Fjala shqipe “Gur” dokumentohet në tekstet biblike në një lashtësi marramëndëse, përpara 29 shekujve.

Filologët dhe studjuesit e ndryshëm kanë treguar se në tekstet më të vjetra të njerëzimit mund të gjesh thërrmija filologjike prej ari të gjuhës shqipe. Një tronditje e madhe në botën shkencore qe zbërthimi i shkrimit linear B të Kretës nga M. Ventris, në disa tabela bronxi të para 37 shekujve ku gjëndeshin dhe emra ilirë që korespondonin me antroponiminë ilire si emra të tillë “Dasi”, ”Gent” etj. Këto emra ilirë janë ngjallur më vonë por shpesh etimologia e tyre ka mbetur e pazbërthyer. Në veprat madhështore të Homerit sidomos tek “Odiseja” (vargjet 500, 501, 507), përmëndet edhe një dyfjalësh si: “Gyraien Petren”, që zbërthehet si “Gurin e gurtë”. 

 

Në eposin e Homerit tregohet se si heroi Ajaks mbas rënies së Trojës udhëtonte në det dhe arriti tek një ishull i quajtur “Guras Petras”. Aty Ajaksin , hyu i detrave Poseidoni e goditi me trifurk, një pjesë e ishullit u zhyt nga goditja, duke marrë me vete në thellësi edhe udhëtarin e kobshëm. Në fakt ky subjekt lidhet me një ishull të kultizuar mes detit me emrin “Guras Petras”,që do të thotë “Guri gur” është një emërtim i dyfishtë . Sipas filologut patriarkut Spiro Kondës, emri i mëparshëm i ishullit ka qënë “Gur”, një emër përpara grekërve të vjetër, kështu më pas detarët grekë të vjetër e kanë quajtur ishullin “Guras Petras” duke bërë kështu një tautologji dhe ky emërtim i stërlashtë helenik ruan përjetësishtë emrin shumë më të stërvjetër ilir “Gur”,që është shumë përpara epeve të Homerit si emërtim. Në se pranojmë që Homeri ka ekzistuar në shekullin e VII para erës sonë atëhere duhet të themi se fjala “Gur” përdorur nga pellazgët, nga ilirët dhe që është akoma edhe sot një fjalë esenciale e gjuhës shqipe, dokumentohet si fjala më e herëshme e gjuhës sonë në një monumënt letrar madhështor të njërëzimit siç është krijimtaria homerike. Edhe më vonë autorë të tjerë si poeti i madh grek Arkiloku përmëndet dyfjalëshi tautologjik iliro-grek në formën “Gurai petras”.

Në 1920 në gërmimet arkeologjike të bëra në Dodonë u zbulua dhe një tabelë bronxi me emër njëriu Guras. Ky emër ilir gjendet si toponim edhe në Kretë, në Kylkadë dhe Tesali. Historiani antik Arriani, në librin e tijë kushtuar Aleksandrit të madh (4,23) thotë se:”Aleksandri marshoi nëpërmjet një vëndi të quajtur “Guraioi”, ku kishte dhe një lumë me të njëjtin emër”, gjatë fushatës së Aleksandrit të madh në Indi. Duke studiuar me kujdes Biblën e Shenjtë, kemi gjetur papritur një dëshmi unike gati dy shekuj më të vjetër se sa tekstet e Homerit ku përmendet fjala ilire shqipe “Gur”.

Vendëndodhja e kësajë dëshmie është në:”Libri i dytë i Mbretërve” (9,27). Aty tregohet episodi sesi Jehu bëri kryengritje dhe vrau Akzarin, duke u bërë vetë mbret i Judesë dhe Izraelit. Unë konsultova disa tekste të botimeve të Biblës së Shenjtë në gjuhën shqipe. Në Biblën e Shenjtë (Diodadi i ri) përkthim i vitit 1991, 1994 shtypur në Brindisi në vitin 1995 në faqen 424 thuhet: “Dhe e gjuajtën (Akazian) në të përpjetën e Gurit që është afër Iblehamit“. Në versionin e Biblës së Shenjtë shtypur në Jongloed, viti 1993 në faqen 398, përkthimi shqip është : “pranë vëndit ku rruga është drejt Gurit e kthen për në drejtim të Jiblamit”. Në versionin e Biblës së Shenjtë në shqip botuar nga nga “The Albanian Bible Society” Firence 1995 faqe 722 thuhet: ”E gjuajtën në të përpjetën e Gurit që është afër Iblemit”. Të tërheq vëmëndjen se ndërsa për toponimin Ibleam shqipërohët edhe në formën Jiblam, osë Iblami, në të gjitha rastet e mësiperme, toponimi i vëndit i quajtur “Guri” jepet korrekt. Për ta konkretizuar vërtetësinë e toponimit “Gur” pashë variantët e Biblave në greqisht dhe latinisht, kur në të dy rastet ky toponim është në formën “Gur”. Në “Holy Bible”, në “International version“, botuar nga “International Bible Society”, në 1984 në faqen 267 pasazhi “on the way up to Gur near Ibleam” Në “La Bible”, “Nouvelle edition revue” Paris, (përkthim nga origjinali hebraisht dhe greqisht)në faqën 440 thuhet : “à la montée de Gour près Yivleim”.

Pra del qartë se në variantet e dy gjuhëve kryesore të njërëzimit të Biblave të autorizuara në anglisht dhe frëngjisht toponinimi quhet konkretisht “Gur”. Vërtetohet kështu që fjala shqipe gur është përcjellë si toponom dhe ka mbëtur e fiksuar në :”Librin e dytë të mbretërve” që dihet është shkruar në shekullin e IX përpara Krishtit. Madje saktësia e përmendjes së toponimit “Gur” mund të arrihet deri në kronologjinë e vitit kur ka ndodhur ngjarja e rebelimit të Jehut, i cili vrau Akazin. Kjo ngjarje ka ndodhur në vitin 841 përpara Krishtit. Mbas kësaj vrasje Jehu u bë mbret i Judesë dhe Izraelit në vitet 841- 814 përpara Krishtit. Duke parë përkthimin madhështor në gjuhën shqipe “Besëlidhja e vjetër dhe Besëlidhja e re“ nga Dom Simon Filipaj, botuar më 1994, në Ferizaj që është kryevepër filologjike e shqipërimeve shqipe në të gjitha kohërat, në faqën 448 në postshënimin nr 27 jepet një shpjegim gjeografik i vëndit ku Jehu vrau Akazian. Kështu Ibleami quhet sot Tel Belame dhe është në jug të Jeninit, gati dhjetë km në jug të Jezrahelit në rrugën drejt Jeruzalemit. Kjo do të thotë që edhe vëndi i quajtur “Gur” nuk është shumë larg Qytetit të shenjtë Jeruzalem. Do të ishte një kërkim i frytëshëm për të parë nëse ka mbijetuar toponimi “Gur” apo është ndryshuar.

Ajo që është esencialisht e rëndësishme për ne shqipëtarët është se fjala shqipe “Gur” dokumentohet në tekstet biblike në një lashtësi marramendëse, përpara 29 shekujvë pra perpara 2900 vjetëve. Kjo është dëshmia më e vjetër e një fjale në gjuhën shqipe deri më sot. Nuk është aspak një zbulim i thjeshtë dhe për të nuk mund të këtë më asnjë lloj skepticismi. Miku im Petro Zheji në librin e tijë “Shqipja Dhe Sanskritishtja” botuar më 1996 flet gjerësisht për fjalën “Gur” dhe e quan një nga fjalët më të lashta të njërëzimit, një fjalë operatore që ka ndikuar në shumë gjuhë të botës, që gjendët në sanskrishten në formën “Giri” apo në latinishtën “Gravis” (i rënd&eumlsmiley në sllavisht “Gora” (mal) “Granica” (kufi),apo në gjermanishten “Gral” (guri i shenjt&eumlsmiley, në greqishten “Aguridhe” (rrush i pabërë, i fortë si gur). Madje Petro Zheji krijon ekuacione etimologjike që kanë në thelb fjalën “Gur”, edhe tek emri i Gorgonës (shikimi i të cilës kthën gjithçka në gur), madje ka zbuluar se varri i Timurlenit në Samarkandë quhet “Gur – i - mirë”. Sipas Zhejit fjala “Gur” shtrihet që nga India e vjetër dhe e largët deri në skajet më veriorë të europës. Kjo është një fjalë që e kanë patur pellazgët që e kanë trashëguar ilirët dhe që është akoma një fjalë e gjallë vetëm tek një popull në botë, vetëm tek ne shqipëtarët. Madje fjala “Gur”, fjalë njërrokëshe hyn tek fjalët e para të njërëzimit dhe me konceptin e gurit lidhet dhe subjekti kozmogonik apo miti i Deuklaonit dhe të gruas së tijë Pyrras që mbijetuan mbas një katastrofe dhe për të krijuar njërëzimin hodhën pas shpine eshtrat e tokës, që janë gurët. Nga gurët që hodhi burri lindën burra, dhe nga gurët që hodhi gruaja lindën gra. Ky koncept që jeta del nga guri ka mbijetuar tek miti i hyjnisë Mithra , që gjoja ka dalë nga brëndësia e një shkëmbi (Petra Genetri).

Interesante është që në kryeveprën poetike të poetit të madh romak Lukani (shek.I-rë pas Krishtit) të quajtur “Farsala” libri i VI po tregohet beteja historike në qytetin e Durrësit midis Cesarit dhe Pompeut, përmendet në një varg edhe emri i shkëmbit të madh i quajtur sot “shkëmbi i Kavajës” . Lukani thotë shprehimisht që “banori taulant e quan Petra”. Në fakt “Petra” është greqëzimi i toponimit “Gur”. Kaq e vërtetë është kjo sa që në dokumentet mesjetare përmendet kisha e Shën Kollit (Nikollës) e “Gurit” që më vonë në gojën e shqipëtarëve ka vënë emrin e fshatit “Shkallnur” (Shën Kolli i gurit = Shkallnur). Kjo do të thotë që emri “Gur” i këtij shkëmbi në jug të qytetit të stërlashtë të Durrësit ka mbijetuar në të gjitha kohërat pamvarësishtë nga kronikanët latinë apo grekë që kanë përdorur fjalë të ndryshme ose emra të tjerë për këtë shkëmb të madh, është trashëguar emri fillestar nga thellësitë e kohërave.

Madje edhe emri i ishullit të Sazanit pranë Karaburunit lidhet me latinishtën vulgare “Saso” , që do të thotë “Gur”. Kjo do të thotë që në herëshmëri ishulli i Sazanit është quajtur ishulli “Gur”. Ky fakt ndërlidh ishullin e Shqipërisë me atë subjektin homerik të “Guras Petras”, që kemi folur më sipër. Është e njejta llogjikë emërtimi ku për parësi ka emri i stërvjetër “Gur” . Siç u shpreha më sipër fjala shqipe “Gur” është emblema më e vjetër gjuhësore e gjuhës shqipe në të gjitha kohërat.

Marre nga libri "Mes Laokontit dhe Krishtit" i autorit Moikom Zeqo.

 

Ky artikull është marrë nga blogu “Enigma e gjuhës shqipe”

                 http://eltonvarfishqip.blogspot.com/

67 Komente

Para disa ditësh ndesha versionin italisht të blogut, vërtet një punë e mirë.

Komplimente autorit!

 

Komplimente per shkrimin!

Vetem nje korrigjim te vogel per Ajaksin. Duhet percaktuar qe behet fjale per Ajaksin e Vogel, mbretin e Lokrit, jo Ajaksin e Madh, nje nga heronjte kryesore te luftes se Trojes, i cili vrau veten, pasi nuk arrti te fitonte armet e Akilit.

Paversisht nga pompoziteti (ka perdor fjalen 'tautologji' mer) s'ma mushi mendjen..Si mer perdorkan cunat e Shemit fjale te cunave t'Jafethit (vllait t'Shem-it)?

Prit kur ndonjedite ti futen gjenealogjise hebraike e te gjejne njonin aty me emrin Peleg e t'ia fusin si kau peles duke e cilesu si 'i pari i Pellazgeve'

Nganjehere ne Shqiptaret futemi neper shtigje qe ne fakt nuk ekzistojne...por i cajme ne me kazem ne dore. Ashtu si dhe bllokadat smiley

Shtigje te tilla ndiqen, nganjehere gabimisht, nga shume historian dhe pseudo-historian Shqiptar, qe nga amatoresket si Aristidh Kola deri ke me profesionistet si Ceka. Dhe nganjehere kjo ndodh nga mos-hapja ne njohurite boterore...pra nga izolimi i njohurive.

Fjala "gur" nuk eshte fjal "shqipe"...dhe aq me pak "Ilire" apo "Pellazge" Ilirishtja dhe rrjedhimisht Shqipja jane gjuhe Indo-Evropiane...dhe si te tilla bazat e shume fjalve jane te ngjashme me fjale te popujve te tjere qe gjithashtu kan prejardhje Indo-Evropiane.

Fjala "gur" ne Shqip vjen nga rrenja "guru" e Sanskritishtja, qe do te thote po ashtu "i rende". Dhe ne fakt ka shume fjale me rrenje te njejta midis Shqipes dhe Sanskritishtes...dhe midis Shqipes dhe shume gjuhe te tjera neper bote, perfshi ktu edhe Greqishten dhe Sllavishten. Po kjo jo sepse...ato kan rrjedhur nga Shqipja, por sepse jane gjuhe Indo-Evropiane.

 

Gjithashtu thjesht sepse ka nje vend diku ne bote qe ka nje rrenje te ngjashme me "gur" nuk do te thote qe ka te njejtin kuptim me "gur"-in Shqip, apo me ate Indo-Evropian. Majat ne Ameriken Jugore...nuk quheshin te tille sepse emri i tyre vjen nga fjale Shqipe "Maja"...pra "me te lartit" smiley Mund te interpretohet si e tille, po te gjithe e marrim vesh qe s'eshte prej asaj rrenje.

 

---------------

Po ashtu ne e dime me saktesi qe ne epoken para-Helene, ato toka kan qe te banuara nga popuj para-Helen. Kte na thot Straboni shume qart ne librin e tij. As Greket nuk e mohojne kte fakt. Dhe kta popuj ishin popuj Indo-Evropian pjeserisht, dhe te tjere, dhe popuj qe ne nje far menyre ose ishin pjese e familjes Ilire ose ishin kushurinj te ngushte. Straboni e pershkruan Greqine para-Helene si te banuar nga fise te ndryshme, qe perfshinte Friget, Traket, fiset Iliro-Epiriote, Finikasit dhe gjithashtu edhe Egjyptjanet.

Duke harruar per nje moment INTERPRETIMET e historianve te sotem pro-Grek...qe gjithcka qe shikojne e bejne Greke...vet Straboni e pohon qartesisht qe ajo toke ka qen e banuar nga fise jo-Helene, dhe qe ato fise kan len gjurme shume ne ate toke, duke perfshire dhe emra te vendeve dhe te fiseve (dhe me me rendesi per Shqiptaret eshte se Straboni thot gjithashtu se...edhe sot e kesaj dite, vazhdojne te jetojne fiset jo-Helene Ilire, Trake dhe EPIRIOTE...rreth Grekve smiley )

Pra ne e dime kaq gje. Ne e dime gjithashtu nga ngjashmerite kulturore por edhe nga ngjashmerite gjuhesore...qe Iliret dhe Traket dhe Friget kan qen popuj shume te lidhur me njeri tjetrin, te ngjashem, dhe mbase pjese e te njejtes familie. Familie e cila me vone mund te jet ndare ne "dialekte" te ndryshme. Friget dihen qe jane pjese e Trakve...qe kan pas si vendbanim Maqedonine dhe Thesaline...por me vone u shperngulen per ne Azine e Vogel. Traket po ashtu dihen nga ngjashmerite gjuhesore qe ishin te lidhur fort me Iliret.

Ndersa Finikasit dhe Egjyptjanet qe ndodheshin ne Greqine para-Helene kuptohet ishin prej nje prejardhje tjeter.

 

Tani ajo qe ka rendesi eshte nese ne...SHQIPOT...mund te pretendojme te jemi pasardhesit e te GJITHE trungut Indo-Evropian qe levizi ne Ballkan ne epoken para-Helene...qe perfshin nje grup te madh popujsh...apo thjesht pasardhes te Ilirve te cilet ishin vet nje pjese e kti migrimi Indo-Evropian para-Helen (se me vone erdhen Helenet qe ishin vet Indo-Evropian por perbejne nje trung tjeter...dhe me vone akoma Sllavet qe po ashtu ishin Indo-Evropian)

Une besoj se nuk mund te pretendojme qe jemi pasardhes te te gjith kti grupi popujsh...dhe se ngjashmerite qe gjejme ne shume vende jane thjesht per aresye se ne ishim pjese e nje familie...dhe jo se ishim vetem ne ne kte familie.

 

Tani nese kjo familie ka perfshire dhe qytetrimin Minon ne Krete...kte nuk besoj se mund ta thot njeri me qartesi. Greket kutpohet pretendojne se ishin Grek...per te njejtat aresye qe dhe disa pretendojne qe s'ishin...ngjashmeri ne fjale dhe ne emra. Ka ngjashmeri me emra Ilire...dhe jo vetem Dasi dhe Gent por edhe emra si Monun, Teuta etj. Por nga ana tjeter po ashtu edhe me emra Helen qe s'gjehen ne Ilirishte. Per mendimin tim ka pas kaq shume asimilime nga te gjitha anet, sa qe s'ka pergjigje te sakte. (bile edhe pergjigje te sakte midis ndarjes Ilire-Helene (i njejti emer BTW smiley )nuk ka...per mendimin tim...spes thjesht duke lexuar mitologjine e prejardhjeve te ktyre dy grupeve del ne perfundim...se ne te pakten ishin Kushurinj te Pare smiley

PS: Kjo puna e Pellazgve behet gjithnje e me e cuditshme. Besoj se historianet Shqiptar duhet te heqin dore nga kjo teoria Pellazge...sepse s'ka asnje vertetim historik qe Pellazgit ishin dicka tjeter pervecse nje grup njerzisht relativisht te vegjel dhe pa asnje peshe ne ate kohe. Straboni, ne pershkrimin e popujve para-Helene qe jetonin ne Greqine e lashte, perfshin edhe Pellazget. Por jane thjesht nje nder popujve te tjere...dhe Ilirve dhe Epiriotve...pra qe tregon se ata nuk ishin Ilir dhe Epiriot por dicka me vete. Dhe ishin nje popull relativisht i kufizuar dhe i vogel, te cilet vazhdonin te jetonin ne Greqine antike deri vone, por qe megjithse pershkruheshin si jo-Helen, nuk pershkrueshin si pjese e grupeve Iliro-Epiriote. Thjesht dicka komplet ndryshe. (bile pershrkuen thjesht si nje grup njerzish teper te prapambetur, qe flinin ne dhe, dhe qe jetonin vetem ne disa enkleva te vogla. Rendesi morren thjesht per praktikat e tyre fetare)

 

Tani ajo qe ka rendesi eshte nese ne...SHQIPOT...mund te pretendojme te jemi pasardhesit e te GJITHE trungut Indo-Evropian qe levizi ne Ballkan ne epoken para-Helene...qe perfshin nje grup te madh popujsh...apo thjesht pasardhes te Ilirve te cilet ishin vet nje pjese e kti migrimi Indo-Evropian para-Helen (se me vone erdhen Helenet qe ishin vet Indo-Evropian por perbejne nje trung tjeter...dhe me vone akoma Sllavet qe po ashtu ishin Indo-Evropian)

Une besoj se nuk mund te pretendojme qe jemi pasardhes te te gjith kti grupi popujsh...dhe se ngjashmerite qe gjejme ne shume vende jane thjesht per aresye se ne ishim pjese e nje familie...dhe jo se ishim vetem ne ne kte familie.

Grupo ato qe ke shkruajt jane pak a shume cka mendoj edhe une, pervec se (thjesht per te diskutuar) ka nje teori qe po perparon gjithnje e me shume ne France, se Shqiptaret rrjedhin nga Dardanet dhe sipas ketyre Dardanet ishin nje fis i perzjere Iliresh dhe Trakesh, pra dua te them se duket pak si e pamundur qe te besosh se Shqiptaret kane paraardhes vetem Iliret. 

E lexova, edhe me mjaft kujdes, po duhet te them qe shpeshhere ne shqiptaret, ne tentative per te gjetur prova te hershme te egzistences ilirike behemi realisht qesharak, si - sipas opinionit tim - ne kete shkrim.

Artikulli ka goxha studim.

Vetem sikur ta kishte shtjelluar pak qartasi ate lidhjen e Saso=Sazan e pastaj Gur. Sepse nuk ka asnje lidhje, duke qene se vjen prej leksikut latin. pra jo rrjedhojes llogjike ose kuptimit.  I bie sipas llogjikes se artikullshkruesit qe Sassonia( Saksonia) te kete lidhje me pelazgjiken e me duket sikur e fillon te gatuehet si pune corbe.

Pastaj ndjekim linjen patrea(atdhe)-patera( baba)-petra(gur) nga gjuha etrusko-lattino-elenike qe thuhet nuk ka te beje aspak me pellazgjiken, e do te vazhdonim me nderthurjen father-pater. Rebus!!!

Sikur me duket si loje fjalesh ne kerkim te rebuseve gjuhesore kur Pellgu i Mesdheut ose me gjere kishte mjaft shkembim malli e kulture qe ne koherat para-homerike.

Arka ose Barka e Noes( Noi, Ne, Na) ishte shpikje para- homerike dhe ishte mjet shkembimi e levizje.

Besoj se e kapem kontekstin.

 

artikull interesant, por jam me i prirur te besoj interpretimin e Grupit. Sesa te rrotullojme doren rreth kokes per te kapur veshin dhe te themi qe ne nje menyre te cuditshme, ketu e 3000 me pare fjala shqipe "Gur" kaperceu male dhe u perdor per te quajtur nje vend ne lindjen e mesme, mund te themi qe fjala Gur vjen nga gjuhet indo-europiane dhe ka ardhur ne Shqiperi.

Mua me ka bere cudi ne nje qytet verior te Suedise ne Malmberget eshte nje vend qe quhet "Gropen". Nga kurioziteti shkova dhe e pashe dhe ajo ishte nje miniere ari e shfrytezuar nuk e di sa kohe me pare. Ishte nje grope e madhe shume e thelle e cila rreth e rrotull kishte rruge qe fillonin nga maja e gropes dhe perfundonin ne brendesi te saj. Ishte si nje tarace e permbysur. Pyeta pse e quajne "gropen" nuk me dhane ndonje pergjigje te sakte, eshte emer i vjeter me thane. Tani se e kane marr suedezet nga ne kete fjale, se jua kemi marr ne, une nuk e di, por ai vend ashtu quhet "Gropen" dhe ne harte eshte i percaktuar i tille.

"Dasi" eshte nje nga ato emrat Ilire qe e ka  nje shpjegim te mirefillte ne Shqip,  Dasi dmth i dashur .

Tani se e kane marr suedezet nga ne kete fjale, se jua kemi marr ne, une nuk e di, por ai vend ashtu quhet "Gropen" dhe ne harte eshte i percaktuar i tille.

Eshte quajtur mbas meje...o Lapland. E kan emertuar mbas "Grup"-it.

"Dasi" eshte nje nga ato emrat Ilire qe e ka  nje shpjegim te mirefillte ne Shqip,  Dasi dmth i dashur .

Ose "Dashi" smiley Ka dy emra Ilir te ngjashem...Dassius (versioni Latin qe na vjen) qe mund te nenkuptoj "Dashi". Dhe "Dassaur" qe mund te nenkupotj "i Dashur".

Gjithsesi eshte dhe emri "Dassaura" qe eshte emer femre..."Dashuria"...qe eshte emri i vajzes se Ilirit (mitologjia)...dhe qe lindi fisin Ilir te Dassaurve (andej nga Permeti i sotem)

Mund ti kem shkrujt gabim ca nga kto emra po gjithsesi...ideja eshte e njejte.

Dasi eshte Dash-i nuk eshte i dashur,fjale qe nuk njihej para 200 vjeteve ne shqip jo me para 2000-3000 vjeteve.

sa per problemet qe nxjerr Grupi jam pjeserisht dakort.Kjo se pse ket shkrim e ka shkruajtur nje historian dhe arkeolog me emer dhe jo Aristidh Kola,kontributi i te cilit ne kete fushe eshte gjithashtu i cmuar.

Nga sa shoh mendoj se si shqiptar qe je vuan nga semundja qe vuajme te gjithe: ajo e te dhenit mend vend e pa vend.

Keta jane historiane si Ceka apo Zeqo.Nese je historian OK mund te diskutosh dhe te japesh mend ne te kundert ben mire te degjosh ata qe jane specialiste dhe te mos ankohesh se :

..........Shtigje te tilla ndiqen, nganjehere gabimisht, nga shume historian dhe pseudo-historian Shqiptar, qe nga amatoresket si Aristidh Kola deri ke me profesionistet si Ceka. Dhe nganjehere kjo ndodh nga mos-hapja ne njohurite boterore...pra nga izolimi i njohurive.........

Nese Zeqo qe kam nja 40 vjet eksperience i ndjek keto shtigje,dmth ka dicka qe ai i ndjek keto dhe ben mire ta degjosh.

Kete gje po munduhem ta bej edhe une,sepse ne te kundert, sec kemi bere deri tani,do te dalim specialite per te gjitha dhe nuk do te bejme asgje.Lereni specialistin te flase dhe beni mire te mbani shenime dhe jo te jepni mend.Ky eshte hapi i pare drejt civilizimit.

Dasi eshte Dash-i nuk eshte i dashur,fjale qe nuk njihej para 200 vjeteve ne shqip jo me para 2000-3000 vjeteve.

 

 

I dashur ose "Te dashurve te mi " e ke te dokumentuar qe prej Buzukut.

Megjithate mund te jete edhe nga dash- i, por ka me shume mundesi qe atehere (sic edhe sot) Iliret ti kene vene emra femijve qe kane kuptimin " i dashur " sesa emrin dash nga emri i kafshes. 

Nese Zeqo qe kam nja 40 vjet eksperience i ndjek keto shtigje,dmth ka dicka qe ai i ndjek keto dhe ben mire ta degjosh.

 

Po ta ndjekesh ate shteg bie ne nje mochal te papam qe ta pershkruan shume mire Umberto Eco te "Lavjersi".( Konti Aglie ishte vertet i gjitheditur dhe teper i rafinuar...po ne fund...)

Fundja pellazget dhe iliret jetonin ne mes te botes antike.

Lidhjet qe ben etimologjia midis shqipes aktuale dhe gjuhes se te lashteve, mund te jene te verteta ashtu si edhe jo. Natyrisht une si shqiptar preferoj te paren.

 Autori Moikom Zeqo, ben studime te vyera dhe me pelqen zelli i tij, veç nuk di ke te besoj , Grupin apo profesorin, i cili gabimisht e percakton fjalen shqipe te shkruar,  me te vjeter, aty tek 2900 vjet, nderkoh qe une kam sjell fakte (ketu tek Peshku) se fjala shqipe e shkruar eshte shum me e vjeter se 5000 vjet, dhe biles e shkruar ne papirus, nuk po flas per fjale qe jane shkruar mbi gure (gravura, siç i quan profesori) , fjale qe datojne dhe me te vjetra se 10-20 mij vjet. Mirpo profesor Moikomi, nuk lexon faktet qe kam sjell une ketu, veç harxhon kohen me fakte te diskutueshme, qe dhe Grupi ja hodhi poshte. 

Une do ta rekomandoja profesorin (per te mos humbur me shume rrugen), te interesohej per nje shkrim qe kan gjetur arkeologet, i cili flet per shtat vite me kohe te mire dhe 7 vite me koh te keqe, shkrim qe ka te beje me kohen e Jozefit sipas arkeologeve. Interesante ishte se; "aty flitej nje fjale e çuditeshme" (sipas eksperteve) fjala ; Moti, "fjale (po sipas eksperteve) mundet te kete te beje me vitet apo kohen". Kur e lexova kete njoftim, me erdhi sa per te qeshur dhe aq inat, sepse habitesha se si "ekspertet" po vrisnin mendjen, kur fare mire munt te pyesnin nje shqiptar per t'ia shpjeguar kuptimin e fjales shqiptare Moti. 

Solidarnosc une nuk po hedh poshte as Zeqon dhe asnjeri tjeter. Po gjithsesi cdo histroian ndjek nganjehere shtigje te gabuara. Dhe pastaj historia s'eshte ndonje shkence ekzakte...sidomos kur ke te besh me historine e lashte. Eshte e gjitha spekulative...dhe ka vend per shume interpretime.

Pershembull Ceka thoshte njehere se meqe emri i Akilit ishte "Aspetos"...se kjo vinte nga Shqipja per "i shpejte". Duke harruar qe fjala "aspetos" ka nje kuptim te mirefillte ne Greqisht. Tani une...sado qe te mos jem historian...nuk mund ta korigjoj Ceken dhe te them qe Aspetos s'ka lidhje me "i shpejte" por do te thote "i madh" ne Greqisht? Kam.

---------

Sa per Pjerin...ughh...Shqipja e shkruar na doli me e vjeter se Babilonishtja e shkruar. Yyyy...do thoshte Idrizi smiley

Madje edhe emri i ishullit të Sazanit pranë Karaburunit lidhet me latinishtën vulgare “Saso” , që do të thotë “Gur”. Kjo do të thotë që në herëshmëri ishulli i Sazanit është quajtur ishulli “Gur”. Ky fakt ndërlidh ishullin e Shqipërisë me atë subjektin homerik të “Guras Petras”, që kemi folur më sipër.

Ne qofte se ishulli do te kishte emrin sot, apo ndonjehere ne te kaluaren, Gurazan, ndoshta ky paragraf i Zeqos edhe mund te bente sens. Ajo qe kuptohet si fakt eshte origjina e emrit te ishullit nga latinishtja "vulgare" (vini re fodullekun amatoresk te autorit), dhe nuk ka asnje relevance me fjalen "gur" apo ndonje toponim te lashte te ishullit. Se si lidhen keto subjekte vetem Zeqo mund ta dije. Edhe ajo lidhja me "Guras Petras" eshte fare e pajustifikueshme. Nejse, keto tip studiuesish s'jane vec pesha "pupel" dhe nuk mund te kerkosh shume prej tyre.

Ti e di c'eshte "latinishtja vulgare"? Apo shkruan neper tym, apo e mora vesh une gabim perdorimin e termit "fodullek" nga ana jote?

Une jam i bindur qe Ropert Engjelli me "Enigmen" persa i perket gjuhes shqipetare eshte e verteta me e pranueshme.Jam i bindur qe kjo gjuhe ka qene dikur gjuha e perbashket e  rajonit,e ndare ne dialekte aty ketu,por pergjithesisht popujt e ballkanit kane folur kete gjuhe,si greket e lashte ashtu dhe iliret dhe traket etj.

Kjo gjuhe sot trashegohet vetem nga shqipetaret.

Kjo nuk do te thote qe Shqipetaret sot jan pasardhesit e grekeve te lashte dhe Ilireve dhe Trakeve dhe latineve ne te njejten kohe,por qe te gjith keta popuj dikur kan folur te njejten gjuhe,qe sot e trashegojne vetem shqipetaret,per shkak te izolimit te tyre shekullor ne male.

 

Grupi tha me lart qe mund te konsiderojme edhe qe Majat e amerikes latine ta kene pasur kete emer si pasoje e terrenit te larte te vendbanimeve te tyre,gje qe eshte shume e kuptueshme ne shqip,dhe pastaj e hedh poshte si nje idiotesi.

E verteta eshte se nuk ka perse ta shohesh si nje idiotesi,perderisa nuk provon dot te kunderten.

Gjithashtu fjala mot qe thote Pjerini me siper ,perderisa konsiderohet nga studiuesit si nje fjale qe sipas kontekstit te asaj qe eshte shkruajtur ka lidhje me kohen,ateher cfar kuptimi paska ne shqip e njejta fjale????

Perse ti beson koincidencen me probabilitet aq te vogel qe te jete e njejta fjale ne dy vende , me te njejtin kuptim, totalisht ne menyre te pavaruar nga njeri tjetri,por nuk beson qe eshte e njejta fjale?

Une cuditem me kete llogjike.Kesaj i thone ti kesh dhembet e ujkut tek hunda e te shohesh per gjurmet.

Me vjen keq per Moikom Zeqon, sepse eshte goxha burre i lecitur, por sic duket ka rrjedhur pak, ndoshta fati i pashmangshem i pleqerise.

Nuk e di, perse krijon me kaq zell ekuacione etimiologjike, per te cilat, ne menyre qe te vertetohet, u vendos gabim shenjen e barazimit.

Ndoshta eshte i bindur (dhe ndoshta eshte e vertete), qe zeri i injoranteve eshte shume me i larte se zeri i atyre te leciturve, qe nuk u besojne brockullave te tilla.

Po perse te tilla brockulla?

Nuk arrij qe te kuptoj se perse zoti Moikom Zeqo duhet qe te ofendohet. mund qe te mos jemi dakord me shkrimin e tije qe ne fund te fundit e kam vendosur une ketu. Ju lutem edhe nje here qe te mos ofendoni

 zeri i injoranteve eshte shume me i larte se zeri i atyre te leciturve, qe nuk u besojne brockullave te tilla

 

Eh, qe kur u 'zbulua' Corpus Hermeticum ne Shqiperi ne kohen e Skinerit, hermeticizmi (apo llogjikimi i tipit 'hermetik') ka marre permasa pandemike.

Prandaj kam qejf kur te lexoj une ty Qafir Arnaut, sepse e di, qe te dy kemi kapur mesazhin qe transmeton Eco tek "Lavjerresi i Foucault".

Edhe Moikom Zeqo eshte njohes i mire i Eco-s. Me teper se nje rrjedhje e Zeqos, me duket se ai kerkon te behet nje Aglié.

Mor po ti vinte te thoi kembes Aglie-s ai do ish mire..por mos po del naj tip si ai surrat-tapiri Bramantismiley

Me vjen keq per Moikom Zeqon, sepse eshte goxha burre i lecitur, por sic duket ka rrjedhur pak, ndoshta fati i pashmangshem i pleqerise.

Nuk e di, perse krijon me kaq zell ekuacione etimiologjike, per te cilat, ne menyre qe te vertetohet, u vendos gabim shenjen e barazimit.

Ndoshta eshte i bindur (dhe ndoshta eshte e vertete), qe zeri i injoranteve eshte shume me i larte se zeri i atyre te leciturve, qe nuk u besojne brockullave te tilla.

Po perse te tilla brockulla?

Per mua ka me teper probabilitet qe brockullat te vijne nga nje "pedro" anonim se sa nga nje Moikom Zeqo.

Vec per emrin e ishullit Sazan do them dicka.Nese beni kerkim fjalen Sazan do ju dalin shume faqe Turke.Nuk e di pse por keshtu del ndoshta ky laptopi im e nxjerr keshtu smiley

Ajo qe kuptohet si fakt eshte origjina e emrit te ishullit nga latinishtja "vulgare" (vini re fodullekun amatoresk te autorit)

"Latinishtja vulgare" si term, nuk ka te beje fare me fodullekun, amatoresk ose jo, te autorit. Eshte thjesht nje term i perdorur per te pershkruar gjuhen e folur ne nje kohe te caktuar, ne nje hapesire te caktuar gjeografike, gjuhe e cila, meqe furnizohej e perzihej me gjuhet e dialektet vendase, ndryshonte disi nga latinishtja e shkruar, akademike e kohes. Vulgar Latin, eshte termi ne anglisht, mendoj qe ne shqip njihet me mire me termin Lingua Franca.

Me nje gur s`behet muri, e aq me pak kalaja, do thoshte.

Latinishtja "vullgare" do te thote "latinishte e popullit" per te distancuar nga "klasikja" apo ajo "mesjetare." 

Dante Aligeri, dhe me tej rilindasit, ishte i pari qe shkroi gjere ne latinishten "vullgare" te Toskanes, qe u be gjuha baze, apo themelet e italishtes moderne smiley.

Po, Monda, por eshte i perdorshem si term edhe per periudha me te hershme, duke filluar qe nga perandoria romake, kur perdorej si gjuhe "nderkombetare," ashtu sic eshte sot anglishtja

Po ke te drejte lost - e kerkova si term dhe doli qe nuk ka kuptimin qe mendova fillimisht.

Megjithate, menyra se si Moikomi nxjerr konkluzion se meqe fjala "Sazan" vjen nga latinishtja vulgare "sasso" atehere ishulli duhet ta kete patur emrin "Gur" (asnje lloj prove per kete!) eshte cdo gje vecse shkencore. Eshte madje me keq se amatoreske. Eshte si te thuash se meqe ne anglisht makines i thone "car", ne te shkuaren iliret duhet t'i thoshin magjar. Kot na kane ngaterruar keta vulgaret me ato emra. Ja prova e pamohueshme - magjar eshte fjale 3 mije vjecare! Si? Qysh? Pse? - Pyet Zeqon.

Megjithate, flm per komentin - e mesova dicka te re te pakten.

 No contest there, Permetar - ashtu eshte, keto lloj interpretimesh jane amatoreske, vetezhvleresuese e per me teper demtojne formimin edukativ e akademik te brezave te rinj, sepse i mesojne me dembelizem intelektual e me fryrje boshe.

Zoti M. Zeqo abuzon pak me te verteten, dhe ka abuzuar gjithnje.  Kush ka lexuar  libra te tij e di kete fakt dhe pajtohet me te per derisa behet fjale per letersi (historike)  por ceshtja komplikohet kur  ndonjehere ne ndonje shkrim nuk merret vesh nqs Moikomi po shkruan letersi si shpesh here  apo behet fjale per histori te mirfillte ??

Me mbahet mend dikur kishte shkruar nje liber per femije me tregime, ne nje prej te cileve  flitej per disa pirate te huaj te maskuar si tregtare qe donin te pushtonin Durresin. Piratet  futen ne port me gjithe anije dhe pasi ankorohen dalin ne qytet me amforat me mall ne duar brenda te cilave kishin fshehur armet dhe si perfundim behet lufte Iliret fitojne dhe piratet  marrin arratine.  Natyrisht qe u gezova si gjithe femijet kur Iliret fituan por c'fare zhgenjimi  me vone kur lexova diku (tek Straboni me duket) te njejten histori qe ka ndodhur  me te vertete por vetem se Piratet ishin Iliret ndersa ata qe mbronin Durresin ishin banoret Greke te tij. Mendova me vete ne ate moment dicka dhe po perfitoj ta them tani:   Ptu

Or Mojkom si mund te genjehet nje femije ne ate menyre . Duhet te kesh nje problem te madh ne koke qe te besh ngateresa te tilla, shpresoja qe  do vesh mend ne pleqeri, por tani qe po te lexoj pak si e pabesueshme me duket. 

Or Mojkom si mund te genjehet nje femije ne ate menyre

Gjergj per aq kohe sa nje arkeolog i Shqiperise insiston qe qytete-kolonesh greke si Durresi jane shenja e nje qyteterimi 'ilir', atehere ata nuk jane shkeput nga historiografia e rrejshme e Baces Anwar.

Meqe ra llafi: gjithmone me ka habit se c'dreqin kerkonte Hoxha me insistimin e tij te pafund qe 'te provohej vazhdimesia pellazgo-ilire-arbere-shqiptare'?

Nje dite mu kujtu qe ka dash mos me i dal si rrenc 'tavarish' Stalinit. Stalini, duke mos ditur fare ku ish Shqiperia ne harte, i thote Enverit "po ne kemi nje Albani ketu ne Rusi (Azerbajxhanin)". Enveri i thote 'nuk jemi nga ata te Azerbajxhanit po jemi nga ate Pellazgjise".. and the rest is his story

Or Mojkom si mund te genjehet nje femije ne ate menyre

Ahahahahaha! smiley

5 pike!

Shkencat Shoqnore Shqiptare kane traumatizu kalamojt!

O Moikom ta hongsha tautologjine ta hongsha! Ta hongsha edhe "vokabularin" e zgjerum! 

Ju t'tjeret! 

Have a "Gyrieon Petren, a.k.a. Shkami i Kavajes" week! 

Much Dassion! 

Mrroklla!  

Nje studim te njejte ka bere edhe Noli, ne mos gabohem Noli ka marre si shembull fjalen " hiri" "hi" dhe shtrati i lumit.

Nje studim edhe pse ka mangesit e tija nuk eshte nje muhabet kafesh.

S'besoj se Zeqo, sot paradite i eshte kujtuar se ekziston fjala gur, dhe ka shkruar per ne Shqiptaret e epokes se gurit.

Ta shikosh nga nje kendveshtrim tjeter, i jap plotesisht te drejte.

Ne qofte se te takon te jesh ne nje plazh apo park lojrash , femijet qe jane me gure ne dore 100 % jane vetem  Shqiptare.

Si çdo studim i ngjashem me kete te Zeqos, bazohet tek njohurit qe ka studiuesi me imagjinaten e tij.

Po sjell si shmebull nje "zbulim" historik qe bazohet vetem tek imagjinata.

Sipas Antropologeve vendi ku filloi te shfaqej paraardhsi i njeriut eshte kontineti i Afrikes, qe i takon ne shkretiren midis Somalis e Sudanit.

Ne kete zone jane gjetur skelete te ngjashme me ate te njeriut, dhe ne baze te studimeve te tyre eshte krijuar nje ide se me çfare ushqeheshin, forma e qendrimit ne kembe etj.

Nje grup studentesh Amerikan bejne kerkime ne Afriken e Jugut, dhe zbulojne nje skelet i ngjashem me ato zbuluar ne shkretiren e Somalis.

Per antropologet ky ishte nje zbulim i padeshiruar sepse hidhte poshte gjithe ato shkrime, botime, mbi vendin ku vinte njeriu i pare.

Shume studiues benin pyetjen se si ishte e mundur nje skelet  krejtsisht i ngjashem me ato te Somalis e Sudanit, gjindej me mijera kilometra larg, dhe i vetem.

Ky zbulim hidhte iden se zhvillimi i njeriut nuk vinte nga nje zone te vetme, siç u mendohej deri ateher, po ne shume pika te rruzullit, e secili me vetit e tija, teze qe aprovohej nga antropologet racist se njerzimi nuk eshte nga e njejta race, te bardhe, te verdhe, te kuq, e te zese.

Problemi qendronte tek afersia e ngjashmeria e skeltrave, dhembet e vegjel , trup i vogel, forma e shtylles kurrizore etj.

Po shkruaj fjalet e profesorit tekstualisht;

- Nje dite nje student, nga ato te grupit qe kishin bere kete zbulim, duke ndenjur nen hijen e pemes, shikon nje zog te madh, tip Alabtros, e bertet me te madhe, si Arkimede," e gjeta, e gjeta, kete astrolopitek e ka sjellur nje zog grabiqar, kjo eshte arsyeja qe ky skelet eshte gjetur ketu."

Ngallezimi i gjithe Antropologeve ; kjo eshte e verteta.

Jam zgjatur shume, por si mbyllje, nje imagjinate studiohet si e vertet.

 

ktu te mysin shkencetaret me nje diplome bachelor nga uni i gjuheve te huaja hahaha

..injoranca ben studime seriozisht apo studjohet injoranca serioze ne kete artikull? per mua rrenja e te dyjave eshte shqipja e shqiptareve te sotem!

E verteta eshte se nuk ka perse ta shohesh si nje idiotesi,perderisa nuk provon dot te kunderten.

Epo mire atehere...Majat kishin preajrdhje Shqiptare sepse fjala "Maja" do te thote "me te lartit" Dhe kjo vertetohet nga fakti qe ata ndertonin piramida (si ato Iliret ne Bosnje smiley  ) dhe mundonin te shkonin "sa me lart".

Pra, Iliriet kishin kolonizuar Ameriken shume kohe perpara Kolombusit.

Fundja...nuk e verteton dot te kunderten, kshuqe kte teori qe shipika une sot ne oren 5:35...mund edhe ta konsiderosh si fakt.

---------

Gjerjg...s'ka histori te tille nga Straboni persa i perket Durresit. Edhe Qafiri ja fut pak kot me duket me ate qe historianet e paskan gabim qe "insistojne" se Durresi ka qen Ilir. Nuk insiston njeri qe Durresi ka qen "Ilir", por qe ka qen qytet miks. Dhe kjo vertetohet nga arkeologjia, jo nga llafe. Vertetohet nga emertimet e varreve etj...ku mbi 1/3 jane emra Ilir (dhe Iliret kishin qef gjithnje..ashtu si Shqipot sot...qe te merrnin edhe emra te huaj me bollek...nga Maradona, ke Caknorris, ke Flavius etj etj).

Historia qe na sjell Straboni ne fakt eshte nje histori qe flet per nje lufte civile mes Ilirve ne Durres...ku nje grup Iliresh fton disa Grek qe ti vine ne nidhme kundra fisit te Enkelejve...dhe ne shkembin ju jep nje cope toke ne jug te qytetit. Sipas Strabonit ne fakt emir i mbretit Ilir ishte Epidamnus, nga i cili erdhi dhe emri i qytetit (ndersa emri Durres vjen nga Dyrrah (+ion) qe sipas Strabonit ishte vendbanimi qe ju dha kolonve Grek si shperblim diku ne jug te qytetit...dhe qe MUND te ket kuptimin e "dy-rrah" pra dy-male...nje dukuri gjeografike e Durresit kur e shikon nga larg). Sipas Strabonit vet ata Grek qe u vendosne atje mbas luftes...me vone pushtuan dhe qytetin Ilir dhe e shnderruan ne koloni.

Tani vertet qe ka qen koloni Greke...por kjo vetem per nje periudhe te shkurter. Me vone u vu nen sundimin e disa mbreterve Ilir duke filluar nga Monuni e me tej. Ne kte perriudhe (dhe me pare) ka pas si asimilim ashtu edhe perzjerje te vendasve me kolonet ne ate vend...dhe me tej me ardhjen e Romakeve influenca Greke u zhduk fare dhe u zevendsua me ate Romake. Jo vetem qe 1/3 e emrave ne varre jane emra Ilire (qe nuk do te thote qe 2/3 ishin te huaj...se mund te ksihe dhe perzjerjre edhe huazime emrash te huaj nga vendasit)...por kemi edhe vertetime te Prytanve ne Durres qe ishin me emra Ilir pershembull...qe tregon se atje ka pas nje miks.

E njejta gje edhe ne Apolloni...megjithse atje influenca Greke ka qen me e zgjatur se ne Durres.

PS: Historia me pirat Ilir qe sjell Straboni nuk eshte ne Durres por diku ne nje qytet ne Greqi...

E verteta eshte se nuk ka perse ta shohesh si nje idiotesi,perderisa nuk provon dot te kunderten.

Epo mire atehere...Majat kishin preajrdhje Shqiptare sepse fjala "Maja" do te thote "me te lartit" Dhe kjo vertetohet nga fakti qe ata ndertonin piramida (si ato Iliret ne Bosnje smiley  ) dhe mundonin te shkonin "sa me lart".

Pra, Iliriet kishin kolonizuar Ameriken shume kohe perpara Kolombusit.

Fundja...nuk e verteton dot te kunderten, kshuqe kte teori qe shipika une sot ne oren 5:35...mund edhe ta konsiderosh si fakt.

---------

 

E ke gabim,une nuk thashe nje gje te tille,po te shikosh shpjegimin qe kam bere, e kam thene qarte qe jemi vetem trashegues te asaj gjuhe qe dikur eshte folur nga shume popuj ne bote,dhe jemi sot trashegues te vetem sepse ka mbijetuar ne malet e  shqiperise.Kjo vertetohet edhe me krijimin e  shtetit te ri Grek ku fillimisht shumica e popullsise dinte te fliste gjuhen shqipe dhe me vone u zhduk.

Qe fjala MAJA te kete lidhje me te qenit dhe shkuarit sa me lart,gje qe ka qene objektiv i njeriut gjate gjith egzistences te tij,nuk do te thote qe Iliret kan kolonizuar Ameriken,por qe fiset Maja kan pas ruajtur te pakten disa fjale nga nje gjuhe qe dikur mund te kete qene e perbashket per gjith njerezimin.

Ti po ben te njejtin gabim qe bejen greket dhe disa shqipetar,ku fakti qe ne lashtesi tte gjith mund te kene folur shqip,merret si fakt qe iliret kan qene ketu para te gjitheve.E verteta shume mire mund te jete qe te gjith kan folur shqip,pavaresisht se dikush ka qene Ilir e dikush Grek e dikush tjeter Trak.

Sot dihet qe fiset Ilire,Trake e te tjere kane folur te njejten gjuhe ose te perafert,dihet poashtu se Greqishtja e lashte gjithashtu ka qene e perafert perderisa ka shume fjale te greqishtes te lashte qe plotesojne kontekstin shume mire me kuptimin e  tyre Ilirik,ne nje kohe kur nuk mund tu jepet nje kuptim plotesues ne kontekstin ku jane shkruajtur ne greqisht.

 

Une nuk jam ekspert,biles jam thjesht amator,por llogjika vlen njesoj per te gjith.

 

Asgjë nuk besoj ,po nuk doli të dëshmojë njëfarë dr.Musa Ahmeti;se ky po i "zbulon" dhe paçka në se nuk argumenton gjë.Moikomi është burrë iditur,nuk e vë në dyshim,por të vetmen gjë që duhet të theksoj në gjithë këtë histori(ah,sikur të ishte  vërtet histori?!),është ajo që duhet dalluar për cilin Ajaks flitet.Sekush theksonte me të drejtë:Ajaksi sipas historisë vrau veten nga zilia se priste t'i dhuronin armët e Akilit.Kur pa që ia dhanë Odisesë,vrau veten.Kaq.Ato tendencat se bota ka filluar nga ne,tani,në pleqëri,nuk i ha dot.

Ka histori te tille per Durresin Grupo, ishte pikerisht ne kohen kur mbretereshe e Ilireve ishte Teuta dhe kjo ka qene nje nga shkaqet bashke me rrethimet e shumta te Durresit qe  kolonet derguan ambasade per te kerkuar ndihme ne Rome  por edhe ti e ke nje fare te drejte pasi Iliret e kane perdore kete teknike edhe ne dy vende te tjere me duket njeri quhej Mesenia.

 

http://books.google.fr/books?id=t7YF5S9cP7YC&pg=PA173&lpg=PA173&dq=illyrians++epidamnos+pirats+polybios&source=bl&ots=JTwDuwDewf&sig=JH84EYyvjQoq2wUiIZdRrm3jS50&hl=fr&ei=ZtA2SrjZL6S5jAfQ_Z2cCg&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=1#PPA170,M1

 

E ke edhe ketu ... se me detyrove qe ta kerkoj ne internet . Iliret u futen ne Dures me amfora ne duar per te mbushur uje (jo per tregti ne fakt).
 

Ke edhe nje episod tjeter

Ne Motone thote ketu Iliret erdhen te bejne tregti dhe pasi banoret fituan besim dhe hipen ne anijet e tyre , ngriten velat dhe iken duke i marre Greket si skllever (edhe ky episod eshte ne ate librin e Zeqos nqs e mbaj mend mire, natyrisht duke i ngateruar Iliret dhe Greket prape)

@mroklla:

Eeeee, po bubullin, o-o keee shko-omi..ii..i  Kava-aaajes-
-Eee-ç’ju dogj' shpija, haj-deee fu-uka-aras'

 O my God!!! Prape me keto budallalleqe. Me vjen ndermend qe edhe Kadareja ka pas nje diskutim qe Zeus vjen nga Zojs, qe vjen nga Zo (dialekt tirone per Ze=zeri) se Zeusi e trashte zonin qe te dukej si i forte. 

Sa te merren robt me keto traplliqe, me mire te rrine ke semafori dhe te perserisin: E kuqe-Stop, Jeshile-Ec dhe e Verdhe-Boj Durim e te perqendrohen me shume se ku po shkojne, se sa prej nga po vine.

PF, ti sikur dije Odiseun permenc, apo jo?

OK, ky ktu eshte fillimi i Iliades. KJO s'osht pa gjo, them un, edhe pse nuk besoj qe Pitagora nuk ka qen bythemadh (medemek "bythegjeri", simas varjantit lanabregs):

μῆνιν ἄειδε θεὰ Πηληϊάδεω Ἀχιλῆος

 Emo. Dhenk zero elenika! smiley

 Tamam-tamam Pitagora d.m.th pite guri. Asokohe ne Iliri pitet i piqshin mbi gure te nxehte dhe Pitagora ka qene i bardhe dhe i shendoshe, me pala dhjami qe i vareshin pale pale si amerikanet e sotem qe ushqehen me Mac, prandaj i ngeli mbiemri si pite guri

Ka nje variant serb se ka qene nga Gorani, qe pretendohet si  pjese serbe e Shqiperise, dhe kjo verteton se serbet jane me te lashtet ne Ballkan,por kjo hipoteze eshte thjesht armiqesore dhe as ia vlen te diskutohet smiley 

Ka histori te tille per Durresin Grupo, ishte pikerisht ne kohen kur mbretereshe e Ilireve ishte Teuta dhe kjo ka qene nje nga shkaqet bashke me rrethimet e shumta te Durresit qe  kolonet derguan ambasade per te kerkuar ndihme ne Rome  por edhe ti e ke nje fare te drejte pasi Iliret e kane perdore kete teknike edhe ne dy vende te tjere me duket njeri quhej Mesenia.

 

Ka qen Polibi atehere qe e ka shkruajtur ate histori...jo Straboni. Gjithsesi duhet kuptuar qe kur flitet per "Iliri"...nuk flitet per nje trung te perbashket...por per shume mbreteri dhe qytete dhe fise te ndryshme te cilat vet ishin ne lufte me njeri-tjetrin. Nuk eshte se "Iliret sulmuan Durresin"...por mbreteria e Teutes qe sulmoj Durresin. Teuta ka sulmuar edhe shume qytete dhe shtete Ilire gjithashtu...dhe po ashtu shume shtete Ilire ju bashkangjiten Romes kundra Teutes (Parthinet pershembull...qe kishin si qytete Parthen (Beratin) dhe Dimalin).

Iliria ishte e ndare ne shume mbreteri dhe ne shume shtete te ndryshme (dhe shumica nuk ishin mbreteri por shtet-qytete...si puna e Byllisit, Amantise, Parthes etj).

Grupo mos e bej lemsh muhabetin tani sic e ke zakon, kur e ke gabim pranoje se e ke gabim se s'ka problem s'u be gjema.

Nqs kete histori e ka dhene Polibi  atehere e ke edhe ne librat e Strabonit se Straboni ka risjelle Historine e Polibit dhe ka shtuar edhe njohurite e kohes se tiJ. 

Pastaj ca ngaterron aty Ilire, mbreteria e Teutes Parthinet etj. Parthinet dhe te gjithe Iliret e tjere ne jug (pervec ndonje qyteti Epiriot)  benin pjese ne ate qe quhet mbreteria e Ilirise, ku mbreteresha ishte Teuta dhe ata kane sulmuar Durresin qe ishte koloni Greke, me popullsi Greke e aristokraci greke ne krye te qytetit, si gjithe kolonite e tjera Greke.

 si su lodhet or te uruar, nuk keni pune tjeter ?

Kalojne kohen e lire akademiket e peshkut per te gjetur gjilperen neper kashte.

"ku ti kerkoj rrenjet e tua shqiperi... "shkruante dikur nje poet i njohur.

Dhe per me teper. per te gjithe pseudot qe nxijne letra me budallalliqe dua tu kujtoj nje thenie te nje mikut tim, njeri i zakonshem anonim, por me gjykim te shendoshe. Kur diskutoheshin keto tema, per Shqipot thoshte:   Po  Ketu jane derdhur te tera farerat e  Mesdheut mo kokebardhe...

Emo! M'erdhi informacioni i fundit.....Nuk lajthit Pf  ...te jesh i bindur por shkrimet e tij nuk jane per pordhacet ...qe permendin Stabonin e Stazbonin... smiley  Ai perpiqet te jape info ( te hedhe drite) mbi nje teori jo te vogel ne spjegimin e gjenezes se disa fjaleve me te cilat NJERIU krijon mardhenieet e para si individ . Pra spjegimin e disa fjaleve te "rrenjes" qe krijohen si rezultat i ndikimit te drejteperdrejte tek shqisat e njeriut ...ne kete rast fjala GUR......... edhe Grupet me karakteristika njerezore jane te afte me vone si psh ne vitin 2009 te spjegojne njesoj si Fari Balliu... Duam Re = DUMRE (po ujin ua coi PARTIA !) sepse atje nuk bien shira smiley Te tilla karagjozlleqe shkruajne pambarim teoricienet e henes sepse jane ngurtesuar ne ca perkthime te pervetsuara dhe i shesin sikur te jene studime te tyre qe gjithsesi nuk kane asnje argument te vyer pervec emrave reale te Shkruajtesve te Lashte. Megjithate mbetem shume DAKORD me shpjegimine PITAGORES smiley Lexoje Moikomin per qejf...gjithsesi eshte nga penat me te vyera dhe nga me inteligjentet e Memedhembjes sidomos ne gjetjen ( zbulimin) dhe interpetimin e fakteve te tilla!

 Si poet nuk eshte i keq Idrizo. Edhe keshtu, ka dashuri per lashtesine ilire, dhe ne Durres shkonte dhe zihej si qen me ndertuesit qe te nderprisnin punimet sapo qe gjenin ndonje objekt te lashte gjate germimeve per themele. Durrsaket vecanerisht edhe e duan dhe e respektojne, por dhe e ngacmojne se nganjehere behet i bezdisur. Megjithate njerez qe punojne si Moikomi do i duheshin me shume Shqiperise. Si ka thone i vjetri: pordhet mos ia nigjo, punen nderoja. smiley

Nuk ka dyshim q Moikomi eshte KING! Ne thjesht shaka mer, pa zarar, mer Ziko. Ja po mendoja une fjalen "bollgur". Ca ti boj tani, he...  smiley  

As qe kam dyshim qe e njeh si pene por edhe si studiues ka pase vlera. Ka pas qene shume sugjestionues botimi nje fakti prej tij . Ne dokumentet qe Mbante Kolombi eshte gjetur edhe nje fjalor me fjale nga vende te ndryshme te BOTES ( Europes se atehershme) me te cilat mendohej se do te lidheshin me njerzit e zbuluar ne Indite e Reja . Midis tyre ( kjo ishte fakt) gjendeshin edhe 62 fjale me kuptim , permbajtje e interpetim te SHQIPES . Po gjithsesi nderhyrja e spjegimi JUAJ per PITAGOREN eshte e te njejtit kaliber gje qe jam i bindur po ta lexoje vete MOIKOMI do te shkrihet se qeshuri  smiley Eshte nje gjetje PERLE ne zymtesine e prurjeve qe filluan nga percmimet e teorite e henes....

 Drejt Emo shume drejt! Jom ka JU po ene ke ai qe pruni ate krahasimin e semaforit smiley si duket ka hong nonji gjobe pasi e ka bere gur-gule punen... smileyMe krahasimin e bollgurit je mrene teorise se Moikomit...nigjoje si ben kur zien Grllu - gurllu ...me gur O!smiley

oi oi... oi oi  iiiiii.... O Demir Ziko a te pacim... eeeee.... e tanto auguri... eeeee smiley    si goja, zemra, idris' i qoshes!

Ky shkrim eshte interesant.Dhe ja vlen te lexohet...dhe Miokom Zeqo tere jeten e vete,ia ka kushtuar studimeve arkeologjike,antikitetit,pra eshte nje intelekt i afirmuar.

.....ajo qe me cudit mua eshte se nje pjese e mire,behen xheloze kot se koti,bile marin persiper rolin e "oponences"(keshtu thuhet?) "kundershtise"se Miokom Zeqos, Neritan Cekes..etj, dhe hiqen si profesional ne fushen e leksikologjise,historise,hulumtimit gjuhesor te ilirishtes,indo-evropianishtes,..etj

______

Fjala shqipe "Grup" vjen nga fjala "Gur" sepse fillon me "G"...  smiley

Cfare ka ketu per tu cuditur?

Pse nuk e dini se ne jemi nje popull i lashte, heroik, krenar, i zgjuar  fanar more fanar ne brigjet e adriatikut  Ja disa shembuj

ADN e shqiptareve eshte nga vendet Nordike ( more vesh more nga VENDET NORDIKE!!!!!!)

Fjala shqipe Gur eshte perdorur nga Homeri Ai fliste shqip por meqese ishe shovinist grek e shkrojti Iliaden ne greqisht. Fjala gur i ka shpetuar

Fjala Car ne anglisht eshte mare nga fjala shqipe Car ( me K) makine per makine eshte fjala

Kemi drejtuar perandorira si ajo Turke ( disa sulltane ishin shqiptare)

Ziko futbollsiti i shquar brazilian ishte me origjine shqiptare nga Zikot e Korces

Mutter ne gjermanisht vjen nga shqipja Meqense nena ndrote pelanat e femijeve, gjermanet  ( apo germeret sic i thonin shqiptaret endacakeve gjermane qe kaluan neper Iliri nga ata moren edhe emrin Gjerman= Germer&nbspsmiley ata e quajten nenen- Mutter

Evropa i shpetoj pushtimit turk nga qe shqiptaret u bene mburoja e Evropes

Lufta e dyte boterore u fitua nga forcat aleate si rezultat i partizanve shqiptare

Gjate kohes se luftes se ftohte e vetmja arsye qe ajo lufte nuk u be e nxehte sepse kalaja shqiptare ne brigjet e adriatikut i kallte friken cdo armiku te komunimzit. Jo me kot ishim nje komb me 3 milion ushtare. Cdo qytetar ishte ushtar. Bunkeret  shqiptare ishin mburoja e lindejs nga perendimi dhe perendimit nga lindja pas viteve 60.

Ishuli i Sazanit apo Sasos sic e quante Homeri eshte pika me strategjike ne bote. Ne fakt tere lufterat boterore jane bere per ate ishull

Demokracia shqiptare eshte nje shembull per tere vendet e tjera ne bote

Bota do te dale nga kriza e sotme financiare vetem po te ndjeke shembullin e shqipreise qe nuk ka krize

Doni me per Belulin.??????

Po mire more vllezer ja e morem vesh se ishim dhe jemi fanar ndricues, po nuk methoni cfare m......t ( jo Mutter) vlere kane tere keto kur jemi vend i botes se trete ne mes te botes se civilizuar, kur nuk kemi buke, uje drita e siguri jetese, ku zgjedhjet tona demokratike  krahasohen me ato te Somsalise apo te Afganistanit. Kur nje vend si SHBA me 200 vjet histori eshte sot superfuqi ndersa ne me histori te lashte sa ADNja njerezore jemi bere ti lypim buke nga kjo superfuai pa histori

Vazhdoni bjerrini gjoksit vec kujdesni se e bete vrime. Mire do te qe te benit edhe ndonje pune se me histori te sajuar apo edhe te vertete nuk mbushet barku

 

 

 

Pse nuk e dini se ne jemi nje popull i lashte, heroik, krenar, i zgjuar  fanar more fanar ne brigjet e adriatikut  Ja disa shembuj

 

Ke harruar te permendesh gjene me te rendesishme: "shqiptaret jane edhe populli me i bukur ne bote"

Shumë kombe luftojne per identitetin e tyrre deri atje sa shkojne dhe i fusin tjetrit pllaka guri me shkrimet e tyre cirilike per te vertetuar lashtesine dhe pronesinë e tyre.  Edhe kur gjerat nuk jane te verteta, për mbijetesën e kombit bëhen disa lëshime, edhe kur nuk kanë historira, zëne dhe krijojnë mite e përralla, edhe po spatën heronj i krijojnë me dashuri e te thuash ti se cfare populli qenka ky që ka nxjerre njerez të tillë.

Mua me duket krejtësisht e pandershme të kundershtosh historianet, arkeologet dhe hulmutonjesit e gjuhës shqipe për punën e tyre në favor te mbijetesës dhe krenarisë kombëtare, aq me tepër nga njerëz të pakualifikuar.

Të tilla probleme dhe konkluzione si te prof. Moikomit kanë ngritur dhe shkruar dhe mjafte studjues te huaj te lashte, te vonshem dhe te kohes se sotme.  (rasti i shqiponjes dykrenore ne shtetin e Lagashit, nder më te vjeterit ne botë ndofta me i vjetri për sa kaohë është zhvilluar shkenca e sotme, rasti i studimit te prof. Sforzza mbi shpërndarjen e gjuheve nisur nga baza e ADN së popujve, rasti i Leibnicit (jo mathematikani) i Majerit dhe dhjetra te tjere per te mos permendur studjuesin apo amatorin (si e quajne shkencetaret peshq) francezin e fundit ne debat me Korkuten e të tjere.

Nga sa kuptoj, jo vetëm gjuhën dhe kulturë dhe qytetërimin iliro-shqiptar e kanë sulmuar, copëzuar dhe shkatërrua fqinjët grabitqare, por edhe për shkak të pushtimeve shume shekullore (150 vjet bullgaret, rreth 100 vjet serbet gjithe territorin shqipfoles dhe 250 vjet gjithsej mbi Dardaninë, 500 vjet nen sundimin turk, pa folur per te tjerat) vetë popullsise shqiptare ne shumicen derrmuese i eshte ndryshuar ADN dhe gjaku për shkak te perzjerjes me pushtuesit deri atje sa shumica  e pasanikeve shqiptare ne te gjitha rastet u bashkuan me pushtuesit (kujto 1912 pasaniket shqiptare jo vetem qe nuk u kthyen nga Turqia, por edhe ca kokrra iken ose me turkun ose me serbin si bejlere nga Vlora shkuan me Turqine dhe Esati me shume shokë shkoi me serbin etj, etj, kjo ishte e djathta e atyre kohëve)

Keta që luftojne cdo gje përparimtare për kombin shqiptar nuk i do as i huaji se e di që jane gjakprishur dhe ne cdo kohë tradhetojne të zonë.

Ky është fat i Shqipërisë, ngrihen të vdekurit nga varri, marrin rrugët e Turqisë, Serbisë, Greqisë, Italisë, Ameriqisë dhe si të marrë që janë vjellin baltën shumëvjeçare të të vdekurve dhe e hedhin mbi atë vend që ishin të varrosur deri sa të varrosen prapë nga balta e tyre e vjellë me kaq tërbim. (perifrazim)

Shqiptarët e vërtetë e dinë mirë se GURI RËNDON NË DHEUN E VET, EDHE PO SPATI LULE, JA MBJELLIN RRETH E RROTULL DHE lace>E BËJNElace> TE BUKUR.  TRADHEËTIA NUK KA BRIRË, AJO VISHET ME RROBET MODERNE, AJO NUK VDES SIÇ NUK VDES NJERZIMI, SIC NUK VDES EDHE SHQIPËRIA.

 

Adriatik fjales  tende nuk mund ti shtosh  asgje , po kujt i flet injoranteve, apo filogrekeve. Ne se jane injorante eshte gjysma e te keqes , por mua me duket se eshte kjo e dyta. Ata i tmerron kjo gjuha shqipe, gjuha e perendive.

Ata kujtojne se  duke bere  ndonje koment  qe ska asnje vlere mund ti ulin vlerat njerezve te ditur qe profesionalisht sjellin  fakte qe askush nuk ja hedh dot poshte te pakten ne menyre shkencore.

Kam pare shpjegime  ne forume qe  huaja qe skane asnje lidhje me fjalet e shkruara neper  sarkofage apo mbishkrime  antike, por ne asnje rast nuk shikoj  si keto mostrat tona ti  kundervihen historianeve, arkeologove apo gjuhetareve  te tyre.

Thot, Herodoti ne Tomorr Zoti

shtepi qemoti kishte Dhodhone

eshte me e vjeter shume me teper

kjo gjuha jone.....

pastaj u shndrruam se s,kuptuam dhe nuk u cquam

te miren tene

gjakne per bote e derdhme kot

mbajtme Turqine

ngjallme greqine , ndihme Italine,

Po Shqiperine? per ke luftuam, neve c,fituam , C,kemi tanine?

I madh Naimi eshte mjaft aktual.

 

 

 

 

Ja edhe injorantet edhe filogreket  i zbulove. Tani ik e bej chichin per analiza!

Por edhe Fishta:

Abdull Frasheri, i Toske me mend,

Kshtu ka nise te cile kuvend:

Ene' breshtet t'Kapitolit

Dale nuk kisht' e murrte ulkonja,

Per me i dhanun sise Romolit,

Masi shame kje per dhe Troja:

E atje larg, po kah Urali'

Nper ato breshta te larta,

Siellej Shkjau, si shkerbe mali,

Tue kerku' per molla t'tharta,

Kur n'kto viset e Balkanit

T'paret tone, Pelazgt e motit,

Gjan e gjall kullotshin planit

Qet i ngitshin m'fushe te Zotit

Kishin frone e Ligje te mara,

E gjat shtegut t'gjytetnimit

Ishin shty ata larg perpara

Q'me prendvere te rruzullimit

Prej kah fill zen riba e Verit

E m'Vezuv t'veshun n'gjineshtra

Prej Kaukazit m'shkam t'Doverit

Ku rri Albiona e pjek gjenjeshtra

Fis ma t'vjeter kund nuk ka,

Se asht ky fisi n'za i Shqyptarit

Ne mes t't'cillit pun e mdha

Per Europ zune t'enden s'parit

Po, n'kto male e karpa t'ona

Sparit Zeusi njerzt i rysi, 

E me augure te Dodona

Egersin aj u a permysi

Ktu edhe s'parit Ore e Zana

Nisen vallen me vallzue,

E n'per vrrije e fusha t'gjana

Zu Pegazi me lodrue.

Ketu Leka e mati hapin

Me i dal botes n'fund e n'krye,

Edhe n'Hind e cpori vrapin

Rrufen n'dor e vetimen n'sy".

Si dhe Pirri, qi mbrefe pallen

E dale detit si duhi,

Shi ne Rome , e shtroi hamballen

Te tan krena Rromakesh t'ri....

 

 

Për të komentuar tek Peshku pa ujë, ju duhet të identifikoheni ose të regjistroheni (regjistrimi është falas).