“Ne” dhe myslimanët

Historia e feve në Shqipëri është ndër më unikalet dhe çështja e besimit një ndër dilemat më të mëdha me të cilën ne shqiptarët ende nuk dimë të përballemi  Të konvertuar dhe të rikonvertuar hershëm, duke u ngatërruar njëkohësisht me shumë halle të historisë sonë tekanjoze, në vend që të mos harrojmë se për të jetuar në këtë vend na duhet shumë mirëkuptim dhe dashuri mes nesh, kemi një predispozion djallëzor për t’i drejtuar gishtin tjetrit në formë akuze dhe për të gjetur fajtorin në çdo hap. Kjo po ndodh shumë shpesh këto vitet e fundit me fenë myslimane dhe me njerëzit që e përfaqësojnë atë.

 

Rasti më i fundit me vajza që largohen nga shkolla, sepse mbajnë shami, është edhe rasti më i parë i këtij lloji. Është e njëjta situatë e përsëritur, i njëjti debat i hapur, apo i diskutuar nëpër zyra çfarëdolloj të institucioneve shtetërore, apo të organizatave të pavarura, njerëz që ankohen dhe përgatiten të hapin çështje gjyqësore….

 

Ndërkohë, vazhdon një pyetje… e njëjta pyetje: “Prapë shamitë?”. Këtu dua të shtoj se ky është një fenomen recidiv në lidhje me terminologjinë, që jam e bindur se i nervozon besimtarët dhe të tjerët: shami, apo perçe, apo ferexhe.

 

Një nga problemet e komunitetit mysliman në Shqipëri, është raporti i këtij komuniteti me median. Në fakt, debati i mbetur në dorën e shumë gazetarëve naivë që nuk e vrasin mendjen se si shprehen, e çorodit në mënyrë shumë të dukshme opinionin. Shamia dhe ferexheja, ndonëse shërbejnë për të njëjtin qëllim: të mbulojnë kryet e gruas dhe të tregojnë në mënyrën e përulur fetare, bindjen ndaj fesë dhe Zotit që ata duan dhe ndjejnë, janë dy gjëra të ndryshme në aspektin e pamjes dhe kjo është shumë mirë të përcaktohet në informacionet që jepen nga mediat për opinionin publik. Abuzimi me termin, jam e bindur që bëhet padashje dhe është më tepër efekt i njohur i mosnjohjes dhe neglizhencës, dy nga tiparet e gazetarisë shqiptare.

 

Në terminologjinë arabe, midis të tjerave, qëndrojnë tre përcaktime për veshjen e grave: Hijab (hixhab), Niqab dhe Jilbab (xhilbab). Hijab (vjen nga fjala arabe hajaba që do të thotë të fshehësh, të mbulosh), është shamia, ajo që ne e shohim shpesh nëpër qytetet shqiptare dhe e cila ka bërë të përjashtohen nga e drejta e edukimit disa vajza besimtare. Shamia mbulon vetëm kokën dhe qafën dhe e le fytyrën të hapur, që do të thotë se nuk pengon në komunikimin me të tjerët. Niqab-i, është veshje që nuk e le fytyrën të duket, përveç syve, në fjalorin që ne njohim , është ferexhe. Në vende ku ekstremizmi islamik është real, si në Afganistan, gratë janë të detyruara të mbajnë edhe Burqa (ose burka), e cila i mbulon edhe sytë me një rrjetë të dendur. Në qoftë se shamia është e pranueshme deri diku për sytë e shqiptarëve të pamësuar me kokë grash të mbuluara, mosshfaqja e fytyrës përbën një vështirësi të madhe komunikimi, që pavarësisht se është në zgjedhje personale e besimtareve, duhet të përbëjë edhe një bazë diskutimi të gjerë në nivelet akademike, apo shkollat, sepse mbulimi në këtë rast shkon përtej zgjedhjes personale, duke u bërë edhe një element etik. Jilbab-i është veshja që femrat mbajnë në trup, e cila iu mbulon gjymtyrët e trupit sipas një mënyre veshje të veçantë.

 

Mbulimi në vetvete, sipas opinionit të shumë femrave myslimane, nuk është vetëm “ajo që Allahu ju kërkon atyre”. Një tjetër arsye e mbulimit është edhe kërkesa për modesti në të dyja llojet e mbulimit: qoftë kjo për gratë, apo për burrat. Ndërkohë, opinioni i shumë femrave myslimane është se me mbulimin ato  kërkojnë të ndalojnë trajtimin e tyre nga burrat si objekt seksi, ato duan që burrat të injorojnë paraqitjen e tyre dhe të kujdesen për të parë personalitetin dhe trurin e tyre, ato duan që ata t’i marrin  seriozisht dhe t’i trajtojnë ato të barabarta dhe jo duke i nënvleftësuar për paraqitjen e tyre fizike….

 

Në thelb kjo kërkesë e tyre, është një nga ato më të guximshmet të artikuluara nga lëvizja feministe moderne: barazia midis sekseve, pa asnjë nuancë ironie dhe nënvleftësimi.

 

Por sa femra myslimane e kuptojnë vërtet mbulimin si një proces që do të edukonte miliona mendje burrash protagonistë? Dhe sa të tjera e mbajnë shaminë pa menduar përse, por vetëm si rezultat i një kulture që duhet të ndjekin? Aktualisht të gjitha këto janë sot dilema dhe diskutime në botën myslimane të qytetëruar, ku vetë gratë janë shpeshherë protagoniste.

 

Për fat të keq shqiptarët nuk përfshihen dot, nuk mund të përfshihen dhe nuk marrin iniciativën të përfshihen në këtë debat. Shqiptarët janë shumë të gatshëm të përfshihen vetëm si paragjykues dhe të ngrenë teori të paragjykuara.

 

Nëse ka diskutime mbi Islamin në vendet e zhvilluara, në këto diskutime janë protagonistë vetë besimtarët. Gratë myslimane kanë një angazhim shumë interesant në dilemat dhe sfidat që përfaqësojnë. Maryum Jameelah (e quajtur më parë Margaret Marcus), është një nga gratë e famshme shkrimtare dhe lektore, e konvertuar nga hebraizmi në myslimanizëm, ajo shkruan dhe tregon për historinë dhe teorinë e saj. Sipas Jameelah, ajo e kupton bashkëpunimin mes njerëzve të feve dhe kombeve të ndryshëm duke i njohur ato dhe duke i respektuar.

 

Përveç raportit të pazgjidhur me median, feja myslimane ka shumë probleme të pazgjidhura me shtetin shqiptar, me shoqërinë dhe me vetveten.

 

Ardhja e shamive në Shqipëri erdhi së bashku me riardhjen e fesë. Ishim të pamësuar, të paragjykuar dhe si të tillë filluam të akuzonim njëri-tjetrin. Është e çuditshme pse nuk ka një debat konstruktiv në Shqipëri që të mund t’i lerë të gjitha palët të analizojnë dhe të rrëfejnë me qetësi... Befas, ndodh një ngjarje ekstreme dhe të gjithë kthejmë sytë andej dhe fillojmë të ulërijmë... Duket sikur s’dimë të flasim seriozisht dhe me përgjegjësi: fillojmë me kulme ngashëruese kur ngjarja ndodh, pastaj fluksi shuhet me një psherëtimë lehtësimi se më në fund çdo gjë është harruar dhe “çudia” nuk do të zgjatë më shumë se tri ditë. Një tjetër çështje është se asnjëherë ky problem nuk është diskutuar si një shkelje e të drejtave të njeriut. Duket sikur është më shumë një çështje e etikës, e kulturës dhe shpeshherë është kthyer në argument politik për të treguar se Shqipëria s’ka asnjë lidhje me fondamentalizmin mysliman dhe se sytë e saj janë drejtuar nga perëndimi kristian. “Ne”, kundër “atyre”, është një slogan psikologjik që shpeshherë më duket i frikshëm. Së pari, sepse jemi refuzues dhe nuk e pranojmë tjetrin për hir të të tjerëve, që përkthehet se nuk pranojmë formimin e hershëm mysliman të kombit e shtetit tonë për hir të snobizmit ndaj botës perëndimore, e cila ka një shtet e kombformim të ndryshëm nga yni. Së dyti, sepse nuk e kemi të qartë historinë tonë, që përkthehet se nuk dimë ta çmojmë atë që na ka dhuruar e kaluara jonë misterioze: tolerancën. (Gjyshi im ortodoks ishte shumë i lumtur kur priste vizitat e hareshme të miqve të tij myslimanë për të dielën e Pashkëve).

 

Së treti, se nuk dimë të respektojmë të drejtat e tjetrit... dhe jo vetëm kaq, por kemi të paqarta parimet e të drejtave bazë të njeriut dhe vetvetiu, kur i shkelim ato, ose nuk e kuptojmë atë që kemi bërë, ose nuk na dhimbset ajo që kemi shkaktuar.

 

Këto arsye na pozicionojnë në dy llogore të kundërta: Ne dhe Ata. Ne dhe Ato. “NE”-ja pretendon të jetë pjesa e kultivuar dhe përparuar, ata që janë mendjehapur dhe që dinë se si shkohet përpara. Problemi i tyre? Janë përjashtues dhe me këtë ndjenjë nuk mund ta ndërtosh dot atë që pretendon të bësh. Interesante është se shpeshherë “Ne”-ja më aktive ka emra tipikë myslimanë… Për fat të keq “Ne”-ja, shpeshherë ka fytyrën e shtetit ose të strukturave të tjera që akoma nuk kanë menduar të mendojnë për raportin që duhet të krijojë me besimin dhe me besimtarët në këtë vend. Kjo është e shfaqur në komitetet fiktive shtetërore të feve, në shpalljet e vendimeve absurde të ministrave për të vendosur dhe hequr rregulloret e shkollave sipas qejfit, në pasigurinë e organizatave për të mbrojtur besimtarët myslimanë...

 

Ndërkohë që Ata dhe Ato, për fat të keq me gjithë prezencën më të madhe që kanë në këtë vend, nuk kanë arritur dot të krijojnë atë bashkësi kompakte të duhur për të ndërtuar ato vlera që predikojnë. Të ndodhur mes një debati dhe kontradikte të brendshme, Komuniteti Mysliman, më i madhi në Shqipëri, ndërkohë është edhe më i dobëti: një pjesë përfituese, një pjesë ekstremiste, një pjesë idealiste dhe largpamëse, por e brishtë dhe e dobët për të fituar mbi dy pjesët e tjera. Zgjedhjet e reja me të njëjtin kryetar të përfolur dhe të paaftë të imponohet në instancat shtetërore dhe në mbarëkomunitetin e vet, treguan se debati më i rëndësishëm për çështjet që i takojnë myslimanëve të Shqipërisë, është debati i brendshëm midis tyre. Myslimanët shqiptarë ndodhen mes furtunave të ngritura nga ata vetë në njërën anë, dhe mes stuhive të ngritura nga shteti dhe ekstraislamikët, nga ana tjetër. Nuk është serioze që debatet e hapura për të drejtën e vajzave besimtare për edukim dhe besim të nëpërkëmben nëpër zyra e zyrtarë dhe peshën e debatit konstruktiv që do duhej të ndryshonte situatën, nuk e mban dot askush mbi supe.

 

Ky peizazh social i krijuar ka një pasojë të rëndë: vetmia e myslimanëve do të bëhet vetmi e të gjithëve nëse nuk do t’i japim dorën dhe nuk do ta kuptojmë njëri-tjetrin në kohë.

98 Komente

Poshtë shamitë...

Poshtë ferexhetë...

Poshtë percet...

Poshtë burkat...

Dhe mos shikoni as kisha e as xhamia,

se feja e shqiptarit asht shqiptaria.

Leji  o vlla rehat robt te vishen si te dun

Dun perche te majn perche

Leji rehat robt te zgjedhin ca feje te dojn,mos u  boni  si E.hoxha

ska gjet njeri keq nga feja ,vetem nga njerzit qe perdorin fene per qellimet e tyre.

Me duket nganjeheri qe  fqinjet tane Greqia apo serbia na kane bo me komplekse per kete muhabetin e fese,duhet me pranu qe ka rob qe bohen myslimane edhe se kon qef,jo vetem se ju eshte imponu nga turqit

Admin,

ky eshte shkrin jashtezakonisht i dobet .  Nuk gjykon prifti cer ben hoxha. Shiko se ke elemente sa te dush brenda shkrimit dhe eshte shkrim i paster diskriminues.

Te nxjerresh pastaj konkluzionin qe shoqeria muslimane ne Shqiperi eshte shoqerisht e izoluar eshte konkluzin i paster dhe shume i rrezikshem shoqeror.

Tani meqe ke fshesen ne dore mos mendo se cdo shkrim qe sjell postime eshte produktiv. Ne kete kuptim i dhashe  minus 4 yje.

Nuk eshte mednje e hapur nxitja e percarjes fetare. Nese kjo shkrimtarja a romancierja mendon se ka bere shkrim qe trajton te drejta themelore une po i them qe ka shkruar nje shkrim honorari per te mos thene me shume.

Se nese ajo mendon ( une e di cer ka ne koke ajo ) ne formen Ne dhe Muslimanet me gjasme ne thonjza, renditja duhet te jete ndryshe per sa kohe pranohet zyrtarisht qe ka te tjera numra.

SI keshtu admin u merziske ti kur u i them qe autorja eshte sacmexhie * ?

* Po meqe e do spjegimin e saj : Sacmexhie ne gjuhen metaforike te populit trim e punetor dhe liridashes te disa trevave ku flitet gjuhe shqipe perdoret ne ato raste kur njeriu e vrek kohen kot dhe nuk ben asgje po flet percart. ( si une ne jo pak raste ) smiley

Te shtune te mbare !

Ne vetvete shamia perreth kokes mua personalisht nuk me shqeteson. Ka raste qe mund te jete shume "fashion", si ne boten perendimore te viteve 60-70.

Problemi eshte kur gruaja fillon dhe konsiderohet nga meshkujt si nje pako e mbyllur hermetikisht e cila duhet hapur vetem ne ato raste kur duhet te kryhen marredhenie seksuale per efekt kenaqesie apo riprodhimi.

Natyrisht qe 5 shekuj kulture dhe traditash myslymano-otomane nuk mund te injorohen, por eshte mese evidente se sot keto stonojne shume me koordinatat gjeografike ne te cilat Shqiperia gjendet dhe me referencat aktuale te shumices, per ndertimin e te ardhmes.

Mua ca me shqeteson eshte  se pse kjo duhet te lidhet patjeter   nguhste me muslimanizmin ,kur nuk eshte kshu,menoj se varet nga rrethanet kulturore shoqerore ekonomike etj

 deri dje ne sicili kalabri  etj etj neper plot vende katolike gruaja trajtohej keq,sic edhe ne veriun katolik shqiptar

Kjo ka te beje me edukimin  dhe jo  me  ciles fe i perkasin

shembuj  ke sa te duash ne te githe boten

Po duhet me dhone gjithmone shembuj tolerance,kjo eshet gjoja me emire ,ku ku eshte musliman ti jepet undesia te jete kush eshte katolik ti jepet mundesia te jete et jetj

duhet njecik qe robi te shofi punet e veta,gjithashtu edhe te miren e pergjithshme

edhe kush osht satanist duhet t'i jepet mundesia te jete mer ti, po edhe sikhet, xhainet dhe saivistet dhe cdo fe tjeter. ca tolerance po folim masnej

 

_____________

Një admnistrator i faqes ka cilësuar llogarinë tuaj si llogari abuzive, me shumë gjasa si rezultat i komenteve tuaja. Si rrjedhim, sistemi ju ka caktuar një limit prej 10 komentesh në ditë. Statusi si përdorues abuziv mund të hiqet nga një administrator.

kur muslimanizmi asht fut ne shqipni (ka midisi - fundi i shekullit te 19), tradita muslimane qe turqit kan pru (nuk ja maj mend emnin se cila rrym asht) ka pas per qellim me ken e adoptushme me besimin katolik, perderisa ato qe ktheheshin musliman ishin katolik e kishin avantazhe ekonomike nqse ktheheshin musliman; pra, shamit e perçet s'kan ken te detyrushme per grat, rakia s'ka ken e ndalume per burrat, e as mishi i derrit. ka mundsi qe kjo "zbutje" te ket ken si mjet i turqve per me i shty katoliket me u kthy ne musliman. Ka njerez qe kan kujtu (e ndoshta me arsye) se mas 4 shekujsh pushtimit turk, Shqipnia do t'ishte perfundimisht pjes e Turkis.. Tash Shqipnia s'asht ma nen kamb te Turkut, e per kyt arsye nuk e shoh me vend qe veçantia e futjes se muslimanizmit ne Shqipni (pra, konkretisht, pa perçe, e pa denim ndaj alkolit e mishit te derrit) te zhduket mas fanatizmit te fes muslimane ne emen te liris se besimit. Feja nuk asht sllogan, apo lobbying per me ja diftu te tjereve ne publik. Feja asht thjesht besim shpirtnor. Per ma teper, ne nji shtet laik siç asht Shqipnia, et siç jan tana shtetet e Europes (edhe pse jan katolike) çdo manifestim i jashtem ne publik i fes duhet te jet i ndalum, sepse diferenca qe krijohet ne nji popullsi qe ka te njejten rac, gjuh, kultur, e qe perban te njejtin komb i damton unitetit te nji shtetit, dhe respektin ndaj besimit te atyne qe s'kan te njejten fe. E kjo asht baza e laicitetit. Shtetet ne te cilat lejohen perçet e shamite, jan shtete me kushtetut, ligje e rregulla fetare (dmth se shteti te denon per kyt apo at mosrespektim te fes), dhe jo shtete me kushtetut, e ligje laike siç asht Shqipnia.

Un psh e zejm se jom musliman,ose jom femer muslimane ene du me majt shami  ca tashi sdo me lesh ti me shku ne shkoll?ska ven ktu rri kjo llogjika,jo po t bejm si enver hoxha te ndalojm cdo fe,po he pra tashi

Tashi si masm menimit tat sduhet me majt as varse me kryqs se i bon lobbyn fese  tata.

Per menimin tim  qe baze e leicitet eshte  qen  ne institucione publine duke filluar qe nga shkolat mos bohet propagande fetare

As tani    percja seshte e detyrushme per grat  nqs do   e man nqs  de se man sepse sjemi ne afganistat ,po  une du me dal ne mbrojtje te atyre qe dun ta majn,sepse ska dem per shoqerine  eshte ceshtje estetike

un du me vajt me shpate ne shkolle se ma kerko feja, jom sikh mer lal, ca tashi sdo me lesh ti me shku ne shkoll? ska ven ktu rri kjo llogjika, jo po t bejm si enver hoxha te ndalojm cdo fe, he pra tashi.

 

___________

Një admnistrator i faqes ka cilësuar llogarinë tuaj si llogari abuzive, me shumë gjasa si rezultat i komenteve tuaja. Si rrjedhim, sistemi ju ka caktuar një limit prej 10 komentesh në ditë. Statusi si përdorues abuziv mund të hiqet nga një administrator.

E dina te tan se liria individuale e nji njeriut mbaron aty ku fillon liria individuale e nji njeriut tjeter. Dhe mbi te dyja kto liri individuale te ndryshme, asht ligji si norm e detyrushme per harmonin e nji shoqniet apo qytetnimit, sido qe te jet besimi fetar. Nqse un dal ne publik me nji kryq katolik apo ortoks 1 meter te gjat, e shoqja jem vjen me nji perçe 1 meter te gjat, si t'i bahet ? Gjaja e par: na i shtim frigen njena tjetres... Gjaja e dyt, nqse un bazoj ne publik idet e mia mbi Jezusin e shoqja jeme me kundershton tuj u bazu mbi Mohamedin, si t'i bahet ? Nji shoqni asht shuma e ideve individuale qe ne nji moment te caktum kristalizohet e fiksohet si ide kolektive. Ateher, si te merrena vesh ? Asht arsyeja per te cilen liria individuale e besimit ka kuptim deri aty sa len te pacenume lirin e besimit te tjetrit. Dmth, toleranca per asht qe besimtaret e feve te ndryshme te mund te mbajn per vete besimin e tyne aty ku fillon sfera publike. Mu nuk kishte me m'shqetsu fakti qe nji katolik te mbajn ne qaf nji kryq te vogel apo nji musliman te mbajn ne qaf nji han me yll, shenja qe s'jan te dukshme ne publik, dhe qe deshmojn ne realitet dhe perpara ligjit respektin e ty feve ndaj njena tjetres. Nqse dikush pretendon me e vu ne ball tuj ec rruges se asht musliman apo katolik, ç'kuptim ka toleranca ndaj besimit tjeter, e ç'kuptim ka laiciteti ?

Jom daakort me ty  qe me dal me krysh  nji meter ose me shami dy metra  prishet regulli,po spo flasim  per kto ekstreme

Te  kan ardh najiher ne shpi deshmotaret e jehovait?? mu me kane ardh edh ei kom percjell mir,kur kum pas nge kom bo edhe muhabet po vallahi sme eshte duk sem ekane cenu lirine time,lirine ta cenon kur te vjen tjetri e te thote bej kshu si them une ose vishu kshu si them une ,deri kur ti  ben si do vete  brenda  nje kodi regullash  pa cenu pronen ose pamvaresine e tjetrit ather eshte mregull

duhet me mbrojt lirin e grus nqs ajo sdo  te beje sic mund ta  komandoje burri (sic ndodh rendom ne shqiperi si te muslimonet si te  te krishteret) duhet te kete ku ta kerkoje te drejten

mu me duket qe muslimanizmi eshte ber si fobi prane po them

Tashi  mos e degjenero muhabetin ti .kot ky

Per ate pune ne shkolla me thika edhe me revole i ke plot pa qen nevoja me qen sikh

seshte njisoj shamia ne koke me thika e revole apo shpata,me shami eshe po te iki zari ske ca i ben tjetritsmiley

Oe vlla Satanist seshte nalume me asnji ven dersa nuk bon dom,po bone  dom do hash ....

Po per te parandaly incidentet nuk lejohen armet ne shkolle,ose nuk lejohen armet fare, ca vene i lejojne sic eshte USA

Po shamia  ca lidhje ka??

sith tha parafolsi me lart ne vitet 60-70 ishte ne mode,mu me duket ceshtje estetike,se funja funit ne vetvete dem ska ah po te mulosh te gjithe ftyren,eshte problem sespe sdihet kush je, psh ne napoli neper ca zona po te mash kokore kur je me motor eshte problem sepse smeret vesh kush je ene cfar qellimi ke, po kur psh sshamia  te jem mundesi me e identifiku tjetrin ca problemi ka

une jom i mendimit se eshte fobi sespe snigjoj njeri te flasi per  murgeshat  etj

murgeshat jan fetare si hoxhet e priftnijt, shkojn ne shkolla private fetare, sherbejn vetem ne vende kultesh fetare.

liria e besimit mund te shkojn deri aty, per shembull, qe fmit musliman qe ndjekun bajramin mund te rrin pa hanger deri ne 6 te masdites ateher qe jan ne shkoll tan diten, e qe truni e trupi ka nevoj per ushqim. A t'i lam kta fmi ne emen te fes me u ra te fiket ne klas ? Me i marr profesori ne pytje ateher qe jan pa hanger, me i fut ne provim te debult, si i bahet ? Vajza qe vjen me perçe ne shkoll, si i a ban kur t'vin ora me ba msimin e fiskultures e me e u zdesh si vajzat e tjera te shkolles ? Ik prej msimit te fiskultures ? Mbetet ne klas ???

Ka shum pasoja ne institucionet e nji shtetit ba me ken se shteti i njeh te drejten nji fejet me u ba e drejt apo ligj i shtetit. A po jo...?

Nuk ka vdekur njeri nga agjerimi. Agjerimi eshte gjithashtu edhe praktike katolike. Ne mos gabohem edhe myslymanet gjate agjerimit mund te hane buke sade e te pijne uje gjate dites.

Do te ishte mire qe edhe jo-praktikuesit te agjeronin here pas here.

Ben mire per shpirtin dhe trupin.

çështja e besimit një ndër dilemat më të mëdha me të cilën ne shqiptarët ende nuk dimë të përballemi

kemi një predispozion djallëzor për t’i drejtuar gishtin tjetrit në formë akuze dhe për të gjetur fajtorin në çdo hap. Kjo po ndodh shumë shpesh këto vitet e fundit me fenë myslimane dhe me njerëzit që e përfaqësojnë atë.

Përveç raportit të pazgjidhur me median, feja myslimane ka shumë probleme të pazgjidhura me shtetin shqiptar, me shoqërinë dhe me vetveten.

Shqiptarët janë shumë të gatshëm të përfshihen vetëm si paragjykues dhe të ngrenë teori të paragjykuara.

se nuk dimë të respektojmë të drejtat e tjetrit... dhe jo vetëm kaq, por kemi të paqarta parimet e të drejtave bazë të njeriut dhe vetvetiu, kur i shkelim ato, ose nuk e kuptojmë atë që kemi bërë, ose nuk na dhimbset ajo që kemi shkaktuar.

Ndërkohë që Ata dhe Ato, për fat të keq me gjithë prezencën më të madhe që kanë në këtë vend, nuk kanë arritur dot të krijojnë atë bashkësi kompakte të duhur për të ndërtuar ato vlera që predikojnë.

Komuniteti Mysliman, më i madhi në Shqipëri, ndërkohë është edhe më i dobëti

Pasi ke thene te gjitha keto,moj femer malinje, cer duhet te mendojme neve per ty dhe teorite e tua poshteruese? Pale po dhe na flet me siguri te plote per arsyet pse femrat myslimane mbulohen

Ime gjyshe per ty do thoshte : Kaurre e keqe !!!!!!!!

 

Femra me perce,ne fytyre,eshte nje injorim i qenies njerezore!

Femrat ne Turqi dhe Iran duan ti heqin,kurse ne Shqiperi,duan ti vene nga qefi..se se kane provuar,shamine dhe percen!

Percja te qorron nga syte!

 

 

ne shqiperi ka dy here me shume kisha se xhamia, dhe nja 70% tpafe lol, kshu qe kur quhet komuniteti myslimon si 'me i modhi' ne ven duhet me u mat mire para se me fol

___________

Një admnistrator i faqes ka cilësuar llogarinë tuaj si llogari abuzive, me shumë gjasa si rezultat i komenteve tuaja. Si rrjedhim, sistemi ju ka caktuar një limit prej 10 komentesh në ditë. Statusi si përdorues abuziv mund të hiqet nga një administrator.

"Ne" dhe myslymanet.  

Me i drejte do te ishte titulli."Myslymanet,nuset e Krishtit,dhe fete e krijuara per njerez me aftesi mendore te kufizuara".Mos u mundo ti hedhesh livando fese tende,era tum vjen dhe ajo.

E drejta e PRAKTIKES se nji besimit asht ajo e individit, dhe JO e nji shtetit laik. Ktu s'po flasim per te drejt besimit, por per te drejten e praktikes se besimit. Nji shtet praktikant asht domosdo shtet fetar ! Pra nji shtet laik nuk mund te institucionalizojn praktiken e nji besimit ; ne sferen private (shkolla, ndermarrje, etj) le te shprehet secili si te ken deshire. Shkolla publike asht e shtetit, administrata asht e shtetit, institucionet publike jan te shtetit, e pra shteti asht laik, dhe as katolik, as musliman : ne kto shkolla, administrata, institucione njerezit qe punojn apo qe jan te rregjistrum nen pergjegjsin e shtetit, perfaqsojn shtetin.  Nqse shkolla njeh te drejten e perçes, do te njohin detyrimisht praktikat fetare te tjera qe kan te njejten arsye (bajramin, mungesat ne shkoll per arsye fetare, etj.). Per mu, ka pasoja shum te rrezikshme diskriminit njohja e praktikes se nji fejet prej institucioneve te nji shtetit laik. Vllaznimi nuk rritet me diferencen, por me barazin. Te tan te barabart para nji rregullit. Mos te jena aq hipokrita tuj ba demek se liria personale e besimit asht liria e praktikes shtetnore te nji besimit. Kur institucionet e nji shtetit jan laik, e nuk praktikojn nji fe te caktume, si e kupton ajo vajza e vogel qe shkon ne shkoll me perçe se neser apo masneser nuk mund te punsohet ne asnji administrat shtetnore me perçe perderisa shteti s'praktikon fe ?  Aa, nqse shqiptaret dojn ta shpallin shtetin shqiptar shtet fetar (dhe jo laik) musliman, le ta shpallin. E ateher le te praktikojm fen muslimane neper institucionet publike.

Shkolla publike asht e shtetit, administrata asht e shtetit, institucionet publike jan te shtetit, e pra shteti asht laik, dhe as katolik, as musliman : ne kto shkolla, administrata, institucione njerezit qe punojn apo qe jan te rregjistrum nen pergjegjsin e shtetit, perfaqsojn shtetin.

vik jon shum te sakta kto qe thu. para pak castesh kishin dal ca myslimone ne media, nuk e di ne emer te kujt, se nuk e kapa ka fillimi, dhe po i kerkonin OJQ-ve ene shoqrise civile ene organizatave per te drejta te njeriut etj, qe te boshin presion mbi shtetin per te mbrojt gjoja "te drejten kushtetuese" te myslimonve me praktiku fene ku te dun, nderkohe qe kushtetuta nuk thot me nai ven qe feja praktikohet ku te dun fetart se ne institucione publike nuk lejohet praktikimi i fese se kjo bi ndesh pikerisht me kushtetuten qe e shef shtetin asnjanes ne ceshtjet e fese. kshu qe anetaret e institucioneve qe jon te shtetit, nuk mund te praktikojn fene per sa kohe jon ne funksion institucional. ne privat, jashte institucioni mund te bojn ca te dun.

kur kushtetuta thot qe kon liri me praktiku fen, ata kan gjith lirin te ikin ne shkolla fetare dhe ta praktikojn si te dun. nuk i nalo ligji. po ca kan me institucionet e shtetit?!

cdo qendrim i sjell ka komuniteti myslimon der tashi osht i rrem dhe pa asi argument kushtuetues, thjesht dun me u imponu mbi te tjeret. ene bojn dhe si te indinjum masnej kur i vje dajaku mrapsh

 

___________

Një admnistrator i faqes ka cilësuar llogarinë tuaj si llogari abuzive, me shumë gjasa si rezultat i komenteve tuaja. Si rrjedhim, sistemi ju ka caktuar një limit prej 10 komentesh në ditë. Statusi si përdorues abuziv mund të hiqet nga një administrator.

miredita. sot jam gshi me i dhimt kreje ketu ne itali e prape po me vjen keq qe flitet per fene ne kete menyre.

ne cdo gjendje civile italiane, settore demografico, carta d'identita, ke nje udhezues per fotot qe vlejne per karten e identitetit. dhe mundesh me e ba edhe nje foto me shami ne koke sa kohe te duket fytyra.

kam qene dikur nga ata studente te pakte shqiptare qe su vinte turp te deklaronin se jane muslimane dhe e kam pase fale ka nji xhuma. ketu ne itali vetem agjeroj ramazanin dhe shkoj e fali bajramin mes arabve, kur nuk kam munsi me u kthy ne shqiperi. sa per shkrimin mendoj se ka te drejte. kemi nje komunitet musliman per marre. te paafte per kurrgje. nese ne shqiperi kemi dy universitete katolike (rruga e durresit tirane, rruga don bosko shkoder) nuk kemi asnje shkolle te larte muslimane. nuk kemi as edhe nje librari, nje profesor qe te ndihmoje ne gjetjen e literatures se mire muslimane. kemi me dhjetera shtepi botuese katolike e ortodokse, e asnje muslimane, te gjithe librat muslimane botohen ne shkup a prishtine ne dialekt kosovar.

ateher ca do te thoja une, me duket e pakez diskriminuese qe ne shkollat shqiptare lexohet vetem literature kristiane, ne televizionet shqiptare ka vetem filma e dokumentare kristiane, qe kalamajte qe ne kopesht mesohen me traditen e krishtere nga mesues qe jane po aq injorante sa edhe kalamajte per efektet, eshte pak diskriminuese qe mesjeta quhet periudhe e erret, eshte pak diskriminuese qe sa here permendet feja muslimane permenden arabet e ku di une, eshte diskriminuese qe nuk thuhet e gjithe e verteta per investimet e arabve ne ura e spitale dhe e te krishtereve ne kisha, apo edhe kur bejne nje spital e ka kryqin sa per nam sa te hysh te dera, dhe keshtu me rradhe. 

nese kryetari i komunitetit musliamn do te dinte te organizonte ate komunitet, atehere sot ai rektori mjekrosh i durresit, drejtori i gjuheve te huaja ne tirane, drejtori i shkolles se burrelit e te tjere do ishin ne burg per keqtrajtim te minoreve, abuzim me detyren, shkelje te te drejtave te njeriut, dhe ofendim ndaj lirive te tjetrit. dhe keshtu atje mund te lexonin Kuranin e te kuptonin se nese ka fe qe i trajton grate si njerez, (koncili i nikese) eshte vetem feja musliamane. dhe sa kohe do te vazhdojme te merremi me perralla te tipit me mire me breket e firmosura perjashta se me shami ne koke kombi jone do te shkoje per lesh.

 

 

 

 

 

ateher ca do te thoja une, me duket e pakez diskriminuese qe ne shkollat shqiptare lexohet vetem literature kristiane, ne televizionet shqiptare ka vetem filma e dokumentare kristiane, qe kalamajte qe ne kopesht mesohen me traditen e krishtere nga mesues qe jane po aq injorante sa edhe kalamajte per efektet, eshte pak diskriminuese qe mesjeta quhet periudhe e erret, eshte pak diskriminuese qe sa here permendet feja muslimane permenden arabet e ku di une, eshte diskriminuese qe nuk thuhet e gjithe e verteta per investimet e arabve ne ura e spitale dhe e te krishtereve ne kisha, apo edhe kur bejne nje spital e ka kryqin sa per nam sa te hysh te dera, dhe keshtu me rradhe.

daku, paske probleme te fella fetare..

nuk e di ca bohet ne itali, po ktu ke shkollat tona nuk lejohet simbolika fetare, dhe jon qit ene ato qe u kujtoshin i dit te bukur me von shami, ene ato qe varshin kryqe mqaf. po zakonisht kto qe majn kryqe thjesht e kan heq sa kohe kan qen ne shkoll, kurse kto me shami, me sa duket per shkak te 300mij lekshit, nuk kan dash me respektu institucionin ku morin pjes dhe detyrimisht nuk jon pranu ne at form ne institucion

patjeter lal! anej ka ne thone kush ka mizen nen kesule... ti mundesh me u ule, e me diskutu ne nje debat te vertete prej njerezish qe s'dine me ofendu po me fole si njerez dhe me fole per fene. dhe te shohim se sa te drejte kemi. thjehste jam i bindur se nuk jemi te afte. se pari duke pa gjuhen qe keni perdore ketej siper shoh se nuk e keni as idene per ca po flisni. duhet me hy, me msu ca asht feja e masanej me fole.

jep cezarit cka e cezarit eshte, ka thene Jezusi(hazreti Isa).  ah, me duket diskriminuese qe Krishti ne shqiperi njihet si Jezus e jo si Hazreti Isa.

bona i konstatim mer lal, i konstatim qe buro prej terminologjise tate qe trego probleme te fella dhe te stazhonume fetare. nqs te ofendo realiteti, s'kena ca me bo

 

___________

Një admnistrator i faqes ka cilësuar llogarinë tuaj si llogari abuzive, me shumë gjasa si rezultat i komenteve tuaja. Si rrjedhim, sistemi ju ka caktuar një limit prej 10 komentesh në ditë. Statusi si përdorues abuziv mund të hiqet nga një administrator.

Fotot e identitetit jan pranu neper shtetet europiane laike (me kultur katolike, siç asht Italia apo Franca) per tu leju njerezve emigrant prej shteteve fetare muslimane (pra ku ligji asht feja) me pas letra identitetit simas nenshtesis tyne : nqse se un jam me nenshtetsi afgane po thona, e shteti afgan asht musliman po thona, asht normal qe italia me trajton si shtetase afgane ku ligji asht rregulli i fes muslimane. Mrapa, tuj ken se jena prap ne sferen individuale, perçja ne foto t'identitetit asht toleru, por me nuanca. Muslimanet e Shqipnis s'jan emigranta qe na vin prej nji shtetit fetar musliman, por jan qytetar te nji shtetit laik.

 

Predominanca e kultures kristiane ne Shqipni ne literatur apo ne media, vjen prej faktit se Shqipnia asht kristianizu ne shekullin e II, e ka ndej e till der ne fund te shekullit 19. Pra kto jan arsye historike shqiptare, dhe nuk asht faji i komunitetit musliman shqiptar. 

 

Persa i perket shejave fetare neper shkolla, jam absolutisht dakort qe nuk asht e lejushme qe neper shkolla publike te ket kryqe neper mure, por veç as edhe perçe. Se ashtu siç duket kryqi ne mur, ashtu duket edhe perçja e vajzave. Le ta majn secili simbolin e vet ne nji zinxhir ne qaf, nen kemish apo nen xhaket. Kjo nuk asht shenj e dukshme, dhe secili ndihet i respektum ne besimin e vet perderisa kerkush nuk i bjen ndesh tjetrit.

Mos t'harrojm edhe diçka : shqiptaret jan rrac europiane, me gjuh, kultur e histori europiane. Na kena fillu me u mundu me i diftu Europes (qe sheh neper media se Shqipnia ka veç mafioza e prostituta..) se jena ne trojet tona tash 40 shekuj ; se popujt e gjuha e tyne rrjedhin prej te njejtes rrac e gjuh si e jona ; se vendi i sotem i Shqipnis, dhe e arrdhmja e saj nuk jan ne Arabi, por ne Europe, perderisa shtetet s'ndryshojn adres.  Pra nuk mund te kerkojm prej muslimanve shqiptare, me pasarrdhse 17 shekuj katolik me ken si arabet. Kjo asht veçantia e fes muslimane ne Shqipni qe asht e nderlidhun me kulturen katolike, e asht po kjo veçanti qe ban qe katoliket, muslimanet, ortodoksat e te tjeret, te jetojn ne paqe ne Shqipni. Mos ta prishim ket paqe per dy perçe. Dite te mbare.

Ti po flet perralla ketu.  Ne shtetet perendimore qe lejojne shamine ne id karta apo pasaporte, e bejne per te gjithe.  Ata qe jane me kombesi te huaj apo vendase.  Eshte e drejte e personit pavaresisht origjines se tij etnike.

Une njoh angleze te konvertuar ne islam dhe pasaporten e kane me shami dhe autoritetet ketu nuk ju thone qe ju jeni angleze, me gjak dhe origjine prandaj ligji eshte vetem per ata te ardhurit. 

lexojeni mir se ça shkruva : un fola per arsyen lejimit te perçes ne fillim ne ID card-at europiane ; mandej thash se asht kthy ne tolerance, me nuanca (se s'mund te jet perçja mbyll).

Ore nuk e kupton se nuk ka te beje fare kjo.  Shteti eshte laik, pa fe zyrtare por respekton fete dhe ndjekesit e tyre ne Shqiperi.  Eshte e sanksionuar ne kushtetuten tone, qe aktualisht shoqeria shqiptare ka rene dakort qe e ka ligjin me te rendesishem.

Shqiptaret jane muslimane dhe te krishtere.  Keto perrallat katoliko-centriste me shqiptare vetem katolike dhe ata te tjeret qe jane te nje besimi tjeter jane me pak shqiptare mund ti tregosh ne ndonje manastir jo ketu.

Shtetet laike nuk i lejojn perçet neper shkolla publike, administrat shtetnore, e institucione publike. Ju ngaterroni lirin e besimit qe i njeh nji shtet qytetarve te vet ( e kunderta e nji shtetit ateist qe s'ja un njeh kyt te drejt) si e drejt personale e tyne, me fene e shtetit. Ka persona fetar ne shtete fetare, institucionet publike praktikojn fen dhe lejojn perçet. Ktu po flasim per persona fetar ne nji shtet laik: dmth shteti nuk i ndalon me besu, por shteti vet s'beson, dhe nuk njeh asnji praktik besimit.

Zonje a zoteri se nuk te njoh, shtetet laike i lejojne shamite neper shkolla dhe institucione, te pakten ne vendet anglo-saksone keshtu eshte.

Shteti eshte laik, pa fe zyrtare dhe ben ndarjen e shtetit dhe fese, qe kjo e fundit te mos mund te nderhyje ne punet e shtetit, ekzekutive, legjislative etj.  Por, shteti njeh te drejten personale te zgjedhjes dhe praktikimit te besimit, njeh te drejten qe nje shtetas te parktikoje dhe shprehe besimin e tij privatisht dhe ne publik.

Kjo gje eshte pikerisht e shkruar e zeza ne te bardhe ne Kushtetuten e Republikes se Shqiperise.

 

Ateher me vjen keq, por ne France e ne Belgjik nuk lejohet me mbajt perçe neper shkolla publike. E pra Franca ka mase 4 milion musliman ne territor te saj, e qe vazhdojn te vin dita dites. Ndoshta s'kena hy hala ne Shqipni ne periudhen ne te cilen shumica e vajzave muslimane qe s'do te dojn me mbajt perçe, do te rrahen per me e mbajt edhe ne shkoll e ne pun. Ashtu siç i detyrojn ne vende te tjera, apo si i rrahin vajzat pakicat muslimane ne Norvegji. E sot per sot kerkush s'flet per kte fenomen. Se kur rrahet dikush ne shpi, nuk nderhyn shteti. E duhet qe vajza me shku ne polici e me pa padi kunder familjes se vet, per me fillu me hetu policia. Nuk asht e thjesht çeshtja sesa duket, midis te drejtave te njeriut e liris se besimit.

Aktualisht egziston nje pabarazi.

Hoxha i predikon dite per dite nga minareja besimtareve te vete, por edhe katolikeve, ortodoksve, jo-besimtareve etj...

Nje praktike te cilen nuk mund ta krahasosh me ding-dongun abstrakt te kembanave te kishave.

Mua personalisht kjo me shqeteson shume, pasi e konsideroj si nje dhunim te lirise dhe hapesires time.

ah, se desh harrova para se te nisni te ziheni: pse kemi tre dielen pushim ne e jo te premten si muslimant, apo te shtunen si cifutet, apo cdo nje dite tjeter? keshtu nuk nderhyjme te institucionet

ateher ca do te thoja une, me duket e pakez diskriminuese qe ne shkollat shqiptare lexohet vetem literature kristiane, ne televizionet shqiptare ka vetem filma e dokumentare kristiane,

E ke fjalen per literature fetare kristiane, apo i thua kristiane literatures, fjala vjen, ruse, meqe ruset jane kristiane?

 

e kam fjalen qe lexojme mesharin e gjon buzukit e jo qerbelane e naim frasherit, e kam fjalen qe lexojme ndre mjeden e jo hafiz ali ulqinakun. e kam fjalen qe lexojme danten, qe lexojme milton, qe jemi te detyruar te lexojme te gjitha keto e nuk lexojme asnje nga klasiket e letersise muslimane, ibn sina, ebu fatimja, etj etj.

Sepse teorikisht Shqiperia eshte shtet, demokratik, kapitalist, laik.

Duam, s'duam, fjalet: shtet, demokratik, kapitalist dhe laik lindin ne nje kontekst dhe kuture katolike edhe jo myslymane.

E di qe nga kendveshtrimi i nje myslymani kjo mund te duket e padrejte, po Shqiperia me te krishtere e myslymane bashke, e ka bere zgjedhjen e saj tashme.

Ka zgjedhur modelin me te sukseshem.

Edhe une po te isha myslyman (sidomos fondamentalist), nuk do te ndihesha mire ne nje kontekst te tille.

Por ne kete pike mbase do te ishte me mire qe te fillohej nje jete e re ne nje vend me te pershtatshem per besimin qe kemi zgjedhur. Ne nje vend myslyman dhe jo laik, pershembull.

ca falsitetesh logjike perdorke ti lal. ku lexohet meshari i her? qe edhe nqs lexohet, shifet ka aspekti i dokumentit te pare te njohur ne shqip dhe jo se osht meshar apo kuran. me t'i mor nji ka nji do dalim ke ankesa e konfucianisteve se pse nuk po lexojm konfucin po jena tu u mor me filozofe pagane e jena duke diskriminu kshu konfucianistet ne kine. po kur e ke mllefin fetar te kamuflum ksisoj arrijm ke konstatimi qe te thash siper. sepse ka plot rob qe bojn sikur smorin vesh..

 

___________

Një admnistrator i faqes ka cilësuar llogarinë tuaj si llogari abuzive, me shumë gjasa si rezultat i komenteve tuaja. Si rrjedhim, sistemi ju ka caktuar një limit prej 10 komentesh në ditë. Statusi si përdorues abuziv mund të hiqet nga një administrator.

dhe e konsideroj sincerisht padrejtesi faktin qe nuk lexojme konfucin, buden, te gjitha nga pak. humbim tre te katertat e botes. jemi tre cerek injorante.

Analize brilante!  Ne fakt nuk eshte hera e pare qe Ballauri shkruan per publikun gjera qe bejne sens dhe qendron fort per ato qe beson dhe ka bindje, duke perbuzur dystandardet qe zvarranike te tjere medemek te shoqerise civile dhe te te drejtave te njeriut bejne.

Nga fillimi deri ne fund shkrimi eshte i sakte, ne shpjegime dhe konstatime.  Bile me jep pershtypjen qe kjo zonje e njeh edhe me teper kete situate por nuk e ka thene te gjithen.

Faleminderit per pergjigjen!

Ne qoftese nuk e kam kuptuar gabim, ti e konsideron diskrimunuese faktin qe ne lexojme literature fetare kristiane (Buzuku) dhe jo literature fetare muhamedane (Qerbelane), por po ashtu, ti e konsideron diskriminuese, edhe faktin qe ne lexojme literature te shkruar nga autore kristiane (lexo Evropiane) por jo edhe literature te shkruar nga autore muslimane (lexo Lindja e Mesme, etj), pavaresisht nga tematika laike e te dy paleve!

A eshte e sakte ky elaborim i imi?  

 

u're right.

kjo, pikerisht kjo eshte ajo cka do te thoja. thjehste nje saktesim te vockel, komedia hyjnore dhe paradise lost jane vepra te pastra te krishtera e jo laike si forme. ndersa kemi humbur shume nga letersia e lindjes te cilen e kam hasur duke lexuar baudelaire-in dhe autoret e tjere parnasiane. sepse thjeshte na ben pak me shume injorante se sa jemi kjo lloj zgjedhje.

mua me pelqen fakti qe diku me siper me thenkan fondamentalist? me te vertete? cka do me thane fondamentalist? e terrorist? sepse deri tani e njihja vetin si njeri pa asnje ideal fiks. qe kerkon gjithnje dicka te re dhe ate idene qe kishte dje e modifikon. nese ka dikush apo dicka qeme ben te nderroj mendje.

nese duam te debatojme si njerez, une sincerisht e vleresoj shkrimin e kesaj goces si nje shkrimte mire, te denje per tu lexuar. ka guxuar te flasi per ate qe s'guxon kush.

me duket se edhe peshku ka nise me ba loby-ing per pronat e komuniteteve, por s'po e kuptoj kush i paguan.

me c'shoh i paskan dhene vetem nje yll, gje qe me intrigon jashte mase per ta lexuar kete artikull smiley

Se do ti jepja te drejte Enverit ndonje dite nuk me kishte shkuar mendja.Por heqja e fese ka pasur ane me shume pozitive se negative.U perzieme si SHQIPTARE dhe fete ishin te parandesishme.Kjo u arrit pasi ndjenja fetare tek shqiptaret eshte shume e vogel.Psh, nuk kam pare nje shqiptar te behej martir kur u mbyllen kishat dhe xhamijat.Ky eshte nje shembull mjaft domethenes po te kemi parasysh qe po te ndodhte e njejta gje ne Poloni apo Arabi do te derdheshin oqeane gjaku.Mbizoterimi i elementit shqiptarizem ishte per shkak se Islami ka qene liberal,KOASH drejtohej nga shqiptaret dhe katoliket ishin sic jane sot.Tani me ringjalljen e fese po shohim te rinjte muslimane qe studiojne ne Arabi(jo ne Turqi ku akoma mesohet nje islam liberal) dhe ndihen me shume muslimane se shqiptare.Me e thekesuar eshte kjo tek shqiptaret e Maqedonise.Kjo mendoj se eshte per te vene duart ne koke!Ervin Hatibet po shtohen dhe ky problem duhet pare mire para se te behet aq i madh sa te mos nderhyet dot.Po keshtu edhe per KOASH.Jam vete ortodoks por nese pas vdekjes se Janullatosit do te zgjidhet nje tjeter grek me vjen keq por kjo eshte nje tjeter katastrofe.

Shtoji ketu dhjetra sekte fetare evangjeliste kreret e te cileve jane thjesht spiune te vendeve te tyre dhe merren jo me punet e fese por me rekrutim dhe agjentura,problemi komplikohet edhe me teper.

Dhe pa e zmadhuar por ky problem po godet sigurine tone kombetare.Qofsha i gabuar per kete konstatim!

E di qe prektikisht nuk mund te behet,por personalisht nuk do te kundeshtoja nje urdher qe te gjithe shqiptaret te ktheheshin ne nje fe, katolike psh.Le te vuaje pak demokracia por me mire do te dale!

Por edhe nese kufizohen Edvin Hatibet apo Janullatoset e rinj kjo do te ishte nje fitore e rendesishme,dhe besoj se kjo eshte rruga me efikase.Dhe per kete shteti apo OJQ duhet te luftojne me te gjitha menyrat qe shkollat dhe institucionet shteterore te mos talebanizohen apo zbehen nga elementet tone kombetare.

Shkinaks, une kurre nuk debatoj per pune feje, as si dogme, as si sistem (hoxha, prifti , kisha, xhamia).

Ty t'falemnerit per pergjigjen!

Po shpresojsha t'isha gabim, alas! smiley

Me t'mira!

Ja ku erdhi dita qe te drejtat e grave muslimane te merren ne mbrojtje nga nje grua jo-muslimane, ordodokse ne rastin konkret. Pertej pergezimit te sinqerte qe i paraqes autores per kete apologji qytetare ne te mire te harmonise sociale, ky eshte nje femomen per te cilin lipset te turperohet gjithe shoqeria shqiptare. Kjo sepse pamundesia e gjetjes e nje te mesmeje te arte ne trajtimin e ketij realiteti social post-diktatorial nuk tregon tjeter vecse deshtim. >>

Deshtimi thelbesor qendron pikerisht tek rrefuzimi kategorik per te kuptuar qe shamia paraqet nje model alternativ femeror ne nje shoqeri te caktuar, te cilin ligja jo vetem e lejon, por edhe e mbron me kushtetute. >>

> >

Thene thjeshte, edhe pse e pajisur me ligjet dhe kodet e nevojshme legjislative per te hyre ne nje stad zhvillimi pluralist, shoqeria shqiptare demonstron gjithnje e me teper rezistence ndaj pluralitetit ne pergjithesi, dhe ndaj atij fetar ne vecanti. Dhe kjo rezistence ndaj tolerances dhe pluralitetit, peshq te nderuar, eshte signal alarmi qe paralajmeron katakombe po aq te gjata dhe te tmerrshme sa Holokausti, Lufta e Bosnjes apo ajo e Kosoves.    >>

Po lexoje mire mer se e trajton nga pikpamja e te drejtave themelore te njeriut dhe merret me shamite.

Zonja ne fjale eshte ka nje OJQ qe merr para nga donatore per te mbojt te drejta qe cenohen dhe nuk i jep lexuesit karremin se ne SHqiperi paska nje komonutitet qe u diskreminoka nga pikpamja fetare. Kjo eshte cmenduri ti vish pas si argument.

Eshte shkrim me porosi per te paraprire aktivitetin qe beri OJQ-ja e zonjes ne fjale sot. Kjo eshte shume e thjeshte dhe evidentimi i saj lidhet vetem me punen dhe justifikimin e fondeve qe zonja ne fjale ben.

Fakti qe gjesme i qan shpirti eshte dhimbja e nje prindi qe nuk i shkon vajza ne shkolle dhe po e perdor. Nese kesaj i dhimbet se cer ndodh ketu , duhet te dilte dhe te ulerinte diten qe u dhunua fizikisht muftiu i nje qyteti verior nga vandale.

Po le qe me cin merrem dhe une !

Kjo zonje eshte e shkare  dhe menopauza ka bere te veten .

Asht e vertete se te tana shtetet laike te Europes kan "deshtu" ne te njejten menyre, duke mos pranu perçe neper shkolla publike, institucionet e administratat publike.

Dhe kan perjetu si rrjedhoj e ndalimit te perçes neper shkolla publike "katakombe po aq te gjata dhe te tmerrshme sa Holokausti, Lufta e Bosnjes apo ajo e Kosoves".

Falemnders per kyt propagand vertetsiet historike dhe sociologjike.

Drita s'ka kuptim pa erresin.

Bravo per guximin e jashtenxerjes se mendimeve qe ke,as Hiresia e tij nuk do ta deshironte nje skenar kaq pesimist..smiley

Elsa Ballauri eshte nje shkrimtare dhe opinioniste me nje vlere te caktuar. Cilado te jete vlera qe kjo grua e letrave shqipe permban, ndryshimi midis vleres se saj dhe anonimatit tone ketu eshte thelbesor po aq sa dhe cilesor. >>

Pertej etiketimit te shemtuar personal qe i behet ketu, vleresimi qe kjo grua jep per nje fenomen social i cili has nje nivel intolerance te krahasueshem me ate te Inkuizicionit, cilesohet ketu si i parapaguar dhe i porositur nga keqdashesh te huaj. Qofte!>>

> >

Personalisht votoj per keta keqdashesh te huaj qe na urojne, paguajne dhe porosisin te promovojme shpirtin tolerant me shoqi-shoqin dhe kategorikisht kunder autoktoneve qe promovojne sa me poshte vijon: >>

> >

E di qe prektikisht nuk mund te behet,por personalisht nuk do te kundeshtoja nje urdher qe te gjithe shqiptaret te ktheheshin ne nje fe, katolike psh.Le te vuaje pak demokracia por me mire do te dale!

> >

Pohimin e gjeni disa komente me siper te shkruar nen emrin Solidarnosc. >>

Per solidarnosc :

Jam dakort me pjesen me te madhe te shkrimit tend. Si dhe plotesisht dakort me gjithcka thote VIK nga Franca.

Por, kam nje verejtje : ne nuk mund t'i largojme rreziqet e fese duke u mbeshtetur tek feja. Dmth, askush nuk mund dhe nuk duhet te jape urdher per rikthim tek katolicizmi. Keto pune nuk behen me urdhera.

Po qe se deshiron, ja disa masa qe do te ishin te realizueshme :

- nje fushate e gjere nga shteti per te rrenjosur gjithandej idene e laicizmit.
- asnje dorezim i shtetit perballe cilitdo kler fetar.
- lecitje (qofte dhe e heshtur) e te gjithe shkollareve te medreseve te Lindjes se Mesme.
- veshtiresim i ketyre te fundit per t'i ndjekur keto studime : viza, pengesa te tjera administrative (qofte dhe te fshehta, dmth te paligjshme).
- nje "bombardim" i vazhdueshem i bibliotekave shqiptare, i tregut te librit me vepra europiane te iluminizmit.
- emisione ne TVSH mbi klasiket dhe humanistet europiane.
- pengesa burokratike mbi hyrjen ne Shqiperi te librave me permbajtje pastertisht fetare (importimet e librave fetare nga Kosova, Maqedonia te pengohen qellimisht), kurse per librat fetare qe botohen ne Shqiperi, kontrolle te vazhdueshme fiskale, derisa t'iu nxihet jeta per ta mbyllur kete biznes te dyshimte (ku i fryhet urrejtjes, dhe frymes obskurantiste).
- mbeshtetje tek arsimi europian per te gjithe librat e shkollave fillore dhe tetevjecare, moshe kjo ku femijet fillojne te formohen, dhe o marrin per mbare, o fillojne te humbasin neper udhe te dyshimta.
- vezhgim nga afer i veprimtarise te aktivisteve fetare (sidomos i ketyre te ardhur nga Greqia dhe vendet arabike), nepermjet organeve te zbulimit te fshehte.

Ka dhe masa te tjera por ndoshta keto lindin ne udhe e siper. Dhe me kryesorja : nje ekip i larte drejtues - qe nga ministri e deri tek drejtoret perkates - me bindje te thella laike dhe atdhetare te sigurte.

Dhe masa qe me duket mese e pershtatshme :

MESIMI I DETYRUAR PERMENDSH I VARGJEVE TE PASHKO VASES QYSH DITEN E PARE TE SHKOLLES, NE FILLORE, TETEVJECARE DHE TE MESME.

Kjo poeme te ishte hapja simbolike dhe reale e vitit te ri shkollor.

Me disa perjashtime te shume te vogla, duke perfshire ketu edhe nivelin e stilistikes se narracionit disi me te elaboruar, programi i ofruar nga komentari Hurbinek eshte nje kopje karboni e atij qe u vu ne zbatim ne 1967 i cili, me pas, nuk mungoi te sofistikohej edhe me tej me idete iluministe te Revolucionit Kulturor. >>

I kujtoj komentarit Hurbinek se faktikisht programi qe qarqe te caktuara kane vene ne zbatim, te mbeshtetura heshtur ose jo nga strukturat e shtetit shqiptar, eshte nje version me largpames i programit te tij, atij te shfarosjes se fese problematike, Islamit, ne dobi te feve integruese perendimore. >>

>>

Filloi operacioni "Paranoja" tani...

Rio Bravo, qe ta dish ti, une e kam emrin Mazllem, im ate Tosun, kurse im gjysh Abdurrahman. Keshtu qe keto nenkuptimet mbi gjoja zhdukje te fese islame nga nje i pafe, te lutem m'i kurse.

Une nuk jam per zhdukje te asnje feje, secili beson ku t'i doje zogu i qejfit, por jam per zhdukje te futjes se turickave te fese ne sferen publike, shteterore. Kaq, do you hear me ?

Dhe sa per revolucionin kulturor te 1967, me perjashtim te teprimeve enverhoxhiane duke vrare dhe burgosur kryesisht kreret e klerit katolik, mua si i nipi i Gjylferijes me perce te zeze deri ate dite, me shkon shume per mbare ky revolucion.

Po qe se nuk e ke bezdi, dil dhe pyet pak gjyshet tona c'iu eshte dashur te heqin per shkak te asaj carcafi te zi qe e mbanin gjithandej. E po qe se nuk perton perseri, pyeti dhe nenat tona nese do te kishin mundur ato te shkolloheshin ne universitete e te punonin krah per krah me burrat.

Sa per shoqerite tuaja burkiane, ato percillini atje ku e kane vendin. Zoterinj, zonja "demokrate", ju pelqen percja ? SHKONI NE IRAN, ATJE E KENI ME LIGJ ! Shkoni ne Afganistan dhe nuk e shihni me driten e diellit.

Keto pallavrat mbi demokracine fetare, une i hedh ne koshin e plehrave dhe as s'ua hedh syte. Nuk ka demokraci fetare. Keto dy fjale jane te papajtueshme sa dhe dita me naten.

Ne kete kendveshtrim, JO, UNE NUK E DUA SHQIPERINE SI AMERIKA !

Kurse une emrin e kam Marenglen, tim ate e quajne Kirov dhe gjyshen Asamble, te ciles, ashtu si dhe Gjylferijes, percen ia hoqi Zogu dhe jo Enver Hoxha. >>

Edmund Burke, Rajmonda Burka, etj.>>

Eshte artikull, per mua, shume interesant. Gati-gati, nuk ka lene gje pa prekur, amma, - AMMA, eshte larg realitetit te psikozes qe realisht zhvillohet.

Une i pari do te doja te ishte ashtu si c'thote Elsa, por dyshoj shume, shume qe te jete ashtu.

Se pari, Elsa duhet te studioje me teper kontekstin fetar, sepse pa ditur mire ate, nuk dilet kollaj ne perfundime realiste dhe te sakta.

Psh, nuk jane myslymanet te vetmit, nuk eshte islami e vetmja fe qe urdheron mbajtjen e shamise (te te mbuluarit) se gruas. Fe me te medha, dhe shume para islamit kane keshilluar/urdheruar mbajtjen e shamise.

Le te permendim ato monoteistet, nga dhe ku ka kopjuar islami, - judaizmi dhe krishterimi. Ne bibel, si ne dhjaten e vjeter (me sakte, Torah) ashtu dhe ne dhjaten e re, urdherohet/keshillohet mbajtja e shamise mbi krye per grate.

Tani, ne kete kontekst, dallohet qarte nje ndryshim midis islamit modern dhe (se paku tek ne) krishterimit modern.

Edhe pse gati te gjitha femrat tradicionale te krishtera mbajne shami mbi krye, te rejat nuk e bejne, ne islamin "modern", - me sakte, ate te importuar gati dhunshem nga leckamania (vendet arabe) nuk eshte ashtu.

Mbulesa e grave ne islamin "modern" (importi i leckamanise) nuk eshte aspak ashtu si do ta pasqyroje Elsa. Do te doja, une i pari, qe ato gocat 13-14 vjecare te mbuloheshin me motivin qe te gjykoheshin per intelektin dhe personalitetin nga shoqeria, dhe jo per pamjen; por ja qe nuk eshte ashtu. Ato jane te detyruara nga prinderit e tyre, qe, do Celo Mezani, edhe ata mbajne mjekra te gjata me apo pa karar. Dhe ja, i lutem une i pari Elses, qe te me gjeje nje nga ata prinderit ne fjale, qe ka shkolle, qe ka nje aresim. Qe te gjithe jane injorante kryekeput, gdhenj, berryla, te pashkolle, te trashe, qe shtirren myslymane, e qe nuk ja kane idene se cfare eshte islami...  -   sepse keshtu i meson nje "mullah" (*imam) 20 vjecar qe ka mbaruar ndonje medrese ne Leckamani (boten arabe) dhe qe eshte binladenuar koke e kembe; qe eshte bere gjithshka e vetem shqiptar nuk ka mbetur.

Shpresedhenesia e kesaj situate eshte se jo te gjithe te dashuruarit dhe idhtaret e islamit nuk jane njesoj me keta injorante.

Puna e shamise... ah po.

Isha ne plazh vjet ne vere, dhe pashe ca "femra" te veshura alla-afganistance qe "hynin" ne det te mbuluara koke e kembe... Edhe thjeshte nga rroba qe kane hedhur siper, qe i ben te ngjajne me shume me mullare te zinj, nje gje duket qarte; qe ato jane mbipeshe ne ato nivele qe dhe dosat do te konsideroheshin ne diete. * dyshoj qe ka ndonje burre ketu apo ne plazh, qe do te shikonte nje "grua" te tille me epsh, pavaresisht faktit qe shume prej tyre jane gjyshe ne moshe. Dyshoj qe nje njeri i tille ka ndonje shanc qe te te hutoje me pamjen e vet te bukur qe te keqgjykosh karakterin e saj, apo te mos e konsiderosh dot...

Dhe cudia ndodh edhe ketu; ja qe nuk ndodh e kunderta me veshjen e tyre.

Ato femra, apo individe qe vishen ashtu, jane te paret qe gjykohen nga pamja e jashtme. * gabim tjeter i Elses ky, qe nuk eshte "diktuar" ne kohe por qe si shqetesim shprehet ne artikull.

Dhe nuk ke si te mos gjykosh nga pamja e jashtme nje "njeri" qe ne shoqerine shqiptare eshte krejt stropjo, krejt i huaj, krejt i anormal, krejt jashte-vendit, krejt i neveritshem.

Njerez te tille duket sikur vishen thjesht per te rene ne sy, pra, jane te gatshem te presin gjykim; dhe rralle here ky gjykim eshte i gabuar, sado i shpejte dhe i pamenduar te jete.

Nje veshje e tille nuk ka asnje gje shqiptare, nuk ka asnje lidhje me shoqerine, traditen, kulturen dhe etnografine shqiptare, e as me historine tone. Pra, kur gjykohet, nuk gjykohet keq, gjykohet drejt, por poashtu, eshte mese e drejte qe gjykimi te jete negativ.

Shembull: le te themi qe nje shqiptar puro, del diten e pavaresise, gjate festimeve i veshur me flamuj greke. Nuk eshte as vendi, as kuvendi qe te tregoje as ndjenjat, as perkatesine, e as momentin emocional te vet.

Me ben cudi fakti se pse nuk ka te krishtere qe dalin ashtu. katolike apo ortodokse qofshin. Edhe keta e kane te urdheruar ne fene e tyre.

Pra, ka nje problem me ate "islam" qe Elsa po analizon ketu.

Dhe nuk ka "NE" aty, pervec "NE"-se se nje keste idjote te ca te ashtuquajturve myslymane.

Fundi i fundit, kemi nje shtet, nje legjislature, - te mire apo te keqe, ate qe kemi, - qe e ndalon mbajtjen e shamise ne institucionet publike. Ata prinder qe e konsiderojne veten me myslymane se te tjeret dhe i detyrojne foshnjat e tyre qe te vene ne shkolle te mbuluara, jane duke sfiduar shtetin dhe ligjin hapur dhe ne menyre demonstrative. Per mua, nuk ka nevoje me per nje studim social ketu, por per nje nderhyrje te ligjit dhe mekembesit (zbatuesit/garantuesit) te tij,  - policise se shtetit. E ketu nuk ka me shteg per te bertitur "m'u shkel e drejta themelore e njeriut", sepse ligji eshte ligj, dhe ky ligj nuk ndalon asnje shtaze leckamane te kepuse qafen e te veje te ngreje cadrat shkretetirave te Leckamanise. Nuk ka asnje aresye pse te jetoje ne Shqiperi. Me segregimin e tyre me vullnet te lire, ata tregojne qe jane te huaj ne ate vend, qe shqiptare nuk jane, sepse shqiptaret nuk vishen ashtu; dhe kjo jo per te gjykuar nga rrobat e veshjet, por nga qellimi pse e bejne.

E sigurisht qe ky nuk eshte debat shtet/ligj - myslyman apo i krishtere - myslyman; sepse mbi 70% e shqiptareve jane myslymane apo me prejardhje te tille, dhe nje pakice krejt mikroskopike ka bere zgjedhjen qe te na turperoje para gjithe kombit, para gjithe botes dhe te na sfidoje vlerat tona si komb, te na poshteroje si komb, te na ofendoje haptazi duke perbuzur gjithshka qe eshte shqiptare.

Kam dhe shume gjera te tjera per te thene, por nuk eshte as vendi, dhe nuk me lejon as koha. Nuk dua as ta kthej komentin aq te gjate sa te behet i palexueshem.

Un sinqerisht, tuj pa disa komente, nuk e marr vesh se a e kupton kush ktu se ç'do te thot me ken "Shtet Laik" apo jo ? A e kupton kush diferencen midis njohjes se nji liriet individuale (te besimit) prej nji shtetit qytetarve te vet, dhe asnjansis se shtetit si shtet ndaj praktikimit te fes kur ky shtet asht laik ? Laik do te thot me ken asnjanes ndaj praktikave fetare, e dmth mos me ja majt krahin asnji praktiket fetare. Me ken tan te barabart para rregullores se shkolles. Mos me mbajt shenja te jashtme provokimit fetar ne institucionet shtetnore e ne shkolla publike. A vetem un e kuptoj kte gja, apo ka ndo kend tjeter qe mendon po kshtu ? Se interesi i nji shtetit asht mrojtja e interesit te t'gjithve, dhe jo i nji palet; dhe qe ne momentin qe i lejon veçantin nji palet, asht tuj shkel palen tjeter! E laiciteti asht asnjansi. Po apo jo ?

Ne Shqiperi kemi nje komunitet mysliman te coroditur dhe te viktimizuar nga nj media idiote qe kerkon te transplantoje temat 'globale' ne nje kontekst lokal, por shume me te ndryshem, si ai i shqiperise.

Ceshtja e shamise lidhet pazgjidhshmerisht me ceshtjen  e emancipimit te gruas, dhe ti vesh gishtin myslimaneve(prej laikeve) eshte hipokrizi. Imagjinoni ironine: sikur ajo 'sojllesha' qe i vajti ne zyre Illi Pangos te ish veshur me ferexhe, Illit do i kish shpetuar lekura.smiley

Psh, nuk jane myslymanet te vetmit, nuk eshte islami e vetmja fe qe urdheron mbajtjen e shamise (te te mbuluarit) se gruas.

Me sa kam pare, ne audience me Papen ne Rome, femrat katolike veshin vello (ose dicka te ngjashme simbolikisht)

Me sa kam pare, ne audience me Papen ne Rome, femrat katolike veshin vello (ose dicka te ngjashme simbolikisht)

shami

 

Une nuk shof dem te shoqerise ne menyren se si vishet tjetri ,se ne thelb eshte menyra e veshjes

duhet me luftu  fondamentalizmin se eshte i rezikshem per shoqerine

ne te njejten kohe  njeriu duhet te kete te drejtat e tija

Metri i gjykimit kundrejt nje personi sduhet te jete  veshja

Smund te shkoje femra ne shkolle e mulume si ne afganistan  jom dakort 

po smund ti ndalosh o vlla qe te mos maj shami,me aq sa di per muslimonet  te pakten ne shqiperi, femra kur ve shami  fillo e ve ne nje oshe te caktume,edhe muslimonet kane nevoj qe ca gjona te shofin  me realisht

Po eshe me sulmu ne kete far feje myslimonet sme duket e drejte

shteti  ashtu duhet te jete laik, po  menyra  se si e thu  ti vik  atehere duhet me ndalu qe femijet  te mos vine ne shkolle me bluze  nike se bejne  reklame okulte ne shkolle.Nuk shof shqetesim te shamia ne shkolle pervecse paragjykimi,nuk e kom idene se si mund tja bejne ne oren e fiskultures,se di si ja bejne   ne vende te tjera po besoj selici e zgjedh personalsiht  se si te perballet ne keto lloj problemesh

Krijojme konflikt kot se koti,po edhe muslimanet  kane fajet e veta

Krijojme konflikt kot se koti,po edhe muslimanet  kane fajet e veta

Pikerisht, nuk eshte halli mysliman i Shqiperise sa ai i Frances ku femrat detyrohen te krijojne shoqaten "As kurva, por as te nenshtruara" pas djegjes se gjalli te nje femre ne Paris per ceshtje morali

 

http://www.niputesnisoumises.com/mouveme...

Nuk asht halli i Shqipnis me qe familjet te detyrojn mijra vajza muslimane me shku me perçe ne shkoll ? A s'ka familje fanatike ne Shqipni ? A tan jan me shkoll te nalte e intelektual qe kan jetu jasht shtetit ? A dihet se deri ku shkon feja e perkrahun prej shtetit ??? A e keni ndi rastin e vajzes 16 vjeçare iraniane Atefah Sahaaleh qe ka var shteti iranian ne litar per pune moralit ne emen te islamit, e qe ja ka fallsifiku moshen tuj e ba 18 vjeçe per me mujt me e var ? A e dini se jan edhe 4 djem te mitun 14-16 vjeça qe pritet te ekzekutohen ne Iran me varje ne litar prap ne emen te Islamit ? A e dini ju ku fillon deriva e ku ajo mbaron kur shteti perzihet me fe ????!!! Ato 2-3 qe dojn te mbajn perçe le te shkojn ne shkolla private. E jan me mijra vajza qe s'dojn me mbajt perçe! E thash edhe nji her : Feja s'asht sllogan as lobby.

Un si femen, s'kam deshire qe vajzat muslimane shqiptare te rrahen neper shpia prej familjeve te tyne fanatike per me ken te detyrume majt perçen: e nqse diçka e till ndodh, nuk du si shteti shqiptar te jet bashkfajtor e nji delinkuencet te till .

http://en.wikipedia.org/wiki/Atefah_Sahaaleh

 

A s'ka familje fanatike ne Shqipni ?

Ka, por jo aq sa ne Marseille. Pastaj, mos ia nxirr inotin e IrOnit Shypnis. T'lutmi shume.

Ne emer te islamit jane ber shume gjera,po  them qe nuk eshte islami  ai , uroj qe muslimanet shqipetare te mos praktikojne ate lloj islami,qe mesa di une do me thone paqe

Dooks, kurr mos kujto se ia di kuptimin nje fjale prej gjuhesh semitike. Per gjuhet semitike cdo fjale ka te pakten 4 kuptime (ku gjithmone njeri prej tyre ka te beje me gamilen) Pse kujto ti se o bo bota lomsh qe kur Helenistet humben betejen me kta te "Gjysmehones pjellore"?

Sa per ceshtjen ne fjale: Islami eshte brume...varet si do ta gatuaje myslimani.

Po po helenistet  qeishin pasardhesit e SPQR qe ishin pasardhesit e  .. etj etj e huuuu

SPQR e hongri keq pasi spastruan Jerushalajm-in e i sollen bijt e Shem-it ne shpi t'vet. Shenjteria e bukurise s'i qendroi dot bukurise te shenjterise (fatkeqsisht). Bijt e Shemit (si nga Isaku si nga Ismaili) na kan punu nje rreng te papam thjesht duke na ngaterru me fjalorin e tyre krejt pa zanore.

Tiranë, 25 prill  - Grupi Shqiptar i të Drejtave të Njeriut, ( i zonjes qe shkruan kete romanin sot )një grup shoqatash muslimane dhe disa organizata të tjera të shoqërisë civile, që veprojnë në mbrojtje të lirive dhe të drejtave të njeriut në Shqipëri, dolën sot në një qëndrim që ia parashtuan mediave mbi lirinë fetare.

Ata pohuan se kanë ndjekur me shqetësim faktin se dy besimtare muslimane, nxënëset Florida Kola dhe Artenisa Neziri nga qyteti i Burrelit janë përjashtuar nga shkolla për shkak të veshjes së tyre me shami.

“Shqetësimi bëhet edhe më i madh për faktin se flakja jashtë institucioneve arsimore dhe administrative të vendit, të besimtareve dhe besimtarëve të fesë islame për shkak të mbajtjes së shamisë e mjekrës është bërë tashmë një çështje e përsëritur për të disatën herë.

-------------

Pra zonja  ve ne diskutim lirite fetare ne Shqiperi . Vazhdoni dhe peshkohuni !

Hehe, ca ketu dhe ca atje perfaqesojne rrembythjet e shoqerise shqiptare.  Me paturpesine me te madhe kerkojne te ndalojne (megjithese jane pa vlere), praktikimin e fese se tyre nga shqiptare te mira qe ne te drejten e tyre, i perkasin fese Islame dhe ndjekin ritet e saj.  Kerkojne t'i ndalojne edhe ne kundershtim me legjislacionin shqiptar ne fuqi, ne kundershtim me kohezionin social, tek e fundit duan te alienojne bashkesine me te madhe fetare ne vend.

Kush e kerkon kete?  Eshte me rendesi te dihen kush jane keta njerez, ketu dhe atje. 

Keta perbehen kryesisht nga ekstremiste te feve te tjera, qe po te hynim ne nje debat me te thelle, do te dilnin si perbindeshat qe zhyten Europen e mesjetes ne terr, deri sa dolen ca burra te mencur dhe iluminuar qe kerkuan clirimin e shoqerise nga ta dhe vune ne jeten laicizmin.

Grupi tjeter eshte ish aradha komuniste, nga ata qe ju vune kazmen objekteve te kultit ketu e shume vite me pare dhe qe cuditerisht, ateiste ne bindje, ju ka rene hiseja te merren me fete.  Puna eshte se ne pergjithesi keta nuk eshte se e kane me te gjitha fete, e kane vetem me njeren, nga ato te tjerat, frikesohen ose paguhen, jo se i duan.

 

Jo me jo, kjo eshte gabim komplet,patjeter qe ne nje shkolle shteterore nuk duhet te lejohen,simbolet e dukshme fetare,as shamia,as kryqi,as hajmalia!

Shkolla duhet te kete logon e vet dhe nje uniforme per te gjithe,padallime,ne se shkolla eshte private,dhe e orientuar nga nje besim i caktuar,mund te diskutohet.Pik.

 

Dakort jom , po kush vendos per uniformen e shkolles  edhe se si duhet te jete???

Po nqs myslimonet  do visheshin  me kostu  e kallare si  deshmitaret e jehovait do ishin te pranushem  edhe pse??

indianet e amerikes latine kishin veshjen e tyre ,shqiptaret kane pas fustanellat e tyre etj etj

Tshi moda ndryshon  njeriu e vendos vete si te vishet

Ligji duhet  te perdoret per te mbrojt lirine pronen  dmth   nje funksion, ne kete rast nqs  e ndalon tjetren  te shkoje me shami  ca funksioni ka? ca parandalon ca dmei parandalon ose ca mbron?

Tashi irani afganistani etj kto fendet fondamentaliste dihte se ca vendesh jane nqs ka abuzim te femrat muslimane nuk eshte kjo menyra e duhur per ti mbrojtur .Kto ndohin kur gjithe shoqeria i lejon te tilla makabritete,po shyqyr zotit shoqeria shqiptare nuk este e tille

Une mbaj mend rastin e asaj gruas ne greqi  qe burri  i prehu krahet edhe duart,po ai se boni ne emer te islamit,pranej edukumi  eshte thelbesor te keto pune,robt duhet te shkojne ne shkolle ,te gjithe llojet edhe shijet te bashkejetojne em njere tjetren  ne harmoni te marrin e te japin kshu cdo gje evulon edhe permiresohet

More muslimaneve mire ja u bejne se mbajne ende ne koke nje komunist, ish-sekretar partie qe ka akuza te forta edhe per korrupsion.  Ai  ne vend qe te mbroje besimtaret qe medemek drejton dhe perfaqeson, del dhe flet ne tv kunder tyre, vetem te ruaje karrigen qe ka.

More muslimaneve mire ja u bejne se mbajne ende ne koke nje komunist, ish-sekretar partie qe ka akuza te forta edhe per korrupsion.

Ata t'pakurruptumit ta sjellin kalifatin te shpia...kshu qe rri rehat.

Di ti c`eshte kalifati?  Kemi jetuar (shqiptaret) per shume kohe ne te dhe vendosem te largohemi, te kemi nje shtet laik dhe kushtetute te tille.  Kalifatin ose qeverisjen nga Kisha nuk e sjellin dy tre apo me shume njerez qe praktikojne fene e tyre, kjo varet ne teresi nga shoqeria.  Dhe shoqeria jone eshte drejtuar tjeterkund dhe funksionon mbi baza te tjera.

Paranojat komuniste me lufte klasash, se po na ringjallen keta reaksionaret, une i le per minorenet ti debatojne ne internet.

 

Di ti c`eshte kalifati?

Po! Ma ka msu nji Anglo-Pakistani.

Dora, puna eshte a e di ti se ca eshte kalifati. Po thua qe "vendosem te largohemi"... ore djale/vajse, dore apo kembe ca je, luftuam e me shume gjak te derdhur fituam pavaresine nga ajo gje. Nuk ishte thjesht "vendosem te largohemi"... Keshtuqe mos ja fusni kodra pas bregut...

Kam pershtypjen se ne shumicen e debateve ketu te peshku marrin pjese njerez qe nuk ja kane haberin e debatit ku futen.

Njeri perdor termin e shtetit laik dhe fillon e shqyen leckat e veta, tjetri fillon e ciceron per lirite fetare dhe garancine qe duhet te jape shteti... keshtu mund te rrotullohesh gjithe diten ne vend.

Per mua ceshtja eshte e thjeshte, shqiptari shqiptar, arabi arab e leckamani leckaman. Individi duhet te zgjedhe vete, nese eshte myslyman e pastaj shqiptar, apo shqiptar me perkatesi fetare myslymane (islame). Te vendosen dhe percaktohen njehere e mire keto gjera. Te pakten te ndahen mire keto koncepte, qe kur te statistikohet popullsia e shqiperise, ta dime, qe ka kaq perqind shqiptare (nder te cilet kaq e aq perqind te kesaj e asaj feje) dhe kaq perqind njerez pa kombesi.

Me te tille leckamane si kane dale keto kohet e fundit nje pjese e popullsise "shqiptare" po shnderrohet si ajo e bosnjes qe kur i pyet per kombesine te thone: "myslyman"

Per mua ceshtja eshte e thjeshte, shqiptari shqiptar, arabi arab e leckamani leckaman. Individi duhet te zgjedhe vete, nese eshte myslyman e pastaj shqiptar, apo shqiptar me perkatesi fetare myslymane (islame). Te vendosen dhe percaktohen njehere e mire keto gjera. Te pakten te ndahen mire keto koncepte, qe kur te statistikohet popullsia e shqiperise, ta dime, qe ka kaq perqind shqiptare (nder te cilet kaq e aq perqind te kesaj e asaj feje) dhe kaq perqind njerez pa kombesi.

Robt fene e ngryshojne,po kur ndryshojne fene nuk ndryshojne kombesine

kshu qe ca lidhje kane  arab leckaman  kines(budist) etj

Shteti seshte ai i joti as i imi , po i te gjithve ne  shqiptarve

Keto tema po te behet me publike edhe te kete debat  me te frytshem  edhe pa fobira njerezit njohin me mie njeri tjetrin edh e erespektojne me shume

po po filluma jo po arab jo po  grek jo po italian jo po cifut,fillojme ndertojme mure ndarese  qe vetem bejne dem dhe nuk jane ne fuksion te asnje  gjeje,muslimanet duhet ta dine qe ka te krishtere edh ekrishteret duhet ta dine qe ka muslimane, edhe shteti qe jemi ne kaper  detyre sic e ka cdo individ te siguroje regull liri edhe mirqenie

spo bejme debat ksuh fe eshte me e mire apo me e keqe

Mire thua ti, po fjala rendon pak edhe tjeterkund.

Imagjinoje Shqiperine dhe "shqiptaret"///

70% myslymane,

18% ortodokse,

12% katolike.

Imagjino tani;

70 %  popullsise do vishet si arabet. Te gjitha grate e ketij 70%shi vishen me ferexhe, burka dhe batanije; - te gjithe burrat e ketij 70%shi jane me mjeker dhe te veshur si leckamane shkretetire. 

Avioni yt sapo ulet ne Rinas dhe kapiteni i fluturimit thote ne interfon: Mireseerdhet ne Shqiperi; ne aeroportin Nene Tereza shkruhet: "Welcome to Albania"...

Te vazhdojme te kemi liri fetare, dhe shteti te jete garant i kesaj... 

Pyetja ime per ju eshte kaq: Sa jeni te gatshem te sakrifikoni per liri qofte edhe ne terma te gabuar, apo qofte edhe te keqkuptuar dhe te keqintepretuar.

Megjithse tek Peshku nuk flitet (sepse "Shekulli" apo "Top Chanel" nuk e kanë botuar lajmin smiley ) shumë peshkatarë mund të thonë tani: Muhameti ju pati thënë amerikanëve që të mos ta hanin mishin e derrit... smiley

hahahhahahahhahahahahahahah

 he  e sheffff qe te bon domm

Do jete ndonje  komplot cifut se ene ata se hajne me duket,une sot  per darke  mish derri kom , po kur pashe lajme me kapi fryka

qafir arnaut: atyne familjeve fanatike qe jan ne Marseille te Frances, mos ja u qani hallin ju se merret shteti francez me to. Franca e ka ndertu laicitetin kunder fese se vet, katolikeve, e din mire me ja u zbatu edhe muslimanve. Mos u shqetsoni per laicitetin e shtetit francez! >>

16 vjeçaren iraniane Atefah Sahaaleh nuk e kan var ne litar ne emen te Iranit, por ne emen te Islamit. Nuk e kan var ne mesjete, por ne 2004. Ai burri qe e ka perdhunu ne fillim e qe ka pas marrdhanie me te mrapa ka marr 100 shkopa te rame, e ka shku ne shpi te vet. Vajzen e kan var ne litar. Ateher a dihet se der ku shkojn derivat e nji shtetit ne emen te fes ? Dihet ku fillojn, por s'dihet kurr se ku mbarojne.

o vik ne emer te shuem gjerave behen shume gjera per te justifikuar   gjerat e bera

po tashi  ca duhet te bejme te themi qe islami eshte i keq?ajo eshte nje gje makabre jemi dakort te gjithe

Shteti duhet medoemos te jete laik qe te mbroje te drejtat e njeriut qe kruaja muslimane nqs keqtrajtohet   te kete ku ta kerkoje te drejten ksh uedhe gruaja krishtere apo budiste apo ku di une

Persa i perket mbuleses (shamise) neper  shkolla gjithmone  jemi te prirur per te mrojtur kauzen  sipas deshires duke nxjerre si mburoje laicizmin dhe ligjin e shtetit (njera pale ) dhe lirine e besimit fetar (pala tjeter ), por ne fakt nuk e prekim aspak konkretisht ashtu si do ta perjetonte ""VERTET"" oret e mesimit nje muslimane kaq e devotshme  !!

Ja si qendron e verteta....:

Do t`i duhet te mesoje ...Gjuhe shqipe ... mirmegjes , c`kemi , mirembrema , etje ...Selamalekum (kategorizohet si fjale e huaj sipas gjuhsise)

Do t´i duhet te mesoje ..Histori... shqiptaret kane qene te gjithe te krishter por me ardhjen e pushtuesve turq , qe nepermjet dhunes, detyrimet e ndryshme taksore , koha e gjate e pushtimit  bene te mundur kthimin ne islam te nje pjese te popullsise ...

Do t´i duhet te mesoje ...Edukat seksuale ... si ti vendosim prezertavin nje bananeje praktikisht ,aktin seksual , termologjin perkatese  : miter , penis , qafa e mirtres klitori, speratozoit..etj..

Do t`i duhet te mesoje si behet ...Fiskulture .... Kalim  kaluci , vrap, voliboll , not  ( te gjitha keto behen me veshjen perkatse te lendes jo te fese)

Do ti duhet te mesoje teorine e Darvinit per zhvillimin njerzor , lende te tjera sociale , edukative , te drejta civile , etj...

Plus qe i shkon ora qe te falet , duhet ta leje mesimin fare ....

Si perfundim.... per cfare do diplomohet  muslimania shqiptare kur ne princip dhe praktikisht eshte totalisht kundra me shume gjera qe permendem me siper dhe e pamundur te zbatohen as praktikisht ?????

Cfare i duhet shkolla, kur nuk ka cfare te mesoje ne te apo thjesht te jete e pranishme si figure dhe si numer ...??? !!!!!!!!!!

 

 

 

 

sa larg qe jemi prej demokracise dhe pranimit te tjetrit. ne te gjtiha keto diskutime ketu arrita ne nje perfundim, jemi te gjithe te bindur se shteti duhet se s'ben te jete diktature. shteti duhet te percaktoje fene e njerezve qe jetojne ne te. atehre ca ndodh, mundet qe ndonje musliman i shkathet te beje nje parti muslimane dhe shume muslimane ta votojne dhe te vendosi qe ne shkolla te shkohet se s'ben me shami. dhe kurte ulen ata te huajt ne rinas do te dine se do gjejne goca me shamia te shkolla.

ne shqiperi, 90% e gocave qe njoh une e qe mbajne shami jane goca me shkolle te larte qe e mbajne kete shami ne lufte me prinderit te cilet nuk e pranojne nje dicka te tille se u mbet goca ne dere. nje shoqja ime pelqente muziken metal, nga matali pastaj i hyri islamit. sikur njoh plot te tjere qe jane kthyer ne evangjelista sepse e bejne meshen me kitare.

demokraci do te thote te respektosh secilin per ate besim qe ka, per ate bindje qe ka, te mundohesh te flasesh me te per kete gje. dhe te qeverisesh me te.

tolerance do te thote ajo dridhja e zemres time te varrezat e torovices ku eshte e varrosur ime me me tre muslimane te tjere dhe me 500 katolike, kur vjen prifti katolik dhe u ben bekimin varrezave pa i perjashtuar keto kater varret tona. po ku dini gja ju per keto gjana. keni frike se mos ju thone te prapambetur, por mos u trembni, me keto lloj bindjesh jeni me keq se te prapambetur. jeni me shekuj te prapambetur. jeni fis i neronit qe dogji romen me iu vu fajin te krishtereve, ca do kerkoje robi prej jush!

jeni gati te jeni gjithcka pos shqiptare. vaj medet per ju.

problemin e vajzave myslimane qe kerkonin te shkonin ne shkolla me shami,e pati edhe Franca para rreth 2 vjetesh,ne mos gaboj,dhe me vendim qeverie,bazuar ne faktin se hskolla dheshteti eshte laik,e ndaloi kete gje.perderisa franca e zgjidhi ne kete menyre,nuk mendoj se ne duhet te hapim nje rruge te re persa i perket te drejtave dhe lirive te individit,aq me teper qe ne kete drejtim jemi shume..shume..shume..shume..mbrapa.

Shteti asht organizat politike e juridike e nji shoqniet.

Neni 10.1 -2 i kushtetutes thot " Në Republikën e Shqipërisë nuk ka fe zyrtare" dhe se Shteti është asnjanës në çështjet e besimit e të ndërgjegjes. Pra, i pamvarun prej çdo konfesionit dhe neutral. Jeta publike a do te thot institucionet zyrtare te shtetit ? çdo liri ka kufizim kur bjen ndesh lirive te tjera:

1. ça bahet me lirin e ndergjegjies (neni 24 i kushtetutes) se nxansve nedermjet tyre (midis musliman, katolik, ortodoxa apo protestant) ? Ku e gjejn kan kto nxans te drejten me u poziciounu nepermejt shkolles ne bindjet e tyne politike, fetare, filozofike, ideologjike  jasht çdo presionit te jashtem, nqse shoqja e bankes ne shkoll publike asht me perçe, pra afishon nji besim ideologjik e fetar te dukshem ?

2. ça bahet me principin e barazis midis njerezeve (ktu p.sh. midis burrit dhe gruas) qe garanton shteti?

Te gjitha kto jan liri te garantume me Kushtetut, e si t'ja bajm me kto te tjerat ?

 

Perçja s'asht besimi (i cili asht i garantum) por shenja e jashtme e besimit. Mos-diskrimini i nji fejet nuk do te thot autorizimi i shfaqjes ne institucionet shtetnore te te gjith shenjave te dukshme e te jashtme te nji fejet: nqse dikush mendon se me i refuzu perçen nji femnet muslimane ne shkoll publike, do te thot diskriminim, ky dikush asht tuj kerku qe kjo femen te trajtohet si handikapate qe paska nji karakteristik te kaq te veçante, sa qe heqja e kesaj shenjet te krijojne te kjo femen nji disavantazh te veçante.

 

E pra, perkundrazi, ndalimi i perçes ne shkoll publike lufton diskriminimin sepse:

1. perçja asht detyrim ndaj vajzave muslimane ne emen te moralit musliman, qe meshkujt musliman nuk e kan : pra diskriminimi ne baze te seksit asht i dukshem: ndalimi i perçes ka per qellim qe, te pakten ne shkoll publike, te ndalet simbolikisht ky diskriminim i bazum mbi diferencen seksuale te mjediseve fetare te ndryshme

2. afishimi i shenjave fetare te dukshme ka per efekt me i nda nxanesit - jo per munges tolerancet ndaj njeni tjetrit - por per arsye sepse nxanset me perçe mbajn ne vetvete nji simbol diskriminimit: afishimi i perçes, i yllit te davidit per çifutet, i kryqit per katoliket apo ortodoksat, asht afishim i nji superioritetit ndaj te tjereve qe s'mbajn asnji shenje: vajzat me perçe do t'ishin vajzat e ndershme e me virtute morale, e vajzat e tjera muslimane apo jo, jan vajza te daluna?

 

Pra te pakten ne shkollen publike, te nji shtetit te asnjnanshem, le te ndalohet çdo diskriminim i nji grupit qe don me i imponu vertetsin e superioritetit te vet nji grupit tjeter.

 

Vik,

Dua te te bej nje pyetje :

A megjithe mend kujton se keta kokepatatet e kuran-bibla-tora-bla-bla-blave nuk e dine c'eshte laicizmi ?

Ato cikat qe me shkojne ne shkolle me ferexhe, e qe mbajne emra Florida dhe Anxhela dhe Artemisa, keto duhen shporrur pa shume ceremoni. Dhe asnje s'duhet te merzitet sepse nuk ka ngele Shqiperia ne diturite e tre-kater cikave apo hardalleve me mjekrat nje pash.

E kam thene me lart : cdo fetar i thekur, katolik, ortodoks apo muslimane, nese synon te cenoje kufinjte e laicizmit, duhet konsideruar si antishqiptar. Ska terrci-verrci. Ska asnje diskutim me ta, asnje lloj demokracie, asnje lloj Else per te hyre ndermjetese. KA LIGJ DHE VETEM LIGJ.

Nuk mund te flasesh si demokrat me dike qe eshte antidemokrat. E vetmja gje qe dine fetaret e thekur eshte FRIKA. Verju cakun deri ku mund te shkojne dhe pastaj thuper gishtave po e kaluan.

Shporri qafeleshet e ardhur nga Arabie, shporri popet e Greqise me gjithe mjekrra, shporri dhe ata faqepadirsurit qe shetisin me canta rrugeve duke mashtruar njerez me traplleqet e tyre te dites se jehova-hajvanit, edhe atehere paqtohet puna.

Nje leshim ketu e nje leshim atje, behet sic e thu dhe vete : te kallzojne vetem gishtin, e vec kur ta shohesh qe ta kane rrase krahun.

Une them bektashite  ti lejme , se kan kontribu u per shqiprine  lol

Ajo ça me shqetson asht qe nji grup fetar te mendojn, se meqe Kushtetuta Shqiptare njeh lirin individuale te besimit, gja qe asht normale, kjo liri t'i dhunojn te tana lirite dhe te drejtat e tjera individuale te tjera :

 

1. lirin dhe te drejten individuale te ndergjegjies,

2. lirine dhe te drejten individuale te barazise,

3. principin themeltar te fonksionimit te nji shtetit (laicitetin),

e te gjitha kto dhunime, mundisht nepermjet vet Shtetit (perderisa kerkohet qe nji gja e till te njihet prej shkolles publike te shtetit).

Kjo pikpamje me duket dramatike.

Dhe s'po flasim per pasojat e vujtjet qe nje gja e till krijon nga ana sociologjike tek femnat muslimane qe s'dojn me majt shami/perçe, e qe nje dite apo nji tjeter, familjet do t'i detyrojn apo do t'i rrahin e keqtrajtojn qe te ven perçe per me u duk te "ndershme e me moral te forte" ne krahasim me vajzat tjera muslimane, ortokse, katolike apo protestante qe s'kan sheja te jashtme.  Kjo rrjedhoj me duket mizore per vajzat muslimane e jo muslimane ne qofte se nji diçka e till arrin ne Shqipni.

Tashi nje njeri me pare men ne koke, se besoj qe meqe njere manperce eshte me e moralshme se nje qe nuk mban

Me nje ven dte varfer si i joni  mesa po shihim ska garanci per ti dale ne mbrojtje femres si muslimane si e krishtere dhuna ne familje mbizoreron akoma

ti nisesh  qe a priori  nje femer mban  me dhune shamine, ne raste te tilla shoqeria duhet te jete e gatshme ti dale ne mbrojtje  femrave

Une sdu ata shof ne kete kendveshtrim por ne rastin qe  dikush vendosa ta mbaje me deshiren e saj shamine

duke mos e lejuar ne shkolle mua me duket sikur i cenon lirine

O vik  ti  e quan diskriminin mbajtej e perces, po per ata qe nuk e quajne dikriminim si me ja bo??

 

Vetem ne laberi qe s'ja ndien njeriu shume per fen,kur vjen puna qe cenohet te qenurit shqiptare.Filluan e vinin ca kohe turruli misionesh nga fe te ndryshme e predikonin por mbasi e pane se me ne nuk kishin gje ne vij nuk u shfaqen me.Ca kohe u hap dhe nje tip kursi per te mesura gjuhen arabe dhe ben dhe nje si tip xhamie(kemi dhe lemin e xhamis dhe bregun e qishes) por e pane sa te interesuar ishin njerzit dhe se vazhduan gjate.Njeher doli ky si tip hoxhe dhe na thot ne kalamajve i qelloni me gure keta qe predikojne fen e krishter se jan te derguarit e shejtani smiley.Reagimi yne ishte vec te qeshura.Cdo emertim i vendeve dhe i lagjeve nga jam une ka emra shqiptare te krishter.Kur cdo gure e koder me thot ca jam pse te behem dicka tjeter.

Enveri  e boni mire  i ndaloi te gjitha kshu qe te bim rehat nga kjo ane

Po edhe ai na vuni draper edhe cekan , sna vuni dyfek edhe jatagan sic e kena tradite

Or ti Duksa prej Italiet !

Kujt po i ha palla se cka ben katoliku ne kishe te vet ? E hoxha ne xhami te vet ? Ende nuk e more vesh se kurrkush ska pune me ta ?

O mik, hapi veshet edhe degjo :

Hoxha e Prifti le te pallin gjithe diten e dites, vec qejf te kene. Puna eshte qe palljen ta bejne ne grazhdin e vet, e jo te baterdisin miletin qe ka hallet e veta, e ska nge te merret me lloj-lloj qafeleshi, more vesh tash ?

E mjaft bere si demokrat, jo po keshtu jo po ashtu. Ka ligj o gringo, a merr vesh a s'merr vesh ? Ka ligj, ka Kushtetute :

SHQIPERIA ESHTE REPUBLIKE LAIKE.

PIKE.

C'e llokocit me hesapin ? A di te lexosh shqip a hic ? Ata arabet ose shqiptaret qe kane marre emra arabe si Ebu Omari e Abu Gomari, ata te mbajne brinjet shendoshe se nuk ua ka kush ngene.

Ne Shqiperi ka SHQIPTARE. Pike. Nuk ka as ufo, as marsiane, as muslimane, as katolike, as topuzllare. Ka Shqiptare dhe mos e nga me andej. Gerr-verr me kete tolerancen tuaj te famshme. E kemi pare tolerancen e fetareve, qe prej dymije vjetesh : vetem gjak, shamate e sherr. Keshtu qe shkoni e mbylluni ne halete tuaja e lereni rehat popullin se edhe kjo gajle i ka mbete.

Der-der-derr gjithe diten, qe prej 20 vjetesh na cate torrovelin.

Për të komentuar tek Peshku pa ujë, ju duhet të identifikoheni ose të regjistroheni (regjistrimi është falas).