Raporti “Sfidat e Mijëvjecarit”: Shqipëria “0” pikë

Shqipëria ka tregues negativ në disa aspekte të qeverisjes dhe demokracisë, vecanërisht në kontrollin ndaj korrupsionit dhe efektivitetin e drejtimit te vendit.

Raporti i fundit i vitit 2009 i Korporates se Sfidave te Mijevjecarit, nje organizate e qeverise amerikane per te ndihmuar vendet e varfra, thote se vendi yne nuk permbush standartet, ose merr zero pike ne 7 nga 17 tregues te rendesishem. Konkretisht vendi yne nuk ploteson standartet ne drejtim te kontrollit ndaj korrupsionit, fushe qe ky raport e vlereson me zero pike, pasi eshte poshte mesatares se kerkuar. Efektiviteti i qeverise gjithashtu eshte tregues i dobet, ku Shqiperia nuk ploteson standartet. Po keshtu shteti i se drejtes ose qeverisja e ligjit jane 0.22 pike poshte mesatares. Ndersa ne te njejten tabele te qeverisjes se drejte, vendi yne merr pike pozitive ne te drejtat politike e te drejtat civile te cilat populli i gezon ne nje mase mbi mesataren. Përsa i perket kategorise se dyte te treguesve qe titullohet ‘investimi per popullin’, sektori me i dobet ku Shqiperia merr zero pike, eshte fondi i shpenzimeve te qeverise per shendetesine, si dhe per arsimin e detyruar primar per vajzat. Ndersa menaxhimi i burimeve natyrore dhe shpenzimet per arsimin fillestar, konsiderohen pike pozitive. Ne kategorine e trete vleresohet ‘liria ekonomike’. Ne kete fushe, Shqiperia calon vetem ne politikat fiskale, ku serish merr pike poshte mesatares se kerkuar, ndersa ne ceshtje si inflacioni, politika tregtare apo nxitja per hapjen e bizneseve, shqiperia merr pike pozitive.

Duke i permbledhur te gjitha keto shifra e tregues, Shqiperia ende ka probleme te medha persa i perket hapave demokratike qe duhet te plotesohen para se korporata per sfidat e milieniumit ne SHBA ta kaloje Shqiperine ne fazen ‘Compact’, eshte faza e fundit, kur nje vend konsiderohet i afte per te marre asistencen e SHBA. Që vendi yne të hyjë ne kete faze te asistences amerikane si Armenia, Gjeorgjia, Moldavia apo disa vende te tjera afrikane, duhet te plotesoje te 17 treguesit e ndryshem politik. Vendet qe nuk i plotesojne keto standarte jane ne programin e asistences ‘Threshold’, ku perfitojne vetem grante te vogla per te permiresuar disa tregues specifike. Persa kohe qe Shqiperia do te caloje ne keto tregues, nuk do te marre asistence te madhe nga programi i SHBA-ve.

4 Komente

po sigurisht, se pasi shteti tu leje celsat e kashtes hajduteve te Korporates se Sfidave te Mijevjecarit, normal qe nuk do kalojme tek faza Compact.

Le qe pse duhet me kalu ke faza Compact, e pse duhet me ju lepi Korporates se Sfidave te Mijevjecarit, apo se ashtu i deshi trapi ne qeverise socilaiste anej ka 2005 e mo perpara me na fut ne ket valle ?

Ne kategorine e trete vleresohet ‘liria ekonomike’. Ne kete fushe, Shqiperia calon vetem ne politikat fiskale, ku serish merr pike poshte mesatares se kerkuar, ndersa ne ceshtje si inflacioni, politika tregtare apo nxitja per hapjen e bizneseve, shqiperia merr pike pozitive.

Po sigurisht mer yahoo, merr pike pozitive, se ka konflikt te paster interesi me Korporaten e Sfidave te Mijevjecarit qe ju 10sha mu ne korporate !!!  Kurse ato piket qe jane poshte mesatares do rregullohen mas 1 apo 2 vjetesh kur te maroje projekti i radhes. Ja kshu !

Ca kishte ky artikull per ke peshku, nderkohe qe skeni nxjerre asnje llaf per raprezaljen paraelektorale ne dogana ????

 

Ne ca lloj programesh "ndihme" eshte me mire me mos marre pjese.

Shqiperia e ka kapercyer fazen e kesaj lloj ndihme, per vendet afrikane.

Jo se jane zgjedhjet, por gjithmone, GSH ka dhene dhe ka transpetuar me prioritet lajmet me te erreta dhe te keqija per Shqiperine. ... se ç'kam bindjen se kjo eshte me te vertete, gazeta me Anti-Shqiptare qe ka egzistuar ndonjehere !

 Tashme jo vetem amerikanet por edhe europianet e kan marre vesh se Shqiperia mbledh/akumulon; 

1) Me shume valute se çdo vend per fryme popullsie.

2)Me shume taksa se çdo vend per fryme popullsie (nga llogaritjet e fundit po del se Shqiperia mbledh taksa me shume se dhe Belgjika, vend i cili njihet per taksat e larta).

Ketu ne Belgjik dhe vendet perendimore kur shkon ne per te mare çertifikaten familjare, nuk paguan asnje cent dhe per fat te mire e merr brenda dites, ndersa ne Shqiperi paguan 40-45 cent per çertifikate dhe ne disa raste (kur e merr ne Bashki) e merr pas nje jave. Ne Shqiperi çdo muaj aplikojne per çertifikate rreth 200-300 mije njerez. Nga 50 leke qe i thone 40-45 cent, llogariteni se sa mbledh pushteti lokal vetem nga kjo. I bie qe administratoret te paguhen vetem nga çertifikatat. Po taksat e tjera qe jane disa dhe qe i thone disa qindra miliarde, ku shkojne. Rasti i Shqiperise po tregon interes kendej, sidomos keto muajt e fundit, kuptohet per mire dhe keq. Varet si do anoje kahu.  

Për të komentuar tek Peshku pa ujë, ju duhet të identifikoheni ose të regjistroheni (regjistrimi është falas).