Kujtimet e rigjetura te familjeve te medha

Sikur të kishin të njëjtën nostalgji, shumica e shqiptarëve do të ishin ndjerë të padobishëm mbi tokë, pasi ndoqën kronikën e "paradës" mbi Familjet e Mëdha shqiptare. Ekranet paraqitën një sallë të mbushur me pasardhës të Familjeve të Mëdha, duke emblemizuar persekutimet e tyre. Kulmi i persekutimeve ndodhi gjatë sundimit komunist. Fundi i tyre erdhi në Demokraci. Përveç mesazheve të Presidentit Topi, përgjigje ndaj disa debateve mbi detaje të reja të jetës dhe rolit të Skënderbeut, raportet televizive dhe të gazetave nuk i dhanë lexuesit ndonjë informacion tjetër, sidomos për periudhat historike parakomuniste.

1.

Vuajtjet dhe persekutimet kanë qenë një temë e preferuar e medias dhe vlerësimeve të historisë kombëtare. Shtetarë e politikanë, njerëz të shquar e të thjeshtë, të shkolluar e analfabetë, të pasur e të varfër, të persekutuar e persekutues, të sekuestruar e sekuestrues, humbës e përfitues, kanë folur, brenda hapësirave që kanë mundur të zënë në ekrane dhe faqe gazetash, për historitë e tyre. Këto histori na shkaktojnë, pa dyshim, dhimbje njerëzore. Por kjo dhimbje duhet të jetë e njëjtë, si për të shquarit e të mëdhenjtë, edhe për të rëndomtit e të vegjlit. Jeta ka të njëjtën vlerë si për latifondistin, edhe për mëditësin. Maksimizimi i vuajtjeve të një pjese, në raport me pjesën tjetër të popullsisë, madje shumicën, nuk është dinjitoze për një shoqëri.

Persekutimi i Familjeve të Mëdha ishte pjesë e persekutimit shoqëror, i cili nën Komunizëm mori një përmbajtje të dukshme klasore dhe politike. Mjaft prej Familjeve të Mëdha janë persekutuar edhe para barbarisë komuniste. Po cilët kanë qenë persekutorët parakomunistë? Faza e parë e konflikteve në shoqërinë moderne, - thotë Huntington, në një nga esetë e tij të famshme, - ishte e mbushur me konflikte princërish, perandorësh e monarkësh për të zgjeruar zotërimet, territoret, ushtritë, burokracitë dhe tregjet. Historia jonë nuk bën përjashtim nga kjo fazë e historisë botërore. Për një periudhë të gjatë historike, duke përjashtuar segmentin e regjimit komunist, pas çdo Familjeje të Madhe të persekutuar, qëndronte një Familje e Madhe persekutore.

2.

Vlerësimi i kontributeve në kohët moderne bëhet sipas disa kritereve universale. Vlerësimi për Familjet e Mëdha nuk duhet kufizuar vetëm në persekutimin e tyre nën robërinë komuniste, por në një kontekst më të gjerë social dhe në një tjetër më të gjatë kohor. Për shembull, nga qëndrimet në momente kyçe të historisë moderne, kur konfliktet globale u shndërruan nga konflikte prijësish, në konflikte midis shteteve e kombeve, në luftëra që përfshinë dhe kërkuan pjesëmarrjen e njerëzve të thjeshtë (pas Luftës së Parë Botërore) në konflikte midis Demokracisë Liberale dhe armiqve të saj, Nazi-Fashizmit dhe Komunizmit (periudha midis dy luftërave botërore), ose në konflikt midis Demokracisë Liberale dhe Komunizmit (gjatë Luftës së Ftoht&eumlsmiley. Roli dhe qëndrimi më i diskutueshëm i Familjeve të Mëdha shqiptare ishte gjatë konflikteve midis Demokracisë Liberale dhe armiqve të saj. Me disa përjashtime, pjesa më e madhe e tyre falimentoi në rreshtimin me aleancat dhe betejat antifashiste.

Kjo ndodhi nën presionin e inspirimeve kundër komunistëve, ose siç shpreheshin ato, vegjëlisë. Shumica e Familjeve të Mëdha mbetën thjesht antikomuniste, por më pak antifashiste dhe pro-liberale. Komunistët, nga ana e tyre, bënë të kundërtën, duke u rreshtuar në koalicionet antifashiste. Familjet e Mëdha u përpoqën ta ndihmonin Demokracinë Liberale në luftën kundër Komunizmit, në një moment kur vetë ajo ishte e prirur për aleancë me të, kundër një rreziku për kohën: tmerrit nazi-fashist, i cili rrezikonte të shndërrohej në një gjëmë planetare. Ky rreshtim i dha argumente elitës politike të pas-luftës të shkallëzonte qëndrimet dhe instinktet e saj ekstreme kundër elitave kulturore, intelektuale dhe ekonomike. Gjithsesi, identifikimi i Familjeve të Mëdha vetëm me persekutimin është një keqkuptim dhe antimarketing i historisë kombëtare.

3.

Përpjekja për t‘u kapur mallëngjyeshëm pas historisë dhe traditës nuk është e padobishme për një komb. Por është e pamjaftueshme. Periudha e globalizimit kërkon mobilizimin e koncentruar të burimeve të zhvillimit. Shoqëria moderne zhvillohet jo me kujtimet e së kaluarës, por me novacionet e të sotmes. Gjatë dekadave të fundit, shoqëria shqiptare i është nënshtruar një mobiliteti të natyrshëm ekonomik, social dhe të elitave. Këto zhvillime kanë kapërcyer skemat e vjetra të Familjes, Klanit, Fisit, dhe kanë nxjerrë në plan të parë rregullat e lojës së shoqërisë moderne: mobilitetin dhe dinamikat sociale. Në këtë proces, në dukje kaotik, secili përpiqet të gjejë një vend, një strehë, një rol. Struktura e klasës së lartë të shoqërisë përbëhet kryesisht nga paraja. Por jo aq nga "paraja e vjetër" se sa nga "paraja e re". Kjo e fundit, ndonëse më pak prestigjioze, është më shumë gjeneruese e zhvillimit.

Në shoqëritë e faturuara, kjo klasë përbën rreth një për qind të popullsisë. Në Shqipëri studimet mungojnë, por gjasat janë që kjo klasë të zërë një vend më të vogël, për shkak të polarizimit të theksuar. Të dyja blloqet e klasës së lartë reflektojnë përgjithësisht një kulturë të ngjizur nga paraja dhe jo nga arsimi. Ndërkohë, shtresa e shoqërisë që ndodhet midis klasës së lartë dhe të mesme, pra klasa e lartë e mesme, e përbërë nga profesionistët e fushave të ndryshme, reflekton një kulturë të ngjizur nga arsimi, edukimi dhe vlerat. Shoqëria shqiptare është deficitare pikërisht për këtë klasë. Në vendet e qytetëruara, ajo zë rreth 15 për qind të popullsisë dhe përbën gjeneratorin e zhvillimit. Investimet në fushën e arsimit dhe edukimit përkthehen në incentiva të kristalizimit të saj.

Ndërkohë, motori i zhvillimit të shoqërisë perëndimore është klasa e mesme, e cila në një shoqëri demokratike të pjekur përbën rreth tridhjetë për qind të popullsisë. Por në Shqipëri, kjo klasë është ende e pakristalizuar. Grupet e profesionistëve që përbëjnë, si rregull, atë janë instaluar në pozicione dytësore e ndihmëse të profesionistëve, mjekëve, avokatëve, menaxherëve, tregtarëve etj. Edukimi dhe investimi arsimor e intelektual duhet t‘i kishte ata ngjitur në shkallën e dytë të hierarkisë sociale. Por mobiliteti i kufizuar dhe mungesa e shanseve në tregun e punës i ka lënë në mes të rrugës. Kristalizimi i kësaj klase dhe nxitja e kontributeve të saj është kritike për shoqërinë shqiptare.

4.

A mund të quhen Familjet e Mëdha familje elitare? A prodhohet detyrimisht elita prej tyre? Në hapësirën midis Familjeve të Mëdha dhe elitës po hyjnë mjaft faktorë të tjerë, midis të cilëve më të rëndësishmit janë individi dhe arsimi. Individi i shkolluar përbën një ndër katër "I"-të e domosdoshme për progresin në shoqërinë e sotme, bashkë me Informacionin, Investimet dhe Industrinë. Shoqëria e sotme demokratike është një trampolinë prej nga individët synojnë majat dhe oportunitetet e shoqërisë, nisur jo nga origjina, por nga kualifikimet e tyre.

Kur Bill Klinton u bë banori i 42-të i Shtëpisë së Bardhë, familja Klinton nuk kishte ende një shtëpi të hipotekuar të sajën, dhe as që bëhej fjalë për prona e pasuri. Pasuria e çiftit presidencial ishin diplomat nga Yale dhe reputacioni si juristë, avokatë dhe qeverisës të njohur. Riprodhimi i elitave mbi bazën e trungut familjar, nga Familjet e Mëdha ose Familjet Politike, është karakteristikë e regjimeve autoritariste dhe shoqërive pamjaftueshmërisht të qytetëruara. Prandaj në zyrat e administratorëve dhe qeverisësve bëjnë më shumë hijeshi diplomat e universiteteve prestigjioze, sesa tapitë e tokave dhe emblemat e kryezotëve.
 

 

119 Komente

Shoqëria moderne zhvillohet jo me kujtimet e së kaluarës, por me novacionet e të sotmes.

Me nje llaf kujtimet e te kaluares na bejne dem ne procesin e zhvillimit te shoqerise moderne? Apo thjesht duhet te jemi selektive ne cilat kujtime kujtojme dhe cilat duhet te injorojme?

 

Riprodhimi i elitave mbi bazën e trungut familjar, nga Familjet e Mëdha ose Familjet Politike, është karakteristikë e regjimeve autoritariste dhe shoqërive pamjaftueshmërisht të qytetëruara.

Po ku/kush tha qe duhet te riprodhohen elitat mbi bazen e trungut familjar?

Me duket, ky argument dhe shkrimi ne pergjithesi, si nje argument kashte i ngritur per ta rrezuar me pas, per te mos thene si nje mllef nga ky eveniment, i kujtimit te ketyre familjeve.

Une s'kisha degjuar ndonjehere te perdorej ka 18 vjet demokraci termin "familjet e medha" e aq me pak te di emrat e tyre. Ti e ben te tingelloje sikur ka ndonje konspiraci masive ketu e 18 vjet per te rindertuar elitat me familjet e medha dhe per te "nenshtruar klasen puntore" smiley

Ne fakt nga fjalimi i Topit ne kete evenimet s'shikoj asgje te tille, pervece nje kujtim dhe vleresim, nje paying tribute, te ketyre familjeve dhe historise dhe rolit te tyre ne te shkuaren, per te cilat Topi njeheson dhe vecon kryesisht Kastriotet, dmth Skenderbeun.

Po aq infantile me dukete perpjekja per te paraqitur konfliktet e hershme midis klaneve/familjeve si persekutim, per te thene sic thua qe persekutime ka pasur dhe me pare, e per me teper per ti paraqitur dhe si persekutues. Apo jemi qe jemi do ndryshojme dhe definicionin e fjales "persekutim"? smiley Nderkohe qe Topi e sqaron shume qarte ne lidhje me kete, kur thote: 

Goditja e elitave tradicionale, politike, intelektuale, ekonomike synonte te prishte komunikimin e popullit shqiptar me pikat e referimit. Komunisteve, u duhej qe te shpikej "Armiku i klases apo i popullit" dhe per kete stigmatizuan dyert e medha shqiptare. Si pasoje ata provuan asgjesimin fizik, burgun, internimin, konfiskimin e prones, humbjen e te gjitha te drejtave, veprime keto me pasoja afatgjata te miremenduara.

Dmth ku qendron problemi me kete eveniment, qe ti e ke fryre si tullumbace, deri tek manifestim te nje sistemi autoritar?

Spiritus, harrove më duket të marrësh parasysh se do kesh të bësh me qehallarë e bij qehallarësh...

Këta janë më keq se bejlerët. I ngjajnë atij tellallit ku i zoti e jep dhe tellalli nuk e shet.

 

I'll be back.

 

Goxha teme ke hapur spiritus! Do kthehem prape.

Familjet e medha, "dyert e renda", oxhaku, mbiemri fisnik, sera e te tjera koncepte kane vleren e vet te pazevendesueshme ne nje shoqeri. Kane funksionin e vet qe nuk eshte dicka e imponuar dhe artificiale. Ky funksion eshte vecori e grupit (te atyre qe perbejne familjet e medha), jo e individit (anetar i familjes se madhe).

USA e vuan se brendshmi mungesen e familjeve me emer tjeter nga ai i parase (rockefeller, vanderbild, rotshild etc); i vetmi emer allosoj ketu eshte kenedi; e vetmja zonje prej verteti ketu eshte zhakline onasis (ish kenedi). Edhe vendet gjermanishtfolese, mgjse i hoqen emrat e rende, i kane megjithate ne ndergjegjen popullore.

Sa me siper nuk vjen si rezultat i ndonje lloji te vcante te hemoglobines se gjakut blu; eshte thjesht refleks i aspirates humane per fisnikerim dhe nje lloj kundershtie ndaj nivelit harbut. Nuk ka aq shtysa materiale; princeshen e perralles nuk e zuri gjumi tere nates nga nje kokerr bizeleje nen 10 dysheke te bute. Thember e cuditshme Akili qe vritej nga dicka per te tjeret e zakonshme. Sqima! Nje baze e hijeshise njerezore,

Krimi i komunisteve ndaj Shqiperise eshte shumepermasor, por nje nder permasat eshte derrmimi dhe zhdukja e familjeve te medha, qe fqinjeron me goditjen e inteligjentsies se tradites.

 

Qe te mos me fshihet postimi, po them ne fillim qe tema eshte shume e bukur, e madherishme dhe se me rrenqethi nga lumturia. Pastaj, etj. etj...

OK, tani te hyjme ne teme :

Familjet e medha dhe familjet e vogla.

AKSIOME per disa te mencur ketu : PO QE NGA FAMILJE E MADHE, JU JENI FISNIK, I MADH, DHE I ZGJUAR me shume se ata te familjeve te vogla.

Kunder-Aksiome : FAMILJA E MADHE APO FAMILJE E VOGEL, KETO JANE THJESHT STREHIME DHE STROFKA PER NJEREZ TE DOBET, QARAMANE, DHE PA KURRFARE KARAKTERI.

Nje njeri, nese eshte vertete njeri, NUK DUHET ne asnje menyre te mbeshtetet tek familja e tij nese deshiron te caje perpara.

NUK KA GJE ME TE BUKUR SE NJE JETE KU INDIVIDI E JETON ATE NE NJE LIRI TE PLOTE KUNDREJT CDO LLOJ LIDHJE DHE VARESIE : atesie, gjaku, atdheu, kombi apo planeti.

Njeriu duhet te jete njeri ne fillim, dhe pastaj te kete nje bisht nga prapa : Verlacas, Vrionas apo Kulufas qe nuk e njeh askush.

Strukja pas bemave te familjes eshte nje frike perballe realitetit, perballe botes dhe vdekjes e cila nuk te pyet nga c'dere dole, por te therret kur t'i kercase qejfi. Vdekja duhet marre persiper INDIVIDUALISHT. Dhe per rrjedhoje, nese VDEKJA ESHTE INDIVIDUALE, atehere edhe jeta eshte INDIVIDUALE.

Nuk do te hyj ketu per te dhene me qindra e qindra shembuj qe familjet e medha kane nxjerre sa te duash gomere te medhenj dhe familjet e vogla sa te duash njerez te medhenj. Sigurisht qe nga familjet e medha kane dale dhe njerez te medhenj dhe nga te voglat njerez te vegjel.

C'tregon kjo ? Tregon kete qe madhesia e familjes nuk hy kurrsesi ne pune per te ardhmen e nje individi. Kush deshiron te shoh ketu ndonje gje tjeter, do te thote qe ai eshte nje besimtar i thekur (besimi tek determinizmi).

Psh : kur flet nje gomarllek nje anetar familje te madhe, thuhet : domosdo qe ka te drejte, s'ka si te ndodhe ndryshe. Po ta thote kete gje nje familje vockel, atehere ky eshte plesh dhe s'vlen gje.

U lodha duke thene me lart qe ashtu sic besimtaret fetare kane Zotin qe i di te gjitha dhe vendos gjithcka per mua, ashtu dhe per besimtaret e familjeve te medha besojne se gjithcka eshte e lozur ne fillim : po pata lindur ne nje dere te madh, coc do behem. Po pata lindur ne nje te vockel, karrocier do jem.

Nejse, fshijeni dhe kete postim kur ta lexoni, asgje nuk duhet te bjere ne dore te armikut.

Small talk to antirrote: majaft me ket variantin e fshirjeve... se duket sikur e ben per vemendje; duket them, se perse e ben me termend, ate s'mun e di. Une psh i pelqej komentet e tua, por pa ket perplasjen e deres, sikur po trajtohesh nryshe etj.

Komenti yt me siper qendron kur flitet ne rrafshe individuale. Kur kalon ne plan grupi, ka te tjera ligjesi dhe nuk mund te vazhdohet me "njeriut ne jete i duhet kjo e ajo", "merita individuale keshtu e ashtu".

Sqaroj qe nuk vij aspak nga ndonje dere e madhe. Sipas rrefimeve, ne Verzhezhe (fshati ku ka lind im ate) ka patur tre nivele. Klase e pare kane qene psh Hyset (nga ku vjen edhe Perparim Hysi yne i dashur); Celat, nga vij vete, kane qene shtrese e dyte.

Artikullshkruesi ka cfaqur pikepamjen e tij.ka vleresuar rolin dhe rendesine qe kane  ne historine dhe kujtesen e nje kombi dyert e medha.Historigrafia komuniste i ka pare ato si mbartese te shfrytezimit te klasave te vobekta, kolaboracioniste dhe reaksionare. Ok, kjo dihet.

Por duhet pare dhe "ana e erret e henes" Ideja e oxhakut dhe deres se madhe ne te kaluaren tone ka marre trajta komike. Mjafton shkarazi te permend idene e bejlerllekut qe qesendis dhe Konica.

Kjo duket edhe sot te nje pjese  e te kamurve rishtare.

Si perthyhet ne realitetin e sotshem kjo memorje dhe ky status i familjeve te Medha? kam pas ne pune dikur nje "bejlereshe" pinjolle e nje familjeje te kamur dikur dhe sot me prona te rikthyera. Mbahej ne te madhe edhe pse profesionalisht ishte oh..Por nuk e fsheh qe si femer rrezatonte nje lloj luksi te brendshem fin, nje fisnikeri qe nuk vjen nga dipolmat se sa nga gjaku dhe "fryma"  e trasheguar.

Dhe dicka. Nje sociolog gjerman strukturen e shoqerise se sotme kapitaliste e krahason me pemen ekrishlindjeve: ne mes ajo vejn me e fryme (klasa e mesme) lart maja konike (elitat) dhe poshte baza e gjere-people,

Antirrote-parantezat teorike -OK. I ke dhene spacio debatitsmiley

 

Goditja e elitave tradicionale, politike, intelektuale, ekonomike synonte te prishte komunikimin e popullit shqiptar me pikat e referimit. Komunisteve, u duhej qe te shpikej "Armiku i klases apo i popullit" dhe per kete stigmatizuan dyert e medha shqiptare. Si pasoje ata provuan asgjesimin fizik, burgun, internimin, konfiskimin e prones, humbjen e te gjitha te drejtave, veprime keto me pasoja afatgjata te miremenduara.

Kjo eshte e vertete  por eshte gjysma e se vertetes Xhib

PS: shpresoj te mos kthehemi ne pellgun e dashur smileyartizane-ballista, Komuniste-nacionaliste

Jo me Spiritus, c'ne. Tani do fokusohemi vetem tek konspiracia e familjeve fisnike per te nenshtruar klasen puntore. Plus tek "anet e erreta" te fisnikeve, dhe ketij fenomenit te rrezikshem dhe te dyshimte te Topit per te kujtuar familjet fisnike, tani 18 vjet mbas permbysjes se komunizmit. Nuk priste dot dhe 18 vjet te tjera ky njeri? smiley

Une ju pergjigja atij qe e ka shkruar, per ato qe ka shkruar, dhe kontekstin e tyre. Ti s'ke pse e personalizon repliken time per ty. Ti e dhe argumentin tend me lart fundja. smiley

 

P.S. Ne te dhenat e artikullit pse s'e keni qit qe artikulli eshte nga Shqip dhe qe autori eshte Kosta Barjaba, apo eshte person ne mbrojtje ky, se kercenohet nga familjet e medha? smiley Jo per gje po qe ta dine njerzit, se Idrisi poshte po te ben levdata per artikullin qe ja ke qendisur simbas festes se vet. smiley

spiritus

A ka mundesi nje liste te familjeve te medha ?

Cer kushtesh duhet me u plotsu per te qene familje e madhe qe te udheheqin politikat familjare ne te ardhmene afert. smiley

Spiritus si gjithnje jo vetem "i vecante" por edhe i ditur...Nje analize e bukur me pefundime pak te kundershtueshme me nje gjykim normal.Ne se me familje te medha do te kuptonim ate qe kuptojne edhe te gjithe fqinjet tane Europizne,si Lider te nje Botkuptimi , Perfaqsues te normave , Promotore te Arsimit e Zhvillimeve Ekonomike do te thoja se ne Shqipri, sidomos prej vitit 1925 deri ne vitin 1944 jane cfaqur vetem "te medhej" qe perdornin bujqit per tua shaluar kur dilnin per gjah, qe kujdeseshin per martesat me te "drejten e nates se pare" dhe si burim zhvillimi kishin urdhrin e "nje "oxhak i vetem ne fshat ". Ne na denoi HISTORIA ndryshe nga shume vende qofshin dhe fqinje, qe te trashegonim nje shtrese qe perfaqesoi Familje me Emer por "shume te vogla" per Interesat e Memedhembjes.Nje perpjekje e mire e Topit per tu nxitur ndoshta interesin se dhe ato prona qe rimoren nuk jane burim pasurie per mentalitetin "ma ka lene baba ,osht imja ne du me bo sh..." sic edhe e trasheguan nga te paret e tyre me te afert . Mbase cfaqen dinjitoze si shume pinjolle qe trasheguan emrin nga ato Familje me Emer. Shtoju ketu edhe "perpjekje-t" e halucinanteve "dembele ne mendim" ,qe gjene me te lehte kane te godasin Figurat Historike dhe nga e gjith kjo s'mbeten vecse nje grusht ferrash neper kembe me pasonjes si gjithnje "barin e gramit" ,si shoqerues e garantues i perhershem per te gjalleruar  fjalorin Mixhist " me ka thene baba mue zotri ,se familjet e Medhae, jane persekutue "prandaj kemi dale ne krye te vendit ne SURROGATOT e SKARCITETET e PARTISE se PUNES.

qe kujdeseshin per martesat me te "drejten e nates se pare"

hihihi, je i papam ! smiley

Ngutazi sa me firmos per ate :"shume teme e bukur". Shume kurioz per ta ndjeke ket debat.

Yhyyyyyyyyyyy cfare rrote jam ! Dhe e mbaj veten per antirrote !

Tani e mora vesh ku qenka halli : Berisha paska thene qe u vrane familjet e medha dhe prandaj dolen te voglat.

Po kjo eshte krejtesisht e vertete dhe ska logjike ne bote qe ia heq vertetesine !

Kemi perpara nje 100 burra gjatesish te ndryshme : do te vrasim vetem ata qe i kalojne 175 cm. I pushkatojme. C'njerez ngelen ? E thjeshte, njerez me te shkurter se 175 cm.

Do shume mend per t'u kuptuar ketu ?

Berisha ka te drejte : duke vrare familjet e medha (ku mund te fshiheshin si njerez te medhenj ashtu dhe te vegjel), iu dha mundesia te dilnin familjet e vogla. E nga familjet e vogla, mundesia iu dha pikerisht atyre qe ishin njerez te vegjel.

Ne forme matematike :

Familjet e medha, u vrane :
- njerez te medhenj,
- njerez te vegjel.

Familjet e vogla, u ngriten :
- VETEM NJEREZIT E VEGJEL.
- kurse njerezit e medhenj te familjeve te vogla u harruan ne ndonje galeri mineralesh.

Jane iluzione optike keto lodra qe na i beni juve me Sali e me Stersali. Dhe ta marr vesh une, me te dashuruar pas Sali Berishes jane keta qe e mbajne gjithe diten ne goje : lexojeni edhe njehere fjaline po nuk besuat.

Dhe dicka e fundit :

Sa me lart qe te ishe ne shkallet e Partise, aq me maskara dhe i poshter ishe.

Dhe habia e fundit qe nuk e kam marre vesh ende :

Si nuk ngrihen vete keta komunistet e ndershem dhe t'i kerkojne llogari komunisteve maskarenj te kupoles qe kane luajtur me ndjenjat e tyre te sinqerta ? Mister.

 """""Nje sociolog gjerman strukturen e shoqerise....." Spiritus eshte i VJETER dhe eshte RUS "ndaresi ose krahasuesi" smiley

1-Piramida...njerzit qe kane IDE sdhe BYTHE ku mbeshteten. Nuk kemi!!!!!!!

2-Katrori...Populli .Me bythe po pa "maje". Me bollek. 

3-Prizmi...pa koment si sanguini = D'artanjan , prizmi=Nano , maje pa bythe .

4-Piramida kok poshte...pa bythe e pa maje E krahasushme vetem me nje INDIVID sot =Berisha

5- Rrethi ose Rrota....mund ta perfytyrosh edhe si xhiblaxhi por edhe si antirrote si pika krahasimore tek Peshku.....

Desha te shtoja ser per dy mentalitete nuk ka akoma shenja gjeometrike si per shenjen e Policit dhe Leftit..... smiley

Pakujdesi Xhib.Autori ishte cituar.Gazeta jo .Admin e rregulluan.

 

Antirrote :Nje njeri, nese eshte vertete njeri, NUK DUHET ne asnje menyre te mbeshtetet tek familja e tij nese deshiron te caje perpara.

Kjo nuk eshte absolute. Ka mbeshtetje dhe mbeshtetje.Nuk duhet te jetosh me meritat e babait (ose te mburresh me...) duke qene nul vete  por ne nje kuptim te gjere, familja te jep backgroundin. Nese ti (jo ti personalisht) ne femijeri ke ruajtur vicat dhe pastaj ke mbaru nje universitet, ke marre nje diplome dhe je bere nje profesionist i mire ne fushen tende, simptomat e kontekstit familjar do cfaqen ne mentalitetin dhe profilin psikologjik. Megjithate nuk ka ligjesi .Nga trendafili del ferra dhe e kunderta.  Mund ta imagjinosh karieren e XH.W.Bush pa backgroundin e tij familjar ? Ndersa si rregull ne kulturat kolektiviste primar eshte grupi dhe interesat e ti, ne shoqerite individualiste vleresohet aftesia e individit dhe jo emri, oxhaku apo biografia.

Qe te mos e zgjas teper muhabetin se s'do rri ketu gjithe diten e naten :

Une edhe vicat i kam ruajtur, edhe kam bere nevojen prapa pallatit, edhe kam lozur me karroce me kuzhineta, edhe kam vajtur ne shkolle, edhe kam dale me dhjeta, edhe kam takuar xhaxhin Enver, edhe pastaj me vone Kofi Anan, bashke me princin Fahd te Arabise.

Te gjitha keto i kam bere pa e vrare mendjen fare se ku ishte celesi i suksesit : tek karroca me kuzhineta apo tek kusheriri i burrit te halles qe ishte sekretar komiteti ne Kombinatin Celiku i Partise.

Ta kam fjalen or ti djale qe ajo fjala : ta cash rrugen e historise me shpate ne dore, nuk eshte dhe aq keq, madje eshte fort e mire.

Nje shpate me ka dhene natyra apo Zoti, verja emrin si te duash, dhe ajo shpate ka qene mendja. Dhe kete kam perdorur gjate gjithe jetes sime. Nuk kam pase nevoje te paraqitem diku me letra ne zarf nga im ate apo ai sekretari qe iu bene shoket kryeministra.

Sa per simptomat e kontekstit familjar, ne e pac mendjen aty ku e kam une, na marrc te ligat, ti dhe shume te tjere. E ne e pac mendjen gjekundi tjeter, atehere po te them qe domosdo qe ato shfaqen, psh, kur shkoj ne shtepi, i them nenes time nene dhe jo plakave fqinje qe dalin te me puthin. E merr vesh tani ?

Dhe e mbylla kete histori me kaq, behuni c'te doni, me familje te madhe e pa familje te madhe, mua as qe me leviz kandari fare.

Filozofikisht:

Marxism 101 (historical materialism) base and superstructure.

Cultural Theory: The Individual and Society in Modernity

 

Historikisht.

Marrë nga tema mitike e bletës I kuja je ti a të keqen.

 

Elita fisnike mund te luaje rol pozitiv ose negativ (sipas kushteve historike) te nje komb.
Psh ne marrim qe para mesjete, identifikimi me fisnikeri, dere oxhaqe kishte te bente me formimin e konceptit komb. U desh te vinte Skenderbeu se bashku me perkatesine e tij klasore si fisnik qe te ndertohej kombi. Gjithashtu, forma e regjimit te atehershem pas pavaresise, ishte mbreteria. Pikerisht per te njejtat arsye.
Rol pozitiv ne formimin e kombeve te klasave fisnike ka gjithandej..shembulli i bashkimit te Spanjes, caret e Rusise duke filluar qe nga Pjetri i Madh etj etj. Fisnikeria ne ate kohe kishte rol udheheqesi drejt nje ideali kombetar. Pikerisht ne kete kohe, pikerisht ne mesjete dalin lart simbolet, emblemat, flamuret kombetare qe i perkisnin fisnikeve.
Kjo vazhdoi keshtu…deri sa erdhi Napoleoni. Ky nuk ishte fisnik origjinal. Ishte fisnik ne ideale. Ajo qe quhej fisnikeri e meparshme, qe nga kjo kohe e me tej u be mbartese e nje rendi shoqeror te dale jashte mode.
Edhe kleri mbeshteti kete kaste me te cilen lidheshin interesa ekonomike dhe politike te perbashketa.

Ata qe me pare ishin flamuri dhe simboli i zhvillimit, u kthyen me vone ne pengese per te krijuar nje rend te ri modern.

Shikojme paralelizimin e kesaj klase fisnike me rendin feudal qe na u trashegua prej pushtimit turk. Ajo klase fisnikesh shqiptare ishte e lidhur me pushtuesin dhe ishte perfaqesuese e ideve te tyre.
Disa perfaqesues te klases fisnike paten vizionin te shnderronin rendin feudal ne renie, ne nje rend tjeter dhe menyre tjeter organizimi.
Ata ishin bejlere ne perfaqesimin klasor, por i perkisnin nje rendi tjeter ne kuptimin ideor.
Pikerisht ketu eshte tu heqesh kapelen fisnikeve shqiptare. Gjithe idete e tyre u tranformuan ne ate qe quhet edhe sot e kesaj dite “Rilindje” dhe na dhane pavaresine.
Pavaresia e fituar, dha mundesine e zgjerimit te spektrit perfaqesues te shqiptareve. Ne te hyne njerez qe nuk i perkisnin rendit fisnik. Kjo beteje mentaliteti vazhdoi deri ne 1924. Dhe keto vite duhet te sillnin formimin e klases se re, asaj borgjeze. Ne rastin me te mire do sillnin mbizoterimin e klases borgjeze dhe rruga per zhvillime demokratike do ishte e hapur. Por kalimi nga feudalizem ne ekonomi tregu, ne demokraci, nuk u be e mundur. Mbizoteruan perseri klasat feudale dhe pikerisht ketu u vihet gishti “fisnikeve” tashme.
Ajo qe nuk u be ne 24′ u be ne 44′. Kesaj rradhe me drejtim te gabuar…ate komunist.
Nese do i lihet ne dore fisnikeve, po pyes cilet fisnikeve?
Problemi te ne eshte se ne Evrope vitet 50-90, pollen fisnike. Fisnike te nje trajte tjeter. Nuk ishin oxhaqe, nuk ishin familje dhe dyer te renda, po ishin njerez te krijuar prej idealeve demokratike.
Parimi “liri, barazi, vellazerim” u hodh ne magjen e diturise - universiteteve. Aty u brumosen njerez prej klasave te ndryshme me pare, te vendosur perballe nje realiteti tjeter paten mundesine te zhvilloheshin sipas nje sistemi tjeter vlerash - ate te te paturit shance te barabarta.
Evropa ”vrau” fisniket per te “lindur” meritokratet. Ne “vrame” fisniket, per te “lindur” shkerdhatokratet.

Dhe nese kerkohet sot ideali te fisniket, eshte njesoj si atehere kur formen e regjimit e donim mbreteri.

Kjo me lart sipas meje per te ndare perfaqesuesit tipike te fisnikeve.
Mirepo, duhet pare si konceptohet termi “fisnik”.
Eshte ne kuptimin “brand mark” sot? Se ne qofte e tille, mua me duket vetkufizues si konceptim. Dmth ua leme ne dore atyre qe jane prej deres dhe oxhakut, ne kuptimin e ofiqerise, e fermaneve, sulltaneve etj.
Si koncept eshte shume i ngjashem me “te deklasuarin” e sistemit komunist.
I deklasuari perjashtohet per shkak te bindjeve te veta politike, ndersa ai qe nuk i perket klases fisnike perjashtohet per shkak te pamundesive te veta ne te kaluaren.
Ndersa kuptimi i tradites qe i jap une, ka te beje me vlera familjare te kultivuara. Fisnike ketu jane shume. Jane njerez “te panjohur” boterisht, (padrejtesisht, ose per shkaqe qe nuk kane te bejne me ta) jane identifikuar si “ferra” per ta bere me te llogjikshem kuptimin se nga ata dalin trendafila.

Kam shkruar: Nese ti (jo ti personalisht).... -lexo me vemendje.Nuk ishte per Ty personalisht.Kot e personalizove.

Me vjen mire qe dikush eshte kujtuar per pinjollet e mbetur te Familjeve te medha. Qemalajt, Toptanet, Vrionet (me vjen keq per vdekjen e Jusuf Vrionit) Oroshet e te tjera kane nxjerre burra qe kane gur qosheje per Shqiperine. MJafton te lexoni kujtimet e nipit te Ismail Qemalit qe te kuptoni se te kujt kalibri kane qene burrat e asj kohe, e te shikoni se cfare mizash jane keta te sotmit. Fatkeqesia eshte qe Enveri i fshiu ato nga faqja e dheut si ekonomikisht ashtu edhe per nga pesha qe ato kishin ne vendimarrjen per fatet e kombit, gje qe padyshim eshte nje nga faktoret qe edhe sot e kesaj dite jemi popull "pa din e pa iman".

Qesharakja (jo qe me ben per te qeshur) e ketij muhabeti eshte qe persona qe e mbajne veten si antikomuniste trima e te vendosur nga ata te veriut e perkrahin kete barazitizem te bere me dhune nga komunistet me teorine se edhe rrjepacaket behen nganjehere trima e te ditur, (si p.sh. ata vete) duke harruar qe s'ka Robin Hood qe te kete peshen e Rikard Zemerluanit. Anyway!Muhabet shume i gjate.

Qesha me paragrafin e fundit (edhe pse s'te ben per te qeshur, qe thu). Shume i hidhet ja naj here...  smiley  

ps pjesa gazdhenese ishte "(si p.sh. ata vete)". 

Loli me Colin kane qene dikur dy shoke te ngushte, njeri nga nje familje e madhe dhe tjetri nga nje familje e vogel, dmth, njera familje me 8 femije dhe tjetra me 2.

Duheshin aq shume saqe kur i vinin qurrat njerit, tjetri nxirrte shamine, ose kur i behej shurra njerit, tjetri zberthente pullat. Kuptoheshin perkryer, ne mjerimin e vet.

E qe thoni ju, desha te them vetem se kur ske tru ne koke, ose kur ke qelluar fort i poshter nga natyra, ska derman qe te ben familja (me supozimin qe ta kesh familjen e mire dhe jo te poshter sic vete ti).

Dy jane armiqte e njeriut : mungesa e mendjes dhe poshtersia e shpirtit. Por larg qofte, po te bashkohen keto te dyja ne nje trup te vetem, atehere tere jeten tende do te jesh dikush qe te tjeret do te fryjne qurrat ne ty, ose qe do te ngjallesh neveri ngado qe te shkosh.

Ja keshtu dhe puna e familjes se Kosta Barjabes me emisionet e tij "rreth tryezes se ligjshmerise sone socialiste", bashke me Luan Hajdar Aguridhen, qe kane qene dy shtyllat e familjes se re KOMUNISTE nga ku kane dale plot qelbesira qe i shihni lart e poshte, sidomos ne kete faqe.

Ta mbani sa me lart flamurin e partise, ju lolat dhe colat e ketij vendi.

O XYZ. Thjesht qe ta kuptosh se ne cfare niveli qendron, beji nje lexim krahasues atyre qe shkruan dhe menyren se si shkruan ti, dhe 90% e pjesemarresve te tjere ne kete debat. A i shikon gishtat e palare qe dalin nga corapet e qelbura, dhembet e krimbur  dhe gishtin ne hunde kur nuk je duke peshtyre rretherrotull.

Familjet e medha (me tradite e bajrak) te jepnin ate kokrren e reres qe me kalimin e viteve e kishin kthyer ne perle: klasin. Dhe me beso qe ajo lenda e bardhe me te cilen peshtillej kokrra e reres e qe quhet sedef, nuk mund te zevendesohet nga zhuli, sic pretendon ti.

Kjo ishte ajo qe e dallonte edhe Jusuf Vrionin nga pjesa me e madhe e shqiptareve zorrethare e nervacingerisur. Kjo eshte ajo qe dallonte edhe ca shqiptare te tjere qe  kam pas nderin ti takoj, por emrat e te cileve nuk kam ndermend ti ze ne goje ne kete debat me ty, se me duket se i ndot.

Dhe he tani! Hiqe gishtin nga hunda ku e ke mbajtur gjate leximit, fshije qurren pas brekeve ala sans - cylote para se te shtypesh ne tastiere e fillo prap te peshtysh lart e poshte ashtu si idhulli yt Zhak.

 

Loli me Colin linden pak a shume ne te njetjen kohe. Ishin versnike. Nuk dallojshin shume nga njoni tjetri, bojen e kishin njesoj; bojen e kom llafin per gjatsin. Ene kur u vritshin, sic thojte shekspiri, po i gjak iu dilte, mgjse per Lolin nje Zot e di pse thoshin qe ka gjak blu. E nejse, Loli po rritej ne nje rrethine ndryshe nga Coli, te tjera biseda nigjote, s'merrte vesh nga muzika, por babi i bleu nje piano "hartman", ene boni si boni i msoi me msus privat sa arpezhe Loli dhe e qate shkallen. Coli nga ana e vet, kishte shum vesh per muzike, me nje legen te kthym permys dhe dy shkopa te kenoqte, por piano nuk i bleu njeri, se baba vet punetor qymyri ishte. Ene per legenin i bote llafe, na cave derrasat i thoshte. Edhe mysafiret qe vinin te shpija e Colit ishin tjeter muhabet, vinte psh Lomi qe ishte karocier me komunalen, si dhe Shaba qe thonin se ishte dashnori i Fijes, asaj qe mshinte rruget noten, ene pranej i kishin hyp pordhet Shabes. Ene muhabeti qe nigjote Coli te shpija ishte i tipit "ku do gjejme ca mulcija" se ploncat kon maru. Ndersa Loli, po ate nate, degjonte te shpija vet debatet se kush tingellon me bukur, anglishtja amerikane apo britanike... e kshuuuu... kalun vite... Loli me Colin nuk ngjajshin mo aq shume sa kur ishin kalamoj, i kishte ndiku rrethina goxha, se per kod gjenetik, toidhjo e kishin ADN-ne dhe simas doktorrit, nji grup gjaku kishin...

that's all folks.

Familja dhe ambienti shoqëror në të cilën rritet dikush, është padiskutim një SHKOLLË që e modelon personin sipas vlerave të asaj familje (ose rrethi shoqëror).

Përplasjet ndërmjet brezave të ndryshëm ndihen vetëm atëhere kur niveli kulturor i brezave pasardhës është gjithmonë në zhvillim, dhe me zhvillim kuptoj pasurimin e bagazhit intelektual e kulturor të të rinjve në krahasim me atë të prindërve të tyre.
Nuk besoj se i biri i çobanit (nëse do të ngelte i till&eumlsmiley do të mund të thoshte: "Hik mer babë se nuk merr vesh ti", sepse e di shumë mirë që "nuk mund t'i tregojë arat babait"
Prandaj, kur Antirrota thotë se është mëndja ajo që e ngre njeriun në hierarkinë e shoqërisë, harron të shtojë se ajo "mëndje", nëse nuk do të kishte patur katalizatorin e shoqërisë rrethuese (dmth, për shumicën prej nesh që flasim këtu), do të ishte e kufizuar akoma me dëshirën për të ruajtur viçat.

Nejse,
Bij çobanësh kemi qënë
dhën e dhi kullotur kemi...

Peshku Fluturues...ti nga menyra si shkruan dhe ofendon, duhet te jesh patjeter nga familje e vogel jo fisnike!!

Anti-rrote: je fantistik/e...ndaj 100% te njejten mendim me ty.

Mos shko me gjate: Obama!

 

e. :

Mendja, zoti e., eshte dicka fort e cuditshme. As lende as fryme, mendja eshte si puna e drites : as lende as vale, por te dyja bashke.

Nje nder enigmat e kesaj bote eshte kjo : si ka mundesi qe i biri i Einstein, Eduardi, ishte skizofren i mbyllur ne nje klinike psikiatrike (me nje fjale, tip trapi), dhe pse i biri i nje pijaneci i cili ia rrihte nenen u be President i SHBA (Bill Clinton).

Keto gjera jane te pashpjegueshme : si nuk mundi koka me e zgjuar e universit t'ia percjelle diturite dhe dashurine per dijen te birit, Eduardit ? Pse nuk u be Bill Clinton pijanec irlandez qe te vazhdonte traditen e rrahjes se gruas ?

Ketu nderhyn mendja, vullneti, fuqia e arsyes. Eshte njeri vetem ai qe deshiron dhe lufton te jete njeri. Por te jesh njeri, kjo nuk trashegohet as nga gjaku, as nga emri i babait e as nga pallati ku banon.

Familjet e medha dhe familjet e vogla ndryshojne vetem ne kete : ata jane te pabarabarte kundrejt kushteve qe i krijohen njerit dhe tjetrit. Kujtoni filmin David Koperfild : Cfare e ndante Koperfildin nga Uriah Hipi ? Ku kishte mesuar Koperfildi te ishte njeri me zemer dhe mendje, dhe kush ia kishte percjelle Uriah Hipit ligesine e tij ? Kerkoj nje pergjigje per keto.

Nje njeri eshte i poshter jo ngaqe familja e tij eshte e poshter, por ngaqe ai KA VENDOSUR TE JETE I TILLE. Nese familja e tij do te ishte vertete e poshter, atehere ai KA ZGJEDHUR ME VULLNETIN E TIJ TE LIRE TE NDJEKE TRADITEN E FAMILJES : poshtersine.

Por nese ai do te kishte zgjedhur te shkeputej nga kjo tradite, dhe t'i thoshte familjes se tij te poshter : BABA, NENE, UNE KAM VENDOSUR TE JEM NJERI, dhe nuk do ta ndjek udhen tuaj, ai do te kishte mundur fare mire ta beje kete.

Ketu ne kete blog ka me dhjetera njerez te ligj dhe te poshter. Por asnjerit nuk i them qe e ka familjen te tille. Thjesht i them qe ti zoteri ke zgjedhur te jesh maskara, dhe per kete s'ta ka fajin askush, as yt ate, as jot eme, por thjesht KOKA JOTE, mendja jote e ndyre.
___________________________________________________

Lejla, pershendetje. E kam thene para ca ditesh qe INTERNETI KA CLIRUAR NGA KOMPLEKSET TE GJITHA POSHTERSITE E BOTES. Ketu vijne idiote qe te hiqen si ajka e vendit, vijne shkarravites qe te hiqen nobeliste, vijne felliqesira qe te hiqen si heronjte e moralit, gjithcka mberrin ketu, ne kete kazan ku perzihet tere llumi i botes. Gjithsesi, te kesh nje busull te mire ne dore, sidomos sot, eshte nje fat i madh. Ndiq VERIUN qe tregon shigjeta dhe mos e caj koken per endacaket qe vertiten thjesht per te te ngaterruar kembet.

Antirrotë... nuk po thoja se inteligjenca ka karakter ereditar...(lexoje edhe një herë komentin tim), por nënvizoja rolin e AMBJENTIT rrethues për të pasuruar gjithnjë e më tepër bagazhin personal. Një gjeni provon që është i tillë kur gjënden në vëndin e duhur e në momentin e duhur... sikur Ajnshtajni të rrinte të merrej me delet ne tani as që do të ishim duke e përmëndur.

Rolin e ambjenit, si faktor pasurimi të bagazhit, mund të ta spjegoj më qartë me shembullin e kushëririt tim... ai zgjodhi të merrej me delet (dhe është ndoshta më i lumtur se un&eumlsmiley, por, edhe se kur ishim fëmijë ishim i të njëjtit nivel, unë sot arrij të komunikoj me ty, ndërsa po të ishe në të njëjtin diskutim me kushëririn tim, jam i sigurtë që do kishe rrudhur hundët dhe do të kishe evituar të zgjasje muhabetin.

Napaloni erdh pri Korsike. Enveri pri Gjinokastre. Sala pri vicidoli. Etj etj. Tek njerzit e mdhej apo liderat e kohve te tyre, hyn ne veprim ligji i rastesise; kta tipa jane devijime, outliers; kta nuk parashikohen dot kurre. Kta njerez nuk bejne klase, as shtrese. Keta jane sukseset e tipit Bernoulli nder miliona Napaloner, Enverer dhe Saler te tjere per nga origjina, te gjithe deshtake ne kuptimin e mbetjes anonim. Tani meqe ishim tek pianoja e tipit hartman, megjithe barazine ne fondin gjenetik per talent muzikor, a mun' te me thoni, ku ka perqindje me te larte robsh qe i bin pianos, tek poplli thjesht apo tek famijet e mBedha?

PS nxjerrja e vrerit eshte gje e mire per trupin, por duhet bere ne enet (legenat) perkatese. Gjithashtu, megjithse epoka pandemike tubekulare ka kaluar, eshte mire te mos peshtyni per toke.

He derman, se s'ua kemi borxh.

Kam nje pyetje jashte teme: Kur Van Gog bente autoportretin (ne kohen e depresionit te tij) talenti si piktor e justifikonte mazohizmin e tij? Ke nai inf. ti Emigrant?

Pranej krahasimi me figura gjeometrike sidomos i Rrotes (alias Rrethit) eshte plotesisht i pershtatshem edhe per antirrotat . Gjera e fenomene qe bota e shoqeria njerezore i ka vertetuar 100% , perpiqen ti "zbulojne" nepermjet levizjes se perjetshme te Rrotes(perpetum mobile) nepermjet anti-Rrotave. Shembulli Napoleonit (se dime nga rridhte Cesari, as Shekspiri , dime vetem antirroten nga veterrefimi)..pra shembulli se "Ne vezmen e ushtarit fle Shkopi Marshallit " i ka vene kapak perfundimisht teorive te kesaj natyre . Dhe ne se ne Praktike Murati ka qene nje nga mbreterit me te Suksesshem te Spanjes ,kjo tregon se teoria e Nastradinit me Lopen eshte prezent. Ama nje te mire e ka .Kjo praktike nxit antirroten ne ngjitjen e shkalleve te klasifikimit me figura gjeometrike.... pak shkalle e ndajne nga "piramida kokeposhte" atje ku shume Berishiane te Kohes kujtojne se po kape karriken realizon "premtimet qe i ke dhene Babes me ane te mendjes" smiley

Rrota shpikje e madhe, Idris.Simbol dhe mjet i levizjes.Ama kur nuk grasatohet behet e padurushme me ate ger veritjen e saj.Ndoshta eshte e dashuruar me gerveritjen e saj dhe ne se kuptojme.

Mbaj mend një pasazh prej një libri por që nuk më kujtohet titulli tani; dy fisnikë njeri gjerman edhe tjetri francez gjetën rastin të bisedonin gjatë një lufte midis tyre para rreth 200 vjetësh dhe njëri i thotë tjetrit:

- Shiko se ne nuk e kemi kuptuar akoma, po në këtë luftë po vrasim veten.

   Që njerëzimi ka ecur përpara kaq shumë për dyqind vjet, kjo i detyrohet dhënies së shanceve të barabarta, ndryshimi të rendit shoqëror, shfrytëzimit të potencialitetit human etj. Vetë Amerika është ndërtuar prej të përndjekurve nga Evropa, heretikëve dhe atyre që nuk kishin mundësinë e shanceve të barabarta në vendet ku ishin. Shikojeni ku është tani...

   Unë i besoj fort ndikimit të traditës familjare, por jo emrit. Ça kuptimi ka të ndihet dikush special vetëm prej rastësisë se ka lindur në një familje derë e madhe? Në rast se do shikojmë, pse nuk na pëlqen gjendja në të cilën ndodhet Shqipëria sot, me mënyrën tuaj të vlerësimit, a nuk kanë gisht në këtë punë dyert e mëdha? Vetë komunizmi ishte rezultat i pamundësisë për largpamësi të dyerve të mëdha, edhe kjo duket qartë në mënyrën si u sollën këta gjatë luftës. Xixa në një shkrim e thotë: Bashkëpunuan me italianët për të mbrojtur pronat e veta. Mjaft të hidhet një sy nga letërsia e viteve 30 për të parë se në çfarë gjendje ishte Shqipëria, shqiptarët edhe dyert e mëdha. Në parathënien e Don Kishotit, Noli, shkruan se personazhi në fjalë është realisht aq komik sa bejlurçina edhe qehallari i vet. Edhe Konica vë në lojë parinë, sidomos te Doktor Gjëlpëra.

 

  Le që kta grekët psh e kanë bërë bozë këtë punën e trashëgimisë së imagjinuar, mendojnë se gjithë bota duhet të ketë respekt për imagjinatën e tyre si nipër të Perikliut dhe Aleksandrit.

 

Mo u murait Spiritus. Ne bojme nga 12 vjet me i shok klase dhe mjes per mjes po te njejten gje ..MIRMENGJES..." smiley Ndersa per disa kena pas edhe ca shprehje ne jeten konviktore "Ik mer la gojen se ma ere!"ose " merthei komcat" kur bote cicin. Nuk e di, sipas klasave, po gjithsesi nga 12 vjet po njihere. Mos e pas pac dhe shok Fakulteti..o nene o nene ..jo mo shok Blogu smiley. Mo mi vur re gabimet gramatikore se une e kam pas bo gramatiken ne Gegnisht psh """""Une e pata pat pasur shok""""" ... por, me i gjuhe flasim smiley dhe merrna vesh.

Bota ka ec perpara fale nje mekanizmi: kapitalin human (dije, kompetence profesionale, aftesi ) e ka para si aset dhe i ka dhene vendin dhe rolin qe meriton ne administrate dhe menaxhim. Po tek ne cfare ndodh? Fisi, Klani, krahinarizmi, nepotizmi, miku dhe shperndarja e ndereve sipas lidhjeve te gjakut dhe teseres.. Besnikeria dhe sherbimi ndaj   liderit shperblehet  me llokma pushteti. Duket sikur asgje se  ka ndryshuar kete mekanizem tribal ne keto 90 vjet. Vetem fasadat zbukurohen sipas rastit me sloganet e kohes kurse ngrehina nga brenda funksionon po njelloj.

Ja shiko ate listen e kryeministrave 1920-1944.Nga dyer te medha, mbase me te shkolluarit e kohes por te dorezuar ose te pafuqishem per te ndertuar shtet me fytyre modrene. Ka qe mbrojne tezen se Zogu krijoi nje administrate funksionale sepse adaptoi legjislacionin me modern te kohes.Biles me ligj ndaloi te rriheshin kafshet publikisht. Por shoqeria mbeti anadollake. Dikujt qe e kundershton kete i them: edhe sot kemi adaptuar legjislacionin me te mire te kohes por ku jemi me funksionimin e shtetit dhe shoqerise> ne cfar viti?

J.

Ajo qe une dua te them (pavaresisht devijimit antirrotak) eshte se shkaterrimi  familjeve te medha gjate diktatures ishte nje nga demet me te medha qe iu soll Shqiperise. Kjo ishte pjese e dyst-tabanizimit proletar dhe e planeve te medha per ndertimin e nje shoqerie pa klasa. Sigurisht pastaj ata ndertuan nje shoqeri ku sic ka thene i madhi Orwell tek Ferma e Kafsheve "te gjithe ishin te barabarte, por ca ishin me te barabarte se te tjeret". Gabimi im ishte qe u habita qe dikush qe e mban veten per antikomunist luftarak e qe "ende ka shume pune per te bere" e mbeshtet teorine e barazise. Por tani po e kuptoj qe faji im qendron ne faktin se une kerkoj me zor qe ca njerez te jene te zgjuar te pakten sa gjysma e asaj qe duan te shiten.

Tjetra eshte se une nuk e luftoj teorine e shanceve te barabarta sepse kjo s'ka asnje lidhje me jeten reale dhe me temen qe ne po diskutojme. As teorine qe nga ferra del trendafili apo nga trendafili ferra. Une thjesht po sugjeroja qe nese te pelqejne trendafilat ben me mire qe te shkosh e te blesh ca rrenje trendafilash e ti mbjellesh ne kopesht, se sa te mbjellesh ferra me shpresen qe nje dite do te te mbije nga to nje trendafil.

Dhe persa i perket politikaneve ne Shqiperi, them se ke te drejte. Shqiperia gjithmone ka qene "rast i vecante" dhe ka zgjedhur gjithmone mes dy te keqijave ate me te keqen. Megjithate une perseri midis Fan Nolit humbes dhe Zogut fitimtar do te isha me Fan Nolin. Pune dere. smiley

    Po t'i shikosh në aspektin personal të përfitimeve, pinjollët e dyerve të mëdha kanë qënë goxha të suksesshëm. Në të njëjtën mënyrë, prej përfitimeve personale Berisha del pa frikë politikani më i suksesshëm i këtyre 20 vjetëve. 9 vjet në pushtet, 20 vjet protagonist violinë e parë e politikës, pjesëmarrës në ndryshime të mëdha me vulën e vet etj.

 Ndryshimin mes këtij dhe atyre, përsa i përket edukatës, e pranoj. Nuk do dilte psh kush derë e madhe t'i thoshte tjetrit i tredhur në publik para fëmijëve.

Po më tej... ?

Më tej më del punë e ngatërruar... kush merr përsipër të më shpjegojë pse dyert e mëdha nuk patën vullnetin të kthejnë veten e tyre së pari nga bejler në qytetar, edhe Shqipërinë nga feudalizmi në rend demokratik?

   Dy përpjekje janë bërë për të modernizuar realisht vendin gjatë periudhës 12-44, të paktën kaq di unë. E para ishte revolucioni i Qershorit të Nolit (24) dhe përpjekja e dytë ishte me qeverinë e Mehdi Frashërit që zgjati veç një vit. Ajo periudhë kërkonte reforma të thella, sidomos reformën agrare, se nuk ishte aspak e pranueshme të mbizotëronte mentaliteti i landlordëve të mesjetës. Çfarë Shqipërie do kishim po të vazhdonim në atë vijë? Ardhja e komunizmit pas kësaj gjendjeje më duket si evolim natyral. 90% analfabetë, tifoja, malarja bënin kërdinë nëpër fshatra. Pa elektrifikim, pa rrugë, pa infrastrukturë, pa spitale, pa shkolla... Për çfarë dyer të mëdha po flasim?

Unë e shikoj gjithnjë sipas këndvështrimit të interesit kombëtar. Dikush mund të mos bjerë dakort me këtë këndvështrim, se nga ana personale ishin të nderuar ata.

 

Dhe persa i perket politikaneve ne Shqiperi, them se ke te drejte. Shqiperia gjithmone ka qene "rast i vecante" dhe ka zgjedhur gjithmone mes dy te keqijave ate me te keqen. Megjithate une perseri midis Fan Nolit humbes dhe Zogut fitimtar do te isha me Fan Nolin. Pune dere. Smile

Një tentativë për t'i dhënë shpjegimin tim pse ka ndodhur kjo me politikanët.

Problemi është se elitat tek ne nuk kanë përfaqësuar vijën e zhvillimit. Dmth në mënyrë krahasimore... grekët formuan elitat e tyre me revolucionin e 21-shit. Ata që u ngritën në revolucion, u ngritën mbi vlera (lufta për lirinë e popullit, financime, botime librash, përpjekje për modernizim etj).

Çfarë ndodhi me ne? Elitat tona të asaj kohe, para 100 vjetësh, ishin elita të trashëgimisë otomane. Me një fjalë, kush e kishte mirë me turqit merrte poste, ofiqe, toka etj. Këto elita, normalisht iu kundërvunë rendit të ri, sepse humbisnin privilegjet. Këtu duhej bërë një thyerje, apo shkëmbim elitash, se vizioni i kombit nuk përkonte me vizionin dhe interesat e tyre.

Thyerja për mendimin tim mund të bëhej me Nolin, po ai nuk ia arriti. Kështu u ra për hise komunistëve. Po që rendi duhej ndryshuar se s'bën, nuk besoj se do shumë mënd për tu kuptuar...

Nëse do ndodhte thyerja në kohën e duhur, atëherë ne të gjithë do kishim më shumë respekt për elitat tona.

Për trëndafilin dhe ferrën ke të drejtë. Problemi del se nuk mund të jetë dikush trëndafil edhe gjithë të tjerët ferra. Po t'i ujitësh mirë të gjithë ferrat me shumë mundësi do dalin më shumë trëndafila. Ti e shikon si zgjedhje personale. Jam dakort unë për atë që thua.

 

Mire mer PF, mire, por puna eshte se keto "familjet e medha", kur erdhi momenti me tregu"responsibility" per vendin, grricen bythen edhe e majten vrapin ne Egjipt!

E lane vendin jetim, pastaj erdhen komunistet dhe e gjeten vakuum!

Tani, Vlorajt dhe Frasherlinjte ti kujtojme, po ashtu edhe Gjo Markajt, por edhe ta themi ate qe eshte:

Te mos ishin "lazdruar" me gjermane e italiane keta "te parise", po te kishin ndenjur e luftuar, me ate mbretin ne krye, nuk kishte ardhur puna qe nje zarbo si Enveri te merrte vendin me nje dore, bashke me ate nga Mallakastra! smiley

Tani eshte pak si vone te na i kujtojne "klasin" dhe "oxhakun" keta ne! Oxhakun ta kishin treguar ahere, edhe gjindja pas do i vinte!

Se si tha edhe ai Musaraj (qe ishte vete dere agai, mind you) :

Ku ishe zotrote bej efendi

Kur une luftoja per Shqiperi? smiley

Pyetje me vend, dhe pergjigjen e dhame ne per 60 vjet rrjesht duke bubrru per i cike buke edhe i cike kulture!

Te njohesh duhet te germosh.

Kur flet pa u thelluar, e ben qellimisht, per kundervenie personal.

Duke lexuar, duke njohur, vjen edhe dallimi i familjeve te medha.

Sa eshte raporti i ketyre familjeve " prone- Shqiperi".

Nje patriote mbi 100% ka qene Aqif Bej Elbasani.

Mbasi te njohesh jeten e tij, aktivitetin e tij e familjes se tij, bejme krahasimet e familjeve te medha se sa jane te tilla.

Do i quaja jo te medha por familje Gjigande, sikur te mos kishim njohur komunizmin.

Hiqe kellevin e jestekut, qe te kane vene ne krye.

antirrote: po te heq kapelen prape!

Kjo tema e familjeve te medha/fisnore eshte debatuar disa here, sidomos tek albstudent.

Pa rrahur ujin ne hava...idea e familjeve te medha/fisnore  me ofendon shpirtin dhe mendjen. Sugjeron qe ata te familjeve te medha jane me te mire/me te zote, me te zgjuar, "me" pe cdo gje, se sa ne te familjeve te vogla. A eshte kjo e vertete? Eshte ky sugjerim qe ofendon shume veta duke perfshire anti-rroten. Pse? sepse ne te ofenduarit, te pakten une, i perkasim familjeve te vogla, por qe me sukseset ne jeten tone, provojme te kunderten e asaj qe sygjeron teoria e familjeve te medha.

Ky nuk eshte debat qe e kane shpikur Shqiptaret....."all men are created equal"...eshte rezultati i ketij debati ne USA 100dra vjet me pare.

Anti-rrote...si femra qe jemi...imagjino sa e veshtire eshte barazia per femrat qe vijne nga familje te vogla por edhe te medha?! nuk po e cajne dot perden e mendjengushtesise/pabarazise/padrejtesise meshkujt...imagjino femrat!

Prandaj...me sa po kuptoj nga shkrime e tua....urime... te heq kapelen per te dyten here!

 

Enderr, e merkure 4 shkurt 2009.

Gjendem ne nje dhome 4x4, nje tavoline, kater karrike dhe tre vete te tjere : Sheramudin Verlaci, Taip Vrioni dhe B. Hajdari.

Nuk di pse jemi mbledhur. Di qe bisedojme gjera c'te na dalin perpara. Ne nje cast, ngaqe nuk i njoh, me teket t'i pyes : te me falni, por nuk ju njoh, kush jeni ju ?

Jam nipi i Shefqet Verlacit, ish-kryeminister i Shqiperise, qe ne vitet 192... - me pergjigjet i pari dhe futet ne ca ngaterresa historike, gjyshi im keshtu e gjyshi im ashtu...

Nuk kam shume nerva ta degjoj, pyes te dytin : po ju, kush jeni ju ?

Jam i biri i Jusuf Vrionit, im ate rrjedh nga nje familje me tradita patriotike nder me te fismet e Shqiperise, ka perkthyer Isma... - dhe perseri, edhe ky tjetri futet ne ca ligjerata mbi famen e ketij te fundit.

E shoh qe nervat po me lene dhe pyes te tretin : po ju, kush jeni ju ?

Jam i biri i Azem Hajdarit, im ate ka udhehequr levizjen studentore ne 90 dhe eshte vrare nga armiqte e Shqiperise dhe sot eshte nje monum... - edhe nja dhjete vjet histori Shqiperie nga zoteria.

Pa daleni pak, iu them, ju pyeta kush dreqin jeni ju dhe jo nga dreqin keni dale ? Me duhen emrat tuaj, si ju therrasin njerezit. Degjo ti zoteria i Verlacit : historine e Shqiperise e di edhe une, sepse mendte i kam, syte i kam, dhe di te lexoj. Edhe ti zoteria i Vrionit, i kam lexuar perkthimet e tet eti, dhe nuk kam nevoje te me derdellisesh ti mbi te. Gjithashtu dhe ti tjetri, tet ate Azemin e kam njohur para teje, kur ende s'te kishin hyre mendte, e di cka bere dhe si ka bere, keshtu qe leri dhe ti keto hajgare.

Tani me thoni nje nga nje :

- kush je,
- c'ben ne kete jete,
- pse ke ardhur dhe ku do shkosh ?
- A ke lene gjurme TI mbi kete faqe dheu ?
- Apo kemba jote ka te njejtin numer me te gjysherve dhe eterve tuaj dhe gjurma jote humbet ne te atyre ?
- A dini gje qe mbi gurin e varrit tuaj do te shkruhet emri juaj dhe jo historite e fisit ?
- Dhe e fundit, A E DINI JU SE GJYSHERIT DHE ETERIT TUAJ, QE KANE QENE AQ TE RENDESISHEM PER SHQIPERINE, JANE PO AQ TE TUAJET SA DHE TE MITE, DHE SE JU NUK KENI KURRFARE TE DREJTE TE PRIVILEGJUAR MBI TA, por ata iu perkasin te gjitheve, sepse kane hyre ne fondin kombetar, ne pasurine tone te perbashket, ne trashegimine tone te te gjitheve.

Andaj, beni dhe juve sa c'kane bere keta gjysher e eter, madje mundohuni te lini dhe vulen tuaj pak me teper se ata, e keshtu hyni ne histori si vetvetja juaj, e jo thjesht si rastesi e ciftimit te dy qenieve nje nate vere apo dimri.

Asnje merite nuk keni ju ngaqe babai juaj ka bere dashuri me nenen tuaj dhe keni dale ju. Keni lindur krejt te virgjer, pa asnje histori prapa, pa asnje pasuri, pa asnje trashegimi, dhe te gjitha keto do t'i krijoni vete, pak nga pak, me forcat tuaja, pa iu bere thirrje aspak emrave te medhenj te familjes apo deres suaj, qe jane thjesht nje llotari goglash.

Ty te quajne Sokol Hoxha dhe je i biri i Enver Hoxhes, dhe mua me quajne Tarllabuq Karamushti, i biri i nje karrocieri halesh, SO WHAT ?

Mrroklla, muhabet i gjate por interesant.

E para gje qe desha te ve ne dukje, eshte qe per fat te keq ne historine e kemi mesuar nga libra te shkruajtur ne menyre propagandistike, ndaj dhe shpesh nisemi nga pikenisje te gabuara te cilat pastaj eshte shume e veshtire te te cojne ne perfundime te drejta. Gjithashtu edhe jashte historise, po per te njejtat aresye, edhe nga pikepamja sociale luftojme nga i njejti beden. Ja ketu me siper ke nje shoqe nga familje e vogel qe i ngeli kapelja ne dore, e cila nevrikoset dhe eshte gati te na godase me luge se po i duket se po i shajme familjen. Kjo eshte pasoje e mentalitetit social  te "familjeve te ngritura" dhe "familjeve punetore" apo edhe me keq "kooperativiste" dhe zenkave te tipit "epo kur u be be dhe kjo surrat mucmolla te na shese tangarllek se iu be burri drejtor".

Kur une flas per familje me emer (Gjon Marka Gjonet, Vlorajt, Toptanet etj) flas per familje qe ne rast lufte apo rreziku, ishin ne gjendje te ngrinin 200, 500, a 3000 burra me arme brenda dites. Flas per familje bajraktaresh ( qe po ta perkthesh dhe ti heqesh nenkuptimin pexhorativ komunist do te thote flamurtaresh) qe ecnin me kale duke mbajtur flamurin perpara ushtareve ne lufte. Flas per tregtare si Verlaci qe kur ulej ne restorantet e Romes me shoqeri e paguante te gjithe restorantin me napolona flori qe ta mbyllnin deren, apo ate tregtarin korcar qe kur e nxorren ne gjyqin komunist dhe e pyeten se si ka mundesi qe nderkohe qe populli shqiptar nuk kishte te hante buke dhe ai kishte nje milion luge e piruna ne magazine u pergjegj:

- Por une more djem, nuk ushqeja vec Shqiperine po tere Ballkanin!

 

Tani pse keto njerez e humben luften me komunistet eshte nje pyetje interesante qe kerkon studime te thella historike, e une nuk e kam bere kete studim. Megjithate me aq sa kam degjuar e llogjikuar mund te te nxjerr disa pika:

1-Pikesepari klasat e mesme dhe vecanerisht ato te pasurat, nuk jane te prirura ndaj luftes. Duke pasur se cfare te humbin ne raste trazirash ato jane gjithmone te prirura ndaj zgjidhjes se problemeve ne tavoline dhe ne menyre sa me paqesore.

2-Shume nga keto familje pushtimin italian as nuk e merrnin ne konsiderate, e para sepse ato ishin pepino qe mund ti hidhnin ne det sa here te donin si ne 20-ten, e dyta per shkak te historise se gjate te marredhenieve intensive tregtare te Zogut dhe e treta se ato e shikonin italine si nje treg te madh qe u ofrohej per t'u mjele njesoj si Turqia dikur.

3. Pushtimi gjerman ishte ndryshe. E para gjermanet e kishin treguar me shembuj se me to nuk behej shaka. E dyta gjermanet deklaruan se ishin ne kalim, dhe ka qene i vetmi vend ku gjermanet kurre nuk vune nje qeveri gjermane, por perpiqeshin me cdo kusht qe e gjithe qeverisja te ishte lokale. E treta, duke qene vend i vogel, ishin mesuar tashma me ushtrite e medha qe ikin e vijne kurse ata mbeteshin.

Dhe e fundit dhe jo me pak e rendesishmja: askush nuk e kishte parashikuar egersine me te cilen komunistet do te cmontonin cdo gje nga Shqiperia qe ata njihnin, per te ndertuar nje Shqiperi krejt te re, te padegjuar me pare...

(vijon :W )

 

E me mire!

Le te rrine dhe keta ne tavoline! smiley

PF-o,

Se une nuk du me i ngaterru "familjet e medha" qe ishin nje grusht (dhe prej nga une prisja aksion ne L2B) me klasen e mesme (tregtare etj, prej nga une realisht nuk prisja gje dhe nuk i mbaj meri per komunizmin).

Familjeve te medha jua mbaj inane qe c'ke me te! smiley

Nga nje fsha' me dyfek te nxirrnin keta kundra te huajit, per familje, komunizma as nuk ishte zbritur fare nga Gramozi! smiley Aty do mbetej sic mbeti ne Gerqi!

Alas, smiley

Ketu ta kisha, qe keta e kane "forfeit" te drejten per t'u degjuar akoma ne mehalle.

Ne t'i studjojme, t'i kendojme (Halil Bene beje sehire-Fadile, aman moj lule), po keshtu... me moderim! smiley

Me t'mira!

Nuk i lexova komentet tuaja,por dua te komentoj vetem per shkrimin,dhe e meriton 5 me yll.

Bravo,te tille artikuj te na sjelle peshku,jo budalleqe te tipit lubonja,korenspodente londre e ku e di une se cfare budalliqesh te tjera.

Rodion Romanovici ( i Dostojevskit ) ishte i varfer sa s'ka me,nga nje familje po aq e varfer sa s'ka me,por ama  posedonte inteligjencen dhe karakterin dhe personalitetin qe ulte ne gjunj edhe mjeshtra te shoqerise elitare si puna e atij dobicit qe donte te martohej me motren e  Rodionit,e cila gjithashtu posedonte te njejtat virtyte.

Familjet e medha kane rendesine e tyre sepse interesi i tyre eshte i lidhur ngushte me interesat kombetare dhe pasuria e tyre e nevojshme per mobilizimin e masave.Por mos te ngaterrojme keto me karakterin dhe personalitetin apo vlerat e njeriut.

Ne fund te fundit te mos harrojme kurre ne kete debat se edhe familjet e medhaja s'jane gje tjeter vecse pjelle e njerezve te medhenj.

 

Ec mer boll se e ndritet ju tani duke diskutu per budallalleqe se kam 3 dite qe ju lexoj dhe me hoqet trunin. Ju zini me goje familje, emra,e per rrjedhoje dhe njerez konkrete dhe mundesisht dhe i klasifikoni ne nje kategori "familje te medha". Boll mer se eshte gjynah  me marre robt neper goje.

Nxitesit e diskutimeve te tilla ne shtyp dhe TV nuk jane familjet "e medha", keto jane provokime te bera nga njerez qe skane asnje lidhje me ato familje.

Ca po kerkojne kto familjet "e medha" sic i quani ju ?  E kush tha se po pretendojne ndonje trajtim te vecate ? E kush tha se po shesin klasin apo pordhet e tyre ?

Une skam degju ndonje gje te tille. Familjet e quajtura nga ju "te medha" spo ndihen e spo ju kerkojne asnje. Dhe nga ato mut pronash qe kane pas, kane marre lesh.

Pse doni me u marre prape me ata njerez ? 

Pasurite jua moren dhe i lane pa breke.

Shkollat jua mohuan dhe kalamajte e tyre u bene mekanike dhe zdrukthtare.

Ca u rrasen dhe burgjeve dhe kanaleve.

Damken jua vune si burra te keqinj qe bashkepunuan me fashizmin.

Asnje lloj privilegji skane gezuar nga '90 e tutje.

Shume shume pak nga pasurite ju kane kthyer.

Cer dreqin doni tani nga ata?   Ti beni prape rezil ? 

Cer mut robsh jeni mre qe doni me i sha dhe pasi jane katandisur si mos me keq, dhe skane per ta ngrit me koken as pas 100 vjetesh????

Po lejeni mre, se asnje gje spo ju bejne ato gjysma robsh qe kane ngel nga kto familje.  Kta trashegimtare sot nuk kane as pushtet, as pasuri asnje dreq gjeje.

Sot shyqyr zotit eshte LIRI . Dilni dhe zeni vendin tuaj sipas merites , e nese ka ndonje pengese, vetem robt e ngelur nga keto familje nuk mund te jene.

Dhe mos u merakosni, fare fare. Se ka dale nga studimi qe jemi te gjithe rrace Ariane. Flini te qete. Katunare 100 karatesh,mendjengushte dhe hakmarres, por ARIANE ama.

E une skam me komente te tjera !

Shendet !

 

 

Tushe , asgje nuk eshte tabu e paprekshme. Respekti dhe shenjterimi jane dy gjana te ndryshme. Askush s po i ben rezil.Askush s po merret me jeten e tyre private. Ajo qe diskutohet eshte roli i familjeve te medha pardje, dje , sot ne ate rrjedhen e kohes dhe historise. Dikutimi per kete rol dhe kontribut te tyre, pavaresisht nga drejtimi dhe menyra se si u dha ky kontribut, nuk eshte "marrje ne goje" por nje e drejte e cdo kujt qe kerkon te kuptoje dicka nga historia  e ketij vendi.

Te jap plotesisht te drejte kur irritohesh per persekutimet e djeshme dhe padrejtesite e sotme.Por koncepti "familjet e medha"  nuk  eshte asesi i barabarte me termin te "peresekutumit" ka prej tyre qe nuk u persekutuan dhe pronat i kane marre, ka te tjere q ekane qene te persekutuar dhe s kane trasheguar ndonje prone apo emer si "oxhak" dhe "dere e madhe"

Mendoj se artikulli merr spunto nga roli historik dhe statusi aktual i familjeve te medha per te ngritur problemin: promovimi i nje personi duhet te vije prej meritave apo prej mbiemrit qe trashegon si familje? Kur e kaluara zulmemadhe perputhet edhe me meritat dhe aftesite e pinjolleve te familjeve te medha it"s good. 

spiritus

te pyta ne nje rast per emrat e nuk mu pergjigje. Po une nuk u dorezova e gjeta vete kush jane familje te medha smiley

Butka: Ja disa prej familjeve të shquara dhe përfaqësuesit e tyre që janë goditur gjatë regjimit komunist

Marrenga RD/ATSH

Po ta lexosh me kujdes e gjen pergjigjen e pyetjes qe kush e nxit kete debat dhe perse e nxit.

Ja shif se ka nje modifikim te vogel aty : Familjet e mëdha ose më saktë familjet e shquara

Ja te bej dhe nje tjter citim une : Një prej tyre është familja Frashëri, që ka kontribuar në disa breza, si në periudhën e Rilindjes, Lidhjes së Prizrenit, Pavarësisë, Luftës së II Botërore. Kjo familje, me figura të shquara si Abdyli, Naimi, Samiu dhe Mit`hati, kanë luajtur një rol të madh në kohët kyçe të historisë sonë. Një tjetër familje e shquar është dhe familja Biçaku në Elbasan. Disa figura të kësaj familje janë Aqif Pashë Elbasani (Biçaku), i cili u shqua sidomos në luftën për Pavarësi dhe arriti të jetë kryetari i Kongresit të Lushnjes, që vendosi pavarësinë e Shqipërisë dhe organizoi luftën çlirimtare të Vlorës. Ndërkohë, që i ati u vlerësua për kontributin e tij në histori, i biri Ibrahim Biçaku, me kulturë perëndimore, u burgos nga regjimi komunist për vite me radhë. Por dhe kur doli nga burgu atë e caktuan të bëhej varrmihës, dhe më pas e çuan të lante nevojtoret publike të qytetit.

Te dy emrat qe te kam bolduar rolin e madh ne momentet kyce e kan pas ne faktin qe kane bashkepunuar me facizmin

Ibrahim Bicakciu 6 shtator – 25 tetor 1944 ka qene qeveriu me gjermanet dhe ne Qytetine tij te lindjes ka pa jo pak te pushkatuar nga rinia e asaj kohe.

Ca te them o xhan. Pune dreqi.

Bicaku dere e madhe Xhuvani dere e vogel

Zogolli dere e madhe, Curri dere e vogel

Ja me ndihmo ti mua si ka vajt kjo puna e dyrve te medha qe jane vra me njeri tjetrin pa ardh akoma Vekja ne pushtet e pastaj llafosim per klas e kalture po deshe.

Shkurt o Spiritus, keta as nuk dine se kush jane po dhe as dine ta tregojne klasin e tyre.

P.S. Zhozefina der e madhe eshte ? smiley

 

Persekutimi i Familjeve të Mëdha ishte pjesë e persekutimit shoqëror, i cili nën Komunizëm mori një përmbajtje të dukshme klasore dhe politike.

Me sa kam lexuar dhe mesa di ,Komunizmi nuk ka pasur target familje ,aq me teper Familje te Medha ,targeti komunist mbas 1946 ishte kolektivizimi i prones ,shndrimi i saj ne prone kolektive ,shume familje te pasura iu nen shtruan ketij targeti ,me hire ose me pahire.

Shume te tjera nuk iu nenshtruan ..pikerisht keto u persekutuan !Kolektivizimi i pronave ,ishte si nje stuhi qe nuk e ndalohej dot ,ndaj ai quhej komunizem ,sepse behej nje reforme ne emer te ndryshimit ...dhe shqiperia e varfer dhe e dermuar kishte nevoje per nje reforme ,per nje ndryshim.

Koha tregoi se keto reforma deshtuan dhe nuk perfunduan te mbara.

Por sic dihet familje tipike "te medha"Shqiperia nuk ka pasur ,e kam fjalen qe te mund te kontrollonin vendin .,kane qene ose pjeserisht te medha dhe pa nje influence ne popull ,sepse do byth prona ,do edhe influence ,por kjo influence ishte aq e dobet sa spirthte njeri per familje te medha.

Suksesi i fushatave per kolektivizimin e pronave nga ana e komunisteve ,kishte e dhe kete favor,terrenin e pershtatshem per te vepruar dhe per te ndryshuar ,pra percarjen e "familjeve te medha"dhe mungesen e influences se tyre ne popill,Familjet e medha nuk kishin influence ne popull (turqni hesapi).

Kur egziston nje vakum ,ai do te mbushet me dicka dhe kjo mbushje u be nga ana e Komunisteve!

I kujt eshte faji? I vakumit ,i boshllikut .

Pra komunizmi nuk kishte target Familjet e Medha ,perkundrazi ai i shfrytezoi disa prej tyre .

Vazhdimi i idese, ne menyre propagandistike per gjasme goditje te familjeve te medha nga ana e komunizmit eshte i kot..jo i sakt!

ne nje nga debatet e tjera ketu thashe se jam antikomunist dhe se njera nga arsyet kryesore ishte se komunistat na shkaterruan aristokracine. ne 1913 na dhane pavaresine po meqe nuk kishim mbret na e prune prej gjermanie nje. familjet e medha apo te vogla! booh. a ka me familje te medha? eshte merite e komunizmit sot qe nuk ka familje te medha dhe qe ka njerez qe diskutojne se si nje kalama verlacesh eshte njelloj si djali i karrocierit te katunit. se ketu u ul tradita shqipatare. imagjino mrakgjonet. kishin nje jete qe mundoheshin te ngriheshin, ndoshta 300-400 vite. ne momentin qe ia dolen qe te modifikojne kanunin e dukagjineve qe ti njohin si te pare te te gjithe dukagjinit (prej lezhe ne peje) ata humben, u shkaterruan. po t'ia veme mendjen gjerave pasi u bene te pasur per nja 100 vjet, per nja 100 te tjera iu deshen te behen bajraktare, pastaj 100 per tu bere te paret e mirdites dhe kur po synonin dukagjinin atehere i zhdukem. mire ua beme. katunaret e oroshit. problemi eshte se duhet te pranojme tani te na qeverisi ai prej vucidoli e ai nga tomorrica. se ata kemi lene. deri sa te formohen perseri familje ne gjendje per te qeverisur aq fort sa te hyjne ne kanunin e autorespektuar te malesise do na duhen disa qindra vite te tjera. e keshtu qe do qeverisi kush te jete i zoti e ne neper forume te paafte per te qeverisur vete do te shajme ate katunarin qe na qeveris. nuk eshte problemi qe po i mohojme shancet atyre qe e kane baben karrocier si une, por familjet e medha ndodh qe kane shok nje karl nga anglia se kan bo gjimnazin bashke, e nje angela gjermane se i kane pase baballaret ortake ne nje tregti me kinen, ndersa une qe jam ngrite ne kmebet e mia vetem, do me duhet te qaj vetem, te krijoj aleancae shoqeri te gjitha nga fillimi, e ndoshta te mesoj ti bie pianos kur t'ia blej tim biri. imagjinoje dikan ketu qe asht aq i mencem sa shan edhe familjet e mdha. po ta kish pase mundesine vetem me studiu se i ka pas punu baba, tash do kishte gjete edhe formulen si me funksionu komunizmi.

Koth, e pashe pyetjen por ketu nuk ishte rasti te listonim familjet me emer.Po diskutojme fenomenin.Dhe per ilustrim apo argument peshqit dijne ti gjene referencat nominale smiley

Pune e ngaterrume- thua ti. Po ashtu si eshte vete historia,  pjese dhe pasoje e se ciles jane dhe Dyert e medha me figura te medha dhe te vogla bashke.. E ke lexu Familjet e Medha te (M.Dryon ?kshu me duket, kam vite qe  e kam lexu smiley

Koth! Nese nuk e ke lexu librin "Kujtime" te Eqrem bej Vlores (Dere e madhe*) te them ta lexosh me detyrim.

Eshte nje nga shume te rrallet libra qe te ben te ndjehesh krenar per Shqiperine e ca shqiptare, Dhe jo me ate krenarine idiote te tipit Skenderbeu shpata-mburoja apo Shqiperia feneri-ndricimi, por me nje krenari qe te mbush gjoksin, koken edhe barkun.

 

*Dere e madhe quheshin familjet me dere dy kanateshe dhe te larte aq sa kaloresi me kale dhe helmete mund te futej pa e ulur koken. Kjo presupozonte qe ti kishe miq te tille, dhe se keta ishin tipa qe nuk kishin qejf ta perkulnin koken para se te futeshin ne deren e kujtdoqofte. smiley

Besoj se nuk me genjen smiley

Fatto !

Tek libri qe permend PF, ka nje "shtojce" qe quhet "Shtepite e medha". Nuk eshte keq me e rilexu. Perzierja e koncepteve te luftes se klasave, te mentaliteteve antibrahmane si dhe te aplikimeve leniniste, staliniste dhe maoiste me temen e madhe te familjeve te medha, e ben te pamundur nje filtrim te saj (temes) ne thelbin e vet puro; eshte i njejti ngaterrim qe i behet psh luftes nacional clirimtare '39-'44 me komunizmen e shqiperuar ne arnautce te aplikuar me pas.

Nga "shtojca" permend trajtesat e:

- Oxhakut te Janines - Skifter - Asllan Pashali - Libohova

- Oxhaku i Vlorajve (Gjergju - Sinanaj - Vlora)

- Oxhaku i Pejes (Begolli)

- Oxhaku i Dibres (Hoxholli)

- Dera e Delvines (Dosti - Hajderagaj - Delvina)

- Dera e Milonajve - Vrioni

"""""""Perzierja e koncepteve te luftes se klasave, te mentaliteteve antibrahmane si dhe te aplikimeve leniniste, staliniste dhe maoiste me temen e madhe te familjeve te medha, e ben te pamundur nje filtrim te saj (temes) ne thelbin e vet puro...... dhe po vazhdove me kete menyre akoma me ngushte do shfaqesh ne dije!!!!! Cudi perse kjo MANI!!!!!!! Sa per te te kujtuar se nga dera e te medhejve te Gjon Markajve ka nje citim te tille per Abdulla Pashe Drenin...Pasi e sadomizuam e vrame.....

Kujtime" te Eqrem bej Vlores -e kam lexuar dhe me eshte dukur nje liber kujtimesh  vertet i bukur ne pershkrime njerzish ,vendesh dhe episode nga jeta e tij si dere e madhe ,(por turkoshak ishte Eqeremi me gjithse aty e pershkruante veten si me i zgjuari i botes)por nuk e di pse me eshte krijuar ideja se ai me shume genjente dhe mburrej me ato kujtime udhetimesh ,dhe takimesh ,ne Austri,Turqi,Siri ,nje e dy takova kete takova ate ,na shtroi darke ,dreke...une i urreja turqine ,une isha modern dhe solla ne Vlore kete dhe ate ..se sa vertete ato kujtime ishin reale... nje zot e di ,por nejse ,si kujtime ske ci thua, fantazi e persosur per te ngritur ne qiell lavdine e vetes.

Duhet ta kete pas me grope te madhe gjoksin Eqeremi ,per ato gjera qe ka bere .,ndoshta edhe Vlonjatet nga ky soj e kane mare namin se mburren!  smiley

Kam nja dy vjet qe e kam lexuar...

Idris, cili eshte mendimi yt lidhur me familjet e medha?

Mendimi im eshte qe ato kane nje funksion, jane nje realitet jo i imponuar me force, jane dicka e pranuar shoqerisht dhe nuk jane shuar si te panevojshme, por jane shuar me dhune. Barazia para ligjit e cdo shtetasi dhe dhenia e shanceve te barabarta gjithkujt mund fare mire te bashkejetojne me realitetin e familejve te medha si emer qe i kane dhene vlera nje shoqerie.

Kujto kongresin e fshatareve ruse ne pallatin e dimrit (jam i sigurte qe e ke lexuar); ata i perdoren vazot e kristalit si oturake. Atdheut i duhen emra, pika referimi, individe te shquar nga cdo dere, por edhe dyer te medha. Shkojne harmonikisht dhe nuk jane ne dem te njera tjetres. Nje dere e madhe eshte detyrimisht e lidhur me vepra pozitive; eshte koncept, ka dicka mitologjike aty. Ne shqiptareve na duhen familjet e medha, sepse ato tregojne kapacitet kombetar. Edhe vete komunizmit iu deshen familjet me emer, apo jo. Familja (fisi) X me 63 anetare partie dhe 24 kandidate. Nqse nje pinjoll beri nje gabim, nuk do ta flakim poshte, se iu ulim koken gjithe te tjereve; nuk do ia falim armikut etj etj.... E Ziko, cfare ishin keto, nqse jo dyer te medha sui generis?

Ne shqiptaret nuk e dime mire c'eshte sinergjia mes tone. Ne jemi mjeshtra te antagonizmit. Na vret syte nje emer dere, nje "dere e mire".

Idris, pse fjala thote: "gru nga fisi, dru nga lisi". Jo vetem per rime, se ashtu do shkonte edhe "gru nga mexhlisi".

"""""me eshte krijuar ideja se ai me shume genjente dhe mburrej""""Ke nje te drejte Artian sikur vetem mburrjen per rendimente te larta te prodhimit te domates te lexosh (ka prure makineri ?????????) E gjithe Vlora edhe sot i thote "kumbullore' xha Eqeremi i thonte "domate" smiley. Ka qene nje figure kjo nuk mund ti mohohet,  nje figure ne kuptimin e KOHES persa i perket gjendjes ekonomike...... por dhe vur re Plotesisht i perjashtuar nga bashkeveprimi me vendas e Shqiptare te tjere te ditur e ne gjendje te KOHES..Vetem pozicione karshilleku ...Perse??????? Si nr rendor me prejardhje nga "Familje e Madhe" (Dere e Madhe) ai nuk ka asnje gjurme ne asnje eveniment Historik Shqiptar. Per kujtime si kofini pas te vjelit dhe nje fare talenti ne te shkruar ...mbase . Gjithsesi nje ekzibicionist mbetet , po vaj halli te tjere , qe edhe kujtimet i kane NDOTUR me shpifje e rrena ,me dengla e me perversitete si me siper !!!!!!

Normal
0
21
unctuationKerning />

aveIfXMLInvalid>falseaveIfXMLInvalid>
false
false

napToGridInCell />

ontGrowAutofit />

MicrosoftInternetExplorer4

ection1;}
--> Jusuf Vrionit,
shkruar në hyrjen e librit të tij të vetëm,

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:"Tableau Normal";
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-parent:"";
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:"Times New Roman";
mso-ansi-language:#0400;
mso-fareast-language:#0400;
mso-bidi-language:#0400;}

Jusuf Vrioni ka shkruar në hyrjen e librit të tij të vetëm,

Mondes Effacés: Souvenirs d'un Européen, JC Lattès, Paris, 1998: >
>

“... Shqipëria e sotme ka hequr dorë nga kujtesa. Ajo nuk dëshiron të kujtojë. Të gjithë, gati të gjithë, fallsifikojnë të kaluarën e largët, bile disa shfigurojnë edhe të kaluarën e afërt ose e përmbledhin në dy a tre fjali për ta përzënë më kollaj. Që Shqipëria të gjejë deshirën dhe vullnetin për t’iu rikthyer të kaluarave e saj dhe t’i shoshisë ato, ky është urimi im. Pretendohet se kapitulli është mbyllur. Por që kjo të ndodhë, e kam thënë shpesh, lipset më parë që ai të lexohet, me vëmendje dhe pa paragjykime. Megjithatë, pyes veten nëse konkluzionet, me ndërgjegjje të plotë dhe objektivisht, që do të dilnin nga një analizë e tillë do të gjenin ndonjë jehonë tek pjesa më e madhe të intelektualëve të sotëm shqiptarë”.

 

 

Eqerem Bej Vlora,ka henger e ka pire ,ka udhetuar dhe ka shkruar tere jeten per veten e vet ,eshte nje person i gjendur ne histori ,si nje njeri i zakonshem dhe "patriot" por si ka bo keq njeriu ,thjesht nje figure ,damar kurrizi i Ismail  Vlores ,me te cilin ai mburej aty kety kur binte rasti por edhe ishte xheloz i keq pse nuk ishte ky kete fame si Ismaili..

Kerkova per te dhe gjeta nje varg te vetem ,,per bemat e ketij gjeniu

Tani te pashe Emigrant dhe e cmoj biseden me Ju per hir te vete Kohes qe SPEKULON ne menyre FORMALE me kete TERM . Si njeri i Letrave dhe kryesisht i DIJES do te duhej te lexoje me shume  smiley qe te kishe nje perfytyrim me te drejte te Shuarjes e se emrave te medhej dhe Lindjeve te emrave po aq te medhej ne KOHE. Nuk ka nevoj te shkosh deri ne Lashtesi por te pakten nga moren fillesa moderne keto emrime (revolucioni francez) ndoshta duhej te kishe nje perfytyrim te Natyrshem si LIGJESI e Shoqerise NJerezore dhe Jo Vecori e nje Sistemi te Caktuar Politik . Ketu qendron nderhyrja ime tek nenvizimi i paragrafit te prurjes suaj .Qofte edhe per simbolin e DEMOKRACISE Boterore Ameriken sot (USA) smiley ti e ke plotesisht te qarte se U PUSHTUA (zbulua) dhe u ngrit ne kembe nga HIDALGO .Jane mekanizma Mesjetare dominimi e vleresimi i koncepteve "Familje e Madhe( apo Dere e Madhe) te cilat Pf si njeri i nje ndjeshmerie te larte dhe cilesor ne perzgjedhjen e paragrafeve edhe i falen smiley ashtu si edhe Topit Politikisht apo nuk e di ne se me kete rast luan rrolin e "doni me per Belulin". Ndersa nje njeriu te "thate" si profesioni Juaj qe "po e zhyt kot se koti veten ne keto Definicione"  te varrosura qe ne kohen e PORDHES nuk i falen . Tenikisht pergjigjen time ne se ke qene i kujdesshem ne te lexuar ta kam perqasur me thenien e nje nga njerezve me te MEDHEJ te Historise NJerzore - alias Napoleonit "

Ne vezmen e Ushtarit fle shkopi (spektri ) i Marshallit. Dhe kur kete e ka thene  Napoleoni nuk ka nevoje me ta thote Polici , Lefti apo Bamir TOPI smiley

Idris, dy gjera:

- fakti qe disa emra familjesh jane shuar ne kohe per tu zevendesuar nga te tjere, pikerisht nenvizon nevojen e dyerve te medha si kategori e pergjithshme, dhe jo te ngulitura perjetesisht me nje emer. Keto jane nevoja shoqerore per identitet dhe sisteme konkrete referimi te nje shoqerie; nuk jane ne sherbim te nje emri apo fisi.

- "spektri ne vezme" tregon per potencialin e pakushtezuar te cdo individi, Idris, qe nuk kuptoj pse e ngaterron (dhe jo vetem ti ne fakt) me c'po flitet ketu. Une nuk do prisja kurre qe nga nje familje e madhe individi te ishte detyrimisht i madh. Absolutisht jo.

Keto jane koncepte te veshtira per mendjen e pastervitur ne analiza shoqerore, ne fakt, individi vs. grupit. Shumica e punes analitike sot ne business behet ne ate qe quhet "segementim i popullates". Se eshte e segmentuar ajo.

Ky muhabeti i Artianit tani po me duket se ai i dy te verberve qe hanin buke e ulli nga nje tas i perbashket. Ne nje moment njeri i verber i bertet tjetrit "Mos merr nga nga dy ullinj more maskara, se i mbarove te gjitha!". "Ku e di ti qe marr nga dy" i hidhet tjetri."Ti je i verber njesoj si une". "He mo pusho" i kthehet i pari "se nuk je ti burre me i mire se une!"

Artian, sa nga ata burrat e tjere perfaqesues te Shqiperise se asaj kohe njeh ti. Mbase per ty jane thjesht emra, por njeri nga delegatet e Korces tek linku qe ofron ti eshte im gjysh Spiro Ilo, emrin e te cilit mbaj, ndaj dhe ma ka sjelle rasti qe te njoh historite e shume prej tyre. Dhe me beso qe kane qene te gjithe burra me mustaqe "400 derhemsh" si quheshin asaj kohe.

E kam gjithmone ne mendje nje histori kur gjyshja me tregonte se si burrat e fisit mblidheshin per cdo mengjes 28 Nentori tek shtepia e stergjyshit, veshur te gjithe me frak e papione dhe im gjysh qe ishte tenor kendonte me sa i mbante kraharori Hymnin e Flamurit, ndersa te tjeret mbanin nje dore ne zemer dhe ne tjetren nje gote vere te kuqe qe e pinin ne fund per shendetin e Shqiperise.

Artian, nuk kane qene qen te rrahur qe ne vegjeli ata, ashtu sic jemi ne!

Booo

Prape po vazhdoki ju ktu me ?  Dhe prape me erma e mbiemra. Po lejini mer gjysherit rehat neper varre se nuk eshte se i respektoni me shume kshu.

Po dhe une kam pas shpate ke shpija dhe kam akoma, por ne pasardhesit skemi dale dhe aq trima  smiley 

Dhe gjyshi im ka pas papion, kallare dhe kastum ma te bukur se ai qi veshi Sala ne Washington, por askush nga pasardhesit sot nuk vishet me gusto  smiley

Dhe gjysherit e mi i kane pas ra violinave por ne pasardhesit kemi dale pa piken e dellit artistik. I biem vetem legenit dhe mureve me koke.

Hajt mer boll seriozisht, se kto diskutime jane palacalleqe.  Secili e ka me vete familjen e vet, te vogel a te madhe. Mu ne balle e ka te shkruar. Dhe ke rreshti i pare qe shkrun kur poston e ka me vete dhe familjen , deren dhe halen nga ku vjen.

Vlerat e shoqerise burojne nga familja dhe ket se ve njeri ne dyshim besoj. Sikur ta ndalonim ketu muhabetin do ishte e mjaftueshme.

Te pakten mbajeni diskutimin ne shtresen teorike.

Ama une acarohem se shof emra te pervecem te lakuar ktu ke peshku prej kohesh dhe jo vetem ne kete diskutim. Dhe kjo me duket e pandershme, si ti permendni per mire e si per keq, sa kohe keta njerez kane gjalle pasardhesit sot dhe ju i paragjykoni si per mire, e si per keq me rrenje e me dege neper breza. Kjo nuk eshte e drejte ! Po aq acarohem dhe me politiken qe shpik dhe manipulon terma te tille per interesa te tjera, duke nisur qe nga topja qe kemi president.

Madje une nje postim te vetem kam sjelle ne peshk dhe ate e kam sjelle pikerisht per proteste ndaj ketyre disktutimeve absurde

http://www.peshkupauje.com/2009/01/fjala...

Por juve athere sja fershellyet shume ksaj teme se ju kishte err syte familja e madhe e Kastrioteve,

nejse,

vizhdoni vizhdoni se mire e keni nis. do ja qisni fundin e po ke rraca ariane e perizer me katunar ku ju kam thene une do dilni

 

 

 

Tushe relax! Nese ti nuk arrin te durosh as nick-name qe i ve vetes per me shume se nje muaj, ky eshte problemi qe ke ti me identitetin tend. Nese ka njerez qe jane krenare per emrin e familjes dhe kur bie rasti e permendin, nuk me duket se ka ndonje gje te keqe. Per me teper nuk po kerkon njeri medalje nga askush, thjesht po permendim gjera qe mendojme qe duhen mbrojtur dhe jo harruar.

Po te jete se nuk e ke problem, na thuaj edhe ti kush je e nga vjen dhe mbase do te te degjojme me kenaqesi!

Nese ti nuk arrin te durosh as nick-name qe i ve vetes per me shume se nje muaj, ky eshte problemi qe ke ti me identitetin tend.

Are u serious PF? smiley  smiley  Me vdiqe gazit, jo per gje. Po pse o, per tek peshku ngeli te shfaqen problemet qe ne kemi me identitetin ?  Kam ne fakt probleme se i kam pas femrat e fisit bishtperdredhura brez pas brezi dhe vallai se vej dot doren ne zjarr se te kujt dere jemi me tere mend smiley  smiley 

Shiko i dashur, gjyshin rrofshi dhe e kujtojshi perhere per mire. Dhe po e supozoj by deafault qe do kete qene burre zotni dhe per ty mund te kete qene fati i madh ta kesh pasur gjysh. Por, shiko i cike komentet me poshte se ca shkaktoi permendja e gjyshit tend. Filluan te gjithe me histori stambolli, isa boletini, ismail qemali dhe gjera te tjera krejt te panevojshme. Tashti ne sjemi ketu per me kallxu historite e lavdishme te familjeve tona e as per ti krahasu. Keto jane histori qe mund tjua tregojne duke ju mburr krushqise, prindet tane pensioniste neper sebepe familjare :- )  smiley

Une me shume se fjalen krenar per emrin e familjes, do doja te perdoresh fjala : Kam qene me fat qe kam lindur ne nje familje te tille qe me ka ofruar mundesi te rritem mire, te edukohem, te me hapet truri, te marr falas edukate dhe dije, vlera njerezore dhe intelektuale qe me japin me shume kurajo, vetebesim dhe fuqi per ta perballuar jeten dhe per te nxjerre veten time ne drite ne cdo kohe.

Ku di une, mbase ket punen e krenarise nuk e kuptoj dot pas nje moshe te caktuar kur njeriu duhet te behet tejet objektiv dhe ta njohe realisht per ate qe eshte familjen e vet. Dhe besoj se kjo eshte nje nder sfidat me te medha qe shumica e njerezve nuk e kapercejne dot ne jeten e vet. Gjithesesi kete mos e merr fare personale se nuk e kam absolutisht per ty. Mbase jam gatuar une mbrapsht, cte te them.

Po te jete se nuk e ke problem, na thuaj edhe ti kush je e nga vjen dhe mbase do te te degjojme me kenaqesi!

Sigurisht qe e kam problem!!! Si mund ta vesh ne diskutim.Pse per te degjuar se kush jam une kane dale njerezit tek peshku ?? 

Gjithesesi nuk i kam njoft.Kur linda une, gjysherit e mi i kishte tret dheu PF pasi i mori zoti goxha te rinj dhe nuk paten dot jeten te cilen kishin menduar , punuar dhe investuar ata vete dhe prindet e tyre. Gjithesesi, trashegimia qe vazhdon dhe sot, brez pas brezi, per te cilen une jam mirenjohese eshte pikerisht nxitja tu formuar si njeri i pavarur, duke njohur boten dhe duke marre dije pa u ndikuar nga koha,sistemi,njerezit dhe kufijte e familjes. Clirimi nga komplekset e te gjitha llojeve, perfshi dhe ate "ne jemi dere e mire apo madhe"  eshte per mua dhurate shume e cmuar qe me ka lene familja/dera.

smiley  Kurse si femer dhe materialiste e keqe qe jam, trashegimia e vetme qe do me interesonte,jane bizhuterite e hatashme te gjyshes, dhe qe kushedi c'Idris komunist i ka marre per tja varur ne vesh dhe qafe Edres .

smiley    smiley  

 

 

 

 

 Tushe, e sqarova edhe mbreme kete pune. Shembujt qe solla ishin ne funksion te muhabetit. Them se njerezit do ishin shume me te pergjegjshem nese flasin me emrin e tyre te vertete, dhe me te besueshem nese shembujt ne diskutim i sjellin nga pervojat personale dhe jo nga endrra numur 43 apo "keshtu e ka thone nje specialist".

Pse per te degjuar se kush jam une kane dale njerezit tek peshku ?? 

Mbase. Pse jo? Une per vete do preferoja me mire kete se sa ato shakate e sterzgjatura nganjehere me Idrisin ku sa here kam qene gati te them "go get a room" por se kam bere thjesht per respekt te vendit. 

Shkurt muhabeti, me pseudoni, individi shpesh here eshte ai qe do te jete, ndersa me emer eshte pak a shume ai qe eshte ne te vertete. Por prape zgjedhjet jane personale dhe te siguroj qe nuk kam asgje kunder asaj qe ti do te jesh.

Pa inate dhe faleminderit per diskutimin. smiley

P.S. E mylla per fare dhe po iki ne ekskursion.

E bone shume mire qe e mbylle, se spo te kthej xhevap hic per sensin tend te munguar te humorit ne menyren se si i paske pare shakate e mija me Idrisin.

Pa inate dhe knej.

Kalofsh bukur !

Na mi na që më hedh llafe si me spond e të më citosh nuk ta mban. smiley

Çka thashë unë për lidhjen që mësova rastësisht me Isën ishte në kontekst për tu marrë vesh me PF-në. Ai kishte arsyen e tij, unë timen. Ndoshta heshturazi ka mundësi edhe të jemi kuptuar.

   Megjithatë për ca gjëra prapë biem dakort, se me fat shkruajta dhe unë (më ke kopju smiley). Është një ndjenjë përkëdhelëse e sedrës kur dëgjon apo lexon për ta, po deri aty. Më tej secili llogjikon individualisht, konform kohës, edukimit që ka marrë dhe bindjeve personale.

  Gjithë botën nuk e përshtat dot sipas gjykimit prej familjes (dhe kjo nuk do të thotë aspak shkëputje prej tyre!!!), unë i besoj vazhdimësisë, por përdor të tjera mjete për të shpjeguar gjëra të tjera.

 

Ik boj cicin smiley

Ty ta kam thone me vakt qe je katunar !

smiley

 

Po që kur po ia ndjen njeriu se çfarë po thu ti?  smiley

Ti ndëgjo Molin, gatuj ballakume, haj qofte... më duket se ke dhe ditën për të la të brendshme sot... smiley

 

Ja si e kam une konceptin per pike referimi dhe kurre si sisteme referimi smiley Lapsus pa tjeter!!!! Nje individ i Madh ( Familje ???? per mua nuk ekziston Familje e Madhe  apo Dyer te Medha) eshte burim frymezimi per vetite te shquara , te vlera , te dobishme etj qe ka cfaqur ne nje sistem te caktuar , prej te cilit del se ne KOHE te tjera te CAKTUARA , paskemi mundesi te cfaqim veti te cilesuara ne pershtatje me Kohen . Keto perbejne ne teresi trashegimi Vlerash dhe jo Familjesh . Se ne se themi qe ato veti te ketij individi te cfaqeshin edhe sot (psh Gj Elez Alia me topuz smiley , pa tjeter qe do te duhej te vizitoheshim tek nonje psikiater. Jo e tille ,por kete perfytyrim te ngjall perdorimi i objekteve te florijat a si Uturake , i prure si pike referimi nga Ju ???????????. Mund edhe te zgjatemi. Ndersa per SPEKTRIN mundohu ta kuptosh me vlera pergjithesuese si e THENE nga NAPOLEONI  pa u munduar tu gjesh vend per ti argumentuar sipas ......silogjizmave smiley. Thjesht ne KOHEN e SOTME eshte spekulim me kete TERM te huazuar nga MESJETA , kur ndoshta kishte edhe njefare kuptimi. Duke e ditur se ne nuk arritem te cliroheshim nga mentaliteti FEUDAL per hire te shume shkaqeve por edhe per hir te drejtimit si BE nga sh .Enver  pavaresisht se bej cilesor smiley ne s'kemi vajtur Plotesisht tek Feudalizmi...Llogarit sa kohe do te na duhet te VEMI dhe sa kohe do na duhet ta leme pas . Prandaj perdorimi i ketyre Termave , ne rastin Konkret te Memedhembjes tingellon si FARSE. Asnje HERO KOMBETAR nuk kemi nga soi i DYERVE te MEDHA ????? te pakten ne LII.. thjesht sepse nuk kane vityte te tilla te trasheguara per te qene HEROJ ne momente te caktuara te Memedhembjes . Per pralla me mbret e Zagolle qe rrjedhin nga Kastrioti kemi sa te duash biles edhe me ngjashmeri. Te dy fluturuan ...Kastrioti nga Sulltani per ne Memedhembj, Zagueli nga Froni per ne kushediseku vise "o lele koka ime" smiley

Idris, vazhdojme vazhdimin:

Jo pike referimi, por sistem referimi. Nuk ishte lapsus ai. Eshte koncept Newtonian dhe i lartesuar nga relativiteti. Asnje individ nuk mund te mbaje i vetem gjithe aradhene e attributeve qe shoqeria kerkon ti shikoje te permbledhura diku. As Napoleoni. Per dy arsye: 1) sepse ngarkesa fantazmagorike do e hidhte shpejt ne kategorine e mitit dhe miti eshte domosdoshmeri ne koncept, por jo funksional ne jeten e perditshme; dhe 2) sepse nje individ eshte i vdekshem; nje emer, nje dere, nuk eshte. Thjesht nga ana oprative eshte shume me e volitshme. Duhet kuptuar qe megjithese ne pozita udheheqese, ne fakt dyert e medha jane funksion dhe ne sherbim te shoqerise dhe jo anasjelltas.

Individet e medhenj mbi baze meritokracie, te pakushtezuar nga emri familjar dhe dyert e medha jane realitete komplementare. Jane funksione qe nuk ke pse i ngaterron. Si sistemi ftohes dhe sistemi elektrik i nje makine (lexo shoqerie). Kryjene funksione te ndryshme.

Mendova se do flisnim shqip smiley. Kuptohet qe sipas Komlementarizmit dhe ....une ja fus KOT. Jam plotesisht dakort me MOM Tushen smiley . E lashe!

nji fjale te mufatme s'e durove mer... lekurholl je bo...  smiley 

Ja leberit:

manxhare leshera t'endo, manxhare (manxhare = hungareze)

qysh e shkele vendin tend, o manxhare

kaluar apo me kembe, manxhare

kaluar se s'e di ven', o manxhare
nuse ne dere te rende o manxhare (<---Zogolli)

 

une jam dakord me autorin e shkrimit.

emigrant, vertet qe ai banori i deres se madhe qe rrjedh nga oxhak i vjeter ka me shume shanse te denohet me piano, po pergjithesisht pianistet e mire kane dale nga shtresa te tjera. ne pergjithesi artistet, shkencetaret, njerezit me kontribut te larte social e kulturor kane dale nga shtresa te tjera.

ajo shtrese ka qene e "zenme" me pune qeverie, s'ka pas kohe per englendisje.

ate princeshen qe s'e zinte gjumi mbi bizele e lejm fare, se nuk eshte rasti i familjeve shqiptare. kto familjet e mdhoja qe kan pas qene ketu i kishin princeshat derdenge, i zinte gjumi dhe mbi kallamoq, e jo me mbi bizele.

@Sol: po te largohemi nga emrat e pervecem dhe te flasim ne nivel segementi shoqeror, muhabetin e vazhdojme me shume kollajkllik. Dyert e medha nuk jane per te nxjerre gjeni. As talente te spikatur. Nuk eshte ai funksion-qellimi  i ekzistences se tyre. Dhe e di pse? Sepse si fondin gjenetik (te domosdoshem per njerezit e medhenj po aq sa nevoja e kohes per ta) nuk e kane aspak te ndryshem nga pjesa tjeter e popullsise. Ne kete kuptim gjasat e daljes se nje njeriu te shquar nga keto dyer jane aq here me vogla se sa nga populli "tjeter", sa c'eshte numuri i perbersve te familjeve te medha ne krahasim me popullin.

Sol, cdo gje qe ekziston eshte e arsyeshme (= ka nje arsye). Nuk jane kot ato dyer, holle holle jane nje aspirate e realizuar per fisnikerim e lavdi (jo per pare e pasuri).  Abuzimi (per mua i pashmangshem) qe bejne dyert e medha me statusin jane nje gje tjeter dhe nuk duhet konfonduar me nevojen per to dhe sidomos me te keqen e eleminimit te tyre. Abrogimi i tyre ne vendet gjermanishtfolese (besoj dhe ne France, por atje nuk kam jetuar) eshte ne leter. Ndersa ne psiken e popullit fisnikeria, magjepsja, reveranca para titujve kalorsiake, nuk eshte shuar. Dhe te mos harrojme qe nje baron austriak i lan vete butet e veres (deshmitar vete dora); ne dallim nga englezi, qe lind si gentleman. Mbajtja e mbreterise ne Angli me pelqim popullor eshte fakti me kokforte i sodit qe tregon funksionin e deres se madhe dhe emrit. Kjo natyrisht, nuk me ben mua aspak monarkist. Une them thjesht qe dyert e medha nuk duhen goditur apriori si reaksionare, ngaqe jane te medha. Qeni qepen te haje, do ta lexoj Arberine venetike te atij Schmittit ( e kam ne shpi) per te pare bash kete, dyert e medha tek ne para 1479-es.

Te lutem mos me thuaj qe ti beson vertet qe klasa punetore (ish proletariati para se ta marre pushtetin, sic) eshte forca me perparimtare e shoqerise. Po te ishte ashtu, ne djall familjet e medha. Por nuk eshte. Dhe nje gje: shoqeria para se te cohet para, duhet ruajtur/konservuar.

Emo, e fillojmë nga kjo:

Sol, cdo gje qe ekziston eshte e arsyeshme (= ka nje arsye).

më saktë do ishte: ka një shpjegim të arsyeshëm.

Kjo është temë e gjerë, po përmblidhet kryesisht në pyetjet "si" dhe "pse". Dmth nuk duhet të pyetet më pse, por si?

Si shpjegon rrugën deri tek arsyeja.

***

Një nga problemet tani të dyerve të mëdha, është pikërisht degjenerimi i tyre. Për këtë kam fol shumë në një nga temat e blogut, (postet e fundit shif), po përmbledhtas, po të drejtoj te Princi i Makiavelit, që merr shembull five good emperors. Aty shpjegon se një nga arsyet pse këta ishin aradhë të pestë të mirë, qëndron se nuk e kishin pushtetin e trashëguar, por ishin të adoptuar. Këtë vazhdimësi, për ironi të fatit e prishi ndoshta më i miri i tyre - Mark Aureli me Komodusin.

  Pothuajse në të gjithë botën sot dhe sidomos në vendet e zhvilluara, nuk aplikohet më pushteti i trashëgueshëm.

A duhen mbrojtur elitat? Sipas meje a priori JO.

   Duhen mbrojtur vlerat e elitave dhe elitat me vlera, dhe jo sepse këto vlera supozojmë që i kanë prej trashëgimisë. 

   Problemi tjetër tani, është te harku kohor i vlerësimit të elitave. Ne supozojmë (për fat të keq), se elitat janë ato dhe vetëm ato që njiheshin të tilla para luftës. Elita janë edhe arbërorët (edhe ata ran&eumlsmiley, elita të mos ju duket çudi! mund të konsiderohen edhe kupola e byrosë. Po elita po formohen edhe sot.

  Çështja është për mua, me kë elitë identifikohemi? Apo kë përkrahim? Parimisht, unë përkrah arbërorët. Ku janë sot Topiajt, Kastriotët, Balshajt, Progonët, Shpatajt, Muzakët?

Gjithë historia e Shqipërisë, më duket si një maratonë me pengesa ndonjëherë... Elitat arbërore i prishi turku, elitat e para pavarësisë i rrënoi (me të vërtet&eumlsmiley komunizmi, këto të rejat tashi... ku di unë... si vlerësoj dot këta.

  Mbaj mend njëherë që ke thënë se për këtë kohë nuk bën dot letërsi... e shpjegova këtë gjendje me një postim se kësaj kohe i mungon nostalgjia dhe romantizmi që e gjen vetëm te e kaluara. Ndoshta këtu është çelësi i vlerësimit, për mendimin tim gjithnjë.

Them se duhet nigju Moma i dashtun smileyMegjithate sikur te fusje pak ne mejtim te mendjes nga pjesa e trashe e Lekures smiley keto emertime Jane te Kohes se Mesjetes smileyse e shikoj qe s'me paske lexu fare . Nje hap drejt dijes eshte nje hap drejt Lirise -Tha, jo si e shtremnon Fatos Lubonja...qe do te thote....Ka te tjera te dhena qe percaktojne (as vet nuk  e kuptoj c'kuptim ka kjo " qe percaktojne smiley dmth qe te orientojne se kush a promotor i shoqnise . Psh. ish K/Ministri me i famshem i Anglise me nje bule Mbreterore shpalli brenda dites 100 mije Fisnike . Me qe ishin bere pengese kjo shtrese e "fosilizuar" e shoqerise per miratimin e programeve dhe reformave  nga qe kishin peshe si "Familje te Medha (dyer DRURI ose PORTA GURI te MBEDHAJA smiley Keshtu qe te gjith qymyrxhite e fshesaxhijte e rene nga vakti moren penshen e tituj po dhoma e LORDEVE hoqi dore nga e DREJTA e RIKTHIMIT te VENDIMEVE K/Ministrore . Anglia eshte e vetmja, me e madhe MBRETERI qe Titujt e Fisnikerise i perdor si TUJE . Shif mos na del edhe nonje Fisnik nga Moma anej nga Shpati , ke porta e Kalase ose ndonje dere e panjohur rreze Tomorrices smiley

Lexova dhe pak dhe pashe se ai Krahasimi ose percaktimi per Angline smiley ka te tjera kutpime dhe aspak fare po kur te them aspak ,te jesh i bindur aspak fare me TITUJ FISNIKERIE qe te jene VENDIMMARRES ! Eshte perandoria e ALBIONIT ku Lind e ku Perendon ajo qe te ka habit smileyE shof qe po ecen per "inerci "........ Po ne ne fshatin tone i themi ..... smiley ......dhe s'ka faj djali qe nuk e njeh Ligjin e Inercise - i tha karrocieri i fshati mesueses. Te du jashte mase kur jep ca shenja ne gjendje te cingrisur o dere fisi e dru lisi smiley tamam si kenga:  Sef Kosharja i pari Fist / Hije t'paska maj e Lisit !!!

J, me duket se ky muhabet po tirret e po behet lesh kombinati.

Familjet e medha ose  me mire me peshe ne jeten e nje vendi, kane qene, jane dhe do te jene kudo e ne cdo kohe. Eshte e vertete qe ca degjenerojne e ca ngrihen nga hici, por procesi eshte po ai. Distilim ne filtrin e kohes dhe te historise.

Keto familje nuk krijohen dot nga fama e nje njeriu te vetem. Ajnshtajni eshte gjeni, por jo familje e madhe. Justin Timberlane mund te jete pop star, por princi mbreteror anglez qe sherben ne Irak eshte klas krejt tjeter.

Familjet me peshe e kane krijuar vendin e tyre ne shoqeri me shekuj pune te perbashket e individesh te vecante qe leviznin nga shkalla e mesme tek e larta e shoqerise, por me e rendesishmja eshte qe ato kane qene gjithmone te pranishem, prej gjeneratash ne historine e nje vendi. Jane si vera e vjeter, ose si ato bizneset qe shkruajne krenarisht tek dera e dyqanit "Since 1875" a dicka e tille.

Familjet e ketij kalibri jane ato qe krijojne ne jeten moderne lobingjet politike, ekonomike apo aleanca te tjera te fuqishme. Te jesh nga familja Kenedi ne politiken amerikane, nuk eshte njesoj si te jesh Sarah Palin. Te njejtat vlera po afron rdhe familja Klinton ne Amerike, dhe mbase edhe ato pas nje a dy brezash mund te jen si Kenedet.

Nderkohe tek ne mbase Topallet do te kene ecur edhe me perpara pa caluar kaq shume!

 

Jul, mua me duket se ne biem dakord ne shumicen e atyre qe thua. Une deren e madhe nuk e barazoj me pushtetin, megjithqe korrelacioni ka qene i forte. Dere e madhe, titull fisnikerie (bej), post zyrtar edhe pse kane shkuar dikur bashke, nuk jane e njejta gje. Nje titull turqie, bej, jo gjithnje ka qene i lidhur me pasurine (agallaret shpesh ishin me te pasur, por pa titull); e bukura ka qene se titujt qe jepte turqia per merita luftarake sherbenin si berthama per "zengjinllekun" e mevonshem; bejlere qe jetonin ne kasolle me kallama nuk kane qene nje gje aq e rralle sa mund te mendohet.

Kur une them dere e madhe kam parasysh nje tradite te konsoliduar te lidhur me gjakun dhe mbiemrat, nje lloj institucioni ku konservohej morali i kohes dhe dinjiteti human e kombetar. Ku pritshmeria per veprime dhe attitude fisnike ishte e vetkuptuar. Ja te marrim familjen e Topullareve (Gjirokaster). Une kam patur nje shok klase nga ajo familje. Komplet i zakonshem. Naturisht. Askush nuk po priste ti dilte ndonje bri balle si unicorn. Ama ne background ai kishte emrat e Bajos dhe Cercizit. Askush nuk e beri ate ndonjehere te themi "komandant cete" a sekretar rinie, thjesht nga mbiemri. Nuk po diskutoj meritokracine ne rrafshe individuale. Dhe kam urryer tere jeten mendesine "jam nipi i ketij", jam familje deshmori etj. Ky eshte nepotizem, tribalizem, sektarizem, e plot izma te tjere. Kot u devijua tema keshtu. Ama, te thuhet qe dyert e medha nuk duhen, kjo nuk shkon. Dyer te medha, sic thashe, u krijuan ne monizem qe c'ke me ate pune. Ne bazen e vet, kjo puna e dyerve ka dicka nga funksionet vetorganizuese ala Kohonen.

@Idris: si ja del qe ben gjith ato koka te verdha? Une po e provoj nje per ty, por e kam me 50% qe s'do me dali. Ja ku e ke:    smiley     (bismilah!)  .... s'dul mer...  smiley  

Em, me vjen keq qe edhe ti po i paragjykon disa gjera. Nese une them se jam nipi i ketij e thashe ne nje muhabet me kontekts te caktuar per te mbrojtur nje ide te caktuar. Une as nuk kerkova e as nuk pres ndokend qe te me nderoje per kete aresye.

Sic mund te kesh vene re une shpesh i tregoj gjerat ne veten e pare, dhe per fat te mire kam pasur plot eksperienca qe me pelqen t'i ndaje me te tjere qe kane qejf te ndajne te tyret gjithasht. Por megjithese vete prej kohesh jam prezantuar me emer e mbiemer, askujt nuk i ka kerkuar te dale nga anonimiteti. Pune personaliteti!

Gjithashtu nje nga aresyet qe me shtyu te permend tim gjysh ishte sepse disa ne menyre ironike po krenohen se i kane pasur gjysherit karrociere apo cobane, mburrje keto te nje thjeshtesie leniniste. Jo mor xhan, gjysherit e mij kane qene te tjere burra, dhe them se kam te drejte te krenohem per kete.

Dhe prape kjo nuk ka te beje aspak me arritjet ose deshtimet e mia personale, pasi nga gjysherit e mi s'kam pasur kurre asnje perfitim a persekutim as material e as moral, pervec nje kenaqesie ne syte e atyre qe me kane pyetur: I kuja je ti a biro?

PF, a me beson po te them qe komentin qe po thua e kam shkruar pa e pare fare komentin tend?  smiley  Jam duke bere dicka tjeter nderkohe me dy programe te tjera dhe te peshku po futem intermittently...  smiley  

Varja Emo. Me sa duket kjo nuk ishte per teme nuk ishte per diskutim blogjesh. Vrej punen lolsmiley

Parantezë... kur vajta kësaj here në shtëpi, mësova nga të mitë se një kushërira jonë ka qënë gruaja e Isa Boletinit. Mu bë qejfi...

PF, princ Harry e ka trashëgiminë të siguruar. Pa ndryshuar ligjet Anglia, çdo farë nga ajo derë princërore do jetë.

Kot me ju pyt, sa nga ju i dinë paraardhësit nga 10 breza apo më shumë?

Te njejtat vlera po afron rdhe familja Klinton ne Amerike, dhe mbase edhe ato pas nje a dy brezash mund te jen si Kenedet.

Pse jo familja Bush? Imagjinon dot një tjetër Bush në pushtet?

Klintonët pastaj vetëm një gocë kanë...

    Për punën e lidhjes personale, PF... gjyshi im nuk kishte ndonjë emër të njohur, po kur isha i vogël, i kisha gjet në sëndukë "Komedinë Hyjnore" të Dantes, ca libra në greqishte, ca të tjerë të Nolit etj. Në atë kohë... dëgjonte Zërin e Amerikës për lajmet dhe nuk e linte tim atë të shkonte i pregatitur në mëngjes për orën e propagandës, se nuk kishte çfarë të thoshte.

 Stërgjyshi ka pas jetuar në Stamboll, më pas u kthye në fshat. Kur vinin t'i predikonin komunizmin dhe e pyesnin a e njifte Stalinin, u përgjigjej se e kishte takuar një herë në Selanik e kishte pi kafe me të.

  Unë personalisht, krenar nuk ndihem në lidhje me ta. Ndihem thjesht me fat. 

   Emo, po dyert e mëdha nuk kanë kuptim pa trashëgiminë... a duhen thua më tej. Edhe në botën që njohim sot, unë në mëdyshje jam... Individualizmi perëndimor dhe koncepti i fundit të historisë, nuk i favorizojnë.

 Normal që biem dakort përgjithësisht, është tendenca ime që një vlerë të dhënë, apo të kuptuar si të tillë prej shumicës, ta vë në dyshim. Prej kësaj u nisa.

Vrionasit, Familje e Madhe Shqiptare>>

Sfond Historik>>

Vrionasit, një nga familjet më të mëdha aristokrate shqiptare, të njohura ndryshe si konaqe ose oxhaqe, ndër të cilat më të rëndësishmet janë: Vrionasit e Beratit dhe Fierit, Vlorajt e Vlorës, Toptanasit e Tiranës, Biçakçinjtë e Elbasanit, Dinot e Janinës dhe Prevezës, Vërlacët e Elbasanit dhe Bushatllinjtë e Shkodrës, Këlcyrajt e Këlcyrës, Markagjonët e Mirditës, etj. Titujt distinktivë që mbaheshin nga anëtarët e ketyre familjeve, zakonisht Pasha ose Bej, korrespondonin me poste të catuara në administratën e Perandorisë Osmane, qëndrore apo lokale, të cilat jepeshin me Ferman ose Berat (Dekrete) të Sulltanit të Perandorisë Osmane.>>

Burime të shumta pohojnë se Vrionasit janë pasardhës të dinastisë bizantine të Paleologëve, shfaqur si Perandorë të Bizantit rreth mesit të shekullit XI. Pas shpërbërjes së Perandorisë Bizantine, Paleologët u shfaqën si princër e sovranë në principata të ndryshme dhe u shpërhapën nëpër Evropë: në Venecia apo në Romë, në Rusi apo në Francë. Nën ndikimin e osmanëve një pjesë e Paleologëve u bënë muslimanë. Në veprën e tij Udhëtim nëpër Greqi, Pouqueville, ish konsull i përgjithshëm i Francës pranë Ali Pashës së Janinës, përmend një ndër paraardhësët e Vrionasve, Omer Pashë Vrionin (i pari), si pasardhësin e njërës prej degëve të kësaj dinastie. Të njëjtën gjë pohon edhe Aravantinos në veprën e tij Kronografia e Epirit.>>

lace wsmileyt="on">Polace> këto burime, ashtu si dhe shumë të tjera tregojnë se Vrionasit janë shfaqur në Vilajetin e Janinës rreth mesit të shekullit të XVII si spahinj timariotë, pikërisht në zonën e Beratit. Që prej fillimeve të saj familja shfaqet e integruar në administratën osmane dhe kjo traditë vazhdoi deri në ditët e fundit të Perandorisë Osmane në trojet shqiptare. Omer Pashë Vrioni (i pari) numërohet si një prej gjenaralëve më të njohur të Perandorisë Osmane të fillim-shekullit XIX, cili u shqua në betejat e Egjiptit kundër Napoleonit dhe në rrethimin e Mesolongit. Ndërkaq, është i pamohueshëm fakti që Vrionasit qenë ndër patriotët më të shquar të trojeve shqiptare dhe kontributi i pasur patriotik që ata dhanë, shpesh i vuri në konflikt interesash jo vetëm me njëri-tjetrin por edhe me Portën e Lartë, e cila nuk ngurroi të internonte, rast ky i Mehmet Ali Pashë Vrionit, pjestarë të kësaj familjeje.>>

Kontributi patriotik i Vrionasve dendësohet me Mehmet Ali Pashë Vrionin, i cili qe anëtar i Komitetit Qendror për Mbrojtjen e të Drejtave të Shqiptarëve, i Komitetit të Janinës, i Shoqërisë së Stambollit dhe përfundimisht Nënkryetar i Lidhjes së Prizrenit 1878, anëtar i të cilës ish dhe Omer Pashë Vrioni. Më vonë Ilias Bej Vrioni dhe Sami Bej Vrioni ishin ndër nënshkruesit e Deklaratës së Pavarësisë së Shtetit Shqiptar 28 Nëntor 1912. Në ditët e errëta të Luftës së Parë Botërore, ndërsa trojet shqiptare qenë të pushtuara nga të gjitha anët, Sami Bej Vrioni dhe Qemal Bej Vrioni, do të tentonin të gjenin shpëtim në Kongresin e Durrësit në Dhjetor 1918, tek i cili qenë të dy delegatë përfaqësues së Beratit. Sërish më 1920 Ilias Bej Vrioni, ish kryetar i Shoqatës Bashkimi, do të udhëhiqte delegatët e Beratit për në Kongresin e Lushnjës, ndër të cilët edhe Hysen Bej Vrionin, kongres i cili përforcoi themelet e shtetit të ri shqiptar.>>

Ndërkaq, aktiviteti i Vrionasve nuk ish vetëm politik, por edhe kulturor. Nyzhet Bej Vrioni, anëtar i Shoqatës Bashkimi dhe delegat në Kongresin e Triestes 1913, do të merte pjesë gjithashtu si delegat në Kongresin e Manastirit1908. Punën e tij për çështjen e gjuhës shqipe do ta ndiqte më pas Kahreman Pashë Vrioni si delegat në Kongresin e Elbasanit në Shtator 1909, i cili pregatiti hapjen e Normales së Elbasanit, shkollë për të cilën Vrionasit dhanë kontribut të vyer fianciar dhe pedagogjik. Shkolla e parë shqipe në Berat u financua kryesisht nga Nyzhet Bej Vrioni dhe Kahreman Pashë Vrioni.>>

Ndër pasuritë kulturore që Vrionasit i lanë shqiptarëve qe dhe themelimi i qytetit të Fierit1864, vepër kjo e nisur nga Omer Pashë Vrioni me ndihmën e një arkitekti frëng, të cilit historia e trazuar e Shqipërisë nuk ia ruajti dot emrin, dhe e vazhduar nga i biri, Kahreman Pashë Vrioni.>>

Me ardhjen në pushtet të regjimit diktatorial, pas Luftës së Dytë Botërore, Vrionasit u stigmatizuan nga ideologët e luftës së klasave si simbol i tradhëtarëve e kombit dhe i armiqve të klasës. Për katër dekada rresht në të gjitha tekstet shkollore Vrionasit u lakuan si gjakëpirësit e popullit dhe bashkëpunëtorët e të gjithë armiqve të kombit shqiptar ndër shekuj, duke u kthyer kështu në armikun ideal të regjimit diktatorial.>>

Shteti i diktaturës shpronësoi dhe shtetëzoi të gjitha pronat e Vrionasve dhe shkatërroi shumëçka nga trashëgimia e tyre kulturore, përfshi dhe Sarajet historike të Beratit më 1947, nga të cilat ruhet vëtëm pavijoni i ku u zhvillua Konferenca e Beratit në Maj 1944. Terrori i diktaturës ekzekutoi me varje dhe pushkatim, burgosi dhe internoi në kampe përqendrimi e kampe pune të detyruar gati të gjithë anëtarët e kësaj familjeje, të cilët janë padyshim më të shumtë se emrat e sipërpërmendur. Në pamundësi për t'i përmendur të gjithë, citojmë vetëm disa raste tipike:>>

Më 1946, eshtrat e Ilias Bej Vrionit, nënshkruesit të Deklaratës së Pavarësisë, u zhvarrosën dhe u hodhën në lumin Osum. Më 1947, Sami Bej Vrioni, nënshkruesi tjetrër i Deklaratës së Pavarësisë, vdiq nën tortura. Qemal Bej Vrioni u ekzekutua më 1950 ndërsa Izedin Bej Vrioni më 1945. Kahreman Pashë Vrioni vdes në rretahna të panjohura më 1955. Nermin Vrioni vdiq në gjendje demence e pastrehë. Irfan Bej Vrioni denohet me burgim të përjetshëm, ndëkaq që Jusuf Vrioni denohet me 15 vite burgim.>>

Kontributi Patriotik i Vrionasve>>

Nënkryetar i Lidhjes së Prizrenit, anëtar i Komitetit Qendror për Mbrojtjen e të Drejtave të Shqiptarëve, anëtar i Komitetit të Janinës, anëtar i Shoqërisë së Stambollit.>>

Delegat në Lidhjen Shqiptare të Prizrenit 1878, Themelues i qytetit të Fierit1864>>

Nënshkrues i Deklaratës së Pavarësisë së Shqipërisë më 28 Nëntor 1912, Kryetari i Delegacionit të BeratitKongresin e Lushnjës, Kryetar i Shoqatës Bashkimi>>

Nënshkrues së Deklaratës së PavarësisëShqipërisë28 Nëntor 1912, Kryetar i Delegacionit të Beratit në Kongresin e Durrësit më 25 Dhjetor 1918>>

Delegat i Beratit në Kongresin e Durrësit më 25 Dhjetor 1918>>

Senator i Kongresit të Lushnjës më 31 Janar 1920>>

Delegat në Kongresin e Manastirit1908, Delegat në Kongresin e Triestes 1913, anëtar i Shoqatës Bashkimi>>

Delegat në Kongresin e Elbasanit 2-8 Shator 1909, Financoi hapjen e Normales së Elbasanit së bashku me Nyzhet Bej Vrionin dhe Islam Bej Vrionin, të cilët ishin edhe ndër profesorët e parë të saj. Hapi shkollën e parë të gjuhës shqipe në Berat së bashku me Nyzhet Bej Vrionin.>>

Vrionasit në Kabinetet Qeveritare Shqiptare>>

Kryeministër: 3 mandate, Ministër i Jashtëm: 5 mandate, Ministër i Plotfuqishëm: 2 mandate, Zv-Ministër i Drejtësisë: 1 mandat>>

Kryeministër: 1 mandat>>

Ministër i Jashtëm: 2 mandate, Ministër i Drejtësisë: 2 mandate>>

Ministër i Punëve Botore: 1 mandat, Ministër i Financave: 1 mandat, Ministër i Bujqësisë: 1 mandat>>

Ministër i Punëve Botore: 1 mandat, Ministër i Bujqësisë: 1 mandat, Ministër i Brendshëm: 1 mandat>>

Ministër i Financave: 1 mandat>>

Zëvendës-Kryeministër: 1 mandat, Ministër i Financave: 1 mandat, Ministër i Privatizimit: 1 mandat, Guvernator i Bankës së Shtetit: 1 mandat>>

Referencat>>

  • 1. Voyage de la Grèce, FCHL de Pouqueville, Paris, 1820>>
  • 2. Xhronographia tis Epeirou, Tome A, p. 302, P. Aravantinos, Athena, 1856>>
  • 3. Mondes Éffacés: Souvenirs d'un Européen, Jusuf Vrioni, JC Lattès, Paris, 1998>>

> >

Solla vetem nje shembull konkret  Vrionasit, sic mund te kisha sjelle edhe Frasherllinjte. Nje familje (dere) e ben te madhe KONTRIBUTI  I GJITHANSHEM HISTORIK ATDHETAR, KULTURA  E SPIKATUR  E TRASHEGUAR NE BREZA , si dhe njemije gjera te tjera te trasheguara, te mesuara, te edukuara ne aspektin individual te cilat dallojne nje harbut nga nje zoteri, dallojne nje te kulturuar nga nje injorant, dallojne nje njeri me edukate  dhe sjellje te perkore nga nje coban dhish, dallojne nje njeri  qe flet, ha, sillet, vishet, jeton, mendon, vepron  sipas atyre etikave dhe standardeve te pranuara ne gjithe boten e qyteteruar  nga nje qurash qe fshin hundet me menge dhe qe pjerdh  duke ngrene...etj..etj..etj...

Ambienti  ku u rriten pinjollet  e dyerve te medha, menyra e jeteses, shoqeria dhe rangu i miqve, krushqite dhe lidhjet mes tyre, sigurisht garantonin nje pinjoll te denje  qe do pasonte dhe ndiqte  vazhden  e paraardhesve  te vet fisnike...

Dihet nga ana tjeter ambienti  ku rritej  nje pinjoll i familjes se zakonshme  shqiptare. Nuk ka nevoje per koment  se si rritej djali i teneqexhiut  apo i bariut...Pra eshte nje diference qe shtrihet  ne shekuj dhe nuk e cberi dot as  diktatura qe u perpoq  t'i perdhoste  e t'i  vriste burgjeve te veta.

Dhe sigurisht  kur flasim per dere  dmth qe ka shume dyer  qe nga me e madhja  shkojne te me e vogla...ka oxhaqe  te famshme, ka ushtarake  te medhenj  pashallare e bejlere  qe titujt i fituan sigurisht me gjak dhe mund  stepave te Anadollit, ka tregtare te medhenj, ka intelektuale te medhenj, e pastaj vine dyer  me te vogla zanatcinjsh,  akoma me te vogla, dyer kasollesh dhe  ne ndonje rast edhe pa dyer fare  sic eshte rasti i ndonje bariu  qe u lind mes malit ...atje jetoi dhe atje vdiq  me nje pellmebe  qiell mbi koke dhe me fyell ne dore ne shoqerine e nje qeni dhe te morrave te veta. Edhe ky bariu kishte pinjolle..madje shume...shume fare...te cilet  trasheguan  edhe ata ato vlera dhe kontribute atdhetare  qe kishte i jati i tyre: fyellin, kopene, qenin dhe gunen. E po keshtu  edhe pamundesine  e trasheguar per t'u shkolluar, kulturuar  e per te mesuar sjellje te fisme ne shoqeri....

Dhe nje dite pinjolli moracak i ketij bariut  kapi per gryke pinjollet e Frasherllinjve dhe Vrionasve dhe shume te tjereve  dyermedhenj dhe pasi u tha "Ju jeni llumi i Kombit, ju jeni vrasesit e Kombit, ju jeni tradhetaret e Kombit, ju jeni felliqsirat dhe turpi i Kombit, ju jeni injorantet  dhe dallkauket e Kombit" u futi nje plumb ballit dhe kufomat  e tyre i la pa var. Kjo eshte ne menyre jo edhe aq figurative  ajo qe ndodhi ne Shqiperine e diktatures.

A  te ben dera e madhe  inteligjent? Kjo nuk eshte aspak e sigurte. Historia njeh shume pinjolle mbreterish  e dyersh te medha qe kane qene debile, imbecile apo idiote te certifikuar nga mjeket.

A te ben dera e madhe te kulturuar dhe te ditur? Absolutisht po pervec rasteve  kur kane qene idiote te lindur. Te shkolluar ne shkollat me te mira te kohes se tyre, qofte ne Turqi, e qofte ne Europe e Amerike. Sigurisht kjo per faktin se i kishin mundesite  financiare, lidhjet e rendesishme  me te tjera dyer te medha te Europes e me rradhe...

Po ata qe nuk jane nga nje dere e madhe a mund te jene inteligjente dhe te kulturuar? Absolutisht po, pervec rasteve kur edhe keta jane te lindur me te meta mendore. Historia  njeh shume njerez te shquar ne cdo fushe  origjina e te cileve nuk ka qene dere e madhe apo familje  me tituj  fisnikerie. Por ata kane qene INDIVIDE te medhenj  dhe nuk u bene familje te medha  tradicionale ne kuptimin e mirefillte  historik te kesaj fjale.

Ku eshte me i madh probabiliteti  per te pasur nje figure te kulturuar, te edukuar, te qyteteruar  mes familjeve te medha apo mes familjeve  te zakonshme? Sigurisht  te familjet e medha per shume shkaqe  qe u thane me siper  e qe i ka vertetuar jeta  dhe historia.

Nuk eshte RASTESI qe pinjollet e familjeve te medha vazhduan mes shekujsh dhe epokash  kontributet e te pareve te familjeve te tyre (vrionasit, frasherllinjte e te tjere), por  eshte rastesi  kur  kontribute te tilla atdhetare dalin edhe nga familje jo te medha.

Pinjolli i familjes se madhe E KA MODELIN JETESOR QE DO NDJEKE: PRINDERIT, GJYSHERIT, STERGJYSHERIT E KATRAGJYSHERIT E TIJ TE NDERUAR, kurse te pinjolli i nje familjeje te zakonshme  jo domosdoshmerisht modeli prinderor dhe i parardhesve familjare  eshte i lavderueshem. Krahasoni pinjollet e Frasherllinjve me pinjollet e cdo invididi  te shquar qe mund te kete ardhur nga nje familje e zakonshme.

E thene me thjeshte  te familjet e medha (oxhaqet)  shprehja nga gjembi del trendafil dhe anasjelltas  nuk ushtron efektin e vet  sic ndodh rendom te familjet e zakonshme.

Ne mbyllje le te beje secili ne veten e tij nje histori  te parardhesve te vet  dhe ta krahasoje  psh me Frasherrllinjte apo Vrionasit per nga kontributi  atdhetar  dhe tere ato parametrat  qe permenda me siper ne kete koment. Aty do e kuptoje edhe me qarte se ku ndryshon nje familje (dere) e madhe nga nje e zakonshme. Cdo krahine, qytet apo fshat  shqiptar  ka pasur  deren e vet te madhe dhe dyert e veta te vogla. Edhe ne fshatin me te humbur te Shqiperise  prape se prape  te thone se X  familje  ka qene familje e nderuar dhe e respektuar, familje  qe i ka prire  fshatit ne cdo rrezik apo veshtiresi, familje jo domosdoshmerisht bejleresh... mund te kene qene familje intelektualesh, familje mesuesit  apo klerikesh te cilet tradicionalisht  ishin certifikuar nga memoria kolektive historike e zones si familje me vlera te medha...

Por duhet te lexoni  Kujtimet e Eqrem bej Vlores, nje simboli  brilant te nje dere te madhe  i cili  nuk nguron ne shume momente te vere ne pah edhe te metat  apo veset  e shume pinjolleve te familejve te medha, ashtu sikurse  e ben shume te qarte dhe prere  ndryshimin mes nje zoterie te dyerve te medha  dhe nje njeriu te turmes. Ai liber kujtimesh  i te nderuarit  fisnik  Eqerem bej Vlores e sqaron shume bukur  dallimin e Sojit nga Sorrollopi....

Sot sigurisht konteksti  i natyrshem historik shqiptar i familjeve dhe dyerve te medha  shqiptare  i masakruar per gjysemshekulli nga diktatura dhe mjetet e saj  te dhunes e propagandes, e perdhosur nga historiografia komuniste  nuk ekziston. Diktatura krijoi "sojin" e ri te bllokmeneve  dhe pinjollet e tyre ishin bijte e bijat e 'dyerve  te medha"  te komunizmit. Dhe "dyer te medha"  bllokmene te komunizmit u bene edhe karrocieret, sharxhinjte dhe mjeleset e lopeve. Pinjollet  e Sankyloteve (pabreksave) shqiptare te paradiktatures u bene dera e madhe e epokes per 50 vjet me rradhe. Pinjollet  e tyre   u bene edhe soji i ri kapitalist  shqiptar pas permbysjes se diktatures. Kjo eshte me pak fjale  historia e dyerve te medha te historise tradicionale  shqiptare  dhe "derickave te medha" te bllokut  te diktatures...

Sot  eshte e veshtire  te dallosh sojin nga sorrollopi ne nje nivel individual, por gjithsesi jo e pamundur. Floriri  mbetet  flori edhe kur e hedhin ne balte.

Jo me kot thote populli per dike qe deshmon bese, burreri, dinjitet, respekt, dije, edukate, kulture  dhe miresjellje: "Eshte soj!" Pra fjala  soj ne gjuhen  e perditshme te popullit eshte bere  njesia matese e vlerave te spikatura edhe mes njerezve te zakonshem.

"Nese nuk mund  te jesh soj, te pakten mos u bej sorrollop". Kete fraze do ishte mire ta kishte te shkruar cdo pasqyre ku gjithsecili sheh veten cdo mengjez para se te dale ne rruge (qofte kjo rruge edhe virtualiteti)....

J.,

Nje stergjyshi im nga nena quhej Ismail Qemali. Dhe per dreq, kishte jetuar ne vitet e Pavaresise. Ndihesha mjaft krenar. Shokeve iu thosha se im stergjysh kishte shpallur Pavaresine e Shqiperise dhe se une isha i deres se Qemalajve. Domosdo qe neper ditelindje, mua me ulnin ne fillim dhe une merrja fjalen ne emer te klases per t'i dorezuar pastat dhe karamelet shokut apo shoqes tone te vogel. Jane ca gjera ti J. qe te mbushin me krenari dhe ti nuk mund ta kuptosh qe je i nje familje jo te madhe.

Dhe kjo pune, i dashur zoteri, ka zgjatur deri ne vitin 1996, kur duke rremuar neper ca senduqe te vjetra te deres sime te stermadhe (nen te mund te hynte nje kalores 2 meter i gjate me nje kale 3 meter te larte), gjeta nje dokument ku ne fakt, nga nje gabim drejtshkrimi ne zyrat e gjendjes civile te asaj kohe, ishte shkruar Qemali ne vend te Temali. Cfare zhgenjimi ! Stergjyshi im ishte nje krijese e mjere pa kurrfare emri ne histori. U bera xhind. Fluturuan endrrat e mia per nje dere edhe me te stermadhe qe do krijoja duke u martuar me stermbesen e Cerciz Topullit (e kisha njohur ne mencen e studenteve), fluturuan endrrat e mia per nje dere ku te hynin dy kalores njeri permbi tjetrit, pa e ulur koken !

Shkurt, u qetesova dhe mendova pastaj se ndoshta ishte me mire te martohesha me Mimoza Pleshtucen, nje cupe e mire qe as vete ajo nuk e di nga e ka deren, nga fryn juga apo nga fryn veriu.

Shume te thella keto pune, vertete. U futa dhe une ne kujtime, me mall, si gjithmone.

J, thjesht muhabeti , nuk me pelqeu ajo qe thoshte Artani me siper qe presupozonte qe Eqerem bej Vlora genjente pasi ai nuk e besonte qe ato njhje qe ai permendte ishin te verteta. Une desha me ane te nje shembulli personal (pra qe une garantoj me fjalen time) qe histori te takimeve, nderimeve e respekteve ta atij rangu nuk kane qene te huaja ne Shqiperine e asaj kohe. Eshte ajo qe shoshte edhe Shkinkasi, qe familjet e medha te asaj kohe me ane te krushqive, udhetimeve e shkollave me te famshme qe frekuentonin, kishin krijuar njohje personale qe do te ishin te pamundura per dike qe e fillon jeten si cun karrocieri ne Tropojen e vjeter apo coban ne Dukatin e Ri.

Puna eshte se komunizmi i keputi me sepate keto lidhje, dhe njerezit akoma mendojne se eshte turp te thuash qe une vij nga familje borgjeze, tregetare apo aristokrate e vjeter. Une per vete nuk mendoj keshtu! Perkundrazi, them se cdokush duhet te perpiqet e te kujtoje sa me larg ne gjerat qe mund t'i lene nje emer te mire jo vetem familjes te tij, por edhe per te krijuar ate lloj krenarie kombetare qe te na shtyje te ecim perpara.

Nejse, se po behem si mesues marksizem-lenininizmi. Une them se e thashe gjithe c'kisha per te thene per kete teme. Befshi gjumin e embel.

Sikur te ishin vene vetem postimet e Tushes ketu do isha shume e kenaqur. Ndonese ne nivelin individual i shfarosen edhe fizikisht, mendoj se ne nivelin shoqeror, gjeja me e tmerrshme qe iu bene, eshte se uaa lane femijet dhe niperit pa mundesi shkollimi...dmth u hoqen mundesine e vazhdueshmerise kulturore...por bibliotekat ca i kane akoma smiley

jashte teme - the find function - te me falin gjithe ata qe e dine/perdorin: per te ndjekur komentet e komentuesit qe parapelqeni, shtypni Ctrl+F dhe pastaj nick-un qe doni. Shtypni Enter sa here qe doni te kaloni te komenti pasardhes. Po te shtypni vetem nje pjese te emrit (pa mbaresat e lakimit, psh "Zanf", funksioni do tu coje kudo ku ndodhet kjo rrenje, pra tek Zanfi, Zanfit, Zanfin, Zanfina, Zanfines, Zanfinen etj. Natyrisht, mos prisni tu coje ne segmente te aferta, por qe shkruhen ndryshe, psh "Manjola69"   smiley    ).

M'falni ene iher per bezdin.

Te ishin familjet shqiptare ,te Medhaja sic pretendohet shqiperia nuk do te ishte ketu ku eshte sot,..dhe duke pasur parasysh ate proverben:

"kur s`ke ci ben gomarit ,i bie samarit" nuk jam dakort, me ate qe thuhet shume here "ja komunistet i vrane dhe i shuan Familjet e medha" po cjane keto me ,kur bejne krahasime me familjet mbreterore Angleze ,me familjet rokfelerve,te fordeve,te busheve ,etj......

Familjet e medha shqiptare kane qene anadollake,dhe primitive sepse edhe shoqeria shqiptare ashtu ishte katandisur ,me gardhe me bajrake ne maje te kullave ,me dritare frengjie per me luftue per bajrakun e bajraktarit ,te vecuem nga bajraktaret e tjere ,"armiq ose mike bese"..

 

..shume here familje te medha shqiptare historikisht kane qene te percara dhe aspak te bashkuara,aktiviteti i tyre asnjehere nuk ka qene i sukseshem per tu bashkuar si komb dhe si popull ne teresi ....bile edhe ne gerhamat e fundit e Turqise Otomane shuem familje te medha nuk ishin te bashkuara ,por disa prej tyre arriten te benin me te pakten e shumtes qe te luftonin per Pavarsine!

Dhe i qofshim fale Ismail Qemalit ,qe ishte me i sukseshmi dhe me vizionari i "Familjeve te medha".

E sa per te tjeteret..qe hodhen vetem nje firme ne mbledhjen e pavarsie dhe mbeten vetem kaq, ne aktivitetin e tyre,sipsh Eqerem bej Vlora qe degjeneroi ,ne thashe e theme dhe grindje ...per hir  te delirit te "vetmadheshtise" se tij ..dhe disa te tjere ,te cilet degjeneruan ne aktivitetet e me voneshme per ceshtjen kombetare , per hir te pushtetit dhe zenies me ofiqe ...(sepse donin nje kolltuk ,nje pushtet dihet qe te gjithe shqiptaret ,jo vetem keta te medhenjete,.. vdesin per ofiq ,dhe oxhak ,dhe per bishtin e dashit,..nuk ja vlen ti permendesh.

 

 

 

 

 

 

.

Pika   D: eshte nje pershkrim bashkohor dhe emertim i vertet.........

Ju te gjithe keni te drejte... por per cfare po debatohet ktu?

Nje nder urrejtjet me te medha qe ka pasur komunizmi ka qene ajo per familjet e medha,patriote,atdhedashese.Pema gjenealogjike i çuar shpesh ne terbime vrastare.Shihnin ne keto familje ate qe nuk ishin...tutkuner e plebej,te pagdhendur.Terbimime i madh eshte se keto familje nuk mund tiç'beje edhe duke i vrare e pesekutuar...Ato ishin aty.....Si pasqyre e antinjerzise e gjakpirjes komuniste....

emigrant - 7 Shk 2009 - 2:12pm

shtypni Ctrl+F dhe pastaj nick-un qe doni.

mire emigranto listen e monitorimit e bere po ate te injorimit si e ben smiley

Deri me sot s'kam degjuar asnje shqiptare te thote qe vije nga nje  "familje e vogel"..    smiley

Te gjithe nga "familje te medha" thone qe vime.. Kta nga veriu e kane fjalen per numer popullsie dhe numer pushke..  Nga jugu e kane fjalen per prona dhe pasuri!!!   smiley

Tregon qartazi prapambetjen e Shqiperise qe merret akoma me kto idiotsira viti 2009!! Disa duan te luajne rolin e viktimes gjithe jeten dhe "familje e madhe" eshte nje term tjeter per te ndjere keqeardhje....

Ajo qe nuk arrihet te kuptohet eshte se ky term "familje te medha" eshte ne serine e gjate te ndarjeve dhe percarjeve midis njerezve!

P.s. meqe ra fjala shihni nje dasem sot ne shqiperi dhe krahasojeni me dasmat e kohet e para 90-s... Mezi mbledh 10 rob (perfshi edhe te nuses).. Kjo eshte gjendja e familjes shqiptare !!!!!!!! 

 

 

 

Une e kuptoj se shume ketu qe shkruajne nuk kane me as emrin e mbiemrin e vet ne dokumenta.E po behen shume vite tashme....Kane hyre ne nje krize te tmerrshme identiteti e ju flisni per familje te medha.Keta njerez thone qe te flasesh per familje te medha ne 2009 eshte idiotesi.....Ne kete pike jemi miq....

Eh moj Zane e bukur, nuk e di ti se si erdhen ata qe ne Shqiperi kane jetuar afer ullinjeve dhe po jepnin si tip interviste tek autoritetet britanike qe merren me azilantet, dhe ai nepermjet perkthyesit e pyeti, "pse iket nga Kosova ju, cfare po ju benin serbet?", ky azilanti pergjigjet, "na i dogjen te gjitha, edhe ullinjte!"  hahahahaha

 

Edhe dicka Zane, leri se shumica qe shkruajne ketu, si komuniste enveriste qe jane, po flasin drejt.  Po godasin aristokracine, borgjezet, latifondistet, bejleret dhe agallaret qe pinin gjakun e popullit. 

Kjo vazhdon edhe sot, e kam fjalen edhe ne ligjerimin publik dhe bile edhe ne krijimtarine artistike.  I ndjeri Vath Koreshi, ka bere skenarin e nje filmi, prodhim i vitit '98 me sa mbaj mend, dhe aty nje bej i pasur qe kishte nje konflikt me nje fshatar, shegert te tij, aman o Zot si paraqitet, tamam si ne komunizem:  i keq, i lig, te degjeneruar ai dhe njerezeit e tjeter te tij, si avokati i tij, e tradhetoi gruaja dhe qe ishte dhe shterp.

 

Shumica qe shkruajne ketu jane direkt pasardhesit e atyre "qe vishnin brendeveke siper pantallonave,e pastaj i futnin ne çizme"TM PF  smileyErdhen neper qytete aristokratike shqiptare Tirane e Shkoder..o kudo.E kendonin :"Poshte Padronet ,padrejtesia,Ngrihet populli e therret..."Ca komisare...Ka pase nje rol te tille Kastriot çaushi te nje film qe nuk me kujtohet titulli.Vinin e "ne emer te popullit"sekuestruan dyqane,prona ,pasuri.....shtepi.Imagjinoni sot...Duhet te keni me siguri investime ne Tirane o ku jetoni...T' ju vine le ta zeme bathorasit qe me aq perçmim i sillni ketu e t'thone ne emer te popullit dyqani eshte imi,shtepia gjithashtu...E nese nuk e jep me entuziazem te te ike edhe koka.Kur Beqir Aga  i perserit Lajes komuniste se pasurine e ka vene me djerse ajo i pergjigjet:"Me djersen e gjumit t'vapes"!!!Nhoj zejtare  e esnafe shume te ndershem qe kishin lokale te vogla ku benin rrobaqepsin apo llamarinistin.Ua sekuestruan pronat dhe punonin njesoj me 1800 leke ne muaj ne ish pronat e tyre....

Ja, ktu do degjeneronte muhabeti, dihej ajo pune.

Prandaj thashe ta mbyllnit me nder shume me perpara, se per tjeter gje niset e per tjeter gje bitiset.

Zane, kto muhabete jane pa bereqet dhe vetem sa ndezin konflikt ketu brenda.

 

P.S. Une per vete e kam dhene mendimin tim,jo 75% por 90% jane ashtu .... smiley... por pergjersa diskutoj ktu, skam ndermend te shahem me bashkebiseduesit e mi. Do ti pranoj dhe respektoj.

Aaaa tashi të shof me flokë të rregullta në kokë unë ty. Këtu e kishe dmth që 90% janë komunista. Smë kish shku në mendje. lol

 

Po 90% e gjithë popullsisë ashtu ishin o budallenj që nuk jeni për gjë tjetër...

Sesi mund të akuzoni një popull të tërë fatkeq, ju qofshi. Ça cinizmi dhe mendjengushtësie e paparë! smiley

Ka raste kur më zhgënjen keq fare kjo rraca homus albanicus.

Posti im i fundit te kjo temë. Paçi shëndenë e ju dëgjofsha të mirën.

 

 

Po ik mer boj cicin se asnje gje ske kuptu.

90% nuk e kisha per atehere, e kam per sot .

hajt shnet

Tushe ke te drejte.Edhe une po e mbyll te kjo teme.Te hene do iki jashte Italie e nuk mendoj se per ca dite do kem kohe per peshk....Une kam max i respektit perPPU,sepse kam respekt per kohen qe kam kaluar ne kompanine e10 e 90 perqindshave.....Naten miq per sonte.Ju dalshin ne endrra Dyer te medhaja,princer e princesha.... smiley

Te na fale artistokracia e virtualistanit, por keshtu dmth, fshatce me perulje katnarlleku, ca ketu na hapen zorret e barkut.   

 

Monda !

Duket asgje nuk ke kuptuar nga kjo puna e dyerve. Po hic fare kam pershtypjen. Ky  eshte problem i atyre qe e quane veten dyer te medha. Nuk ka lidhje fare, po fare fare fare me kallaballukun.

Problemi eshte se disa duan te futen ne familjet e medha dhe keto te fundit nuk i qasin. Edhe ne kohe ne Vekes qe e kishin aq pisk sa nuk behet nuk benin kryshqi me qehajate e tyre. Me njeres te pushtetit bebe krushqi por kurre me qehajate e tyre. Kurre. E para ishte ceshtje mbijetese dhe edhe kuptohet deri ne nje fare mase, te dyten nuk e kane pranuar kurre, po kurre te them.

Pra ne vitin 2009 disa pinjolle qehallaresh dun te quhen dyer te medha vetem me arsyetimin qe kane ngrene nje luge trahana ne dyert e familjeve te medha.

Ja nje pyetje : E imagjinon dot se si mund te diskutonte psh nje Vrion i asaj kohe me nje qehajain e tij per pune kryshqie dhe klasi smiley ?

Prandaj e dashur Monde, si gjithmone e rrembyera Monde smiley ,  une e kam lexuar me shume endje kete teme, po me shume shume endje.. Kam historira te verttea une me keto "dyert e medha" ( e kam fjalen per keta qahallaret ) e qe te mbaj nje nate dimri me cer besojne keta qe jane.

P.S. E di kush kane qene qehaja?

Qehaja ishin jetime te rritur ne shtepite e dyerve te medha dhe qe ishin kur rriteshin koburja e dyerve.

Mos e fut veten ne kasavet. Vetem meso se kush quhet klas sipas cave dhe merre si model se si nuk duhet te jete njeriu ne jete. Ndryshe do jesh e deshtuar.

Duhet t`i falenderosh bile dhe t`u jesh mirenjohes. Po jo ti marresh dhe aq shume seriozisht ca se del dhe idiote pastaj. smiley

Rrofsh Koth, rrofsh.

Virtualisht dmth, teper interesant shpjegimi, dhe po aq virtualisht e vlefshme keshilla. smiley.  

Fckng A.

Koth të kom shumë birra borxh...

Mondë, mos u mërzit, se do e bëjmë bashkë një dinasti ne. x

Kothi kumbar smiley

Here ju përshëndes të dyve.

Ky thepo ,dhe kjo zana ,duhet te kene qene ,qehallare ,Koth?

 

Lol, qenka merzitur Monda... smiley

 

ktu te gjithe kane dicka per te thene, por akoma spo merret vesh se cfare po diskutohet, tamam?

Andej nga fillimi pati dy-tre komente qe e sillnin temen ne kontekstin e barazise, por ksaj nuk iu dha rendesi. Kam pershtypjen se ne kete kontekst e shtron edhe autori i artikullit kete temen e familjeve te medhaja, dmth ne kntekstin e barazise se Rawls, e ndoshta piramides se Maslow,

Gjithsesi une desha te shtoj ktu sa kam shancin, se gjyshi im ka pas 8000 rrenje ulli... Ka pas edhe 20 dynym (apo dylym), vreshta, edhe 3 kantina me vere... edhe nje here i kishte rene gjyshit tim nje mi nga kta te vegjlit ne nje prej fucive te veres, nga kto te medhajat te drurit... edhe gjyshi im e derdhi komplet veren prej miut. Gjyshi im se ka pas rruajtur hic per kshtu lloj gjerash... ka qene cub! Nuk dua tja permend emrin, nuk ma lejon modestia, por shume njerez qe mund ta din kete historine do e kuptojne se kush ka qene gjyshi im, biles ka mundesi ta permendin shume veta si historine e gjyshit te tyre, por gjyshi im eshte ai origjinali... the real Slim Shady! RIP! smiley

nje here i kishte rene gjyshit tim nje mi nga kta te vegjlit ne nje prej fucive te veres, nga kto te medhajat te drurit... edhe gjyshi im e derdhi komplet veren prej miut. Gjyshi im se ka pas rruajtur hic per kshtu lloj gjerash... ka qene cub! Nuk dua tja permend emrin, nuk ma lejon modestia, por shume njerez qe mund ta din kete historine do e kuptojne se kush ka qene gjyshi im,

Tosi* ti qeke mer qen 23shi ?  smiley

* Fatosi eshte djali i xhaxhait tim.

ps: gjyshit tim i ra miu ne  fuçi e nuk u mërzit  fare!     

Jo jo, nuk jam Fatosi jam Flamuri. Ky Fatosi me siguri se eshte cun njesh... mgjths varet edhe ca gjyshi ka pas ne fakt. smiley

E vetmja gje qe diskutohet ketu jane breket e grisura (te me falin vulgaritetin familjet e nderuara) te Brahminizmit shqiptar.

Amon mos ma fshi admino..Sa ta lexoje Moma dhe te me jape nje sinjal qe e lexoi ,e kuptoi , e shperndau "po armikut nuk ja dorezoi" smiley

Mos u habit mor vella/ jemi soi b...medha/nje moter ne Novosele/ i ka sa nje bucele - keshtu kendon gjinia femnuere e Popllit veshderr per Dyert e Medha .

Futeni ne tru dhe flini Rehat. ESHTE KONCEPT i vlefshem per MESJETEN. Per kohen qe jetojme NUK ka ASNJE KUPTIM!!!!! Mendoni sikur ne kohen e internetit te dale dikush dhe ti thote Billi Gates :- Ej mos Ju dukem Budalle se jam nga DERE (Porta ) e Madhe smiley smiley smiley E moj MOM moj MOM ....c,na ka gjet!!!!! Thone qe jane te RIJ , te KOHES smiley smiley smiley 

Për të komentuar tek Peshku pa ujë, ju duhet të identifikoheni ose të regjistroheni (regjistrimi është falas).