Myslimanët shqiptarë luftë Hebrejve me SMS

Duhet të bëjmë lutje për vëllezërit tanë palestinezë, për kauzën e tyre, dhe nëse është e nevojshme të nisemi për Xhihad në rrugë të Zotit, në krah të vëllezërve tanë...

Besimtari, që e tregon këtë SmS, mundohet ta fshehë disi. Ka druajtje edhe pse një i tillë u ka shkuar lirisht, sipas tij, shumë njerëzve. Të gjithë miqtë e tij, që takohen pas faljes, flasin me druajtje për agresionin e Izraelit dhe kaosin, që ka përcjellë kjo gjendje. “Për ne ka mbetur vetëm lutja”, thotë dikush. Kurse në Komunitetin mysliman të gjithë ngrenë supet për SmS. Pas shqetësimit për luftën Haxhi Hafëz Selim Muça, kreu i tyre, bëhet i drejtpërdrejtë një moment: Edhe Hamasi duhet që t’i masë mirë forcat. Kuptohet, se të gjithë mbesin në xhunglën e problemit të Lindjes së Mesme. Madje, në kohën e tij edhe Trumani, arkitekti i kësaj katrahure, do të shkruante në ditarin e tij: “Mendoj se gjëja më e përshtatshme dhe gjëja që kam bërë është ajo që mendoj se është e drejtë dhe pastaj...vafshin në skëterrë.” Më mirë se kaq, nuk mund ta kishte thënë askush. Pas gati 6 dekadave gjaku vetëm rrjedh në këtë vend, ku historianë, politikanë...dhe luftëtarë dialogojnë, sipas mënyrës së tyre...dhe në fund konkludojnë me luftën.

Në një nga ditët e kësaj lufte, i pyetur nga MAPO-n dhe për të vërtetën e qarkullimit të SmS-ve për Xhihad, Imami i Xhamisë së Rrugës së Durrësit Kalaja shprehet se: “Varet sesi do të komentohet ‘ndihmë’, por nëse bëhet fjalë për diçka materiale: Jo; por nëse bëhet fjalë për ndihmën shpirtërore që është lutja e Zotit të botëve të Gjithëpushtetshmit: Po. Kjo është e vërtetë, këshilla që të mos hutohemi e ti harrojmë vëllezërit tanë nga lutjet dhe që ti shpëtojë nga ky Aparteid, që po zgjat prej 6 dekadash, në këtë kuptim po ka pasur SmS mes besimtarëve”.

Në një skaj tjetër, ku mblidhet një masë po kaq e madhe e besimtarëve, Elvis Naçi, Imami i Tabakëve është më i matur:“Nuk mendoj se është e vërtetë kjo, pasi do të informohesha...Kjo, edhe për faktin se vetë eprorët myslimanë, dijetarët e kësaj pune që vendosin, kanë qenë shumë të matur...Asnjëri prej tyre s’ka thënë se është shpallur lufta. Nëse do e thonë dijetarët, ata që njihen si të tillë të botës myslimane, atëherë do të ishte e vërtetë. Në Arabinë Saudite...p.sh. është Komisioni i madh i Dijetarëve, por askush prej tyre nuk ka thënë se është koha”, përfundon ai.

Shqetësimi i Shqiptarëve
Në xhaminë e tij, që tash po restaurohet nga vetë besimtarët, disa punëtorë në një kohë të plumbtë mundohen që të vendosin rend në punën e tyre. Një tendë e jashtme është përshtatur për besimtarët, ndërsa në një tabelë me xham lexohet: Të bëjmë duva për vëllezërit tanë. “Është normale që kur ka një luftë, që kur ka një agresion çdo njeri të shqetësohet. Në veçanti ata që i përkasin besimit mysliman. Problemi tjetër që shikoj unë është që dialogu nuk mund të bëjë asgjë . Vetëm të vuash shpirtërisht kur shikon fëmijë të dëbuar dhe të vdekur, si vajza, që pamë në imazhet e TV-së me këmbët e prera”, shprehet Naçi, një nga imamët e nderuar të kryeqytetit. Por, ajo që po ndodh e kalon gjithçka të menduar, sipas tij. “Në botëkuptimin tim po ndodh diçka, e cila nga pamja e jashtme duket kaotike sepse agresori izraelit nuk mund ta kuptoj në pamjen e jashtme se çfarë mund të fitojë duke vrarë kaq civilë, gra dhe pleq. Është krijuar imazh shumë i keq për ta”. Edhe në takimin e zakonshëm me besimtarët, ai është munduar të tregojë sa më kthjellët situatën, por pa mbjellë urrejtje. Tek e fundit, imazhi i ekranit, është më i madh se ajo mund të sqarojë praktikisht. Por, pyetjet e besimtarëve në lidhje me ndihmën s’kanë munguar. Në takimin me ta, Ahmed Kalaja, imami i Rrugës së Kavajës, ka qenë dhe më i drejtpërdrejtë. Për MAPO shprehet se: Ç’mund të ndjejë një njeri kur mëson se numri i të vrarëve arriti 1000 dhe i të plagosurve 5000, kur 40% e tyre janë fëmijë dhe gra, për të mos folur për goditjet e objekteve të kultit, spitalet, ambulancat, ndalimin e ndihmave humanitare madje dhe objektet e OKB-së, shkollat etj”. Imami është shumë më i ashpër edhe ndaj organizmave ndërkombëtare: “Fëmijë terroristë s’ka parë bota askund dhe se dhunimi dhe vrasja e civilëve padyshim është e dënuar fetarisht e logjikisht e sido që ta diskutosh. Holokausti çifut mbi palestinezët e ka origjinën qysh më 1948, fatkeqësisht dhe organizmat botërore me prestigjioze e kalojnë këtë gjë në heshtje të plotë dhe fatkeqësia shtohet edhe më shumë, kur i dilet vrasësit të fëmijëve në mbrojtje dhe thuhet që është e drejtë e tyre”. Ai vetë ka menduar, që të jetë më afër këtij problemi.

Pse nuk po protestojnë
Ndërkohë situata nuk është kaq e dëlirë. Në Xhaminë e Rr. së Kavajës, këtë javë xhumaja është thënë se do të falet jashtë, kurse në fundjavë besimtarët e kryeqytetit kanë menduar të organizojnë edhe një aktivitet në Pallatin e Kongreseve. “Reagimi shpirtëror është bërë dhe do të vazhdojë sepse ky është edhe udhëzimi institucional, që të kryhen lutje në ndihmë të vëllezërve tanë atje”, thotë Ahmedi. Ai shpjegon se protesta e tyre është e kujdesshme sepse ende akoma ekziston një lloj “frike “, kur ata kanë ndonjë aktivitet; brishtësia e sistemit, që kur nisma është nga njerëzit e fesë do të “mirë-interpretohet”; Kotësia e kësaj forme në ndryshimin e të keqes; e gjithë bota është çuar në këmbë, madje dhe hebrenjtë e shumë vendeve evropiane megjithatë asgjë, asgjë dhe vetëm asgjë, shumë faktorë të rreshtuar, sipas tij.

Haxhi Hafëz Selim Muça, kreu institucional i myslimanëve shqiptarë duket se nuk e ka bërë ende një hap më të madh. Është shumë diplomatik dhe nuk është treguar ende shumë i ashpër. Duke parë me kujdes ndërhyrjen e negociatorëve të fuqishëm, ai që më parë ka shpërndarë një urdhër të brendshëm, ndërsa me kujdes është duke pritur situatën duke u lutur, por edhe duke e shpresuar paqen: “Kemi udhëzuar të gjitha xhamitë të sensibilizojnë për luftën e padrejtë që bëhet dhe të thonë mendimet e tyre për këtë luftë. Deri në këtë fazë, kemi bërë vetëm këtë. Derisa janë zgjuar dhe organizatat ndërkombëtare që e kanë marrë në analizë këtë punë, ne nuk e dimë se çfarë do bëhet, por po e ndjekim me kujdes atë që po bëhet. Mendimi është që lufta do të ndalohet. Kemi ndjekur të gjithë materialet që po transmetohen nga media botërore dhe shpresojmë se shpejt do të ndalohet lufta. Ky problem në një farë mënyrë është sesi do të qetësohet gjendja... pasi popullsia e Palestinës është dëmtuar në një masë të pamendueshme se mund të ndodhte në ditët tona, kur bota i drejtohet Paqes, ndërsa ata kanë filluar një luftë të pabarabartë kur fëmijët u gjuajnë me gurë tankeve, pavarësisht sesi e shohin ata Hamas-i me Izraelin që qëllon mbi civilët””është shprehur ai për MAPO.
 

Myslimanët shqiptarë
Në shumë raste myslimanët shqiptarë janë vetë-organizuar. Kanë qenë në një pozitë tepër të pafavorshme diplomatike në problemet e kohëve të fundit sepse vetë ata janë pjesë e shoqërisë shqiptare që në tërësi është shprehur si pro-amerikane dhe e Aleatëve të Perëndimit. Ndaj, u është dashur që të heshtin, por pyetjet e tyre t’i mbyllin në qerthullin e zakonshëm të lutjeve dhe pas kohës, kur falin besimin e tyre. O Zot i Gjithësisë, atje ku ka luftë të krijohet paqe dhe atje ku ka paqe mos të ketë luftë ka qenë motoja e tyre. Ndërsa “jemi lutur që ti ndihmojë Zoti sepse ata janë në burg. I kanë të mbyllura krejt të gjitha kufijtë. Dy gjëra janë të lejueshme në besimin mysliman lutja dhe ndihma ekonomike”, shprehet Imami i Tabakëve, Naçi. Kur kolegu i tij i Rr. së Kavajës shprehet se derimë tani: “Normalisht si mbarë bota Islame dhe si të gjithë predikuesit Islamë në Shqipëri e në mbarë botën Islame i kemi kujtuar kur bëhet falja e xhumasë bashkarisht. Përveç kësaj, ne kryejmë edhe duanë e Kunutit ( lutje e posaçme kur myslimanet kalojnë fatkeqësi ) dhe kjo në çdo namaz me zë dhe të xhumanë më specifikisht”.

Por zëri i tyre është ende i dobët dhe duket se shqiptarët edhe pas 1000 e tej viktimave mbeten disi indiferentë. Një njoftim diplomatik i autoriteteve shqiptare ka treguar se Shqipëria laike i bën me shumë kujdes hapat e saj të neutralitetit pasiv. Një e kaluar pozitive me hebrejtë dhe mbi të gjitha pro-amerikanizmi i shpallur duket se e frenon reagimin. Që gjithsesi i shtohet dhe indiferenca totale shqiptare, duke filluar që nga reagimi i dobët për problemet e saj më jetike: Uji, dritat dhe padrejtësitë e zakonshme në nivele të ndryshme gjatë drejtimit të fuqive kryesore politike të vendit.

Kthim në luftë
Por, ndërsa në hapësirën e largët shqiptare mëdyshohet- në Lindjen e Mesme, situata po precipiton shpejt. Duket se Hamasi, i është bindur disi planit egjiptian të armëpushimit. Kjo i ka fashitur disi, egërsinë goditëse të palëve dhe viktimat, që janë madje edhe më të shumta se lufta e Vitit 1967, për ditët e zhvilluara. Ndërsa Hamasi nuk e ul gishtin e akuzës ndaj autoriteteve hebreje, këto të fundit njësoj kanë vetëm de jure një shënjestër Hamas-in. Ambasadorja e Izraelit në OKB, Gabriela Schalev iu drejtua gazetarëve duke theksuar: “Mjaft është mjaft. Ne nuk kemi alternativë veç operacionit ushtarak, e vetmja palë që duhet të ndjehet përgjegjëse është Hamasi. Izraeli është duke vënë në jetë të drejtën e vet për vetëmbrojtje, dhe kjo është ajo çfarë ka ndodhur 24 orët e fundit.” Madje, që sulmet kanë prekur edhe civilë, për këtë Izraeli fajëson Hamasin. Ministrja e jashtme izraelite Zipi Livni, deklaroi: “Eshtë Hamasi, që me vetëdije të plotë ka hedhur raketat në zonat e banuara në Izrael. Ne përpiqemi që t´i shmangim, ose t´i minimizojmë pasojat ndaj popullsisë civile. Por sulmet ndaj Hamasit duhet të vazhdojnë dhe do të vazhdojnë”. Nga ana e tij, Kryeministri i Izraelit, Ehud Olmert e theksoi se vendi i tij i ka shpallur luftë Hamasit dhe jo 1.5 milionë palestinezëve në Rripin e Gazës. Një fakt, që zëdhënësi i Hamas-it, Fausi Barhum, iu përgjigj para medieve të huaja me: “Në sfondin e kësaj masakre publike, që ka shkaktuar Izraeli këtu, ne u bëjmë thirrje të gjithë luftëtarëve palestinezë të rezistencës, që të mbrojnë popullin tonë. Ne do t´i kundërpërgjigjemi këtij agresioni. “

...

“Askurrë ndër dy historianë s’kanë rënë dakord me atë që ka ndodhur dhe gjëja e mallkuar është se ata të dy mendojnë se rrëfejnë veç të vërtetën”, shprehet Harry S. Truman. Pak a shumë, kjo i shkon historianëve, që në 100 vitet e fundit, mundohen të rrëfejnë historinë e Botës dhe veçanërisht atë të Lindjes së Mesme. Për shqiptarët, mbetet që të luten nga larg dhe me SmS, të shprehin solidaritetin e tyre për një luftë që de facto po u merr pafund jetën në terren civilëve. Lufta duket se nuk ka fund ndonjëherë edhe me armëpushimet, negocimet dhe deklaratat. Të paktën, për këtë, janë më shumë se të bindur myslimanët shqiptarë.

58 Komente

Ky eshte shkrimi i dyte kodra pas bregut qe po me rastis te lexoj sot (i pari ishte nga Rexhep Meidani per PBB-ne). Me c'duket qenkan mbledhur te gjithe ne nje dite smiley

dhe mua keshtu me duket taman kodra pas bregu smiley

Prandaj e keni vene tek "mos humbisni" juve? Apo vetemiratohen vete keto artikujt dhe zene vendin aty? smiley

 

P.S. Dhe mos me fshini prap komentin se late nam! Sa here qe veproni si gestapo e 10sni fare muhabetin, i beni bajgen cdo gjeje te mire qe mund te promovoje ky blog. 

Dukuni globalista një çikë këtu dukuni. smiley

Më vjen për të qa edhe për të qesh bashkë tani që e lexova.

Per mua ky nuk o artikull po kronike ne lajme e tejzgjatur. Indiferencen e shqiptarve per ujin dritat, keta gazetaret "trendi" e kane kthy ne parafabrikat. Shkurt me kete po bejne qe edhe ata 5 vetat e fundit qe mund te kishin deshire me u çu t'u neveritet protesta per keto gjona. 

Po titulli eshte skandaloz dhe pa pike lidhje me pershkrimin e situates qe behet ne artikull ose me deklaratat e secilit. Dhe jom i bindur qe disa ketu do hudheshin ne "lufte" kunder myslimanve se aq mbushin (deri te leximi i titullit). Dhe do ishin gati te hapnin prape debatin nese jemi vend mysliman apo jo edhe nese duhet te luftojme apo jo.

Shqiperia eshte vend mysliman dhe kete e kemi peshqesh te bukur shume nga Turqia...

Po çmutin duam ne ne Konferencen e Vendeve Islamike ???

Me sa di une, me Kushtetute, Republika e Shqiperise eshte nje vend laik. Dhe kushtetuta eshte guri themeltar i nje shteti. Anetaresimin ne Konferncen ne fjale e kemi peshqesh nga i ndrituri Sali Rahm Berisha.

Po ne listen e vendve frankofone çar dume? Me sa di une me Kushtetute gjuha zyrtare te ne o Shqipja.

O tyç kooperative, ene Turqia ven laik o me Kushtetute (biles mund te kete ene vene te tjera aty qe jone laike) po o antare e ksaj Konference. Pse me si kujto ti se pjesmarrja ne ate konference bo qe ne vend te Kushtetutes te perdorim ligjet e nxjerrme si interpretime te Kuranit nga Dijetarët ne Arabine Saudite? Ne 16-17 vjet qe jena anetare te asaj konference a keni pa ju nai ligj apo veprim tonin qe te jete bo per me i bo qejfin antarve te asaj konference? Ne (qeveria jone) ene holokaustin ne Palestine po e denojme me tone me te buta se vrasjene milingonave ne Amazoni.

Kurse peshqeshin e kena nga Ramizi sa per dijenine tate se siç e kom thone ene i here tjeter, kerkesa per te na pranu aty o bo ne kohe te Ramizit. Po me qe atehere (ne fillim te Salizmit kur u pranume) ishte "trendy" çdo mbeshtetje nga jashte, Sala ja dha meritat vetes.

Problemi që kam unë me këtë artikull që thu ti Lizandër, janë këto deklaratat:

 

Kjo është e vërtetë, këshilla që të mos hutohemi e ti harrojmë vëllezërit tanë nga lutjet dhe që ti shpëtojë nga ky Aparteid, që po zgjat prej 6 dekadash, në këtë kuptim po ka pasur SmS mes besimtarëve”.

“Nuk mendoj se është e vërtetë kjo, pasi do të informohesha...Kjo, edhe për faktin se vetë eprorët myslimanë, dijetarët e kësaj pune që vendosin, kanë qenë shumë të matur...Asnjëri prej tyre s’ka thënë se është shpallur lufta. Nëse do e thonë dijetarët, ata që njihen si të tillë të botës myslimane, atëherë do të ishte e vërtetë. Në Arabinë Saudite...p.sh. është Komisioni i madh i Dijetarëve, por askush prej tyre nuk ka thënë se është koha”

“Reagimi shpirtëror është bërë dhe do të vazhdojë sepse ky është edhe udhëzimi institucional, që të kryhen lutje në ndihmë të vëllezërve tanë atje”

Këto deklarata i gjej qesharake, po kta robt e zotit, e kanë seriozisht. Ky është momenti kur më vje për të qa.

 

Julo s'e kisha fare me ty.

Ajo pjesa e mesit me bezdis ene mu. Ajo e para dhe e funit nuk me duken shqetesuese. Per menimin tim kunder holokaustit atje duhet me u lut te gjithe (pa dallim feje) e nuk ka nai nevoje per udhezime institucionale. Sidoqofte e kuptoj qe organet myslimone duhet te japin nje mesazh per pyetjet qe besoj bejne te gjithe ata besimtare qe shofin qe njerez te besimit te tyre vriten vetem se jane te ketij besimi.

Kurse ajo e mesit me duket e rrezikshme jo per ne po per boten. Nuk e di se sa do ndiqej nga njerzit nje thirrje per lufte e Dijetarëve, po nqs arrin puna deri aty, dite te keqija kena perpara per te gjithe boten. Jane gati 1,5 miliard myslimone ne bote dhe pavaresisht se ka sa te dush "skorpionsa" si puna jone, ka boll qe mund te bojne kiametin. Ne shumicen e vendeve europiane myslimanet perbejne shtresat e uleta te shoqerise (per te mos thene te perbuzura) ndaj po tu vinte nje "urdher" per lufte do merrnin kot shume shpejt edhe per nje revansh social. Te gjithe e kemi pa se ç'ndodh ne France sa here vdes, qofte edhe aksidentalisht, ndonje i ri nga "banlieu". Llogariteni vete nqs atyne i trego nje "armik" konkret, pra bizneset e çifuteve, sinagogat, etj.

Pranej une menoj se ka ardh koha me i dhone fund kaubojsllikut te Kara-Bush-it ne politiken amerikone dhe solidaritetit deri ne absurditet te disa çifuteve ne Perendim (shifni deklaratat e Kushner ose manifestimet pro politikes se Izraelit).

 

Lizandër, e di mer lal që se kishe me mu, unë doja të hapja thjesht debat.

Ne shumicen e vendeve europiane myslimanet perbejne shtresat e uleta te shoqerise (per te mos thene te perbuzura) ndaj po tu vinte nje "urdher" per lufte do merrnin kot shume shpejt edhe per nje revansh social.

Këtu ke thënë llaf të madh. Përkatësia fetare po tenton të shndërrohet (në ato rrugë ësht&eumlsmiley në përkatësi klasore. Madje edhe të konvertuarit anti-sistem përfaqësohen përmes islamit.Luftë klasash më pas, e merr Marksi në dorë situatën.

Unë prisja globalistanasit në fakt, po erdhi ky torovilja lart meje, ky s'bën is broke.

Pikërisht rrëzimi i nacionalizmit, ka rrezik të shndërrojë diferencën e përkatësisë fetare në luftë botërore.

Tani për këtë punën e dijetarëve, studioje ca më mirë atë fenë tate se qëllimin final e ka (si çdo fe monoteiste) në sundim global.

Tek ato dy citimet e tjera, i veçova vetëm për fjalën "vëllezërit". Vallahi, kjo shenjë nuk më pëlqen hiç... është shenjë e keqe...

do i bejme xhihad virtual

(c)

Ajo puna e vllezerve o mani e çuditshme te ne o Jul! Ne, Shqiptarve te Kosoves apo te atij venit pa emer qe kena ne lindje, me zorr u thena vllezer, per te mos thone qe ka plot qe i shajne. Kurse kur vje puna te rob qe s'na lidh asigjo, i bojme vllezer pa teklif fare. Ne ene serbin apo grekun e kena bo vlla (sipas Dulles). Le qe car them una? Baballaret tane dulen me hamshoret ne bote se ne ishim vllezer ene me 1 miliard e ca kinezë! (e kunderta nuk pranohet mos na hapni pune noshti!)

 

Sa shqiptarë ka në botë? E pytën njonin. Ne tha, bashkë me Kinën 1 miliard e 3 milionë e gjysëm. smiley

Shqiptari e ka të fortë ndjenjën e përkatësisë të një perandorie të madhe. Unë them u duhet kultivuar ndjenja e pavarësisë. Po s'po ia gjej çelësin.

 

Artikuj per turp te peshkut!!!
Ironia eshte se ben sikur ankohet dhe Llukani, qe e ka ne dore t'i zhduke nga faqja e dheut! Epo hajt mo... pas ketij, do vije nje tjeter, e pastaj dhe nja dy te tjere, e keshtu ka per te qene gjithmone... plehrat e gazetave shqiptare vijne dhe ne peshk... vijne me shumice, me falni.

artikull per te vjelle! 

Nuk mendoj se është e vërtetë kjo, pasi do të informohesha

 

Po more po! do te te thone ty ata se po nisen per Xhihadin e Vogel (ate me patllake)..lesht e currit

c'jane keta artikuj qe sjell Peshku ketu, turp per faqe te zeze?!

Nga njera ane admin-et do benin mire ta heqin kete artikull.  Nga ana tjeter, eshte si prove qe gazetareve tane jo vetem qe s'u duhet dhene diploma (e kane teper dhe formatin e thjeshte) por u duhet hequr dhe atyre qe e kane me vula te bukura.

mos kane qene te dehur ato qe e shkruan dhe ai qe e vuri kete artikull se po na lodhin syte me te

Lizander,

>>

Me ka bere pershtypje dhe ti e di qe u ne gjerat i them sic i mendoj, pa i rende derickes qe te  degjoj dera.

>>

Por kam vene re tek ty se sa here permendet feja muslimane dhe fakti qe ka individe apo grupe individesh ne bote dhe ne shqiperi qe perpiqen ta perdorin fene muslimane  ne dem te njerezimit dhe shqiptarizmes, ju hidheni perpjete, filloni dhe e zvogeloni problemin ose e trajtoni sikur ai nuk egzistoin edhe kur fakte si ky i shkrimit me siper apo dhe tjera sjelle ketu tek peshku tregojne qarte se ai egziston ne bote dhe ne shqiper.

>>

Kjo do te jete njesoj sikur ne shqiptaret orthodokse te zemerohemi e te kundershtojne sa here ju permendni Janullatosin si antishqiptar dhe vellavrases te shqiptareve. Por ne nuk e bejme kete. Dhe kete nuk e bejme jo se jemi pakice dhe duhe ti nenshtrohemi shumices por se ju kini te drejte ashtu sic duhet edhe ju (ti) ti jepni te drejte konkluzioneve se ka individeve apo grupe qe dergojne SMS te tille apo u kerkojne shqiptareve me rruge te tjera te futen ne nje lufte qe nuk ka perfitim as shqiperia dhe as ata vegte.

>>

Kam pershtypjen se ju e beni kete pasi niseni nga ideja qe vetem muslimanizmi mund ta shpetoj Shqiperine dhe Kosoven. Ndersa perendimi kristian jane armiq te shqiptareve. ( dhe me beso kete lloj teorie e njoh mire se e kam pare nga afer me te njejtat metoda tek Gazidete & Co)  Ketu mbase qendron dhe acarmi tuaj sa here qe permendet Konferenca Islamik apo kunder pergjigja tuaj e Konfereces Frankofone.

>>

Me le pershtypjen se ju  mendoni se vellezerit e Lindjes jane me afer shqiperise se fuqite e perendimit. Dhe kete largesi- afersi ju e beni jo ne vija gjeografike por ne vija fetare.

>>

Ju acaroheni sa here ndonjeri shikon apo mendon se fitimi i shqiperise do tei vij nga perendimi dhe jo nga lindja, se shqiperia eshte me afer me perendimin se me lindjen dhe me  beso te pakten une kete largesi e mat me interesat kombetar edhe aspak fetare. (eshte rastesi qe une jam i krishtere dhe  e shikoj te miren e shqiperise nga perendimi, ndryshe nuk shpjegohet qe une e akuzoj Janullatosin dhe Kishen Greke si antishqiptare me shume se ju , ndryshe nuk ka si shpjegohet qe  si une ka shume shume shume mulsimane qe mendojne gjithashtu) >>

Lizander>>

Shqiperia na kerkon ta ndjejme  veten shqiptare para se sa ndjeme muslimane apo te krishtere. Shqiperia na kerkon te kemi fe te perbashket shqiptarizmen.dhe kete jo si sllogan apo parrulle por si ndjenje te verete. Shqiperi na kerkon qe per te miren e  shqiqerise dhe te  bashkimit kombetar te pranojme fatkeqesite qena vijne kur feja primon interesat kombetare

Qofasha i gabur per sa them me siper por kjo shije e hidhur me ka mbetur ne goje prej kohesh dhe megjithese jam perpjekur tja mohoj vetes ju nuk me keni ndihmuar aspaks me komentet tuaj deri me sot, deri sa arita te hedh keto rjeshta ketu tek peshku

Miqesisht Tomi>>

 

Toko keq me vje po nuk munda te te lexoj deri ne fund se kapa nje fjali qe ma qiti gjumin (ora po shko 2 knej ka ne)

"Kam pershtypjen se ju e beni kete pasi niseni nga ideja qe vetem muslimanizmi mund ta shpetoj Shqiperine dhe Kosoven. Ndersa perendimi kristian jane armiq te shqiptareve."

Plako car ishte ky humor? Meno vertete ti se une shof zgjidhjen e problemeve te Shqiptarve te feja (cilado qofte)? Jo mer daje as qe me shko ne men kjo pune. E vetmja gjo qe me shqeteso o mania qe kane ca (jo ti) me i pa gjonat sipas modes se fundit dhe hudhin ide qe shqiptaret duhet te nderrojne fe masivisht e te bohen katolike si Europa. Per mu feja o pjese e identitetit tone dhe ne nuk kemi pse ta nderrojme per te hy kudo qofte. Se po nderrume fene atehere pse te mos nderrojme edhe emrat, edhe kombesine dhe te ulim edhe pantallonat pastaj.

Une nuk kom thone ndonjehere qe shqiperise apo botes nui vje e keqja nga ekstremistet fetar, po kom thone dhe e perseris qe nuk i vje e keqja nga Islami si fe.

Saper ate punen qe e shof perendimin si armik kjo eshte çmenduria mo e modhe qe kom nigju prej teje. Ku e gjete mer jahu? Po pse o Toko nqs une them qe duhet te ngreme zerin para nderkombetarve dhe te mos lejojme ndarjen dhe çperfytyrimin e Kosoves, kjo do te thote se une e shof Perendimin si armik tonin se eshte i krishtere? Po jo o Toko se nuk i boj llogarite kshu une. Biles ne daç me dite (ose me sakte ti kete e di se ta kom tregu nje here) kur kom pas pa  nje serb (o zv-kryeminister ose minister) ne kohen e bisedimeve ne Rambouillet, qe i bente thirrje Europes qe te mbeshteste serbet se ata ishin bijte e Krishtit, me vite me qesh dhe thoja : "Vazhdo o idioti babit se sa te kemi budallenj te tille perballe, e kena te fitume betejen dipllomatike!"

Po une nuk pranoj si ty, te kem nje besim te verber dhe nej fobi patetike nga fakti se mos po na idhnoen perendimoret nga kerkesat tona plotesisht legjitime. E di si me ngjan ti mu plako si ata personazhet e filmave me histori nga fillimet e sindikatave ne Amerike, qe nuk guxonin ta ngrinin zerin se u zemerohej pronari dhe i hiqte nga puna. Jo se ata kishin faj, po sot historia ka tregu qe ksuh u ngrit mire boni.

Amerika, Perendimi dhe kushdo qofte, nuk jane miqte tane po miqte e vetes vet. Prandaj ne nuk duhet te flejme mendjen po te behemi miqte e vetes tone dhe te kerkojme qe te mos tallen me ne.

Toko une nuk te ve dot faj qe nuk kthehesh en Shqiperi e Kosove per ta pa si jane gjonat po te pakten beso se as Gazidede (qe u bo per rahfmet) as ndonje si puna e tij nuk kane asigjo ne dore ne Shqiperi. Kur pergjohen edhe çuna si Ervin Hatibi qe s'kone vra i mize ne jete te vet, imagjino se ç'bohet me ata qe çojme SMS si ajo e artikullit (nqs ajo eshte e vertete se lajme per sensecion kena pa boll neper gazeta besoj).

Po edhe diçka duhet ta kuptosh, qe ndihma per te çliru Palestinen martire nuk ka lidhje me fene. Jo vetem se atje ka edhe te krishtere po mbi te gjitha se mire do qe qe bota te tregote se i ka ngel edhe nje fije humanizem. Vetem nje anti-mysliman ekstremist arrin t'i gjeje justifikime Izraelit qe ka vra ne 2-3 jave 400 femije. Dhe do kishin vazhdu nqs Obama nuk behej president sot. E nderprene vetem se nuk donin qe ai te fitonte statusin e shpetimtarit duke e dejtyru Izraelin te nderpriste sulmet.

Pastaj o Toko a jena mrekullu ne kur kena pa ndonje europian qe ka shku me luftu ne Kosove? Une i isha aq mirenjohes sa me vinte edhe turp qe ata po benin diçka qe une s'kisha bythe ta beja. Cili do ishte ndryshimi sot ne Palestine? Dhe a e di ti se ka plot te rinj e te reja europiane qe kane shku atje me ndihmu dhe biles disa prej tyre kane ra viktime e holokaustit izraelit.

Ik o Toko se me le pa gjume e te lutem mos me hap mo muhabete feje derisa te zgjidhesh ate kompleks te modh qe ke me kete pune. Ik boj i xhiro n'Tirone te shofesh se ku e sa po ndertohet ajo kisha ortodokse, nderkohe qe myslimonet falen ne trotuar se i kone xhamiat si kotece pulash!

Lizander uroj te jete ashtu sic thua ti dhe une te jem gabim

Ndersa  sa per fillim te keshilloj ta lexosh tere komenitn tim me po ate respekt qe lexoj tere komentet e tua,  dhe sa per  fundin  une nuk kam ku iki jam ketu ti erdhe me gjete.

Une shume miqesisht te kam dhene mendimin tim bile me shume miresi te jam drejtuar , ndersa ti si fillim thua se  nuk ta lexova tere komentin dhe mbaroin iko o Toko Nuk e di si ta mar kete si injorance, si i pa edukate apo si mendejmadhesi. Po mendoj thjesht mendje madhesi dhe te keshilloj prare si mik se mendjemadhesi eshte demi i kokes i dashur. Shkodranet kane nje mallkim kur thone 'te hypte vetja ne qef" dhe me duket se te ka zene ky mallkim

Hajt shnet e gjum te embel

 

O Toko Osht shprehje o burre i dheut se nuk te tha njeri "ik" ne sencin konkret te fjales se nuk i jap vetes te drejta una me te thone ty apo dikujt tjeter ik. Pastaj fakti qe nejta deri ne 2 e gjys dhe te ktheva pergjigje dmth qe te respektoj dhe aspak mendjemadhesi.

Kurse akuza jote, ose bindja qe ti paske kriju per mu eshte shume e ronde plako. Nqs une mbroj te drejten e atyre qe dune qe t'i kerkojne vlerat shpirterore te Islami dhe ndjehen me afer nga ana shpirterore me myslimonet e tjere, kjo s'do te thote se une i ndjej gjonat si ata. Kom pershtypjen qe ju nganjehere nuk doni ta kuptoni qe robi mund te kete edhe opinion te jashtem pa i pa gjonat deri te gjatesia e hunes vet. Te tema e luftes me bote nazist dhe njeri qe mendojsha se duhej bashkepunu me nazizmin. Ketu po me bo simpatizant te talibanve dhe rob qe kerko zgjidhjen te feja.

Po e leme ket muhabet se nuk ka mo kuptim me debatu per gjona pa lidhje. Vetem nje preçizion, ai "kompleksi me veten" qe te permendja ne fund eshte per uzurpimin e kishes "tate" nga Janullatos se une besoj se te o kthy ne kompleks.

Nuk e mora vesh pse eshte per turp ky artikull. Mua faktikisht mu duk goxha informativ. Pervec titullit, Ben Andoni ka bere pune te mire, ka shkuar dhe ka marre deklarata udheheqesve shpirteror te fese muslimane. Nuk besoj do e kishte lene jashte loje faktorin cifut ne Shqiperi sikur ky te kishte ze. Duam s'duam ne, konflikti ne fjale na prek, sepse Shqiperia ka nje popullsi qe falen ne Xhami, dhe edhe ne mos qofte ne permasa te tilla sa 70%-shi i perfolur, nuk eshte popullsi e pakonsiderueshme, (ne s'me besoni, kaloni nga qendra e qyteteve madhore shqiptare te premteve dhe do e shihni vete, por ne qofte se nuk iu pelqen ajo qe shihni, eshte tjeter muhabet dhe nuk do te thote se nuk eshte e tille). Laiciteti i shtetit shqiptar le te mos perkthehet kaq rendom si ateizem: ne fund te fundit do te thote liri besimi, qofte ky edhe besimi musliman i degjeneruar se fundmi. (Si thua Jul, eshte shenjester e qarte globalistani qe po shfaq?) Sa per ate muhabetin e vellazerise, mos t'iu duket cudi qe nje musliman e therret tjetrin vella edhe ne mos qofshin nga te njejtit prinder, pasi nuk eshte shume ndryshe te thirrurit vella te nje shqiptari tjeter, vetem se e vetmja lidhje mes baballareve tane na qenka se jane pas ngrof nen te njejtin diell. Vellazeria ne mos qofte prej gjaku, eshte prej gjaku artificial, qofte ky gjak shqiptari, qofte ky gjak muslimani, qofte ky gjak ortodoksi. Eshte per te ardhur keq ndonjehere se si mungesa me e larte e intolerances shprehet prej idhtareve "laik" te lirise.

Laiciteti i shtetit shqiptar le te mos perkthehet kaq rendom si ateizem: ne fund te fundit do te thote liri besimi, qofte ky edhe besimi musliman i degjeneruar se fundmi. (Si thua Jul, eshte shenjester e qarte globalistani qe po shfaq?

Nuk është kurrsesi ateizëm. Drejt ateizmit po shkon ç'është e drejta. Dhe kjo ide është ajo çka unë promovoj, nxit.

Këto lloj "vëllazërish" janë shenja dështimi të globalizmit. U fol për menaxhimin e informacionit te një supersistem. Kjo është pikërisht çfarë ndodh këtu. Një informacion jo linear sjell efekte domino të tilla që konflikti ndodh në Palestinë por protestat apo SMS në Shqipëri. Nëse dikush hidhet në erë në Amerikë, Irani pret faturën e një bombe atomike.

Insane isnt it? Kështu është edhe vëllazërimi. Le që kam përshtypjen se është mbështetur pikërisht mbi vëllazërinë e gjakut, sepse arabët ishin të ndarë dhe Muhamedi donte t'i bashkonte. Atëherë gjeti idenë-fe të përdorur si ideal për të bashkuar tamam-tamam vëllezër të një gjaku. Mirëpo ideja shkoi më tej sesa mund të mendohej në fillim, duke u bërë detyrim për të tjerët por edhe iluzion njëkohësisht.

E njëjta gjë pak a shumë si ka ndodhur me grekët. "Helen është ai që ka arsim helen" Ok në lashtësi kur e tha Aristoteli, nuk ishin të gjithë të kënduar. Normalisht që të kishe statusin e qytetarit do duhet të ishe i kënduar.

Ndërsa sot, mjafton të dish greqisht dhe të thonë se je grek ore pedhi mu. Kështu do të duhet të lexosh haluçinacione se "Dhiata e Re" është greke.

***

E, për të përballuar këtë gjendje, krijohen organizata të tilla si NATO apo BE që shtrojnë në vijën e partisë çdo shtet apo komunitet rebel.

Eshte per te ardhur keq ndonjehere se si mungesa me e larte e intolerances shprehet prej idhtareve "laik" te lirise.

Plotësisht dakort me këtë që ke shkruar. smiley

Nuk është për të ardhur keq, mua më vjen mirë.

Shteti laik mbahet mbi një parim të thjeshtë - feja si institucion, nuk duhet të ketë pushtet politik. Kaq.

"Shteti laik mbahet mbi një parim të thjeshtë - feja si institucion, nuk duhet të ketë pushtet politik. Kaq."

Perkundrazi, shteti laik mbahet mbi nje parim edhe me te thjeshte - cdo subjekt, qofte individual, qofte institucional, ka liri politike si i tille, si subjekt pra. Me teper se kaq nuk mund te kerkosh. Nuk ka asnje rendesi nese subjektet institucionale jane grupime politike te quajtura PD, PS, etj, apo jane grupime te bazuara ne fe, apo jane te bazuara ne grupime hibride mes politikes dhe fese, si ne rastin e Partise DemoKristiane. Parimi qe ti shpreh nuk eshte i nje shteti laik, por i nje shteti ateist, dhe nje parim i tille u praktikua me gjakderdhje nga shteti totalitar i Enver Hoxhes. 

E mora me mend se do kapeshe pas atij bishti. Po shiko se historikisht, është si e shkruaj unë. Parimisht, si e thua ti.

   Them historikisht se fesë i është hequr pushteti politik në laicizëm. Dmth më parë kishte, tani nuk ka. Alternativa e shtetit laik, nga ana tjetër, është shteti teokratik. Për mua ateistin psh, kjo ka vlerë më të madhe se për ndonjë tjetër, sepse pikërisht dua që të kem të drejtë të kritikoj fetë, apo ndjenjat fetare.

Pse shkon kaq shpesh në diskutime te Hitleri, Shoveni, Enveri? Këto janë bomba atomike për diskursin - e hedhin në erë.

 

Nuk m'u duk bisht, pasi ti e kishe quajtur parim. Pastaj kunderargumenti me Enverin (qe nuk di t'a perdor pervecse si argument historik) tregon qe edhe historikisht eshte si e shkruaj une, pasi ne raste kur ka qene si e shkruan ti, kur eshte zbatuar parimi i intolerances, qofte edhe nga ateistet, ka qene katastrofe historike. Historikisht, ne qofte se nuk je i bindur, shiko kush eshte ne qeverine e shtetit laik turk, apo shiko raportin e folesve ne inaugurimin e Obames: 2 Chief Justice, 2 pjese muzikore, 1 poezi, dhe 2 prifterinj. Do thuash ti kjo eshte vlere simbolike. Mos harro ama se simboli ka pushtet politik. Ne s'me beson, shiko numrin e vijave qe ka nje toger dhe numrin e vijave qe ka nje gjeneral.

Hej, se sa po shikoj lajmet. Dita e dyte e Obames sot, dhe eshte ne nje lutje per krizen ekonomike. Tema e lutjes eshte "Divine Intervention". Sigurisht nuk eshte Irani fetar per te cilin po flasim, por Amerika laike.

Hajde dil këtu se po të pres. Amerika ka të forta. Karl Rove ateisti, i jepte këshilla Bush born again-it si t'i bënte për vete delet e krishtera.

Për parimin, kushtetuta e çdo shteti laik ndan fenë nga ligjet. Ky është laiciteti.

Qe fjalori:

 laicism1. the nonclerical, or secular, control of political and social institutions in a society.

Ose:

: a political system characterized by the exclusion of ecclesiastical control and influence

"mungesë", apo "ndalim" e njëjta gjë është.

Vër re! Ndalim pushteti! Jo ndalim ushtrimi "të së drejtës fetare". Ushtroje privatisht si të të dojë qejfi.

Po hajt se po ta fal një gol. 1-0 për ty. smiley

O Jul. Eshte debat i thelle ky, por di te them qe qendrimi qe mban ti eshte si me qeru oriz me doreza boksi. Tongue E drejta fetare eshte ushtrim politik, pasi eshte "e drejte". Ushtrimi i kesaj te drejte nuk eshte privat, pasi objektet dhe hapesirat fetare jane objekte dhe hapesira publike. Ne qofte se pushteti i ndalohet nje organizate, levizjeje, apo subjekti fetar nga shteti, atehere e njejta gje duhet te vleje edhe per ndalimin e pushtetit te nje organizate levizje apo subjekti ateist. Ateizmi nuk eshte asnjeanes, (dhe fare lehte mund te akuzohet per nje llogjike po aq te pabaze sa edhe llogjika e besimit) rrjedhimisht nje laicizem qe u ndalon pushtetin subjekteve fetare, dhe vetem atyre, nuk eshte laicizem por ateizem. Historikisht kjo eshte e ditur, (teorikisht njihet si nje nga problemet kryesore te vellos se injorances se John Rawls) prandaj ne varesi te konteksteve, edhe perkufizime te tilla ateiste si ato perkufizimet e laicizmit qe ke sjelle, jane anashkaluar per te lejuar nje sistem politik vertet laik, i cili bazohet jo ne eksluzivitetin ndaj fese, por ne gjithperfshirjen e te gjithe besimeve.

Hape, hape prape porten, po s'ta bona 2-0

Shiko ore Lulian, pushteti u ndalohet në formën që ti dhe unë, nuk u bindemi ligjeve fetare, por laike në një shtet laik. Më përpara ishte kisha edhe mbreti si ushtrues pushteti me ligj. Shqiponja dykrerëshe e bizantit, këtë presupozonte.

Tani shteti nga feja është ndarë. Dmth feja nuk ushtron pushtet si më parë. Po as ushtron fare pushtet mbi dikë që nuk përfshihet me vullnetin e vet në të. Më parë ishte e detyruar përfshirja.

Përkufizimet nuk janë të miat. I gjen në fjalor online. Më gjej ti një përkufizim të laicizmit atëherë, edhe shtroje për diskutim.

Ne qofte se pushteti i ndalohet nje organizate, levizjeje, apo subjekti fetar nga shteti, atehere e njejta gje duhet te vleje edhe per ndalimin e pushtetit te nje organizate levizje apo subjekti ateist

Dallimi është, se ateizmi nuk ka ligje të cilave duhet tu bindesh për të qënë ateist. Madje është tepër e vështirë të gruposh ateista. Ndërsa fetarët u binden ligjeve privatisht. Feja nga ana tjetër, nuk mund të kuptohet pa ligje. Me këtë gjë nënkuptoj unë si ushtrim privat. Godinat janë publike, aq sa çdo pallat është publik dmth mund të hysh dhe të dalësh në të lirisht.

 

Ateizmi nuk eshte asnjeanes, (dhe fare lehte mund te akuzohet per nje llogjike po aq te pabaze sa edhe llogjika e besimit)

Jam kurioz të shoh si do ta bësh një gjë të tillë?

Hape, hape prape porten, po s'ta bona 2-0

Se ke kuptu hala akoma se goli i parë ishte apsaq?

 

"Dallimi është, se ateizmi nuk ka ligje të cilave duhet tu bindesh për të qënë ateist. Madje është tepër e vështirë të gruposh ateista. Ndërsa fetarët u binden ligjeve privatisht. Feja nga ana tjetër, nuk mund të kuptohet pa ligje. Me këtë gjë nënkuptoj unë si ushtrim privat. Godinat janë publike, aq sa çdo pallat është publik dmth mund të hysh dhe të dalësh në të lirisht."

Ketu i ngaterron gjerat ti Jul, po i ngaterron keq fare. Feja nuk ka ligje, por tradita, rite, rutina, etj. Keto tradita eshte e vertete qe bien ndesh me ligjet e shtetit ndonjehere kur forma e tyre apo e ligjeve te shtetit eshte tejet ekskluzive, por keto jane raste te vecanta, te cilat nuk krijone precedente, nuk pergjithsohen. 

"feja nuk ushtron pushtet si më parë. Po as ushtron fare pushtet mbi dikë që nuk përfshihet me vullnetin e vet në të. Më parë ishte e detyruar përfshirja."

Edhe ketu je gabim, pasi edhe me pare, nje subjekt i hebraizmit, bie llafi, nuk ishte i detyruar te perfshihej nga krishterimi apo islami, vec ne qofte se e bente me vullnetin e vet.

 

Nuk e di nëse je njohur ndonjë çikë me ligjet e fesë në mesjetë... këta bobat mblidhnin taksa, digjnin në turra drush rob kot etj. ME LIGJE. Kishin pushtet, u know... jo traditë. Pushtet.

Feja islame, ka sheriatin si kushtetutë. Ke aty LIGJE që nga si të hash e si të sillesh, sa herë të lahesh etj deri si të dënohesh kur bën ndonjë gabim. Fetë janë organizime politike nga njëra anë.

Edhe ketu je gabim, pasi edhe me pare, nje subjekt i hebraizmit, bie llafi, nuk ishte i detyruar te perfshihej nga krishterimi apo islami, vec ne qofte se e bente me vullnetin e vet.

Kujt ia thua këtë, shqiptarëve që janë konvertu relativisht me zor?

Hebrenjve, kriptohebrenjve që janë vrarë gjithë këto shekuj, apo kristianëve të parë që digjeshin në Kolose? E di sa lufta kanë plasur vetëm në bizant për çështje "natyrash-krishti"?? Rri o lal, rri!

 

Kurioz të di si do ma kundërshtosh ateizmin me mjete llogjike.

 

Ti Jul s'ke faj, se po lexon ca si shume majtiste-cum-konservator si puna e Hitchens, ku te gjitha fajet per te gjitha luftrat, i ka feja, nderkohe qe luftrat me te tmerrshme, -duke filluar qe nga lufta e pare boterere, me e tmerrshmja, dhe e para lufte qe e gjeti pothuajse gjithe njerezimin te cmagjepsur, ne dac prej vdekjes se zotit, ne dac brenda nje iluminizmi futurist ku ajo pjese e dualizmit kartezian e quajtur shpirt kishte pesuar disfate perballe mekanikes se armeve te shkaterrimit ne mase- nuk jane luftra fetare, por luftra te arrogances njerezore kombetariste perballe se ciles ti vike arrogancen fetare.

"Kujt ia thua këtë, shqiptarëve që janë konvertu relativisht me zor?"

Pse nuk u konvertuan fqinjet tane, hiq boshnjaket ne Ballkan me zor? Me qe po permend sherihatin, shife pak se cdo te thote koncepti i dhimes. Me qe po flasim per konvertim relativisht me zorr, pse nuk hidhesh njehere nga Iraku qe i faturohet shfarrosjes se diktatures ne emer te demokracise.

Keto luftra qe permend, kane perdorur justifikime fetare. Historikisht, ti ke te drejte vetem per nje gje - fete e kane humbur fuqine justifikuese te luftrave, apo te pushtetit. Por kjo nuk do te thote se justifikime qe nuk kane te bejne hic me fete nuk do te gjenden. Keto justifikime do jene ne thelb ateiste, sic edhe ishin dy luftrat e fundit boterore, dhe duke perdorur te njejtin argument perbuzes qe ti perdor kunder feve, mund edhe une te perbuz ateizmin.

Ndersa sa per kundershtimin me mjete logjike te ateizmit, ki parasysh qe ateizmi eshte ne thelb adeizem, pozicion i bindur mbi mosekzistencen e zotit, bindje po aq e pallogjikshme sa edhe bindja mbi ekzistencen e zotit. Dhe nese ateizmi nuk eshte adeizem, por thjesht kunder feve, atehere ki parasysh qe fete nuk jane vetem ligje, por tradita, qe e fitojne titullin e tradites jo fale privatesise, por fale publikes, dhe jane te tilla, tradita, pavaresisht nese rrembehen nga njerez qe duan te justifikojne pushtetin me te gjitha menyrat.

Ti Lulian ama ke goxha faj që po imagjinon se çfarë lexoj unë. Për punën e leximit të them vetëm këtë: ateistët më të mëdhenj kanë marrë edukim fetar.

Luftërat e fundit, nuk ishin ateiste. 2 luftërat botërore bazoheshin në kult. Kulti i rracës, që ka edhe ky formë fetare madje ka patur edhe bashkëpunim me fetarët tradicionalë. Edhe komunizmi është kult ashtu si u aplikua. Kulti i Enverit. Edhe sot që po flasim bota po kalon një kult. Kulti i sotëm është gjetur shëmbëllyer në personin e Obamës. Unë jam edhe kundër kulteve.

Ateizmi nuk është kult. Është shpërfillja e ekzistencës së zotit, jo mohimi.

Nuk e mohon njeri "zotin", nuk ka sesi. As nuk mohon dot një ibrik çaji psh që vërtitet mbi tokë në hapësirë, në momentin që po flasim. Barra e vërtetimit i bie atij që beson. Unë përderisa nuk kam vërtetim, nuk besoj. Ateizmi normal në thelb është thjesht agnosticizëm i fortë.

Po për traditën, çka? Vetë tradita është e vjedhur. Krishtlindjet janë ish festa e Diellit. Pashka është shën Gjergji. Krishti ishte Mithras dikur, apo Dionisi etj.

 

 

 

Lulian, e keqja e ketij artikulli, per mendimin tim, qendron te titulli dhe te sterzgjatja. Kur ti lexon titullin, pret qe ne artikull te te jepen ca fakte qe e mbeshtesin ate. Po ne artikull jepen vetem fakte e deklarata te kunderta me titullin. Nuk ka asnje fije investigimi dhe mundohet te beje lajm me gjera qe nuk jane lajm. Sinqerisht a more nai informacion qe nuk e dije ne kete artikull kaq te gjate?

Sa per zerin e çifutve shqiptare, ate mund ta degjosh shume kollaj ne internet. Une kom pas nej shoqe klase qe e kom more vesh nga viti 90 e ca qe ishte çifute. Ajo dhe familja e saj iken ne Izrael pas 90-s ku jetojne akoma. Ajo vazhdimisht ben propagande pro Izraelit dhe del e "qa" ne facebook (une nuk kom po e shof nga shoqja ime) se sot rane kaq raketa ne kete qytet te Izraelit e u tremen kaq veta.

M'u ça aq shume sa qe nuk nejta dot pa i kujtu faktin se vllai i saj sa kohe keta ishin ne Shqiperi e mate ne dhome kryqin nazist sa une ne kome. E pra me fal po kjo nuk del me bo propagande per bindje fetare po thjeshte se per indoktrinim dhe per solidaritet hajdutesh qe per te rujte ate qe i kane vjedh atyne palestinezve te shkrete, sot mbeshtesin njoni-tjetrin.

Mire qe komentin tim e fshiu po mu hudh ne fyt ene nje tjeter (Ton Kosturi) qe une s'e disha fare se nga bohej prej kaq vitesh.

Po ato fotot e vajzave çifute qe shkrujne mesazhe ne bomba a i keni pa ?

Se me shkoi jeta onjoront si futen fotot ktu mer jahu se nuk po i jap dot kon!

 

Bobo sa anti-hebre je ti mër Lizandër. Ke rënë në kockë të fortë te mua, se izraelitët i shikoj si shtet dhe komb për tu marrë shembull. Kështu që detyrimisht jam filo-izraelit.

Shiko se ke një temë këtu për fëmijët izraelitë. Mbase rrjedha e saj nuk do të pëlqejë.

Fotot bëji drag and drop. Thjesht merre dhe hudhe mrena. Po mos na sill maskaralliqe.

 

 

O Jul mos tall me kto gjona se jone te ronda fort!

As nuk jom as nuk kom per te qene naihere anti-hebre. Po jom e do ngelem anti-sionist. Kurse ti je komplet kontradiktor me veten se nga nji one thu se je ateist nga ona tjeter thu qe je filo-izraelit, pra pro nje shteti mbi baza fetare. KOMBI IZRAELIT NUK EKZISTO! Ekzisto vetem nje KOMB PALESTINEZ me dy fe kryesore myslimone dhe hebre e pak te krishtere. (biles me duket se fjala çifut o pezhorative ne shqip pranej megjithese nuk jom i sigurte, mo mire s'e perdorim fare)

Sa per shembull, per solidaritetin e tyre, une i kom zili biles. Po kur ky solidaritet eshte pozitiv e jo kur ky sherbe per indoktrinim me urrejtje dhe per te vra kalamoj. Per mu feja hebreje perdoret nga sionistet sot si kristianizmi nga nazistet dje. Ndoshta (me siguri) qe do vij dita qe autoritetet fetare hebreje do i kerkojne falje myslimonve si Vatikani hebrejve, po ata qe u vrane e do vriten nuk kthehen mo.

A e di se si do "perkthehej" ajo qe thu ti? Qe ne te perdornim solidaritetin midis Shqiptaresh per te vra te femijet e grekve apo serbve (larg qofte!) apo akoma me keq edhe te ortodoksve shqiptar. Ik se po me rrenqethet mishin nga tmerri qe me ngjallin keto qe po shkruj! Po s'kom ç'i boj se duhet me te tregu se sa e ronde eshte ajo qe ke shkrujte.

PS : per ate foton nuk flas dot se bo vaki futet e lexo ketu ajo shoqja ime. lol

 

Ohu se këto muhabete janë bërë shumë herë. Po shiko se kush e konsideron veten hebre. Dhe cilët e konsiderojnë veten palestinezë.

Hebrejtë dallohen nga ana rracore (ashkenazët, shefardikët, mihrazët) edhe kulturore. Po kanë gjithashtu të fortë ndjenjën e atdheut.

Palestinezët janë arabë. S'kanë komb. Identifikohen vetëm fetarisht.

Përveç kësaj (sipas mendimit tim gjithnj&eumlsmiley, hebrenjtë kanë versionin më të shëndetshëm të fesë që vetë shpikën.

Tjetra pastaj, se nuk thashë ndonjë gjë të madhe, armiku kryesor i palestinezëve, është Hamasi. Ka shumë përgjegjësi në këto ngjarjet e sotme. Normal që nuk jam pro vrasjes së kalamajve, por nëse rruga e vetme është lufta, aty s'ka llogari me laps në dorë për çfarë ndodh, apo do ndodhë. Nejse mo, se jemi diametralisht kundër me njeri tjetrin këtu.

Ore se harrova, kur thua antisionist, dmth kundër ekzistencës së shtetit Izraelit, apo si kuptohet kjo?

 

Te gjitha ato qe thu ne fillim i ke gabim plako po nejse.

Po pra jom kunder Izraelit si shtet dhe kunder çdo shteti me baza fetare. Le te bojne o vlla ne Jeruzalem nje tip Vatikani dhe per kusurin le te jetojne mes robve te tjere. S'ka pse ekzisto nje shtet i krijume nga paaftesia e vendeve perendimore per t'i siguru nje jete korrekte e normale qytetarve te tyre hebrenj. Se ne 49 s'kishin faj hebrenjt qe deshen shtet me vete se aq sa kishin vujt ata ne shekuj s'kish vujt kush. Po vendi ku vendosen ta bojne ishte i gabume, se perzune rob qe s'kishin asnje faj per vujtjet e tyre.

Po nje gjo harroni ju te gjithe. Qe antisemitizmi (pra racizmi kunder hebrenjve) nuk maroi me luften e dyte boterore ne Europe. Dhe qe denoncimi i holokaustit ka fillu shume vite pas lufte. Pra fajin prape dalin qe e kone keta qe sot bojne si burra te mire me Izraelin.

sorry ti lal, po paske mërdhif më duket. lol

Izraeli është shteti i vetëm demokratik në atë rajon. S'dashke gjë hiç ti smiley të dynden gjithë arabët në Izrael. Mirë o mirë...

 

Po pra jom kunder Izraelit si shtet dhe kunder çdo shteti me baza fetare.

Lizander kur thua qe je kunder çdo shteti me baza fetare ç'farë nenkupton konkretisht, se keshtu si je shprehur ti i bie te jesh edhe kunder Pakistanit apo Greqise, se edhe keto shtete jane me baza fetare, pra u krijuan per popullsi qe i perkiste nje besimi te caktuar fetar. Madje keto shtete ne aspektin fetar jane shume me homogjene se Izraeli dhe shoqeria e ketyre vendeve eshte me fetare se ajo izraelite.

Sa per krijimin e ketyre shteteve per arsye fetare nuk di ç'te them se nuk du me i hy ketij debati edhe per mungese kopetencash. Po nje gje eshte e sigurte, qe ato nuk u krijune artificialisht me njerez qe nuk kishin asnje lidhje me ate vend. Greqia ka bo pastrime etnike ne Cameri e gjetke per tu zmadhu po nuk doli nga hiçi. Se sa lidhje kane greket e sotem me ata te vjetrit, sinqerisht nuk du me e diskutu se po me qisin ene nai "racizem" te ri masnej e boll me kone "vesh" keto dite keta liberalet qe me akuzojne se i shof gjonat "bardh e zi" 

Po nqs do pergjigje per influencen e fese ne keto shtete atehere te them me plot gojen qe per Pakistanin (e te gjitha venet myslimone ku ligjin e bojne "molla Omaret" apo shoket e tyne) pa diskutim jom kunder. Edhe per Greqine, Serbine apo Rusine, etj ku feja eshte shume influente dhe ku ata qe nuk jane te asaj feje vujne nje diskriminim permanent, jom kunder.

Po e theksoj, qe ne keto vene ka nje problem demokracie, kurse Izraeli ka jo vetem problemin e demokracise (se te jesh i bindur qe Greqia o shume me demokratike se Izraeli)  ka problemin e llogjikes se ekzistences.

Po pse nuk me jep pergjigje njeri mu mer jahu se kur mund t'ju vij ne shpi e t'ju zej shpine?

Po e theksoj, qe ne keto vene ka nje problem demokracie, kurse Izraeli ka jo vetem problemin e demokracise (se te jesh i bindur qe Greqia o shume me demokratike se Izraeli)  ka problemin e llogjikes se ekzistences.

Ça thu mer lal? Ça problem llogjike të ekzistencës ka, kur Izraeli është kuptuar si streha e fundit ku një hebre mund të ndihet i sigurtë?

Si se ke kuptu llogjikën me të cilën është krijuar Izraeli? Hebrenjë deshën shtet, sepse antisemitizmi që gëlonte u kërcënonte ekzistencën fizike si njerëz. Sapo një hebre shkel këmbë në Izrael merr menjëherë pashaportën si izraelit që nëse e qëmtojnë nëpër botë të ketë vrimë ku të futet.

 

Nje refleksion i shkurter mbi antisemitizmin shqiptar :

Duhet thene, dhe kjo eshte e qarte per te gjithe, qe antisemitizmi shqiptar EKZISTON. Ndonese ne nje shkalle te vogel, ose me mire te themi, ne pakice. Antisemitizmi shqiptar nuk eshte endemik apo ndryshe, vendas, por eshte kozmopolit apo ndryshe, i ardhur nga jashte.

Dy jane burime kryesore te tij :

- burimi fetar.
- burimi "gjerman"

1. Burimi fetar, per hir te se vertetes, prek vetem fene islame. Sigurisht, vetem nje pjese te vogel te kesaj feje. Ne pergjithesi, NJE MYSLIMAN I DEVOTSHEM, QE E PRAKTIKON FILL E PER PE FENE E TIJ, ESHTE ANTISEMIT. Ky antisemitizem i tyre ka ardhur nga burimet kuranore (me mire te themi, nga praktikat arabe).

2. Burimi "gjerman" ka lidhje, nga vete emri, me Gjermanine por ai shfrytezon disa veçori shqiptare te fryra deri ne maisje te qelbura. E kam fjalen ketu : ca shqiptare kane vdekur dhe vdesin me perralla ne goje. Perrallat mbi karakteret e njellojta shqiptaro-gjermane kane bere qe nje pjese e mire e disa te "forteve" shqiptare te perqafojne ate lloj ideologjie gjermane qe shkon mire me ideologjine e tyre te fuqise dhe forces. E kam fjalen per nazizmin. Keta njerez e kane antisemitizmin e tyre thjesht per hir te dashurise se madhe per kriminele te tipit Hitler, Himmler dhe Goebels. Nese keta te fundit do te kishin masakruar nje milione hungareze (te races magjare, dhe jo cifute hungareze sic ka ndodhur ne te vertete), atehere nje pjese e shqiptareve do te vuanin sot nga nje urrejtje e terbuar anti-hungareze.

Por ka dhe nje antisemitizem te trete qe fshihet disi ne rradhet e shqiptareve, dhe ky eshte antisemitizmi "budalla" (sic me pelqen ta quaj). Ne pergjithesi, ky lloj antisemitizmi vjen nga nje mosnjohje e thelle e historise, gjeografise, kultures dhe botes. Ne pergjithesi, keta e kane antisemitizmin e tyre ne forme batutash ose sharjesh te mocme te bera nga forca e zakonit : "he ore, do me qerasesh sot ti cifuti i dreqit !". Ky lloj antisemitizmi eshte i pademshem, dhe ne pergjithesi, me pak kujdes, te gjithe keta kthehen ne asnjanes ose dhe ne dashamires te cifuteve.

Per grupin e pare dhe grupin e dyte, une nuk di kurrfare dermani. Te pareve iu eshte bere truri sallate nga librat e fese, dhe te dyteve nga mijera komplekse qe i mbartin ne trup dhe mendje.

Po tek katoliket dhe ortodokset shqiptare ? Deri me tani, une nuk kam te dhena. Me perjashtim te atyre ortodokseve shqiptare teper te afert me ortodoksine greke, qe sic mund te merret vesh lehte, jane antisemite sic vete Kisha greke, ortodokset e tjere jane te paqte ne keto pune.

Kurse katoliket shqiptare, nga vete situata e tyre gjeografike, kane halle te tjera sesa te mbajne dertin e cifuteve. Shto ketu qe katoliket shqiptare, si pjesa me e hershme e kenduar ne ceshtje liturgjish kishtare, dhe si pjesa me e pasur ne gojedhana, balada dhe kenge epike, nuk ka pasur deri me sot asnje gjurme antisemitizmi ne keto shkrime : liturgjia katolike shqiptare, dhe eposi i tyre nuk kane kurrfare raporti me antisemitizmin (sic kjo mund te verehet ne eposin serbo-malazez).

Ke të drejtë përgjithësisht, po kujdes të mos ekzagjerohen përmasat...

 

Po ku shitet kjo e drejta e shpifjes deri ne kete fare feje se bo vaki me duhet naihere ta kem n'xhep, per dite te keqe?

Shko or daje e shif listen e atyne shqiptarve qe kane marre titullin "te drejtet" ne Izrael per mbeshtetjen qe i kane dhone hebrejve gjate luftes e do shofesh se eshte respektu proporcionalieti i feve ne popullsi.

Dhe me siguri ngaqe antisemitizmi vje nga burimet kuranore, hebrejte jane masakru ne venet e krishtera. Normal! keto vene Kuranin ndjekin e dime te gjithe ket pune. Ene Vatikani kerkoi falje per msimet e Kuranit jo per gjynofet e veta ndaj hebrejve. Biles mos ia thoni njeriu se o sekret po edhe Hitleri flete me Kuran te koke ene emrin e kishte bo Hason.

Edhe nazizmi i shoqerise shqiptare eshte nje dukuri shume e njohur. Pranej kemi na 15 parti te ekstremit te djathte qe bojne be per Hason Hitlerin.

Jo po duhet me i nderru emrin Peshkut e duhet me ja bo Balena se peshku s'ka ven per te majte kaq shume lloje kafshesh ne bark.

Paj o Lizander, shum dallash e ke mor ket kuvendimin per eretz-Izraelin mer daj. Pse mer, do te te morin doren ty ato se si e qysh e pse shkojn andej nga kan ardh? C'pun ke ti mer daj? n'moj t'Apenineve, mes i poplli qe ta ka ndertu nji Jeruzalem rival e e ka qujt Vatikan, c'pune ke dmth me u mor me Judejte, me Hebrejte, e me Izraelitet? A e di ti mer daj qe ne qofsh Lym a n'qofsh Kristian JE VET IZRAELIT?

Sa pertoj Q.A te hap nje teme Lindje e Mesme 101, e te shkoqitet shapi nga sheqeri, se vallai mire sentimentet s'ia veme dot ne peshore askujt, e drejte e secilit, por te denon historia vete (kur tha I. Qemali te filmi) po s'i ditem ca gjera elementare, dhe jo te ndonje niveli te larte, por 101. 

Qafir

Duke perjashtuar nje grupim qe arsyen e perkrahjes dhe simpatine per Palestinen e kane mbi baza fetare nje pjese e shkojne ceshtjen Palestineze  te ngjashme me ate Shqiptare.

Tokat e pushtura nga Izreali i krahasojne me Kosoven. Luften per clirim te Hamas ata e shikojne te ngashme  me luften per clirim te UCK. 

Hamasin me krahun radikal te UCK-se ndersa krahun e Abazit ata e krahasojne me qeverine e Kosoves.

Pra ka njerez qe simpatia ju vjen si rezultat i ndjenjes sone per Kosoven dhe urejtjes per pushtuesit apo sionistet.

Gjithashtu ketu influence ka dhe faktori historik. Gjithmon ne kemi bere fajtore fuqite perendimore  qe na cunguan trojet tona njesoj si Palestinzet bejne fajtor Ameriken dhe perendimin per instalimin e Izraleti ne qender te tokave ku ata jeton per me se 1000 vjet.

Ajo qe mendoj une qe keta nuk arijne te shikojne se tani tavalla eshte kthyer ne krahun tjeter , se ndjenja njerezore llogjika e drejtesise dhe humanizmit i ka qeruar eshte se keto ndjena nuk kane me vlere praktike  sot per shqiptaret . Kosova e fitoj pavarsine "Bace u kry " thame afro nje vit me pare. Tani tavlla e fatit eshte drejtuar ne krahun e kundert. Nje veri i Kosoves ka zona me popullsi Serbe  ashtu si Veriu u Izrealit apo tokave te pushtuar Palestineze kane palesitneze. Valle keta Serbe duhet te thone se shteti i Kosoves nuk duhet te egzistoj sic thone Palesitnzet e Hamasit per Izrelain qe nuk duhet te egzstoj.   Praktisikisht kjo duhet ti bente keta nacionaliste te perkrahin Izrelin dhe jo Palesitnes. ( gjithmon perjashto ketu fene si faktor)

Nje tjeter arsye qe tavlla eshte kthyer ne krahn tjeter per shqiptaret eshte jugu i Shqiperise. atje ka fshratra me shumice greke sic ka fshatra ne tokat e pushtuara nga Izraeli me palestineze

Edhe ne kete rast sikur te mos qe verberia humane keta nacionaliste duhet te pekrahin Izraelin.  Mirpo......

Ndersa per te bere fajtor perendimin ne shqiptaret bejme te njetin gabim qe bejne edhe Palesitnzet. Faji qe tokat tona u ncunguan nuk eshte i perendimit apo fuqive te medha sic kemi mesuar deri tani,  por eshte faji joen. Ne nuk dimin te organizoheshim te qeveriseshim sic berei Serbia apo Greqia apo Mali i Zi. Ndersa keto vende fituan pavarsine ne shqiptaret ndenjem nen turqine duke mendua se mbrojta jone do te ishte i semuri i Bosforit i cili per pak sa nuk na mori me vete kur vdiq, sikur te mos ishin rilindasit shqiptare Ne vuajtem/paguam per  mbrojtjen pasive nen hijen e turqise  me tokat tona ne Veri dhe Jug.  Fuqite e medha pane tek ne nje komb me te cilin nuk kishin me ke te ngocionin, ndersa greku Serbi apo Mali i ZI kishin qeverit e tyre me te cilaj nuk mund te behej shaka kollaj. Pra ishte kollaj te plotesonin deshirat e atyre qe dinin te mbroheshin ne kuriz te atyre qe nuk kishm asnje mjet mbrotje. dhe sa per drejtesi aj eshte gjithon relative. Kush tha se armiqte tane nuk kane te drejte  Kete themi ne ashtu si ata thone te kunderten. Te tjeret  ne lidnjen tone poa ne perendimin tone veprojne si tju behet interesi i tyre dhe si te jete me lehte.

Njesoj kjo si palestinezet kur ata kishin mundeis te fitonin pavarsine ata kerkuan te ishin nen protektorjatin e Anglise duke menduar se keshtu do te mbroheshin nga cifutet.  Dhe tani po paguajne per mbrojtjen pasive nen mbreterine anglese.

Tani shtoji kesaj edhe sipamtite fetare dhe vijme ketu ku jemi

 

Ah moj Monda por ne France apo Itali ku jeton Lizandri behet 24/7 propogande anti-semite dhe anti-amerikane.Atje behet nje shplarje truri e ngjashme me Arabine Saudite kur vjen puna per cifutet dhe amerikanet.Mjafton te lexosh Le Monde apo La Republica qe te shohesh se vrer anti semit dhe anti-amerikan hidhet ne trute e francezeve dhe te italianeve cdo dite.Ne kete situate nese Hamasi hedh raketa ne Israel eshte i fituar por edhe nese Israeli kunderpergjigjet eshte perseri i mallkuar ne europiano-perendimoret.Pra Hamasi fiton ne te dyja krahet.Shihe vitin tjeter se sa do te mallkohet Obama nga Europa.Lizandri shyqyr qe ka shpetuar me kaq.

Mos me llafos per "shperlajre" truri se ne momentin qe hyra ne godinen e universitetit francez (ku pata fatin te verdallisesha per nje simester) dhe pashe posters te Che Gueverra nga te gjitha anet e mureve plus ca "lider" te tjere, u pataksa.

PS: Kujtime te embla kishte Parisi.  Po qaja per esene e pare qe mora, se me kishte vene prof. noten 16, e kujtoja se kisha marre C (-) smiley

Shiko, mos mendo se ndonjë shtet i caktuar cilido qoftë, ka historinë apo mentalitetin më të drejtë se të tjerët...Ka dhe Amerika budallëqet e saja, madje shumë. Si psh freedom fries.

Në mënyrën sesi është çimentuar realiteti... nuk gjen dot vlerat te një shtet i vetëm. Kishte një artikull këtu në net, po ishte greqisht. Merrej një konflikt dhe studioheshin të dyja qëndrimet e palëve (apo më shum&eumlsmiley. Edhe shikoheshin dallimet pastaj.

Che Gevara më pas, nuk është thjesht "i keq" se kshu thotë Amerika. Che Gevara i duhej kohës dhe Amerikës Latine, ashtu siç nuk duhej ta përdorte Amerika Kubën si bordellon personale të saj.

 

Meqë jemi dhe te kjo temë... më bën përshtypje me ne shqiptarët e diasporës sesa shumë jemi ndikuar nga vendet ku jetojmë. Kur lexoj ktë Lizandrin psh, sikur lexoj të kundërtën e vetes time në disa çështje. Evolim krejt ndryshe; shpirtëror, ideologjik, artistik etj.

Të shtoj edhe se te hebrenjtë, pikërisht ajo që më pëlqen është ruajtja e identitetit. More edhe në Mars të shkojnë, hebrenj ngelen. Bravo u qoftë.

 

Po llafosesh me mua mer lal, dhe jo me amrikonet dhe frengjit.  Kur po pellcisnin freedom fries sheshit dhe kur verat franceze nga kryet e dyqaneve te likernave perfunduan ne fund, Monda shkonte kerkonte te blinte, dhe me ze te larte "ku jane verat franceze."  Te them te drejten, me pelqenin me shume gjate koheve te "bojkoteve."  

Ndoshta "si eshte vendi, behet kuvendi" ajo pershtypja jote me lart ne lidhje me temen, por mendoj se eshte pak me e thelle (apo me superfaqesore) puna smiley.

 

Ndoshta "si eshte vendi, behet kuvendi" ajo pershtypja jote me lart ne lidhje me temen, por mendoj se eshte pak me e thelle (apo me superfaqesore) puna Wink

dmth?

dmth?

Retorike a si?  Te mbaja dhe per me te zgjut smiley.

si retorikë? Do na futësh në të thella zotrote, apo të shkojmë në Milot me not?

Amos Oz, shkrimtar izraelit ky, kur e pyetën për holokaustin u përgjegj se ka shumë shpjegime.

Një shpjegim thotë psh se nuk lejohet asnjëherë të jesh i dobët.

Një tjetër thotë se do duhet të kishim bërë shtet më parë.

Një tjetër që çka ndodhi ishte çnjerëzore dhe e pakuptueshme, as e përballueshme.

Po gjithsesi... çdo lloj ideje në mendje, vërtitet gjithnjë pas një PARIMI. Edhe pak a shumë doja të të pyesja mbi ç'parime gjykon ti? Kpish?

 

I pafajshem e pamundur te varet.

                  " ku ta ve presjen!!!

Obama  Zgjodhi si negociator per Lindjen e mesme George Mitchell  i cili sipas tere vleresime ka mabajtur nje qendrim asnjanes ne konflikitin Izrealito- Palesitines. Raporti i tij i njohur me emrin raporti Mitchell njihet si me i miri ne zgjidhjen e konflikti. Me shume me duket se Obama do te ndjeke kete rruge te pershkrua sot ne MSNBC (nje shtyp liberal anti Bush ne Amerikan) Lexo me poshte te perkthyer. Vini re se edhe ne shtypin anti Bush Hamas cilesohet si nje organizate teroriste dhe qe te kete paqe ne Lindjen e Mesme duhet qe Hamas te njohe shteitn e Izrealit

Lexoni me poshte

Ripi i Gazes do te jete nje provim per diplomacine e Obames

Mare dhe perkthyer nga MSNBC  Gaza could be test case for Obama’s diplomacy

Analiza e kryer nga AP

SHBA smileyas luftes , Isreali duhet te pozicionohet qe te punoj ne drejtim te moderimit te Hamas.

 Gaza a pas lufte do te jete nje provim per Presidentin  Obama pas fjalimt te tij ne diten e inagurimit drejtuar Muslimaneve,   se  SHBA “ do te zgjati doren ne qofte se ata deshirojne te zgjatin doren te paret.”

Zgjatje dore mund te quhet hapja e kufirt  dhe dergimin tek militantet e Hamasit qe drejtojne Ripin e Gazes te  ndihmave monetare per rindertim. Te zgjatesh doren i pari do te jete qe Militantet Islamike  te Hamasit tu japin mundesi rivaleve te tyre te moderuar Fatah te kene aktivited ne Gaza dhe te ndalojne zjarin e raketave  ndaj Izraelit.

Pas ofensives se Izraelit qe vrau rreth 1.300 Palestinese dhe e shnderoj Gazen ne germadhe, administrata e re e SHBA-se dhe ajo qe shpejt do te jete ne qeverine Izrealite kane nje shans te fillojne nje strategji te re ne drejtim te Hamasit

 Lufta e fundit duket se e ka shkundur politiken e Lindnjes se Mesme. Ajo i  ka krijuar nje  mundesi  komunitetit  nderkombetar qe ta shfrytesoj faktin qe Hamas kerkon ndihme pas sulmit te Izrealit..

Kjo do te thote ti japesh Hamasit ate qe ai kerkon me shume – hapjen e kufirit me Egjyptin- per sa kohe qe ky kufi do te kontrollohet nga  Fatah dhe komuniteti nderkombetar. Dhe kjo marveshje do te kerkoj gjithashtu sigurine se Hamas do te ndaloj kalimin ilegal te armeve nga kufiri me Egjyptin.

Ti shtrish doren Hamasit ka rezikun e forcimit te fuqise se tij ushtareke ne Gaza. Por nje marveshje me kushte mund te dobesoj fuqiplotesine pa kushte te Hamasit ne ate teritor, qe ne fakt eshte bere pengesa kryesore e SHBA-se ne perpjekjet per paqe midis Izrealit dhe Palestines.

Hamasi po  mban mitingje fitoreje  ne Gaza pavarsisht nga humbjet e medha te shkaktuara nga sulmi i Izrealit . Ai nuk do te njohe menjehere shtetin e Izrelait apo te bashkohet ne bisendimet  midis Izrealit dhe Palesitnezeve te moderuar te Bregu Perendimor te lumit Jordan 

Hamas nuk eshte nje shkemb graniti

Por lufta provoj se Hamasi nuk eshte nje shkemb graniti. Fraksione po lindin  midis grupeve palesitneze ne Siri qe kundershtojne armepushimin dhe atyre ne Gaza qe mendojne se gjakderdhja duhet te ndaloje

Duket se Hamasi  ka evoluar qe nga dita kur filloj te ftoj te rinjte te vendosin bomba ne turpat e tyre dhe te hidhen ne ere brenda teritorit te Izrealit. Sot pas marjes se pushtetit ne Gaza ne Qershor 2007, grupimi Hamas ne Gaza duket se eshte  i interesaur qe te qeverise me suskes ne te njeten kohe qe sulmon Izraelin

Shume mendojne se vendimi i Hamasit per te rifilluar sulmin me raketa ndaj Izraelit pas 6 muajsh armpushimi, vendim ky qe ndezi  me vone luften, eshte i bazuar vetem ne faktin se Hamas e urren sionizmin. Por realiteti eshte me i komplikuar se kaq.

Hamasi ishte shume i pakenaqur qe paqja e gjashte muajve  nuk solli rihapjen e kufirit ne Gaza, qe Izrali dhe Egjypti e kane mbyllur qe ne diten qe Hamas mori fuqine ne Gaza.  Kjo mbyllje kufiri ka shkateruar pothuajse gjithe bisneset private ne nje teritor me 1.4 milion banore, duke perhapur pakenaqesi, ne nje vend ku 80% e popullisise mbahet me ushqimet e derguara nga Kombet e Bashkuara.

Banoret e Gazes u gjenden pa cimenton qe ju nevojitet te ndertojne apartamente te reja, apo per te bere plakat e vareve per te vdekurit. 90% e 3600 fabrikave jane mbyllur sepse s’kane lende te pare dhe pjese kembimi

$2 bilion deme

Dhe ofensiva  ushtarake e Izrealit krijoj  afersisht 2 bilion deme

Rindertimi duket i pamundur ne kushtet e kufijve te mbyllur

Askush qe ka dy pare mend ne koke nuk mund te flase per rindertimin e Gazes per sa kohe kufiri eshte i mbyllur

Meqense tregetia midis Izraelit dhe Gazes duket e pa mundur per sa kohe Hamas eshte betuar te shkateroj Izrealin perpejkjet per ta zbutur bllokaden jane drejtur ne kufirin me Egjypitn

Fayyad ( Kryeministri Palestines i qeverise se emergjences   ) ju beri thirje te dy grupeve Hamas dhe Fatah te bashkohen duke theksuar se mos-shfrytezimi i kesaj alternative do te shkateroj endren e Palelstineseve per te patur nje shtet te tyre.

Propozimi i nderkombetareve per nje armpushim  te qendrushem ne Gaza me  kushtin qe Fatah te rivendose aktivitetin e tij ne  teritorin e Gazes per te monitoruar hapjen e kufiri me Egjyptin, mund te jete hapi i pare ne ndihme te te  moderuarve qe  te fitojen teren ne Gaza

Udheheqesit e Hamas kane kundershtuar kete plan qe nga momenti i armepushimit te djelen ( 18 Janar 2009) , por zedhenesi Fawzi Barhoum theksoj se Hamas nuk do te hedhe poshte  propozimn e Obames bere ne diten e inagurmit.

Izraeli eshte armiku yne tha ai “Por kjo nuk do te thote se ne nuk mund te fillojme nje faqe te re ne mardheniet me gjithe boten perfshi ketu dhe presidentin e ri te SHBA-se ne qofte se keta te gjithe perkrahin intersat e popullit palestiens”

Te jemi te qarte nuk ka armpushim ne qofte se Izreali nuk sigurohet se Hamas do te ndaloj sulmin me raketa  dhe kalimin ilegal te armeve  ne kufirin Gaza- Egjypt.

Isralei ka ne kalendar zgjedhjet  e reja ne 10 shkurt 2009 dhe asnje nga kandidatet per kryeminister nuk ka paraqitur ndonje interes per te rishikuar pozicionin ndaj Hamasit. Dhe ne kry te gares eshte ish kryeministri Benjamin Netanyahu, qe e ka bere te qarte pozicionin e tij se ai perkrah me shume thupren ndaj Hamasit se sa karoten.

 Materjale te tjera rreth krizes ne Lindjen e Mesme dhe politiken e SHBA-se dhe komunitetit nderkombetar mund te gjeni tek :

The Much Too Promised Land: America’s Elusive Search for Arab-Israeli Peace

c="http://purl.org/dc/elements/1.1/"
xmlns:trackback="http://madskills.com/public/xml/rss/module/trackback/">
escription rdf:about="http://laokoonti.shqipo.com/2009/01/22/ripi-i-gazes-do-te-jete-nje-provim-per-diplomacine-e-obames/"
dc:identifier="http://laokoonti.shqipo.com/2009/01/22/ripi-i-gazes-do-te-jete-nje-provim-per-diplomacine-e-obames/"
dc:title="Ripi i Gazes do te jete nje provim per diplomacine e Obames"
trackbacksmileying="http://laokoonti.shqipo.com/2009/01/22/ripi-i-gazes-do-te-jete-nje-provim-per-diplomacine-e-obames/trackback/" />
-->

Për të komentuar tek Peshku pa ujë, ju duhet të identifikoheni ose të regjistroheni (regjistrimi është falas).