Konsiderata teknike mbi vleresimin e ndikimit ne mjedis te TEC-it te Porto Romanos

Dy fotot i perkasin te njejtit monument ne Westfali (Gjernmani); datojne vitin 1702. Nga shiu acid, brenda 60 vjetesh (1908 -1968) monumenti ne foto ka pesuar ndryshime te pakthyeshme. (Fotot nga Zoti Schmidt-Thomsen.)

Ne Studimin e Vleresimit te Ndikimit ne Mjedis te prezantuar nga kompania italiane ENEL ne takimin me banoret e Durresit dhe me grupet e interesit binte ne sy qe studimi kishte disa mangesi thelbesore, te cilat e benin te paplote. Me nje lexim te shpejte te ketij studimi, ve re qe:

Mungon Opsioni Zero, qe ne terminologjine e perditeshme do te ishte ”cdo ndodhte, ose cilat do ishin alternativat nese ky projekt nuk do te realizohej fare”, dhe qe eshte pjese e cdo studimi serioz te vleresimit te ndikimit ne mjedis. Ne rast te marrjes ne konsiderate te opsionit zero, do te ishte e domosdoshme te kishte referenca te sakta nga Strategjia e Energjise e miratuar nga Parlamenti i Shqiperise ne vitin 2003 dhe e ri-miratuar pas perditesimit ne vitin 2006. Por, ne asnjeren nga keto strategji, dhe madje as ne studimet e realizuara nga kompani te huaja prestigjioze, si Lahmeyer International me ”Power Sector Study” nuk parashikohet gjekundi gjenerimi i energjise elektrike nga qymyri, perkundrazi, jepen alternativa te qarta cilesore dhe sasiore per zgjidhjen e problemeve energjitike te vendit, te tilla si shfrytezimi i burimeve ujore, te cilat Shqiperia i ka me shumice, per HEC-e te medhenj e te vegjel, rritja e eficences se energjise, ndetimin e disa njesive termogjeneruese me cikel te kombinuar ne permasa shume me te vogla se TEC-et e propozuara nga ENEL.
 
I cuditshem eshte gjithashtu fakti qe ndersa ne studim theksohet qe nga ky projekt (2 x 800 MW) Shqiperia do te perfitoje rreth 2 TWh energji elektrike ne vit (qe eshte rreth 15,6% e prodhimit total vjetor) me kosto, nuk jepet asnje analize kostoje, gje qe do ta bente mjaft me te lehte si per publikun, po ashtu edhe per vendimmarresit, te vendosnin nese dhenia e lejes per nje investim te ketyre permasave do te ishte me leverdi per vendin tone.
 
Alternativat qe kishte marre ne kosiderate kompania ishin tre persa i perket vendndodhjes dhe tre persa i perket lendes djegese (nafte, gaz, qymyr). Por, ndersa percaktohej Porto Romano dhe qymyri si lende djegese, nuk permendej asnje nga teknologjite e ndryshme te djegjes se qymyrit. Percaktohet diku qe do te jete me pluhurizim, por nuk merren ne konsiderate fare opsione te tjera, si variantet e ndryshme me shtrese vluese (FBC) dhe me gazifikim te qymyrgurit, te cilat se paku ne terma te ndotesve me ndikim lokal si SO2 dhe NOx kane avantazhe te ndjeshme. 
 

Ne studim nuk permenden fare metalet e renda qe sado qe ne sasi te vogla jane pjese e pothuajse cdo lloji qymyri, dhe duhet theksuar qe metalet e renda, kane efekte shume te renda ne shendetin e njerezve dhe ne ndotjen e tokes dhe te ujrave nentokesore.
Modelimi fluido-dinamik i rrymave te ajrit, qe ka lidhjen me shperndarjen e SO2 dhe NOx, eshte bazuar jo ne matje te sakta ne terren (sadoqe u pretendua e kunderta nga perfaqesuesit e kompanise) por ne modele matematike te nje instituti italian. Per nje sy teknik, nje modelim i tille bazuar mbi nje model le vend per skepticizem, sidomos perderisa flitet per perberes qe kane ekete direkte mbi shendetin e njeriut, mbi cilesine e jetes, madje dhe mbi monumentet historike ne rastin e SO2, te cilat ne Durres jane te shumte.
 
 
Po ashtu, si modeli per shperndarjen e eres edhe modeli per rritjen e temperatures se ujit te detit nga shkarkimi i ujit ftohes, paraqet mangesi. Theksohet ne studim qe sasia e ujit ftohes do te jete 29.5m3/s per secilen njesi, pra 59m3/s per 1600 MW, i cili do te merret nga deti, do ti rritet temperatura 8ºC ne kondensator, dhe do te riderdhet ne det. Modelimi per rritjen e temperatures se detit eshte bere per 5 raste, 4 nga te cilat kane marre ne konsiderate temperaturen mesatare te ujit ne dimer (qe ne fakt nuk perben shqetesim te madh nga pikpamja mjedisore) dhe vetem nje rast konsideron temperaturen e ujit te detit ne vere, po edhe kjo marre si vlere mesatare, nderkohe qe ne kete rast problematike per faunen dhe floren detare paraqesin kushtet ekstreme, pra kur uji i detit eshte me temperature te larte, dhe temperature i rritet akoma lokalisht si rezultat i shkarkimit te ujit te TEC-it.
 
 
E fundit, por jo me pak e rendesishmja, eshte fakti qe mungon transparenca persa i perket perfitimeve qe i sjell ENEL-it ndertimi i ketij impianti ne vendin tone. Per ta konkretizuar - emetimet e CO2 nga ky TEC do te jene rreth 4,5 milione ton ne vit per cdo njesi, pra per 1600 MW fuqi te instaluar, 9 milione ton. Por, Italia ka ratifikuar protokollin e Kyotos per reduktimin e gazeve me efekt sere, dhe ka gjithashtu targete te vendosura ne kuader te Bashkimit Europian, targete qe i ka tejkaluar prej disa vitesh. Per plotesimin e kerkesave te veta per energji, nese kete impiant do ta ndertonte ne Itali, do ti duhej qe kreditet e karbonit ose ti blente ne burse ku cmimi minimal eshte 25 Euro/ton, ose te realizonte projekte te Clean Development Mechanism ose Joint Impementation sipas mekanizmave te percaktuara nga Protokolli i Kyotos, dhe qe do ti kushtonin miliarda Euro.  Dikush mund te thote qe per ne nuk eshte problem sepse ne nuk kemi limite per emetimet, te pakten jo deri ne vitin 2012, por, pervec faktit qe pas 2012 ndoshta do te vendosen limite edhe per vendet ne zhvillim gje qe hipotetikisht do kompromentonte zhvillimin e vendit tone, transparenca ne marredheniet me komshiun e madh dhe ndarja e perfitimeve ne menyre te drejte do te ishin te mirepritura.
 
 
Aheron Hizmo

Shoqata Shqiptare e Energjise dhe Mjedisit per Zhvillimin e Qendrueshem
 

133 Komente

Tjeter mangesi eshte mungesa e serizitetit me te cilin e ka marre Enel impaktin qe do kene TEC-et  e tij me qymyr e mos-kokecarja per mendimin e pupullates vendase per sipermarrjen e tyre.

Enel i ka bere marreveshjet atje lart fare, keshtu qe shqetesimet e popullit ne rang fakiresh apo specialistesh jane kembana ne vesh te shurdhet.

Megjithate, Enel i mblodhi njerezit bashke ne nje salle te ftohte e te shemtuar ne Durres, u beri edhe perkthim simultant, u dha edhe nga nje kafe e nga nje biskote per fryme, beri edhe ca foto dokumentimi per pjesemarrje, edhe e lau veten me detyrimin ligjor per te informuar publikun.

Me shume qejf do ta shikoja kete shkrim te kalonte qe ketu ne faqet e gazetave Shqiptare.

Deri ketu e kemi shkaterruar ate vend me duart tona; tani po marrim ne ndihme edhe duart e komshinjve se tonat s'na dalin. Jemi nje popull i katandisur per gjynah te zotit!

Aria populli nuk ka faje?

Fajin e kane ata qe jane ne krye dhe kane krijuar ato kompaktete e tyre me plot gueril, qe i mbeshtesin me mishe e me shpirte, me te drejte se dhe ata ushqehen me therrimet e mbetura prej peshkaqeneve te stermbedhenje!

Ndersa populli me sa di une jo se eshte asnjanese e i pa marre pjes perkundrasi eshte ne dijeni te gjiheshkaje, se ka edhe sy dhe veshe e degjone, por problemi qendrone se ne si kombe jemi gjakenxehet dhe te pa prkrahur nga ligji? Dhe kjo ka si pasoje fjietien e popullit se perndryshe pjiesmarria ne mas e tije do te perfundonte ne katasrofe!

Te mos harrojme ketu se ne shqiperi ne funde te nje proteste qofte paqesore apo politike shume her ka perfunduar ne plu/gja,..,.,.,! 

Me falni te leshoj dhe une ca gazra ndotse...

Se pari dua te theksoj dhe njehere se KU qendron SINQERITETI i disave ktu ke Peshku...apo te ktyre "pseudo-ambjentalistve"...qe me pare na thoshin qe "ne s'fitojme asgje" dhe na sillnin shifra te shpikura nga mendja e tyre me 20 milion ton Co2 etj etj budalleqe.

Sinqeritetin e tyre e vura ne pikpyetje qe me pare...po kutpohet...s'i hyri njeriut ne vesh (po Llukan...tamam pacaure si kto i duhen POPLLIT heroik te lexoj ne gazeta...se s'mjaftojne 25 artikujt ne muaj qe pseudot e tu shkruajn per kto ceshtje)

 

Se pari...sic PREDIKOVA disa muaj me pare...vetem ky TEC me pjesen qe merr Shqiperia...perben nje rritje TE PAKTEN 50% MBI PRODHIMIN EKZISTUES TE SHQIPERISE.

2TWh perben nje rritje afersisht 50% MBI nivelin ekzistues te prodhimit. Dhe e gjitha kjo...PA asnje kosto ndaj Shqiperise per ndertimin, furnizmin dhe mirmbajtjen e TEC-it...dhe energjia blihet me CMIM PRODHIMI...dhe jo me cmim tregu.

 

kaq do ishte e mjaftueshme per te kuptuar fitimet e Shqiperise...dhe impaktin qe kjo do ket ne vend. Po ju nuk merrni vesh...dhe na nxirrni fotografi stautjash ne Gjermani smiley (ne Gjermani ku ka TEC-e BRENDA neper qytete...PA HESAP)

 

Sa per te tjerat qe flet ky artikll...jane budalleqe pa hesap. Merret me...po ENEL-i cfar perfiton? Kujt i plasi cfar perfiton ENEL-i?? Cfar perfiton TI eshte e rendesishme. Merret me...monumentet e Durresit smiley Pa i treguar POPLLIT HEROIK...se kto TEC-e te reja s'kan asnje gje te perbashket me TEC-et qe paskan prishur ate statujen ne Gjermani...dhe se kto TEC-e gjen me bollek kudo ne boten perendimore...dhe jo me teper se 1-2km nga qendra te banuara e jo mo 10-15km sic eshte ky TEC.

 

----------

Eshte diskutim teper i lodhshem...dhe jashtzakonisht qesharak. Eshte qesharak sepse merren me idiotizma si CO2...qe ne nivelin e Shqiperise eshte dicka ABSOLUTISHT PA ASNJE RENDESI...pasi EDHE me kte TEC...Shqiperia arrin VETEM nivelet per person qe ka...MAQEDONIA. Pra...s'ka pike rendesie. Merren me SOx dhe NOx...qe kto TEC-e i kan ne nivele absolutisht NEN nivelet e lejuara te BE-se...dhe me nje ndikim shume shume shuuummmeee me te vogel se.....makinat qe perdorni JU perdite neper Tirane apo Durres.

 

Pra nga niveli i ndikimit ne "mjedis" (ne PORTO ROMANO...akoma nuk e keni marr vesh!!)...ka diku andej afer ZEROS per nivelet e Shqiperise.

Dhe ajo qe KA RENDESI PER POPLLIN HEROIK...eshte se vetem me ate 15.6% qe merr Shqiperia...rritet niveli i prodhimit me 50% ndaj ati ekzistues.

 

KY ESHTE FITIMI I SHQIPERISE...E ju merreni...ne menyre ekzemplare KOMUNISTE...me fitimet e ENEL-it..ne vend qe te merreni me FITIMET TONA.

 

Energjia eshte BIZNES...nese do te fitosh..duhet dhe te sakrifikosh pak. Por prandaj ARNAUTLLEKU ka mbet kshu si ka mbet...se ju jo vetem qe jeni INJORANT dhe i predikoni BOTES mbi TEC-e (qe ju sygjeroj nje gjiro te shkurtet ne cdo qytet te madh Evropian apo Amerikan dhe te shikoni TEC-et qe ndodhen ose BRENDA ne qytet ose ne periferi)...po s'jeni as te agtshem te beni asnje PIKE PUNE...per te perfituar dicka.

 

Kuptohet atehere qe do vij tjetri e do tja bej per JU...

 

nejse diskutimi eshte i kote...sidomos kur nisehs nga nje nivel AQ TE ULET....sa tani na flitet se...e paskan bere mbledhjen ne nje DHOME TE FTOHTE DHE TE SHUMTUAR NE DURRES smiley

Ashu e keni ber Durresin ju Arnautet...ku tjeter tja u bente mbledhjen ENEL-i...ke vila e Zogut??

 

Hajd naten e mire...dhe urime per TEC-in e re...ishallah tani e tutje do kemi ENERGJI pa probleme.

 

PS: Para ca ditesh u firmos dhe nje leje per nje TEC me biomas ne Lezhe smiley Hajde urime dhe per ate. Dita dites do behei edhe ne SI BOTA smiley

PPS: ke ajo tema tjeter e ndritur ju thash nje histori te vogel rreth nje TEC-i qe ndodhet afersisht 1-2km nga Harvard University dhe MIT. Raste te tilla ka DISA...jo vetem ne Boston...po ne CDO qytet Amerikan te madh dhe po ashtu Evropian. Po nuk degjuat...nuk degjoni dhe nuk kuptoni...jeni ne bote me vete...ne boten e cudirave...ku nivele CO2 te krahasueshme me MAQEDONINE...perbejne rrezik ndaj jush. Ca tju thush me???

O grup, keshtu je ti apo ben vete?

Per ca fitimesh e ke fjalen ti ore? Ne ca vendi shihen keto endrrat me sy hapur qe sheh ti, se ketu as me sy mbyllur nuk qulloset gje ashtu sic mundohesh te na mbushesh mendjen ti.

 

......dhe urime per TEC-in e re....pranej e paske gjiF kete pathos ti Grupo smiley Qeke ne qejfli... Jo nga keto GRUP...sidomos pa i shoqeruar me fjalet "si c'do biznes" smiley ....se ne fund te fundit edhe ti bixines po ben. Po ja hodhe TE Lumte! Po ta futen ata te Mjedisit Ju Lumte! As i gjo nga ato qe do te thuash ti nuk eshte perfitim per SHQIPOT...pervec thelbit MAFIOZ te shndrimit te Memedhembjes nga "gjeneza e hapjes ne 90 e deri ne vazhdim si " Placdarm" per perfitime te jashteligjeshme" ne kurriz te shume e shume faktoreve por me se pari e mbi gjithshka ..NGA MUNGESA e QARTESISE se CILA ESHTE e ARDHMJA e KETIJ VENDI e KETYRE NJEREZVE ?Se keshtu lopka- lopka :- per TECE ,  per CENTRALE BERTHAMOR ,  per Rruge me kater korsi  ,  per koridore  te teta apo te nenta , " Berluskonin e kam mik" , " ti kthejme syt nga Kina,  turizmi eshte strategji  ka 20 vjet qe ecim dhe akoma nuk ka nje drite ne horizont pervec nje deklareje te ED RAMES "pertej te majtes e te djathtes" qe gjithsesi shpreh dicka per Shqiperine dhe per Popullin, qe kesaj rradhe pervec veshdwerr, trim punetor e patriot qe i " mirpret keto zhvillime" na doli edhe i "tredhur" nga skopites profesioniste si Mixha me Jozin!!!!! Dhe ketu po ke ndonje pervoje HIDHU!!!!

Idris...patjeter...e gjitha kjo eshte thjesht...mafie, vjedhe, jashtligjshme, etj etj etj.

Me mendje si te tuat...s'ka nevoje fare per tu imagjinaur rezulatit. Rezulatati eshte ky qe kemi smiley 

 

Me qiri...me gjenerator...dhe me BENZ. Majmun...cfar te thuash tjeter pervec...majmun.

menatliteti 500 vjecar Arnaut bashk me ate Munist...mendjen e ka si gjithmon..."sa perfiton ai tjetri"...jo "cfar perfitoj une"

Nuk ju ve faj...aq dini dhe aq thoni. Po shyqyr qe jeni larg...shume larg...dhe e vemtja gje qe mund te beni eshte te hidhni ca veze ne ajer. Shyqyr zotit...

O Idiot qe s'je gje tjeter, sillesh neper argumentat e tua budallaqe dhe prape thelbin e thua vete "Energjia eshte BIZNES.." Pikerisht kjo eshte, hajde bejme biznes, po jo sipas qefit tend po sipas rregullave te tregut. 

Per te tjerat ... jane shume teknike per ty, s'ja vlen ti diskutoj me ty, qe sigurisht, jo vetem se ke lexuar VNM-ne, por as nuk e kupton ne 90% dhe sikur ta lexosh 30 here.

 Vetem Koth ta gjen gjuhen ty mor cun, se ja c'thua:

e ajo tema tjeter e ndritur ju thash nje histori te vogel rreth nje TEC-i qe ndodhet afersisht 1-2km nga Harvard University dhe MIT

Nderkohe qe USA, vetem ne 2008 ka refuzuar 60 projekte per TEC-e me qymyr.  

smiley mire mire naten e mire Swed. Vazhdo ti me SINQERITETIN tend...dhe ato informacionet e tua me 20 milionca e me 400 milionca etj etj...

Nderkohe qe USA, vetem ne 2008 ka refuzuar 60 projekte per TEC-e me qymyr.

 

Po se kishin nja 200 kerkesa prandaj smiley

Te thash njehere...naten e mire...dhe BOLL GENJEVE

Oh se harrova...MIT ka edhe nje TEC te vetin ne fakt...atje ngjitur me kte me siper.

 

Nejse...ne boten e cudirave...aka Shqiperia Perla Ambjentaliste...gjerat maten ndryshe

Per ca fitimesh e ke fjalen ti ore? Ne ca vendi shihen keto endrrat me sy hapur qe sheh ti, se ketu as me sy mbyllur nuk qulloset gje ashtu sic mundohesh te na mbushesh mendjen ti.

Dhe une ne fakt nuk e di nese jeni vertet kshu vet apo hiqeni sikur jeni. Shpresoj te jet e dyta...

50% rritje ne prodhim energjie...PA ASNJE KOSTO ne investim...nuk te duket si fitim?? Ca tju them me une smiley ...pervec naten e mire?

Edhe ti gjume te embel befsh. Endrra te bukura pafsh e jetofsh o grup.

Ron,

edhe mund te jepja nje konsiderate po nuk e kam lexu mateerialin dhe as dhe me ftoi njeri per ne Durres per ta degju live .

Gjithsesi,

materiali eshte i mire. Me co ndonje link te lexoj me shume dhe mbasi ti bejme nje ftese  xixes dhe chenes edhe e bejme nje debat prej verteti.

P.S. Grup, ma thuaj ku e ke lexuar kete materialin e plote qe po merr ne analize  autori . Se nga sa shof ai e ka lexu, apo nuk durove dot te beje ate deklaraten e zakonshme ? E ke vete parasysh ti perse e kam fjalen.

Pse na e bere qe te mendojme qe nicku Grup eshte sinonimi i idiotit ?

Te kam thene zin ndonje te dashme se je gjithe stres. Une nuk dua te degjoj lajme te keqija nga ty !

 

 Kothe, nuk e di a mund te downloadohet ne ndonje link, se edhe vete mezi e gjeta, si rezultat i transparences se ENEL-it, kuptohet. Po me jep nje adrese e-maili te mesazhet private dhe ta nis me e-mail.

Grup, muhabetit me ty nuk i gjendet fundi kurre, por problemi jot eshte qe kjo vjen si rezultat i dijeve gjysmake qe ke ne kete fushe. Do dal andej nga historia dhe arkeologjia kur te kete ndonje teme dhe kenaqemi muhabet.

Grup, ma thuaj ku e ke lexuar kete materialin e plote qe po merr ne analize  autori . Se nga sa shof ai e ka lexu, apo nuk durove dot te beje ate deklaraten e zakonshme ? E ke vete parasysh ti perse e kam fjalen.

Jo nuk e kam lexu smiley S'kam nga ta lexoj...

Dhe faktikisht nuk do me interesonte dhe aq shume ta lexoja...se s'do kishte ndonje infromacion te jashtzakonshem. Parametrat teknike per TEC-e te kti lloji dihen mire...Kto lloj EIA behen per prezantim ndaj "popllit heroik"

Pra do ishte harxhim kohe...Se si e cfar do ishe ky TEC e si do funksiononte...e kam shpejgu muaj me pare...dhe ashtu doli. S'do ndonje mendje te madhe per ta kuptuar.

PS: Sa per te dashmen time dhe per stresin tim...mos u merakos fare. Hic fare s'kam stres...une vi thjesht per me tall prapanicen me ju...te cuditshmit...

PPS: Dhe sa per te qujt te tjeret si idiot...ta kam then njehere...mbaje gojen se nje dite do ta HASH keq.

E shet tani pse kam te drejte une qe te them idiot ?  Se ti rri ne vend dhe i merr gjerat me mend dhe mbi te gjitha ti e ke lodh aq shume veten duke i thene qe merr vesh nga kjo pune sa duket nje sahat larg o daje.

Per ate tjetren, kupto vete ti, ate zanatin e berberit, kujdes kur te zgjedhesh briskun.

Po stresi eshte si puna e pucrave te adoleshenteve del me balle me degjo mu se ti e di qe nuk ta kam me hile.

Do ne nje surrat qeshur kjo me llape perjashta , po nuk e bej dot se nuk gjej dot dy pikat te LT.

Mire Kothe vazhdo ti... smiley S'ka problem.

Lexoje mire EIA...lexoje mire ama...se do gjesh ndonje qen te ngordhur atje smiley

Te thash njehere ato behen per KONSUMIM nga poplli heroik...Po ti popll heroik je kshuqe mire te ben.

si rezultat i transparences se ENEL-it, kuptohet.

 

E paska fshejt ENEL-i smiley

Jo ne fakt fakti qe e GJETET...vjen si rezultat i mesimit qe ju dhash juve pseudove para nja nje viti me ate Petron e Vlores. E shkreta EIA kishe 3 vjet ne internet....ju akoma cirreshit "S'ka projekt!!" smiley

Hap mbas hapi...s'ka problem.

Grup, muhabetit me ty nuk i gjendet fundi kurre, por problemi jot eshte qe kjo vjen si rezultat i dijeve gjysmake qe ke ne kete fushe

Or zotni...une nuk ve ne dyshim 'dijet" e tua...ve ne dyshim thjesht SINQERITETIN tend. Se per dijet e mia...ato qe thash une para ca muajsh rreth ksaj teme...dolen 100% EKZAKT me realitetin...Ndersa te tuat...me mire lere ate muhabet apo jo? smiley

Swed, jo me i bo tifo Enelit apo aq më keq Grupit smiley , por këtu lexoja që ka edhe disa "gjëra" të tjera të bëra nga Qeveria shqiptare dhe Ministria e Ambjentit italiane ... dhe e kanë nisur që kuri atë muhabet smiley

Shhh...s'ke turp s'ke. Taljoni eshte armik qe do me na mbyt...pike puna!

 

Ehh...lere fare me mire kte muhabet. Murit me koke nuk do ti bie.

Edhe njehere...urime per TEC-in. Ta gezofshim.

Edo, ka kohe kjo iniciative nuk eshte fort e re, po gjithsesi nuk ka lidhje me TEC-in. Ka vetem nje gje pozitive, qe eshte me e ndershme se TEC-i smiley 

Në lagunën e Venecies derdhen mbeturinat e ENICHEM-it (një nga ndërmarrjet kimike më të mëdha në Itali dhe Europ&eumlsmiley... e megjithatë, rreziku më i madh që ju kanoset statujave të mermerit... janë PËLLUMBAT (dmth glasat), e me gjithë sasinë e madhe të pëllumbave që ka Venecia, monumentet vazhdojnë t'i rezistojnë kohës (ndërsa EniChem-in, nuk e përmëndin më, me përjashtim të sëmundjeve profesionale që kanë marrë punëtorët e para 20 vjetëve).

Ed,

ja po e them keshtu thjeshte :

TEC-et duhen e ndertohen prane deteve ( burimeve ujore ) per 1000 arsye qe jane te natyres teknologjike dhe te kostove ( ketu jane dy , prodhim dhe transmetim ), ndaj zgjedhja behet sipas kombinimit te ketyre parametrave

Nga ana tjeter jane gjigande qe kur ngulen diku levizin shume para. Edhe kjo e qarte eshte besoj.

Ai shkrimi me siper sqaron disa tregues teknike , po e theksoj absolutisht teknike qe jane te veshtira te kuptohen nga populli. Ai qe i evidenton keto i drejtohet nje pjese shume te vogel qe i kuptojne ato terma dhe nga ana tjeter keto ja u bejne me dije atyre qe kane interes ne kete pune.

Pra per nje analize impakti, po flet nje specialist i certifikum. Tani te pakten disa tema duhen mbaj te pastra ne peshk me degjo , se jo cfaredo sharlatani mund te flase per to e ne keto tema.

Tani nese do i vijme interesit te publikut , problemi behet delikat nese publiku eshte idiot si Grupi me siper. Mos u ngataro fare me lajme sepse behet fjale per Studim per Impaktin ne Mjedis qe e bejne sipas metodikave te caktuara dhe eshte material i karakterit teknik.

Mos u mbertheni nga naiviteti dhe beheni pre e nje sharlatani.

Ja tani ta ngataroj une Grupin kur ti bej pyetjen : Cer eshte ai kondensator qe permendet aty ne shkrim ? Ke thene gje per kete vitin qe shkoi apo me ka shpetu mua ?

Cer du te them me kete Ed ?

Lere temen te rrjedhe dhe kupto qellimin e shkrimit. Shkrimi nuk eshte duke votuar kunder TEC-it.

Ore ne Barcelona kan nja 2-3 TEC-e gjigande ne mes te qytetit....kta rrine e i fryjne "monumenteve" te Durresit smiley me fotografi nga 1908-a smiley Se ne fakt prodhimi i energjise njelloj si ne 1908 ka mbet.

Edrus bej kujdes se do ta kesh atje ngjit me bacen tende kte TEC. Ne ktej ne Oksident e kemi mire...une e kam TEC-in nja 2-3km larg nga bacia ime.

 

Pse ju flas dhe une?? Vazhdoj bej te njejtin gabim...Nejse e rendesishme eshte qe ato qe ju thash para ca muajsh...ishin identik me realitetin

 Nejse e rendesishme eshte qe ato qe ju thash para ca muajsh

Para ca muajsh tentove te na tregoje TEC-et per baze dhe peak load, te na tregoje Soot, te na tregoje CCGT e SCGT, si plotesohet kerkesa e shqiperise per energji, e plot e plot gjera te tjera qe i dije as pergjysem jo, po per cerek, dhe qe i ruan peshku ne arkiven e vet. 

Koth, unë nuk ja kam idenë se si do të jetë ky TEC-i i ri, por, jam i bindur që do të jetë shumë më ndryshe se ai Tec-i i vjetër që kemi patur nga koha e Kinezëve (dhe këtë ndryshim e shikoj në të mir&eumlsmiley.

Sa për efektet ambientale, ato nuk do të jenë ndryshe nga efektet që shkaktojnë këto impiante kudo në botë... aq më tepër që, sido që të vijë puna, edhe vetë opinioni italian është i interesuar për ujërat e Adriatikut.

Natyrisht që jam kundra uljes së brekëve ndaj të parit që ofron diçka, sepse me një "afare" të tillë, shteti s'kish pse të kënaqej me ato % që mund t'ja falë Eneli (apo t'ja shesë me kosto prodhimi) por duhej të impenjohej edhe VETË.
Për projekte të tilla (energjitike), ku përfitimi në kohë është i sigurtë, ciladolloj banke do t'ja kishte ofruar shifrën e nevojshme Shqipërisë, në mos për ta realizuar komplet vetë, të paktën të ishte partnere me të drejta të barabarta me Enelin.

 Edo, permbledhje me te mire se kaq te asaj qe kam nja dy muaj qe them, nuk bej dot:

Natyrisht që jam kundra uljes së brekëve ndaj të parit që ofron diçka, sepse me një "afare"të tillë, shteti s'kish pse të kënaqej me ato % që mund t'ja falë Eneli (apo t'ja shesë me kosto prodhimi) por duhej të impenjohej edhe VETË.
Për projekte të tilla (energjitike), ku përfitimi në kohë është i sigurtë, ciladolloj banke do t'ja kishte ofruar shifrën e nevojshme Shqipërisë, në mos për ta realizuar komplet vetë, të paktën të ishte partnere me të drejta të barabarta me Enelin.

 

Ja pak me shume.

Shkrimi permend terma dhe gjen pasaktesi ne matje dhe vleresime. Kjo eshte e drejte e nje specialisti ta beje e qe do te thote qe mund te ishte ndryshe, e qe duhet te kenaqe parametrat e ambientalisteve. Keto po lexoj une kete kuptoj. Ai takimi qe eshte bere atje, eshte bere pikerisht per kete : qe te ballafaqohen opinonet teknike te ambientalisteve me ato te projektuesve.

Eshte e qarte sa drita e diellit kjo.  Pra pavaresisht se permendet fjala ENEl, pra mund te ishte kush te donte aty  si ata,  ky studim do behej dhe eshte obligatore te beht ky debat.

Problemi eshte te flasin specialistet dhe pergjigjia duhet te vije nga po ata. Ne kete rast beht fjale per nje lloj recence qe vjen nepermjet ballafaqimit.

Shkrimi, foli ne emer te specialistit, ndjeshmeria e miletit dhe deshira e politikberesit kushtezojne rezultatin e tij. Kaq eshte , vetem kaq.

Me i fjale eshte ceshtje sensibilizimi, por qe te jete i plote ky, kjo gjeja me siper duhet kuptuar. Nuk behet fjale per : nuk e dum !

 

Grupi,

Harroje atë kondensatorin me të cilin mundohet të tê trembë Kothi dhe m'u përgjigj sinqerisht: a ke qenë ndonjëherë në Barcelonë?

Në se po, më jep adresat e atyre TECeve në mes të këtij qyteti pasi më bie rradha nja 20 herë në vit të shkoj dhe të bëj shëtitje dhe më ka marrë malli të shoh një TEC me qymyr.

Po i rikthehem edhe një herë kësaj teme, dhe shpresoj të spjegoj se përse nuk jam aq kontra:

Në krahasim me aktivitetet e tjera (Telefonia fikse dhe mobile, Bankat, asikuracionet etj etj), investimet në aktivitete prodhuese kanë të mirën që nuk rjepin popullin nga paret (shih aktivitetet e cituara) dhe për më tepër, përveç se kemi/sigurojmë në vënd "lëndën e parë" (në këtë rast energjin&eumlsmiley, krijohen dhe kushtet për punësimin e njerëzve. Me punësim nuk konsideroj vetëm ata 100 apo 200 punëtorë që do punojnë në Tec, por edhe gjithçka që vërtitet rreth atij aktiviteti si transporti i lëndës djegëse, magazinimet, pse jo edhe rivënia në shfrytëzim e minierave të qymyrit në Shqipëri... si dhe shtysa që i jep prania e energjisë, zhvillimit të ekonomisë dhe degëve të industrisë, të cilave, mungesa e energjisë deri më sot, nuk ju jepte sigurinë që të mund të fillonin aktivitetin.

Ed,

po mos u ngut o burre.

Ja cer thote shkrimi :

Modelimi fluido-dinamik i rrymave te ajrit, qe ka lidhjen me shperndarjen e SO2 dhe NOx, eshte bazuar jo ne matje te sakta ne terren (sadoqe u pretendua e kunderta nga perfaqesuesit e kompanise) por ne modele matematike te nje instituti italian.

 

Po ta kuptosh kete atehere mund te kishe bere pyetjen si duhet dhe ku eshte e keqja e kesaj pune  dhe a mund te jete ndryshe , pra a mund te jete me mire ?

Shkrim teknik Edrus, mos u ngataro fare me ato ndikimet sociale. smiley

Koth...me ka then dikush para ca kohesh...qe idiotve i duhet ti hapesh rrugen. Kshuqe une me ty nuk merrem...vec doja te te pergezoja qe paske mesu ca fjale te MEDHAJA. Mesiguri ti ka mesu Swed-i...po s'ka gje...diku do ti mesoje.

 

Nese diskutimi behet rreth EIA te ENEL-it...dhe nese eshte "brenda parametrave teknike" apo jo...kjo eshte dicka tjeter...qe per mua s'ka rendesi sepse s'kam dyshim qe eshte brenda parametrave smiley varet nese EIA eshte fillestar apo finali...dhe finali s'eshte qe s'eshte...po nejse as kjo s'ka rendesi te madhe.

EIA behen per konsumim publik...per popll si Koth-ja...me e lexu e me e kuptu. Se EIA per TEC-e te kti tipi...if you've read one you've read them all.

-----------

Swed...diskutimi i para ca muajve kishe te bente me...nese Shqiperia perfiton gje apo jo...dhe sa i duhen. Zotrote thoje...20 milion ton CO2...dhe 400 milion te HUMBURA nga Shqiperia. Kto ishin pacauret qe shkruaje...dhe sa me sinqeritet i kishe...dallohen shume qart.

Ajo qe thash une...dhe qe e vertetova me shifra konkrete...eshte se ky TEC me ate pjese qe merr Shqiperia...sjell nje rritje prej 50% mbi nivelin ekzisutes te prodhimit. Dhe kjo vjen PA asnje harxhim nga pala Shqiptare per ndertimin e kti TEC-i, per furnizmin e tij dhe per mirmbajtjen e tij. Dhe kaq...eshte e vertetuar qe perfiton Shqiperia.

Vet shifrat qe solle ti nga "Strategjia Kombetare" per energjine...tregojne qe Shqiperise i duheshe nje rritje prej 160 e ca % mbi nivelin ekzistues te prodhimit ne vitin 2020...dhe kjo ne rastin AKTIV (pra ne rastin me te mire). Dhe sipas llogarive qe te bera...dhe qe s'kishe as si ti kundershtoje...jo HEC-ra e jo Eolike etj etj...pa kto TEC-e nuk arrihet kurre ajo shifer.

Dhe kaq eshte ajo qe i intereson publikut.

 

Nese llafin e kishe pastaj ke "ndotja" qe sjell ky TEC...perseri diskutimin e beme...Pra edhe me kte TEC edhe me te tjera...Shqiperise i rritet niveli CO2 qe prodhon per person....atje ke niveli i MAQEDONISE...pra llafet e kota e pseudo-amjentalistve jane BOSH. Po ashtu jane BOSH dhe llafet e tua per humbje 400 milionce a ku di une c'thoje...kur doje te flisje per KUOTA te Kjotos apo per bursa karboni.

Nivelet e gazrave te tjera jane ne nivele AQ TE ULTA...sa perputhen plotesisht me nivelet e BE-se...dhe as qe krahasohen me nivelet qe prodhon Shqiperia sot nepermjet BENCAVE tuaja.

 

Por me qesarakja eshte kur po na flisje rreth "tregut"...se si i humbisnim kto 400 milion dollare etj....aq me keq qe po na i VIDHNIN 400 milion dollare smiley

Nejse te gjitha kot kuptohet dolen kot...dhe jane kot.

 

CCGT dhe SSGT dhe perkthimi ne SHQIP te fjales "soot"...jane gjera qe te interesojne vetem ty smiley...dhe doje te beheshe i cuditshem me ato lloj diskutime pa lidhje fare.

 

---------

 

Nejse...ajo qe i intereson Popllit Heroik...eshte fakti se ktu shohim nje rritje prej 50% ne nivelin e prodhimit smiley te tjerat pasaj..le te merren te cuditshmit qe jetojne ne boten e cudirave...dhe ata qe kan interesa politike private...si puna jote smiley

 

....apo arkeologve si puna e Profesor Sazanit te pseudove...qe na nxorri Porto Romanon si zone arkeologjike smiley (ne fakt argumenti me i burkur qe kam degjuar deri me sot nga pseudot)

 

PS: "Cer eshte ai kondensator qe permendet aty ne shkrim ? Ke thene gje per kete vitin qe shkoi apo me ka shpetu mua ?"...Duhet te jesh me ekzakt se per cfar po flet...pra me sill nje citim nga artiklli i mesperm se une s'kam ndermend ta lexoj te terin prap smiley

PPS: Ate shkrimin tjeter te Profesor Sazanit...e kishe qa fare smiley Shume komik ishte...Falemdnerit per prurjen.

Durim te madh keni smiley

Nuk diskutohet ne keto tema, se vjen Grupi dhe u hyn me ekskavator ...

Swed...diskutimi i para ca muajve kishe te bente me...nese Shqiperia perfiton gje apo jo...dhe sa i duhen. Zotrote thoje...20 milion ton CO2...dhe 400 milion te HUMBURA nga Shqiperia. Kto ishin pacauret qe shkruaje...dhe sa me sinqeritet i kishe...dallohen shume qart.

Ta kam sqaruar mor injorant qe ate dite, po ti jo se s'do, po s'mundesh te kuptosh. Ne varesi te sasise se qymyrit qe duhet per te prodhuar 1 kWh energji elektrike (dhe qe une mora si reference 0.5 kg/kWh dhe qe gezohem qe paska qene e larte) dhe te llojit te qymyrit qe une fatkeqsisht mora tjeter lloj per reference, jo qymyrin qelibar te Afrikes se Jugut qe do sjelli Eneli, doli perafershisht shifra 20 milione ton ne vit. E kundershtove, nuk te kundershtova. Por kjo ne fund te fundit eshte kimi e vitit te pare gjimnaz, ta thashe dhe atehere. Kaq per kete pike.

 

Ajo qe thash une...dhe qe e vertetova me shifra konkrete...eshte se ky TEC me ate pjese qe merr Shqiperia...sjell nje rritje prej 50% mbi nivelin ekzisutes te prodhimit. Dhe kjo vjen PA asnje harxhim nga pala Shqiptare per ndertimin e kti TEC-i, per furnizmin e tij dhe per mirmbajtjen e tij. Dhe kaq...eshte e vertetuar qe perfiton Shqiperia.

A perfiton Shqiperia apo jo, kete shyqyr qe e paske vertetuar ti te pakten. Tregoji dhe komshive se beheni shume.

Vet shifrat qe solle ti nga "Strategjia Kombetare" per energjine...tregojne qe Shqiperise i duheshe nje rritje prej 160 e ca % mbi nivelin ekzistues te prodhimit ne vitin 2020...dhe kjo ne rastin AKTIV (pra ne rastin me te mire). Dhe sipas llogarive qe te bera...dhe qe s'kishe as si ti kundershtoje...jo HEC-ra e jo Eolike etj etj...pa kto TEC-e nuk arrihet kurre ajo shifer.

Dhe sipas llogarive qe normal qe ti s'di ti besh ... une te tregova jo nje, por disa rruge si zgjidhet problemi i energjise, dhe qe nuk i kam shpikur une, por qe jane eksperience e specialisteve te sektorit ne bashkepunim me ekspertizen e huaj profesionale, dhe te dergova dhe nje tufe me link-e qe te mund te informoheshe me mire, dhe disa studime qe ti lexoje nese kishe interes. Ose qofte dhe vetem qe te mos flisje brockulla te PPU.

kur doje te flisje per KUOTA te Kjotos apo per bursa karboni

Qe te flasesh per kuota te Kyotos (me y meqe ra llafi, me j shkruhet KavaJa)  duhet te kesh lexuar pa te flasesh, me llafe te degjuara kafeneve nuk ke gje ne terezi.

Dhe ajo qe i intereson publikut, eshte oponenca, idete e Zana Guxhollit, Rulit, Berishes and Co. i kane neper TV gjithe diten

 

Grupi edhe sikur ta kishte të vetin këtë Tec-in nuk kishte për të bërë kështu smiley

Koth, jemi mësuar që ndohtjen e ambjentit ta personifikojmë me dyoksidin e carbonit (CO2), por që me të drejtë Aheroni përmënd dhe dyoksidin e squfurit SO2, që ashtu si dhe ai i azotit No2 dhe ozoni (O3) bashkë me pluhurat e imëta përbëjnë faktorët kryesorë të ndohtjeve.

E vërtetë që So2 në prani të lagështirës shndërrohet në acid solforoz (dhe shumë më me ngadalë, në kushte optimale oksidimi, shndërrohet në acid sulfurik... dmth ai i rrezikshmi për statujat smiley ).
Kjo s'do të thotë se një ndohtje konsistente nuk do të dëmtonte florën në ambjentin rrethues dhe të shtonte allergjitë ndaj personave të ndjeshëm (personalisht nuk e duroj dot atë erën karakteristike të So2, që të duket sikur e ndjen ajrin që kur futet në hundë dhe deri kur arrin në fund të barkut smiley&nbspsmiley.

 

P.s: Sa për kulturë gjenerale smiley: SO2 është një konservant që përdoret gjërësisht nga industria ushqimore (në etiketa mund ta gjeni me siglën E220), sidomos tek marmallata, reçelërat dhe turshitë... pa harruar që deri në 10mg/litër e gjeni edhe në çdo shishe vere të kuqe që blini... për tu shtuar akoma më tepër tek spumantet smiley

Ed,

Pra, ja ku behemi racionale.

Ja ti fusim ndonje ngatarese tjeter Grupit ( se me intereson ti shkruaje ato qe mendon ) smiley

Grup trangulli se nuk behem fare pishman qe ta marr me shkrim deklaraten e havanllukut . Ai kondesatori lidhet me kete ketu .  E kishe ne shkrim, po ta kishe kuptuar mire do ishte  smiley

...Modelimi per rritjen e temperatures se detit eshte bere per 5 raste, 4 nga te cilat kane marre ne konsiderate temperaturen mesatare te ujit ne dimer (qe ne fakt nuk perben shqetesim te madh nga pikpamja mjedisore) dhe vetem nje rast konsideron temperaturen e ujit te detit ne vere, po edhe kjo marre si vlere mesatare, nderkohe qe ne kete rast problematike per faunen dhe floren detare paraqesin kushtet ekstreme, pra kur uji i detit eshte me temperature te larte, dhe temperature i rritet akoma lokalisht si rezultat i shkarkimit te ujit te TEC-it....
 

E jemi qe jemi tani meqe erdh ne xixa, qe te te vere noten, thuje Grup ceshte kondesatori ne nje TEC ? Bile ja te te ngataroj fare , ne nje TEC me qymyr ?

Cer eshte kondesatori  ? smiley

Tani shko shko shiko TOP SHOW dhe mos dil per ca kohe ketej deri sa te te jete haruar Nicku.

E di qe po  bej gabim ti flas Koth-es prap...po hec mo...shaka po bejme:

Ja cer thote shkrimi :

Modelimi fluido-dinamik i rrymave te ajrit, qe ka lidhjen me shperndarjen e SO2 dhe NOx, eshte bazuar jo ne matje te sakta ne terren (sadoqe u pretendua e kunderta nga perfaqesuesit e kompanise) por ne modele matematike te nje instituti italian.

 

 

Po ta kuptosh kete atehere mund te kishe bere pyetjen si duhet dhe ku eshte e keqja e kesaj pune  dhe a mund te jete ndryshe , pra a mund te jete me mire ?

Shkrim teknik Edrus, mos u ngataro fare me ato ndikimet sociale.

Koth te pergezova me pare per fjalet e reja qe kishe mesuar. Po edhe ti merre pak me ngadal kte pune...se vetem llafet ke mesu sot. neser meso dhe teorine.

 

Ne cdo vend te botes...ne cdo TEC qe ndertohet...perhapja e gazrave behet ne baze te MODELEVE. Kto modele perdoren si ne Aranautstan...si ne Tali...e si ne Katmandu.

Nese ENEl-i thot qe eshte bazuar ne konditat atmesforie te vendit...dhe pseudot Shqiptar thone JO...ke duhet te besoj??

Nejse...ato bazohen ne nje MODEL. Nga vendi merren te dhena mbi konditat atmosferike mesatare...

Gjithsesi s'ka aq shume rendesi...sic thash kto behen per konsumim publik...and if you've seen one you've seen them all.

Nivelet e NOx dhe SOx do jene ne nivele shume me te ulta se ato qe percakton BE-ja...kjo eshte e sigurte. Kshuqe s'ka pike rendesie...se sido qe te jet...Tirona JONE do jet e mbushur me NO2 nga makina jote Koth...jo nga TEC-i smiley

 

Prandaj...sinqeritetin...e dini vet.

-------

Edrus...mos harxho kohe kot. Murit me koke po i bie smiley

 

Xixa...Dy TEC-e mund ti gjesh ke rruga Carrer de la Pau ne Besos smiley Jane 4 kaldaja...2 me nafte dhe 2 me gas...secila 400MW.

Pastaj njecik me poshte ke Carrer del Mar Negre do gjesh nje tjeter shume me te madh...po ky me duket eshte pjeserisht i mbyllur tani se eshte i vjeter

Nje tjeter me i vogel eshte ne Castelbisbal (ky eshte TEC per peak load)

1 tjeter eshte projektuar per ndertim brenda 2010es...me 850MW

 

Me siguri brenda 15km ka te tjera...po kto di une smiley

Shpresoj se je i kenqaur.

 Dhe ja, pernjehere ma verteton fuqishem komentin para ketij. 

Ne cdo vend te botes...ne cdo TEC qe ndertohet...perhapja e gazrave behet ne baze te MODELEVE. Kto modele perdoren si ne Aranautstan...si ne Tali...e si ne Katmandu.Nese ENEl-i thot qe eshte bazuar ne konditat atmesforie te vendit...dhe pseudot Shqiptar thone JO...ke duhet te besoj??

Per te bere kete lloj modelimi, ose qe te jete sa me i sakte te jete e mundur, duhet te kete matje ere ne terren, dhe jo shpejtesite dhe drejtimi i eres te nxirren nga modele matematike sepse i shtohet koeficienti i gabimit, pervec koeficientit te gabimit qe ka vete modeli i shperndarjes se grimcave. Kjo eshte pjesa teknike qe ta kam thene nja 300 here qe ngaterrohesh kot. 

Eneli thote qe eshte bazuar, yes Enel says, por e verteta eshte qe s'ka pare njeri me sy ndonje anemometer ne Porto Romano.

 CCGT dhe SSGT dhe perkthimi ne SHQIP te fjales "soot"...jane gjera qe te interesojne vetem ty Smile...dhe doje te beheshe i cuditshem me ato lloj diskutime pa lidhje fare

Nuk doja te behesha i cuditshem mer Grup, po doja te te mbaja larg argumentit teknik per te cilin ketu te peshku mund te diskutoje Kothi, Xixa dhe Cheney. Ti mund te diskutosh sa te duash a na duhet TEC-i apo jo nga pikpamja ekonomike dhe e zhvillimit, po pa u marre me pjesen teknike, se kjo behet e tepert, jo se une kam privatizuar energjine si domen diskutimi, por se detyrohemi, qe per hir te diskutimit, te te shpjegojme ty gjera elementare .

Nuk e di sesa i informuar je ti per njerezit qe vertiten ketyre ujrave, por une di te pakten 4 Ph.D. (te Universiteteve Europiane dhe Amerikane) qe nuk pleksen fare me temat e energjise. Eshte e sigurte, qe formimi i pergjithshem i tyre eshte goxha i mjaftueshem qe te flasin edhe per ceshtje qe lidhen me energjine, por fakti qe nuk perzihen ne probleme teknike duhet te te mesoje ty (sic me ka mesuar dhe mua) qe atje ku s'jep dot me te miren, me mire mos turbullo uje kot se del keq. Kjo ishte arsyeja pse "CCGT dhe SSGT dhe perkthimi ne SHQIP te fjales "soot"...jane gjera qe te interesojne vetem ty Smile...dhe doje te beheshe i cuditshem me ato lloj diskutime pa lidhje fare"

Ta kam sqaruar mor injorant qe ate dite, po ti jo se s'do, po s'mundesh te kuptosh. Ne varesi te sasise se qymyrit qe duhet per te prodhuar 1 kWh energji elektrike (dhe qe une mora si reference 0.5 kg/kWh dhe qe gezohem qe paska qene e larte) dhe te llojit te qymyrit qe une fatkeqsisht mora tjeter lloj per reference, jo qymyrin qelibar te Afrikes se Jugut qe do sjelli Eneli, doli perafershisht shifra 20 milione ton ne vit. E kundershtove, nuk te kundershtova. Por kjo ne fund te fundit eshte kimi e vitit te pare gjimnaz, ta thashe dhe atehere. Kaq per kete pike.

 

Dhe une te dhash shifrat korrekte...pik puna.

Dhe sipas llogarive qe normal qe ti s'di ti besh ... une te tregova jo nje, por disa rruge si zgjidhet problemi i energjise, dhe qe nuk i kam shpikur une, por qe jane eksperience e specialisteve te sektorit ne bashkepunim me ekspertizen e huaj profesionale, dhe te dergova dhe nje tufe me link-e qe te mund te informoheshe me mire, dhe disa studime qe ti lexoje nese kishe interes. Ose qofte dhe vetem qe te mos flisje brockulla te PPU.

smiley Ato "rruget" qe tregove ti...jane "rruget" qe keni ndjekur deri tani...pra bli nga komshinjte smiley

Bravo bravo...dhe une te pyta...po ti s'mu pergjigje...qe CFAR KENI BERE JU DERI TANI per te zgjidhur situaten?? heshtja jote flet vet...

Qe te flasesh per kuota te Kyotos (me y meqe ra llafi, me j shkruhet KavaJa)  duhet te kesh lexuar pa te flasesh, me llafe te degjuara kafeneve nuk ke gje ne terezi.

 

smiley sa i binte Swed?? 400 MELON apo jo??

Sinqieriteti eshte dicka e madhe ta kesh...

 

Dhe ajo qe i intereson publikut, eshte oponenca

 

Haha!! beso se edhe vet QESH kur i shkruan kot brockulla.

 

Ajo qe i intereson publikut eshte ZGJIDHJA...jo "oponenca" e injorantve

 

----------------

Edurs mos u merr me Squfura se KOT e ke. Aq SOx sa leshon ky TEC...s'ka per ta nuhatur as qeni jot...jo mo ti.

Kta behen te cuditshem kur na flasin per CO2 dhe Sox dhe NOx...hiqen si te zgjut kur na thone se CFAR bejne kto gazrat...dhe cfar AROME kane.

Po ajo qe s'na thone...jane NIVELET e ktyre gazrave smiley Ajo ka rendesi...po aq gje...ata ose nuk e dine...ose e dine dhe s'e marrin vesh qe jane nivelen relativisht te ulta dhe kompletisht brenda standarteve te lejueshme te BE-se (ne fakt ve bast...jane afersisht DY HERE me pak se standaret e BE-se...dhe kte e them me siguri te plote pa e lexuar fare EIA te ENEL-it smiley )

 

JA PSE...diskutimi degjenerohet gjithmon...dhe menjehere...ne brockulla kot. Sepse eshte shume e veshtire te nxjerresh NJE PIKE sinqeriteti nga kta lloj njerez. Fillojne me fotografi statujash, pastaj na sjellin citime rreth demeve te sox dhe nox...pastaj na flasin per global wamring etj etj. Por kut flet per...SHIFRA EKZAKTE...te PROJEKTIT NE FJALE...jo jo atje pastaj fillojne me...pushtimi Taljon, mafia e kuqe, Fazllici...etj etj etj.

Nje pike sinqeritet...nuk e nxjerr dot.

 

Koth e Swed, më tepër se të këmbëngulet në të tilla argumente, unë do t'ju këshilloja atyre komiteteve protestues, por sidomos bashkisë së Durrësit, që të insistonin që të përfitonin një sistem ngrohjeje për qytetin në periudhën e dimrit... në mos për gjithë qytetin, të paktën për Spitalet, shkollat e institucionet e tjera... atë nxehtësi që do të shkonte për "Lume", të paktën ta shfrytëzojnë smiley

Ed,

edhe kjo eshte teknike-finaciare dhe lidhet me teknollogjine, dmth me ate gjene qe shkrimi e quan kondesator. smiley

Jane ca marrifete qe lidhen me keto termat : kunderpresion apo kondesim smiley

Do i le keshtu var qe te mos kete Grupi cer te thote smiley

Grup, si ekspert qe kombinon njohjen energjitike me ate ekonomike, me ambientin dhe cimenton ,  si te duket kjo ideja e Edit, per te siguruar ngrohje nga avulli ne DUrres me kete TEC-in ? Shife i here se nuk eshte ide e keqe fare .

E du me shkrim , jo ta mendosh , se ne mendje pale se ku te shkon imagjinata . ( ne fakt eshte tjeter gje po ja kete rradhe po te kursej )

Grup, unë nuk e di se ç'funksion do të të japë Sala përsa i përket energjisë(meqë do fitojë dhe zgjedhjet e ardhëshme smiley ), por një gjë është e sigurtë, për sa inat mund ta kesh Swedin TANI, atëhere do të ishte e këshillueshme që ta kishe gjëkundi rrotull... bile bashkë me Cheneyn... smiley  (për shofer e di se nuk ke nevojë, se me qënë të thoja për nji shok timin smiley&nbspsmiley

Per te bere kete lloj modelimi, ose qe te jete sa me i sakte te jete e mundur, duhet te kete matje ere ne terren, dhe jo shpejtesite dhe drejtimi i eres te nxirren nga modele matematike sepse i shtohet koeficienti i gabimit, pervec koeficientit te gabimit qe ka vete modeli i shperndarjes se grimcave. Kjo eshte pjesa teknike qe ta kam thene nja 300 here qe ngaterrohesh kot. 

Eneli thote qe eshte bazuar, yes Enel says, por e verteta eshte qe s'ka pare njeri me sy ndonje anemometer ne Porto Romano.

 

Po e di ore e di se si maten...dhe e di dhe modelin shume mire.

Pra arugmenti JUAJ eshte...qe "ska pare njeri me sy ndonje anemometer ne porto Romano" smileysmiley

KY qenka argumenti?? Swed s've ne dyshim qe edhe ti QESH me kto qe shkruan...Jo vetem une smiley

Nuk doja te behesha i cuditshem mer Grup, po doja te te mbaja larg argumentit teknik per te cilin ketu te peshku mund te diskutoje Kothi, Xixa dhe Cheney. Ti mund te diskutosh sa te duash a na duhet TEC-i apo jo nga pikpamja ekonomike dhe e zhvillimit, po pa u marre me pjesen teknike, se kjo behet e tepert, jo se une kam privatizuar energjine si domen diskutimi, por se detyrohemi, qe per hir te diskutimit, te te shpjegojme ty gjera elementare .

Nuk e di sesa i informuar je ti per njerezit qe vertiten ketyre ujrave, por une di te pakten 4 Ph.D. (te Universiteteve Europiane dhe Amerikane) qe nuk pleksen fare me temat e energjise. Eshte e sigurte, qe formimi i pergjithshem i tyre eshte goxha i mjaftueshem qe te flasin edhe per ceshtje qe lidhen me energjine, por fakti qe nuk perzihen ne probleme teknike duhet te te mesoje ty (sic me ka mesuar dhe mua) qe atje ku s'jep dot me te miren, me mire mos turbullo uje kot se del keq. Kjo ishte arsyeja pse "CCGT dhe SSGT dhe perkthimi ne SHQIP te fjales "soot"...jane gjera qe te interesojne vetem ty Smile...dhe doje te beheshe i cuditshem me ato lloj diskutime pa lidhje fare"

 

Une s'po flas per Xixen e as per Cheney-en...se as i njof fare...e aq me pak per Kothen qe eshte PhD per saldator mbase...

Une po flas me ty...qe sinqeritetin tend e ke peng te interesave politike...dhe jo me shume. Se per njohurite e mia...apo per ato qe kam then une...kto jane vertetuar ne projekt...s'jan me pune argumenti.

Eshte e veshtire te behet argument tamam ktu per kte pune...se ju te mbytni me hamendje dhe me shpikje politike qe i beni. Eshte e veshtire...

 

PS: Mos ma shaj Guxhollin se e kemi si yll e kemi smiley Edhe ajo e semure nga politika eshte fatkeqsisht...por te pakten eshte nga ana ime smiley

 Une po flas me ty...qe sinqeritetin tend e ke peng te interesave politike...

Interesa politike une? Strange dhe kjo. Jo per gje, po se politika ne Shqiperi eshte komplet pro ketij projekti, jo me shume per faktin se shohin zhvillim, por se i kane kap per koqesh Berluskoni e Prodi. Partia Agrare normal qe eshte pro se xhuveli do e firmosi (ne mos e ka firmos me kohe) une vetem ne qenkerkam me partine e gjelber te briselda kokedhimes smiley

Grup, unë nuk e di se ç'funksion do të të japë Sala përsa i përket energjisë(meqë do fitojë dhe zgjedhjet e ardhëshme Tongue ), por një gjë është e sigurtë, për sa inat mund ta kesh Swedin TANI, atëhere do të ishte e këshillueshme që ta kishe gjëkundi rrotull... bile bashkë me Cheneyn... smiley 

 

Jo mer se une Swed-in s'e kam inat aspak...e kunderta bile. Une e di qe ai kur i shkruan kto pacaure...i ben me nje buzeqeshje ne fytyre...se e di qe i ka hamendje koti...Po ka dhe ai nje pergjegjsi dhe nje detyre me permbush.

 

 Ajo qe i intereson publikut eshte ZGJIDHJA...jo "oponenca" e injorantve

Po sa idiot je e kupton?

Nuk ka Zgjidhja (njejes), ka Zgjidhje (shumes), dhe jane te gjitha ne tavoline, duhen vetem sy dhe durim per ti lexuar, tru per ti kuptuar dhe zotesi per ti interpretuar e integruar me te mirat e seciles prej tyre.

Por me c'duket vendimmarresit kane tru si te tuat. 

Nuk ka Zgjidhja (njejes), ka Zgjidhje (shumes), dhe jane te gjitha ne tavoline, duhen vetem sy dhe durim per ti lexuar, tru per ti kuptuar dhe zotesi per ti interpretuar e integruar me te mirat e seciles prej tyre.

Por me c'duket vendimmarresit kane tru si te tuat. 

smiley Pergjigje nuk ke sjelle akoma per...cfar bet juve kur ishit ne krye per ti zgjidhur problemet?? Ate akoma nuk e ke shpjeguar...ke then vetem...blini nga te tjeret.

Zgjidhje ka shume...padyshim...dhe ky s;eshte i vetmi projekt per TEC apo per prodhim energjie...ka plot te tjere smiley

 

hajd se nje dite do behemi dhe ne si bota...s'do mbetemi bythgrisur si gjithmon.

 E fundit Grup se po dal nga zyra. Po mire mer burre, po s'ka pas anemometer, si leshin e maten ata ket mut shpejtesi ere se une pervec anemometrit dhe gishtit te lag me peshtyme s'di noi menyre tjeter me mat shpejtesine dhe drejtimin e eres?

Grupi,

flm për informacionin por mbetem gjithmonë në pritje për qymyrin. Pasi ato TECet e carrer de Pau në hyrje të Barcelonës (dhe në dalje të Badalonës) sikundër edhe ai i Castellbisbal - rreth 25 km larg Barcelonës janë me gaz natyror, të shfrytëzuara nga ENDESA. Shpresoj se e njeh diferencën mes qymyrit dhe gazit - dhe veçanërisht ndotjen e të parit..

Shpresoj se e njeh diferencën mes qymyrit dhe gazit - dhe veçanërisht ndotjen e të parit..

.. smiley

I pari është e sigurtë që nxjerr vetëm HI më tepër, sepse përsa i përket ndohtjes kimike, diferenca nuk është shumë diskriminuese smiley

Images Like This One

 

Koth, se mos na bëjnë ndonjë proçkë dhe na e bëjnë me ata oxhakët si të Fierit smiley ... duke patur parasysh këtë sistem kondensimi, mendoja që uji që shërben për ftohjen e avullit (kondensimin e tij) fare mirë mund të hyjë në sistemin ngrohës të qytetit, në ndonjë pishinë, në ndonjë inkubator si dhe në ndonjë fabrikë që ka nevojë për nxehtësi jo shumë të mëdha (baxho, fabrikë plastike etj).

Ed,

po lere tani se se zgjatemi kot sinqerisht . Nuk e kisha me ty hic, e kupto kaq besoj.

Ajo qe dua te them eshte : kur flitet teknikisht , duhet me fol teknikisht . Kaq e naten e mire befsh ! smiley

 

Po jo mer Koth, sinqerisht që nuk e kisha me ty, por megjithse e kom inat Grupin, do m'vite keq po ta lejshim t'vdiste iGnorant pa e dit se ç'ishte kondensatori smiley

Grupi,

flm për informacionin por mbetem gjithmonë në pritje për qymyrin. Pasi ato TECet e carrer de Pau në hyrje të Barcelonës (dhe në dalje të Badalonës) sikundër edhe ai i Castellbisbal - rreth 25 km larg Barcelonës janë me gaz natyror, të shfrytëzuara nga ENDESA. Shpresoj se e njeh diferencën mes qymyrit dhe gazit - dhe veçanërisht ndotjen e të parit..

Ti e kupton shume mire....qe edhe sikur ky TEC te ishte me gas...dhe jo me qymyr...OPONENCA sic e thot Swed-i...do ishte njesoj.

Pastaj...dhe une mund te te them qe TEC-i me GAS...krijon shume me teper ndtoje me NOx se nje me qymyr...pershembull smiley

Pra modeli i TEC-it s'ka dhe shume rendesi...kur flet per kte lloj OPONENCE qe i bekan kta ktu.

Se nese argumenti eshte...pse me qymyr dhe jo me gaz...do ishte argument tjeter komplet. Ajo behet me qymyr...per aresye ekonomike. Dhe nese Barcelona s'paska me qymyr...ka plot qytete te tjera Evropiane qe kan TEC-e me qymyr me bollek.

 

Barcelonen e solla si shembull...qe ne vende te tjera ata kan edhe TEC-e BRENDA ne qytet...e lere mo pastaj neper zona te braktisura dhe te ndotura si Porto Romano (Castellbisbal eshte 25km nga barcelona...por prap ne afersi te...Castellbisbal qe eshte vet nje qyteze)

Imagjino tani sikur te thoshte ndonjeri...qe do behet TEC ne...Sauk pershembull. Si do hidheshin Shqipot perpjet...kot se koti.

Ti je ne France dhe atje keni Atomiken me bollek...por po te ishe diku ne Amerike pershembull...te siguroj qe brenda 5km nga shpia jote do kishe NJE TEC te pakten. Une TEC-in me gaz e kam gati 2km nga shpia...pershembull. Dhe shembuj te tjere i gjen kudo qe shkon.

Pra...nese ktu PRETENDOHET nga Swed-i se po na sjell shembuj nga eksperiencea e te huajve...atehere eksperienca e te huajve ka qen gjithmon...ne shumicen e rasteve...ose TEC-e...ose nukleare. Dhe per konditat dhe realitetin e Shqiperise...ajo qe ka rendesi eshte se sa perfitojme ne nga energjia dhe me cfar cmimesh...jo te merremi me CO2 (qe ne rastin me te keq na con ne nivelin e Maqedonise)...apo edhe me NOx dhe SOx (qe prap do perseris jane ne nivele me te ulta se ato te BE-se...dhe me te ulta se ato qe NE SOT prodhojme nga makinat tona...pra eshte dicka pa rendesi).

Ktu calon muhabeti...dhe kjo behet per qellime politike...jo me teper.

 

E vtemja gje me mend qe kam degjuar te ket dale nga Shqiperia per ceshtjen e energjise....ka qen kjo nga Prof. Minxhozi

"Gjithashtu besoj se duhet t’u themi "mjaft" edhe disa pseudoekologjistëve qe po na merzisin perdite, vetem duke kundershtuar gjithçka dhe pa patur ne koke asnje alternative për daljen nga kriza energjitike."

 

-----------

 E fundit Grup se po dal nga zyra. Po mire mer burre, po s'ka pas anemometer, si leshin e maten ata ket mut shpejtesi ere se une pervec anemometrit dhe gishtit te lag me peshtyme s'di noi menyre tjeter me mat shpejtesine dhe drejtimin e eres?

Me oren 10 te darkes ju nxirkan nga zyra ju Swed?? paskeni fillu me punu edhe ne Shqiperi...hajde hajde.

Jo jo...argumenti ishte..."s'pa njeri". Kjo s'do te thote qe s'kishe...nese nuk e pat ju smiley Dhe kjo s'do te thote qe s'ka pastur me perpara...ose qe informacioni vjen nga sherbimi meteorologjik Shqiptar...ose te dhena historike mbi konditat e zones. Ata nuk i ben dje matjet...

Pra argumenti..."spa njeri"...eshte argument per MJAFT-in...jo per mua.

Ja c'thote vete EIA perkunder Grupit qe thote "Dhe kjo s'do te thote qe s'ka pastur me perpara...ose qe informacioni vjen nga sherbimi meteorologjik Shqiptar...ose te dhena historike mbi konditat e zones. Ata nuk i ben dje matjet...Dhe kjo s'do te thote qe s'ka pastur me perpara...ose qe informacioni vjen nga sherbimi meteorologjik Shqiptar...ose te dhena historike mbi konditat e zones. Ata nuk i ben dje matjet..." 

Te dhenat meteorologjike ne zonen e Porto Romano-s jane shume te pakta. Stacioni

i vetem prane

Impiantit te Energjise ndodhet ne Durrës, sic tregohet ne Figuren, dhe ai menaxhohet nga Instituti i Energise, Ujrave dhe Mjedisit. Stactionirealizon vetem tre vlera matjesh ne dite.National Climatic Data Centre

(http://www.ncdc.noaa.gov/oa/ncdc.html), qe eshte nje agjenci nderkombetare e

akredituar per te dhene kete tipologji tem adhesive meteorologjike.

Per te kryer simulime tre-dimensionale, modelit i duhen te dhena te shtresave te

siperme te ajrit (presioni, temperature, shpejtesia e eres dhe drejtimi i eres) te

pakten cdo 12 ore, per te karakterizuar regjimin e eres dhe parametrat shperndares

ne atmosfere (klasa e stabilitetit, lartesia e perzjerjes, e inversioni termik, &hellipsmiley.

Meqenese ne zonen e investiguar nuk ka radiosonda, te dhenat e nevojshme u

blene nga Agjencia Italiane ARPA Emilia Romagna – Sherbim Hidrometeorologjik.

Kjo agjenci, ne fakt, operon cdo dite nje model lokal meteorologjik, te quajtur LAMI

(Modeli per Zone te Kufizuar, Itali), fusha e llogaritjes se te cilit perfshin Shqiperine.

LAMI eshte zbatimi Italian i modelit per zone te kufizuar jo-hidrostatike te quajtur

Lokal Modell

ne dite ne ARPA-SIM.

(Steppeler 2003). Ai ka nje rezolucion prej 7 km, dhe operon dy here

6.1.2.2a

Per te realizuar mbledhjen e te dhenave, te dhenat meteorologjike te matura ne

aeroportin e Tiranes u siguruan nga

Kothe, ja linku per download-in e VNM-se se TEC-it

 

Shyqyr se thash se do vazhdonim ta diskutonim EIA me korespondence...si shkolla e Erjonit smiley

Ja c'thote vete EIA perkunder Grupit

S'ka rendesi c'them une apo ajo...rendesi ka qe...eshte apo s'eshte brenda standarteve te kerkuara. Pra...nese praktika thot qe nese s'ka matse ne terren, te perdoren te dhenat me te aferta qe mund te gjehen...atehere eshte brenda praktikes dhe S'KA problem.

Pastaj...studimet me te thella behen me vone...kjo eshte thjesht nje EIA fillestare per prezantim ndaj publikut. Per TEC-in e Vlores pershembull paisjet per majen e konditave errdhen rreth 1 viti mbas pefundimit te EIA fillestar...

...po atehere per TEC-in e Vlores...nuk e kishit mendjen smiley Ate e harrut...se ishit vet qe e aprovuat smiley

 

Mos ki merak se do kesh dhe nja 2-3 versione te tjera te ksaj EIA qe do dalin me vone smiley

 

Pastaj thash dhe njehere...kto jane per konsumim publik...s'ka shume rendesi. Rendesi per inxhinjeret ka per te percaktuar sa te larte ta bejne oxhakun...por edhe kto jane standarte industrie...

Kto studime per eren...behen per kosnumim per popllin heroik...qe te dine se KU bie era...dhe sa perhapet. Ok ja e dite...edhe?? Atje ku del tymi i BENCAVE tuaja...s'ka shume rendesi ky tymi i TEC-it.

Kot nuk i vene brenda ne qytete ata te Hujtit smiley

Nuk eshte faji i Enel qe ne kemi nje ligj per mbrojtjen e mjedisit qe eshte mbeshtetur (as ne masen 25%) ne nje direktive te BE-se te vitit 1996 (nr.61). Nuk po them te ecim me hapin e BE (e cila nderkohe kete direktiven e fundit e ka amenduar edhe me nja dy direktiva te tjera, EU ETS 2003/87 aktualisht ne fuqi deri ne vitin 2012 dhe ka parashikuar nderkohe edhe ca do beje deri ne 2020 me nje tjeter direktive...). Po ne? Ah po...ne kemi parashikuar qe ne vitet 2009-2010 (pra ne mandatin tjeter te mundshem te PD-se) do perafrojme legjislacionin akoma me shume me...ate direktiven e pare.

o Grup,

te kam zili per kohen qe djeg me pergjithsime te tipit, jo po sdo i afrohemi as Maqedonise, jo po ja kemi fut edhe Evropes budallaqe, jo po as maj Cajupit sdo thithnit ajer aq te paster sa maj oxhaqeve te ketij TECi.

Ndonese jom tu bo i mekat kontraktual po te jap te dhena sade mbi nje TEC me qymyr me 2 njesi 850MW qe eshte duke perfunduar ne Amerike.(e kam bere edhe para ca kohesh me duket por sbesoj te kesh mbajt mend ndonje gje) Une punova pak kohe ne projektimin e ketij TECi dhe ta them kete per te te treguar se numrat e meposhtem jane te pakontestueshem. Ki parasysh qe ky TEC eshte dizenjuar sipas standarteve me te larta bashkohore dhe perfshin 3 lloj filtruesesh(te gjitha proceset e filtrimit te disponueshme tani ne bote) dhe si rrjedhoje ka kushtuar 2.3 here me shume se cdo kushtonte 20 vjet me pare.

1) Keto jane agjentet ndotes si rrjedhoje e procesit te djeges te qymyrit:

Regulated Emissions:

Carbon Monoxide (CO)   

Volatile Organic Compounds (VOCs)

Nitrous Oxide (NOx)    

Particulate Matter (PM, Fly Ash)

Fine Particulate Matter (PM10, Aerosol)

Sulfur Dioxide (SO2)

Sulfuric Acid Mist (SO3)

Lead

Mercury

Fluorides

Hydrogen Chloride

Visible Emissions (Opacity)

Hazardous Air Pollutants (HAPs)

 

2) Lende e pare e djegur dhe agjentet ndotes ne lb/hr ose perafersisht kg/2hr:

 

Fuel Burned                              620,000 lb/hr

Nitrous Oxide                                2,100 lb/hr

Particulate Matter                       78,400 lb/hr

Sulfur Dioxide                              20,000 lb/hr

Sulfuric Acid Mist                             150 lb/hr

Mercury                                            0.15 lb/hr

 

3) Eficenca e 'Filtrave'

 

Nitrous Oxide                               90 %

 Particulate Matter                  99.86 %

Sulfur Dioxide                              98  %

Sulfuric Acid Mist                         90 %

Mercury                                70 to 90 %

 

4) Agjentet Reabilitues

Reagents Used (Per 850MW Unit)

Ammonia               790 lb/hr

Limestone         35,000 lb/hr

Ky paragraf plotsont postimin e mesiperm:

Te lutem, mos fillo te me analizosh vlerat qe po te jap me siper ne baze perqindjesh por ne baze mbetjesh totale (ktheji ne kile acid/dite psh) Ne fakt mos i analizo hic pasi i solla ketu per te te ndihmuar ty te kuptosh me mire sipermarrje te kesaj permase. Une nuk jam kundra te tilla sipermarrjesh Grup. Une jam kundra vrapimit symbyllur drejt veprave te tilla. Gjithsesi, Edrus dhe swedi i kane rene ne koke problemit energjitik te Shqiperise dhe menyres se vetme se si duheshin financuar dhe ndertuar vepra te tilla energjitike.

TEC-et te mos behen. Argumentat s'kane rendesi; ato fotot e statujave gjermane te vitit 1702 jane argumentat me bindese qe mund te meren ne analize per TEC-et qe do ndertohen tek ne. Nese do ndertohen TEC-et shqiptaret shume shpejt do perfundojne si ato statujat, me fytyra te nxirra dhe me krahe te thyer. Evropa po na pushton prap si ne 7 prill dhe kjo eshte e patolerueshme! Ngrihuni o pupull, ja vdekje ja liri, vdekje fazhizmit liri popullit!

Plus qe s'kemi perfunduar ceshtjen e nene Feridese akoma dhe s'kemi kohe per te diskutuar per TEC-e.

xhibo, pse qeke ngref kshu si pikecuditese? Ky qe e ka shkrujt ket i ka listu shqetesimet shkoqur. Tani, ose kunderargumento, ose meso ta qepesh nje here ate te shkreten dhe te durosh se mos nxe edhe ti ndonje send.

 

Ahhhhh!  Nje psheretime per artin e humbur te degjimit dhe mbylljes se gojes kur s'ke asgje per te thene.

Blend,

Po perpiqem te heq kodin e tepert te postimi im i mesiperm por spo mundem; Mund te me ndihmosh?

Blendo, sepse jam (jemi) lodhur nga pseudoargumenta gjasme teknike me qellime politike dhe me "argumenta" me ilustrime vizive per efekte emocionale tek lexuesit, te cilat qe ose kane te bejne 1% me ceshtjen ne fjale ose s'kane fale.

Jo cdo gje eshte 'fair game' per ta perdredhur si lesh te tjerrur me qellime sulmi apo favoresh politike. Aq me pak ceshtje vertet esenciale si energjia, sidomos ne nje vend me mungesa te theksuara si vendi yne. Njerzit kane nevoje te deshperuar per energji dhe keto fotot e busteve gjermane te 3 shekujve me pare nuk i shtojne ndonje sekonde me shume drita, as nuk kane te bejne me ceshtjen ne fjale.

Por per disa nga juve as argumentat e nje te majti si Grupi (dhe qe ka shume me shume detaje dhe njohuri per kete fushe sesa une apo shumica jone,  fjala vjen) nuk pine uje per juve. Duhen fituar zgjedhjet me cdo kusht dhe cdo kosto, kjo eshte me e rendesishme se te gjitha. E kuptoj.

Nejse ja po e qep dhe une, se mbase kjo gje e ndihmon ceshtjen e energjise dhe mjedisit. smiley

Eeee, lere tani me keto komentet emotive se eshte ftohte jashte - e ke pastru boren?. Une te flas si i rritur ti me pergjigjesh si kalama. "duhen fituar zgjedhjet me cdo kusht..." VARI LESHT....ose..."Doren permbi zemer ma vendos ngadale"...

Ti robo e ke nda mendjen, te duket sikur zgjedhjet do fitohen (apo humben) ne Peshk. Qejf do kisha te mendoja se jemi aq ndikues, but brotha that just ain't the case. Na ke pa naiher ne enderr ne makiavelistat e peshkut pa uje, thuj te verteten... smiley

Blendo dhe une shume seriozisht te fola. Me perjashtim qe nuk i atriubova ato merita aq te medha Peshkut; dhe une jam dakort me ty qe nuk keni aq ndikim. smiley

Ajo qe thashe s'ka te beje vec me Peshkun, po ne pergjithesi me mediat dhe me diskursin/debatet publike ne lidhje me ceshtje te tilla. Debate te ndershme per te tilla ceshtje, vertet te ndershme  ama, pavaresisht (ose ne varesi te) nivelit te debatuesit per ceshtjen, dhe pavaresisht pikpamjeve politike te tij/saj, jane pozitive padyshim. Thjesht nuk me pelqen kur behen pseudodebate duke mare ca te verteta per x gje dhe duke anashkaluar gjysmat e tjera, dhe po keshtu per y dhe z gje, dhe ti paraqitesh si relevante per nje ceshtje ne ate drejtim qe i duhet cuar uje mullirit politik te nje krahu apo tjetri. I futet dhe nje fotoilustrim pa lidhje dhe pastaj thuhet u kry. smiley

Po ta shikojme cdo gje nga syzet e kahut politik dhe me moton beje djall cdo gje qe behet nga pala tjeter, kemi vec pasoja, pasoja reale, si per ceshtjet qe diskutohen, si per menyren si procedohet dhe me ceshtje te tjera.

Te pakte ne pricip shpresoj te jesh dakort me kete.

u nigju dhe xhibi smiley xhibo, futi i kokakola ose i uj me gaz se te ndihmo me ra rehat akoma me shpejt smiley

Grupo

harrova, kur u dha leja per vendodhjen u dha me kusht qe te ish 35 milje larg qendres se banuar me te afert.

Pavaresisht nga detajet, ky eshte nje pazar idiot nga ana shqiptare. Pazari eshte merr energji, qofte dhe falas, por e paguan me nja 10 fishin e ndotjes nese ate energji do ta paguaje vete (te ndertoje vete TEC-in). Ky 10 fish ndotje kthehet ne 10 apo me shume here probleme shendetesore.

Aq me shume qe territori yne eshte i vogel. Kudo qe te ndertohet TEC-i do te kete vende banimi me afer se 35 milje.

Si rrjedhoje, mendoj se keto jane gomarlleqet e xhepat e fry te rradhes se politikes shqiptare, por harxhet do t'i paguaje mileti shume shtrenjte me lekuren e vet.

Ketu nuk eshte puna per te bere ambientalistin, por kjo s'do te thote te besh trapin. Le te hame ndotjen qe lejon stadi i sotem i teknologjise, per aq energji qe na duhet, por jo 10 fishin, qe te kursejme paret e te varrosim robt para kohe.

Pse per rrugen e Kosoves qeveriu morri borxhe, e per keto punet e energjise po hezitoka?

 

 

 

 E cuditshme, sot e kam kohen me pikatore, megjithate xhib idioti po mi grabit nja 5 minuta. Degjo mor debil, po bej matematike pordhesh meqe ti dhe grupi pordhe leshoni. Supozo se shtepise tende i duhen 100 pordhe per tu ngrof, veteti mund te pjerdhesh vetem 60 here ne dite se aq fasule ha. Vjen komshiu, dhe thote "meqe une kam fasule dhe nevoje per ngrohje, po bej 350 pordhe te shtepia jote, me teknologjine qe kam po ndaj energjine e pordheve te mia dhe po te le 40 ty, 310 po i marr te ngroh shtepine time. Aromen e pordheve meqe se marr dot me vete po ta le ty. Ti ngrohesh (per ate qe merr paguan vetem koston e fasuleve te komshiut dhe perqindjen e kostos se investimit per ti zjere fasulet e tij) dhe merr dhe aromen e 310 pordheve qe nuk te duhen. Gjithsesi kenaqesh se prape shtepia jote eshte me e paster se e dyqanxhiut nje kat me poshte, se ai e ka nivelin e eres se pordheve 375. 

Kaq hajvan, vazhdo vete me pordhet tani.

swed,

une nuk kam kohe te merrem me Grupin se e kam deklaruar se ai e ka pune te detyrueshme kete qe ben tek peshku dhe paguhet per kete. Por kur thua Newyork dhe jo Newjork si Kavaja mu kujtua Besim Islami qe eshte nga Kavaja dhe qe nese e mbani mend eshte heroi i TECit te Vlores dhe qe tani e paguan Xhuveli ne nje zyre ne Ministri te Mjedisit qe te merret me ngrohjen globale, dmth qe xhuvelet te vjedhin cte munden nga tregu i karbonit, qe Eneli psh mos te paguaj tax karboni qe vetem ne nje vit (me duket 2005) ka paguar 150 milion euro (shih raportet e Enelit tek siti i vet). Me pelqeu shume "J" qe vije ne dukje.

 Duke, Besimin je kam mik, dhe kam qene nga e njeta ane kur ishte muhabeti per TEC-in e Vlores, po ky i Porto Romanos nuk eshte e njejta gje. Nejse, nuk e dija qe paska filluar ta paguaje xhuveli smiley

per CO2 mos beni me debat. Ne durres Eneli deklaroi 9 milion ton C02 ne vit.

Shqiperia me shifrat qe jep besim Islami i xhuvelit eshte rreth 6 milion ton.

 

Chene, sweed1 (dhe gjithë të tjerët),

Kam pêrshtypjen se debati (në se na lejohet t’a quajmë kështu) po merr kot dhe po na harxhon kohën dhe energjinë. Pasi ai po përqëndrohet kryesisht mbi problemet që do të shkaktojë mbi mjedisin ndërtimi i një TEC-i të tillë me qymyr – mbi bazën e një artikulli të shkruar nga Aheron Hizmo, që edhe titullin e ka « Disa konsiderata teknike… ».
Eshtë e natyrshme që të ngrihen pyetje të llojit : përse ky TEC dhe për më tepêr me qymyr, aq pranë një qyteti si Durrsi ? cila do të jetë ndotja dhe si do të administrohet ajo ? cilat do jenë pasojat afatgjata mbi shëndetin e popullsisë ? etj… etj… me gjithë shumllojshmërinë e përgjigjeve që tashmë njihen dhe që përmblidhen në dy të vetme : 1. Ky TEC po na « falet » nga ana e italjanëve të ENEL-it, në shpërblim të një sasie energjie 2. Çështja e ndotjes është funksion i kostos së prodhimit të energjisë (sikundër thotë edhe Chene në shifrat e tij). Troç muhabetit, « kalit të falur nuk i shihen dhëmbët » ndërkohë që aq më pak kemi këllqe që t’i kërkojmë llogari dhuruesit bujar përse na fali pikërisht kalin e ngordhur.
Që prej origjinës, shteti shqiptar në kërkim të zgjidhjeve imediate ekonomike në fushën e energjisë ka shtrirë dorën drejt këtyre dhuruesve (BS, Kina deri edhe Italia e sotme) që sipas rastit na « falnin » kush një hidrocentral apo termocentral. Puna është se përderisa rregjimi komunist arrinte të planifikonte ekonominë, ai i integronte këto elementë në kuadrin e përgjithshëm të shfrytëzimit të burimeve të brendshme. Pra OK për hidrocentralet e kaskadës së Drinit që punonin me ujin e qiellit, për TEC-in e Fierit që digjte gazin e Ballshit, TECin e Korçës apo të Elbasanit që digjnin qymyret e Memaliajt apo të Alarupit, apo për atë TEC-in e Tiranës me cikël të kombinuar që s’u ndërtua kurrë që mendohej se do të shfrytëzonte qymyret e Valiasit.
Sot, gjendemi në një situatë tjetër ku nevojat për energji janë dhjetëfishuar, kur asnjë investim kapital s’është bërë në këtë drejtim dhe ku rrjeti shpërndarës është degraduar në atë pikë sa që njeh humbje në të të rendit 35-40% (e pamendueshme në çdo vend tjetër) dhe së fundi ku vetë konsumi është anarkik, i pamatur dhe i keqfaturuar.
Problemi për zgjidhje është pra politika energjetike afatmesme dhe afatgjatë e vendit. Aq më tepër kur dita-ditës dëgjojmë se do të ndërtohen disa hidrocentrale të reja mbi Devoll (OK), që ju hap rruga prodhimit të energjisë nga eolienet (OK gjithashtu), që një TEC me qymyr do të ndërtohet pranë Durrsit ( ?) dhe që një central atomik mund të ngrihet së shpejti ( ? ? ?). Pa llogaritur së fundi edhe privatizimin e plotë e rrjetit primar dhe sekondar të shpërndarjes… Ku shkojmë dhe mbi ç’kritere zgjedhim apo vendosim ? Apo, thjesht marrim çka na propozojnë – mjaft që të mos fusim dorën në xhep ?

 

 Xixa, shume dakord me te gjitha c'thua. Dhe shume shume dakord me kete:

Problemi për zgjidhje është pra politika energjetike afatmesme dhe afatgjatë e vendit. Aq më tepër kur dita-ditës dëgjojmë se do të ndërtohen disa hidrocentrale të reja mbi Devoll (OK), që ju hap rruga prodhimit të energjisë nga eolienet (OK gjithashtu), që një TEC me qymyr do të ndërtohet pranë Durrsit ( ?) dhe që një central atomik mund të ngrihet së shpejti ( ? ? ?). Pa llogaritur së fundi edhe privatizimin e plotë e rrjetit primar dhe sekondar të shpërndarjes… Ku shkojmë dhe mbi ç’kritere zgjedhim apo vendosim ? Apo, thjesht marrim çka na propozojnë – mjaft që të mos fusim dorën në xhep ?

...mbi bazën e një artikulli të shkruar nga Aheron Hizmo, që edhe titullin e ka « Disa konsiderata teknike… ».
 

Mua me pelqen shume ky emri Aheron! Edhe debatet ketu. Po nervat per t'u marre me grupin, ku i gjeni? 

Sot, gjendemi në një situatë tjetër ku nevojat për energji janë dhjetëfishuar,

përse nuk e gëlltis dot këtë unë ?

Zanfina,

nevojat për energji - tê dhjetëfishuara apo të pesëfishuara - nuk varen aspak nga përmasat e gojës apo të grykës tënde, që e gëlltit apo jo shifrën.

Dikur (flas për vitet 80 të shekullit të kaluar, atëhere kur kishin përfunduar veprat e fundit energjetike mbi lumin Drin - pra hidrocentralet e Fierzës dhe Komanit), kapacitetet podhuese të vendit ishin gati 2 herë më të fuqishme nga nevojat "e instaluara" energjetike. Me këto të fundit kuptoj fuqitë e industrisë egzistuese edhe konsumin shtëpiak. Në se në pamje të parë, industria e sotme nuk ka të krahasuar me atë të djeshmen, pasi uzinat dhe kombinatet "energji ngrënëse" u thyen dhe u shkatërruan, një varg objektesh të tjera industriale, tregëtare, terciare etj janë ndërtuar. Krahasimisht, fuqia e tyre për të mos thënë konsumi faktik është  aspak i neglizhueshëm. Por ajo çka e përmbys balancën është konsumi për nevoja shtëpiake. Dikur, një familje mesatare shqiptare konsumonte rreth 80-100 kW energji elektrike në muaj - vetëm për ndriçim dhe ndonjë frigorifer apo televizor tek-tuk. A mund të imagjinosh se një familje e tillë mund të egzistojë sot? Sa është konsumi tënd mujor në shtëpi? Shih faturën në se të vjen..

ja ke fut kot plako !

Pssmileyskt*

*por skam kohe tani.

 

"""""Nese ENEl-i thot qe eshte bazuar ne konditat atmesforie te vendit...dhe pseudot  ??? Shqiptar thone JO...ke duhet te besoj??

Nejse...ato bazohen ne nje MODEL.    .....Po ti thuj o burre se na plase per keto debate kot na si koti tip Dudie .Thuje :

JAM I MODELUAR .  PLAKU JOT S'KA MUSTAQE  sepse nuk e ka MODELI  smiley 

mendoj se ne situaten ne te cilen ndodhet shqiperia sot, si jepet mundesia te beje shume "naze". jemi nje vend qe prej vitesh me rradhe kemi vuajtur nga ikja e dritave, duhet te prisnim  2007 qe gjerat te rregulloheshin me ne fund, por kjo sdo te thote qe jane rregulluar ne menyre perfundimtare. duhen bere investime te medha ne energjitike per te pasur nje fare sigurie per te ardhmen. ndaj jam i prirur te mirepres me kenaqesi cdo lajm qe thote se filan projekt po behet etj.

nuk besoj se kemi lluksin te kundershtojme te tilla projekte(per me teper koncensione), per hir te ekologjise, te pakten jo ne kto kohe qe ndodhemi. mos valle amerika qe eshte shteti me i fuqishem ne bote, pyet per ekologjine kur cdo dite ndot atmosferen me shume se cdo shtet tjeter vetem e vetem per te mbajtur gjalle ekonomine e saj? do te thoni se sbehet fjale per ndotje ne shkalle globale, por do pyesni po me ata njerez qe do jetojne aty afer cdo behet? po kam bindjen se me kte teknologji qe eshte sot, risku do te jete i ulet. me shqetesuese eshte ndotja urbane neper qytete sesa ndotja e bere nga kto projekte.

Se pari Cheney faleminderit per te dhenat qe na solle rreth nje TEC-i ne Amerike.  Nese kto i solle per te me "mesuar" se c'jan ndotjet qe leshojne kto TEC-e dhe sa efikas jane sistemet e filtrimit...edhe per kete faleminderit.

Por gjithsesi mos ki merak se jam i informuar...dhe faktikisht nuk e morra vesh se pse morre mundimin ti sillje per te me "infromuar" mua. (ta kisha bere une nje "gabim" te tille....Swed-i do me ishte hedhur ne fyt...ashtu sic mu hodh kur i solla te dhena nga disa TEC-e te tjera smiley )

Dakord deri ktu rreth te dhenave qe na solle...edhe fakti qe ky TEC qenka 35 milje larg qendres te banuar me te afert (ne Amerike dicka e pamundur...po nejse)

Cfar do te thuash me kete?? Ate qe kam then une...disa here...eshte qe sistemet e filtrimit dhe tipi i teknollogjise vet krijon nivele ndotje qe faktikisht jane NEN nivelet e lejuara...si ne BE si ne Amerike.

KY TEC ne Durres...do te prodhoj ndotje qe jane ne te shumten 2 here me pak se nivelet e lejueshme nga BE-ja. Dhe KJO eshte pika me rendesi. Te lutem mos e degjenero muhabetin duke me thene "Grup llogarit se ndatoje do prodhoj me ato perqindjet". Une s'jam as Xhib dhe as Polic...

Une po te them ty...si inxhinjer...qe nivelet e ndotjes qe do prodhoj do jene ne nivele komplet te lejueshme. Do jen brenda standarteve me te rrepta...ato te BE-se. Do jene 2 here nen nivelet e lejueshme te BE-se ne fakt.

Tani...PSE s'mund ti jepet KY informacion popllit heroik...ne vend qe ti thuash "llogarit tani sa ndotje do prodhoj ky TEC"?? Dhe ktu po ju them..qe po mundoheni ti mesoni BOTES dhe Evropes...se si funksionon kjo ceshtje.

Si inxhinjer...ti duhet te pranosh te pakten qe nga aspekti TEKNIK DHE LIGJOR...ky projekt eshte komplet brenda parametrave te lejueshme ne vendet EVROPIANE...Eshte komplet brenda "best practice" ne vendet e tjera Evropiane. Atehere, KU qendron "kundershtimi", nese ke nje? Qe do prodhoj ndotje? Qe do prodhoj ai do prodhoj...rendesia eshte nese eshte brenda parametrave te LEJUESHME...dhe ktu nuk ke argument se kto jane ligje te BE-se...."best practice" te BE-se...nuk i shpikem ne dhe nuk i shpiku ENEL-i.

Sa per distancen e TEC-it...qe ti thua 35 milie...por mua me duket se ne Amerike te gjesh nje cope toke 35 milie nga ndonjne zone e banuar eshte praktikisht e pamundur...megjithse te besoj se s'kam pse te mos te besoj...edhe une mund te te jap SHEMBUJ TE SHUMTE...ku TEC-e te tilla ndodhen jo 35 milie nga zona te banuara por jo me shume se 1-2 milie nga zona te banuara. Nje shembull qe e kam pare vet...eshte TEC-i me QYMYR qe ndodhet ne Waterbary Connecticut...qe ndodhet jo me shume se 1 milie nga qendra e qytetit (atje ka te pakten 2 TEC-e ne fakt). Ne Salem Mass pershembull ka nje TEC me qymyr tjeter qe ndodhet jo me shume se 2 milie nga zona te banuara. E kshu e kshu me rradhe ka me QINDRA shembuj ne Amerike.

 

Pra persa i perket LIGJEVE...parametrave teknike...dhe BEST PRACTICE ne boten perendimore...ky TEC i permbush te gjitha plotesisht. Dhe si inxhinjer....ti NUK MUND te me thuash mua...qe nuk i permbush.

 

Po ju pse s'thoni kaq gje?? Pse doni te luani ROLIN e te cuditshmit?

 

Tani e futur kjo ne REALITETIN SHQIPTAR...ku ne Tirane apo dhe ne Durres ne kemi nivele SPM, PM10 dhe NOx qe i TEJKALOJNE standrted Evropiane disa here...si rrjedhoje e ndotjes te shkaktuar nga MAKINAT...niveli qe shton ky TEC eshte...relativisht...I PA PERFILLSHEM.

Edhe kte ju nuk ja thoni popllit heroik...por i thoni..."llogarit sa ndotje do sjelli". Nese ky TEC prodhon aq ndotje sa...le te themi...10 mije makina ne dite...atehere kur flasim per nje zone ku qarkullojne per dite 300 mije makina...i bie nje shifer e paperfillshme! (pa marr parasysh faktin qe ndotja e nje TEC-i ulet teper ne ndikim te njeriut per vet faktin se kjo ndotje duke u leshuar nga nje lartesi te madhe si oxhaku...perhapet ne nje zone shume me te madhe dhe ka nje NDIKIM ne nivelin e njeriut shuuume me te vogel se ndotja e nje makine qe leshohet ne nje lartesi prej 30cm...dhe jo lartesine e nje oxhaku!)

 

Nese argumenti qe doni te beni eshte TEKNIK DHE LIGJOR...ktu s'keni asnje argument. Vet si inxhinjer duhet ta kuptosh...dhe e kupton. Dhe po te kujtoj dhe njehere se ktu s'po flet me Xhiba e me Polica smiley

 

Se dyti...duke pare te gjitha komentet qe bere ti dhe Xixa etj rreth ksaj ceshtje...perseri mbetem me nje shije te keqe ne goje (mbase nga squfuri). Mbetem me nje shije te keqe sepse perseri...ose s'keni sjelle ndonje alternative...ose ceshtjet qe ngrini jane pa shume rendesi ose lidhje.

Argumenti rrutullohet rreth...jo po pse erdhi i huaji...jo po pse erdhi Taljoni...jo po pse nuk e bejme vet "ME FORCAT TONA" etj etj.

 

Gjendja eshte shume e thjesht. Nese PARASHIKIMI per vitin 2020 flet per...ne rastin me te mire...nje rritje kerkese prej 160+% mbi nivelin ekzistues...atehere duhet marre parasysh se kjo rritje do vij nga DIKU. Nese Shqiperia SOT me nivelin ekzistues...duhet te haxhoj 300 milion ne VIT per te perballuar kerkesat ekzisutese...SI do jet gjendja ne vitin 2020?

NGA do vine kto burime te reja energjie? Se sugjerimet e deritanishme te Swed-it me shok...kan qen...BLERJE SHITJE ne tregun Ballkanik. Blerje-shitje po bejme dhe tani...dhe gjithmon do perfundoj me nje DEFICIT te madh ndaj Shqiperise kur merr parasysh nivelin ekzistues te prodhimit...nje gjendje qe vetem do PERKEQSOHET me kalimin e kohes...dhe jo permirsohet. Nese vende te tjera si MAQEDONIA OSE GREQIA...investojne per ndertim te TEC-eve te reja (shiko TEC-in e ri ne Shkup, ose disa TEC-e te reja ne Greqi dhe po ashtu Bullgari)...ku e le ky realitet Shqiperine?

 

--------

Pra qe duhen TEC-e duhen...dhe duhen disa bile. HEC-et e reja vetem mund te permirsojne gjendjen ne nivel lokal...mund te ulin nevojen e prodhimit ne peak load...dhe faktikisht HEC-et perbejne nje investim shume me te madh ne ndertim se nje TEC...dhe kjo eshte aresyeja pse shumica e energjise se tre do shkoj ne Greqi dhe jo ne Shqiperi...pra ke investitori.

 

Atehere nese duhen TEC-e...KU eshte kundershtimi? Nese ky TEC i permbush te GJITHA parametrat e BE-se per nivele ndotje...dhe po ashtu best-practice ne kte fushe...atehere KU qendon kundershtimi?

 

Kundershtimi i VETEM qe mban uje nga ana e pseudo-amientalistve deri tani...eshte kundershtim nga nje pikpamje provinciale "nacionaliste". Jo po pse ENEL-i...jo po pse Taljoni.

Sic e shpjegova ke tema e meparshme ENEL-i eshte kompania e dyte energjitike me e madhe ne Evrope. ENEL-i funksionon ne 41 TREGJE (shtete). ENEL-i ka ne sipermarrje me QINDRA TEC-e ne kto 41 vende. ENEL-i SOT ka ne ndertim e siper...5 TEC-e te reja ne vende si Franca, Greqia, Bullgaria dhe Rusia. ENEL-i ka ne ndertim e siper NE ITALI...2 TEC-e me qymyr akoma me te medhaja se kjo ne Porto Romano...me teknollogji identike...(dhe as 35 milie nga ndonje zone e banuar smiley )

Atehere e ven perball kti realiteti...kundershtimi i ndertimit te TEC-it nga ENEL-i ne Shqiperi...perben nje mentalitet provincial dhe jo me shume.

 

Nese ju akuzoni qe kjo behet pa...strategji dhe pa prespektive...Dhe une do ju them qe a MERRNI PARASYSH apo jo...se vetem ky projekt me aq pjese sa i jepet Shqiperise...perben nje rritje ne prodhimtari prej 50% mbi nivelin ekzistues? Dhe kjo energji nga nje TEC...pa patur problemet sezonale te nje HEC-i??? Pse nuk e merrni parasysh kte gje?

 

Dakord...duhet permirsim ne linjat e transmisionit. Kjo eshte ceshtje me vete (dhe ne fakt Cheney sipas te dhenave te KESH-it humbja perben rreth 22% te prodhimit...jo 40% sic thua ti...Une aq sa ka then KESH-i di)...qe do investime me vete...dhe qe PERSERI nuk i sjell pergjigje problemit te burimeve te reja te energjise.

 

---------

Pra edhe njehere...KENI ALTERNATIVA? Ju lutem....se shume e kemi zgjatur.

 

"Gjithashtu besoj se duhet t’u themi "mjaft" edhe disa pseudoekologjistëve qe po na merzisin perdite, vetem duke kundershtuar gjithçka dhe pa patur ne koke asnje alternative për daljen nga kriza energjitike." -- Prof. Agim Minxhozi

Ku shkojmë dhe mbi ç’kritere zgjedhim apo vendosim ? Apo, thjesht marrim çka na propozojnë – mjaft që të mos fusim dorën në xhep ?

 

Te lutem na sill nje ALETERNATIVE. Me respekt Xixia...po vetem nje veshtrim siperfaqsor dhe nje kritike te ceket...nuk mjafotn.

Flameninderit per mirkuptimin.

Grupi,

Për të diskutuar bashkë, fillimisht duhet të pêrcaktojmë një bazë të përbashkët diskutimi, pasi deri tash ne qëndrojmë në plane të kithta dhe natyrisht edhe përgjigjet ndaj njeri tjetrit rrëshkasin diku anash.

Pa asnjë kompliment, baza tënde e vetme e debatit është jo politike, politika aktuale dhe e kaluar e qeverisë Berisha. Fort mirë, është e drejta tënde të zgjedhësh cilindo bazë dhe  e respektoj këtë zgjedhje - pavarësisht mendimit që kam lidhur me këtë politikë. Në të kundërt, deri tani, baza e ime (dhe jo vetëm e imja por edhe ajo e Chene-s apo e Sweed1) është kryesisht ajo teknike, që shqyrton problemet ambientale të burimeve të tilla të gjenerimit të energjisë, apo edhe avantazhet teknike që ato kanë. Eshtë krejt e natyrshme pra, që të mos biem dakord.

Sidoqoftë, nuk mund të mos te jap të drejtë në disa pika, pasi qoftë edhe për hir të formimit tim dhe të përvojës profesionale (me që ra muhabeti ata specialistët që sot vendosin lidhur me strategjinë energjetike të vendit dikur kanë qenë studentët e mij) nuk jam dhe nuk mund të jem kurrsesi kundër ndërtimit të TEC-eve qoftë me gaz qoftë edhe me qymyr. Shumë shumë, jam i matur në zgjedhjen e tyre - përkundrejt mundësive që ofrohen sot dhe varianteve që na paraqiten. Pra, e vetmja fushë e mundur për të vazhduar këtë debat është pikërisht politika energjetike afatmesme dhe afatgjatë  e vendit. Ajo e qeverisë së sotme dhe asaj të nesërme.

Sa për mendimin tim personal lidhur me ambjentalistët ( e tipit Vlora) e kam shkruar  diku dhe vazhdoj t'a përmend edhe sot - pa dashur aspak të bëhem bajat, dhe megjithë respektin e natyrshëm ndaj kulmeve të shkencës së sotme shqiptare si Prof Minxhozi.

 

Pa asnjë kompliment, baza tënde e vetme e debatit është jo politike, politika aktuale dhe e kaluar e qeverisë Berisha. Fort mirë, është e drejta tënde të zgjedhësh cilindo bazë dhe  e respektoj këtë zgjedhje - pavarësisht mendimit që kam lidhur me këtë politikë. Në të kundërt, deri tani, baza e ime (dhe jo vetëm e imja por edhe ajo e Chene-s apo e Sweed1) është kryesisht ajo teknike, që shqyrton problemet ambientale të burimeve të tilla të gjenerimit të energjisë, apo edhe avantazhet teknike që ato kanë. Eshtë krejt e natyrshme pra, që të mos biem dakord.

Sidoqoftë, nuk mund të mos te jap të drejtë në disa pika, pasi qoftë edhe për hir të formimit tim dhe të përvojës profesionale (me që ra muhabeti ata specialistët që sot vendosin lidhur me strategjinë energjetike të vendit dikur kanë qenë studentët e mij) nuk jam dhe nuk mund të jem kurrsesi kundër ndërtimit të TEC-eve qoftë me gaz qoftë edhe me qymyr. Shumë shumë, jam i matur në zgjedhjen e tyre - përkundrejt mundësive që ofrohen sot dhe varianteve që na paraqiten. Pra, e vetmja fushë e mundur për të vazhduar këtë debat është pikërisht politika energjetike afatmesme dhe afatgjatë  e vendit. Ajo e qeverisë së sotme dhe asaj të nesërme.

Me fal po me ke keqkuptuar totalisht. Argumenti im s'eshte aspak politik...ne asnje menyre (bindjet e mia politike jane shume larg nga Birisha me shok)

Por deri tani une s'kam pare ndonje argument TEKNIK...nga ty dhe as nga Chenej apo Swed-i.

Do deshiroja shume qe te benit nje te tille...se ashtu mund te merrshim vesh me njeri-tjetrin me mire. Pra nese s'perton...te lutem mi rishqyrot dhe njehere argumentet TEKNIKE...kundra apo sido qe ti kesh...ndaj KTI projekti.

Faleminderit...dhe ashtu merremi vesh fare mire (se edhe njehere...une s'bej tifozllek politik per asnje sekond ne kte ceshtje)

Grup,

Tani une do te bej ta pranosh keshtu publikisht qe ti je idiot i lindur.

(pa marr parasysh faktin qe ndotja e nje TEC-i ulet teper ne ndikim te njeriut per vet faktin se kjo ndotje duke u leshuar nga nje lartesi te madhe si oxhaku...perhapet ne nje zone shume me te madhe dhe ka nje NDIKIM ne nivelin e njeriut shuuume me te vogel se ndotja e nje makine qe leshohet ne nje lartesi prej 30cm...dhe jo lartesine e nje oxhaku!)

 

O Iidot i lindur,.

te pranosh kete  o palle do te thote te pranosh ate qe thone ato dy fotot ne fillim te shkrimit.

Pra qe ka nje ndotje te ngadalte, te padukshme, shkatrimtare te pakthyeshme.

Prandaj te thashe qe shkruaji ato qe mendon se e desha me shkrim deklaraten tende te hajvanllukut.

P.S. Admin,

mos e lin ta redaktoje mendimn per here te katert .

O Iidot i lindur,.

te pranosh kete  o palle do te thote te pranosh ate qe thone ato dy fotot ne fillim te shkrimit.

Pra qe ka nje ndotje te ngadalte, te padukshme, shkatrimtare te pakthyeshme.

Prandaj te thashe qe shkruaji ato qe mendon se e desha me shkrim deklaraten tende te hajvanllukut.

Koth...nuk e merr vesh jo...mos mundo kot smiley

Perhapja ne sipqerfaqe me te madhe ka te bej me koncentrimin ne ajer...o i zgjut (se une nuk te shaj sic shan ti)...dhe ndikimin qe ajo ka ne...nivelin e njeriut (pra ne lartesine 1.8 metra...ose 1.5 si ne raste te vencata si puna jote) ka te bej me ndyrshimin midis leshimit te ktyre gazrave nga nje lartesi 30cm...dhe nje lartesi 200m....dhe se si kjo perhapet.

Po nuk e kupton...dhe flet ashtu si flet. S'ka problem...prandaj degjenerohen muhabetet shume shpejt me tipa si ty.

naten e mire.

Perhapja ne sipqerfaqe me te madhe ka te bej me koncentrimin ne ajer

 

Me shkrim me shkrim .

Se mos harosh kohen ne keto pune. Nuk eshte zorcme me degjo mu . Ma jep me shkrim me shkrim. Mos u lodh kot.

 Kush ma ka hequr komentin e djeshem, po e fus prape; 

28 Jan 2009 
 Kujtova se kete shkrimin e kishte shkruar Swedi, kur ne fund lexoj ; 
Aheron Hizmo
Shoqata Shqiptare e Energjise dhe Mjedisit per Zhvillimin e Qendrueshem

Me habit fakti qe per mjedisin tone interesohen me shume te huajt, te integruar ne shoqatat shqiptare, si personi ne fjale, se sa interesohen vete shqiptaret. Vete shqiptaret nuk e kuptojne se sot te gjitha shtetet thuajse po heqin dore nga investimi ne TEC-et me qymyr. 

Pse nuk investohet ne TEC me gaz te pakten qe dhe ndotjen e ka me pak se ajo me qymyr. Vertet Shqiperia eshte akoma jashte EU dhe mund te ndertoje çfar te doje, por te mos harroje se per 4-5 vjet eshte brenda saj, dhe do ti duhet te paguaje miliona per blerjen e CO2 qe shkakton. Me mire te investoje ne energjine diellore dhe te eres, se do te krreje miliona se sa ne ate te qymyrit dhe te paguaje.

 

 Vertet Shqiperia eshte akoma jashte EU dhe mund te ndertoje çfar te doje, por te mos harroje se per 4-5 vjet eshte brenda saj, dhe do ti duhet te paguaje miliona per blerjen e CO2 qe shkakton.

 

E ke gabim. Nuk funksionon aspak ashtu. Ne fakt niveli i CO2 per Shqiperine mbetet gjithmon shume me posht se quotat e BE-se...prandaj ky argument nuk vlen fare.

Sic thash me pare...niveli i Co2 per person i Shqiperise i afrohet asaj te MAQEDONISE me gjith kot TEC-e...prap nje nivel relativisht shume i ulet ne krahasim me shumicen e vendeve te BE-se.

Pra Shqipria paguan...zero...si me kto TEC-e si pa kto TEC-e.

S'ka rendesi ne BE apo jasht saj (se ky TEC eshte brenda parametrave te BE-se...po prap NUK TA THONE kta ktu ke peshku...ose s'do ta degjosh) s'ka rendesi 3 apo 4 apo 20 vjet...me kto nivele Shqiperia nuk i paguan asgje askujt

Me mire te investoje ne energjine diellore dhe te eres, se do te krreje miliona se sa ne ate te qymyrit dhe te paguaje.

 

E ke gabim prap...dhe sa here eshte perseritur qe energjia djellore ose ajo e eres nuk eshte zevenduese per TEC-e. Eshte vetem suplementare...dhe qe te funksionoj ashtu sic funksionon ne vende perendimore...DO TE KET PATJETER TEC-e (ose nukleare) nga mbrapa.  Kur ne s'kemi as njeren as tjetren...

Edhe në fakt Grupo, NE kemi nevojë vetëm për suplement.... sepse disa HEC-e i kemi smiley

Akoma ti mer ketu ?

Kujtova se e kuptove mer !

 Grupi, nuk kam asgje kundra nje TEC-i me gaz, pooor persa i perket asaj me qymyr, hezitoj te jem optimist. Ndoshta teknollogjia eshte permisuar, por pagesa per CO2 nuk eshte ne baze te frymeve/banorve por ne baze te matjes aty ne TEC se sa nxjerr. 

Sa per energjine diellore, ishte suplementare, se tani eshte ndryshe. Pyet plakun qe i di me mire se çdo shqiptar se ç'projekte ka EU. Jane duke u bere projekte per ndertimin e disa parqeve te tilla (si ai i Spanjes ) , per ne vendet e ngrohta. Gjer me tani jane kryer studime dhe bizedime me qeverine e Jordanise e disa vende te tjera, per ndertimin e parqeve energjitike ku do te vendosen/mbushen  hektare te tera me panele elektrike.

Grupi, nuk kam asgje kundra nje TEC-i me gaz, pooor persa i perket asaj me qymyr, hezitoj te jem optimist

Mire Pjer. Neser do kthehet me gaz...ca te te them une me teper ty.

Ne Amerike nga viti 1990 deri ne vitin 2007 jane instaluar 976 MW per vit TEC-e me qymyr...afersisht i bie 16,592 MW te instaluara me qymyr...plus nga viti 2002 e me tej jane nen ndertim ose kan marre leje edhe 36,000 MW me qymyr te tjera.

Mos degjo Swed-in ti qe thot "jane anulluar 60 projekte!!". Ai cerekun e te vertetes te tregon...se aq i intereson.

Ne Gjermani ne vitn 2008 jane 26 TEC-e me qymyr ne ndertim e siper...13 vetem ne Westphalia.

50 TEC-e me qymyr ne ndertim e siper ne gjith Evropen...SOT.

 

Dhe ju merreni...me nje TEC ne Shqiperi...do na mbysi apo jo!!

 

Shiko se ktyre me siper...qe jan dhe inxhinjer...ja u thash thjesht fare. Argumenti teknik ktu FILLOHET me....cilat jane standarted e lejuara sipas BE-se?? Cilat jane "best practice" ne terma teknollogjike dhe praktike qe ndiqen ne vende te tjera Evropiane dhe Amerikane? Dhe si krahasohen kto me nivelin teknollogjik dhe me nivelin e ndotjes te kti projekti??

Nese i perputhet te gjitha ktyre me siper...atehere...argument TEKNIK nuk ekziston kundra tij.

Per nivelet e ndotjes te lejueshme nga BE-ja...lexoni direktiven e BE-se 2001/80/EC...krahasoni pastaj me nivelet e projektuara te TEC-it. Kaq eshte argumenti teknik...tjeter s'ka...nese mendjen e keni ke ndotja.

 

E vetmja gje qekziston pastaj eshte ta thuash si ty...jo po pse me qymyr dhe jo me gaz, jo po pse TEC-e dhe jo tullumbace. Po ai s'eshte me argument teknik.

 

 

Ndoshta teknollogjia eshte permisuar, por pagesa per CO2 nuk eshte ne baze te frymeve/banorve por ne baze te matjes aty ne TEC se sa nxjerr. 

Po ca pagese o Pjer? E ke idene per cfar po flet? Mos degjo Swedin me 400 melonat e tij.  Shqiperia nje zero te madhe paguan (kujt ja paguan njehere??) per kte apo dhe nodnje tjeter.

Ju duhet te kuptoni...quotat per CO2...nuk e prekin Shqiperine dhe nuk do ta prekin as mbas kti projekti...thjesht per faktin se perseri do jet ne nivele relativisht perseri te vogla.

Kompanite si ENEL-i...paguajn taksa karboni...per aq se TEJKALOJNE QUOTAT qe i jepen...Pra kompania ka nje far quote te caktuar...te levizshme dhe ajo...dhe nese i tejkalon...paguan kto taksa.

Ju e keni kuptuar...se paguan per cdo ton CO2 qe prodhon. Jo s'eshte ashtu!!

Dhe ne Shqiperi kjo...NUK FIGURON ASGJEKUNDI dhe s'ka per te figuruar as kur te futemi ne BE me nivelet qe do kemi.

 

Qehtesohu Pjer...fli rrehat se s'ke per te paguar asgje.

ishte suplementare, se tani eshte ndryshe

 

Dakord dakord...e morrem vesh...Hektare e hektare me panele djellore. Te prodhuara ne fabriken e panelve djellore ne Bathore...te instaluar nga PhD saldatori Koth-ja...ne hektaret dhe hektaret e tokave te...??? Ajo e tokes nuk dihet se s'ka dal me tapi...dhe po behet greve urie akoma ne Nivice smiley

Mos fluturo me prresh Pjer.

Se sugjerimet e deritanishme te Swed-it me shok...kan qen...BLERJE SHITJE ne tregun Ballkanik

Mos ja fut kot, per sugjerimet e mia te kam dhene dikur nje link ku mund te informohesh, s'ka nevoje per genjeshtra ketu Grup.

Pjer Thomas,

Përse të është mbushur mendja qä i Aheron Hizmo nuk është shqiptar? Nga fjala Aheron apo Hizmo?

Për fat, jam rritur me komshij Hizmo në një hyrje dhe jam i bindur se edhe Aheroni vjen nga e njejta familje.

Ne Gjermani ne vitn 2008 jane 26 TEC-e me qymyr ne ndertim e siper...13 vetem ne Westphalia.

Gjermania ka qymyr te vetin sa per te prodhuar energji per gjysmen e Europes, por ty kjo s'te thote gje se i kalon kufijte e tu.

Cilat jane "best practice" ne terma teknollogjike.

S'kupton, s'ke faj, te shkrimi me lart ke dhe ca gjera qe lidhen me me best practice, por duke qene profan nuk e merr vesh ku jane.


Kompanite si ENEL-i...paguajn taksa karboni...per aq se TEJKALOJNE QUOTAT qe i jepen...Pra kompania ka nje far quote te caktuar...te levizshme dhe ajo...dhe nese i tejkalon...paguan kto taksa.

Per kuotat e carbonit mos e ndaj enelin nga italia se i hap pune vetes, dmth i hap vetes ca muhabete qe sigurisht qe si mbeshtet dot as me njohuri as me refernca

Mos degjo Swed-in ti qe thot "jane anulluar 60 projekte!!". Ai cerekun e te vertetes te tregon...se aq i intereson.

Sa projekte jane miratuar dhe me cfare teknologjie? Sill referenca.

Po ca pagese o Pjer? E ke idene per cfar po flet? Mos degjo Swedin me 400 melonat e tij.  Shqiperia nje zero te madhe paguan (kujt ja paguan njehere??) per kte apo dhe nodnje tjeter.

 

Referoju Kol Frakushes, dhe egzaktesisht ne pjesen kur ve doren ne gjoks dhe thote "koka trashesise"

 

 

Ron,

pse i iken idese se prurjes qe ke sjelle ?

U perserit disa here ketu : Konsiderata teknike mbi vleresimin e ndikimit ne mjedis te TEC-it te Porto Romanos

Ti mos u lodh me shume se ajo qe ka sjelle shkrimi. Ato jane pikat e ereta te qe ka vlereuar ai shkrim.

01. Tekonologjia e djegies dhe lenda djegese. ( qe te mos na caje derast ai rrushkoja qe nuk e di qe sa qymyrr do digjet ne dite dhe e mat produktin e diegies me 10 mije makina ne dite )

02. Shperndarja e produkteve volative ne diegies. Ku , sa dhe per sa kohe . Mjafton ajo foto  besoj.

03.  Temperatura e ujit  ( mos u lodh edhe nje here te tregosh se 4 matje uji ne dimet me nje ne vere e bejne mesataren e marjeve me impakt ne ngrohjen e ujit te ndryshme nga realiteti ) Sa ta kuptoje grupi kete te mbi bari ty.

04. CO2 ( zor se kupton ate pune e pordheve grupi ) ndaj mos u hallakat kot me materiale shtese.

Pra , teknikisht dhe mos u lodh te tregosh se impakti ne ujrat e Dett Adritik jane te ndryshme me impaktin ne ujrat e Detit te Veriut, se ku ndryshon dimri nga vera.

Bile as mos u lodh te tregosh se sa do jete sasia e qymyrit qe do depozitohet si rezerve prodhimi e te tjera si keto.

 

Jo mer lal, s'lodhem fare, e kam si tip detyrimi moral ndaj atyre njerezve qe Zana Guxholli (te ciles grupi per nga argumentat dhe nga sjellja ne debat i ngjan shume) si ka lene te hapin gojen ne debate televizive. Vetem qe ketu per fat shkruhet edhe pa prit te mbaroje tjetri smiley

Edo, tu mbush mendja ty qe TEC-i i Enelit s'na duhet neve? smiley

.. smiley

Po me thua qe Grupi eshte Zana Guxholli ? Do ngele pa goje  Xixa.

Swed, të ishte për mua, i lija taliont ta bënin dhe ...ja u shtetëzoja "Në emër të Popullit" smiley

Unë bindjet e mija për energjinë e pastërt i kam shprehur që para shumë kohësh, por...  siç duket qeveriu e ka ndarë mëndjen që ato parqet do bëhen, dhe është e kotë që të diskutohet nëse duhen apo nuk duhen Tec-et apo Centralet bërthamorë.

Duhet mbajtur lart fryma revolucionare, dhe të "bombardohet" komuniteti europian me dennuncime në raste shkeljesh të normave të sigurisë.... si dhe të krijohet që tani ndonjë grup ekspertësh (avokatë, kimistë, doktor&eumlsmiley që të fillojnë të kërkojnë dëmshpërblime nga Eneli kur të hyjë në punë Teci smiley

Ed, demshperblimet varen nga kontrata qe eshte nenshkruar.  Nqs eshte nenshkruar ne gjunje dhe me ulje veshmbathjesh, atehere t'i pish lengun smiley.

Grupi,

pa dashur të lëndoj tëndin amour propre, a ka mundësi të na shpjegosh - si të mundesh - formimin tënd profesional?

Jo për gjë, po të paktën, të bëj lidhje mes atyre që thua dhe atyre që mund të imagjinosh, për të të kthyer përfundimisht përgjigjen që meriton?

Besoj se edhe ti duhet të jesh i një mendjeje se - në rasti e një inxhinieri - përgjigja do të jetë kushedisa herë më e ashpër dhe e rreptë se sa në rastin e një karrocieri.. apo të një kamarieri.

O Swed smiley

Per pasoje, rekomandohet qe ne terma afat

shkurter te planifikohet niveli i importit dhe te punohet per venien ne pune te TEC-it te Vlores

CCGT (97 MW) apo dhe te nje impianti tjeter termik. Per periudhen afatmesme-afatgjate (nga

2009 deri ne 2020) te realizohen investimet sipas masterplaneve te G/T/Sh te percaktuara per

mbulimin e kerkeses se vazhdueshme ne rritje per energji elektrike dhe per te mundesuar

reduktimin gradual te nivelit te importit.

 

duke perfshire

nje analize te opsioneve te ndertimit te TEC-eve te reja me qymyr (linjit) ne Kosove dhe ne te

njeten kohe, duke instaluar me shume njesi me TEC-et me Cikel te Kombinuar me turbina me

Gaz ne Shqiperi.

 

Kta flasin per Kosova-C...TEC me qymyr akoma me te madh se ky i ENEL-it...qe eshte te fluturosh me presh me byth...se Kosova-C s'ka per te FILLUAR ndertimin e s'ka per te mbaruar ne 2020...

Vleresimet tregojne qe per periudhen afatmesme dhe afatgjate (nga viti 2008 deri 2020)

jane te nevojshme kapacitete te reja shtese per normalizimin e sistemit te furnizimit.

Mbeshtetur ne analizen me kosto me te ulet, ecuria e ndertimit te ketyre impianteve

gjenerues duhet te jete, centrali i pare 97 MW me nafte dhe gaz (CCGT) ne Vlore (ne vitin 2009).

Rehabilitimi i TEC-it te Fierit deri ne fund te fund te vitit 2009 me dy faza 72 MW dhe 128 MW

dhe me pas dy TEC-e te tjere te papercaktuar vendodhja te cilet duhet te ndertohen ne vitet

2011 dhe 2013,

Veme ne dukje se nga vlerësimet ne ecurine e mbulimit te nevojave energjetike per vitin 2020

kontributin kryesor do ta zene lendet djegese me 60.11 %, hidroenergjia 15.2 %, dhe nga burimet

e rinovueshme te cialt parashikojne te mbulojne rreth 24.7 %

------------

Pra te gjitha qe keni thene...jo import-eksporti...jo linja nderlidhse me fqinjte...jo sistemi i transmetimit etj etj....jane ceshtje PA LIDHJE...me fakti qe sidoqoft Shqiperise do ti duhen disa projekte TEC-esh te reja.

Parashikimi per vitin 2020 thot...60% nga lende djegse...pra...TEC-e.

Cilat jane kto TEC-e? TEC-i i Vlores. TEC-i Fierti deri tani...kto s'figurojne as 10% te energjise. Strategjia flet per...disa TEC-e te tjera. Dakord...ka dhe disa TEC-e te tjera ne plane. Pastaj flet per TEC-e me qymyr ne Kosove. Kosova me Kosoven-A dhe B...nuk i perballon dot nevojat e veta...lere mo pastaj ato tonat. Atehere ktu flitet per Kosova-C...qe eshte nje ender deri tani.

Atehere KU futet ky TEC-i i ENEL-it ne kte strategji?? Futet shume mire...Futet ke ajo 60% te energjise nga lende djegse...futet ke ajo pjesa e energjise qe parashikohet qe do merret nga Kosova-C...por qe s'ka per te ardhur dnonjehere ne kohe per kte plan.

Dhe une mund te te them shume kollaj...PSE TEC me qymyr ne Kosove...dhe jo ne Shqiperi? Ndot me pak ne Kosove? Ne fakt...ndot me shume smiley Dhe ti e di pse...se e di cfar qymyri ka ne Kosove smiley Po ne Kosove qe Kosova-C do kushtoj minimalisht...nja 2 miliard Euro...nga do vine paret? kush do ti financoj? Kush do ta ndertoj? KUR do ndertohet? Shqiperia vet u terhoq nga projekti i kosova-C (jo se u fut ndonjehere)....por thjesht qe TEC-i me QYMYR i Kosova-Ces...qe eshte pjese e rendesishme e strategjise Shqiptare...NUK ka per te qene...te pakten jo ne kohe.

Atehere kjo eshte alternativa ndaj mungeses se Kosova-C.

 

Atehere...me sa shof une...ky TEC i ENEL-it...futet shume mire ne kte strategji...60% TEC, 15% HEC dhe 25% te rinovueshme.

 

Te gjitha gjerat jane me vete pastaj...linjat e nderlidhjes, import-eksport etj etj. Aresyeja eshte e thjeshte...te MINIMIZOHET importi i energjise. Qe te besh kte...duhet te kesh burime te tuat. KU do ti gjesh? KUSH do ti financoj? KUSH do ti ndertoj?

 

Ja...KJO eshte nje alternative...TEC-i i ENEL-it.

-----

Ti e ke lexu vet kte...apo jo?

Naten e Mire Swed.

Naten e mire Grup, sweet dreams of being an energy expert smiley

pa dashur të lëndoj tëndin amour propre, a ka mundësi të na shpjegosh - si të mundesh - formimin tënd profesional?

Jo për gjë, po të paktën, të bëj lidhje mes atyre që thua dhe atyre që mund të imagjinosh, për të të kthyer përfundimisht përgjigjen që meriton?

Besoj se edhe ti duhet të jesh i një mendjeje se - në rasti e një inxhinieri - përgjigja do të jetë kushedisa herë më e ashpër dhe e rreptë se sa në rastin e një karrocieri.. apo të një kamarieri.

 

Ti mos ki merak se une inxhinjer jame...kshuqe...jepi!

Te lutem sill argumenta teknike. Jo per gje po do jesh i pari deri tani ktu ke Peshku qe do kesh sjelle te tilla kundra kti projekti...(dhe si gjithmon me respekt se nuk dua qe ta banalizojme ashtu sci u be me Swed-in kot se koti)

Gjermania ka qymyr te vetin sa per te prodhuar energji per gjysmen e Europes, por ty kjo s'te thote gje se i kalon kufijte e tu.

Argument jo shume i fort. Pra sipas teje, po pate qymyr, nderto TEC-e me qymyr. Dakord...edhe ne kemi smiley

PS: Ne fakt shumica e lendes djegse per kto TEC-e Gjermane do jet e IMPORTUAR...dhe kte e di dhe ti pse)

Per kuotat e carbonit mos e ndaj enelin nga italia se i hap pune vetes, dmth i hap vetes ca muhabete qe sigurisht qe si mbeshtet dot as me njohuri as me refernca

Une ta kam dhen njehere me shifra korrekte...po ti ke bere sikur s'ke degjuar. ENEL-i kte vit pagoj afersisht 50 milion taksa ambienti per te gjitha aktivitetet e saja....dhe ktu perfshihen edhe taksat e karbonit.

Prandaj te thash...qe ate shifer prej 400 milion...NE VIT...qe na nxorre me pare. E kishe gabim smiley

Sa projekte jane miratuar dhe me cfare teknologjie? Sill referenca.

Ne vitin 2007 ishin 52 projekte ne ndertim e siper, ose qe kishin marre lejen e ndertimit...qe perbenin 26,911 MW kapacitet. Ktu perfshihen 4,468 MW ne Texas, 1789MW ne N.Dakota dhe Nebraska, 125MW ne New England, 6,975MW ne Penn, Ohio, Illinois, 8,132MW ne Georgia, N. Carolina dhe Indiana, 2,840MW ne Nevada, Arizona, Colorado dhe Wyoming. Kto te dhena nga National Energy Technology Laboratory

qe Zana Guxholli ...si ka lene te hapin gojen ne debate televizive.

 

Te thash dhe njehere...Guxhollin mos e shani se e kemi si yll. Aq bukur ja u punoj atyre "ekspertve" ne ate emision...sa s'kishe me ku te shkonte.

 

kontributin kryesor do ta zene lendet djegese me 60.11 %, hidroenergjia 15.2 %, dhe nga burimet e rinovueshme te cialt parashikojne te mbulojne rreth 24.7 %

Kte mbajeni mend...

(edhe ti Edrus)

Qe ta shikojme pak me gjere kte situate...jo per gje po se ju mbeti mendja ke TEC-i kot se koti.

Grup, që neve na duhet një lokomotivë, kjo s'do të thotë se e mirë është edhe ajo me qymyr... Ashtu siç tallen sot me Metalurgjikun e Elbasanit apo me Uzinën e autotraktorëve (sepse me të vërtetë tashmë janë anakronike) po ashtu do do të duket ky TEC-i modern pas 20 vjetësh (gjithmonë nëse do të jetë akoma funksionant).

Unë nuk kam problemet që të ngre Kothi, sepse ato janë HIÇ në krahasim me GËRMADHËN që do të ngelet atje tek ai TEC.

Të ishte për mua, në kontratë duhej të shtohej edhe një klauzolë tjetër: Pas 20 vjetësh, o TEC-i të lihej me garanci (5, 10 vjeçare) ose TË ÇMONTOHET ME SHPENZIMET E ENELIT.

Grup, që neve na duhet një lokomotivë, kjo s'do të thotë se e mirë është edhe ajo me qymyr...

 

Si te tjeret Edrus...si te tjeret. Ne s'do shpikim rroten prap.

po ashtu do do të duket ky TEC-i modern pas 20 vjetësh

Patjeter...Po s'tallen dhe shume njerez me metalurgjikun jo smiley Ata qe tallen...s'e marrin vesh

Unë nuk kam problemet që të ngre Kothi, sepse ato janë HIÇ në krahasim me GËRMADHËN që do të ngelet atje tek ai TEC.

Upp!! Me shpate ne dore...si te paret tane smiley

Të ishte për mua, në kontratë duhej të shtohej edhe një klauzolë tjetër: Pas 20 vjetësh, o TEC-i të lihej me garanci (5, 10 vjeçare) ose TË ÇMONTOHET ME SHPENZIMET E ENELIT.

??? Problemin e ke ke "germadhat" e TEC-it ti?? S'paske probleme aq madhore sa Koth-ja atehere smiley

Si bota Edrus...si bota. Kot s'po te them une qe ne Evrope ka 50 TEC-e te tilla ne ndertim...dhe ne Amerike ka 52 ne ndertim.

Thjesht puna...edhe strategjia kombetare...thot...60% nga TEC-e. Pastja...jo po pse me qymyr dhe jo me gaz...eshte argument tjeter...se eshte argument ekonomik pastja.

Gjerat nuk vendosen VETEM ne parim te...cila ndot me pak (dhe ndotja e nje TEC-i me gaz ne krahasim me nje me qymyr modern...pervec CO2...ka diferenca te vogla). Gjerat maten edhe me parametra te tjera...kryesorja...paraja e shkret.

Me rastin e 52 TEC-eve te tilla qe po ndertohen ne Amerike (29 ne fakt po varja, muhabet grupi, i lejohen dyfishimet dhe pergjysmimet sipas qejfit)

Rezervat e qymyrit ne USA jane rreth 257 miliarde ton metrik, pra me te medha se cdo vend tjeter ne bote. Me kete rezerve jane te afte te plotesojne kerkesen e brendshme per 250 vjet

Tani, ti grup normal qe nuk e ke idene c'jane strategjite e energjise, afatmesme dhe afatgjata qe ti permend me lart xixa, keshtuqe se kupton dot lidhjen e TEC-eve me qymyr ne Gjermani dhe USA, interesave strategjike, sigurise se furnizimit, mbajtjes se opsioneve hapur etj etj etj etj etj (nja 30 etj ketu)

 

 

Ju kam thene se merreni kot me Grupin. Grupi eshte nje fosile e gjalle. Norvegjia eksportuesi i 4te ne bote per gaz 99% te energjise elektrike e merr  nga HECet. Kanadaja Austria etj rreth 70% hidro etj. Grupi flet 60% termo, kur shqiperia nuk e ka lenden e pare per termo. ndonje si puna e grupit mund ta kete futur kete dhe ne ndonje strategji, nder qindra qe jane bere ketu me parate e shqiptareve. Ajo qw do ndodhi eshte: do vazhdojne te ndertohen HECet qw energjia e ujit te mos shkoj ne det pa prodhuar pune fare. tepricat do eksportohen dhe do importohet ne periudha kur ka prodhim me te ulet. Shqiperia balancohet me 100 MW se nuk eshte Amerike. Tjeter. shume shpejt kalon ne Fier Gazsjellesi TAP. ne rrugen e tij Korce, fier apo Elbasan ndertohet nje TEC 200 MW me gaz. do ndertohen disa parqe ere te vegjel qw mund te shkojne deri 200MW, pasi teknologjia e tyre tash ka bere qe te barazohet kostoja me burimet fosile. Do ndertohen dhe panele fotovoltaike ne jug me nje kapacitet rreth 50-100 MW. Mund te ndertohet dhe nje TEC me gaz ne Delvine nga kanadezet aty me rezervat qe ka zona. TECi i Vlorws do ngelet fosile. Leket e shqiptareve shkuan per lesh. Vlonjatet qe nuk e ndaluan dot TECin te ndertohej nuk do te lejojne te digjet nafte d2, se Grupi me shoket e tij kane shkruar se do digjet d1. Saliu do i gjej parate per te blere d1 para 28 qershorit per ta ndezuar nja dy dite para zgjedhjeve. E degjuat Rulin do e marrin gazin nga Fieri (nga terminali i gazifikimit) dhe do ta coj tek TECi Vlores. Hajde qyfyre Grupi , hajde. Komuniteti i Energjise i Europes se ve ne refene fare TECin e Enelit. Pas reagimit qytetar ne Vlore gjerat jane me ndryshe. Durresi ja tregoi vendin Enelit me ane te perfaqesuesve te vet. Saliu  nuk e ha ate koker uliri e te firmosin per Enelin.

 

Xixa,

e pashe ate "ketu" shume mire e kishe shkrojtur. ajo fotoja ishte brilante. kaloja Adminit ta botoj ketu tek peshku.

Grup,

Ne pamundesi per te tu pergjigjur tani, do te te kthehem se shpejti. Duhet te jesh djal i vetem.

Me rastin e 52 TEC-eve te tilla qe po ndertohen ne Amerike (29 ne fakt po varja, muhabet grupi, i lejohen dyfishimet dhe pergjysmimet sipas qejfit)

 

Kto te dhena nga National Energy Technology Laboratory. S'ka problem se qefet e tua nuk e ndryshojne realitetin.

Rezervat e qymyrit ne USA jane rreth 257 miliarde ton metrik, pra me te medha se cdo vend tjeter ne bote. Me kete rezerve jane te afte te plotesojne kerkesen e brendshme per 250 vjet

Te thash edhe njehere...nese argumenti yt eshte se...TEC-e me qymyr mund te bejne vetem vendet qe kan qymyr...atehere argumenti eshte qesharak. Se pari...sepse kundershton veten tende kur na felt per ndotjet...dhe se dyti...sepse sic TE THASH ME PARE...vende si Gjermani e importojne shumicen e qymyrit qe perdorin per TEC-e (faktikisht Gjermania SOT importon me teper se 60% te qymyrit per TEC-et qe ka).

Argumenti eshte akoma me bosh kur merr parasysh pastaj TEC-et e ENEL-it NE ITALI.

Kjo eshte ceshtje thjesht ekonomike...por perderisa ne nuk e furnizojme...to s'ke pse ja qan hallin ENEL-it smiley

Te lutem...mos luaj rolin e te cuditshmit.

Tani, ti grup normal qe nuk e ke idene c'jane strategjite e energjise, afatmesme dhe afatgjata qe ti permend me lart xixa, keshtuqe se kupton dot lidhjen e TEC-eve me qymyr ne Gjermani dhe USA, interesave strategjike, sigurise se furnizimit, mbajtjes se opsioneve hapur etj etj etj etj etj (nja 30 etj ketu)

 

Zotni ti mund te perseritseh edhe 100 here te tjera te njejten gje...sic ke bere deri tani...po vet na solle strategjine kombetare...ate te verteten...ku flitet pikerisht per kto projekte smiley

Pra e thene ndryshe...pse grini sallate kot? E keni fjalen qe nuk ju "pelqen" strategjia ekzistuese?? Dakord atehere...mos mu drejtoni MUA ne kte rast.

Strategjia kombetare thot...60% TEC...flet per nje numer TEC-esh...plus TEC-in me qymyr ne Kosove (Kosova-C). Tani ju e kuptoni vet qe Kosova-C eshte enderr me sy hapur

 

Ju besoj se e merrni vesh shume qart sa absurde eshte argumenti...TEC me qymyr ne Kosove po jo ne Shqiperi smiley Pse kshu?? Se kshu thoni ju.

Ti perserite dhe nja 100 here te tjera...fakti eshte qe strategjia kombetare...thot pikerisht ate qe po them une.

Norvegjia eksportuesi i 4te ne bote per gaz 99% te energjise elektrike e merr  nga HECet.

Norvegjia ka edhe 10 fishin per person te nivelit te CO2 se Shqiperia.

Norvegjia ka dhe nje klime PAAAKKK ndryshe nga ajo jona smiley

Nese argumenti yt eshte...te jemi 100% HEC...atehere e ke kot...dhe e kemi diskutuar me pare pse e ke kot. Se nuk te hyn ne vesh pastaj...s'eshte pune per mua.

Kanadaja Austria etj rreth 70% hidro etj

smiley kshu me shembuj vazhdojme gjith diten ne...mos ki merak. Po vetem qe ta dish se po fillum me shembuj...do humbasesh KEQ...po keq fare. Pervec faktit qe do ishte diskutim idiot...se kto s'behen me "Islanda e ka 100% hidro...pse jo dhe ne". (ke haru islanden BTW).

Se shembulli eshte ky....Greqia...si vend fqinj dhe me nje klime te ngjashme dhe me nje terren te ngjashem dhe burime ujore + te tjera te ngjashme....89% TEC smiley Ne nivel Evropian...cili eshte burimi kryesor i energjise thua ti?? Pa folur per nivel global pastaj...

Shqiperia balancohet me 100 MW se nuk eshte Amerike.

UUUUU!!! Ok dakord e leme me aq smiley

Vlonjatet qe nuk e ndaluan dot TECin te ndertohej nuk do te lejojne te digjet nafte d2, se Grupi me shoket e tij kane shkruar se do digjet d1. Saliu do i gjej parate per te blere d1 para 28 qershorit per ta ndezuar nja dy dite para zgjedhjeve. E degjuat Rulin do e marrin gazin nga Fieri (nga terminali i gazifikimit) dhe do ta coj tek TECi Vlores.

Qe ti marrim vesh neve qyfyret ktu...ky TEC eshte me nafte, apo me gas nga Fieri?? smiley Se na e bere me te dya smiley

Pas reagimit qytetar ne Vlore gjerat jane me ndryshe

Budalleku pastaj eshte ne duart tuaja!! Budallekun nuk ja u sollen Taljonet...e gjeten mes jush.

Kot nuk eshte Shqiperia sic eshte...se jeni ju trimat e Vlores dhe Durresit atje...qe nje e dy e...hidh Taljon ne det smiley

Nuk e dija qe paska dhe trimeri ne idiotizem...Po ne Shqiperi kto dy koncpete ngaterrohen shpesh.

 

----------

Xixa dhe Cheney...po pres akoma per argumenta teknike. S'ka problem...take your time.

 

Kto te dhena nga National Energy Technology Laboratory. S'ka problem se qefet e tua nuk e ndryshojne realitetin.

Me rastin e 52 TEC-eve te tilla qe po ndertohen ne Amerike (29 ne fakt po varja, muhabet grupi, i lejohen dyfishimet dhe pergjysmimet sipas qejfit)

 

Kliko tek:

http://www.netl.doe.gov/technologies/coalpower/refshelf.html

Pastaj download kete me poshte:

Tracking New Coal-Fired Power Plants Report [PDF-1.6MB] (June 30, 2008)

Plasi syte te tabelat

Hajde ketu dhe thuaj qe edhe ato qe kane marre lejen do ndertohen.

Hajde biles thuaj qe ka 110 aplikime.

Pasi te kesh mbaruar me kete, klik ketu:

http://www.iea.org/Textbase/stats/coaldata.asp?COUNTRY_CODE=DE

dhe hajde na trego prape sa % qymyr importon Gjermania.

Pastaj, kliko ketu dhe po deshe gjen nja 200 green papers ose white papers, qe po ti lexosh mire e kupton qe shfrytezimi i burimeve vendase te duket vetem ty humoristik, dhe te ben qesharak:

http://europa.eu/scadplus/leg/en/lvb/l27037.htm

 

 

 Zotni ti mund te perseritseh edhe 100 here te tjera te njejten gje...sic ke bere deri tani...po vet na solle strategjine kombetare...ate te verteten...ku flitet pikerisht per kto projekte 

Ku flitet per keto projekte???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

A je ne rregull ti apo ta leme muhabetin fare dhe te merremi me barcaleta?

Kliko tek:

http://www.netl.doe.gov/technologies/coalpower/refshelf.html

Pastaj download kete me poshte:

Tracking New Coal-Fired Power Plants Report [PDF-1.6MB] (June 30, 2008)

Plasi syte te tabelat

Hajde ketu dhe thuaj qe edhe ato qe kane marre lejen do ndertohen.

Hajde biles thuaj qe ka 110 aplikime.

Faleminderit qe me solle te njejtin dokument qe te solla une smiley

Po te lexosh me vemdnje...une thash...52 TEC-e ne ndertim e siper ose me leje per ndertim. Pra...po ate qe thot dokumenti. Po ti lexon ne menyre selektive.

dhe hajde na trego prape sa % qymyr importon Gjermania.

Gjermania importon 60% te qymyrit antracid...qymyri qe do perdoret ne me te shumten ne kto TEC-e te reja.

 

Ku flitet per keto projekte

60% e energjise nga TEC-et...sipas strategjise kombetare qe ti thua..."s'ka plan". Nga do vine? Nga 97MW ne Vlore? Kuptohet se nga...

Cudi, ti qenke dhe me i informuar se departamenti i shtetit!

Mos bej argumenta kur edhe ti vet qesh kur i shkruan. Kosova-C...s'ka per te perfunduar as ne 2020en...

Pastaj...s'mu pergjige...pse TEC me qymyr ne Kosove dhe jo ne Shqiperi?? Jo po une nuk ja u le ate MALLKIM...vellezerve Kosovar smiley

 

-----------

Edhe nje naten e mire perfundimtare Swed...se une po e mbyll kte diksutim...dhe peshkun ne pergjithsi...pasi jam shpallur AMRIK I POPLLIT dhe kam fitu statusin e te Perndjekurit Politik. Kshu ndodh kur permend mera te papermendshme Swed...

Gjithsesi ka shanse qe ky TEC te mos ndertohet fare me sa duket...jo si rezultat i veprimtarive guerilase te Partizanve ne Kepin e Rodonit...por si rezultat i faktit qe shteti Taljon i ka dhen leje ENEL-it ta ndertoj ne ITALI kte TEC.

Pra...ktu dallohet qart edhe njehere...sinqeriteti i disave...plus budalleku i Arnautve qe thoshin 'po vine ktu se s'lejohen ne Tali...dhe dun me na mbyt neve". ENEL-i morri lejen ne Itali edhe per kte TEC (pervec atyre te tjerve qe po nderton atje sot).

Neve...ta gezojme Porto Romanon...ashtu sic eshte...i dhjere.

 

Naten e mire...dhe mos harro te fikesh qirinjte para se te flesh.

 Gjithsesi ka shanse qe ky TEC te mos ndertohet fare me sa duket...jo si rezultat i veprimtarive guerilase te Partizanve ne Kepin e Rodonit...por si rezultat i faktit qe shteti Taljon i ka dhen leje ENEL-it ta ndertoj ne ITALI kte TEC.

Pra...ktu dallohet qart edhe njehere...sinqeriteti i disave...plus budalleku i Arnautve qe thoshin 'po vine ktu se s'lejohen ne Tali...dhe dun me na mbyt neve". ENEL-i morri lejen ne Itali edhe per kte TEC (pervec atyre te tjerve qe po nderton atje sot).

Dy paragrafe njeri mbas tjetrit, qe i bien me brire njeri tjetrit. Pervec te tjerave. Nejse, gjume te embel dhe ty.

Jo ore jo...po ata donin me na MBYT neve smiley Si ka mundesi...bota s'ben me qymyr...TEC-et me qymyr jane MBYTSE...Taljoni nuk i lejon...kta vine ne Shqiperi se Birisha na ka shit...etj etj etj.

Apo u harruan?? Kur ju thosha une...qe Taljoni po bente 2 te tjere ne itali akoma me te medhenj...ju s'degjonit. Tani...edhe kte te tretin e ben ne Itali ENEL-i..se ashtu i doli perfitimi me mire. S'jan budallenj Taljonet te merren me turmat barbare ne Iliri.

 

Neve na mbetet??? Natyra e Porto Romanos...aka vendi me i pordhur ne Shqiperi

Po mos e gezojme kaq shpejt...se do vij Greko-Gjermani dhe do ta ndertoj smiley

 

Ups...se harrova qe nuk do postja me. Ok...starting NOW! smiley

Neve na mbetet??? Natyra e Porto Romanos...aka vendi me i pordhur ne Shqiperi

Egzakt. E kam nje skenar me siper me kete qe permend ti Grupo, referoju atij, me aritmetiken e pordhave per ngrohje smiley

Për të komentuar tek Peshku pa ujë, ju duhet të identifikoheni ose të regjistroheni (regjistrimi është falas).