Si funksionon sistemi i ri elektoral

Degjohen te thuhen shume gjera ne lidhje me sistemin e ri zgjedhor te parashikuar nga Kodi i ri Zgjedhor. Degjohen te permenden raste te kandidimeve te humbura, te frikes se se mos kandidati nuk votohet, per kandidate qe do te kandidojne ne filan njesi bashkiake, atehere qe kemi te bejme me nje sistem proporcional bazuar ne lista partish, ne krijime koalicionesh me nje varg partishte vogla qe shpresojne qe te gjitha mos marrin ndonje mandat...

Me pak fjale, spekullimet dhe shpresat qe ka sjelle ky sistem i ri jane te shumte. Me poshte, ne menyre te sintetizuar do te japim nje pershkrim te vogel te funksionimit te llogaritjes se mandatave dhe pasi te bejme disa komente, besoj se do te arrijme ne konkluzionin se nje gje eshte e sigurt me kete sistem te ri: te gjithe partite dhe te interesuarit ne procesin e mandatimit duhet te kene shpirtin e shifrave dhe te llogaritjeve, perndryshe gabimet mund te ishin fatale.

Në votimet në një zonë zgjedhore, kanë votuar 400,000 votues për 8 mandate që duhet të shpërndahen.

Votat janë shpërndarë në mënyrë të tillë:

Partia A: 126,000 vota

Partia B: 94,000 vota

Partia C: 88,000 vota

Partia D: 65,000 vota

Partia E: 27,000 vota

Numri i votave në nivel zone zgjedhore të secilës parti pjeëstohet në mënyrë të vazhdueshme me numra natyrorë të njëpasnjëshëm, të quajtur pjesëtues, duke filluar me numrin 1 dhe duke përfunduar me numrin natyror që i korrespondon numrit të mandateve që shpërndahen në zonën zgjedhore.  Do të kemi:

Partia A: 126.000, 63.000, 42.000, 31.500, 25.200, 21.000, 18.000, 15750

Partia B: 94.00047.000,  31.333, 23.500, 18.800, 15.667, 13.428, 11.850

Partia C: 88.000, 44.000, 29.334,  22.000,  17.600,  14.667, 12.571, 11.000

Partia D: 65.000, 32.500, 21.667, 16.250, 13.000, 10.834, 9.285,  3.375

Partia E: 27.000, 13.500,  9.000,   6.750,   5.400,    4.500,   3.857, 3.375

*Në fakt, rezultati del 31,333.333…  Pra herësi që përftohet është me mbetje dhjetore. Në këtë rast, si herës merret numri i plotë më i afërt, që është 31,333. E njëjta logjikë për rezultatet e tjera me mbetje dhjetore.

Shënim. Kur kemi të bëjmë me një kandidat të propozuar nga zgjedhësit, votat e tij pjesëtohen vetëm me pjesëtuesin 1, që është e logjikshme pasi ai do të marrë vetëm një mandat.

Rezultatet e përftuara në këtë tabelë renditen nga herësi më i madh në herësin më të vogël, pa bërë dallimin se kujt partie i përkasin. Do të kemi:

1.      126,000 (Partia A)

2.      94,000 (Partia B)

3.      88,000 (Partia C)

4.      65,000 (Partia D)

5.      63,000 (Partia A)

6.      47,000 (Partia B)

7.      44,000 (Partia C)

8.      42,000 (Partia A)

9.      32,500

10.  31,500

11.  31,333

      12.  29,334

Në këtë rast, mandatet do të shpërndahen në këtë mënyrë: Partia A – 3 mandate, Partia B – 2 mandate, Partia C – 2 mandate, Partia D – 1 mandat. Nëse do të shpërndaheshin më shumë mandate se 8, logjika do të vijonte duke vazhduar renditjen e pjestuesve nga më i madhi të më i vogli…

Per sa i perket koalicioneve, votat e vlefshme qe do te perftojne partite e koalicionit do te kthehen ne mandate brenda koalicionit duke zbatuar te njejtin parim qe u zbatua per ndarjen e mandateve me lart.

Nga kjo llogaritje del shume e qarte se kush e ka emrin ne krye te listes se nje partie te madhe eshte i siguruar se di te futet ne parlament. keshtu per shembull, Sali Berisha dhe Vasilika Hysi, respektivisht pd dhe ps do te jene anetare te sigurt te parlamentit te ardhshem. Nga kjo del qarte qe nuk eshte ndonje trimeri e rralle te kandidosh me kete sistem kur je ne nje parti qe ne zgjedhje do te kape te pakten 8-10% te votave ne nje zone zgjedhore.

Gjithashtu, ky sistem krijon nje hendek midis zgjedhesve dhe kandidateve, pasi lista propozohet nga kryetari i partise i cili eshte ai qe vlereson se sa kontribut ka dhene kandidati ne parti. Ne kete menyre, duhet te behet nje pune e dyfishte qe perberja e listes te behet e njohur ne cdo cep te zones zgjedhore ne menyre qe elektorati te bindet per listen qe do te votohet. Ne kete menyre, mund te themi se ky sistem eshte nje sistem qe ve ne qender te vemendjes kryetarin e partise (ose kryetarin e ardhshem te qeverise), pra krijon nje marredhenie direkte midis elektoratit dhe kryetarit.

stavri

http://gjeneralmegafoni.com

 

57 Komente

Nga e kane huazuar kete lloj sistemi zgjedhjesh?!

spanja, po ne fakt e zbaton dhe belgjika dhe disa vende skandinave. sic shihet, nese hendeku midis votave te vlefshme ndermjet partive te medha dhe partive te vogla eshte shume i madh, atehere i bie qe pervec Tiranes, partite e tjera te mos kene perfaqesi ne parlament, ose shume me pak se c shpresohet prej tyre.

me siguri, ne fakt duhet shume durim per te marre votat, per t 'i mbledh, per te bere tabelen pjesetimet... pra ka shume pune, komisioneret duhet te jene gati dhe shume te durueshem. mbi te gjitha dhe te informuar. nuk e di se cfare behet me ta?? nuk e di nese kane filluar te trajnohen apo jo...

Persa i perket ndarjes se mandateve brenda koalicionit e ke gabim.

Brenda Koalicionit pjestimi behet me numurat tek te njepasnjeshem,pra me 1-3-5-7-9 etj.

Komisioneret duhet te kene Phd ne matematike me i dhon dum ksaj  smiley  

Rrofsh o Stavri per infon, se te pakten mora vesh qe do plasi sherri keq kur te llogariten mandatet e une s'kam per ta kuptuar se ku eshte puna. Vras mendjen si do ia bejne keta gjyqtaret e kolegjit zgjedhor qe s'ia thekin hic nga shifrat.

Ej, ca kunji ke me kinezet ti mer, qe rri ka rri ene tall menderen me ata ? smiley

Ose :

您好,您已切換至三部分中,這背後掛起用具和文章蘇門嘲笑他們嗎? :對

po, ke te drejte, numrat tek te njepasnjeshem. me kishte shpetuar. atehere relativizohet ajo c'ka thashe per votat per partite e vogla.

Stavro une gja ja thek pak ne matematike po ktu s'mora vesh asigjo.
Une deri tani menojsha qe per te marre nje deputet ne nje zone duheshin minimumi N/n vota ku N=numri i votuesve dhe n=numri i deputetve te zones. Se çar bohej me kusurin dhe me votat e atyne qe merrshin me pak se N/n as e disha as e mora vesh mas ktij postimit tat. (kjo s'do te thote qe s'te falenderoj per mundimin se falenderimet jane te padiskutushme)

Se per çar duhen pjestimet me numra te plote (tek çift apo teksobiçift) te njepasnjeshem une nuk e mor vesh. A ekzisto me nai ven i "afishume" ky kodi i ri zgjedhor apo jo.

Lizander, nuk e kisha pa une ket me siper. Nuk di c'ma dha truni sot ne mjes me kto numrat e zgjedhjeve. Edhe mu me duket qe ky sistem nuk eshte shpjegu mire fare, as procesi i perllogaritjes, as ajo qe quhet "rationale" pas saj.

Te morrim shembullin: kemi 8 karreklla ne nje zone; kjo dmth qe cdo karrkell duhet me siguru 12.5% te votave. Eshte e pamunme qe ky 12.5% te arrihet fiks, shifrat aktuale do jene ndryshe nga kjo, psh ne ker rast kemi: A = 32%, B = 24%, C = 22%, D = 16% dhe E = 7%.
Nqse i shprehim perqindjet ne njesi 12.5 perqindeshe (qe eshte nje karrekell), i bie qe: A = 2.52 karrike, B = 1.88 karrike, C = 1.76 karrike, D = 1.3 karrike dhe E = 0.54 karrike. OK, nqse bejme rrumbullakimin te numuri me i afert (tip 0.51 = 1 dhe 0.49 = 0), atehere kemi: Partia A ka 3 vene, Partia B ka 2 vene, C-ja 2 vene, D-ja 1 ven, dhe E-ja 1 ven. Rrumbullakimi favorizon partite A, B, C dhe E, dhe eshte ne dem te partise D. Plus qe nga gjthe keto "favorizime" shuma del 9 dhe jo 8 deputete. Padrejtesia eshte inherente, pra. Jo vetem kaq; mua me duket me e padrejte qe partia A me 2.52 karrike te marri 3 karrike dhe partia E me 0.54 karrike te rrije pa gje. Kjo per faktin e thjeshte se 0.54 eshte me afer 1 se c'eshte 2.52 ndaj 3-shit. Ndarja me "fair" do ishte A = 2, B = 2, C = 2, D = 1 dhe E = 1. Natyrisht kjo skeme do disfavorizonte partine A dhe D dhe do favorizonte partite B, C dhe E.

 

Sic e kam kuptuar une kodin e ri zgjedhor, pragu ndryshon ne cdo rreth ne varesi te mandateve. pra ne Tirane qe ka 32 mandate pragu eshte 100/32 = 3.1% ndersa ne kukes qe ka 4 mandate pragu eshte 100/4=25%.

Pra ne Tirane, per cdo 3.1% partite nxjerrin nje deputet. Nqs partia A merr 33% te votave, i ngelin nje 2% qe nuk i mjafton per deputetin e 11. Atehere kete 1.1% e mbetur qe i duhet per te nxjerre dhe nje deputet me shume, mund ta marre nga nje parti aleate ne koalicion me te, qe ka kapur psh 1.1%. Kjo funksionon nga te dyja anet. pra nese partia e vogel B ka kap 2.5% te votave ne Tirane, partia e madhe aleate A mund ti jape mbetjen e saj jo te plote per nje deputet dhe keshtu partia B kap nje deputet. Perqindjet e mbetura transferohen tek ai qe eshte me afer pragut brenda koalicionit. Prandaj me kete kod bente sens per partite e vogla te regjistroheshin ne koalicion, pasi po te dilnin vetem dhe nuk e kapnin pragun, nuk kishin asnje shprese per deputet.

Lizander, kodi gjendet ne faqen e KQZ ketu http://www.cec.org.al/2004/indexShqip.htm

jam dakort me lisin. edhe une keshtu e kam kuptuar.

 Tironso, mos u sekelldis se nuk ka per t'i numuru njeri me gjith men votat. Rezultati ka per te dale si gjithmone, me tafmina.

Flm Stavri per impenjimin per te na shpjeguar sistemin e llogaritjeve te votave, qe duhet thene, eshte Lesh Arapi ! Kjo ishte nje arsye tjeter, perse isha totalisht kunder ketij sistemi.

Tani, s'kemi ç'ti bejme, kete sistem kemi.

Une doja te dija, si mund te llogarisim nr e votave qe mund te marrin partite, duke ditur  % qe do marrin ato, (pra, pa ditur nr e votave, por vetem % e tyre) ? Dmth, dua te di, si behet shperndarja e votave nese marrim per baze nje sondazh, prsh ate te Tiranes qe nxorri Gani Bobi javes qe shkoi ?

Ne Tirane, (si qark gjithmone), votuan ne 2007 afro 280.000 votues. Nese marrim per baze 32 deputete qe do nxjerri Tirana, si i behet per shperndarjen e votave, ne baze te sondazhit te Gani Bobit, kur dihet se ka shume parti te vogla qe marrin 0.1 % ?

jo lis. ai sistem qe pershkrove ti eshte ai i mbetjes me te forte. sistemi me larte eshte tjeter. sipas sistemit te mbetjes me te forte, avantazhohen partite e vogla, ndersa sistemi me larte jo. ato mbetjet qe pershkruaje ti i kalon se pari ne avantazh te partive te medha dhe me pas te partive te tjera.

lis, per sa i perket sistemit te mbetjes me te forte, hidhi nje sy kesaj :

isitemi-zgjedhor-sipas-kodit-te-ri&catid=1:analize&Itemid=6">http://gjeneralmegafoni.com/index.php?op...

pershendetje lefty. po, mundet qe te behet ne baze te perqindjeve, por me numra rezultati do te ishte me korrekt, pasi perqindjet mund te jene te njejta ose me presje dhjetore te vogel qe mund te bejne ndryshimin midis nje partie dhe nje tjetre. duhet patur parasysh se rezultatet dalin ne baze te votave te vlefshme.

Lis rrofsh se tani mo ne fund e kuptova se si funksiono puna e koalicioneve. Po prape me ka ngel nje e paqarte (se nuk pata nerva me lexu 112 faqe kod zgjedhor). Me votat e partive jashte koalicioneve te medha cfare bohet? P.sh. merr LSI 6% ne nej zone ku duhen 10%. Ky 6% ndahet proporcionalisht me votat e partive te medha qe kane kalu cakun e 10% apo digjet fare. (sipas llogjies ndahet se perndryshe i bi qe mos dilte dot nr i deputetve te zones se 94% boj sa te dush koalicion ti nuk bohet dot 100%)

Ene i pytje tjeter me lind prape noshti. Morim prape rastin e kollajshem te zones me 10 dep. dhe supozojme qe votat e partive te djegme shperndahen proporcionalisht. 

Rezultatet jane :

Partia A : 45%
Partia B : 35%
aleatet e Partise A : 5.5%
aleatet e Partise B  : 6.5%
Partia e djegme : 8%

Pas rishperndarjes (duke supozu qe 8 ndahet midis A dhe B i bi qe te konsiderojme %A+%B=100%)

A : 49.5
B : 38.5

Masi keto i morin aleateve 0.5% dhe 1.5% na ngelin  nga 5% per çdo aleat. Si i bohet ne te tilla raste se na ngel nje deputet m'tako? (po te qellojne moshkell femen konkuruesit e rradhes po i vejme te bojne i kalamo ene po fusim ate se o bo mode tani, po si t'ia bojme po na qellune dy moshklla apo dy femna?)

PF me ke kujtu nje karikature te forte te 'Corriere della sera' (nqs nuk gabohem) te nesermen e votimeve ne 97-n, per punen e referendumit.
Tregote nje tip te habit me fleten e mbushur paraprakisht per referendumin dhe komenti ishte "kryqin e ka vone tipografia!"

Stavro te Gjenerali qe e qarte fare. Po prape une s'jom i bindur qe sistemi te jete ky dhe jo ai qe thote Lis sepse kshu prape s'merret vesh se si funksionojne koalicionet.

Sidoqofte ket kod (qe e propozoi Rama sa per informacion) me vrafshin me buke m'goje nqs e kane kuptu me shume se 3 deputete te Kuvendit aktual. Do thoni ju qe ata gjithmone koth kone votu po kjo o shume e ronde vallahi.

ndersa votat e partive qe marrin me pak se 3% dhe koalicioneve qe marrin me pak se 5%, nuk llogariten dhe nuk i shkojne askujt. thjesht digjen.

Avantazhi GJIGANDESK i ketij sistemi eshte se NUK ka tur te dyte zgjedhjesh ! Pra, 50% me pak shance per te vjedhur votat (nga kushdo qofte).

Sistemi eshte super i kollajshem dhe SHUME SHUME KOMOD per nje vend (nje by... vend) si yni. Ne fund te fundit, Zgjedhjet do ti fitoje ajo force politike qe merr votën popullore ("vote popullore" quhet numri total maksimal i votave qe merr nje parti; deri dje, sistemi mazhoritar lejonte qe, edhe po mos kishe voten popullore, mund te fitoje zgjedhjet, sepse ishin mazhoritare me dy ture.

 

Voten popullore ne Shqiperi e ka e majta, prej vitesh (e djathta e ka patur vetem nje here, ne 1992). Te te gjithe zgjedhjet e tjera, voten popullore e ka patur absolutisht e Majta. Pra eshte e majta qe llogjikisht do fitoje zgjedhjet. Eshte tjeter "meselé" nese PS-ja do arrije te qeverise e vetme (me aleatet e saj) apo do i duhen karriget e LSI-se. 

O Stalker nuk ke faj vetem 8 vjet ka qe nuk bohet mo turi i dyte. Shume pak qe te te vije haberi deri knej ka "lagjia jone"

M'fal se harrova qe ajo "vota popullore" ashtu siç e perkufizo ti ne 2007-n shkoi djathtas. U harrova ka vetem 2 vjet ky haberi kshu qe ti e merr vesh nga 2027 me kismet.

Ma shpjego dot njeri se per çar duhen koalicionet atehere? se sipas ksaj llogjike (pjestimit me nr tek) avancohen shume partite e vogla.

Po ajo qe une nuk mor vesh fare fare o se si do futen deputetet nga koalicionet. Se me perjashtim te LSI qe ka nai shonc ne Tirone e nai zone tjeter me shume deputete, te tjeret as roje parlamenti nuk i bo njeri me aq vota sa morin. Do kishte llogjike nqs listat do ishin te perbashketa, po keta kone bo te gjithe lsitat e veta.

Ohu sa po e vras menien ene una a thu se katunari qe o i pesti ke lista e PD ose PS ndrysho nga katunari qe o i pari te lista e PR ose PSD.

Tomthat te gjitheve se me 29 qeshor do fillojne te gjithe te qahen ene prej ktij kodi e do e nderrojne prape.

Me thjesht nese PS merr te njejtin numer votash si ne 2005 zgjedhjet i ka te fituara! Cdo vote me shume e ben fitoren me te thelle!

LSI apo G99 do katandisen me 2-5 deputet ne parlament.

 

Jo jo, e di shume mire une nga shkoi vota popullore ne 2007-en. Aq e habitshme sa mund te duket ty, por vota popullore, me nje diference te vogel, edhe ne 2007-en (zgjedhjet lokale) ka shkuar majtas. Por ngaqe PD-ja mori diç me shume ne fshat, u krekos se "kish marre voten popullore". Mos u mashtro dhe ti kaq shpejt, bazohu tek shifrat ! smiley

 

Sa per tur te dyte, tur te dyte ka patur per bukuri ne legjislativet e 2004-es. Nga na e sajove ti, qe s'paska pas tur te dyte ne shqiperi qe prej 8 vitesh ?? Po Dushkun, e harrove ??

 

 

O Skalter, po ku i ke shifrat me te cilat po bazohesh, bré byrazer ?!

Ik hidhi nje sy shifrave te zgjedhjeve te 2007, meqenese fole se "PD u krekos qe fitoi neper fshatra", dhe do te shikosh qe rezultatet nuk jane tamam ashtu si mendon ti zotrote.

E kam dhene si shembull disa here, po e jap prape - ik beni numerimin e votave po deshet qe t'a vertetoni, tek KQZ online i keni :

Ne qarkun e Tiranes (kryeqytet, plus qytetet e tjera, plus fshatrat), Kandidatet e PD-se moren 137.000 vota

Kandaidatet e te majtes se bashkuar, moren 142.000 vota

Kjo eshte vota juaj popullore ? Edhe pse ne Tirane Rama mori 22.000 vota me teper se Olldashi, ne rang qarku, votat e kandidateve te majte dolen vetem + 5.000 vota ...

Nese PD merr po te njejtat vota qe mori ne 2007, eshte e garantuar pr fitoren, kete e tregojne shifrat e zgjedhjeve te 2007.

Ne Tirane pra edhe njehere, nese PD me koalicionin, moren rreth 137.000 vota, PS-ja me LSI, PSD, PDS, PAD moren 1420.000

Nese votat jane po ato, sa do marri sovjet PS-ja, kur LSI eshte ne koalicion me vete, dhe ur PAD-ja e Cekes, eshte tashme me Berishen ?

Mos thoni se keni PBDNJ-ne, se ato ne 2007 dolen te pavarur, neutrale ...

Pra, eshte e qarte se PS ka per te dale e dyte ne qarkun e Tiranes, si rrjedhoje e ndarjes se votave me LSI-ne dhe si pasoje e ardhjes se Cekes me PD-ne.

Mos u çudisni kur ne Tirane PD-ja te mari 16 deputete, PS-ja 14 ose 15 , dhe LSI 1 ose 2.

Po te beni llogarite e votave te kandidateve ne qarkun e Fierit, do t'ju dali se Opozita e bashkuar ka FIKS, 2000 vota me teper se kandadatet e PD-se. Po sa vota do marri sivjet LSI atje ? Dihet pra, se edhe ne kete "bastion" te se majtes, PS-ja s'del dot e para ... prape LSI ja u "fut" !

Kot nuk doli Erionka te thote sot se, "C'do vote per Meten, eshte vote per Berishen", por ku t'a merrni vesh ju kete, do jete 29 qershori !

po ç'e "imja" (vota pra) ??! C'ne une- tha.
 

ti thua:

Kandidatet e PD-se moren 137.000 vota

PS-ja me LSI, PSD, PDS, PAD moren 142.000 vota

 Po pra, e majta ka patur me teper. Ku e di ti se PS dhe LSI nuk do bejne koalicion pas 28 qershorit, aman ??! (gje plotesiht e sigurt per cilindo qe ka dy gram mend). 

O Stalker,

po nuk eshte njesoj te dilnit ne nje koalicion para zgjedhjeve dhe te dilni ne nje koalicion, pas zgjedhjeve ... nuk eshte njesoj !

Nuk e kuptoni ju, se duke qene e majta me dy koalicione, shume vota kane per t'ju djegur kot ? Edhe nese keni te dy bashke nje avance te lehte, ne mandate deputetesh do dali barazim, midis PD dhe te majtes ... pra, avanca juaj, apo "vota popullore" s'do tju sherbej per asnje gje. Ne Tirane persh, nese LSI dhe PS ishin bashke, do te mernin me siguri 1 deputet me teper se PD-ja. Tani, sipas te gjitha gjasave, rezultati ka per te dale barazim, midis te majtes dhe te djathtes (sepse jane 32 deputete).

Mirepo, ne ato zona ku nr i deputeve eshte TEK, deputetin e fundit ka shume rrezik qe t'a humbisni ...

Do nje shembull konkret ti ?

Qarku i Gjirokastres pati rreth 45.000 votues ne 2007. Ky qark jep 5 deputete.

Marim nje rast konkret :

PD supozojme merr 20.000 vota (si koalicion); PS si koalicion merr 18.000 vota. LSI merr 6000 vota. Poli i Lirise merr 1000 vota (Totali: 45.000 vota).

Ketu jem ne lojen me koalicione te ndara perpara zgjedhjeve, ku shihet qarte se e majta po te jete e bashkuar, PS + LSI, ka 24 000 vota, pra 4 mije me teper se PD.

Si shperndahen 5 deputetet e ketij qarku ?

Zbatohet formula sipas heresave :

PD - 20.000 /  10.000 / 6666 / 5000 / 4000

PS - 18.000 / 9.000 / 6.000 / 4.500 ...

LSI - 6.000 / 3.000 / 2.000 / ...

Poli i Lirise - 1.000 / 500 / etj

Si shperndahen deputetet ?

Deputeti i pare : e merr heresi me i larte : 20.000 (PD)

Deputeti i dyte : heri qe vijon : 18.000 (PS)

i treti : 10.000 (PD)

i katerti: 9.000 (PS)

Deputeti i Peste ... fiton heresi 6666, i PD-se.

Pra, ne qarkun e Gjirokastres, PD merr 3, PS merr 2 , LSI asnje ...

Po te ishte PS me LSI bashke, do kishin 24 mije vota, nga 45 mije votues (53.3 % te votave), dhe per rrjedhoje do merrnin 3 deputet, ndersa PD vetem 2.

Meqenese jane te perçara, votat e LSI (plot 6.000) digjen KOT - madje, perfitojne per PD-ne, qe ja rjep deputetin e PESTE te Gjirokastres PS-se per shume pak vota diference !

Pra, u zgjata, por desha te te shpegoj qe perçarja LSI/PS, ka efekte reale tek shperndarja e mandateve. Per rrjedhoje, edhe pse e majta mund te kete vote popullore disi me te madhe, s'ka per te marre aq deputete sa mund te pretendoje ... eshte MATEMATIKE

E dini ate shprehjen e Skenderbeut ju : Bashkimi ben fuqine ? Apo kjo eshte ! Kurse e majta e perçare, eshte e sigurte per ne Opozite perseri !

Byrazer,

gabimin e ke ne fillim, tek "supozimi" qe ke marre:

shkruan :

PD supozojme merr 20.000 vota (si koalicion); PS si koalicion merr 18.000 vota. LSI merr 6000 vota. Poli i Lirise merr 1000 vota (Totali: 45.000 vota).

 

E pse merrka koalicioni i PD me shume vota se i PS ?? Po sikur te jete i anasjellti ?? 

"Asgje" s'paska ndodhur ne Shqiperi, qe prej 2007-es, per te marre si te mireqena shperndarjen e votave te zgjedhjeve vendore (veçse vendore, fundja), e per ti transportuar ne ato Legjislative, 2 vjet me vone ??? smiley

 

Ore, une i mora shifrat trashe-trashe, per te thene dhe per te vertetuar se perçarja e votave midis LSi dhe PS do t'ju penalizoje. Besoj se kete e kuptove ?

Tani, sesi do dalin rezultatet, kjo do pare ... por ne Gjirokaster, PD e ka lozur bukur, sepse kane vene ne liste Spiro Kseren, prefektin (ish-PBDNJ), i cili do marri votat e minoritetit, keshtu qe efekti PBDNJ ne ate qark per PS-ne ka per te qene i limituar ...

Ate punen e penalizimit nuk ngela as une, as ti, per t'ja mesuar PS apo LSI (sikur edhe te donim ne). Ai penalizim besoj eshte "injoruar" permes nje basti te vene nga Rama, ne pritje te nje vague (vale) roze kudo. Te pakten aq sa per te permbysur raportet qe ti propozon midis koalicioneve PD dhe PS (ku ti merr si te mireqene avantazhin e PD). Dhe nje permbysje ne te pakten 2/3 e qarqeve eshte fitore per PS, gjithe duke mosi siguruar, ndofta 71 vende ne parlament. Dhe vijme tek koalicioni pas-zgjedhor.

Pastaj ti perseri merr shembullin e Gjirokastres, qe fundja 5 deputete ka. Dhe e dyta, me e rendesishmja, zor se do shihen emrat e kandidateve ne lista, por do votohet "per partite". 

Dmth nuk o partia qe fiton por eshte sistemi qe fiton per partine.

Ah, edhe dicka: Spanja dhe Belgjika jane shtete konfederative qe arrnojne se bashku nje tufe nacionalitetesh qe nga zori rrine bashke ne nje konfederate. Sistemi elektoral i tyre rrezikon ta coje Shqiperine ne te njejtin hendek, ndonese Shqiperia eshte mbi 90% monoetnike.

E kane dhe plot shtete te tjera (neper bote, e jo vetem ne Europe) kete sistem, dhe jane po aq monoetnike sa Shqiperia. 

Ore cfare veprimesh arithmetike ka bo autori i ketij shkrimi qe ka nxjerr shifren 31,333.333? Kom 2 ore e spo e mor vesh! Please somebody help me.

Cfare eshte 94,000 dhe pse pjestohet me 3 se po me luni mendesh.

Ne shembullin e perdorur ne shkrim 94.000 eshte numri i votave per Partine B.

Ky numer, sikurse dhe rezultati i cdo partie tjeter, pjesetohet ne menyre te vazhdueshme me numra natyrore te njepasnjeshem (1, 2, 3, ... 8) per te bere ndarjen e mandateve.

31.333 eshte rrezultati ne rreshtin e dyte, kolonen e katert, dmth 94.000 / 3 (ku duhet te kishte dhe nje yll qe shpjegon rrumbullakimin e rezultatit ne paragrafin fijues te tekstit).

Oh thanks. Sikur paragrafin qe ka shkruar numrin 31,333 te mos ishte fare do te me kishte shpetuar nga ky mundim. Paragraf kot fare vetem me te ngateru.

Ishte nje anije 157 m e gjate, kishte 155 dhoma ne 3 kate lartesi. Sa vjec ishte kapiteni i anijes?

Jam e sigurt se dhe kesaj pyetje i gjendet nje pergjigje, po une ika se me fillon Neighbours... 

Shkrimi eshte i gabuar dhe s'merr parasysh faktin qe per ndarjen e mandateve te partive ne koalicion perdoren dy formula te vecanta; D'Hondt midis koalicioneve dhe Saint Lague midis partive brenda koalicionit. Per me teper shkrimi calon qe ne shembullin e pare ilustrues kur hipotezohen 8 mandate per 400.000 votues (50.000 votues per mandat) kur ne te vertete synohet qe perpjestimi te jete me teper 20.000 vota per mandat (2.8 milion votues, 140 mandate).

Per me shume mbi sistemin zgjedhor dhe menyren e ndarjes se votave mund te shikoni kete shkrim te meparshem tek Peshku si dhe kritiken e ngritur nga ILBSh.

 

Qarku Tiranë - rezultatet e 2007-ës në zgjedhjet 2009

http://www.peshkupauje.com/2008/12/qarku...

shifra e marre nuk kishte per qellim te reflektonte sa me sakte realitetin shqiptar, ose ate te tiranes. nuk kam instatin me vete dhe aq me pak punoj ne kqz. shembujt jane marre sa per ilustrim. ndersa persa i perket sistemit saint lague, e pranoj qe nuk isha i sakte kur po flisja per ndarjet brenda koalicionit. gje qe u korrigjua. nga ana tjeter, sistemi i hondtit eshte ai qe do vleje midis partive dhe koalicioneve dhe ne kete pike nuk besoj te kete ngaterrese ne shembullin e marre.

ndersa per sa i perket kritikave ne lidhje me kete sistem, shumicen e tyre e pranoj, sidomos rritjen artificiale te minoriteteve ne disa zona te shqiperise cka sjelle nje deformim te realitetit. ky sistem qe personalizon pushtetin, pasi populli do te votoje partite pra liderin, por e perforcon nje personalizim te tille, pasi nuk duhet te harrojme qe ndryshimi kushtetues me spektakolar ka te beje sidomos me marredheniet midis kryeministrit dhe parlamentit ku kryeministri mund t'i kerkoje parlamentit shperndarjen e kuvendit (shihni nenin 104).

st lague dhe hondt jane sisteme te vecanta qe kane si pasoje te rrisin potencen e partive te medha ose partive aleate, ne te kundert me sistemin e mbetjes me te forte. nese duhen sqarime per kete, shikoni linkun me poshte.

isitemi-zgjedhor-sipas-kodit-te-ri&catid=1:analize&Itemid=6">http://gjeneralmegafoni.com/index.php?op...

Nuk me duhen sqarime, kam pershtypjen se i dhashe me siper smiley

P.S. Te dhenat e mesiperme jane publike, s'eshte e nevojshme te jesh ne INSTAT apo KQZ. Thjesht duhet pak me teper kujdes kur merret persiper te analizohet nje ceshtje kaq e nderlikuar sa kodi i ri zgjedhor i cili eshte nje lemsh i vertete me percaktime te qarta si psh minimumi 5% per nje koalicion (te cilen e anashkalova ne nje pergjigje para disa ditesh).

O Stalker mjaft pra mona tani se po me heq ene qejfin e te bomes gallate. Dushku ka qene ne 2001 dhe ne 2005 (se ne 2004 nuk ka pas zgjedhje) u bo fenomen. Pikerisht se nuk kishte tur te dyte ne 2005 u akuzu LSI si shkaktare e humbjes se te majtes se ne zona si Kombinati, kandidati i PD-se ka fitu me diçka si 39% te votave dhe kursurin i kishte Igli Toska me Monika Kryemadhin.

O Lizander, ne zonen e Dushkut fitoi ne 2005 Blerim Cela i PD-se me 28.5 % te votave !

Uiiiii ca lomshi. Nji pytje kom une. Nqs votat dalin si ne 2005 kush i fiton zgjedhjet ?

Pa u fut ne llogaritje qark me qark, i bie qe ti marri e majta mqns kishte me shume vota popullore.

Sistemi eshte vertete sh i komplikuar per te patur nje pergjigje te sakte mbi fituesin. Stavri e paska sqaruar shume mire me siper dhe nese nuk e kam gabim, llogaritjet nuk mund te behen ne shkalle vendi por sic e thote edhe vete emri, rrajonale. Pra nuk mund te kemi nje pergjigje duke patur parasysh rezultatet e pergjithshme te 2005-es apo 2007-es.

Une do te thosha qe, duke u bazuar ne sa ka shpjeguar me siper Stavri, zgjedhjet i fiton ai qe merr Tiranen. Ky sistem ka tendence qe te barazpeshoje fuqite e 2 kualicjoneve (partive ne fakt) te medha. Pasi ne zona si kukesi apo gjirokastra te cilat kane pak deputete Rezulrtati nuk mund te jete ndryshe por 3 me 2 e keshtu me rradhe per te gjitha zonat. Pra diferenca eshte prej nje deputeti (max. 2). Duke patur parasysh qe nje krah fiton me shume ne jug dhe tjetri me shume ne veri, peshorja do te anoje andej nga shkon Tirana.

Po te marrim 2005 tiranen e merr PD, ndersa ne 2007 (por edhe ne zgjedhje te tjera likale) diferenca eshte vertete e madhe ne Tirane 24 mije vota ne favor te PS.

 

ky sistem eshte fix per ti ardhur hakut partive te vogla, shushunjave shqiptare qe bejne sikur bejne politike te madhe e bashkime , po bejne veç intriga e shitje blerje njerzish me shuma te medha.

kesaj rradhe uroj qe spektri politik te pastrohet e te mbeten vetem dy te medhate, te shohim njehere qarte se kush e çfare di te beje.

Kjo ketu megjithese anglisht eshte me e qarte se kodi yne zgjedhor (marre nga Enciklopedia Britanike).  

Gjithsesi ajo pyetja e lizandrit me mbetet dhe mua. Cfare fitojne partite nga te qenit ne koalicion??? I bie qe vetem duke u bere me nje te madh, i shpetojne pragut prej 3%, se po te jete per mandate, rregulli i mesatares me te larte, i le me gisht ne goje....

 

Systems of proportionality » Party-list system

Under the party-list system, the elector votes not for a single candidate but for a list of candidates. Each list generally is submitted by a different party, though an individual can put forward his own list. District magnitude (i.e., the number of members per district) varies from country to country; for example, The Netherlands uses a single national district to elect the 150 members of its Tweede Kamer (Second Chamber), and Chile elects members of its legislature by using two-seat constituencies. The overall proportionality of the system is dependent upon the district magnitude, with higher district magnitudes associated with more proportional results. Each party gets a share of the seats proportional to its share of the votes. There are various alternative rules for achieving this; the two principal ones are the largest-remainder rule and the highest-average rule (the latter referred to as the d’Hondt rule, named after Belgian Victor d’Hondt). Under the largest-remainder rule a quota is set, and each party is assigned one seat for each time it meets the quota. These votes are deducted from each party’s total, and when no party has enough votes remaining to meet the quota, the remaining seats are assigned on the basis of whatever votes are left. Under the highest-average rule, seats are assigned one at a time to the party with the highest total. After each seat is assigned, the winning party’s total is adjusted: the original vote total is divided by the number of seats it has won plus one. Although there are variations, the seats that a party wins generally are assigned to its candidates in the order in which they are named in the list.

avantazhi tjeter eshte qe partite qe jane ne koalcion do ti shikojne votat e tyre te pjesetuara me numra tek te plote der ne dyfishin e numrit te mandateve qe do te shperndahen. per shembull, nese kemi nje zone me 5 mandate, votat e partive te koalicionit do te votohen me 1 3 5 7 9. ne kete menyre votat e partise se madhe pjesetohen me pjesetuesa me te medhenj se c do te pjesetohen nese do te zbatohej sistemi i pjesetimit me numrat e mandateve pra 1 2 3 4 5 dhe rritet mundesia e partive te vogla te kapin nje mandat. pervec ndryshimit te pjesetuesit, logjika mbetet e njejta me ate qe eshte shpjeguar me lart.

Llogaritja eshte bere pergjysem, sepse nuk eshte llogaritur ndarja brenda koalicionit e cila kryhet me metoden Saint Lague.

Nuk jane permendur as limitet e perqindjeve qe percakton ligji.

Ok tani them se e kam kuptu sagllam kodin (pasi i hyra me laps e leter si per sezon provimesh).

I bie qe KQZ si fillim do llogarise mandatet qe marrin koalicionet e regjistruara ne zgjedhje duke perdorur formulen qe avantazhon me pak partite e vogla.

Pastaj, pasi te dali se sa vota merr secili koalicion ndryshimi (nuk me kujtohet tamam si i kane PS dhe PD emrat po qe i kane me ndryshim me ndryshim i kane), plus LSI dhe Poli, do merren me ndarjen e mandatave brenda koalicionit me formulen e dyte (te Saint Lague) qe avantazhon disi me shume partite e vogla).

Puna eshte se me kete metode llogaritje, te leverdis te behesh ne koalicion vetem me nje parti te madhe (si PD apo PS). Keto koalicionet e tjera, qe ne thelb jane parti te vogla edhe nese i mbledhin te gjithe votat ne nje thes, ja kane fut kot qe jane regjistru si te tilla. Votat qe ato do fitojne llogariten me formulen e pare (ate qe nuk avantazhon partite e vogla) dhe duke u regjistruar si koalicione i rrisin pragun vetes te 5% nga 3% qe do e kishin si parti. Ajo davaja tjeter e formules se ndarjes se mandateve brenda koalicionit nuk vlen hic per keto, se ajo merr kuptim vetem per kapjen e mandatit te dyte ne radhe, se mandatin e pare e kap automatikisht partia qe ka me shume vota. Dhe keto koalicionet e vogla nuk mund te shpresojne te kapin me shume se nje mandat pothuaj asgjekundi.

 

Për të komentuar tek Peshku pa ujë, ju duhet të identifikoheni ose të regjistroheni (regjistrimi është falas).