Për një ide të re ekonomike për Shqipërinë

Ka më shumë se një arsye për të bërë një refleksion tërësor mbi ekonominë shqiptare sot: jemi në bregun e afro dy dekadave tranzicion; jemi në kulmin e një krize ekonomike botërore; jemi në kushtet kur do duhet t’i ofrojmë vendit një alternativë për dekadën e tretë të demokracisë. Ndaj sot kemi një nevojë për atë idenë e re, atë idenë e thjeshtë, atë parimin e madh mbi të cilin të ndërtojmë modelin e ri të zhvillimit të Shqipërisë, të sendërtojmë idenë e re ekonomike për Shqipërinë.

Në vend të rritjes ekonomike, rritjes së thjeshtë, rritjes së natyrshme, rritjes së paqëndrueshme dhe shteruese, kemi sot nevojë për një model të ri zhvillimi, kemi nevojë për “zhvillimin e qëndrueshëm”. Jo thjesht sepse “rritja ekonomike” e deritashme, nuk është asesi e qëndrueshme, por edhe sepse ky model po shteron. Mjaft të përmendim faktin e thjeshtë që në këtë moment rritja ekonomike është praktikisht 0%. 

Pse modeli i deritashëm ka shteruar

Pavarësisht nga orientimi politik i qeverisjeve, gjate dekadës së fundit ekonomia shqiptare është karakterizuar nga një rritje e ekonomisë në nivelin 6%. Ndonëse ky fenomen është qartazi më pozitiv se një tkurrje e saj, kjo rritje ekonomike në Shqipëri nuk u përkthye kurrë në një zhvillim të mirëfilltë ekonomik.  Ekonomia shqiptare e 10 viteve të fundit nuk e ka kaluar asnjëherë cakun e nevojshëm për të kapur zhvillimin, industritë dhe sektorët e ndryshëm të saj kanë ngelur në nivele të viteve 1990, ndërkohë që papunësia dhe varfëria vazhdojnë të sundojnë vendin si të ishin sëmundje kronike të pashërueshme.

Po me çfarë mbahet Shqipëria deri sot? Një analizë e thjeshtë e Prodhimit Kombëtar Bruto tregon se mbi 40% e ekonomisë shqiptare mbahet nga sektori i shërbimeve, tek i cili mallrat e importuara të shumicës zënë vendin më të madh. Problemi që lind nga një mbështetje kaq e madhe të ekonomisë mbi importet është i dyfishtë. Ai jo vetëm e mban ekonominë shqiptare nën varësinë e çmimeve dhe lëkundjeve të mallrave të huaja, kryesisht Italisë dhe Greqisë, por është edhe një sektor me aftësi të limituara për punësimin lokal. Në sektorin e prodhimit spikat industria e “fasonëve”, e cila në realitet punëson një numër të madh shqiptarësh, por që sot ndodhet në një krizë pas uljes së kërkesës nga firmat e huaja porositëse. Ndërkohë që industria e ndërtimit, e cila dikur ka qenë një nga shtyllat e rritjes së ekonomisë shqiptare, ka rënë jo vetëm si përqindje e Prodhimit të Përgjithshëm Bruto, por edhe në terma absolute. Kriza e biznesit të ndërtimit është rënduar edhe më tej, si pasojë e ngrirjes së likuiditetit. Kjo e ka limitizuar aftësinë e tyre për sipërmarrje si edhe pothuajse ka eliminuar kërkesën, në mungesë të kredive për individët.

Dy shtylla të tjera të rritjes sonë të deritashme ekonomike kanë qenë të ardhurat nga emigracioni ose siç njihen ndryshe “remitancat” dhe shfrytëzimi i pasurive natyrore bruto. Edhe këto dy akse janë në limitet e tyre. Emigracioni shqiptar po sjell gjithnjë e më pak para në Shqipëri, për shkak se ai po hyn në dekadën e tretë jashtë vendit, është akomoduar atje dhe mbi të gjitha po vuan nga një treg pune në krizë dhe për pasojë më pak të ardhura mbesin në fund të muajit për t’ia dërguar babait në Shqipëri. 

Shfrytëzimi barbar i pasurisë natyrore të Shqipërisë këto 20 vitet e fundit, pyje, lumenj, toka, ujëra etj, jo thjesht e kanë përfunduar kontributin e tyre në rritjen ekonomike, por ato vetë tanimë kanë nevojë për rehabilitimin ose për t’i kthyer në gjendjen e mëparshme, kanë nevojë për investime për t’i ruajtur për të ardhmen e shqiptarëve që banojnë këtë vend. Bujqësia është e keqpërdorura e madhe e modelit të deritashëm. Edhe pse jep 22 për qind të Prodhimit të Përgjithshëm Bruto, bujqësia është harruar në buxhet, duke marrë prej tij më pak se 1 për qind të tij.
E gjithë kjo ka sjellë një përfundim fatalisht të keq: jo vetëm rritja është ndalur tashmë, jo vetëm ajo nuk ka ç’na jep më sipas këtij modeli por ka shkaktuar një shpërndarje shumë të keqe dhe pabarabartë të pasurisë kombëtare, e cila ka si pasojë varfërinë e gjerë dhe të frikshme të më shumë se gjysmës së shqiptarëve.

Parimet e një modeli të ri, ideja e re ekonomike

Të gjitha termat e këtij modeli aktual duhet të ndryshojnë në favor të një modeli tjetër: zhvillim i qëndrueshëm në vend të rritjes.

Kthimi te bujqësia që është një sektor me një potencial të jashtëzakonshëm konkurrues, jo thjesht për tregun lokal por dhe ato huaj. Edhe pse i harruar nga qeverisjet dhe buxhetet, ajo vijon të kontribuojë me afro 1/ 4 e në prodhimin e përgjithshëm kombëtar. Një sektor bujqësie i zhvilluar i krijon mundësi edhe zhvillimit sektorit të agro-përpunimit, duke krijuar për sipërmarrësit alternativa të reja investimi, që krijojnë “zinxhir prodhimi”, nga përpunimi i produkteve bujqësore e deri tek industria e paketimit. Qëllimi është rritja e produktivitetit të sektorit të prodhimit në Shqipëri, e arritur kjo përmes politikash fiskale, doganore, inkurajimit të teknologjive të reja dhe të tjera masa, të gjitha në funksion të një qëllimi madhor zhvillimi i “sektorit të prodhimit “made in albania’.

Industria e turizmit në Shqipëri është e përqendruar vetëm në turizmin e plazhit, ku 40% e të gjithë vizitorëve vijnë gjatë muajve korrik dhe gusht. Për më tepër, 60% e të gjithë turistëve janë shqiptarë etnikë, kryesisht nga Kosova dhe Maqedonia. Kjo dëshmon jo thjesht punën e dobët që është bërë në zhvillimin dhe pozicionimin e Shqipërisë si një destinacion turistik në tregjet ndërkombëtare, por edhe konceptin e limituar të turizmit vetëm tek ai “i rërës dhe detit”, duke përjashtuar turizmin arkeologjik, kulturor etj. Transformimi i turizmit në një sektor që funksionon gjatë gjithë vitit, zgjerimi dhe marketimi i të gjitha formave të turizmit dhe investimet e mirëfillta do ta transformojnë këtë sektor në një avantazh konkurrues të Shqipërisë në rajon.

Kushtet e nevojshme: infrastrukturë e integruar dhe inovacion

Në thelb të tij zhvillimi ekonomik i Shqipërisë kërkon jo thjesht zhvillimet minimale të infrastrukturës, por zhvillimin e një infrastrukture të mirëfilltë dhe të integruar që mundëson tregtinë lokale dhe rajonale, si edhe lëvizjet turistike në të gjithë vendin. Për më tepër, Shqipërisë i nevojiten politika makroekonomike dhe fiskale që adresojnë si problemet e krizës nëpërmjet një pakete shpëtimi për bizneset dhe individët dhe ato që motivojnë investimet në teknologji dhe sipërmarrje të reja dhe bashkëkohore. Emëruesi i përbashkët për zhvillimin e Shqipërisë në sektorë të ndryshëm të saj është adoptimi i teknologjive të reja, trajnimit në to dhe, eventualisht, transformimi i Shqipërisë në një vend ku ka inovacion të mirëfilltë.

*Anëtare e grupit të punës për programin e PS. Kandidate e Partisë Socialiste në Durrës

112 Komente

1.Nje pyetje: si mund te perballoje bujqesia jone produktet e subvencionuara te BE?

 

Si mund te behet konkurrente dhe serioze prodhimi buqesor, kur  ai eshte shperfillur ne maksimum dhe as te pakten 30% e buqeve shqiptare nuk ka  privilegjin e tregut dhe te infrastruktures se domozdoshme, plus pastaj qe toka eshte ndare me nje proces te atille saqe te duket qesharake kur shkrime te k'tilla ne nje permbledhje te pergjitheshme, e  shfaqin fermerin shqipater si te jete nje (AGA)  pronar i stermadhe, kur ne realitet ai mezi e ka marre ate nje cop toke te ndare ne menyre te "barabarte" si ne kohen e monizmit!? Ne te vertet, ne pjesen derrmuese te popullsis se fashatit, mesatarishte i bije qe per c'do fryme te ken marre nga dy-tre dynym toke, e cila nuk mjafton ase per "dhjet"  kok dele e jo me te jete e mjafueshme per te ushquer familjen e fshatarit. E si mund te flasim per konurrenc te produktit buqesor "made in albania" kur keto produkte perpara se  te dalin ne treg, ose do kalben ne ugare ne munges te tregut dhe te infrastruktures, ose do te  jene lare ne 'gjake'!?  Se do t'u  dale ishe pronari......... 

Per turizmin flitet shume, por ajo qe eshte ven re eshte se eshte bere shum pak ne kete drejtim. Rrofshin kosovaret/dardanet, shqiptaret e Maqedonise dhe emigrantet shqiptare  qe e kane mbajtur gjalle turizmin aty.  

 

 

 

Po ju propozohet nje MODEL zhvillimi dhe jo teknika zbatimi ne kete shkrim.

 

Ajo po ju thote se do te ndihmohet katunari te kete produkte dhe ti coje deri ne treg, do te ndihmohet turizmi, do te ndihmohet investimi ne teknologji te reja dhe ne pergjithesi ato biznese qe favorizohen ne te ashtuquajturat teori te "sustainable development".

Me fjalen ndihme i bie te kuptoni lehtesi fiskale (teknikisht premtuan heqje te barres doganore per produktet "superteknologjike", orientim prioritar te investimeve ne buxhet (psh nje rruge per te sjelle ne tirane patatet e shishtavecit por edhe per te cuar turiste prane shishtavecit - ato rruget rurale qe premtoi edhe berisha por edhe komunikacion si psh epoka e internetit qe premtoi edhe berisha).

Nese ti ndihmon keta i bie te te mos ndihmohet kurumi apo fabrikat e cimentos ne kruje apo te tilla te ngjashme.

 

Ky shkrim eshte si pjate e pare qe te hap oreksin.
Ekonomia shqiptare nuk ka nevoje vetem per diagnoze por edhe per ilaç. Te propozosh thjesht rritjen e zerit te bujqesise ne buxhet eshte e pamjaftueshme.
Shqiperia ka nevoje te investoje me shume ne infrastrukturen e transporteve, te energjise dhe te telekomunikacioneve si baze e zhvillimit ekonomik. Shqiperia ka nevoje te bashkoje tregun e saj me tregun e Kosoves per te pasur investime me efiçiente ne zhvillimin e ketyre infrastrukturave. Me pas flasim per zhvillimin e bujqesise ose te blegtorise.
Kjo kerkon nje disipline te hekurt buxhetore dhe nje strategji kombetare qe forcat tona politike nuk duan ose nuk jane te afta ta vene ne jete.

Keshtu thua ti ndersa ajo po thote ndryshe.

 

Dhe nuk po te propozon "THJESHT rritjen e zerit te bujqesise" por "rritjen e zerit te bujqesise". 

pjesa e turizmit... made better sense

per bujqesine, le te mendohet edhe pak Rudina. Por artikull i mire dhe gje e mire qe mendojne...

Gre, une nuk kam statistika, as Seseri nuk ka, megjithese statistika ne fakt duhet te kete, po gjithsesi turizmi kulturor dhe arkeologjik eshte rritur ne Shqiperi dhe besoj se do te vazhdoje te rritet, edhe per arsye te perfshirjes se Gjirokastres dhe Beratit ne listen e vendeve te mbrojtura nga UNESCO, edhe (gjeresisht) per arsye te turisteve qe vijne nga Kosova dhe Maqedonia me deshiren per te njohur Shqiperine, historine dhe etnografine e saj. Kruja eshte destinacion i preferuar nga lloj-lloj shqiptaresh e jo shqiptaresh. Butrinti pret rregullisht vizitore dhe sherben si arene per nje festival te pervitshem teatri, madje edhe koncerte dhe spektakle vihen ne skene aty. Gjithashtu kalate e vjetra, madje edhe ato me te voglat, presin vizitore - mund te permend Petrelen, Prezen, Kaninen, Lekursin, kalate e Ali Pashes, nder te tjera. Gjithashtu zona me te thella si Thethi, Valbona apo kanionet e Osumit dhe Vjoses, zona karakteristike si Dardha dhe Voskopoja, vizitohen si per bukurite natyrore, si per te eksploruar Shqiperine e panjohur.

A duhet te zhvillohet me tej ky turizem? Patjeter. Me tej duhet te zhvillohet edhe turizmi veror. Kjo ka dekada te tera qe thuhet. Po une dua me per Belulin smiley

Ufff, sa shume pak hollesi smiley  Kaq e veshtire eshte te thuhet qe ne programin tone synojme X apo Y, dhe do te bejme A dhe B per ta arritur. Pse nuk thuhet qe duke qene se ka pasur pabarazi te shperndarjes se te ardhurave do te rikthejme taksen progresive te fitimit mbi te ardhurat personale? Pse nuk thuhet qe do te perpiqemi te ndryshojme tatimin mbi fitimin nga te paragjykuar, ne pas rezultateve? Pse nuk thuhet qe do ngreme nje SBA per Shqiperine? Qe do nxisim krijimin e nje tregu te vertete kapitalesh, qe do mbarojme pune me gjykaten administrative, etj, etj, etj. Pse dreqin nuk flitet konkretisht!

 

e shef qe te kane ardhe mendte qekur se ke ik nga Mjafti.

Megjithate une besoj se po e na e jep pika pika. boj i cike durim se inshalla po dalin ke zgjidhjet konkrete. Ose kane frike ti thone, sepse pale si ju del , per mire a per keq. Ose skane fare zgjidhje, por ja mysin ne tym smiley

llukano, a ka mundësi të mos na i shash ramën? as seserin! po deshe shaj vetëm berishën, se atij i është bërë lëkura shollë, dhe s'pjerdh.

dhe po pati mundësi mos na jep shumë mend për ekonomi, po na trego se ku fluturuan ato 7000000 eurot e destinuara për shoqninë e dhondrit (civilen)?

nesër kafe?

Po pse ti japin llukan? Qe te heqin vemendjen nga kritika ndaj punes se qeverise tek kritika ndaj programit te ps?

Sot kane si avantazh konkurues faktin qe jane ne opozite (ne sulm) e nuk kane ndonje arsye te forte per te kaluar ne mbrojtje.

 

politikisht pertej te majtes e te djathtes dhe ekonomikisht zhvillim i qendrueshem.

Taksen progresive veshtire ta kthejne por kane premtuar ne fakt ndryshim te ligjeve qe krijojne mundesi abuzimi ndaj biznesit (ligji i ri per procedurat tatimore do ndryshoje perseri).

 

 

 

Në qoftë se e kam kuptuar drejt, Rudina këtu flet për një strategji më të përqëndruar në fushat për të cilat ka marrë përsipër të gjykojë se mund të ketë zhvillim. Nëse do bëja një krahasim paralel psh me Greqinë, do shikoja se kërkesat e bujqve grekë janë më të prekshme dhe më të qarta. Psh këta flasin për çmimet taban të disa produkteve të njohura si pambuku, duhani etj. Dalin e bëjnë grevë për të rritur çmimin e shitjes, bllokojnë me traktorë rrugën nacionale përvit etj. Dmth politika është përqëndruar në premtime dhe realizime më të prekshme. Ndërsa zëri i fermerit shqiptar as dëgjohet fare. Madje as besoj se ka ndonjë grup përfaqësues të kësaj kategorie njerëzish.

Për turizmin mund të merren masa të ngjashme. Si psh krijimi i një linje telefonike mbi abuzimet e çmimeve gjatë periudhës turistike, kontroll më të shpeshtë prej organeve tatimore etj. Pastaj infrastruktura, subvencionet qeveritare mbi degët në fjalë e shumë të tjera.

Berisha tha nje te forte per kete punen e 'bujkut':

"Ne perpiqeimi ti ndihmojme duke i vene cmimet e references te larta (ne dogana), ndersa ata shkojne shohin cmimin e references ne dogane dhe ia kepusin me lart se aq"

(parafrazim i imi)

Nejse, per mu bujeqesia ne Shqiperi (me 3/4 e tokes malore) eshte beteje e humbur.  Shqipot historikisht kane qene blegtore shtegtare. Ndoshta me mire do ishte bariu se sa bujku (si i bie llafi: nje shpi ne qytet, nje shpi ne mal, e nje stalle ne fshat..qe ku e ke ekonomine)

 

Ky shkrimi duhet te hyte me nai kategori te re te peshkutpauj qe t'u qute:

 

fillojn perpjekjet e para te PS per krijimin e nai programi tmunshem

ose

PS ne hapat e para te hartimit te nai programi ifarsoj

ose

PS tu menu se ka tia nisi me hartu nai program sa me ia nis si fillim

 

etj ksisoj. po te pakten gjo e mir qe paskan fillu me reflektu dhe me bo sikur po punojn afer kondicionerit. jalla anej mas nja 4 vjetesh qisin naigjo mdrit. ne e dim qe sdo na zhgenjejn, i kena var gjith shpresat ke ajri kondicionum dhe makiatot

E marr me mend qe eshte kohe zgjedhjesh, por mund t'i pergjigjesh ketij shkrimi fare mire pa e politizuar.  Me duket se qellimi i Seserit nuk eshte te paraqes programin e PS (qe eshte 1000 faqe) por thjesht dhe shkurt, nje model per zhvillimin ekonomik ose me sakt "zhvillim i qendrueshem" apo "sustainable development" ne kontrast me modelin e deritanishem, nqs mund ta quajme model, qe ka qene model "i rritjes." 

Ky artikull s'eshte gje tjeter (dmth po te zhvishet nga ethet e fushates) vecse nje paraqitje e growth vs development.  Dhe nqs emri i artikullshkrueses nuk do ishte Seseri, por dikush tjeter, dhe nqs nuk do ishim ne prag qershori, do ia vlente me te vertete te diskutohej i pare nga ky prizem.    

Uaa...si me e shkrujt nje kalam shkolle te mesme. Si me e shkujt ndonje antar i PPU-se. Asnje detaj...asnje "ide" te re, asnje program, asnje gje prej gjeje pervec cfar ka lexu Seseri per 10 minuta ke CIA World Factbook.

MODEL i thone ksaj? Ksaj i thone artikull me 5 paragrafe e shkrujtur ne 10 minutat midis cigareve...

Si moj Seseri qenka keq kur importon me shume se eksporton?? Si s'na i the kte gje 10 vjet perpara!! Ta dinim kte gje...vallaj nuk do ta kishim bere

S'ja vlen as te komentohet.

---------------

Sa per informacion per Seserin (dhe Partizanet dhe Ballistet e PPU-se)

Sipas BB dhe UNDP...vareria ne Shqiperi eshte ulur me 435,000 njerez nga 800,000 qe ishte ne 2002. Pra nga 25.4% ne 12.4%...sipas treguesve qe perdorin kto institucione (per varferi ne vitin 2002 treguesi ishte ke 37 euro ne muaj ndersa ne 2008 ishte ke 44 euro ne muaj per fryme. Kuptohet qe i bie varferi e thelle...por eshte NE ULJE me me teper se 50%

Te kuptoj kaq gje se pari Seseri para se te vazhdoj me kokefortesi Partizane te perserise qe...s'eshte bere asgje s'eshte bere asgje s'eshte bere asgje s'eshte bere asgje asgje....

Po sipas ktyre institucioneve (BB dhe UNDP), consumimi real eshte rritur me 7%.

Pastaj Seseri vazhdon me "asnje pare s'eshte hedhur nga qiveriu per bujqesine!!" Pse? Se kshu tha Seseri.

Faktet jane kto....sic i tha dhe Olldashi...PS ja ne 2001-2004 ka invesutar 33 miliard lek ne fshat. Ne 2006-2008 110 miliard lek.

Tani Seseri na thot neve "do rrisim investimet ne fshat"...Sa mire! Pra ajo qe po ndodh.

 

Me falni po artikuj 5 paragrafce si kjo vlejne shume per ndonje fshatar te shkret qe ka mbaru klasen e 5-te...per ndonje antar te PPU-se...etj etj. Po eshte ofendim per te tjeret qe Seseri te na dali e te na genej ne menyre kaq te hapur. Ne s'jemi idiot qe te rrime e te degjoojme Seserin kur perserit "s'eshte rritur miqenja dhe pike" kur te GJITHA institucionet e pavarura te huaja thone absolutisht te kunderten.

E ka lexu ndonjehere kjo Seseri Buxhetin e shtetit??

Per vitin 2008 shpenzimet per Ministrine e Bujqesise (qe nuk merret me te gjitha investimet ne fshat kuptohet por vetem per nje pjese te caktuar) ishte 59 milion dollar.

Ne vitin 2005 ishte 45 milion.

Shpenzimet buxhetore per komuma dhe bashki (nga buzheti i shtetit) ne 2009 ishin 172 milion dollar. Ne 2005 ishin 65 milion dollare.

Shpenzimet per "mbrojtje sociale" sic e percakton buxheti i shtetit...ne 2009 ishin 906 milion dollare. Ne vitin 2005 ishin 607 milion dollare.

-----------------

Tani ajo mund te vazhdoj sa te doj me "idera te reja" qe jane te pergjithshme dhe aq te thella sa nje kalam i shkolles se mesme mund ti shkruante.

Por nese do bej kritike ekonomise...duhet ta bej me fakte dhe me shifra...jo me hamendje dhe me kembengulje se NUK ESHTE BERE ASGJE...se varferia nuk eshte ulur, se paska "pabarazi"!!

Kto mbeten budalleqe me brire ne ekstrem. Paska pabarazi. EDHE? Kush qenka kjo shoqeri ne bote qe nuk paska pabarazi? Sipas GINI index Shqiperia eshte diku ke 10 vendet me nje index me te ULET ne bote (pra me me pak pabarazi) (ndersa Amerika e ka DYFISHIN e Shqiperise kte index). (leqe duhet te na shpjegoj pak se CFAR te keqe paska kjo "pabarazi"...kur vende si Svicra e kan shume me te larte se Shqiperia smiley )

Pra Seseri ben thjesht populisten e cuditshme. Leshon ca premtime dhe ca idea BOSHE dhe abolsutisht absurde...do rrisim shpenzime per bujqesi, do investojme ne turizem, do terheqim investitor, do punojme per infrastrukture...do ulim pabarazine dhe do ju sjellim PUNE!! Urraa.

Shume bukur...nje fshatar me 5 klasa shkolle i gelltit kto gjera si llokume.

Nese e ben me vetdije kte gje....ashtu sci bente ke ai paneli ke Klani (a ku ishte)...atehere turp se eshte dhe me MBA nga Harvardi. Vertet turp (turp ishe sjellia qe bente ne ate panel njehere)

----------------------

Dhe as te mos i futem fare pastaj mungeses se nje alternative, the nje plani apo edhe te nodnje ideje. Paska thjesht nje "analize" shkolle te mesme.

sa euro vlente dollari me 2005 dhe sa me 2009?

po euro vete sa eshte zhvleresuar?

po rritja ekonokike e shqiperise sa ka qene?

po mundesi per te investuar me tej kane lene? (per te marre borxhe te tjera dmth)

 

Ky artikull s'eshte gje tjeter (dmth po te zhvishet nga ethet e fushates) vecse nje paraqitje e growth vs development.  Dhe nqs emri i artikullshkrueses nuk do ishte Seseri, por dikush tjeter, dhe nqs nuk do ishim ne prag qershori, do ia vlente me te vertete te diskutohej i pare nga ky prizem.   

 

Monda artikulli i mserperm eshte artikull i shkollave te mesme...dhe me keq eshte plot me gabime dhe genjeshtra.

Po te mos e kishte emrin Seser ne fakt nuk do ja vlente te analizoheshe as per nje minut. Por ngaqe e ka emrin Seseri po ja bejme kte favor dhe po i themi...mos genje dhe mos u bej e cuditshme se vetem turperon veten ne kte menyre.

Grupi, artikulli eshte per Gazeten Panorama (pa ofendu gazeten dmth) dmth eshte per shtyp te pergjithshem.  Nuk eshte as per ndonje reviste tip "The Economist" as per FA, WSJ etj.   

Eshte trajtim baze i "rritjes vs zhvillimit te qendrushem" por ki parasysh dhe lexuesin e pergjithshem.  Qe pervec ADD-s se kohes se zgjedhjeve, mbase s'eshte ekspert modelesh.  Me duket naive te mendosh qe Seseri po te donte nuk mund te bente nje artikull me specifik e me te zgjeruar mbi kete ceshtje.  

Per meritat dhe te metat e modeleve perkatese mund te diskutojme sa te duash, por kur ti krahason "pabarazine e Zvicres" me ate "shqiptare" veshtire ta ndjek pas asaj pike ...

Si moj Seseri qenka keq kur importon me shume se eksporton??

Daku..me ca do i pagush ato importet? Apo me ato lekat qe dergon ti prej KLEVE-LAND-it aqe? Plus e ke pa qe nuk sjellin makineri prodhuese po lende te pare qe perpunohet pak brenda, nxirret jashte, ene pastaj te vjen prap brenda me i cmim me te larte

 Krugman ka nje shprehje te lezetshme per bilancin e tregtise kur thote:

Eksportet ekzistojne sepse ata prej te cileve blen importet kane 'chutzpah' e kerkojne me u pagu

Jam me Monden: Seseri ka dash me i shpjegu katnarit se c'eshte ajo qe quhet 'jobless growth' per nje ekonomi ne zhvillim.. Po te merret kandari Kinez, Shqiperise i duhet 9-10% rritje. Nje rritje prej 6% eshte ne fakt recesive.

 

Qafir...mbase nuk e kuptove...ishte sarkazem. Lexo dhe fjalite e tjera njerehere pastaj pergjigj smiley Une e thash me ironi se Seseri s'na ka then ndonje gje qe nje 15 vjecar ne shkolle te mesme nuk e di.

Per meritat dhe te metat e modeleve perkatese mund te diskutojme sa te duash, por kur ti krahason "pabarazine e Zvicres" me ate "shqiptare" veshtire ta ndjek pas asaj pike ...

 

Monda kur flet per "pabarazi" flet per nje koeficent te caktuar te quajtur Gini. Para se te fillosh kte diskutim duhet te kuptosh njehere se cfar eshte kjo dhe cfar do te thote "pabarazi"...Prandaj solla Zvicren si shembull...sepse sipas "modeleve" te Seserit ne Zvicer ekziston me teper pabarazi se ne Shqiperi...dhe ne Amerike ekziston dyfishi i pabarazise qe eshte ne Shqiperi.

Seseri flet me Parrulla Populiste...se gjithmon njerzve u pelqen te degjojne per barazi...dhe jo pabarazi. Por ne boten reale kjo s'ka asnje kuptim ekonomik...jane Parrulla Armiqsire dhe kaq. Se ke vendin me te zhvilluar te botes si Amerika qe ka nje gini index me te lart se shume vende te tjera me nivel primitiv zhvillimi...si Shqiperia. Atehere i rroft "barazia" Shqiperise.

Ajo qe ka rendesi eshte rritja e nivelit te jeteses dhe te "mirqenies"...dhe sado qe Seseri te sperdridhet e te thot qe "S'ka permirsim"...fakti mbetet qe KA permirsom dhe ka permirsim te madh ne fakt...dhe kto nga te dhena jo te qiverise Shqiptare por te institucioneve te huaja te pavarura.

 

S'ka nevoj te me shpjegosh se Seseri po flet per "sustainable development". Por problemi eshte se ajo ne fakt genjen...se pari...dhe se dyti ja fut me fakte kot se koti dhe pa asnje baze..dhe se treti nuk sjell asnje lloj "modeli" per permirsim. Ajo thot qe nuk paska sustainable development sepse...mirqenja nuk eshte rritur (genjeshter) dhe ka "pabarazi (term pa kuptim dhe lidhje). Atehere eshte pa rendesi fare se cfar thot Seseri.

Ajo thot qe nuk paska sustainable development sepse importet jane me shume se eksportet (realitet per plot 80% te vendeve ne bote perfshi dhe shumicen e vendeve te zhvilluara)...ka borxhe (borxhi i Shqiperise eshte gjysma e asaj qe ishte ne 1995 ne fakt).

Tani....Seseri po na ben propaganda KAMUNISTE neve...qe na flet per barazi e per borxhe...apo po flet si ndonje MBA nga Harvardi qe merr vesh nga pune ekonomike ne nje shoqeri kapitaliste?? Se e dyta s'me duket.

Dhe se fundi...pa asnje lloj ideje per "permirsim"...eshte e kot. GJITH BOTA nga 15 vjecari e me siper e di qe cdo vend do te uli importet dhe te rrisi eksportet dhe do te uli borxhet. Te thuash kaq gje...s'ke then asgje.

Grupi, artikulli eshte per Gazeten Panorama (pa ofendu gazeten dmth) dmth eshte per shtyp te pergjithshem.  Nuk eshte as per ndonje reviste tip "The Economist" as per FA, WSJ etj.  

 

Po te ishte per artikuj populist ke Panorama apo ndonje gazete tjeter per konsum publik...e kishte shkru Spiropalli apo ndonje "analist" tjeter edhe me bukur se Seseri. Seseri te shkruj me fakte e me shifra edhe per ne te tjeret qe kemi me teper se 5 klasa shkolle.

 Po te merret kandari Kinez, Shqiperise i duhet 9-10% rritje. Nje rritje prej 6% eshte ne fakt recesive.

Ja ke fut kaq kot sa s'ka ku te shkoj me teper...po kshu TRASH fare.

Seseri ka dash me i shpjegu katnarit se c'eshte ajo qe quhet 'jobless growth' per nje ekonomi ne zhvillim..

Edhe njehere ju mund ta perserisni sa here te doni kte genjeshter dhe mashtrim te shifrave...po s'ka ku te shkoj. Fakti perseri qendron se papunesia vjen ne ULJE dhe eshte ulur ne kto vite. Kto jane fakte te pakundershtueshme...sado qe ju mund te thoni qe s'jan te verteta. CDO burim i pavarur nderkombetar (BB, FMN etj etj) thone te njejten gje dhe kan shifra qe tregojne nje ulje ne nivelin e papunesise (dhe rritje ne nivelin e mirqenies). Pik puna.

Seseri te shpjegoj cfar te doj...te mos genjej se pari. Nje kerkese shume e thjeshte.

Do i thosha Qafirit "to his credit, I don't think Grupi meant it that way" po e lashe se e dija qe s'ia perton vete ti smiley

Per Gini coefficient, ka te metat e veta si metode, sepse cdo ndryshim ne te ardhura, pavaresisht nqs behet midis te njejtes klase, apo klasave te ndryshme, koecifienti ndryshon.  Keshtu qe per te pasur nje ide te pergjitheshme, apo per "t'ia mesu formulen lemsh permendesh"  lol nga halli i notes, edhe ia vlen, por s'eshte metode matese e shkruajtur ne gur. 

Per te tjerat, pastaj, ekonomiste kamuniste te Amerikes jane marre me modele te sustainable development mer Grup smiley     

Gini index kuptohet qe s'eshte dicka shume e perdorshme...po nese Seseri na flet ne menyra kaq abstrakte si "pabarazia"...atehere ajo qe mat dicka aq abstrakte sa "pabarazia" eshte ky index. Edhe une thash qe ne boten reale s'ka shume vlere...se mund te nenkuptoj shume gjera te ndryshme.

Prandaj "pabarazia" eshte Parrulle Armiqsore ala Kamuniste...

Ajo qe ka rendesi eshte rritja e nivelit te jeteses dhe mirqenies....dhe per ato ka indekse te tjera qe te GJITHA tregojne nje RRITJE ne vitet e fundit.

Seseri nuk i pranon kto....se e di vet qe s'ka nga ti kapi.

Per te tjerat, pastaj, ekonomiste kamuniste te Amerikes jane marre me modele te sustainable development mer Grup smiley     

Te gjithe me sustainable development merren...po kjo e sipermja e Seserit s'eshte nje e tille...po "hartim me 2 faqe per te Marten" ne vit te 2-te ke Petro Nini.

Pabarazia eshte abstrakte?!  Per para-sqarim, une s'jam kondra pabarazise, ne kuptimin qe ka ekzistuar, ekziston dhe do vazhdoje te ekzistoje.  Bile edhe kondra "barazise" si praktike e imponuar se ne leter tingellon bukur (easy, che-gueverrasit e ppu-s, it's not open for discussion lol.)  Por jam kunder thellimit te pabarazise, dhe sidomos tkurrjen e klases se mesme qe eshte "hambari i ekonomise."  

Te thuash qe pabarazia eshte nocion abstrakt, dhe thellimi i hendekut po ashtu, kjo po me duket absurde, dhe jo reale. 

Ajo qe ka rendesi eshte rritja e nivelit te jeteses dhe mirqenies....dhe per ato ka indekse te tjera qe te GJITHA tregojne nje RRITJE ne vitet e fundit.

Seseri nuk i pranon kto

Grup, lexoje mire, se me duket nuk po lexojme te njejtin artikull.  Nuk ka thene qe s'ka pasur rritje.  Perkundrazi, ka thene qe ka pasur rritje, por kjo rritje do vije duke u tkurrur sepse shtyllat mbeshtetese te ketij "modeli" po shterrohen.  (Per arsyet e shpjeguara me lart.)  Cila eshte alternativa?  Dhe me duket me vend nje paraqitje e nje modeli te thjesht.  Sepse debati qofte politik apo ekonomik duhet te filloje qe nga alfa, pastaj omega.  

Foreign Affairs ne maj/qershor ka pasur nje artikull nga Leslie Gelb: Necessity, Choice, and Common Sense.  Komplet pa lidhje me temen, se artikulli eshte adaptuar nga "How Common Sense can rescue American foreign policy?"  Por per t'i bere nje lidhje te vockel, autori ne fjale fliste se nje nga problemet ne US me politiken e jashtme, eshte se ofrohen lloj lloj modelesh, nga lloj lloj "ekspertesh" dhe "thinktanks" kur ne fakt, ca gjera jane "common sense."

E pra, ky artikulli i Seserit ashtu m'u duk.  Dhe rritheksoj, ka nevoje per nje debat te tille.        

Ky shkrim tregon qarte se Seseri nuk ka bagazhin e duher per ti sherbyer Shqiperise. Let te vije nga Amerika ose edhe nga hena - analyza e saje dhe modeli i saje jane modeli te zhhvillimit te shekullit te 19 qe sot as vendet e afrikes nuk i zbatojne me. Seseri me duket se ke lexuar librat e botimit te viteve 30. Teorite e zhvillimit ekonoimke e kane percaktuar se zhvillimi vjen nga teknologjia, shipkjet, investimet ne shkence (vecanarisht ajo e aplikaura) etc. Bujeqesia ka rolin e saje per aq sa e ka por Shqiperia e ka kaluar feudalizmin me kohe.

 

Duke menduar se zonja Seseri paraqet programin e Partise edhe me aq hapesire sa i lejon shkrimi ne gazete duhet te kishte treguar nje analyze te vertet shkencore. Edhe nje i klases se dyte te shkolles mesme do te kishte skruare me mire.

... Për më tepër, Shqipërisë i nevojiten politika makroekonomike dhe fiskale që adresojnë si problemet e krizës nëpërmjet një pakete shpëtimi për bizneset dhe individët dhe ato që motivojnë investimet në teknologji dhe sipërmarrje të reja dhe bashkëkohore. Emëruesi i përbashkët për zhvillimin e Shqipërisë në sektorë të ndryshëm të saj është adoptimi i teknologjive të reja, trajnimit në to dhe, eventualisht, transformimi i Shqipërisë në një vend ku ka inovacion të mirëfilltë.

 

 

E fillove temen me leximin e artikullit apo me pergjigjen?!

Megjithate une besoj se po e na e jep pika pika..... Pa hyre te kjo pike qe edhe mua me duket TAMAM ashtu , desha ti dergoja nje FALENDERIM me te MADHE njeriut qe pa drejtepersedrejti ne SY se nga ku duhet te niset Memedhembja , cila eshte baza e zhvillimit te saj . Larmite qe paraqet praktika nuk lene vend per HOLLESI. Ai eshte program dhe ne zberthimet e tij duhet dhe mendoj se ka me qindra elemente teknike e organizative  praktike . Por per me teper duhet te gezohemi ..ME ne FUND e ne FIILLIM po mendohet pa ATOMIKE e PETROLIFERE , pa presh ne s....e pa te tjere qe jane gati te na tallin tere diten e dites me teori bajate gjoja ekonomike me shembuj USA e EU smiley . Me se fundi ,dhe uroj te jete vazhdimisht , keshtu lexojme artikuj qe mbeshteten ne cdo gje Shqiptare  dhe piksepari jo ne inteligjenca te semura nga megallomania dhe gjoja matematika e 1 plus 1 bejne ...kushedi se sa bejne ? smiley por thjesht ne psikologjjine traditen shqiptare dhe mbi te tgjitha mbi MUNDESITE REALE te ketij POPULLI!!!!!!. Sikur keto grupime Politike te kishin menduar SERIOZISHT per asetete bujqesore dhe te mbeshteteshin per zhvillim KRYESISHT ne kete fushe  nuk do te kishim nevoje per kaq buje te "KRONIKES" dhe te MASHTRUSEVE ordinere tip MIXHE me "Mullij me Ere" dhe po aq mashtruesve argumentuse e filloriste te propogandimit e "Zberthimit " te ideve gjeniale te atomizmit petroliferist Mixhist . Edhe njehere faleminderit per te tilla prurje . Ne se me te vertete do te fitoj ky PROGRAM ky Popull po fillon te mendoje se kujt ja dha VOTEN .Ndryshe edhe nja 50 vjet te tjera do nanuriset me pralla te rritjes dyshifrore e kater shifrore , me % e perqindjeve qe vijne si % te mendimtareve  qe njohin ......zhvillimet ekonomike te HENES!

Fakti perseri qendron se papunesia vjen ne ULJE dhe eshte ulur ne kto vite.

Hmm kshu tha qeveria Kandeze per shifrat e papunesise te muajit prill. Pa pritur, nderkohe qe ekonomia po humbte nga 60,000 vende pune ne muaj qe prej Nentorit, del se ne Prill paskeshin dale 32000 vende te reja.

Nderkohe po ti hedhesh nje sy atyre shifrave del se ky 32mijeshi qenka 'te vete punesuar' dhe 'part-timers'. Pordhe me rigon...I soj ene puna e Shqiperise...mi bjer shifrat me tregu si i ka llogarit Instati e me bast qe i njejti marifet do jete dhe ne Shqiperi.

E tha ajo në emision marifetin e shtetit shqiptar. Çdo banues fshati mbi 18 vjeç konsiderohet i vetëpunësuar në bujqësi.

 

goxha.. sesi..

Une akoma po pres qe dikush te premtoje me te madhe se do ta shnderroj sistemin n+1 (ku n=cdo lloj sistemi ekonomik qe premtuesit/artikull-shkruesit i duket jo produktiv) ne n+1 +policor.

Dua dike qe ti thot keti populli se po e zgjodhen dhe po se zbatuan ligjin ai ka per ti qare nonen!!!!! Rrealizimi i kesaj te fundit do te ishte kthese e madhe, historike per ne si shtet... dhe rrjedhimisht si komb. 

O grupo, mos u boj qesharak o burr i dheut. Ne qofte se investim ne bujqesi i thu projekteve alla Pal D. atehere kuptohemi. Se qe thu ti jane 'zbatuar' disa projekte bujqesore ala Pal D. ne Shqiperi pasi pane suksesin e te parit. Pali dhe shoket e tjere qeverises moren nje shume marramendese nga ministria e bujqsise per pastrimin nga shkurret te nje kanali kullues 1 kilometrosh ne fushat pjellore te fushnkrujes. 

 

Potenciali bujqesor i Shqiperise nuk mund te shuaj kurre etjen e tregut te brendshem e jo me te jete themeli i zhvillimit ekonomik te vendit ne te ardhmen. Thelbi i zhvillimit te bujqesise per mua eshte qe te frenoje me aq sa ka mundesi eksodin e popullit nga fshati ne qytet me  ngrirjen e vendeve te punes egzistuese dhe hapjen  e vendeve te reja per nje afat te shkurter. Kjo do te mundesonte shfrytezimin e potencialit te vertete te vendit tone qe per mua eshte energjia dhe transporti. Bujqesia dhe turizmi komplimentojne kto te dyja, por nuk mund ti zevendesojne kurre si baze ekonomike.

My $.02 anyways...

Ke te drejte ti ore ke te drejte...po kta "ekonomistat" kan me fitu vota ne "Katundin e Ri" te Durrsit....se atje po kandidojne per Deputetka. Tani cfar do ti thush katnarit ti qe te te votoj?

Mire katnarit ne Katundin e Ri...po mos tallet me ne te tjeret.

 Grupi :

"Sa per informacion per Seserin" (dhe Partizanet dhe Ballistet e PPU-se)...

Faktet jane kto....sic i tha dhe Olldashi...PS ja ne 2001-2004 ka invesutar 33 miliard lek ne fshat. Ne 2006-2008 110 miliard lek.

 

Se pari te mburrim pak Seserin: Seseri shkruan qarte, thjeshte, me deshire, ne menyre te pelqyeshme per nje politikane te ardhshme.

Se dyti, titulli "Per nje ide te re ekonomike per Shqiperine" premton edhe ide, edhe risi. Por nje njeri qe ka shkruar se paku nje teme diplome e di qe perpara se te sugjerosh dicka te re, duhet te sigurohesh qe dickaja nuk eshte thene me pare. Per ristrukturimin e prodhimit, qe nga zhvillimi i bujqesise, te importi i teknologjise e deri te investimet ne arsim, eshte shkruar jo pak ne shtypin shqiptar (jo vetem ne raporte OJQ-rash), perfshire edhe programet e qeverise per rritje dhe zhvillim. Per shembull rregullisht per keto gjera eshte shprehur Civici, artikujt e te cilit te peshku nuk kane ngjallur dot te njejtin interes. Dmth, femra shet? Ky eshte nje nga rastet e pakta qe nuk po me vjen keq per perdorimin e gjinise.

Se treti, dicka qe shkruhet per popullin e thjeshte (mgjs kam dyshime per kete) nuk domethene se duhet te jete populiste. Te promovojne bujqesine, turizmin, teknologjine, arsimin, infrastrukturen? Pse jo? Ose me sakte, kush iu ka thene jo ketyre? Puna eshte qe buxheti eshte ai qe eshte dhe duhet ndare sipas prioriteteve. Si tha dikush me siper, a ka fizibilitet investimi ne bujqesi (pse ka 'potencial te jashtezakonshem konkurrues&quotsmiley? Po nese ia marrim fondet industrise dhe ia japim bujqesise, a do te kemi avantazh? Po leket qe ngelen, a mjaftojne per infrastrukturen? Edhe nese Seseri nuk iu eshte futur ketyre hesapeve (mgjs te tjere ne PS, psh disa ish-ministra, duhet te jene te afte ta ndihmojne - madje une do te doja t'i shikoja te punonin bashke e te shkruanin artikuj te perbashket me te forte), mund te beje nje argument te thjeshte pse a-ja dhe jo b-ja, qofte per arsye eficence, qofte per arsye politike. Po artikulli nuk ka asgje te tille pervec deshires per te mbushur gropat, pra per te zhvilluar ate qe nuk eshte e zhvilluar.

Sugjeroj qe ne nje artikull te ardhshem Seseri te merret me:

1- Arsyet politike pse sugjeron ate 'model' qe sugjeron. Ta thote hapur: mua me intereson bujku dhe blektori shqiptar sepse eshte me i keputuri, sepse perben gjysmen e popullsise, sepse nuk ka asnje mundesi tjeter punesimi, sepse marreveshjet e tregetise se lire dhe anetaresimi i ardhshem ne BE do ta derrmojne nese nuk i jepet ndihme nga shteti. Mua me intereson arsimi sepse zhvillon njeriun, jo vetem sepse rrit prodhimin. Mua me intereson zhvillimi i qendrueshem jo sepse ka 15 vjet qe trajtohet si alternativa e vetme e zhvillimit ne literature, por sepse ve ne rradhe te pare njeriun, mireqenien e tij, te ardhmen e tij, dhe jo shifra magjike si PBB-ja. Pa njerez te shendetshem, te arsimuar dhe me mbeshtetje shteterore qe te mos luftojne perdite me skamjen, nuk mund te kete as zhvillim ekonomik, as zhvillim shoqeror te mirefillte.

2- Arsyet ekonomike pse sugjeron ate 'model' qe sugjeron, bazuar mbi praktikat e meparshme (me fare pak shifra, ato baze), bazuar edhe mbi punen e kolegeve te vet. Duhet adresuar puna e infrastruktures: sa mendohet te kushtoje ne vazhdimesi ky lloj investimi, si eshte ndryshe kjo nga politika e zhvillimit e PD-se, dhe ku do gjenden leket per kete - per shembull do te vijne nga zera te tjere te buxhetit, do te rriten taksat, apo cfare. Per kete le te shkruaje edhe Malaj, si ish-minister financash, per anen fiskale te 'modelit'.

3- Te jape disa mendime me te zgjeruara per zhvillimin teknologjik, meqe ka eksperience ne investimet ne kete fushe (mgjs ka punuar per nje treg shume te ndryshem, te pakten elementet e ketij tregu i njeh, edhe ne rang nderkombetar). Ky do te ishte nje kontribut i vertete i Seserit.

Se u zgjata shume.

 

Per nga ana analistike-shtjellimit, te teorive dhe te krahasimeve mbare boterore, sipas mides dhe parkimit te c'do kujte, ne plan te pare duken marramendese dhe teper inkurajuese se dicka del ne drite dhe KATUNDARI sic shprehen disa, fillon dhe ferkon duarte per ofertat largepamese dhe produktive te cilin do ta nxierrin nga hallka e te mos egzistuarit ne realitetin e hidhur te buqesis shqiptare. Por zhgenjimi e paraprin perseri duke vene re  mos zbatimin e atije projekte buxheti te lartepermendur si nga PD-ja ashtu edhe nga PS-ja, te atyre miliardave lekeve qe kurr nuk u kane ndier shijen vece ne  skenen politike dhe ne mediat e te dy paleve qe bombardojene c'do prag zgjedhjesh Katundarin e shkerte qe mbeti me syte nga qielli se mase i bije ndonje grosh ne dore dhe do ti celi pak buza!?

Sic po thoja edhe me pare jo Seseri por edhe Bill Gates te punonte me Ramen fjalet do ti ngeleshin vetem teori.

Zonja apo Zonjusha nga amerika eshte munduar te shkruaj thjeshte dhe shkurt, pra aq sa duhet per nje artikull ne gazete.  Sipas saj, idea e re ekonomike konsisiton ne  zhvillimin e qendrueshem te bujqesise dhe zhvillimin e turizmit gjithevjetor. Gjithashtu, ajo thote se rritja e produktivitetit te sektorit te prodhimit (pra edhe te bujqesise) do te arrihet nepermjet politikave nxitese fiskale, doganore, inkurajimit te teknollogjive te reja etj.

Une nuk kam asgje kundra persa thuhet me larte, vetem se perpara se te hartohen dhe anoncohen keto incentiva, duhet me pare te plotesohet nje kusht disi i veshtire: pakesimi i popullsise rurale nepermjet migrimit te tyre drejt zonave urbane. Ky rallim popullsie duhet  detyrimisht te shoqerohet edhe me shitjen e tokes sepse vetem keshtu do te krijohen premisat per kapitalizimin e fshatit dhe thithjen e investimevbe ne kete sektor. Nese nuk arrihet qe te zhvendoset ne mase popullsia rurale sebashku me lenien e pronesise mbi token, do te ishte antiekonomike cdo perpjekje per te nxitur zhvillimin e bujqesise.

Prandaj nje nga politikat e reja  qe sjellin progres dhe qendrueshmeri zhvillimi do te ishte psh migrimi i planifikuar per nje mireqenie me te mire i popullsise se varfer rurale drejt metropoleve. Ne kete menyre, edhe politikanet kur do te benin fushate elektorale ne fshat, te mos derdellisnin per subvencione te karburanteve, farerave etj budallalleqe, por ti premtonin se brenda 4 viteve te ardheshme do ti krijonin  mundesine shume familjeve rurale qe me deshiren e tyre te shperguleshin ne qytet dhe ku do te perfitonin te mirat e padiskutuara te jeteses urbane. Kjo mendoj do te ishte polika e re ne dobi te zhvillimit. 

Nga e di kjo Rudina se rritje e sotme eshte praktikisht zero?!Ku e ka marre kete shifer?Apo eshte shkruesja e zakonshme e Panorames??

0.4% eshte parashikimi i FMN-se Zana. Praktikisht zero.

Maliq, seriozisht e ke ti?

Tropizma ...Ne PIL te nje vendi 0,4% nuk eshte fare praktikisht zero.....e ti e di me mire se une....Ne keto kohera kjo shifer madje nuk eshte shaka...po eshte goxha.E pastaj mbetet parashikim.....Le te flasim me shifra te arritura vertet...

Shume seriozisht, por vetem per ata qe me kuptojne.

Analiza te tilla, ne shtypin e perditshem boteror, gjenden ne artikujt kryesore te gazetave pothuajse cdo jave. Jane analiza te bera nga njerez vertet te pergatitur dhe qe dine se c'thone... Klikova mbi artikull duke pare qe po e komentonin dhe nderkohe qe e lexoja me vinin ndermend politikanet shqiptare qe ne kete fushate elektorale mjaft mire "harrojne" qe te bejne diskutime te tilla (helbete, eshte me kollaj te analizosh historine e deshtimeve te tjetrit se sa te propozosh objektiva konkrete).

Vetem ne fund e pashe emrin e autores dhe se kujt krahu politik i perkiste, por sinqerisht, per nje njeri te tille, qe vjen, shikon,analizon e qe edhe jep "receten" e tij per nje zgjidhje te mire te mundshme (Për më tepër, Shqipërisë i nevojiten politika makroekonomike dhe fiskale që adresojnë si problemet e krizës nëpërmjet një pakete shpëtimi për bizneset dhe individët dhe ato që motivojnë investimet në teknologji dhe sipërmarrje të reja dhe bashkëkohore.) une do ta votoja me kenaqesi sikur te ishte edhe... e PD-se smiley

Artikul shume i mire dhe i qarte. Seseri ka identifikuar problemet brenda sektoreve problematike (pervecse vetem keta te fundit) me nje saktesi qe politikanet tane, deri me sot, nuk i jane afruar as te cereku. Dallohet zgjuarsia e personit smiley dhe duket se edhe idete ne lidhje me zgjidhjen e problematikave i ka te qarta-i ka prekur disi ne artikkull,por nuk i ka meshuar shume. Ne fund te fundit kopjacet i bejne syte 4 smiley

5* per mua dhe paste deshire e vullnet te punoje per ate vend te shkrete smiley

ET, se nga ti pres pa medyshje procesim te mire dhe te shpejte: eh mer Seser u bone ti i shkon me shume Dath Thehit.

Po me bere dot nje nder, eshte nje shprehje ingilisht 'reinventing the wheel' - a ka naj pasqyrim viziv kjo?

Vija e arsyetimit e asaj pjese qe kritikon (mendo ketu artikuj te tjere kritike ndaj spektakleve te fundit me te rinj dhe te reja) eshte e thjeshte: ne, duke pasur pritshmerite me te mira dhe deshirat me te mira, duam qe te rinjte te jene pjese organike e nje grupi qe punon per te miren e perbashket. Nuk ka me kohe Shqiperia (Gjeorgjia, Bullgaria, iaiaia) per fantazira, per eksperimente, per delire, per programin e 123-te te zhvillimit qe nuk prodhon zhvillim. Nuk duam Don Kishote. Nuk duam reklame. Duam 5 ekonomistet dhe 5 politologet me te mire te na marrin seriozisht, te na respektojne inteligjencen, dhe te mos na tregojne perralla me mbret, as me kandide, as me hamlete. Por se pari te respektojne njeri-tjetrin dhe te punojne bashke.

People do not want quarter inch drills, they want quarter inch holes” - Professor Emeritus Theodore Levitt, Harvard Business School.

 

 

smiley

Nji kët psh do të thoshte Dashi por me dialekt qebaptorje. Edhe mos ma luj Dashin, i merrni të keqen. E kom pikë të dobët smiley

 

uh. t'hongsha synin jishil smiley

Free Smiley Face

ps: harrova me kshillue, mbi figur mos me klikue.

Dhe per ta kompletuar debatin ne kete teme ju ftoj te lexoni dhe kete shkrim :

Telenovela ekonomike vazhdon nën regjinë e magjistarëve të rinj rudina dhe edi. Fillojmë nga skenografia. Të ulen dritat. Hapet tenda. Hyjnë në prolog. Vazhdon monologu rudina dhe receta e saj ekonomike:

 

Gazeta 55 e Fahri Balliut. Te gjithe Fahrite kane nje mendje. Si te lexuara diku tjeter mu duken disa gjera aty. Po mbase dhe kane te drejte tek e fundit dhe jam duke i rene me qafe kot Faros une. smiley

SHkrimi mbaron me :

Të kuptohemi, kjo nuk është punë rudinash as magjistarësh.

Adminelleshe !

A ka mundesi me ma heq kete postimin se ndryshova mendim lidhur me shkrimin ?

Ejvalla paraprakisht !

Jam dakort me Grupin kur thote se ky artikull eshte artikull "gjimnazi": e konfirmoj, edhe une ketej e kam mesuar "Zhvillimin e Qendrueshem" kur isha ne Lycée sepse kam pasur profilizimin per ekonomi dhe çeshtje sociale.

Perendimi ka 10-15 vjet qe po e artikullon termin "zhvillim i qendrueshem", por politikanet ketu nuk eshte se dine te thone konkretisht sesi duhet aplikuar.

Ne Shqiperi ne kemi nevoje ne radhe te pare per zhvillim, sepse jemi mbrape ne krahasim me te tjeret, dhe kam pershtyjen se mbrojtja e mjedisit apo ndotja globale, jane per ne dytesore, tani per tani.

Kam frike se Rudina Seseri po na tregon si tek skeçi i Xha Mbrahos, "sesi bonet Rakia" ... ky shkrim nuk sjell ndonje gje konkrete, por ka shume terma te pergjithshem, qe per rrjedhoje jane abstrakt dhe s'kane lidhje me konkreten, realen.

Sa per autoren e shkimit, nga debati qe pashe tek opinion, nxorra perfundimin se vetem per politike (aq me pak te RE) nuk ishte kjo vajze ... Genc Ruli e "drodhi ne tel" gjate debatit : "Hajde baba, te me tregosh arat" i tha Ruli !

Si zhvillimin e bujqesise ashtu edhe ate te turizmit, PD i kishte prioritete te programit me te cilin fitoi qeverisjen. Ne kete kontekst, PS nuk po sjell asgje te re ne programin e saj. Ajo qe une prisja nga Seseri dhe nga PS ishte nje analize, se ku deshtuan politikat e PD per te zhvilluar keto dy fusha dhe se cfare mendojne ata te bejne ndryshe dhe me mire per te mos pasuar deshtimet e PDse. Me cfare kostoje? Me cfare borxhi?

PD i kishte prioritete te programit me te cilin fitoi qeverisjen.

Ska fitu naihere njeri qeverisje me program, se na cuditet smiley

Ne ato ç'ka thote Self eshte nje program i tere ekonomik.Nuk di ose me mire une nuk kam pare ende nje analize te tille nga PS.Nuk me duket se fushata elektorala ne Shqiperi zhvillohet ne principe te tilla.Nga sa lexoj jemi ende ne fazen se kush e ka me te madh.Nuk ka asnje analize nese ka deshtuar politika agrare apo jo...nese eshte zhvilluar si e sa duhet....

PS.Nuk kam patur rast te shoh listat e PS.Aeshte ndonje i lakuar ketu te peshku tipa Spiropale and co??

A e ke lexuar programin e PS-se? Nese jo lexoje, dhe do te shohesh edhe analizat qe behen per problemet me zgjidhjet konkrete. Pastaj mund te besh komentet e duhura. Persa i perket faktit se kush e ka me te modh, sigurisht qe Sula pasi ai eshte i gjithi ................

 smiley Left me ....YYYYYYY ne fund sqaron se : .......e konfirmoj , edhe une ketej e kam mesuar "Zhvillimin e Qendrueshem" kur isha ne Lycée sepse kam pasur profilizimin per ekonomi dhe çeshtje sociale.....Jo po ta murrtin vesh kopeja se Percorin e ka me skoli dhe jo dosido smiley .

Po shkonte shpura tek kredituesi per te kerkuar para per zhvillimin e vendit . Me programe e me the te thashe ekonomi deri ne Rrenje si te gjithe rrenjedalet .

Perse i doni parate ? - pyet kredituesi ..

Per tu zhvilluar si gjith bota. Ne kemi troje, kemi njerez dhe mbi te gjitha ne kemi ekonomiste si Left me ...YYYYYYYY ne fund te shkolluar tek ju . Sic u keni dhene te tjereve na jepni dhe ne .

Dakort- u tha AI. Qe jeni Grup interesant dalloheni qarte .Qe keni Left me YYYYYY ne fund e shikoj dhe une .Qe edhe Liceun e ka mbaruar me ....YYYYYY ne mes ,e dalloj kur flet. Po juve  ju mungon nje gje e vogel . Ju s'keni EKONOMI! smiley

lol vallahi para se t'i përgjigjeshe Leftit me yyyyyyyyy, e kisha imagjinuar kët postin. smiley

Siç e kisha në mendje e ke shkrujt.

Ne PIL te nje vendi 0,4% nuk eshte fare praktikisht zero.....e ti e di me mire se une....

Rasti Kina: po u rrit NEN 9% praktikisht eshte rritja eshte zero, dhe dalin katunaret me sfurqe mu ne mes te Pekinit e kerkojne:

1) pune

ene

2) gra

(shyqyr zotit n'Arrnautiston ka sa te dush nga kto te dytat)

eshte per tu vleresuar qe artikulli, megjithe faktin qe shkruhet per fushate dhe praktikisht nga numri 2 ne PS (keto dite te pakten), perqendrohet tek ekonomia dhe gjera pak a shume konkrete. Nuk flet per Sali Berishen, nuk flet per heqjen e vizave, nuk flet per Europen, etj, etj budalleqe qe jemi mesuar te degjojme rendom ne raste te tilla.

Meqe po flasim per bujqesine. Admnistrata Berisha po shperndan 70% te nje shume prej $13 milione USD per 7000 bujq Shqiptare ($7000 per koke per ata qe duan te bejne shpenzime kapitale), dhe nderkohe projekton ta beje Shqiperine nje eksportuese ULLIRI

  AGRICOLTURA:ALBANIA, DA GOVERNO SUSSIDI PER SVILUPPO SETTORE (ANSAmed) - TIRANA, 20 MAG - Il ministero dell'Agricoltura albanese ha garantito sussidi a 7 mila agricoltori per finanziare l'implementazione dei loro progetti. Secondo la nuova direttiva approvata dal dicastero, riferisce il sito Informest, ogni produttore agricolo potra' ricevere un contributo fino a 7 mila dollari da parte dello Stato. Per il 2009, il fondo di bilancio destinera' agli agricoltori circa 13 milioni di dollari. Nel primo semestre di quest'anno, il governo prevede di distribuire il 70% dei propri fondi, mentre la parte restante sara' assegnata durante la seconda meta' del 2009. Oltre ai sussidi per piantare alberi da frutto, olivi e vigne il governo assegnera' finanziamenti diretti per agricoltura, produzione di miele, certificazione di prodotti biologici e impianti di raffreddamento. Uno dei maggiori programmi in atto portato avanti dal ministero e' quello per la messa a dimora, entro quest'anno, di 20 milioni di ulivi. Il governo albanese punta infatti a rendere il Paese uno dei maggiori produttori di olive sul mercato mondiale. (ANSAmed). Y96
20/05/2009 14:18

Il governo albanese punta infatti a rendere il Paese uno dei maggiori produttori di olive sul mercato mondiale.

Kete kush e tha? :o

kjo nuk eshte strategji per bujqesine... shume mire per eksportuesit e ullirit dhe vendet ku rritet ulliri. eshte njesoj sikur ata te kishin lobuar dhe qeveria t'i kishte dhene leket per nje program te vecante... po mos ta ngaterrojme me strategji te pergjithshme per bujqesine

Sigurisht qe nuk eshte strategji ekonomike, por thjesht taktite elektorale. Jepi 7000 katunareve $7000 dhe gjeje ku shko vota e grus t'katnarit, kalamonit t'katnarit dhe lopes. (70% e atij fondi prej $13 milione do shperndahet para zgjedhjeve..talk about economic stimulussmiley)

Ja ta ndihmojme Seserin meqense e beri nje perpjekje, ndonese duket si faqja e pare e 999 faqeve te tjera.

Ajo thote:

Një sektor bujqësie i zhvilluar i krijon mundësi edhe zhvillimit sektorit të agro-përpunimit, duke krijuar për sipërmarrësit alternativa të reja investimi, që krijojnë “zinxhir prodhimi”, nga përpunimi i produkteve bujqësore e deri tek industria e paketimit. Qëllimi është rritja e produktivitetit të sektorit të prodhimit në Shqipëri, e arritur kjo përmes politikash fiskale, doganore, inkurajimit të teknologjive të reja dhe të tjera masa, të gjitha në funksion të një qëllimi

Ky mendoj une eshte thelbi i artikullit, gjithe te tjerat jane ujra. Dhe ketu duhet ta kishte nisur analizen Seseri, me pyetjen "A eshte e afte shoqeria shqipatre qe te krijoje modele "zinxhir prodhimi" ne industri/bujqesi?

Me duket se te vetemen industri qe Shqiperia ka arritur ta beje zinxhir ne keto vite te ekonomise se tregut ka qene vetem industria e korrupsionit. Ky eshte problemi, te thyesh kete lloj zinxhiri dhe te krijosh nje tjeter. Problemi eshte qe per eliten politike korrupsioni eshte "more sustainable than anything else". Good luck Seseri!

Kete kush e tha?

e kom thon ene nven tjeter qe cudia osh me ca qe bojn si te cudit. sikur rrojn me nai bot imagjinare dhe masnej kur hasin gabimisht ne realitet cuditen. ose shkurt muhabeti kto jon gjona te njofme, pse bo sikur i mso tashi "opozita", apo ka fillu me besu rrenat e veta? etj

shqipria syno me kap ne rastin mo te mir deri 30milion rroj ulli me kalu portugezt dhe me dal ne prodhusin e 6 apo te 7 boteror te ullinit ne krah te veneve te tjera mesdhetare.

tjeter gjo, grantet qe ka dhon qeveria nuk kan fillu tashi "me vjel vota" po jon politike e vazhdushme prej qyshkuri, dhe jon kto grante qe kon mjell 2 milion rroj ulli per 3 muj e gjys ka janari ne maj, duke cu ne gati 5milion rroj ulli ne shkalle veni. jon kto grante qe majn prodhimin bujqsor venas qe mulo tregun ene jon kto grante qe kon dyfishu prodhimin e drujve frutore ne ven. ka dhe shum gjona te tjera per te cilat psistat jon te painformum, qe fillojn ka mrojtja e shtetit ka importi rrotull (gjo qe s'i pelqe ca psistave qe importojn me dhun ka greqia ene italia) po kjo nuk osh naigjo e re se zakonisht  psistat jon te "painformum" per cdo gjo, dhe vetem "habiten"

biles sic e ka thon i rob tjeter knej rrotull, psistat habiten me gjonat qe ne shqipri nodhin vet, ose shtyp nanjoni "shuffle play" ene ku tia zeje. kjo tjetra del bo analiza pa dit i her gjenjen e bujqsise ne ven. ene masnej bojn cudi ca pse tallet lagjja me ajrin e kondicionum te zyrave te tirones

Me nje fjale te vetme artikulli eshte zhgenjyes.

Teper i thjeshtezuar per tu marre seriozisht. Shume nga komentet ketu kane me shume argumenta e fakte se shkrimi. Si prezantim i pare, duhet te ishte lodhur pak me shume artikullshkruesja. Ka vetem nje shans per te bere nje pershtypje te pare te mire.

Sa per tezat, pa u marre gjate (se as ajo nuk eshte marre gjate me kete)

  1. Problemi me i madh i bujqesise madje dhe i turizmit, qe pengon zhvillimin e qendrueshem, investimet etj etj. eshte pronesia e tokes. Zonja as qe e permend fare dhe une ende nuk e di se cila eshte qasja e PS ne kete pike shume te rendesishme qe eshte barriera me e madhe e zhvillimit. Sot fermeret (qe kot sa t'i quash keshtu se prodhojne sa per mbijetese) nuk eshte se paguajne taksa. Nuk jane incentivat fiskale ato qe do ta rregullojne bujqesine, po zgjidhja e problemit te tokes te cilin neser fermet ta perdorin edhe si kolateral per te marre kredi, kalimi ne ferma me madhesi me shume se mesatarja prej 1 hektare gjetja e nje tregu ku mund te jene konkurues (psh produktet bio etj)
  2. Sa per info, turizimi eshte pjese e sherbimeve dhe sot per sot, ne ate gjende qe eshte sjell me shume te ardhura ne Shqiperi se sa eksportet. Ne 2008 te ardhurat nga turizmi ishin 1.1 mld euro, ndersa nga eksportet 0.9mld euro. E keqja eshte qe po thuaj aq te ardhura sa hyjne nga turistet shqiptare etnike apo nga refugjatet me dokumenta perendimore, po aq dalin nga Shqiperia (1 mld ne 2008) nga shqiptaret qe udhetojne jashte.  Do qe mire qe para se te synomin t'i merrnim tregun Greqise apo Spanjes per turizem, te arrijme te mbajme ketu gjate veres shqiptaret e Shqiperise. Mbledhja e plehrave neper plazhe, si dhe furnizimi me uje do qe nje fillim i mire.
  3. Qeveria nuk duhet te zgjedhe sektoret ku do zhvillohet ekonomia (kjo quhet ekonomi e centralizuar dhe e kemi lene prapa nje here e mire). Qeveria duhet te krijoje kushtet qe biznesi te zhvillohet pa pengesa dhe eshte tregu ai qe do te vendose se cilet do te jene sektoret me produktive qe do te zevendesojne importet apo do te rrisin eksportet neser.
  4. Degradimi i natyres eshte nje konstatim i lehte. Ndonje politike se si do te ndryshohet kjo???

etj. etj. etj....

Teza e Seserit lidhur me rimëkëmbjen e bujqësisë si rrugë e re zhvillimi pêr ekonominë shqiptare êshtë ndjellëse por krejtësisht shterpe, pasi ndikimi i saj në ekonomi është pêr fat të keq i bllokuar pikërisht nga politikat ekonomike të PD por edhe të PS.

Më vjen keq që nuk mund të zgjatem me komentin tim lidhur me këtë problem por dikur, jam munduar të analizoj këtë lëmi ekonomike në shkrimin "Piramidat e Pushtetit".

Per tu habitur ne fakt

 

Seseri hodhi per debat nje vizion (apo model, me sakte) dhe ne pergjithesi u ankuam pse nuk na ushqen me shifra.

 

JU PELQEN APO JO MODELI QE PROPOZON SESERI PER SHQIPERINE?

 

Pastaj e themi qe "i paudhi fshihet ne detaje" por, nderkohe, vendosim nese ia vlen te hyjme ne detaje (dmth, nese na pelqen modeli i propozuar).

 

Nuk behet fjale per ndonje program ndihme te caktuar te USAID per bujqesine e nje te COOPERAZIONE ITALIANA  per rritjen e leshit te vicave dhe nje tjeter te BB per trajnimin e mjeleseve. Behet fjale per nje model (ne politike do te quhet IDEOLOGJI  dhe jo thjesht IDE).

 

gene,

qofsha i gabum po me aq sa te kom lexu ktu te peshku, je kthy ne nji 'avokat' te rendomte te cdo fjale qe citohet nga naj politikan apo diskutant i majte pa mor mundimin me bo nji lexim te mirfillte te asaj qe thuhet. Qe ktu une humb pothuj krejt interesin me mor seriozisht ate qe ti do me thone edhe pse ti mund te kesh thene dicka me vlere.

Sa per ket shkrimin e Seserit (nuk e di, po me e qujt 'model', fjala model ne kuptimin ekonomik humb kuptimin pastaj sepse ky qe ofrohet nuk eshte i tille), krejt perqasja ndaj bujqsise per mu eshte e gabume:

- toka bujqsore ne Shqip. eshte shume e kufizuar ne siperfaqe dhe per me teper teper e copzume nder fermere ('bujq' shkon me mire) per te justifiku cdo te ashtuquajtur 'reforme' bujqesore te shoqerume me subvencione per nafte falas apo te tjera...ky eshte bast i humb, per mu.

Pemtaria dhe agrumet mund te perbejne nji alternative shume te mire zhvillimi ku qeveria qe do vije ne pushtet mund te beje shume mgjse mesa kam degju, eshte nji nga fushat ku eshte investu kto vite.

- turizmi nuk eshte nje ide e re, kohet e fundit eshte fol shume per agro-turizmin qe vende si Italia apo Greqia e kane te zhvillum.

Tek e fundit, sic e ka thene edhe vete Seseri, nevojitet nji infrastrukture qe t'i jape shtyse ktyre me lart. Tani, pa dash me u kthy ne te kundertin tat gene, mbase gabohem po, infrastruktures rrugore ne vecanti po i kushtohet nji rendesi e vecante kto kohet e fundit. Pyetja ime eshte: a nuk jena duke shku ne drejtimin e duhur?

 

Modeli qe propozon Seseri eshte si me poshte:

"Fshatari kishte nje gomar e ngarkonte me dru,i shiste dhe mbante shtepine.

Dikush i thasmileyse i jep gomarit 3 vakte ne dite te haje,mos shpenzo kaq shume.

Dhe fshatari ja hoqi nje vakt.Gomari u dobesua pak por vazhdoi te punonte.

Bah-tha fshatari- sa budalla paskem qene.Kjo keshille qe me dhane ishte e mire,dhe i hoqi edhe nje vakt tjeter.Gomari u dobesua me shume ,por vazhdoi te punonte.Pas ndonje jave fshatari vendosi ti hiqte dhe vaktin e mbetur.Gomari punoi edhe dy dite e ngordhi.

Komshinjve qe vinin per ngushellim per gomarin fshatari u thonte"

"Nuk me vjen keq qe ngordhi,se nje dite do te ngordhte.Me vjen keq se ngordhi pikerisht kur mesoi te punonte pa ngrene"

Keti sugjeron teoria re ekonomike e Seserit.

saktesie je pak amator per propagande ti mo llai, po o te mesosh ketu mo, mos u merzit

Nietzsche ka thene: "Scholars spend all their energies on saying yes and no, or criticism of what others have thought -they themselves no longer think!"

Shkollaret harxhojne energjite dhe kohen e tyre duke vleresuar me po ose jo, ose duke kritikuar cfare kane thene te tjeret - sepse ata vete nuk mendojne me, - ka thene Nietzsche.

Prandaj te nderuar, mire qe jeni kaq te zotet per te kritikuar te tjeret, pa uluni njehere perpara kompjuterit dhe perpiquni ju te shkruani idete tuaja mbi zhvillim ekonomik te Shqiperise, dhe te hartoni ju nje plan. Pastaj kalojeni kendej nga peshku per 'peer review'.

Naten

me ket llogjike, ti nuk duhet me u shpreh nese nji film apo art ne pergjithsi te pelqen apo jo para se me mor mundimin me e provu vete njehere...

Ai krahasimi saktesi nuk eshte i qarte per mua por te pakten kemi nje pergjigje. Nuk te pelqen modeli i zhvillimit te qendrueshem. (pike)

Keshtu fillojne sqarohen gjerat.

Ndjonje arsye e ke apo thjesht sepse keshtu i bie te kritikohen fabrikat e cimentos ne kruje?

 Xixa, artikullin tend e lexova. Kish permbledhje faktesh, por m'dukej si te zbehta pakez.

Perseri cuditem shume thelle se si vazhdoni ta quani "model" apo "teza" apo "vizion"...kte artikull prej 5 paragrafesh. Doli edhe tha...do rrisim bujqesine, do rrisim turizmin, do rrisim teknollogjine, do rrisim industrine, do rrisim dhe investimet.

URRRAAA!!

Ku qendron e "reja" ne kte mes? CDO politikan ne Shqiperi ka then po kto llafe me te njejtat menyre...duke filluar nga druvare Skrapari e deri ke piktor te deshtuar e deri ke kirurg te edukum ne France.

Kjo qe ka then Seseri nuk eshte ne asnje fare menyre....jo vetem e re...po asgje me teper se nje artikull populsit pa asnje lloj thellesie ose bagazhi.

Te GJITHE e dime se duhet investuar ne bujqesi, ne turizem, ne infrastrukture, ne investime e ne teknollogji.

Nese Seserin e kan ven ne ate pozite per fakt se ka nje MBA nga Harvardi...dhe duan ta perdorin si "fytyra intelektuale" e partise se Hajdutve te Xhepave...shume dakord. Po te pakten te sillet si e tille dhe te flasi si e tille...dhe jo te dali ne TV e te thote "ku i dihet se ju s'na jepni as lirine e votes as te fjales as te mendimit!"...apo te shkruaj artikuj me 5 paragrafe per te na thene se...turizmi, bujqesia dhe industria duhen zhvilluar.

Dakord...PO SI...ajo eshte e rendesishmja.

------

Dhe se dyti...cfar e beka PS-en apo Seserin ME MIRE se strategjite ekzistuese te qiverise ekzistuese...qe sido qe te jene kan sjelle nje REZULTAT POZITIV ne kto 4 vitet e kaluara? Dhe qe kto rezultate kan qen POZITIVE si ne truizem, si ne bujqesi, si ne industri, si ne infrastrukture, si ne teknollogji etj etj...nuk mohohen dot. Atehere pse te degjojme Seserin kur na perserit te NJEJTAT gjera qe thot dhe ka bere dhe PD-ja?

 

Pastaj me teper...akuzat dhe "analizat" e Seserit jane ne thellesi teper qesharake. Asnjeri me dy mend ne koke nuk mendon se "bujqesia" eshte themeli i ekonomise Shqiptare ose do jete ndonjehere.

Pastaj cfare jane kto lloj akuzash boshe si:

Për më tepër, 60% e të gjithë turistëve janë shqiptarë etnikë, kryesisht nga Kosova dhe Maqedonia. Kjo dëshmon jo thjesht punën e dobët që është bërë në zhvillimin dhe pozicionimin e Shqipërisë si një destinacion turistik në tregjet ndërkombëtare,

 

Pra kjo do te thote qe 40% e tursive ishin te huaj...dicka qe eshte absolutisht nje RRITJE shume e madhe per Shqiperine...qe s'ka pare ndonjehere turist te huaj qe nga ekskursionet e Taljonve dhe Gjermonve ne veren e 1939-es dhe ne veren e 1943-it.

SI e llogjikon Seseri qe qenka...deshtim...qe ishin numra rekord turistash qe erdhen ne Shqiperi ne kto vitet e fundit? Dhe si e llogjikoka Seseri qe qenka deshtim se 40% te tyre ishin te huaj? Apo edhe ata 60% qe ishin Kosovar e Maqedonas...KU qendron "deshtimi" ne kte mes? Ku eshte e thene qe turisti duhet te jet patjeter koke-verdh e sy blu? Apo nuk i dum nga Kosova e Maqedonia se nuk i marrim vesh cfar thone dhe kujtojme se po flasin Talisht??

Eshte llogjike e shtrembet e thene thjesht per aresye jashtzakonisht te dobta politike.

Per mos i futur fare pyetjes se CFAR do bente Seseri per te "permirsuar" kto shifra (per kte te shkojne te gjejne ndonje me Master ne Marketing kshu??)

------------------

Pra edhe njehere ju lutem mos vazhdoni te OFENDONI lexuesit duke na thene se kjo perfaqsoka "teza", "vizione" apo "modele". Ofendoni edhe Seserin vet per ate pune...se kjo eshte thjesht nje artikull gjimnazist ne gazete per kosnumim nga Klasa Kooperativiste per ti thene "voto PS dhe ne do tju bejme te paret e vendit".

Ka po aq vlere per tu diskutuar sa Ilir Meta qe thot "do ta bejme malesine si ZVICRA!!"

PS: Arnaut...te lutem mos vazhdo tja fusesh me TOP me ato 9%-et e tua...qenka prakitiksht zero pe te jet 9%. Pse? Se kshu e ka llogjikuar...KINA. Pra sipas teje te GJITHA vendet e Evropes lindore qe ne shumice jane shume me pak 9%-it apo edhe 6%-it te Shqiperise...paskan qen ne zbritje ktu e 15 vitet e kaluara. Cudi.

 Qeke kthy nga ndonje takim me zgjedhesit me duket se kerkoke edhe ..per te na thene se...turizmi, bujqesia dhe industria duhen zhvilluar..... Ne se me lejon zonja  e nderuar ta jape une pergjigjen  " Ka frike se i vjedh INFRASTRUKTUREN smiley "

Ja dhe perla e dyte """"Asnjeri me dy mend ne koke nuk mendon se "bujqesia" eshte themeli i ekonomise Shqiptare ose do jete ndonjehere.... Nga Mixha kushedi ke degjuar per Blegtorine smiley mullijte e eres dhe atomet.. Kush tha qe  ka alternativa te tjera per Shqiprine pervec se ta shtyje " te ngerihet si i vdekuri nga varri te marr udhet e pakthimit " si kjo strategji e fencur e PD-se qe ka jo pak por 20 vjet qe perze SHQIPTARE me politikat e ndritura te Petrolifereve ?

Po ku mbaron ti nga xhevairet ! ? Pra kjo do te thote qe 40% e tursive smileyishin te huaj... Edhe Partia e Punes ne kohen e saj sezonin turistik e maste me levizjet e dhjete mije njerezve ne dite ( vetem me trena ) nga te gjithe rrethet per ne Durres , Vlore, Velipoje, etj.. smiley dhe padituria ( injoranca ) te shtyn te thuash dhe budallalleqe te tilla...... qe s'ka pare ndonjehere turist te huaj qe nga ekskursionet e Taljonve dhe Gjermonve ne veren e 1939-es dhe ne veren e 1943-it....Une kam qene i vogel ne 55-58 por jo aq sa te mos mbaj mend KAMPINGJET e te Huajve nga Polonia , Gjermania, (Cekia -vecanerisht ), Rumania etj qe ngriheshin ne Plazhin e Durresit ...dhe si per inat tendin smiley edhe turistet meshkuj e femna suedeze qe benin turizem tek ne...kerkuan edhe per nderzim te vinin nja 1500 femra ( kjo info vetem per TY ) se po u prishej RACA !

Dhe se fundi...Cudi... smileyCuditen vetem Indianet kur nuk u respektojne LOPET! Mos u cudit shume se ka dava Janina. Nuk behen shtetet me frymen e Mixhes me rritje duke prashitur GRURIN  smiley sic thote nje filosof e zberthys i sukseseve te tij e PD-se. Me llogje e arrogance mund te ngresh Centrale Atomike e te dalesh Superfuqi energjitke , mund te ngresh Mullij me Ere e Petrolifere duke VARROSUR per Dekada te tera zhvillimet e nje krahine apo duke shkaktuar TRAGJEDI Gerdecare . Por kurre nuk ke per te patur zhvillime normale  te nje Madhesie e Teritoriale  si Shqiperia . Ke njohuri e dije por i menazhon me nje aneshmeri te tejskajshme si nje tifoz futbolli per skuadren e tij smiley Dhe shumica lene para ne Baste vetem sepse jane tifoze e paragjykues te nje emri SKUADRE .

Ah mor Idriz i shkreti ti...Sa per njohuri Sezoni Tursitik i veres se 1939-es ishte shume me i madh se Sezoni Turistik i 1956-es. Ne fakt Shqiperia nuk morri fare pjese ne ate eksursion ke Liqeni Balaton.

Edhe nje gje tjeter doja te shtoja...kot per kuriozitet...me tru te tilla ku "petrolifera" kthehen ne GOGLE qe "do shkaterrojne krahina te tera per shekuj"...Shqiperia gjithmon do mbetet me bujqesine e Edvin Rames...qe del ne video me kose. Me tru qe nuk jane ne gjendje te kutpojne se si funksionon bota moderne dhe e industrializuar...as se si funksionin nje katund ne Maqedoni bile...Shqiperia gjothmon kshu do mbetet. Padyshiiimmm smiley

Kutpohet..."teza" dhe "modele" 5 paragrafce...jane pikerisht per konsumim nga publik si ky. Mbase Seseri paska te drejte...hidhi ndonje llaf gomerve...dhe shiko si ta japin voten. Problemi eshte se "ky publik" eshte pak me i larte se ai publik votues. Hajde merre me mend pastaj se cfar duhet ti thus katnarve me 5 klasa shkolle...qe te te votojne. Seseri is a bit of an overkill smiley

Megjithate mua me pelqene me shume "modeli" i 'Skrapari si Zvicra". Per bagazhin dhe thellesine...jane njesoj, megjithse jo ne trashesi.

Nuk behen shtetet me frymen e Mixhes me rritje duke prashitur GRURIN

Nje llaf e the tamam me ne fund vecse ke ngaterru personazhet. Ai qe prashiste grurin me kose ishte Edvini...ne nje perpjekje per te rikrijuar pejsazhet nudo...ksaj rradhe me kanatiere ama.

Eshte pikerisht qe nuk behen shtete me prashitjen e grurit...qe ju dilni skarzo qe pa fillu.

Me qe jemi tek buqsia..

Seseri thote:

Shfrytëzimi barbar i pasurisë natyrore të Shqipërisë këto 20 vitet e fundit,

pyje, lumenj, toka, ujëra etj, jo thjesht e kanë përfunduar kontributin e tyre

në rritjen ekonomike, por ato vetë tanimë kanë nevojë për rehabilitimin ose

për t’i kthyer në gjendjen e mëparshme, kanë nevojë për investime për t’i

ruajtur për të ardhmen e shqiptarëve që banojnë këtë vend.

Bujqësia

është e keqpërdorura e madhe e modelit të deritashëm.

Edhe pse jep 22

për qind të Prodhimit të Përgjithshëm Bruto, bujqësia është harruar në

buxhet, duke marrë prej tij më pak se 1 për qind të tij.
 

No coment.

 

Grupi - 29 Maj 2009 - 2:35am

 

Perseri cuditem shume thelle se si vazhdoni ta quani "model" apo "teza" apo "vizion"...kte artikull prej 5 paragrafesh.

aha e hengre dhe ti.

virusi i delirit te madheshtise te ka zene me duket

Nuk duhet te cuditesh me faktin qe ti nuk kupton nje gje apo nje tjeter. Eshte normale grupo. Degjo mua, mos u cudit!

 

"zhvillimi i qendrueshem" ESHTE NJE MODEL.

Ta kam thene edhe me siper si i thone anglisht dhe tani beji nje copy/paste te gogoli qe te mos habitesh me.

"zhvillimi i qendrueshem" ESHTE NJE MODEL

I/e dashur Gene (nuk e di ca je...po cfardo te jesh...urime)..."zhvillim i qendrueshem" eshte nje LLAF. Nuk eshte model. Ajo merr forma te ndryshme ne kondita te ndryshme.

Leksioni numer nje i Marksizem-Leninizmit eshte...konditat smiley Po ashtu i kapitalizmit. Kshuqe te pakten jemi te gjithe ne nje faqe...

Nese ti kenaqsh me kaq nga Seseri...s'ka asnje problem. Vetem ta dime se ku qendron niveli PPU-se...dhe se me cfar kenaqen. Mua pershembull nuk me kenaqin thjesht llafet se "do zhvillojme kte dhe kte dhe kte...sa te mire jemi ne". Kjo nuk eshte e mjaftueshme ne mendjen time...dhe nese do zgjedh midis "ne do bejme kshu"-she...atehere une zgjedh druvarin nga Skrapari pasi ai premtoj te na bej si Zvicra (qe ka pabarazi me te madhe se Shqiperia smiley )

Nuk besoj se ka nevoje ta shpjegoj me...pse llafe kot...jane kot.

-------------

Per te nderumin Artian...

Eshte injorance e rangut te pare te thuash se...meqe bujqesia sjell 20% te GDP atehere qenka me rendesi te madhe dhe do investime kolosale. Bujqesia eshte sektori me i vdekur ne Shqiperi per fakt se puneson 60% te forces puntore..dhe sjell vetem 20% te GDPs.

Zgjidhja nuk eshte...hidh pare ne bujqesi qe te "modernizohet" apo te "forcohet". Ato jane modele te vdekura me shekuj...dhe ne konditat reale te Shqiperise jane absurde.

Zgjidhje ka vetem NJE...largimi i forces puntore LARG bujqesise dhe perqendrimi i bujqesise ne nje numer shume me te vogel fermeresh qe jane me te konkurueshem ne treg. Thjesht puna. Jo me Edvin Ramen duke prashitur grurin me kose.

Qe te largohet forca puntore larg bujqesise...kjo nuk do "investim" ne bujqesi...se i vetmi investim ne bujqesi qe MUND MUND (se jemi ne kapiatlizem ktu dhe jo ne Maoizem) te bej qiveria eshte neprmjet mirmbajtjes se ujsellsave dhe subvencionimin e fermerve. Reforma "agrare" qe duhet le te themi...fillon se pari ne investim ne INFRASTRUKTURE qe me vone terhqe investime ne fusha te ndryshme si industri te lehta etj.

Atehere CILI eshte prioriteti i nje qiverie...qe do te modernizoj sado pak nje vend Osmanlli si Shqiperia? Hidh pare ne nje sektor per te mbajtur 60% te popullsise ne nje fushe qe s'ka asnje shans te behet konkuruese apo edhe te mbaj veten? Apo te investoj ne fusha te tjera si infrastruktura dhe energjia dhe te terheqi investitor qe te hapi rruge qe fshataret te mos punojne me ne bujqesi por ne fusha te tjera??

Its a NO BRAINER.

Maqedonia ka 2-3 fishin e tokes bujqesore qe ka Shqiperia...dhe ka vetem 20% te forces puntore ne bujqesi! Si mendon ti se do kthehet ai sektor ne Shqiperi...ne konkurues me Maqedonine...lere mo pastaj me vende te tjera qe jane shekuj para nesh?

Nuk behet dote kurre...pa patur nje LARGIM nga bujqesia ne menyre qe te mbetet vetem nje pjese e vogel e specializuar per kte pune.

------------

Po tani Seseri do votat e "fshatarve" dhe vjen e na tregon perralla se si...bujqesia qenka fusha ME E rendesishme ne Shqiperi dhe se duhet me teper investime ne bujqesi etj etj.

Me teper investime ne bujqesi vijne nepermjet veprimtarive PRIVATE...jo nepermjet atyre shtetrore. Investimi qe ben SHTETI ne bujqesi...ESHTE INFRASTRUKTURA. Eshte ENERGJITIKA. Eshte LEGJISLATURA.

Dhe zhvillim ne bujqesi ne Shqiperi do te thote VETEM nje gje...largim masiv nga bujqesia ne drejtim te fushave te tjera. E merr vesh kaq gje Seseri?

Cfar sugjeron Seseri me "modelet" 5 paragrafce te saja...per ti dhene nje shans fshatarve qe te largohen nga ajo fushe? Ajo i thote...rrini atje se ju ndihmojme neve akoma?

Shume mire per ti marre VOTEN katnarit...po si "zhvillim i qendrushem"...nje m** eshte.

PS: Dhe sa per informacion PS-ja e Seserit s'ka asnje far krahasimi ne rang investimesh ne infrastrukture etj ne fshat...me qiverine e tanishme. Kjo eshte dicka e rendesishme per tu mbajtur ne mend...para se te hapi GOJEN Seseri. Se kur PS-ja s'beri ASGJE gjat 8 viteve ne fuqi...dhe ne 4 vite kjo qiveri beri 10 fisihin...atehere nje si Seseri po te kete dhe nje pike cipe...do e kuptonte se mbase nuk duhet ta hapte gojen kaq shume.

Grup e di qe je i mencur,por fshati nuk do shume investime kolosale,sic thua ti!

Te pakten me llogjike.Fshati do

1- Nje rruge, te mire,per ne qytet.,ne province,qender administrative.

2-Nje treg shitje,nje politike proteksioniste te prodhimit vendas,me standarte!

3-Investime,ne produktet e perpunimit te frutave,perimeve,te destinuara per tregun vendas dhe te jashtem.

Kaq me erdhen ne mend.

Nuk jane te veshtira apo te shtrenjta per tu realizuar! Krijohen me shume mundesi per vetepunesim.

.

grupo, fillo ketu

http://ec.europa.eu/environment/eussd/

e pastaj ndiq lidhjet.

 

Kur ti te kuptosh per cafare flet seseri, atehere seseri mund te hedhe ne treg per ty ndonje detaj teknik (pak nga pak qe te mos mbytesh).

Ti nise fjaline me:" PO! E KUPTOVA PER CILIN MODEL ZHVILLIMI PO FLET SESERI. JAM/NUK JAM DAKORT, NE PARIM, ME APLIKIMIN E KETIJ MODELI NE SHQIPERI!" 

Nese ti nuk je dakort ne parim, nuk ia vlen te lodhet seseri me ty se nuk ta do voten fare e as mbeshtetjen. Nese ti je dakort ne parim, Seseri do te te sqaroje ty dyshimet qe ke. Po qe se nuk te pelqen seseri, gjejme ndonje tjeter qe te ti sqaroje. 

 

 

Leksioni numer nje i Marksizem-Leninizmit eshte...konditat Smile Po ashtu i kapitalizmit. Kshuqe te pakten jemi te gjithe ne nje faqe... Qe te ka hupe aftesia e te lexuarit e kupton menjehere . Po te paska hupe edhe aftesia e te Kuptuarit smiley . ML e ka edhe Njerzit edhe Puna jo vetem konitat e L.Pajes smiley . Zakonisht ti hedh fjale e fjali te shkeputura qe duan Leksione ti shtjellosh duke mos sqaruar shkurt  se cfare kupton TI me ate qe bie . Psh me konita ne kuptojme ato natyrore dhe ato qe mund te sjelle vet Puna Njerezore. Ty nuk te kuptoj se cfare KUPTON smiley Po kush ka nge te te sqaroj TY se Shqipria NUK mund TE ZHVILLOHET pa MEKEMBUR e ZHVILLUAR B U J Q E S I N E . Ty te shte mbush mendja se ne jemi te afte per tu shndruar ne SUPERFUQI energjie apo fushash te tjera pa Ngrene BUKE . Mjafton qe kete privilegj ta kete Maqedonia smiley. Ti ishe ai qe thioje se Portet jane zhvilluar paralel me plazhet biles sillje per vertetim edhe model Rroba Plazhesh ( kostume banjoje  smiley )  per burra e gra te shoqeruara me Fotografi te marra nga qendrat balneare. Sidoqofte pergjigjen per Cudite e indianeve e kishe anashkaluar  smiley

 Te lutem vetem per nje GJE....... Mos perdor me Fjalor INJORANTESH MIXHISTE ......subvencionimin e fermerve..... Se fermeret tane zoterij...Mos e ndyj kete titull qe dhe ne kohen e ENVERIT ishte i respektuar si Punetor FERME.

Gene...nuk e ke idene sa me ke be me qesh me ate link-un qe me solle. Eshte si me dal Seseri bashk me ty para bordit te nje kompanie dhe te thoni "Modeli jone per zhvillim eshte...te rrisim fitimin"...dhe ata te bordiet te hapin gojne dhe te thone "uaa po ku ishit mo...se ne s'e dinim kte pune! Hallall!"

Edhe njehere...qe ta kuptosh...rendesi kane detajat e konditave ne Shqiperi. Pa marre vesh asnje kacidhe nga kto...lexo e bej copy-paste sa te dush...s'ke be hic asgje.

Si note...sot merr...karrige.

PS: Idriz...ne klase Marksizem-Leninizem...te paska zen gjumi. Gabim i madh smiley

i vetmi ndryshim eshte se ti dhe une jemi ne nivelin e populli mesatar dhe jo bord kompanie e aq me pak shqiperia eshte nje kompani.

Me vjen mire qe ke qeshur. Kur te mbarosh se qeshuri lexo dicka qe vazhdosh me tej debatin se ne nivele me elementere se kaq nuk kam ku ka coj me.

p.s Mos te te duket ndonje gje e habitshme qe strategjia "te rrisim fitimin" eshte ndryshe nga strategjia "te investojme me shume ne kerkim-zhvillim" (fjala qe bie)

Nej pergjigje te thjeshte grupo dua nga ty. Te pelqen apo jo, si model per shqiperine, ai i zhvillimit te qendrueshem?

 

Gene ti mbase dhe mund te jesh ne nivelin mesatar te popllit heroik...une mbase jo.

Gjithsesi fakti qe vazhdon te besh te njejten pytje boshe...tregon se mbase ashtu eshte. Kjo nuk eshte per te ofenduar ty...jo...po duhet te kuptosh...edhe njehere...se LLAFE GOJE jane nje gje...dhe "modele" jane gjera te tjera.

S'ka gomar apo mushke ne politiken Shqiptare qe nga Profesor-Doktor Sali Birisha deri ke Druvari nga Skrapari...qe NUK kan thene se Shqiperia do zhvillim te qendrueshem dhe investime ne kto dhe ato fusha te njejta sic na paska "mesuar" Seseri me "modelin" e saj. Atehere kur te gjithe 98 partite e Shqiperise kan then te NJEJTEN gje...cfar na paska then Seseri te re? Gjithsesi kjo nuk perben model...deri sa te thuash se SI...SIIIII....do ti besh kto zhvillime. Kupton? S'eshte aspak gje abstrakte....

 

Shembulli i mesperm i sektorit te bujqesise...eshte shembull i mire. KU e merr parasysh Seseri konditat reale te bujqesise Shqiptare? Ku e ka zgjidhjen Seseri per kto probleme? Ku kane lidhje ato qe thot Seseri me realitetin? Ajo vetem hedh disa Parrulla kot fare me "do investojme" dhe kaq. I fryn pak dhe katnarve duke i thene "ju keni potencial konkurues me te huajt"...dhe me kaq mbaron Seseri.

Po tani une dhe shpresj dhe TI nuk jemi IDIOT qe ta quajm kte "model" apo dicka me teper se nje paragraf shkolle te mesme.

 

Dhe se cfar koncepton "qendrueshmeri"...eshte dicka qe ndryshon sipas konditave ne terren...dhe sipas pikpamjeve te ndryshme.

Kshuqe te besh pytej KOTI si "do zhvillim te qendrueshem ti Grup"...eshte si te pysesh "te pelqejne paret ty Grup?"...JO!!! smiley

Ti grupo, edhe pse mbi nivelin mesatar te popullit (dhe timit) vazhdon ti besh dredha nje pyetje aq te thjeshte sa edhe te rendesishme per mundesuar nje diskutim civil qe nuk na kthen ne fillim te lojes sa here qe ti te ndihesh ngushte.

Te pyes perseri: Te bind apo jo modeli i zhvillimit te qendrueshem (ka literature plot per kete) qe na propozon seseri ne kushtet e shqiperise (me aq sa i di ti)?

(sa per ide, kam lexuar idrizin kur citon se nuk ka asgje te re nen kete diell - behet fjale per aplikim idesh dhe, ne kete rast, modelesh)

Eshte e thjeshte grupo

-PO/JO

-PO sepse .../JO sepse...

-Po por nuk me bind seseri sepse /JO dhe nuk i hyj fare debatit te metejshem

-Po dhe pres te informohem se si do tejkaloje kete apo ate pengese.

(ta bera keshtu me pika se ju te nivelit mbi mesataren, me sa duket, nuk arrini te prodhoni pergjigje por mbase dini te zgjidhni)

 

Te pakten me llogjike.Fshati do

1- Nje rruge, te mire,per ne qytet.,ne province,qender administrative

Shume bukur! Shume dakord. Kjo quhet tjeter??? Inf...inf...infrastrukture! Bukur fort. Sa pare jane investuar nga buxheti i shtetit ne infrastrukture ne fshat? Mos degjo Seserin qe na thot 1%...ajo merr parasysh vetem shpenzimet e Ministrise se Bujqesise...qe faktikisht perfaqson shume pak nga gjith veprimtaria qe nje shtet ben ne zona rurale (dhe s'merr parasysh infrastrukturen pervec ujsjellsave)

Pergjigja se sa eshte investuar nga qiveria ne infrastrukture ne fshat...gjehet kollaj neper te dhenat finanicare te qiverise.

Dhe kjo shifer per kuriozitet eshte disa here me e larte (disa disa) se sa shifra e shpenzuar nga qiveria e meparshme (ajo qe perfaqson politikisht Seseri).

2-Nje treg shitje,nje politike proteksioniste te prodhimit vendas,me standarte!

 

Po ju fute politikave proteksioniste...futesh ne zarrar. Ato jane gjera qe vendosen mbas 1001 konsideratave...dhe ju kshu me qefe. Nuk them as pro as kundra ksaj...pa u marre parasysh 1001 faktoret e tjere qe kan lidhje me kto lloj vendimesh. Por gjithsesi kjo s'eshte strategji por thjesht marveshje dypalshe me vende te tjera...

3-Investime,ne produktet e perpunimit te frutave,perimeve,te destinuara per tregun vendas dhe te jashtem.

Nuk ta marr vesh kte "investime ne produkte"? Nuk ta marr vesh sepse nuk e di se per cfar po flet...po ne jemi ne ekonomi katpiatliste dhe si e tille kemi te bejme me investime nga sektori PRIVAT...dhe gjera qe s'kan lidhje me shtetin. Shteti jep subvencionime...ne te shumten...per ndermarrje te tilla. Dhe kte e ben qe tani shteti. Investime pastaj ne ndermarrje specifike...quhen...investime PRIVATE.

Seseri si e edukuar ne Oksident...e merr vesh ndryshimin midis investime nga shteti dhe investime private. Bujqesia Shqiptare nese do behet NDONJEHERE konkurese dhe fitimprurse...do behet neprmjet investimeve ne infrastrukture nga qiveriu...dhe nga investime private ne nderrmarje (gje qe detryimisht do sjelli poashtu nje emigracion MASIV jash sektorit te bujqesise per pamundesi konkurimi...gje qe Seserit NUK i paska ren ndermend ne "modelin" e saj)

----------

Pra deri ktu s'ke then dnonje gje te re apo ndonje gje qe nuk po behet apo qe te gjithe nuk e dine.

---------------

Te pyes perseri: Te bind apo jo modeli i zhvillimit te qendrueshem (ka literature plot per kete) qe na propozon seseri ne kushtet e shqiperise (me aq sa i di ti)?

(sa per ide, kam lexuar idrizin kur citon se nuk ka asgje te re nen kete diell - behet fjale per aplikim idesh dhe, ne kete rast, modelesh)

Eshte e thjeshte grupo

-PO/JO

-PO sepse .../JO sepse...

-Po por nuk me bind seseri sepse /JO dhe nuk i hyj fare debatit te metejshem

-Po dhe pres te informohem se si do tejkaloje kete apo ate pengese.

(ta bera keshtu me pika se ju te nivelit mbi mesataren, me sa duket, nuk arrini te prodhoni pergjigje por mbase dini te zgjidhni)

 

OK meqe gjith pergjigjet qe paskam dhen deri tani nuk kan qen te mjaftueshme...po ta them me menyra me absolute.

Une nuk po diskutoj fare per "modelin e zhvillimit te qendrueshem"...dhe kte do ta them perseri me posht (e kam then 100 here me siper). Une po diskutoj "modelin" 5-paragrafc te Seserit. Dhe pergjigja per ate te Seserit (qe s'ka lidhje me zhvillimin e qendrueshem NE FAKT)...eshte absolutisht JO.

Tani ta perseri per heren e 101. Zhvillimi i qendrueshem nuk eshte "model". Eshte llaf goje. Model eshte dicka qe merr parasysh specifikat dhe konditat ne terren... Pra nje metode ekonomike e qendrueshme ne Kine...s'ka aspak lidhje me nje metode te qendrueshme ne Shqiperi. Apo dhe ne fusha te ndryshme.

Pra te thuash "une jam per zvhillim te qendrueshem" eshte si me then "une du me be pare!" Po te gjithe dun me be pare...puna eshte se SI.

Seseri si MBA qe eshte duhet te marri vesh nje gje elementare si kjo. Se kur ben nje business plan Seseri per nje kompani...nuk del e thot "plani im eshte me bo PARE!". Po thot se SI...do bej pare.

 

Nje gje te tille Seseri nuk e ka bere ne kte artikull te saj...prandaj i them qe eshte artikull shkolle te mesme dhe jo "model" dhe as "ide". Se s'ka politikan dhe s'ka njeri ne Shqiperi qe thot qe "ne NUK dum zhvillim te qendrueshem". S'ka. Atehere s'ke then gje kur ke then ate qe thon te gjithe.

-------

Tani...pse i them JO "modelit" te Seserit. Sepse eshte budallek me brire se pari...dhe sepse se dyti eshte thjesht propagande para-sgjedhore per te fitu vota nga shtresat Kooperativiste. Pra i ka then dikush Edvinit qe 60% eshte me shume se 40%...dhe Edvini ka then "epo mire te perqendrojme propaganden te kta 60% katunari". Dhe i gjith "turi i bicikletave" te Edvinit ne vitin e meparshem ishte pikerisht permbushja e ksaj ideje. Por zgjidhje per problemet e katunarise?

Nejse...

Seseri e fillon me:

"Kthimi te bujqësia që është një sektor me një potencial të jashtëzakonshëm konkurrues, jo thjesht për tregun lokal por dhe ato huaj. "

1. "Kthimi" ke bujqesia?? WTF?

2. Potencial te jashtzakonshem konkurues?? WTF??

Se pari cfar eshte ky "kthim ne bujqesi" si model zhvillimi per Seserin? Perderisa e ka ven ne vend te pare e konideroka si metoden KRYESORE per zhvillimin ekonomik te Shqiperise.

Bujqesia ne vitin 2007 pershembull kishte nje pjese ne AKTIVITETIN EKONOMIK te Shqiperise prej 13.7%. Kjo e krahasuar me nje perqindje prej 16.3% nga industria....me 20.2% nga ndertimi dhe me 49.6% nga sherbimet ne pergjithsi (tregti, hotele, restorante, transport, komunicaion, veprimtari finaciare etj)

Dhe kjo perqindje e bujqesise...ka qen dhe vazhdon te mbetet gjithnje e ne ulje.

Pra nje sektor qe permbledh plot 50-60% te forces puntore ne Shqiperi...por ka vetem 13.7% te aktiviteti ekonomik...nuk MUND te quhet "jashtzakonisht konkurues".

Seseri i FRYN katunarise...se do ti bej qefin.

Dhe kuptohet qe kur krahason kte sektor te Shqiperise me ato te vendeve fqinje (duke harruar per nje sekond te tjeret neper bote) e kupton se PSE ky sektor nuk mund te behet konkurues kurre ne formen qe eshte...Sepse ke Maqedonine qe ka 3-4 fishin e tokes bujqesore, me 3-4 here me pak force puntore ne ate sektor, dhe me infrastrukture dhe baze teknollogjike 5-fishin e Shqiperise.

Atehere gjeja e PARE qe duhet kuptuar...ne baze te "qendrueshmerise"...eshte se nje model per "kthimin ke bujqesia" NUK ESHTE MODEL QENDRUES.

Eshte model Pol Poti...

-------------

Seseri vazhdon pastaj:

"Një sektor bujqësie i zhvilluar i krijon mundësi edhe zhvillimit sektorit të agro-përpunimit, duke krijuar për sipërmarrësit alternativa të reja investimi, që krijojnë “zinxhir prodhimi”, nga përpunimi i produkteve bujqësore e deri tek industria e paketimit. Qëllimi është rritja e produktivitetit të sektorit të prodhimit në Shqipëri, e arritur kjo përmes politikash fiskale, doganore, inkurajimit të teknologjive të reja dhe të tjera masa, të gjitha në funksion të një qëllimi madhor zhvillimi i “sektorit të prodhimit “made in albania’."

 

Dhe perseri kjo eshte thjesht LLAFELLOGJI propagandistike per katunarine.

Si "model" kjo ka vleren e fjalimeve te Druvarit nga Skrapari.

"NJE SEKTOR BUJQESIE I ZHVILLUAR" smiley smiley

Po SI do zhvillohet ky sektori i bujqesise? Asnje llaf per kte. Po atje qendron KYCI i problemit. Se te gjithe e dime se cfar do bej nje sektor i zhvilluar i bujqesise...po SI te arrihet te ai vend? Asnjeri nuk e di.

 

MODELI I ZHVILLIMIT TE QENDRUESHEM...ne fakt...eshte ULJA e forces puntroe ne sektorin e bujqesise...eshte shperberja e sektorit sic ekziston sot dhe zevendsimi i kti sektori me nje sektor qe ka 10-15% te popullsise si force puntore dhe njekohesisht perben 10-12% te aktivitetit ekonomik...dhe zevendimi i ksaj me sektore te industrise ose ndertimit ose sherbimeve te ndryshme qe kan nje perqindje shume me te madhe te forces puntore.

Kjo eshte...qendrueshmeria. Sepse NUK eshte e qendrueshme te mundohesh te "zhvillosh bujqesine" duke MBAJTOR 60% te popullsise ne ate sektor nepermjet subvencionimeve, tarifave protektioniste apo derdhje parave nga shteti. Kjo eshte e kunderta e...QENDRUESHMERISE.

 

Qe te arrihet qendrueshmeria ne sektorin e bujqesise ne Shqiperi duhen kto gjera...

1. Investime ne infrastrukture...Dhe ne kte pike fakti mbetet qe S"KA qiveri tjeter ne kto 20 vjet ne Shqiperi qe ka investuar me teper nga aspekti financiar dhe nga aspekti konkret ne infrastrukturen rurale...se KJO qiveri ne kto 4 vite.

2. Perqendrimi i tokes bujqesore dhe kapitalit bujqesor ne duart e PAK fermerve...nepermjet TREGUT PTIVAT. Pra largimin e 40% te katnarve nga fshati...ne drejtim te fushave te tjera (dhe jo detyrimisht fizikisht largim nga fshati...sepse me permirsimin e infrastruktures kjo behet me pak e nevojshme). Ne kte menyre arrihet konkurence me tregjet e huaja. Sepse gati 50% e tokes bujqesore ne Shqiperi perbehet nga parcela me PAK se 1ha...38% midis 1-2ha...dhe pjesa tjeter (13%) me parcela mbi 2ha.

3. Investime PRIVATE ne ndermarrje dhe teknollogji...pra zhvillimi ne nivelet e fqinjve tane (sepse me teper se 70% e tokes bujqesore punohet me DORE ose me kafshe dhe jo me metoda te mekanizuara).

Edhe kte qe thash me siper te gjithe e marrim vesh. Por fakti eshte se te VETMEN gje qe MUND te bej nje shtet kapitalist dhe demokratik...eshte investimi ne infrastrukture qe te lejoj zhvillimet e tjera.

NUK E KA SHTETI per detyre...te marri persiper te tjerat.

Gjithsesi as kjo s'ka lidhje me Seserin sepse Seseri na flet per...KUR TE KEMI NJE BUJQESI TE ZHVILLUAR...do kemi kshu e kshu. Po se SI do shkohet te bujqesia e zhvilluar? Hic asgje.

Pse nuk i thot Seseri katunarise pershembull...se SI do vazhdohet ose do RRITET niveli i investimeve nga shteti ne infrastrukture??? Pse nuk i thot Seseri katunarise qe vetem 20% e tyre do mbeten ne kte sektor...dhe 40%-i tjeter do ti duhet te gjej pune diku tjeter...ne fabrike kepucesh ose ne fabrike ambalazhimi ose ne fabrike cimentoje...a ku di une. Pra pse nuk flet Seseri per zhvillimin ekonomik ne sktor te tjere qe DUHET sjelle ne fshat (ose te cohet fshati ke ato) ne menyre qe te behet dhe bujqesia me konkuruese?

----------

Pra "modeli" ekonomik i Seserit qe KUFIZOHET me..."do zhvillojme bujqesine" dhe "do reklamojme turizmin"...eshte model jashtzakonisht i mangut. Qe te kesh zhvillim ne bujqesi...DUHET te kesh zhvillim shume  me te madh ne sektore te tjere ne menyre qe te terhiqet ajo force puntore nga bujqesia qe eshte e panevojshme.

Atehere na del se...zhvillimi i qnderueshem...NUK ESHTE NE BUJQESI...por eshte ne sektor si industria, ndertimi, tregtia etj etj etj.

A me kupton cfar dua te them? Shpresoj se e kupton...sado i paqart qe mund te kem qen une.

------------------

Pastaj ajo vazhdon me:

Transformimi i turizmit në një sektor që funksionon gjatë gjithë vitit, zgjerimi dhe marketimi i të gjitha formave të turizmit dhe investimet e mirëfillta do ta transformojnë këtë sektor në një avantazh konkurrues të Shqipërisë në rajon

Edhe ktu budalleku i rradhes.

TRANSFERIMI I TURIZMIT NE NJE SEKTOR QE FUNKSIONON GJAT GJITHE VITIT.......

Po SI do transfermohet ne kte menyre? Kush e di? Apo do transformohet nepermjet inf...inf...infrastruktures smiley Pastaj KUSH e paska per detyre qe te hapi...pershembull...qendra per SKI ne malet e Shqiperise? QIVERIU? Apo PRIVATI? Atehere nese e ka privati ne dore...s'eshte "model" zhvillimi qe ka te bej me qiveriun. Nese privati nuk do ta bej...atehere...s'behet smiley

Nese privati nuk do ta bej se s'ka...infrastrukture...pra s'ka rruge qe te shkoj ne mal...atehere e ka ne dore...qiveriu smiley

Pra kthehemi dhe njehere ke pika KYCE e zhvillimit ekonomik ne nje vend si Shqiperia. E VETMJA gje qe ka ne dore qiveriu...eshte infrastruktura. Prandaj investimi perqendrohet ne KTE fushe. Se te gjitha te tjerat varren nga kjo fushe. Dhe kjo eshte fusha ku kjo qiveri ka perparuar shume me teper se cdo tjeter...dhe fusha qe PS-ja dhe Seseri duan te MOHOJNE me sa ka fuqi.

Po kot e kan.

por zhvillimin e një infrastrukture të mirëfilltë dhe të integruar që mundëson tregtinë lokale dhe rajonale, si edhe lëvizjet turistike në të gjithë vendin.

 

Shume bukur. NA TREGO CILAT RRUGE DO NDERTONI smiley Se me sa shof une...pune ne rruge s'ka pas ndonjehere me teper ne Shqiperi. Atehere CFAR DO BENI JU...NDRYSHE...NGA KJO qiveri? Asnje llaf...as nga Seseri dhe as nga Edvini dhe as nga asnjeri tjeter.

Por kjo eshte pytja kuce. Cfar do beni ju NDYRHSE? Se nese te vetmen gje qe kemi si krahasim me kte qverine e tanishme...eshte qeverisa JUAJ e mparshme...atehre s'ka asnje aresye per te rikthyer PS-en ne qeverisje.

Për më tepër, Shqipërisë i nevojiten politika makroekonomike dhe fiskale që adresojnë si problemet e krizës nëpërmjet një pakete shpëtimi për bizneset dhe individët

 

Pfff...pordhe me ere!! Me falni per shprehjen...por thjeshte pordhe me ere.

dhe ato që motivojnë investimet në teknologji dhe sipërmarrje të reja dhe bashkëkohore.

 

Si puna e...parqeve industriale qe po ndertohen dhe terheqja e investitorve te huaj nepermjet uljeve te taksave dhe programe si "Shqiperia 1 euro"?? Ok..cfar do beje TI NDRYSHE?

Emëruesi i përbashkët për zhvillimin e Shqipërisë në sektorë të ndryshëm të saj është adoptimi i teknologjive të reja, trajnimit në to dhe, eventualisht, transformimi i Shqipërisë në një vend ku ka inovacion të mirëfilltë.

Po na thuaj nje teknollogji te tille te lutem??

Teknollogji si........

....parqet industriale? Teknollogji si...terminale dhe infrastrukture per nafte dhe gaz natyror? Teknollogji si...TEC-et? Teknollogji si...parqet eolike? Teknollogji si...fabrika moderne per perpinimin e pasurive natyrore (si cimentoje etj)? Teknollogji si...rrjet rrugor me te perhapur dhe me te navigueshem (infrastruktura pra)? Teknollogji si...etj etj etj.

Kto jane TEKNOLLOGJIA zonja Seseri...kto jane cfar po mundohen te sillen..dhe kto jane cfar qurramanet, shurramanet, kalamoqet dhe tullumbacet e kuqe qe keni ju ne gjirin e Partise tuaj...kundershtojne. Kto jane gjerat per te cilat ti dhe Edvini dhe te tjeret...s'keni thene ASNJE LLAF.

Atehere te gjitha kto hapa qe jan bere ktu e 4 vitet e meparshme kan qen per..futjen e teknollogjike moderne dhe bashkohore..ne sektore si energjtika, infrastruktura, dhe terheqja e investimeve ne teknollogji te reja nga investitor privat nepermjet reformave ligjore dhe fiskale.

Te gjitha kto detyrimisht kerkoje rritje dhe PERQENDRIM ne fusha si...industria, tregtia, infrastruktura, ndertimi, energjitika etj etj etj...

Dhe nese pritet zhvillim ne bujqesi ai do vij VETEM npermejt perqendrimit ne kto fushat e mesiperme dhe si rrjedhim i fushave te mesiperme (se ata qe detyrimisht do hikin nga bujqesia duhet te gjene nje pune ne nje fushe tjeter...qe do vij ne rritje vetem nepermjet terheqjes se investimit privat...qe do vij vetem nepermjet zhvillimit ne infrastrukture dhe nje arene KONKURUESE fiskale)

Turizmi pastaj mbetet arene e INVESTIMIT PRIVAT...dhe roli i shteti mbetet infrastruktura (si rruget e shumta qe jane dhe po ndertohen ne zona turistike....dhe qe s'ishin rindertuar ktu e 20 vjet me pare)...infrastruktura ligjore (pra masterplanet e zonave bregdetare dhe turistike...gje qe jane bere vetem ne KTO 4 vitet e fundit)...dhe terhqeja e investitorve privat te huaj ose vendas ne zhvillime cilesore nepermjet lehtesimit te biznesit...si puna e fshatrave turistike etj.

------------------

 

Pra ato qe thot Seseri jane thjesht llafe goje...absolutisht BOSHE ne 90% te rasteve...dhe absolutisht budalleqe ne 10% tjeter. Po ne asnje menyre nuk perbejne nje "model" qe eshte aspak i "qendrueshem" dhe as "zhvillues"

Te thuash qe baza ekonomike e Shqiperise eshte
kthimi ke bujqesia"...eshte idiotizem me brire. Te thaush thjesht qe...neve na duhet teknollogji e re dhe infrastrukture...eshte si me then..."mua me pelqejne paret...po ty?"

Please...me harxhove gjyusem ore kot Gene smiley

Ore djale i mbare, a ka mundesi nje pergjigje te thjeshte qe une te mund te argumento pse e ke mire apo gabim?!

 

Seseri fare mire mund te mjaftohej me "propozoj nje model te zhvillimit te qendrueshem" dhe ti si intelektual mbi mesataret duhet te ishte ne gjendje te mbaje nje qendrim PO/JO ndaj ketij modeli.

 

Nuk eshte nje paragraf, eshte ... ehuuu sa eshte! Vetem se duhet te kesh miresine te kuptosh.

Te mos pranosh qe eshte model zvillimi, eshte si te thuash se diskush qe propozon sistem KOMUNIST nuk thote asgje ndryshe nga ai qe propozon nje sitstem KAPITALIST sepse e ka thene me nje fjale.

 

Edhe me pika nuk e merrke vesh ti.

E provojme ndryshe

- fillo prano qe eshte te eshte propozuar nje model (se pa kete kot qe flet)

-na thuaj nese ky model ne pergjithesi te pelqen apo jo

-na thuaj nese ky model nuk i pershtatet shqiperise qe njeh ti

-na thuaj nese ke apo nuk ke besim qe seseri eshte e afte ta coje perpara.

 

Ja po te pergjigjen une i pari

-PO seseri ka propozuar nje model zhvillimi

-Ky model ne pergjithesi me mbush mendjen se ka rezultat ne afatin e gjate

-Ky model eshte i aplikueshem ne shqiperi pasi eshte objektiv i BE dhe ne shkurtojme distancen ne zhvillim pasi nuk kemi nje sistem aktual te rrenjosur e qe duhet cmontuar. Per me teper, ne i kemi burimet e mjaftueshme per ta realizuar.

-Kam pershtypjen se, ndryshe nga ty grupo, seseri e di c'eshte ky model dhe nuk e ka permendur sa per ti dhene ajer gojes e as per te bindur ndonje fashatar ta votoje (kur nuk e di ti se c'eshte, nga ta dije fshatari qe eshte nen nivelin tend?) 

 

 

 

 

 

 

Nje pyetje per qefin tim tani grupo.

Si arrite ta perkthesh "zhvillim i qendrueshem" ne "me shume para"?

Gene me fal po une mendoja se po flisja me nje person qe kishte/ka nje far niveli kuptimi.

Mbase e kam pas gabim...mbase...Duket qe ky nivel nuk ekziston.

Naten e Mire.

iiiiiiiii e dh.ve fare tani.

po jo kaq trashe grupo se e kupton dhe bufi.

 

Perseri nuk u pergjigje dmth?

 

Naten e mire.

Une tu pergjigja o Gene po mesa shof nuk qeke ne gjendje ta kuptosh. Me qart se siper s'kam si ta bej tjeter.

Po e perseris per heren e fundit...Seseri flet llafe boshe ne shumicen e rasteve dhe budalleqe ne pakicen. Ajo qe sugjeron Seseri NUK ESHTE zhvillim i qendrueshem...por e kunderta. Dhe qe te flasesh per nje zhvillim te qendrueshem eshte e nevojshme te thuash pak....PAK...me teper se dy fjalet "zhvillim i qendrueshem".

S'kam cte te them me teper...dac kuptoje...dac mos e kupto.

ne klase Marksizem-Leninizem...te paska zen gjumi. Gabim i madh .....Ore GRUP ! Pash te madhin Sali si idhull per tere jeten Si nuk the ndonjehere si i kupton ti gjerat (konceptet) qe shpreh. Une te kam pyetur DIREKT (TV) smiley Cfare kupton ti me kondita  ? Ato te Myzeqese apo ato te Vucitolit ? Mesohu njehere te komunikosh, se sic po e shikon edhe dikush tjeter tu shmang sepse hidhesh e perdridhesh pa te kuptuar njeri se perse intrigon e ben te pakuptueshme me tere ato llafe gjera shume te QARTA ! Flet si Nanua qe i sugjestiononte kongresmenet me Kejnsin smiley apo Mixha mixhistet me Demokracine -Liberale smiley Leri keto budallalleqe se me te njejten gjuhe qe perdor ti per SESERIN kushdo  mund te iki me vrap po te digjoje qe do shpjegoje Grupi . Cfare na shpik me terma e shpjegime per "zhvillime te qendrushme" Industrine e Celiqeve apo alternativat e pashtershme te Energjise.  Cfare do te na tregosh qe rruget jane te qendrushme smiley A nuk ishin Hekurudhat qe i shiti Mixha per skorje ??? A nuk ishin serat qe me te vertete Canin Tregun etj etj . Ti flet po me gjith mend NUK te KUPTOHET asnjegje se cfare ke te qarte VET qe e kundershton pervecse perjashtimit te thenieve te asaj qe bien te tjeret . Duke patur parasysh se nuk je i ketij niveli shpesh edhe kemi marre pjese ne prurjet e tua DUKE i VLERESUAR here  me buke e here si me "pak shkarje ledhi" po gjithsesi te pranueshme per te kunderta. Ndersa me kete TEME je cfaqur si PERCOR KOPEJE i MIXHES . Suksese Fermereve !

Por dhe nje gje nuk rri dot pa ta thene. Si pasoje e aftesise thithesese por jo krijuese qe ke me duket se shtjellon gjera pa kuptuar ,vetem duke perfituar nga pasazhe te plota si i kuptojne te tjeret , ne kete rast nga GENE , qe mesa pa se ti kupton shume po nuk do ta thuash smiley dha dha dhe me prurjen e fundit te SQAROJE SE SI KUPTOHET TEORIA e SESERIT !!!!! Ndrushe do na kishe thene edhe ti dicka se si i kupton qofte edhe ne te kundert por jo CENTRALET ATOMIKE!  ose te prevaluara e te demoluara me MIXHIZMIN ......Nukleare smiley

Idris...qe te sqaroj se "si e kuptoj une teorine e Seserit"...duhet te ket nje teori. Kjo nuk ekziston...dhe atehere dhe sqairimi im eshte i "paqarte" sepse mundohet te sqaroj nje "teori" me 5 fjali...dicka qe s'behet.

Do ishte me e FRUTSHME te merreshe me "teorine" e Skraparlliut qe thot "do ta bejme Skraparin si ZVICRA".

Ajo po qe eshte teori smiley...kjo e Seserit...eshte gjimnaz.

 

Gropoveth (Skrapar) - real picture e para nje jave. Si Zvicer duket. So, why not???

http://photos-g.ak.fbcdn.net/photos-ak-snc1/v4699/74/78/1116643057/n1116643057_30489982_1596391.jpg

Ndersa per ket dashin brun gropoveths, do lenin menien gjithe delet e zvicres smiley

http://photos-e.ak.fbcdn.net/photos-ak-snc1/v4699/74/78/1116643057/n1116643057_30490020_6402165.jpg

Do ishte me e FRUTSHME te merreshe me "teorine" e Skraparlliut qe thot "do ta bejme Skraparin si ZVICRA". Pavaresisht se Ju mundoheni te beni tallsin ne kete rast Ju keni cfaqur nje teori ne baze te se ciles ..... terene malore kane nje shembell qe duhet te ndjekin ....ajo quhet ZVICER . Dhe konkretisht A duhet marre si shembull ne baze te kerkeses  "e duam shqiperine si gjith europa " apo jo ? Ke pjese te teritorit rekomandojne Mixhizmi me shoke ( fermeret smiley ) te shndrojme ne te ngjashme me Zvicren ose makari edhe ..........me shkretetitren e Gobit ? Mendoj se kjo menyre te shkruari shpreh edhe cfare mendojne ne kete rast MIXHISTET mire apo si ne teresi Rrofshin Mullijte e Eres ne shkretetiren e Gobit ! Kjo ishte sipas trashegimise komuniste "te mohojme por EDHE te Pohojme " smiley

Idris...qe te sqaroj se "si e kuptoj une teorine e Seserit"...duhet te ket nje teori. Nuk rri dot pa theksuar edhe dicka tek ky pasazh ! Cfare ke kunder ti ndaj TEORISE jo VETEM te SESERIT ( kete e ke drejte) qe "Bujqesia per konitat smiley e vendit tone eshte pjese e teorise se EKONOMISE se QENDRUESHME " ? Nuk kuptohesh ! Vetem pas berihajt Mixhist del tek tuk ndonje perfundim logjik kundershtues dhe i argumentuar smiley i lloit "se Ju komunistet zotrij e shkatruet bujqesine . Ja po ta them une zotrij se ma ka thane baba mue " ai qe del e prish shtepine" . A ka mundesi te perfitojme edhe ne nga teorite e fshehura qe zotroni ne GRUP  qofte edhe se per cfare e kundershtoni tezen se ........ "VENDE si SHQIPERIA , VECANERISHT me KONDITAT ( teren e popullsi ,kulture e trashegimi etj etj) e saj si STRATEGJI ZHVILLIMI te QENDRUESHME duhet te mbeshteten tek BUJQESIA!!!!!!!! Ndoshta keni mbet tek ngerci i nje vendi me INDUSTRI te PERPARUR ! E mire . Cfaquni ne fushen e aplikimit te TEKNOLOGJISE se larte ne Vucitol dhe Gropoveth!Makari edhe ne rrethinat e k/qytetit te ALUZNIT me qender Bathoren!

Duke lexuar artikullin u binda plotesisht qe Rudina e ka pire puron e Klintoni njelloj si Levinski

Per nje krahasim se ku qendron ky "modeli" i Seserit...shikoni Opinion ku kan ftu Birishen me ministrat e vet. Shume infromativ (pak kopjac...se me kan kopju mua kupohet)...me te dhena konkrete...dhe me arritje konkrete...dhe me ide konkrete se CFAR domethene "zhvillim i qendrueshem".

Se Gene zhvillimi i qendrueshem nuk eshte llaf goje...sic e ka Seseri (bile ne teresi "modeli" i saj eshte i KUNDERT me zhvillimin e qendrueshem.)

Pra krahasoni REZULTATIN pozitiv...me llafellogjine te paraqitur ne kte artikull dhe aq me teper me vrerin dhe off-sidet e "opozites" (e personifikuar shume denje ne ate emision nga Nazarku...pu pu pu...)

Nuk ju ben pershtypje se gjerat qe ka then Rudina jane thene qe ne vitin 1990? Cdo fushate, cdo 4 vjet degjojme te njetat gjera dhe cdo 4 vjet PPU-e debatojne te njetat gjera. Perse valle? Po te lexosh Alian, Berishen, Pashkon Rulin, Nanon, Bregun, Angjelin, Islamin Ramen, Seserin te gjithe thone te njejtne gje qe prej 1990. Sic duket kjo puna bujqesi turizem, blektori eshte ajo qe na duhet. Dhe une kete e besoj. Na duhet turizmi i kemi mundesite, na duhet bujqesia e blektoria i kemi mundesite. Mund te zhvillojme transportin dhe industrine e fasoneve pse jo ?

Po perse ne 20 vjet nuk eshte bere azjge? Ku kane vajtur fjalet dhe idete kaq te mira sa edhe te Rudines ( 5 me yll Rudina sikur te mos e dija qe je nga i njejti brum ose me sakte po te mos e dija se po  ha nga i njeti canak si i Alise, Berishes Nanos e Rames)

Sepse te gjithe ata qe kemi votuar deri me sot nuk kane thene gjene kryesore Si do te behen keto?, Dhe nuk i kane thene  jo se nuk i kane ditur. Te gjithe qe nga Alia deri tek Rama e Veliaj jane burra e djema me shkolle e njohuri te plota por sepse te gjithe nuk kane patur ate qellim te bejne ato qe kane thene, qellimi i tyre eshte te vjedhin, te pasurohen dhe se te gjithe mendojne se shqiperia nuk egziston per te gjithe qe nga Alia deri tek Rama mendojne se shqiperia eshte nje shpreheje gjeografike qe fati ju a solli te jene ne krye dhe ashtu si Rudina apo dhe ndonje tjeter e shikojne shqiperine si nje jetime qe thjesh mund te genjehet vidhet e  perdhunohet . Prandaj te gjithe perfshi ketu edhe ty moj Rudina qe ike nga amerika se nuk bere dot prokopi dhe qe mendon se do te ishte me mire te jesh i pari fshatit shqiptar se sa i fundit qytetit amerikan flasin bukur por kur vjen puna per te tregua si mund te behet kjo harojne ta thone kete. Harojne te thone se keto behen me investime me taksa me pune me denime te renda te atyre qe sabojne apo pengojne kete proces apo plan se duan te vjedhin. Kjo do te bente qe shqiperia te ishte nje Zvicer ( dhe pse jo ) dhe jo nje Somali ku gjithkush mund te vjedh e shkateroj e pasuroihet ne kuriz te tjerit te popullit e kombit Dhe kjo nuk mund te behet me Alite Berishat Nanot, e Ramat, bile as me Veliajt e Rudinat qe jane kthyer nga jashte sepse te gjithe perfshi ketu edhe te kthyerit jane njerez qe nuk duan shqiperine por interisne e tyre personal. Prandaj nuk behet ai vend prandaj ne 20 vjet edhe kur dikush do ta mbroj se aty nuk eshte aq keq e vetmja gje qe mund te thote eshte se aty hahet mire ka byrek me qumesht smiley

1. Toko...te thush...duhet zhvillim ne turizem dhe bujqesi...edhe nje 5 vjecar e thot. S'eshte kjo arritje ose cudi..."qe te gjithe e kan thene". Pra deri ketu eshte fllucke sapuni.

2. E the tamam qe s'e kan then se SI do behen...dhe ktu qendron GJITH problemi. megjithse nuk jam dakord me ty qe "asnje nuk e ka then". Ne fakt qiveria e ktyre 4 viteve jo vetem e ka then...po e ka provuar...dhe ka patur rezultate POZITIVE. Dhe per kte aresye...Seseri le shume per te deshiruar.

3. Te fusesh Aline me Edvinin dhe Erjonken ne te njejten fjali me "jane njerez te edukuar dhe te formuar plotesisht"...eshte qesharake. Alia eshte nje kategori me vete...po as Edvini dhe as Erjoni nuk jane AS te edukuar dhe AS te formuar per kte pune...se nuk meson ceshtje ekonomike ne shkolle ARTI apo ne shkolle FILOZOFIE. Prandaj mo na be te cuditshem. Une nuk pres Edvinin (Erjonin s'po e permendim me se s'du me be me shaka per sot) qe te na thot se SI...sepse jo vetem qe s'ka c'te na thote por edhe une (dhe ti) s'jemi injorant te mesohemi nga Edvini. Une pres qe Edvini te nxjerri dike me NJOHURI qe te thot se SI..dhe kjo per PS-en eshte Seseri...dhe perseri ktu le shuuuume per te deshiruar. Ndersa forca tjeter politike..PD-ja...jo vetem qe i ka nxjerre ata me njohuri qe te thone se SI...por edhe e ka bere...dhe perseris gjithnje me REZULTAT POZITIV.    

5. Modeli turizem-bujqesi eshte model komplet fllucke dhe komplet anti-zhvillim i qendrueshem (dhe ASPAK modeli qe kan then AS Alia...as Birisha...dhe asnje tejter pervec "politika e "re"" sot...por qe vetem e re s'eshte. Alia si burr shteti qe ishte dhe me njerez me mend qe kishte...kishte model komplet ndryshe. Kohe kuptohet s'kishe per asgje. Po ashtu dhe Birisha ka ndjek model komplet ndryshe...dhe me rezultate pozitive. Dhe ti qe je dhe me formim ekonomik duhet ta kuptosh brenda 5 minutave se pse eshte model fllucke. Eshte model fllucko sepse QE TANI industria (pa perfshire ndertimin) perfaqson nje perqindje (goxha) me te larte ne aktivitetin ekonomik te vendit se Bujqesia (bashk me ndertimin perfaqson gati 3 fishin)...megjithse ka shume here me pak njerez te punesuar ne te. Eshte fllucke sepse pa infrastrukture s'ka ASNJE vend ku te shkoj bujqesia...dhe aq me teper turizmi. Eshte fllucke sepse sistemi bujqesor i trasheguar eshte absolutisht i paqendrueshem...pa patur sektor te tjere qe te thithin forcen puntore dhe qe te rrisin kapitalin per ta reformuar ate sektor. Mbeshtetja per bujqesine ne formen e subvencioneve etj eshte vetem NJE pjese...nje pjese e VOGEL...qe reformes bujqesore. Pjesa me e madhe mbetet gjithnje infrastruktura dhe zhvillimi i sektorve te tjere. (dhe qe ta marri vesh Seseri kur thot se qiveria ka investuar vetem 1% te bugetit ne bujqesi...kjo eshte vetem Ministria e Bujqesie...por investime ne zona rurale perfshin edhe INFRASTRUKTUREN qe eshte shume here me teper se ai 1%...qe pretendon Seseri)

Sepse ASNJERI me dy fije mend nuk do dali e do thote qe ne te ardhmen...vizioni per nje bujqesi te sukseshme ne Shqiperi do jet nje fushe ku AKOMA punesohen 60% te forces puntore dhe qe do mund te perfaqsoj rreth 60% te aktivitetit ekonomik. ASNJE! Ajo qe do jet rezultati perfundimtar...eshte i kuptueshem duke pare sektoret e bujqesise ne pjesen tjeter te Ballkanit dhe te Evropes...ku ke 15-20% ne bujqesi...dhe 12-15% aktivitet ekonomik nga kjo fushe. Atehere beshesh...I QENDRUESHEM...dhe fitimprures...dhe rrit mireqenien per shumicen e popullit.

Kjo eshte e kunderta e asaj qe na paraqet Rama apo Seseri...por eshte ajo qe na paraqet me REZULTATE....kjo qeveri (dhe perseri une nuk i them qe ti bej propagande ksaj qeverie...por i them sepse FAKTET flasin vet dhe s'ka si te kundershtohen me militanizma politike apo me bindje personale).

4. Me ngadal me vererin...se mbase mbase ke nja 20 vjet i ndare nga Shqiperia...dhe te ben mire me me ngadal me Zvicra apo me Zanzibar (Zanzibari s'eshte shtet smiley )

Grupo

tere pikat edhe ajo e veres jane debate pikpamjesh Une nuk e kam tek pikpamjet e kam se si njera pikpamje apo dhe tjera nuk po zbatohen. Nuk them se kam te drejte nese eshte bujqesia apo industria por them se cilado pikpamje nuk behet realitet. Keto 20 vjet kane treguar kete Zhvillimi ekonomik i shqiperise ne keto 20 vjet ka qene nje zhvillim kaotik qe ka sjelle te zhvilohet ate qe eshte me lehte Sherbimet dhe ndertimin. 

Sherbimet duan te ardhura qe te qendorjne e te zhvillohen nuk behet sherbim vetem me te ardhurat e emigranteve apo tregetise ilegale. Do prodhim

Ndertimi dihet qe esht i perkohshem. Do te vije nje dite ( ka ardhur) qe do te ngopen me ndertime e pastaj cfare do te behet?  Ndertimi si edhe sherbimi do te ardhura qe te egzistoje e te zhvillohet. Te ardhurat jane Bujqesi blektori,ose prodhimim ose turizem ose te trea bashke Cila nga keto ka zhvilluar shqiperia ne keto 20 vjet?

PS prandaj e ndryshova zanzibar me Somali Pse shqiperia eshte shtet?????

Harrojeni bujqesi/blektori dhe turizmin si baza e ekonomise shqiptare.  Shikojeni Bullgarine si shembull i perkryer. Ka turizem veror dhe dimeror shume te zhvilluar dhe te frekuentuar kryesisht nga te huaj. Bujqesia dhe sidomos blektoria jane ndoshta me te zhvilluarat ne rajon, dhe mos te harrojme terrenin e perkryer per te zhvilluar kto te fundit gje qe ne na mungon. Atehere ku eshte Bullgaria ne krahasim me ne ? Sa me perpara jane ? Per mendimin tim jo shume. Rrogat i kane te uleta, cmimet e larta dhe korrupsionin galopant. Mireqenia ekonomike eshte pothuaj e njejte.

Pra imagjinoni se sa kohe do te na duhet ne te arrijme nivelet e Bullgarise persa i perket ktyre tre sektoreve dhe nivelin e mireqenies perkates.

Do te vije nje dite ( ka ardhur) qe do te ngopen me ndertime e pastaj cfare do te behet....E mer Toko ja kete s'kupton ti qe ndertimi eshte Infrastrukture  smiley dhe ai do jete per tere kohen i qendrushem duke dhene ( ose pjelle mentalitete Mixhistesh ) ne cdo ore e minute te Ardhura te Qendrushme qe shndrojne vendin ne vend Industrial me Qendrushmeri te Larte Ekonomike. Duan mend e kalem kto Toko smiley ...

Grup me mire te mos kishe fol fare, po kur te thone FARe te mos flisje HICH smiley se sa ke prure axhamilleqe te lloit turizem-bujqesor ( nuk ma do mendja ta njohesh si ze kete pune , se eshte profesion i Seserit )  duke i ngatruar si zera me vete ....Turizem e Bujqesi... Dhe , Pikerisht sepse nuk eshte me te THENE   po me te BERE e GJITH bota themelet e QEBDRUSHMERISE ne EKONOMI i ka me fillesa BUJQESINE prej nga ka hedhe hapat e tjere. Po ti me MIXHEN i njihni mire Polet e Zhvillimit sidomos arritjet e Saliut ne fushen e Tigrave Aziatike ...mos e ngatrova me ljepujt e Ballkanit ...vjedhes lakrash ! Te te besh leksione ty me Mixhizmit se cfare e shndron Bujqesine ne teresi dhe reformat qe duhen nxitur ne VECANTI ne Memedhembje eshte muhabet i gjate qe teorikisht edhe mundet ( thote doku i FIXIT) te flasesh per Henen . Te pakten SESERI me ate qe ka botuar e ka thene cfare quan Ekonomi te Qendrushme ...ndersa ti vazhdon me metoden Mixha e ka zbatuar me INVESTIME ?????????? Cfare ka zbatuar more .....Cfare volumi ze ne % e Prodhimit Kombetar...per aq sa Prodhim kemi ne mos qofte fjala Prodhim 100 % Bujqesi smiley Cfare te ardhurash siguron Mixhizmi me prodhimet bujqesore ?? Si e ka zhvilluar tregun e rritur mirqenien ,sigurine e shendetit ? me ZMQ -  smiley etj etj etj etj . Mixha edhe KASHTEN e blen ne MAQEDONI....se nuk ka kohe te nxise e kurajoje ME PARA e me Reforma e jo me DENGELA Bujqesine vendase.... U ka mbet mendja tek proteksionizmi ....smiley a thua se do merret Europa me domatet Shqiptare apo me shoqaten e ujrave te Mollagjeshit ???? Por si llafazan e Mashtrues qe jane Ekipi qeveritar i Mixhizmit (nuk mungojne edhe ndonje pjese ti shkojne mbrapa me xurna e fyej) marrin poza e thone fjale te mufatme ,si ata debilet mashtrues e llapaqene qe ishin ne emision me Salen  a thua se shqiptaret nuk kane Jetuar ndonjehere ne Shqipri ..po mbeten Gjanat e Xhuvelet , Bashat e Rulet , tu tregojne c'duhet te bejne e c'nuk duhet te bejne .. Po qe per ty , Tokon e per Mua as mos e vur ne pulle se as tek PPU s'ka njeri durim  te lexoje jo me te degjoje brockullisje ku te  tuat  me duket se kesaj rradhe i kane  shtuar Dozat ??!!. Mos genjeni miletin  me  Superfuqi Energjitike ne Ballkan Rajon e me faqe Gjere smiley 

Grupo

tere pikat edhe ajo e veres jane debate pikpamjesh Une nuk e kam tek pikpamjet e kam se si njera pikpamje apo dhe tjera nuk po zbatohen. Nuk them se kam te drejte nese eshte bujqesia apo industria por them se cilado pikpamje nuk behet realitet. Keto 20 vjet kane treguar kete Zhvillimi ekonomik i shqiperise ne keto 20 vjet ka qene nje zhvillim kaotik qe ka sjelle te zhvilohet ate qe eshte me lehte Sherbimet dhe ndertimin. 

Sherbimet duan te ardhura qe te qendorjne e te zhvillohen nuk behet sherbim vetem me te ardhurat e emigranteve apo tregetise ilegale. Do prodhim

Ndertimi dihet qe esht i perkohshem. Do te vije nje dite ( ka ardhur) qe do te ngopen me ndertime e pastaj cfare do te behet?  Ndertimi si edhe sherbimi do te ardhura qe te egzistoje e te zhvillohet. Te ardhurat jane Bujqesi blektori,ose prodhimim ose turizem ose te trea bashke Cila nga keto ka zhvilluar shqiperia ne keto 20 vjet?

Toko....shume JO-dakord me ty smiley

Dakord qe jane pune pikpamjesh...po jo dhe aq shume. Nuk ka absolute qe thone qe ke OSE bujqesine si prioritet dhe si faktor kryesor ekonomik...ose industrine. Se pastaj beshesh FLLUCKE sapuni si Nazarko qe na thot "s'ka industrialist qe eshte ambientalist".

Kto jane fusha te nderlidhura me njera tjetren dhe pa njeren s'ke tjetren. Prandaj "ideja" e paraqitur nga Edvinistat eshte ide primitive ne njeren ane...dhe absolutisht injorante ne anen tjeter. Eshte ideja e praqitur gjithnje nga ata qe jane injorant nga ceshtjet ekonomike dhe nga ceshtjet teknollogjike....ku industria del gjithnje si GOGOLI. Po ne i kemi kaluar fazat e POL POTIT tashme...dhe s'duam nje Pol Pot te dyte me idete e Edvinit.

----------

Tani nuk jam dakord me ty qe thua qe NUK JANE ZBATUAR ndonjehere. Dhe ti qe ke formim ekonomik sic thash...duhet te besh nje analize pak me te sakte dhe me korrekte...se te futesh 20 vjet te nje shteti te dale nga diktatura me e eger e shekullit dhe nga infrastruktura me e dobet e Evropes.

Me fal po s'eshte e drejte. Problemet qe i duheshe te tejkalonte Shqiperia ne kto 20 vjet nuk ishin aspak te vogla dhe ishin SHUME here me te medha se problemet e fqinjve tane. Pa marre parasysh piken e fillimit dhe problemet gjat rruges...ne krahasim se me KU JEMI...eshte absolutisht me mire te mos flitet fare pastaj nese do behet ndonje analize per "deshtim"...sepse vetem deshtim s'ka pas ne nje vend qe ka dal nga infrastruktura e shekullit te 13 dhe sot krahasohet pozitivisht me vende perreth qe 20 vjet perpara ishin shume here me te avancuara se ne.

--------------------

Se dyti...nuk eshte e vertet qe s'jan zbatuar. Ne fakt jane zbatuar ne kto 4 vite...per here te PARE mbase. Pra eshte zbatuar ajo qe kam then gjithnje...infrastruktura. Perqendrim ne infrastrukture.

Pastaj e vendos vet TREGU se ku do perqendrohen resorset...as Sala dhe aq me teper Edvini.

Ti i ke thjeshtuar dhe deformuar pak gjerat kur flet per...ndertimin ose sherbimet. Ndertimi perfshin shume me teper se pallatet...dhe ne nje vend me nivel infrastrukture qe gjithnje duhet te rritet e te zhvillohet...ndertimi s'ka per te rrene por vetem do rritet (dhe mos u be i CUDTISHEM qe te flasesh per kriza momentare qe jan te lidhura me faktor te jashtem....dhe te thuash...MORRI FUND BOTA!!...asht sic na ben Blendi Kajsiu me "analizat" etija per vdekjen e kapitalizmit dhe imperializmit Amerikon smiley )  Ndertimi eshte dhe infrastruktura rrugore, ujore etj etj...dhe pune mbetet pafund. Dhe pune mbetet pafund edhe per banesa se ata 60% katunari...nje dite do perfundojne ne Tirane.

Pra te GJITHE sektoret duhen zhvilluar...jo sic na thot Edvini nje a dy...dhe as sic na thua ti qe kjo qenka e mire dhe kjo qenka e keqe. Ate e vendos TREGU se ku do ti derdhi paret smiley. Dhe ktu qendron problemi qe Edvini me shoke nuk e kuptojne...pa njeren s'ke tjetren...dhe te GJITHA zhvillohen njekohesisht nepermjet INFRASTRUKTURES.

(gazetaruckat dhe anal-istet dhe opozitaret gjithnje bejne pyetje te cuditshme..."ti do fokusohesh ke bujqesia po ke infrastruktura!"...pa marre vesh se cfar perfaqson infrastruktura dhe se nepermjet njeres rritet dhe tjetra).

Po ashtu edhe sherbimet...po sherbimet Toko perfshine 1001 gjera qe kan apo s'ka lidhje fare me "prodhim"...por qe kan lidhje shume te ngushte me infrastrukture (turizmi pershembull!)

Dhe pastaj kush tha qe s'paska prodhim ne Shqiperi? Opozitaret githnje vazhdojne te bejne pyetje te cuditshme..."ne Shqiperi NUK KA prodhim". Pse kshu? Se kshu ka then Edvini. Fakti mbetet gjithnje qe 3 sektore kan qen vazhdimisht ne rritje ne Shqiperi....INDUSTRIA, NDERTIMI, dhe SHERBIMET...dhe nje sektor ka qen vazhdimisht ne rrenie ne Shqiperi....BUJQESIA. Dhe kshu duhet te jet. Dhe faktri eshte se industria (pa marre ndertimi) perfshin nje perqindje te aktivitetit ekonomik te vendit ME TE LARTE se bujqesia...goxha me te larte ne fakt...megjithse ka nje perqindje te vogel te forces puntore qe ka bujqesia.

Atehere si qenka e llogjikshme qe te thuash qe NUK KA PRODHIM...kur ne fakt si mates ekonomik eshte me me peshe se bujqesia?

Ne nuk jemi budallenj rrugve qe te genjehemi....shifrat i kemi perpara...nje analize siperfaqsore ja bejme.

------------------

Pra s'eshte e vertet qe s'jan zbatuar ndonjehere. Jane zbatuar pozitivisht kto 4 vite...jane zbatuar me zhvillimin shume te shpejt te infrastruktures...e cila njekohesisht sjell dhe rritje ekonomike ne sektoret me fitimprures...jane zbatuar ne rritjen e industrise etj...jane zbatuar me reforma ne infrastrukturen fiskale dhe ligjore te cilat sjellin edhe me teper rritje ekonomike...jane zbatuar edhe ne fshat bile me rritjen e infrastruktures atje.

Te gjitha kto TE PA PARA me perpare ne Shqiperi. Prandaj nuk mund te vazhdojme ti GENJEJME vetes dhe te themi...s'jan zbatuar ndonjehere...apo tja fusim me PORDHA te kota e fataliste...jo po ne s'kemi shtet e jo po ne jemi Somali...kur kemi 20 vjet pa shkel Shqiperine.

---------------------------------

Thjesht puna...kur ke rezultate pozitive ne drejtimet e duhura per zhvillimin e vendit...ne kto 4 vite....eshte e kot te kundershtohen me parrulla politike primitive dhe populiste...sic po ben opozita tani.

Për të komentuar tek Peshku pa ujë, ju duhet të identifikoheni ose të regjistroheni (regjistrimi është falas).