SHBA e ODIHR: Bëni zgjedhje me standarde,kartat mbeten problem

ODIHR: Kartat e identitetit, problem

“Situata zgjedhore është e qetë në përgjithësi dhe me incidente të izoluara, por problem mbetet procesi i pajisjes me kartat e identitetit”. Ky është konstatimi i ODIHR-it në raportin e dytë që përfshin periudhën nga 22 maj-3 qershor. Raporti i misionit të vëzhguesve ODIHR fokusohet pothuajse pjesë më të madhe të raportit në procesin e pajisjes me kartat e identitetit, ku shpreh shqetësimin mbi shifrat e pasakta të ofruara nga Ministra e Brendshme.
Kartat e identitetit

“Më 28 maj, Ministria e Brendshme shpërndau në PS, në praninë e OSBE-së në Shqipëri dhe në OSBE/ODIHR EOM një regjistër me të dhëna të gabuara (si ajo më 26 maj) në lidhje me qytetarët të cilët nuk posedojnë një pasaportë. Kjo çoi në një mosmarrëveshje mes Qeverisë dhe PS-së. Ministria ia atribuoi këtë një gabimi teknik, ndërsa PS-ja e dyshon si manipulim të qëllimshëm të bazës së të dhënave, të cilat mund të ndikojnë në rezultatet e zgjedhjeve. Më 1 qershor, PS-ja njoftoi se ai do të ngrejë padi kundër zyrtarëve të lartë të MPB në lidhje me çështjen”, thuhet në raport. Sipas informacionit të marrë nga MB-ja, në total janë marrë 1.172.279 aplikime deri më 31 maj, dhe janë prodhuar 1.045.910 karta identiteti. Një numër i përgjithshëm prej 1.019.910 karta identiteti janë të shpërndara në qendrat e aplikimit, nga të cilat 652.067 janë marrë nga qytetarët. Sipas qeverisë, rreth 730.000 qytetarë nuk kanë pasaportë, një shifër që opozita e ka vlerësuar si tepër të ulët. Prej këtyre qytetarëve, 460.000 kanë dorëzuar një kërkesë deri më 29 maj. Raportet nga vëzhguesit afatgjatë të OSBE/ODIHR EOM tregojnë se në disa raste jo të gjithë qytetarët kanë përfituar ulje për të marrë një kartë identiteti, edhe pse ata ishin të përfshirë në vendimin përkatës të Qeverisë, dhe se jo të gjithë punonjësit e zyrave postare kishin informacion për këtë vendim.
 

Mjedisi Politik

Për misionin vëzhgues mjedisi politik me nisjen e kësaj fushate zgjedhore është i qetë. “Mjedisi i fushatës ka qenë përgjithësisht i qetë dhe paqësor. Në incidente të izoluara, më 21 maj, një tendë fushate e Partisë G99 në Kamëz u dëmtua nga oficerët e policisë, dhe më 26 maj një qendër e PS-së në Tiranë ishte dëmtuar nga persona të panjohur. Fushata ka qenë e shënuar me shembuj të shpeshtë të gjuhës së ashpër dhe akuzave”, thuhet në raport. Sipas raportit, PS-ja ka akuzuar shpesh PD-në për korrupsion. “Si Qeveria edhe kryetari i Bashkisë së Tiranës kanë përdorur ngjarjet zyrtare për qëllime të fushatës, duke ‘veshur’ dallimin midis shtetit dhe partisë”, thuhet në raport. Ndërsa bën të ditur se merr të mirëqenë, të besueshme akuzat se punëtorët e sektorit publik lokal duhej të merrnin pjesë me detyrim në inaugurim. OSBE/ODIHR EOM ka marrë akuza të shumta për presion të punonjësve të sektorit publik nga disa parti të opozitës, duke përfshirë kërcënime se do të humbasin punën e tyre nëse ata nuk shkëputen nga aktivitetet politike. OSBE/ODIHR EOM shprehet se po shqyrton këto akuza.
 

KQZ-ja dhe Kolegji

ODIHR jep vlerësime për Komisionin Qendror të Zgjedhjeve, por nuk ngurron të shprehë dhe ndarjen në pozicione partiake të 7 anëtarëve të këtij institucioni. Gjatë periudhës raportuese, ODIHR shprehet se KQZ-ja përfundoi verifikimin dhe miratimin e listave të partive politike, miratoi formatin e letrës së votimit dhe bëri progres në lidhje me miratimin e udhëzimeve procedurale të nevojshme për zbatimin e Kodit Zgjedhor. “Çështjet më shumë të debatuara janë miratuar nga katër vota, kundër tre. Megjithatë, kreu i KQZ-së po bën përpjekje të pandalshme për të konsultuar të gjithë anëtarët dhe për të arritur konsensus kur është e mundur. Diskutimet më të forta të KQZ-së kanë lidhje me procedurat ose interpretimet e Kodit Zgjedhor”, thuhet në raport. Ndërsa në lidhje me Kolegjin Zgjedhor mësohet se ODIHR ka shprehur habinë në lidhje me dy vendimet e ndryshme për të njëjtën çështje, që kanë të bëjnë me caktimin e VNV-ve në ambientet private në Paskuqan dhe në Bushat.

Të dhënat

Mjedisi i fushatës ka qenë përgjithësisht i qetë dhe paqësor, në incidente të izoluara.

Si Qeveria edhe kryetari i Bashkisë së Tiranës kanë përdorur ngjarjet zyrtare për qëllime të fushatës, duke ‘veshur’ dallimin midis shtetit dhe partisë.

Sipas informacionit nga MB-së, në total janë marrë 1.172.279 aplikime deri më 31 maj, dhe janë prodhuar 1.045.910 karta identiteti.

Një numër i përgjithshëm prej 1.019.910 karta identiteti janë të shpërndara në qendrat e aplikimit, nga të cilat 652.067 janë marrë nga qytetarët.

Sipas Qeverisë, rreth 730.000 qytetarë nuk kanë pasaportë, një shifër që opozita e ka vlerësuar si tepër të ulët. Prej këtyre qytetarëve, 460.000 kanë dorëzuar një kërkesë deri më 29 maj.
Mes votuesve me të drejtë vote, të cilët ende nuk kanë aplikuar, rreth 160.000-260.000 besohet të jenë jashtë vendit, pa dokumente të rregullta
Shumë çështje të lidhura me procesin e aplikimit për kartat ID, prodhimin dhe shpërndarjen e tyre, vazhdojnë të debatohen ashpër mes pozitës dhe opozitës.

PS vazhdon të pretendojë se aplikimet pranohen në mënyrë selektive, që aplikimet për kartat e identitetit janë ofruar në favor të mbështetësve të PD-së

PS-ja pretendon se ka shkurtime të qëllimshme të energjisë elektrike dhe probleme me internetin për të ngadalësuar procesin e aplikimit dhe për të dekurajuar përkrahësit e njohur të socialistëve.

OSBE/ODIHR EOM ka marrë akuza të shumta për presion të punonjësve të sektorit publik nga disa parti të opozitës

KQZ vazhdon të jetë e ndarë në linja shumicë-pakicë mbi çështje të diskutueshme, mes katër anëtarëve të emëruar nga shumica parlamentare dhe tre anëtarëve të emëruar nga partitë opozitare.
 

1 Komente

Lexoni K Blushin per standartet ketu. Ai meriton nje 5ce

Për të komentuar tek Peshku pa ujë, ju duhet të identifikoheni ose të regjistroheni (regjistrimi është falas).