Kostoja e mostransparencës

Vizita e kryeministrit grek Karamanlis vazhdon të prodhojë fryte të hidhur për kreun e qeverisë shqiptare, Berisha. Historia e marrëveshjes së kufijve detarë që u firmos gjatë asaj vizite po paraqitet mediatikisht dhe politikisht si njëlloj katastrofe me efekte elektorale, gjëja e fundit që zoti Berisha do të donte të përftonte. Por kur nuk ka transparencë , mund të presësh edhe më keq, madje frytet e ëmbla të kthehen në të hidhura.

Mungesa e transparencës në marrëveshje të tilla, siç është ajo e delimitimit të kufijve detarë me një fqinj si Greqia, prodhon në mënyrë të ligjshme dyshime mbi llojin e saj. Por kjo nuk do të thotë se të gjithë dyshimet janë reale. Le ta nisim analizën tonë me atë pse dyshimet janë të ligjshme. Dhe pastaj të kuptojmë sa real është dyshimi më i rëndë se Shqipëria i ka falur Greqisë 225 kilometra katrorë.

Ligjshmëria e dyshimeve
Marrëveshja me Greqinë për delimitimin e kufijve ujorë, apo deteve territorialë respektivë, që në fakt ka efekte dhe në kufijtë tokësorë dhe ata ajrorë, është e para në grupin e marrëveshjeve që nënshkruajnë dy vendet fqinjë, dhe zakonisht nuk është e para. Pas traktatit të miqësisë midis dy vendeve, nënshkruar në vitin 1996, ku për herë të parë prej vitit 1913, Greqia pranon “integritetin territorial të Shqipërisë”, do të duhej të nënshkruheshin dhe marrëveshje të tjera për kufijtë tokësorë, për incidentet kufitare, për piramidat (në fakt marrëveshje tipike të luftës së ftoht&eumlsmiley, për regjimin e ujërave lumore etj., etj. Por rastësisht ose jo, kjo marrëveshje e 27 prillit 2009 është e para. Për të gjithë të tjerat që kanë qenë në axhendën e kontakteve tona diplomatike me Greqinë, që prej vitit 1946, apo në daç prej 1971, apo dhe prej 1987, vit kur Greqia shpalli heqjen e “gjendjes së luftës”, fqinji ynë ka refuzuar të nënshkruajë marrëveshje të tilla. Dhe e filloi me ujërat. Kjo të bën të mendosh se mbrapa këtij nguti, kësaj radhe marrëveshjesh, ka një interes aktual të fqinjit, siç mund të jetë shfrytëzimi i burimeve natyrore të fundit të detit. Kjo duket dhe nga vetë teksti i marrëveshjes (neni 3) botuar në “Gazeta Shqiptare”, ku shquhen referencat për zhavorrin dhe rërën (jo për naftën çuditërisht).

Arsyeja e dytë pse duhet të dyshosh, është se ishin grekët të parët që e kërkuan nënshkrimin e kësaj marrëveshje dhe jo pala jonë, megjithëse zyrtarët shqiptarë kanë përgënjeshtruar veten. Njëherë zyrtarët tonë thonë se ishim ne, njëherë (Besnik Mustafaj thotë se ishte pala greke) të kundërtën. Pse kjo lëkundje në përcaktimin e iniciatorëve të marrëveshjes?

Arsyeja e tretë është se pala shqiptare, nëpërmjet të gjithë niveleve që u investuan në mbrojtje të marrëveshjes (kryeministri i fundit në radh&eumlsmiley, iu referuan Konventës Ndërkombëtare të Montego Bay-t, si argument pse “marrëveshja ishte e drejtë”. Pra, sipas tyre, konventa është aq e qartë, sa palët nuk mund të mos zgjidhnin veçse kufirin më të ndershëm. Ky është një argument banal që me të vërtetë të krijon dyshime: po të ishte kështu, bota nuk do të kishte konflikte për kufirin detar, madje vetë Greqia. Shikoni konfliktin e saj me Turqinë, konfliktin kroato-slloven, Spanjë-Marok etj., etj. E drejta e detrave është pjesa e pranuar më me vështirësi në marrëdhëniet ndërkombëtare (viti i miratimit dhe ritmi i ratifikimeve të kësaj konvente) sepse teksti i këtij dokumenti me gjithë qartësinë, prapë lë vende për interpretime të ndryshme. Po të shikosh dhe nenet e kësaj konvente të cilave iu referua përfaqësuesja e Ministrisë së Jashtme në konferencën për shtyp, e kupton më së miri se hapësira për subjektivitet, për negociata midis palëve është shumë e madhe dhe në këto raste fiton pala më e fortë (nenet 5, 7, 10, 15 të konventës së Montego Bay-t).

Së katërti. Lloji i hartës së përdorur. Nëse është e vërtetë se hartat e përdorura gjatë negociatave kanë qenë greke, atëherë krijohet ligjshmërisht hapësirë për dyshim. Në pjesën e parë të konventës së Montego Bay-t, lloji i hartës është element thelbësor për përcaktimin e kufirit (shiko nenin 5, 6 dhe 16).

Madje dhe këtu vijmë tek argumenti i pestë. Harta duhet të jetë element i marrëveshjes me pika të përcaktuara qartë dhe në vijën bregdetare të secilit prej vendeve. Dakord është respektuar parimi i baraslargësisë, por ama në raport me cilat pika të dala të këtyre vijave bregdetare? Nëse nuk dimë këto pika, që mund t’i kuptonim më mirë me hartën përkatëse, atëherë nuk mjaftojnë 150 koordinatat e vijës së kufirit, bëra publike në media. Harta duhet të jetë pjesë e transparencës, madje dhe t’i bashkëngjitet dokumentit që shkon në parlament për t’u ratifikuar.

Së gjashti, të gjitha qeveritë shqiptare që prej vitit 1996 dhe më së shumti prej 1997, vit i rënies së piramidave, siç e pranojnë autorët grekë kanë qenë në njëlloj zbythjeje dhe vetëm kanë pranuar çfarë i kanë kërkuar autoritetet greke, pa imponuar asgjë në marrëdhëniet midis dy vendeve. Kështu që dyshimi do të duket i ligjshëm. Bash për këtë arsye, një marrëveshje e tillë jo vetëm duhet të shkojë në parlament, por dhe duhet të miratohet me një shumicë të cilësuar. Jo si çdo marrëveshje apo konventë e zakonshme ndërkombëtare. Duhet të zbatohet parimi i analogjisë dhe një marrëveshje e tillë, e dyta në historinë e pluralizmit, pas asaj me Italinë, të miratohet me tre të pestat. Nuk shihet asnjë arsye, madje pse Kushtetuta të mos kishte përfshirë në nenin 82 ku parashikohen ligjet për t’u miratuar me tre të pestat, dhe ato që lidhen me territorin.

Dhe së shtati. Dyshim krijon fakti pse një marrëveshje e tillë nuk erdhi në Parlament, megjithëse paska mbetur vetëm një seancë plenare për t’u zhvilluar. Nëse nuk do kishte kohë për t’u miratuar, nuk kuptohet as nguti për të nënshkruar një marrëveshje të tillë.

A janë shitur realisht 225 kilometër katrorë?
Por nëse ke të drejtë të dyshosh për llojin e marrëveshjes, dyshimi se nëpërmjet saj i janë dhuruar Greqisë 225 kilometër katrorë, ama nuk është real dhe është fiksion thuajse i plotë. Ja një arsyetim shterues për të çmontuar një hipotezë të tillë, që nuk është fabrikuar nga media, e cila madje ka meritë që insiston në këtë temë, por nga ekspertë të vjetër me siguri. Që nuk kanë përfytyrime globale të sakta. Përfytyrime të azhornuara.

Që të pranojmë se janë shitur 225 kilometër katrorë, pra që vija kufitare është tkurrur në favor të Greqisë, duhet të pranojmë që ka ekzistuar një ndarje e mëparshme. Por nëse do të kishte një ndarje të mëparshme të kufijve detarë, pse do të duhet të kishim ndarje të re? Me siguri nuk kemi patur siç e dëshmon historiku i marrëdhënieve diplomatike midis dy vendeve. Por ama ka pas ekzistuar një vijë ndarëse. Që e ka burimin te një vendim i njëanshëm i kohës së luftës së ftohtë i qeverisë së Enver Hoxhës. Qeveria komuniste që nuk e kishte nënshkruar konventën e Montego Bay-t e kishte vetëpërcaktuar në mënyrë të njëanshme gjerësinë e detit territorial 15 milje dhe jo 12 milje siç thotë konventa në fjalë. Prej këtej vjen dhe bindja se nga spostimi prej vijës së mëparshme të përcaktuar njëanshmërisht, i kemi dhuruar Greqisë 225 kilometër katrorë. Ndoshta në raport me këtë vijë vërtet mund të kemi “humbur” 225 kilometër katrorë, por ato nuk i kemi pasur asnjëherë. D.m.th sa kohë që nuk kishte patur ndonjë konflikt rreth tyre, ndonjë episod peshkimi të paligjshëm, shfrytëzimi të njëanshëm të burimeve natyrore etj., etj., ato 225 kilometra katrorë me mendje i kemi patur ne, ashtu siç me mendje i ka patur dhe Greqia.

Gjithsesi, për të sqaruar të gjithë të dyshuarit e arsyeshëm dhe të paarsyeshëm, transparenca është ilaçi më i mirë. Jo sulmi ndaj medias që mund të ketë gabuar edhe thjesht për shkak të shkallës së lartë të kompleksitetit të një argumenti si ky. Por në debatin publik u fut një temë që ia vlente të hynte: kufijtë e një vendi nuk janë aq të parëndësishëm sa të jenë monopol i një shumice parlamentare. Sado patriote apo kozmopolite të jetë ajo, veçanërisht në prag të fushatave zgjedhore.

51 Komente

I balancuar dhe i rrjedhshem ky shkrim, bravo.

Edhe une jam plotesisht dakord me Mentorin. Ne thelb kjo mund te jete shume zhurme per asgje, por menyra sesi u be marrveshja la shkak per lloj lloj dyshimesh. Pse duhej bere fshehurazi kjo? Pse jo haptaz dhe qarte? Duke folur politikisht, keta nisen te heqin vetullat dhe nxjerrin syte. Pyetja qe me mbetet eshte, jane vertete kaq te paafte apo ka te tjera gjera qe s'i dime qe i kushtezojne te veprojne keshtu?

Gjithsesi, për të sqaruar të gjithë të dyshuarit e arsyeshëm dhe të paarsyeshëm, transparenca është ilaçi më i mirë.

E me mire e ke ti, po puna eshte se tani jemi ne prag te zgjedhjeve!

Keta te qeverise, me mire se kushdo tjeter, e dine se me c'popull yrra-byrra dhe dashnor legjendash kane te bejne (Postriba notwithstanding)! smiley

Une personalisht kam bindjen qe marrveshja eshte e drejte dhe e paanshme, te pakten me aq sa jam informuar.

Por... shembulli i zotit Ahmet Zogolli qe i "fali" Jugosllavise Shen Naumin dhe Vermoshin jane akoma te fresket, dhe ne prag te zgjedhjeve,asnjeri nuk do te damkoset si personi qe i fali det grekut!

Saliu e di shume mire, fjala vjen, qe nder te djathtet e tij te dashtun, legjenda qe Enveri ia fali Kosoven Titjes, eshte akoma narrativa "de rigeur" e historise moderne te Shqiperise!

Si pra, prisni juve transparence per kete pune?

E po ja qe ajo qe thua se po shmangte eshte pikerisht ajo qe ndodhi. Pjesa yrra-byrra e publikut sot ne dreke beson se Berisha i fali grekut 225km² sado e pavertete te jete kjo. Po degjoja ate Bashkimin te news24 sot ne mengjes... (pothuaj) 2 nder 3 telefonues e akuzonin qeverine per tradheti kombetare.

Kater fjale per ty Blend!

Damage contol! smiley

E di pse e them kete?

Sepse jam i bindur qe "the timing" per kete marrveshje iu eshte imponuar ketij tonit!

Pse, a nuk mendon edhe ti qe Saliu c'nuk do jepte qe kjo marrveshje te lihej per t'u firmosur pas zgjedhjeve?

S'kishte c'i bente pra!

Rrezik ka qene tek ato timetables qe ja kishte lene NAT-ja ne cante kur u kthye nga Strasburgu si "pellumb i shkruar te shpetoje memedhene"

Eshte nje gje te akuzohesh nga "mediat e mafies" dhe nga "the stupid Left" dhe ti ta mohosh me force, dhe dicka krejt tjeter te jeshe transparent!

 

Na fal se e zgjata shume!

Që e ka burimin te një vendim i njëanshëm i kohës së luftës së ftohtë i qeverisë së Enver Hoxhës. Qeveria komuniste që nuk e kishte nënshkruar konventën e Montego Bay-t e kishte vetëpërcaktuar në mënyrë të njëanshme gjerësinë e detit territorial 15 milje dhe jo 12 milje siç thotë konventa në fjalë.

Konkluzion i pasakte dhe nuk kuptohet perse Nazarko keshtu ?

Kur eshte nenshkruar nga Shqiperia kjo konvente ? A eshte i vetmi kriter baraslargesia apo ka dhe dicka tjeter si kriter qe mund te perdorej edhe si mjet presioni ne te ardhmen?

Tjeter : a eshte  juridikisht i njejte termi shkemb ( nje nishan tektonik i pabanuar )  me kontinent dhe si zgjidhet kjo ? Keshtu me nje fjali e pohon dot se duket qe je marre vetem me pjesen parimore te problemit dhe jo me detaje per te cilat pretendojne ata qe jane kunder kesaj marreveshje.

Nazarko, pse beson qe ushtaraket e vjeter jane me budallenj se keta te rinjte apo i vlereson nga spaletat qe mbajne mbi supe ? Po deshe ta tregoj ate ate barcaleten e mullixhiut me pasqyra qe vdiste te behej nje cike kapter.

Nazarko cer bisedimesh ka bere qeveria komuniste me italianet per percaktimine kufijve ujore dhe mbi baze te kujt pretendimeve nuk u realizua marreveshja ne ate kohe por vetem ne vitin 1992 ?

Nazarko, a i besoni faktit qe qeveria shqiptare qe sapo firmosi kete kontraten e shitjes ka refuzuar ndihmen e Italise fqinje ?

Nazarko, pse nuk na thua me nje fjali nese ti do jesh deputet i parlamentit te ardhshem a do ta votosh kete marrveshje me kaq pak te dhena sa jane disponibel ?

Nazarko, e thua dot emrin e personave qe kane negocuar per kete marreveshje ?

Ej kot me te pyt, ti gjysem kozmopolitani dhe gjysem nacionalisti , pse mendon qe me Ceshtjen Bollano dhe Himaren qe eshte ne bash vendi duhet te jemi agresivisht nacionaliste dhe per detin qe eshte si siperfaqe me shume se Shqiperia tokesore JO ?

Kur i vjen publikut me opinione mos i hajde me shuarse zjarri ne dore dhe mos e vertit kete pune si problem politik dhe elektoral se nuk jane budallenj njerezit qe te lexojne leksine paqeje  as mish as peshk. Greqia nuk ka nevoje te korruptoje vullnetin e berjes se nje tarktati por i mjafton te kete si interlokutor nje qe flet as mish as peshk por edhe nje njeri jo konpenten dhe firma vihet mbi baze diskutimesh teknikesh dhe jo politikanesh. Keto shakate me vizione mbi te ardhmen e Shqiperise se integruar beji per kalamaqet e kopshit se nuk t`i ha njeri.

Dhe e fundit : a je i afte t`i te mos besh supozime dhe te lesh gjasme nenkuptime qe kjo e nenshkruara tani se fundi nuk ka asnje problem por edhe mund te kete problem ?

Kete thuaja vetes se keshtu publikish e pashe cer shkrove.

Tani me degjo : Greqia ka shfaqur pretendime nga atyre gjerave qe jane Shqiptare qe nga viti 1913 dhe nuk besoj se ka ndryshuar asgje edhe deri pardje , per dje e sot na fol ti . Ka dash ti marre me lufte ka dash ti marre edhe me marreveshje. Nese te ka ik kjo frike ty se tani jemi ne NATO, mua jo dhe u ndezte nje lufte edhe per nje shkemb qe nuk duket ne Jon e qe qenia e tij na merrka gjithe ato km 2 det.

SHkrim zjarrfikes dhe ai paragrafi i fundit sikur lam mutin me shurre. Nese je merzitur me Berishen se u shty emisioni Lider, kjo tjeter pune.

Dhe nje kujtese tjeter : kur beje keshilltarin politik te Mejdanit se bashku me Gumenin, si do mendoje qe do argumentoje psh si keshille per te kete marreveshje ?

Se nga sa shof Gumenti ka tjeter opinion :

 Nuk ka asgjë të keqe në të gjitha këto përcaktime të shkallës sipërore, edhe nëse dikujt i kujtojnë atë "veprën" e diktatorit "Dy vende miq, dy popuj vëllezër", që e bëri ministrin grek të asaj kohe të kërcente pogonishten në mes të Byrosë Politike të regjimit komunist shqiptar dhe brenda në sallën e Kongresit të Përmetit

Gazeta Shqip : NJE VIZITE ELEKTORALE ME SYNIME TERRITORIALE

Zero yje shkrimit te Nazarkos.

 c'na hapet barkun me kete nazarkon tani...

e kishte nxjerre dhe panorama kete shkrimin...

 

Pikesepari, Mentori ben mire qe e lexon peshkun. Me kete rast i ra ne ere edhe konvetes per ligjin e detit http://www.un.org/Depts/los/convention_agreements/convention_overview_convention.htm

Dhe se dyti, kjo mungesa e transparences nga qeveria shkon krah per krah me mungesen e informacionit dhe mungesen e guximit mediatik jo vetem per te pranuar injorancen, por edhe per t'iu futur leximit dhe logjikes se funksionimit te marreveshjeve, konventave, detyrimeve e zbatimeve te tyre.

Se po te marre njeri mundimin te lexoje procedurat dhe konventen mbi te cilen bazohet jo vetem kjo, por cdo marreveshje tjeter e rendesishme, nuk boton asnje gazete brockulla te tipit "tradheti kombetare" e "shkelje kushtetuese".

Po keshtu eshte kur mbrojtesit e kombit dhe elitat e medias marrin ne dore flamurin e akuzuesit, pa marre mundimin te lexojne e te informohen vete se c'fare po brockullisin.

A eshte shkelur konveta? Ne cilen pike? Pse? Ne bashkepunim me ke eshte hartuar marreveshja? A e cenon ajo integritetin tone teritorial? Pse lindi pikerisht tani nevoja e  kesaj marreveshjeje? Keto po, nese zbardhen bindshem, le te shperthejne analistet e gazetaret. Po jo me brockullat e perhershme, se u bene gazi i vetvetes.

Konventa eshte ratifikuar nga parlamenti shqiptar ne vitin 2003.

Nuk eshte baraslargesia kriteri i vetem i percaktimit te kufijve.

Nenet e konventes nga 3 ne 10 percaktojne qarte menyrat se si behet ndarja territoriale ujore.

Ne ka shkelje marreveshja, eshte vetem shkelja e ndonjerit prej ketyre nenenve. Ne e gjen dot ndonje jurist cili nen eshte shkelur, harram i qofte ai dy kilometershi Greqise.

SECTION 2. LIMITS OF THE TERRITORIAL SEA

 

Article3

Breadth of the territorial sea

Every State has the right to establish the breadth of its territorial sea up to a limit not exceeding 12 nautical miles, measured from baselines determined in accordance with this Convention.

Article4

Outer limit of the territorial sea

The outer limit of the territorial sea is the line every point of which is at a distance from the nearest point of the baseline equal to the breadth of the territorial sea.

Article5

Normal baseline

Except where otherwise provided in this Convention, the normal baseline for measuring the breadth of the territorial sea is the low-water line along the coast as marked on large-scale charts officially recognized by the coastal State.

Article6

Reefs

In the case of islands situated on atolls or of islands having fringing reefs, the baseline for measuring the breadth of the territorial sea is the seaward low-water line of the reef, as shown by the appropriate symbol on charts officially recognized by the coastal State.

Article7

Straight baselines

1. In localities where the coastline is deeply indented and cut into, or if there is a fringe of islands along the coast in its immediate vicinity, the method of straight baselines joining appropriate points may be employed in drawing the baseline from which the breadth of the territorial sea is measured.

2. Where because of the presence of a delta and other natural conditions the coastline is highly unstable, the appropriate points may be selected along the furthest seaward extent of the low-water line and, notwithstanding subsequent regression of the low-water line, the straight baselines shall remain effective until changed by the coastal State in accordance with this Convention.

3. The drawing of straight baselines must not depart to any appreciable extent from the general direction of the coast, and the sea areas lying within the lines must be sufficiently closely linked to the land domain to be subject to the regime of internal waters.

4. Straight baselines shall not be drawn to and from low-tide elevations, unless lighthouses or similar installations which are permanently above sea level have been built on them or except in instances where the drawing of baselines to and from such elevations has received general international recognition.

5. Where the method of straight baselines is applicable under paragraph 1, account may be taken, in determining particular baselines, of economic interests peculiar to the region concerned, the reality and the importance of which are clearly evidenced by long usage.

6. The system of straight baselines may not be applied by a State in such a manner as to cut off the territorial sea of another State from the high seas or an exclusive economic zone.

Article8

Internal waters

1. Except as provided in Part IV, waters on the landward side of the baseline of the territorial sea form part of the internal waters of the State.

2. Where the establishment of a straight baseline in accordance with the method set forth in article 7 has the effect of enclosing as internal waters areas which had not previously been considered as such, a right of innocent passage as provided in this Convention shall exist in those waters.

Por në debatin publik u fut një temë që ia vlente të hynte: kufijtë e një vendi nuk janë aq të parëndësishëm ...

shkrimi thot qe meqe nazarko eshte injorant per rrjedhen e gjonave, kjo quhet mostransparenc e qeveris, pra nazarkoja nuk do votoje per pd-ne.

ca barsalete, ca niveli

 

Vizita e kryeministrit grek Karamanlis vazhdon të prodhojë fryte të hidhur

per nazarkon?

 

_________

Një admnistrator i faqes ka cilësuar llogarinë tuaj si llogari abuzive, me shumë gjasa si rezultat i komenteve tuaja. Si rrjedhim, sistemi ju ka caktuar një limit prej 10 komentesh në ditë. Statusi si përdorues abuziv mund të hiqet nga një administrator.

T_red,

qe te mos jesh konfuze here tjeter ne procesin copy - paste.

Thelbi i atyre qe kundershtojne Marreveshjen eshte :  marreveshje duhet, ngutje JO.

Ja te spjegoj pjesen pse JO ngutje. Po e para nese bota do kishte vetem OKB dhe Konventa te pranuara atehere  do kishte paqe te perjeteshme. Pra, meqe ke kaluar nga pjesa kozmopolite dhe qe enderoni ne paqen e kesaj bote dhe te asaj bote dhe qe beson gjithshtu ke bota e shkruar atehere cer dreqin na duhet ushtria e pse dreqin behen luftrat ne kete bote ?

Sepse kur flasim keshtu me konventa atehere nuk ka nevoje fare as dhe per marreveshje dypaleshe sepse keto na i percaktoka konventa dhe boll ti bente vete Greqi dhe automatikisht do ishin te pranuara.

Poltika ka dy gjera ne dore per te provuar ne eshte bere mire apo jo me kete marreveshje : e ratifikon ne parlament apo jo. Kjo ngelet per tu pare, se ka njeres qe lexojne me shume se sa nje Konvente OKB-je.

KJo e lejon politiken te beje procesin transparent dhe jep nje leksion te mire se si duhet te behen gjerat dhe dyta , kur t`i vijne ne dore fakte te tjera ( besoj se  po ) atehere ajo ( politika jo kozmopolitet ) kane ne dore nje instrument ( se nuk kane flote e bythe ta bejne si Turqia ) per te kerkuar ndonej gje ndaj Greqise qe deri tani as e ka dhene as dhe e ze me goje bile.

Kush e merr ne dore kete pune, ben mire shume, sepse politika duhet te jete e qarte se nga keto konventat qe jane miratuar keshtu avash avash e pa undjere  mund te na xjerrin me kepuce te kuqe e te na vije kufiri ne buze te Shkumbinit ne baze te ndonje konvente qe pale ku rri e fshehur.

Prandaj procesi kalon ne ekstrem qe keta qe dun pushtet  e qe kan pushtet ta ndalin doren dhe te interpretojne edhe konventa qe kane qasje nga pretendimet territoriale.

Bota  eshte rivalitet jo per te treguar kush eshte me i miri ne te kuptuarin e konventave te OKB-se.

Nuk di c`behet me keto punet e konventave andje nga shkembijte e Egjeut, por une sot do preferoja te isha turk sidomos ne raport me greket.

Po ajo qe nuk kuptova nga e gjitha kjo eshte se pse nuk e merr njeri persiper t`i jape mbrojtje politike kesaj marreveshje por nxjerrin nje kolonel me kompas per te treguar qe atdheu eshte i sigurte.

Nese eshte cdo gje ok, atehre le ta fusin ne parlament te ta kalojne se e kane dhe shumicen .

Politika nderton strategjine, tekniket kuptojne konventen e qe ta kemi kete pune te qarte fare atehere le te beje te ditur Ministria e Jashtme e qeveriut se ne c`faze jane bisedimet per percaktimin e kufijve detare me fqinjin e veriut, nuk mund te kete sjellje kozmopolite keshtu vetem per gjysmen e kufijve apo ta marrim me mend meqe konventa eshte e kthjellet si drita e djellit, a thu se e ka bere roja godines ku jam une dhe do sqarim shtese nga eksperte te pavarur. Ketu vertitu te kuptosh ngutjen e qeveriut dhe pse ne vend te bjere dyshimi ai rritet .

Jo provova ta beja ne formen e Sqarim nr 1.

Nuk mjafton 1 ?

Duke marrë të mirëqena konventat e më the të thashë, pyetja e madhe është tamam: Pse tani?

Mrroku e ceku pak - detyrimet e NATO-s, mbase. Çfarë lidhje ka me zgjedhjet? A ka presion për ta ratifikuar, dhe nga vjen? Është detyrim madhor (ndërkombëtar), apo vjen nga greku? Është pjesë e një pakete më të madhe shkëmbimesh, apo diçka që duhet parë krejtësisht veç?
 

Pse nuk informohet më shumë publiku?

Kjo eshte teme e tejkaluar. Thjesht zhurme e gazetes anti-shqiptare per efekte elektorale pa pasur asgje te vertete.

Sqarimet perkatese nga autoritetet civile dhe ushtarake jane bere. Parlamenti shqiptar gjithashtu do ta vulose perfundimisht. Marreveshja eshte e bazuar ligjerisht dhe ndarja eshte bere ne baze te Konventes per te Drejten e Detit (Montego Bay). Rregulli apo parimi i baraslargesise ne ndarjen e ujrave detare eshte zbatuar duke u mbeshtetur ne pikat e Konventes.

Deri ketu jemi ne rregull? A ka shkelje te pikave te Konventes ne demin tone? Nese po, mediat apo kush te doje tjeter ti publikoje dhe te ngreje zerin, ndryshe te heshtin.

Kufiri imagjinar i njeanshem enverist, nuk vlen per asgje. Dhe llogaritjet mbi bazen e ketij kufiri imagjinar qe ben gazeta anti-shqiptare e Rames, mund te eksitoje ndonje enverist, por jo te tjeret.

Ndarja e hapesires detare behet mbi bazen e nje grupi rregullash qe ne i kemi pranuar (Montego Bay), nuk hyn shume ne pune deshira jone (e kuptueshme deri diku) per tu shtrire sa me shume ne det ne ajer apo toke.

Qeveria Berisha ka bere nje nder gjerat me pozitive ne marredheniet me Greqine me kete marreveshje. Greqia, nje fqinj problematik ne te kaluaren, njeh zyrtarisht kufijte tane. Perspektiva eshte edhe me e rendesishme ne kete marreveshje: tashme ne, shqiptaret, dime se ku kemi kufijte detare me Greqine, nuk jemi te paqarte.

Nazarko, si gjithmone nuk arrin te kaperceje veten dhe te flase sic duhet. Disa njerez e kane shume te zorshme te evoluojne ne drejtimin pozitiv.

Djalli eshte ne detajet - thone.

Edhe ky muhabet nuk eshte pune konventash, pavaresisht sa here na sidhen ato ketu, po si jane zbatuar konventat.

Transparence do te thoshte qe per te 150 pikat ndarese, te tregohen koordinatat e pikave te barazlarguara nga te dy anet. Po qe se kjo eshte shume lodhese, pse nuk japin te pakten kete informacion per ato pika qe foli GSH?

Eshte pikerisht mungesa e kesaj transparence qe hap deren per te gjitha dyshimet e robve. Pa permendur menjanimin e ndihmes nga nje pale e trete, sic do te kishte qene ndihma teknike italiane, apo historine ne keto 18 vjet.

Ne vazhdim jane qesharake sterbetimet mbi nderet e ushtarakeve, sidomos kur kujton se ku shkoi nderi i tyre me 97-ten apo me Gerrdecin.

Me duket se "fryma sqaruese" e artikullit, mbasi godet me ca pambuk qeverine, me shume justifikon bukosjen e gjithe po10ikes sot per kete ceshtje, dhe aprovimin ne rresht si dele te parlamentit te ardhshem, pavaresisht rezultatit te zgjedhjeve. 

Pyetja e vertete eshte, cfare cmimi ka sot pushteti ne Shqiperi?

 

 

Jul,

urte e bute e plot tigani. Nuk mund t`i marresh te gjitha gjerat per ihere, por kadal kadale. 1 sot, nje mbas 5 vjetesh e me rradhe.

Hic mos u habit kur te dale ndonje konvente qe detyron Shqiperine qe nese numri i te deklaruarve si greke eshte aq perqind, atehere gjuha greke duhet te jete gjyhe e dyte zyrtare per Shqiptaret.

Gur gur behet mur. Si eshte kjo ne greqisht ?

Ti ke fat qe e njeh , po une cer halli qe di vetem efkaristo poli smiley

Nuk e detyron hic NATO Shqiperine per marrveshje, me c`detyron Turqine te mos i mbaje raketat e ngrehuara ndaj Athines.

kjo marrèveshje a ndikon nè pozicionin qè do tè mbaj PBDNJ nè zgjedhjet e ardhshme??

dulja ca dit 'mas ksaj marrveshjes' doli dhe tha qe osh zhgenjy ka maloku dhe po meno te shkoje me fushokun

gjithashtu 'mas ksaj marrveshjes' camt shkun dje dhe u bashkun me pd, legalitetin dhe ballin

ka shum munges transparence vallaj, nuk duken mir gjonat

dmth...asgjè e re nga fronti politik...PBDNJ nga fryn era...dhe PDI e reshtuar me tè djathtèn si gjithmon....flm

harten e ka botu shtypi (gazetaret qe din me bo punen e tyne dhe jo me dal si llapaqen tu vu kujen) dhe e ka mor nga ushtria. tashi fakti se ju emigrantet sdini gjo se srroni knej, si ene kuqt qe jetojn knej prap sdin gjo se nuk dun me dit (s'i bo pun per fushaten), nderkoh qe slodhen suleritmi me ia cu shteti informacionin me zor ke divani shpis, tu kerku "transparenc", nuk perbo argument

ministrit e kan bo te qart qe jon transparente. shtypi i kuq nuk ka qef me pyt ministrit, dhe as ka vajt me u informu, po rri tu hudh hamenje dhe tu lshu qurre lart e posht

prit tashi te boj pak sikur kom opinion se perdor gugllin

 

____________

Një admnistrator i faqes ka cilësuar llogarinë tuaj si llogari abuzive, me shumë gjasa si rezultat i komenteve tuaja. Si rrjedhim, sistemi ju ka caktuar një limit prej 10 komentesh në ditë. Statusi si përdorues abuziv mund të hiqet nga një administrator.

"""" A  eshte  juridikisht i njejte termi shkemb ( nje nishan tektonik i pabanuar )  me kontinent dhe si zgjidhet kjo ? """""

Te gjithe politikane te lindur jeni.... , por a njihet juridiksht ne baze te konventes nderkombtare  ky"""SHKEMB I PABANUAR""i vecuar nga kontinenti ,  si pika ku duhet te filloje matja per barazlargimin e kufirit ujor ndermjet dy shteteve ?????( pastaj grini sallat politikisht sa te doni )

ps. Nuk ka piken e transparences me kete qeveri injoranesh ....

Duke marrë të mirëqena konventat e më the të thashë, pyetja e madhe është tamam: Pse tani?

Mrroku e ceku pak - detyrimet e NATO-s, mbase. Çfarë lidhje ka me zgjedhjet? A ka presion për ta ratifikuar, dhe nga vjen? Është detyrim madhor (ndërkombëtar), apo vjen nga greku? Është pjesë e një pakete më të madhe shkëmbimesh, apo diçka që duhet parë krejtësisht veç?
 

Pse nuk informohet më shumë publiku?

fakti qe ti sdi gjo, sdmth qe 'nuk informohet publiku' mer lal. nuk e di ku informohesh ti po zotnia karamanlis ka i muj para qe ka lajmeru per viziten dhe osh bo e ditme ne shtyp ke ne qe nfillim te prillit, dhe negociatat per shelfin kont. kan gati dy vjet qe bohen mes dy veneve, matja kishte maru dhe kishte nja 3 muj qe flitej se duhej nenshkru gjith muhabeti me perfaqsusit e dy veneve. dmth asgjo nuk nodhi kshu papritmas, sic mund ta ket perjetu nanjoni apo nai grupim i caktum politik qe bo sikur sdi se ca bohet rrotull (nqs metermen sdi) ene ka mosdija e vet rri e flet per informim e transparenc. demek vk.

kontrollo burimet e informacionit ca me tthon tjeter, noshta i ke shum tkufizume..

Ca ketu me te vertete nuk dine gje, ca te tjere edhe pse lexojne shtypin, jane ne fushate dhe ju pelqen te bejne te paditurin.

Nuk ka asgje te papritur ketu. Negociatat kane pasur dy vjet qe beheshin. Pasi u kryen matjet, nenshkrimi formal dhe zyrtar u be ne viziten e Karamanlis ne Tirane.

Kjo pune eshte zhurme zhurme, sa zhurme! Mediat e Edi Rames vazhdojne zhurmimin nderkohe qe Berisha vazhdon fushaten fituese duke bere koalicion edhe me partine e Cameve.

Koth, >>

> >

Nuk di c`behet me keto punet e konventave andje nga shkembijte e Egjeut, por une sot do preferoja te isha turk sidomos ne raport me greket.>>

Marreveshje Kufinjsh Detare midis Turqise dhe Greqise nuk ka - kryesisht per faj te shemtise se sjelljes se fuqive te medha rreth konfliktit per ishujt Dodekaneze, por edhe per Qipron. >>

> >

Kjo tregon se turqit, qe prej Traktatit te Lozanes e deri me sot, nuk vuajne as per shtet e as per patriotizem. >>

> >

Per cilindo qe ruan ende dyshime per turpin historik qe perben kjo marreveshje, i kujtoj t’i refrohet deklaratave te kryeministrit shqiptar ne lidhje me nje tjeter ceshtje te rendesishme kombetare: >>

> >

midis vendeve tona nuk kemi asnjë problem të pazgjidhur

> >

dhe

> >

ceshtja Came do te zgjidhet kur Shqiperia te jete anetare e BE-se

i bi qe camet qe u bashkun me pd dje, din me pak gjona se ty per punt e veta, se c'di ti prej amerike...

po mir. rroft www..

Ne fakt i bie qe Camet jane te detyruar te bashkohen me dike per te vazhduar te perfaqesohen si force politike dhe zgjedhin te behen aleate te forces politike te cilen ata e mendojne si te keqen me te vogel. >>

Ketyre cunave te bukur, te cilet njihen nen emertimin trendy, socialista, camet e gjore ua njohin mire edhe baballaret edhe dajallaret, e kesisoj nuk kane iluzione per pinjollet.  Kurse per keta te tjeret, me sa duket u paska tepruar ndonje iluzion i vogel. >>

> >

Tek e fundit, me dike do te bashkohen; ceshtje instikti mbijetese.>>

Rio Bravo - 2 Maj 2009 - 5:20pm

Per cilindo qe ruan ende dyshime per turpin historik qe perben kjo marreveshje, i kujtoj t’i refrohet deklaratave te kryeministrit shqiptar ne lidhje me nje tjeter ceshtje te rendesishme kombetare

Për cilën çështje e kishe fjalën?
Në artikull flitej edhe për gjëndjen e luftës që e kanë hequr, por sa herë kam pyetur rreth këtij argumenti, askush nuk ka ditur që të japë një përgjigje preçize.

Ja nje pergjigje modeste: shtetin grek e kemi tashme aleat. Heqja e gjendjes se luftes nga pala greke – ne nuk e kishim - shtrohej si domosdoshmeri absolute ne kushtet e reja strategjike, ndryshe perfundonin te pakten qesharake.

E pare nga kufiri shqiptar, Greqia duket e madhe dhe e forte; ndersa nga larg, ravijezohet shume qarte kufiri i saj me Turqine se bashku me gjithe morine e problemeve delikate te akumuluara qe presin zgjidhje. Nuk e ka me luksin Greqia te kete vatra konflikti te shumta ne rajon.

Nuk e ka me luksin Greqia te kete vatra konflikti te shumta ne rajon.

Rio,

ky eshte thelbi i JO-se shqiptare. Duhej te ishte e kam fjalen. Ato deklaratat mbi "nuk ka asnje problem te pazgjidhur " e bejne komod Greqine me Shqiperine. Kjo eshte e qarte.

Politika duhet te ndjeke trendin qe po ravijezohet dhe duhet te kete instrumenta presioni qe nuk falen per tre deputete qe gjithsesi do jene nga krahu i kunder i qeveriut aktual ne parlamentin e ardhshem.

Sa kohe qe marreveshja eshte kuptuar si shitje apo blerje, kjo eshte vertet problem.

Nuk ke cer u thua peshqve kur nuk kuptojne qe i heqin nga dora Shqiperise nje mjet presioni. Edhe t`u tregosh strategjine greke qe ve veto per Maqedonine per t`ja prish prespektivat vetem per pune te emrit eshte e kote fare.

Se keta me politike te jashtme kuptojne zbatim konventash dhe jo interesat kombetare ( jo vetem shteterore ) . Shkurt, as nuk mund  dhe as lodhen ta kuptojne qe nuk mundet qeveriu t`u thote jo bisedimeve per nenshkrime e me the te thashe, por kete e bejne te tjera skalione dhe kjo duhet te jete e mirrepritur. Kjo pjese e ben presionin dhe nuk duhet pritur me ato deklaratat qe beri qeveriu ne konference shtypi.

Po peshqit si peshq dhe nuk jane te vetem. 4 muaj folen per ata cunat e Tepelenes qe po denoheshin per pune flamuri . Aq e kane cakun deri atje mund te shkojne. I futen dhe nje debat nja dy vjet meqe Bollano tha qe Skenderbeu ishte grek dhe u revoltuan aq shume sa nuk di te te them e u betun qe do marrin armet qe te shporin dushmanin grek nga trojet.

Mirepo kur vje puna per nenshkrime prej verteti konveta dhe fqinjesia e mire smiley

Nje zot e di a e ka ratifiku US ( sa per ilustrim ) kete konventen dhe nje zot e di cer bene kozpmopilitet shqiptare qe u vjen uji nje here ne dite ne shpi apo qe robtohen ne emigracion kur me Italine kjo pune u be para se te ratifikohej dhe mbi baze pretendimesh dy paleshe.

Nuk filli dje historia dhe peshqit e kane problem te lexuarin po aq dhe te kuptuarin.

Shkurt : peshq ! smiley

ed,

ligji i luftes eshte hequr nga qeveria por nuk eshte ratifikuar kurre nga parlamenti grek:

One significant factor that directly affects the ability of the Chams to effectively challenge the Greek government is that technically a state of war may still exist between Greece and Albania. The law in question, adopted in 1940 when Greece was invaded by Italian troops through Albania, was repealed by the Greek government in 1987 but was never ratified by Greece's parliament. Albanian officials maintain that the law prevents Albanians from claiming property they owned in Greece prior to the Second World War. Greek officials, however, counter that the state of war cannot be said to exist because it was lifted automatically in accordance with international law in 1987.

http://www.albanianhistory.net/texts21/A...

Faleminderit Gre!

Ndoshta kanë vendosur më parë që të ratifikojnë vijën/kufirin detar dhe më pas... dmth pas nja 500vjetësh të kujtohen të ratifikojnë edhe kto gjërat e vogla (meqë për të mëdhatë na garantoi Kryeministri që nuk kemi probleme) smiley

shqiptaret abuzojne me termin transparence, sepse e kerkojne ate per gjithcka e  gjithkund. nje shtet nuk ka pse te jete transparent per gjithcka, nuk ka pse te jete gjithmone nen vezhgimin e gjykimin e "popullit".      

e vura popullin ne thonjeza se ne kte rast ishte media ajo qe krijoi zhurmen dhe nevojen per transparence! ajo transparencen e kerkoi per interesat e saja e jo per te informuar popullin, sepse nga sa u pa ajo thjesht  beri nje keq informim. dhe per te justifikuar kte keq informim, perdor alibine e mungeses se transparences! pse kerkohet nga media transparence pikerisht per kte ceshtje? apo se eshte nje fushe ku nje keq informim i vogel, mund te krijoji nje reagim ne popull, dhe shpresohet qe nga ky reagim te nxirren perfitime elektorale.

qeveria nuk kishte pse te bente transparence te madhe ne kte ceshtje sepse me se shumti ishin ceshtje teknike, te cilat njerezit nuk i marin vesh, e me sa duket edhe mediat si moren vesh per vete! konferenca per shtyp mjaftonte.

Ne fakt i bie qe Camet jane te detyruar te bashkohen me dike per te vazhduar te perfaqesohen si force politike dhe zgjedhin te behen aleate te forces politike te cilen ata e mendojne si te keqen me te vogel.

Ketyre cunave te bukur, te cilet njihen nen emertimin trendy, socialista, camet e gjore ua njohin mire edhe baballaret edhe dajallaret, e kesisoj nuk kane iluzione per pinjollet.  Kurse per keta te tjeret, me sa duket u paska tepruar ndonje iluzion i vogel.

 

Tek e fundit, me dike do te bashkohen; ceshtje instikti mbijetese.

dje sala doli bashk me muhedinin dhe than qe u fol ne takimin me karamanlisin ene per punen e camerise po "ata vazhdun me tyren, ne me tonen" dhe nuk u ujdis gjo as ksaj here. muhedini e mshteti ene tha pak a shum ca the ne ti, qe demek kon i besim ke ky, se ka bo ca hapa konkrete per ceshtjen came, ne kundershtim me krahun tjeter qe e njofin mir..

perfundimisht takimi me karamanlisin ska pas asi humje per shqiprin, madje osh asgjesu ceshtja himare-bollano, osh ujdis greku per futjen ne BE, jon diskutu ca gjona per punen e emigrantve anej, karamnlisi pohoi zyrtarisht qe jon domosdoshmeri per ekonomin greke. jon caktu kufijt qe na lejojn mo nfun me perdor detin pa iu drejtu gjykatave nderkombtare dhe ne pergjithsi ka qen ka takimet me pozitive per te dy palet, sepse dhe karamanlisi u kthy mrapsh me i arme diplomatike per me e perdor kunder turqis, dhe kjo u vlersu anej, i dha i not pozitive takimit ne syt e athines. masnej kta u takun ene i her ne epp ne varshav ku qen mledh forcat e djathta.

ne fun te fare komikja e situates osht ajo qe thash dhe para ca ditesh, se krahu tjeter me ket zhurmen e vjetrume qe osh tu bo, thjesht po nderse emigrantet qe smorin vesh ca bohet, se ktu vallaj po i humin piket njona mas tjetres. parti qe ngre fushaten elektorale tu sulmu veprimet e kundershtarit politik. ene pervec qe ska asi gjo ca te ofroje, po i dalin ene sulmet bllof

dhe ka shum rob qe jon lodh ka shpifjet e kuqve. qe jon te bind se sala osh e keqe me e vogel, mos me thon qe besojn naigjo me teper, dhe kuqt spo bojn asgjo me provu te kunderten. perkundrazi ulerimat e tyne sa vijn e bohen mo nevrastenike. dalin kunder zhvillimit te venit, kunder integrimit ne perendim, kunder rrugeve kombtare, kunder cdo gjoje vetem e vetem pse e boni "tjetri". po vk, ti shif ktu komentet qe boni, sepse e keni informacionin "te paketum"

un si asnjans (qe ka qorrimi i cave dukem si pd-ist, kjo osh ala me komike) per ca me votu per ps? se ps ka perfeksionu artin e te cirrmes si femer histerike? e ndjek gjith shtypin per shkak te punes, dhe mediat e majta lejn nom me manipulimin e informacionit. ene kjo pasqyrohet dhe ke emigrantet qe informohen vetem ka 1 ose 2 burime, dhe masnej bojn cudi si nodh qe robt zgjedhin salen... e keni menu naiher se cudia e vertet osh qe emigrantet bojn cudi...se pse robt knej zgjedhin salen

ska asi alternativ me te mir se sala. imagjinoni ca dmth kjo per palen tjeter, dhe sala me aq sa di ashtu si di po i bo dy tre gjona qe do rrin mas tij

robi i thjesht vehet para dy alternativave: krahut qe vjedh dhe vjedh dhe uleret, apo krahut qe vjedh dhe bo nai pun te prekshme. kaq osht muhabeti.

po ene nblog ktu sikur ka i spastrim te tjetrit ne emer te etikes gjoja, etike qe heq vetem menimet qe sjon ne vijen e ppsh-s. hipokrizi ka njona ane, sepse nuk osh e deklarume me nai ven knej qe ta mor vesh un si antar qe kjo osh vija partis dhe po s'e ndoqa e hora (kshu qe s'antarsohem nqs smbo), po perkundrazi vishen gjonat me i lecke objektiviteti ene kshu si pa dashje kur sthu ate "qe duhet" te bohet llogaria abuzive. nejse, mos harroni qe sala osh mishrimi i shejtonit ne tok dhe ha kalamoj per dark, kur do vij mesia mer amon. aj shnet.

"shqiptaret abuzojne me termin transparence, sepse e kerkojne ate per gjithcka e  gjithkund. nje shtet nuk ka pse te jete transparent per gjithcka, nuk ka pse te jete gjithmone nen vezhgimin e gjykimin e "popullit"."

Nji shtet jo se ska pse te jet transparent per gjithçka,po nuk mund te jet per gjithçka gjithashtu edhe populli cilido qi te jete ai ska koh te verifikoj transparencen e çdo akti shteteror.Te ne shteti çuditerisht a shum transparent ne korruptionin e tij, aq me habit çdo dit e ma shum transparenca e tij dhe Jo-gjykimi i popullit apo moskokçarja e populli sa se di a do ket nji limit diku ,dikur.

URDHER                                             
                                                                              

                                                                         Per

 

Forcimin e transparencës, nëpërmjet rritjes së përdorimit të internetit dhe përmirësimit të faqeve ekzistuese të internetit

 

...

 

Ky urdhër hyn në fuqi menjëherë dhe botohet në “Fletoren zyrtare”.

 

 

                                                                                   Kryeministri

                                                                                    Sali Berisha
 

-----------------------------------------------------------------------------------------

 

 

 

 Sindromi i mos transparences, eshte nje semundje e ter qeverive shqiptare, keshtu qe per kete problem nuk kish si te ndodhte ndryshe. 

Koth, nga komentet e tua nuk kuptova asgje,  a mund ta shkoqitesh me qarte mendimin tend. 

Pjeri thote;

Koth, nga komentet e tua nuk kuptova asgje,  a mund ta shkoqitesh me qarte mendimin tend. 

Kur ai vete nuk kupton asgje nga ato qe shkruan, ç'fare pret ti te sqaroje?.

.. smiley

jo ne keto tema ti mer, se te prish pune stresi qe merr . Une nuk te rekomandoj leximin e tyre se bejne keq per shendetin.

Lexo gjana te lehta ti : Postriba antikomuniste, Jozefina, Fahri Shkrimtari etj. Keto jane te lehta per ty.

Po une edi qe ti nuk me beson mu,  keshtu qe fati jot i keq smiley

Koth, ke te drejte.

Nuk kam komentuar mbi detin "falur" Greqis, sepse sipas shtypit nacionalist Grek beht pyetja " ç'fare perfituan Shqiptaret nga Greqia , me dy pika uje?" .

Edhe Grekerit kerkojne "transparenc".

 

Ja te ta them pa surrat qeshur : nuk e kupton fare debatin qe behet.

Sepse nuk kupton fjalen influence  dhe se kjo nga krahu jugor i vendit duhet te minimizohet ne optimum sepse nga krahu i jugut te Shqiperise ka probleme shume shume.

Nuk ke as mundesi teorike ta kuptosh kete gjersa ne gjithe ato fjale te shkruara ne media ke kuptuar vetem fjalen mungese transparence dhe Berisha.

Pjesen perse pikerisht tani merre ti ne analize me rriskun qe ajo ka per vete qeveriun si tifoz i tij qe je , ndersa pjesa ngutje apo jo ngutje eshte tjeter kendveshtrim qe ngatarrohen me dashje djallezisht me pjesen elektorale, sepse perfshin ne debat "partizanet" dhe "ballistet" ndaj dhe une i dhashe zero yje Nazarkos sepse beri pikerisht kete. Sepse keta e kane privatizuar edhe ceshtjen kombetare per interesa krejt personale.

Kjo quhet zjarrfikese ose shuarse zjarri. Qeveriu nuk mund te ushte konflikte ( se nuk ka bythe per kete ) e  kjo pranohet gjithsesi sepse eshte politike zyrtare, por qeveriu nuk mund te jete qorr. Ky ishte rrisku i tij.  Ndaj eshte ne politike se nuk shikon vetem nje hap por eshte pjese e nje stafete qe percilet brez pas brezi. Po i ra shkopi i stafetes cer te bejne te tjeret pas tij ? Apo e mendon perjetsisht ne maje te kalit ?

Vazhdo ngatarrohu tani se une nuk kam cer te sqaroj me shume.

E pate nivelin e transparences tek nje interviste e te ashtuquajturit kumandar i fllotes te GSH dje?

GSH: 

"Po ju përsëris të njëjtën pyetje. Sa janë distancat konkrete të dy shteteve
në raport me pikën me nr. 30 të vijës bregdetare?

Është e njëjta pyetje që ju bëj vazhdimisht dhe nuk më ktheni përgjigje..."

Kumandar mavria:

"Po ju përgjigjem me një pyetje. Më thoni emrat e banorëve
të Tokios?"

He te keqen e kumandarit! Me keto bizele ky do komandonje flloten e NATOs shume shpejt. (Une)

GSH:

"Komandant, po ju flas nga Tirana dhe jo nga Tokio. Ju keni qenë kryetar
i grupit negocitor i palës shqiptare për përcaktimin e vijës kufitare me Greqinë. I dini apo jo distancat e dy shteteve nga vija kufitare
detare?"

Mavriqi perseri:

"I keni të gjitha koordinatat dhe nuk ka se ç’të duhen ty distancat. Ne garantojmë baraslargësinë nga të dy brigjet."

 

Mbase mund te kishte shtuar, sic garantuam armet me 97-ten apo pislliqet me predhat ne Gerrdec.

Dyshimet sic i shpreh Nazarko duhet te merren parasysh,dyshimi duhet te jet i pranishem pasi te ban me te kujdesshem,te arsyshem. Problemi a se kur thuhet si ne atikull se "Ndoshta në raport me këtë vijë vërtet mund të kemi “humbur” 225 kilometër katrorë, por ato nuk i kemi pasur asnjëherë. D.m.th sa kohë që nuk kishte patur ndonjë konflikt rreth tyre, ndonjë episod peshkimi të paligjshëm, shfrytëzimi të njëanshëm të burimeve natyrore etj., etj., ato 225 kilometra katrorë me mendje i kemi patur ne, ashtu siç me mendje i ka patur dhe Greqia."---dmth ashtu si i kemi pas ne mendje ne i ka pas teorikisht edhe greqia.Po kujt i takojn realisht?duhet nda pergjys?pse sot ky revendikim e jo me par si per vorio-epirin? nenet juridike jan reference po aplikimi i tyne e menyra si bahet ndamja ne terren mund te lajn vend per interpretim sipas interesave te shtetit dhe aty fjalen e kan ma shum specjalistat se kryetart e shteteve.

Ju thoni qi a ka presjone qe ne si dime qe qeveria te ket vepru ne ate menyre.Cil presjon te prezantohet aq vital sa te leshosh pjes nga territori qi a konsideru si i yti. Tash e par greqia na ban presjone jo per refugjatet jo per hymjen ne BE ,nato.ASNJE, asnje presjon nuk duhet te tolerohet ne lidhje me integritetin territorial.Asnje shtet se ban pse ne duhet te tkurremi para te hujve gjithmon,sa me shum tkurremi aq me pak respekt ka bota per ne e sigurisht ne per vedin. Tash mas ksaj marrveshje ca dmth. qi do ket ushtar grek ne at zone a çar? kaq shpejt u vendoskan kto pun a ?ska menyr me u terhek a si?

Gramoz Ruci i peshkut nuk e kupton qe zbatimi i Konventes eshte i detyrueshem per Shqiperine pasi e ka miratuar ne vitin '03 ne parlamentin me shumice socialiste.

Ne me ne fund kemi sinoret e percaktuar dhe njohur reciprokisht me Greqine, gramoz ruci i peshkut, thote qe kjo eshte gabim. E keqja eshte se si gjithmone nuk arrijne te japin qofte edhe nje pseudo-argument.

Po se kupton, se kupton, Se je i trashe edhe me emer te pervecem edhe me nick .  smiley

Nuk hun ne pune aritmetika ketu .

Koth.

Ta kam dhene pergjigjen e fjales trasparence.

Edhe nje pakice Greke e kerkon kete.

Me habit fakti i GSH, qe e kerkon me kembngulje kete "trasparence". Pse?

Koth, nuk jam tifoz i qeveris, e ke kuptuar gabim, nuk i bihet shqelm te pares qeveri Shqiptare qe kemi pas '65 vitesh.

 

 

Ne me ne fund kemi sinoret e percaktuar dhe njohur reciprokisht me Greqine,....Kush ja di emrin atij te Shikut GREK se ky qeka tamom ke vrima e celsit te vet.... Pse merr ku kemi qene ne deri tani ? Ti perfytyron nje shtet Havadan ne uje e ne stere ? Dhe erdhi Skenderbeu me Gjin Bue Shpaten (alias Ramstekun) me nenshkru me shpaten e Berishes vijat ndarese ne uje e nen uje smiley . O mortja qe su ha me kete logjike Mixhiste . Me ate kumandar te "qute"te flotes se skafeve dhe peshkarexhave Ju keni mundesi te beni Matje e Vrima ne uje direkt per te percaktuar baralargesite smiley dhe me pas si gjithnje...... Nuk dinim gje (Ku bie Gerdeci?)..se erdhi vala (dallge ) e madhe dhe i fshiu edhe vijat edhe VRIMAT... Ju i vute vizat ne te mire te Shqiperise kur s'kishte Dallge smiley  E kupton per cfare po te flet Koth. tani apo i ke veshet vetem per daullet e britmat e Berri-Berrit . Shqipria do ribehet edhe pas JUVE !

Koth, vura re gabim shkrimi.

Nuk shkruhet "transparenc" sepse nuk eshte "trans" po trasparenc.

Kujdes here te tjera.

A qe do me hash te gjalle ti mu smiley

Po shif shif se mos nuk eshte fare gabim smiley

 

Ajo thenia e Lefty ishte per 24 karat, apo si...? Hajde peshk, hajde... naaaaaaaa krapi, sa krahu qenka bere ketej...

Sa per ate punen e konventave nderkombetare qe tundin shume nga bashkekombasit e mi ketu, une thjesht dua t'ju kujtoj te gjithe atyre se nese do te kishim zbatuar konventat e traktatet sot e kesaj dite do te kishim nje shtet shqiptar me pak ne Ballkan... ja pra ku te con respektimi i tyre (dhe meqe ra fjala, as nderhyrja e NATO-s nuk ishte ne baze te gjithe ketyre konventave). Prandaj mos i fryni shume atij zjarri se pale cfare ju digjet... smiley

Qe qeveriu (TM Koth) eshte shok i lefty-t (lexo: krapit) kjo eshte e qarte, po perse e shet vet kaq lire une nuk e kuptoj... Shume ka rene kilja e peshkut kesaj dite (ndoshta ngaqe e gjuajne me dinamitin e Gerdecit). Mjere ai vend, se ne dore te kujt ka rene.

Por te mendosh per me teper qe reagimet nga pala e krapit te majte kane qene inekzistente, kjo eshte per te vene duart ne koke. Te pakten per ate punen e hallateve e kishte te sakte punen qeveriu (krap i vjeter ai!!).

Meqe ne nje teme tjeter permendej puna e borxhit qe qeveriu ka marre kohet e fundit, po ju sjell nje fragment nga fjala e Luigj Gurakuqit ne parlament (e tmerrshme sa aktuale, dhe per me teper sa e kthjellet - dhe te mendosh se opozita e sotshme as nje fjalim te tille nuk e "kopjon" dot)... smiley (marre nga gazeta Shekulli).

Kapitalistë të ndershëm e me qëllime të mira nuk kemi për të gjetur kurrë e në qoftë se vijojmë me këto sisteme, do të mbetemi gjithmonë në duar të disa vagabondëve, të cilët do të vijnë e do të marrin konçesione pa na dhënë asnjë garanci, me shpresë që t'i shesin këto koncesione dhe të fitojnë duke bërë ndërmjetësin.

Lidhur me kërkesën e një huaje, për të cilën është marrë vesh qeveria me grupin financiar të përmendur për çështjen e bankës, zoti Kryeministër nuk na dha ndonjë shkoqitje mbi konditat e kësaj huaje, ndaj do të them në mënyrë të përgjithshme vetëm pak fjalë për të.

Parimi financiar, nga i cili nuk duhet të largohet kurrë qeveria është ky: huatë bëhen vetëm për të mbuluar shpenzimet e ndonjë pune botore me fitim të përgjithshëm e asnjëherë për të plotësuar mungesat e buxhetit.

Mjerë ai shtet që merr të holla hua për të paguar rrogat: të hollat e marra kështu do të prishen me një herë dhe në pak vite shteti do të gjendet i kërrusur nën barrën e rëndë të borxheve, nga të cilat nuk do të shpëtojë dot kurrë.

Por edhe për punë botore huatë nuk do të bëhen, veç atëhere kur fitimi që do të dalë prej punës së projektuar do të jetë më i lartë se interesi që do të paguhet për huanë. Është zakon pra, se bashkë me projektin e huasë qeveria do të paraqesë edhe projektin e punës në të cilën ajo hua do të shpenzohet.

A ka përgatitur qeveria ndonjë projekt punësh botore në të cilat do të investohen të hollat që ka qëllim të marrë hua? Në qoftë se jo, atëhere nuk duhet të paraqesë në Parlament as projektligjin për autorizimin e huasë, pasi nuk besoj kurrë se Parlamenti do t'i japë leje për të marrë një hua, të cilës nuk i dihet qëllimi.

Për të komentuar tek Peshku pa ujë, ju duhet të identifikoheni ose të regjistroheni (regjistrimi është falas).