Libra mbi Shqiperine dhe shqiptaret ne internet

libraKeto jane disa materiale mbi Shqiperine dhe shqiptaret qe gjenden ne faqe te ndryshme ne internet, ku mund te lexohen te plota online ose te shkarkohen ne kompjuter. Shumica jane ne Google Books, nje numur me i vogel gjenden ne Internet Archive, dhe njekohesisht i kam vendosur tek Scribd, qe eshte pak a shume si Youtube per materiale shtypi dhe eshte nje nga faqet me me shume trafik per materiale te tilla, dhe gjithashtu ofron opsione per ti lexuar online, per ti shkarkuar, dhe per ti vendosur (embed) ne faqe te ndryshme personale, blogje, forume, etj. 

Librat mund te lexohen tek secila nga faqet, ndersa per te shkarkuar ne kompjuter do te rekomandoja lidhjen ne Scribd, meqenese para se ti vendosja aty i kam hequr faqet bosh qe kane ne fillim dhe ne fund te librit, dhe revistat e Nolit dhe Konices kishin gjithashtu nje numur faqesh qe perseriteshin, te cilat i kam fshire. Ndersa per te kerkuar brenda volumit me fjale (keywords) lidhja ne Google Books eshte me e pershtatshme, ku ka dhe nje opsion qe mund te kerkosh automatikisht (nepermjet Worldcat) per te gjetur librin ne bibloteka te ndryshme afer zones ku banon. Gjithashtu, duke klikuar tek fotoja e kopertines mund te shikoni nje imazh me te zmadhuar te saj. Per te shkarkuar skedaret nevojitet Adobe Reader (program falas). Disa iformacione mbi botimet (si emrat e autorit apo vendi i botimit) po i ve te shkruara sic paraqiten ne kopertina, per te mundesuar dhe gjetjen e tyre nga kerkimet ne Google. Nese do te sugjeroni materiale te tjera, mund ti shtoj me pas duke reduktuar artikullin, ne menyre qe te jene te permbledhura si reference.

 

Albania - Faik Konitza [Trhank Spirobeg] (Jun 1898 - Nov 1899)Titulli:          Albania
Autori:         Faik Konitza [Trhank Spirobeg, Faik Konica, Thrank]
Viti botimitQershor 1898 - Nentor 1899
Botuar nga:  Bureaux de la Revue albanaise (Bruxelles)
Lidhjet:        Scribd       Google Books

"Albania" ka qene e perdyjavshme, botuar dhe edituar nga Faik Konica (me pseudonimin Trhank Spiroberg) ne Bruksel dhe me pas ne Londer, nga viti 1897 deri ne vitin 1909. Tek ky material gjenden vellimet e shenuara me lart, te cilat vijojne nga Volumi B, Nr 6 deri ne Volumin D, Nr 11. Revista ne secilin numur te saj ka artikuj ne shqip, frengjisht, dhe tuqisht (me pak).

 

Histoire de Georges Castriot, Surnommé Scanderbeg, Roy d'AlbanieTitulli:          Histoire de Georges Castriot, Surnommé Scanderbeg, Roy d'Albanie
Autori:         Jacques De Lavardin, Seigneur du Plessis Bourrot     (Marin Barleti)
Viti botimit1604 (Botimi i pare: 1576)
Botuar nga:  Iean Arnavld
Lidhjet:        Scribd       Google Books

Titulli i plote: Histoire de Georges Castriot, Surnommé Scanderbeg, Roy d'Albanie: Contenant ses illustres faicts d'armes, & memorables victoires à l'encontre des Turcs, pour la joy de Iesus-Christ. Libri i Barletit per Skenderbeun, i pershtatur ne frengjisht. Perkthimi i Jacques De Lavardin (Jaques De Lavardin) eshte mare per baze per nje sere botimesh te mevonshme ne anglisht dhe ne gjuhe te tjera. Versionin ne anglisht nuk e gjeta tek faqet e mesiperme, po e di qe ndodhet tek EEBO (Early English Books Online) ku ose duhet te kesh abonim personal, ose mund ta aksesosh falas nepermjet faqes te librarise te ndonje universiteti i cili disponon akses ne EEBO. Aty ka dhe libra te tjere qe nuk gjenden ne Google Books ose ne Internet Archive.

 

The Adriatic Review - Fan NoliTitulli:          The Adriatic Review
Autori:         Fan Stylian Noli [Fan Noli]
Viti botimitShtator 1918 - Tetor 1919
Botuar nga:  Pan-Albanian Vatra Federation of America (Boston)
Lidhjet:        Scribd       Google Books

"The Adriatic Review" ishte e permuajshme, eshte botuar nga Noli dhe Vatra. Noli ka qene gjithashtu editori i saj per me shume se gjysmen e kohes, dhe me pas eshte edituar nga Konstandin Çekrezi. Ne kete material gjenden te gjitha botimet e revistes. Cdo numur ka artikuj ne anglisht dhe ne shqip, po kryesisht ne anglisht, dhe kete Noli e shpjegon dhe tek shenimi editorial ne shqip i numrit te pare te revistes, faqe e cila mund te lexohet ketu.

 

George Castriot, Surnamed Scanderbeg, King of Albania - Clement Clarke Moore (1850)Titulli:     George Castriot, Surnamed Scanderbeg, King of Albania
Autori:         Clement Clarke Moore
Viti botimit1850
Botuar nga:  D. Appleton & Co. (New York)
Lidhjet:        Scribd       Google Books

Librit te Moore mbi Skenderbeun gjithashtu i referohen shume autore dhe studiues te tjere, si ne kohen qe eshte botuar, dhe tani.

 

Poesie Albanesi - Girolamo da Rada [Jeronim De Rada] (1847)Titulli:          Poesie Albanesi
Autori:         Girolamo da Rada [Jeronim De Rada]
Viti botimit1847
Botuar nga:  Stamperia del Fibreno (Napoli)
Lidhjet:        Scribd       Google Books

Poezite jane edhe ne versionin shqip dhe te pershtatura ne italisht nga De Rada. Gjithashtu permban vellimin "Kenget e Milosaos" (Canti di Milosao).

  

The memoirs of Ismail Kemal Bey - Ismail Kemal Bey, Sommerville Story (1920)Titulli:          The memoirs of Ismail Kemal Bey
Autori:         Ismail Kemal Bey, Sommerville Story
Viti botimit1920
Botuar nga:  Constable and company (London)
Lidhjet:        Scribd       Internet Archive

Edituar nga Sommerville Story. Kryesisht flasin per jeten e Ismail Qemalit ne perandorine otomane. Kapitulli i fundit flet per pavarsine.

 

A journey through Albania and other provinces of Turkey in Europe and Asia, to   Constantinople, during the years 1809 and 1810 - Hobhouse (1817)Titulli:          A journey through Albania and other provinces of Turkey in Europe and Asia, to Constantinople, during the years 1809 and 1810
Autori:         John Cam Hobhouse Broughton
Viti botimit1817
Botuar nga:  M. Carey & Son (Philadelphia)
Vol I:     Scribd   Google Books              Vol II:   Scribd    Google Books

Hobhouse ishte mik i ngushte me Bajronin dhe ka udhetuar bashke me te ne trojet shqiptare dhe ne Greqi.

 

Skenderbeu [Scanderbeg] by Henry Wadsworth Longfellow, Fan Stylian Noli (1916)Titulli:          Skenderbeu [Scanderbeg]
Autori:         Henry Wadsworth Longfellow (Fan Stylian Noli)
Viti botimit1916 (1863)
Botuar nga:  E. Diellit (Boston)
Lidhjet:        Scribd       Google Books

Poema e Longfellow (profesor dhe poet amerikan) per Skenderbeun, e pershtatur ne shqip dhe botuar nga Noli. Viti 1863 i referohet botimit te poemes nga Longfellow. Ne hyrje te vellimit Noli shkruan: "Faik Be Konitzes, leronjesit te gjuhes aterore dhe kaloresit te kryqesates kombetare, si  shenje nderimi, i dedikon kete vepre nje shok armesh."

 

 High Albania and its customs in 1908 - M. E. Durham (1910)Titulli:          High Albania and its customs in 1908
Autori:         Mary Edith Durham
Viti botimit1910
Botuar nga:  Royal Anthropological Institute of Great Britain and Ireland (London)
Lidhjet:        Scribd       Internet Archive

 

 The Captain of the Janizaries: A Story of the Times of Scanderbeg and the Fall of   Constantinople - Ludlow (1890)Titulli:     The Captain of the Janizaries: A Story of the Times of Scanderbeg and the Fall of Constantinople
Autori:         James Meeker Ludlow
Viti botimit1890
Botuar nga:  Harper (New York)
Lidhjet:        Scribd       Google Books

Botimi i pare i ketij romani te Ludlow duket se eshte bere ne vitin 1886. Eshte botuar disa here me pas. Worldcat ka ne databazen e vet  te dhena per 11 botime/edicione te ndryshme ketij libri.

 

Antiquarian Researches in Illyricum - Sir Arthur John Evans (1883-1885)Titulli:          Antiquarian Researches in Illyricum, I-IV
Autori:         Sir Arthur John Evans
Viti botimit1883
Botuar nga:  Westminster: Nichols & sons
Lidhjet:        Scribd       Internet Archive     Google Books

Varianti qe ndodhet ne Scribd dhe Internet Archive permban nje material shtese te titulluar "On the Roman town of Doclea".

  

Dhiata e re - Konstandin Kristoforidhi [Konstantinit Kristoforidit] (1872)Titulli:          Dhiata e re
Autori:         Konstandin Kristoforidhi [Konstantinit Kristoforidit, Constantine Christoforides]
Viti botimit1872
Botuar nga:  A. H. Boyagianit (Konstantinopol)
Lidhjet:        Scribd       Google Books

Titulli i plote: D̳iata e Rē e zotit ed̳e še̥ĺbŭesit t'ṳne̥ Iesu-Kris̆tit.

 

Travels in Sicily, Greece and Albania, Vol I - Thomas Smart Hughes (1820)Titulli:          Travels in Sicily, Greece and Albania
Autori:         Thomas Smart Hughes
Viti botimit1820
Botuar nga:  J. Mawman (London)
Vol IScribd   Google Books           Vol II:   Scribd    Google Books

Volumi i dyte i ketij botimi, per materialin e mesiper, ne kopertine ka titullin "Travels in Greece and Albania, Vol II" nderkohe qe online kam gjetur te dhena per botime te ndryshme qe kane variacione te titullit duke mos pasur fjalen "Sicily" as tek vellimi i pare, po besoj se duhet te jete e njejta permbajtje gjithsesi. 

 

Albanien und die Albanesen: eine historisch-kritische Studie - Wassa Effendi [Pashko Vasa] (1879)Titulli:          Albanien und die Albanesen: eine historisch-kritische Studie
Autori:         Wassa Effendi [Pashko Vasa, Vaso Pasha]
Viti botimit1879
Botuar nga:  Julius Springer (Berlin)
Lidhjet:        Scribd       Google Books

  

Journals of a Landscape Painter in Albania, &c. - Edward Lear (1851)Titulli:          Journals of a Landscape Painter in Albania, &c.
Autori:         Edward Lear
Viti botimit1851
Botuar nga:  Richard Bentley (London)
Lidhjet:        Scribd       Google Books

Botime te tjera varjojne ne titull, si "Journals of a landscape painter in Albania, Illyria, &c." dhe "Journals of a landscape painter in Greece and Albania". Ja dhe nje artikull i Shekullit per tablote e Lear ne Shqiperi. 

 

Albania past and present - Constantine Chekrezi [Kostandin Çekrezi] (1919)Titulli:          Albania past and present
Autori:         Constantine Chekrezi [Kostandin Çekrezi]
Viti botimit1919
Botuar nga:  Macmillan (New York)
Lidhjet:        Scribd       Internet Archive

Charles Downer Hazen, profesor historie ne Harvard ne ate kohe, ka shkruar parathenien e librit dhe midis te tjerash thote qe ky eshte libri i pare i botuar nga nje shqiptar per situaten ne Shqiperi (mbase i referohet vetem asaj periudhe kohore) dhe qe perspektiva e nje shqiptari per situaten do jete ndihmuese per lexuesit amerikane te cilet kane lexuar nga shume te huaj per Shqiperine po jo nga vete shqiptaret.

  

 Albanesische Studien, I-III - Johann Georg von Hahn (1854)Titulli:          Albanesische Studien, I-III
Autori:         Johann Georg von Hahn
Viti botimit1854
Botuar nga:  Verlag von Friedrich Mauke (Jena)
Lidhjet:        Scribd       Google Books

 

Travels in the Ionian Isles, Albania, Thessaly, Macedonia, &c., during the years 1812 and 1813 - Henry Holland (1815)Titulli:          Travels in the Ionian Isles, Albania, Thessaly, Macedonia, &c., during the years 1812 and 1813
Autori:         Henry Holland
Viti botimit1815
Botuar nga:  Longman, Hurst, Rees, Orme, and Brown (London)
Lidhjet:        Scribd       Google Books

Per Shqiperine fillon tek faqja 99.

 

Albania, the foundling state of Europe - Wadham Peacock (1914)Titulli:          Albania, the foundling state of Europe
Autori:         Wadham Peacock
Viti botimit1914
Botuar nga:  D. Appleton & company (New York)
Lidhjet:        Scribd       Internet Archive

  

L'Albania: Notizie Geografiche, Ethnografiche e Storiche - Arturo Galanti (1901)Titulli:       L'Albania: Notizie Geografiche, Ethnografiche e Storiche
Autori:         Arturo Galanti
Viti botimit1901
Botuar nga:  Societa editrice Dante Alighieri (Roma)
Lidhjet:        Scribd       Google Books

  

The Burden of the Balkans - Mary Edith Durham (1905)Titulli:          The Burden of the Balkans
Autori:         Mary Edith Durham
Viti botimit1905
Botuar nga:  Edward Arnold (London)
Lidhjet:        Scribd       Google Books

 

The Albanian Question - Mehmet Konitza [Mehmet Konica] (1818)Titulli:          The Albanian Question
Autori:         Mehmet Konitza [Mehmet Konica]
Viti botimit1818
Botuar nga:  Williams, Lea, Co. (London)
Lidhjet:        Scribd       Internet Archive

 

Researches in Greece - William Martin Leake (1814)Titulli:          Researches in Greece
Autori:         William Martin Leake
Viti botimit1814
Botuar nga:  John Booth (London)
Lidhjet:        Scribd       Google Books

Per gjuhen shqipe fillon tek faqja 237. Gjithashtu libri ka nje fjalor prej 2000 fjalesh greqisht-anglisht-shqip i cili fillon tek faqja 293.

 

 Travels in Albania and Other Provinces of Turkey in 1809 & 1810, Vol I - Hobhouse (1858)Titulli:          Travels in Albania and Other Provinces of Turkey in 1809 & 1810
Autori:         John Cam Hobhouse Broughton
Viti botimit1858
Botuar nga:  John Murray (London)
Vol I:     Scribd   Google Books            Vol II:   Scribd    Google Books

Nuk duhet te jete i njejti material me botimet "A journey through Albania...", packa se mund te jete i bazuar mbi te njejtat udhetime (periudhe kohore) te Hobhouse ne trojet shqiptare.

 

Griechische Und Albanesische Märchen - Johann Georg von Hahn (1864)Titulli:          Griechische Und Albanesische Märchen
Autori:         Johann Georg von Hahn
Viti botimit1864
Botuar nga:  Wilhelm Engelmann (Leipzig)
Lidhjet:        Scribd       Google Books

  

Kater Ungjillat - Konstandin Kristoforidhi [Konstantinit Kristoforidit] (1872)Titulli:          Kater Ungjillat
Autori:         Konstandin Kristoforidhi [Konstantinit Kristoforidit, Constantine Christoforides]
Viti botimit1872
Botuar nga:  A. H. Boyagianit (Konstantinopol)
Lidhjet:        Scribd       Google Books

Titulli i plote: Katẹr unǵilat' e zotit ed̳e še̥ĺbŭesit tʼṳne̥ Iesu-Krištit, ed̳e Pune̥t' e Apŏstuyvet.

 

Illyrian Letters - Arthur J. Evans (1878)Titulli:          Illyrian Letters
Autori:         Arthur John Evans
Viti botimit1878
Botuar nga:  Longmans, Green, and Co. (London)
Lidhjet:        Scribd       Google Books

Titulli i plote: Illyrian Letters: a revised selection of correspondence from the Illyrian provinces of Bosnia, Herzegovina, Montenegro, Albania, Dalmatia, Croatia, and Slavonia, addressed to the Manchester guardian during the year 1877.

 

Rapsodie d'un Poema Albanese - Girolamo De Rada [Jeronim De Rada] (1866)Titulli:          Rapsodie d'un Poema Albanese
Autori:         Girolamo da Rada [Jeronim De Rada], Niccolò Jeno de' Coronei
Viti botimit1866
Botuar nga:  Federigo Bencini (Firenze)
Lidhjet:        Scribd       Google Books

Titulli i plote: Rapsodie d'un poema albanese raccolte nelle colonie del napoletano tradotte da Girolamo de Rada e per cura di lui e di N.J. de Coronei ordinate e messe in luce.

 

Albania: a narrative of recent travel - Edward Frederick Knight (1880)Titulli:          Albania: a narrative of recent travel
Autori:         Edward Frederick Knight
Viti botimit1880
Botuar nga:  S. Low, Marston, Searle, & Rivington (London)
Lidhjet:        Scribd       Internet Archive

 

Scanderbeg: Or, Love and Liberty - Thomas Whincop (1747)Titulli:          Scanderbeg: Or, Love and Liberty
Autori:         Thomas Whincop
Viti botimit1747
Botuar nga:  W. Reeve
Lidhjet:        Scribd       Google Books

Kjo tragjedi eshte e para e tre pjeseve teatrale qe jane shkruar ne ate periudhe kohore me subjekt Skenderbeun, megjithese kjo nuk u vu ne skene. Ne vitin 1920 ky liber eshte pershtatur ne shqip nga S. Luarasi dhe botuar me rastin e 500 vjetorit te vdekjes se Skenderbeut. 

 

 High Albania - Edith Durham (1909)Titulli:          High Albania
Autori:         Edith Durham
Viti botimit1909
Botuar nga:  Edward Arnold (London)
Lidhjet:        Scribd       Univ of Penn 

Nuk eshte i njejti material me "High Albania and its customs in 1908" qe gjendet me lart. Ky eshte liber i zgjeruar. Gjithashtu nuk eshte skanim/fotografim i librit, si materialet e tjera; eshte format elektronik qe gjendet tek faqja e librarise se University of Pennsylvania, po ka fiks te njejtin material me librin e botuar, tekst, ilustrime, etj.

  

Kalendari i Vatres i motit 1918 - Fan Noli; Vatra (1918)Titulli:          Kalendari i Vatres i motit 1918
Autori:         Fan Noli; Vatra
Viti botimit1918
Botuar nga:  Shtypur ne Shtypeshkronjen e Gazetes Dielli (Boston)
Lidhjet:        Scribd       Google Books

Permban midis te tjerash shume fotografi dhe nje liste te gjate me emrat e kontribuesve shqiptare dhe shumen perkatese te secilit.

 

Travels in the Morea, to Constantinople, Albania and several other parts of the Ottoman   Empire in the years 1798, 1799, 1800 and 1801 - Pouqueville (1806)Titulli:          Travels through the Morea, to Constantinople, Albania and several other parts of the Ottoman Empire in the years 1798, 1799, 1800 and 1801
Autori:         François Charles Hugues Laurent Pouqueville
Viti botimit1806
Botuar nga:  Richard Phillips by Barnard & Sultzer (London)
Lidhjet:        Scribd       Google Books

Libri i historianit dhe diplomatit franzez Pouqueville, perkthyer ne anglisht. Eshte perkthyer dhe botuar  dhe ne gjermanisht dhe italisht. Simbas Dr. Elsie, suksesi i ketij libri terhoqi vemendjen e qeverise franceze dhe si rezultat i kesaj Pouqueville u emerua  konsull i Janines. 

  

Communist Takeover and Occupation of Albania - Charles J. Kersten; U.S. Congress (1954)Titulli:          Communist Takeover and Occupation of Albania
Autori:         Charles J. Kersten; U.S. Congress
Viti botimit1954
Botuar nga:  U.S. Government Printing Office (Washington D. C.)
Lidhjet:        Scribd       Internet Archive

Titulli i plote: Communist Takeover and Occupation of Albania. Special Report No. 13 of the Select Committee on Communist Aggression. House of Representatives.

  

The economic and financial situation of Albania - Albert Calmes; League of Nations (1922)Titulli:          The economic and financial situation of Albania
Autori:         Albert Calmes; League of Nations
Viti botimit1922

Lidhjet:        Scribd       Internet Archive

  

Albania - Eugenio Barbarich (1905)Titulli:          Albania
Autori:         Eugenio Barbarich
Viti botimit1905
Botuar nga:  Enrico Voghera (Roma)
Lidhjet:        Scribd       Google Books

Titulli i plote: Albania (Monografia antropogeografica) Con 10 illustrazioni e 13 tavole fuori testo.

  

Ceshtja shqiptare ne analet diplomatike amerikane (1918 - 1945) - Masar Kodra (1997)Titulli:          Ceshtja shqiptare ne analet diplomatike amerikane (1918 - 1945)
Autori:         Masar Kodra, Majlinda Kodra
Viti botimit1997
Botuar nga:  Logos-A (Shkup)
Lidhjet:        Google Books

Ky liber nuk ka opsion per ta shkarkuar, por mund te lexohet i plote tek lidhja e Google Books.

 

 

 

ARTIKUJ REVISTASH DHE MATERIALE TE TJERA TE SHKURTRA

  

Albania and its people - William Henry Green - The Princeton Review (Oct 1857)Titulli:          Albania and its people
Autori:         William Henry Green
Viti botimitOct 1857
Revista:       The Princeton Review; Volume 29, Issue 4, pp 699-719
Lidhjet:        Scribd       Univ of Mich

  

Scanderbeg - The Catholic World (May 1876)Titulli:          Scanderbeg

Viti botimitMay 1876
Revista:       The Catholic World; Volume 23, Issue 134, pp 234-243
Lidhjet:        Scribd       Univ of Mich

 

In Albania with the Ghegs - Athol Mayhew - Scribner's Monthly (Jan 1881) Titulli:          In Albania with the Ghegs
Autori:         Athol Mayhew
Viti botimitJan 1881
Revista:       Scribner's Monthly; Volume 21, Issue 3, pp 377-392
Lidhjet:        Scribd       Cornell Univ

  

The Encyclopædia of Missions, Vol 1: Albania - Edwin Munsell Bliss (1891)Titulli:          The Encyclopædia of Missions, Vol 1: Albania; pp 35-39
Autori:         Edwin Munsell Bliss
Viti botimit: 1891
Botuar nga: Funk & Wagnalls (New York, London, Toronto)
Lidhjet:        Scribd       Google Books

Titulli i plote i vellimit enciklopedik: The Encyclopædia of missions. Descriptive, historical, biographical, statistical. With a full assortment of maps, a complete bibliography, and lists of Bible versions; Vol I.

 

 Albania, A new nation in an old world - Scribner's Magazine (1922) - V. I. Paradise, H.   CampbellTitulli:          Albania, A new nation in an old world
Autori:         Viola I. Paradise, Helen Campbell
Viti botimitJuly - December 1922
Revista:       Scribner's Magazine; Volume 72, pp 566-580
Lidhjet:        Scribd       Internet Archive

  

Recent Observations in Albania - The National Geographic Magazine (Aug 1918) - George P.   ScrivenTitulli:          Recent Observations in Albania
Autori:         George P. Scriven (Brig. Gen., U.S. Army)
Viti botimitAugust 1918
Revista:       The National Geographic Magazine; Volume 34, Number 2, pp 90-114
Lidhjet:        Scribd       Google Books

 

* Ky artikull mund te shkarkohet si skedar pdf ketu, kurse versioni ne anglisht gjendet ketu dhe ketu.

26 Komente

Nje  pune e tille teper e lavderueshme , ua kalon  me qindra here ,te gjitha komenteve Xhibliste smiley . Duket qe babagjyshi vitit te vjeter me cunakun e vitit te ri te paskan prure lodra inteligjente . Urime me zemer XHib per pune te tilla.

Kete gazeten e Konices s'e lexoj dot, nuk e ka gjekund ne kete lidhjen tende Xhibi...

ok, e gjeta drejtperdrejt ne faqen e Scribd-it, pasi aty nuk punojne disa nga lidhjet qe ke vene, pune shume e mire...

Tani i pashe ne fakt, se kujtova se ishte tjeter gje problemi ne komentin me poshte. Nuk e di pse ishin korruptuar disa lidhje, po i editova dhe tani jane te aksesueshme direkt me klikim nga artikulli ketu tek Peshku. Flm qe me le te ditur, dhe po patet problem me lidhjet prap me thuani qe ti rregulloj.

shume flm Xhibi shkrim shume informativ.

"So many books, so little time."
— Frank Zappa
 

p.s. flm për informacionin.

Xhibi urime urime urime per prurien.

Nuk kam c'te them me teper.

Eshte hera e pare qe ndeshe  dokumenta kaq te lashte dhe i shoh me sy, se deri me sot nuk me pat rastisur te ti shoh reale, vec ikazioneve.

Kjo eshte nje pune emrekullueshme dhe pse nuk munde te ket qen ndoshta(e veshtire) por mjafton grumbullimi dhe siellia etyre .

....a ka te tilla te perkthyera ne shqip e te mund ti gjesh ne keto wsite?

Flm per fjalet e mira. Ne fakt per shume nga keto libra as e dija qe egzistonin, kot te krenohem te them qe i dija dhe i kam lexuar. Po u bera kurioz nga keto debatet qe nisen kohet e fundit per historite dhe çmitizimet tona, dhe kjo me shtyu te kerkoj per libra te vjeter per ne nga te huajt, e me pas pashe qe shume prej tyre ishin falas ne internet. Njekohesisht nuk gjeta diku nje reference te plote te te gjitha botimeve te vjetra per ne (nga shqiptare e te huaj). Dr. Elsie mbase ka nje nga referencat me te mira, po ai zakonisht ve aty ato libra te cilat i ka perkthyer dhe botuar, dmth shitur.

Keshtu qe nje qellim dytesor (dhe modest kuptohet) ishte te krijonim dhe nje reference te tille, te materialeve nga dhe per shqiptaret (sidomos ato te vjetra), keshtu qe do ishte pozitive te rekomandoni dhe libra qe s'jane ne internet momentalisht.

Andivlora, librat tek faqet e Google Books dhe Internet Archive ne SHBA jane ne 'public domain', dmth s'ka kufizime me te drejta autori apo shtepie botuese per keto libra. Kurse ne Evrope dhe shtete te tjera varet nga ligjet e shtetit, dhe disa prej librave i bllokon Google simbas IP te shteteve qe ka konflikte me ligjin. Kurse ne Scribd duhet te lexohen nga cdo shtet ma ha mendja. Kjo qe nje arsye dytesore qe i vura aty.

Ardi jon, te keto faqet zakonisht jane libra te vjeter, qe kane dale nga botimi. Shqip nuk gjeta te tjera pervec ketyre, po mbase ka dhe te tjera, provo te kerkosh vete, simbas autorit ose titullit etj, dhe tek rezultatet zgjidh opsionin "full view". Gjithashtu nje sere biblotekash ne bote bashkepunojne me Google Books per dixhitalizimin e librave; ja lista. Mbase eshte e mundshme qe nje qytetar te ndikoje, dmth ti sugjeroje biblotekes se shkolles ose qytetit qe bashkepunon me Google, qe ata te dixhitalizojne ndonje liber shqip qe e kane ne bibloteke. Nuk e di si funksionon konkretisht kjo, po provojeni po deshet.

Bravo Xhibi, me kete i ke rrit vlerat Peshkut. ops edhe vetvetes, se desh harrova.

Xhibo, nëse do na bjerë të takohemi ndonjëherë, ke dy birra dhe një bërxollë t'pagume smiley

The best thing that has ever happened to Peshku...

 

 

 Edhe nga mua nje te qerasme, veçse do te t'rekomandoja qe perveç punes kerkimore nepermjet internetit, te beje dhe hulumtime neper biblotekat apo arshivat aty, ne menyre fizike, i pranishem aty. Une jam pakez skeptik ndaj te dhenave virtuale, dhe gjithmon kam besuar se kontakti sy me sy me dokumentat e vjetra, eshte me i vlevshem se çdo gje.

Me fal qe mund te te dukem si i shekullit te kaluar.

XHIBI....kjo teme dhe kto te dhena jane ide brilante !!!!

Interneti ka dhjete vjet qe ma ka lidhur njeren kembe per arsye te ndryshme , por sot mi ka lidhur te dyja .... (dhe kjo fale teje )

 

Faleminderit dhe ne raste te tilla ta shperblefshim!

o Bixhi po libra artistike a di gjo ku mund te gjejme?

une kam vetem keto nqs i do njeri:

IsmailKadareposhterimineballkan.pdf
Kim_Mehmeti__Keshtuecennjeriu_467964174.pdf
Kim_Mehmeti__vitet_e_urithit_336774205.pdf
Kim_Mehmeti_Kali_i_bardhe_778303226.pdf

Thjesht admirim, ndjej shume pasion. Hallall robo dil ketej nga riviera ligure dhe zgjidh ristorantin....... persa i perket komentit te mesiperm per Hajdarin italiont thone: "Non fare del bene se non supporti l'ingratitudine"

Për ata që duan qoftë dhe të kalojnë kohën duke lexuar libra në rrjet, mund të shikojnë këtë listë prej 768 librash (që mund të lexohen komplet) që në googlelibri gjënden po të kërkosh me "Scanderbeg".

Tek materialet me siper shtova librin "High Albania" te Edit Durhamit (1909) dhe gjithashtu tre artikuj revistash dhe nje artikull enciklopedik, te shek XIX.

Gjenden ne fund te listes.

Librat e shtuara sot: Kalendari i Vatres i motit 1918 - Fan Noli, Travels in the Morea, to Constantinople, Albania ... - Pouqueville, Communist Takeover and Occupation of Albania - U.S. Congress, The economic and financial situation of Albania - League of Nations, Albania - Eugenio Barbarich, Ceshtja shqiptare ne analet diplomatike amerikane (1918 - 1945) - Masar Kodra, si dhe nje artikull nga National Geographic dhe nje nga Scribner's.

E perktheva dhe ne anglisht kete referencen, keshtu qe po te doni tia jepni ndonje te huaji qe don me na lexue historine smiley e gjeni ketu (Scribd) dhe ketu (format html, hapet brenda shfletuesit)

Pershendetje,

Se pari ju pergezoj per kete faqe te bukur ne rrjete, jeni madheshtor !

Se dyti po kaloj ne postim ne lidhje me librat megjithese njehere pata kontakt me xhibin per librat ne internet nje pasion besoj qe e edajm te gjithë se bashku.

U mundova te gjeja diku tjeter me te njejtin titull kete liber por se hasa askund e desha qe te publikoj edhe ketu tek ju pasi qe te gjithe librat per shqiptaret ne internet keni arritur ti grumbulloni ne kete rurike ateherre vendosa qe te ju  propozj edhe biblioteken time me libra qe gati te gjithe titujt jane ne gjuhen frenge.

Mirepo ka edhe disa italiane e se fundi edeh nje liber i botuar ne vitin 1637 qe titullohet "Ristretto del hitorie del Mondo"  ku ne te ka dy faqe edhe per Skenderbeun mirepo ç'eshte me me rendesi ne te hasa edhe tek një portret i panjohtur per mua i Skenderbeut.

besoj se lexuesit do te analizojne me se miri kete figur, ndryshe nga Skenderbeu qe jemi mesuar te shofim deri me tani.

ketu mund te gjeni kete portret dhe librin ne fjalë

http://picasaweb.google.fr/dartre93/Port...

Pershendetje nga kreksi

 

shendet

Për të komentuar tek Peshku pa ujë, ju duhet të identifikoheni ose të regjistroheni (regjistrimi është falas).