne Tirane gjate diktatures eshte gjithashtu nje spekullim i ulet dhe meskin. Nje mashtrim i plote, i pambeshtetur ne asnje fakt apo logjike!

Mos harro se pjesa derrmuese e banoreve te Tiranes ne vitin 1990 ishte e perbere nga njerez te kesaj kategorie. Dhe ata nuk mund te mos ishin te gezuar qe vellezerit, motrat, kusherinjte, miqte e farefsi i tyre te mund te kishte mundesine t'ju afrohej, kur demokracia solli edhe levizjen e lire te njerezve. Nuk mund te mos ishin te gezuar ata, qe gjate gjithe viteve te diktatures u kishin hapur miqve dhe farefisit qe vinte nga rrethet dyert e shtepive te tyre, per te bujtur ne Tirane sa here ua kishte nevoja.

Njerezit ne qytetet tona (jo vetem ne Tirane, bej kujdes!!) jane vertet ndonjehere te egersuar me te ardhurit, por jo me te gjithe ata, si kategori!!

3. Tokat e zaptuara te zonave informale!

Mashtrimi me i madh dhe i pafytyre i komentit tend ka te beje me pohimin se te ardhurit paskan zene toka pa pronar privat dhe se, per rrjedhoje, konflikti eshte thjesht mes tyre dhe shtetit dhe po zgjidhet.

Athere, i dashur Speaker.

Tokat e Bathores dhe te Paskuqanit, p.sh., kane pronare qe c'ke me te. Pronare te cilet jane jo vetem te pajisur me tapite e hershme, por edhe me vendime te gjykates te pas viteve '90 qe ju njohin te drejten e prones!

Keta persona jane perpjekur, si privatisht, ashtu edhe permes permbarimit, te shtijne ne dore pronat e tyre te ligjshme dhe ne te dyja rastet jane perzene me dhune, me arme ne dore, nga zaptuesit!!!

Zaptuesit, nga ana a tyre, nuk jane mjaftuar, ta zeme, te ndertojne ne keto zona, pallate te kategorise se strehimit publik.

Jo mor Zot!

Secili prej tyre ka ndertuar vila dhe shtepi shumekateshe. Te gjitha me oborr.

Rralle e tek gjen ndonje qe ti paguaje shtetit energjine elektrike, ujin, taksat mjedisore, e keshtu me rradhe.

Asnjeri prej tyre nuk ka paguar asnje qindarke per impaktin mjedisor te godines qe ka ndertuar.

Asnje prej tyre nuk ka paguar asnje qindarke per koston infrastrukturale te godines.

Asnje prej tyre nuk i paguan kokerr takse shtetit per pronen e madhe te patundshme qe zoteron.

Ne cdo vend te Europes Perendimore ne vila e shtepi private jashte qyteteve jetojne vetem ata qe i perkasin shteses super te pasur.

Kjo jo vetem sepse ndertimi apo blerja e nje prone te tille kushton qimet e kokes, por edhe sepse mirembajtja dhe taksat mbi nje prone te tille kushtojne po aq.

Kurse tek ne, zaptuesve te Bathores dhe te Paskuqanit, me demek se jane te varfer, po ju falim krimin e grabitjes se prones dhe po ju dhurojme vila e shtepi private me oborr!!!

Keto jane arsyet, i dashur Speaker dhe ndonje tjeter si ti, qe egersojne njerezit.

Nuk e rruan me njeri per diktaturen apo brockulla te tjera si keto. Ajo tashme i perket historise.

Ne sot po vuajme te tjera diktate te egra. Ato te te forteve politikisht/ekonomikisht/ushtarakisht qe po na imponohen pertej cdo ligji a te drejte!

Shqyqr Zotit qe nuk kemi emigrante ne mase nga vendet e tjera ne Shqiperi se do ti kishim varur ne shesh. Do te ishim populli me ksenofob ne Evrope e me gjere.

Ti nuk e paske fare idene e asaj qe thua. Ose nuk ke jetuar ne Shqiperi asnje dite, ose ke ik nga ndonje fshat i humbur ne ndonje zone te humbur drejte  e ne Amerike. Ashtu si eshte sjell Shqiperia me emigrantet nuk eshte sjell asnje popull ne europe, per te mos thene ne bote.

Ne na ben pershtypje shqipja qe flitet ne dialekte ne Tirane, qe dreqi e mori eshte shqip, nuk eshte gjuhe e huaj,

Perderisa flitet me dialekte, natyrisht qe te ben pershtypje vetevetiu.


Qe ta sqarojme njehere e mire kete punen e te ardhurve: kur permbysem sistemin komunist, pikesepari e permbysem per te rikthyer lirite qe na ishin mohuar, ku nje nder me te rendesishmet eshte levizja e lire dhe zgjedhja per te jetuar ku te duash ti.

 

Kush eshte shprehur kunder lirive qe na ishin mohuar? dhe kush eshte shprehur kunder zgjedhjes te lire per te jetuar ku te duash? Apo ja fute ashtu kot ti?


me te egrit ndaj te ardhurve rishtas ne Tirane jane ata qe ne rastin me te mire ju kane ardhur prinderit gjate diktatures ne Tirane, qe nxjerrin flake nga goja kunder malokeve, pasi Tiranen e konsideronin ciflig te tyre dhe te rezervuar vetem per te ngjashmit e tyre qe kishin lidhje dhe i sherbenin sistemit komunist

 

Po pse ti mendon se status quo -ja ne Tirane ka ndryshuar me ardhjen e malokeve apo jugoreve te tjere ne Tirane gjate ketyre 20 vjetesh? Jo mor jo, po ata jane qe e rezervojne Tiranen si ciflig te tyre qofshin veriore a jugore, qe kane qene qe ne kohe te komunizmit.Ik ti me keto idete e tua pseudo-anti-komuniste ne Tirane dhe shijo frytet e demokracise ashtu sic na i bilbilos ketu dhe te shikosh a te pjerdh njeri atje apo jo?

Mbi te gjitha po me dukesh jo vetem anti-komuniste qe nuk je e nuk je, sado qe te mendosh se je, hiqe nga mendje , ti je nje komunist i pandreqshem, por anti-shqipetar.

Paska plas thika tek kjo tema. He e ndate Tiranen se e kujt eshte apo jo?! smiley

Une jam shume dakort :Tirana ,tiranesve..." Ne paça pike ambicjeje qe te jete e imja sadopak ,m'gjette nji send...Jua kam fale....e gzoshi den baba den e deri n'bubrrece....Aman po kujt po i plas...Nji qyetet i marre,me kakofoni e paidentitet.Ja ...sapo largohesh nga Tirana ti udhetar a vizitor,madje edhe Tiranas:ç'te mbeti ne mendje ?ç'i kujton...n se je lidur atje eshte tjeter llogari..

Mua nje gje me beri pershtypje.E paskan rregulluar sheshin Skenderbej?

Heren e fundit qe isha andej duhet te kaloja mbi tulla mos te lageshin kembet smiley

Nuk paske kuptuar gje sheshi Skenderbe ne foto nuk eshte ai i sotmi ..Ke pare ndonje koke te qethme ,te rrume tull ..ja ashtu eshte tirona sot ,i kane prere pemet ... te mbytin makinat dhe njerzit ecin me nje vend ,si ne Indi ,Dehli !!

Ehehehe Ttmsoia kane rregulluar nje mut. Ajo fotoja qe sheh aty ti duhet te jete ndonje foto se si do behet ose si ka qene Tirana dhe jo sesi eshte. Tani e ke gropa gropa mezi kalohet me makine.

Ajo fotoja është për t'ju treguar se si ja u la Enverhoxha në dorë Juve smiley

Mos tju vije keq mer ,qe tirona as katun nuk eshte ! M`duket se eshte  rrushe e kumblla ,domate e kastraveca,djathe dhe gjize ,mish dhe peshk, shalqi dhe pjepra , rrumpalle sloganesh , sali -gramafoni ,voda/fone dhe KESH , PRESH ,aMC ,portokalle e kalbet .. !

 

Shifeni mire foton... Dhe thone qe jemi Mazllemer smiley ... Ca kopuku ka qene ai duhen shekuj me e kuptu Solidaret e spikerit . Shef nga qilli si K  R Y Q smiley.. ka pas qene tu e honger njoni nga kompozuesit  smiley

Fotografia eshte bere disa vite perpara, kur u rikonstruktua sheshi dhe shatervani, e u vu ne funksion, si dhe vendosja e tullave me disain. Po te shikoni pemet( pishat) tek gropa qe jane mbas monumentit te Skenderbeut, jane te medha. Sot ato jane prere dhe lulishtja nen nivelin e sheshit nuk ka me peme por eshte bere me bar dhe duket si skarpatet e Lanes. Idea e Rames ishte qe ta mbushte fare dhe me kete menyre te kalohej ne nje ide tjeter ndryshe nga ajo e arkitekteve italiane qe e ndertuan si vend per koncerte dhe festime dhe njekohesish t`i jepnin lartesi imagjinare ndertesave rreth sheshit.

Duke avancuar me nje prishje tjeter te asaj qe bene komunistet, me krimin e prishjes se Bashkise( aty ku eshte Muzeu Kombetar), ky i fundit kishte idene e nje transformimi radikal, gje qe ja hoqen nga kompetencat pasi e mori nen juridiksion Keshilli i Rregullimit te Territorit Kombetar qe varet prej Qeverise. Pra si nje shesh nacional i nje kryeqyteti dhe jo nje shesh lokal i nje qyteti. Kjo beri qe administratori i kryeqytetit( inati eshte gje e madhe por dhe interesi me i madh) ta lere pas dore dhe tani duket sikur po kalon ne nje shesh te sapo dale nga lufta.

Mua me duket se ajo foto eshte bere para '90, diku nga 85- 90, sepse nuk shihet asnje makine dhe dallohen edhe vijezimet e rruges. Kam pershtypjen se kjo foto eshte perdorur shpesh ate periudhe.

Ne mos gabohem rikonstruktimi i sheshit Skenderbe ashtu sic duket dhe ne foto ka mbaruar andej nga viti 1987-88.

Ols, s'e mbaj mend mire punen e rikonstruktimit, por kete foto dhe sheshin Skenderbej une e mbaj mend mire si nga gazetat, si nga televizori, ndonese bardhe e zi. E kam fiksuar, se me pelqente ideja e shatrivanit, qe s'ishte fort e zakonshme ne ate kohe. Kur u be dhe shatrivani me ngyra pastaj, tek sheshi  i korpusit te universitetit ishte qejf i madh fort per mua si femije, qe e shihja Tiranen nga larg. smiley

Edhe shatervani i qendres ishte me drita shumengjyreshe. Ne nje fare menyre sheshi i rikonstruktuar simbolizon edhe kulmin e qytetarise te Tiranes ne ato vite. Te kuptohemi... laheshim cdo te shtune sdq, por ndihej nje fryme qytetare qe une kurre me nuk e kam pare ne Tirane.

Ishte koha e hapjes se kompleksit te pishinave te parkut, zgjerimit te rruges se Barrikadave perpara 9 katsheve, 9 katshet, pallatet pas muzeut, muzeu i Hoxhes sapo ishte hapur, MAPO-ja ishte prishur. Edhe ne periferi ishte investuar ne hapesirat sportive. Diktatori kishte vdekur dhe njerezit ngadale ngadale po zgjoheshin. Kishin filluar te prodhoheshin filma ne te cilat vihej re ndergjegjesimi per qytetarine e fituar ku jeta urbane sihte me ne fokus. E mmban mend kur Federik Ndoci kendonte poshte ballkonit te asaj vajzes. Diku mbrapa muzeut kombetar.

Autobuzat Saviem francez, kishin filluar te zevendesonin ato rrangallet e uzines se Shkodres. Pastaj erdhen ato taksite e kuqe Peugeot.

Diku nga 89-a u hoq zhurmuesi per RAIDUE. Kenget e festivaleve shqiptare ishin bere me te lira e me moderne. Parashqevi Simaku, Anita Bitri... Pastaj, Pallati 176.

E shume te tjera si keto...

Sigurisht qe keto ishin shenjat qe sistemi po jepte shpirt dhe pas pak kohesh do te vdiste, por ky rinovim urban i shoqeruar dhe me nje ndjenje lirie dhe ndryshimi si edhe me nivelin e larte te shkollimit dhe te aplikimit te mendjes, qe karakterizonte Tiranen ne ato vite... te krijonte nje ndjenje qytetarie qe kurre me nuk e kam ndjere ne Tirane.

Kam pak nostalgji per te. Me vjen keq qe me sakatimin qe i eshte bere Tiranes nga aspekti arkitektonik dhe urbanistik dhe me kete rikthim qe eshte me teper drejt orientit se sa drejt perendimit... nuk do te kemi me fatin te jetojme ne nje qytet qe do t'i ngjaje qyteteve te tjera Europiane sepse do te jete teper e veshtire qe kjo kasapane te rregullohet.

Besoj se njeriu dhe territori qe ai krijon jane ne nje nderveprim te vazhdueshem me njeri-tjetrin dhe nga kjo ane, qyteti qe eshte kthyer Tirana sot ndervepron per keq mbi vete njeriun, mbi te gjitha mbi gjeneratat e reja.

Uh, sa shume kam shkruajtur. Paska qene si pune fitili per mua, ai postimi yt. smiley

Ne ate periudhe qe permend ti, une vertitesha sa nga veriu ne jug te Shqiperise dhe Tiranen e shihja kalimthi, por mbaj mend qe ndryshe nga c'ishte qyteti i vogel verior ku banonim dhe ndryshe nga tymi i zi qe thithnim ne qytetin e jugut, Tirana me pelqente per hapesiren, po flas per qendren gjithmone, jo per  rrugicat e vogla, ku u themelua Partia smiley Edhe tani, bulevardi kryesor mua me pelqen, packa se sikur ia kane zene frymen ndertimet e larta perkrah. Sidomos darkave, mgjth. zallahine e makinave e bej me shume deshire nje shetitje nga korpusi gjer tek Skenderbeu.

Edhe mua me kane pelqyer gjithmone hapesirat e Tiranes. Ndersa sot me pelqejne me teper rrugicat se pjesa tjeter e qytetit. Cuditerisht ndihem me teper ne Milano neper ato rrugica se sa ne qender te qytetit.

Persa i perket bulevardit po perifrazoj nje thenie te nje arkitekti italian, nga nje artikull qe eshte botuar ne nje reviste te rendesishme italiane te arkitektures. Me duke se e kam shkruar ketu tek peshku edhe nje here tjeter:

"Bulevardi i Tiranes dhe ndertesat qe gjendet pergjate tij, ne nje fare menyre, simbolizojne ate qe ky qytet ka dashur te jete, por qe ne fakt nuk eshte."

smiley

Edhe une po vrisja mendjen kur ishte bere kjo foto... Kur e ruajta pashe nga titulli qe eshte e vitit 1988 smiley 

 tirana deri sa e mori rama ne dore, ishte si ne foto (plus kioska qe hiqen kollaj), sa e mori krimineli ne dore, jua beri beton !

tiruna e edi rrumit

elton, pse behesh negativ, mor vlla? E kush i hoqi kioskat, meqe fole per kioska? Atehere ishte bere beton Tirana dhe mu ne qender, madje, kishe frike te kaloje ne mes te dites nga parku Rinia, se s'duhej ca te dilte perpara nga ato zgeqet e ndyra aty. Nuk eshte puna te nxish cdo gje, po sec ndjej nje lloj negativiteti, zemerimi, ose ndonjehere me duket sikur ia keput kot, sa per t'u gric me njerezit... qofsha e gabuar, por kjo eshte pershtypja ime. smiley

 per mendimin tim kioskat le te ishin edhe sot, e te hiqeshin vetem pasi te kishe nje plan te mire, e jo beton ketu e beton atje

 

kioskat i heq kushdo fare lehte, po hajde e hiq betonin e rames tani

Ate qe hoqi kjoskat dhe e zhvilloi Tiranen sic eshte sot e ke ne qeveri me Salen.

Edhe Lezhen tate njeriu i atij e qeveris

smiley te heqesh kioskat e ta betonosh eshte krim

 

ai qe qeveris lezhen time eshte votuar se eshte djale i mire dhe puntor, e jo se eshte me nje parti apo tjeter. lezha mund te jete vend i vogel, por njerezit jane te zgjuar dhe nuk shikojne shume partine, por njeriun !

...plus edhe ne qeverisjen e pare bashkiake te Rames, vazhdohej te ndertohej me lejet e dhena nga Brojka sepse natyrisht qe lejet e dhena nga shteti, (qofshin edhe te papergjegjshme) nuk mund te hiqen me nje te kercitur gishtash.

Nje here qe Rama tentoi te merrej me nje leje te tille, andej nga Kopeshti Botanik, doli edhe ne lajme.

Lagja ime pershembull eshte shkaterruar gjate viteve te qeverisjes se Brojkes. Ish-pronari i tokes i merrte lejet si te ishin kafe dhe askush nuk e pyeste shume per standarte urbanistike apo arkitektonike. Nje here e nje kohe kur shtrihesha ne krevat shikoja qiellin. Ndersa tani shoh komshiun qe e kam 5 metra larg.

Ne fakt Tirana eshte shkaterruar kryesisht pergjate qeverisjes se kryetareve te PD-se. Eshte mire qe PD-istet kete ta dijne. Jo per te mbrojtur Ramen, por per te mbrojtur te verteten. Pastaj le te vazhdojne te shajne Ramen se sharja e Rames apo e Berishes apo e kujto politikani tjeter... eshte sport kombetar.

Ne fakt Tirana eshte shkaterruar kryesisht pergjate qeverisjes se kryetareve te PD-se. Eshte mire qe PD-istet kete ta dijne. Jo per te mbrojtur Ramen, por per te mbrojtur te verteten.

Seriozisht e ke? Eshte ndertuar (shkaterruar) me shume ne 94-95-96 se sa pas 1998 deri me sot?

Uné do ti shtroja pyetjet késhtu:

1) Cfaré éshté Tirana?

Kryeqyteti i Shqipérisé

2) A éshté Tirana metropol?

Tirana éshté njé fshat i madh i pisté, i pashtruar, i pandricuar, i pagjelbéruar, etérci e vérci.

3) A ka pér tu béré ndonjéheré Tirana metropol.

Nga veté fjala metro vjen edhe fjala metropol. Pra, pa metro nuk ka metropol.

4) Me cfaré éshté e populluar Tirana

Tirana éshté e populluar me maloké té pagdhéndur nga jugu dhe nga veriu

5) Cila éshté e ardhmja e Tiranés?

Ky fshat i madh i pisté, i pashtruar, i pandricuar, i pluhrosur, i baltosur, do njé shtet  té forté qé ta béj metropol.

Seriozisht e ke? Eshte ndertuar (shkaterruar) me shume ne 94-95-96 se sa pas 1998 deri me sot?

Per t'u kuptuar me mire, duhet qe se pari te lirohemi nga Rama-centrizmi apo Berisha-centrizmi.  Apo edhe nga pyetje e pergjigje radikale se kush e kur eshte "shkaterruar" Tirana, pasi fenomeni eshte rezultat i nje nderthurjeje komplekse te shume faktoreve.

Keshtu qe interpretoje pergjigjen time te meparshme me teper si nje pergjigje nje cik me pak radikale ndaj pohimeve shume radikale te personit qe shkruajti para meje. smiley

mendoj se autorja per ç'ka dashur te thote ja ka harritur,perveç titullit,i cili eshte gabim per mendesine e sotme.

le ti leme inatet dhe,manine tone per te ber sherr per gjithçka(atavizem i komunizmit) dhe le te shohim nje çike me shume brenda nesh,jo me egoizem por,me objektivitet gjerat.

popujt gjithmone jane shperngulur per forca maxhore dhe ku kane mundur jo pa dhimbje ,jane adaptuar ne vende te reja,jemi ne qe po shajme shqiptaret qe po mergojne brenda vendit,nderkohe qe ne erdhem ne Evrope e me tutje,po ndertojme nje jete te re,me tradita ,gjuhe e zakone te rjea,me veshtiresite qe kjo pa dyshim mbart(mos genjeje asnje qe ka gjetur fushe me lule dhe,s'ka provuar mbi kurriz ksenofobine e vendasve) ,shume prej tyre kane marre dhe prinderit dhe,marrin asistence per ta,bejne vizitat mjekesore falas,shetisin andej ketej dhe,harrojme qe " maloket" jane njerez si ne,qe komunizmi i harroi ne maje te malit pa asnje lloj strukture,ku hante pula gure e sigurisht diçka do benin per te rregulluar jeten e tyre.

por problemi eshte se sa keq sillen ata,ç'fare problemesh krijojne ne bashkejetesen e perditshme(jo se jane veshur keq apo jane pa lare,kaq dine te shkretet)

problemet jane te pafundme sepse gjeten shesh e ben pershesh,ate qe ne s'e beme ose me mire me then shteti ku erdhem,me ligjet e rrepta dhe,mekanizmat qe ka na mesoi te behemi qytetar civil,kjo pra i mungon Tiranes dhe gjithe Shqiperise; kur nje shtet i mundeson adhe te ardhurit te fundit,te jetoje me dinjitet por,gjithmone duke mbajtur rradhen dhe duke respektuar ligjet, atehere bashkjetesa behet me mundshme.

Parisi,londra,viena,Roma ,Toronto,NY etj etj te kujt jane?

 

Xheni,

Tirana, Shkodra, Lezha, Durresi, Elbasani, Korca, etj. etj., ne 15 vitet e fundit kane pesuar PUSHTIME!

Tirana eshte trefishuar ne 15 vjet!

Nuk ka qytet ne bote qe te arrije te integroje kulturalisht dyfishin e permases se vet ne kaq pak kohe!

Kjo dyndje, apo ky pushtim, nuk do te kishin ndodhur ne keto terma, sikur shperngulja te kishte respektuar minimalisht ligjet e shtetit demokratik.

Po te jap nje shembull.

Dy vellezer largohen nga fshati i tyre, ku "pula ha gure", dhe shperngulen ne vende ku jeta eshte me e lehte.

Njeri emigron jashte vendit, ta zeme ne Itali.

Tjetri brenda vendit, ta zeme ne Tirane.

Te dy preokupohen te gjejne strehim dhe pune per vete dhe per familjet.

Ai i Italise, sipas te gjitha gjasave, kerkon dhe merr nje apartament te vogel me qera, ne periferi te qytetit qe ka zgjedhur. 

Po aty kerkon dhe gjen pune, - cfaredolloj pune, secila eshte dinjitoze po qe e ndershme - dhe me te ardhurat e punes paguan taksat mbi te ardhurat, sigurimet shoqerore, qerane e shtepise, faturen e dritave, ngrohjes, ujit, etj, bileten e autobuzit, e keshtu me rradhe. Kur mund te deshmoje se i kryen te gjitha keto rregullisht, - pra se kontribuon, si te gjithe qytetaret e tjere, ne mbaresine e pergjithshme - athere edhe mund te pajiset me dokumenta te rregullta qendrimi, te kerkoje rezidencen ne ate qytet, e keshtu me rradhe.

Kurse ai i Tiranes cfare ben? 

Identifikon dhe zapton nje toke te lire (ne kuptimin te pandertuar a te parrethuar nga dikush tjeter).

Nderton atje nje barrake apo shtepize rudimentale fillestare.

Punon ne informalitet, duke rrezikuar se pari jeten e tij dhe pastaj edhe jeten dhe prosperitetin e bashkesise ku jeton.

Me te ardhurat e tij informale (dhe ndonje remitance te vellait ne Itali) e shnderron shtepizen ne shtepi te mirefillte dhe e rrethon me gardh, duke mos harruar te fuse brenda edhe nje oborr te mjaftueshem.

Lidhet abuzivisht me linjen e elektrikut, ujesjellesin, kanalizimet, per te cilat nuk paguan asnje qindarke.

E mbron pronen e grabitur me arme, dhe po me arme i kerkon qeverise "legalizimin" e prones dhe investime ne infrastrukture.

Cili model sipas teje eshte i shendetshem?

 

  

 

 

 

 

Student a ben te bej nja dy kundarshtime te vogla.

Ai i Italise nuk blen dot toke ose shtepi sepse nuk i lejohet ne fillim. Pasi te gjeje pune dhe te sistemohet, pasi ka nje shtepi modeste me qera ose te ndare me te tjeret. Ai i Italise ka perdite ligjin mbi krye, sepse mund te jete me leje qendrimi te perkoheshme dhe ekstradimin e ka gati. Ai nuk do te zinte vend ne ate qytet ose zone nese nuk do te gjente pune. Do te largohej me plackat qe jane nje cante vetem.

Ky i Tiranes vjen ( ose ka ardhur) pasi Tirana nuk kishte veshtiresi per te ardhur ne periferi, sic dhe puna ne ato vite ishte me bollek pasi kishte nje bum ndertimesh. Pra ata ishin emigrante te cilet linin ckishin ne provincat malore eshperguleshin me pleq e femije.

Ata qe erdhen ne qender, ishin ata qe blene ap. pasi kishin fitime informale ose para te pista, si dhe adminstratore shterore lokale me fitimet e tyre abuziviste.

Emigranti i periferise e bleu token. Nuk e pushtoi ne asnje menyre (nuk perjashtohen edhe rastet). Ai e bleu prej "tregetareve" te tokes te cilet kishin lidhje te forta me kryetaret e komunave perreth qytetit. Kjo "shperndarje" i ka bere milionere njerez te vecante dhe askush nuk i denon ata, por edhe rastet nuk e permenden, pasi eshte deshire dhe propagande e paster per ta kaluar fajin kolektiv. Pra ketu eshte abuzivizem i pushtetit dhe nderkohe perfitim propagandistik i paster per shfrytezim pushteti. Me pak fjale nje zinxhir mafjoz.

Te siguroj qe ne Itali lejohet te bleje prona te patundshme kushdo. Nese ka te ardhurat e duhura.

Nese nuk i ka, i hyn punes qe ti fitoje.

Persa i perket debimeve, % e qytetareve Shqiptare te debuar gjate ketyre 19 viteve eshte me te vertete e paperfillshme.

Ceshtja qendron tek modeli.

Ka Shqiptare qe shkelin ligjin me te dy kembet ne Itali, ashtu sic ka edhe ne Shqiperi.

Po ka Shqiptare qe e respektojne ligjin ne Itali, ashtu sic ka edhe ne Shqiperi.

Une rreshtohem me keta te fundit, sot e gjithe diten.

Rreshtohem me ata te cilet, brenda apo jashte vendit, e ndertojne prosperitetin e tyre pa shkelur ligjet.

Te tjeret i kam armiq dhe mesa te kem mundesi do ti luftoj.

 

 

Meqe jemi ne teme, kjo deklarata (kryebashkiakut apo kryeopozitarit?) e Edi Rames.

"Vendimet e KRRTRSH-se jane skandaloze dhe demtojne te ardhmen e Tiranes-metropol"

Sipas tij, kryeministri Berisha ka bllokuar miratimin e planit te ri bashkiak, dhe po grabit 75 hektare gjelberim te parashikuar aty. Rama theksoi se ne mbledhjen e KRRTRSH-se eshte vendosur per ndertimin ne Vore, Berxull dhe Preze, nderkohe qe nder to shfrytezimi i zones drejt aeroportit "Nene Tereza", eshte me i rendi.

çfare lidhje ka Tirana si qytet me keto vendime?

Rama eshte edhe kryetar i opozites mer hunter.

Opozita ka marre thuajse gjysmat e votave te popullit kete xhiro, apo u harrua kjo.

 

Jo mer s'u harrua, po s'kuptohet ku mbaron njeri e ku fillon tjetri.

Ti ketu e kupton se kush po flet? Kryetari i bashkise apo lideri i opozites?

çfare lidhje ka Tirana si qytet me keto vendime?

Lidhja eshte se pergjate rruges qe te lidh me aeroportin (nga dalja e autostrades ne aeroport), po luhet pare e modhe!

E di ti si jane keto pune! Kur shqiptaret shofin nje toke te bukur, mezi presin sa te ndertojne... dhe ta shkaterrojne. Jo sepse ndertojne, por sepse ndertojne keq dhe pa rregulla.

Dhe ta siguroj qe rruga per ne aeroport eshte me te vertete shume piktoreske.

E kujt ishte Tairona!!!

E te gjitheve dhe e askujt?!

Historira te cuditshme kallezoni ju, me te gjithe sektet dhe llojet e gjinive per te na e perlare Taironen?!

Ato Ijet e shkreta qe kishin me rrit i tufe kalamajsh e ndanin edhe nje cope me buke, me vaj e krype,per te ardhurit se i vinte keq,por ardhacaku kur u rrit dhe u shkollua e kishte mendjen per te sjelle sojin e vet dhe e harroi shpejt Ijen e shkrete....

Pastaj soji u be klan dhe fitoi pushtet,se helbete ishte i shkolluar pasi ishte mesuar ti binte qylit....

Tairona ka patur disa lagje me emra te ndryshem ...deri tek ajo e gallabordasve....po kurre nuk ka patur ksenofobi ndaj te ardhurit,

perkundrazi te ardhurit i bene tironsit e vjeter me u "update" nga nje gozhde, qe mbyllte deren e shpise, ne llojet  bravash, nga me te ndryshmet.

E mos rafsh ne dore te zengjinit te ri se te ben...

te merr gjithcka me revolucion fshatar apo katundar, kulturor , fetar ose dhe forceror...

....Jo vetem qe t'i merr tokat, t'a merr ymrin edhe krejt Taironen, por dhe te ben dhe historine e qytetit, e ty, te quan katunar me brekushe, a thua ti se andej nga kane ardhur soji i tij vishte xhinse....

Nejse ka dhe me keq, t'a merr token,shtepine ,te plas ne burg, kjo nuk eshte me e keqja,po te heq te drejten per te stdudiuar dhe kulturuar gjithe sojit tat,me nga nje njolle biografie per fis,

"ene t'thote Onjoronti dreqit"...

Pastaj vjen tjetri me kope robsh nga dy metra te gjate,po ku din Tironsi shkrete se ceshte kopeja, shume shume, jaranin njef e bohet vet i dyte...

Keshtu ra Roma e lashte keshtu ra Ojtomanizmi...keshtu ra dhe Tairona...

Po ku i dihet dhe Taironsit e vjeter "ka pas kan ardhe", ca thojne nga pellazget e Rrafshnaltes se Iranit...ndoshta dhe ato te ardhur jane...

E gezofshi Tiranen,se Tironsve nuk u duhet mo...

 

 

 

 

 

Une jam nga fshati...  fshati im para 400 vjetesh ka pasur 500 banor. Ne ate kohe fshati ka pasur bajraktarine vet dhe dhjetera agallarë, ndersa Tirana para 400 vjetesh nuk ka ekzistuar as si fshat.  Tani une jam rritur dhe po vazhdoj te jetoj ne Tirane per nje mije e nje qind arsye te mira, por hiqne nga mendja se une jetoj ne Tirane per tu ndier "krenar". Une ndihem krenar se pari qe jam shqiptar nga ai fshati qe eshte i lashte 1200. 

Me te mirat per shqiptaret qe mbrojne identitetin

Tirana, kryeqyteti shume kulturor qe i vjen era Tropoje.

Për të komentuar tek Peshku pa ujë, ju duhet të identifikoheni ose të regjistroheni (regjistrimi është falas).