Dështimi i Shqipërisë gjermane

Historiani amerikan, Bernd J. Fischer, shqyrton rishtas veprën "Shqipëria gjatë luftës, 1939-1945". Ai konfirmon se pushtimi nazist nuk ishte aspak tradicional dhe, nga ana tjetër, përgatiti ngritjen e Enver Hoxhës dhe të komunistëve

Gjermanët hynin në Shqipëri në vjeshtën e parë të '43-shit dhe pak besonin se do ta fitonin luftën. Por, po pushtonin një vend që nuk e njihnin. Çfarë politike do të ndiqej në një vit e pak pushtim, që nuk ishte aspak një pushtim tradicional?

Historiani amerikan, Bernd J. Fischer, në konferencën e djeshme në Tiranë, me temë "Synimet e Gjermanisë Naziste në Shqipëri, 1943-1944", tha se nuk ka sjellë asnjë dokument që të përbëjë lajm për historianët shqiptarë (apo për të përditshmet që, sipas mënyrës së tyre, u intereson lufta). Me hapjen e disa arkivave pasi libri i tij ishte botuar (viti 2000), ai ka rishqytuar materialin, i ka bërë një kontroll më të kujdesshëm dhe për këtë u është referuar arkivave amerikane, arkivave të Uashingtonit. Sepse procesi i shkrimit të historisë është për Bernd Fischer-in "një proces in continuum". Në këtë mënyrë, ky historian mendjekthjellët kërkon ta ndriçojë të vërtetën në vazhdimësi.

Ku qëndron e reja? Tek periodizimi që i bën ai politikës gjermane në një vit pushtim, konkretisht i asaj politike që u ndoq nga afër nga Hermann Neubacher, përfaqësuesi i Ribbentropit për Europën Juglindore dhe përfaqësues i Hitlerit në Ballkan për çështjet ekonomike. Qysh në shtator të '43-shit do të vinte në Tiranë për të shënuar nisjen e zbatimit të politikave të pushtimit, "një pushtim i çuditshëm", që sugjeronte Shqipëri të pavarur dhe asnjanëse. Fischer-i pohon se faza e parë kishte për qëllim krijimin e aparatit qeveritar, duke bashkëpunuar me klasën e politikanëve dhe intelektualëve vendas.

Shqipëria do të udhëhiqej nga një regjencë, në të krye të së cilës u vendos Mehdi Frashëri, një figurë shumë e rëndësishme, portretin e të cilit Fischer-i e skicon me dashuri, dhe diku e quan "hidhërimi i Neubacher-it". Frashëri kërkon që të njihet asnjanësia e plotë e Shqipërisë, por Neubacher pranon asnjanësinë "relative" dhe sovranitetin "relativ".

Krejt ndryshe nga fryma e mbajtjes së krahut të njërës palë apo pale tjetër, siç ka ndodhur dhe ndodh në historiografinë shqiptare, Fischer-i shpreh respekt për intelektualët dhe nacionalistët që, duke u ndodhur dhe duke u afruar pranë politikës së pushtuesit, kishin për qëllim të bënin më të mirën. Për rastin e Mehdi Frashërit u referohet shpjegimeve që kishte dhënë në një pamflet të botuar në Tiranë për detyrën që kish marrë përsipër: druante se mos qëndresa ndaj gjermanëve dhe konflikti në ashpërsim e sipër midis Ballit Kombëtar dhe Lëvizjes Nacionalçlirimtare, mund ta dobësonte Shqipërinë deri në atë pikë sa të bëhej pre e shteteve fqinje.

"Çdo grup u afrua me gjermanët në emër të nacionalizmit. Roli i autoriteteve vendore ishte shumë i rëndësishëm. Gjermanët ishin të kujdesshëm për të zgjedhur figura vendase, me të cilët mund të punonin", - shpjegon Fischer-i. "Dhe këta ishin njerëz që kishin brenda zemrave të tyre dëshirën për më të mirën e Shqipërisë. Gjithë përpjekja e autoriteteve lokale ishte që të shpëtonin çfarë mund të shpëtohej. Nacionalistët përfaqësonin "the old tradition" dhe ata donin të ndalonin masakrat që kishin ndodhur në vende të tjera. Kurse për sa i përket anës së tyre politike, ajo ishte e gjitha në disfavor të tyre".

Ajo që Fischer-i e quan faza e dytë e vendimeve të Neubacher-it, kishte të bënte me rimëkëmbjen e ekonomisë, reformën agrare dhe krijimin e një force ushtarake. Asnjë nga këto pika të programit nuk funksionoi mirë dhe "këtu shoh zbehjen e politikës paqtuese të Gjermanisë". Po ashtu, edhe përpjekja për të përfshirë shqiptarët si trupa ndihmëse nën komandën e gjermanëve, gjë që nuk përputhej me pavarësinë relative të Shqipërisë, nuk funksionoi siç pritej.

"Krijimi i divizionit të SS "Skanderbeg" në Kosovë, i ekspozoi gjermanët për atë që ishin, pra, pushtues, kurse pavarësinë e Shqipërisë si fasadë. Në këtë mënyrë, edhe politikanët kolaboracionistë po humbitnin përkrahjen e njerëzve", - theksoi dje historiani amerikan.

Megjithatë, deri në gjysmë të pushtimit, Shqipëria prodhoi pak fanatikë të nazizmit. E ndërsa ky i fundit u ndesh me hezitimin e elitës për të qenë partnere e gjermanëve, Fischer-i sheh si përjashtim nga ky rregull shqiptarët e Kosovës. Edhe propaganda që ishte përdorur qysh para pushtimit, traktet që hidheshin në popull, "njoftonin" se gjermanët synonin t'i mbronin shqiptarët nga armiku, nga Italia fashiste dhe nga komunizmi. Në krye të entuziazmit që kishte krijuar përshtypjen se me ardhjen e gjermanëve kishte të ngjarë të krijohej "Shqipëria e madhe" nga bashkimi me Kosovën, qëndronte lideri i shqiptarëve atje, Xhafer Deva.

Neubacher-i dhe politika e tij dështoi dhe me qeverinë e Rexhep Mitrovicës, e cila kishte humbur besimin tek gjermanët. Prova për integrimin e zogistëve në pushtet dhe ardhja e qeverisë me Fiqri Dinen Kryeministër, shënojnë fazën e fundit të qeverisjes nën pushtimin gjerman. "Asnjë nga këto regjime s'ishte në gjendje të krijonte forca ushtarake për të sfiduar partizanët", - thekson Fischer-i.

Si rezultat, në pak më shumë se një vit pushtim ka humbje në njerëz, vendi është shkatërruar, ekonomia shqiptare bie në kolaps, shtoji kësaj edhe grabitjen që gjermanët u bënë rezervave të arit shqiptar. Por, rezultati më i rëndësishëm i këtij pushtimi, sipas Fischer-it "është kontributi që dha në ngritjen e Enver Hoxhës dhe të komunistëve". Prandaj ka shumë rëndësi njohja e Shqipërisë gjatë luftës, sepse finalja e saj shënoi një kthesë marramendëse për popullin shqiptar, për 45 vitet e ardhshëm.

17 Komente

Një pyetje !

Masakra e Mallakastrës a bënte pjesë në qëllimet "e mira" të djallit për Shqipërinë  ???

Pallavra të gjitha. Të gjith pushtuesit kërkojnë të bëjnë "miqësi" mes të pushtuarëve duke "ofruar kocka, si qenit" për të patur më pakë probleme gjat sundimit të tyre dhe për të fituar shërbimet e tyre.Pra asgjë e re me pak fjalë. Mendon ky Ha-Mer-Ik-oni se ne Shqipot nuk i dimë këto ???? Një mënyrë të tillë sjellje "joshëse" dhe pse në tjetër forëm e ka bërë dhe Aleksandri dhe Ju Cezari dhe Turqit " me falje borxhesh në shkëmbim të djemëve Nizam" e normalisht që do ta bënte dhe Hitleri.E normalisht, nëse se pranoje, të priste vdekja. Pra POLITIK i thonëë dhe si ka ndryshuar e as do t'i ndryshoj emri.

(Ironikisht) Sa mirë po të ishim bërë me Hitlerin, se do të duhej t'i paguanim borxhe Gërqis dhe Serbis ende dhe sot, e do humbisnim dhe Shqipërinë, përveç ç'na kishin shkëputur më herët Kosovën, Ulqinin e Tetovën.

 

Neubacher-i....Perpiqu xixe . Dikur te jam drejtuar per te njohur kete emer dhe rrolin e tij ne Ballkan . Perpiqu dhe bjer. Do qartesohesh mjaft edhe ne spjegimin e shume ndodhive te "bashkepunimit" te "nacionalisteve" atyre qe sot u kendohen Hosana.Te tjeret jane pjeserisht ai eshte i TERI brenda (pra Noierbah ). Lexoje programin e BK nen prizmin e "porosive" te tij ..Vleresoji Intelektualet e kohes qe moren persiper te "ruanin shtetin shqiptar" nen komanden e Xh.Deves e Rexhep Mitrovices . Etj etj dhe do shikosh pastaj se sa e "llustruar" eshte historiografia e isherve . Dhe ne sa e sa here do te shkoje pena per te bere anliza e deduksione mos JU shkeput te vetmit RREFIM te SINQERTE te Fisherit  "Asnjë nga këto regjime s'ishte në gjendje të krijonte forca ushtarake për të sfiduar partizanët", - thekson Fischer-i. Kesaj strategjie te Jermeneve sot Historiografia e Larte e Mixhizmit qe mendon me fundin e kurrizit e vlereson si "lufte civile" ...sepse asgjesoi bashkepunetoret e FASHIZMIT qe u perpoqen me njemije e nje Regjime Sklleverish te rekrutonin forca kunder Partizaneve me qellim MBAJTJEN e KARRIKES pasi ti kishin vrare ( me gjyqe -vellezrit e tyre smiley ) dhe pasi te kishin ikur turistet Jermene .

Asnjë nga këto regjime s'ishte në gjendje të krijonte forca ushtarake për të sfiduar partizanët

Kjo konfirmohet edhe nga Anglezet

Historiografia e Larte e Mixhizmit qe mendon me fundin e kurrizit e vlereson si "lufte civile" ...sepse asgjesoi bashkepunetoret e FASHIZMIT

Anglezet ta konfirmojne qe ka pas lufte civile mes:

  1. Matit (aka Legalitetit/Abaz Kupit) dhe Jugut, 
  2. Laberi/Diber (aka Balli Kombetar) dhe Jugut,
  3. Bajraktareve dhe Jugut!
  4. Kosoves dhe Jugut (aka Kryezijte dhe Tosket)

 

Qafir me cfare harte te doli Laberia ne Veri?

Apo ashtu duhet qe te vertetonet thiorema e perplasjes Veri-Jug?

Laberia ne fakt mbahet si perjashtim i vetem i BK pasi perfaqsuesi i BK atje, Skender Muco ishte i vetmi qe doli haptaz dhe me shkrim pro luftimit te pushtimit Gjerman. Nga ana tjeter eshte baze e rendesishme e BK keshtu qe s'e le dot jashte.

Thellohu dhe njecik Qafir; kujto kush kane qene ne qeverite e asaj kohe.

Se benen shume "perjashtime" dhe thiorema gjithe vrima, dmth. Perndryshe Shqiperia o s'do ishte bere, o do kishte cof me kohe e me vakt. Pune mitesh, hesapi, qe mezi presin te cmitizohen, a te pakten te pickonen.

Perndryshe Shqiperia o s'do ishte bere, o do kishte cof me kohe e me vakt.

Me thon te drejten, probabiliteti i 'berjes' te Shqiperise ka qene teper i vogel. Shume Osmane dhe Inglize bien daccord qe 'u be' se s'dinin cte benin me kete milet.

Mbetem i opinionit qe fitorja e partizaneve ka qene vendimtare ne mbrujtjen e kombit dhe ndjenjes kombetare.

Kuptohet atavizma te koheve te vjetra ka edhe sot. PSh:

PD=Bajraktar, Diber, Mat

PS=s'po merret vesh

po me kismet t'zotit sqarohen gjonat per 100-vjetorin.

Ndjenja kombetare ishte ceshtje e tejkaluar kur komunistet moren pushtetin. Nje nder gjerat qe kam pershtypjen qe Zogu beri, ishte konsolidimi i kombit dhe ndjenjes kombetare. Sqaroj qe s'kam asnje lidhje me Zogun dhe levizjen Zogiste dhe nuk jam asfare monarkist (sa e lodhshme eshte bere ne fakt me sqaru qe po thua mendimin tend dhe nuk ke asnje axhenda politike nga pas... por duhet!)

Qafir, argumenti yt mbi lufte civile vs. clirimtare ka paterica te dobta, pasi une nuk besoj qe levizja komuniste ne Shqiperi do ishte e mundur pa pushtim italian (pra shtysa e rrenjezimit te komunizmes ishte invadimi - ato historite e celulave treshe jane ekzotike e paster per fyell dhe orkester, pese pordhe e gjashte groshe me nje fjale); komunizma u perphap dhe fuqizua jo aq sa ideologji per se - duhet pranuar qe ka qene shume "cool" si ideologji dhe konservatorizmat qe kishte perballe atebote ngjanin si ca gerxho avdalle perballe romantizmit qe sillnin fjalite e manifestos komuniste, me tisin shkodran te perkthimeve te q. stafes - se sa si bima me e pershtatshme ne neneshtratin e nje pushtimi. Sepse duhet pranuar si aksiome, qe komunistet ishin njerez te veprimit dhe ta numuronin ne lule te ballit, pa shume teori e vjersha (ndaj edhe sejfulla maleshova ishte nje keqkuptim mes tyre psh). Nejse se u zgjata, por kjo "qasja e invadimit te cuditshem" qe pasoi italine prej gjermaneve eshte ne vetvete shume e cuditshme. Invadimi ishte krejt "normal". Me logjiken e cdo invadimi, me deshiren per minimum humbjesh e kostosh dhe jo per ndonje "xhymertllik" ne lidhje me Kosoven apo Shqiperine etnike.

Qafir,

Kur bejne vaki gjera me probabililtet teper te vogel, o hesapet jane bere gabim, o zarit i ka fryre nonjoni. Rasti i pare eshte tokesor dhe i dyti qiellor. Por duke krahasuar sa kohe kane qene pozitive me sa negative per ate milet, apo te numerosh sa te tjere jane harruar nderkohe,  zor se dalim me shume miq atje lart.

Opininet varen nga shkalla e njohjes. Megjithse, per albanezet, faktor akoma me i rendesishem eshte ana e llogores (pse kot kemi gjithe ato bunkere ne), qe nuk uroj apo besoj te jete rasti jot.

PD e PS jane kryesisht "ekipe" xhvatje-mjelje, karakteristikat e tjera jane rastesira. E pe Prof. Rulin, sic i drejtohej ajo me e pjekura nga fundi i bisedes aq te lakuar ne Peshk. Ka dhe ka pasur dhe shume prof. a mjeshtra te tjere prej jugut PD-ja, dmth prap nje kope me perjashtime.

Kjo s'do te thote qe ti te heqesh dore prej thioremes. Bindja eshte gje e madhe. Kur s'perputhen thiorija me faktet, krrei keto te fundit - tha.

 

Kur s'perputhen thiorija me faktet

Thioria perputhet qe cke me te me faktet. Ne rastin tim une i kam pas te dy gjysherit partizane dhe skam asnje arsye personale qe ti dal kunder 'ortodoksise' historike pervecse rastit kur nuk shpjegon laramine e larmine tribale prej Shkumbinit ne veri

Qafo qe vet flet e vetkuptohesh kjo nuk ka diskutim fare per disa rate ku nga me tipiket eshte dhe kjo nderhyrje Juaja per te sqaruar ???????? Ti s'ke asnje kriter e logjike per te percaktuar se kur ( Me c'metodologji ) percaktohet nje Lufte si CIVILE .Po ta perseris dhe fute nen mendje . Ne asnje vend te BOTES nuk njihet e emertohet asnje lloj lufte si Lufte Civile kur ai vend e Popull eshte nen pushtimin e Ushtrive te Huaja . Njihen shume raste te shndrimit te ketilla luftrave (  pas largimit , mundjes kapitullimit etj  te pushtuesit&nbspsmiley ne lufte CIVILE ose dhe pa qene pushtuar fare......dhe shembullin me te afert ke Greqine ! Gjithashtu shembulli qe bie nga Anglezet eshte kunder logjikes tende   100% sepse sipas kesaj del se "Anglezet ishin qe pergatiten e udhehoqen Luften Civile ne Shqipri" smiley  Dhe kjo vertetohet me nje miljon e nje fakte por me me konkretin, me te dukshmin, me te dokumentuarin me te deklaruarin zyrtarisht qe anglezet. ..... ishin me Luftetaret kunder Fashizmit . Ne asnje rast nuk jane marre per baze ZYRTARE thashethemexhijte e tifozet e kujtimeve e kujtesave kur mungojne jete GJYSHRISH... Nganjehere me dukesh me keq se sa nje adoleshent dhe kjo vjen nga mania per te thene fraza tip Fari Balliu si psh..... skam asnje arsye personale qe ti dal kunder 'ortodoksise' historike pervecse rastit kur nuk shpjegon laramine e larmine tribale prej Shkumbinit ne veri... smiley Mania per te thene fjale BOOM si ngjyre grite PD-iste neper kafene , nuk eshte e barazvlefshme ne cdo rast me fjalen tuaj shpesh shume te respektuar e me humor .Respekte!

Ne asnje vend te BOTES nuk njihet e emertohet asnje lloj lufte si Lufte Civile kur ai vend e Popull eshte nen pushtimin e Ushtrive te Huaja

Ke te drejte sikur pushtimi prej Gjermanise te kish qene konvecional. Sipas artikullit qe po komentojme, pushtimi gjerman ishte:

"një pushtim i çuditshëm", që sugjeronte Shqipëri të pavarur dhe asnjanëse

Pra peticioni yt per mos-etiketimin 'lufte civile' eshte (fatkeqsisht) i pa-aplikushem

rrespekte

Ne asnje rast nuk jane marre per baze ZYRTARE thashethemexhijte e tifozet e kujtimeve e kujtesave kur mungojne jete GJYSHRISH...Me shume keqardhje vella por kjo do te thote qe .....""""Dhe kjo vertetohet me nje miljon e nje fakte por me me konkretin, me te dukshmin, me te dokumentuarin me te deklaruarin zyrtarisht qe anglezet. ..... ishin me Luftetaret kunder Fashizmit"""

.Pikerisht kete duhej te kishe lexuar qe nuk ka fare rendesi se sai madh , sa afer , sa i ditur, sa i shkathet sa i panshem etj etj perfshire dhe kurvaret e mendimit politik, eshte dikush qe analizon kujtimet perballe QENDRIMIT zyrtar te asaj kohe..veprimtarise dhe fitores se arritur me gjakun e miljiona njerezve ne lufte kunder FASHIZMIT ku perfshihen gjyshrit e tu dhe te mijte por edhe gjyshrit ANGLEZE e te FISHERIT! Tani edhe Mixhistet jane gati te shkruajne Histori ....eeeeeeeeee.... edhe une si zv/ kryeminister ..eeeeeeeeee.... alternativ ...eeeeeeee..... mund te shkruaj histori ...eeeeeeee....alternative ! Respekte

Me fal per keqkuptimin . tani lexova qe Gjermanet nuk e kishin Strategji "pushtimijn e cuditshem te Ballkanit. Ndoshta Hitua e rekomandonte oper vend klimaterik per pushime dhe jo pushtim. Me kete teori te kerkoj falje . Jam Dakord!

Përderisa Fischer ngulmon dhe pêrsêrit mendimin e tij se faktori nr. 1 i fitores së PK dhe partizanëve në Shqipëri ishte politika e gjermanëve dhe pushtimi i tyre u vendit, nuk ja vlen të diskutohet më tej..

Veçse asnjëherë nuk kam mundur të kuptoj pêrse BK ishte i detyruar të bashkëpunonte me gjermanët dhe të diskretitohej nêpêrmjet kolaboracionizmit... a s'mund të bënte ndryshe, psh: të merrte pushkën krahut dhe të luftonte kundër tyre (siç bênë republikanët e tjerë të Evropit)?

Sa pêr atë Neubacher-in Idris, t'a kam dhënë një pêrgjigje, lidhur me rolin e tij në një nga ato shkrimet e mësipërme.

Po vij prap Xixa jo per ego po per te sqaruar dicka qe shtrohet ne vete postimin tuaj ..Ate qe shprehesh se ...Akoma nuk e kam kuptuar etj ( per BK) ...Ja per kete duhet pare me vemendje nderhyrja e "zyres" Nojerbah sepse shpjegohet LEHTESISHT e SHUME QARTE cdo krijim e sajese  ne Ballkan e ne teresi LINDJEN ( me vone komuniste). Keshtu "do bejme lufte de more de " u cfaqen "socialdemokratet" e te gjithe ketyre vendeve sipas brendise se nac.socit Hitlerian. Nuk ka asgje per te mos kuptuar. Eshte kjo ngatrese qe i vlereson ata si Nacionaliste e ca me keq si Republikane (sikur kasapet te mos kene qene Republikane e Nacionaliste ndonjehere ne vetemertimet e tyre ???? smiley ) . Lexoje me vemendje programin e BK . Eshte plotesisht nje program Socdem pra TERESISHT i MAJTE!!!!!!!!! Figurat dhe Praktika e tyre Kriminale si nxites te luftes vellavrasese ( qe sot cfrytezohet nen termin smiley "Lufte Civile" ) e bashkepunetore te Fashizmit ...i perjashtoi Historikisht nga Morali Politik i Arsyes Kombetare ose me thjeshte i cilesoi si "fatkeqesi Kombetare" ku u perfshine edhe figura "ish" te nderuara qe e mbyllen me TURP ! Sot po perpiqen me njemije e nje marifete e menyra qe te jistifikojne TEORIKISHT ate qe ndodhi me ta duke u mbeshtetur tek ndeshkimet e ASHPRA qe ju beri grupimi kundershtar i udhehequr nga PK. Por kjo eshte tjeter mesele dhe eshte i vetmi ARGUMENT qe mund te percillet. Por KURRE si BAZAMENT ne Historine e nje KOMBI! 

Për të komentuar tek Peshku pa ujë, ju duhet të identifikoheni ose të regjistroheni (regjistrimi është falas).